Съединението ни

Съединението ни

© Държавна агенция "Архиви"Текстът е публикуван в портала "Култура"  


Някак не върви да се говори за Съединението или единението ни по време на избори.


Знайно е, че изборите очертават и разграничават обществените нагласи, съответно носят разединение, поне в предизборната борба. Особеността на българската политическа ситуация обаче е в трайното ни разобщение. Разединени сме дотам, че дори не би било преувеличено да се твърди, че пребиваваме в някаква особена и перманентна изборност. Как иначе да си обясним цялата налудничава еуфоричност на родния ни политически живот – с поредния "кандидат-спасител" на Отечеството, дето ръси глупости без вътрешна цензура, че се и гордее с това; с подскоците, като на бълхи, от ляво към либерално, оттам към дясно и обратно. Тъй де, както пише Алеко Константинов, "става се депутат по всякой начин", даже с "побъркани местоимения". Я, колко "украшения" и "експертност" имаше в последното Народно събрание…
И като споменах Народното събрание, няма как да отминем втората голяма трудност, заговорим ли за Съединението – трафаретността. Че кой ли собствено не си е плакнал устата на тази тема или не се е произнасял по девиза, изписан с големи букви на фронтона на българския парламент – "Съединението прави силата".


"Съединисти" – поне на теория – в България бол. Както се казва, яйце да хвърлиш, все на такъв ще попаднеш.


Защо ли тогава сме тъй разединени?


Няма как в случая да минем без малко история.


В основата на всичко, както знаем от учебниците, са решенията на Берлинския договор от 1\13 юли 1878 г. В съответствие с тях нова България е фактически разделена – на автономно и трибутарно княжество в Северна България, на автономна област в Южна България (Източна Румелия), а пък Македония остава в границите на Османската империя. Дотук обяснението е добре известно и то се приеме с голяма доза одобрение от мнозина – виновни са Великите Сили. Те са разединили България, те са съсипали националния ни проект, че и продължават да ни разединяват и досъсипват, докато Русия, нашата освободителка, винаги ни е мислила доброто, закриляла ни е и безкористно ни е помагала, даже когато сме й обръщали гръб. Спирам дотук, ако някой не е запознат с въпросната теза, да хвърли едно око на писанията, които бълват определени интернет-форуми.


Проблемът на лесните отговори е, че те обидно подценяват не само интелигентността ни, но и целия набор от усилия, вложени от нашите деди, за да я има днешна България.


А Съединението е тъкмо един от жалоните в историческата ни памет, който не е редно да бъде преиначаван и си струва да бъде осмислен.


Ясно е, че решенията на Берлинския конгрес са тежък удар не само върху недоосвободена България, но и върху амбициите на Руската империя да играе ключова роля на Балканите и да контролира Проливите. Ала нещата изглеждат по един начин приживе на Царя Освободител (тоест до март 1881 г.), защото Александър II добре помни жертвите, дадени в руско-турската война, и не е никак склонен с лека ръка да зачеркне постигнатото. Вълненията в Южна България от 1879 г. внасят смут в европейската дипломация, те са удобен повод да бъде склонен султанът да не вкарва предвидените от Берлинския договор турски гарнизони в Източна Румелия. Тогава възникват прословутите "гимнастически дружества", в които българите на възраст между 20 и 40 години минават началата на военно обучение.


Ситуацията коренно се променя с встъпването на престола на автократа Александър III, който не крие неприязънта си към всякакви свободомислия, още по-малко към разни български слободии. Под натиска на Русия е суспендирана Търновската конституция, свалено е законното българско правителство на Княжеството, ръководено от Петко Каравелов. Начело на страната застава Казимир Ернрот, генерал на руска служба и доскорошен военен министър. Така в срок от три години, докато трае т. нар. "режим на пълномощията", Княжество България практически става руска губерния, управлявана от руски генерали и казашки нагайки. Търновската конституция, гордостта на новата българска държава, е запокитена на бунището и следосвобожденският печат алегорично говори за нея като за "Коста Куция".


Наистина набързо окуцява младата българска демокрация, щом мнозина от най-видните политически и културни дейци (повечето от тях русофили!) са принудени да търсят закрила в Източна Румелия. Там се озовават Петко Каравелов и дядо Славейков, Вазов и Константин Величков, Захари Стоянов и Димитър Ризов. На повечето от тях даже не им се разрешава да се връщат в Княжеството, за което трябва да чакат специално позволение, което идва да покаже, че под формалната власт на султана се е живяло комай по-либерално, отколкото под управлението, назначено от руския цар.


Някак лесно забравяме всичко това. Забравяме и за броженията в Княжеството при "режима на пълномощията", подробно и документално описани от Симеон Радев в "Строителите на съвременна България". Забравяме колко крехка е била българската свобода, как само крачка ни е деляла от


"задунайската губерния"


Забравяме, че тъкмо Русия – Освободителката – не е имала интерес от силна и обединена България, защото й е било потребно покорно княжество, управлявано "по руски", като плацдарм на руските интереси.


Затова, за сведение на днешните русофили, не би било зле накратко да се припомни генезиса на прословутото деление на русофили и русофоби, доколкото е свързано тъкмо със Съединението.


То ни връща към 1882 г. – по времето, когато Източна Румелия се изпълва с български общественици, изгонени от България, след преврата, извършен под диктата на Русия. Тогава човекът на руското консулство в Източна Румелия – Ив. Евстр. Гешов, заедно с Константин х. Калчев и цялата им група започват да наричат себе си русофили, за да се отграничат от Петко Каравелов, П. Р. Славейков, Захари Стоянов и другите изгнаници от Княжеството. Именно те дават на противниците си наименованието русофоби, което последните с охота приемат. Преди това съответните групи са се наричали помежду си гешовци и анти-гешовци, или още по-класически – консерватори и либерали. В Източна Румелия русофилите минават за казионни, а след 1884 г., когато Русия категорично се обявява против евентуалното Съединение и единна България, започват да наричат русофилите с прозвището лъжесъединисти, което трайно им се лепва.


Ето го коренът на делението.


Русофили или русофоби.
Лъжесъединисти или съединисти.


След Съединението на България, лъжесъединистите-русофили наново сменят названието си. Решават да се нарекат народняци – по името на новооснованата Народна партия, сиреч да са по-близо до народа. И така я карат до Балканската и Междусъюзническата война, когато управлението им вкарва България в гибелта на крушението: заради "престъпното безумие" на цар Фердинанд, както и заради утопичните им надежди в арбитража на руския император, заради убедеността им, че Освободителката бди зад гърба на България.


"С Русия политика не правя", обичал да повтаря един от техните лидери – д-р Стоян Данев.


Днес тази максима, само че като предупреждение, може би не е зле да се изпише на видно място в сградата, на чийто фронтон е написано "Съединението прави силата".


Поколенията трябва да помнят и знаят до какво може да доведе сляпото политическо предоверяване.


Както трябва да се помнят имената на истинските съединисти. На онези основатели на Централния революционен комитет в Източна Румелия, които в края на жаркото и душно лято на 1885 г. довеждат начинанието си докрай.


На някои от малкото съхранили се фотографии можем да видим д-р Георги Странски, Захари Стоянов, Димитър Ризов, Иван Андонов, Иван Стоянович и майор Данаил Николаев

Съединистите

© Портал "Култура"

Съединистите


Съединисти, които се уповават на себе си и на съотечествениците си, без да са оръдие на чужди интереси.


Съединението се извършва със самостоятелни български сили. И това е най-главното. С целия възможен риск, който крие за българската независимост.


Преди да стане то факт, Захари Стоянов пита и иронизира:


"Каква симпатия и какво уважение ще има пред Европа оня народ, който вика от кюмюрлука: "Оле-ле! Г-н консуле! Ела ни освободи, Европо! Ние сме поплювковци, бай Бисмарк! Ние сме мирни християни. Ние сме покорни глави. Аман джанъм? На подобен народ казват, че е стадо, че освен да оре и копае, той не е достоен за нищо".


Съединението преди всичко е постигане на българското национално достойнство.


Отвъд всякакви "филства" и "фобства".


За съжаление, често забравяме за това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много добре е всякак и навсякъде да се пише и говори за това !
  Ужасното е, че по-голяма част от възрастните са с промити мозъци и слепи "русофили", и "съветофили", и изобщо неграмотници, а младите или не се интересуват, или вярват папагалски на родителите си !
  Като сложим и могъщата пета колона, и директното икономическо влияние на руския режим ...
  Бог да пази България !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  КОЙ беше против Съединението ни? КОЙ подтикваше Турция да ни нападне? КОЙ след това донесе само злини на България? КОЙ иска да ни откъсне от Европа?

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2682 Весело

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ !
  Съединението , както и обявяването на НЕЗАВИСИМОСТТА на 8 септември 1908-ма сме си ги постигнали САМИ !
  И това са си наши най-български поводи за празник !И това трябва да са нашите НАЦИОНАЛНИ празници ,
  а всички останали само официални !

  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  [quote#1:"Трийте политкоректно !"]Аз си мислех, че ще си припомняме славни дни пък то било антируска пропаганда.[/quote]

  Чудно защо ВСИЧКИ наши революционери и възрожденици са ПРОТИВ Русия?
  "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!" Захари Стоянов

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#2:"роджър"]Бог да пази България ! [/quote]
  От Аллах на първо място. Щото нещо много напорист и нахален стана напоследък тоя Аллах.
  [quote#0:"статията"]Съединението преди всичко е постигане на българското национално достойнство. [/quote]
  Така е, Съединението просто "коригира" един несправедлив договор, който оставя голяма част от българското население под властта на чалмите. За съжаление, поради редица причини, не са могли да решат проблема докрай и остават заложени етнически бомби.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 510 Разстроено

  На днешния ден трябва да се напомня това - ако имперска Русия не се бе втурнала да ни "освобождава", за да си гарантира достъп до проливите, България щеше да се освободи в естествените си национални граници.
  Нямаше да има Берлински конгрес и рзапокъсване, нямаше Макединия да е откъсната, нямаше да се водят всички пагубни войни за освобождение и обединение.
  Затова: "Проклет да е оня миг в който руски крак стъпи в Родината ни..."

  А аз ще добавя.

  Проклети да са всички ония, които и днес продават България на поредния руски самодържавец бКП и клонинги, АБВ, ДПС, Атака, ББЦ и ГЕРБ.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маша и Медведев":


  [quote#5:"Маша и Медведев"]Чудно защо ВСИЧКИ наши революционери и възрожденици са ПРОТИВ Русия? [/quote]
  ===================

  Няма нищо чудно !
  Това са си били българи на място !
  БЪЛГАРИ , а не рубладжии !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Да ме прости Господ, но май по-добре да ни пази от "православието" на полковниците от ДС и генералите от КГБ !
  Честит празник !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Честит празник!
  Нека България води независима политика и да не се кланяме нито на Изток, нито на Запад.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Русофили или русофоби.
  Лъжесъединисти или съединисти.

  След Съединението на България, лъжесъединистите-русофили наново сменят названието си. Решават да се нарекат народняци

  Това драги путинисти можете да си го напишете 100 пъти на хладилника

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  Нещо сте объркали датите малко. Трябваше да го пишете по друго време това нещо.

  Съединени на България - 1885 г.
  При Съединението Русия е била не точно против, а по-скоро се е дразнила, понеже не е съгласувано с нея.

  Обявяване на независимост - 1908 г.
  "Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. "

  Което няма нищо общо с писанията по-горе.

  Но дерзайте. Ще измислите нова История.

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  [quote#10:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7"]Нека България води независима политика и да не се кланяме нито на Изток, нито на Запад. [/quote]

  За да свършим като Украйна ли ? Преди БЪлгария да си изгради силна икономика ( 40-50к БВП РРР) за да си позволи армия като примерно на Дания и Холандия ( всяка една от тези страни , по отделно, има ВВС по-силен от целия руски Западен ВВС и флот по-силен от руския балтийски и черноморски взети заедно) , до тогава НЕ МОЖЕМ да водим независима политика и такива призиви най-често са призиви за да можем да бъдем поробени пак от руснаците

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#11:"Karelson"]Това драги путинисти можете да си го напишете 100 пъти на хладилника[/quote]
  Хайде поне днес да потиснем пристрастията си.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  [quote#5:"Маша и Медведев"]Чудно защо ВСИЧКИ наши революционери и възрожденици са ПРОТИВ Русия? [/quote]

  НЕ ВСИЧКИ са били против Русия! Има един голям български възрожденец и герой и патриот, който е бил русофил... неговото име е Капитан Петко Войвода! В края на живота си, той е бил репресиран, затова, че е бил русофил, но винаги е мислел и милеел за родината си!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#14] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7":

  Това е невъзможно ми се струва.... българите трудно можем да бъдем единни, което е много тъжно, но е факт.... а различните политически пристрастия разделят народа ни от край време.... те разделят дори семейства. За съжаление....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Гневно

  [quote#12:"Трийте политкоректно !"] в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. "[/quote]

  Но Русия от златото в тонове, с които млада България е трябвало да ПЛАТИ освобождението си, не се е отказала!!!!

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#15:"Иво"]Има един [/quote]

  Е тъй де, ЕДИН възрожденец, приятел на Гарибалди и Италия.
  Един!!! Ти го написа.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  Това НЕ е вярно! Това е един лъжлив МИТ, който циркулира във форумите отдавна, но нямащ нищо общо с реалността! Млада България НИКОГА не е плащала тези тонове злато просто, защото нашата държава НИКОГА не ги е имала тези пари за да ги плати!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Хубаво е да се чете. Документи!!! Не само че е платила, ами е издържала руски генерали, живущи не в България.Не се набутвай с руския "алтруизъм"! Не всичко с нашето "освобождение" е такова, каквото е преподавано до скоро.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Млъкни поне днес, съветофилче!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Явно някои автори независимо от темата си винаги могат да кажат само едно - да пропагандират фобство и да обявяват дадена страна за враг и причина за всички нещастия на българите. Жалко че в този празничен ден, отново сме жертва на политическа пропаганда, отново търсим "неприятел" под лицемерни възгласи за уж "единение". Въпреки всичко - честит празник.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Княжество България практически става руска губерния, управлявана от руски генерали и казашки нагайки.
  ==========================================
  Е тук и Гьобелс би се изчервил.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#20] от "Alexander97":

  За руските генерали, които е издържала нашата държава може да е вярно, но това не е коствало толкова много пари... но за тоновете злато НЕ е вярно! Имало е, такъв документ в който се говори за тази компенсация, но нашата млада държава е НЯМАЛА толкова много злато, че да го даде на руснаците! Това злато никога не сме го изплащали на Русия...

  П.П.
  В едно от предаванията на Божидар Димитров, той също сподели това което казвам в момента.

  Все пак, ако намериш някъде в интернет документ, който удостоверява, че сме платили това злато на руснаците ще ти бъда благодарен. Не искам да бъда алтруичен, просто трябва да пишем истината във форумите.... да бъдем коректни и точни, до колкото това е възможно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Весело

  [quote#21:"Маша и Медведев"]Млъкни поне днес, съветофилче!!! [/quote]

  Маша, обвинява ме, че съм съветофил (нещо, което разбира се НЕ е вярно, защото съм европейски демократ социалист), а в същото време ТИ самия се държиш, като СЪВЕТОФИЛ! Защото съветофилите, като теб са налагали цензура в медиите и са искали да затворят устата на всички инакомислещи! Сорри, обаче слава Богу България е демократична държава и има свобода на словото и мисълта! Ако, това не ти харесва.... прав ти път към КНДР, там съветофили като теб ще се чувстват добре!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вече 70 години ни промиват мозъците, че видиш ли, Руската мечка е големия брат, който ни закриля и обича.

  Истината е ясна на всеки средно интелигентен човек - големият ни брат пет пари не дава за нас, постоянно ни експлоатира, още от както сме се родили, налага ни на сила своите "ценности" дори когато вижда, че искаме да вървим по друг път, по-правилен от неговия.

  А бе като цяло - много гаден и деспотичен роднина, никой не би искал да има такъв в семейството си.

  Честит празник, нека спрем да бъдем русофили, американофили или еврофили и започнем да бъдем българофили.Знам, че не е модерно родолюбието, по готино е да мразим България и постоянно да се самоиронизираме и мачкаме, но това трябва да се промени.По пътя на омразата и разделението се стига само до бедност, отчаяние и емиграция.Историята го е доказала.

  The things you own end up owning you
 28. 28 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хвала на хората постигнали Съединението! Хвала на майките им!
  Хвала не тези, които са го задържали! Честит празник на всички български граждани, които милеят за страната.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Рубладжиите са малко в България.Лошото е,че са на високи позиции и са много гласовити. Да им запушим устите! Честит празник!

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  [quote#26:"Иво"]защото съм европейски демократ социалист[/quote]

  ХАХАХАХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#2:"роджър"]Ужасното е, че по-голяма част от възрастните са с промити мозъци и слепи "русофили", и "съветофили", и изобщо неграмотници, а младите или не се интересуват, или вярват папагалски на родителите си ! [/quote]
  Не си живял "по време оно", и не бързай да лепиш етикети на "по-голяма част от възрастните"

  Тогава нямаше интернет, много малко източници на релевантна информация (освен "западните" радиостанции), и трудно се намираха книги отпечатани преди 9/9/44. А в училищата се учеше една изопачена история. За статии като тази...не можеше и да се мечтае дори.

  И въпреки това не всички бяха с промити мозъци, повечето бяха достатъчно разумни да не споделят какво мислят.
  До коментар [#2] от "роджър":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "Трийте политкоректно !":

  пропаганда щеше да е ако русия не беше против Съединението, ако не беше организирала и плащала преврати в България, ако не беше преследвала истинските българи...

  ...но тъй като всичко това е факт, статията просто ни го напомня в противовес на дългогодишната пропаганда за "братската " роля на русия в България

 33. 33 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Честит празник на всички Българи и нека никога да не забравяме жертвата на българските герой!

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#2] от "роджър":

  Остана си сал единствен грамотник.

 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Забравяме, че тъкмо Русия – Освободителката – не е имала интерес от силна и обединена България, защото й е било потребно покорно княжество, управлявано "по руски", като плацдарм на руските интереси."

  За съжаление факт. И до днес е така и продължава да подрива опитите за изграждането на силна и независима Българска държава работеща в интерес на страната и на нацията.

  Разбира се оттеглянето на руските офицери по време на Съединението донякъде е обусловено и от характера на Александър III.

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3562 Любопитно

  "В основата на всичко, както знаем от учебниците, са решенията на Берлинския договор от 1\13 юли 1878 г."

  Няма да е зле в тези учебници да пише, че разпокъсването на българското землище започва още със Сан-Стефанския договор: Северна Добруджа е дадена на Румъния, Пирот и Ниш заедно с Поморавието на Сърбия, Централните Родопи с половината Смолянска област, остават в Османската империя...

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не зная защо мислиш, че не съм живял тогава /не че не предпочитам да съм по-млад в момента, но уви/ ... над 50 съм, и като казвам по-голямата част, очевидно нямам предвид "цялата" част.
  Да, тогава нямаше инфо, но вече 25 г. има, а по-голямата част продължава при условията на промитост ... не ли ?
  Честит празник, живи и здрави !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Честит празник на всички БЪЛГАРИ!!! Разединението все някога ще приключи, дано запазим величието на българския дух изумявал не веднъж света.

  Коментиране на анализираното, вече...
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  Честит празник! Хвала на истинските българи направили възможно Съединението.
  Далеч от Русия и вечните им имперски амбиции.

  klimentm
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Любопитно

  Х 0000 2014

  уточнения по повод

  "Съедининието Ни" от Тони Николов

  Благодарности.

  19 век
  Отслабване на Османската и на Европейски империи/монархии.
  Европейските монархии представляват шуробаджанашки фамилии.
  Развитие на републикански и националистични тенденции.
  Развитие на капитализъм и на "антикапитализъм".
  Демократични тенденции за освобождение от робство -
  робство "буквално" или "завоалирано".

  САЩ: закони срещу робовладелство и търговия с роби,
  при президента Линкълн - убит от атентатор.

  Русия: декрет против крепостничеството,
  при цар Александър II - също загинал от атентат (марксистки анархистки), след руско-турската Освободителна война.

  Руско-турската Освободителна война е подтикната, в частност,
  от неуспешното Българско Априлско въстание от 1976 срещу османското турско иго и от последвалия отзвук.

  Християнска Европа настоява и провежда конференция в Константинопол с която да убеди Султана в необходимост от
  про-християнски реформи. Християнска православна Русия получава "мандат" да действа като покровител на православните
  християни, а след Половинчати султански реформи -
  за руско-турската Освободителна война.

  Преди това, 1848:
  Марксистки Манифест.
  Призив за глобална комунистическа диктатура на "пролетариата".
  За агресивно атеистистичен (безбожен) милитаризъм.
  За "научно" идеологизиран локален и глобален тероризъм.
  За "модерно робовладелство".

  "Ситуацията коренно се променя с встъпването на престола на автократа Александър III,
  който не крие неприязънта си към всякакви свободомислия,
  още по-малко към разни български слободии.

  Под натиска на Русия е суспендирана Търновската конституция, свалено е законното българско правителство на Княжеството..."

  След 1917 Марксисткият СССР 1921-1991 слага край на руските
  монархии, настанява се в Русия и "зарубежом",
  а през 1991 се разпада... уж окончателно.

  СЕГА: КАТЕГОРИЧНО "НЕ" НА ХИБРИДНАТА ХИДРА.

  Честит Юбилей от Българското Съединение.

  Честит Юбилей, Европа.

  Честит Юбилей, Америка.

  Честит Празник на Майка България.

  Празник и за обширно малка Русия... овпутена от путинизъм.

  "Путинленд" ке падне.

  БОГ Е ЛЮБОВ.

  СЛАВА БОГУ.

 41. 41 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#12:"Трийте политкоректно !"]Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. " [/quote]
  И този опростен дълг не е ли възстановен от българска страна?


  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ !

  ne mutlu türküm diyene.
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Любопитно

  first things first...

  Разсмя ме - признавам,
  и накара да се замисля

  Кой знае, може би в самото човешко Начало
  муждучовешкият обмен на информация бил гладък,
  не членоразделен и "телепатичен".

  След печално успешно изкушение,
  Адам и Ева хапнали "ябълка от дърво на знание",
  паднали в греховен физически екстаз
  и от там нататък обменяли информация членоразделно?

  Много още грехове против Един Господ Божия Закон
  "сътворил" човешкият род и патил от греховете си.

  Според легенда, Единий Господ Бог наказал строителите на "супер велика" Валилонска кула за тяхната дързост и гордост,
  посредством (езическа) многоeзичност.

  Минало време.

  Един Господ Бог благословил човечеството с Нов Закон,
  за Нова ера, с Мисията на Божия Син Исус Христос
  Спасител.

  Новият Завет бил преподаван на човеците
  с устни думи и с дела за пример.

  Христови Апостоли написали Евангелия на писмени езици от
  Старата "езическа" ера: гръцки, еврейски, латински и др.

  Стари вражди и безпросветност били причина
  Божията Христова Повеля за Универсална човешка нравственост
  да бъде погрешно разбирана като "чужда култура"
  и "вража конкуренция".

  Осебено важи за арабска култура, която погрешно "разпознала"
  в християнството някой свой стар "заклет враг" - юдеизъм или друг.

  Освен това, старите "езически" писмени езици
  били непонятни и чужди за много човеци и народи,
  които били въведени в Христовата Вяра
  словестно устно, а не писмено.

  Освен това, "старите" езически писмени езици били млади,
  формирани донякъде от йероглифни писма и подобни...
  близки до един или друг алфабет или "азбука",
  и разбираеми само за елит.

  Освен това, с липсата на или разнообразни "стандарти",
  "езическите" езици били нежелателно сложни,
  вкл. "обективно не фонетични"
  по отношение (не)съответсвие между
  писмени знаци (букви) и звуци (фонеми).

  Предвид съображения като гореизложените,
  България и Византия спонсорирали
  Християнски проект за Нова Универсална Писменост.

  За универсално просвещение и общуване между хората.
  За "Правилно Славене" на Един Господ Бога.

  Православната азбука и писменост - на Св. Кирил и Методи
  и безброй последователи.

  Не за отделяне/разделяне/израждане дефиниране на "славяни".

  ЗА ЧОВЕЧНА ПРОСВЕТА ЗА СЛАВА НА ЕДИН ГОСПОД БОГА.

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Бог да пази България !
  - цитат на коментар #2 от “роджър”

  От Аллах на първо място

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Държавен вестник номер 2, 10 януари 1884 г Указ 1144:

  "Ний, АлександърI, с божията милост и народна воля, Княз на българите, провъзгласяваме :
  Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор".
  Разноските са 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки. Това се равнява на 32, 5 тона злато по онова време

 44. 44 Профил на Nakom
  Nakom
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Един чисто-български празник да има, и пак ще излязат психично болните да храчат по Русията.Та Русия лоши работи е свършила с тях като деца, много ги е наранила чувствителните.Четвърт век слушам как я хранят, все тя за всичко виновна.

 45. 45 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#25] от "Иво":

  Мислиш ли, че този документ примерно цар Александър ІІ-ри го е туитвал?

 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#44] от "Nakom":

  Наком, и на теб са ти гравирали в мозъка за "братската БЕЗКОРИСТНА помощ " от Русия. Прочети за какви безумни суми става дума - след това пиши опровержения.
  За след 1944 не ми се пише, че ми се гади от безсрамния грабеж!

 47. 47 Профил на Nakom
  Nakom
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Слушай Сашко_набора
  Като говориш за четене, вземи да отчетеш, че ако си прочел и половината исторически книги които съм прочел аз, идолът ти Криско ще се преквалифицира в римски папа.
  Преди да наливаш акъл по форумите, се обади на мама по айфона да ти купи от магазина.

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nakom":

  Не виждам, въпреки "прочетените книги", да твърдиш, че написаното в пост 43 не е вярно, и понеже така, веднага лични нападки към автора ... типично, бих казал, за "филите" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3805 Любопитно

  Eничери налазили Европа и Русия в края на 19 век...

  Русия била повалена, захлупена от и заключена в СССР
  до 1991.

  Напоследък пак я дърпат натам, в нещо по-тясно.

  Устойчив рецидив, но Цивилизацията май най-сетне се усети
  и предприема мерки.

  Путинленд ке падне.

  Твоят личен принос?

  Като начало - откажи се от чукчавия си аватар.

  Да Пребъде Българското Съединение!

  България на Всички Морета - с Мирни средства*

  _________________________________________
  *ако желае

  До коментар [#44] от "Nakom":

  Един чисто-български празник да има, и пак ще излязат психично болните да храчат по Русията.Та Русия лоши работи е свършила с тях като деца, много ги е наранила чувствителните.

  Четвърт век слушам как я хранят, все тя за всичко виновна.

 50. 50 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nakom":

  Какъв Криско, какви идоли, кой на кого акъл да купува?
  Фактите по-горе, фактите след 44 година!

 51. 51 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 625 Весело

  До коментар [#4] от "Чардо":

  +++++++++++++++++++
  Взе ми думите от устата!

 52. 52 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#1:"Трийте политкоректно !"]Аз си мислех, че ще си припомняме славни дни пък то било антируска пропаганда.[/quote]
  Ами както историческите факти са такива какво да правим, да ги премълчаваме ли?
  Но е характерно за мурзилките - излагане на историческите факти за тях е "антируска пропаганда"! все едно да наречем описание на башибузушките изстъпления - "антируска пропаганда"!
  все си мислех че и у мурзилките е останал малко патриотизъм ама где го?

 53. 53 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 684 Весело

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти.....
  До коментар [#47] от "Nakom":нещо като за тебе, та да почервенееш още малко...

 54. 54 Профил на Nakom
  Nakom
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alexander97":

  Какви факти бе джоджен?.Ти комунист видял ли си, камо ли комунизъм.И какви факти те огрели, я си чети учебниците.
  Роджър- кой какво твърди?
  Аз твърдя, че ми писна от хейтъри.Нито отричам, нито признавам.Ясно, че за да има русофоби няма 10 години след освобождението, си има и причина.Няма как да го отречеш.
  Но тоя поплювко на 17 години да ми обяснява какво как било (ама той го чул от баща си видиш ли), е не

 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#54] от "Nakom":


  [quote#54:"Nakom"]Какви факти бе джоджен?.Ти комунист видял ли си, камо ли комунизъм[/quote]

  Речникът ти е като на текезесар. Съдя от първото, което ти идва на ума- джоджена!
  Прочетеното не го разбираш.
  Има си медицински термин, но много ще се затормозиш, ако ти го кажа!
  Историята е съставена от редица факти, които няма как да промениш.
  Пий още една ракия и лягай да спинкаш.
  Лека нощ!

 56. 56 Профил на Nakom
  Nakom
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Джоджен е синоним на нискорасляк.
  Човек трябва да е чел българска класическа литература за да го знае.Медицинските термини не са достояние на 10ти Б клас.
  Спирам да отговарям на каквито и да било палячовци в този форум и приключвам с диспутите с психично болни.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#43] от "Alexander97":

  Предполагам ти е коствало много време и усилия за да намериш този документ, поздравления за което...

  Но, знаеш ли.... още се чудя от къде нашата държава може да даде на Русия през 1984 (едва 7 години след нашето освобождение) 34 тона злато. Не е тайна, че тя е била бедна и тогава... според мен това злато никога не сме го давали на руснаците, поне логиката е такава. Може те да са ни опростили този дълг... Но, може и да греша...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 783 Разстроено

  "Дневник", защо на Вашия сайт не работи скриването на коментари от руските тролове които отбягвам?
  На сайта на "Капитал" всичко си работи...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 59. 59 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 783 Весело

  "роджър
  id.capital.bg/ssh34368102
  Дата на регистрация: 01 юни 2014"

  Много гъби таз година. Така де, тролчета/Кутевчета

  Обърнете внимание колко много подобни никове се навъдиха напоследък! Три букви следвани от 8 цифри! По тоя опознавателен номер им начисляват рублите сигурно - ssh34368102 и тям подобни!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 60. 60 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#7] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":

  Както би могло да се очаква по примера на гърци и арменци, турците по-скоро биха освободили българските земи от българите.

 61. 61 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  Но Русия не е била против Съединението.
  - Подписва се много преди това протокол между членовете на Съюза на тримата императори за съгласието им за обединението на България
  - Русия е била съгласна да признае съединението ако в прокламацията не присъства името на Батемберг
  - След Съединението Турция е събрала войски, за да възстанови статуквото но е спряна от строго руско предупреждение за ненамеса
  - След Съединението Румъния изявява готовност да вземе Добруджа но Русия концентрира войски срещу нея и я отказва от тези намерения.
  Някои десни другари говорят, че Сърбия е била подтикната от Русия да ни нападне но истината е, че е била финансирана и въоръжена от Австрийската империя и австрийската империя спира българите при настъплението им към Белград

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK