Валенки върху кръст

Картинката е от <a href="http://www.facebook.com/photo.php?fbid=915788435101560&set=a.234502503230160.77892.100000112372547)" target="_blank">Фейсбук-профила на Andriy Yermolenko</a><br />

© Фейсбук

Картинката е от Фейсбук-профила на Andriy YermolenkoТези дни попаднах на документален филм на Spiegel TV за нацисткия военнопрестъпник Юлиус Щрайхер. Един от по-слабо известните обвиняеми в Нюрнбергския процес, той се нарежда сред 24-те функционери на Райха, получили смъртни присъди през есента на 1946 г.


Щрайхер (роден през 1885 г.) произхожда от семейството на учители и самият преподава до началото на 20-те. Известен най-вече като основател, собственик и издател на националсоциалистическия вестник "Дер Щюрмер" (Der Stürmer) - яростен антисемитски седмичник, който формално не се числи към фашистката пропагандна машина, но допринася съществено за насаждането на омраза към евреите. Трагичните последици от това насъскване са добре известни.


С чин гауллайтер, Щрайхер си спечелил доста съмнителна слава в редиците на националсоциалистите, а дивите му любовни похождения, легендарно користолюбие и далаверите с конфискувано еврейско имущество накарали дори и висши нацисти като Гьоринг и Хес да смятат, че по-скоро пречи на партията, отколкото й помага. Още повече, че в "Дер щюрмер" излизали и порнографски материали. Известно е например, че през 1938 г. лично министърът на пропагандата Гьобелс му забранил няколко публични речи, опасявайки се от твърде циничния му език. Но пък, твърдят историците, Хитлер винаги го подкрепял.  
Както можете да си представите, пред Нюрнбергския трибунал Щрайхер се прави на куку. Обвинен е в подстрекаване към масово убийство, а адвокатът му се мъчи да докаже, че всъщност никой не възприемал вестника му насериозно. Самият Щрайхер не се разкайва, нарича процеса "триумф на световния ционизъм" и за известно време създава впечатление, че фанатичният му антисемитизъм се дължи на болна психика. След медицински изследвания е признат за вменяем и осъден на смърт чрез обесване. Последните му думи са: "Отправям се към Господа. Един ден болшевиките вас ще обесят!".


Замислих се за Щрайхер по повод днешните представи за свобода на словото, "фашизъм", "антифашизъм" и обществена толерантност. Задавам си въпроса: А дали в днешно време, спрямо днешните възприятия и норми човек като Щрайхер въобще може да бъде изправен на съд? И дали ще си получи заслуженото? Само защото е призовавал публично към омраза и насъсквал едни граждани да трепят други. И какво всъщност трябва да се случи, за да почнем да наричаме нещата с истинските им имена?


Перфидната война


В наши дни. Една огромна държава води перфидна хибридна война с много по-малка съседна държава, като официално отрича всякаква роля в конфликта, освен единствено "хуманитарна помощ". Нещо повече, кървавият конфликт се представя от пропагандната машина на тази необятна страна като битка срещу "фашизма", като "отбрана" на някаква част от населението на по-малката страна срещу друга част, превзета от "нацистка хунта" и т.н.


В наши дни един от най-влиятелните интелектуални и академични авторитети в Русия - професорът, д-р на социологическите и политическите науки, и.д. завеждащ Катедрата по социология на международните отношения в Московския държавен университет (МГУ), Александър Дугин въобще не подбира слова, когато говори за Украйна. "В Украйна се появиха страшни хора, които трябва да бъдат убивани, убивани, убивани!", поиска в началото на май директорът на Центъра за консервативни изследвания към МГУ и лидер на Международното евразийско движение, сочен за неофициален шаман на Кремъл. В края на август същият философ написа във Фейсбук: "Украйна трябва да бъде изчистена от идиотите. Геноцидът над кретените се налага от само себе си... Не вярвам, че това са украинци. Това е някаква раса от копелета, появила се от канализационните шахти", интелектуално разсъждава Дугин . Същият културтрегер през лятото на 2008 г. се снима с гранатомет на рамо в Южна Осетия и призоваваше руската армия да превземе Тбилиси и да установи в Грузия проруски режим.


Александър Дугин

© Associated Press

Александър Дугин

От сходна класа е и неудържимият Владимир Жириновски, лидер на руската Либералнодемократична партия, бивш зам.-председател на Думата и днешен шеф на партийната фракция там. През април в ефира на радио "Ехото на Москва" той възвести, че Югоизточна Украйна се полага на Русия, че тя всъщност й принадлежи, после се появи в камуфлажна униформа в парламента и гръмогласно обвини САЩ, че подклаждат война. Малко преди това пък изпрати официално предложение до външното министерство във Варшава за руско-полска подялба на Украйна. Но особено зрелищно беше изстъплението му срещу бременна руска журналистка в кулоарите на Думата, която му зададе безобиден въпрос. Жириновски се разбесня и призова сътрудниците си да я изнасилят, обсипвайки другите репортерки с хули "лесбийки" и "фурии на Майдана". Съвсем очаквано не настъпиха никакви последствия за политика, който сетне се оправда с ефекта от лекарства.


Покрай ставащото в Украйна Жириновски трупа внушително рейтинг, а в опиянението си дори изпрати брониран джип за отцепниците в Луганск. През август същият корифей на либералната (по руски) демокрация заплаши Полша и балтийските републики с "килими от бомбардировки" и оповести, че Казахстан никога не е бил държава. В отговор руските посланици бяха привикани във външните министерства във Варшава и Рига, а латвийският външен министър Едгар Ринкевич с думи прости обясни опасенията сред съседите: "Подобни заявления са свидетелство за желанието на управляващия елит на Русия да възстанови Руската империя."

Владимир Жириновски - архивна снимка от 2005г. - в  руския парламент<br /> 

© Reuters

Владимир Жириновски - архивна снимка от 2005г. - в  руския парламент


И колкото и да ни се иска, не иде реч за някой маргинал или разпасал се началник на културно-просветен дом в Сибир, а за държавен представител, за когото на президентските избори през 2012 г. гласуваха 6,22% от руснаците (9,35% през 2008), а партията му взе 11,67% на последните парламентарни избори през 2011 г. Макар и понякога преиграващ в ролята на шута, или по-скоро на лошото ченге (което после уж да бъде укротено от Путин и така да изпъкне по-ярко фалшивото "миротворчество" на руския президент), Владимир Волфович показва език и поведение, на които би завидял и Щрайхер.


Още по-притеснителни новини идват в последните дни. В северозападния руски град Псков миналия петък вечерта беше жестоко пребит депутатът от областното събрание, журналист и директор на независимия вестник "Псковска губерния" Лев Шлосберг. 51-годишният Шлосберг първи съобщи за тайните погребения на местни руски десантчици, загинали в Украйна. По ирония на съдбата той беше нападнат в навечерието на рождения ден на критичната към Кремъл журналистка Анна Политковска, убита пред дома си в Москва на 7 октомври 2006 г. Сега Шлосберг лежи в болница с тежка черепно-мозъчна травма и има частична загуба на паметта. Побоят над него е само един от серията нападения над руски журналисти, разследващи смъртта на десантчиците и мисията им в Украйна.


А както знаем, Москва продължава да отхвърля обвиненията, че участва със свои войски и оръжие в Източна Украйна. Въпреки многобройните свидетелства от украински и чужди журналисти, видеозаписи от разпити на пленници, сателитните снимки от НАТО и не на последно място признанието на "премиера" на т.нар. Донецка народна република Александър Захарченко, който пред телевизия "Россия 24" директно рече, че на страната на "сепаратистите" се сражават 3-4 хил. руски военни, някои от които предпочели да прекарат там отпуската си . И въпреки елементарното логическо съждение: Как така наричащите се "проруски сепаратисти" ще успеят без чужда помощ да открият втори фронт, след като бяха плътно притиснати и обградени във все по-стягаща се примка от украинската армия около двете им крепости Донецк и Луганск? Как без никакви, ама съвсем никакви войски и техника от Русия тези бандити ще превземат с танкова колона 11-хилядния град Новоазовск (на 120 км от Донецк) и ще настъпят могъщо с бронирани машини към стратегическото азовско пристанище Мариопул (с неселение 460 хил. души)?


"Чуждестранните агенти" и "киевската хунта"


Още един пример за духовното извисяване през тази неспираща "руска пролет": Малко преди покушението над Шлосберг министерството на правосъдието в Москва включи в списъка на прословутите "чуждестранни агенти" и организацията "Войнишки майки от Санкт Петербург". В момента тя активно се занимава с проверка на информациите за загинали и ранени в Украйна руски военнослужещи. Няколко дни по-рано групата обяви списък от 400 руски военни, убити и ранени при "неизвестни обстоятелства". По силата на закон от ноември 2012 г. руските власти водят регистър на всички организации, за които предполагат, че се финансират от чужбина или водят политическа дейност. Там присъстват например правозащитният център "Мемориал", Институтът за развитие на свободата на информация, организацията за правата на избирателите "Голос" и др. Руски и чужди правозащитници остро критикуват закона като инструмент за преследване на неудобни на Кремъл организации и лица, тъй като "чуждестранните агенти" постоянно са подлагани на рестрикции.


А какви чужди агенти и политически деятели могат да бъдат войнишките майки, търсещи изчезналите си чада, е въпрос от компетенцията и морала на онези 84% от гражданите на Русия, които според последните данни - на центъра "Левада" от края на август - одобряват действията на президента Владимир Путин. И които също в огромното си мнозинство са против вкарването на руски войски в Украйна (ако вярваме отново на социолозите), но явно не виждат проблем в арестуването на малцината си сънародници, осмелили се да излязат с плакати срещу войната в Москва и Санкт Петербург.


И малко за "фашизма" на "Киевската хунта". Ако слушате кремълската пропаганда, то най-големият враг на Русия е лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош. В момента той се издирва с червена бюлетина от Интерпол по искане на Басманския районен съд в Москва. Украинският гражданин Ярош е търсен от Русия заради "публични призиви към тероризъм и екстремизъм, използвайки средствата за масово осведомяване". Причината е негов апел в попадащата под руска юрисдикция социална мрежа "Вконтакте" към чеченския боец Доку Умаров за "активизиране на борбата" срещу Русия. Сиреч, според руските представи е съвсем в реда на нещата да издадеш задочна заповед за арест на чужденец, който не е извършил никакво престъпление на територията на Русия, а само дращи и сипе словесна агресия из руските форуми.

Дмитрий Ярош

© Reuters

Дмитрий Ярош


Ярош може да е всякакъв - радикал, неонацист и пр. - но не отрича правото на съществуване на Русия като независима и автономна държава, няма териториални претенции към нея, нито пък желае да се меси във вътрешните й дела. (Нещо, което обаче не може да се каже за руския елит и държавното ръководство в Кремъл.) Доколкото съществуват подозрения в екстремистка дейност на "Десния сектор" и неговия водач, това си е работа на украинските власти.


Нека припомним, че доста противоречивият (меко казано) законов текст за преследване на призиви към тероризъм и екстремизъм в интернет (чл. 2, ал. 205.2 и чл. 2, ал. 280 от руския НК) беше приет в края на миналата година от група депутати около либералдемократа Андрей Луговой - когото Великобритания издирва за отравянето на Литвиненко през 2006 г. По силата на тези промени Москва има правото да погне юридически всеки жител на планетата, независимо къде се намира, стига да е написал нещо нелицеприятно за нея в който и да е руски сайт - било то под статия в руско издание или в социални мрежи като "Вконтакте", "Одноклассники" и др. В началото на август руската служба за телекомуникационен надзор (Главкомнадзор) дори поиска от германска хостинг компания да спре украинския новинарски сайт "Главком" заради материал, в който се говори за сепаратистки тендеции в Русия.


Но Ярош изглежда е изключително важен за Москва, та тя без него не може - че как иначе ще се пъне да убеждава света, че в Киев върлувал нацизъм? Пропагандните руски медии не спират да творят какви ли не истории около предполагаемата свръхмощ на украинския ултранационалистт. Върхът на истерията беше прословутата му визитна картичка, ужким намерена след престрелка в Славянск. На 20 април при битка в размирния източноукраински град загинаха 3 местни жители и 2 нападатели. Руското външно министерство и куп руски медии веднага хвърлиха вината върху "Десния сектор", а тв каналът LifeNews (известен с близостта си с руските спецслужби) бодро съобщи, че на мястото на инцидента са открити визитката на Ярош, пачка долари и германски пистолет от Втората световна война. Повече от безспорно доказателство за дългата ръка на украинския радикал и зловещия пръст на Вашингтон, нали?


Още едно припомняне: Същият този чудовищен Ярош, който държи в "антифашистки" страх и будуване най-голямата по територия държава, взе на президентските избори в Украйна на 25 май тази година едва 0,70% от гласовете. А другият свръхопасен украинец - лидерът на крайната националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок получи 1,16%. Сегашният президент Петро Порошенко победи в крайна сметка в почти всички рускоезични източни области, с изключение на Донецка и Луганска, където "сепаратистите" не допуснаха провеждането на избори в повечето секции. Но и там, където все пак секциите отвориха, спечели Порошенко.


Информационната война

"От Русия с любов" - тениски, които се продават на улицата в Санкт Петербург <br />

© Alexander Demianchuk, Reuters

"От Русия с любов" - тениски, които се продават на улицата в Санкт Петербург 


Колкото повече немислими до скоро събития настъпват в руско-украинската война, толкова по-често се сещам за една популярна сентенция, приписвана на италианския писател Игнацио Силоне (1900-1978). Фигура с противоречива биография - ярък публицист, комунист и социалист като млад, участник в антифашистката съпротива през войната, но по-късно развенчан като американски агент. Негови били думите: "Когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже: "Аз съм фашизмът!". Не, той ще каже: "Аз съм антифашизмът!".


Но въпреки поголовната информационна война, съпътстваща истинската - чието съществуване повече не може да се премълчава или замаскира с евфемизми - съществуват въпроси с еднозначен отговор и никаква относителност. Кой в крайна сметка насилствено присъедини Крим, инсценирайки референдум през март под дулата на "зелените човечета"? Москва прави всичко възможно да манипулира фактите, но те не могат да се скрият или забравят. Ето нещо интересно от доклад от април за състоянието на жителите на Крим, изготвен от Съвета по развитието на гражданското общество и човешките права към руския президент. Там четем: "По мнението на практически всички запитани специалисти и граждани в Крим за присъединяването към Русия са гласували 50-60% от избирателите при обща активност от 30-50%." Или казано с други думи, присъединяването към Русия е одобрено от минимум 15% - максимум 30% от жителите на полуострова. Доста различно от официално прогласения от Москва резултат от 96,77%, нали?


И кой подпали Донецка и Луганска области, дестабилизира половин Украйна, извърши агресия срещу северенна държава и не спира да говори за измислената "Новорусия" и нуждата от обединяване на етническите руснаци под едно (постсъветско) крило? А в същото време се представя за гълъб, носещ маслинова клонка? Паралелите с навечерието на Втората световна война изникват неминуемо, а аналогията между Данциг и Крим е много лесно проследима. След печалното Мюнхенско споразумение от 1938 г. и подялбата на Чехословакия Хитлер прави всичко възможно, за да посегне към Полша - и успява на 1 септември 1939 г. след повече от половин година провокации, инсценирани гранични конфликти и пропагандна "загриженост" за съдбата на германското население в Свободния град Данциг и в т.нар. Коридор. И, разбира се, след подписването на пакта Рибентроп-Молотов на 23 август същата година.

Владимир Путин<br />

© Reuters

Владимир Путин


Да не забравяме освен това, че президентът Путин многократно отричаше присъствието на руски войски на Крим и - както и сега с Източна Украйна - повтаряше, че това били "местни сили за самоотбрана". А месец след референдума и фактическата анексия съвсем спокойно оповести: "Зад силите за самоотбрана на Крим стояха, разбиха се, наши военнослужещи". Сега слушаме същото - че няма никакви руски войници в Украйна.


Кога ли обаче ще дойде поредното арогантно признание - в стил ни лук ял, ни мирисал - че, разбира се, зад "сепаратистите" стояли руски военни? Вероятно след задаваща се решителна битка за Мариупол. "Ако не успеят да изтласкат украинците назад, тогаз ще започне истинската война - с включването на авиацията и вкарването на десетки хиляди руски военослужещи", посочва наблюдателят на "Новая газета" Павел Фелгенхауер. Според него за Русия е абсолютно неприемливо да се стигне до военен разгром на т.нар. Новорусия - а в последно време всичко вървеше натам. Затова Путин няма друг начин да го предотврати, освен рязко да увеличи руското военно присъствие там - което видяхме на 28 август. Стратегическата му цел е устойчиво примирие, но за него е нужно постигането на военен баланс на бойното поле: отблъскване на украинските сили от Донецк и Луганск и "закръгляване" на територията, която контролират "бунтовниците".


А паралелно с това, струва ми се, върви и нещо друго. Погледнете картинката. Валенките са вече нахлузени върху православния кръст. И всеки миг могат да поемат по пътя на запад.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Трябва някой да охлади разгорещените глави в Русия за да не се случат и по лоши неща, от случващото се с Украйна.

 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Гениално! Да вкараш един цял период от историята в една картинка, така, че тя да включва в себе си всичко от действителността, започвайки от инградиентите и завършвайки с крайния продукт!

 3. 3 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Украинската армия тъкмо взе сериозен превес и руснацте вкараха войски, за да наклонят везните наобратно. Сега дори САЩ да въоръжи украинската армия, руснаците имат предимството да играят с белите фигури и да са един ход напред. Украйна най-вероятно ще загуби Донецк и Луганск и горе долу това ще е цената (заедно с Крим) на истинската им независимост. Ще остане омраза между двете нации за поколения напред. Сега е момента Молдова да нахлуе в Приднестровието и да си го вземе.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  Аз все се връщам към картинката. Откак я видях, в главата ми се върти въпрос: с какво руският панславизъм в ръцете на Путин, Дугин и Жириновски е по-добър от радикалния ислямизъм в ръцете на иранските аятоласи? Той дори е по-опасен,защото Русия е много по-мощна във военно отношение държава от Иран.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Русия е нацистка държава. Има ли някой, който още не го е разбрал?

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Тази руска шайка трябва да бъде съдена за престъпления против човечеството, и до края на живота си да разбиват големи камъни на по-малки камъни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#7] от "today ":

  "... и до края на живота си да разбиват големи камъни на по-малки камъни... "

  Тоест, взаимно да си разбиват това, което е на раменете им...

 9. 9 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "Когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже: "Аз съм фашизмът!". Не, той ще каже: "Аз съм антифашизмът!".

  Точноо!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Жириновски казва това, което е в главата на Путин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 658 Неутрално

  На руснаците все някой от съседите им пречи. А сега се скараха с украинците, най-близките им. И то за дълго. Има граници, които не трябва да се преминават. Опасявам се, че вече е късно. Войната е факт.

 13. 13 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Силно вярвам, че злата съветска империя греши и ще бъде наказана!

  Украинците ще бъдат въоръжени, те знаят как да защитят Родината си!

  А САЩ, Великобритания и НАТО ще изпълнят договорът на ненарушаване на границите на Украйна от 1994, който Русия най- нагло погази, както Райха погази договорите с Полша!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  На 17 септември 1939г. В 4 часа сутринта Червената армия напада Полша в гръб под претекст, че "защитава населението и “.
  Ето текста на нотата с която става това :
  НОТА ПРАВИТЕЛЬСТВА СССР, ВРУЧЕННАЯ ПОСЛУ ПОЛЬШИ В СССР В. ГЖИБОВСКОМУ 17 сентября 1939 г.
  Господин Посол!
  Польско-германская война выявила внутреннюю несостоятельность польского государства.
  В течение десяти дней военных операций Польша потеряла все свои промышленные районы и культурные центры.
  Варшава, как столица Польши, не существует больше.
  Польское правительство распалось и не проявляет признаков жизни.
  Это значит, что польское государство и его правительство фактически перестали существовать.
  Тем самым прекратили свое действие договоры, заключенные между СССР и Польшей. Предоставленная самой себе и оставленная без руководства, Польша превратилась в удобное поле для всяких случайностей и неожиданностей, могущих создать угрозу для СССР. Поэтому, будучи доселе нейтральным, Советское правительство не может больше нейтрально относиться к этим фактам.
  Советское правительство не может также безразлично относиться к тому, чтобы единокровные украинцы и белорусы, проживающие на территории Польши, брошенные на произвол судьбы, оставались беззащитными.
  Ввиду такой обстановки Советское правительство отдало распоряжение Главному командованию Красной Армии дать приказ войскам перейти границу и взять под свою защиту жизнь и имущество населения Западной Украины и Западной Белоруссии.
  Одновременно Советское правительство намерено принять все меры к тому, чтобы вызволить польский народ из злополучной войны, куда он был ввергнут его неразумными руководителями, и дать ему возможность зажить мирной жизнью.
  Примите, Господин Посол, уверения в совершенном к Вам почтении.
  Народный Комиссар Иностранных Дел СССР
  В. Молотов

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Вярно до последната буква. Кога ще започнем да наричаме нещата с истинските им имена?
  Не представлява ли Сидеров събирателен образ на Щрайхер, Дугин и Жириновски? Тези, които го оставят да си вее байряка, и от смешен да става все по-страшен... са виновни. Виновни сме и ние, че не внимаваме в картинката с кръста и валенките, че докато се вглеждаме в чуждата тресчица, не виждаме "гредата" в собственото си око, че сме готови да се хвърлим "на гърло" на инакомислещия само и само да докажем, че сме "демократи". Е, такива като "героите" в статията, като Воленчо... те не са и те настъпват. Ще се чудим ли защо утре може би ще е късно?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Империята на злото трябва да бъде унищожена.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Истината е, че североазиатската империя на злото не е и никога няма да бъде цивилизована държава. Разпадът на СССР за тях не е бил освобождение, като за нас. За тях това е било разгром и 23 години са се подготвяли за този момент, тренирайки хибридна война включително и върху България. КОЙ фалира държавата през 1997? КОЙ докара Царо, след като Костов не им игра по свирката? КОЙ направи преврат през февруари 2013? КОЙ опорочи изборите на 12 май 2013? КОЙ?

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Игнацио Силоне (1900-1978). Фигура с противоречива биография - ярък публицист, комунист и социалист като млад, участник в антифашистката съпротива през войната, но по-късно развенчан като американски агент. Негови били думите: "Когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже: "Аз съм фашизмът!". Не, той ще каже: "Аз съм антифашизмът!"."

  Вероятно има логика в това. В този форум, всеки може да го провери, неведнъж съм сравнявал нашенските комунисти с нашенските антикомунисти и съм намирал общи черти в тях, като общото е толкова много, че всъщност се препокриват. Днешните антикомунисти по нищо не се различават от комунистите, на които уж са отрицание. Обяснявал съм го и със схемата дясно-ляво, когато тя не е права линия, а е кръг, че крайно десните стоят точно до крайно левите. Всеки може да прочете в архива. Затова напълно съм съгласен с прозрението на този писател. Съгласен и по двете лини- по теоретична и по практическа, т.е. по това какво виждат очите ми. Путин прокарва политика, която копира фашизма и нацизма.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Москва прави всичко възможно да манипулира фактите, но те не могат да се скрият или забравят."

  Най-важно в момента е как западните политици възприемат фактите. Според мен те не ги възприемат погрешно, защото Москва ги манипулира, те знаят истината, но просто от една страна не могат да си представят, че това е възможно, от друга им се иска всичко да продължава по старому и се правят, че не виждат. И някакси се надяват всичко това да се размине.

 21. 21 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  Ах как хубаво вписФа аФтора образА на ярош , хем е лош хем , ама малко , хем нищо лошо не е направил !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"adam1966"]Трябва някой да охлади разгорещените глави в Русия за да не се случат и по лоши неща, от случващото се с Украйна.[/quote]

  Оръжие трябва на Украйна. Путин само оръжие го спира. Това не могат да разберат западните правителства. Путин не срещна съпротива в Грузия, отиде в Крим. Не срещна съпротива в Крим, отиде в Източна Украйна. Като не срещне съпротива в Източна, ще отиде в Западна и оттам ще посегне на натовски държави от Източна Европа. Путин го спират само непоносими за руското общество загуби в жива сила, за което е нужно съвременно оръжие.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Любопитно

  До коментар [#15] от "непукистка":

  кое че призива към тероризъм не е никаква намеса във друга страна - да ви имах логиката

 25. 25 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В Германия никога не е имало "фашизъм", това е патент на Мусолини в Италия. Третият райх е страна с национал-социалистическо управление, нещо като нашата причудлива коалиция БСП (псевдо-социалисти) и тяхните другари от Атака (псевдо-националисти).
  Истинският фашизъм днес е в Русия - един водач, един народ. Лошо става, когато водачът обезумее и започне да дава нелогични команди. Днес му се иска да прилапа Украйна, после ще се "разходи" до Рига, някой ден пак ще цъфнат в София да ни "освобождават" ... Вместо да оправят собствения си дом, тръгнали да оправят света?!

  master
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  Само изключително диво и изостанало племе може да произведе идеолози като Дугин и Жириновски, които при това да имат достъп до медиите и множество последователи.

  В културните нации подобни индивиди, доколкото ги има, са на топло и защитено място, обгрижвани от квалифициран персонал и без възможност да вредят на обществото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Проблемът не е в Украйна. Проблемът е ,че след Украйна няма повече неутрални държави около нацистка Русия и тя или ще остане без враг за ежедневна употреба.
  И тогава вероятно ще прати зелени човечета в някоя страна членка на НАТО. Те ,естествено ще бъдат избити ,дори и до затворите няма да стигнат.
  А след това ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  "... присъединяването към Русия е одобрено от минимум 15% - максимум 30% от жителите на полуострова. Доста различно от официално прогласения от Москва резултат от 96,77%, нали?"

  Но това не попречи на Путлер да анексира Крим, стъпквайки под високите си токове международното право, както и ролята на кримския народ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Украинската армия тъкмо да бъде разбита и....падна малоазийския самолет...
  Инсинуация? ...ми да....като горната...
  Борбата е геополитическа и тук всякакви кръстове, звезди и валенки просто прикриват търговските логота на истинските страни във войната...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":


  [quote#20:"gozambo"] но просто от една страна не могат да си представят, че това е възможно, от друга им се иска всичко да продължава по старому и се правят, че не виждат. И някакси се надяват всичко това да се размине. [/quote]За съжаление,в такъв случай нито си остава по старому,нито се разминава.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#25] от "mister twister":


  [quote#25:"mister twister"]В Германия никога не е имало "фашизъм", това е патент на Мусолини в Италия. [/quote]Така е,но как в СССР да казват,че се биели срещу националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия.нали някой ще се запита "Ама и тези ли са социалисти като нас?!" Та затова в СССР е е ползвало термина "фашизъм" ,който се отнася за Италия,с която СССР не е имала почти военни сблъсъци.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":


  [quote#26:"Norman Granz"]Само изключително диво и изостанало племе може да произведе идеолози като Дугин и Жириновски, [/quote]Че Дугин даже да е ръководител на катедра в университет!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  [quote#33:"yanne"]Че Дугин даже да е ръководител на катедра в университет![/quote]

  Горките му студенти, досега съжалявах Драшко Драгановите, а то имало и по-лошо...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":


  [quote#28:"Norman Granz"]. присъединяването към Русия е одобрено от минимум 15% - максимум 30% от жителите на полуострова. Доста различно от официално прогласения от Москва резултат от 96,77%, нали?" [/quote]В комунистическите държави никога не е било важно кой как гласува,а кой брои.

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":


  [quote#35:"Norman Granz"]Горките му студенти, досега съжалявах Драшко Драгановите, а то имало и по-лошо... [/quote]Поне Драганов имаше като основен порок пиенето и го махнаха накрая-а Дугин ще умре на катедрата,докато лее помия по всички неруснаци.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Весело

  До коментар [#31] от "Викайте ми Касандро ":


  [quote#31:"Викайте ми Касандро "] един пиян руснак го качил на един сайт .[/quote]Как така "пиян руснак" ?!Пишеш против Матушката,а?!

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  [quote#18:"Маша и Медведев"]КОЙ направи преврат през февруари 2013?[/quote]

  Това съм го пропуснал явно. Какъв преврат е имало през февруари 2013 г.!?

  От кога провеждането на демократични и мирни протести срещу едно корумпирано и провалено правителство като това на ГЕРБ се определя като "държавен преврат"!?

  П.П.
  И накрая самият Боко сам си подаде оставката след протестите и постъпи много правилно и мъдро тогава. Така се прави след като теб и правителството ти има голямо народно недоволство трябва да си подадеш оставката вместо да създаваш допълнително напрежение....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Москва прави всичко възможно да манипулира фактите, но те не могат да се скрият или забравят."

  Така е, да се върнем към 2005-2006 г., когато още нямаше казус Грузия и още нямаше казус Украйна. Започна изграждането на Противоракетна отбрана в Източна Европа срещу...."иранската заплаха". След това малка Грузия се осмели да нападне руски части...познайте защо е взел такова смело решение онзи, чиято вратовръзка беше изядена.
  След това имаше честни и признати от всички избори, на които спечели Янукович. Имаше западни наблюдатели и казаха, че изборите са честни. След това така избраната власт започна преговори за влизане в "митническия съюз". След това се появи г-жа Нюланд, поничките, коктейлите молотов, същия този безобиден Ярош начело на добре екипирани и ефективни в уличните сблъсъци отряди от млади хора. Появиха се неизвестни снайперисти и бяха принесени необходими сакрални жертви на революцията. Демек беше проведена военна операция срещу признато от всички законно правителство (лошо или добро, но демократично избрано). Тази военна операция беше с център на ръководство извън Украйна, и беше подготвила сили вътре в страната, с изхарчването на 5 милиарда /сумата не съм я измислял аз/.
  И тук се появиха руските валенки...за съжаление на самите руснаци и облекчение на противниците им те нямат префинените методи на поничките, почнаха я по руски ....с партизанска война...и танкове.
  Просто два центъра извън Украйна извършиха две последователни агресии и го отнесоха украинците. И никакъв комунизъм и никакъв фашизъм, а мириса на природни ресурси и финансови потоци стои зад всичко това....както винаги.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#15] от "непукистка":

  "Е, такива като "героите" в статията, като Воленчо... те не са и те настъпват. Ще се чудим ли защо утре може би ще е късно?"

  Много верен акцент! Тези,на които Сидеров е олицетворение (направлявани от своите кукловоди) , използуват своята карикатурна същност,за да притъпят чувството ни за самосъхранение. В резултат ние лекомислено се задоволяваме с две-три смешки по техен адрес и ги оставяме на мира до следващото им изпълнение. Но зад всичко това се крият далеко отиващи намерения-да не разберем,кога играчката става плачка. Според мен, сега е един такъв преломен момент. Затова,да спомним Фучик:"Хора,бдете".Ще добавя:"..защото фашизмът се върна като антифашизъм" (другото име на този "антифашизъм" е КОМУНИЗЪМ"-народите ги поставиха на една тепсия и еднакво ги осъдиха като престъпни идеологии).

 43. 43 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#39] от "yanne":
  Това беше дълбоко мисленото заключение на форумните корифей , напил се някой си и качил Истинските !?!?! данни на сайта . Просто напомням и за милиардите на Путин къде 40 били и щели му ги вземат форумните корифей се черпят за Победата ....

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 44. 44 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  И аз имам усещането че радикализирането на маргинализирани лумпени бе подпомогнато от чужбина през февруари миналата година... Той Дмитриевич Съселов знае, ама отиде да шпионства в Брюксел.

 45. 45 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  все още не мога да разбера защо им трябваше на ЦРУ да организират преврата в Киев довел до сегашното състояние. Обама пак се наака. Сега Путин ще го разкърти.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#40] от "Иво":

  "Така се прави след като теб и правителството ти има голямо народно недоволство трябва да си подадеш оставката вместо да създаваш допълнително напрежение...."

  Хайде тогава по резултатите от изборите през 2013 да сравним недоволствата: ГЕРБ, с голямо народно недоволство срещу себе си, ги печели! Какво тогава да кажем за недоволството срещу тези, които са след него? Като оставим настрана,че ако не беше Костинбродската далавера, ГЕРБ още тогава щеше да спечели абсолютно мнозинство.
  Да кажеш на работодателите си,че мат'рялът им съвсем издиша, вече е неудобно дори до четеш, аргументи-никакви, а и лозунгите май попривършиха...
  А аз си задавам въпроса: какво може да стане с една партия, която при цялото си гадно съществуване се е държала само на опорни точки, ако остане без тях? Имам и отговор-той ми вдъхва много оптимизъм, но ще го оставя за деня "Х" (пети октомври)!

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#46] от "Леонид":

  "Когато Крим премина към РФ то над 70% от българите одобриха това."

  От същия източник 96.7% от жителите на Крим са одобрили референдума. Ако горното за 70 % пуснеш в руски сайт,ще те осмеят до пръстите на краката. Ако смяташ да риташ-виж изборните резултати на "Атака" , която проглуши ушите на българите с путинопоклонничество.

 49. 49 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "graoveca":
  [quote#29:"graoveca"]краинската армия тъкмо да бъде разбита и....падна малоазийския самолет... [/quote]
  Лъжеш като дърт ... трънчанин. Антитерористичната операция тъкмо бе набрала сила и да седмица украинците щяха прогонят терористите от Донецк и Луганск. Поради свалянето на самолета се наложи прекратяване на огъня от украинска страна/ обявено от Порошенко/. Това даде време Путин да прехвърли директно руски войски да подпомагат терористите.

 50. 50 Профил на Кристина Петкова
  Кристина Петкова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " И какво всъщност трябва да се случи, за да почнем да наричаме нещата с истинските им имена?" - моля журналиста да ми предостави извадка от български речник в който фигурира думата ''почнем''.
  В случая много ли щяхте да се затрудните г-н Иванов, ако бяхте написал правилно думата ''започнем''?
  Колкото до анализа - прекрасен труд.

 51. 51 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#33] от "yanne":

  Бойко каза, че Русия не ни е враг и заплаха за нашата сигурност!

  Внимавай, не противоречи на Слънцето, като говориш лошо за Рассия.

 52. 52 Профил на Мария Станева
  Мария Станева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Информационната война не води не само в Украйна ,но ив България. Вчера в.Сега публикува неподписана статия "ЕС раздвоен за санкциите срещу Русия" Та там публикуват следното абсурдно твърдение ,плод на проучване в Чехия: 50% от чехите "симпатизиратна руснаците , а 3/4 от тях Биха гласували за Путин" И това в страната ,която има горещи спомени от Пражката пролет и "братската помощ" на СССр в унищожаване на инакомислещите. Известно ,че в.Сега е проруски , но беше единствения вестник , където можеха да се прочетат разнообразни и сравнително обективни анализи и мнения. Явното му включване в проруския пропаганден хор е знак ,че наистина петата колона на Русия е мобилизирана мащабно. Иво Христов например миналата седмица нарече правителството на Украйна "хунта"Л В такъв случай кава е руското правителство и Путин.

 53. 53 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "цаки":

  Нямам какво да кажа, не ми се пише обстоен преглед назад, който иска истината да рови в архивите и ще види кой е прав и кой крив.
  А трънчани не лъжат...те са "майстори".

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 54. 54 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не знам как да определя ЕС и САЩ- като наивници, които повярваха, че дивата азиатска империя се е цивилизовала, или като дребни тарикати, даващи си вид, че го вярват..заради газта.

 55. 55 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ин йор фейс, мурзилки ...

 56. 56 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#6] от "Маша и Медведев":

  Има -ИВО.

 57. 57 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Дугин и Путин прекрасно знаят една проверена във времето истина:
  Империя, която не воюва успешно загива.
  Руската федерация е един механичен сбор от десетки народности в различни републики. Кремълските сатрапи са принудени да плащат дотации на корумпираните местни лидери, за да си кротуват, за сметка на руските мужици. Тази система е много по-порочна и самоубийствена дори от тази на СИВ. Краят е ясен и всичко е въпрос на време...

 58. 58 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#46:"Леонид"]Е няма да стане. [/quote]

  Ти ли си тоя дето ще казва кво ще стане и кво не, тавариш Сталин?

 59. 59 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  Абе виж какво пише пост -14.Как мислиш,дали е истина,или в партиината школа не са ви осведомявали достатъчно?

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Валенки върху кръст - безкрайно вярно, бих казал - гениално!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#46] от "Леонид":

  ... и като се събуди г*за ти беше засмукал чаршафа..

  Къде го видя това одобрение и че българите обичали русия??
  Нито един от моите познати не 'обича русия', нито одобрява незаконната окупация на международно призната Украинска територия.
  Всички са прагматични хора, които си гледат интереса, точно като теб, на който му плащат да говори пропаганда в интернет.

  Засрами се и си намери истинска работа, стига продавал родината за жълти копейки!

  Be smart, don't be a retard!
 62. 62 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  "Последните му думи са: "Отправям се към Господа. Един ден болшевиките вас ще обесят!".
  А бе то май на там отиват нещата... за съжаление...

 63. 63 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Както писах на друго място във форума,Путин си е сложил главата в торбата.На него за Русия и за руския народ не му пука,по лошото е,че не му пука за света.Света обаче засега гледа на кремълския болшевик като на палаво дете и само му казва да не прави повече така.Путин отвръща -добре и си продължава да си превзема Украйна.

 64. 64 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#63] от "chicago514":"Путин отвръща -добре и си продължава да си превзема Украйна..." даже е заявил в тел. разговор с Барозо, че ако иска за 2 седмици ще стигне Киев...И като нищо ще го направи до като европедалите гледкат кротко и му махат с пръсче...

 65. 65 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#61] от "neobiasnim":

  Онези от "Атака".Кои мислиш им плаща???

 66. 66 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А, САЩ им били плащали на тази организация, дето се нарича "войнишки майки"... От сега, достоверността им пада като тежест с още 50%.

 67. 67 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Наистина ли руснаците и кремълските гноми мислят, че колкото по голяма е една територия, толкова по-добре живеят хората в нея?

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 68. 68 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#65] от "jerusalem":

  Убеден съм, че са същите.

  Все пак Болен най-редовно е в масква на инструктажи и снабдяваме с петро-рубли.

  Be smart, don't be a retard!
 69. 69 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Браво! Добра статия и добър анализ.

 70. 70 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво всъщност иска Русия? Огромна територия; признание/Съвет за сигурност в ООН/, Г-8, всякакви международни организации и форуми; търговия ... Какво искат? Ами те по друг начин не могат-воини,революции,врагове - само това им е в главите.Много объркан народ.А има и друго-при мир се вижда колко безнадеждно са изостанали и продължават да изостават.

 71. 71 Профил на kosoff
  kosoff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#25] от "mister twister":

  ако става дума за понятия си прав, но така, както си го написал, ми се струва, че подценяваш политиката на национал-социалистическото управление, което в крайна сметка в резултат на варварската си идеология, последвана от варварски деяния, подпалва най-варварската война в историята на човечеството. А че фашистите днес заседават в Кремъл, спор няма...

 72. 72 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1057 Разстроено

  До коментар [#6] от "Маша и Медведев":
  [quote#6:"Маша и Медведев"]Русия е нацистка държава. Има ли някой, който още не го е разбрал?[/quote]

  За жалост, в Булгаристан има подобни лумпени.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 73. 73 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Русия НЕ искаше украинската територия и превземането на Украйна. Искаше само страната да влезе в "митническия съюз", който си е икономически съюз по подобие на ЕС. И беше извършен въоръжен преврат, за да се предотврати това влизане, така че руснаците бяха изправено пред ход по принуда (zugzwang). Този, който играеше с белите направи добър ход срещу тях и се почна....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 74. 74 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Много добре, аргументирано написано.
  А картинката с кръста и валенките е страхотна!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 75. 75 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Любопитно

  [quote#26:"Norman Granz"]Само изключително диво и изостанало племе може да произведе идеолози като Дугин и Жириновски, които при това да имат достъп до медиите и множество последователи.
  [/quote]

  Нека не забравяме и руските агенти у нас, начело с Волния Сидоров, който не отстъпва на Жириновски.

  Пазете се от доносника vesolr
 76. 76 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И така "войнишки майки" се оказват поредното НПО на САЩ. достоверността на данните, които това НПО дава, пада с още 50%.

 77. 77 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  някои от характерните черти на фашизма според Умберто Еко, които руската пропаганда си позволява да приписва на украинската власт, докато сякаш са писани за самата днешна Русия:
  1. Първата черта на Ур-фашизма е култът към традицията
  2. Традиционализмът предполага отхвърляне на модернизма
  3. Ирационализмът също така зависи от култа към действието заради някакво действие
  4. Критическият дух прави разлики, а да правиш разлика е знак за модернизъм
  5. Освен това, несъгласието е знак за разнообразие
  6. Ур-фашизмът произлиза от индивидуалната или социална фрустрация
  7. На хората, които се чувстват лишени от ясна социална идентичност
  8. Последователите трябва да се чувстват унизени от показността на богатството и силата на техните врагове
  9. За Ур-фашизма няма борба за живот, а по-скоро животът се живее заради борбата
  10. Елитизмът е типичен аспект на всяка реакционна идеология дотолкова, доколкото е фундаментално аристократична, а аристократичният и военният елитизьм предполагат презрение към слабия .
  11. В тази перспектива всеки е подготвен да стане герой
  12. Тъй като и двете — и постоянната война, и героизмът са трудни за играене игри, Ур-фашизмът пренася своята воля да властва към сексуални въпроси
  13. Ур-фашизмът е основан на избирателния популизъм, качествен популизъм, би казал някой
  14. Ур-фашизмът говори нюспик

 78. 78 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Разстроено

  И карикатурата е добра (какво става като се намесят валенки) и статията.
  За съжаление няма никаква чуваемост, никакъв разум не се допуска. Грачене на агитки и колони (в БГ русопати има много!). което иска да замаже и заглу6и (ако това е възможно въоб6те) грохота на оръжията.
  Гинат хора, цивилни и военни, война бу6ува, а някои се правят че са за гъби или оглу6ки...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 79. 79 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Замислих се за Щрайхер по повод днешните представи за свобода на словото, "фашизъм", "антифашизъм" и обществена толерантност..."/цитат автора

  В интервю за Шпигел(23.04.2014) Ярош е цитиран да казва:
  "Ако евреите печелят пари в Украйна, аз нямам нищо против. Те трябва да правят това само честно и да не разпространяват никакви антиукраински мнения в техните Медии.
  Много милиардери в Украйна независимо oт тяхната етническа принадлежност не служат на украинския народ."
  Тези притежателни местоимения, "Техните", те са притежатели на медиите, собственици са евреите, илюстрират роднинството на Ярош с цитирания по горе от автора Щрайхер, който не би го казал по добре.
  Още по добре се е изразил Ярош в книгата си Нация и Революция, както Шпигел допълва. Там той се противопоставя открито срещу парламентарната демокрация и е за етнически обоснован национализъм.
  Той иска "националистическата идеология да се разпространи в цялата територия на нашата страна, Източна Украйна да се дерусифицира и коренният народ да има водеща роля в държавата".
  Още не е изяснена напълно ролята на Ярош за погрома в Одеса , но той участва в организирането и действията на батальоните на Коломойски в Днепропетровск. 80. 80 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 589 Неутрално

  "Александър Дугин въобще не подбира слова, когато говори за Украйна. "В Украйна се появиха страшни хора, които трябва да бъдат убивани, убивани, убивани!", поиска в началото на май директорът на Центъра за консервативни изследвания към МГУ..."/ цитат автора.

  В началото на май, това не беше ли след жестокия погром в Одеса?
  Не би било зле по голяма конкретност.
  Тогава се появиха тези страшни хора, на 2.Май в Одеса.
  Какво стана с тях, има ли нещо ново, арестуваха ли ги?

 81. 81 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#6:"Маша и Медведев"]Русия е нацистка държава. Има ли някой, който още не го е разбрал?[/quote]


  По-лошо- сталинистка!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 82. 82 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Слушам лъжите на НПО-тата в Русия много дълго, за да им вярвам.

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#73] от "graoveca":

  Пьют, но с отвращением!

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#82] от "chugunitz":

  Нищо, нищо, ще повярваш. Ето виж, лъжите на съветската пропаганда приемаш чисти като утринна роса

  Birds of a feather flock together.
 85. 85 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#83] от "rldkfl":

  Да така се получава. Русия се опита и се опитва да създаде "митническия съюз" като още един център на основата на общ пазар, икономика и наследени общи културни ниши така че да има повече геополитическа тежест. Това изглежда нормално решение, като се има предвид, че няма как да влезе в някой от съществуващите такива центрове. Просто няма да я искат. За повечето стратегически играчи Русия е пазар + евтини ресурси. Няма как някой да се сърди на руснаците, че не се виждат в тази роля.
  Друг въпрос е, че се опитват да смажат идеята им за нов геополитически център (да не дава господ България да влиза там, това сериозно, ние сме си добре в ЕС) още в зародиш. Нищо чудно и да успеят. А идеологемите използвани и от двете страни са просто инструментариум в борбата.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 86. 86 Профил на daario
  daario
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхотен анализ! Точно както ги обичам - бомбардиране с факти. В последно време твърде малко хора ценят фактите и добрия стар, корав научен метод.

 87. 87 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#73] от "graoveca":
  Трънски, пак говориш неистини. Дори при Янукович /руското протеже/ никога не ставало въпрос официално Украйна да се присъединява към този тъй наречен Евроазиатски съюз. /Впрочем това проектче има малко общо със зони за свободна търговия и прочие , залегнало в принципите на Европейския съяз, а е по-скоро обединение на поне 15 години властвали диктаторчета за възраждане на бившата московска империя под някаква форма./ Та и Янукович отказа да се присъединява към това подобие на бившия СССР. Впрочем от неговата администрация беше подготвено споразумението за сътрудничество в икономиката с ЕС. И в крайна сметка държавите от ЕС го одобриха. /Може би за изненада на мнозина в Москва./ И понеже Янукович отказа да го приложи , в крайна сметка се стигна до протестите, довели до свалянето му. А че на настоящия дребен, плешив, православен кандидат възродител на Сталиновата империя в Кремъл , това не му харесва е отделен въпрос. И по принцип не би трябвало да повод за конфликт и война. Ама , на.

 88. 88 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#87] от "цаки":

  Нямам какво да ти отговоря на горните твърдения.

  "устами младенца глаголет истина"...Амин!

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 89. 89 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Мисля че вътре в самата Русия са възражда страха от репресии и хората мълчат по стар навик.
  Нещата обаче отидоха твърде далеч в Русия и духът няма да може да бъде вкаран в бутилката обратно. Русия я очакват големи неприятности както във вътрешен така и във външен план.

  klimentm
 90. 90 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  Еврика

  Няма да каже. След като се настанил в Кремъл към 1921,
  Там си стои и направлява.

  Под вънкашност своя... и твоя.

  Фашизъм означава стратегическа непримиримост
  към фашистка конкуренция?

  Какво разбирате под "фашизъм"?

  Марксисткият социалист Мусолини формулирал своя коцепт
  с думи, които предизвикали възторг и желание за подражание в Москва.
  Маяковки дори възпял в стихове преклонението на сталинизма
  пред "правилния фашизъм" - старо Римски, ново Римски,
  Римлянски, Ромлянски, Мусолински.

  За кратко, обаче. За СССР било ясно,
  че правилният фашистки другар бил червеното знаме на
  национал-коциалистическа Германия.
  В Германия роден бил "бащицата" Маркс.
  От там експортиран марксизмът:
  "на Ленин", "на Сталин" и прочее "брат".

  Та... кога най-сетне ще се научим да говорим за фашизъм
  или фашистки, САМО при взаимно-ясна дефиниция за що е то?

  Екстремистко насилие?
  Екстремистка и насилническа власт?
  Екстремистки насилническа държава?
  Ектремистки централизирана държава?

  Фундаменталистки такива?

  Терористични такива?

  Политическа шизофрения - идеи взаимно противоречиви,
  в противоречие и с многовековен исторически опит и морал,
  за милитаристично радикалeн (тоест, катастрофален)
  "прогрес" към еднопартийни диктаторски нации и като "идеал",
  за такава глобална диктаторска супер нация?

  Всичко това го има в Рецептата от 1848 "Манифест на Комунистическата Партия".

  Рецепта за антитеистичен антикапитализъм - финансирана или спонсорирана от капиталистически псевдонимци
  Енгелс, Рашид и т.н. и т.д.

  В Рецептата май не се казва "фашизъм", нито "тоталитаризъм",
  но е точно за това.

  Защо в България карат гражданите да търсят опорна точка в сентенция на италиански комунист и американски агент от периода 1900 до 1978,

  при положение че има Точни просветителски трудове - световно известни, в самата България???

  Още инфо за Светлина в тунела (след мракобесни "изми"

  "Фашизмът", "Тоталитаризъм" и "Тоталитарните близнаци" за Сталин и брат му Хитлер - изследвания в и върху тоталитарни социализми. От д-р Желю Желев, разкаял се марксист дисидент и
  Първи демократично избран Президент на Република България.

  "Колкото повече немислими до скоро събития настъпват в руско-украинската война, толкова по-често се сещам за една популярна сентенция, приписвана на италианския писател Игнацио Силоне (1900-1978). Фигура с противоречива биография - ярък публицист, комунист и социалист като млад, участник в антифашистката съпротива през войната, но по-късно развенчан като американски агент. Негови били думите:

  "Когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже:
  "Аз съм фашизмът!". Не, той ще каже: "Аз съм антифашизмът!"."

 91. 91 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 375 Неутрално

  По време на соца СССР бяха най-големите шовинисти ,а сега Путин превърна Русия в нацистка държава и мразещите се народи в света се увеличиха с два-Руския и Украинския

  nemam nervi
 92. 92 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Единствения начин да се спре Русия е пълно икономическо ембарго! За настоящата ситуация Меркел е виновна най-много! Милиардите, с които руските олигарси си финансират войната са дошли от германската и европейската икономика..

 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"the_european"]Сега е момента Молдова да нахлуе в Приднестровието и да си го вземе. [/quote]

  Повярвай ми, точно това и точно в този момент Молдова не трябва да прави! Не си струва страданието на още хора за да гледаме тука шоу от дистанция.

 94. 94 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 437 Любопитно

  [quote#57:"palav_nik"]Кремълските сатрапи са принудени да плащат дотации на корумпираните местни лидери, за да си кротуват, за сметка на руските мужици. Тази система е много по-порочна и самоубийствена дори от тази на СИВ. Краят е ясен и всичко е въпрос на време...[/quote]
  Изключително точно попадение: не става въпрос за никаква любов, панславизъм, православно христянство...

 95. 95 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Откровенна и ясна статия. Простичко онаглеждане на събитията в Украйна. Русия удивително прилича на училищния дебелак побойник. Като не може да развие индустрия и технология се опитва да си създаде уважение, чрез мачкане на малките си съседи.

  chavo64
 96. 96 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#88] от "graoveca":
  [quote#88:"graoveca"]"устами младенца глаголет истина"...Амин![/quote]
  Ех , брезнишки, пък много лесно се обиждаш , братко.
  [quote#73:"graoveca"]Русия НЕ искаше украинската територия и превземането на Украйна. Искаше само страната да влезе в "митническия съюз"[/quote]
  Много хубави скоби си поставил на този митнически съюз.
  Я да те питам. Това Ковачевци по вашия край ли е? Ма Джоро тарабата май не е местен , казват?

 97. 97 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  и 62 минуса до момента!


  До коментар [#41] от "graoveca":

  и 55 минуса до момента!

  Аз пък ще добавя (щото пък и постовете ви са един до друг за допълнителна ирония), че щом за почти едни и същи действия, протести срещу правителството, едните се отричат, при това мирните, а другите се прегръщат, при това тези, които едни групи крайно олигофрени оскверниха с насилието си ( а започнаха протестите мирно и демократично, но твърдо, както си трябва), при това се слагат съответните минуси за неща с напълно противоположно значение, то очевидното раздвоението на личността в БГ обществото е с пълна сила! а какво може да извърши един шизофреник (в случая нашето общество) можем да предполагаме. Аз лично съм притеснен!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#45:"toshiro"]все още не мога да разбера защо им трябваше на ЦРУ да организират преврата в Киев довел до сегашното състояние.[/quote]
  Лично предположение, реакция на изказването на Путин в... Мюнхен ли беше срещата на върха? Ако е в Мюнхен, отново имаме съвпадение с Германия.
  Там им каза нещата в прав текст и в очите. Това също е знак на полит. език. Те според мен му отговориха, глей са, като се отваряш какво можем да ти спретнем. Само че се получи засечка. Теорията на игрите заигра в полза на по-решителния. Света отново се променя и който не се приспособи няма да оцелее. Хич не ми се иска да е така, ама е факт. Поне не можем да се оплачем от липса на шоу програма, но да не забравяме , че за билетите се плаща. А главния актьор не мога да го понасям, но актьорските му качества не мога да отрека!

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK