Дай една люта за новото име на Благоевград

От страницата във "Фейсбук" "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград"

© фейсбук

От страницата във "Фейсбук" "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград"Няма да разбереш благоевградската македонска душа, ако не удариш една люта глътка ракия и после не я отбележиш с пестник по масата, озвучен от серия псувни по всичко що не е чисто и свято като републиката. Това съчетание се повтаря като ритуал, който изгражда онази представа за "македонстването" – нещо като политиканстване, ама по велико, с мирис на барут, истории за "вехти комити" и крадени моми, абе за всичко, което се събира в думите "що е маке, все е юнак"...


Македонстването ще го чуете от двете страни на стремето, което оформят планинските гребени на Осогово, Малашево и Беласица. От едната страна – по моста "Око" в Скопие се нареждат десетки скулптури на исторически личности, предвождани от Самуил в исторически поход, разказващ създаването на младата държава Македония. Тия дни, от другата страна, малка чета самодейци, реши да подеме инициатива


да преименува Благоевград на "Цар Самуил"
Вдъхновението ражда и вариациите: Самуиловград и Царсамуилово.


Всъщност инициаторите на новото покръстване на града, носил имената Скаптопара, Горна Джумая, а днес Благоевград, дори не са местни. "Първата тръба" е Кирил Милчев, бивш депутат от НДСВ и още по-бивш седесар, представян и като писател. Той е роден в Карлово, но живее в София. Няма дори постоянен адрес в Благоевград.


Текстът под картата във фейсбукстраницата в подкрепа на идеята за прекръстване на Благоевград: "Днешните държавници са като пигмеи пред великия български държавник Цар Самуил. Само от уважение пред границите на държавата, която е създал цар Самуил, президентът трябва да издаде указ за преименуване на Благоевград в град Цар Самуил. Едно е да си построил една-две магистрали, друго е да си построил Самуилова България,нали г-н президент Плевнелиев?"

© фейсбук

Текстът под картата във фейсбукстраницата в подкрепа на идеята за прекръстване на Благоевград: "Днешните държавници са като пигмеи пред великия български държавник Цар Самуил. Само от уважение пред границите на държавата, която е създал цар Самуил, президентът трябва да издаде указ за преименуване на Благоевград в град Цар Самуил. Едно е да си построил една-две магистрали, друго е да си построил Самуилова България,нали г-н президент Плевнелиев?"


В групата във "Фейсбук" ("Цар Самуил" да бъде името на сегашния "Благоевград") участват над 7500 души. Тя дори произведе и подписка, връчена на президента Росен Плевнелиев. Групата обаче е доминирана от потребители, които също нямат нищо общо с града.


Там ще прочетете, че инициативата е дошла от дискусия как да бъде почетена 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил. Лайкове събират статуси, в които се припомня, че досега са преименувани: Толбухин - Добрич, Михайловград - Монтана, Мичурин – Царево.   


Самият Кирил Милчев казва, в едно от интервютата по темата, че преименуването на населените места не е местен, а национален проблем. Някои участници смятат, че трябва да се проведе общонародно допитване (референдум): "Та нима всички останали българи да сме от друга държава? При демокрацията се взима преобладаващото мнение и никой няма право да си присвоява правата нито над народа нито над Държавата нито над който и да било град или селище...!!!".


От страницата във "Фейсбук" "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград"

© фейсбук

От страницата във "Фейсбук" "Цар Самуил да бъде името на сегашния Благоевград"


Развълнуван патриот пише на собствен правопис: "Много Се Радвам Че Има Хора Които Почитат Героите Ни И Обичат Маика България Да Благоев Град Трябва Да Бъде Прекръстен На Името На Цар Самуил Велики." Като вирус се препоства позиция на Radostina Mihaylova, в която се припомня, че Димитър Благоев не е родом от Благоевград.


Историческите аргументи играят право хоро
с антикомунистически мотиви


Има и реваншистки претенции към търсещите признание македонски съседи. "Защо да си даваме Цар Самуил на Македонците", питат някои. Или както Ивайло Дичев обобщи темата: "комунистическият номинализъм съвсем естествено следва и развива националистическия".


Но подкрепящите идеята за прекръстване на града могат да допуснат сериозна грешка и да подпалят джепането на местната македонска "фидан бойлия". Въпросът е дали благоевградчани искат градът им да си смени името. За момента цялата патардия прилича на медийна история в жегите, инспирирана в социалната мрежа от шепа хора. Едни привлечени от партиотичния сюжет, други от антикомунистически подбуди.


Както ми писа един авторитетен учител по история в математическа гимназия в Благоевград: "Обществеността е изненадана и даже ни е смешно, че се поставя този въпрос. Това е някаква индивидуална акция, в която медиите виждат уж някаква новина."


Готов да се хареса на всички, се включи и самият служебен премиер Георги Близнашки, известен с опита си да организира референдуми. "Искам ясно да кажа, че това няма да бъде направено (да се смени името на града, бел. авт.) без да се вземе мнението на обществеността в този изключително важен регионален център на България", коментира Близнашки, независимо, че по закон темата е в правомощията на президента.


Парламентарните избори и патриотарските забежки обаче са способни да произведат отново казуса с преименуването на Черноморец. През юни тази година жителите на града участваха в куриозен референдум за връщане на старото име на селището – Свети Никола. Куриозен, защото по Конституция и Закона за административно-териториалното устройство смяна на име на всяко едно населено място се извършва с указ на президента. А според закона за допитването до гражданите, местният референдум се организира от съответната община, район или кметство.


Но правният възел е далеч по-малък проблем от опасността да се разпали гражданското недоволство в Благоевград. В града живеят над 75 хиляди души и заедно със студентите от ЮЗУ и Американския университет надхвърлят 100 хиляди. И тук както в цялата страна обаче безработицата е висока (според официалната статиска над 14%), средни доходи са 350 лв. Продължава да има летни режими на водата в околните села. Наркоманията остава сериозен проблем.


Благоевградчани, които често се шегуват, наричайки старите местни фамилии "джумалии" ( от Горна Джумая) едва ли ще бъдат излъгани да се хванат на хорото за преименуване на града. Защото има много по-сериозни проблеми за разрешаване. А и тук историите за вехти комити са по-сладки от всичко.


И за да е ясно: идеята за лютия македонски характер няма нищо общо с "тесния социалист" Димитър Благоев, нито с македонската държава. Да не се бърка и с етническа принадлежност. А с българщината, която е успяла да се съхрани в смутните времена на прекрояването границите на националните държави до средата на 20 век. И за майтап, ако ще се прекръства, Благоевград да се нарече Дилбертанасово. Баш нишан ще е... 


Авторът е роден и е живял в Благоевград близо 20 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  А питаха ли баш "макетата" от Благоевград, искат ли да им се преименува градът ???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Неутрално

  След като ви харесва да живеете в град носещ името на дядото на комунягите, живейте си. Гордейте се и с факта, че патронът ви е и дядо/ тъст/ на най - масовия убиец в новата ни история - командира на тайните въоръжени отряди на БКП, Коста Янков. Планирал, организирал и провел най - кървавия атентат на 16 април 1926г. в храма ''Св. Неделя''. Загиват 214 души. Ранените са над 500. Повечето от жертвите са жени и деца. Такива мити работи, благоевградци!

 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#1:"Γαλλα"]А питаха ли баш "макетата" от Благоевград,[/quote]
  Баш макетата са по на Юг. Тия в Благоевград са мешана салата.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Весело

  Тоя "патриот" да вземе да се върне в час по български и история.

  Пък и от Цар Самуил, Силистренско може да имат малко против. : D

 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  За Дедовград не знам,но Кюстендил непременно трябва да се прекръсти на Майманоловград !


 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо такава злоба, бе Илия? Да не си бил помощник на Причкапов?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Трябва да се преименува!

 8. 8 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Темата е доста деликатна. Лично аз съм против градовете да носят имената на хора, дори да са значителни исторически личности, макар че и тази теза е спорна и има доста аргументи срещу нея. Както и да е за това, но лично аа бих подкрепил преименуването на Благоевград, но в никакъв случай на Цар Самуил (с възможните вариации) - това би било някакъв политически кич.

 9. 9 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В европейска България, която членува и в НАТО, все още има един град, носещ името на сталинисткия сатрап и алкохолик Г.Димитров - президентът е човекът, който може да инициира това положение да се промени, но това е негова последна грижа.
  Няма ли кой да се организира във Facebook по този въпрос, или това не ни засяга?

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#8] от "8th_ball":

  Поддържам мнението Ви.

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "що е маке, все е юнак"...

  По-мАкедонско е сякаш "шо е маке, сито е кОмита".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Аз очаквах, че градът ще се преименува след 89-та. Минаха 25г.,живее ново поколение, което едва ли знае за Дядото. Американците са царе на тая работа, слагаш един светия за закрилник и емблема на града и край-няма спор. Добре, че Варна отдавна не е град Сталин.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Весело

  аз в друг вариант съм чувал "Що е маке все е ..."

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Аман от приоданци/местна благоевградска дума/,които все дават акъл и много ги "разбират" македонските работи и местните хора....

  ThePirinEagle
 15. 15 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Аз не знам държава в света, в която на двама национални нихилисти(Благоев и Димитров), които с думи, публично и с дела, активно са показали, че не са от съответната нация са именувани два големи града. Ако някой знае за друга такава държава, моля нека не се срамува и ни информира.

  Пазете се от доносника vesolr
 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#15] от "GreenEyes":
  Отговорът е лесен: Украйна / Дзержинск,няколко Лениногорск,Ленинское и т.н. почти всичките в Донбас / и Русия/макар че там посмениха доста имена/
  Прав си,че Димитров се чувствал нещо средно между есесерец и руснак,но не и българин. А Дядото,че е бил македонец,става ясно от известната му реч в парламента
  Факт е, обаче,че благоевградчани държат на името на града си и никой няма право да им налага своите разбирания или политически или други пристрастия по отношение името на родния им град.
  Не знам как стои въпросът с Димитровград....но принципът си остава същия. Ако си харесват името - да си го носят...


  ThePirinEagle
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  Никога не съм чувал италианец да се бие по гърдите и да казва това е наше . Виж гърци македонци и други балканци - да.
  Благоевград трябва да бъде преименуван спор няма но не на Цар Самуил.

  klimentm
 18. 18 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално
 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":Кавказците не са по-различни.
  А в консулския отдел на украинското посолство висеше /вероятно още виси/ карта на Велика Украйна на две морета - от Черно до Бяло /северното/.

 20. 20 Профил на Момчилъ
  Момчилъ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не само Благоевград, Велинград и Димитровград също.

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Любопитно

  [quote#17:"klimentm"]Благоевград трябва да бъде преименуван спор [/quote]Предложения?Гледам, че Джумая означавало Петък на турски..Първото, исторически зафиксирано име било тракийското Скаптопара.

 22. 22 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "8th_ball":

  Да, малко е прекалено и би предизвикало вълна от покръстване на имената на средновековните ни владетели. Присмиваме се на Скопие за същото. Най-добре е да се изберат звучни местни наименования (не собствени имена на хора) за всички подобни случаи и да се изберат нови имена с местни референдуми.

  "Winter is Coming"
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#16] от "thepirineagle":Така е...В Русия вече върнаха историческите имена на градове и улици.Например , прекръстения в Свердловск Екатеринбург отново носи името си,предложено от холандеца Вилем Хенин (сигурно е прадядо на известната тенисистка . в чест на Екатерина Първа(жена на Петър Първи).Санкт Петербург отново носи името на основателя си..А, чакай да бъзна зеленоокия комсомолец и знатен русофоб. Санкт Петербург във Флорида(Saint Petersburg )е кръстен на името на Петър Дементиев ( Деменс), руски имигрант.Дементиев е от стар княжески род, писател и бизнесмен.При построяването на града в края на 19 век, той използва напълно осъзнато много от градоустройствените идеи, познати ни от Северната Венеция в Русия.

 24. 24 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 521 Весело

  Кръстете го на мое име. Щом може на Димитър Благоев, значи може и Иван. Става и за Св. Иван Рилски даже. След Димитър Благоев може на всичко да се кръсти, Димитровград 2 например.

 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ми тя активисти по добре да помогнат за премахването на МОЧА. Хем и "макетата" ще са доволни.

  chavo64
 26. 26 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#13] от "rldkfl":

  ... аке

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 27. 27 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Бе, толкова ли няма някой бай Благой от Софстрой...

  CONTADOR GRATUITO!
 28. 28 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Авторе, къде си сега? Що не си си в родния град. Явно си в омразното Софе с кестените и жълтите павета. Ми Горна Джумая както и да се казва все ще ражда особени по мисъл хора. Вж. тълковния речник.

 29. 29 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2936 Любопитно

  [quote#16:"thepirineagle"]Дзержинск,няколко Лениногорск,Ленинское и т.н. почти всичките в Донбас / и Русия/макар че там посмениха доста имена/[/quote]

  Благодаря, ама тези другари в Украйна ли са раждани и украински граждани ли са били? Мисля все пак, че този пример не става и не може да се сравнява с родоотстъпниците и национални нихилисти - Благоев и Димитров.

  Пазете се от доносника vesolr
 30. 30 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Идеята да се преименуват градове има дълга история. И преди 09.09.44. е имало грешки, но комунягите се оляха. Сега им сърбаме попарата, а някакви видни нови преименуватели напират отново на културния фронт.
  Голямата загуба е, че сменяйки топонимията губим и голяма част от спомена за мястото.

  CONTADOR GRATUITO!
 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":
  Какво означава "Благоевград трябва да бъде преименуван спор няма..."????
  През деведесетте имаше един опит и благоевградчани масово се опълчиха с подписка. Имаше мераци и за Сандански и Гоце Делчев. Със същия резултат. Местните хора си тачат и старите и новите имена. Скъпи са им и са част от местните традиции и култура. Важно и меродавно може да бъде единствено и само мнението и желанието на местните хора. Всичко друго си е болшевишки патронализъм.....

  ThePirinEagle
 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#29] от "GreenEyes":
  Да вярно, не са били украински граждани,но както Ленин така и Дзерджински са отговорни за физическото унищожение на хиляди украински патриоти.
  И нещо любопитно от днешните украински новини. Оказа се, че недалеч от Ростов, Уляновска област// имало още един Димитровград....

  ThePirinEagle
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#31] от "thepirineagle":

  Защото е кръстен на личност която н е е допринесла за добруването на страната.Като си харесват името да си го носят но не е вярно че е само тяхна работа.

  klimentm
 34. 34 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Комунистите се опитаха да пренапишат историята по време на тоталитарния режим, популяризирайки треторазредни партийни функционери като Благоев, които не са имали никакво влияние върху политическите процеси на своето време. Тъй че в идеята за преименуването на града няма нищо лошо, макар Благоев да не е терорист от ранга на Коларов и Димитров и дори е ненавиждал болшевиките.

 35. 35 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Много по-нетърпимо е , че има още Димитровград - на името на най-големия престъпник в историята ни. Цар Самуил разбира се, че е милиони пъти по-хубаво име.

 36. 36 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А ДИМИТРОВГРАД кога?
  Или там всички са зомбирани?

 37. 37 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Много по-добре е градът да носи името Васил Левски! По комунистическо признаваха Левски за герой , но с половин уста! В България няма градове, носещи имената на националните ни герои: Васил Левски (гара Левски си гара), Стефан Стамболов, Иван Михайлов, Александър Цанков! Ами Велинград, носещ името на една олигофренка, опитала се да стане терористка! Не е ли по-подходящо вместо Велинград да се нарича: Владо Черноземски, един национален герой убил изверга крал Акесандър и убит от френските варвари...

 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Доста зъби им изпопадаха на комунистите,но тези двата кътника-Благоевград и Димитровград-не си ги дават.
  Както и да е-важното че работата криво ляво я докарахме "Цар" срещу "Другар"-хем да се видим какво представляваме,да се погледнем в огледалото,дето се вика,макар че в огледалото не се вижда кой има червена петолъчка наместо мозък в главата си.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "Јас сум родyм од Загоричане, нo јас не сум Бугарин, јас сум Македонец, македонски Славјанин! …И како таков, ако сакате да знаете, јас се залагам за Македонија, како слaвjaнска земја, да имa сопствено уредување и своја управа."-това казва Дедото.От Коминтерна не възразяват,дори това ги устройва идеално.Днешните коминтерновци също са доволни.

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Това също от 16.12.1917 г. в Народното събрание на България:
  "Ако сте вие убедени дека во Добруџа живеат Бугари, дека во Моравско или во Македонија живеат Бугари, дека во Сер, Драма и Кавала се Бугари, зошто тогаш се плашите од формулата на рускиот цар, „мир без анексии, без обештетување и со право на народите на самоопределување“. Ако сте убедени дека некаде има Бугари, нека се спроведе референдум и да видиме што ќе кажат. Зошто кревате врева? Значи несигурни сте, значи има нешто коешто ве тревожи, некои области завладеани од вас, коишто ако се подложат на референдум ќе ви се измолкнат од рацете.”
  (од говорот на Димитар Благоев „Дедото“ во Бугарското народно собрание, на 16 декември 1917 г.)

  Защо македонците искат да ни откраднат Цар Самуил,а не се натискат да ни крадат Димитър Благоев?

 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#38] от "vjacho":
  Няма да говоря от името на всички македонци, но в Пиринска Македония, независимо дали се чувстваме "македонци" или "българи"или и двете, почитаме и тачим нашите революционери и борци - независимо дали са "комунисти" или "националисти". Никога няма да забравим хората дали си живота за по-добро бъдеще на собствения си народ . И Благоев и Вапцаров,Антон Попов и Гоце, Яне или дори Борис Сарафов или Александров винаги ще живеят в паметта на местните хора.... Ванче Михайлов,цар Фердинанд и есесереца Димитров също няма да бъдат забравени, но с други чувства......

  ThePirinEagle
 42. 42 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#40] от "vjacho":
  Благодаря ти за цитите от Дедото. Имаш ли желание да коментираш,какво "лошо" или невярно казва?

  ThePirinEagle
 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално
 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Мисля,че отдавна е дошло време България да престане да бъде Абсурдистан и отново да заживее като една единна и нормална нация. Време е гражданската война течаща от почти самото създаване на днешната българска държава,да не говорим за 20-те години на XXв., да спре. Вземете пример от нас македонците. Винаги сме били толкова близки и с изпопреплетени съдби-македонци и българи. Ние винаги сме били лошия пример за вас - с нашите безкрайни братоубийства и размирност. Но от десетилетия имаме Мечкин камен. Като паметник. Там всяка година размишляваме за своите добрини и неправди. Защо сме "париите" на Балканите. И почитаме всеки загинал за нашата свобода. Независимо от народност и религия. И не спираме да дискутираме. Понякога се плашим от отговорите,но не спираме....В България има плахи опити,но все още тази свобода на дискусии и отхвърляне на клишета и догми в името на истината ги няма. Има налагане на нови и нови националистически постулати,патриотарство,но не и взор към истината,справедливостта и взаимното уважение....Нито Македония,нито македонците са това,което повечето медии в Бг ви внушават,че са. Добре че България няма своя Пут*ин. Не знам защо,но непрекъснато ми изникват асоциации между Украйна и Русия,колкото и нелепо да звучи в днешния балкански контекст........

  ThePirinEagle
 45. 45 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#42:"thepirineagle"]Благодаря ти за цитите от Дедото. Имаш ли желание да коментираш,какво "лошо" или невярно казва?[/quote]

  Коментирайте Вие!Ето Ви още един цитат,малко по-актуален.Във връзка с една годишнина:
  "Димитър Благоев за Съединението на Княжество България с Източна Румелия: "Сега вече е доказано, че 6-й Септемврий е изцяло работа на принца Батенбергский, извършена за достигане на свои цели, че този принц се подигра с народните чувства за своя лична изгода, че пехливанина 3. Стоянов послужи в ръцете на принца Батенбергския за маша, че 6-и Септември е дело направено против интересите на българский народ." (Димитър Благоев - „НАШИТЕ АПОСТОЛИ", София, 1886 г.)"
  Моят коментар е кратък:
  Видно е че когато се е съграждала българската държава,едно лице се е съпротивлявало с всичка сила.Един областен център носи името на това лице и болшинството "държавни мъже" към днешна дата намират това за нормално.

 46. 46 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#15] от "GreenEyes":
  Поразгледай имената на много руски градове и градчета.
  Но че в малка България има два града, носещи имената на исторически заклеймени комунистически лидери, е отчайващ факт. Отчайващо е безхаберието и нихилизма на самите хора, живеещи в тези градове. Нима ако си съберат достатъчно голяма официална подписка, спрямо броя на живеещите в тези населени места, с желание за промяна на имената, ще се намери президент, който да не я уважи?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 47. 47 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#36] от "ppopov_67":
  Днес Димитровград е известен главно с това, че от него тръгва империята за поп-фолк музика - Пайнер.
  Неин символичен император е Митко Димитров - Митю Пайнера.
  Тъй като Димитровград не е преименуван, а изграден и кръстен в чест на въпросният социнтернационалист, няма как да му се върне старото име например, допускам че жителите му са съгласни да си стои така.
  С това се надявам, че отговарям на справедливият Ви въпрос.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK