Да си извадиш български паспорт е детска игра

Да си извадиш български паспорт е детска игра

© Надежда Чипева, КапиталБългарските власти не проверяват сериозно потеклото на македонците, кандидатстващи за български паспорт, сред които често са и хора с небългарски корени. Прокуратурата проверява, а Държавната агенция за българите в чужбина може би ще бъде закрита, казва "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник", оригиналното е "Професионални българи". 


В репортаж за обществените радиостанции в Германия Франц Бумедер критично оглежда практиката за издаване на български паспорти. Той разговаря и с трима "нови българи", двама от които крият истинските си имена.


"Извадих си български паспорт поради съвсем практични причини. Имам роднини в Германия, дори синът ми е там – и искам да им ходя на гости. Всеки път, когато влизам в страна от ЕС, на границата ме разпитват: по каква работа, за колко дълго и т.н. Това е просто унизително. С българския паспорт обаче ми е спестено. Но като съм извадил български паспорт, това изобщо не означава, че съм българин. Брат ми също не е австралиец, нищо, че живее там. И сестра ми не е германка – всички сме си македонци."
Разказът на 56-годишния Ристо не е някакво изключение за днешна Македония. Според неофициалните данни, вече 120 хиляди македонци са си извадили български паспорти. И защо пък не? Та нали с българския паспорт гражданите на Македония (която не членува в ЕС) могат напълно свободно да пътуват и най-вече да усядат в страните от Евросъюза.


А да си извадиш български паспорт е просто детска игра. Трябва само да докажеш, че имаш някакви български корени, при това доказването до голяма степен е съвсем условно. Обикновено е достатъчно просто да декларираш, че имаш българско самосъзнание и родителите ти, техните родители или прабаби и прадядовци са били българки.


Как от "чист македонец" се става "българин"


По правило почти никой не проверя дали тези данни са верни. През 2012 година например 18 хиляди молби за българско гражданство бяха одобрени, а едва 1600 – отхвърлени. Как може сериозно да се провери потеклото на толкова много хора? Тоест, българските власти не се отнасят особено сериозно към въпроса за българското потекло. Показва го случаят с 39-годишния Александър – това не е истинското му име, но по разбираеми причини той не иска да бъде разпознат: "Имам български паспорт вече от 12-13 години. Просто защото искам да пътувам. Нямам обаче изискващото се българско потекло. Аз съм си чист македонец, но извадих паспорта, за да мога да се движа свободно."


Молбите за български паспорт се подават или в българското посолство в македонската столица Скопие, или пък в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в София. Обикновено процедурата трае не повече от година, а онези, които нямат време лично да се занимават, могат да наемат посредници. Услугата струва между 200 и 1000 евро в зависимост от спешността.


На бърза ръка европейски граждани


Ето как македонците бързо-бързо стават граждани на ЕС – с всичките предимства, които им дава това. 39-годишната Агнета (и това име е измислено) обяснява: "Македонка съм и никога не бях мислила да си вадя български паспорт. Сега обаче дъщеря ми следва в Германия и иска да остане там. Ето защо подадохме молби за българско гражданство. С македонския паспорт за дъщеря ми щеше да е много по-трудно. Щом завърши образованието – трябва да напусне Германия. Докато с българския паспорт може да остане колкото си иска."


Албанците от Македония няма как да докажат български произход, ето защо просто регистрират фирми в България. Това обикновено са фирми-папки, но в двугодишен срок благодарение на такава фирма всеки македонски албанец вече може да си извади тъй съблазнителния български паспорт. С други думи, появила се е цяла нова група от "професионални българи". За тази услуга посредническите агенции взимат най-малко 3000 евро. На техните сайтове в интернет изрично е указано, че услугата се предлага "и за мюсюлмани".


Българската прокуратура вече активно се занимава с тази практика, а според македонските медии София възнамерява скоро да закрие Държавната агенция за българите в чужбина.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Писал съм няколко пъти по темата.България ще плати скъпо раздаването на гражданство.В удобен момент тези ''нови'' граждани може да стигнат (с помощ !) до организиран вот !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  А колко турци имат германско гражданство? Колко от тях не са се интегрирали в обществото?

 3. 3 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":

  България е страдала (благодарение на православните си братя в съседни държави) и ще продължи да страда (вече не толкова много) заради Македония.

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Голяма част от "новите българи" от македонски произход са даже с престъпно минало или настояще. Независимо от това им дават гражданство, а на свестни хора отказват.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2309 Любопитно

  "Българската прокуратура вече активно се занимава с тази практика,"


  Раздадени са стотици хиляди паспорти,а прокуратурата чак се сеща...

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  И сестра ми не е германка – всички сме си македонци.
  ======================================
  България не признава официално нито етническа принадлежност македонец, нито езиковата норма, основана на български диалект, наричана македонски език. Не му прави чест на немеца че се бърка в неща които не разбира добре, само и само политкоректно да "алармира западното общество" колко страшни са българите при положение че Германия е разграден двор за всички желаещи на изток от Стамбул.

 7. 7 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Аз съм си чист македонец,..."

 8. 8 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 955 Весело

  Той бил чист македонец, но искал да пътува свободно ....
  Всичките Египтяни сте толкова смешни, че сте жалки ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 9. 9 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Докато с българския паспорт може да остане колкото си иска."
  Ако може да се издържа, да. Ако не има 6 месеца, в които, ако не си намери работа или няма доказани доходи трябва да напусне страната.

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Условията за придобиване на българско гражданство трябва тотално да се затегнат. Да се наложат изпити по български език, задължителен срок на пребиваване в България и познания в българската история. Както и доказателство за приспособеност в българското общество. Също както е в Англия и САЩ.
  Направо съм в шок, че ако си регистрираш фирма в България и получаваш гражданство. Ужас. Че то така и чернокож от Зимбабве ще дойде и ще стане българин, без дори да знае нищо за България. Най-добре моментално да се спре раздаването на БГ паспорти до създаването на нова по-сигурна система или законодателна разпоредба. Срам! Сами си продаваме паспортите, за да ни се подиграват някакви "чисти македонци"!

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 756 Любопитно

  А и относно българската редакция на "Deutsche Welle", освен негативни и черни статии за България друго не си спомням да съм прочел. Ситуацията е зле и по-зле става, това е факт, но също така статиите изглеждат тенденциозни и са до голяма степен в стил "ауууу вижте колко е лошо и ужасно в България". Някак си прекалено лесно ми се струва да се изкарват пари на чужд гръб, докато командированите български журналсити (повечете май са там от едно 20 години и не знам дали са се сменяли) в Бон и Берлин си съчиняват материалите от три абзаца за страданията на България.

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Тази практика трябва да се прекрати веднага!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1029 Гневно

  Имам над 10 екземпляра регистрирани на мои адрес, БЕЗ мое съгласие, без да съм давал под наеми, продавал, каквото и да е. От юрдечкината община гузно вдигат рамене: " ама то по стария закон ...". Смятайте на какви хора даваме паспорти. Директно лъжат в документите,а тука всичкото институция си затваря очите ...

 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Много мразят "бугарите-татари", ама щом е за паспорт декларират, че са българи. Жалка история.

 15. 15 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Германия е разграден двор за всички желаещи на изток от Стамбул. [/quote]

  Това просто не е вярно - има железен визов режим, нелегално влезлите през Италия са в лагери, от Стамбул могат да идват само при събиране на семейства и това вече от десетилетия...

  Единствено срещу нас нямат защита. И срещу промушилите се македонци.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":
  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  С два милиона би могъл да се увеличи броят на българските граждани. След това трябва да се търсят други държави.
  Молдавия и Украйна?

 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#15:"iazdakaja"]Това просто не е вярно - има железен визов режим[/quote]
  Извинете вие бил ли сте в Германия? Няма закон, по който могат да те преследват или върнат дори ако установят че си нелегално на немска теритирия. Стига да си "бежанец" от Изтока или Африка а не българин. Подаваш една молба че си преследван и съда я разглежда безкрайно, ако нещо не е както трябва - обжалваш и искаш да дойде и родата, щото и те са преследвани. А за визите - Германия няма външна граница в Шенген, визи не гледат немците.

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ето броят на чужденците в Германия.
  Освен 1.5 млн. турци, останалите са от европейски християнски страни.
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/1221/umfrage/anzahl-der-auslaender-in-deutschland-nach-herkunftsland/

  В последните пет нетната миграция от Турция е отрицателна, повече се връщат, отколкото идват = -10хил.
  Водещи страни в положителната нетна миграция са Полша, Румъни и България... все хубави хора!

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#18:"Ф.Нинов"]Освен 1.5 млн. турци, [/quote]
  9 милиона чужденци, 4 милиона мюсюлмани, 1,5 млн турци са само в Берлин и Франкфурт. Тези статистики ги знаем.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ето от кои страни са дошли заселници в Германия през 2012 г.
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/252043/umfrage/zuzuege-nach-deutschland-nach-herkunftslaendern/

  Първите осем са европейски християнски държави.
  Турция е едва на девето място.

 21. 21 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ама те всички македонци са били българи...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#18:"Ф.Нинов"]Освен 1.5 млн. турци, останалите са от [/quote]
  Например немците броят Месут Йозил за немец. Така бройката я докарват до посочената от вас.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Може ли да дадете линк (както аз винаги правя) от читав източник, който да потвърди Вашите твърдения.
  Апропо: Във Франкфурт не са турците на първо място, а хърватите = 40хил.
  Малко повече прецизност няма да е зле.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ето тук може да се види за кои страни хора са напуснали Германия
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/252044/umfrage/fortzuege-aus-deutschland-nach-ziellaendern/
  Тук Турция вече е на трето място.
  Този тренд на отрицателна миграция при турците се забелязва вече пета година.
  Ще дойде момент, когато те ще се разводнят с поляци, румънци, българи, италианци, унгарци, испанци и гърци, напиращи към Германия

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#22] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Де да имаше повече такива като Месут Йозил!

  Интересно би било да се разбере дали и Sibel Kekilli също я водят в четирите милиона мюсюлмани = 2% от населението.
  Въпрос от мен: колко е процента на мюсюлманите в България?

 26. 26 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Nali uj vsichki hvaleha vice prezidentkata ni priako otgovariashta za grajdanstvoto? Do sega shto ne e prekratila vsichko tova? M.rla! Plashtsme I samo za da se pravi na intelektualka a mejduvremenno niakakvi si hora ni izpolzvat a v sahtoto vreme ni imat za nai golemi vragove I ni huliat. Sram che darjavata ni za poreden pat stava za posmeshishte, a ot tam I nie grajdanite i, I ogromna naglaost za skopcite!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2678 Разстроено

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Не му прави чест на немеца че се бърка в неща които не разбира добре,[/quote]
  ======================

  И най-вече това , че тези хора ги е страх да заявят официално пред непознати хора , че не са македонци , а българи !
  Нали после като се разчуе , ще им теглят най-малко ушите , че са предали Македония !
  ----------
  И освен България и Гърция не признава такава нация - македонец!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Как от "чист македонец" се става "българин"....Ами как от чисти българи ги направиха "македонци" и кога станаха "чисти македонци" след като никога не са били дори македонци? Няма значение, те сами си вземат българските паспости, идват да учат в България и говорят български /който много прилича на българския, който говореше баба ми/, колкото и да го наричат македонски.

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "чист македонец" звучи много смешно - само Животът може да поднесе такава ирония.

 30. 30 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 853 Весело

  "Аз съм си чист македонец, но извадих паспорта, за да мога да се движа свободно"
  Оксиморон!
  Какво остава, като измиеш мръсен македонец? Чист българин ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 31. 31 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Българската прокуратура вече активно се занимава с тази практика,"
  Сериозно? Пишете, ако някога има някакви резултати.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 32 Профил на svlaykov2013
  svlaykov2013
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Простичка сметка: при такса издаване/подновяване на паспорт за нови БГ граждани от 500 лева щеше да донесе 60 милиона (120 000 македонци). Висока такса за нови БГ документи трябва да има и за всички българи живеещи постоянно в чужбина - може тогава да се напънат или да гласуват или да се откажат от гражданството си - поне да не се ползват като "мъртви гласове" в избирателните списъци.

 33. 33 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 475 Гневно

  Бумедер да пита "великите сили" защо са разделили България на България и Македония, а да не се занимава с дребни проблеми!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не знам как стои въпросът с българите в Западните покрайнини, както и тези в Молдова и Украйна. И те ли получават с такава лекота българско гражданство? Със сигурност не, макар да се чувстват много повече българи от продажните "македонци".

 35. 35 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чардо":

  За съжаление България официално е признала Македония като държава, дори май бяхме първите. А официално такава държава няма точно заради гърците май. Официално е БЮРМ.

 36. 36 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ф.Нинов":

  Извинете, в Германия ли живеете? Защото ако е така, явно сте от малък град или сте сляп за това, което се случва. В Германия официално са милион и половина турци. Но само официално. Потърсете проучвания, предполага се, че има още милион отгоре. Отделно в последните години тук се напълни с измет от всякакви страни от Третия свят и не се трае. Поне в градове като Берлин и Хамбург. И става все по-зле.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#36] от "sophia_gr":

  В Германия съм от 1990 г.
  Първо живях в Хановер, а после от 1998 г. съм във Франкфурт/Майн (над половината от населението са от чужд прооизход).
  Значи аз обичам да се придържам към факти, а не какво се вижда на Мюнхнерщрассе във Франкфурт, която прилича повече на Ориент, отколкото на Германия.
  Представете си как е било във ФРГ до преди Обединението, след което гедераците разводниха чужденците (в Източна Германия в момента делът на чужденци е под 2%).
  Не трябва да си правите изводи от Нойкьолн в Берлин и да ги екстраполирате в/у цялата страна.
  По-важни обаче са трендовете, които показват увеличаване на имиграция от страните на ЕС за сметка на тези извън ЕС.
  След само пет години може вече поляците (в момента плюс 100хил. души на година) да са най-голямата група и да изпреварят турците (в момента минус 10хил. на година).
  Проблем е обаче, че такива като вас виждат само турците с потурите в Нойкьолн, а не забелязват поляците (които на външен вид изглеждат като германци).

 38. 38 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ф.Нинов":

  Аз проблем не виждам, че поляците са повече. Проблемът е, че турците и другите имигранти от Африка и арабските страни не са малко.

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#36] от "sophia_gr":

  Ето топ10 от които са дошли лани (2013 г.) имигранти в Германия
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/157446/umfrage/hauptherkunftslaender-der-zuwanderer-nach-deutschland-2009/

  1. Полша 197хил. души
  2. Румъния 135 хил души
  3. Италия 60 хил. души
  4. България 60 хил. души
  5. Унгария 59 хил. души
  6. Испания 44 хил. души
  7. Гърция 34 хил. души
  8. Русия 33 хил. души
  9. САЩ 32 хил. души
  10. Сърбия 28 хил. души

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#38] от "sophia_gr":

  Естествено, че не са малко... ами помислете как е било във ФРГ до преди Обединението?
  Тогава турците са били много по голям процент спрямо населението на страната = 65 млн., отколкото сега 82 млн.
  Тогава обаче Вие не сте била загиржена за ФРГ, нали така?

 41. 41 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"Ф.Нинов"]Тогава обаче Вие не сте била загиржена за ФРГ, нали така?[/quote]

  Не разбирам какво искате да кажете с този си коментар.

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#41] от "sophia_gr":

  Въпросът е защо не сте била загрижена за ФРГ (така наречената Западна Германия) през 1988 г. , когато при общо население от 65 млн. души в страната са живяли 3 млн. турци, а сте загижена сега (2014 г), когато при общо население от 82 млн. души в страната са живеят 1.5 млн. турци?

 43. 43 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И пак не разбирам защо ме питате. Тогава с Вас нито сме коментирали, нито нещо друго. Та, няма отношение към настоящия разговор.

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#43] от "sophia_gr":

  Окей, ще задам въпроса по дриг начин, а именно: "Била ли сте през 1988 г. загрижена, че във ФРГ процентуално имало повече турци, отколкото сега?"

 45. 45 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По това време съм била едва на няколко годинки, така че няма как да съм се замисляла по този въпрос. И отново не разбирам какво е отношението на тогавашното положение към сегашното.
  Нека ви кажа. След като живеете в Германия, със сигурност сте чували за Сердар Сомунджу. Не ми е любимец, но той на няколко пъти каза, че политиката на Германия към новите имигранти, както и към децата на старите, е станала много мека. Тя позволява тези хора да се капсулират в общности, които упорито отказват да се интегрират, дори нещо повече: изискват останалото население да се пригоди към тях.
  Та, моля Ви, не смесвайте времето преди 30 години с това сега. Светът се е променил ужасно много, Европа в частност.
  С Вас твърде много се отклонихме от темата.

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#45] от "sophia_gr":

  Ето от къде са дошли новите имиграни през 2013 г.
  От Турция са дошли 28 хил. души, а към Турция са заминали 38 хил. души.
  Просто не разбирам какъв ви е проблемът?
  Поляците, румънците, италианците или българите са тези които се капсулират и не искат да се интегрират?

  1. Полша 197хил. души
  2. Румъния 135 хил души
  3. Италия 60 хил. души
  4. България 60 хил. души
  5. Унгария 59 хил. души
  6. Испания 44 хил. души
  7. Гърция 34 хил. души
  8. Русия 33 хил. души
  9. САЩ 32 хил. души
  10. Сърбия 28 хил. души

 47. 47 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Заминали са по официални данни. Не вярвам, да сте толкова наивен.
  А да говорите, че останалите европейски народи не искат да се интегрират, вече си е чиста проба заяждане, защото по-голям абсурд не съм чувала/чела.

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#47] от "sophia_gr":

  Значи нежелаещите да се интегрират турци в Германия си ги има от преди 50 години, като през 1980-те години техният брой достига процентуален максимум, като от тогава до сега съотношението постоянно намалява. Една от причините е икономическия възход на Турция и завръщането на много хора (дори и 3-та 4-та генерация).
  Но видите ли, Соня, чак през 2014 г. установява как това бил огромен проблем. Трябва обаче да внимавате след някоя друга година да не дойде денят този проблем да изчезне и вие още да се страхувате от него.

 49. 49 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Какъв е проблема, един безхаберен германски журналист от "Дойче Веле" да бъде доведен до сензционното "откритие", че граждани на БЮРМ с български паспорт се възприемали за "чисти македонци". Македонци са, естествено, след като са родени в новоизлюпената държавица "Бивша Югославса Република Македония". Друг е въпросът, защо до Първата световна война предците на тези "чисти македонци" са се считали и са били считани от другите за българи, имали са български фамилни имена, използвали са българската азбука и език и са се черкували в български църкви. Интересен е също тъй факта, от кого сега те се боят, че не искат да бъдат публикувани имената им. Иначе, икономическите им мотиви, подобно на много от останалите български граждани, са съвсем разбираеми.

 50. 50 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "Проблем е обаче, че такива като вас виждат само турците с потурите в Нойкьолн, а не забелязват поляците (които на външен вид изглеждат като германци). "
  ...
  Намесвам се в разговора ви само за да вмъкна, че точно в това е проблема! Защото поляците са органична част от Европа и се интегрират много бързо в немското общество, както и другите от бившия соц.блок, в т.ч. и българите!
  Докато турците и цялата азиатско-африканска паплач, която залива западната част на континента и евросъюза е органично чужда на нашия свят! Може да звуча ксенофобски, но това е самата истина.

  шуменско пиво
 51. 51 Профил на kamche
  kamche
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Велкия Д.Талев, на въпрос от сръбския учител, какъв цар е Самуил, отговорил е тукашен.Дали в искажаното има проблем.Сметам няма.
  Проблемът е при македонците, които не са от тука.Никој не им забранява да се декларират като се чувстват, но проблемът е, когато искат да управляват чувствата на онези, които мислят различно от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK