Изчезващата доброта

Валери Петров

© Живко Ангелов

Валери ПетровТекстът на Теодора Димова е от портала "Култура"


Толкова много изписахме и изговорихме за Валери Петров. Почти на всяка страница във фейсбук има негово стихотворение. На поклонението му се стекоха хиляди. Въпреки че 94 години са отвъд обичайния предел на човешкия живот, ние пак сме изненадани и опечалени. Сега слушаме негови интервюта, в които той с присъщата си детска усмивка сам се учудва на своите толкова много години.


И въпреки това – чувството, че осиротяхме, че се оголихме, че оставаме още по-незащитени, още по-раними, още по-сами. Защото неговата доброта ни пазеше и ни защитаваше. Да, неговата топла, приятелска, така обикновена и необичайна доброта.
За тази изчезваща доброта искам да кажа няколко думи. Именно тя е, което прави творчеството му толкова красиво, духовно, уникално и едновременно с това достъпно за всеки. Стиховете му като че ли са детски, толкова са леки, игриви, шеговити, милващи, песенни. А в същото време са така дълбоки и мъдри, в тях винаги се усеща и мъничко тъга, усеща се откровеност и изповедност. И най-характерното е, че те винаги са поучителни и никога дидактични. Валери Петров се отнася към читателите си така, все едно че всички ние сме негови деца.


Като гледаме и слушаме Валери Петров ни стават някак съвсем ясни думите на Иисус Христос – да бъдем като децата. Защото пред очите ни е ето – един възрастен вече човек, а не можем да се отървем от усещането, че срещу себе си имаме дете. С тази негова лека притеснителност, че говори пред камера, пред зрители, че го записват, с тази негова кротост да намира най-обикновените думи и да им придава изразителност и топлота, в цялостното му излъчване се усеща детска чистота, честност и неподправеност.


Именно това негово излъчване на дете най-силно се запечатва в съзнанието ни. То е толкова силно, че когато четем стиховете му, неизменно чуваме неговия напевен глас, все едно, че той ги чете лично на нас. И през гласа му усещаме и неговата непресекваща удивеност от откривателството на света – онази удивеност, която е в погледа на всяко дете.


Защото Валери Петров винаги говори от сърцето си. Защото добри и топли думи може да говори само човек с добро и топло сърце.


Днес добротата на добрите хора вече е съвсем друга. Да, повечето хора в крайна сметка са добри. Лъжците, крадците и мошениците са малцинство. Повечето хора са добри, но добротата, която излъчваше Валери, беше от друг тип, като че ли не от този свят.


Или може би това е доброта, която е от изчезващ тип, доброта, за която вече дори нямаме примери, доброта, която постепенно потъва в забравата, защото нейните носители стават все по-малко и все по-малко, доброта, която ние дори няма да успеем да разкажем и да обясним на децата си.


Тези дни често се споменава неговата позиция в началото на 70-те години, когато той е едни от малкото писатели, неподкрепили декларацията срещу Солженицин. Струва ми се, че дълбоката причина за това е отново в неговата доброта, защото добротата не осъжда. Добротата не позволява на човека да осъжда. Добротата не позволява да бъдем ментори, да се поставяме над другите, да имаме по-голямо самочувствие от тях, да се мислим за по-добри, по-талантливи, по-умни от другите.


Ето тези неща ние виждаме в личността на Валери и сме запленени от тях. Неговата позиция по отношение на Солженицин ми се струва не толкова политическа, колкото човешка – позицията на добротата.


Добротата никога не е индиферентна. Добротата не е пасивна. Добротата не е страхлива. Добротата никога не влиза в сметки, комбинации, не търси изгода. Добротата винаги е пръв приятел.

Поклонението за Валери Петров

© Георги Кожухаров

Поклонението за Валери Петров


Около час чакахме на опашка пред Народния театър, за да поклоним за последно пред "остарялото момченце". Този час се разтяга до вечност. Хората, пред които можем така да чакаме – в смирение и кротост, и благодарност – стават все по-малко, все по-малко.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 802 Неутрално

  През ноември 2010 г., на деветдесет години, Валери Петров застана начело на протест срещу властта, за да подкрепи БАН.
  =====================================
  Така де, срещу боко банкянски и симеон дянков, който нарече учените от БАН "феодални старци". Е за това го харесвах този човек! Не го беше страх от комунистите. Нито червени, нито сини.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Добротата няма да изчезне,както няма да изчезне и творчеството на Валери Петров.Нека мислим позитивно,апокалиптичното мислене води до сектантство и анархия.Всеки човек има свои пристрастия,никой не е безгрешен..за това Исус Христос е бог,а ние само хора.,нека бъдем поне хора и помежду си!

 3. 3 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7"]Е за това го харесвах този човек! Не го беше страх от комунистите.[/quote]
  Че той самия си беше комунист.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1507 Неутрално
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7":

  До 60-г на миналия век ,комунистите са забранявали на В.Петров да публикува.Тогава прави повечето си преводи.Учудих се след промените,като го видях в техните редици.

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#3:"magen_enoshi"]Че той самия си беше комунист.[/quote]
  Ама не е бил "наш" човек. Между 1960 и 2000 години не е получил нито една правителствена награда. За сравнение виж биографията на Павел Вежинов.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Прекрасни думи за един прекрасен човек! Благодаря, Теодора.

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много българи приеха загубата на Валери Петров лично. Голяма загуба.

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#2] от "adam1966":
  "Добротата няма да изчезне..."

  -Не съм такъв оптимист.
  Непрекъснато се прощаваме с нея.

 10. 10 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2026 Разстроено

  "да намира най-обикновените думи и да им придава изразителност и топлота" - това му трябва на човек... Уви, всички май говорим все повече и повече, и не само не казваме нищо, но и не изразяваме себе си...

  Коментиране на анализираното, вече...
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  От лошотията си страдаме.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#6:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ - 7"]Ама не е бил "наш" човек. Между 1960 и 2000 години не е получил нито една правителствена награда. За сравнение виж биографията на Павел Вежинов. [/quote]
  Наистина не беше от крайните. А и с времето започна да гледа на нещата по-трезво. Още повече че имаше досег и с западна литература. Ама да го изкарват опозиционер или борец с власта не е правилно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#12] от "magen_enoshi":

  Съгласен съм.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Валери Нисим Меворах не може да го е страх от себе си.

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#2] от "adam1966":

  Те затова и юдеите го разпънаха , защото нашият бог е добър, та позволява да му се качват върху главата и да се самозабравят опиянени от анормалноста си, превръщайки мимолетноста на това долно чуство в продължителна вакханалия и мелница на човешки съдби.

  Петров предпочете преди всичко да наблюдава тази гнусна животоподигравка превеждайки световни шедьоври, и пишейки лирика за успокоение и релакс на разбеснели се комуноконформисти, опитвайки се да остане незасегнат от единнедостоен според него недостоен, но и напълно разбираем за него начин на съществуване.

 16. 16 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До автора:
  Вашата писаница само разваля мнението и отношението ни...
  Валери Петров е много повече от добър. Добротата му е част от него, но не е най-важната му част. По този начин Вие го смалявате и го вкарвате във Вашите си теснички размери....

  Великото във Валеи Петров е разбирането за човечност, Още повече е заслугата му за нейното описание и прочее, КОЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРОТАТА / като човешко качество/, която Вие тук ни коментирате....
  Жалко е, че "Дневник" не намери по-добро есе за Валери...

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мале, малеее....":

  Действително, Петров се доближава до идеята за идеалният комунист, затова той е много повече от добър и неприема безчовечноста, но се стреми да я разбере и евентуално оправдае подчетавайки с характера си нейната безмислена жестокост.

  Такива като него комуноалиенатите неприемаха, но оставяха да съществува,т та възходящите им да имат пример с който да могат да получат някакво оправдание на просташкото им и античовешко поведение.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мале, малеее....":

  От няколкото неща на Димова, публикувани тук, стигнах до заключението, че тя е в състояние да принизи с приповдигнатия си сладникав подход дори най-великите и сияйни личности и събития.

 19. 19 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Добрякът участвал в Народния съд и крещящ "Смър! Смърт! Смърт!" по радиото.
  Хвала на такива добри люде!

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4297 Неутрално

  До коментар [#19] от "lordcris":

  Много вярно но вече забравено!

  klimentm
 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Помня един кадър по ТВ, май през 90-те, двамата прегърнати с Радой Ралин. Радой каза нещо хубаво за него и допълни в смисъл: само дето ни раздели тая пуста политика...

 22. 22 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Не знам защо смятате, че "добротата изчезва". Това просто не е вярно. Ако ежедневието ви е фокусирано върху напрегнати бизнес отношения и ли си лягате и ставате с новините, то би било наивно да очаквате друго. Мисля, че синдромът на тъгата по "изчезващите нормални човешки отношения" се зароди, когато след 1989 медиите смениха соц модела на приспиване на нацията с евтин сеир, което изкривява реалността за онези, които лековерно вярват на новините по която и да е ТВ.
  Съдейки по личния си живот, не мога да се оплача от липса на доброта от околните, но и не е като да очаквам всеки срещнат да ме прегръща.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#18] от "princess_x":

  Съгласна. От известно време съм ужасно разочарована от Димова, нивото й пада все повече. Валери Петров не заслужава подобно многословно, сладникаво, глупаво излияние.

 24. 24 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 442 Неутрално

  какво му трябв днес на човека
  едно приятелство добро
  еднашишарка сред пътека

  на това поезия ли му казвате? всичките му стихове са детински стихоплетства по долу от равнището на родна реч.
  а за смъртта на сталин какво стихотворение е изтипосал, направо да се разплаче човек.
  няма ли ой да извика царят е гол

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#23] от "luda_krava":

  Както и да е можем да приключм:

  Петров беше "добър комунист" един от "добите"..., даже както се набяга по-долу много по-добър!

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4297 Неутрално

  До коментар [#24] от "america1332002":

  Невъзможно е след време ,може би но сега пада голямо плакане.

  klimentm
 27. 27 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Сълзлива или не,принизяваща или не,все пак са написани добри думи, за разлика от тези в по голяма част от коментарите!
  Констатацията еправилна!
  За съжаление!

 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Комунист ли е, не ми го хвали....

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#27:"Да бе да"]Сълзлива или не,принизяваща или не,все пак са написани добри думи, за разлика от тези в по голяма част от коментарите!
  Констатацията еправилна! [/quote]

  Следователно, според тебе, за да сме 'добри' (към авторката), трябва да лъжем и сме фалшиви?

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Добрите деца израстват в спокойни и грижовни семейства. Добрите хора живеят в уредена, справедлива държава. В такава, управлявана от бандити и бабаити не може да се получи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK