Последният българин

Последният българин

© Георги КожухаровНаскоро мой приятел ми разказа следната история.


Отишъл на гости в дома на П. Б., негов състудент от факултета по история. Не се били виждали от времето, когато П. Б. се отказал от учителската професия и се посветил на частен бизнес. Получил малко пари от продажбата на апартамент, някой го посъветвал да ги вложи в шивашкия бизнес, купил почти на безценица шевни машини от фалирало предприятие и започнал да шие спортни екипи и знамена. Търсене на такива стоки имало, П. Б. скоро отворил втори цех и си построил къща в покрайнините на София; имал вече две деца и говорел за трето. Изобщо изглеждал доволен от живота си.


В просторния му хол нещо веднага привлякло вниманието на моя приятел. На стената, до снимките с автографи на известни спортисти, било окачено българското знаме. Личало, че платът не е евтина пластмаса, а истинска коприна, вероятно ръчно тъкана. По средата на зелената ивица обаче имало черно петно с големината на показалец. В първия миг моят приятел, който вече бил позавидял на П. Б. за голямата къща, си помислил, че някоя едра хлебарка е полазила знамето. П. Б. обаче уловил смутения му поглед и побързал да му обясни.
Месец по-рано при него дошъл някакъв грък, за да поръча знамена. Гърция се класирала за осминафиналите на световното по футбол, онзи бил тартор на софийската агитка и спешно му трябвали двайсетина знамена. Гъркът бил изнервен и опечален. Разказал на П. Б., че поръчали знамена по интернет от китайски сайт, те дошли за мача с Кот д'Ивоар от груповата фаза на първенството, но шарката се оказала щампована, боята се размазвала и потните фенове, загърнати със знамето, станали в края на мача светлосини като смърфове.


Няколко часа преди мача на Гърция с Коста Рика знамената били готови. Спешната поръчка, качеството на плата и националната ни чест утроили цената, която П. Б. поискал от гърка, но онзи бил оглупял от щастие. Платил си без пазарлък и дори направил подарък на П. Б. - бутилка узо и пътеводител на остров Лесбос, откъдето бил родом. В края на деня нашият търговец седнал на двора, отворил бутилката и преди да превърне главата си в торба с мокър пясък, поразтворил книгата. Между картинките на плажове и платани прочел няколко думи от Одисеас Елитис, които го поразили. Запитан какво е Гърция, поетът нобелист отговарял:


"Една маслина, една лоза и един кораб"


На другия ден П. Б. отишъл в цеха необичайно замислен. Седнал зад бюрото си, до обед не правил почти нищо, гледал гръцкото знаме, което оставил като мостра за други клиенти. От ума му не излизали думите на Елитис. "Една маслина, една лоза и един кораб". Μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Пустият му грък, колко изкусно казвал какво е неговата родина, с какво достойнство и с каква кротка обич били заредени думите му! И докато гледал гръцкото знаме, на П. Б. му се сторило, че сините линии трепкат, белите се носят над тях като малки вълни и някакъв въздушен кораб се плъзва по копринената шир. Замирисало му на бор, на смола, на зелени смокини, между зъбите му изхрупала песъчинка.


Вечерта, като се прибрал от работа, се затворил в хола и погледнал виновно към българското знаме, което бил окачил на стената. Гледал го дълго, насилвал си да си спомни поне три строфи от "Опълченците на Шипка", като не могъл, гледал няколко пъти как Лечков забива онзи гол на германците, но знамето не помръднало, не трепнало, не му замирисало на нищо. Магията не се получавала, символът на страната ни стоял пред него като обикновен предмет, като едно от стотиците парчета трицветен плат, които всеки ден минавали през неговия цех, за да увиснат после на пилоните пред фирми и държавни институции. Станало му лошо. Той, майсторът на знамена, без капка патриотично чувство, приличал на свещеник, който не вярва в светите книги, или на месар, който не яде месо.


Всъщност отдавна носел идеалната нагласа на емигрант – не мразел страната си, но и не я жалел особено. Тя не подбуждала у него никакви силни чувства, била пространството, върху което протичал животът му и като че ли нищо повече. Но защо тогава не емигрирал като други два милиона българи? През 90-те и той се страхувал, и той виждал всекидневно унижения и безчестия, и той се давел в мръсния обществен казан на посткомунизма; като мнозина други и той бил разочарован от всичко и злорадо наблюдавал как постепенно кръвта на страната му изтича, как всичко се руши и най-хубавите части на България загиват под бетон, плевели и чалга.


Наясно бил, че страната му умира, и въпреки това останал в нея. Не било поради съзнателен избор, а по-скоро по стечение на обстоятелствата. Но тъй или иначе сполучил. Защото когато мизерията постепенно се оттеглила, тинята, която се разкрила отдолу, била твърде грозна. Изсечените гори, бетонираните плажове, отровените реки, буренясалите поля, хилядите изнасилвания и грабежи, които българинът извършил върху родината си, за да почерпи сили за живот в онзи ад, сега трябвало да бъдат прикрити и забравени. България се напълнила с родолюбци, гонени от гузна съвест, и П. Б. станал търговец на тяхното опрощение.


Продавал национални екипи
и знамена като топъл хляб


За да върви търговията, се научил да се представя за патриот, но не се чувствал такъв – смъртта на страната му все още не го засягала. Прочел някъде, че през март 2134 г. ще се роди последният българин и като се опитал да се види на негово място, изглеждал такъв, какъвто се видял през март 2004 г. след развода с първата си съпруга. Преди да угаси крушката в коридора на изпразненото жилище, се спрял за малко до вратата и се опитал да заплаче. Искал да има някаква драма, но драма нямало. Не могъл да заплаче; голите стени, изтръгнатите от тях кабели и съблечената крушка, която трябвало да му напомня за изневярата на жена му, пораждали у него досада, а не скръб. Досада, а не скръб виждал и в очите на онзи последен българин, който щял да огаси крушката в изпразнената България.


Седмица след случката с гръка починал баща му. След като се пенсионирал и овдовял, той отишъл да живее в село между Монтана и Лом и П. Б. не общувал с него от много време; не се били скарали, просто след смъртта на майка му спрели да си говорят, така че П. Б. нямал никаква представа как е живял баща му през последните години, нито как е умрял. Казали му, че починал в съня си, и в първия миг никак не повярвал, защото той не помнел баща си като домошар, а като неспокоен човек, който, когато имал свободен ден, бягал от града, скитосвал по полята и горите, псувал на майка де що имало закърпено и криво, карал се с всеки, който му лъхнел на нечестност и конформизъм; а най-много обичал да нахлуе в чужд бостан, да грабне диня и с всичка сила да я разбие в коляното си. Но този баща бил за П. Б. далечен спомен, драскотина в съзнанието му, която от време на време го парела и карала да се чувства сам.


Докато пътувал в посока към Лом, като че ли постепенно се спускал в някаква друга България, напълно различна от неговата. Ако в неговата пътят надолу бил станал едва ли не обида,


тук животът сякаш виреел само в ниското
между два баира


ако неговата къща гордо стърчала над столичния смог, тук къщите се свивали в долчинки и сутрин потъвали целите в мъгла; ако в неговия свят големи били къщите и колите, тук големи и представителни били хамбарите и избите; ако в неговия свят всичко било едно голямо пладнище, тук добрият живот бил онзи под камък. Когато слязъл от колата в селото на баща си, усетил, че се намира в своеобразна шепа и за пръв път в своя живот се почувствал не като плевел, а като семе.


Баща му нямал роднини и приятели в селото, някаква бедна жена измила и облякла трупа срещу петдесет лева, на гроба отишли само местният поп и П. Б. След като погребението свършило, П. Б. почерпил попа и макар че на онзи му се приказвало, бързо го отпратил. Искал да остане сам в къщата на баща си. Привличали го двете дебели тетрадки, които били, кажи-речи, единственото му бащино наследство. По всичко в къщата имало тънък прах и следи от забърсвано с ръкав; само по двете тетрадки, чинно подредени върху стария телевизор, нямало прах – явно те били нещо важно за собственика си.


Отворил ги и ги чел дълго, от обед до първите мигове на здрача. Баща му пишел за всякакви неща. Описвал лични случки – как в детството си се криел от своята майка под листата на тиквите в двора; описвал роднини – възхищавал се от една своя баба, която имала пръсти като куки и достойнството на генерал; описвал места в България – карловските църкви, центъра на София преди 9-ти, нажеженото добруджанско поле, Балчик и Созопол; говорел за песни – една родопска песен, "Кожильо писан и шерян", извиквала всеки път сълзи в очите му; хвалел филмите на своя приятел Рангел Вълчанов, картините на Златю Бояджиев и Иван Кирков, ролите на Руси Чанев, Георги Парцалев и Гец; възхищавал се от разказите на Радичков, от поезията на Константин Павлов, от ромона на някои гласове, човешки и птичи, от вкуса на домашната баница, зрелия домат и бялото сирене, от сочните круши и панагюрската луканка. П. Б. очаквал, че ще прочете историята на своя баща, а прочел дълъг списък на всичко онова, което той обичал в България.


Когато спрял да чете, слънцето вече залязвало. Излязъл на двора да се поразтъпче, да изпуши една цигара. Бил съвсем сам, наоколо било съвършено тихо, светлината изтлявала. Обърнал се на запад, по посока на залеза, и видял чудна гледка. В ниското, там, където започвал баирът, имало градина, в която пиперът и доматите вече червенеели, над градината се зеленеело пасбище, а над баира имало ивица бяла светлина, която меко преминавала в нощното небе. Единственото животно наоколо било едно черно магаре, което похапвало трева над градината.


П. Б. вече знаел какво липсвало върху неговото знаме и като се прибрал у дома, го добавил.

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не знам историята дали е истинска , но много ми хареса . Благодаря.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 2. 2 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Всъщност отдавна носел идеалната нагласа на емигрант – не мразел страната си, но и не я жалел особено. Тя не подбуждала у него никакви силни чувства, била пространството, върху което протичал животът му и като че ли нищо повече.

  За съжаление, вярно и много, много тъжно.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3653 Весело

  Магарето е чуден символ...

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Весело

  Интересен разказ !
  Само две неща не ми се връзват с реалността :
  Ръчно тъканата коприна и грък който не се пазари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Специални благодарности на БКП за това ,че изгониха 2 милиона българи и сега четем това!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  "Една маслина, една лоза и един кораб".Алеко може да не е нобелист,но също е казал какво е България.Бай Ганьо.Какво е това и защо е така ние българите си знаем.

 9. 9 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Радостно е ,че се е отказал от даскалъка .Ако беше Българин, историк и учител би трябвало да се сети за :
  "Настане вечер – месец изгрее,
  звезди обсипят свода небесен.
  Гора зашуми, вятър повее –
  Балкана пее хайдушка песен!"
  А на Гочев трябва да му забранят да пише

  Все по-хубаво става :)
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  [quote#5:"Karelson"]Специални благодарности на БКП за това ,че изгониха 2 милиона българи и сега четем това![/quote]
  Всъщност западните финансови социопати и онзи пират с превръзката на окото още с идването си през 1990г. изготвиха план според който да си даваме на запад всички човешки и природни ресурси !
  Това продължава и до днес медиите да тръбят колко е хубаво на запад и т.н. само не споменават ,че в Лондон живеят като суеци в хралупа по 10-15 в жилища и по 3-4-ма в стая и плащат наеми за които у нас можеш да си вземеш къща в полите на Витоша и добър към залеза и изгрева!
  [quote#7:"Bulgerman"] става ясно - с такъв провинциален нихилизъм и крайселски хоризонт[/quote]
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Все се заканвам, че ще спра да чета коментарите под статиите... Трябва наистина да спра!

  The man on the Moon
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Интересен разказ. Но наистина не ми звучи реално, леко като в омая.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#10:"comandante"]Всъщност западните финансови социопати [/quote]

  Нека ти кажа защо 2/3 от бившия ми клас избягаха - не заради Сорос , не заради Костов , дори не заради парите. А защото нямат контрол над собствената им държава. Е контролът е в БКП - за това специални благодарности на тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#6:"galio"]И сложил магаре на знамето. Прекрасно. [/quote]

  Според мен магарето е наистина добра алюзия за България. Българите са като магарета - живеят поединично и сякаш въобще не ги засяга това, което става около тях. Тотален разпад на социума. Тъжно.

 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ние сме царете на отричането , отричаме се от миналото си , отричаме се от традициите си , отричаме се от родителите си .
  А нормалните хора се гордеят с тях, добри или лоши те са нашите родители , нашето минало, нашата история .Престанете да ни внушавате че да си българин е лошо , навсякъде има добри и лоши хора .Но всички народи си спомнят само за добрите ,а за лошите не говорят и ги изтриват от паметта си .Само ние си спомняме за лошите , като оправдание за собствените ни грешки и провали .

 16. 16 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изглежда написано с чувство, но си е уйдурма.

 17. 17 Профил на Kimi
  Kimi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Чудесен разказ! Звучи доста реалистично.

 18. 18 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи да обобщим: Гърция - една маслина, една лоза и един кораб; БГ - един домат, една поляна и едно магаре? Иначе хубаво написана история...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на maria_toycheva
  maria_toycheva
  Рейтинг: 646 Неутрално

  ...ОГАСИ крушката в изпразнената България...

 20. 20 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#19] от "maria_toycheva":

  По-добре си оправи правописа. След това ни казвай какво да направим.

  А иначе - на мен разказът ми хареса. Родината е това, което съставлява спомените ни, което събужда емоция в нас и което обичаме. И това често са обикновени, мънички, с нищо незабележими неща. Ако едно магаренце от детството ми ми носи богатство от асоциации, миризми, спомени за търчане с приятелите из полето. Ами да, това е родината ми. И, между другото, в това няма нищо лошо.

  Интересно е как за автора понятието за родина се отключва във връзка със смъртта на баща му. Много добро наблюдение или може би - попадение.

 21. 21 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Със все хиперболата в разказа, ние добре си знаем, че казва верни неща.

 22. 22 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тъжна истина! Магарето символ на българина! Останалите тук наистина живеем на инат!

 23. 23 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#11] от "Yulian Evtimov":

  Що, то в 90% от материалите тук само коментарите си струват.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 24. 24 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Според мен героят прави атрибутивна и допълваща проекция на своите душевни липси към националното знаме. Верно, че за тези липси е причина и мястото, което обитаваме, както и времето, в което живеем, но те са причина по-скоро за неговото самооправдание, а не повод за диагноза на обществото. От това, че аз имам кариес не следва че българите имат лоши зъби.

  Магарето пасе в душата на П.Б, който е трябвало по-рано да посети баща си.

 25. 25 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#20] от "Ridiculous":

  "Интересно е как за автора понятието за родина се отключва във връзка със смъртта на баща му."

  Да, защото намира обобщения образ на Родината в записките на баща си и го познава моментално.

  В тази връзка - интересно е как за много хора далеч от Родината тя престава да ги вълнува, когато родителите вече ги няма.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#13] от "Karelson":
  Хайде пак започваш с конспиративните теории на екзорсистите които плашат с червените демони на Мао и Салот Сар !
  БКП-то падна 1990г.
  От тогава българите постоянно се опитват да живеят в демокрация но има едни либертариански сили които контролират цялата власт ,медиите и бизнеса !
  Моите съученици и колеги също избягаха защото им стана ясно ,че мечтите им за собствен бизнес и развитие в свободни професии бяха откраднати от финансовите ни "доброжелатели"!

  В момента тук има развитие само за слугински персонал в западни корпорации и за чиновници в държавата администрация(по роднинска линия)!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Този текст е поетизиран израз на българската комплексарщина. Моето впечатление е, че българите в чужбина изпитват носталгия и това ги кара много по-ясно да усещат какво е България, но са се освободили от комплексарщината. Разбира се, има всякакви българи. Но най-мощно викащите патриоти (като Сидеров) често се оказват най-продажни.

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Опитах се да харесам нещо...
  Не успях.

 29. 29 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Текстът ме разстрои в частта с изписаните от бащата тетрадки. Така и не успях да накарам баща си да изпише неговите тетрадки, не бях достатъчно настоятелна...а татко имаше какво да разкаже за своя род и за много други неща, беше интелигентен човек.
  За съжаление него вече го няма.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Дневник пак заприлича на стенвестник.Българи е имало и ще има.Колкото по-бързо измрем тези, които сме живяли през комунизна,толкова по-бързо ще се оправи България.Трябват ни 40г. през пустинята.

 31. 31 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":
  [quote#10:"comandante"]западните финансови социопати[/quote]
  айде моля ви някой поне веднъж ей така от добро сърце да ми дефинира какво значи "финансов социопат". мола ви са.

 32. 32 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 649 Неутрално

  За авторът е разбираемо, дошло му отвътре и написал нещо си.
  Обаче Дневник претендират да са сериозна медия, а публикуват това нещо си.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Да си призная, идва ми малко в повече - толкова патетично, че накрая, чак започна да ми лепне устата и.. не се разплаках и не оскубах каквото е останало от косата ми.
  Тоя номер с много силните национални чувства, не събужда у мен, а мисля и в доста от сънародниците ми, такива силни душевни трепети.
  При това в случая, въобще не намесвам нити социалното положение в страната, нито всички онези неща, които ни дразнят почти ежедневно и заслужено са обект на критика.
  нещо повече, аз си харесвам страната ( нашата де), като природа, като на доста места и красиви резултати от човешката дейност - и стари и нови. Да не говорим за наистина хубавата кухня ( тук съм почти върл националист), въпреки малко спорните моменти, чия и каква е тази кухня, наресвам и част от народните песни и почти всички от народните танци.
  Но иначе кой от нас, няма нужда и от нещо по-разнообразно, ако говорим за това което го има по широкия свят и кой от нас, когато избира материални предмети за бита и живота си, няма да следва границата между цена и качество, а ще го удари на гол национализъм.
  И това не е някаква отвратителна българска черта, защото вижте, дали са сръбски националисти, дали гръцки, напоследък и руски такива се навъдиха, ама като си купуват кола, всички обичат онези, дето и на нас ни харесват. Да не говорим за телевизори, компютри, телефони, прости неща като обувки и дрехи например и т.н.
  И твоа според мен, не е някакво 'предателство, а най-нормално и рационално поведение.

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#31] от "blockblock":
  питай гуглето !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":

  Не разбирам, как и докога тези бити и пребити тези, за световната конспирация, особено срещу "значимата" сила, каквато сме ние, ще продължават да се търкалят в пространството.
  Даже да допуснем за момент, че такова нещо е имало, веднага възниква простичкия въпрос -идва някой от някъде си и ти предлага план, който ако ТИ приемеш и изпълниш, ще си загубиш къщата и колата и ще те напуснат жена ти и децата.
  И ти, като някакъв идиот, се хващаш и 25 години го следваш, въпреки ужасните ( не според мен, според Вас) резултати. И това го правим не един или двама малоумни българи, а подкрепено на национално равнище.
  За мен, ако случайно допуснем че това е вярно, би било крайно учудващо, че не 2млн са напуснали временно или постоянно, а че са останали поне 4-5млн, "чисти" българи, ако има и е допустимо такова понятие.
  И според мен, доста заунивното послание на автора и въобще подклаждане или поддържане на тези като "Зле, по-зле и най зле", имат много лошо влияние, точно върху такива тънки и донякъде интимни чувства, като патриотизъм, като национално самочувствие и т.н. и

 36. 36 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#10] от "comandante":

  [quote#10:"comandante"]Това продължава и до днес медиите да тръбят колко е хубаво на запад и т.н. само не споменават ,че в Лондон живеят като суеци в хралупа по 10-15 в жилища и по 3-4-ма в стая и плащат наеми за които у нас можеш да си вземеш къща в полите на Витоша и добър към залеза и изгрева![/quote]

  Никой не те кара да живееш като на запад. Като толкова ти харесва ходи в някакво село и си бичи айляк. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/25/2367363_v_bulgariia_564_sela_sa_s_ednocifren_broi_jiteli_ili/

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#34] от "comandante":

  защо караш хората да ти търсят опорните точки в Гугъл, нямаш ли ги под ръка

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Несъмнено магарето е съизмеримо с думите на Елитис - Една маслина, една лоза и един кораб.
  .....

  Да заобичаш България не е трудно, но за да заобичаш българите наистина се иска много. С този начин на мислене....

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante":

  Де да беха паднали и още по-добре отпрашили на Изток, но както пише в оня вестни - "Ние пак сме тук". Най-лошото е, че това е 100% вярно и тяхното присъствие няма нищо общо ни с патриотизъм, ни със социализъм, в нормалния смисъл на думата. Да не говорим за ДС-та и КГБ-та, които си разиграват коня както си искат и ни държат в това унижително положение, по начина по който ДПС си държи електората с малката, бих незначителна разлика в мащаба, за да може да държат твърдия си електорат в съответно подчинение и за да си крепят назначеното си милионерство.

 40. 40 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Разстроено

  [quote#15:"lout66"]Ние сме царете на отричането , отричаме се от миналото си , отричаме се от традициите си , отричаме се от родителите си . [/quote]
  Ние сме стъпкани от комунистите! Комунистите ни заличиха като народ, въпрос на време е да ни заличат като държава! Що се правите на улави?!

 41. 41 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Много тъжна история,даже да е измислена...Всъщност по тоя начин се чувстват доста мои познати и приятели,които заминаха в чужбина.Повечето от тях бяха успели с хиляди трудности да развият свой бизнес,да произвеждат стоки и да създават работни места. Бизнесът им беше съсипан от корупция,административни спънки или откровен рекет.И те ,отвратени,си отидоха.

  Джордж Оруел-1984
 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Пепел ти на уста, че давап за пример в нихилизъм човек като Алеко Константинов!

  Твърде много неща е написал за България освен посоченото от теб.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yulian Evtimov":

  Обмисли и да спреш да коментираш.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "Karelson":

  Техните деди също не са имали контрол над държавата. Но са избрали да си го върнат, а не да се погърчат/потурчат/сърбизират/русифицират.

  Сигурно биха се гордели с наследниците си.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 45 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "tromokrat":

  Затова и ще си живееш в България с афганистансци, сирийци, мароканци, турци и цигани.

  Може да ти е по-лесно тях да ги харесаш.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 46. 46 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#43] от "galio":

  Ignore

  The man on the Moon
 47. 47 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чудесен текст. И не го намирам за тъжен. Даже напротив: това е разказ за човек, открил своята България. Своята обичана България. Не шумният патриотизъм на бищия се в гърдите бай Ганьо, а тих, поетичен, съкровен и истински образ.

 48. 48 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#47] от "Suburbanization":

  Образ на магаре.

  Неговият собствен образ.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 49. 49 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Колко сърца ще се свият? На колко гърла ще застане буца? На тях ще разчита България, за да се възроди. Дали ще стигнат?

 50. 50 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Слабичко.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 51. 51 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Нещата са простички.

  Ако на човек действително му е мъчно за родното, за корените му, за онова, което са построили онези преди него, то той взема мерки по въпроса. Практически. Те се състоят в следното: използва всяка възможност да си иде на село и да поработи там нещо. Да прекопае, да потегне, да ремонтира, да оплеви... Ако не друго - барем да набере и да си отнесе плодовете на ябълките, които дядо му засадил навремето. Дето се старал да наемери такъв сорт, че да е хем сладък, хем дълготраен. Дето, като го садил се е надявал поколения след него да ядат от тези ябълки. Да ги ядат, а не да ги оставят да капят и да гният до дънера.

  Аз поне таква правя. Ходя си при всяка възможност и гледам да свърша някаква работа. И като пипнеш нещо, то си личи. Драго ти става някак си.

  Не винаги може. Не винаги става. Често пъти има пречки пред това, най-вече обективни. Но пък когато може, когато става - задължително е да се ходи там. И заради съвест, и заради онези, дето ги няма вече. Човек им го дължи и този дълг не е отменян.

  Затова, ако на някой му е мъчно - да прави така. А ако не прави, то поне да спре да се преструва, че му е мъчно. Че му пука. Да каже: аз съм се тотално откъснал от тези неща, чужди са ми и не ме вълнуват.

  Не може хем да си триеш задните части от седене пред телевизора в събота и неделя, хем да твърдиш, че ти е много мъчно за корените. Не може. Или - или е. Като ти е мъчно - ходиш и работиш, като не е - пееш мантрата "аз съм градски съвременен човек и "Фейсбук" ми е реалност".

  Същото се отнася и за емигриралите. Те много ми напомнят за един кратичък, почти незабележим кадър от "Апокалипсис сега". На лодката по реката във Виетнам е дошла поща, един от войниците чете писмо от приятелката си и се чуди на акъла й: "Аз съм на 4 000 км. от нея, а тя ме пита какво мисля за отношенията ни...".

  Щом си на 4 000 км тези отношения са, меко казано, дистанцирани. Виртуални някак си.

  Лозето си иска мотиката.

 52. 52 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#48] от "galio":

  Магарето не е образ или символ. То е просто ключ, който превръща знамето в нещо съкроврнно. Поуката (ей, как и аз почнах да звуча като даскал по литература?!!) е, че не е важно дали твоят "ключ" към България е лъв, дракон или магаре. Важното е да е нещо истинско. Като залезът от двора на бащината къща. Когато човекът си погледне знамето с магарето, то ще го връща там - към този двор, към тетрадките на баща му, към бостана с доматите, към неговото преживяване за България. Неговата България - не моята, не твоята, не вазовата, не воленсидеровата или жоржганчевата.

 53. 53 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво Гоше...Малко като идея и сюжет ми прилича на писмото
  на един мексиканси белетрист до Христо Сточков,но начина по
  който си описал тази прекрасен разказ ми напомня и Нико Казандзакис....както и да е, много приятно четиво.

 54. 54 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесен разказ. Макар нарисуваното магаре накрая да го вгорчава.

  Ако историята е истинска, значи е такава, каквато е. Има нещо деструктивно и провинциално, в лошия смисъл на думата, в добавянето на животното върху знамето.

  Ако е измислена, доматите и пипера, пасбището и светлината в небето, както споменът за магарето са достатъчни.

  Все пак никой не е нарисувал маслина, лозов лист или кораб върху гръцкото знаме. Въпросът е в това да ги виждаш, когато го гледаш.


 55. 55 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 479 Гневно

  Нихилизъм в промишлени количества

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  А бе и магаре да си не е толкова лошо, ако не бяха тумбите кърлежи, които са се залепили по всички меки части на тялото му, и ятата пуйки, които са му осрали тревата, та няма какво да пасе. А какво да кажем за чакалите-нинджи, които за застанали засада в храстите и се канят да го изядат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 57. 57 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#27] от "dedalus":

  Когато поживееш другаде, разбираш какво е родината. Това е нещо, което виждаш непрекъснато в сънищата си. Изпитваш някаква неудовлетвореност, една важна част от тебе като че ли липсва.Нещо те тегли като магнит натам, където си израсъл, където са приятелите ти, където са минали най-хубавите години от живота ти.

 58. 58 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Страна на силни контрасти сме. Който му се случва от време на време от големия град да отива на такива места чувствата и мислите от разказа са му напълно познати ...

 59. 59 Профил на Баце
  Баце
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#30:"Един телефонист в окопа"]Колкото по-бързо измрем тези, които сме живяли през комунизна,толкова по-бързо ще се оправи България.[/quote]
  Удари 10-ка!

 60. 60 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Разстроено

  А за6то аз пла4а?

  ne mutlu türküm diyene.
 61. 61 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#60] от "hasanço":

  Защото се опитваш да трупаш рейтинг, за сметките на обичайните ти анти-български коментари.

  Ти виждаш българското знаме с полумесец.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 62. 62 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#30:"Един телефонист в окопа"]Дневник пак заприлича на стенвестник.Българи е имало и ще има.Колкото по-бързо измрем тези, които сме живяли през комунизна,толкова по-бързо ще се оправи България.Трябват ни 40г. през пустинята.[/quote]

  Няма да стане номерът с измирането.. Просто ДС и комунистите продължават да държат страната ни и кокала. Имат и приемственост. Това е проблемацията...

  Любов и светлина!
 63. 63 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#61] от "galio":Не позна.Рейтингът ми е последен дерт.Оби4ам и се вълнувам пред вида на многобройните знамена с полумесеца.Аз съм се клел на трикольора само. Като войник.

  За6то аз, тур4инът, пла4а над текст за погубена България?
  За6то трябва да ми пука? За6то не виждам подобна ГРАДИНА с български знамена когато преси4ам границата? За6то сте едни малки сприхави 4ове4ета мисле6ти преди вси4ко за матерално благополу4ие? Аз ви коря.Без зла умисъл.

  Радвам се за 4овека от текста за това, 4е след като е "успял" е "открил" ( думата е твърде банална, но ве4е не се ползвам с изразен комфорт при об6туване на бългаски език ) своите корени перефразирайки гърка с трикольор и магаре.Това е персонална ПОБЕДА в духовен аспект.Емптатизирам и му завиждам.От ва6е име.

  Къде е ли4ностната победа на останалите?
  Аз ви обвинявам.

  А теб рейтинг те подгонил.Язък.

  ne mutlu türküm diyene.
 64. 64 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#63] от "hasanço":

  Ти не си никой, за обвиняваш.

  И аз се вълнувам от червеното знаме с полумесеца на Резово - изконна българска земя - толкова близо, а не мога да се протегна и да го запаля ... силно емоционално.

  Разчувствах се.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 65. 65 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Няма как да харесваш и обичаш родината си, ако си се отрекъл от родния си баща. Ако авторът е прав и героят му е представителна извадка, нищо чудно България да се свърши много, много по рано. В такъв случай май няма да е загуба голяма...

 66. 66 Профил на Men
  Men
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Karelson":

  Не БКП изгони българите от България, а тези, които след '89г. и досега продължават да ги гонят.

  Don't do nothing because you feel you can only do little. Do what you can.
 67. 67 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#64] от "galio":
  Не съм и о4аквал ни най малко да ме разбере6 мен тур4ина.Ти и така не разбра и българина от текста, а видя само магарето изписано върху светинята в подигравателен текст.
  Отново язък,но си българин. Вси4ко добро на българите и дай боже пове4е българи подобни на 4овека от текста.Благодарен съм на автора за текста.

  ne mutlu türküm diyene.
 68. 68 Профил на alex_vladi
  alex_vladi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "След като се пенсионирал и овдовял, той отишъл да живее в село между Монтана и Лом и П. Б. не общувал с него от много време; не се били скарали, просто след смъртта на майка му спрели да си говорят, така че П. Б. нямал никаква представа как е живял баща му през последните години, нито как е умрял"

  За мен това е ключовия момент в иначе добрия очерк. Това за съжаление е и моделът, по който общуваме помежду си - както в отношенията родители-деца, така и с нероднините ни.

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  "Една маслина, една лоза и един кораб"

  Лаконично,но с много смисъл !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#63] от "hasanço":

  Хабиш се излишно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 71 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 478 Неутрално


  До коментар [#70] от "EREBUS":
  Прав си жалко за което.

  ne mutlu türküm diyene.
 72. 72 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#44] от "galio":

  Ами обясни го на ВСИЧКИ младежи, които в момента отиват да учат в чужбина и заради едното магаре НЯМА да се върнат... НЯМА да се върнат и за разбитите улици и за лошото управление и заради липсата на перспектива и т.н. Все хубави неща, които могат да са на знамето и НЯМА да им липсват. Най-много ще им липсва ниското заплщане на труда им си мисля... И бетона по морето ще им липсва... ЩЕ го търсят по Малдивите, но няма да го найдат...

  www.soundcloud.com/x2805
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  Мислех да пиша нещо за Отечеството но вече е написано от Дядо Вазов. Не ще мога да напиша по хубаво.
  Разказа е много противоречив вероятно като чуствата които изпитваме към България . Липсата на национална идея , на обща цел и стемеж прави от нас сбирщина която поставя магаре на националния си флаг.Остават само личните субективни преживявания.
  Лошото е че не е от вчера!

  klimentm
 74. 74 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#11] от "Yulian Evtimov":
  И аз така, ама не става...
  Като искаш да се изокаш, няма как, четеш и другите.

 75. 75 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#51] от "Вишински":

  Вишински, вие сте дървен философ!

 76. 76 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#70] от "EREBUS":
  До коментар [#71] от "hasanço":

  Събрахте се!

  До коментар [#72] от "x2805":

  Въпросните пък на мен няма да ми липсват. Дано наистина да е взаимно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 77. 77 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "dedalus":
  Така е, някои изпитват носталгия, но до Терминал 2.
  Щом влязат в страната, бързат да си ходят!
  Отдалече не се вижда калта в която живеем и спомените надделяват.

 78. 78 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#45] от "galio":

  Хм... явно не съм се изразил правилно. Всъщност исках да кажа, че в сравнение с цитата на Елитис това е абсолютна олигофрения да сравниш България с магаре. И за това е трудно да заобичаш българите, точно заради такива идиотии. Ама как да е.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 79. 79 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#78] от "tromokrat":

  Извинявам се в такъв случай.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 80. 80 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#76] от "galio":

  Още не,но на там върви !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 81. 81 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Нихилизмът е характерен за слаби и болни хора. Многодумието е сурогат за интелегентност.

 82. 82 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Георги Гочев, следващият когато седнеш да пишеш се запитай каква е социалната полза от това, което правиш. Ако не можеш да си отговориш, излез навън и пий едно лимонде.

  Ако ли пък парите са по-важни, тогава майната му ...

 83. 83 Профил на gumeto
  gumeto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредният нихилист, който може да навърже няколко клришета. България за всеки е различна, но символите й са общи за всички нас - трибагреника, лъвчето, Ботев и народната песен. В името на тези неща нашите предци само преди 100 години са отивали на война като на сватба. Това, че ние днес сме допуснали да ни тъпчат отново и повечето предпочитат бягството пред борбата си е само наша вина.

 84. 84 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#26:"comandante"]БКП-то падна 1990г. [/quote]

  Значи, за една нощ се изпариха или преродиха стотици хиляди върли "антифашисти", тайните служби се самозастреляха до крак, заводите ги поеха обикновените работници, армията емигрира в Русия, а БСП се основа начисто от млади идеалисти?

 85. 85 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":
  Не е, толкова "интересно",
  просто е, фина метафора на това, което сме...

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8350 Неутрално

  Аз ми­сля, че най-ценното качество на един народ е любовта му към отечеството. Ат.Буров

 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#62] от "petranica":

  Не са в "приемственост" - просто се наследяват...

 88. 88 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално
 89. 89 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#76] от "galio":

  То за това само магаре има на знамето му!!!
  На родителите им със сигурност ще липсват...
  Но при днешната глобализация всеки (ако му стиска) може да си дигне чукалата и да иде в по-уредена държава. Както казва жена ми - "На тези чужденци какво толкова им харесва у нас! Те го казват от учтивост... При тях е толкова по-подредено красиво и чисто..." Съзнанието за принадлежност към нещо - било то родина е малко маргиналия... Особено в днешно време когато една шепа "русолюбци" се опитват да изгонят всички млади хора в чужбина... БЛАГОДАРИМ МИЛИ БЪЛГАРОФОБИ. Така е 45 години ограничения и като останахме "свободни" под управлението на внуците на онези антифашисти всичко вижда че може да се махне, и да не търпи НЕРАЗВИВАНЕТО на нищо...

  www.soundcloud.com/x2805
 90. 90 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 374 Гневно

  [quote#66:"Men"]Не БКП изгони българите от България, а тези, които след '89г. и досега продължават да ги гонят. [/quote]

  Те са същите бе! Те и техните синове и внуци!

 91. 91 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#79] от "galio":

  Няма проблем.

  Като цяло статията е голямо мрънкане типично за нашия мил народ. Не че не среща и при другите, но тук бие всички рекорди. И наистина емиграцията го доказва. Биха си шута да живеят като слуги на чужденците. Аз лично нямам никакво съчувствие за всички тези, които си тръгнаха.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  [quote#91:"tromokrat"]Биха си шута да живеят като слуги на чужденците. [/quote]
  Това само един национален нихилист може да го напише. Не може да кажеш за 2.5 милиона българи, че са си били шута - това е неуважение към една четвърт от българския народ! Това са българи, а не шикалки. Тези българи имат български училища, учат децата си на български, милеят за България, вкарват милиарди евро и долари в изпосканата ни от комунистите икономика. Те не са избягали от добро, а от отчаяние и надежда за по-добър живот за децата си, а не за себе си. Това никъде по света го няма, никога унгарци, румънци, поляци, чехи, сърби няма да кажат такова нещо за сънародниците си в чужбина!

 93. 93 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хубави са тези разказаи, които текат като дълбока река.... Този е такъв.

 94. 94 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#9] от "rkirov":
  Мда, значи нищо не си разбрал!

 95. 95 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#23] от "doneva_a":
  Ами тогава защо изобщо четеш материалите!?

 96. 96 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yulian Evtimov":
  Да, човек само си трови нервите, като чете една голяма част от тях. Няма смисъл. Напише някой нещо добро (в случая - Гочев), че като започнат тия ми ти литературни критици да критикуват!

 97. 97 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Чудесен текст, с много мегдан за размисъл и тълкуване.

 98. 98 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  плаках като гледах Джоко Росич.Слушах и интервюто за врабчетата дето оставали и зимата.Плаках като почина.Не можех да повярвам как може този син на българка и сърбин да е по българин от всички.Сравнявах го с дрогаря СерГей дето не знае коя е родината му-дали Украйна,дали шефовете му от КГБ дали България.Българските интереси определено не ги е защитавал-ама никога.

 99. 99 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#95] от "aglar":

  Ако не ги чета, как ще мога да отсъдя, че в повечето случаи коментарите са по-стойностни?!

  Също така ако даден материал те отблъсне с празнословие, снобизъм, претенциозност, вопиющи технически или правописни грешки или пък се отнася за новина с четиридневна давност, най-естественото е да мина към коментарите.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 100. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#78:"tromokrat"]това е абсолютна олигофрения да сравниш България с магаре[/quote]

  Да, но ако е като магарето Балтазар на Робер Бресон от филма му "Au Hasard Balthazar" (1966), не би било никаква олигофрения. Може би България наистина е като Балтазар, върху когото се стоварват какви ли не злини и неволи, причинени от алчни, корумпирани и гадни типове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK