Политическа скотомия

Слънчево затъмнение

© Красимир Юскеселиев

Слънчево затъмнение"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Има неща, които упорито отказваме да видим, но най-вече упорстваме в отказа си да се видим като общност. Питайки се в началото на ХХ в. какъв всъщност е българинът, Кирил Христов го определя като "разобщен индивидуалист" с цел да открои разликата между тази негова нагласа и прагматичния индивидуализъм на чехи или немци. Българинът е свикнал сам да се оправя, ала опрат ли нещата до общо дело, рекат ли двама българи да пренесат примерно тежка греда, те се засуетяват, тъй като всеки понечва да тръгне в обратна посока. И затуй още след първите крачки се спъват. Объркването, според Кирил Христов, се дължи не на мисловен недъг в координацията, а на невъзможността на българите да погледнат заедно в една и съща посока. Да видят света и себе си през очите на другите, за да могат да се споразумеят.


Офталмолозите отдавна са описали подобно очно заболяване и то се нарича скотомия. Да не го бъркаме със скотство или оскотяване, макар в корена си и двете думи да препращат към гръцкото skótos – мрак, тъмнина. При скотомията погледът различава само част от зрителното поле, все едно че се гледа през дълга цилиндрична тръба. Информацията, която по този начин стига до зрението ни, е достатъчна, за да следваме пътя си или да се справим с най-неотложните потребности и задачи, но не ни позволява да видим нещата в перспектива. Не можем да начертаем дългосрочен план, да извършваме сложни и координирани действия, нито да постигнем общо съгласие.


С други думи – никаква възможност да стигнем до онова общо дело,
което е в основата на политиката.
Всеки народ е склонен да се възприема като пъпа на света, да вярва в своята историческа изключителност или необикновеност. Българите със сигурност не са изключение от правилото. И все пак, въпросът опира до мярата, както и до крайния резултат.


От проучванията на "Евробарометър" ясно проличава, че всички европейци се жалват от участта си, глобалната криза или битието си на този свят. Досущ като българите и в това отношение всичко е ясно. Остава непонятно обаче защо продължаваме да живеем по толкова различен начин – политически и икономически. Сякаш една невидима преграда между нас и "другите европейци" се запазва, и вместо да се топи, дистанцията се увеличава. Сякаш не само трудно виждаме "другите", но и по тази причина заживяваме в някакво "черно петно" на Европа.


И това съвсем не е метафора. Както не е метафора българската бедност. Нито българската изостаналост или безнадеждност.


Проблемът, пак повтарям, не е в някаква наша изначална ущърбност, а е в "политическата слепота", от която, като от "черни петна", произтичат всичките ни останали недъзи. Проблемът е в нашата "разобщеност", в историческото ни "пречупване" след краха на Първата световна война, разпиляло енергията на Възраждането. Оттам води началото си "българската гражданска война" (необявена или обявена), която и след септември 1923 г. тлее и продължава да взима жертви.


Винаги "две Българии" – селска или градска, една срещу друга, под различни знамена,
гледащи в различни посоки.


На Изток или на Запад? Към Русия или към Европа? Даже след като геополитическият избор е вече направен, едната половина продължава да спъва другата, обръща й гръб и дърпа в обратна посока.


Ето пак: АБВ и "Атака", видите ли, протестират (БСП засега мълчи!), защото не споделят визията, че конфликтът в Украйна създава заплаха – политически или военна – за България. Интересно какво тогава ни носи този конфликт – ползи и стабилност в краткосрочен или дългосрочен план? Сигурност на енергийните доставки? Ако конфликтът продължи да се задълбочава – а такава е тенденцията – може би няма риск и от немалка вълна бежанци от Украйна, която ще трябва да поемем?


Явно в зрителното поле на една част от България, определяща себе си като "русофилска", всички тези заплахи попадат в сектора на "черните петна". И в политическата си скотомия тя не вижда или не може да види друго освен "зелени човечета" на Червения площад или червени рози под паметника на Альоша.


Означава ли това, че сме обречени като народ? Плутарх твърди, че съдбата на народите обвързва техния късмет със заслугите. Ала когато късметът е лош, за което ние все се вайкаме в българската история, може би е редно да се замислим и над собствените си вини…Над толкова пропилени случаи! Над толкова проиграни козове! Ако направената равносметка е честна, със сигурност ще се окаже, че един народ винаги има шансовете, които заслужава.


Българската свобода много често е висяла на косъм и не е зле да се замислим: в колко от случаите заплахата е идвала от Запад и в колко – от Изток? Като преди да си отговорим, не е зле да извърнем поглед и към отговорите на нашите съседи от Централна и  Източна Европа. Другото е политическа скотомия.


Въобще, българската политика се нуждае от не малка доза реализъм.


Иначе гредата, която родните ни партии трябва да пренесат до изборите,
рискува да падне и да премаже краката на всички нас.


ГЕРБ знаят, че имат шанс да изпреварят останалите с няколко стъпки, ала трябва ли толкова самоуверено да дърпат гредата, ако на финала не се окажат със заветните 121 депутати?


Реформаторите съзнават ли, че напразно теглиха в обратна посока, щом след свадата в дясно, заявиха, че ГЕРБ е единственият им възможен коалиционен партньор (макар и при известни условия)?


БСП разбраха ли какво сами си направиха и какво причиниха на България в "годината Орешарски"? Разнопосочието и дърпанията в ляво са толкова силни, че в момента никой не може да отговори на този въпрос.


Играта на ДПС винаги е била различна, въпросът е дали холдингът "Доган", воден от прекомерната си алчност, осъзнава, че сам се запрати извън зрителното поле на българската политика и вече никой не иска да играе с него.


Лошото е, че зад всички тези позиционни игри прозира "българската разобщеност".


По-точно онова, което ни пречи да вървим напред, да имаме що-годе читав и ясен политически проект, да формулираме целите си. А това предполага да знаем откъде идват заплахите ни и кои са съмишлениците ни.


Знаем ли го наистина?


Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята и лошото стечение на обстоятелствата.


Ала идва миг, в който злощастията регулярно започват да се повтарят и тогава собствената му история зацикля.


Тогава безвремието свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи.


А картината, разкрила се пред взора му, може и да е съкрушителна.


Както гледката след пороите в Мизия или другаде.


И все пак трябва да се започне от някъде.


Един народ, две или повече Българии.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Текстът е в стил„другари дайте да дадем“Нормално е да има различия и спорове между партиите и хората.Ненормално е да защитават чужди интереси.Кризта в Украйна разкри кой ,кой е.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Каквото и да си говорим войната срещу България се води от Путлер и адептите му на всички фронтове - политически, информационен и икономически! Русия не само е заплаха, отдавна вече не само заплаха. Тя е във война с онази България, която иска завинаги да се откъсне от геополитическата й орбита и да поеме своя път в Европейския съюз и НАТО. Пропутлеристки партии, пропутлеристки медии и пропутлеристки бизнесмени - това са нейните оръжия. И докато не го видим и не си го признаем, сме обречени да водим тази война.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Виж, то културата не е като физкултурата (физическа култура), въпреки че Цв. Цв. не прави разлика. То се оказа, че на прави разлика и между АЛС и "алтизъм", пардон аутизъм.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Статията ми хареса, защото точно описва печалната българска действителност. "Холдингът Доган" е ново, но точно описание на алчното и безскрупулно създание ДПС.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Остава непонятно обаче защо продължаваме да живеем по толкова различен начин – политически и икономически.Ами защото няма народ в Европа да е бил 700 години под робство.Цели поколения са се раждали и умирали знаейки,че ги управлява чужда държава,че правата и свободите им са ограничени и че съдбата им предопределена от Бог.Аз така мисля ама може да се окаже,че обяснението не е толкова просто.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Весело

  [quote#5:"peaspiring"]Виж, то културата не е като физкултурата (физическа култура), въпреки че Цв. Цв. не прави разлика.[/quote]
  Авторът обаче ни внушава че всички трябва да носим гредата в посоката на Цветанов.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Любопитно

  "Ето пак: АБВ и "Атака", видите ли, протестират (БСП засега мълчи!), защото не споделят визията, че конфликтът в Украйна създава заплаха – политически или военна – за България."

  Изглежда статията е писана вчера сутринта, тъй като БСП не само мълчи, а се разкрещя:
  - Бият Паниковски!
  Направо ужасена, БСП се хвърли панически да спасява "спонсора и благодетеля" - матушка РУСь!
  Това от снощи!

 10. 10 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#8] от "vjacho":

  Хм, на мен не ми внушава. На теб що ти внушава?

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  "БСП разбраха ли какво сами си направиха и какво причиниха на България в "годината Орешарски"?"

  Не, не разбраха. Нали включиха министри от това правителство в листите си, а преди това се лутаха от хвалебствия до опити да се дистанцират. Ох, дано бъдат мнооого наказани на изборите

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Скотомията просто е симптом от приложната Мърфология, известен като Синдром на несъстоялата се декомунизация:
  За какъвто и цвят да гласуваш на изборите , накрая пак идват комунисти на власт...

  1во следствие от принципа :
  Комунизмът продължава в извратена форма , но някои на това му викат демокрация и даже обявяват ‘Ето ви демокрацията...’

  2ро следствие на приципа
  Един куп партии си избират различни цветове различни от червеното и все пак си остават разцветки на червеното

  3то следствие на принципа
  Накрая цветовете свършват и тогава някой казва ,че няма алтернатива на последните качили се цветни комунисти.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Гневно

  [quote#7:"chicago514"]защото няма народ в Европа да е бил 700 години под робство.Цели поколения са се раждали и умирали знаейки,че ги управлява чужда държава,че правата и свободите им са ограничени и че съдбата им предопределена[/quote]

  След "освобождението" българинът е поел към "европейското", но следващите години наново е заживял с усещането за невъзможност да управлява съдбата си - Москва е била "пътеводната звезда!
  Без земята си българинът е без упора. Това направиха комунетата по съветския почин. Какво самостоятелност, каква общност!

 14. 14 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "скотомия", "българската разобщеност", "Един народ, две или повече Българии." и "гредата, която родните ни партии трябва да пренесат до изборите, рискува да падне и да премаже краката на всички нас."

  Сигурно е прав автора, но това не касае нито хората от градския квартал, нито хората от селското село. Касае най-вече кликата, хунтата, или както там ви хареса, от кмет нагоре. Та затова като си направим Народно Събрание на кметовете и нещата ще си дойдат по местата.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално


  Щом ще обсъждаме характера на българина в исторически план, е редно да започнем поне двайсетина века по-рано и да се движим напред. Траките като наши преки предци не са успели да се обединят и да направят държава в продължение на векове, макар да са били "най-многобройният народ на света след индусите", както ни доверява древен автор. Така че този наш индивидуализъм и примера с гредата си имат много по-дълбок исторически пласт.

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#2:"vjacho"]Портал "Култура"!!! Нагледен пример как физкултурата се мъчи да ни се представи за култура[/quote]

  Изпий си кафето и опитай от втори прочит да разбереш за какво иде реч!

 17. 17 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  ГЕРБ знаят, че имат шанс да изпреварят останалите с няколко стъпки
  =======================================
  Тц! С няколко сантиметра, да. Ама чак пък със стъпки.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Простият отгово на тези сложни въпроси е: България се намира в преход. Но не в измислен преход от комунизма към капитализма, а в реален, труден и много продължителен преход от селския към градския начин на живот.
  Този преход обаче не означава само преселване на хората от селата към градовете. Трябва да се разбира, че селския начин на живот въобще не предполага държава и държавност като начин на политическа самоорганизация на хората. Села-държави никога и никъде не е имало. Държавността е продукт на градския начин на живот. А селяните могат да бъдат въвлечени в него или с насила, или с измама. Селяните по принцип са антидържавни елементи в която и да е държава. Включително и в България.
  Затова преминаването от селския към градския начин на живот означава не само физическо преместване, но и огромно цивилизационно и културно, а оттам - и морално израстване на нашето население. Българския обществен морал, т.е. правилата по които българите се отнасят едни към други, към своята държава, към външните политически сили все още е селски и е ОСНОВНАТА причина за българската изостаналост във всяка една обществена сфера.
  Ние днес сме по средата на този преход, който е започнал около Освобождението и ще продължава още дълго. Но днес ние навлизаме за първи път в ситуация, когато градското начало у нас вече е по-силно от селското. Затова дългосрочния резултат е ясен. Но че борбата ще е още дълга и тежка, също е ясно. Още повече че основният враг на прогреса у нас - т.н. олигархия, се крепи почти изцяло върху селският електорат, е и добре организирана, и много цинична.
  Ако не беше непрекъснатият европейски натиск тя можеше още дълго да контролира нещата.

 19. 19 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Много добра статия! Възхита и респект!

 20. 20 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Турците на власт -Искат да ни променят историята и отново да ни поробят .БСП и ГЕРБ им пригласят в селфи поза ...  Учебник по “Човекът и обществото” за трети клас разбуни интернет заради недомислици и спорни данни за българската история, написани в него. За това сигнализирал Костадин Костадинов, родител на дете от трети клас във Варна и директор на Регионалния исторически музей в Добрич, пише в. Монитор. След като криво-ляво третокласниците се справят с географията на България, която е много сложна и неразбираема, във втората част започва ходенето по мъките с историята. Още с първите уроци върху децата връхлитат маса факти – племена, богове и съкровища, гробници, битие. Едва на 42-ра страница се появяват и българите като племе. Славяните пък са описани с 8 изречения, като се подчертава, че те са живеели във Византия. Пет са изреченията, в които се описва създаването на България. За хан Крум има едно изречение. Омуртаг е пропуснат в трети клас и бързо стигаме до Борис Покръстителя. След него идва безумното описание на Симеон. “Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало.” Защо са го наричали Симеон Велики, така и не става ясно в урока. Следва препускане през времената на цар Петър, богомилите, св. Иван Рилски, цар Самуил и третата българска столица Охрид, та до падането на България под византийско робство – всичко това в рамките само на един учебен час. Край на Първото българско царство. В учебника вече идва ред на Второто българско царство – отново безумно само за един час децата трябва да научат и запомнят бунта на братята Асен и Петър, цар Калоян, цар Иван Асен Втори и Патриарх Евтимий. Едва ли е възможно историята на цялото Второ царство да е само в един урок, плюс години и понятия от рода на опозиция, римски папа, дипломати, толерантност, възмущават се родители и учители. Огромно възмущение предизвиква сред тях и начинът, по който е описан Васил Левски – „той създал комитети за подготовка на общо въстание. Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София”. Срещу кого се е подготвяло въстанието, коя полиция го е заловила, кой съд го е осъдил – не е ясно. Урокът за Освобождението на България е уникален, твърдят родителите. “Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт.” Тук изникват и Великите сили. Те не успели да се справят със султана и през пролетта на 1877 година започнала Руско-турската война срещу Османската империя. Няма никаква логика, обясняват родители. Хем е срещу Османската империя, а пък е наречена Руско-турска, а никъде не се споменават турци. От нищото се появява българското опълчение, а Княжество България е упоменато в две изречения, и то такива, че на третокласниците съвсем им се замайват малките главици. “Този коментар за учебника по “Човекът и обществото” за трети клас, който предизвика отзвук, съм го написал още през месец февруари, защото синът ми беше в трети клас. Това, което аз успях да направя, е целия втори срок, всяка събота, да водя часове по родинознание пред деца в музея във Варна. Идваха около 50 - 60 деца, включително и от Добрич. Бях помолен от родители, защото ако си бяхме спрели децата от тези часове по този учебник, държавната машина щеше да скочи веднага върху нас. Аз пак казвам, че този учебник е вреден за децата ни.” От март тази година в интернет се разпространява текст, изпълнен с откровени лъжи и манипулации. Така от издателство „Просвета” коментираха критиките към учебника „Човек и общество” за трети клас. Според издателите нападките на директора на Районния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов са манипулативни и необективни. От издателството обясниха, че думата „българи” не се среща в първите страници на учебника, защото в началото помагалото разглежда природата на България, а не миналото. Относно критиката на Константинов, свързана с написаното, че Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българската история, от издателството коментираха, че „териториалното разширение, постигнато със Симеоновите войни, е краткотрайно в исторически и хронологически аспект”. Относно написаното, че Левски е заловен от полицията пък редакторите обясняват, че наистина Апостола е заловен от заптиета, т.е. от османската полиция, която е структура за поддържане на вътрешния ред в Османската империя. „Според речника на думите в българския език заптие означава „турски стражар у нас преди Освобождението”. И да, Левски е изправен пред османски съд в София, който му издава смъртна присъда. По този въпрос има академично изследване и документите са публикувани много отдавна.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 21. 21 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Иначе гредата, която родните ни партии трябва да пренесат до изборите,
  рискува да падне и да премаже краката на всички нас."

  Това вече се случи и на повечето краката са смазани, а на тези които останаха здрави тичешком напуснаха България.

 22. 22 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alexander97":

  Да, ама от БСП това се и очакваше. Лошото е, че и двама от зам.-председателите на претендиращите, че са "дясна партия", "единствена алтернатива" и "граждани за европейско развитие" се изказаха в същия дух.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  истинското разделение в момента (а и от доста време) не е на селско/градско или СССР/Европа. Едната от двете Българии за които говори автора е на умните, работливите и образованите. Втората е на простите, неуките, перманентно безработните, циганите и останалите абонати на социални помощи. Между тях има малко общо извън факта, че първите носят на гърба си и хрантутят вторите.
  През последните 20+ години малка група от престъпници упорито и последователно овладява втората България, и вече може да кажем, че я владее изцяло чрез БСП и създадените от нея клонинги (ДПС, Атака, цензура, лидер и пр.). Чрез гласовете на втората България престъпниците непрекъснато ограбват и тероризират и първата. Стратегия която очевидно работи, защото огромна част от първата България беше принудена да напусне страната.
  В това положение обща цел на двете Българии не може да има. Може да има обща цел на първата България, тази на нормалните хора. Те трябва да се обединят и освободят от гнета на престъпниците. Ако това не стане, други каузи нямат смисъл.

 24. 24 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#22:"Shame you, BG!"]Лошото е, че и двама от зам.-председателите на претендиращите, че са "дясна партия", "единствена алтернатива" и "граждани за европейско развитие" се изказаха в същия дух. [/quote]

  Защо да е лошо? Отдавна ги подозирахме, а сега вече знаем със сигурност какви са.

 25. 25 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Пишещите български глупаци нарекли себе си Журналисти продължават да пишат за съдбата на България ,като нещо ,което няма пъррвопричина за сегашното положение на страната.Те се правят на слепци и глупаци ,като продължават да мислят и сочат несавършенствата на българина .Никой от тях няма доблеста да каже ,че основното зло за тежкото положение на българина е комунизма и комунистическите кадри завладяли цялата страна под форма на политически формации със смешни имена.Тези държави ,които ликвидираха комунизма като система на управление са далеч напред.Какво по-убедително доказателство за причините на изоставането ни.Изхода е Германският модел на общество без комунисти и агенти на ДС на всички нива на управление,чрез тотална декомунизация,Лустрация на повече от 550 хил.комунистически и агентурни бандити за период мин.от 35 г.,Национализация на всичко заграбено от тях /Повече от 100 милиарда долара/ и Народен съд по Германски модел.Иначе данните и цифрите са на Евростат.Това е изхода и то единствен.Всичко друго е от Лукавия.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Помня данданията в Народното събрание след падането на Живков. Там още нямаше леви и десни, нямаше ЗА и Против СССР, но се извадиха такива кирливи ризи от управлението до 89-та. Тогава се хванаха за гушите Любо Левчев и ген. Славчо Трънски за това, че последния ходатайствал, меко казано, жена му да стане член на съюза на бг.писатели. Наскачаха един срещу друг партизани от отрядите Чавдар и Антон Иванов, заговори се Горуня, Парапунов, Марек и др.Тогава се усетихме, че са ни водили във властта селяни и на следващите избори избрахме само граждани.Партизаните заменихме с адвокати, икономисти и доктори. И така повече от 20г. Толкова...А скотомия на майтап "тебе гледа, мене вижда"...

 27. 27 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До г-н Авторът.
  Защо не кажете причината българите да не могат да спазват елементарни правила!
  Това е в основата на нашите проблеми.
  Както пресичаме на червено / с опастност за живота/, говорм по телефона по време на шофиране, така нарушаваме всеки закон: данъчен, обществена поръчка, назначаване на способни хора.

  Защо не можем да проумеем, че прецаквайки нещо и някого, ПРЕЦАКВАМЕ ВСИЧКИ НИ?

  Щото сме прости, много прости.

  Всички други обяснения с интелигентни напъни, г-н авторе не водят по пътя към храма

 28. 28 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Весело

  [quote#10:"peaspiring"]Хм, на мен не ми внушава. На теб що ти внушава?[/quote]
  Знам ли,сърби ме нещо кожата от партийна пропаганда. Живял съм доста от онова време.Тогава ни я набиваха докато ни тръгне от носа и ушите.Развих алергия.

 29. 29 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#25] от "adenauer":
  До Вас и всички с подобни мнения:
  Проблемите на българите и България не са ПОЛИТИЧЕСКИ.
  Политиката ни е израз и следствие на други наши характеристики.

  Не виждате ли, че идват тук европейци, работят месец, два и започват да се държат точно като българите....
  Политиката ли е виновна?
  Политическият подход и политическото обяснение на ставащото тук е ГРЕШНО и няма да даде решението. Ето един пример:
  В София няма обществени тоалетни. Решението на този въпрос не изисква политическо обосноваване.
  Защо няма тоалетни в София?
  Моля обяснете ми!

 30. 30 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Да видят света и себе си през очите на другите, за да могат да се споразумеят"

  Хубаво го е казал авторът, ама след това самия той си влиза в собствената си "скотомия" и се вайка ли вайка за "скотомията" на другите около него. Типично мислене на местен "либерал" и "демикрат" за това що е "демокрация" и "консенсус" - ние искаме нашите предпочитания и интереси да са защитени, а вие трябва да приемете нашия диктат! "Гражданската война" явно ще си продължава, а БГ ще продължава да тъне в корупция и мизерия и да си изостава...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Radoslav Stoyanov
  Radoslav Stoyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ментор по-горе го е казал. Няма какво да добавя освен че българия на умните и работливите е малцинство

 32. 32 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наистина, не се заяждам, защо този сайт се нарича " Култура"!? Всички статии там, които нямам идея защо Дневник редовно ни кара да четем тук, са ярко политически и винаги в една посока. Откога втората най- древна професия- политиката- има нещо общо с културата!? Кръстете го Политика, Пропаганда, Анти- Всичко- Руско, На Сорос на издръжка, Псевдо- десни, Жълти павета, Протестен портал, Пребоядисани партийни секретари и тем подобно прилягащи ви имена, но не и КУЛТУРА! Или по тоя начин се налага мнението, че всеки безделник, драскащ празните си мисли там, по презумция е културен човек, част от интелектуалната мощ на нацията, може би? И ние останалите, които не сме от портала КУЛТУРА!?!?, трябва да сме благодарни за безплатното ни просвещение, а? Аман от паралелни светове в тази страна...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Всякаш са ви напуснали концерните СИМЕНС и Филипс....
  Мерзост и запустение!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  " Даже след като геополитическият избор е вече направен, едната половина продължава да спъва другата, обръща й гръб и дърпа в обратна посока."
  Все отнякъде трябва да започне промяната.Да започнем отттук.
  Да осъзнаем,че сме народ и имаме собствени,различни от руските интереси.Да уважаваме себе си,за да ни уважават и другите.Казват,че няма друг народ,който има поговорка от сорта "преклонената главица,остра сабя не сече".Това не е комплимент за нас,точно обратното.

 35. 35 Профил на garansia
  garansia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Имало селска и градска България)). Коя е тая градска България ? Нима в центъра на София не живеят наследниците на редица комунистически фамилии, чиито предци са слезли от гората на 9 септември и са стъпили с цървулите си върху жълтите павета, след което са научили що е това нож и вилица и какво е тяхното предназначение ? Наследниците на Мако, Пеко и Тано ли са градската България ?!?!
  Почти цяла България е селска. Сега падам от смях като чуя някои да казват, че са от София, ама на бесен диалект). "Амчи що туй ие така ? Нал ни бьеше ?" -тия ли са градската България ?!
  Да не говорим пък за аристокрация, защото някои дори за това говорят. Единственният аристократ е Симеон по обясними причини.
  Иначе статията си обикновен тюрлю - гювеч.

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Знам че боли като те шибнат в лицето с истината. Затова и толкоз недоволни ( ТРОЛОВЕТЕ отделно). Ако не видим истината обаче, ще на "шибат" политическите измикяри вечно.

  chavo64
 37. 37 Профил на garansia
  garansia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "adenauer":

  Тони Николов не е единствения, който не смее да каже, че кадрите на БКП и ДС са овладяли всичко и заради това България е това дередже. Ако тръгне да говори по този начин нищо чудно да бъде отсвирен. Все пак точно тия кадри решават каква да е дозата демокрация у нас).

 38. 38 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#37] от "garansia":

  Точно така е. България е хваната в желязна хватка от комунистите, които могат да живеят само чрез кръводарителите си в Москва. Лицата от 1989г. насам са почти същите, те само се въртят на различни места и позиции. Като включим и клаузата за несменяемост на някои от тях, картинката става още по-тъжна. Корупцията в правосъдната ни система е поразителна, май само здравеопазването ни ги задминава по този показател. Да не говорим за навързаността между хората с тоги и мутрите. Това си е направо за текст в учебници за мафиоти и пипалата им в държавата. Не знам дали си спомняте за предизборния лозунг на Боко - възмездие за корумпираните разбойници. Именно ПРАВОСЪДИЕ очакваха както българите, които гласуваха навремето за ГЕРБ, така и ЕС. Лозунги, в това бившите комунисти са силни...

  Пазете се от доносника vesolr
 39. 39 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  [quote#25:"adenauer"]Никой от тях няма доблеста да каже ,че основното зло за тежкото положение на българина е комунизма и комунистическите кадри завладяли цялата страна под форма на политически формации със смешни имена.[/quote]

  Квазилиберална революция в последните 25 години се провежда организирано и методично от активисти на бившата компартия, или от хора оформили светогледа си в рамките на бившия тоталитарен режим. Тя е в основата на нашия "преход". Резултатите са видни с невъоръжено око - тотално разрушаване на старото, на мястото на което не се изгради работеща пазарна икономика (от такава икономика комунистите нямаха нужда). От руините се скалъпи монополна икономика, управлявана от олигарси с политическата подкрепа на всички български партии. Губещите - 95% от българите, избутани в миманса и без ценностни ориентири. Нашите новобогаташи се оказаха псевдокапиталисти, нашата икономика - псевдопазарна, а нашата култура - чалгарска псевдолиберална мозайка от чужди влияния и примитивизъм. Надеждата за гражданско общество и модерен капитализъм си остана само надежда... Българският преход се провали тотално.
  Моята единствена надежда да се смете комунистическата зараза, задушаваща България е един български Пиночет....

  Пазете се от доносника vesolr
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Цветан Тодоров в едно от есетата си за посткомунистическа България казва че липсата на общ национален идеал и съгласието на обществото за осъществяването му е една от причините за неуспеха ни. За мен също това е най главната и основна причина.

  klimentm
 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не съм съвсем съгласен! Българина (мнозинството от нас!) винаги е бил прагматичен. Винаги се е нагласял спрямо ситуацията. Така че мнозинсвото винаги е правило едно и също нещо. Дали в това нещо има морал, това е съвсем друг въпрос... Мнозинството не подкрепя Априлското въстание. Няма икономическа изгода, задават се само загуби. Вероятността да загубим огромния пазар на Отоманската империя е голяма. Мнозинството не подкрепя и руско-турската война, ясно вижда целта й!! След загубата на Тракия и Македония, трудно, но доста бързо трансформира овцевъдството в говедовъдство - България просто почернява от биволи. Мнозинството не подкрепя и комунистите септември 23-та и е отвратено от тях след атентата 25-та. Затова плаща огромна цена след 44-та. При това само Швейцария и България са икономически почти незасегнати от войната! Мнозинството по времето на бай тошо бързо схваща, че не е изгодно да сменя социализъма, просто започва да го ползва - краде като за световно... Същото мнозинство не поиска демокрация 90-та - остави си БКП да управлява, е, вече не политически, а икономически! Така че българите носим доста добре гредата на изгодата...

 42. 42 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Весело

  "рекат ли двама българи да пренесат примерно тежка греда, те се засуетяват, тъй като всеки понечва да тръгне в обратна посока"

  По-скоро всеки гледа да хване от по-леката страна, и почва прецакването.

 43. 43 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Повечето от коментарите доказват правотата на статията.

 44. 44 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#39:"GreenEyes"]Моята единствена надежда да се смете комунистическата зараза, задушаваща България е един български Пиночет.... [/quote]

  Чехи, поляци, естонци...., нямат нужда от Пиночет, просто защото не вярват на хора свързни с комунистическия режим и тяхните наследници и протежета. А това че в България им вярват, е причина да сме на това дередже. Странно, защо има толкова наивници у нас?

 45. 45 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#26:"man_un"]Тогава се усетихме, че са ни водили във властта селяни и на следващите избори избрахме само граждани[/quote]

  Моля?

 46. 46 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#41:"charlesdegaulle"]Българина (мнозинството от нас!) винаги е бил прагматичен[/quote]

  Когато една партия докарва държавата до кризи и бедност, след всяко свое управление и пак бива избирана от мнозинството българи, това не говори за прагматичност.

 47. 47 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Ха!,как всички наскачахме-за пореден път да докажем,че сме коне с капаци и никой не се вслушва в доводите на другия...Такива сме и така и ще си отидем...В десятката ни е уцелил авторът.

  Дневник-токсичният сайт
 48. 48 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Без ДПС във властта , без ДПС в българската политика !

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#46] от "fribble":

  +++++! Ето:

  Когато мрак покрие теменугите
  и работите тръгнат зле,
  е.и им майката на другите
  и гледай ти да си добре!

  Тре. Акациев


  С такава философия народ не е прокопсал!

 50. 50 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  [quote#23:"Ментор"]През последните 20+ години малка група от престъпници упорито и последователно овладява втората България, и вече може да кажем, че я владее изцяло чрез БСП и създадените от нея клонинги (ДПС, Атака, цензура, лидер и пр.).[/quote]
  Нещо много лекичко подминаваш едно раково образувание в политиката, което не се вписва по друг начин, освен като мутренско-милиционерска ОПГ ГРОБ. Що така бе човеко? С какви очила гледаш на този свят, на тази България, в която именно Боко Умното и групировката му наляха ТОЛКОВА ОМРАЗА и разделение в този народ? Самият Боко откровено говореше за "ОМРАЗАТА КЪМ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОПОНЕНТ". Нека сега за момент си представим да излизат такива словоизлияния от устата на Ангела Меркел? И да познаем след колко часа ще трябва да си подаде оставката? Ама когато бай Ганьо прави избори, ОМРАЗАТА е движещата сила...

 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  един доста нецензурен лаф. Нецензурен, но много точен. Той казваше: „Приятелството еба мамата на рушвета!”

  При нас нещата сега са променени. Хем приятелство-хем рушвет.

  Което на цивилизован език означава окончателна деградация в ценностната система на българина.

  Ще ви разкажа една кратка история на тази тема. Не че представлява нещо изключително и рядко срещано. По-скоро е част от статуквото и ежедневието.

  Нали помните как се назначаваха министри, директори, депутати и началници по времето на БКП? Или трябва да са приятели, или роднини, или да са от един отряд. Няма значение какво образование или възможности имат.

  Сега нещата.. в "офталмологията" претърпяха развитие. Развитие в смисъл на тотална дегенерация. Всеки, който предложи достатъчно пари може да стане депутат, директор, началник, зам. министър и дори министър. На тази тема е писано и говорено достатъчно. Спомнете си какво каза арестуваният началник на транспортна служба във Велико Търново преди няколко седмици. Той каза буквално, че е станал началник на лизинг. Т. е. трябва ежемесечно да се отчита на някого. И това е повсеместно. Като проказа. Неизличимо. Докато дойде най-после Иван Костов.

 52. 52 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ментор":
  Прав си! Първите напускат блатото и търсят бъдеще на децата си. Вторите- жабоците се надяват, че това ще продължи вечно. Цар глад ще ги вразуми.Няма социална система, която да осигури прехраната на социално неангажираните. Дано това по-скоро се разбере от ВЛАСТ ПАРАЗИТИТЕ!

 53. 53 Профил на alegria_99
  alegria_99
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":
  Хайде спри се, де! То бива тъпи коментари, ама твоите са супер!

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Весело

  [quote#53:"alegria_99"]Хайде спри се, де! То бива тъпи коментари, ама твоите са супер![/quote]
  Погледнах ти рейтинга и тутакси се засрамих.

 55. 55 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 717 Любопитно

  А има ли значение кой с колко стъпки или лакти е отпред , ако ние сме нормални граждани и не прощаваме кражбите, лъжите и калинките .Дали ще се напъват толкова да дойдат на власт ако знаят че не могат да крадат и за всяко престъпление ще има наказание ?

 56. 56 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наистина няма по-точна дума от "политическа скотомия" пред заплахата от радикалния ислям и джихадистите които в момента могат да получат бежански статут и да бъдат издържани от държавата стига да се обвяват за сирийски бежанци. Тия същите джихадисти които играят футбол с отрязани глави и в духа на най-мракобесния период от нашата история избиват християните които не искат да приемат исляма, а жените им продават в робство (това се случва СЕГА, а не преди 400-500 години. Тия същите джихадисти вече не на шега обявиха че ако успеят да стигнат до България ни чака същата участ.
  На фона на всичко това, така проницателният стратег Шаламанов изглежда че не е нито чул нито е видял нещо подобно и за него заплаха от радикален ислям в България отсъства напълно.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Любопитно

  [quote#43:"valin"]Повечето от коментарите доказват правотата на статията. [/quote]
  В какъв смисъл? Че гледат в пъпа си като автора или че не виждат гредата в собствените си очи? Щото и в двата случая "обществената греда" остава за някой друг да е тегли. И ако се намери такъв, винаги ни е виновен - ако не е Русия, ще е Германия или САЩ или Турция, или "кишата, Гришата и времето"

 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#54:"vjacho"]Погледнах ти рейтинга и тутакси се засрамих[/quote]

  А бе хич не ги разбира тая "алергия". Виж, ако зависеше от теб, щеше да дадеш бадява гредата на другаря Цар, да я шитне някъде и да си пъхне парите в джеба.

 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Лошото е, че зад всички тези позиционни игри прозира "българската разобщеност"." Това е голата истина! Така живеем и ставаме все по "разобщени" поради "скотомията" си! Тя е естествена последица от начина ни живот! Кръгът се затваря! Как можем да излезем от него? Ами, да видим, как другите народи са го направили! Те не са от друго тесто!

  goblenka
 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Статията, представена ни за коментар, е ярък пример за това, как могат да се нанижат купища думи, без да се каже нещо. Не знам какво от сегашната ситуацияпе харесало на автора, но за сега аз не виждам нищо, което да ме радва.

  Всъщност кризата, която ни е затиснала, не е само у нас. Защото в криза е целият свят. В нейната основа стоят икономически и финансови причини, но за сега тя е почти изцяло политическа. Нейната най-остра проява е в Украйна. И не случайно при драматичното политическо, финансово, икономическо и социално положение, в което се намират държавата и народът ни, все пак най-дискусиран е проблемът за Украйна. И крайно яростен и ожесточен.

  Корените на тази криза достигат до 1989 година, когато не под натиска на САЩ, както се хвалят американците, а под натиска на собствените си непреодолими вече противоречия, силната военно и страховито изглеждащата класическа система на съветския комунизъм се срина и за една година се разпадна, което след още две години, до края на 1991 година, доведе до разпадането на една империя на 15 държави и държавички.

  Много отдавна, но особено след края на Втората световна война, в САЩ, а след това и в света, се заговори за това, че САЩ искат да създадат един американизиран свят, който се скри зад термина „пакс американа”. А световните и националните комунистически лидери никога не са скривали, че те се борят за един изцяло комунизиран свят, в който нама да има държави и който, особено след края на Втората световна война, можеше да бъде управляван на практика само от Москва.

  Сриването на комунистическата система през 1989-та и на СССР (Руската империя) през 1991-ва предоставиха шанс на САЩ и на нейният икономически, финансов и политически елит да започнат, без сериозен конкурент на световната политическа и икономическа сцена, да изграждат своя американизиран свят, в който, според измислените набързо теории, САЩ нямаше нужда от индустрия (погрешността на тази идея вече е разбрана и в САЩ сега върви процес на реиндустиализация) и ще владее света чрез долара, който след пълната отмяна на златния стандарт властваше над целия свят, и чрез военното си превъзходство, което като че ли нямаше конкурент. А на ЕС беше оставена ролята на пръв помощник на САЩ в реализирането на нейната политика, за което той можеше пък да се ползва с военната защита на Америка.

  Цели десет години тези планове изглеждаха напълно и сравнително лесно реализируеми. Но в края на ХХ и началото на ХХІ век нещата започнаха сравнително бързо да се променят. Преди всичко покорната до тогава на САЩ Русия, начело на която по това време е поставен Путин, започна да води ярко насочена пронационалистическа политика и политика на излизане от дълбоката яма, в която беше попаднала. Пак по това време объркването след смъртта на Мао Цзе дун започна да излиза от хаоса и бързо да се индустриализира. Нещо, което политическият елит на САЩ, зает с усилването на ислямския тероризъм и борбата за овладяване на стратегическия Близък изток, така и не забеляза. И за малко повече от едно десетилетие нещата вече са коренно променени.

  Диктатът на САЩ в областта на международните финанси, международната търговия и международните отношения изобщо, наложен през последното десетилетие на ХХ век на целия свят, на практика е приет с желание само от ЕС и още две-три държави, основно бивши колонии на Англия. Останалият свят, който е поставен в подчинено положение, не е доволен, защото всичко това дава търговски и политчески предимства на САЩ и на ЕС, които правят международните политически и икономически, че и идеологическите отношения неравноправни. Като особено недоволни са големите световни държави, като Русия, Китай, Бразилия, а от няколко месеца и Индия.

  Кризата в Украйна възниква при опитите на Русия да привлече на своя страна Украйна, докато ЕС, зад когото стои САЩ, иска да я привлече към себе си. И когато там възникнаха първите сериозни вътрешни брожения, управленческите елити на САЩ и на ЕС веднага открито се намесиха на страната на антируските протестиращи. Като целта беше Русия да бъде изолирана и така да бъде направена по-покорна на САЩ.

  Но за последните десетина-петнайсет години положението е вече доста променено. Осигурила си ако не пряката подкрепа, то поне доброжелателния неутралитет на всички недоволни, но преди това послушни на диктата на САЩ държави, Русия се намеси доста смело в конфликта. А малко преди анексирането на Крим, по време на военоморските маневри на НАТО в Черно море, които трябваше да сплашат Русия и да я откажат от по-сериозна намеса в конфликта, дистанционното блокиране на електрониката на един боен кораб на САЩ от един боен самолет Су на Русия, изненадващо постави въпроса, дали САЩ наистина са военно толкова над Русия, че да могат да я заставят да отстъпи. След което кризата не само че стана световна, но и нейният краен резултат за сега е непредсказуем.

  Проблемът, който предизвика тази криза всъщност се състои в борбата между две конкуренти вече идеи за устройството на утрешния свят. Управляващите елити на САЩ и на ЕС са за довършване на създаването на един еднополюсен свят, в който САЩ с помощта на ЕС ще създава и налага рамките на всички международни отношения и фактически ще управляват доминираната от тях планета, като ще имат и правото да се намесват във вътрешните работи на другите държави когато решат, че това е необходимо. Управляващите елити на Русия и Китай, до голяма степен и на Бразилия, а вече може би и на Индия, се придържат към идеята за многополюсен свят, в който няколко най-големи и силни държави ще бъдат регионални лидери, никоя от които няма да стои над другите. Тоест, искат да се върне онази политическа и икономическа организация на планетата като съвкупност от държави, която е съществувала преди края на Втората световна война, когато регионалните лидери са били наричани „Велики сили”.

  Такава е същността на най-голямата след разпадането на комунистическата система международна политическа криза. От нейното развитие и от крайния резултат от яростното противоборство зависи какъв ще бъде утрешния свят. И именно поради тази нейна огромна важност за всички, нейните проблеми доминират над вътрешните национални проблеми на отделните държави. Дори когато тези проблеми, както е у нас, са прекалено големи. Защото начинът, по който ще бъдат или няма да бъдат решени вътрешните ни проблеми, в прекалено голяма степен зависи от това, в какъв свят ще живеем: В еднополюсен или многополюсен.

  В България изцяло и безусловно за еднополюсния модел са РБ и стоящата зад него Протестна мрежа. А срещу тях най-предани на многополюсния модел и за тесни връски с регионален лидер Русия са БСП и така наречените националистически партийки от типа на „Атака”, които обаче са прекалено русофилски и съвсем мъничко националистически. Така че при идващите избори проблемите, предизвикали световната политическа криза, няма как да не повлияят на техните резултати.

 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#60] от "glog":

  А, къде видя знак, че му харесва нещо от ситуацията? Той я описва и дава обяснение какво е. Как може да се излезе от нея - друг въпрос, пир това всеки сам трябва да си го зададе.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK