Грешен ход на премиера

Кристалина Георгиева

© Анелия Николова

Кристалина ГеоргиеваКрайно неуместната стъпка на служебния премиер Георги Близнашки да прибере от публичното пространство и после твърде колебливо да коментира позицията на София по очевидната руска заплаха за България и евроатлантическата общност вероятно и в този момент е предмет на изясняване между него и работодателя му – президента Росен Плевнелиев. Но каквито и причини за нея да бъдат установени, такава стъпка с висока вероятност ще навреди на кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен комисар на ЕС по външните отношения и сигурността.


Основна нейна съперничка е г-жа Федерика Могерини, министър на външните работи на Италия. Тя разчита на това да компенсира липсата си на дипломатически и управленски опит с принадлежността си към европейската левица. Сама по себе си практиката на такива политически споразумения е достатъчно нелицеприятна в момент, когато Европа е изправена пред най-сериозното предизвикателство към сигурността ни вследствие на руската анексия на Крим и военната подкрепа на Кремъл за наемниците му в източна Украйна.


Европа се нуждае не от водач на своята обща политика във външните отношения и сигурността, получил поста в резултат на сделки, а от оценен по достойнство човек с доказани качества. Кристалина Георгиева е такъв кандидат. Тя прояви големите си способности в досегашната Европейска комисия в област, която е пряко обвързана с твърде несигурния свят, в който живеем.
Като оставим настрана политическите пазарлъци в Брюксел, г-жа Могерини има още една съществена слабост – тя проявява склонност да се примирява с агресията на московските управници и да търси решения на проблема там, където те не могат да се намерят. Съществена част от лидерите на страните от ЕС виждат това и не приемат кандидатурата й.


Визия 2020. България в НАТО и в Европейската отбрана, разработена от експерти по отбраната, неутрализира досегашния подобен недостатък на българската позиция по агресивното поведение на Русия. Този недостатък се дължи на фактори, които са пределно ясно и точно изложени в документа. Визията активно действа като противотежест на колебливата италианска кандидатка и дава допълнително предимство на г-жа Георгиева.


Жалко би било, ако това предимство бъде лекомислено заличено с грешния ход на служебния премиер, който връща България към впечатленията у съюзниците ни за страна, която няма позиции по общите ни заплахи или дори не иска да има. Но това все още е поправимо, ако Съветът по сигурността при министър-председателя приеме идния понеделник визията такава, каквато е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK