Август 2014 (Краят на XX век)

Графика на Петър Чуклев

© Юлия Лазарова

Графика на Петър ЧуклевАвгуст 1914" е исторически роман на Александър Солженицин, издаден през 1971 г. В него става дума за катастрофалното поражение на руската армия в битката при Таненберг в самото начало на Първата световна война. Три години и два месеца по-късно ще бъде извършена Октомврийската революция. През август 1914 на практика започва Великата eвропейска (по-късно наречена Първа световна) война. С тази война, казват, е започнал и XX век.


Солженицин с неговия руски национализъм и дори антисемитизъм днес е доста противоречив автор. Но и винаги е бил такъв. Още с "Един ден на Иван Денисович" (1962 г.), първото публикувано в СССР литературно произведение за сталинските лагери, при това написано от бивш лагерист, той става непознато дотогава литературно и политическо явление.


В средата на 90-те казвах на мои студенти в САЩ колко важно е било устното художествено творчество (вицовете) по комунистическо време. Те поискаха да им разкажа някой виц. Това ужасно ме затрудни. Да им разкажа виц за Тодор Живков – ще трябва да обяснявам кой е той. А виц с бележка под линия вече не е смешен. Тогава реших да им разкажа следния виц: Питали радио "Ереван" (веднага си дадох сметка, че още началото изисква бележка под линия, радио "Ереван" беше радиото, което във вицовете по комунистическо време отговаряше на всички въпроси) какво ще пише за Леонид Брежнев в енциклопедиите през 2000 година. Радио "Ереван" отговорило: "Ще пише, че Брежнев е маргинална политическа фигура от времето на Солженицин." Американските студентите приеха вица ми с каменни лица и въпросителни погледи. Оказа се, че те не знаят нито кой е Александър Солженицин, нито кой е Леонид Брежнев. (Беше времето на Елцин, те знаеха Сталин, Горбачов, Елцин, но не и Брежнев, който беше царувал през по-голямата чат от живота ми като Големия брат на другаря Живков.) Това не бях предвидил... Днес и българските студенти приемат този древен виц по същия начин, без усмивка, с учудване какво точно му е смешното. По ирония на съдбата през 2000 година и Брежнев, и Солженицин бяха забравени. А този виц ни изглеждаше адски смешен по време на Студената война, времето на "началника на социалистическия лагер" Леонид Брежнев, когато забраненият в СССР Солженицин получи Нобеловата награда... Няма нищо по-малко смешно от вчерашния виц.
Този текст обаче не е нито за Леонид Брежнев, нито за Александър Солженицин. Макар че историята на споменатия виц е някак симптоматична за начина, по който тече времето, и за начина, по който важните вчерашни дилеми се оказват дълбоко незначителни днес... А би трябвало миналото да бъде важно за нас, за да разбираме какво ни се случва днес. Човекът, който е забравил миналото си, не може да се ориентира и в бъдещето. Той най-често няма бъдеще.


Ако приемем, че XX век
е започнал през август 1914


можем да приемем и че той свършва днес, през август 2014.


Но защо се казва, че миналият век е започнал с Първата световна война? И как можем да обобщим този безумен век ? (Със забележката, че всяко обобщение също изкривява истината.)


XX век ни донесе най-опустошителните войни и зверства в историята на човечеството. Двете световни войни и концентрационните лагери отнеха живота и причиниха страдания на десетки милиони човешки същества.


Същевременно XX век ни донесе и всички научно-технически придобивки, които приемаме днес за даденост и без които не можем дори да си представим живота: електрификация, автомобилен транспорт, авиация, телефон, кино, радио, телевизия, а в края на века – персоналните компютри и интернет. Можем ли днес да си представим живота си без всичко това? А то не е съществувало през XIX век, когато хората са вечеряли на свещ и са пътували на кон.


Биполярният XX век ни донесе
и истинската демокрация


Древногръцката демокрация (казват някои) била истинската: директна, а не представителна. Всички свободни мъже се събирали на агората на полиса, за да решават съдбините му. Да, но те са били няколкостотин души. Само мъже. Робите и жените не са участвали в тази "истинска" демокрация.


Едва през XX век, едва след Първата световна война, в повечето западни страни – САЩ, Великобритания, Германия – жените получават право да гласуват. В България и Франция – едва през 40-те. В Турция на Кемал Ататюрк по-рано, отколкото в България. За каква демокрация преди XX век говорим, когато са гласували само свободните мъже, а е имало и роби?


След Първата, и особено след Втората световна война постепенно изчезват колониализмът, дискриминацията на жените и малцинствата, расовата сегрегация ( продължила в САЩ чак до 60-те). Светът започва да слуша американския черен джаз. Още през 20-те жените вече карат коли, пушат цигари, посещават барове, получават докторати (започват да стават и държавни глави, но чак през втората половина на века) – все неща немислими, или почти немислими за жените от XIX век. Освен за кралици като Виктория или за някои големи писател(к)и като Джейн Остин и сестрите Бронте. Емили Дикинсън става световноизвестна едва след смъртта си.


По време на Първата световна война светът, капиталистическият свят, се глобализира. Дори първата световна грипна пандемия се явява тогава, през 1918, и взима живота на 50 милиона хора – повече от жертвите на самата война. Това са първите резултати на глобализацията.


Над 4 милиона американци са мобилизирани към края на Първата световна. Много от тези млади хора за първи път виждат Европа. По това време пътуването до и от Америка става с презокеански кораби и както европейците обикновено отиват в Америка, за да не се върнат никога, така и много американци сега за първи път виждат Европа. И след войната остават на стария континент, ако не завинаги, то за дълго. Един от тези американци е Ърнест Хемингуей. Париж е световна културна столица през 20-те – там се срещат велики артисти от цял свят, от Русия до Америка – Северна, но и Южна (например Сесар Лалехо).


Между двете световни войни християнска Европа е все още културният център на света. Но от Втората световна война насам това вече не е така. Идеята за мултикултурния свят идва от Америка, от САЩ. През 60-те Ню Йорк става това, което е бил Париж през 20-те – магнит за интелектуалците. Много европейски артисти (например абстрактният експресионист Де Кунинг) отиват в Америка.


Но днес и Ню Йорк не е вече центърът на света... Светът няма вече един център. Нито два, както беше по време на Студената война, по време на глобалното раздвоение.


Двадесети век привидно унищожи
старите религии


(които в края на века започнаха да се възраждат) и създаде двете политически, материалистични псевдорелигии – фашизма и комунизма. Те се представяха като алтернативи и дори гробокопачи на класическия капитализъм и на "буржоазната фалшива" демокрация. Тези нови секуларни идеологии обаче доведоха до най-големите зверства и престъпления срещу човечеството, които светът познава.


Фашизмът, национал-социалистическата идеология, имаше по-кратък живот, затова и жертвите му, макар и милиони, бяха сравнително по-малко. Комунизмът не само уби десетки милиони хора, но разруши морала на хората в комунистическите страни. На мястото на старите Божи заповеди: Не кради. Не лъжи. Не убивай – се появи "относителният" политически псевдоморал. Кради, лъжи и убивай на воля класовия враг! Доброто и злото са относителни. Не само господарят, дори съседът ти е враг. Каквото и да му направиш – не е грях. Особено ако е в името на Партията. Павлик Морозов предаде дори баща си и стана герой в Съветския съюз.


Капитализмът като икономическа система победи. Защото се оказа по-гъвкав, по-приспособим, по-естествен. Социалният капитализъм на днешна Европа предлага на хората далеч по-добър живот, отколкото можеше да им предложи съветският комунизъм. На всички хора, дори на най-бедните.


Но какво е състоянието на света днес,
през август 2014 година?


Демокрацията, уви, е нещо много крехко и нетрайно. Щом в една държава се възцари хаос, корупция и беззаконие, хората започват да мечтаят за нова диктатура, за харизматичен лидер със здрава ръка, който ще спаси нацията. Освен това материализмът и прагматизмът на XX век провокира ново възраждане на религиозния фундаментализъм.


Обединена Европа обаче по модела на Съединените щати е нещо качествено ново в европейската история. Никога досега в историята на Европа не е имало 70 години мир. В новото виртуално Средовековие обединена Европа, Европейският съюз за мен е нещо като нова Византия, която въпреки постоянните пророчества за разпадането й ще просъществува хиляда години.


Все пак бъдещето на нашия свят до много голяма степен ще се определя от новите технологии. Откакто съществува интернет, ние живеем в един нов свят, който толкова бързо се изменя, че не можем да го разберем. Като хора действащи под въздействието на непознат наркотик не разбираме какво точно правим.


Светът, който създадохме, ни изпреварва все повече. Сега виртуалният свят е една крачка пред нас. Цялата световна информация, цялото ни минало, цялата ни човешка памет и мисъл сега е там, във виртуалното пространство. Но дали познаваме и разбираме наистина миналото си и себе си? Ако някой ни изгаси лампата на високите технологии, ще можем ли да се ориентираме в мрака?


Какво ни носи новият век?


Едно е ясно – че ориентирите от XX век, от времето на Студената и Горещата война, няма да ни помогнат. А още по-малко – ориентирите от XIX век, от времето на националните държави, на класическия империализъм и национализъм. Путиновският или Ердогановският (или какъвто и да било друг) национализъм принадлежат на миналото.


Западният мултикултурализъм също трябва да се реформира. Монополистичният капитализъм, това че една световна компания доминира целия бизнес, присъствието на големите пари навсякъде, купуването на политици опорочава самия смисъл на капитализма – свободния пазар, правото на избор, многопартийната демокрация.


Трябва да догоним света,
който сами създадохме


Имаме нужда от ново, не толкова комерсиално мислене. Повече умереност и хармония с природната среда и в обществото. Повече хармония в самите нас.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Имаме нужда от ново, не толкова комерсиално мислене. Повече умереност и хармония с природната среда и в обществото. Повече хармония в самите нас.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  Павлик Морозов предаде дори баща си и стана герой в Съветския съюз.

  Като роден през 1984 няма как да знам този бисер. Но след като прочетох някакси ( защо ли) се сетих за 1984 - когато задържан в минилюб, Уинстън вижда съседа си от горния етаж. Предаден от децата си ...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  ХХ век не донесе нищо хубаво на България.
  Дано Бог се смили над многострадалните българи, през този...

 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1413 Любопитно

  "Трябва да догоним света, който сами създадохме
  Имаме нужда от ново, не толкова комерсиално мислене. Повече умереност и хармония с природната среда и в обществото. Повече хармония в самите нас."

  Левчев е човек , на когото искрено се възхищавам , но тук не мога да се съглася с него. Това , което е написал е прекрасно , но като много от философиите не кореспондира с грубата реалност. Би било прекрасно ако Путиновия и Ердогановия тоталитаризъм са анахронизми от миналото , но уви , вместо това те са ни съседи.
  Много е хубаво да мислим ,че в Европа повече няма да има войни , но Украйна е в Европа.
  Много е хубаво да мислим, че ЕС може да живее хиляда години в мир и благоденствие , но тези хиляда години не са започнали. Ако утре в Прибалтика се появят късопишковци без обозначителни знаци ще имаме и трета световна война със 100% сигурност. Конвенционална.... на първо време

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]За каква демокрация преди XX век говорим, когато са гласували само свободните мъже....[/quote]

  Значи е имало и нещо добро!
  Кой намира за нормално, както сега, да гласуват в лудницата, само и само да затвърдят политическия ангажимент на началника на лудницата?
  Кой намира за нормално да гласуват циганите, които за 20 лева ще гласуват и за магаре?

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Още древните кемитяни и индийци са казали, че човешката цивилизация "пада/ослепява" и отново бавно и болезнено се въздига. Дъното на упадъка кемитяните са наричали "Амен", "тъмният", "мрака"; а индийците са го нарекли "Кали". А пък толтеките и маите просто са го наричали "петото слънце".
  Всичко е цикъл. И той се нарича прецесия на равноденствията.
  Какво общо има със статията ли? Всичко!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karelson":

  Уви не си по темата, а ако утре не късопишковци, а рязани с отличителни знаци отрежат главата на някой в центъра на лондон, на кого обявяваме война!

 8. 8 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "В новото виртуално Средовековие обединена Европа, Европейският съюз за мен е нещо като нова Византия, която въпреки постоянните пророчества за разпадането й ще просъществува хиляда години."

  Е, айде сега Византия. По-добре да беше казал Свещената Римска Империя, по-щеше да отговаря географски. Пък иначе за "хилядата години", то и един друг фен на модерното Средновековие и първия райх на Свещената Римска Империя правеше разни такива пророчества преди време... Местните либерали и демократи са му фенове тука...

 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Тодор Живков беше един мръсник! Обичаше само Любомир Левчев и компания, защото Левчев му лижеше подметките. “Фамилия Живкови се уреди. Особено Жени Живкова. Самата Людмила Живкова беше една простачка, защото й пишеха други хора нейните работа и крадеше труда им. Как не я е срам! Тя беше една луда жена! Не знаеше колко са 5 пари и си беше втълпила, че е велика , а е никаква!”, отсича старият комунист.
  http://www.blitz.bg/news/article/243239

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  "материализмът и прагматизмът на XX век провокира ново възраждане на религиозния фундаментализъм."

  Религиозния фундаментализъм го има основно в страни и в етнически и социални групи, в които го е имали и преди. В това отношение нищо ново.

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "В новото виртуално Средовековие обединена Европа, Европейският съюз за мен е нещо като нова Византия..."

  Професионалният пропагандатор е сменил Свещената Римска Империя с Византия и е пробвал да промени конотацията на "модерното Средновекови" от силно отрицателна в силно положителна. Респект!!

  А ето тука един истински анализ за новата Свещена Римска Империя и какво да се прави с нея, че да не се разпадне след някоя друга година:

  http://www.nytimes.com/2013/06/10/opinion/the-ghosts-of-europe-past.html?_r=0

 12. 12 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  [quote#7:"ban"]на кого обявяваме война! [/quote]

  На когото трябва

  15.02.1989 - 07.02.2018
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Солженицин е много типичен пример за руски интелигент който в крайна сметка превръща всичко в догма .Изостанолоста и мракобесието в Русия се дължи в голяма степен на тяхната вяра в неповторимата и необяснима руска същност.Месиянство заплатено с много кръв и жертви.

  klimentm
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#8] от "fortunes":

  Не се коси, Нова Византия е запазена руска марка никой няма да ви я вземе!

  klimentm
 15. 15 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Ааа, сакън! Виж, че професорът пропагандатор е пробвал да я вземе марката на назаднала средновековна сатрапия като Русия! А иначе, препоръчвам статията в коментар 11. Там има обяснение защо сравнението на ЕС със Свещената Римска Империя е по-уместно.

  А иначе, много ми е любопитно, понеже явно си голям демократ, защо ползваш този абсолютно расистки символ като знамето на КАЩ?

 16. 16 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Рецептата е:

  По-малко:

  1.Консумация
  2.Религия
  3.Национализъм

  Повече:

  1.ОБРАЗОВАНИЕ
  2.Щадене на природата
  3.Взаимопомощ

  The things you own end up owning you
 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Харесвам тази интелигентна мекота и нежност в противопоставянето на Вл.Левчев на грубите недъзи на нашия свят. Оказва се, че не сме готови морално да изпълним със смисъл и радост 70-тте години мир. Може би отговора е прост: чувство за мярка и усещане за достатъчно благополучие. Добре е да имаме граница в имането и консумацията. Нямаме реална нужда от всичко към което постоянно ламтим. Нека определим достатъчното ни в материалния свят и отворим ума и сърцата си за духовното. То ни прави красиви и привлекателни.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  "...Комунизмът не само уби десетки милиони хора, но разруши морала на хората в комунистическите страни. На мястото на старите Божи заповеди: Не кради. Не лъжи. Не убивай – се появи "относителният" политически псевдоморал. Кради, лъжи и убивай на воля класовия враг!…"

  И досега ядем студените "кифтета" от ето тази комуноидна трапеза. Може би някой се надява на чудо, спасител, освободител, магийка някаква… но спасението ни е в наши ръце. Докато не осъзнаем стойността на думите "зло", "добро", "истина", "лъжа", "правилно", "грешно"… ще се лутаме в лабиринта на Кремълтавъра. Защото скверни бяха религията, учението, морала и родителството (даже!) тогава, когато лъжците и крадците управляваха хората.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Трябва да догоним света, който сами създадохме"...
  Това ме подсети за "...историята за бедуините, които по време на дългите си преходи спирали често, за да дадат време на душите си да ги настигнат" на Г. Господинов.
  Поспирането, за да срещнем със себе си изглежда добра алтернатива на тичането да се догоним?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  Игнорантино, аман от свещената ти римска империя.
  Не е била свещена, нито римска тя, а германска.

  "Византия" е била Римска империя.
  Цялата Римска империя, за начало.
  Християнска хилядолетна империя.
  С първи император Константин Велики.
  В Рим и скоро след това - във Византион/Константинопол.

  Нещо като Търново и София - след Плиска и Преслав...

  Левчев с патос чертае втора хилядолетна Византия,
  с начало миналата или следващата седмица,
  но това е друга тема

  До коментар [#11] от "fortunes":

  ...
  Свещената Римска Империя с Византия
  ...

  А ето тука един истински анализ за новата Свещена Римска Империя...

  ...

 21. 21 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#20] от "dnevnikar":

  Е какво сега, ти като не си учил история си мислиш, че Свещената Римска Империя не е съществувала като понятие и че учени не я съпоставят с ЕС? Съпоставката на ЕС с Византия я чувам за пръв път и тя е крайно невярна.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 24 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Всеки народ заслужава првителството си и Съдбата си!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  Съществувала е такава немска "свещена римска" Самозванка.
  Съществувал е и "Хилядолетен Райх" (12 години).
  Съществува и т.нар. "Рим III": в монархосъстояние - към 300 години ; антимонархично - 70 ; нарцистично - има/няма 10.

  Този факт е световно известен:
  ЕС - Еталон за света

  До коментар [#21] от "fortunes":
  До коментар [#20] от "dnevnikar":

  Е какво сега, ти като не си учил история си мислиш, че Свещената Римска Империя не е съществувала като понятие и че учени не я съпоставят с ЕС?

 25. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Владо Фукуяма като избега от Щатите обратно дома, завлече и центъра на света със себе си и затуй сега ние си скубем косите да разберем кое по-напред е свещено, кое е римско и кое - византийско. Но едно е безспорно - през ХXI требва да си натискаме парцалите в умереност, хармония и устойчив туризъм. Некой да не си помисли да изскочи напред, ей! Както посочи един другар тука, требва да оставим време на душите да настигнат корпулентите.

 26. 27 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Повече умереност, добро образование, достъпна медицина, зачитане на правата на хората и по-малко алчност ще ни помогнат да доживеем до 22-ри век.

 27. 28 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Lemmy, да не си раздразнен, че в текстът на Левчев не е похвален Путин или комунизЪма? Слава Богу той не се говори за края на историята и победата на капитализма (по Фукуяма) нито за светлото комунистическо бъдеще. Говори за миналия век. А за нас е най-добре да сме си тук, където сме - в стара Европа – не в Америка и не в русийска Евразия.

 28. 29 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 469 Неутрално

  А дали ще оприличим Европейския съюз със Свещената римска империя, или с Византия - защото има и по-западна империя – това е друг въпрос.

 29. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#1:"3% и продължава да пада Бърз бан 6 коментара"]Имаме нужда от ново, не толкова комерсиално мислене. Повече умереност и хармония с природната среда и в обществото. Повече хармония в самите нас. [/quote]
  Това са идеи формулирани преди хилядолетия от Епикур и последователите му

 30. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 423 Неутрално

  [quote#17:"Schopenberg"]... интелигентна мекота и нежност в противопоставянето на Вл.Левчев на грубите недъзи на нашия свят.[/quote]

  Мекота може и да има, но интелигентност? Левчев все още е подвластен на готовите заучени формули, като тези за Октомврийската революция и 70-те години мир.
  Революцията през 1917 година е била Февруарската - заради нея царят абдикира и идва република, макар и хаотична. Това, което се е случило през октомври е преврат, а не революция. Дори комунистите в първите години си го наричат преврат.

  А това за 70-те години мир е още по-безумно. Нима нямаше военна окупация на Западен Берлин през 1948? Нима нямаше две нахлувания на съветски войски в Унгария през 1956 (вторият път със 17 дивизии)?
  Нима нямаше нахлуване на съветски войски и бойни действия в Чехословакия през 1968? Нима нямаше война в Югославия през 90-те? Как въобще ги смятате тия 70-години?

 31. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#5] от "lone_wolf":
  Мога да приема донякъде такава гледна точка, но вероятно и сам се сещате, че това, което казвате няма никакъв шанс да се случи, а и все пак е доста грубичко.
  Според мен, ако говорим за конкретни избори и през октомври и следващи години, единствения сигурен начин да намалим и дори обезмислим варианта купуване, е като гласуваме активно - при активност над 75%, практически парите за купуване стават хвърлени на вятъра ( и за здравето на циганите).
  В по далечен план, на нас ще ни се наложи да започнем да правим неща, подобни на САЩ с политиката за интегриране на негрите, т.е. да се насочат усилия и ресурси за интегриране на циганите, част от което е и образованието и тогава (дай Боже по-скоро, ама надали), проблема с техния вот ще се редуцира.
  Но в близка перспектива, за да "откажем" мераклиите за пазаруване на гласове, лекарството е едно - гласуване и забележете, че това даже не струва нищо допълнително като пари и изисква доста малко усилие и време.
  Що се отнася до "свободните" мъже в древна Гърция, аз не виждам защо трябва да ги слагаме всичките в графата просветени, да не говорим умни или разумни. По-скоро бих казал че е било обратното. Ако си спомняте израза приписан на Сократ, когато го видяли да се прибира силно изпотен и уморен, на въпроса какво е правил ( все пак човека е бил филосов, а не хамалин), той отговорил "Спорих с глупаци".
  Та ако може да приемем подобно нещо за доказателство, дали 100 свободни мъже или 1000000 днес, вероятния процент на глупаците, като че ли се запазва, за съжаление разбира се.

 32. 33 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 469 Неутрално

  до tamada: да, руският цар абдикира при Февруарската революция, но това не пречи на Ленин да го заколи след Октомврийската, заедно с млките му деца. Вярно е, че по време на 70годишния мир в Европа имаше някои кръвопролитич в източната й, комунистическата част. Особено в Югославия. Но за да няма повече такива е важно да оцелее Европейския съюз. Да влезат в съюза и Сърбия и Македония.

 33. 34 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#13:"klimentm"]Солженицин е много типичен пример за руски интелигент който в крайна сметка превръща всичко в догма .Изостанолоста и мракобесието в Русия се дължи в голяма степен на тяхната вяра в неповторимата и необяснима руска същност.Месиянство заплатено с много кръв и жертви. [/quote]
  Дето се вика, не сме често на едно мнение, но тука си много прав. За една част от интелигенцията на Русия, по-голямата част, не за всички, но си много прав.
  Говорих си с някои техни представители, въртят сучат, а-ха да докарат общочовешкото мислене, наднационално и надкултурно, това на 21 век (или поне каквото би трябвало да бъде) и изведнъж хоп, айде пак великорусия и висшата славянска мисия. Викам им това не ви ли напомня нещо, нещо за висша раса , за арийци? Уж сте антифашисти пък пак по този път. Кой се замисля, а кой не.
  Казавам им, искате нова Византийска империя и хем сте умни хем едно пречупване в мисленето ви се губи, милиметър е , а променя всичко. И във Византийската и в Руската империи (като идея, пази Боже от изпълнението!) първо има по две империи, едната политическо-икономическа, втората на духа. Второто е онзи милиметър, с който може да се стигне до онази на духа. Това е християнството и в двата случая, ама не онова славославно, политическо измислено християнство обслужващо висшата класа, а истинското, изобличителното, ръбестото и неприятното. Нали именно то внася идеата за космополитизъм, надидейност, наднационалност, надполовост (не като реклама на походта, както се приема днес , а като равенство между половете, защото човешката душа е еднаква, надполова, временно обитаваща това смъртно тяло с параметрите заложени в него, тя е мисъл, "аз", съзнание, а в тази област субективни ограничения няма, има само субективни надграждания), над икономическа статуквеност (нови думи измислям вече, т.е. няма значение икономическия статус на индивида), надрасовост, над, над, над...
  Викам им, вместо да развиете точно това мислене и да поведете и създадете през следващите 100 години космополитна нация, която наистина да участва или даже да поведе света в хармонията на духовната общочовешка общност, базирана на ценностите на християнството, чрез любостта към ближния и осъзнаване на правата и отговорностите на свободата чрез зачитане на същите на другите членове на обществото и човечеството. Издигане на стремежите на духа към съвършенство, вечност, безкрайност и търсене, издихане на духовните качества и стремления над тези на материалното, но не отричайки последните, а съзнателно контролирайки ги на вътрешно, самооценъчно ниво. Приемайки най-сетне на постулата за правото на стремеж към щастие лично и хармонията му със щастието на другите и обществото, едно трудно действие имайки предвид, че идеята идва от едно общество и едни хора, които още "бият негрите"... Да, приемане на доброто дошло от цялото човечество в името на цялото човечество. Иначе ще има капсулация на обществото руско, а това в исторически план на никое общество нищо добро не е донесло. И това би ви донесло истинска лидерска позиция в модерния интелектуален свят, позиция на духовен аристократизъм, ама...
  Та такива ми ти неща, гледат облещено и хем го разбират и го чувстват (защото наистина им е заложено и пак от християнството, в това съм се убедил), хем усещат че така изпускат онзи мъничък пакостник - руския шувенизъм, който им пречи да виждат, а пък той си е толкова "миличък" и "наш", толкова "my precoius" и не им е добре от това раздвояване. Но пак да кажа, други има , които точно така мислят - космополитно и това вдъхва надежда!

 34. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#16] от "petergriffin":


  До коментар [#17] от "Schopenberg":

  Гледам и се радвам, как полека лека, все повече хора осъзнават тези неща. "petergriffin", с това за религията съм съгласен, ако го приемаме като система от институции и догми целящи контрол над човешкия ум и воля, като нещо различно от вярата и философията. Но ако приемем думата религиа в оригинал - възстановяване на връзката, с Бога, с Духа (Св. Дух, по моите християнски разбирания), което е именно духовно търсене и стремление, и то на всеки човек, било то и атеист, във този втория сличай не бих се съгласил. Света без духовен, Божествен идеал, става уродливо материално мрачно място смачкващо света на идеите. Разума, без такъв идеал и без подобна вътрешна морална спирачка ражда чудовища.

 35. 36 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#18:"moriarti"]Може би някой се надява на чудо, спасител, освободител, магийка някаква… но спасението ни е в наши ръце. Докато не осъзнаем стойността на думите "зло", "добро", "истина", "лъжа", "правилно", "грешно"… ще се лутаме в лабиринта на Кремълтавъра. Защото скверни бяха религията, учението, морала и родителството (даже!) тогава, когато лъжците и крадците управляваха хората. [/quote]

  Абе днес да не са спрели Стругацките излъчватели!!!
  Всички размишляват не "като хората", а като Човеци!

 36. 37 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "Яна":

  Брутално, ето така трябва да си пишем в дневник!
  +++
  Защо ли обаче, малкия глист на съмнението човърка подсъзнанието със страховете, че всеки момент ще ни залее вълната от олиго... такова де, политически коректната вълна от пошлост и скодоумие?

 37. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Всеки нов ден е ново начало, и ако равносметката вечерта не е в наша полза, вината си е само наша. Така ще е и на 6 октомври.

 38. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Интересни размисли на Владо Левчев.
  Обичам да чета текстове, които ме карат да размишлявам.
  Благодаря.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 40 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Солженицин бе изключителен пророк за епохата си. Съвета ми към форумците от двата лагера русо- Фили и Фоби е да се запознаят с неговата история , с метаморфозите, който той преживява през разните времена на своя живот. От къде тръгва неговото битие и съзнание, къде стига, къде го изпраща живота , и как завършва този му уникален живот, на финала като краен ,квази краен руски националист. Това ще е от полза да си обяснят много от днешните събития и процеси, произтичащи в Русия.

  Be3Al2(Si6O18)
 40. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  След Първата, и особено след Втората световна война постепенно изчезват колониализмът, дискриминацията на жените и малцинствата, расовата сегрегация ( продължила в САЩ чак до 60-те).
  ===============================
  Сигурен ли сте г-н Левчев? Ами в град Фъргюсън, Дъ Юнайтед Стейтс, там какво е ? Сигурно расова хармония с участието на Националната гвардия. Ами неоколониализма който налага капитализма като единствена алтернатива и тотално разруши някога богатия Близък Изток ? Или още живеете в 60 -те години?

 41. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  [quote#21:"fortunes"]Съпоставката на ЕС с Византия я чувам за пръв път и тя е крайно невярна. [/quote]
  Защо не!? Византия става Византия, а не Източна римска империя с приемането на нова вяра (християнството е обявено за официална релгия) .. в подчинение на Държавата.
  Вярващите преди в "светлото бъдеще" се надяват и ЕС да приеме "нова вяра".
  В Западната римска империя "вярата" подчинява държавата и тя се разпада (до появата на протестанството, когато държавата отново се взема в ръце). Нещо подобно в днешно време е как "вярата в консуматорството" води до разпад на търговия, икономика и държави (търговски войни, вносни квоти, "демократически ценности" и тяхната къде продажба, къде натрапване, къде обикновен рекет).

 42. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  "На мястото на старите Божи заповеди: Не кради. Не лъжи. Не убивай – се появи "относителният" политически псевдоморал. Кради, лъжи и убивай на воля класовия враг! Доброто и злото са относителни. Не само господарят, дори съседът ти е враг"

  Че то при сегашната демокрация да не е по-различно. Просто "класовият враг" е заменен с "конкурента".

  А псевдоморалът си ги е имало и при християнството, и при исляма, дори и при йодеизма. Ако бяха се спазвали горните Божи заповеди, нямаше да има ни кръстоносни походи, ни "свещенни войни на Аллаха", ни пазарене с Господ ( в частност -лихварството).
  С това не отричам ролята на религията, монотеистичната (унифициране на познанието за света) в развитието на цивилизацията, ама сравненията ми изглеждат доста пропагандни.
  Пък и всяка религия, достигайки разцвет, става пречка за развитието на обществото в стремежа си да запази придобитото влияние върху него.

 43. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#34] от "anarhochristian":

  Позволявам си да ти препоръчам "Руската идея" и "Съдбата на Русия" от Николай Бердяев.Изключително точно и ясно обяснява руската народопсихология и ролята на руската интелигенция и философска мисъл във формирането и.За мен е най доброто което съм чел по темата.

  klimentm
 44. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Старият свят е бил ясен,подреден и много добре обяснен. Хората са мислили че познават много добре заобикалящия ги свят.За това са и имали ясни морални закони произтичащи от убеждението им за познаваемия мир.
  Новите научни открития разрушават тази схема.Светът изведнъж става безкраен,непонятен,ръководен от невъобразими стихии и енергии.Става ясно че познанието ни е било малко и наивно.Изчезва светът на ясната картина и го замества света на хаоса и необяснимото.Ето защо старите норми и морал са напуснати и хората търсят трескаво нови убежища ,да се надяваме успешно.

  klimentm
 45. 46 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#44:"klimentm"]Позволявам си да ти препоръчам "Руската идея" и "Съдбата на Русия" от Николай Бердяев.Изключително точно и ясно обяснява руската народопсихология и ролята на руската интелигенция и философска мисъл във формирането и.За мен е най доброто което съм чел по темата. [/quote]

  Оценявам заигравката с Бердяев, един от известните Християн анархисти и сподвижник на Толстой (Лев , не Алексей), изпратена до лице с ник "anarhochristian".
  Направо си е в 10-сетката , но без Иво инджев!
  Да, Бердяев е голям капацитет. Споделям много от възгледите му, през призмата на по-късния исторически етап , разбира се. Че имаме и досто общо, като произход и някои елементи от битието. Недоубит от болшевиките аристократичен произход от старата руска аристикрация, изучаване на естествени науки, по-късно насочване към правото, християнски оформено съзнание, макар и извън руслото на догматиката. Е аз нямам военно обучение, но като цяло като чета биографиите на руските анархисти, особенно христиананархисти се замислям за концепцията на битието определящо съзнанието. Явно е някакво семе, което се посява от ранна детска възраст. Интересно!

 46. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#42:"wanderer"]В Западната римска империя "вярата" подчинява държавата и тя се разпада (до появата на протестанството, когато държавата отново се взема в ръце). [/quote]

  В православието се забелязва същият момент, но доста по-рано, в периода на управление на императорите иконоборци Юстиниан Първи и Лъв, то си е вид протестантство. И като резултат имаме възстановяване на Римската империя в реални граници! В православните среди много ги мразят иконоборците, аз пък ги уважавам. И си прав, че на ЕС му трябва нова идеология, обща и цялостна. Аз друго освен християнската философия в това отношение не виждам. Свъщност комбинацията от демократичност и толерантност, но ясна и структурирана и без крайности, базирана на ценности като морал, семейство, отговорност, свобода в рамките на свободата на другите, труд, достоинство, солидарност, чрез любов към ближния и помощ на неможещия, а не провокиране на тунеядството на можещия, но мързеливия, справедливо създаване на блага, чрез конкурентен достъп до пазара без лобизъм, обучение в духовни ценности, като път към пълнотата на живота, мира на съзнанието и щастието в битието и т.н. и т.н., можем да открием именно в християнската философия и думите на Христос. Но онова християнство на забрадките, забраните, ограничения кръгозор, манипулирането с чувство на вина и страх, измислената от човеци догматика, безмислени измислени ритуали и другите скодоумия, то това не е християнство, а имитация по някакви външни критерии, с унищожаване на самата му същност.

 47. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#45] от "klimentm":

  Напълно съм съгласен с Вас.
  Само със забележката, че сега не се чака няколко века (геоцентричната система) една заблуда да бъде опровергана. Проблемът е, че в интензивната комуникация понякога опровержението бива опровергано.
  Затова и споменавам "в очакване на нова религия".
  Предложените досега (марксизъм/комунизъм, постиндустриално общество, свободен пазар) не дават задоволително обяснение на реалността. Поне за мен.
  Но не съм Бердяев за да обременявам някого със собствените си мисли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK