Сбогом, Европа!

Людмила Улицка

© Портал "Култура"

Людмила Улицка"Дневник" препечатва от портала "Култура" пълния текст на есето на писателката Людмила Улицка за самоубийствената и опасна руска политика днес


Залцбург е като вълшебна табакера, идеалният туристически град, в който времето сякаш е спряло – въображението дорисува картината на предишен, угаснал и носталгично прекрасен живот. Река Залцах, преливащата зеленина, каменният ръб на планината, крепостта на върха, двата манастира, няколкото църкви, университетът – всичко е като в древността.


Град-мит, град-фантом, град-фантазия. Местните жители носят униформи – на портиери, на сервитьори и камериерки, зад които от време на време се мяркат шапките на готвачите. Погледът попада на маскирани като Моцарт просяци със синтетични перуки и малки цигулки и на неколцина немаскирани бедняци: тукашни цигани, бежанци от Източна Европа… Единствено те напомнят за днешния ден.
От летището до хотела ме откара шофьор с такава външност и с такъв английски език, че не се осмелих да му оставя бакшиш. Настаниха ме в хотел "Захер", старинен и разкошен хотел, нещо от което така страни душата ми на интелигент-разночинец, – тук миришеше на "стари пари", на старомоден разкош, на Австро-Унгарската империя, на тайните и изживели себе си романи на аристокрацията и буржоазията. Запознаването с бившата империя започна още с прекрачването на прага и завърши с премиерата на операта на Моцарт "Дон Жуан". Между тези събития, в утрото на същия ден, бе откриването на фестивала.


Темата му бе стогодишнината от Първата световна война, нейните неусвоени уроци. Тъкмо за това ми се иска да разкажа най-много. Подготвяйки се за това тържествено мероприятие, попитах моите две германски приятелки и колежки – преводачката Ганна-Мария Браунгарт и редакторката Кристина Линкс – дали да не си взема книжка за четене, за да не умра от скука. Те знаят добре, че от официални речи получавам едновременно мигрена, алергия и депресия. Не си взех книжка – от вежливост. Мероприятието бе открито с австрийския химн. Както всички останали зрители и аз станах на крака. Помислих си – добре ви е на вас австрийците, музиката на химна ви е на Моцарт, а думите са написани през 1947 г. от една прилична поетеса – Паула фон Прерадович.


Изпитах лека завист: ние отдавна се срамуваме от нашия, руския химн. Първият му вариант – по музика на композитора Александров – е написан през 1944 г. от поета-царедворец Сергей Михалков. Думите му звучат мощно: "Нас Сталин ни научи на вярност към народа, за подвиг и труд той ни вдъхнови…" Когато развенчали Сталин, същият този Михалков поправил текста – вместо Сталин поставил "партията", отгатнете коя… От 1955 до 1970 г. пеели за партията… От 1971 г. до 1991 г. изпълнявали химна без думи – голата, бодра музика на Александров будеше по радиото цялата страна в шест часа сутринта… После времената се обърнаха и през 2000 г. узакониха поправения за пореден път текст: същият Михалков, професионалист на професионалистите, наплюнчи обиграното си перо и замени думата "партия" с думата "Бог", изписана с големи букви, както е прието сега в нашата прясноправославна страна, и така ние си останахме при същия химн. За жалост и авторът, и композиторът вече се "представиха в Господа", така че е трудно да си представим кой би направил поправките на следващия химн… Впрочем историята на нашата страна е толкова лъкатушна и зигзагообразна, че е много вероятно скоро още веднъж да освежим химна, връщайки се към Сталин…


Докато размишлявах, двама забележителни актьори прочетоха диалога от странното, дълго осемстотин страници произведение на Карл Краус "Последните дни на човечеството" – едно от пророчествата за гибелта на човечеството, написано между 1915 и 1919 г… Какво се случва с този свят, ако той днес си спомня отново за пророчества със столетна давност? Слушах изказванията на ръководителите на Австрия – управниците на Залцбург, министъра на културата, президента на републиката – и се изпълвах с все по-голямо изумление, което е съвършено непонятно за гражданите на европейските страни: това бяха речи на културни и образовани хора и напомняха много повече речи на университетски професори, отколкото изказвания на партийни функционери, с които сме привикнали от раждането си.


Те говореха за взаимодействието между културата и политиката, това бяха размишления за възможната гибел на света, съпоставка на два исторически момента – предвоенния период в началото на ХХ век и началото на XXI век. Всички изказващи се по един или друг начин засегнаха тази тема: ентусиазмът на народа, шумното одобрение на войната в кръга на европейските интелектуалци в началото на века, редките гласове на протест… И главното – нечуван подем на националистически настроения в обществото. При съпоставката на тези два исторически момента се хвърля на очи тяхното опасно сходство: същият подем на национализма в различни страни, експлоатация на понятието "патриотизъм", подхранване на настроения за национална изключителност и превъзходство…


Аз живея в Русия и чувствам това особено остро. Не се занимавам с политика, но казвам това, което мисля, когато ме попитат. Именно поради тази причина ме определят като "пета колона", обвиняват ме, че ненавиждам своята страна и се оправдават с мен глупаво и неплодотворно. Не изпитвам никаква ненавист, изпитвам срам и безсилие. Руската политика днес е самоубийствена и опасна, тя представлява заплаха най-вече за самата Русия, но може да се окаже причина за нова Трета световна война. Всъщност тази война вече започна. Локалните войни в Чечения, Грузия, а сега и в Украйна са нейният пролог. А епилога едва ли ще има кой да напише.


Именно на този фестивал, слушайки изказванията на австрийските ръководители, аз се върнах към моите отдавнашни размишления за природата на държавата, толкова сходна с природата на злокачествения тумор. Демокрацията, която има своите проблематични страни, въпреки това е единственият механизъм, който е в състояние да се бори с това присъщо на всяка държава свойство. Съществуват строго определени задължения, които обществото делегира на държавата, на правителството, на хората, които упражняват властта. Държавата по своята природа има силен инстинкт за самосъхранение – тя влага огромни усилия, за да остане вечна и несменяема. Държавата пуска метастази в онези области, които не й принадлежат – в културата, като я подчинява на своите интереси, и в частния живот на човека, като се опитва да манипулира съзнанието. Колкото по-високо е нивото на демокрация, толкова по-висока е гаранцията за контрол на обществото над държавата. В наше време, с възникването на мощния механизъм за управление на народните тълпи с помощта на тоталните средства за масова информация, държавата се стреми да контролира или да си присвои всички средства за масова информация. Именно това се случи в нашата страна. Тук е и основната опасност за демокрацията – в условията на авторитарен режим тя лесно става "управляема"…


Австрийските политици говореха тъкмо за това, което ме вълнува най-много: за взаимоотношението между политика и култура. Но най-точно и обосновано се изказа австралийският историк Кристофър Кларк, автор на дълбокия труд "Сомнамбулите. Как Европа стигна до войната през 1914 г.", който направи блестящ анализ на предвоенната ситуация в Европа. Възторгът и въодушевлението, което изпитват дори най-големите интелектуалци на Европа след началото на Първата световна война, показват именно това, че дори най-развитият интелект губи битката с мощната природна агресия, заложена в човека-животно и лесно попада в мрежите на национализма, на присъщата на своя народ изключителност. Дори Зигмунд Фройд е бил заслепен от блясъка на това мнимо величие. Човекът, написал няколко години преди началото на войната, че "цената на цивилизацията са чувството за вина и недоволството, което изпитват хората под натиска на първобитните си инстинкти и неспособността да ги овладеят", след обявяването на войната пише с възторг: "Никога не съм се чувствал толкова много австриец, както сега". Имал е още време за размишления: по време на Първата световна война той губи двамата си синове, а Втората световна война го принуждава да напусне любимата си Австрия… Но през тези години възторгът на Фройд споделяли Томас Ман, Музил, Хофманстал, който приемал войната като очистване от буржоазността и застоя. Така хората на културата, работещи винаги в противовес на политиката, предали своето предназначение, пренебрегвайки собствените си нравствени ориентири. Днешният избор е не между войната и мира, а между войната и пълното унищожение на човечеството. Днешният свят е разделен не на бели и черни, на евреи и араби, мюсюлмани и християни, бедни и богати, образовани или невежи, а на такива, които разбират това и други, които отказват да го разберат.


Цивилизацията днес е в задънена улица: агресията, присъща на човешката природа, съвсем не е укротена от достиженията на науката, просвещението, познанието, изкуството. Струваше ни се, че културата може да укроти тази самоубийствена страст към самоунищожение, страхувам се обаче, че човечеството вече не разполага с време… Сама по себе си цивилизацията и нейните най-забележителни технически достижения не са нищо повече освен възможност за пълно взаимно унищожение за кратко време. Вече не можем да стоварим вината върху мистичните сили на злото, върху Дявола и неговите прислужници – в неотдавнашния филм на великия режисьор Сокуров "Фауст" на човека е поставена нова, непозната за Гьоте диагноза: злото, живеещо в дълбините на човешката душа, превъзхожда всичко, което християнското богословие приписва на Дявола.


Човекът е надминал Дявола по концентрация на злото и повече не се нуждае от остарялата концепция за инферналната природа на злото, защото се справя сам, със собствените си сили. Йозеф Остермайер, министър на културата на Австрия, припомни имената на онези, които са издигнали своя глас срещу Първата световна война, – Стефан Цвайг, Оскар Кокошка, Берта фон Зутнер. Това е незначително малцинство и никой днес не би могъл да предскаже как би се обърнало развитието на Европа, ако към тази гледна точка се бе придържала по-голямата част от интелигенцията.


Програмата по откриването на Залцбургския фестивал продължава. Звучи музика на Рихард Щраус, песни по музика на Антон Веберн. Музиката продължава този разговор за живота и смъртта. Друга тема в днешното изкуство вече няма. В края на вечерта президентът на Австрия Хайнц Фишер произнася думи с огромна важност: "Днес няма такова противопоставяне между култура и политика. Хората на културата се изказват често против политиката, против неонацизма. Политиката и културата са като партньори в дългогодишен брак: карат се, влизат в конфликти, но не могат да съществуват един без друг; много е важно художниците да запазят критичното си отношение към действителността." С гласа на австрийския президент, по мои спомени, политиката за пръв път апелира към културата. Но може би е вече късно.


Накрая бих искала да кажа още нещо: аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири.


В Русия културата претърпя жестоко поражение и ние, хората на културата, не можем да променим самоубийствената политика на нашата държава. В интелектуалното съобщество на нашата страна бе извършен разкол: отново, както в началото на века, срещу войната застана малцинството. Моята страна всеки ден приближава света към нова война, нашият милитаризъм вече е изострил нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна. Сбогом, Европа, боя се, че никога няма да ни се удаде да влезем в европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, артисти, философи, учени не успяха да обърнат политиката на религиозните фанатици на комунистическата идея в миналото, нито на алчните безумци днес.


Триста години ние, хората на културата, черпим от едни и същи извори – нашия Бах и нашия Данте, нашия Бетховен и нашия Шекспир, – и не сме губили надежда. Но днес на нас, хората на руската култура, на тази малка нейна част, към която принадлежа и аз, ни остава да кажем само едно: "Сбогом, Европа!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Мда... и веднага след като публикува това следва отговора на руските власти. Отменят тържество с връчване на награда с предлог, че в залата се е спукала тръба или нещо такова. Как пахнет сапогами..

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири."

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Че това не е ново!
  https://magazin.spiegel.de/digital/index_SP.html#SP/2014/34/128743771
  Улицкая го публикува, по-скоро Шпигел, преди десетина дни.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  "Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания."

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  " Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти." З. Стоянов

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много тъжен и дълбоко верен анализ на Людмила Улицка!
  Води до тъжни равносметки.Защо руската интелигенция се примирява с униженията,на които е подложена?Всъщност това се отнася и до психологията на всичките посткомунистиèски страни.

  Tony
 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания.
  ..........................................................
  Силно и вярно. Но...
  Руският интелигент също има вина за това, нека не се крие зад "Моята страна".
  Отговорността е лична - това е основния урок на цивилизацията.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2764 Любопитно

  Матушка каза сбогом на Европа преди сто години, след като диваците-чекисти взеха властта. Първата им работа беше да върнат столицата от Санкт Петербург в Москва, а манастирите да превърнат в затвори...

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Лошо предчувствие имам...

 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Трудно се заличават 70 години комунизъм и още кой знае колко путинизъм.

 13. 13 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири.."
  Това заслужава да се запомни.По-точно определение на болестите,които измъчват Русия в момента,едва ли може да се даде..

 14. 14 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Агресивното невежество винаги преобладава. Но не навсякъде управлява.

 15. 15 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Русия е единствената държава където матряла е по зле от нашия.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Пак зомбиране, неа покой за грешните....

 17. 17 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Накрая бих искала да кажа още нещо: аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири.

  --------

  Смела жена. За такива изводи само преди 20 г. би се озовала в Сибирските кариери. Но все пак с такива интелектуалци Русия не е съвсем загубена за света на цивилизацията.

 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Горките руснаци, Путлер ще ги побърка!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Аз живея в Русия и чувствам това особено остро. Не се занимавам с политика, но казвам това, което мисля, когато ме попитат. Именно поради тази причина ме определят като "пета колона"
  Впечатляващи са тези думи в деня на годишнината на Декларацията за правата на човека и гражданина, приети по време на френската революция през 1789 година.
  За естествено право на човека и гражданина се обявени: свободата на личността, свободата на словото, свободата на убежденията, правото на съпротива срещу всяко потисничество.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Наистина страшно есе. Дано т.нар западен свят, а всъщност по-скоро целият нормален свят се обедини срещу надигналото се под формата на настоящата руска държава зло.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Х 0000 2014

  Хубаво черпите, но предимно от посредници.
  Предимно черпите "социално", масово и механистически.

  Затова някои "демокрации" са така... нечовешки.

  Имаше безбожна марксистка ГДР на СССР...
  има Корейска народна демократична република
  и разни такива.

  Все "месиански" масови и социалистически, барабар с "елита".
  Все за привилегии чрез кастова изключителност.

  Човеците все пак са (и) индивидуални същества.
  Раждат се индивидуални.
  Така завършват земния си път.

  Забравяме май защо и откъде човечеството помни
  "Вяра, Надежда и Любов".

  Защо ползваме Такова летоброене като Настоящото.

  Какво означават Нов Завет и ера.

  "Триста години ние, хората на културата, черпим от едни и същи извори – нашия Бах и нашия Данте, нашия Бетховен и нашия Шекспир, – и не сме губили надежда.

  Но днес на нас, хората на руската култура, на тази малка нейна част, към която принадлежа и аз, ни остава да кажем само едно: "Сбогом, Европа!""

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Съгласен.

  Прави ми впечатление, че в някои други държави
  (публични фигури) обикновено избягват израза "Моята страна..."
  и казват нещо в смисъл на "Тази страна...".

  Може би - за да не звучи собственически за "страната",
  а и за да е ясно, че изказва индивидуално мнение
  (дори ако е на изборна длъжност, официално лице).

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания.
  ..........................................................

  Силно и вярно. Но...

  Руският интелигент също има вина за това, нека не се крие зад "Моята страна".

  Отговорността е лична - това е основния урок на цивилизацията.

 23. 23 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 823 Неутрално

  прекрасен текст, написан от човек, който цени красивото и човещината.
  не мога да повярвам, че под такъв текст има хора, които дрънкат глупости, как пък не ви докосна, как не се замислихте, но пък за тези неща трябва сърце и душа, каквито чугуна не притежава разбира се.

  Cogito ergo sum :)
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Има и свестни руснаци, но са много малко.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":

  Г-жата е от еврейски произход.

  Защо руският национализъм е лош, а американският - добър, не мога да разбера ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Текста освен че добро четиво, поставя въпросите, които и ние тук си задаваме - аджеба на къде върви света и до къде ще ни докара Путин с неговата политика.
  Добре е да го прочетат и хората, които наричат нас и нашите, от страна на българите мнения и несъгласие с тази политика соросоиди, фашизоиди и т.н.
  Кой поред руски автор. пък бил той и руски евреин, възпитан в духа на християнството, застъпва подобни позиции, докато нашите истински петоколонници, застъпват не руските, а всъщност позицията на самоопределилия се за главен началник на руските хора, който с тясната прослойка на кагебисти и олигарси, тляска страната към все по-дълбока изолация и поставя света в напрегнато състояние с непредвидимите си и доста дивашки действия.
  А между другото, имаше новина, че там, във великата Русия, вече се обсъжда единен ценови подход в рамките на страните членки на евразийския съюз. Да им е честито!

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#8] от "Free person":

  За голямо съжаление, въпроса "Защо руската интелегенциясе примирява.." по същество е риторичен.
  Причините са 1001, но включително и една доста важна, и недоволните трябва да ядат, а както на много места, но особено там в путинова Русия, няма как да се против и да не последват ответни действия. Е, Още не е станало като при Сталин или Брежнев, но движението е в тази посока.

 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  [quote#26:"galio"]Г-жата е от еврейски произход. [/quote]
  Е, и?
  [quote#26:"galio"]Защо руският национализъм е лош, а американският - добър, [/quote]
  Дай пример за американски национализъм.

  Gunter glieben glauchen globen
 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2161 Разстроено

  """ Накрая бих искала да кажа още нещо: аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири. """
  +++++++++++++++++
  +++++++++++++++++
  +++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  " аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания."

  Изключително точни думи. На ред са задунайците, които никога не са живяли в Матушката, да опровергават казаното.

 32. 32 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#26] от "galio":

  Защото си galio. Никъде в есето не се говори за "добър национализъм", най-малкото пък американски.
  Есето съдържа много поучителни моменти, най-малкото с
  "....това бяха речи на културни и образовани хора и напомняха много повече речи на университетски професори, отколкото изказвания на партийни функционери, с които сме привикнали от раждането си."
  Както се казва - Къде сме ние?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Има една българска поговорка: "Ако вървиш след бръмбар, ще стигнеш до лайно". Жалко, че толкова малко руснаци (авторката е изключение) се замислят накъде ги води Путин.

 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Абсолютна десятка.Да си призная честно и аз вярвах,че в Русия има интелигенция,лъгал съм се.Русия е съставена в по голямата си част от пияна болшевишка паплач която е готова да вини за своята съдба фашистите от запада.Този текст трябва да се чете внимателно.

 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1206 Разстроено

  Горката, какво ли я чака! Една като нея я заклаха в асансьора.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Мурзилки, защо мълчите като бити....?

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 38. 38 Профил на Dr.Strangelove
  Dr.Strangelove
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се, текстът е доста песимистичен. Според авторката злото е най-силно заложено в заложбите ни. Извинявам се за тавтологията, но конструкцията на текста е подобна. Аз пък си мисля, че добротворчеството е най-силната ни черта; вероятно авторката за миг би си помислила същото, ако обаче не живееше в Русия.

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2764 Любопитно

  [quote#25:"galio"]Нали точно Европа им ги прати тия диваци?[/quote]

  Да, само че сегашният им главатар Путин се гордее с това, че е чекист. И цялата му "идеология" е антиевропейска и проазитска.
  Прав му път и на него и на мужиците към евразийсксите степи.
  Важното е да не закача България...

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  Няма такова нещо като" горкият руски народ" има само "неспособният руски народ".

  klimentm
 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#5] от "dombi":

  И някоя българка може да го напише.У нас шества показно невежество.

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#2] от "3% и продължава да пада ":

  Това спокойно може да се каже и за нас

 43. 43 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Прекрасна статия, която не е за промити мозъци. А такива у нас има в изобилие.

 44. 44 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Дневник, учете чужди езици със сигурност не е "Ганна-Мария Браунгарт" , Ханна ..... изпаднали сте в положението на председателя на ТКЗС-то койти бил в Гаркове и т.н. на което негов съселянин отриагирал със следните думи "Гристе , Гристе дали мож ме гвана за г@я

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 812 Неутрално

  моето най-голямо уважение към авторката за невероятно силните точни и смели думи!!!

 47. 47 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  [quote#17:"aleko"]Но все пак с такива интелектуалци Русия не е съвсем загубена за света на цивилизацията. [/quote]
  Въпросът е че такива личности се броят едва ли не на пръсти, (може и 1 на 1 милион да няма) и са много далеч от "критична маса" за да могат да имат някакво ВЛИЯНИЕ.
  Руската имперска държава е узурпирала и културата, и медиите, и мисленето и действието на >99% от хората които населяват тязи огромна територия.
  "една причка пролет не прави", което не пречи човек да изпитва огромно уважение спрямо ГРАЖДАНСКАТА и ЧОВЕ6КА позиция на Авторката!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#5] от "dombi":Не бих казал ,че е платена от ЦРУ. Има "интелектуалци " които вършат тази работа безплатно. Инетересно какво би казала за ролята на САЩ по света. Що за култура разнасят , що за демокрация предлагат ?
  Като хвали толкова австрийци , да и напомня ,че преобладаващата част от надзирателите в нацистките концлагери са били австрийци.

 49. 49 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#17:"aleko"]Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и[/quote]
  И прасето уринира от където се храни, но му е простено, а на вас едва ли.

 50. 50 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Чукундури винаги има... ето вече изпълзяват и започват да намесват и евреите и хамериканците в цялата работа.
  Мнопго по-лесно е да се лепне етикет и да се "открие" някакъв заговор "враг" и какво ли не, отколкото да се погледне в огледалото и да се замисли над една нелицеприятна истина...

  Дерзайте молодци!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "дори най-развитият интелект губи битката с мощната природна агресия"

  По-скоро с агресията, която дреме в човека

 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Даааа...
  Много добро есе ...
  Така трябва да се пише ...

  BIG AL
 53. 53 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1553 Неутрално


  Инетересно какво би казала за ролята на САЩ по света. Що за култура разнасят
  До коментар [#48] от "ahasver":

  Не се тревожи за културата на САЩ. Бих ти изредил дълъг списък от световни имена, но на такива екземпляри като теб нищо не биха казали.

 54. 54 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Друго и е направило впечатление - австрийският химн. Моцарт и Александров !
  Английския е писан от Хендел!
  Германския -от Хайдн!
  Тъй като става въпрос за връзката между култура и политика. Европа е градила и надграждала култура върху наследството от Гърция и Рим. Това са две хилядолетия ! Руската е от Петър първи насам. Не се и опитвам да принизявам страхотните постижения на руснаците XIX -XXв, но има малка разлика във вековете и разстилането и сред масите.
  Оказва се, че е важно и кой ти е писал химна !

 55. 55 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"dedo pepo"] Лошо предчувствие имам... [/quote]

  И аз! Ке се мре! Пушиш ли ги още Дедо Пепо?

 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Неотдавна препрочитах Людмила Улицкая в сп."Факел" от 2005 г.
  Това са преводи на разказите от ЖЕНИ ОТ РУСКИТЕ ПРОСТОРИ, което включва: "Щастлива случайност" и "Цю-Юрихъ". В същата книжка е отпечатано и интервю с ЛУ, в което тя казва: " Темата за семейството е една от важните за мен. Животът на няколко поколения съветски хора беше програмиран от държавата, която се стремеше вного последователно да разруши семейните ценности, и тя преуспя в това. Павлик Морозов беше един от предложените герои. Общото внушение, че "общественото" е над "личното" доведе до там хората да смятат за нормално предателството на семейно ниво. А всъщност именно семейството формира човешката личност. "

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "dombi":

  Америка в момента е в ремисия.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  "Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания"
  Каквито са културните дейция (с грандомание за интелектуалност), такава е страната!

  "В интелектуалното съобщество на нашата страна бе извършен разкол"
  В слабо и/или тясно интелектуалните съобщества винаги има разкол. Особено грандоманските - ползващи измислени хиперболи и сравнения за комуникация. После, другите им виновни, че не ги разбират, че не били разбирали цивилизацията, която въпросните непризнати интелектуалци били носели. Нищонезначещите охкания и ахкания към чужда култура и обичаи, които всъщност дори не резбират.

  Даже едно сравнение не може да наниже: Австрия, всеки в Австрия, политик, общественик, гражданин се чувства отговорен за взаимоотношенията с другите (грешките им довели до ПСВ). Само руските интелектуалци - безгрешни ... и оплакващи се от другите.

 59. 59 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 591 Неутрално


  Музикален фестивал.
  Какви мисли отключва в мислещия човек!


 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Любопитно

  Да...

  С възприемането на християнството от Римската империя
  при Константин Велики (родом от Ниш) и "придвижването" на столицата империята на Изток при Босфора,
  периферната за времето си островна Британия получила развитие независимо от "римския център", християнско.
  Получила повече свобода и още повече - с развитие на корабоплаването. До Константин Велики, римски управител
  на Британия, Иберия (Испания) и Галия (Франция)
  бил бащата на Константин Констанций, който и днес тачат като значителна фигура за цивилизоването и за освобождението на Британия от Римската империя.

  Инструменталната "Ария" от Хендел ми беше любимо за слушане
  музикално произведение. В "съветско" изпълнение, грамофонна плоча на "Мелодия". За съжаление, вече я нямам.
  Плочата съдържаше още няколко произведения, вкл. от Шостакович и Сен Санс. Мисля, че името на оркестъра бе "Сиполниек" (звучи ми като полско).

  До коментар [#54] от "Alexander97":

  Друго и е направило впечатление - австрийският химн. Моцарт и Александров !
  Английския е писан от Хендел!
  Германския -от Хайдн!

  Тъй като става въпрос за връзката между култура и политика. Европа е градила и надграждала култура върху наследството от Гърция и Рим. Това са две хилядолетия ! Руската е от Петър първи насам. Не се и опитвам да принизявам страхотните постижения на руснаците XIX -XXв, но има малка разлика във вековете и разстилането и сред масите.

  Оказва се, че е важно и кой ти е писал химна !

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  "Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири."
  Като изключим първото изречение,всичко останало е валидно и за България.

 62. 62 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#36:"galio"]Национализмът им пречи на болшевиките, [/quote]

  Демокрацията и свободата им пречат на болшевиките...миндил слабоумен ..

 63. 63 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  В Русия има и такива умни хора като Улицкая. Страхотна статия, браво! Но, жалкото е друго, че подобни хора са много много малко. Мнозинството са зомбирани от путинско-съветско-евразийско-православно-комунистическа пропаганда.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 64. 64 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 682 Неутрално
 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  [quote#56:"Realistka"] " Темата за семейството е една от важните за мен. Животът на няколко поколения съветски хора беше програмиран от държавата, която се стремеше вного последователно да разруши семейните ценности, и тя преуспя в това.[/quote]

  Бродейки из руските форуми, попаднах на подробност от живота на Прокофиев, която е малко известна.
  Имайки вече европейска слава и признание, Прокофиев дълго е живял в столиците на Франция, Испания, Германия. Там среща и своята бъдеща съпруга от испански произход. "Бащата на народите"- Й.Сталин му обещава безпроблемно пътуване, когато има премиери на нови творби, т.е. безсрочна виза вход изход, само да се върне в родината.
  Да но.. Резето пада и С.С. Прокофиев остава във великия и т.н. съюз. Завеждат дело, осъждат испанската съпруга и я пращат, като по топлолюбива в Сибир. Тук историята, г-жо Реалистка, засяга вашата тема.
  Оженват Прокофиев /без развод/ за млада комсомолка, която има задачата да му обяснява това и онова "защо е така".
  Прокофиев има късмета да почине в един и същи ден с Й.В.
  Първата и единствена законна съпруга си изкарва 10 и повече години в лагер за НИЩО!!!, а след това води дела с комсомолката за авторските права на съпруга си!
  Та така с морала и семейството в Русия!

 66. 66 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Къде те чукам, къде се пукаш....Хубавото е, че е самокритична към собствената си държава. Лошото е, че е приела европейската цивилизация за мантра небесна. Няма такъв филм, европейците са в дълбока криза на собствената си идентичност и натрупани пороци на мързел, ленност и апатия след 2 св. война. Просто са изпуснали времето, както и то ги е подминало. Един потънал в забвение континент, който няма визия за собственото си бъдеще. Колкото до Русия, няма кво да коментираме, там нещата са ясно - никакво развитие - само консумация и безделие. По това честно казано си приличат европейците и руснаците, по отношението им към света като каца мед, от която трябва да се гребе докато може.

 67. 67 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пъпеш под Драгалевското слънце ":
  нещо за майдана да напише дамата
  за русофобията в киев
  и затова можеше ли путин или който и да бе на власт в кремъл да позволи един ден нато да се намърда в украйна и крим да стане американска база


  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "Alexander97":

  Защо не си прочел това, което е казала Улитская, а пишеш историята на Сергей Прокофиев?!
  Ако го беше прочел ти щеше да видиш, че с този конкретен пример ти просто илюстрираш тезата на Улитская.

  The best way out is always through Robert Frost
 69. 69 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 439 Неутрално
 70. 70 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "Blood Red Skies":

  Казва се 'Американска изключителност', виж http://en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism. Гласи че Америца е така справедлива и себеотдайна че има право да прави каквото си иска защото по дефиниция подбудите за каквато и да е нейна акция са такива едни чисти, като росата сутрин. Тя е единствената незаменима нация (indispensable nation), всички други нации са заменими. Включително и Българската. Направо да ти стане милно че има такава чиста и свята държава като САЩ. Тази вяра в Американската Изключителност е в основата на неоконсервативната религия която доминира държавните институции и много от тинк-танковете, и която води до намеси навсякъде по света. Света е тяхната детска площадка, и те лазват кой има право да се включи и кой да върви по дяволите.

  Панимайш?

 71. 71 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири."

  Ох госпожо, сигурна ли сте че не става дума за която и да империя? Ми елате да се нарадвате на Конгреса в САЩ. Единствената разлика е че православието е заменено с евангелисткия протестантизъм. Което, колкото и да е трудно да се повярва, е даже още по-ретроградно от православието: това са Християн-талибани за които краят на света е всъщност Спасението и затова активно се опитват да го докарат този край...

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "andreas_hofer":

  Къде е доказателството, че ти не си зомбиран от ЦРУ, а те са зомбирани от еди какво си?
  По твоята схема мога да кажа всички истини за марсианците и ти не можеш да ми противоречиш...

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Е, аз отдадох 10 години от живота си в борбата за демокрация. И днес съм разочарован, че съгражданите ми избират мутри да ни управляват. Но не бих ругал народа си по такъв начин. В тази еврейка няма нищо руско. Хората навсякъде са еднакви. Руският народ не е по-лош от американския, нито българския. Имам усещане, че жената има психически проблеми.

 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#53] от "Alexander97": ≪Инетересно какво би казала за ролята на САЩ по света. Що за култура разнасят≫

  Вероятно би започнала така: Аз мразя САЩ и се срамувам от нашата история, защото първият масов геноцид е извършен от САЩ върху индианското население на нейната сегашна територия. Защото през втората половина на Втората световна война заедно с Англия провеждат такава масирана бомбардировка на град Дрезден, който тогава няма никакво военно значение, че само при тази бомбардировка са избити сто хиляди мирни граждани. Защото САЩ са първата и единствена държава, употребили, без това да се налага от реалната военна обстановка по това време, атомно оръжие, и то два пъти, като при първата жертвите отново са някъде около сто хиляди и отново са цивилни граждани. Защото, без да имаме реална причина, водихме унищожителна тотална война в Северен Виетнам. Защото обвинихме лъжливо света, че Ирак има оръжия за масово унищожение и така разкатахме държавата му, че поне още десетина-двайсет години те няма да могат да се съвземат. И така нататък, и така нататък, и така нататък ....

 76. 76 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "judjuk":
  [quote#74:"judjuk"]В тази еврейка няма нищо руско... Имам усещане, че жената има психически проблеми [/quote]
  Силно ме впечатляват такива форумни гении.
  Що не си се опитал да прочетеш нещо повече, преди да пишеш?!
  .Сега ще те информирам поне с част от това, което прочетох във "Факел" кн.3 , 2005 г. за Людмила Улицкая:
  " Родена на 23 февр. 1943 г. в г. Довлеканово, Башкирия. Завършва биолог. факултет на МГУ. Работи в Института по генетика към АН на СССР. Автор на множество сборници с разкази. Наградена е с наградата Букер-Smirnoff през 2001 г. Носителка е на наградата "Медичи"(Франция, 1996 г.) , "Джудзепе Адсерби" (Италия, 1999) Обявена за писател на годината в Русия за 2004 г. Книгите й са преведени е на 20 езика и са бестселари във Франция, Германия и Италия. . ."
  Това стига ли ти?

  The best way out is always through Robert Frost
 77. 77 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Движещите човешкото битие сили не се различават кой знае колко от тези в природата и това го знаят отлично в Москва, Вашингтон, Пекин и във всяка по-голяма империя, древна, или настояща...Освен това Земята е крехка, за да изхрани 7 и отгоре милиарда, още повече, че все повече милиарди искат не само изхранване, а и коли, таблети и т.н...Нещата са прости - войните прочистват...От тях се забогатява, те пренареждат, пречистват, дават ново начало и нов смисъл, когато животът е скучен, труден и безинтересен.....Затова ги искат. Няма какво да се чудим колко много интелектуалци са се радвали в началото на ПСВ...И защо се чудим какво щяло да бъде без ПСВ и без ВСВ!?...Просто няма такъв вариант...Тези войни са били неизбежни, неизбежна изглежда и следващата...Всъщност, както се отбелязва в един коментар някъде нагоре - тя вече се води (за нас засега - по СНН)..А ако трябва да го даваме емоционално, човечеството може еднакво да се срамува както от Руската, така и от Американската империя...Ако трябва да го даваме по-разсъдливо, трябва да им благодарим на двете империи, че взаимно се дебнат и поддържат някакво равновесно силово статукво, та неизбежната ТСВ засега все още не ни се стоварва в пълен блясък...
  Относно статията - не ми стана съвсем ясно какво иска дамата - не ми се вярва да й се иска Путин да се откаже от меренето на мускули и от следващия ден тя да трябва да пише всичките си красиви мисли на единствено "правилните" английски, френски или немски езици!?! Русия може и да е прогнила империя, но тя просто се защитава. А за нас, дребните българи, ще стане страшно когато тези мили императори във Вашингтон и Москва решат, че има какво много важно да делят на нашата малка територия....

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 78. 78 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е част от антируската пропаганда ,която води дневник.
  Разбира се по нареждане на този ,който плаща тук.
  Целта е вътрешното разделение на руското общество!
  Защото такива неща не могат да побликуват в Русия- го правят при нас.
  Тя ако е рускиня и гледа руските интереси ,би следвало да защитава руските интереси и общество.
  А ние да гледаме нашите.
  За няколко евро може да си слага над името каквото си иска,само не и Русия. Тя едва ли има деца и едва ли знае билката да раждаш и отговорността да отгледаш.

 79. 79 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Европа иска ресурсите на Русия, и по точно промишлените страни.
  А ние само припяваме , защото те си плащат.
  А народа кой го мисли.
  Като влизахме в ЕС колко пари ни дадоха за да се подготвим.
  ЕЕЕЕ може и да греша,може и да са дали! Знае ли се!

 80. 80 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#48] от "ahasver":
  [quote#48:"ahasver"]Инетересно какво би казала за ролята на САЩ по света. Що за култура разнасят ,[/quote]
  От първите 10 най-престижни университети в света - 7 (седем) са в САЩ, 2 (два) във Великобритания и 1 (един) в Япония.
  Най-голямата университетска библиотека в света е в САЩ - Харвард. Там се наброяват 15.8 милиона (петнадесет милиона и осемстотин хиляди) библиотечни единици.

  The best way out is always through Robert Frost
 81. 81 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#78] от "galbi":
  [quote#78:"galbi"]Разбира се по нареждане на този ,който плаща тук. [/quote]
  Ще перефразирам онзи преподавател от Худ. академия, който участваше в протестите миналата година със саморъчно написан плакат: МРАЗЯ ВИ БЕЗПЛАТНО.
  Аз ще кажа:
  ОБРАЗОВАМ ВИ БЕЗПЛАТНО.
  ДНЕВНИК НЕ МИ ПЛАЩА И СТОТИНКА.

  The best way out is always through Robert Frost
 82. 82 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#80] от "Realistka":
  Разрешете да се намеся другарко комсомолка: въпросът касаеше културата, не мозъкопромиването.

  [quote#76:"Realistka"]Носителка е на наградата...[/quote]
  Обама е носител на Нобеловата награда за мир... Блеър пък на Congressional Medal of "Freedom"... А всъщност и двамата плюс тези които идват пред/след тях мястото им е в Хага...

  [quote#81:"Realistka"]ДНЕВНИК НЕ МИ ПЛАЩА И СТОТИНКА. [/quote]
  Е то именно в това се състои геният на неолибералната система: ахмаците да вършат работата безплатно...

 83. 83 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#81] от "Realistka":
  Не е разбираемо раздразнението ви.
  Мое мнение е ,че Запада се стреми към природните ресурси на другите.Като използва всички методи.
  И след като не принадлежа към тази общност , тези стремежи на демокрациите не са мои.
  А като мен има много повече отколкото са на хранилка на определени институции.
  А никога не проявявам стремеж да наложа мнение , защото на платен и с нико ниво на ъкъл никой и никога не може!

 84. 84 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#83] от "galbi":
  [quote#83:"galbi"] Запада се стреми към природните ресурси на другите.Като използва всички методи. [/quote]
  А милата Русия нищо не взема, а само дава. Нали така?! И така, както дава...оставаме с пръст в устата!

  The best way out is always through Robert Frost
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#78:"galbi"]Тя едва ли има деца и едва ли знае билката да раждаш и отговорността да отгледаш.[/quote]
  Има двама пораснали синове.

  Защо изобщо ти е нужно да си представяш една талантлива жена, постигнала признание и у дома си, и в чужбина, като бездетна? Само защото не мисли като теб?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#82:"MBDE"]Обама е носител на Нобеловата награда за мир... Блеър пък на Congressional Medal of "Freedom"... А всъщност и двамата плюс тези [/quote]
  Действително раздаването на престижни награди може да бъде повлияно от политически съображения, както беше с нобела на Обама (който, между другото, не взе парите, а ги дари). Но книгите на Улицка са лесно достъпни и можете сам да си съставите мнение. Според мен заслужава наградите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#83:"galbi"]Мое мнение е ,че Запада се стреми към природните ресурси на другите.Като използва всички методи.
  И след като не принадлежа към тази общност , тези стремежи на демокрациите не са мои.
  А като мен има много повече отколкото са на хранилка на определени институции.
  А никога не проявявам стремеж да наложа мнение , защото на платен и с нико ниво на ъкъл никой и никога не може!
  [/quote]
  Вярно е, че запъдът се стреми към чужди ресурси. Русия--също. По времето на СССР са изчерпвали първо изкопаемите на републиките. Освен това на Русия й е нужно да си продава ресурсите, иначе за какво са й? Заради това е целият конфликт в Украйна.
  От коя общност сте вие? Питам от любопитство.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#79:"galbi"]Като влизахме в ЕС колко пари ни дадоха за да се подготвим.
  ЕЕЕЕ може и да греша,може и да са дали! Знае ли се![/quote]
  Много. После, като стана ясно, че парите потъват по партийни каси, започнаха да ги спират.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#86] от "7777":

  Може и да ги заслужава, не съм чел книгите й така че за момента не коментирам върху този въпрос. Но определено политическите причини ограят огромна роля. В случая, нямам съмнение че госпожата е относително добре запозната с Руската реалност, но в тази нейна клетва във вечна любов за Европа и Запада като цяло ме отвращават. Госпожата или наистина не е запозната с реалността на масите на запад, за разпада на обществата и за дегенерацията на елитите им, или е тотално оръдие на пропагандата. И в двата случая не виждам нищо което да извинява тази силно захаросана обява на вечна любов. Боя се че ме хвана диабет от самото четене.

 90. 90 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#84] от "Realistka":
  Вярно!
  Преди даваше!
  Сега станаха капиталисти!
  И те като другите вече не дават ,ами продават.
  И не са само те са които ползват корупцията ни срещу нас.
  Както се вижда ,законно избраните ни политически лидери редовно ги инструктират .И то все на Западните демокрации консулствата.
  Или лъжа, и казвам глупости!
  Или не може да ги обвиняваме за това използване на корупцията срещу нас.
  И аз така мисля,корупцията сие работа на самите нас.
  И Русия разбра ,че е по лесно да се работи със страни без корупция/или тмалки размери/.
  -Австрия,Унгария,Словения!!
  И по ефтино и посигурно им излиза ЮП.
  А Русия е част от пътя на демокрацията на Изток.
  А Русия е междинна спирка.
  Главната цел е Китай!!
  Китай да се окафези, или културно казано -да се постави под контрол.
  Колко държави бяха смляни до заветната цел. След Украйна и Русия ,следват Иран!
  И вече кафеза е готов.
  Б-я също взема участие в строежа му!
  Но ролята ни е да попаднем първите жертви ,ако кафеза не издържи!!

 91. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  [quote#90:"galbi"]Както се вижда ,законно избраните ни политически лидери редовно ги инструктират .И то все на Западните демокрации консулствата[/quote]
  Разкритията за "Южен поток," заради които падна и правителството на Орешарски, показаха нееднозначно зависимостите между олигархията в България и Русия. Защо пропускате да споменете руския инструктаж?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 92 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#91] от "7777":

  Българската олигархия иска да папа и от Изток, и от Запад. Всъщност това е определящата черта на огромна част от глобалния "елит", така че Българските олигарси не са някакво уникално явление. Проблемът е че Путин не иска да пусне останалите прасенца в Руската кочина, и затова Западната кочина се вдигна на оръжие, и Българските олигархо-свинчета се оказаха под кръстосан огън. Помислиха си Западната кочина е по-добро място за грухтене така че направиха завой натам. Ето например, госпожа 'Награди' е публикувана от фондацийката на Светослав Божилов, член на Европейския клон на Council on Foreign Relations, главната кочина на неоконсерваторите. Та госпожа 'Награди' грабна перото и се хвърли в Източна офанзива. Цената на която, естествено, ще се поеме от обикновените хора и на Изток, и на Запад, докато олигархо-прасенцата грухтят доволно.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#81] от "Realistka":

  "ОБРАЗОВАМ ВИ БЕЗПЛАТНО"
  Хм, как Светата инквизиция "образовала" Джордано Бруно безплатно. Дори събрала публика за "безплатния урок", пак за без пари.

 94. 94 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Руската политика днес е самоубийствена и опасна, тя представлява заплаха най-вече за самата Русия, но може да се окаже причина за нова Трета световна война.
  -----------
  е това е прекалено. Хайде да говорим със факти и цифри. Кой стои зад управлението в Киев, кой помогна на майдана и кой свали законно избраният президент на Украйна? Путин ли?

  Някои има голям интерес от войни в евро-азийският материк, и това не е Русия, тъй като тя ще е най-голямата губеща. Причините за 3СВ ги търсете другаде, при неоконовете във Вашингтон, които не могат да си позволят силни държави в средната земя - евро-азия.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#26:"galio"]Защо руският национализъм е лош, а американският - добър, не мога да разбера ...[/quote]

  Американският с руския са несравними величини. В Америка няма такива боклуци, нито такава настройка, както в Русия. В Америка обществото е тотално разделено по всички въпроси, в Русия почти всички са зад гърба на Путин.

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Американското правителство може да води войни, но по принцип огромното мнозинство от американците са против всякакви войни. А и американските войни не са продиктувани от някакъв американски национализъм. Те са със съвсем други основания. Докато в Русия Путин с 90 процента от народа зад гърба си осъществява национални идеали по завземане на територии и разширяване територията на Русия. Атмосферата, за която говори авторката преди Първата световна война, преди Втората и сега в Русия, атмосферата на национализъм и нахъсване на народа за постигане на националистически цели чрез война, от това в Америка в момента няма и спомен.

 97. 97 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Превода не е особено добър, оргинала е достъпен тук:
  http://www.novayagazeta.ru/arts/64977.html

 98. 98 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#41:"Един телефонист в окопа"]И някоя българка може да го напише.У нас шества показно невежество. [/quote]

  Акцентът е върху държави с имперски амбиции, а такива са основно Русия и САЩ. Ако невежеството и наглостта не правят опит да се налагат на целия свят, а служат само за домашна употреба, нещата биха били търпими.

 99. 99 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#12:"foxa5"]Трудно се заличават 70 години комунизъм[/quote]
  След 3 години ще станат 100... Някак спряха времето тия ракови клетки...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 100. 100 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#3:"Николай Колев"]Че това не е ново!
  https://magazin.spiegel.de/digital/index_SP.html#SP/2014/34/128743771
  Улицкая го публикува, по-скоро Шпигел, преди десетина дни.[/quote]


  Това не е ново.
  Това е вечно!
  До коментар [#14] от "Bluesky":

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK