На 9 септември в България… (видео)

На 9 септември в България… (видео)

© Портал "Култура"Откъсът е от книгата "Видях сгромолясването им" на известния журналист и противник на тоталитарните режими, кореспондент на швейцарски и шведски издания, публикувана през 1955 г. Публикуван е от портала "Култура". Това е свидетелство на  очевидец на установяването на комунистическата диктатура в България.


На 9 септември в София държавната власт бе обсебена от група мъже, които се представят за "истински демократи" и за "същинските представители" на българския народ. В действителност, с малки изключения, те са предшественици на комунистическата диктатура, като едни от тях съзнателно действат като агенти на Съветския съюз, а други са несъзнателни негови инструменти. Начинът, по който заграбват властта, те наричат "държавния преврат на 9 септември" и го забулват с легенди. При по-точно вглеждане целият "държавен преврат на 9 септември" се оказва отдавна подготвен метеж, който се извършва при пълно спокойствие, без дори да гръмне пушка. През нощта са завзети всички министерства и ключови позиции в София и провинцията и то не чрез спонтанна акция на войниците или на народа, а по заповед на няколко офицери. Политическите противници, от чиято съпротива се боят, са арестувани в леглата им, трима членове на регентския съвет са свалени от длъжност, политическите затворници са пуснати от затворите.


На следващото утро българският народ научава от радиото, че има ново "демократично" правителство. Същевременно за пръв път се чува за съществуването на т.нар. Отечествен фронт, едно съдружие на четирите антифашистки партии на България, които са се обединили по време на "съпротивата" и сега вземат в ръцете си съдбините на страната. Новото правителство се определя като "правителство на Отечествения фронт". Начело на новата власт застава Кимон Георгиев, който през 1934 г. е начело на диктаторския режим. Военен министър става един полковник от българската армия – Дамян Велчев.
Тези двама мъже са хората, които играят главните роли при подготовката и провеждането на "държавния преврат" на 9 септември. Кимон Георгиев, като агент на Съветския съюз, дълги години остава член на българското правителство и е министър, а Дамян Велчев като негов инструмент по-късно умира в изгнание, самотен и изоставен. Двамата са членове на таен съюз, наречен "Звено", учреден през 1930 г. като извънпартийна и извънпарламентарна организация от неколкостотин офицери и интелектуалци. Оттогава насам в България няма нито един метеж, нито един заговор, нито един държавен преврат, зад който да не стоят звенарите. И тъй като те не управляват с народа, а срещу народа, непрекъснато ги свалят. През време на войната те подготвят следващия държавен преврат от момента, в който германското господство над Балканите се сгромолясва и България, както те смятат, ще се нуждае от нови и силни мъже.


В средата на септември, когато пристигнах в София, у почти всички некомунистически членове на правителството все още преобладаваше твърдото убеждение, че те ще се придържат към постигнатите споразумения и честно ще работят с Отечествения фронт. На тогавашните властници човек не можеше да каже нищо по-лошо и по-обидно от това, че България е на път да стане комунистическа страна. Министър-председателят Кимон Георгиев, който едва по-късно показа рогата си като услужлив инструмент на комунистите, ми каза по онова време – датата беше 20 септември 1944 г. – буквално следното:


"Твърди се, че България възнамерява да въведе комунистически или съветски режим. Това е нагла лъжа! Единствената истина е, че желаем да изградим наистина демократичен режим, на който да сътрудничат всички прогресивни сили в страната. От факта, че Комунистическата партия участва в правителството, човек не бива да си вади никакви прибързани умозаключения. Който допуска, че България е комунистическа страна или ще стане такава, би следвало също да допусне, че Земеделската партия, социалдемократите или групата "Звено" са комунисти или биха могли да станат такива".Никола Петков по онова време още хранеше илюзията, че от комунистите не може да се очаква никаква сериозна опасност. Няколкото дълги разговора с него положиха основата на дружбата ми с този изтъкнат български политик, който само няколко години по-късно свърши на бесилото като една от първите и най-трагични жертви на комунистическата тирания в България. В тези разговори той ме уверяваше, че неговата партия е на път да изгради наново БЗНС в цялата страна и да увлече след себе си широките маси на българското село. "Българският селянин, ми обясни той, е индивидуалист и по най-дълбоко убеждение демократ. В нашата страна няма голямо земевладение, земята е справедливо поделена сред онези, които наистина я обработват и които са свързани със своето малко парче земя. Те са го наследили от своите бащи и прадеди. Нашите селяни са най-добрата и най-сигурната гаранция срещу всеки опит на комунистите да обсебят властта".


По онова време имах среща с Дамян Велчев, водача на съюза "Звено", който навярно е последният велик политически конспиратор и авантюрист на Балканите. Мъжът в генералска униформа, който ме прие в своя работен кабинет в министерството, съответстваше изцяло на представата, която си бях изградил за него – офицер от главата до петите, неподвижен, изправен като бастун, зареден с енергия, с лице, от което едновременно струи цинизъм, груба сила и презрение към хората. Остро очертаната уста в увиснали краища, към които водят две дълбоки бръчки от носа надолу, придаваха на това лице нещо вкаменено, подобно на маска. То се оживяваше само от присвяткащите, интелигентни очи.


Във всичките си заговори Велчев остана в сянка, никога не зае пост в наложените от него правителства и се задоволяваше с това да дърпа зад завесата конците на танцуващите марионетки. Сега за първи път излезе иззад кулисите, без да знае, че този път той самият е марионетката, чиито движения Димитров дирижира от Москва.


Онова, което Велчев ми каза тогава, през септември 1944 г. в София, бе страстна защита на извършения държавен преврат под формата на изпълнено с ненавист обвинение срещу всички предишни български правителства, срещу цар Борис III, срещу политиците и срещу партиите. "Онова, за което цял живот съм се борил и за което винаги съм бил готов да умра, онова, за което бях прокуден от моето отечество, осъден на смърт и хвърлен в затвора, ще се осъществи в най-близко бъдеще. България ще бъде велика и силна, тя ще се обедини с Югославия, а двата славянски братски народа ще владеят целия Балкански полуостров – от Дунав до Егейско море и от Адриатика до Черно море!"


Две години по-късно ми се наложи да чуя почти същите думи от устата на един друг българин – от комуниста Георги Димитров. Тези два политически антипода, индивидуалистичният и комунистическият заговорник, си даваха среща в еднаквата националистическа мания за величие.


С презрението си към демокрацията, с боготворенето на насилието и диктатурата, Велчев бе от един дол дренки с комунистите. Че последните са по-силни, защото огромният Съветски съюз стои зад тях, той разбра доста по-късно. През септември 1946 г. Велчев бе свален от поста военен министър, когато на белградския процес беше разобличена конспиративната дейност на Дража Михайлович по време на войната. Все пак Дамян Велчев успя да се самоназначи за посланик в Берн. Оттам организира последния заговор в живота си. Една група безусловно верни нему офицери се опитаха да свалят комунистическия режим в София и да избият водачите му. Метежът бе разкрит, офицерите – наказани, а Велчев отстранен от поста на посланик в Швейцария. Когато чужди сили се обърнаха към него с молба да помогне в борбата срещу комунистическия режим, той им отговори с думите: "Проля се достатъчно кръв. Не мога повече. Аз съм на края на силите си."


Освен с Кимон Георгиев и с Дамян Велчев по онова време в София имах разговори и с меродавни български комунисти. Тогава те все още имаха интерес да накарат света да повярва, че за тях думата "демокрация" има същия смисъл, както за западните страни. Комунистическият вътрешен министър Антон Югов в едно интервю ме увери, че "ние, комунистите в България, не желаем нито да национализираме, нито да колхозничим, нито да съветизираме, и никога няма да се опитаме да натрапим на народа държавна или икономическа форма, който той не желае или за която той не е узрял." Дори Вълко Червенков, за когото тогава малцина знаеха, че е един от най-силните хора в БКП и който един ден щеше да стане неограничен властник, се провикна патетично в един разговор с мен: "Целият свят трябва да знае, че България не е комунистическа и че съвременната революция съвсем не е социалистическа, а е само една антифашистка революция. Ние, комунистите, никога няма да се опитаме да натрапим на българския народ нашата воля с насилие или диктаторски средства. Нашата висша цел е да му дадем възможността сам да решава съдбата си".


Всички тези думи звучаха толкова хубаво и честно, че човек би се изкушил да ги вземе за чиста монета, ако действителността ден след ден не опровергаваше илюзиите на некомунистите и лъжите на комунистите. Твърде скоро стана ясно защо комунистите проявяват такава "скромност" при подялбата на ресорите и овладяват "само" вътрешното министерство и министерството на правосъдието. В тогавашния начален стадий на тях не им трябваше нищо повече освен тези две ключови позиции, за да развихрят с помощта на милицията и съдилищата онази небивала вълна на терор, която потопи цялата страна в кръв и ужас, страх и отчаяние в продължение на няколко седмици.


От неколкостотин партизани, които действително имаше в България, и многото хиляди, които сега се представяха за такива, от старите комунисти, които бяха извадени от затворите, и от новите, които бяха надушили благоприятната обстановка, от криминални престъпници и дезертьори, които досега се бяха крили като мишки, вътрешният министър Югов изгради новата "Народна милиция". Тя беше организирана по московски образец и замести някогашната полиция. Именно милицията получи задачата да проведе онова "прочистване", което привидно беше насочено срещу "германофилски, фашистки и реакционни елементи", но в действителност послужи, за да се отстранят сегашните и бъдещите носители на съпротивата срещу комунистите. Един цял слой от населението – политици, интелектуалци и търговци, индустриалци, висши служители и селски стопани, духовният елит на народа в градовете и селата – трябваше да бъде ликвидиран физически.


Над София и над цялата страна премина като ураган вълна от терор.


Бяха покосени десетки хиляди хора. Още след 9 септември в столицата бяха арестувани всички личности, които са играли роля в българската политика през последните години. Първи от тях бяха тримата регенти – княз Кирил, проф. Филов и ген. Михов, а след тях всички членове на правителствата на Филов и Божилов. Участта им последва голяма част от народните представители, заседавали в последния български парламент, всички съветници и приближени на цар Борис, множество висши офицери и служители. Арестувани бяха повечето членове от кабинета на Багрянов, който започна преговорите за примирие със западните сили, и от кабинета на Муравиев, който обяви война на Германия. Няколко седмици по-късно видях всички тези високопоставени личности в съдебната зала, в първия голям "народодемократичен" процес, който завърши с масовото убийство на 1 февруари 1945 г.


Същевременно в София и в цялата страна произволно бяха арестувани и отвлечени безчет хора, хвърлени в затвори и концентрационни лагери със или без съдебни присъди. Така наречените "народни съдилища", изградени веднага след 9 септември за осъждането на военнопрестъпници, колаборационисти и фашисти, бяха подчинени на комунистическия министър на правосъдието Нейчев и целяха единствено да придадат на режима и на терора някаква законност.


В това развитие съветско-руските войски, които бяха чествани от новите властници като "освободители на българския народ от фашистко иго", изиграха много активна роля. Във всеки град се настаниха руски гарнизони, които конфискуваха къщи и хранителни стоки, притесняваха населението и  – което е още по-лошо – открито подкрепяха режима на терор на комунистическата "народна милиция". Където населението се опълчи срещу произволните арести и отвличания, където селяните се вдигнаха срещу тиранията, където се образуваха центрове на съпротива, съветските войски взеха радикални мерки. И онова, което комунистическите властници не смееха пряко да предприемат на своя отговорност, те го правеха скришом чрез руската окупационна власт, която се изплъзваше от всяка отговорност.


Обезпокоен от съобщенията, които постъпваха от провинцията, предприех през онези дни, заедно с неколцина други чуждестранни журналисти, кратко информационно пътуване из Северна България. Онова, което видях и научих в селата и малките градове, ми показа, че произволът и тиранията, които българските комунисти упражняваха заедно със съветските окупационни войски, са обхванали цялата страна. Насилието се насочваше преди всичко срещу онези, от които можеше да се отнеме нещо – срещу собствениците на фабрики и предприятия, на имоти и земя, на къщи и работилници. Всеки, който притежаваше нещо, беше обявен за "колаборационист" или "фашист" и ако дадеше отпор, го отвличаха или разстрелваха на място.


Когато се върнах в София и съобщих на меродавните власти за моите преживявания в провинцията, те свиваха рамене. "Единични нападения на безотговорни елементи", "достойни за съжаление произшествия, каквито са неизбежни в едно преходно време", "превишаване на компетенциите на местните съветско-руски коменданти, които би трябвало да се отстранят колкото се може по-бързо" – това гласяха обясненията, които си бяха изсмукали от пръстите, за да извинят всичко, което се случваше. Същевременно узнах, че не само в правителството, но преди всичко в Отечествения фронт се е стигнало до първите тежки сблъсъци между комунисти и некомунисти, в които комунистите, осланяйки се на съветско-руската окупационна власт, отхвърляха всички протести и обвиняваха другите партии, че държат в своите редици "фашисти" и саботират "прочистването" на България. За пръв път комунистите заговориха с тон сякаш са истинските господари на България, с тон, с какъвто никога не биха се осмелили да говорят преди Червената армия да окупира страната.Волфанг Бретхолц (1904-1969) е известен германски журналист-антифашист, доктор по право. Роден е в Брюн (Бърно) в рамките на тогавашната Австроунгарска империя. Следва право в Берлин и Лайпциг, където през 1925 г. защитава докторат на тема "Печат и право". От 1929 г. е редактор на седмичника "Тагебух". През 1931 г. оглавява вътрешния отдел на "Берлинер Тагеблат". Заради множеството си антинационалсоциалистически статии през 1933 г. е принуден да напусне Германия. Работи в пражки немскоезични издания, а от 1937 г. е кореспондент на "Национал Цайтунг" в Базел. Отразява Втората световна война като кореспондент за базелския "Национал Цайтунг" и за стокхолмския "Свенска Дагеблат".  В периода 1944-1948 г. Бретхолц обикаля Балканите като кореспондент на тези две издания. В резултат през 1955 г. се появява и неговата книга "Видях сгромолясването им", откъс от която предлагаме по нейното българско издание – Волфганг Бретхолц, Видях сгромолясването им, София, изд. Бъдеще и изд. Тилиа, 1992, с. 59-67.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 409 Гневно

  Комунизмът е престъпление!!!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  9.Х.1944год.- НАЧАЛОТО НА КРАЯ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  9 септември е най-черната дата в българската история.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Потресаващо е, че и днес има българи, които отбелязват днешната дата празнично, а не траурно.

  Колкото до партизанското движение и колко масово е било, цитирам откъс от книгата на Митка Гръбчева: „В името на народа", пък нека всеки да си прави изводите:

  „Девети септември!

  С колко много вълнения, мисли, чувства и събития бе изпълнен нашия пръв свободен ден...

  Само че на нас не ни бе до празници, че ни чакаше работа.

  Дадох сигнал за строяване на партизаните. И изведнъж видях, че те са се удвоили“.

  Поклон пред всички жертви на комунистическия терор!

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"статия"]При по-точно вглеждане целият "държавен преврат на 9 септември" се оказва отдавна подготвен метеж, който се извършва при пълно спокойствие, без дори да гръмне пушка. [/quote]

  Украинците преживяха това отново с Крим.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Много слаба дискусия, явно прогресивните сили са на манифестация.

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Революционните борби на България са отличителна особеност.Честит празник,който празнува

 9. 9 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Русия е най-големият враг на България. И няма как да е иначе тъй-като интересите са ни коренно противоположни.

  1.Русия иска високи цени на газта и на петрола защото това е единственото от което печели и преживява
  България иска ниски цени на петрол и газта защото това значи конкурентноспособни български продукти и евтина енергия за населението.
  2.Русия иска слаба държавности беззаконие в България, за да бъдат българските политици корумпирани и безнаказано да продават българските интереси.
  България иска силна държавност.
  3.Русия иска руските фирми да не плащат данъци в България, за да си изнасят печалбите и да има за руските пенсионери.
  България иска руските фирми да си плашат данъите в България за да има за българските пенсионери. (Лукойл игурно е единствената рафинерия в света която не е излизала на печалба)
  4. Русия иска само да смуче от България и поради това източват по 9 милиарда всяка година от България (справка НСИ). Как става това - непрекъснати проблеми и високи мита за българските износители а плащането на енергоносителите от България - не в стоки а само в долари. Тази сума която източват е толкова брутална, че е по голяма от сумата която получаване от ЕС + ВСИЧКИ пари които плащат емигрантите.
  България иска изравнено търговско салдо както с другите европейски страни.
  5.Русия иска България да излезе от ЕС и НАТО и да влезне в Евразииският Съюз (поканата от техния посланник)
  България иска да остане в Европа където е вече 1300 години.
  6. Русия иска да наложи племенно управление в нашата държава както е там. С хан, цар или вожд (не знам как го водят в момента Пут@ин) и той да решава за имуществото, живота и честта на всеки един човек ( там който откаже на царя или неговите помешчици губи всичко).
  България иска демокрация - и колкото и фасадна да е тя в България е 10 пъти по-добре отколкото в Русия
  7.Интереса на Русия е да не спазва международните договори и непрекъснато да откъсва територии от съседните държави с руски малцинства, за да задоволява имперските си амбиции.
  Българският интерес, както и европейския - защото във всяка държава има малцинства е да се спазват международните договори и да не се прекрояват граници
  8. Интереса на Русия е България да бъде 100% енергийно зависима от нея. Така тя може да поиска всичко от България,т.е. да я изнудва, дори за неща несвързани с енергията - ако ли не ще "остави" България на студено. Путин вече веднъж заплаши Борисов по този начин.
  България иска енергийна независимост - за да може да купува от този който предлага най-добри условия.
  9. Интереса на Русия е да има война - независимо каква. Всяко тоталитарно управление има нужда от външен враг за да съществува. Ако няма такъв, хората започват да забелязват какво става в собствената им държава. Всеки път когато рейтингът на Путин падне той обявява някаква война и готово.
  България иска мир, спокойствие и просперитет

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "...комунистите, осланяйки се на съветско-руската окупационна власт, отхвърляха всички протести и обвиняваха другите партии, че държат в своите редици "фашисти" и саботират "прочистването" на България."

  ммда, и след 70 години все така "прочистват" България

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"статия"]И тъй като те не управляват с народа, а срещу народа, непрекъснато ги свалят.[/quote]

  12.5.2013 - 23.7.2014

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#8:"xalikarans"]Честит празник,който празнува[/quote]

  "Празникът" ви трябва да бъде инкриминиран!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Разстроено

  Жалко, че цар Борис Трети умира толкова млад.
  Явно така ни е било писано...

 14. 14 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дамян Велчев е най-интересният персонаж, повече и от Кимон Георгиев, който става чист комунистически гъзо*изец впоследствие. Чувал съм странни легенди за Велчев, които се разказват като пуснати от агенция ЕЖК, за времето на посланичеството му и след това, за някакви милиони на българската държава, скрити от него в Швейцария и непотърсени и до днес. Въобще много тайнствена фигура, за чиито емигрантски живот не е писано нищо.

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  =) 09.09. си действа като ракова метастаза и днес, дори още по-силно, понеже народа окончателно измира или си вдига чуковете от шумкарската клоака.
  Волфганг Бретхолц, Видях сгромолясването им, София, изд. Бъдеще и изд. Тилиа, 1992, с. 59-67.
  .................

  Ich sah sie stürzen / Bretholz, Wolfgang *1904-1969*
  Wien [u.a.] : Desch, 1955
  502 S. : Ill., Kt. ; 8°
  От 502 стр. нашите родни ДС издателски къщички са благоволили да преведат 8 стр. Това е шумкарската държава, няма промяна, само алабала.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 784 Неутрално

  И през това време "добрия човек" Валери Петров пляска с ръце и лиги му текат от устата.

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Както винаги Русия действа с дълбоко законспирирани шпиони в България и както винаги все още държи властта. Докъто не се намерят смели Български патриоти като Стефан Стамболов да се изправят и открито да заявят че Русия е враг на България и ние като Българи сме решили да бъдем Европейци и да живеем и действаме като Европейци, България винаги ще бъде бедна и нещастна.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 481 Неутрално

  9 Септември 1944 е най-черната дата в българската история. Цветът на нацията е удавен в кръв и терор. Затова, който го отбелязва като празник, трябва да бъде преследван за опит за дестабилизиране на националната сигурност ... като за банките ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#17:"Pontif А"]Докъто не се намерят смели Български патриоти като Стефан Стамболов да се изправят и открито да заявят че Русия е враг на България[/quote]

  Той се намери - Шаламанов, който ТРЯБВА да бъде следващия военен министър.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  70 години от руската окупация на България.

 22. 23 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Черен ден за България!
  Да сведем глави пред загиналите от терористичният режим,взел властта на тази дата!
  Бог да ги прости!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 23. 24 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#21:"Влади"]България все повече прилича на страна без история, без култура, без традиции...[/quote]

  Поредният червенотиквеник, за когото манифестацията по повод превратът на 9.09.1944 е традиция и на 7 Ноември да седне в 8 часа сутринта пред телевизора и да гледа военния парад от Масква.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 24. 25 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#16:"lordcris"]И през това време "добрия човек" Валери Петров пляска с ръце и лиги му текат от устата[/quote]
  Не се е ограничил до пляскане с ръце, ами е и подвиквал "смърт, смърт", а очите му едни топли.

 25. 26 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Бог да прости десетките хиляди българи, които бяха убити, или чийто животи бяха разрушени от черния септември 1944 и следващите 70 години.
  Нищо не е забравено, нищо не е простено.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 26. 27 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Това трябва да бъде предизборен материал защо не трябва да се гласува за БСП.

 27. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Да "празнува" 9 септември може:
  1. садист, който се кефи на кървавата вакханалия през есента и зимата на 1944-45 и терора след това;
  2. крадец, който е отмъкнал имота на някого в мътните времена след преврата;
  3. тотално заблуден (т.е. неинтелигентен в крайна степен) индивид, който си въобразява, че по този начин е възтържествувала някаква "социална справедливост";
  4. агент на чужда държава, за когото загубата на националния ни суверенитет е била постижение;
  5. произволна комбинация от горните или всички, взети заедно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 30 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е лесно за близките на загиналите от червения терор да гледат как още има политици, които честват този проклет ден. Тъжно и страшно е да се нарича тази дата "златна страница на българската история" от лидера на БСП Михаил Миков. Целият ми оптимизъм е на изчерпване след това, което наблюдавам.

 30. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#29:"9septemvri"]Многохилядно множество, протегнати за поздрав ръце, цветя, усмивки. Всенародното радостно вълнение още трепка на снимката, не може да се заличи. [/quote]

  След няколко дни някои от тези "радостно посрещащи" вече или не са между живите, или са се разделили с имуществото си...

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 32 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#28:"Norman Granz"]5. произволна комбинация от горните или всички, взети заедно. [/quote]

  т.е. Комунист

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Поздравления за публикацията.

  Да бъде Свободна България в Свободна Европа
  в Свободен Свят!

  #ОСТАВКА на комплекса за болшевишка малоценност
  МОЧА!

  "Откъсът е от книгата "Видях сгромолясването им" на известния журналист и противник на тоталитарните режими, кореспондент на швейцарски и шведски издания, публикувана през 1955 г.

  Публикуван е от портала "Култура". Това е свидетелство на очевидец на установяването на комунистическата диктатура в България.

  На 9 септември в София държавната власт бе обсебена от група мъже, които се представят за "истински демократи" и за "същинските представители" на българския народ.

  В действителност, с малки изключения, те са предшественици на комунистическата диктатура, като едни от тях съзнателно действат като агенти на Съветския съюз, а други са несъзнателни негови инструменти."

 34. 35 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"cor.ne.edito"]Потресаващо е, че и днес има българи, които отбелязват днешната дата празнично, а не траурно. [/quote]
  Българи?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 35. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Весело

  [quote#9:"iak"]Русия е най-големият враг на България. [/quote]

  Абе който не се кефи на лъже демокрацията е комунист и чекист !
  [quote#9:"iak"]Русия иска само да смуче от България и поради това източват по 9 милиарда всяка година[/quote]
  Рашките са лоши няма спор даваме по 9млрд. за газ и петрол а защо не кажеш ,че западните икономически пънкари и финансови социопати ни източват с още 30-40млрд.? Да не говорим и за това което придобиват техните банкери у нас !

  Предполагам ,че ще се чувствате по-добре ако Шеврон и други американски компании ни продават наш природен ресурс на "пазарни" цени в "свободния" ни пазар !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 37 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Една от най-черните дати в историята ни. И това, че някой празнуват тази дата. Но те явно не са истински Българи.

 37. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Волен няма ли да отбележи тази велика дата с един казачок пред пасола?

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  И КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ОТ 1989г.ДО ДЕН ДНЕШЕН.ДОВОЛНИ СТЕ ОТ ЦЕНИТЕ,ИМАТЕ МНОГО ПАРИ,ЖИВЕЕТЕ ОХОЛНО.КОЛКО ОТ ВАС МОГАТ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ С ТЕЗИ НЕЩА БЕЗ ДА ЛЪЖАТ.МНОГО МАЛЪК ПРОЦЕНТ.

 40. 41 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Попуснал си 6. душевно болен човек

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 41. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Този и подобни текстове трябва да изучават младите българчета. Крайно време е Истината да вземе превес в неравната борба с комуноидната идеология.

 42. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Весело

  "В качеството си на пострадал от фашизма евреин Голдщайн получи обратно своята собственост. Ала един ден той се появи у нас и съобщи, че е подарил вилата си на държавата срещу три паспорта за Франция. Дядо ми беше много учуден от тази невероятна щедрост на търговеца на мебели — да подари-цяла вила, и то по време, когато уж се завръщахме към многопартийна демокрация.
  „Ако сега не им я подаря, догодина те сами ще ми я вземат!“ — каза мъдро Голдщайн. И добави, че властите били най-приятно изненадани от жеста му. „Днес това е жест — каза той. — Догодина няма да е!“
  След това, обяснявайки мотивите за своето заминаване, с тъжна откровеност той предрече, че до няколко години свободната инициатива в България ще бъде унищожена, че ще дойде страшна диктатура и страната ще се превърне в комунистически затвор.
  „Така е в Русия, така ще бъде и тука!“ — завърши своето пророчество Голдщайн."

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Имам въпрос за снимката. На заден план се вижда кулата на ДЗИ. Т.е. танка отива в посока Цариградско шосе. Защо отива на ИЗТОК?

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 46 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#36:"comandante"]Абе който не се кефи на лъже демокрацията е комунист и чекист ![/quote]
  не само, може да е едно от изброените в №28

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 46. 47 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#29:"9septemvri"] Многохилядно множество, протегнати за поздрав ръце, цветя, усмивки. Всенародното радостно вълнение[/quote]
  и като се събудиш - краката ти отвити.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 47. 48 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#38] от ""Новорусия" капут":

  Може да я отбележи като се опита да набие някой които не споделя неговото мнение, по комунистически разбира се защото Белене не работи вече.

 48. 49 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#16:"lordcris"]И през това време "добрия човек" Валери Петров пляска с ръце и лиги му текат от устата.[/quote]
  Съгласна съм. Талантът не може да бъде индулгенция. Нищо не може да поправи животите на изправили се на пътя му. А той не видчх да съжелява за нищо.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 49. 50 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Един цял слой от населението – политици, интелектуалци и търговци, индустриалци, висши служители и селски стопани, духовният елит на народа в градовете и селата – трябваше да бъде ликвидиран физически.

  И беше ликвидиран .
  Слава богу, че на 01.01 .2007 влязохме в ЕС и нямаме граница със СССР.

 50. 51 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  9septemvri , написаното от тебе граничи с безкрайната глупост. Дори я надминава.

 51. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Проклет ден за България'

  klimentm
 52. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Все пак Дамян Велчев успя да се самоназначи за посланик в Берн. Оттам организира последния заговор в живота си. Една група безусловно верни нему офицери се опитаха да свалят комунистическия режим в София и да избият водачите му. Метежът бе разкрит, офицерите – наказани, а Велчев отстранен от поста на посланик в Швейцария.[/quote]

  Чини ми се, че ги е предал. Иначе нямаше да остане жив...

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 54 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"Влади"]България все повече прилича на страна без история, без култура, без традиции...[/quote]
  Гагарин, ако ти си малокултурен човек без традиции, не съди по себе си.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 54. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Една от най-черните дати в българската история

 55. 56 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"xalikarans"]Революционните борби на България са отличителна особеност.Честит празник,който празнува[/quote]
  Абе, извратенячка ненормална. Може ли да е празник избиването на десетки хиляди хора? Кви сте вие бе!!!?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 56. 57 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма как днес да е празник. Вместо това, трябва да е траурен ден. Все пак, комунистите убиха дядо ми! С помощта на съветските окупатори.

 57. 58 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  [quote#36:"comandante"]Предполагам ,че ще се чувствате по-добре[/quote]
  Кой? Кой!
  "Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 59 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 964 Неутрално

  начало на руско-болшевишкото робство продължило 45 години. така трябва да влезе в историята тази дата.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 59. 60 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално  [quote#45:""Новорусия" капут"]Имам въпрос за снимката. На заден план се вижда кулата на ДЗИ. Т.е. танка отива в посока Цариградско шосе. Защо отива на ИЗТОК?[/quote]
  Много малко хора знаят че това всъщност не е посрещането на "освободителите", а изпращането на съветските войски на изток към турската граница, тъй като дереджето с Турция е било на война. Не помня годината, но е след 1944г. Това не пречеше на другарите, и най-вече набедени историци като Баева да си баят десетилетия че това се е случило точно на 9-ти септември 1944г.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 60. 61 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 445 Гневно

  Ето го ефекта от комунизма. Промити мозъци които празнуват ден които трябва да бъде траурен. Същите тези промити мозъци които милеят по изродите които избиха толкова много българи в името на един от най-извратените идеали, Вие не заслужавате да се наричате българи.

 61. 62 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ужасна дата. Дядо ми е бил изселен защото се е писъл като българин в пиринска Македония...
  но не по малко ужасна е датата 10 Ноември 1989. На тази дата започна американската окупация. Тя даде не свобода а свободи'я, която бавно и мъчително убива държавата и обществото.

 62. 63 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#33] от "9septemvri":

  9септемвриецо бледен, има два варианта, които могат да подбудят индивид с подобни мисловни конструкции да цапа форума.
  1. Плаща му се двойна тарифа, като за работа в празничен ден.
  2. Работи на празника по убеждение, нещо като ''доброволен трудоден'', с тайната надежда другарите от ръководството да забележат бригадира - ентусиаст.
  И в двата варианта, ще се облажиш. Дерзай, товарищ! Пабеда будет за нами!

 63. 64 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3005 Разстроено

  С риск да се повторя: Ако някой ден измислят начин как да връщат хора от оня свят, то на тази дата всяка година трябва да възкресяват Г.Димитров и да го бесят публично.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 64. 65 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Плюенето по Валери Петров е още по-необяснимо явление от величаенето на Георги Марков. Вероятно го правят хора, които не са чели и двамата, защото , дори и за бегло запознати е ясно, че разликата между тях е като между Мик Джагър и Хисарския поп. А относно 9.09.44г. всякакви драматизации са излишни. Това, което ни сполетява е било неизбежно и до голяма степен предначертано още през 1918. Но както беше казал Бжежински (мисля) : " Комунизмът сам по себе си не е страшен. Истински страшното идва след него."

 65. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#62:"stoyan_hristov"]На тази дата започна американската окупация. [/quote]

  И в какво се изразява тя?

  The best way to predict the future is to invent it.
 66. 67 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "И в какво се изразява тя? "

  в какво ли не - само се огледай. Какво стана с така нарчената армия? Ами ракетите(СС и т.н.). Ами виж медиите ни днес. В Руско американския конфликт всичко е черно(Русия) и бяло(Америка). Като преди 20 г ама наопаки . Най-вече виж колко често ББ ходи до щатите и какво говори след това...

 67. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#67:"stoyan_hristov"]в какво ли не - само се огледай.[/quote]

  Ами оглеждам се. Не виждам американски концлагери. Не виждам американците да са взели фабриките и магазините на хората. Не виждам американски войници. Не виждам американски знамена по улиците....

  [quote#67:"stoyan_hristov"]Какво стана с така нарчената армия?[/quote]

  Ами то така си беше - така наречена. Функцията и беше да "задържи турците" за 2 часа. Иначе казано - пушечно месо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 69 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#68] от ""Новорусия" капут":

  На амаериканците не са им нужни тези неща, те действат по друг начин. Те налагат "демокрация", която умеят да управялват добре с рафинирани методи. И не ме разбирай погрешно Русия не заслужава по висока оценка...

 69. 70 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#36] от "comandante":
  Надявам се че поне ти си разбираш какво пишеш.
  ако мога да помогна на обърканото то съзнание ще кажа, че въпреки че изискванията за качество в Европа са многократно по-високи от тези в русия - България изнася 5 ПЪТИ повече и на всичкото отгоре има приблизително изравнено търговско салдо - т.е и внася толкова. Както му се казва взаимно изгодно сътрудничество. А не васално като към русия.(справка саита на НСИ)
  Допълнително западните фирми- за разлика от руските си плащат данъците и осигуровките за разлика от руските такива.
  Западните фирми са най-добрият рабитодател с най-добро отношение към работниците си и с най-високи заплати.
  Да не говорим че българите работещи там придобиват опит и знания и после отварят собствени фирми.
  Да не говорим пък за финансовата помощ от Европа.


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 71 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  на успеха бащите са много демек има раждаемост
  сега има демографски срив
  сещаите се за какво иде реч

 71. 72 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ...гласувайте. Само така ще намалее влиянието на петата съветско-руска колона в България

 72. 73 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от ""Новорусия" капут":

  И на мен това изречение ми направи голямо впечатление. Такмо мислех да го постна, но видях, че си ме изпреварил.
  Жалко, че друг народ е принуден да изтърпи това, което ние сме изтърпяли и жалко че все още в България има защитници на този престъпен режим.

 73. 74 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#70:"iak"]България изнася 5 ПЪТИ повече[/quote]

  България изнася над 22 ПЪТИ ПОВЕЧЕ стоки към ЕС, отколкото към Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 74. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Във всеки град се настаниха руски гарнизони, които конфискуваха къщи и хранителни стоки, притесняваха населението и – което е още по-лошо – открито подкрепяха режима на терор на комунистическата "народна милиция".
  Ей,за това си мечтае Путин.А ние му помагаме да мечтае.Ноняма да дочака това,което иска.Никога.

 75. 76 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Историческата и славна дата в нашата история е резултат от от проявлението на свободолюбивия български дух и приятелската помощ на на всички наши съюзници, великите сили и победители във ВСВ.

 76. 77 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Разстроено

  [quote#59:"ck2013"]начало на руско-болшевишкото робство продължило 45 години.[/quote]
  Оптимист! Не 45, а 70 години вече продължава руско-комунистическото робство и като гледам, как някои смятат, че избирайки една от мимикриралите партии от комунисти се борят срещу тях, ще продължава още....

 77. 78 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#38] от ""Новорусия" капут":

  Волен, подкрепен от няколко фенки, 3-4 пластмасови маси, ще пази паметника на сАвецкия войн от посегателства.

 78. 79 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#75:"rosiraycheva50._"]Ей,за това си мечтае Путин[/quote]

  Невежеството е най-невинния порок, но когато се афишира по по толкова инфантилен начин е грозно нещо. Какъв комунист, по дяволите е Путин ?! Та неговите най яростни опоненти (след абсолютно несъстоятелните "Яблоко" и пр. леваци) са именно динозаврите-брежневисти от комунистическата опозиция?! Да не говорим за лидерите на донецките сепаратисти. Игор Стрелков, който еднолично попиля пишман укро армията, е човек, изповядващ подчертано монархически възгледи. Молоумният ви стереотип "руснак = комунист" е безумен и не работи вече 20-ина години.

 79. 80 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Най-черната дата в българската история. Група безродници с помоща на чужда окупационна армия завзеха властта и по -най бруталният начин започнаха тотален физически и психически терор над страната вече 70 години и за жалост резултатите са на лице!

 80. 81 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#79:"damage_case"]Какъв комунист, по дяволите е Путин ?![/quote]

  Бил ли е член на КПСС? БИЛ Е!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 82 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#4] от "cor.ne.edito":

  около 3000 човека са били колко да са били!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 82. 83 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#81] от ""Новорусия" капут":
  Ха, ха

 83. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Весело

  Рискува да бъде изтълкувано като подигравка.

  Ако смирено палне знаменце на ЕС
  в памят на непрежалимия бивш СССР,
  това би било жест умерен.

  Добре отмерен

  До коментар [#38] от ""Новорусия" капут":

  Волен няма ли да отбележи тази велика дата с един
  казачок пред пасола?

 84. 85 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#66] от ""Новорусия" капут":

  Шоколади, близалки, уиски и кока кола на воля!!! Нямат срам...

  www.soundcloud.com/x2805
 85. 86 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Е,празнично си ми е .
  Навик.
  Станах рано,изгладих анцуга,лъснах джапанките,подкастрих мустака и брадичката...
  Отворих прозореца.
  Не чувам маршови музики.
  Ех,толкова ли оглушах вече?!

 86. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ "Карл Маркс"

  Апаратчик в Апарата на КПСС.

  На Компартия разтурена - след като разтуриха Компартийния СССР.

  Елцин разтури КПСС, но не и Апарата.
  Накрая сдаде власттана Апаратчика
  (или Апаратчикът му я взе).

  Единият - Пийнал Демократ,
  другият - Трезвен Апарат, всичко е възможно...

  Сал Путин 1 (Путин) си знае, дали/къде пази Компартийния си билет.
  Или Путин 2 (Медведев)... но си пада по алкогола.

  До коментар [#79] от "damage_case":

  Какъв комунист, по дяволите е Путин ?!

 87. 88 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  и паметника на съв. армия още стои в центъра на София. Няма ли да се намери един свестен кандидат-кмет да сложи премахването в предизборната си програма?

 88. 89 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До cor.ne.edito: Много е разбираемо даже, че много "българи" приемат 9.09.1944 за национален празник! Нали ако не беше съветската окупация, те щяха да са си посредствени хора и щяха да произвеждат блага вместо да крадат, убиват и огатеят от кръвта на достойните българи! За Македония се правят на ощипани моми! Пишат такава история, която внушава, че немските освободители на Македония, Беломорието и Поморавието са престъпници и окупатори! Че България окупирала незнам си каква територия, макар че никоя държава не може да окупира собствената си територия! Е всъщтност може ако тези "хора" са чужди агенти, врагове на управляваните от тях хора! Добрината на Съветския Съюз и Русия към България е като добрината на наркопласьора към наркомана! Наркоманът е пристрастен и накрая загива в мъки, както това става в момента с България...

 89. 90 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 502 Неутрално

  От 1974 г. ...... ...... е асистент във ВИИ „Карл Маркс“, а от 1979 г. - старши асистент в Катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ильич Ленин“ (днес Технически университет), София. В характеристиката му ръководителя на катедрата проф. Алексиев, подчертава: „ ....... ....... е политикономист с твърде солидна подготовка и широки интереси. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система“.[3]

  Тъй като е много горещо, поне при мен, ще ти дам два жокера : липсващото в текста лице отговаря на ник-овете Мавъра и Черен Ваньо. Кой знае защо обаче, въпреки неопровержимите биографични факти, последната асоциация, която бих направил с него е "комунист".

 90. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#70:"iak"]Допълнително западните фирми- за разлика от руските си плащат данъците и осигуровките за разлика от руските такива. [/quote]
  Добре де можеш ли да дадеш малко инфо колко от събираното в НАП са от чужди компании ???

  Стига сте лъгали щавенето от ДДС и за стоки от първа необходимост и акцизи е за хората с по-големи заплати , свободни професии или малък и среден бизнес !

  Обществена тайна е ,че чуждестранните монополи и търговски картели използват сложни финансови еквилибристики за разходи към консултанти, реклами , PR плащат си супер заплати на топ мериджея който върти и черната каса и на края като теглят чертата от тях в хазната нищо не влиза !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 92 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако можеше тези, които смятат на 5 октомври да ходят за гъби, да седнат и да прочетат тази статия... Ако можеше това да го има в учебниците по история...

 92. 93 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#92:"Кака Пенка"]Ако можеше това да го има в учебниците по история..[/quote]

  Да поместим откъси от книгата на никому неизвестен немски журналист в учебниците по история, ли бе, Пене? Ами дай да поместим някои твои младежки поетични опити в учебниците по литература тогава?

 93. 94 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  гледкайте си МОЧА със здраве и си мучете самодоволно

  veni vidi fugi
 94. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  Много интересно четиво от Волфганг Бретхолц. Четейки биографията му, той е бил истински анти нацист и анти комунист... и демократ. Истинските демократи са точно хора, като него...едновременно анти комунисти и анти нацисти. Противници на всяка тоталитарна, авторитарна и тиранична диктатура.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 96 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#95] от "Иво":
  Много е важно да се знае ,че демократите на са не са АНТИ комунисти и АНТИ нацисти те те смятат ,че народа трябва да избира !!!
  Демократа е широко скроен човек който се бори за свобода и равни права на хората . Демократа вярва ,че цялата власт произтича от народа.(точка)
  Много от приятелите на дневник бъркат либертарианците и финансовите пънкари с демократите!

  Що за лумпен може да ходи да поругава паметници ? 2014г. ние нямаме почти нищо запазено като паметници и сгради от вековете история на България!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 96. 97 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":Съгласен съм с написаното, само като допълнение искам да кажа че независимо че изродите русофистици- комунисти са атеисти да знаят че има бог и той не прощава но за съжаление страдат невинните свързани с тях.

 97. 98 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Забелязал ли си, че Россссия винаги ни освобождава с окупационна цел?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 98. 99 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#40] от "mentra65":

  Да нямам много пари след 1989 но са много повече от това което имах до 1989г. От комунизма съм запомнил недоимък простотии малко се пооправиха нещата след 1975г но тогава всички започнахме да работим (майка ми, баща ми, сестра ми и аз). Преди това беше трагедия, не че кой знае какво се получи и при четирима работещи (един ремонт като хората не можехме да си позволим.

 99. 100 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#62] от "stoyan_hristov":Ти или не си в ред или действаш по опорните точки.
  Каква американска окупация?
  Аз съм от Варна - излизам около мен пълно с американци изкупили имотите в махалата, отивам на юг и на север същото, остави това но бензинът в колата ми американски от американската "Нефтохим-Лукойл", американците ми натресопха един южен поток искат да им платя че ще транспортират газ през моя територия, остави се но и ми продават газ на най високите цени в света да продължавам ли?
  За сведение още от 1918г и след това от 1934г препотвърдено бащите и дядовците на днешните петоколонници са получили заповед от руснаците чрез коминтерна да се заличи българската нация с македонска, мизийска , тракийска нации.
  До ден днешен тези генетично увредени родове продължават да работят по въпроса.
  А колкото до американците в нашата история са играли само положителна роля- ако не беше Магахан никой нямаше да разбере за Априлското съзстание и 1918г ако не са били американците в лицето Удроу може би нямаше да има България. А за бомбадировките - не американците ни обявиха война а ние на тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK