Разправата с "фашистите" от семейството на баба Тонка през 1944 г.

Баба Тонка с първата си внучка Тонка Обретенова, която заедно със съпруга й Нико Просеничков е убита през 1944 г.

© архив

Баба Тонка с първата си внучка Тонка Обретенова, която заедно със съпруга й Нико Просеничков е убита през 1944 г.В къщата, построена през 1908 г. в Русе и позната на поколения българи като музей "Баба Тонка", живее до деветосептемврийския преврат през 1944 г. семейството на Никола Обретенов. Тук до смъртта си през 1939 г. той обработва своя богат архив, пише спомените си, посреща съмишленици. В документалния филм за живота на апостола и революционера на РТВЦ-Русе моята майка Тота Аврамова разказа как като ученици са ги водили в този дом, а синът на легендарната Баба Тонка възкресявал пред тях борбите за освобождение и въстанието, походът на Ботевата чета и гибелта на войводата.


От неговите живи спомени черпи вдъхновение и сюжети низвергнатият от комунистите поет и писател Змей Горянин, който често гостува на стария поборник. В този дом живее също учителят по психология, логика и етика и дългогодишен директор на Русенската мъжка гимназия Нико Просеничков със съпругата си Тонка - първородната внучка на Баба Тонка и единствено дете на Никола и Димитра Обретенови. Това е домът и на двете деца на Просеничкови - Лиляна /26. ІХ.1922 - 8.І.2003/ и Милкана /2.І.1926 - 1.ІІ.1945/.

Родната къща на баба Тонка

© архив

Родната къща на баба Тонка


През повратната за България 1944 г.
животът на семейство Обретенови трагично се преобръща
При бомбардировките над Русе през същото лято умира Димитра. На 2 срещу 3 ноември 1944 г. са извлечени от дома си и убити незнайно къде в околностите на Русе Нико и Тонка Просеничкови.


В духа на небивалия цинизъм, с който комунистите започват да управляват, Нико Просеничков е осъден post mortem от Втори състав на т.нар. народен съд в Русе на смърт "за разпространение на фашистки идеи" със статиите си във в. "Русенска поща".


Кой е Нико Просеничков и защо комунистите го унищожават
заедно с внучката на Баба Тонка?


Роден е на 30 септември 1876 г. в Лясковец. Учи в родния си град, в Горна Оряховица и в Държавното педагогическо училище в Казанлък. След като го завършва, две години е начален учител в Лясковец, а през 1896 г. отива да следва в Германия. Завършва философия и педагогика в Йенския университет и от 1901 г. започва успешната му учителска кариера. Работи последователно като учител в Горна Оряховица и Велико Търново, в продължение на пет години преподава педагогика в Силистренското държавно педагогическо училище. Отличната му подготовка, умението му да увлича учениците и неговата активна обществена дейност правят впечатление на специалистите в Министерството на просвещението и Нико Просеничков е назначен за окръжен училищен инспектор във Видинското, а после и в Плевенското учебно окръжие.


След кратък престой като директор на Варненската мъжка гимназия, през 1920 г. е преместен в Русе като директор на Русенския висш педагогически курс и се установява за постоянно в крайдунавския град. През учебната 1921-1922 г. става директор на Русенската мъжка гимназия, където активно подпомага създаването на дружеството "Младежки червен кръст". Но управляващият по това време БЗНС го уволнява като директор и назначава на негово място члена на учителската комунистическа група Илия Фтичев, а Просеничков остава две години учител по философия. Една година /учебната 1924-1925/ е директор на Русенската девическа гимназия, а от 1925 до просръбския преврат на звенарите през 1934 г. е отново директор на Мъжката гимназия - най-дългогодишният директор на престижното училище в годините до 9 септември 1944 година. 


Нико Просеничков редактира и издава сп. "Нашето семейство", съредактор е на сп. "Борба с алкохолизма" и изнася много беседи пред русенската общественост на различни теми. През годините като директор и педагог той защитава мястото и ролята както на училището, така и на семейството в изграждането на полезни и отлично подготвени млади българи. Организира и осъществява като общоградско събитие отпразнуването на 50-годишнината от дипломирането на първия гимназиален випуск. Тържеството е на 14 и 15 май 1934 година, броени дни преди деветнайсетомайци да го прогонят като го пенсионират. По случай юбилея е награден с орден "Св. Александър" ІV степен.

Нико Просеничков с двете си дъщери - Лиляна /съпругата на художника Ненко Балкански/ и Милкана, която умира от менингит през ноември 1944 година.

© архив

Нико Просеничков с двете си дъщери - Лиляна /съпругата на художника Ненко Балкански/ и Милкана, която умира от менингит през ноември 1944 година.


Тонка Николова Обретенова


се омъжва за Нико Просеничков на 21 декември 1921 година. Сватосали са ги Стоян Заимов и жена му Клавдия. Тонка е родена на 8 декември 1885 г. Завършва, заедно с другата внучка на Баба Тонка Захаринка, дъщеря на Захари Стоянов и Анастасия Обретенова, френския пансион Notre Dame de Sion в Русе. Образованието си продължава във Франция, където завършва агрономство и работи като учителка в земеделското училище в Орхание до 1918 година. След като се омъжва, тя посвещава живота си на активна благотворителна дейност и почти двайсет години е касиерка на женското дружество "Добродетел", основателка и първа председателка на което е нейната майка Димитра Обретенова. Грижи се за бедни деца и за обучението на девойките, включва се в дейността на Червения кръст, работи като медицинска сестра през 1912-1913 г. в русенската дивизионна болница. По време на Втората световна война организира събиране на средства и помощи за ранени войници, както и за набавяне на храна за депортираните евреи.


На 9 септември 1944 г. за заместник-областен директор, завеждащ полицията, е назначен отечественофронтовецът Илия Ташев от БЗНС, племенник на Екатерина Каравелова. Той, както съобщава историчката Веселина Антонова в книгата си за Баба Тонка "Портрет в сепия", лично се е погрижил в списъците на "изявените фашисти" в Русе да попадне името на Нико Просеничков. Това е


историята на едно лично отмъщение
и пример за често срещана саморазправа след 9.ІХ.1944 г.


Илия Ташев е завършил военно училище в Русия през 1919 година. Придобива учителска правоспособност от 1921 г. и започва да обикаля училищата в Русе, Разград, Шумен, отново Русе. Затаява омраза към директора на Мъжката гимназия "Княз Борис" Нико Просеничков заради добил публичност скандал. Ташев си "устройвал любовни срещи" с млади учителки и ученички, пиел по бирариите заедно с учениците си, а после им поправял оценките от матурите /В. Антонова. Портрет в сепия/. 


Десетилетия комунистите гузно премълчават истината за съдбата на Тонка Обретенова-Просеничкова и нейния съпруг, уважавания учител и дългогодишен директор на Русенската мъжка гимназия. През изминалите 25 години само историчката Веселина Антонова заговори високо за тяхната съдба, както и за съдбата на музей "Баба Тонка" - пустеещ и рушащ се от години... Докога ли?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Гневно

  "Народен" съд!
  Пълна гавра!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Разстроено

  "...съдбата на музей "Баба Тонка" - пустеещ и рушащ се от години... Докога ли?"

  Около средата на деветдесетте минах покрай къщата на баба Тонка - не повярвах на очите си - рушаща се и обраснала!
  Дом на светица в историята ни!
  Както разбирам, така си и продължава..

 3. 3 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  Браво на историчката Веселина Антонова !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Шепа цървули, финансирани и инструктирани от болшевишка Русия (по-голяма шепа цървули) нарекли себе си, комунисти...
  Комунизмът е идеал на потъпканата работническа класа, а нито един от тези изроди не е бил част от нея!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1077 Разстроено

  Изключително срамна и жалка страница от историята на България. Срам и позор или казано с една дума - комунизъм! Отврат!
  Защо обаче са само единици хората като историчката Веселина Антонова, които се опитват да възстановят ИСТИНСКАТА история на България за ИСТИНСКИТЕ българи? И защо тези достойни българи от семейството на баба Тонка продължават да бъдат забравени. Срам и позор и между срама и позора - чалга до козирката!

 6. 6 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Разстроено

  Много пъти съм се опитвал да открия някой комунист,какъвто и да е, който да има в рода си някой борец за националното ни възраждане и освобождение но не откривам.
  Виж да откриеш някой криминален тип или национален предател не е никакъв проблем.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  А трябваше да питат Искра Баева , например. Тя щеше да ни каже, че е имало свиреп фашизъм и че тези интелигентни българи са получили заслужено възмездие от селско - мандраджийската хайка комунисти, които мноооого са страдали преди девети.
  Страданието им обикновено се е изразявало в два -три дни гладуване, поради факта, че не са се прибирали вкъщи, а са седели в гората. Сетете се сега, защо са ги наричали "шумкари".

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Болшевишките банди са се плашели от просветените българи.В чудесния български филм "Хайка за вълци" по романа на Ивайло Петров има една реплика:Значи да им разрешим( говори се за заможните хора в селото) на децата им да се изучат и после да ни яхнат.Болшевиките изпитват панически страх от образовани хора.Това са били джихадистите в България по него време.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Комунистите ,освен че разчиствали лични вражди, след смъртта на жертвата я съдят за да отнемат имуществото.Обикновено посмъртно са издавани присъди от т.нар. народен съд само на богати хора.

 10. 10 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 291 Гневно

  Трябва да помним, въпреки опитите на комунистическите и русофилистични чукундури да забравим. Да помним, че този престъпен режим "отърва" държавата ни от интелигентни и будни българи. Да помним, че на тяхно място сложи престъпници, човеконенавистници и национални предатели, служещи на чужда държава. Да помним, за да разпознаем същия почерк в действията на т.нар. столетница, която и днес продължава с опитите си да смаже будните, да служи на чужди интереси и да насажда кухите си безродници на места, които не им принадлежат. БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА И СССР-СКА ЧУМА! АМИН!

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  Русия, комунизъм, турско робство ... всичко това обяснява защо сме в това състояние. Но има още нещо, което напоследък ме гложди все по-силно. Защо са тези злоба, завист, интригантстване, лицемерие ... Защо на всички нива избуяват некадърници и бандити и решават съдбата на останалите, а останалите не се борят срещу явлението, а стремежът им се свежда просто до това да заемат мястото на другия и то посредством споменатите злоба, завист, интригантстване, лицемерие.
  В началото така са се саморазправили с хора като наследниците на баба Тонка, а сега в повечето случаи се самоизяждат себеподобни, тъй като просто системата почти не допуска качествените хора. А качествените пък се изнасят устойчиво към белите страни.

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#6] от "El Chuncho":

  Страхотна идея за изследване даваш. Дано някой се заеме сериозно.

 13. 13 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#12:"авторът"]Страхотна идея за изследване даваш. Дано някой се заеме сериозно. [/quote]
  Прочел съм стотици книги,ровил съм се с часове в нета и то от години,вече ми омръзна, но не откривам такива.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 14. 14 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  А потокът от рубли (условно) не е преставал да тече към България считано от Освобождението до сега и няма тенденция да секне.

 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#11:"Мондиана"]Русия, комунизъм, турско робство[/quote]
  По турско въпреки всичко сме имали интелигенция и родолюбиви българи и след Освобождението българския народ излиза готов да мре за България. От комунизма знаем какво излезе.

 16. 16 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Където минат комунягите и се докопат до власт...цветът на нацията бива избиван!

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#13] от "El Chuncho":

  Имало е и такива. В бащиния ми род поколенията на моите пра-пра дядо и баба е имало поборници и съратници на Левски е тетевенския таен революционен комитет. Пра-пра баба ми, Ненка хайдутката, е била ятачка на Хвърковатата чета на Бенковски през 1876. Внуците й, моят дядо и брат му, пък са били участници в Септемврийското въстание 1923 и заклети комунисти - нещо което дълго не можех да простя на дядо си (починал е 3 години преди да се родя). Сега съм се смирил със всички нива и прояви и в двата рода - на майка си и на баща си - царедворци, буржоа, възрожденци, революционери, духовници, хора на изкуствата, учени и писатели... и комунисти.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#13] от "El Chuncho":
  Трябва да се помисли по въпроса. Съвсем съм сериозен.

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":
  Важно е да се види има ли тенденция, иначе вероятно има всякакви частни случаи.

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yard":
  Комунизмът роди хора, готови да подарят България на Русия.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#15:"Yard"] От комунизма знаем какво излезе. [/quote]

  Излезе една амалгама от дребни, едри и елитни мошеници с голям процент национални предатели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#18] от "авторът":
  Приятно ми е да го чуя.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 23. 23 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":
  Не се изненадвам, но не мисля,че има за какво да се сърдиш на дядовците си.
  20 години са особено време.Комунизма е бил много примамлива идея,в която са вярвали доста хора,дори такива със синя кръв.
  Дори Никола Гешев е вярвал.
  Е когато са видели истинското му лице,е станало друго.
  Убеден съм,че дядовците ви са били достойни хора.Дано не са пострадали след 9.ІХ.,че точно такива първи са изгаряли.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 24. 24 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#19:"авторът"]Важно е да се види има ли тенденция, иначе вероятно има всякакви частни случаи. [/quote]
  Сигурно има и такива хора,определено са много малко,но за да липсват в официалната литература на другарите,най вероятно не е отговаряло на идеологията им,или пък от Кремъл са решили,че е някаква форма на национализъм .

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 25. 25 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Неизброими са случаите на физическо изтребление на интелектуалци ,свещеници,индустриалци,военни ,полицаи и съдии.Това е като да лишиш един организъм от имунна система.Останалите неблагонадеждни граждани са били лишавани от имоти ,от право на работа ,от право да публикуват свои творби ,да изповядват религията си и т.н. Партията казваше кой може да е писател ,поет ,художник, учител,кой може да работи в т. н. "идеологически институти" като музеи ,театри ,галерии и др.Защо е чудно на някои сега, че сме народ със странни качества. Само един друг народ е по -подкастрен от нас -наричахме го наш голям брат!

 26. 26 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#1:"lone_wolf"]"Народен" съд!
  Пълна гавра![/quote]

  Гаврата продължава. 25 години по-късно след 89 та никой не потърси сметка за стореното. Излязоха само с тъпа декларация че, осъждат комунистическият режим а замесените за една нощ като от приказка за Пепеляшка се събудиха демократи. Бивши ДС са навсякъде и в момента - няма нито един нормален. Ако някой се интересува от тези времена може да прочете "Мравки и Богове" на Стефан Цанев. Много добре е описал личните отмъщения и народният съд.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Нещо за синовете на Райна Княгиня

  "Първият син – Иван Дипчев участва в Балканската и в Първата световна война, стига до чин генерал и се пенсионира през 1936 година. Но комунистическата власт го изпраща в концлагер, а след това и го изправя на старини на съд за въображаеми престъпления отпреди 30 години. Помня това – процесът бе в Троян, а аз бях там изселен и учех в гимназията. Присъда няма, но офицерът не може да понесе унижението и угасва в болница. Гробът му не се знае.

  По-сносна е съдбата на втория син – Георги Дипчев. Той завършва морско училище, като машинист на торпедоносеца “Дръзки” участва в потопяването на турския кръстосвач “Хамидие”, после се заселва в Бургас и умира там от рак.

  Трагедия е погубването на третия син – Владимир Дипчев, както и съдбата на цялото му семейство. Офицер, герой от Балканската война с три ордена за храброст, напуска войската след съкращението й според Ньойския договор, става чиновник и директор на кинематографията.

  След идването на комунистическата власт през 1944 година изчезва, убит незнайно къде като бивш офицер. И гробът на този син на легендарната Райна Княгиня не се знае. Но пък потомците му са изпратени по време на комунизма в концлагер.

  Четвъртият син на знаменоската – Асен Дипчев – също е офицер, полковник. Макар отдавна да е напуснал армията, по време на комунистическото управление е изпратен в концлагер."

 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  "Сега съм се смирил със всички нива и прояви и в двата рода - на майка си и на баща си - царедворци, буржоа, възрожденци, революционери, духовници, хора на изкуствата, учени и писатели... и комунисти."

  Дори и някой отделен човек да няма в рода си такава комбинация, от гледна точка на нашата национална памет всички имаме такава история.

  Най-доброто би било като потомци да се опитваме да съчетаем в себе си положителни характеристики от различните си предци.

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  до просръбския преврат на звенарите през 1934 г
  =======================================
  Бих искал да задам въпрос на анализаторката - как преврат извършен от офицери, воювали срещу сърбите в две войни може да се нарече "просръбски"? Това че във външнополитически план имат контакти с Югославия, без чието съгласие изолираната от Балканския пакт България не може да има боеспособна армия, не означава че са "просръбски".

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Смешен плач!
  Разбихме ги комунистите,на думи,
  а ги избираме да ни управляват:Станишко,Боко,Близ.ашки...

 31. 31 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Тая история за кой ли път доказва как ниски човешки страсти оказват пагубно влияние върху невинни човешки съдби. Никола Обретенов, участник в Ботевата чета, след Освобождението е бил деен участник в изграждане на нова България, съратник на Стамболов. Участва в потушаването на бунта на офицерите-русофили, които били против правителството на Радославов. Нищо чудно това да определя съдбата да децата му, а и неговата. Като кмет на Русе е обвинен в далавера с прочутите марсилски павета, които поръчват от Франция за павиране на главните улици. Единни в каузата за освобождението на Родината от турците, след постигнатата заветна мечта великите комити застават един срещу друг по партийна линия.

 32. 32 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#30:"dedo pepo"]Смешен плач!
  Разбихме ги комунистите,на думи,
  а ги избираме да ни управляват:Станишко,Боко,Близ.ашки... [/quote]
  Знаем,че мечтата ти е да ни управлява тавариш Путин,ама нема да я бъде тая ...

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#16] от "Косьо":

  В световен мащаб има четири случая на предизвикване на глад, граничещ на геноцид спрямо собственоте население!
  И четирите случая се касае за случаи, когато на власт са били привърженици на марксизма!
  1. Голодомора в СССР
  2. Глада при червените кхмери в Кампучиа (Камборджа)
  3. Глада в Етиопия
  4. Перманентното гладуване в Северна Корея

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Гневно

  Никога простакът не е долюбвал образования!
  Сещам се две изцепки на един мнооого обичан "премиер":
  - Който го мързи, да ходи да свири на цигулка в операта!
  - Да ходАт да сАдАт картофи!- за младите учени в БАН
  Все пак това са само думи.
  Комунистите са по-директни- коршум за боржуите!

 35. 35 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  "В бащиния ми род поколенията на моите пра-пра дядо и баба е имало поборници и съратници на Левски е тетевенския таен революционен комитет. Пра-пра баба ми, Ненка хайдутката, е била ятачка на Хвърковатата чета на Бенковски през 1876."

  За първи път чувам за ятаци на Хвърковатата чета, понеже тя е действала само около 10 дена около Панагюрище. След което се разпада и в тетевенско (твоя край) Бенковски е предаден на турците от "ятаци".

 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Вероятно на повечето, тук във форума е известен и още един "героизъм" на комунистите след 9-ти септември 1944!
  Заради "Гробището на Сливница" и позицията му към Русия по време на Първата Световна Война, са искали да заклеймят Иван Вазов като шовинист и реакционер, и да забранят книгите му!

  Да разлая троловете!!
 37. 37 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Нико Просеничков е осъден post mortem от Втори състав на т.нар. народен съд в Русе на смърт "за разпространение на фашистки идеи" със статиите си във в. "Русенска поща"."

  Дайте да какво е пишел човека във вестника, да видим одобрявал ли е, не е ли одобрявал масовите геноциди на Хитлер? Да се издават вестници, които не одобряват политиката на нацистка Германия едва ли е било възможно тогава.

 38. 38 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Явно е, че като нация не употребихме по най-добрия начин свободата си и ако пак ни бъде отнета, няма да е незаслужено.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 39. 39 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#36:"lone_wolf"] са искали да заклеймят Иван Вазов като шовинист и реакционер, и да забранят книгите [/quote]
  Не само са искали.Направили са го.Макар и за кратко.Едва ли щяха да се сетят да го"помилват",но пак по конюнктурни причини го реабилитират,академик Державин "ходатайства".

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 40. 40 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Като знаем,че Комунизма е еврейско творени- Маркс,Енгелс, Сталин,Ленин,Троцки...всички са евреи....се вижда,че терорът след 09.Септември е част от еврейската антибългарска война.Евреина Йосиф Тито реализира македонска нация...днес всички български външни министри са евреи....всички политолози като Кънчо Стойчев,Ангрей Райчев, Едвин Слугарев са евреи.....Бог да пази България

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#36] от "lone_wolf":

  На Талев и Фани Попова-Мурафова също им е било забранено да публикуват дълги години защото са били великобългарски шовинисти.

 42. 42 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#37:"Отнесен"]Дайте да какво е пишел човека във вестника, да видим одобрявал ли е, не е ли одобрявал масовите геноциди на Хитлер? Да се издават вестници, които не одобряват политиката на нацистка Германия едва ли е било възможно тогава. [/quote]
  Демек,добре са постъпили другарите!
  Дайте а?
  Ще ти дам аз нещо........

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 43. 43 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#37] от "Отнесен":

  Па да си дойдем на думата - наци геноцидът е много лош, ама руско-съветския геноцид е висше благо за народите.

 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Така нашенските комунисти са следвали примера на руските си господари. Над 30 000 невинни убити за два, три месеца след преврата 1944г. Обезглавяване на нацията, чрез посичане на интелигенцията. Като се прибавят и още толкова безмисленно загинали български младежи в така наречената Отечественна война, по заповед на руското командване...

 45. 45 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Ген. Владимир Вазов е женен за Мара Горанова от която има 3-ма синове. Първите двама са кръстени на братята му Георги (станал химик), изпратен е от комунистическата власт в концлагера мина “Бобов дол”, откъдето се връща жив, но с избити зъби и Иван (адвокат) изселен заедно с цялото си семейство и възрастната си майка Мария Горанова, а третият носи неговото име Владимир и продължава офицерското поприще на баща си, кавалер е на орден “За храброст” от боя за Стражин, осъден от Народния съд на 10 г. строг тъмничен затвор.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#42:"El Chuncho"]Демек,добре са постъпили другарите!
  Дайте а?[/quote]
  Аз мога да те уверя, че не искаш да се стига до там да публикуваме какви точно хвалби е писал човека за нацистка Германия. А освен всичко друго, сме били във официална война с Германия, Хитлер е бил още жив и дори след като комунистите са екзекутирали журналиста, който е хвалел Хитлер, нацистите са продължавали и са убиваи още много евреи в концлагерите месеци наред след това, чак до средата на следващата година.

 47. 47 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Имали български род дал нещо на Родината който да не е станал обект на гавра от страна на кремълските подлоги?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 48. 48 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В "Български хроники" - том 4 от Стефан Цанев , има конкретни числа, за системно проведения от комунистите геноцид над българската интелигенция непосредсвено след 9 септ.1944 г.
  Това е абсолютно обезглавяване на нацията с всички произтичащи от това последствия.
  Вижте също в You Tube двете части на документалния филм на Атанас Киряков "Горяни".

  The best way out is always through Robert Frost
 49. 49 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#46] от "Отнесен":
  Как ще коментираш неистовите усилия на българските комунисти България да влезе в Тристранния пакт?
  Те какво заслужават за това?
  Някой от Обретеновия род ли е пишел лозунги от рода на "Да живее другаря Хитлер-Вожд на германската работническа класа,да живее другаря сталин вожд на ......"

  Аз мога да те уверя,че не е!

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 50. 50 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#43:"Yard"]Па да си дойдем на думата - наци геноцидът е много лош, ама руско-съветския геноцид е висше благо за народите.[/quote]
  Наци геноцида бил съсредоточен върху населението, барабар с жените, децата и старците. Съветския геноцид е бил съсредоточен върху нацитата, същите тези от предното изречение.

  Ама той не бил нацист и комунистите са си го измислили. Аз ти гарантирам, че ако намериш какво е писал въпросния журналист за Хитлер и Германия в периода преди 44-а, ще видиш, че всичко написано е в стил "Хвала на нацизма"? Не ти се вярва ли?

 51. 51 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 374 Гневно

  Комунизма е престъпление,което трябва да бъде съдено до край!

 52. 52 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#49:"El Chuncho"]Как ще коментираш неистовите усилия на българските комунисти България да влезе в Тристранния пакт?[/quote]
  Това е продължение на пакта Молотов-Рибентроп, който по това време все още е бил валиден. Тоест, това е опит да се постигне "ненападение", както се вижда - неуспешен.

 53. 53 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#50:"Отнесен"]Съветския геноцид е бил съсредоточен върху нацитата, същите тези от предното изречение. [/quote]
  Например Голодомора срещу нацитата ли е?

 54. 54 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#46] от "Отнесен":

  Абре, отпадъчни, не ти ли плащаха да ръсиш тъпизми само под статии за Украйна? Много активен си станал и в подкрепата си за убийците чугуни.

 55. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#49:"El Chuncho"]Как ще коментираш неистовите усилия на българските комунисти България да влезе в Тристранния пакт? [/quote]
  Безсмислено е да му отговаряш. Тези хора нямат критично и любознателно мислене. Те са захранени с пропагандата от историята на БКП, наречена история на България.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 56 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "pterodaktil":
  +++++++++++++++++++++

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  "Ташев си "устройвал любовни срещи" с млади учителки и ученички, пиел по бирариите заедно с учениците си, а после им поправял оценките от матурите /В. Антонова. Портрет в сепия/."

  Има учители и преподаватели в България, които вършат същите работи и днес... абсолютно същите. Някои неща не се променят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Комунистите , съветските агенти , следваха до край , сатрапските примери на съветска русия : За да подчиниш един народ и го превърнеш в стадо - ИЗБИВАШ елита му , всеки , който може сам да мисли , всеки , който се съмнява в тяхната "идеология , учението им" ... ..
  ВСЕКИ , дори и поколението им..
  Затопва днес сме в това съссточние ..
  БЕЗ авторитети, без хора , за които да кажем - те са съвестта на нацията , те са духовните ни водачи ..
  САМО това успяха , докрай , да свършат..
  за да ги има и днес - мършите , начело на България ..
  Урокът на болшевиките , изметта на обществото ..

  BIG AL
 59. 59 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#49:"El Chuncho"]Някой от Обретеновия род ли е пишел лозунги от рода на "Да живее другаря Хитлер-Вожд на германската работническа класа,да живее другаря сталин вожд на ......"

  Аз мога да те уверя,че не е![/quote]
  Добре, айде да потърсим да видим какво точно е пишел за Германия и за Хитлер. Не ти се вярва, че е писал хвалби, а?

  Колкото до комунистите, вече ти казах, неуспешен опит да се съживи договора за ненападение и в известен смисъл, политически ход, който да постави Хитлер, ръководител на "Антикоминтерновския пакт" в позиция да дружи директно с Коминтерна.

  И да, при все цялата дружба на комунистите с нацистите, поне нашите са готвили партизанска война, тоест не се е разчитало много-много, че схемата ще проработи.

 60. 60 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#50:"Отнесен"]Аз ти гарантирам, че ако намериш какво е писал въпросния журналист за Хитлер и Германия в периода преди 44-а, ще видиш, че всичко написано е в стил "Хвала на нацизма"? Не ти се вярва ли? [/quote]
  Без да искаш ми цитираш чл 58 от наказателния кодекс на Вишински.
  Само дето в него пише,че за мисли водещи до евентуална антисъветска дейност се полагат 10години концлагер.Не директно убийство.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 61. 61 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#55:"Николай Колев"]Тези хора нямат критично и любознателно мислене[/quote]
  Мислене?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 62. 62 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#59:"Отнесен"]Добре, айде да потърсим да видим какво точно е пишел за Германия и за Хитлер. Не ти се вярва, че е писал хвалби, а? [/quote]
  Под "разпространение на фашистки идеи" според безродниците сигурно спада и "Да живее България"

 63. 63 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#53:"Yard"]Например Голодомора срещу нацитата ли е?[/quote]
  Голодомора е кофти случай, получил се по същото време, по което е била и Голямата депресия. Иначе казано, всички са засегнати - кой повече, кой по-малко, но всички.

  И съответно, за политически нужди е игодно да се представя Голодомора като събитие, нямащо нищо общо със света и всички останали и направено нарочно специално за да изтребва украинците. И също с пропагандна цел, цифрата на загиналите се завишава доста пъти. Има си научни изследвания по въпроса на които никой не се позовава. Например смъртността в момента (2014) е по-висока, отколкото е била през Голодомора едно време.

 64. 64 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#62:"Yard"]Под "разпространение на фашистки идеи" според безродниците сигурно спада и "Да живее България"[/quote]
  Не, имам предвид "Да живее Германия - Хайл Хитлер". Такива неща е пишел всеки вестник тогава(с изключение на нелегалните естествено).

 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И винаги "забравят" да кажат - преди 1944 година, имаше Народно събрание , вътре с избрани , като личности / след 1934 год. / водачи на различни партии и техни членове : земеделци, социалдемократи, англофили , русофили , германофили - от различни ПАРТИИ...
  Срещу изборите - те противопоставиха ВЪОРУЖЕНАТА си борба - с оръжие , насилствено да вземата властта в България - по почина на ленин ,,,...
  Затова и бяха СЪДЕНИ - защото убиваха и бяха терористи , и бяха убивани - в престрелки - защото искаха САМО тяхната си власт и партия ..
  Дори социалдемократите се бореха с БЮЛЕТИНАТА в ръка - разликата им от комунистите ...
  ЗАТОВА има жертви - техни ,ПРЕДИ 1944 година !!
  След 9-ти , обаче , бяха тотално ИЗБИВАНИ , по сталински хора невинни , НЕсъдени , хора свободомислещи, хора - БЪЛГАРИ , а не съветски агенти ....
  Елитът на нацията - професори, предриемачи, писатели, журналисти , свещеници , търговци, политици , интелектуалци ..учители ,...
  ВСЕКИ, който не беше техен човек ...

  BIG AL
 66. 66 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Весело

  [quote#64:"Отнесен"]Такива неща е пишел всеки вестник тогава(с изключение на нелегалните естествено). [/quote]
  Издавани в огромен тираж от смели другари,но след 22 юни 1941 година,щото до тогава .."Да живее другаря Хитлер"
  На чичо Мурзилката.....

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 67. 67 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#60:"El Chuncho"]Без да искаш ми цитираш чл 58 от наказателния кодекс на Вишински.[/quote]
  Не искам да изглежда невероятно, но когато България е в официална война с Германия не могат да се пишат статии във възхвала на врага. Не разбирам защо трябва такъв човек да бъде даван за пример и да получава масова подкрепа (съдейки от огромното количество пл'сове, които е получил човек, който е пишел ежедневно "Слава на Хитлер - смърт на евреите, смърт на руснаците" в статиите си).

 68. 68 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  [quote#67:"Отнесен"]човек, който е пишел ежедневно "Слава на Хитлер - смърт на евреите, смърт на руснаците" в статиите си [/quote]
  По стар комунистически обичай го наклевети без доказателства...

 69. 69 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Комунизмът, и радикалният ислям - двата тумора на ХХв, виновни за поробването на МИЛИАРДИ хора по света.Вече почти век не могат да бъдат излекувани и двата.

  За съжаление и нас са ни жегнали здраво.

  The things you own end up owning you
 70. 70 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 909 Гневно
  До коментар [#63] от "Отнесен":

  "Голодомора е кофти случай" ...???????? ..Леле до къде стигна....

 71. 71 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#66:"El Chuncho"]Издавани в огромен тираж от смели другари,но след 22 юни 1941 година,щото до тогава .."Да живее другаря Хитлер"[/quote]
  Да, както ти казах вече, те все още са си мислели, че Хитлер спазва пакта за ненападение. Плюс това, Хитлер по онова време още не е бил започнал да прави масовите геноциди и не само нашите, но и другите световни сили са се отнасяли към Германия не като към изверг, а като към обикновен войнстващ милитаризъм, като този в Япония например. Не е било ясно на никого, че ще се стигне до такива мащабни зверства.

  Но след като вече се е стигнало до извращенията, и евреите започват да гинат, нашите журналисти в голямата си част продължават да одобряват Германия и да плюят нейните врагове, също както сега пишат за САЩ.

 72. 72 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#67:"Отнесен"] Не разбирам защо трябва такъв човек да бъде даван за пример и да получава масова подкрепа[/quote]
  Ти кога успя да откриеш какво е писал?
  Или по навик,плещим глупости успоредни на партийната линия.
  Като ти чета глупостите и ми става кристално ясен феномена "15/15".
  Съжалявам много но спирам дори да ти чета постовете,унизително е за всеки нормален човек.
  Айде бегай някъде на сянка.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 73. 73 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#65:"BIG AL"]Срещу изборите - те противопоставиха ВЪОРУЖЕНАТА си борба - с оръжие , насилствено да вземата властта в България - по почина на ленин[/quote]
  Абе пич, върви Втората Световна Война в момента. Целия свят воюва с Германия, а нашите управници, начело с Царя крещят "Хайл Хитлер" с пълно гърло. Това нищо ли не ти говори?

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#69] от "Petergriffin":

  Забрави да споменеш за още два тумора от 20-ти век, става въпрос за нацизма и фашизма! Дали това е случайо!? Апропо, какво е вашето мнение за тези две престъпни тоталитарни системи!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#40:"Костовист"]Като знаем,че Комунизма е еврейско творени- Маркс,Енгелс, Сталин,Ленин,Троцки...всички са евреи.[/quote]
  Значи пак си дойдохме на думата. Без да коментирам че само двама от изброените горе са евреи, ще отбележа че факта е че комунизма че е разпространил единственно сред по-простите народи. Той като вирус е успял да надделее там където организма е слаб и няма съпротивителни сили. В социален план това значи простотия или робска психика, липсата на морални устои, общественно съзнание и готовност за жетрва в защита на свободата. Та отново се повдига въпроса: Кой ми сра в гащите, та сега съм така оакан?!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 76. 76 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#72:"El Chuncho"]Ти кога успя да откриеш какво е писал?[/quote]
  Аз не съм открил още, но продължавам да търся. Но съдя по това как антикоминтерновските вестници като Дневник, заедно с болшинството антикоминтерновски потребители много внимават да не бъдат показани такива текстове, защото са компроментиращи. И много ме забавлява това как нито един не ги е виждал и всичките ги оценяват положително и подкрепят несъмненни хвалби за Хитлер.

 77. 77 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#73:"Отнесен"]Целия свят воюва с Германия, а нашите управници, начело с Царя крещят "Хайл Хитлер" с пълно гърло.[/quote]

  За Сталин ли говориш? Вашите управници в "саветска расия" си ги коментирай с фенуи на Путяш

 78. 78 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Много приятно съм изненадан. Не си спомням от кога не са публикували тук, нещо толкова хубаво.
  Поздравявам авторката!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 79. 79 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#40] от "Костовист":

  Най-тъпото на откровената лъжа е, че е проверяема.

  Тито е бил дете на дълбоко вярващо католическо многодетно селско семейство.
  Маркс е бил евреин, внук на равини.
  Енгелс е бил от много строго буржоазно протестантско семейство - имали са фабрика за тъкани.
  Ленин е бил православен християнин - кръстен в църквата Св. Николай в Симбирск (Уляновск) през април 1870. Майка му е била еврейка, но е приела Православието.

  Та, както сам виждате, комунистическата зараза е вилняла всред представителите всички вероизповедания.

  E PLVRIBVS VNVM
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "Отнесен":

  Много си недочел, неграмотен .. Имало е и 'англофили " в Народното събрание - противници на Хитлер , , имало е и един цар , български , които запазва България от световния пожар - толкова е писано :))
  А Хитлер е владеел ЦЯЛА европа , вече и въпреки това !!!!
  "хайл хитлер" са викали малко и после много от тези са викали - Да живее бащата на народите - сталин ...
  ЗАЩО е имало противници на Хитлер - тогава в Народното събрание и ЗАЩО след това бяха избити ВСИЧКИ противници на Сталин ?? - след 1945 година ....
  Там е мааааалката разлика ..
  Вдеваш ли ???

  BIG AL
 81. 81 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Подозирам, че липсата на публичност на такива факти, както и на историческата връзка между част от настоящият политически елит и предшествениците му (по директна кръвна или идеологическа линия) е една от причините ситуацията да е такава, каквато е. Май за лустрация ми е думата, съчетана с ясна представа за това от къде идва като личност всеки политик. Журналистите имат своята задача в това отношение.

 82. 82 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Весело

  [quote#80:"BIG AL"]Вдеваш ли ??? [/quote]
  По скоро камила ще мине през иглени уши,нежели залюхания да "вдене".
  Генно детерминирано,срещу природата не се рита.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 83. 83 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 565 Неутрално

  В Германия "Просвещението" е било много силно,Германия не е мафия,защото Гутенберг отпечата първото издание на библията на немски език,в примитивните мафиотски разбирания ,Немският език е езикът на "Конярите",но на нас ни е тъжно ,когато видим плакати с надписи "Мафия"по протестите,защото в България необразовани и примитивни хора се въоръжиха и започнаха да налагат насилствено ,кои какво да вършат,"бизнесмени",които не са са и чели за немска философия и естетика.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 84. 84 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#74:"Иво"]Забрави да споменеш за още два тумора от 20-ти век, става въпрос за нацизма и фашизма![/quote]

  Един от световно признатите изследователи на тоталитарните режими - Жельо Желев, определя фашизмът като "недовършен", "по-несъвършен" репресивен режим от комунизма. Историята неоспоримо доказва това твърдение: Комунистическите режими се задържат много по-продължително и живеят доста след падането на нацистките и фашистки режими.
  Мащабите на пораженията нанесени от комунизма на цялото човечество са несъизмеримо по-големи - те даже не се измерват в порядъци а в много по-големи сравнителни величини. С каквито си служи космологията например.
  Това не оневинява фашизма и нацизма като човеконенавистнически режими, но все пак те бледнеят пред зверствата извършени от комунистическите режими.

 85. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак повтарям за кратуните :
  комунистите , болшевики винаги са искали насилствено , с оръжие да вземат властта - поради плачевните им резултати на нормални избори - такава беше идеологията ви, вашата ...!!!
  Дори и със социалдемократите , да не говорим за другите - се РАЗЛИЧАВАХТЕ , като слуги на сталин , в това отношение ..
  А който вади нож - от нож умира ...
  Затова са ви и всчики ваши жертви - защото сте терористи - а срещу такива се стреля или съдят , ако ги хванат...

  BIG AL
 86. 86 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#35] от "sanlivko":

  Когато залавят Бенковски, залавят и пра-пра баба ми. Съдят я в Ловеч за активно подпомагане на въстанието. Осъждат я на заточение в Диарбакър - лятото на 1876. Не я убиват, защото е имала едногодишно дете - прадядо ми (*1875). Доколкото знам е бил с нея в ловешкия затвор. Вече дори е била определена дата за заминаване, но беювицата била бременна, раждала за първи път, карала тежко бременността и всички били много подплашени и не искали да бабуват. Тогава моята пра-пра баба казала, че е бабувала вече и не я е страх. Беювицата ражда здрави близнаци - момчета. Беят на Ловеч, пиян от щастие, разкъсва присъдата и казва на пра-пра баба ми да се маха и да не я видял повече. Така тя се връща в Тетевен.

  E PLVRIBVS VNVM
 87. 87 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А за разлика от Германия , в България имаше избори , дори и по време на Световния пожар ...
  Т.е., в България нямаше фашизъм на ВЛАСТ !!!
  Имаше борба , срещу терористите- агентите на сталин ...

  BIG AL
 88. 88 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#80:"BIG AL"]Народното събрание и ЗАЩО след това бяха избити ВСИЧКИ противници на Сталин ??[/quote]
  Преувеличаваш. Избити са само германските привърженици, при това не всички. Да, вярно е, че масово се вярва в нещо друго, но има си историци за тази работа, които никой за съжаление не чете. В 21-ви век сме, а никой не се позовава на научната общност, която в медиите масово се маргинализира. Това бих казал, че е доста лоша поличба.

 89. 89 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#88] от "Отнесен":

  Нали се сещаш, че комунистическите историци не са историци.

 90. 90 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#71] от "Отнесен":
  Отвори си учебникът по История,защо и как Германия остава без колонии,и защо хвалиш колониалните държави?

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 91. 91 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#88] от "Отнесен":

  И да не ми посочиш баш-историка Гоце?

  Да разлая троловете!!
 92. 92 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#17:"PavelCZ"] Внуците й, моят дядо и брат му, пък са били участници в Септемврийското въстание 1923 и заклети комунисти [/quote]
  Бъркаш се - онези комунисти от 1920-те години не са били признавани от тези от 1944 г., за да не делят баницата, т.е привилегиите. Наричали са ги "aнархисти", сред тях е имало всякакви, но доколкото знам, са били изключени от баницата с меда. И на мен прадядо ми е бил такъв, даже е бил изтезаван почти до смърт от полицията, но това след 1944 г. никога не са го признали на семейството ми, пълно със селски учтели и писари, които са били тормозени от "новите"комунисти. Въпреки взривената Света София - не знам - дали са щели да убиват образованите хора - моят прадядо е бил първият човек в града, завършил гимназия и все още са останали много книги, които е имал в библиотеката си.

 93. 93 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#76] от "Отнесен":
  Много, ама много заблудени коментари пишеш.
  След пакта Молотов-Рибентроп СССР започва:
  -напада Полша от изток и си я поделя с Германия-септември1939г
  -напада Финландия, но не успява да я анексира-ноември 1939г
  -анексира Прибалтика-лятото на 1940г, след приключване на войната с Финландия (март 1940г). През 1918г Съветска Русия признава независимостта им за "вечни времена", през 1939г трите държави отстъпват под натиска на Сталин за свободен достъп на червената армия на териториите им, и въпреки това, на следващата година биват анексирани.
  -през октомври 1940г. започва Соболевата акция, подкрепяна от българските комунисти, като СССР иска военни бази в Бургас и Варна.
  Като се види съдбата на Прибалтийските държави как трябва да постъпи всеки държавник, а? Обаче комунистите мислят друго.
  Нямам време да пиша история в един форум. Чети, чети и пак чети.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 94. 94 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По турско е имало еничари. След появата на БРСДП-тс, пак имаме и от тогава,през БРП-БКП,та до днес, в лицето на БСП и АБВ и Атака.На тяхният фон,дори ДПС ми изглеждат като идеалисти-патриоти.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 95. 95 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Слава на всички загинали достойни хора от кървавите ръце на комунистическите престъпници. Потомците на Баба Тонка са безспорно такива достойни хора. А, обвиненията към Просеничков са естествено скалъпени. Точното обвинение било, че, цитирам: "писал статии във всекидневника „Русенска поща” със съдържания, които, раздухвали великобългарския шовинизъм на гражданите, унищожавали престижа на съюзените народи и възвисявали качествата на националсоциализма, насърчавали борбата срещу прогресивните елементи... като с тези свои действия и писания, допринесъл дейно и съществено за извършване и провеждане на противонародна политика от ръководните лица на България..."

  С други думи, щом е писал "Да живее България" значи е бил български шовинист, а щом е одобрявал преследването на разни крадци на мандри значи е "допринесъл дейно и съществено за провеждане на противонародна политика." Комуноидната логика няма нищо общо с истинската логика. А, с комунисти да се спори е сложно, те ще изкарат от 9 кладенеца вода, за да оправдаят всяко комунистическо престъление и да докажат, че видите ли жертвите са завишени, някои по погрешка са били убити, други заслужено и изобщо Ленин и Сталин са се борили за мир и са убивали много рядко и то само лошите. Подобни хора са безнадеждни случаи и няма смисъл да се убеждават, че не са прави. ПО-важното е да се пресичат гнусните им манипулации и лъжи за да не заблуждават незнаещите и децата за истинската същност на комунистическите престъпници.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 96. 96 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  [quote#88:"Отнесен"]Преувеличаваш. [/quote]

  [quote#63:"Отнесен"]Голодомора е кофти случай, получил се по същото време, по което е била и Голямата депресия.[/quote]
  Голодомор-а е целенасочена държавна политика. Същото в по-скромни размери се случва в България при първия опит за колективизация през 1948г. Има живи възрастни хора, свидетели, а и е описано в "Хайка за вълци".
  "от коч мляко и от коза вълна", питай някой по-стар човек какво означава.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 97. 97 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Прочетох повече от 30 коментара и нито един червен блюдолизец и московска подлога не се опита да напише някакъв коментар за съдбата на сем.Обретенови !
  Онези които са осъдили Обретенови,днес предават и продават България ! А червените слуги във форума пишат ли пишат колко е лошо да сме с ЕС и САЩ и колко трябва да сме признателни на по-големия брат от север за всички благини ! За себе си са прави - т.н. комунизъм им даде всичко което не заслужават пред вид липсата им на образование,пословичния мързел,готовността им да служат на СССР-Русия ! На предателите и убийците,синовете им днес са добре облечени бизнесмени,също предатели !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 98. 98 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#93] от "Николай Колев.: Не е заблуден а се мъчи да защитава позиции... Излишно се занимаваш.

 99. 99 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#93] от "Николай Колев":

  Ти това хубаво си го написал, но тази гледна точка има съществен недостатък - отчита хитлерова Германия като безобидна и незастрашаваща никого. И ето, като приемеш това колко удобно се нареждат нещата - Германия не се готви за масирана военна кампания, а СССР не заема добри стратегически позиции, които да усилят СССР в "несъществуващата военна кампания на Хитлер", а си извършва агресивно заграбване в мирно време.

  Но единствената друга страна, освен СССР, която вижда реалната опасност от Германия - Великобритания, реално не реагира негативно на подготовката на СССР (която от твоята гледна точка, описана по-горе изглежда като "неоправдана агресия". Може да се провери, има достатъчно документи.

 100. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  [quote#1:"lone_wolf"]"Народен" съд![/quote]
  Комунетата винаги са се разправяли с враговете си, криейки се зад името на народа.
  Те толкова са се унесли в манипулациите си, че и сега се опитват да съдят от името на народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK