Икономика на забранената прахосмукачкa

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В крайна сметка забраната на неефективните мощни прахосмукачки ще спестят на ЕС толкова електричество, колкото АЕЦ Козлодуй и Марица Изток произвеждат на куп.
  =======================================
  Лъжа! С калпава прахосмукачка, да речем 1400 вата, ще чистиш много повече време и пак няма да е чисто, защото тя просто няма необходимата смукателна мощност.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Тази статия определено не му се е получила на автора. Можех да се изразя по-цветно, ама модератора не спи.

 3. 3 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 528 Весело

  Спрях да чета след твърдението, че интернет съществувал заради държавните инвестиции.

  Американската ARPA наистина е създала автономна мрежа, но нейната цел е била да има връзка между бункерите с интерконтинентални балистични ракети по време на ядрена война. Толкова. Мрежовите технологии, които използваме днес, са продукт на Xerox PARC (частно финансирана изследователска лаборатория), от която е тръгнал Боб Меткалф (3com).

  Докато има такова болно мислене - че държавата е вездесъща и регулациите са неизбежни, все ще има да се питаме защо не можем да си купуваме мощни прахосмукачки. Да се готвят любителите на 6- и 8-цилиндрови серийни автомобили, защото харчат повече гориво и е излишно.

  Аман.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...България, както и целият Европейски съюз, са все още високо зависими от енергия..."

  Реално погледнато, то и водните ресурси на планетата са ограничени...следва ли от това да изнесем тоалентните пред жилищните сгради, а банята да превърнем в неделно развлечение...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Крушката ОК. Огромните плазмени телевизори по 60 инча също са много енергоемки.

  Но ЕС ще се превърне в пустиня с тези регулации за прави краставици, икономични прахосмукачки, свободни кокошки, весели прасета и т.н.

 6. 6 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1171 Весело

  Числата, които автора цитира, са от един идеален свят, в който всички утре ще си захвърлят прахосмучките над 1400 вата. Само дето няма как да се случи.
  Иначе Европа (както казва автора) - подхожда съвсем йезуитски. Може за нула време да издаде директива всички да започнат да се придвижват с автобуси например(не че има толкова автобуси в момента де), за да е по-чисто и екологично, ама това означава изгубването на милиони работни места веднагически.

 7. 7 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ЕС защо не вземе да построи спешно единна енергийна мрежа във всички страни, единна газопроводна с-ма и европейски хранилища на газ. След това да преговаря с руснаците само от името на целия ЕС, а не както е днес- всеки се спасява (преговаря сам) както може. Това ще доведе и до намаляване на цената на газа, като се спре изнудването на по слабите страни от руска страна и до намаляване на загубите на енергия. А иначе замяната на прахосмукачки може и да има някакъв ефект в бъдещето, след прахосмукачките в действие се износят и трябва да се заменят. Защото не мисля че ще тръгнат да проверяват по къщите на хората, кой е заменил старата прахосмукачка и кой не и съответно да ги принудят да го направят.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 8. 8 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Сега по същество. Свободният пазар е като русалката – всички разказват приказки за нея, но никой не я е виждал. "- един голям български икономист Е.Матев буквално е написал същото преди30-40г., мисля в "Теория на икон.системи"Ако нашите политици го бяха поне чели /иизмислените икономисти като Костов например/ нямаше да сме на днешния хал.Относно регулациите-има ги там където съответното лоби или компания е слаба.Защо примерно не ограничат мощноста на автомобилите?Ефекта ще е многопосочен и много голям!?

 9. 9 Профил на Kimi
  Kimi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На този принцип ако яхнем по една метла може и да полетим.

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1926 Весело

  Съгласен. Освен туй сешоарите за коса да спаднат от 2000 W до достатъчните 150 W, бойлерите да не топлят повече от 40C, климатиците да се забранят изобщо, вентилаторите да се заменят с ветрила, а компютрите да се захранват само от генератор на прав ток с педали. Може да се помисли също за когенерация от втасал домашен боклук и затворен цикъл на обратните води. Заедно със здравословно хранене с чиа сиидс, кале, куинойа, акай бериз и прочие еликсири, да постигнем пълна нирвана и устойчиво бъдеще.

 11. 11 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Аз ще се изразя - егати глупостите, логиката в статията е толкова, толкова сбъркана, че трябва да се напише цяла нова статия, за да се коментира.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 12. 12 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Регулациите отнемат една много важна характеристика на обществото-Да се самоорганизира ефективно.Практиката е тази която е критерий за истинноста на едно или друго твърдение.Автора е написал "С регулацията се постига................!Само дето критерия " това дали е така или не/истина, не истина/" го няма.И трябва да сме особенно критични към такива практики защото обществото ни има 50г опит в това.

 13. 13 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 627 Весело

  Хайде ,яхвайте метлите мили дами , още по-икономично !!!

 14. 14 Профил на michepich
  michepich
  Рейтинг: 233 Весело

  Истината е, че ако не започнем да живеем заедно с природата, ще изчезнем като вид !
  Това е само една стъпка, сигурен съм че може да се подобри смукателната мощност без двигателя да смуче 2kw !
  Ако ние (ЕС) не накараме производителите да работят в тази посока, то кой ?!?!?

 15. 15 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "magen_enoshi":

  СИВ го направи,но се разпадна. "Умните се учат от опита на другите/историята/ ,глупавите от своя, идиотите/ние/от нищо".

 16. 16 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7":

  пробвай прахосмукачките на Дайзън (Dyson), в предишното поколение 1400 Вата, вече 1300 Вата. Надминават всичко останало, дори да е сигурно 3 киловата. В крайна сметка ватовете могат да бъдат използвани по-ефективно с по-ефективна технология. По същия начин както 10 литра бензин могат да бъдат изгорени различно от една Лада и от един съвременен автомобил.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#4] от "Γαλλα":

  не, защото водата от тоалетната може да бъде рециклирана успешно. В Калифорния пият вода, която преди това е била използвана в тоалетни. Как? Филтриране с обратна осмоза. В Япония правят същото.

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#10] от "Lemmy":

  И да добавим ли още нещо?
  Всички спортни уреди да произвеждат ток; забрана със закон stand-by и дистанционните упражления на битовата електроника; и назад към (хм...) здравословното хранене! Никакво готвене!

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1571 Весело

  До коментар [#3] от "Иван Арнаудов":

  Можеш да прочетеш малко повече.
  Не само интернет, но и почти всичко останало е резултат на държавно финансиране. Не само докато порасне. не случайно САЩ водят в толкова отрасли. Резултат е на факта, че са страната с най-голямо държавно финансиране на научни изследвания.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Ситуацията е, че фирмите в един момент не си дават много зор да измислят нещо ново, а стоят върху старите технологии. Не инвестират, а доят старите технологии. ЕС вкара и енергийните класи при автомобилите и вероятно това ще има добър ефект върху повишаването на енергийната им ефективност. ЕС наложи и етикетиране върху автомобилните гуми и хората вече малко се замислят при закупуване на неикономични и шумни гуми. Отделно, че в един момент шумните гуми ще бъдат забранени. О! За щастие на всички, които живеят в градовете или покрай натоварени пътища.
  Да не забравяме, че лошите от ЕС наложиха единен стандарт за зареждане на мобилни телефони и вече е по-лесно да си заредиш някъде телефона, ако си си забравил зарядното или пък не е нужно за 4 телефона (1 семейство) да се носи повече от 1 зарядно.

 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#7] от "magen_enoshi":

  Ми ЕС финансира изграждането на мрежата. Ама някои негови членове се помотват. Защо ли?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Proynov
  Proynov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Като чета как почти всички изказвания тук са против регулациите на Европа и за свободен пазар, си казвам: Добре, че няма пряка демокрация и че бъдещето на света не зависи от вас. Ако мислим за нас си и за най-много нашите внуци, тогава сте прави. Но трябва да има някой, който да мисли и за следващите поколения. Който да разбира, че в дългосрочен исторически план свободният пазар в чист вид, без всякакви ограничения и регулации, не е в полза на човечеството и на неговото по-далечно бъдеще. Не е трудно да направим извода, че при явно ограничените световни ресурси е необходим икономичен подход, а в такъв случай регулациите са необходими и неизбежни. Оптималното решение тогава е частично свободен пазар - в рамките на ресурсните ограничения. Е, ако Големият Адронен Колайдер "открие" някакъв безлимитен източник на енергия, тогава и аз ще си променя мнението!

  EProynov
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#16] от "alabalko":

  Би трябвало да бъда горд притежател на Дайсън, обаче не съм. Освен вида на Трансформърс и теглото, смуче пак същото - недостатъчо. Но понеже съм сноб, ся ше опитам Кърби и Мийл не за друго, ами да не разочаровам колегата Попов.

 24. 24 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 577 Неутрално

  [quote#4:"Γαλλα"]а банята да превърнем в неделно развлечение...???[/quote]

  Стига бе, всяка седмица ли?!
  Веднъж на пролет като сменяме зимните дрехи и веднъж на есен, та да си ги турим отново - те таман вече са се изветрели...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#4:"Γαλλα"]Реално погледнато, то и водните ресурси на планетата са ограничени...следва ли от това да изнесем тоалентните пред жилищните сгради, а банята да превърнем в неделно развлечение...??? [/quote]
  Няма нужда от такива крайности. Ама вземете да използвате разумно водата. Спрете с водните загубите и с разхищаването на водата. И започнете използването на сточните води. Ако не можете да достигнете нивото на Израел в това отношение, поне стигнете това на Испания.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Любопитно

  "Ако сме били толкова против тая забрана, да сме се борили навреме да не я допускаме."

  Навреме - кога по-точно? Това, че нещо се разбира от всички постфактум, показва, че се прави скрито.


  "Тя се захранва със субсидирана електроенергия."

  Не, бе, сериозно ли? Коя точно част от фактурата ми за ток е субсидирана и от кого? Ако държавата субсидира каквото и да било, това означава, че пак аз го плащам.


  "Най-иновативната фирма за прахосмукачки, Dyson"

  Това измерихте ли го с нещо, или си е чиста реклама?!


  "ще спестят на ЕС толкова електричество"

  Ама друг път. Я отиди да почистиш с маломерна прахосмукачка, да видя какво КПД ще имаш за единица време? Като времето е най-скъпата компонента в уравнението, така че внимавай.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lemmy":

  предполагам би се счупила на човек ръката от тежеста на DC26

  http://www.dyson.com/vacuums/canisters/dc26/dc26-multi-floor.aspx

  Аз имам основно строителни ремонти свързани с къртене на стени и сигурно над 200кг прах извадени само с една прахосмукачка DC19.
  Да, дизайнът е необичаен, но е свързан с функцията. Т.е. дизайнът следва функцията, а не функцията дизайнът, както е при доста други продукти, където водещи не са инженерите, а дизайнерите.

 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Не вярвам в тези изчисления. 1600 Вт е мощността при пълно натоварване,а на празен ход е съвсем друго,което е повечето време на работа на прахосмукачката.Напомня за моите изчисления,как съм спестил 9 000 лева,защото не пуша от 3 години.Само дето не ги виждам.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 29. 29 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#22] от "Proynov":
  Всичките ти терзания са систематизирани от Е.Матеев.Даден им е практически/приложим в практиката отговор/.Забравих да напиша ,че освен голям учен, той/Е.Матеев/е бил и зам.председателна държавния съвет на НРБ."Чукча трябва и да чете преди да пише"Това последното не се отнася за теб ,а за тези които управляват.Все по-малко четът ,все по-малко знаят,все по-високи постове заемат.Резултата-регулираме въздуха под налягане.Че трябва да се регулира-да,ама в главите на власт имащите.

 30. 30 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#26] от "Mark Twain":

  мисля, че ако пробваш дайзън, може и да не поискаш друга прахосмукачка след това. Цената е голяма спирачка, но качеството е с пари. Който иска евтино купува Дърт Девил и се опарва.

 31. 31 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#5] от "Finland":

  тихомълком пак започнаха да се произвеждат ел.лампи с по-висока мощност, но под друго име с разрешението на ЕС и това е двойният аршин, с който се мери

 32. 32 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#30] от "alabalko":

  Възможно е, но "иновативен" съвсем не означава "производителен", нали ?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 33. 33 Профил на synthy
  synthy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абсолютно ненужно е на една прахосмукачка да консумира 2 и нагоре киловата. Най-добрата прахосмукачка, която съм имал е сегашната: 1200 вата. Следващата най-добра беше една прахосмукачка на 12 години 1400вата. А най-скапаната беше един боклук за 150лв. който смучеше 1800 вата и не чистеше и на половина на сегашната. Всичко може да се направи енергийно ефективно, стига производителя да си прекъсне скапаното мислене да цеди наличните технологии от преди 50 години. След като той не го прави, в случая ЕС ще го принуди. Аз съм с две ръце ЗА тази забрана. Стига толкова неефективни и безполезни уреди.

 34. 34 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 578 Весело

  [quote#5:"Finland"] весели прасета[/quote]

  Предполагам слагат билки от Петрич към фуража Един вид весел коноп от Индия

 35. 35 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Трябва ни КУМОНЯГОСМУКАЧКА! Много мощна.

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7"]Лъжа! С калпава прахосмукачка, да речем 1400 вата, ще чистиш много повече време и пак няма да е чисто, защото тя просто няма необходимата смукателна мощност.[/quote]

  Не е лъжа. Става въпрос за електрическа мощност не за всмукателна. Може да се направи с 1600 вата безколекторен мотор (постояннотоков), който е с доста по-голям КПД от 2 000 ватов, отделно дизайна на самата прахосмукачка (хидравлични загуби....) и така да смуче много по-добре от някое дърво 2,5 кв което освен да бучи друго не прави.

 37. 37 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Еееех.... толкова дезинформирани хора във форума, че лошо да ти стане.

  Първо малко теория:
  Една от основните презумции на свободния пазар е пълната информация. Тоест, когато един играч на свободния пазар вземе решение, той има всичката нужна информация, за да вземе най-изгодното за него решение.

  Сега на практика: колко от нас разбират наистина от инжинерни науки и от проектиране, производство, маркетинг, и ефективност на прахосмукачки? На този въпрос всеки сам да си отговори. И аз, като не разбирам от такива неща, и ида в магазина, и гледам: Прахосмукачка А, 2200 вата, 150 лева. Прахосмукачка Б, 1200 вата, 350 лева. И си правя простата сметка, П. А ми дава почти 15 вата на лев, а П. Б ми дава по-малко от 4 вата на лев. И тъй като аз нямам друга информация освен изписаните с големи цифри ватове и удивителна накрая (по идея на маркетинговия отдел) П. А, решавам, че е много по-добра и си я купувам.

  Че тя харчи повече ток, да, харчи. Но не чак толкоз, пък и реално пълната цена на тока не я плащам само аз. Дали чисти по-добре, няма и да разбера, защото не ми се дават 350 лева. През това време БСП ни обещава още един АЕЦ и с това всички мои притеснения приключват.

  Стана ли сега малко по-ясно?

 38. 38 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#31] от "селянин":

  по-скоро в БГ заобикалят директивите и продават продукти като "електрически тела със специално предназначение", с което обозначават крушки с жичка при мощност над 60 Вата. Като цяло едва ли има голям ефект от новата продажба. Хората масово минаха на енергоспестяващи, а хубавите траят 10 хиляди часа, а по-калпавите година и един месец непрекъсната употреба в нашия асансьор. Честно казано досега качествена енергоспестяваща крушка не ми е горяла, а използвам от няколко години доста. Единственото приложение на старите крушки е при мазета/тавани, където често се включва и изключва и рядко се ползва. Електрониката няма да оцелее.

 39. 39 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Прахосмукачките могат да бъдат направени значително по-ефективни и да вършат същата работа с консумация на значително по-малко ток.

 40. 40 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#37] от "borisuser":

  да, защото липсва информация за всмукателната мощност и каква е кривата на всмукателната мощност при запълване на контейнера на 25%, 50%, 75% и т.н. Иначе показанията са същите като при компютрите - гигахерците нищо не казват за изчислителната мощ и там са важни тестовете. Само че тестове за домакински уреди малко има и не са на български език осново. Сещам се за едно немско държавно списание, което прави тестове, но и те имат понякога залитания към немски марки.

 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "Първо, би трябвало да си напомним, че не Европа ни е забранила нещо, а че ние сами сме си го забранили. Това че не познаваме процеса на приемане и действие на европейските директиви си е наш проблем, не на Европа."
  Това е много правилно. Предполагам е базирано на твърдението, че непознаването на закона не е оправдание за неспазването му. Както казваше учителя ми по физика, при природните закони, никой не се и опитва да пробва дали ще му мине номера. Като се опита да наруши закона за земното притегляне например, в най лекия случай ще е със счупен крак, ръка или някой друг телесен чарк.
  Та по въпроса с директивите имаше опит да се защитят семената на растенията. Което означаваше, че ако например искаш да садиш домати трябва да ползваш само от един списък. Иначе не можеш да продаваш. Е срещу това нещо се вдигнаха производителите от повечето страни, омразните на мнозина (предимно управляващи и слугите им) еколози и директивата не се прие или поне не в този драконовски вид.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Със държавни регулации само мафията е създадена - и нищо полезно. Ами защо направо не ги ограничиха на 500 вата? Ще си поръчваме прахосмукачките от АлиЕкспрес - Чайна, по 3кв парчето, и вместо да пестим ток, ще спестим данъци. С тези мерки Европа отива в третия свят. Не ви ли се вярва?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#19] от "Цецо":

  САЩ вероятно имат най-голямо като размер сума държавно финансиране на научни разработки, но със сигурност имат и най-голям като размер сума на ЧАСТНО финансиране. Не си мисли, че само държавата плаща за наука, пич.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 44. 44 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#42] от "Технолог":

  с АлиЕкспрес ще ги поръчваш ти в България, докато митниците спят. Пробвай в Германия да поръчаш такава стока и да видим дали ще мине митницата, не говорим дали ще си платиш ДДС-то и митото, ако има такова. Ако машината няма знак CE и сертификат за него, а тя няма да има поради това, че е 3кВ. Иначе разграденият двор България всичко може да се случи и със сигурност се случва

 45. 45 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 626 Неутрално

  За крушките подкрепям, но за прахосмукачките е пълна лудост. И да, консумираната мощност е правопропорционална на всмукателната такава (изключение правят някои китайски модели). Ако чак толкова се притесняват за парите и енергийната ефективност защо просто не вдигнат примерно с 20% митото на прахосмукачки, които са над 1600W ? Така всеки ще може сам да решава дали да си купи такава, а ефекта върху бюджета ще е същият.

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Юлиан е по образование литератор и професионален пропагандатор. В момента продава прахосмукачки. Дори и името на точната фирма е споменал.
  Ако беше инженер и способен на малко от малко непредубедено мислене, щеше да му светне че всеки (абсолютно всеки!) уред работещ на електричество може да се подобри и върши същата работа с по-малка консумация.
  Защо Европа се е заела точно с прахосмукачките, а не с хладилниците, климатиците, самобръсначките и каквото ви дойде наум бръмчащо на ток оставам на вас да се сетите.
  Нали не сте забравили, че един подпис на европейски чиновник относно регулацията на тютюна за дъвчене му донесе в личната сметка повече от 2 милиона евра.

 47. 47 Профил на san_do_kan
  san_do_kan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всичката Мара-Втасала до прахосмукачките опряхме. Баси, този ЕС все повече започва да заприличва на СИВ. Всичко ти се спуска отгоре от другарите бюрократи, а в повечето случай спуснатите неща са меко казано малоумни.

 48. 48 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#40] от "alabalko":

  Съгласен съм. Тази информация обаче, за жалост, е твърде много, и дори и като я има, за много от нас тя е трудносмилаема. По принцип, не съм съгласен с подобни "забрани", защото те третират потребителите като идиоти, лишени от собствен разум. Тук веднага идва и контра-аргументът, ами да, много от тях наистина са идиоти, ако става въпрос за трудносмилаема информация извън тяхната сфера на познание. Не казвам, че е лесно да се намери добър баланс между свободния пазар и общото благо, точно заради този нерешим дисбаланс между правото на свободен избор и нуждата от знания и желание да сме добре информирани, за да имаме способноста да вземем най-рационалното решение.

 49. 49 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#48] от "borisuser":

  проблемът е, че ако липсва регулация производителите едва ли ще излезат с общ стандарт за измерване на ефективността на уредите, с идеята всеки да си прави неговия маркетинг. Гигахерцовата война е един пример. Друг пример е при климатиците, където се използват най-подходящите показатели, добре че го има класа на ефективност. Когато има единен стандарт за измерване, а това става с регулация, тогава нещата бързо се нормализират. И накрая едно побутване за най-тъпите от партията "drill, baby, drill" и нещата се оправят. Иначе ако зависехме от съвестта на потребителите, хората с дизелови коли нямаше да искат да имат филтри преди ауспуха, понеже оскъпява началната цена и ремонта на колите, пък останалите нека си дишат мръсния канцерогенен въздух

 50. 50 Профил на Пламен Николов
  Пламен Николов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ДНЕВНИК, Вие не бяхте ли дясно-мислещи ? Какви глупости пишете - "....Повечето открития и технологични разработки, които движат днешната икономика, са всъщност резултат на държавна политика и субсидии. Интернет например....." Пълни дивотии ! Възмутен съм , но нямам време да ви оборвам ! Засрамете се!

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Дали ЕС трябва да се меси в политикана на роизводителите за мощноста на прахосмукачките, не се наемам да коментирам, но
  е с уред под 1600 вата се чисти също толкова добре, е факт - моята е 1500 вата и си върши работата идеално.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Все още чакам да видя какъв е ефекта от енергоспестяващите крушки ... но не само директно върху крайно енергопотребление в домакинствата а по цялата верига на производство и после при рециклиране !

 53. 53 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Най-иновативната фирма за прахосмукачки, Dyson, която днес задава тенденциите в бранша, никога не е произвеждала прахосмукачка, по-мощна от 1,400W."

  Ето, току що разбрахме и лобито, прокарало закона.

 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Какво стана с невидимата ръка на пазара? Със самокорегиращата се пазарна кошница, която по естествен път избира по-добрия продукт (по-икономичен, по-качествен и т.н.)?
  Дръжки и таратанци!
  Да не се окаже вярно, че пред Европа има два пътя - корпоративен фашизъм или бюроктатично олигатхически социализъм?
  Прекрасният нов свят...

 55. 55 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Безумните регулации водят до безумни начини да ги заобиколиш. Безумните начини да ги заобиколиш водят до необходимост от контролни органи. Необходимостта от контролни органи води до по-голяма администрация. По-голямата администрация води до по-високи разходи и до корупция. Особено в нашите ширини. Всичко това за да ограничиш няколко хиляди прахосмукачки. Пълен абсурд.

 56. 56 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#25:"magen_enoshi"]И започнете използването на сточните води. Ако не можете да достигнете нивото на Израел в това отношение, поне стигнете това на Испания. [/quote]
  Въпреки че темата е за ел. енергия, а не за водните ресурси за информация за неинформираните дето само цъкат минуси:
  По вторичното използване на сточните води, Израел е абсолютен шампион в света. Тук се използват 80% от сточните води! На второ място в света е Испания с използването едва на 17% от сточните води. В останалите страни картината е още по-трагична, а доколкото знам в България освен че няма вторично използване на водите, има десетки % загуби на вода от течове.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 57. 57 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#2:"442"]Тази статия определено не му се е получила на автора. Можех да се изразя по-цветно, ама модератора не спи. [/quote]

  Абсолютно! Смукал си е някакви простотии от пръстите. Като е по-маломощна, то смукателят ще е с по-малка площ и ще трябва повече време на работа. Това жена ми го каза на втората секунда. Вместо половин час, ще чисти 45 минути.
  Де ева и поръчковата журналистика!

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Честно, малко смешно ми става от (почти) дружното възмущение по повод написаното, а и по повод забраната.
  Освен нормалните негативни реакции, предизвиквани от всяка "забрана", които са се изсипали върху автора и върху еврочиновниците, нека се опитаме да погледнем на случая и материала и от малко по-друг ъгъл.
  Със сигурност между пишещите във форума, едва ли има човек без прахосмукачка в къщи и тя е с такава мощност, каквато е имало и той е преценил, че го устройва. Сигурен съм, че поне 50% от възмутените, имат уреди в установения в забраната диапазон, поне за себе си твърдо го казвам.
  От друга страна, в момента и вероятно не до утре, в магазините има каквито ви душа иска уреди - моля, купете си, няма да обикалят по домовете, както навремето ОФ-комисиите , да 'ловят" нарушители.
  И в най-лощия вариант, за най-заклетите мераклии на мощните уреди, няма проблем да се закупят такива от страни извън ЕС - 100% е ясно, че тези уреди няма да попаднат в графата заедно с наркотиците.
  Но нека погледнем от още един ъгъл на нещата.
  Когато се случи нещо, да речем наводнение, или някакво пътно нещастие или дори когато имаме някакви спорове със съседи, продажба на хранителни продукти (нитрати в зеленчуци или подобни), ние сме много силно възмутени, че липсва държавата, няма кой да спре, да забрани, да контролира и всякакви, в повечето случаи справедливи упреци, че не се забранява и контролира достатъчно. Ами и държавата "свиква" да забранява и на нея и се създава, не без наша помощ, такъв навик.
  Достатъчен е бегъл поглед и ще установим, че когато конкретни забрани, ограничения и контрол не ни засягат пряко или не ни засягат поне в момента, ако и да не ги хартесваме, няма да реагираме срещу тях.
  Но когато нещо опре до самите нас, дори и в случаите, когато определено сме нарушили дадена норма ( например превишена скорост), тогава ставаме активни анархисти.
  Не смятам че такъв тип позиции, ни правят чест или ни изкарват/доказват, колко сме свободомислещи и въобще как стоим над нещата.

 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3215 Весело

  До коментар [#56] от "magen_enoshi":Що се напъвате?
  Или не си спомняте поговорката отсоциалистическо време: "И сто лева да стане бензинът, пак че си карам!"

 60. 60 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ще разберете автора по-добре, като започнете да плащате по 56 стотинки / kWh, както правят в Германия.
  Освен това, свободният пазар при прахосмукачките очевидно не работи, понеже домакинята изобщо не е рационално същество, поради прекомерното зяпане на реклами за прах за пране. И 120 kW прахосмукачка да изкарат, пак ще я купуват, защото колкото повече, толкова повече.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3215 Весело

  До коментар [#58] от "tsvetko_51":Има! Аз нямам прахосмукачка. Имам си метла.

 62. 62 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Европа трябва да спре да се меси в свободната икономика. Вместо това да помисли как да е енергийно-независима от Русия.

 63. 63 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ми харесва това никак. Връщаме се назад. Ще регулират и сешоарите и други уреди. Една майка трябва да стане в 5.00 часа, за да се изкъпе, изсуши 20 минути със сешоар 1600вата вместо 2200 и после докато изкъпе и изсуши децата си за градина (или училище)- откъде толкова време? Значи трябва поне два сешоара на семейство, а като пораснат децата на всеки по един. Това екологично ли е?
  Още помня времето как си суших косата всеки ден 30 минути със сешоар 900вата. Този стандарт щял да се въведе от 2017. Освен да се подстригваме като войници и готово.

 64. 64 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Дневник пак се впусна да защитава любимия си ЕС. Това което се случва в тази общност ЕС е еквивалент на Сталиновия СССР. Само че го правят не с оръжие а с финансови инструменти и ни налагат пълен тоталитаризъм докато спим и вярваме в светлото бъдеще на "Обединена Европа".

  Too much цензура Баце.
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  .... Първо, би трябвало да си напомним, че не Европа ни е забранила нещо, а че ние сами сме си го забранили. Това че не познаваме процеса на приемане и действие на европейските директиви си е наш проблем, не на Европа. Ако сме били толкова против тая забрана, да сме се борили навреме да не я допускаме ...

  Сорри, ама това е яко вогонски аргумент!

 66. 66 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsvetko_51":

  За това помощ не бива да се чака от държавата, а от общината. За съжаление в централизираната икономика общините са поставени на колене и всички приходи отиват в столицата /това важи за всички западни държави също, без Швейцария/. Как дълги години Венеция, Геноа, Флоренция са били проспериращи градове? Много просто, парите от данъци са оставали в съответните градове и те са се грижели за гражданите си. Сега парите оптиват в столицата, скоро тази столица ще е Брюксел и само директиви ще ни спускат и ще папкат. Местните общности /градските и общинските власти/ трябва да получават 90 % от всички данъци събрани в общината, за да се нормализира положението, а не като е сега 10 % от данък печалба само, но това политиците никога няма да го позволят, никога.

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2135 Весело

  А по останалото от статията - като от "Работническо дело".
  Само "понятията" са разместени, но стилът, "логиката" ... абе, целият "конструкт" са си същите!

 68. 68 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#0:"автора" В крайна сметка забраната на неефективните мощни прахосмукачки ще спестят на ЕС толкова електричество, колкото АЕЦ Козлодуй и Марица Изток произвеждат на куп.][/quote]

  А ако минеме на метли, само България ще спестява повече ток, отколкото произвежда целия ЕС и ще се наложи да изнасаме непроизведен за Турция и Сърбия, че да вържеме баланса.

 69. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#15] от "jelev_jelqzko":

  СИВ се разпадна заради друго,не заради изграждането на една или друга система.Не лъжете хората.Най-вече помогна,за разпадането на СИВ,глупостта на някой тъпи съветски ръководители,отъждествили се с Господ!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 70. 70 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цецо":

  да бе, то ако всичко ставаше с държавно финансиране, съветските коли и машини щяха да са най-търсените и ефективните. Не знам за какво сте си сложили европейски флаг изобщо, заради Оланд ли?

 71. 71 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#38:"alabalko"]Хората масово минаха на енергоспестяващи, а хубавите траят 10 хиляди часа, а по-калпавите година и един месец непрекъсната употреба в нашия асансьор. Честно казано досега качествена енергоспестяваща крушка не ми е горяла, а използвам от няколко години доста. [/quote]
  Точно противоположното наблюдение имам аз. И не говоря за казуса с излъчваната радиация, който често се пропуска, а за трайността на крушките. Ползвам 7-8, само маркови, всичките с гаранция от година. Освен една всички изгоряха след ганационния период, година и нещо, а две за 6 месеца и ги смених с гаранцията, ама на новата крушка не дават нова гаранция, изобщо не дават гаранция. Цената им отделно е между 10 и 20 пъти по-голяма. Така , че и това е поредната схема за печатане на пари.

 72. 72 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7":

  Ами кой те кара да си купуваш калпава прахосмукачка? Купи си Филипс, Бош, Миле, Дайзън (или Дайсън, ако предпочиташ), но не и разни китайски и турски боклуци от по 2000-2300 вата, които нямат тяга и само вдигат шум.
  Същото е и при колите - има коли с двигатели 1.4 литра, които дават същата мощност и са по икономични от други от 1.8 литра.

 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#39:"Димитров"]Прахосмукачките могат да бъдат направени значително по-ефективни и да вършат същата работа с консумация на значително по-малко ток.[/quote]

  Това е вярно. Не това ме притеснява, а че новите прахосмукачки са обвързани само с консумацията на ток, но не и с всмукателната мощност, тоещ има възможност да се направят по-икономични, но не и по-ефективни.
  Иначе технологично варианти има. Давам пример с климатиците. За постигането на А+ и нагоре ефективност е виновен един български изобретател. Вместо да се вкарва повече ток за по-голяма мощност, както е било преди това, нашия използва законите на физиката. Ако вкараш флуид от по-голям обем в по-малък той се затопля, при обратното се охлажда. Та пича прави система с цилиндрични конуси в двете посоки и така постига необходимата ефективност, фреона допълва ефекта. Същото може да се използва и за увеличаване на скоростта на въздушния поток, в добавък със двоен затворен цикъл на въртене, хоризонтално разположени перки за разпределение на тежестта и намаляване на съпротивлението и триенето, използване на центробежната сила и други хитрости. Варианти има, ще ги използват ли, е друг въпрос.

 74. 74 Профил на SeoKungFu
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Отново прочетох части от статията и съм още по-възмутен от нея!!

 76. 76 Профил на geo1bul
  geo1bul
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "alabalko":

  А сравни ли цените на прахосмукачките?

 77. 77 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Български форум - икономист до икономиста, инженер до инженера. Само, че офлайн хич не си личи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Fun is just point of view.
 78. 78 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#30] от "alabalko":

  Само Миеле с гаранция цял живот.

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До като обсъждаме в Европа прахосмукачката една АИатска прахосмукачка засмуква страните около себе си.

  klimentm
 80. 80 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#3] от "Иван Арнаудов":

  Добре казано, малко допълнение:
  " Прахосмукачката не работи в пазарен свят. Буквално. Тя се захранва със субсидирана електроенергия. "

  Е че нали и парите за тая субсидия пак идват от нашите данъци?


  Порусначен народ- слаба държава
 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7"] защото тя просто няма необходимата смукателна мощност.[/quote]
  ...която не зависи толкова пряко от мощността на двигателя, а от вида и направата на работната част (която създава всмукателната мощност). Например твоя джип може да е 3-4-6 литра, и въпреки това няма да догони един болид от формула, който има скромните 1,2 литра. Същото е и при прахосмукачките, мощността на двигателя не влияе на КПД-то, а трябва да се разглежда комплексно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7":
  Под налягането създавано от прахосмукачката не функция само са от мощността на двигателя.Важен е КПД-то!

 83. 83 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#63] от "Bluesky":
  Казваш, че новите автомобили са калпави, щото горят на 1/3 от москвича и на 1/5 от волгата...
  То и климатици са слаби, щото горят на 1/3 до 1/6 от акумулираща печка...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#36] от "4e":
  А какво правим с прахосмукачка с консумация от 1700 вата и 30% по-добра смукателност от любимите на Юлиан от спомената от него фирма?
  Хората не са идиоти в мнозинството си. Така както си купуват по-ефективни и по-скъпи коли, уреди и каквото ви дойде на ума си купуват и ще си купуват по-ефективни прахосмукачи.
  Споменатата директива е отвратителен, нагъл лобизъм на европейски бюрократи.
  По подобен начин натресоха на милиони европейски потребители изключително неефективните ВЕИ инсталации от зората на развитието на технологията и като цяло в момента изсмукват милиарди всеки ден от потребители и индустрия, задушаващи развитието.
  Наглостта им стигна до там, че при появата на с пъти по-ефективни ВЕИ те тръгнаха да ги забраняват, обмитяват, ограничават с цел да спасявали работни места или направо още по-откровената наглост - да се защитяли определени европейски фирми производители на ВЕИ инсталации.
  На тази и подобните измами европейските граждани трябва да намерят начин са се противопоставят ефективно, за да не може такива като Юлиан да им се подиграват "Ами като не сте съгласни, да не сте спали, когато ние тарикатите се уреждахме с папирите на поредната далавера за ваша сметка."
  Нормалните хора нито имат време, нито могат физически да следят какво точно му кроят мишкуващите из брюкселските коридори.

 85. 85 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#78] от "luub":

  а знаеш ли, че цял живот в ЕС е ограничено на 30 години, по директива , но производителите говорят за цял живот

 86. 86 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#76] от "geo1bul":

  да сравнил съм ги. Качеството и ефективността са с пари, наистина. Но е качество. Неслучайно в БГ масово се пазаруват климатици втора ръка производство в Япония, които гонят цените на новите произведени в Китай

 87. 87 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#85] от "alabalko":

  Маркетинг . Макар че гаранциите на Миеле са по- стари от тая директива.

 88. 88 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цецо":

  Когато във Великобритания държавата налага своя контрол над строежа и поддръжката на морските фарове, това е оправдано с твърдението, че частният интерес не е способен да се погрижи за тази обществено значима дейност..... Никой не обяснява, от къде са се взели всички фарове от преди това - добре развитата система от морски фарове на държавата хегемон в световния океан, от която се облагодетелства цялото общество, е резултат от свободното сътрудничество и егоистичните интереси на частни предприемачи....

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 89. 89 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#83] от "gost22":

  Казвам това, което казвам: В момента използвам сешоар с 2200 вата и се изсушавам за около осем минути. Със предишния от 1600 вата ми отнемаше 20 минути.

 90. 90 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Арнаудов":

  За 8 цилидровите е намерен лек - високи данъци и еко такси, които да ограничат потреблението.

  Освен това 20 години правителството на САЩ е финансирало развитието на компютърните мрежи в университетите в САЩ преди да почне да се заражда идеята за Интернет. Така че автора е прав в голяма част.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 91. 91 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Тоест партията (ЕС) е права и като греши дори? И, че не е задължително да ни харесва всичко, което ЕС прави за наше добро, така де, ЕС знае най-добре, както и партията майка едно време.
  Аман от блюдолизци с робско съзнание. Това, че са променили посоката и сега се кланят на ЕС, а не на СССР съвсем не прави нещата по-приемливи.
  Гнусно е, откъдето и да го погледнеш.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 92. 92 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Имам Дайсън - наистина отлична прахосмукачка! Не бях проверила колко вата е, но мислех, че е над 2000 ... приятно се изненадах, че е "само" 1400

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#89] от "Bluesky":
  Ти пак ще си имаш 8 те минути сушене, но може да го измислят (подобрят някак сешоара) как да става и с 1200 вата. Точно както сравняваха 60 вата крушка с 100 вата, а после се появиха лед лампите, дето дават същото количество светлина с под 20 вата ел енергия. Същото е.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Хареса ми статията. Това е държавническо, стратегическо мислене и политика. На неподготвените хейтъри ще напомня, че ограниченията имат многостранен ефект, включително и в посока развитието на технологиите, заедно с максималното оползотворяване на енергията.
  Примери много за тези, които мислят с главите си и се интересуват от света, който се намира там, където свършват носовете им.
  Непрекъснатите ограничения във Формула 1, например доведоха спорта до състояние в което да се извлича по-голяма мощност - над 850 к.с. от 6 цилиндрови двигатели с обем 1600 см3, в сравнение с 8 цилиндрови двигатели с обем 2400 см3 или 10 цилиндрови двигатели с обем 3000 см3.
  Съвременните европейски и японски автомобили, рядко са с двигатели с обем по-голям от 2000 см3, над 4 цилиндъра и мощност над 163 к.с. Но това не пречи да са по-динамични и бързи от расовите и супер скъпи по-стари автомобили, с мощност стотици конски сили и огромни многоцилиндрови двигатели.
  Хладилниците - с един компресор работят плюсова и минусова камера, саморазмразяващи се, харчещи в пъти по-малко енергия от моделите преди 10 години? И т.н.
  Примери наистина много.
  И накрая - какво ви интересува колко струва тока, ако уредите ви работят много и дълго, а харчат малко и кратко???

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 95. 95 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#93] от "gost22":
  Чудесно ще е ако го "измислят", но може да го "измислят", но още не са.

 96. 96 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Гневно

  Абсолютни глупости - разхода на енергия се мери в Киловатмчасове. Като е по-малка мощността, просто ще използваме уреда по-дълго и потреблението в крайна сметка ще същото, но нашите усилия по-големи. Малко познания по физика от училище, но европейския чиновник явно ги е забравил. Сигурно се грижат да ни запълнят свободното време, че иначе, ако се замислим...

 97. 97 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Арнаудов":

  Чудя се само данеби Ксерокс да са получили държавна поръчка, за да разработят нужните протоколи за военната мрежа ?!
  Цялата военна промишленост е в частни ръце в САЩ, но кой поръчва изтребители и самолетоносачи - САЩ, т.е. държавата.

 98. 98 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#95] от "Bluesky":
  Трябва пазарен натиск.
  Когато Рокфелер станал известен, петрола бил предимно суровина за течност за осветление. Когато ел.крушката превзела пазара за осветление, петрола се превърнал в течност за движение — автомобила. Когато течността станала скъпа, а отпадъка евтин и масов (бензин/нафта 100/15) се появил дизеловия двигател...
  Просто в ЕС опитват да създават натиска предварително, като идеята е да са на водещи позиции, когато пазара стигне до там по естествен път. Не е лоша стратегия, отделно, че е вид протекционизъм и би запазил скъпоплатените работни места в развойната дейност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 99. 99 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Добре де, 1600 вата всмукателна мощност или електрическа мощност, това не разбирам аз

 100. 100 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "региони" от англ. region

  Райони!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK