"Опорните точки" след края на Орешарски

Заседание на кабинета "Близнашки"

© Георги Кожухаров

Заседание на кабинета "Близнашки"Коментарът на Калин Янакиев е публикуван в портала "Култура".  Проф. д-р Калин Янакиев стана съветник на служебния премиер по въпросите на духовната сфера


Първата "опорна точка" след края на правителството на Орешарски и сформирането на служебния кабинет гласи: "Протестът дойде на власт"


и трябва да ни внуши, че предишното управление е било съборено от хитреци и властолюбци, които през цялото време са целели едно единствено нещо – да окупират креслата на министрите на злощастния "експертен" премиер. Нещо повече, именно "протестът" е свалил кабинета на въпросния премиер и следователно е довел до разпускането на последното Народно събрание и разпадането на управляващата тройна коалиция на БСП, ДПС и "Атака".
Тази измама би могла да прозвучи дори ласкателно за силата и (конспиративната) мощ на изпълвалите улиците на София десетки хиляди граждани, ако те действително ги бяха изпълвали до момента на оставката на Орешарски. Уви, всички знаем, че това далеч не е така и че протестът изчерпи силите и търпението си дори преди края на 2013 г. и следователно не би могъл да е довел до падането на правителството (с цел да му заеме креслата). Истината, която фалшифицира "опорната точка" тук, е позорният факт, че опасаното с железни ограждения Народно събрание бе превзето не от "протестърите", а от онзи, за когото те от самото начало питаха ("Кой?"), от онзи, чието злощастно назначение за шеф на ДАНС отключи общественото недоволство. Защото е безспорен факт, че парламентарното мнозинство бе "развалено" от ДПС тутакси след като олигархът (и депутат от тази партия) Делян Пеевски се скара с олигарха (и международно издирван банкер) Цветан Василев, с което разкри по-позорната от подозираното действителност: че мнозинството в това НС се крепеше дори не на користните сметки на три иначе несъвместими по политическия си профил партийни върхушки, а просто от "конкордата" на две олигархични персони. Този безславен край на парламента трябва да бъде фалшифициран, истерично заглушен от опорната точка: "Протестиращите свалиха Орешарски, за да се настанят в Министерския съвет."


Единствената истина, на чиято опора се опира въпросната "опорна точка", е, че немалко от членовете на служебния кабинет на проф. Близнашки (включително той самият) действително бяха сред активно протестиращите през лятото и есента на 2013 г. Но значи, след като тогава са протестирали, а днес – осем месеца след това – са в едно правителство, то те са протестирали, за да "дойдат на власт", и са били срещу коалицията БСП, ДПС, "Атака" (Цв. Василев, Д. Пеевски), защото на власт е била тя, а не те. Това, разбира се, е страшно глупаво и за да придобие поне малко по-сериозен вид, бива омотано в допълнителни софизми. Така се получава втората "опорна точка": "Протестът през 2013 г. твърдеше, че е "граждански", но това се оказа лъжа – той бе политически" (след като доведе до падането на правителството на Орешарски и влизането на някои от участвалите в него в служебния кабинет – тоест във властта).


Лъжата в тази втора "опорна точка" се състои във фалшивото (и никога неизвършвано от самите протестирали през 2013 г. ) противопоставяне на понятията "граждански" и "политически".


"Гражданският" протест според това противопоставяне не може да си поставя за цел постигането на политически резултати и ако ги постигне, значи не е бил (лъгал е, че е бил) "граждански". Ето участвали в него фигури "свалиха Орешарски" и "влязоха във властта". Следователно не са били "граждани", а "политически дейци". Но това е глупост! Протестиращите никога и от никого не са крили, че имат политически цели, защото основното им искане – "оставка" – е не друго някакво, а именно политическо искане. Да настояваш за оставка на едно правителство, започнало дейността си с възмутително назначение и за разпускане на НС, конструирало монструозно мнозинство от кресливи ксенофобски националисти, от партията на феодалния малцинствен електорат и от "социалисти", начело на които стоят крупни бизнесмени – е политическо искане. А когато отправяш такова политическо искане (и още по-точно, когато го отправят политически грамотни граждани), ти безспорно си даваш и сметка, че желаейки "оставката", желаеш и друго управление, за което имаш визия и даже на която визия ти си носител. Изобщо "опорната точка" е, че "гражданското" протестиране може да бъде нещо нормално, но "политическите" му цели са непременно нещо подмолно, лошо, подло и т.н. По същия начин клеймяха и протестиращите студенти. Уж били студенти, а, видите ли, имали "политически" искания. Ами да – имаха тъкмо политически искания. Те също искаха "оставка" и следователно друго управление (разбира се, вследствие на нови избори и, разбира се, доколкото сме парламентарна република – от други, различни от управляващите партии). И в това няма нито нещо нечестно, нито нещо забранено. Студентите, с това, че са студенти не са изключени от политиката, нито е нередно да имат политическа воля и политически емоции.


Ако трябва да разставим понятията в истинското им взаимоотношение, ще трябва да кажем, че протестът срещу правителството на Орешарски и срещу мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" бе "граждански", защото бе спонтанно действие на граждани, акт на самоорганизираност на гражданите, но бе граждански протест с политически мотиви и с политически цели, защото искаше друга власт. И, пак казвам, в това няма нищо нередно. Нередното според следващата "опорна точка" (впрочем противоречаща си с предишната, която с цел да уязви с късна дата протестърите" влезли във властта, признава, че протестът изначално е бил граждански) – е, че, всъщност зад гражданите стояли партиите (ГЕРБ, Реформаторският блок). Също изкуствено противопоставяне на понятията: гражданите и партиите са (би трябвало да са) нещо съвсем различно и между тях няма (не би трябвало да има) никакво единодействие. Но това е глупост. Партиите поначало се поддържат от гражданите и гражданите с будно политическо съзнание (за да протестират) обичайно имат партийни пристрастия. Когато протестират (както беше в 2013 г.) срещу възмущаващо ги политическо управление, те могат да се обединят въпреки различията в тези си партийни пристрастия и естествено да приемат съчувствието на тези политически партии (както бе по време на протестите и никоя партия никога не го е крила). Всичко това е толкова саморазбираемо, че само на политическо имбецилство може да разчитат "опорните точки", гласящи: "Нали бяхте граждани, защо станахте политици" и "Нали сте граждани – защо сте от определени партии и защо определени партии ви подкрепят".


Най-перфидната лъжа обаче се състои в "разобличаването" на онези протестиращи, които намериха място в служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

Разбира се, че то се извършва на базата на старата просташка презумпция, че всяко политическо действие се мотивира от жаждата за власт, че се извършва, за да се махнат едни "те", та да седнем на тяхно място едни "ние". В случая онези, които свалиха Орешарски, за да седнат "на мястото му", са протестърите (в по-детайлни "разбивки" те се подразделят също и на протестъри-гербаджии и протестъри-костовисти). Нека обясня, перфидното тук е, че заелите определени постове в служебното правителство биват грубо и софистично стилизирани. За говорителите на "опорните точки" те просто не са никакви други освен протестъри и именно като протестъри и никакви други са влезли в правителството на Г. Близнашки ("протестът на власт"). Единствената фактическа истина в този "разобличителен трик" е, че повечето от споменаваните тук имена действително са на хора, които взеха участие в протестите през лятото и есента на 2013 г. В тях взе участие служебният премиер проф. Г. Близнашки, в тях взе участие настоящият министър на правосъдието Христо Иванов, в тях взе участие настоящият заместник-министър на културата Виктор Стоянов, протестът на студентите подкрепи настоящият съветник на служебния премиер Христо Христев и още много, много други. Само че "опорната точка" се крепи на стилизирането на всички тях под понятието "протестъри" (впрочем измислено и пуснато в обръщение именно от съчинителите на "опорните точки"). А въпросното понятие иска да внуши, че тези хора имат едно-единствено качество – това именно, че са протестирали (и даже нещо повече – че това те по принцип си и правят, това им е нещо като професията, фиксирана в английския суфикс "-er", те са "протест-ъри"). И именно като такива, като протестъри", са станали днес такива, каквито са станали. Откъдето именно следва "опорната точка": "Протестът дойде на власт" (ergo той не е и бил автентичен протест, а обикновено "властолюбие").


Още в разгара на протестите, през август миналата година, писах, че в тях участва почти изцяло интелектуалният и артистичен елит на съвременна България (тогава бях нарочен за "високомерник" и атакуван от разни "украшения на българската журналистика"). Е, питам днес, ако това е така (а то е така), не е ли съвсем естествено и логично поне някои от тези хора (може би дори не най-добрите от няколкотостотин) да се окажат в редиците на служебното правителство (забележете – в него, а не в редовно, т.е. в правителство само за два месеца)? Да се окажат в него, защото поначало принадлежат към този елит, а не защото са протестирали. Проф. Георги Близнашки протестира през 2013 г., но той не е протестър, а професор, юрист, конституционалист и никак не е неестествено да оглави българско правителство. Христо Иванов, когото злонамерените медии, изглежда, познават единствено като протестирал (а също като неплатил си някаква адвокатска такса) е юрист и за сведение преди години бе мой магистрант в програма по средновековна философия и култура в Университета (следователно има най-малкото широко образование). Виктор Стоянов – въпреки че действително бе майстор на гротескните скечове на протеста, е все пак музикант, композитор. Това му е професията, а не протестър. Истината значи е тази, че когато един протест обхване широки среди от академичната и артистичната интелигенция, твърде вероятно е, логично е даже, ако той постигне целите си, редица от участвалите в него да се окажат във властта. Само че не защото са протестирали (макар че и това не е за пренебрегване), а защото са специалисти и политически грамотни хора, които са протестирали с визия за бъдещо управление.


Вариант на "опорната точка" "протестът на власт" е вторичното стилизиране на споменатите фигури под политическите им пристрастия или принадлежности.


Правителството било пълно не просто с протестъри, но също с костовисти (следва изреждането им), с гербаджии и т.н. И тук ще попитам – има ли нещо странно в това хора (включително заемащи министерски постове в едно служебно правителство) да имат освен това и политически (партийни) пристрастия? От кога това е нещо престъпно в една парламентарна република? Само че професионалната характеристика на всички тях въобще не се изчерпва с (или свежда до) тези им партийни пристрастия. Както не са по професия протестъри, така не са те по професия костовисти, гербаджии и т.н. Велизар Шаламанов е специалист по военните дела, бил е заместник военен министър първо и преди всичко – затова е министър на отбраната, а не защото, може би, е гласувал за Костов (в което никой не може да бъде сигурен). Министър Порожанов е специалист по бюджет и финанси – затова е министър, а не защото (твърдят) гласува за ГЕРБ. И въобще какво си мислите: че всички тези хора не гласуват, не гласуват за някоя партия; за някоя партия, безспорно различна от тези, които току-що слязоха от власт, след като са се съгласили да участват в това служебно правителство? Правят го, разбира се, което не означава, че "Костов управлява", "Борисов управлява", "Протестът управлява". Както не е за чудене, че някои от въпросните работели по-рано за американски и западни" фондации. Та не сме ли евроатлантическа държава? За Путин ли да са работили, в Евразийския съюз ли да са се трудили?


Накрая има една последна "опорна точка". Тя гласи, че "протестът не е направил нищо друго, освен да върне ГЕРБ отново на власт" (което ще се случи след 5 октомври).

Тази точка също е безкрайно глупава, защото, иска или не, ни съобщава нещо доста позорно за предишното управление. А именно, че то поначало не се е ползвало с доверие, съпоставимо с това към ГЕРБ, че само неговото упорство да не пада въпреки протестите е задържало идването на ГЕРБ, който – така излиза – през цялото това време е можел да управлява, имал е, както, оказва се, и днес си има най-голяма подкрепа (инак как успехът на протеста "да го върне отново"). Тази "опорна точка" няма да коментирам надълго. Само ще кажа, че убеждението, че ГЕРБ е "най-голямото зло" пред лицето на което всички други безобразия си заслужава да бъдат претърпени, вместо да се протестира срещу тях и да се искат оставки, е "очевидност", дълбоко неочевидна за хиляди хора. Във всеки случай социологическите проучвания недвусмислено го показват. Ето защо да бъдат хората облъчвани с нея е контрапродуктивно. Както е глупашко да се подканят ехидно протестиралите срещу БСП, ДПС и "Атака" да се стягат за нови протести наесен срещу "Борисов". Не, ние не сме професионални протестъри. За когото ГЕРБ е "метафизичното зло" – да протестира оттук нататък.


Да видим кой колко и с какво може.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Любопитно

  Защо не виждам Най главната опорна ( . ) - за бъдещата Ко ГЕРБ/ДПС (любима и на цоциалистите и на РъБовете за съжаление) ?

  Всъщност те не ни ли управляваха досега ???

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Няма защо да влизате в обяснителен и оправдателен режим г-н Янакиев.Важното е никога повече комунисти мутри и ченгета да не управляват България.За тези които ни управляваха в изминалата година ще кажа-Каквото повикало,такова отговорило.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Нереформираното БКП и създадените от него сателитни псевдо партии (а всъщност ЕООД-та) вкараха България в романа "Хиляда деветстотин осемдесет и ДЕВЕТА". 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#1:"ПРОРОК ИЛИЯ"]осребрилият се чрез надуване на вувузели[/quote]
  Илийчо, ти ли си на смяна?
  Лека работа!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  Проф. д-р Калин Янакиев стана съветник на служебния премиер по въпросите на духовната сфера ???
  Ама служебното правителство и с духовната сфера ли ще се занимава. Нещо много двусмилено ми звучи!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  БСП чугуните освен с лъжи и манипулации, с друго не могат да излязат пред публиката. Особено от както Станишев стана Главен чугун, нещата замръзнаха на едно просташко дъно и не се отлепят от там! Дори копаят надолу!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  а не е ли по важно да ни управляват професионалисти, или може да са калинки, по напоителни системи, да речем, и след това ще се оправдаваме, ама то такъв потоп от Ной насам не е имало!

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Нужни са реални и радикални промени за незабавно скъсване със статуквото на прехода! Всяко ново управление е длъжно да работи решително в тая насока и да се притеснява от критиката на избирателите си, а не от опорните точки на мафията!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Най-смешната опорна точка даде тия дни М. Миков, като каза, че БСП е партия на хората от селата и от малките градове ...
  Колкото и тъп да е един техен "подавател", все ми е на ума, че много от симпатизантите им ще вдянат, че в ЦК-то им няма нито един такъв !
  Напротив, 1-2 милиардера, останалите обикновени милионери ... от село София, и от с. Пловдив ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Явно протестът е постигнал целите си, щом комунистите толкова яростно го атакуват.Какво лошо има професионалист да стане министър, дори и да е протстирал?

 12. 12 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Весело

  Служебното правителство увеличи цената на тока.

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 13. 13 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  " старата просташка презумпция, че всяко политическо действие се мотивира от "жаждата за власт",

  Да наричаш "просташка презумпция" един доста безспорен факт, ми се вижда доста необективно и ненаучно. Нали така професоре? Не разваляйте хубавия си анализ с подобен емоционален патос.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  То, БСП и ДПС все глупости ще внушават на податливите да им повярват

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#12] от "Колаборационист":

  и причини невиждани наводнения

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 369 Весело

  Не, герб наистина не е "метафизично зло", то е едно най-обикновено, голямо просто зло...
  И който е вече доволен с това - да му е честито!

 17. 17 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Злобата не мори, тя мъчи! Комундерите скоро власт няма да видят!

 18. 18 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  [quote#8:"capricorn2014"]а не е ли по важно да ни управляват професионалисти, [/quote]
  Дайте пример за професионалисти? Кой беше професионалистът назначен да управлява държавния резерв при Станишев? По какви критерии? За какво протестира Манолова в Кюстендил? Предлага ли закон с който да гарантира професионалните назначения в агенцията по горите? Ако предлага такъв закон, това значи, че докато беше зам. председател на НС не е предложила нищо. Ако е така, защо иска да управлява, след като не предлага нищо?

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Весело

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Бях готов да се обзаложа, че първия коментар под статията ще е твой. Само си изпуснал определението за Янакиев "софийски даскал" (което трябва да е обидно, незнайно защо).

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Трябва да си загубил целия си усет за истина, ако не усещаш разликата в управленските методи на служебния кабинет и техните предшественици. Но, за съжаление подобни ''опорни точки'' на тази територия намират свойте адресанти - лапнишарани.

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Преди , по времето на соца , комунистите имаха тезиси спуснати от еди кой си конгрес ма БКП или от еди кой си пленум на ЦК на БКП !
  А сега са ги прекръстили на опорни точки !
  Те са царе по прекръстванията в съществуванието си като почнеш от БСДП на Бузлуджа , БРСДП , БРСДП т.с. , БКП ( б ) , БРП, пак БКП и сега БСП

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Тъпо!

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "Blood Red Skies":
  С чувство на задоволство установявам , че следите това което съм споделял.
  Като признавам добрия вкус който имате, мога да Ви кажа още, че сте на прав път.
  Учете се. Не сте съвсем безнадежден случай.
  ПП
  И за продължа с процеса на запълване на празнотите в познанието - софийското даскалче и апологет на претенциозното и празнолвно съсловие на разхождащите булонките сега, изживява своите 5 мин. слава.
  След което - отново в миманса

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#20:"yorddj"]Трябва да си загубил целия си усет за истина, ако не усещаш разликата в управленските методи на служебния кабинет и техните предшественици.[/quote]


  Разбира се, че ги усещам! Току що прочетох:"Служебният кабинет увеличава бюджета на президента с 1 млн. лв. "

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До # 26--- Да, новината за един милион бонус за президента от подчинения му Близнашки я има навсякъде , само не и тук! Например в ТРУД е водеща новина. Мотива е за посрещане на гости и пътувания в чужбина. Моралния Янакиев явно това не го знае или е под духовното му ниво да коментира такова семпло нещо като пари! Лицемери двулични...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#27:"zorzaman"]Мотива е за посрещане на гости и пътувания в чужбина.[/quote]

  Бъди малко по-обективен. Вярно е, че дадоха 1 милион на президента, но за сметка на това увеличиха цената на тока.

 29. 29 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "va1terego":

  ГЕРБ е зло само за БСП и съпътстващите ги криминални структури.

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Калин Янакиев ли е това или някой друг?! Не мога да го позная?!

  klimentm
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 462 Неутрално

  .. Още една опорна точка..инструкция към комунетата тролове който се скъсват да обясняват.

  "Аз много харесвам Реф.блок и исках да гласувам за тях..- направо без малко не гласувах"... обаче видите ли те .
  и се започва
  .. били комунисти, платени, соросоиди, ама нарисували им хубавия паметник на СА, ама не били автентично десни..
  лъжат и мажат все едно някой ще повярва че няма цял живот да гласуват за БеСеПето

 33. 33 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Че що му е, бре!? Човека е в процес на сложна еволюционна трансформация в мисленето и възгледите си... на стари години, че никога не е късно

 34. 34 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Опорната точка, която подхлъзна най-много красножопия чугуниат е, че Тиквата е организирал протеста, и че масата протестиращи са платени. Нека породължават да вярват в тая опорна точка на собствен риск.

  Пазете се от доносника vesolr
 35. 35 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "va1terego":

  Мда, и какво говори за твоята любима БСП фактът, че ГЕРБ ги бие на всички избори?

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#22] от "Veritas odium parit"
  Наистина е тъпо да те баламосват с опорни точки и да разчитат на неосведоменост, заблуди и инерции от миналото.

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#12:"Колаборационист"]Служебното правителство увеличи цената на тока. [/quote]
  Това е един благороден жест от протестърското правителство

 38. 38 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Страхотно точен анализ!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Написаното от Калин Янакиев е недостъпно за ниския интелект на хунвейбина от агитката БСП/ДПС/Атака.

  Колкото и да се вдига на пръсти, такъв интелект не може да роди нещо повече от още опорни точки на дребно, като "вдигнаха тока", или "дадоха пари на президента". Макар елементарната съобразителност ясно да казва, че аудиторията тук не би дала ухо на подобни глупости

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "capricorn2014":

  Отдалече си личи, че си едномислена чибурашка.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ама разбира се, че проф. д-р К. Янакиев е назначен за съветник не заради дейното си участие в т.нар. протест, а заради експертните си познания по въпросите на духовната сфера. Много належащо беше за двата месеца от своето съществуване служебният кабинет да бъде подсилен с такъв експерт.

  Също така беше много належащо министърът по еврофондовете Илияна Цанова да има 5 (пет) съветнички. Възмущението от броя на съветничките (една от тях, велика "експертка" сигурно, в недалечното минало лазеше в студиото на Слави Трифонов и се дупеше пред него и сценаристите му) е без съмнение комунистическа опорна точка.

 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  Чичко Калин е истински реформатор! Възхищавам му се!

 44. 44 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#13] от "dombi":
  Абсолютно просташка презумция е... Както е просташка презумция,че си идиот ... Но за мене си - щом твърдиш, че нещо си е абсолютен факт

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 45. 45 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По скоро установяваме, че си Опорчик на смяна ... някой МОЖЕ и да те чете - аз (а и много други) НЕ те четем...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тъй като „опорните точки” са модерни в момента като шаблон, който може да се употребява за всичко, за каквото си поискаш, моята лична опорна точка в момента е: Защо служебното правителство управлява не като служебно правителство, което трябва да решава само текущо възникналите въпроси и проблеми, а се опитва да решава и принципни проблеми с дълговременен характер, които не е наложително веднага да се поставят и решават, а някои от които изобщо не са възниквали? Нещо, което е в правомощията само на правителство, зад което стои избран от народа парламент.

  През 2013 добре организирани задкулисно уж спонтанни неполитически протести свалиха правителството на ГЕРБ, а с помощта на главния прокурор беше извършено нещо като преврат, който трябваше така да злепостави ББ и ГЕРБ, че да ги елиминират като политическа сила. Защото ДПС/БСП, бяха решили така да се разправят със своите политически противници, че да управляват поне два-три мандата по ред.

  На тях и на техните планове черна котка им мина път и от тях нищо добро не излезе. Но сега пък президентът и служебният премиер като че ли са решили, че могат така да управляват, че да заангажират държавата с такива действия, договорки и процедури, които за десетилетия напред да предопределят нейната политика, преди всичко външната?

  Ако е така, те по този начин биха нарушили основните демократични принципи, за които постоянно говорят. Защото министрите на служебното правителство, които представят в него РБ и ПМ, все пак са представители на една немногобройна политическа прослойка, както показаха изборите за европарламент.

 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Гузен негонен бяга. Е-ееех!

  Вий да не си помислите, че за уважаемия професор таквозто. Не! Отнюдь!

 48. 48 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  [quote#13:"dombi"]Да наричаш "просташка презумпция" един доста безспорен факт, ми се вижда доста необективно и ненаучно[/quote]

  До коментар [#13] от "dombi":

  Ти к'во ми викаш?
  Че аз като професионалист и гражданин не мога да се стремя към управлението на страната, докато комунистите не ми разрешат, защото "ставам"? Така ли?

  Ами много глупаво мислене от тоя страна, а на мен не ми пречи твоето соц. мислене.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Статията е и истинска и правдива и много силна ! Аплодисменти ! Бих помолил автора,обаче да ограничи употребата на скоби и кавички и го правя,не като експерт,какъвто не съм,а защото прочитането би било по-леко .
  Още веднъж аплодисменти ! Благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#10] от "роджър":

  Отличен коментар -право в десетката ! Поздравления !

  +++++++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#11] от "излез и гласувай 7":

  " Явно протестът е постигнал целите си,щом комунистите толкова яростно го атакуват "

  По принцип ДА,защото показа,че в България има гражданско общество с будна съвест и няма да търпи бандюги и лузари във властта, но Орешарски бе свален от същите бандюги,след като стана ясно,че Европа врътна кранчето за субсидиите и удари през ръцете всички радетели за ЮП !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Добре ги е подредил и обяснил г-н Янакиев "опорните точки", но най-интересното е в част от постовете, които, ни повече, ни по-малко, постват 100% в духа на точките и/или се опитват, чрез някои от тях ( те протестираха, за да дойдат на власт) да нападнат автора на лична основа.
  И аз протестирах, доста редовно, да речем 50% от вечерите и .. не съм на власт, не ми се е изменило положението или доходите. И аз имах и имам политически пристрастия, но възможно ли е въобще, някакъв "чист' граждански протест, та нали щом протестираме, значи сме се сблъскали с проблем ( в случая си беше бая тежък - да те управлява еклектична и безпринципна коалиция, и всъщност да те управлява "Кой" и понеже властта и институциите не могат ( в случая и не искаха, те бяха в основата му) да го реши, ние протестирахме срещу тях и за тяхното падане ( също закъсняло и не поради нашия протест, а ОБЕКТИВНО), така че процеса си беше съвсем закономерен.
  Но изборите са пред вратата, те трябва нещо да казват и по някакъв начин да обясняват на потенциалните си избиратели защо и как са се случили нещата и не напоследно място, понеже толкова си могат ( великата мислителка Мая или др. Кутев), това са им тезите.
  Ние, не само протестиращи, но и работещи и опитващи се да мислим сме на ход, да си опичаме акъла, за да не трябва да протестираме отново, макар че ако и тези, на които гласуваме доверие си заслужат, пак ще сме там, а ще оставаим на Кутевците, да оценяват дали е политически, граждански и/или платен.

 53. 53 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА към уважавания от мен автор. НЕ ДЪЛЖИТЕ ОБЯСНЕНИЯ И ОПРАВДАНИЯ И НЕ ГИ ДАВАЙТЕ. Не се оправдавайте, колко заслужил е Близнашки или друг. Това е интелектуален подход, но в контекста е грешен - няма да бъдете разбрани, но ще дадете материал за нови нападки (Моника бди). Да споделя и аз нещо. Ако се върнем към корените на ДЕМОКРАЦИЯТА това са били античните полиси- държави в които да си ГРАЖДАНИН е титла с отговорности и задължения, а не празно определение (другите са роби) Гражданинът е задължен да ходи на форума и да се изказва и гласува по ВСИЧКИ въпроси касаещи полиса - за война, за мир, за строителство, за земеделие, за съюзи и т.н., а това е политика. И ако той спре да ходи (на форума) е бил прогонван от полиса и е губел статута си на гражданин, ерго двете гражданин/политик са синоними при демокрацията. И още. Май забравяме как се изграждат кадрите в БСП - да напомним. Първо се кандидатства с две препоръки на стари парт.членове, приемат те и ако правилно прокарваш линията на партията и си близък с някой вожд, разстеш по стълбицата. Да си партиец комунист, значи да живееш със съзнанието че си избран и заслужил и недосегаем и над "другите", то си е като членство в масонски орден. Представяте ли си ужаса на такива "избраници" когато "другите" (някакви си граждани) си позволят да оспорват тяхните решения и политики. Няма милост и прошка за тия "граждани" Те трябва да бъдат смазани, охулени и ликвидирани. НИКАКВИ ОБЯСНЕНИЯ ТУК НЯМА ДА ПОМОГНАТ КАЛИНЕ.

 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Има един проблем, когато се публикуват подобни анализи и не знам как може да се избегне: тези публикации се четат от хора, които не се нуждаят особено от тях, защото авторът изразява тяхната гледна точка и по-скоро затвърждават убежденията им, а точно тези, към когото са адресирани и от които се очаква да променят нещо в мисленето си, никога няма да ги прочетат или разберат.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#54] от "Jessika":

  Никога не е излишно да се посочи отново, че "царят е гол"

  Между другото обаче, установено е, че колкото повече една теза (или опорна точка) се атакува с валидни аргументи, толкова повече вярващите в опорните точки (или тези) засилват сляпата си вяра в тях.
  В този смисъл е хубаво, че стилът на проф. Янакиев е недостъпен за такива индивиди. Може би така има някакъв шанс да им просветне ей тъй, от само себе си

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 56. 56 Профил на delphi
  delphi
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Гласувайте за ГЕРБ, защото ще стане Путинска България! Това значи руско робство, всичко произведено в БГ с печат произведено в Русия,глад и лозунги! Българските комунисти са марионетки, продават сега и в бизкото минало, винаги България и българския народ на Русия! Това значи вечна изолация от Света и братска дружба със Северна Корея и може би Китай! Менюто ще бъде боб а месото червеи и влечуги! Тогава затворите и лагерите ще се напълнят, терминал 2 ще бъде затворен, корекомите ще се върнат и дебелите, тлъсти,шкембелии с пионерски връзки ще бъдат навсякъде! МВР,доносчиците,каишковците доброволните отрядници ще слухтят навсякъде! Такова бъдеще ви предлагат комунистите, родното БСП(К). Това сме видяли от тях, това те умеят най добре и това предлагат! Не ги слушайте какво говорят, а ги гледайте какво вършат и какво са вършили! Това не трябва да се забравя никога, за да не се повтори!
  РАЗБЕРЕТЕ И ЗАПОМНЕТЕ! ВАШЕТО БЪДЕЩЕ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!!!

 57. 57 Профил на delphi
  delphi
  Рейтинг: 411 Весело

  СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ - В СВЕТА приемат Закон за Лустрация И КАСТРАЦИЯ на ЧЕРВЕНИТЕ Психопати. ОЧАКВА СЕ ЧЕРВЕНАТА ЕБОЛА,СПИН И ЧУМА ДА БЪДАТ ИЗЛЕКУВАНИ!

 58. 58 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "capricorn2014":

  Охльовишарски ли е специалист?
  Станишев безработния кибик ли е специалист?
  Искров, мухльото ли е специалист?

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 59. 59 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Анализът е интелигентен и точен!

 60. 60 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#13] от "dombi":

  просташката презумпция "жажда за власт" и желанието за по-добро държавно управление не са едно и също нещо

  простия факт можете да откриете в държавните бюджети за изминалите години:

  1. тройната коалиция остави задължения към бизнеса (набързо сключени договори на края на мандата) за около 1,2-1,5 млрд. които ГЕРБ изплати за около година и половина

  2. ГЕРБ изплати около 2 млрд. по външния дълг

  3. след което орешарски взе още 3 млрд. дълг (чрез НЕК и държавни облигации) и ги изхарчи без никакъв резултат + още около 2 млрд. от КТБ (раздадени на свързани с управлението на банката лица) които висят в пространството и на някой много им се изска да бъдат покрити с парите на данъкоплатците

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK