Македония: Коя съм и къде отивам?

Скопие, македонски лъв

© Надежда Чипева, Капитал

Скопие, македонски лъв 
Каква е Македония днес, след 23 години независимост? Накъде гледа и кой я дърпа надолу? Трима събеседници на "Дойче Веле" търсят отговор на вечните македонски въпроси:


След 23 години независимост в днешна Македония 30 процента от хората са официално бедни, а общият дълг на страната възлиза на близо 50% от БВП. Но властите имат и друг, още по-голям дълг - да изпълнят обещанието си, че страната ще се интегрира в ЕС и в НАТО. Вместо това обаче в НАТО и дума не става за приемане на Македония, а предстоящият доклад на Европейската комисия за напредъка навярно ще отбележи, че в Македония отсъства вътрешен диалог и че опозицията бойкотира парламента. Професор Денко Малески припомня, че очакванията преди две десетилетия бяха съвсем други:


Двата воденични камъка
"Независимостта е голяма победа на Македония, тя влезе в картата на света и получи заслужено уважение. Но стратегическата цел от това време, а именно - евроатлантическата интеграция, и до днес си остава непостигната. Напредъкът на Македония в момента зависи от решаването на два проблема: вътрешния проблем с демокрацията и външния - отношенията със съседите. Това са двата воденични камъка, които ни теглят надолу", казва Малески.


Македония е претърпяла достатъчно провали, сега ѝ трябват успехи, казват много интелектуалци, които още не са заразени с вируса на мълчанието и конформизма. Според Малески бедата е в това, че Македония няма традиция в изграждането на морални елити:


"Македония се нуждае от мислещ и нравствен авангард - хора, които поставят морала над личните интереси. Защото тъкмо такива хора създават духа на една държава. Ние имаме тяло, но този дух не ни достига. Така, както разбираме демокрацията, ние всъщност се движим в обратната посока", смята професорът. Многобройни македонски учени и хора на изкуството с международна значимост също призовават да се насърчават талантите и успехите. За съжаление тъкмо хора като тях зле виреят на местна почва. Същото важи и за стотиците млади хора с висока професионална компетентност, които не успяват да спечелят битката с всемогъщите притежатели на партийни книжки.


"Едва когато идеите престанат да идват само отгоре, когато обществото заработи хоризонтално и без страх от свободния обмен на идеи, когато се освободи индивидуалният дух, едва тогава можем да очакваме да се случи нещо положително", казва на свой ред режисьорът Слободан Унковски. Според него Македония няма отговор на един прост, но ключов въпрос: Коя съм аз?

Скопие

© Надежда Чипева, Капитал

Скопие


 "Македонският мироглед е объркан"


"И тъй като не знае този отговор, тя не може да отговори и на други важни въпроси: Към какво се стремя, накъде вървя, каква искам да бъда? Македонският мироглед е объркан, всички решения са някакъв кърпеж, а представите за нацията, държавата, свободата и вярата са налудничави. В такива условия няма как да се създадат граждани, а изгладнялата тълпа, изтощена от всекидневната борба за оцеляване, няма нито време, нито капацитет да осъзнае какво се случва", казва Унковски с огорчение и търси отговор на вечните македонски въпроси:


"Каква е тази болест, тази грешка в нашия ген, която ни прави анемични, слаби, нерешителни, страхливи, непоемащи рискове, но затова пък непрекъснато търсещи сигурността независимо от цената ѝ? И кой е същинският приоритет, който ние като държава и нация ще издигнем на знамето си? НАТО и ЕС са просто някакви метафори, фантасмагории. Пита се как ще впишем нашата страна на световната карта? Като туристическа дестинация от някаква особена порода, като родина на сиренето, като страна с 1000 езера, като балкански център на дизайна, като античен Дисниленд? Защото ние не произвеждаме нито един продукт, който да не може да се натовари на обикновено ремарке. Дори за най-голямото, което можем да направим, няма нужда да се затварят пътища, за да мине", обобщава Унковски.


Звучи абсурдно, но отговаря на истината: за съжаление най-сериозната "марка", по която днес светът разпознава Македония, е спорът за името. При това този спор не е единственият препъникамък по пътя на македонското развитие. Дългогодишният политик Петър Гошев е на мнение, че независимостта не е довела до някакви съществени промени, които да отличават днешната система от предишната:


Днешните зависимости на Македония


"Към края на 90-те години смятахме, че самостоятелността автоматично ще ни настани под някакво плодородно дръвче и ние просто ще похапваме от вкусните му плодове. Освободихме се от зависимостта от Белград, за да станем зависими от собствения си ум, от собствената си (без)културност, от собственото си полузнание. Отървахме се от комунистическата, партийно зависима съдебна система, за да попаднем в обятията на шуробаджанашката съдебна система. Отървахме се от писмата на Тито и от партийните директиви, за да се окажем зависими от тайните договорености между двамата етнически атамани и техните конструкции, зависими от държавни служби, където вместо партията сега властва приватизацията. Искахме пълен суверенитет - политически и икономически, а получихме програма за евтина разпродажба на публичните ресурси на страната. Поне засега нашето мислене се оказва неподготвено за идеята за независимост, която всъщност и не разбираме както трябва", посочва Гошев.България беше първата държава, която призна независимостта на Македония, обявена на 8 септември 1991 г. Президентът Желю Желев има заслугата и Русия да признае държавата. Днес Македония е установила дипломатически отношения със 170 държави, а под конституционното си име е призната от 135, сред които и три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия и Китай.

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Македония: Коя съм - Еми преименувана България.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Мммм ...

  Махаме първите два абзатца, сменяме "Македония" и производни с "България" и производни и ... четем.

  От тук нататък ...
  ******** е претърпяла достатъчно провали, сега ѝ трябват успехи ...

 3. 3 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Накъде, накъдето и България, ама даже по-зле.

 4. 4 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Трябва да им помагаме с каквото можем на макетата, но и те са като нас - трябва да се научат на себе си да помагат, после да чакат от друг.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Која сум и каде ќе одам?
  ––––––––––––––––
  Такво е правилно изговарање

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"Малески"]"Македония се нуждае от мислещ и нравствен авангард - хора, които поставят морала над личните интереси. Защото тъкмо такива хора създават духа на една държава. Ние имаме тяло, но този дух не ни достига." [/quote]

  Това ако не е най-сигурният знак, че от двете страни на границите ни живее един и същ народ...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 7. 7 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Някога е била България,но сега вече е отделна държава и трябва да се научим да уважаваме това! И си набийте в главата,че те повече България няма да бъдат. Айде стига вече с тези комплексарщини!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#1] от "foxa5":
  Цар СамОил!
  ....най тъжното е ,че с този си акъл до 10-15 години ще станат независима шиптерска държава ние няма да можем да ги спасим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Комай почти същото се отнася и за нас.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Любопитно

  "Напредъкът на Македония в момента зависи от решаването на два проблема: вътрешния проблем с демокрацията и външния - отношенията със съседите."

  Вторият ви проблем е по-сериозен. Докато макетата продължават да крадат от чуждата история (на Гърция и България) ще продължат само да мечтаят за членство в ЕС и НАТО.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#8:"comandante"]че с този си акъл до 10-15 години ще станат независима шиптерска държава ние няма да можем да ги спасим!
  [/quote]

  Прав си. Как беше...каквото сам си направиш...

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Любопитно

  До коментар [#7] от "brahms":

  По-скоро съм съгласен с вас.... според мен е ясно, че повечето макета заради дългогодишното промиване на мозъците им са се отчуждили от България и в момента изпитват негативни чувства към българите. Така, че не виждам как могат да станат отново част от България. Насила хубост не става.... това, което обаче трябва да направят е да спрат да крадат от нашета история и да започнат да се държат добронамерено към България и другите си съседи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дааа ... има едни пичове в териториална Европа, които са по-зле от българите, и кои са - пак българи !
  П.П. И за това трябва да благодарим само и единствено на Коминтерна, не че сме толкова смотани !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Весело

  "Каква е тази болест, тази грешка в нашия ген, която ни прави анемични, слаби, нерешителни, страхливи......?"
  Тази болест се нарича Юго-Антички Синдорм на КОС или ЮАСКОС и се харктеризира с разтроение на македонските главИ.
  Възниква поради опита да се инсталира Югославски и Антички софтуер во буграски хардуер от най-твърд македонски дъб.
  От друга страна за Югославския софтуер дори и в Белград вече не правят ъпдейти - спрели са в 90те. А Античкият софтуер е бета версия.

 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  [quote#7:"brahms"]Някога е била България,но сега вече е отделна държава и трябва да се научим да уважаваме това![/quote]

  Можеха лесно да решат въпроса с членството в НАТО, приобщават се към майка България и готово. Така и албанците %-тно щяха да намалеят на глава от населението. Нека сами си открият топлата вода

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Провинциализма на Балканите не е екзотика, но мущтровката, получена в последните над сто години, под въздействието на сръбския национализъм, така добре са се внедрили в главите на хората от бивша Югославия, че и днес, макар и вече на баш македонска почва, национализма е докарал нещата дотам, че при 50% бедни хора, техните управляващи им правят музеи за милиони, за да докажат, че Македония е пъпа на цивилизацията на земята. Както се казва скромно, но с вкус.
  В тази връзка и те, но и ние у нас и останалите балкански държави, трябва да се поучим от такива крайни примери и да видим и наблюдаваме реалните резултати при тях и да разберем, че никой в Еропа не е тръгнал да затрива българщината или останалите национални особености в региона. В същото времетрябва и да разберем, че нямаме и не можем да имаме, някакъв преференциален статут и някой да ни дондурка защото сме Велики Македонци или каквито счетете за необходимо други националности.

 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Весело

  Историята не е чужда - обща е!
  Макетата я искат само за себе си, щото другото е со паре, а това е на готово.
  Търкаля се по прашните балкани тая история, а античките професори се навеждат взимат я, отупват я от прахта, окъсват няколко ненужни страниц и останалото преписват в комикси и цветни книжки наречени история на Антички БЮРМ..и готово

 18. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante":

  Всъщност има ли причина да ни е нужда онази територия там?

  Имах колеги македонци и се потресох от отношението им и глупостите в главата им.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 19 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 960 Любопитно

  Ех земьо,па ке те делиме...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Весело

  [quote#10:"Иво"]"Напредъкът на Македония в момента зависи от решаването на два проблема: вътрешния проблем с демокрацията и външния - отношенията със съседите."

  Вторият ви проблем е по-сериозен.[/quote]
  Проблемът със съседите е производен на проблена с демокрацията.

  Това, че се схващат като два отделни, (не само в Македония, но и за съжаление и в България), говори само за едно - че проблемът под шапките е още по-голям. И тъй като той е първичният, от него следват останалите поред на производност.

  Ако един народ си оправи онуй под капите, то няма как да не се отрази положително на обществото, въпросната демокрация, от което следват неминуемо и изглаждането на отношенията и със съседите.

 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Теса антични колкото нашите автентични

 22. 22 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тежко и горко на България. Кристалина Георгиева не е български представител-тя като европесйки минисър по бедствията не даде нито един лев за наводненията в българките села...НИТО ЕДИН ЛЕВ НЕ ДАДЕ... а даде допълнителни милиони за наводненията в Пакистан../напишете на ввв.гугъл.бг-Кристалина Георгиева,допълнителним милиони наводниения Пакистан.../..Кристалина Георгиева вероятно по религия исповядва Талмуд, където пише че ...раждаемостта на християните трябва да бъде намалена../напишете на ввв.гугъл.бг...цитати от Талмуда.....сега ще продължи геноцида върху българския нарор със лостовете и механизмите на Обединена Европа..... Бог да пази България

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално
 24. 24 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#14:"Big_Villager"]разтроение на македонските главИ[/quote]

  Александър - СамОил - Тито - светата троица на македонската държавност. Нищо че всеки е отделен с 1000 години от предходния.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#7] от "brahms":

  [quote#7:"brahms"]Някога е била България,но сега вече е отделна държава и трябва да се научим да уважаваме това! [/quote]
  Нека да си бъдат отделна държава, но да не крадат историята на България и антична Гърция. Това не мога да уважавам. Самуил бил македонец!!, паметник в Скопие. Гоце Делчев бил македонец!!, паметник в Струмица. Нека да са си отделна държава (докато ги прилапат шиптърите, де), ама държава с 23 години история, каквато са си реално.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Глупости. Разделили са народа ни и десетилетия им пълнят главата с измислена история, измислен език, измислени ценности. Българската външна политика трябва да е много по- твърда към Бившата югославска република. И тази държава да се нарича с името, с което е призната от ООН, а не с "Македония"

 27. 27 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Ако България все пак се поотръси от комунистическото блато, то Македония продължава да се държи в калта от старата комунистическа сърбоманската клика която по-скоро ще я разкъса между Гърция и Албания отколкото да допусне обединение с България. А членството в ЕС и НАТО вобще не им е приоритет тъй като ще отслаби властта им. Едно от най-големите национални предателства в нова история на България беше че подкрепихме Сърбия за ЕС без да я накараме да отвори архивите за геноцида над българите в Македония. Дори сега всеки форум свързан с Македония е пълен с сърбомански и всякакви други агенти които всяват раздор между българи и македонци.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1358 Весело

  Трябва да признаят, пред себе си, че са Северна Македония и че са българи по произход. Иначе може да станат част от Албания и не само да говорят албански, ами и да пишат на латиница... Трябва и да им помагаме, все пак хора сме!!

 29. 29 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#7] от "brahms":

  Единствено чужд агент може да каже такова нещо. Няма българин които да не желае обединението на Македония и България, за съжаление всички знаят че на този етап това не е възможно.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 30. 30 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#25] от "marker": Аз съм на същото мнение,но съгласете се,че самите ние също като тях не уважаваме (а и не сме в добри отношения) съседите си. Румънците са мамалигари,сърбите са,маедонците...,гърците са..., за Турция въобще пък да не говорим. Нула толерантност!

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Любопитно

  Вардарци винаги са имали един вековен израз за България:
  Горната земя...

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Весело

  [quote#18:"galio"]Всъщност има ли причина да ни е нужда онази територия там? [/quote]
  М'чи ... от там идеалът Солунска митница е на една ръка разстояние, та затова

  Имало е смисъл, доколкото националното единение е огромен стимул и тласък в развитието на всеки народ.
  Сега ... сега реалностите и тенденциите са други. И в света, и сред македонците, и сред българите. Териториалните претенции са глупост, а останалото е 99% пропаганда за опаковане и обяздване на собствения мат'рял, че иначе политпасмината връз какво ще вирее, ако не делим нещо "национално" с врази всякакви? Това най-вече се отнася за македонската политпасмина, но хич даже не е чуждо и на българската ...

 33. 33 Профил на Bai Stavri
  Bai Stavri
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Говорите наизуст. Аз ви предлагам да идете до Македония, и да си говорите с обикновените хора. Да видите как мислят. На никои не му харесва този проект. Напълно са наясно, че щеше да е по-добре да се построят болници или да се инвестира в някаква полза за икономиката. Колкото болни симпатизанти на Волен имаме тука, толкова и Македонците се мислят за нещо повече от нас

 34. 34 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Разстроено

  Па, за жал - ништо ново, ништо револуционерно. Така било и така и ќе остане.

 35. 35 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#29] от "vinetu": Не,не желая да станат част от България...типично българси комплекси са това!!! НА ПЪРВО МЯСТО УВАЖАВАМ СУВЕРЕНИТЕТА НА МАКЕДОНИЯ. И е доста необразовано да ме наричате агент

 36. 36 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 914 Неутрално

  там нещата са още по-зле и от тези при нас. ние поне знаем кои сме: българи+рашки+турци+роми и малко други.

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "brahms":

  Отношението е базирано на съвместните отношения и няма как ианче.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3675 Любопитно

  [quote#32:"xm..."]И в света, и сред македонците, и сред българите. Териториалните претенции са глупост[/quote]

  Точно така е.
  Сега в ЕС, който има пипе и пари, може да владее колкото си иска територии и население. Явно българските политици и бизнесмени са още много далече от истината...

 39. 39 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 743 Неутрално

  В Македония, както и в България властимащите са едни и същи. Там наследници на югославската комунистическа партия, която направи всичко по силите си да заличи българското от българите в Македония, а у нас наследници на БКП - машите на Москва готови на всичко, за да угодят на кремълските си господари.

  А иначе хората са същите.

 40. 40 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#37] от "galio":
  Всички страдаме от Балкански синдром. А за останалия свят това е добре дошло. Разделяй и владей....

 41. 41 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#27:"vinetu"]Едно от най-големите национални предателства в нова история на България беше че подкрепихме Сърбия за ЕС без да я накараме да отвори архивите за геноцида над българите в Македония.[/quote]
  И в западните покрайнини също...

 42. 42 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#35] от "brahms":

  Забелязал съм че на "комплексар" обиждат най-големите комплексари.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "brahms":

  От балкански синдром страдат сърбите, гърците и турците.

  Ние страдаме от заличената си държавност, съседи-лешояди и стремежа на Великите сили да ни отслабват и разпокъсват.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Ванче Михайлов твърди, че независима Македония на българите, албанците и гърците живеещи там е единственото стабилно решение, за да могат всички да живеят заедно там.
  По тая причина е и на моменти недолюбван в София.
  Ама като се замисля, че заради македонските чукари сме изгубили Беломорска Тракия някак си ми се вижда прав...

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#18] от "galio":


  [quote#18:"galio"]Имах колеги македонци и се потресох от отношението им и глупостите в главата им. [/quote]Тази държава не е Мекедония,не тази,която ние помним от нашите баби и дядовци.Това е просто отломка от Югославия.Затова и на нея най-и подхожда името "Бивша Югославска Република" .Там истинските македонци,които помнят българския си произход са малко,масата са просто бивши югославяни.Трябва да бъдем реалисти.Сърбите са се постарали доста да превърнат тези хора в еничари.

 46. 46 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 627 Весело

  Смях се с глас на глупостите в по-голямата част от статията. Няма да ги нищя една по една, просто споделям, че не можах да се сдържа

  Истината ще ви освободи
 47. 47 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Скопие е пълно с паметници на българи. Даже май, че в София няма толкова паметници.
  Тия дни сложиха още пет паметника:

  http://vecer.mk/skopska/novi-spomenici-se-postavuvaat-vo-skopje

  От тия петима, четирима са били българи, а един - Михайло Апостолски е бил българин, а после се е направил на македонец.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE_%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#30] от "brahms":


  [quote#30:"brahms"]самите ние също като тях не уважаваме (а и не сме в добри отношения) съседите си. Румънците са мамалигари,сърбите са,маедонците...,гърците са..., за Турция въобще пък да не говорим. Нула толерантност! [/quote]Това го има във всички народи.само да знаеш какво съм чувал немец да говори за поляците или англичанин за французите.Или финландец за шведите...Но в повечето случаи това са просто приказки,докато при макетата(заради привнесения "югославизъм"/сръбски национализъм) нещата са патология.Пак казва-не при всички,но при мнозина.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  [quote#38:"palav_nik"]Сега в ЕС, който има пипе и пари, може да владее колкото си иска територии и население.[/quote]
  Хм ... да владее ...

  Какво значи да "владее"?
  Едно време е било това, за "владеенето", което си е било просто ефект на мащаба и изпомпване на ресурс към метрополията.

  Сега "номерът" е друг. В пипето, в синергията на индивидите, а не във "владеенето". Останалото, както съм писал по-напред, е чисто и просто следствие.

 50. 50 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ние можем да си правим изводи какво се случва в държава с 35% албанско население.

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#47] от "andru":


  [quote#47:"andru"]В Скопие е пълно с паметници на българи. Даже май, че в София няма толкова паметници.
  Тия дни сложиха още пет паметника: [/quote]Най-смешното е,че незнайно защо правят паметници на комитите с коне.Та четите не са били конни.Те са били пешаци/пехота!Има хиляди снимки на комити и цели чети-няма снимки на коне-никакви!Все едно да направи паметник на Ал.Македонски със пистолет в ръка....

 52. 52 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Любопитно

  Освен всичко друго, по моему, днешна Македония има още един проблем донякъде сходен с български подобен.Знайно е че всички югославски републики , водиха по къси или по-тежки войни със /про/ сръбската централна власт за своята независимост.Македония получи свобода без един изтрел. Просто че сърбите си направиха сметката , че така или иначе с петата си колона ще управляват бъдеща "независиа" Македония и се съсредоточиха на север.
  И днес в повечето държавни институции , до най горе, а и в стопански единици на най-възловите места, "естествено" се заемат от местни /полу/сърби или поне сръбски настроени личности. Причината е че и в тази посока, днешния учебник по македонска история е обърнат с хастара навън- сърбите се таксуват като нещо освободители от "бугарските окупатори".

  Сърбия в днешна Македония се приема така както Русия в България. Резултатът - объркване, търсене врагове и маршируване на място

 53. 53 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#9:"simval"]Комай почти същото се отнася и за нас.[/quote]

  Хайде бе! България е член на НАТО и ЕС. България има зам. председател на ЕК по бюджет, шеф на ЮНЕСКО е друга българка. Македонците и срещу тях да тичаме, няма да ни стигнат.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 54. 54 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Каква е Македония?: Ами бъдеща провинция на Албания! Това е най-добрият вариант за България! Албанците са положително настроени към нас за разлика от мръсните сърбомани! Ако сме истинска държава би трябвало да обвиним Македония в геноцид, защото преди там са живеели много българи, а сега какрто казват сръбските подлоги (макетата) българи там няма! Това означава, че българите са били избити!

 55. 55 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#50:"хм"]ние можем да си правим изводи какво се случва в държава с 35% албанско население. [/quote]
  това,което се случва в държава с етническа партия,която все определя порциона.

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  До коментар [#47] от "andru":

  Мерси за линка, не бях чувал за този Михайло, който е национален герой в Македония, щом са си кръстили Военната академия на негово име. Историята на този модерен еничарин е много показателна. Баща му е бил българин, участвал е в нашата войска през ПСВ, а синът му става македонски югославянин, който е избивал своите български сънародници в Македония. За нас предател и еничарин... за макетата той е герой.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":Нищо не би направил сръбският национализъм ако не беше мощната подкрепа на Русия с цел да се затрие българската нация, която като най голяма и пречеше на плановете за проливите.
  А коминтерна продължи пагубната за българите политика.

 58. 58 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#52] от "Петър Иванов":+++++++++++++++++++

 59. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  Скопие - най-жестокия конкурент на Диснейленд

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 60 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#43] от "galio":

  Де да бяхме като Гърция и Турция. И двете членки на НАТО, едната и на ЕС. България също. Но разликите в тяхна полза са огромни. Въпрос на управление, което при нас е дефицитна стока.
  А днешна Македония е Бивша югославска република Македония/БЮРМ/, превърнала фалшифицирането на историята в държавна политика, с граждани с промити от великосръбския шовинизъм и Коминтерна мозъци, която след 100г./може и по-рано/ ще се присъедини към Албания. Жалко за Охрид и за Самуиловата крепост. БРЮМ е единствената държава/засега/, която води ежедневна и ожесточена информационна война срещу България. Това за сведение на "експертите" писали Визия 2020.
  От българските политици в новата и най-новата ни история, единствено Борисов/като министър-председател/ и Плевнелиев/като президент/ показаха на БЮРМ къде и е мястото.

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  [quote#26:"daam"]Българската външна политика трябва да е много по- твърда към Бившата югославска република. [/quote]Знаеш ли, мислил съм го, но ми се струва, че е загуба на време и усилия. Не спори с простак - няма да го убедиш, само ще си загубиш времето. По-скоро всеки да си гледа в коритото. От тях нищо не искаме - само да не узурпират историята (особено тази преди Балканските войни). За другото - да са живи и здрави и да се оправят както си искат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 62. 62 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами ако се преброят македонците с български паспорти става ясно коя е и накъде отива...

 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  [quote#33:"Bai Stavri"]идете до Македония, и да си говорите с обикновените хора. Да видите как мислят. На никои не му харесва този проект. Колкото болни симпатизанти на Волен имаме, толкова и Македонците се мислят за нещо повече от нас [/quote]Ами болшинството макета така мислят. А у нас на Волен и на НФСБ главанаците са под 10%. Срещал съм интелигентни македонци - предпочитат да говорят с мен на английски - все едно нямаме нищо общо. То, всъщност, има логика защото езика така са си го направили, че ми е по-лесно да разбирам сърби и хървати отколкото македонци. Абе да са живи и здрави, ама по-далеч от тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "brahms": Ако има политкоректен комплексар това си ти "brahms". Говоря на ти, защото не уважавам такъв тип примитивно примиренческо мислене. Хората са като държавите, където хората са здрави психически и физически, там държаните съще са здрави. За Македония това не може да бъде казано. Върху пясъчни исторически основи не може да има здрава държавна постройка. Република Македония е ГМО образование на комунистите от Коминтерна. Интересно, че сега то е поддържано от соросоидното либерално сборище от хора, с манталитет като на тези дето харесват Кончита Вурст. Македония няма история - тя е българска, няма и бъдеще - то е албанско и е въпрос на 20-30 години е да се превърне в ново Косово. Има все още настояще, което черпи сили от откраднотото и подменено българско минало. Няма нищо веднъж завинаги установено в историята, затова все още има надежда за българите там, но за съжаление ние тук в България, не можем да им помогнем с нищо друго освен - с Делян Пеевски и Цв. Василев в икономиката, Данчо Ментата, Гаргамел, Сопола и СерГей - в политиката...и нарастващо мнозинство комплексирани политкоректни нихилисти като "brahms"...

 65. 65 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  По повод на македонските отношения със съседите, публикувам откъс от „Зошто ние македонците сме одделна нација“ на Васил Ивановски, който е смятан за основовател на македонската историография. Статията е от 1934 г.

  "Освен тоа, историски факт е дека Македонските Словени не секогаш беа потчинети под тогашна Бугарија и тогашна Србија. Државата на богомилскиот цар Самуил не беше втора бугарска држава како што сакаат да ја претстават бугарските буржоаски историчари, туку таа беше држава на Македонските Словени што постоеше паралелно со бугарското царство и српското кралство. Таа македонска словенска држава дури подоцна ги беше завладеала Бугарија и Србија."

  България, според Ивановски, наричан още Бистришки, е била завлядяна от богомилския цар Самуил. Преди 15на години питах една македонска екскурзоводка защо в Битолския надпис Иван Владислав се самонарича българин по род и самодържец българин, след като е македонец. Тя невъзмутимо и подготвено ми отговори, че е самодържец български, щото владее България /ама е македонец/, а се нарича българин по род, щото търси приемственост със Симеон и основание за претенции към българските земи, които са под властта на Василий в момента.

  Та така. Дет' се вика, всичко си има обяснение.

  Чини ми се, че метафорично казано нашите югозападни съседи карат много тежък пубертет от няколко десетилетия насам и упорито не искат да излязат за него. Никой не ги разбира, целият свят им е крив, прекаляват с разни субстанции и т.н. Но за да работиш по даден проблем, първо трябва да признаеш, че имаш такъв.

  Хубаво е, че хората, цитирани в статията са осъзнати. Но не съм голям оптимист за бъдещето на Македония.

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#31] от "palav_nik":
  Не са само вардарци,и в Пиринско се използваше преди 20 тина години. Или "горе по Бугария/България"/според диалекта ,в зависимост от коя страна на Струма/. В РМ се използва и за Сърбия.

 67. 67 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#6:"Репей"]Това ако не е най-сигурният знак, че от двете страни на границите ни живее един и същ народ...[/quote]

  ооо, открийте приликите...." Отървахме се от комунистическата, партийно зависима съдебна система, за да попаднем в обятията на шуробаджанашката съдебна система. Отървахме се от писмата на Тито и от партийните директиви, за да се окажем зависими от тайните договорености между двамата етнически атамани и техните конструкции, зависими от държавни служби..."

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 68. 68 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "brahms":
  За съжаление преобладаващата част от коментарите потвърждават правотата Ви.
  Иначе същия проблем с местни нюанси е характерен и за Сърбия,Босна,Косово и Албания....

 69. 69 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#35] от "brahms": "Македония" е географска и историческа област простираща се на територията на 3 днешни държави - България, Гърция и ...ето тук е по-субективно как ще се каже ..БЮРМ, или пък "Държавата със столица Скопие"!?... Така че Брамс не само ти ами и повечето българи уважават...биха уважавали независимостта на тези наши бивши сънародници, но е нужно поне малко да се намерят сами себе си, да се осъзнаят, ... да престанат с присвояването... иначе ще получават в най-добрия случай снизхождение в най-лошия леко припляскване ...като при малките деца ...докъто не ги "осиновят" албанците...Жалко!

 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#65] от "cor.ne.edito":
  Все пак е коректно да уточниш,че написаното от Ильовски е от 30-те години на XX в. Оттогава много вода е истекла.
  Всъщност на Балканите имаме общ проблем - всички нации и нацийки са се вторачили като зомбирани в миналото си и страдат от куп патологична патриотарска комплексарщина. Последното десетилетие в Бг все повече българи / макар още далеч недостатъчно на брой / ,които са освободени от тези окови и гледат напред с реализъм и желание да превърнат страната в нормална държава.
  Може да ви звучи учудващо,но подобни процеси се наблюдават и в Македония,а и в Сърбия. Младите хора искат да бъдат,а и се чувстват европейци. И нямам предвид нова идентичност,а без да забравят корените си просто са имунизирани срещу извратеното мислене на идеологизирания псевдопатриотизъм,насаждан с такъв хъс от нашите "елити"......

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Извинявам се: Васил Ивановски

 72. 72 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#29:"vinetu"] Няма българин които да не желае обединението на Македония и България, за съжаление всички знаят че на този етап това не е възможно. [/quote]
  На какво основание да се обединяваме с македонците на който и да е етап? Българите искат ама македонците - не.

 73. 73 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#70] от "thepirineagle":

  [quote#70:"thepirineagle"]Все пак е коректно да уточниш,че написаното от Ильовски е от 30-те години на XX в. [/quote]


  [quote#65:"cor.ne.edito"]Статията е от 1934 г. [/quote]

 74. 74 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#7:"brahms"]Някога е била България,но сега вече е отделна държава и трябва да се научим да уважаваме това! И си набийте в главата,че те повече България няма да бъдат. Айде стига вече с тези комплексарщини![/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Браво! Хора, Македония и македонците наистина имат нужда от помощ от съседите за да дръпнат напред, братска, приятелска помощ! Не от глупави идиологеми на промити "патриотарски" мозъци. И наистина е важно, ако сме им братя за каквито се пишем, да ги подкрепим истински. Надявям се че, повечето българи мислят и разсъждават нормално, а не като Божидар Димитров.

 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Македония: Коя съм и къде отивам?
  .............
  Отиде тя,
  отиде си Тракия у ряката, с беломорското крайбрежие, с хубавите гроздови насаждения край Одрин и тн.
  Отиде си, понеже София все към Македония гледа, че и до днес.
  Изпусни ти плодордното, пък хукни да гониш чукарите на безплодното, такива ми ти работи с интригите българо-македонски. Гнус и безсмислено пролята кръв.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 76. 76 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  "Македония се нуждае от мислещ и нравствен авангард - хора, които поставят морала над личните интереси. "

  Бих казала, че и България се нуждае от такива хора.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 77. 77 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#74:"gunner"]И наистина е важно, ако сме им братя за каквито се пишем, да ги подкрепим истински. [/quote]
  Т.е. да продължат да се мислят за не -българи, да ни засипват с претенции и обвинения и антибългаризмът да е основна част от "македонската" душевност.

 78. 78 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Македония няма традиция в изграждането на морални елити:"
  Има традиции, но хората от истинския елит са прогонени и са бежанци в България ....

 79. 79 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ако в България управляваха свестни българи, а не русофили и ченгета, страната ни можеше да си изработи национална и външно политическа доктрина, да направи някои реформи в държавната си структура (напр. федерализация като Германия), и да се започне работа по привличането на Македония като федерална единица. Точно по този начин бяха присъединени и източните провинции на ГДР, като просто националното правителство там бе заменено от провинциално. Само че русофилите и ченгетата се грижат повече за интересите на Сърбия и Русия, и след това евентуално за своите.
  Нека да си припомним грандиозния скандал, който спретнаха службите на правителството на Ф. Димитров - правителството ВЪЗНАМЕРЯВАЛО да изнесе оръжия за Р. Македония! Разбирате ли, ВЪЗНАМЕРЯВАЛО! И след някой друг месец го свалиха.
  А ако наистина сме искали да се обеденим с Македония, трябваше просто да се раздели страната ни на 3 провинции: Мизия, Тракия и Пиринска Македония, да работим като поляците, а не като Беров и Виденов, за да направим страната ни привлекателна за братята македонци, и тогава може би те самите щяха да поискат да се присъединят със статут на федерална провинция. Кой знае, можеше и нищо да не стане, но тези, които искат да набиват в главите на съседите ни, че са българи, и трябва да се присъединят - това не може да стане. Тома означава просто техният политически елит сам да си разпише оставката. Е, това няма как да стане.

 80. 80 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Каква е тази болест, тази грешка в нашия ген, която ни прави анемични, слаби, нерешителни, страхливи, непоемащи рискове, но затова пък непрекъснато търсещи сигурността независимо от цената ѝ?"
  Генът е наш, общ, БЪЛГАРСКИ! Нали и ние сме такива.

 81. 81 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#75:"СДС"]Отиде тя,
  отиде си Тракия у ряката, с беломорското крайбрежие, с хубавите гроздови насаждения край Одрин и тн.
  Отиде си, понеже София все към Македония гледа, че и до днес. [/quote]
  Много истина има в изказването ти. Но Тракия я здадохме заради болни амбиции на един Сакскобургготски за Солун основно, даже и новия дворец си е бил избрал къде ще му е. Накрая всичко излезе през носа ни, а можеше и да не е така. Но тук въпроса не е за историята и миналото, а за настоящето. И за това, че македонците наистина искат да са нормална държава и вече са самостоятелна нация със свои закони, език и манталитет. И за това трябва, ако сме им истински братя, за каквито се пишем, да помагаме с каквото можем, ако не можем поне да не пречим!

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Любопитно

  [quote#64:"rosko11"]Интересно, че сега то е поддържано от соросоидното либерално сборище от хора, с манталитет като на тези дето харесват Кончита Вурст[/quote]

  Росе, никой не е чувал Сорос да поддържа българомразци, но всички знаят че сърбоманите в Скопие се подържат от Москва и че македонската нация се съчини на пленум на Коминтерна 1936 г пак в Москва и че голяма чест от филологическите факултети в Русия имат отдавна имат специалност македонска филология

 83. 83 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#75:"СДС"]Отиде тя,
  отиде си Тракия у ряката, с беломорското крайбрежие, с хубавите гроздови насаждения край Одрин и тн.
  Отиде си, понеже София все към Македония гледа, че и до днес. [/quote]
  Това е политиката на Стамболов - да "вземем" Македония, да не се караме за Одринска Тракия с Турция. На 26 февруари 1916 г. по нареждане на ръководителя на ВМОРО, Тодор Александров, е екзекутиран на лобното място на Стамболов в София един от организаторите на неговото убийство Наум Тюфекчиев.

 84. 84 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Освободихме се от зависимостта от Белград".... Хм, хм....

 85. 85 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#77:"Каишков - Гласът на Америка"]Т.е. да продължат да се мислят за не -българи, да ни засипват с претенции и обвинения и антибългаризмът да е основна част от "македонската" душевност.[/quote]

  Това са глупости "антибългаризмът" не е част от македонската душевност! Знам го много добре от "първо лице"! Просто техните политици си приличат убийствено много с нашите и когато им се разклати "трона" започват с "национализма" да си го закрепят и бетонират, това е. Говорите пълни глупости!

 86. 86 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#85:"gunner"]Това са глупости "антибългаризмът" не е част от македонската душевност! [/quote]
  Изобщо, СамОил е македонски цар, а Гоце Делчев - македонец, "откраднат" от българите.

 87. 87 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#7] от "brahms":
  Проблемът е, че македонците отричат историческите факти за нашето общо минало и корен. Вярно, след 1945 г. се развиваме по различни пътища и макар и братя сме две отделни нации вече. Признаването трябва да е взаимно - те признават българското си минало, ние-македонското им бъдеще.

 88. 88 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#87] от "gimi": Абсолютно точно казано. напълно съм съгласен!

 89. 89 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#85:"gunner"]Това са глупости "антибългаризмът" не е част от македонската душевност! Знам го много добре от "първо лице"[/quote]
  А от първо лице разказвали ли са ви за "бугарския фашистички окупатор" и борбата на македонските херои срешу него?

 90. 90 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#74:"gunner"]И наистина е важно, ако сме им братя за каквито се пишем, да ги подкрепим истински.[/quote]

  До коментар [#74] от "gunner":

  И какво точно предлагаш ? Докато ни плюят в лицето да се бършем и да агитирам за тях в НАТО и ЕС ???
  ... Аман от наивници !!! ... И не ми говори, че политиците били лошиТЕ, а останалите - алрабии и нямат нищо общо. Тия лоши политици са избрани и ПРЕизбрани от същите тези "нямащи нищо общо".

 91. 91 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#90:"Булаир"]И какво точно предлагаш ? Докато ни плюят в лицето да се бършем и да агитирам за тях в НАТО и ЕС ???
  ... Аман от наивници !!! ... И не ми говори, че политиците били лошиТЕ, а останалите - алрабии и нямат нищо общо. Тия лоши политици са избрани и ПРЕизбрани от същите тези "нямащи нищо общо".[/quote]
  Говоря "от първо лице" както казах! Не съм наивник! Работил съм в много проекти между двете страни! Имам много приятели македонци, които уважавам. Знам как македонците наистина искат да са "нормални хора" в нормална държава. И ако не можете да помагате господине, моля не пречете тогава!!!!

 92. 92 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#91:"gunner"]Говоря "от първо лице" както казах! [/quote]

  [quote#91:"gunner"]Знам как македонците наистина искат да са "нормални хора" в нормална държава.[/quote]

  След като говориш от първо лице - недей да правиш обощения само и единствено от личните си впечатления. Тук говорим за политика, а тя не се прави върху лични симпатии и впечатления ... Национално-отговорната политика - още повече !!!

 93. 93 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#90:"Булаир"]Тия лоши политици са избрани и ПРЕизбрани от същите тези "нямащи нищо общо".[/quote]
  Еми и ние си избираме ла*на, затова и съм уточнил, че политиците ни си проличат.

 94. 94 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Загубихме войните затова са македонци...... Четири войни за нищо... Нека си си къпят на Охридското море и въобще не ни трябва на баир лозе......пък било то и антично върло македонско......И ние сме смешни , ама тяхното е връо..... Да търсиш гроба на Александър в македонските чукари.......
  До сега най ми хареса отговора на гръцкия мин. предс.Андонис Самарас на въпроса на една журналистка - върла македонка , за македонскио язик - " Те комунистите какво ли не са измислили"

 95. 95 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Така е имаш "плюса", но все пак с каквото можем нека помагаме на братята.

 96. 96 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Каква илюзия ! Освободили са се от зависимостта от Белград друг път ! Само на книга. Повече от очевидно е, че целият властови елит на БЮРМ е създаден и дресиран от Белград и че тъй наречените проблеми със съседите се насаждат и поддържат от Скопие изкуствено. Какъв е проблемът, БЮРМ да приеме историческите факти такива, каквито са познати на цялото цивилизовано човечество и да гради на чисто своята млада държавност, история, име и "идентичност" ? Никакъв ! Заслепени от стари рефлекси на своя пословичен имперски шовинизъм, северният им съсед и неговият по-голям политически ментор на практика отварят широко вратите за настъпвашия в Балканите ислямизъм. Така Белград за съжаление подготвя на Скопие съдба, аналогична с тази на Скопие.

 97. 97 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#92:"Булаир"]Национално-отговорната политика - още повече !!![/quote]

  "Национално отговорната политика" има един-единствен смисъл, да защитава свободата, интересите и сигурноста на дадена нация. Интересите на България се преплитат с тези на Македония. И според мен, защото аз не съм велик корифей във външната пилитика, ние ако се мислим за братя, просто трябва да държим на тях, тоест ако можем да помагаме, ако не поне да не пречим! Казвам го вече за трети път и толкоз! Другото е казано и описано в статията.

 98. 98 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#74:"gunner"]Браво! Хора, Македония и македонците наистина имат нужда от помощ от съседите за да дръпнат напред, братска, приятелска помощ! Не от глупави идиологеми на промити "патриотарски" мозъци. И наистина е важно, ако сме им братя за каквито се пишем, да ги подкрепим истински. Надявям се че, повечето българи мислят и разсъждават нормално, а не като Божидар Димитров. [/quote]

  За какво точно говориш ? Че там се краде на едро българска история - да си мълчим ли ? Проблемът е в кражбата на българска история. А иначе всеки може да се чувства какъвто иска - македонец, българин, сърбин и т.н.

 99. 99 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#7] от "brahms":


  [quote#7:"brahms"]Някога е била България,но сега вече е отделна държава и трябва да се научим да уважаваме това! И си набийте в главата,че те повече България няма да бъдат. Айде стига вече с тези [/quote]
  Абсолютно вярно.Колкото и да е тъжно.
  Всичките ми деди са оттам,но това не променя нищо.
  Сложно,сбъркано,куп наши грешки и дивотии....
  "Трябва да се научим да уважаваме това!"Толкова.

 100. 100 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  До коментар [#87] от "gimi":


  [quote#87:"gimi"]Признаването трябва да е взаимно - те признават българското си минало, ние-македонското им бъдеще. [/quote]
  +++Правилно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK