Август 2014 (Краят на XX век)

Графика на Петър Чуклев

© Юлия Лазарова

Графика на Петър ЧуклевАвгуст 1914" е исторически роман на Александър Солженицин, издаден през 1971 г. В него става дума за катастрофалното поражение на руската армия в битката при Таненберг в самото начало на Първата световна война. Три години и два месеца по-късно ще бъде извършена Октомврийската революция. През август 1914 на практика започва Великата eвропейска (по-късно наречена Първа световна) война. С тази война, казват, е започнал и XX век.


Солженицин с неговия руски национализъм и дори антисемитизъм днес е доста противоречив автор. Но и винаги е бил такъв. Още с "Един ден на Иван Денисович" (1962 г.), първото публикувано в СССР литературно произведение за сталинските лагери, при това написано от бивш лагерист, той става непознато дотогава литературно и политическо явление.


В средата на 90-те казвах на мои студенти в САЩ колко важно е било устното художествено творчество (вицовете) по комунистическо време. Те поискаха да им разкажа някой виц. Това ужасно ме затрудни. Да им разкажа виц за Тодор Живков – ще трябва да обяснявам кой е той. А виц с бележка под линия вече не е смешен. Тогава реших да им разкажа следния виц: Питали радио "Ереван" (веднага си дадох сметка, че още началото изисква бележка под линия, радио "Ереван" беше радиото, което във вицовете по комунистическо време отговаряше на всички въпроси) какво ще пише за Леонид Брежнев в енциклопедиите през 2000 година. Радио "Ереван" отговорило: "Ще пише, че Брежнев е маргинална политическа фигура от времето на Солженицин." Американските студентите приеха вица ми с каменни лица и въпросителни погледи. Оказа се, че те не знаят нито кой е Александър Солженицин, нито кой е Леонид Брежнев. (Беше времето на Елцин, те знаеха Сталин, Горбачов, Елцин, но не и Брежнев, който беше царувал през по-голямата чат от живота ми като Големия брат на другаря Живков.) Това не бях предвидил... Днес и българските студенти приемат този древен виц по същия начин, без усмивка, с учудване какво точно му е смешното. По ирония на съдбата през 2000 година и Брежнев, и Солженицин бяха забравени. А този виц ни изглеждаше адски смешен по време на Студената война, времето на "началника на социалистическия лагер" Леонид Брежнев, когато забраненият в СССР Солженицин получи Нобеловата награда... Няма нищо по-малко смешно от вчерашния виц.
Този текст обаче не е нито за Леонид Брежнев, нито за Александър Солженицин. Макар че историята на споменатия виц е някак симптоматична за начина, по който тече времето, и за начина, по който важните вчерашни дилеми се оказват дълбоко незначителни днес... А би трябвало миналото да бъде важно за нас, за да разбираме какво ни се случва днес. Човекът, който е забравил миналото си, не може да се ориентира и в бъдещето. Той най-често няма бъдеще.


Ако приемем, че XX век
е започнал през август 1914


можем да приемем и че той свършва днес, през август 2014.


Но защо се казва, че миналият век е започнал с Първата световна война? И как можем да обобщим този безумен век ? (Със забележката, че всяко обобщение също изкривява истината.)


XX век ни донесе най-опустошителните войни и зверства в историята на човечеството. Двете световни войни и концентрационните лагери отнеха живота и причиниха страдания на десетки милиони човешки същества.


Същевременно XX век ни донесе и всички научно-технически придобивки, които приемаме днес за даденост и без които не можем дори да си представим живота: електрификация, автомобилен транспорт, авиация, телефон, кино, радио, телевизия, а в края на века – персоналните компютри и интернет. Можем ли днес да си представим живота си без всичко това? А то не е съществувало през XIX век, когато хората са вечеряли на свещ и са пътували на кон.


Биполярният XX век ни донесе
и истинската демокрация


Древногръцката демокрация (казват някои) била истинската: директна, а не представителна. Всички свободни мъже се събирали на агората на полиса, за да решават съдбините му. Да, но те са били няколкостотин души. Само мъже. Робите и жените не са участвали в тази "истинска" демокрация.


Едва през XX век, едва след Първата световна война, в повечето западни страни – САЩ, Великобритания, Германия – жените получават право да гласуват. В България и Франция – едва през 40-те. В Турция на Кемал Ататюрк по-рано, отколкото в България. За каква демокрация преди XX век говорим, когато са гласували само свободните мъже, а е имало и роби?


След Първата, и особено след Втората световна война постепенно изчезват колониализмът, дискриминацията на жените и малцинствата, расовата сегрегация ( продължила в САЩ чак до 60-те). Светът започва да слуша американския черен джаз. Още през 20-те жените вече карат коли, пушат цигари, посещават барове, получават докторати (започват да стават и държавни глави, но чак през втората половина на века) – все неща немислими, или почти немислими за жените от XIX век. Освен за кралици като Виктория или за някои големи писател(к)и като Джейн Остин и сестрите Бронте. Емили Дикинсън става световноизвестна едва след смъртта си.


По време на Първата световна война светът, капиталистическият свят, се глобализира. Дори първата световна грипна пандемия се явява тогава, през 1918, и взима живота на 50 милиона хора – повече от жертвите на самата война. Това са първите резултати на глобализацията.


Над 4 милиона американци са мобилизирани към края на Първата световна. Много от тези млади хора за първи път виждат Европа. По това време пътуването до и от Америка става с презокеански кораби и както европейците обикновено отиват в Америка, за да не се върнат никога, така и много американци сега за първи път виждат Европа. И след войната остават на стария континент, ако не завинаги, то за дълго. Един от тези американци е Ърнест Хемингуей. Париж е световна културна столица през 20-те – там се срещат велики артисти от цял свят, от Русия до Америка – Северна, но и Южна (например Сесар Лалехо).


Между двете световни войни християнска Европа е все още културният център на света. Но от Втората световна война насам това вече не е така. Идеята за мултикултурния свят идва от Америка, от САЩ. През 60-те Ню Йорк става това, което е бил Париж през 20-те – магнит за интелектуалците. Много европейски артисти (например абстрактният експресионист Де Кунинг) отиват в Америка.


Но днес и Ню Йорк не е вече центърът на света... Светът няма вече един център. Нито два, както беше по време на Студената война, по време на глобалното раздвоение.


Двадесети век привидно унищожи
старите религии


(които в края на века започнаха да се възраждат) и създаде двете политически, материалистични псевдорелигии – фашизма и комунизма. Те се представяха като алтернативи и дори гробокопачи на класическия капитализъм и на "буржоазната фалшива" демокрация. Тези нови секуларни идеологии обаче доведоха до най-големите зверства и престъпления срещу човечеството, които светът познава.


Фашизмът, национал-социалистическата идеология, имаше по-кратък живот, затова и жертвите му, макар и милиони, бяха сравнително по-малко. Комунизмът не само уби десетки милиони хора, но разруши морала на хората в комунистическите страни. На мястото на старите Божи заповеди: Не кради. Не лъжи. Не убивай – се появи "относителният" политически псевдоморал. Кради, лъжи и убивай на воля класовия враг! Доброто и злото са относителни. Не само господарят, дори съседът ти е враг. Каквото и да му направиш – не е грях. Особено ако е в името на Партията. Павлик Морозов предаде дори баща си и стана герой в Съветския съюз.


Капитализмът като икономическа система победи. Защото се оказа по-гъвкав, по-приспособим, по-естествен. Социалният капитализъм на днешна Европа предлага на хората далеч по-добър живот, отколкото можеше да им предложи съветският комунизъм. На всички хора, дори на най-бедните.


Но какво е състоянието на света днес,
през август 2014 година?


Демокрацията, уви, е нещо много крехко и нетрайно. Щом в една държава се възцари хаос, корупция и беззаконие, хората започват да мечтаят за нова диктатура, за харизматичен лидер със здрава ръка, който ще спаси нацията. Освен това материализмът и прагматизмът на XX век провокира ново възраждане на религиозния фундаментализъм.


Обединена Европа обаче по модела на Съединените щати е нещо качествено ново в европейската история. Никога досега в историята на Европа не е имало 70 години мир. В новото виртуално Средовековие обединена Европа, Европейският съюз за мен е нещо като нова Византия, която въпреки постоянните пророчества за разпадането й ще просъществува хиляда години.


Все пак бъдещето на нашия свят до много голяма степен ще се определя от новите технологии. Откакто съществува интернет, ние живеем в един нов свят, който толкова бързо се изменя, че не можем да го разберем. Като хора действащи под въздействието на непознат наркотик не разбираме какво точно правим.


Светът, който създадохме, ни изпреварва все повече. Сега виртуалният свят е една крачка пред нас. Цялата световна информация, цялото ни минало, цялата ни човешка памет и мисъл сега е там, във виртуалното пространство. Но дали познаваме и разбираме наистина миналото си и себе си? Ако някой ни изгаси лампата на високите технологии, ще можем ли да се ориентираме в мрака?


Какво ни носи новият век?


Едно е ясно – че ориентирите от XX век, от времето на Студената и Горещата война, няма да ни помогнат. А още по-малко – ориентирите от XIX век, от времето на националните държави, на класическия империализъм и национализъм. Путиновският или Ердогановският (или какъвто и да било друг) национализъм принадлежат на миналото.


Западният мултикултурализъм също трябва да се реформира. Монополистичният капитализъм, това че една световна компания доминира целия бизнес, присъствието на големите пари навсякъде, купуването на политици опорочава самия смисъл на капитализма – свободния пазар, правото на избор, многопартийната демокрация.


Трябва да догоним света,
който сами създадохме


Имаме нужда от ново, не толкова комерсиално мислене. Повече умереност и хармония с природната среда и в обществото. Повече хармония в самите нас.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK