Алтернатива за младите или алтернатива на младите

Алтернатива за младите или алтернатива на младите

© Георги КожухаровАвторът е завършил политология в Университета за национално и световно стопанство тази година


"Младите" не се интересуваме много от политика. Предпочитаме да си правим селфита, докато изразяваме гражданската си позиция, вместо да се замислим какво точно защитаваме. Предпочитаме да чакаме до трийсетата си годишнина идеалната работа, вместо да сме бачкатори. Предпочитаме да лежим пред компютъра и да сипем омраза, но не и да станем и да променим нещо реално. Или поне такова мнение имат политиците, които са, както обикновено и преди официалното започване на тази предизборна кампания, силно (НЕ)заинтересовани от възможността да получат периферни гласове от младите избиратели.


Колкото и да биват обвинявани
в младежки идеализъм и вяра в несъществуващи добродетели, дори и най-наивните абсолвенти не биха повярвали на утопичните обещания, които се сипят на килограм днес. Например прословутите 1 милион работни места, които ще открие премиерът (евентуално) Бареков в следващите години управление. Звучи красиво, но и доста сходно с обещаните за евровота безплатно здравеопазване за децата, пенсионерите, хомосексуалистите, жените с ПМС... Месец преди 25 май тази година звучеше смешно кандидат за евродепутат да обещава безплатни лекарства и подобните, защото това говореше за явна некомпетентност за реалните правомощия на депутатите в Европейския парламент, начините и процедурите за взимане на решения и прочие. Сега, за съжаление, картината е доста сходна. Да се говори на едро вече впечатлява само някои представители на малцинствените групи, хората над 88, и училите до трети клас.


За да се увенчаят с успех на 5 октомври партиите и коалициите трябва да приложат стратегията, която работи на 100 % – да се говори истината, да се обещава малко, но подплатено с реална стратегия за осъществяване. Гръмките фрази не печелят нищо повече за авторите си от стократното им повторение в комедийни шоу-програми. Така се стига до парадокса – управляващите не предоставят алтернативи за младите, от които те да избират, а чисто и просто алтернатива НА младите, на техните виждания, идеи и стратегии за промяна. А в това се корени кризата на представителната демокрация - желанието да припознаеш идеите си в някоя от предлаганите платформи, което обаче не може да се осъществи.


Предизборното състезание не постига целта си - показване на различни ВАРИАНТИ, а доказва само това, което младите вече са предугадили - че за пореден път няма да има на кого да заложат и ще са губещи, без да им е даден шанс да участват. И това се случва в няколко основни направления:


Начини за провеждане на изборите:


Колкото и предложения на граждански сдружения да взе предвид г-жа Манолова, чаканият като Второ Пришествие Изборен кодекс се провали тотално и доказа несъстоятелността на вложените в него концепции. Електронно гласуване, преодоляване на етническия вот – красиви идеи, които не можаха да придобият сполучлива форма.


В най-важните сфери:


Здравеопазване:


За да вземат правилно решение гражданите и най-вече по-младите сред тях, трябва да имат ОПЦИИ. Това предполага наличието на най-малко два варианта, които да са допустими. За съжаление в сферата на здравеопазването не съществува подобно нещо – няма приемлив вариант за развитието му. Това доста ясно си пролича и по време на разгорещените юлски спорове за бюджета на НЗОК – от иначе праволинейните от ГЕРБ, които си меняха позицията по-бързо от прогноза на гузен синоптик, до тези в БСП, които изненадващо решиха да НЕ подкрепят предложенията на собствения си кабинет. Последователност ли?


Младежка безработица:


Младите днес не желаят "манна" от държавата, не очакват, че за всеки от тях ще има гарантирано работно място с мечтана стартова заплата, веднага след като си вземат дипломата. И въпреки факта, че 8000 безработни са си намерили стаж/работа по схемата "Младежка заетост", и други числа се набиват на очи: според Агенцията по заетостта през юли безработицата сред младежите до 24 г. в София е 10.9%., а миналата година е била 7.5 %. Разбира се, икономическата криза не може да бъде докрай прогнозирана, а оттам и предотвратена, но битува мнението, че държавата не полага достатъчно усилия за младите. А има и друг възможен вариант – кампаниите на държавата да са много и в правилната посока, но да липсва инициативност и желание за растеж у младите. Ако това е така може част от причината да се корени в следното противоречие:


Ролята на гражданското общество:


У нас най-демотивиращото и като че ли най-голямата пречка пред младите е, че именно държавата, която е призвана чрез различни лостове да спомага за формирането на гражданско общество, се оказва де факто и де юре неговият най-върл противник. И това не е казано на глас в реч или в медиите. А стократно доказано по време на протестите, на издирването на "лумпени" по домовете и на затварянето на държавните институции за гражданските организации.


След всичко изброено дотук може спокойно да се заключи, че младите днес виждат само и единствено алтернативи НА исканото от тях. Алтернативи на желанията им, на възприятията им за морал и достойнство. А когато това се случва, изборът за 5 октомври е един – цял ден бира в парка, а не разходка до училище.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз вярвам, че алтернатива за младите се появи на тези избори и скоро много хора, които все още не са, ще го разберат.

 2. 2 Профил на tka25369902
  tka25369902
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хубава статия, но нищо ново. Очаквах някаква алтернатива все пак. Каква е алтернативата, да пием бири в парка ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма как алтернативата за младите хора да са провалилите се партии в управлението на държавата в продължение на 24 години.

 4. 4 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Четете, търсете, мислете не се чудете как да отидете в парка на бира.
  Идеалният кандидат няма да се появи, но отнякъде трябва да се започне.

 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  С последните 2-3 параграфа съм съгласен. Държавата трябва да дава поне някакво базово усещане за сигурност поне някакво усещане за перспектива и възможно бъдеще. Но все пак искам да попитам - ако си завършил политология, европеистика и пр. алабалистики, как аджеба очакваш да се реализираш? Тогава нямаш основание да обвиняваш нито държавата нито общината, нито дори международното положение, а само себе си. Познавам достатъчно млади хора със сериозни заплати за да вярвам, че това е възможно.

 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Авторът е изпуснал следните сфери, които се нуждаят от спешни реформи:
  - съдебна система и прокуратура
  - образование
  - държавна администрация

  Не е само здравеопазване

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като се каже откриване на работни места и все едно се говори за пътуване до Марс. Невъзможно ли е да се наемат на работа по 150 000? Като е невъзможно до няколко години, кое що има крака ще напусне страната...

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Младите са по-предприемчиви и по-креативни ,затова не им трябва държава ,която да ги дундурка,На тях им трява държава, която да не им пречи.

 9. 9 Профил на Dolores Katrandzieva
  Dolores Katrandzieva
  Рейтинг: 5 Весело

  ББЦ са правилният избор!

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "todorina333":

  А пък аз вече много отдавна не вярвам в чудеса.

 11. 11 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Млад, креативен и предприемчив.. човек имащ някакъв опит и идея за нещо ново - Да, има такива! НО.. те имат нужда от благоприятна среда, бизнеса има нужда от благоприятна среда. Държавата е тази, която трябва да направи средата благоприятна за бизнес, а не да пречи и да се чуди как да го съсипе, изсмуче и изстиска..

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Тази дни правя преглед на програмите на партиите с шанс за места в парламента. Състоянието е доста притеснително. Излиза, че никой не знае какво да прави. Предимно лозунги реклама.

 13. 13 Профил на Ne Nov
  Ne Nov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Алтернатива има.
  И не е само за млади.
  Нарича се "чужбина" и понеже наскоро нещо се опитаха да ме обвинят, че съм изоставил България или нещо такова... България ме е (ни е) изоставила много отдавна. Не чувствам срам, че търся по-добър живот за мен и моето семейство в чужбина.
  Между другото успехът в чужбина е много труден, но поне знаеш, че има шанс. За България не виждам шанс.

  Не харчи всичко, което имаш и не вярвай на всичко, което прочетеш (най-вече онлайн).
 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "danvan": ≪Авторът е изпуснал следните сфери, които се нуждаят от спешни реформи: съдебна система и прокуратура, образование, държавна администрация. Не е само здравеопазването.≫

  Всъщност от реформа се нуждае политическата ни система. Защото сега провежданата в държавата ни политика е изцяло корумпирана и продажна: И вътрешната, и външната! А политиката – това е начинът на управление на държавата. Затова докато тя не бъде реформирана, никакви свестни реформи в отделни области на управлението и на живота не могат да бъдат наистина реформирани. Независимо дали става дума за здравеопазване, младежка безработица, съдебна система или нещо друго.

 15. 15 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  АЛТЕРНАТИВАТА ЗА МЛАДИТЕ Е да се казва истината! а истината я казва РБ и особено - РАДАН К.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK