Европа и новият световен безпорядък

Европа и новият световен безпорядък

© Надежда Чипева, КапиталКоментарът на Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук".


Обединена Европа се разви в период от модерната история, в който разделението на Стария континент между Съветската империя на изток и Западния свят, воден от САЩ, създаде уникални условия на защита над Западна Европа от страна на Америка по логиката на двуполюсния свят и Студената война.


Европейската интеграция се осъществи почти като лабораторен експеримент, ограден и обезопасен от нестабилността и влиянията на външния свят. От едната страна бе ядреният чадър на САЩ и почти естествената тенденция към европейски пацифизъм - след кошмарите на двете световни войни. От другата страна бе репресивният режим на Кремъл, заградил Източна Европа с бодлива тел и създаващ непреодолима привлекателност на западно-европейския свят за пленниците на съветския комунизъм.
Именно тази уникална ситуация в продължение на четири десетилетия създаде идентичността на това, което днес наричаме обединена Европа.
Толкова по-силни са предизвикателствата пред Европа днес, когато светът е вече коренно различен - все по-нестабилен, опасен и неподчиняващ се на традиционната политическа логика. Отвътре Европа се променя чрез интеграцията на освободилите се от болшевишки плен източни европейци, които носят друга политическа култура, друго чувство за опасност и имат различни от западните европейци приоритети за опазване на новопридобитата си свобода.


Отвън ислямският радикализъм, достигнал уродливите измерения на днешните главорези от ИДИЛ, дестабилизира цялата южна европейска периферия и арогантно навлиза все по-масирано на европейска територия чрез многолюдната имиграция от Средния изток и Северна Африка. На изток Русия забързано се опитва да компенсира за пореден път своята стагнация, неудачите на вътрешната си модернизация чрез външна експанзия - за Путин контролът върху постсъветското пространство и бивша Източна Европа е единственият път за съхраняване на статут на "велика сила" чрез класическите инструменти на имперския експанзионизъм от 19 и 20 век.


Отвъд океана Америка е изпаднала в самоблокада на стратегическата си роля в началото на едно столетие, което уж трябваше да бъде "Американски век". След неудачите на администрацията Буш в Средния изток и полуприкрития изолационизъм на администрацията Обама, фокусирана върху вътрешно-политическия си дневен ред за реформиране на Америка, ролята на САЩ от световен лидер бе редуцирана до неясния стратегически статут на "пръв сред равни", в който отсъствието на Вашингтон от основните световни кризи се превръща във все по-очевидна детерминанта на променящия се световен ред или безпорядък. В този нов контекст Европа среща сериозни трудности да се справи с предизвикателствата пред днешния и утрешния си ден.


Първо, Европа не може да преодолее вътрешното си стратегическо разделение и неспособност за обединено ефективно действие - особено в по-"твърдите" аспекти на своята сигурност и външна политика. В енергетиката нещата започнаха бавно да се променят, но са далеч от ефективната обща позиция, която може да защити интересите на целия ЕС.


Второ, Европа продължава да бъде в плен на пацифисткото постмодерно левичарство, което не е в състояние да излезе от идейния аквариум, наследен от Студената война. В този аквариум Америка е империалистическа сила, усилията за укрепване на армията и отбраната са заговор на войнолюбци, а вътрешният ред на аквариума - мултикултурализмът - воюва непримиримо със собствената идентичност на традиционния европеец в полза на всяка, коя и да е култура или общност на пришълци.


Така ислямизмът намира топло гостоприемство в Европа - кога маскиран като "умерен ислямизъм" (какво понятие само, а), кога открито манифестиращ претенциите си за въвеждане на халифат и шериат от Шефилд до Варна. От другата страна саморедуциралата се до газово-петролна автокрация Русия се ползва с инерционната симпатия на европейското левичарство, наследена от десетилетията, в които всеки, който е против американския империализъм е почти приятел - включително петолъчния Кремъл.


Дори рухването на съветската империя не се оказа достатъчно, за да демонтира този примитивен психологически механизъм на европейска подкрепа за безобразията на Москва. А безобразията нарастват - след Грузия идва Украйна, след Украйна... Да не говорим за фактите на собствено европейска територия - като пристанище "Росенец", например...


Европа среща най-силното предизвикателство пред съществуването си от времената на световните войни насам. Ако разширена Европа не съумее да обедини Изтока и Запада, Севера и Юга на Стария континент в едно цялостно концептуално и териториално стратегическо пространство, враждебните глутници на възродения глобален традиционализъм, примитивизъм и авторитаризъм ще повторят успеха на варварското нахлуване от преди две хилядолетия, завършило с дългия период на "тъмните векове."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 943 Весело

  "Варварското" нахлуване преди две хилятолетия е в Римската империя, която е разрушена от нашите прадеди, водени от Атила, Аларих, Теодорих, Исперих, Телерих...

 2. 2 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В Грузия един президент се хвалеше че почнал войната със заповед по мобилния телефон .А в Украйна една американка носи пончки на площада и каза Европа да го духа.Всичко се прави за келепир на този свят,идеали -вятър работа

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Европа трябва да се отърси от доволството и овчедушието което я е обхванало. Европа трябва колкото се може по бързо да вземе мерки против разрастващите се апетити на Русия и експанзията на радикализма, дори от това да пострадат икономически и политически. Ще стане така че после ще бъде много късно и ще платим по висока цена!

  klimentm
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Минчев пак е включил бетонобъркачката и е направил типичния НПО-вски тюрлюгювеч.
  "Ако разширена Европа не съумее да обедини Изтока и Запада, Севера и Юга на Стария континент в едно цялостно концептуално и териториално стратегическо пространство, враждебните глутници на възродения глобален традиционализъм, примитивизъм и авторитаризъм ще повторят успеха на варварското нахлуване от преди две хилядолетия"
  Цялостно, па концептуално, па териториално и стратегическо...
  Баф го и пространството, накачулено с толкова прилагателни.
  Минчев, Европа трябва да спре, да се огледа, да погледне кого подкрепя в Украйна, да осъзнае собствения си интерес, па тогава да обединява изтока и запада в пространство можещо да съществува единно и непротиворечиво споделяйки общи ценности и правила.
  Що каса е хаоса....
  Хаосът наоколу е продукт на лицемерна и аморална политика. Няма как да не изглежда така, след като в края на 2012 г. европарламентът приема с резолюция, че украинската ВО Свобода е нацистка, антисемитска и ксенофобска, а през зимата на 2013 и 2014 да преглътне тези фашизоиди, без да разруши собствените си морални устои и доверие в себе си.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  "ще повторят успеха на варварското нахлуване от преди две хилядолетия, завършило с дългия период на "тъмните векове.""

  Европа трябва да застане като едно цяло срещу путин и върхушката му, защото надали руснаците искат нова война!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Съвършено вярно - варварите отново са пред стените на Рим, наточили зъби да го плячкосат и опустошат.

  http://www.youtube.com/watch?v=JCF0NWWuXsk

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Нищонеказване с много думи.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Аквариумното левичарство ще съсипе ЕС.Всички„борци срещу империализма“ ,които са добре дошли ще ни ракажат играта . А после Камерън ги заплашва ,че 2 мес. няма да ги пуска в Англия?

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Комундер путински,
  Върви си при татко путя и не се мъчи в тая скапана Европа! То бива предателства, ама вие станахте нагли до малоумие! И откога треторазрядни недоучили счетоводителчета почнахте да разбирате от европейска политика? На всяка манджа-меродия! Върви оправяй политиката на село!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на ascendant
  ascendant
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Второ, Европа продължава да бъде в плен на пацифисткото постмодерно левичарство, което не е в състояние да излезе от идейния аквариум, наследен от Студената война. В този аквариум Америка е империалистическа сила, усилията за укрепване на армията и отбраната са заговор на войнолюбци, а вътрешният ред на аквариума - мултикултурализмът - воюва непримиримо със собствената идентичност на традиционния европеец в полза на всяка, коя и да е култура или общност на пришълци."

  Ако това не бъде изкоренено като отровен плевел, Европа няма бъдеще.

 11. 11 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  хаха колко точен завършек от Огнян Минчев. Аз също си мислех наскоро, че Обединена Европа е точно възстановяването на онова културно, юридическо и политическо творение, което е бил Древния Рим(без войнствения и завоевателния му устрем). Всъщност днешна Обединена Европа е пореден опит на модерна, просветена и либерална Европа за общ териториален проект. Парадоксалното е че Европа е оцеляла въпреки, Хуните, Татарите, Монголите, Арабите, Османците, успява да опитоми дори Руската мечка. И точно сега, когато има Европа, САЩ, Япония са изправени наистина пред колапс. Колапс сравним с саморазпадането на Дремния Рим и окопаването в КРЕПОСТНИ СТЕНИ на малки и разпокъсани общности, обединени от обща религия и политическа култура(феодалния строй).

 12. 12 Профил на endgame
  endgame
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Русия се ползва с инерционната симпатия на европейското левичарство, наследена от десетилетията, в които всеки, който е против американския империализъм е почти приятел - включително петолъчния Кремъл."

  A чугунарията в България направи още една крачка като обяви и Ердоган за верен побратим на православните освободители и по всякакъв начин се опитва да съчини аргументи в полза на разигравания от сепаратистите в Украйна сценарий, който едно към едно може да бъде приложен и от Турция на наша територия след някоя друга година.

 13. 13 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  "Европа не може да преодолее вътрешното си стратегическо разделение..."
  –––––––––––––––
  Ами обичам Минчев, но повече обичам истината.
  А тя е, че ние не сме дорасли до европейското си единство, както и не сме се разделили с комунистическото си азиатско минало.
  Или както казваше Маркс - битието, Фридрих, ще определи съзнанието...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Студената война обедини Западна Европа. Горещата ядрена война, която Путлер започва, ще обедини цяла Европа. Ако светът оцелее.

 15. 15 Профил на tetre
  tetre
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#8] от "излез и гласувай":
  Индивидуализъм,егоизъм,опортионизъм,лъже свобода - крахът неизбежен.

 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]От другата страна саморедуциралата се до газово-петролна автокрация Русия се ползва с инерционната симпатия на европейското левичарство, наследена от десетилетията, в които всеки, който е против американския империализъм е почти приятел - включително петолъчния Кремъл.[/quote]

  Зелените в ЕП са се обявили срещу провеждането на Световното по футбол 2018 в Русия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Путлер е заплашил Барозу, че за 2 седмици ще стигне до Киев.

  Тези "две седмици" да ви напомнят за нещо? Също ниско на ръст?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 18. 18 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  [quote#11:"nando"]Обединена Европа е точно възстановяването на онова културно, юридическо и политическо творение, което е бил Древния Рим[/quote]
  Този "древен Рим" първо го прави Карл Велики като Втората Римска империя. После идват Петър Първи и Екатерина, Наполеон, и накрая Хитлер с Третия Райх.
  Нова обединена Европа не се изгражда на принципа на доминацията на една народност над друга...
  Останалото го пише в девиза на Френската революция.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  [quote#16:"Музар - 10|2"]Зелените в ЕП са се обявили срещу провеждането на Световното по футбол 2018 в Русия. [/quote]
  И не само те!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#17] от "Музар - 10|2":

  Впрочем той се е изхвърлил. Вече мина една седмица от откритото нахлуване на руската армия. Ето кадри на нахлуването на танкова колона с кадировци:
  https://www.youtube.com/watch?v=l1tfU_6wxls

 22. 22 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "chuggun":


  [quote#2:"chuggun"]В Грузия един президент се хвалеше че почнал войната със заповед по мобилния телефон .А в Украйна една американка носи пончки на площада и каза Европа да го духа.Всичко се прави за келепир на този свят,идеали -вятър работа[/quote]

  То с понички се решават нещата.
  Да беше взел и Путин да раздаде по едни понички, (а защо не и пилмени или пирожки), че да обърне управлението на Украйна в негови марионетки.
  Пък може, ако желае и да даде 5-10, пък ако иска и 20 милиарда $ подкупи.

  Май само който не умее да смята, ги дъвче тия понички и прословутите 5 милиарда.
  А за сега загубите на Русия са минимум 500 милиарда.
  Отделно моралните, нематериални загуби, а именно, целият свят десетилетия напред ще сочи Русия с пръст като пример за терористическа държава. Тези загуби дори не могат да се сметнат в пари.
  Та се повтарям, на фона на тия загубени 500 милиарда, и КГБто да беше раздало по едни понички!?

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Ирак бе превзет на базата на фалшиви обвинения и на лъжа. Войната там започна без санкция от Съвета за сигурност на ООН. Появиха се "коалициите на желаещите" и колапсът на стария ред. После бе Косово. Прецедент предизвикан и подкрепян от нас/вас - демократите. Последва Либия. В Египет демократично пламнаха църквите на коптите. В Сирия борците за демокрация ядяха сърца, топли-топли и още биещи....
  Днес Ирак и Либия с в развалини, обхванати от гражданска война...
  Да не пропуснах нещо?
  Аха, Украйна.
  И там има демокрация.
  Тук местното демократично сабо повтаря демократично тезата на украинските демократи: Чомадан - вокзал - МАсква". И е дълбоко възмутено сабото, че някои решиха да си вземат по пътя вокзала, релсите и полуострова даже.

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  До коментар [#17] от "Музар - 10|2":
  [quote#17:"Музар - 10|2"]Путлер е заплашил Барозу, че за 2 седмици ще стигне до Киев. [/quote]

  Някакъв линк?

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  [quote#4:"Graf"] в края на 2012 г. европарламентът приема с резолюция, че украинската ВО Свобода е нацистка[/quote]
  Графче, моите уважения...
  А защо пропускаш още 32 "резолюции" от същия период, в които ЕК заклеймява нарушаването на гражданските, на политическите свободи, на нарушаване на международни договори и конвенции от страна на Русия и... Списъкът е толкова дълъг.
  Да не би Путинска Русия да се е съобразила, че нарушава международното право, по което тя е страна, подписала го?
  Да.
  Отговор не искам.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#25] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  Викаш, дай да бием малко негрите...
  Може, но има лека разлика. Русия не е кандидат за член на ЕС и не е подписала договор за асоцииране. А Украйна се е засилила да влиза в това семейство, но с Тягнибок и Ляшко.
  Когато дойде реч да обединяваме и Русия в минчевия "Изток", повярвай, ще поставя въпроса така, както го поставям за Украйна.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Гледай си чиновническата счетоводителска работа и се благодари, че аз не съм ти шеф. Казаното от Минчев е прекалено сложно за теб.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#23:"Graf"]После бе Косово. [/quote]

  Удобничко пропускаш причината в Косово да има толкова мюсюлмани. Типично за комунистически гьонсурат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на вперёд
  вперёд
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Музар - 10|2":

  Ами може.

 32. 32 Профил на вперёд
  вперёд
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Музар - 10|2":

  И мисля, че трябва да го направи, но пък съм сигурен, че няма да го направи.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  [quote#26:"Graf"]Викаш, дай да бием малко негрите... [/quote]
  Виждам, че си последователен в тезите си.
  Само гдето изходните ти аксиоми (опорни точки по модерному) са в разрез с Договора за Европа (или онзи комплект от утвърдени с консенсус от 28 държави правила, вкл. и мулти-култито).
  Ако интересите на една бензиностация ще определят бъдещето на мобилния ми телефон - ще предпочета да не пия нефтени продукти. Вече сме в 21-ви век.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#24:"Graf"]Някакъв линк?[/quote]
  През http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/09/1/7036456/
  с препратка към http://www.repubblica.it/esteri/2014/09/01/news/ucraina_il_ricatto_di_putin_sul_vertice_europeo_se_voglio_prendo_kiev_in_due_settimane-94791280/

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#30:"Graf"]Всеки портиер иска да е "шеф".. както всеки роб - да е господар.[/quote]

  Всеки счетоводител с 38-годишен трудов стаж иска да е Граф По същия начин както комунистическите престъпници са избили цвета на нацията и нагло са се намърдали в къщите им със смрадливите си цървули.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Путлер само обеща, че няма да обяви официално война. Нищо друго. Т.е. ще праща наемни и наборни войници с техниката, ще си връща "груз 200", ще "дави" войнишките майки, жени, годеници, деца, бащи... и ще продължава да крепи фалическата "вертикала" на властта.

  За мен путлер е марионетка, взела се съвсем "на_сериозно". Опитва се да се движи сам, но не знае как. Не знае, какво се получава в резултат. Сигурно не е чел Буратино, дори "пА руский".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#41:"Nacho Libre"]Да разберем какво,аджеба,става след туй многозначително ,,ре-,,....[/quote]

  Е, ти па! ! Таман за РЕптилийте да разкаже, както го попитаха по-рано... и ти го сепнА, та он заби в ебем посока

  Ух, днес май е понеделник, а веселбата е като петъчна.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#38] от "Музар - 10|2":

  Благодаря. Открих го, но все пак благодарност за усилията.

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#50:"Музар - 10|2"]Ух, днес май е понеделник, а веселбата е като петъчна. [/quote]
  Ани и аз така си казах и затова влязох в разговор-шенлик да стане...Ама минчото се сепна нещо.
  И ще ме мъчи това ,,ре-,, дето така си остана незавъершено в коментар 33.
  ,,Ре-,, като рептили ли,като рЕпа ли,като какво ли....

  Homo ludens sum
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  19-я век - "лабораторен експеримент" на евроинтеграцията ?...
  А контра-проекта "САЩ" на кралството, с "викторианството" ?
  А казаците в Париж, Алпите и по севера на Ботуша ???...
  А Наполеон и Гарибалди ???...
  А Бисмарк ???...
  А кримските войни и интервенцията в Русия ???...
  А битката за Берлин и Плана "Маршал" ???...
  Този "безпорядък" не е нов,
  той е само "пореден" продукт на историческото рацио
  на Европа, през епохата на победилият Империализъм ...
  Героите му са познати до досада дори,
  като тези, от шампионската лига ...
  Проблемът ни е, срещу кого да викаме и кого да освиркваме,
  а към края и кого ще можем да набием ... 58. 58 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Айде на чебурашките-честито.
  Новорусията оттече.
  Вече.
  http://www.unian.net/politics/957889-boeviki-trebuyut-predostavleniya-dnr-i-lnr-osobogo-statusa-v-sostave-ukrainyi.html
  Хубаво четете,мурзилки - ,,....В СЪСТАВА НА УКРАЙНА...,,
  Путлер почти капут на многозначителната дата 01.09.

  Homo ludens sum
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Авторът, Огнян Минчев, иска прекалено много от ЕС. Те, горките, и без неговото ръчкане се чудят какво да правят. Не могат да направят нищо от чисто военна гледна точка, защото като военна сила спрямо Русия все едно че не съществуват. А в икономическо отношение не смеят да мърдат много, защото техните загуби от налаганите от тях санкции на Русия се по-големи от руските. А и в чистата политика не знаят какво да правят, защото няколкогодишната криза постави на огромни изпитания цял ред периферни държави от ЕС, без да прескачаш като почнеш от Исландия и Ирландия и Португалия и стигнеш до Крит, България, което от своя страна стартира прогресивното засилване на най-страшния враг на ЕС и на САЩ: национализма. Така че в момента лидерите на ЕС правят повече, отколкото могат и отколкото е полезно за самия ЕС.

  Освен тези три факта (военната слабост на ЕС, надигналия глава вационализъм, който няма нищо общо с нацизма, и политико-икономическата неизгодност за самия ЕС на налаганите санкции на Русия, Огнян Минчев пропуска и още нещо, което няма как да не знае. Става дума за това, че при тази криза, противопоставила Русия на САЩ, светът е по-скоро на страната на Русия, а не на САЩ. Всъщност активните нападки срещу Русия са дело само на САЩ и на ЕС, с подкрепата на още няколко не чак толкова големи държави. И точно по тази причина Общото събрание на ООН отказва да порицае Русия, въпреки натиска на САЩ, а когато Путин забрани вноса на храни от държави, които са участници в налагането на санкции на Русия, само за дни той намери пазар за закупуване на храни в цяла Южна Америка.

  Така че ако се анализират действията на ръководителите на ЕС и критиката на Огнян Минчев на техните действия, комай че далеч по-прави са те в своите действия, отколкото той в своята критика.

 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2227 Весело

  [quote#11:"nando"]Аз също си мислех наскоро, че Обединена Европа е точно възстановяването на онова културно, юридическо и политическо творение, което е бил Древния Рим(без войнствения и завоевателния му устрем)[/quote]Няма как, Рим да е бил това, което е бил, "без войнствения и завоевателния му устрем".
  Също и УСА.

  Без този устрем, за него най- много щеше да се говори/пише, като за етруските.

  Точно този устрем + етруските и гърците(както и други, като Картаген) направиха това, което беше Рим. По същият начин, устремът на Исперих направи България на балканите.

  До коментар [#11] от "nando":

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Европейците не оценяват, че постигнатото благополучие след Втората световна го дължат изключително на САЩ, които се грижеха за тяхната сигурност. В замяна на това САЩ започнаха да получават от европейците упреци за външната си политика, да изпитвас разочарование от европейските си съюзници, да получават удари зад гърба и заигравания с Путин. От една страна упреквам Обама, че не се намесва по-твърдо в украинската криза, от друга страна го оправдавам. Европейците това са си постлали.Германците играха доста терсенлива роля в последните войни. Сега, когато Европа е на пангала от две страни, от Путин и от ислямистите, не бива да очакват американци да се бият вместо тях. Баба Цоцолана Меркел се разфука,че я подслушвали точно когато й се налага помощ от САЩ. Без да взема предвид, че Путин си пазарува германски канцлери с лекота като на кооперативния пазар. Французите и те доста ги изядоха.
  Предполагам, че безуловна помощ от САЩ ще има оттук нататък, когато европейците осъзнаят, че САЩ са вършили мръсната работа за тяхно добро. Че ако една Холандия започне да се грижи за отбраната и сигурността си сама, холандците не само няма да имат време за изобретяване на нови видове секс, но изобщо няма да им е до секс.
  Сигналът от другата страна на океана е ясен, в Европа трябва сами да се погрижат за сигурността си, да осигурят достатъчно средства и да се милитаризират. САЩ закриват бюфета за безплатен обяд по линия на сигурността.
  Германците се чудят дали да изпратят оръжие на кюрдите. Чакат САЩ да оправи работата. Дори Меркел се изпъна да каже, че САЩ трябвало да оправят бъркотията, защото те били забъркали кашата. Сякаш германците са опрявяли бъркотията след Втората световна. Както и да е, Обама се прави на ударен и германците се решиха да изпратят оръжия. Обама като се поослушва още малко, ще пратят и войски, ще вдигнат разходите за въоръжаване и всичко необходимо.

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кана Ювиги": ≪А за сега загубите на Русия са минимум 500 милиарда.≫

  Ювиги Кане, 500000000000 е много голямо число. Но като пари може и нищо да не струва. Защото ако става дума не за долари или евро, а за йени, разликата е поне стократна. Та за какви 500 милиарда става дума - за евро, за долари или за няква завеяна валута, в която един долар се купува с 1000 единици от тази валута?

  И внимавайте да не кажете, че става дума за евро например. Защото ако Русия за година е загубила 500 милиарда евро без дори да кихне, това би означавало че нея всичко това изобщо не може да я затрудни финансово или икономически. Да не говорим за военно.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#65] от "glog":

  [quote#22:"Кана Ювиги"]То с понички се решават нещата.
  Да беше взел и Путин да раздаде по едни понички, (а защо не и пилмени или пирожки), че да обърне управлението на Украйна в негови марионетки.
  Пък може, ако желае и да даде 5-10, пък ако иска и 20 милиарда $ подкупи. [/quote]

  А тази част от постинга прочете ли я внимателно?
  Обсъди нея! Зарежи тия 500 милиарда в неустановена валута.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#62:"glog"]Авторът, Огнян Минчев, иска прекалено много от ЕС. Те, горките, и без неговото ръчкане се чудят какво да правят. Не могат да направят нищо от чисто военна гледна точка, защото като военна сила спрямо Русия все едно че не съществуват. [/quote]

  Същото положение беше и по време на Студената война, ЕС все едно не съществуваха от военна гледна точка спрямо СССР, но в крайна сметка последният яде дървото.

 71. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#62:"glog"] А в икономическо отношение не смеят да мърдат много, защото техните загуби от налаганите от тях санкции на Русия се по-големи от руските.[/quote]

  Големи са само загубите от комисионни за определени европейски политици и свързани с тях фирми. И в крайна сметка европейските загуби могат да принудят европейците да се лишат само от лукса. Докато за Русия те не са просто загуби, не са просто мизерия, те водят до изоставане в повечето области. И след десетина години руснаците отново ще се чудят защо Западът е отишъл толкова далеч, а те седят на същото място.

 72. 72 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#62:"glog"] А и в чистата политика не знаят какво да правят, защото няколкогодишната криза постави на огромни изпитания цял ред периферни държави от ЕС, без да прескачаш като почнеш от Исландия и Ирландия и Португалия и стигнеш до Крит, България, което от своя страна стартира прогресивното засилване на най-страшния враг на ЕС и на САЩ: национализма.[/quote]

  Съгласен съм, че европейските лидери в момента не са подготвени, но не за "най-страшния враг национализма", а за най-големия враг- Путинова Русия, с която ЕС вече е в състояние на война, колкото и бавно и на части да се представя това. Но когато това се осъзнае и признае от всички, тогава лесно ще се определи новата, адекватна политика. Дефинирането на проблема, в случая войната с Русия, поднася отговорите готови. Най-трудната част е да се дефинира проблема. Но това, че в момента са неподготвени не означава, че задължително те ще са губещата страна. Просто им трябва малко повечко време.

 73. 73 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#62:"glog"]Става дума за това, че при тази криза, противопоставила Русия на САЩ, светът е по-скоро на страната на Русия, а не на САЩ. [/quote]

  Кризата, противопоставила Русия на САЩ е само в руските пропагандни отдели. Държавите в момента определят позициите си за кризата между Русия и Украйна, за войната между Русия и Украйна, за завземането от Русия на украински територии. В ООН никой не обсъжда кризата между САЩ и Русия, а обсъждат Русия и Украйна.

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#62:"glog"] а когато Путин забрани вноса на храни от държави, които са участници в налагането на санкции на Русия, само за дни той намери пазар за закупуване на храни в цяла Южна Америка. [/quote]

  И закупуват ли?
  Ти пропускаш, че Путин само след няколко дни отново намери пазар за закупуване на редица стоки, същите, които беше забранил. Оказа се, че доста неща не може да купи от Латинска Америка. Оказа се, че отново трябва да купува от забранените стоки, защото руските производства за зависими от вноса. Например 90 процента от семето за картофи. Като не го купи от Холандия, местното производство на картофи загива, а руснаците ще ручат путиновия....

 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  Много вярно,точно така е!

  klimentm
 76. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "Кана Ювиги": ≪А тази част от постинга прочете ли я внимателно? Обсъди нея!≫

  Няма смисъл. Всички го правят по един или по друг начин. И Русия, и САЩ, и ЕС, и изобщо всички големи международни политически играчи.

 77. 77 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 576 Гневно

  Но затова пък, Европа реши проблема с прахосмукачките.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на pan2
  pan2
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За западняшките левичари четете книгата "Обединени в омразата" от Джейми Глазов. Изключително четиво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK