Краят на християндемокрацията (и какво означава това за Европа)

Ангела Меркел, лидерът на християндемократите в Германия, е критикувана, че те идеологически не са осъдили изплъзващите се от контрол ценности на индивидуалното забогатяване и не предлагат нещо повече от обикновено рязане на бюжетните разходи.

© Reuters

Ангела Меркел, лидерът на християндемократите в Германия, е критикувана, че те идеологически не са осъдили изплъзващите се от контрол ценности на индивидуалното забогатяване и не предлагат нещо повече от обикновено рязане на бюжетните разходи.Християндемокрацията е все по-малко влиятелна и все по-разпокъсана идеологически. Този упадък се дължи не само на намаленото влияние на религията в Европа. Също толкова важен факт е, че национализмът – един от основните идеологически врагове на християндемокрацията – е във възход. Освен това се свива избирателната му база - сместа от хора от средната класа и консервативното село. В момент, когато европейската интеграция е изправена пред нови рискове, най-важният поддръжник на този проект вероятно скоро ще се окаже неспособен да го защити."


Това предупреждава в своя статия в списание "Форин афеърс" Ян-Вернер Мюлер, преподавател по политически науки в Принстънския университет.


Той припомня, че днешна Европа е творение на християндемократите, които са архитекти на следвоенната интеграция и трансатлантическите отношения след 1945 г. Днес те са с най-голямата група евродепутати и са едни от най-влиятелните лидери на континента – Ангела Меркел, Жозе Мануел Барозу, наследникът му Жан-Клод Юнкер...
За да обясни къде се крие една от дълбоките причини за западането на християндемокрацията,  авторът се връща към десетилетията след Френската революция, в които католическата църква смята модерните политически идеи, включително либералната демокрация, за заплаха за доктрината й. Но има и мислители като Алексис де Токвил, приемащи, че триумфът на демокрацията в съвременния свят е неизбежен. Става дума за т.нар. католически либерали, опитващи се да помирят религията и демокрацията чрез "правилно християнизиране на масите".


Идеята им била, че демокрация на богобоязливи люде би била по-успешна от една светска и атеистична нейна форма. Други като френския мислител Жозеф дьо Местр смятали, че балансът на властите в Европа може да се поддържа по-добре, ако в него участват  и християнски институции, особено папската.


Но Ватиканът отказва да признае легитимност на християндемократическите партии и през XIX и началото на XX век те са възприемани като "групи по интереси". По това време, когато говорят за "демокрация", техните привърженици нямат предвид представителната демокрация, а по-скоро желанието да работят с простолюдието, с народа. Оттам идва и запазеното до днес "народна" в имената на такива партии.


Любопитно е, че християндемократите не успяват – просто защото няма нужда от тях – в държави със силна католическа църква като Ирландия или с подложени на силна републиканска атака католици като във Франция. Но в страни, където има паритет между църква и светска държава – Германия и Бенелюкс – католиците инвестират в изграждане на партийни структури. Дори в Италия до Втората световна война въпреки съпротивата на църквата се появява новата партия "Пополари", обединила селяните и долните слоеве на средната класа, за да стане втората по големина сила след социалистите.


Чак след войната християндемократическите партии успяват напълно да се освободят от влиянието на Ватикана, който изолира онези, които не следват инструкциите му, и сключва директни (и често срамни) споразумения с държавите, където са застрашени интересите на католическата църква.


Те се включват във възстановяването на следвоенна Европа, където фашизмът е компрометирал и десните идеи. Те са защитници на атлантическите отношения и антикомунисти, които защитават демокрацията и капитализма, но с условието, че той се нуждае от сдържаща сила на ценностите на вярата. В този смисъл християндемократите са и срещу либералите, които според тях олицетворяват стремежа към материализъм.


След войната християндемократите се отварят и за протестантите, което представлява усилието им да включват повече последователи, да водят центристка политика на консенсус около представата за едно хармонично общество, в което работещи и капиталисти се сътрудничат. Въпреки това продължават обвиненията, че те са силно консервативни и са преди всичко християни и после демократи; че нямат доверие в свободата на хората да действат и се опитват да я ограничават с конституционни съдилища и международни конвенции за правата на човека; както и че не вярват толкова в националната държава и затова изграждат наднационални структури като Европейския съюз.


Но защо, след като десетилетия наред са били доминираща политическа сила, християндемократите са в упадък, пита Ян-Вернер Мюлер. Според него причината не е само в това, че се опразниха църквите в Европа, а че са станали жертва на успеха на политическия модел, който подкрепят от 50-те години насам.


"Повечето централноевропейски държави приеха този модел след 1989 г., но абсолютно никоя от тях не разви християндемократически партии по подобие на тези в Германия или Италия. В някои като католическа Полша християндемократите не са необходими. В други се оказаха радикално различни от западните партии по две причини. Първо, в Източна Европа те са националисти, т.е. не желаят да отстъпят част от току-що извоювания от хватката на СССР национален суверенитет на ЕС. Второ, те са много повече популисти и за разлика от колегите си на Запада, не виждат основание да не се доверяват на народа, успял да оцелее в комунистическата диктатура, без моралът му да пострада тежко."


В същото време на Запад християндемократите изгубиха основния си съперник - комунизма, а с него и спойващия елемент за политически коалиции. Днес Европейската народна партия е най-голямата сила на континента, но това е само на хартия. Структурата й не върши достатъчно добра работа, а популисти като Берлускони и особено Виктор Орбан нападат идеите на християндемократите в Германия и дори евроинтеграцията - фундаментален продукт на десницата.


В ЕНП днес членуват над 70 партии от 39 държави, в значителна степен защото в началото на 90-те години канцлерът Хелмут Кол и белгийският премиер Вилфрид Мартенс свалиха летвата за влизане в нея. Те искаха на всяка цена да я превърнат в най-голямата европейска политическа структура, за да не предадат на социалистите контрола над ЕС.


Но основният проблем е идеологически - няма ги лидери като Кол, готови да поемат рискове за европейския проект, а Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер не отидоха по-далеч от конвенционалната концепция за пестене на разходи, не предлагат нещо открояващо се по-различно от социалдемократите и така отварят място за доскоро маргинални партии да се представят като автентичните консерватори.


Християндемократите на Европа са под растящ натиск от десни националисти и популисти и понеже вече не бранят амбициозни планове за европейска интеграция, архитектите на континенталното единство изглеждат все по-беззащитни. Политиката им на консенсус и приемане на различните не върши работа като отговор на политици, търсещи разделение в обществото и акцентиращи на националната идентичност.


Няма ги и старите коалиции на средна класа и фермери, подкрепяли евроинтеграцията и икономическите ползи от нея. В дългосрочен план едва ли някога християндемокрацията ще заеме доминиращите позиции, които имаше след войната. Това оставя една куха обвивка от ЕС - идеалите, които някога стимулираха интеграцията, днес изглеждат забравени и защитавани единствено от малки партии като Зелените.


ЕС няма да рухне заради това. Реалният проблем е недовършената еврозона и нуждата да се поемат политически рискове и да се правят икономически жертви, за да заработи еврото наистина.


Но дните, когато идеализмът на християндемократите бе способен да мобилизира кураж и жертвоготовност, отминаха, смята Ян-Вернер Мюлер.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Как какво означава ?

  Ако не се вземат спешни мерки , ще настъпи мюсулмандемокрацията !

  Е с малък нюанс под формата на шериат !!!

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Така става като се налагат вредни организации като БХК...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Надеждата ни е в Полша и президентството на Туск.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 4. 4 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Колкото по-малко регигия в живота ни, толкова по-добре! Има достатъчно други празници за празнуване. На образованата нация религията не и е нужна.

 5. 5 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как така модерна Европа ще творение на християн-демокртите като винаги са били в отстъпление спрямо соц-демовете и другата лява зган?, само и само да не ги обяват за нацисти. С десетиления на компромиси нормално е да изчезнеш.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ЕС няма да рухне заради това.

  Ес няма да рухне, но ще трябва да промени цялата си философия на управление още повече че в повечето му договори са заложени християндемократическите ценности. В основата на западната демокрация като цяло са заложени християндемократичните норми на поведение.А после накъде и как?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дрън-дрън.
  Безсмислена говорилня.
  Лепят си разни етикети всякакви хора, партии, групи.
  християн-демократи, демократ-християни, радикал-демократи, социал-демократи, демократ-социали...ала-бала.
  На никой не му пука вече от имената.
  Живеем в прагматично, консуматорско време на информационна презадоволеност и медийни манипулации.
  Всеки може да се нарече всякак. Това нищо не значи.
  Хората отдавна разбраха, че широко раздуваната "ценностна система" отвътре е куха.
  Празна торба с лицемерие и лъжи.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Нещо много прибързана й е смъртта

 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Европа така се напълни с мюсюлмани, че нищо християнско не виждам да управлява в близкото бъдеще. Дано да греша.

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "harbinger":

  Благодарение на религията сега говорим и поèм на Бългаски.Благодарение на религията сме се опълчвали на Османската империя и още много други примери мога да ти напиша.Само един важен България е ортодоксална страна и основната религия е християнството.Прието и не сменено от преди повече от един век и записано в конституцията и не подлежащо на смяна и за в бъдеще.Блажени са вярващите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Истната е, че в досегашния си модел щастието на едни се гради върху нещастието на други.
  Богатството на едни се базира на ограбването на други.
  И понеже "другите" вече не искат да преживяват с купа ориз, а и на всичко отгоре са по-упорити, по-трудолюбиви, че дори и по-интелигентни световната палачинка започва да се обръща.
  Българите, като световнопризнати каръци, както винаги поемат по курса, точно когато вятърът задуха в обратна посока

 15. 15 Профил на agrenev
  agrenev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха...Дори на политическите полуидиоти в Берлин започва да им става ясно, че идва времето на истинските национални политически лидери като Виктор Орбан, Марин льо Пен и Найджъл Фараж. И че Европа във формата на анти-европейския германски ЕСсср вече е мъртъв. Жалко, че е пропуснал най-приятната част, т.е. кога ще бъде новия Версай или новия Нюрнберг, и кога Германия ще отговаря за бруталния обир над Европа и европейците. Надявам се, този път да бъде в пъти по-болезнено от 1918 г. и 1945 г. и подложените на ГЕНОЦИД колониални гау, като България да получат справедливост.

 16. 16 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "ahorra":

  Съгласен съм, но това си е изиграло своята роля и край. Повече вярвам на Стивън Хокинг и НАСА отколкото на приказки за слабоумни.

 17. 17 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Краят на християн-демокрацията е едно добро начало. Самият термин е абсурден сам по себе си, да не говорим за съдържимото вътре.
  Християнството и демокрацията са меко казано несъвместини, дори бих казал, че са антиподи, в чиято същност е заложено да са в противоречие. Демокрацията шредполага възможността човек да прави свободен избор, според собствените си разбирания и интереси, докато християнството дава всички отговори (и забрани) на готово.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1390 Любопитно

  [quote#4:"harbinger"] На образованата нация религията не и е нужна.[/quote]

  Образованието на сички нации е започнало от църквите и манастирите. Началото за нас българите е Хилендар и Зограф. Без тях нямаше да знаем кои сме и що сме...

 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#14] от "Слав":

  Викаш пак да се готвим за Диктатура на пролетариата, а? Аз предлагам тоя път да пробваме да включим и "самувон" към "народа" - виж, че в КНДР работи вече 40 години...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "harbinger":

  Опитайте се да обясните това на който и да е мЮслиманин !

 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Фактът , че в Германия ХДП управлява и е създаден успешен икономически модел ми говори противното.
  "Няма ги и старите коалиции на средна класа и фермери, подкрепяли евроинтеграцията и икономическите ползи от нея. "- да бе няма ги.....ако някой намери фермер , който да е против ЕС , требва да е някой откачил...

 23. 23 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ...а на изток - православталибанизация !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 24. 24 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 784 Весело

  ... както казваше леля Меги Тачър, има два пътя: единият е десен,а другият е грешен.. другото е приказки.. цоциалистите ного обичат да радават парите на другите, а в български условия да ги уСВОяват...

  Колкото повече, толкова повече!
 25. 25 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ако залязват, няма да заплача за такива, които нямат нито морален, нито естетически проблем с Бойко Борисов.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 26. 26 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 571 Неутрално

  " ... следвоенна Европа, където фашизмът е компрометирал и десните идеи." - Това си е откровена лъжа, националсоциалъзмът в Германия и фашизмът в Италия са си социалистически (червено-кафяви) и ако са компрометирали нещо, това е неистовото желение на лявата страна да регулира всичко и всекиго. В пълна степен това се сбъдна в Камбоджа, където милиони хора се простиха с живота си заради лудите идеи на червените. На Запад разбира се лицемерите предпочитат да приписват на победения враг собствените недостатъци.

  master
 27. 27 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 393 Неутрално

  [quote#16:"harbinger"]Съгласен съм, но това си е изиграло своята роля и край. Повече вярвам на Стивън Хокинг и НАСА отколкото на приказки за слабоумни. [/quote]

  Съгласен съм. Ама като гледам колко минуси са ти нацъкали и се притеснявам за хората, с които живеем в една държава. И то се притеснявам не толкова заради религиозността им сама по себе си (която все пак си остава един чудесен инструмент за контролиране на простаци и диваци), а в това, че е фалшива и възприемана най-вече като някаква мода, отколкото като философия. Може да се окаже, че голяма част от нас, атеистите, които си спазваме собствени морални правила, сме практически по-"заслужили" християни от православните (на хартия), които цяла седмица правят квото си искат и накрая в неделя отиват на църква да им се "прости", щото "било човешко да се греши" и от понеделник почват наново с правенето на дивотии ...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  за да заработи еврото наистина.
  ..............
  То не работи ли €? Щот снощи новото полско правителство се закле тържествно, че цел номер 1 ще бъде, Полша да влезе колкото се може по-бързо в Еврозоната.
  Но щом професорът казва, че не работи и въобще хр-де. отива в киреча, така ще трябва да е, просто няма как да е иначе.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Празни приказки. Тия били едни, а другите - други. Нали ги видяхме в Германия. Леви и десни пляснаха с ръце и се прегърнаха и си направиха правителство.

 32. 32 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#4:"harbinger"]Колкото по-малко регигия в живота ни, толкова по-добре! Има достатъчно други празници за празнуване. На образованата нация религията не и е нужна. [/quote]
  Болшевик?
  Ако не, то може би не знаеш, че тази догма вече я приложиха веднъж, резултатите ги знаем!
  Религията, в смисъла й на възстановяване на връзката с Бога, а не в смисъла на институционалност базирана на непроменима догматика и каноничност, на което съм противник, както и Христос е бил, е необходимия коректор на морала и съвестта, намиращ се извън патримониума на човека, поради което нравствено неизменяем. Точно това трави вярата в Бога и християнската философия незаменим фактор в изграждането на общества и цивилизации. Замяната му води до упадък и разруха.

 33. 33 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Този мислител Мюлер не е "забелязал" някои подробности /или просто така е преведен/, или просто изобщо не познава Изт. Европа.
  1. Моралът в Изт.Европа е дълбоко пострадал от комунистическия режим на СССР, особено на Балканите!
  2. Всичката цивилизация или това което имаме предвид като цивилизационна общност е ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ, вкл. Сев. Америка е това, което е, благодарение на тази ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ,
  3. Демокрация, извън точно тази католическа или протестантска ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ, никога не е съществувала, може би не съществува и днес, /с изкл. Гърция, която пък фалира като държава/ и скоро няма да обхване пределите на Азия, Африка и най-вече на Сибир!

 34. 34 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "Jean-Luc Picard":

  Аз лично уважавам повече атеисти, които постъпват като християни, отколкото тези които наричат себе си християни, а вършат бесовщини. Никакви християни не са те!

 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митко Василев":

  Нормално е да не разбираш смисъла на християнството, при което демократичността е важен елемент, дори и в събранието на вярващите - църквата. До голяма степен за това са виновни именно много от представителите на християнството.

 36. 36 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Моля ви не наричайте тая мулти кочина Германия. Такава държава няма от 1945г.

 37. 37 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как е възможно в България да съществува Християндемократическа партия (в коалиция с РБ), когато законът за партиите изрично забранява религиозни партии:

  "Законът за политическите партии определя случаите, в които не могат да се образуват партии: ... трето, когато са образувани на верска или етническа основа"

  Дори ДПС не са толкова нагли, че са сложат Турска в името си—защо на християндемократите е позволено? Искаме ли утре партия Ислямистки фронт?

 38. 38 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 392 Неутрално

  В тези партии отдавна няма нищо християнско и консервативно,по нищо не можеш да ги отличиш от социалистите.Подкрепят хомосексуалните бракове,в училищата отдавна няма вероучение,християнски са те ама друг път.

 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#12] от "ahorra":

  В благодарение на българщината по нашите земи се е запазило християнстовото, не е обратното.

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 609 Неутрално

  българите не са роби, макар че са поробвани неколкократно, и не дължим нищо на никого, по отношение на националната си идентичност.

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4643 Любопитно

  До коментар [#12] от "ahorra":

  Точно така е! Християнската вяра е прекрасна и нейното влияние върху нашият континент никога няма да изчезне. Това, което мен повече ме притеснява е, че все повече европейци стават атеисти.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално
 43. 43 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Съвременните политици са много далече и от християнството и от демокрацията - и хората лека полека спират да им вярват , докато се натрупа критична маса за нова революция .

 44. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  „Някогашната роза остана само в името; ние запазваме само името.“

  I Want To Believe
 45. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#25] от "metalogy":нямат нито морален, нито естетически проблем с Бойко Борисов."

  -Проблем голям е дори за самия себе си.

 46. 47 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "rldkfl":

  Тази българщина се е запазила благодарение на християнството или си пропуснал уроците си по история.Кои са създателите на азбуката и дали случайно не са божи служители и учениците къде са превеждали книгите и къде са се преписвали книгите на български къде е писана история славянобългарска и от кой и какъв е бил той.Къде са възникнали първите училища и кой ги е създавал.

 47. 48 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "harbinger":

  То затова че страните не вярващи в християнството все повече се приближават към мюсюлманството и много скоро ще видиш какво ще последва.Гледам статистиките а не на думите защото във Великобритания името с което се кръщават децата в последните десет години е Мохамед а не традиционните имена или това нищо не ти говори или и ти уважаваш ислямистите.

 48. 49 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 744 Любопитно

  Една уморителна , и манипулативна религия.Това е Християнството.
  Хиляди течения, множество тълкуватели, много пророци, безкрайни пастори, Папи, гей скандали и разни,.
  За войните не говоря.
  Демокрацията е подобна.Манипулативна стойност,отъждествявана с наивността..
  И как нещо подобно да е с качество и стойност?
  Как нещо подобно, винаги свързано със слободия и леберастия, да успее?
  Не става.Ако ти се работи-работи.
  Ако ти се пие- пий.
  Ако искаш нещо от себе си, постигни го.
  Не искай от никой нищо, що не ти се полага. А популацията на Булгаристан е научена точно на това.
  Затова сме на тоя хал, и никой Бог не ще ни помогне.
  Всъщност, балъци, мързеливци и комунисти са в изобилие.
  Дерзайте шилета.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 49. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  Х 0000 2014

  Няма образована нация - без образование за що са то религии, вери, Вяра, вероятности и невероятности.

  Статията подема или се вписва във важна дискусия,
  макар че омаловажава темата в термини на полит-парцелиране
  на "пейзажа".

  Важно е да не се забравя, че от повече от 2000 години,
  при всякакви неразумности, противоборства и извращения,
  човешката Цивилизация е Християнска Цивилизация.

  Всички държави и народи в т.нар. Стар свят, а след това по други континенти на Новия, са в Това или Такова пространство:
  "Християнска Цивилизация", синоним - "Християнска Демокрация",
  независимо доколко си дават сметка (или не), независимо как точно възприемат себе си и как взаимодействат или се афишират/представят пред други.

  "Демокрация" е имало и в античния погански свят,
  но като синоним на "малцинствена Аристокрация",
  дори на робовладелска такава или бабаит "патриархална".

  "Цивилизованост" имало и в поганската антична римска "републиканска" робовладелска империя.
  В огромна държава, с развита организация, градове, технологии,
  обществен живот и закони за правата на различни класи римски граждани.

  Единствено Христовият Пример, и Завет, са Повелили
  (или напомнили) по уникален начин,
  че Всеки човешки индивид се ражда по Божия Воля като
  същество с индивидуални права и отговорности,
  включително при отношения с други човешки същества.
  Така "от люлка до гроб".

  Христовият Пример и Завет са историческият прелом,
  в частност, от поганска "демокрация" за малцина -
  към равнопоставяща демокрация за всеки,
  от поганска "цивилизация" за диктатори, робовладелци и пр. "граждани" на поганската римска империя - към цивилизация на цивилизовани отношения за всеки гражданин.

  Дори "ниско" под (абстрахирайки се от) теологични въпроси,
  човечеството няма по-добра универсална житейска философия от формулираната в Евангелията на Христовите Първоапостоли,
  в Библейския Нов Завет.

  Светска Християнска Демокрация - казано с днешни думи.

  Човешките свободи, ограничения и отговорности
  принципно са индивидуални.

  Същевременно човек е свъзан с т.нар. околната среда
  (която започва... в средата... и няма край) и с други човеци
  по начини винаги повече неизвестни, отколкото известни.

  Има място за религия... независимо колко уверено
  един или друг човешки индивид... имитира щраус

  До коментар [#4] от "harbinger":

  Колкото по-малко регигия в живота ни, толкова по-добре!
  Има достатъчно други празници за празнуване.

  На образованата нация религията не и е нужна.

  "Краят на християндемокрацията (и какво означава това за Европа)"

 50. 51 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дописката е част от хибридната война,
  която ОК и САЩ водят и на Европейски фронт...
  Анализа започва с "формирането" на Европа, въпреки Виктория,
  и завършва с авторска прогноза за ... нейното "ойро"бъдеще ...
  Обикновен империализъм, че и артисва ...

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Весело

  да бе да

  Нема го "Ленин" да подведе масите.
  Има но спи в Мавзолея.
  Спи - не му дреме за хибридни войни.
  Не вкарва в бой Мавзолея.

  Велика Британия - Велика стана,
  щом Рим поотпусна юздите.

  Рим II ... Хиляда години владя.

  А "вечните" наши? Горките...

  До коментар [#51] от "dimko":

  Дописката е част от хибридната война,
  която ОК и САЩ водят и на Европейски фронт...

  Анализа започва с "формирането" на Европа, въпреки Виктория,
  и завършва с авторска прогноза за ... нейното "ойро"бъдеще ...

  Обикновен империализъм, че и артисва ...

 53. 54 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какви християндемокрация. Им либертарианство на практика някакво странно извращение между либертарианство и икономически комунизъм и от другата страна е консверватизва, но истинският и национализма.
  Политическо и нравствено либертарианство+икономически комунизъм и планова икономика, това е то ЕС.

 54. 55 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#54:"paladin"]Политическо и нравствено либертарианство+икономически комунизъм и планова икономика, това е то ЕС.[/quote]
  Или обратнот е, то е такава бъркотия, че не е ясно.
  Пропагандират се нрави противоположни на консерватизма. Управа на ЕС не се избира пряко, хората се облагат с 50% данъци.
  Много бързо приучиха овцете.
  Какво, ако не кражба е да ти вземат 50% от личните доходи? При положение,че държавата почти не участва.
  Тия либертарианци, и тяхната система не може да живее, ако не сваля кожите от гърбовете на хората.
  Няма как. Няма държава, всичко е частно, откъде държавата да си намира приходи да храни админситрацията?

 55. 56 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#51] от "dimko":

  е Димко ти голям стратег се оказа. Добре, че разкри империалистическите планове на САЩ и Англия. Без твоите "велики" анализи какво ли щеше да работи КГБ.....най-вероятно нищо

 56. 57 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  СТатията е интересно идеологическо четиво. Всъщност въпроса, който поставя е, че вляво и вдясно нямат идея какво правят, освен идеята за Икономии(която не е докрай отрицателна). Има цялостен идеен ступор в Европа. Ако Русия поне прави ГРЕШНА политика, то Европа и партиите не правят НИКАКВА политика. Засега Америка и Китай са основните идейни течения и очевидно оттам ще се черпят и раждат новите идеи,а Европа(вкл Русия) все повече ще мухлясва като придатък на САЩ и Китай!

 57. 58 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"palav_nik"]Началото за нас българите е Хилендар и Зограф. Без тях нямаше да знаем кои сме и що сме... [/quote]

  ... а сега знаеш ли?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 58. 59 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#31:"andru"] Леви и десни пляснаха с ръце и се прегърнаха и си направиха правителство. [/quote]

  ...ма леви и десни ГЕРМАНЦИ... а тука се мляскат Интеркорупционала, псевдо-пантюркисти, руски националисти и партията на неграмотните реваншисти (ама всичките с двойно гражданство)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 59. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#56] от "nando":

  Нандови прозрения за топлата вода ...
  Нямам претенции да я откривам,
  само припомням историята, на възклицатели като теб ...
  Благоденствието на англосаксите е изсмукано
  от труда на хората по целия Свят...
  Това е империализма към днешна дата ...

 60. 61 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Означава, че много мюслита се навряха при нас в Европа, тука където не им е мястото ...

 61. 62 Профил на kamche
  kamche
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тук изобщо няма идеология.Статията е по поръчка, за да велича либертариянската Чикагската школа на финансите, която е в ужасна дефанзива след спукване на финансовиот балон, който премахва старото капиталистическо правило стоки-труд-нови стоки с нематериалното правило пари-пари-нови пари.В ЕС владеат Народните партии с идеология, която завладя освободеното пространство на социјалдемократите, които пък все още се в технически нокдаун,след падането на Берлинската стена.Чикашките каубои боли начина на функциониране на най-яката икономика в Европа която се основава на домакинска работа на държавния апарат и грижата за избирателите.Това нерви частните сопственици на Федералния резерв, който пък газдува със САЩ в правиа смисъл на думата, с крайната цел да завладее целия свят.За тези, които не разбират, няма намаление на вината.Всички ще бъдеме в горещия котел с катран.

 62. 63 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 658 Неутрално

  християндемократите не са в упадък - ЕНП избори след избори остава най-голямата група в ЕП.
  отделен въпрос е че "ценностите на вярата" бяха предадени от хора като юнкер които използват демокрацията като дойна крава да пълнят джобовете на приятелчетата си банкери и едри индустриалци...

 63. 64 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1319 Весело

  По голям тюрлю гювеч не бях чел. Свободно бъркане на идеи и течения

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 64. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  С комсомолски лелки от ГДР, начело на най-голямата и влиятелна християндемократическа формация в Европа се стига до тук. Изобщо европейската политика напоследък гъмжи от безличия, неспособни и неадекватни както за външнополитически, така и за вътрешнополитически битки и отстояване на позиции.

 65. 66 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  в гонитбата за гласове за ЕП, ЕНП прие всякакви измекяри, после се чудят ама кво стана сега, ами това стана

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 66. 67 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#63:"dun"]християндемократите не са в упадък - ЕНП избори след избори остава най-голямата група в ЕП. [/quote]
  ми то там не останаха християндемократи на практика

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 67. 68 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Любопитно

  [quote#54:"paladin"]Им либертарианство на практика някакво странно извращение между либертарианство и икономически комунизъм и от другата страна е консверватизва, но истинският и национализма. [/quote]
  Пълна бъркотия... Ако бяхте чели повече книги, никога не бихте поставяли консерватизма и национализма в една кошница, защото още от реалното си политическо начало в 19. век класическият европейски континентален консерватизъм (с емблематичната фигура на Метерних) е абсолютният враг на национализма. Християндемокрацията е също друга бира, сравнително добре описана от автора. А национализма колкото и да не ви се ще е творение именно на либералите, но в по-късна фаза е изцяло извратен от някои особено кухи глави... В национализма няма нищо консервативно.
  И това нагледно се вижда от факта, че именно в днешно време се вдигат най-големи писъци и паники за "краят на българската етническа доминация" по нашите земи. Е, хората които са чели повече книги знаят, че в България българският етнос никога не е бил толкова голям процент от населението колкото сега и че преди 100 години на върхът на българското национално самочувствие в страната ни е имало невъобразимо за днешният българин разнообразие и брой етноси култури и религии (турци, гърци, евреи, арменци, власи, цигани, и т.н.), и това не ни е пречело ни най-малко. Аз лично предпочитам тези консервативни реалности, които са в пълно съответствие с европейската идея.

 68. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Анализът не се основава на реални факти. След като авторът слага в един кюп християндемократите и ЕНП като цяло, не може да не е забелязал, че дясното в Европа е във възход, докато лявото е слабо и разпокъсано, с много популистки крила. Истината е, че хората желаят повече от десните партии, а когато не го намират някои изпадат в крайно-десни илюзии. Либералните уж консерватори като фрау Рибентроп, Барозо, Юнкер и наша Мутра по никакъв начин не могат да се освободят от социалните си окови. Независимо от това, дясното е във възход.

 69. 70 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Идеите, идеалите на Християнството най- добре се превъплъщават и сътворяват на дело при условията на комунизма. Това сме го видели вече! Другото, концлагерите, терора по времето на социализма нито сме го виждали, нито сме го чувствали. Чели сме и сме слушали за зверствата на комунизма, но много често се пишат и говорят пълни измислици, преднамерено или неволно. Християндемократите могат да посочват за свой основен враг комунистите, както комунистите се отричат от Християството и считат себе си за атеисти, но в самата си същност едните и другите по смисъла на идеалите си са еднакви! ХРИСТИЯНИ! Национализмът е начин за защита! Християнството е МИР И ЛЮБОВ! Но ислямистите не се съобразяват много, много с това! Първият кръстоносен поход е бил МИРЕН!!! Всички участници в него са били НАЙ- БЕЗМИЛОСТНО ИЗКЛАНИ! След голямото братоубийствено кръвопролитие на първата европейска (световна) война, унижението за някои народи е било толкова голямо, че изглежда някак естествено появата на национализма.

 70. 71 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd":

  То да бяха само мюсюлмани, но не са. Масово европейците не учат, защото с тапията за средно образование получават достатъчно пари. 2000-та година брат ми учи в Белгия и преподавателите бяха ужасени от развитието на нещата. Държавата плащаше някакви ненормални стипендии на всеки белгиец само и само да учи висше.

 71. 72 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Следвокнна Германия следваше австрийската школа и после се изроди в този неолиберализъм... незнайно защо този термин се ползва сега за австрийците, а точно тези които са начело на Германия в момента са неолибералите, с глупостите за welfare state и т.н.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 72. 73 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И още нещо... рано или късно Германците ще платят сметката, защото от 2009 до сега живеят на гърба на целия европейски съюз...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 73. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  "Но основният проблем е идеологически - няма ги лидери като Кол, готови да поемат рискове за европейския проект"

  Цитирам горното, за да покажа противоречието, което виждам в статията. Ако проблема е идеологически, то неговто решение не може да е в наличието/отсъствието на лидери.
  Иначе съм съгласен с автора, че реално е идеологически, тъй като развитието на процесите на основата на християндемокрациятя изискват не малки "жертви" от страна обществото (населението) в развитите държави в името на разпространение на същите тези ценности в по изостаналите страни или такива като бившите соцстрани.
  В този смисъл и най-добрата идеология, когато кореспондира и влияе на джоба, няма как да се поддържа или разширява успешно.
  И като говорим по принцип за идеология, по някакви причини ( не се наемам да ги определям) света като цяло и в частност Европа станаха и са доста прагматично място, което преопределя труден живот за чисто идеологическите аспекти.
  Забележете, че днес се говори много повече за правата на човека, за свобода на медии, изказвания, политически възгледи и въобще за всякакви свободи, т.е. все неща, които отделния човек приема охотно, те лично го касаят. Но в житейски план, с малки изключения, той не проявява някакъв специален "иделогически" интерес и предпочитания, по-скоро гледа на тези неща, като на доста скучна и овехтяла материя.
  Затова и днес няма така силно изразени идеологически различия и основните признаци, по които се отчита резултата от състезанието на партийно равнище, включително и чрез вота на избирателите са икономическия просперитет, сигурността и подредеността на живота на гражданите и най-общо казано степента на удовлетворение от начина на живот в страната.
  Разбира се постигането на резултати в тези сфери зависи и от идеологическия профил на съответните управляващи, но това остава в страни от интереса на средностатистическия човек.
  Затова като говорим за идеология, може би преди лидерските въпроси или заедно с тях, трябва да има и съответно идеологическо "освежаване" в смисъл на създаване на нови или видоизменеия на съществуващите идеологии, защото когато всичко опира само до измеряеми и прагматични фактори, се отваря доста широко поле за всякакви, макар и наивни, да не кажа глупави, но лесно "смилаеми" доморасли национализми - каквито и у нас доста добре избуяват.

 74. 75 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Християнството е донесло на Европа единствено кръв и упадък. Днешна Европа е това което е именно поради плурализма и секуларизацията! Аз се гордея повече със европейската наука, ценностите на светското и атеистично просвещение и френската революция, която изгражда основите на съвременната светска демокрация, отколкото със християнството, което принадлежи на средновековието. Ако Европа се ръководеше от религията, не би се различавала от теократичните ислямски общества. Европа не е теокрация, запомнете това!

 75. 76 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":
  [quote#41:"Иво"]Точно така е! Християнската вяра е прекрасна [/quote]
  Така ли? Инквизицията също ли е прекрасна?

 76. 77 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1437 Любопитно

  [quote#33:"m_style"] Всичката цивилизация или това което имаме предвид като цивилизационна общност е ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ, вкл. Сев. Америка [/quote]

  Само не разбрах Източна Азия към католиците или протестантите да я причисля ?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 77. 78 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#31:"andru"]Нали ги видяхме в Германия. Леви и десни пляснаха с ръце и се прегърнаха и си направиха правителство. [/quote]

  Немските леви не са цвете за мирасане, но не са като нашите леви, не че и десните ни са като немските, така , че не обобщавай. Левите в Германия постъпиха по единственият правилен начин предвид резултатите от изборите, можеха и да действат ва банк , но постъпиха държавнически.

 78. 79 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#75:"fdgdfhh"]Християнството е донесло на Европа единствено кръв и упадък[/quote]

  В статията става въпрос за християндемокрация , а не за християнство.

 79. 80 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Религията е за лична консумация и няма място в политиката. Всякакви такива инсинуации като християн-демокрация са дискриминативни спрямо не-християните и атеистите. Може да има социал-демокрация, но не и християн-демокрация, това е каламбур

 80. 81 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не е истина какх може да има толкова изостанал народ, който се кланя на богове в тоя сайт! Нелепо е да се вярва, че религията има някакво влияние върху съвременното общество и икономика, няма такова от няколко века насам, религията отдавна не е фактор.

 81. 82 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе, Мути да е жива и здрава, пък другото бош лаф работа!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 82. 83 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вярващите постоянно дискриминират невярващите! Този форум е доказателството!

 83. 84 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "Слав": ≪Хората отдавна разбраха, че широко раздуваната "ценностна система" отвътре е куха. Празна торба с лицемерие и лъжи.≫

  Точно така! Ако се анализират, всички основни ценности на прословутата ЗАПАДНА ДЕМОКАЦИЯ са Фалшиви. Измислени. А основните политически термини са напълнени с ново, неадекватно логическо съдържание. Но дори и да не бяха фалшивите ценности и маенипулираните термини, когато народът на една държава,макар и да не е беден, но започне да обеднява, той забравя за религия и за нематериални политически и морални политически ценности и почва да мисли за материални ценности. За намалените пазарни възмоности,цза храните-ментета, за скъпите лекарства и за други подобни напълно материални неща.

  И точно това е причината за процесите в ЕС, които водят до неговата криза, която вече шест години се разхожда из Европа, че и извън нея. А не отливът от християнството. Нещо повече - отливът от християнството се дължи на същите причини, на които се дължат както икономическата стагнация в Европа, така и отливът от християнството.

 84. 85 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  "...евроинтеграцията - фундаментален продукт на десницата..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK