Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от ценности като образованието

Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от ценности като образованието

© Надежда Чипева, Капитал"Аз не говоря често пред българската публика и вие вероятно очаквате да ви кажа някакви знаменити истини. Страхувам се, че няма да бъде точно така, защото съм дошъл тук да науча какво мислят моите колеги и хората, които срещам, а не да им давам уроци. В противен случай щях да съм като онези пратеници на ОССЕ в Косово, които обясняват на бедните сърби и албанци какво е демокрацията. Както някои от вас знаят, аз вече от 50 години живея в друга страна, с която е свързана цялата ми професионална работа, така че не се чувствам компетентен как трябва да живеете или как трябва да засилите демокрацията. Но съзнавам, че както колегите ми казаха преди малко, Франция и България не се различават чак толкова много."


Това каза известният литературен теоретик, културолог и семиотик Цветан Тодоров в края на кръглата маса "Бъдещето на демокрацията в Европа" във Френския културен институт в София във вторник вечерта, където взе участие заедно с посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и българските си колеги Богдан Богданов, Стоян Атанасов и Боян Знеполски.


Световноизвестният хуманитарист е на едно от редките посещения в родната си страна. Залата снощи не можа да побере всички желаещи да го чуят и да получат автограф върху второто българско издание на книгата му "Недовършената градина", разпространена по-рано на българския пазар под името "Несъвършената градина".
Като основа на дискусията послужи филмът на дъщеря му Леа Тодоров "Да спасиш човечеството в работно време", който документира противоречията в модела, по който западни институции като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) оказват помощ на развиващи се държави.


Без да коментира и взима страна, филмът показа някои парадоксални ситуации от работата на мисията на ОССЕ в Косово: ромска общност, която е съгласна с желанието на съседите си да я оградят с бетонна стена, ако Организацията й построи гаражи от вътрешната страна, млада френска служителка, която се надява да научи възрастните жени в едно село на европейските ценности чрез игра на свободни асоциации, директор на ОССЕ, който смята на пенсиониране да инвестира солидната си заплата в бизнес с евтините недвижими имоти на Балканите.


Цветан Тодоров говори последен в близо двучасовата дискусия, която се разпростря върху паралелите между ситуацията в Косово и България и състоянието на демокрацията у нас. "Дневник" предлага обобщение на казаното от него: 


Враговете на съвременните демокрации са вътре в тях


Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от ценности като образованието

© Надежда Чипева, Капитал


"Констатацията, която бих искал да запомним, е че демокрацията в Европа не изглежда да е заплашена от нейните открити врагове, както това е било между двете световни войни или по време на Студената война, когато беше нападнат идеалът на демокрацията, а не само нейните реализации.


Днес тя е нападната може би от някои теократични държави като Саудитска Арабия, Иран или новият Ислямски халифат, но демократичните страни не изживяват това като голяма заплаха, и според мен са прави. Това не значи, че съвременните демокрации нямат врагове – враговете им излизат от самите тях и представляват едно прекалено засилване на някои демократични принципи, които в демократичната държава са уравновесени от други. Това изолиране на едни принципи – след малко ще дам един пример – е наистина най-страшната заплаха срещу съвременната демокрация.


Моите колеги, които досега говориха, много добре илюстрираха някои от тези вътрешни опасности. Аз не знаех, че от 1997 г. до 2007 г. е бил големия неолиберален период на България - виждате колко съм невеж. Но всичко, което Боян Знеполски каза тук, ми е извънредно интересно и да видя, че България в известен смисъл преминава през тия периоди по-бързо, отколкото западните страни, на които им е необходимо столетие. Дано да е така и вбъдеще.


Също така онова, което Стоян Атанасов говори за популизма, тази форма на управление, в която не е вече народът, който има власт, както предполага думата демокрация, а тълпата – тоест масите, които могат да бъдат манипулирани по начини, които отговарят на най-ниския общ знаменател.


Исках да кажа няколко думи за това, което аз наричам, по липса на по-добър термин, месианизъм. Става дума за религиозното клонение от средните векове и 16 век, когато се очаква, че земният рай ще бъде построен в най-близко бъдеще и понеже тая цел е толкова висока, всички средства, които можем да хвърлим за нея, са добре дошли. Ние добре познаваме един такъв месианизъм – това беше комунизмът.


Демокрацията не идва насила


В съвременната епоха след края на Берлинската стена се е формирал един друг вид месианизъм, по-парадоксален, който иска да внесе човешките права и демокрацията с военни средства в страни, чиито ръководители, ние намираме, не се държат добре. Той забравя, че както един от участниците в дискусията посочи преди малко, демокрацията не може да се настани насила – тя трябва да дойде от самото общество. Иначе средството се оказва по-силно от целта.


Вместо да постигнем тази висока цел, ние разоряваме страната по начин, които не можем да оправим след това, както виждаме сега в Ирак и Либия – страни, които имаха щастието да получат нашите подаръци под формата на бомбардировки.


Има и една по-мека форма на този месианизъм, която е видима във филма, който гледахме преди малко. Той се упражнява не чрез военни, а чрез икономически средства, защото бюджетът на ОССЕ и различните международни мисии в Косово е навярно по-висок, отколкото целия останал бюджет на страната. Така че населението не се колебае дълго какво да вземе от тези уроци – всички ходят на събранията, на които са поканени.


Има ли един вълшебен начин да се преборим със всички тези вътрешни врагове?


Не вярвам. Нито чрез някоя нова революция, нито чрез напредъка на технологиите, които променят живота ни постоянно. Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили един ден, значи могат и да умрат. Не се отчайвайте.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  Отдавна не се бяхме редили на опашка за култура...нямаше места.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Много смислено в малко думи.

  Keep it simple and make it special.
 3. 3 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 479 Весело

  ако до едно умно същество застане поне още едно........поклон г-н ТОДОРОВ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Типичен пример за големи очаквания и слаба проява. Колега е бил и се е борил с охрани и полиция за да влезе. Явно и ние вече напредваме, защото не ядем така лесно общи приказки:
  1. срещата, въпреки големите реклами, е била при тотална липса на организация- десетки хора са останали навън.
  2. полиция да присъства на охраната на такава среща е смешно
  3. главната " звезда" говори общи приказки с наивни изводи-....както се е появило злото така и ще изчезнело....
  4. дъщерята на Тодоров е била основната "звезда" с нейн филм за Косово. дъщерята не знае и не разбира дума български, но отначало само заради нея се говори само на френски.
  изобщо- голямо нищо.

 5. 5 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1121 Весело

  "Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от традиционни ценности" - ми че то и Путин тва разправя на хората... Ти да видиш!

  Разни хора - разни алкохоли!
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Така да се манипулират масите ,че да се равняват на най-ниския общ знаменател- това е популизмът.А трябва осъзнатото малцинство да увлича другите след себе си.

 7. 7 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#5] от "Storm Of Change":

  Путин не спасява демокрация, първо щото я няма, второ щото му пречи на амбициите

 8. 8 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И този както и някои други станаха нещо повече на Запад заради геополитиката. Ако го нямаше разделението Изток-Запад нямаше да му обърнат толкова внимание. Всъщност и той е от "нашите" хора. Легално отива на Запад - на специализация. И сега е големия демократ. Защо у нас често го представят за дисидент ? Та брат му прави голяма кариера у нас. Кой можеше да прави кариера в България ако брат му е дисидент ?

 9. 9 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1338 Весело

  "...и да видя, че България в известен смисъл преминава през тия периоди по-бързо, отколкото западните страни, на които им е необходимо столетие. Дано да е така и вбъдеще."

  Моля?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  "Вместо да постигнем тази висока цел, ние разоряваме страната по начин, които не можем да оправим след това, както виждаме сега в Ирак и Либия ..."
  Тактично е пропуснал да добави и Украйна.

 11. 11 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#4:"grayeagle"]Явно и ние вече напредваме, защото не ядем така лесно общи приказки: [/quote]

  [quote#4:"grayeagle"]3. главната " звезда" говори общи приказки с наивни изводи-....както се е появило злото така и ще изчезнело.... [/quote]
  Ами, явно сте прав! Това, което чета по-горе доказва, че само голямото име не е достатъчно, за да си струва усилието да се редиш по опашки и да търпиш унижения. Просто е трябвало да организира раздаване на автографи върху книгата си в някоя просторна книжарница.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. "
  Аз също, но уви разочарованието от нашето образование е право пропорционално на липсата на възпитание. Нещо повече, вече е фън да си тъп, прост и да не можеш да си напишеш името правилно дори, а ако мама има достатъчно откраднати пари, образованието, поста и общественото положение са ти гарантирани.
  КОЙ е живото доказателство, а колко още такива има....

  Де е Франция, де е България, точно толкова като де е прованса(имаше снимки преди ден два от баба Цоцолана), де е северозападнала България(примерно). Вярваме ти, няма разлика между двете държави, ама хич....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  А, де... Чакай, още не сме видели другото шоу, на Кръстева. Там пък какво ще е... Цирк, цирк.

 14. 14 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А ето що е цензура в демократична държава:

  " Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.

  До коментар [#8] от "petiav":

  Припомням ти че в статията се казва че Цацаров е избраника на Борисов, никъде не се споменава ДПС или Пеевски. А за тихото и кроткото- ами нали това е работата на политика, да намери баланса между всички интереси, икономически групировки и хората. Само ще ти припомня че ро времето на ГЕРБ Прокопиев беше в Сингапур."

  Алооо, модератора, Да има нещо нецензурно, вулгарно ,расово, сексуално, верско или призив към насилие??? Има само " свобода на словото" а ла Путин.

 15. 15 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До модератора, всеки изтрит коментар ще бъде копи и пеѝстнат в други медии с коментари, нека се знае че във вестника на Прокопиев има цензура.

 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#1:"arnautsky"]Отдавна не се бяхме редили на опашка за култура...нямаше места. [/quote]
  То хубаво , ама от поднесеното в статията, извира извода
  - Ако всички бяхме добри и демокрацията ни ще е добра!
  Да, ама не!
  Ние сме , бедни, алчни ,безскрупулни, без идейни,продажни и т.н.
  Ко праим?

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2296 Весело

  Каква демокрация да спасяваме в България, след като тука никога не е имало такава...

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#8] от "andru":
  Кой можеше да прави кариера в България ако брат му е дисидент ?
  ................
  Дисидент, Цецко?
  Посочи ми едно негово изказване против режима в НРБ и СССР до 10.11.89 г. Няма, защото той си е по убеждение комунист, номенклатура отвсякъде, пратена да слухти какво става във френските академични среди и вербува за делото нови попълнения. Говори алабалистики, на всяко гърне меродия, общо взето един червен балон с въздух под налягане.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#5:"Storm Of Change"]"Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от традиционни ценности" - ми че то и Путин тва разправя на хората... Ти да видиш! [/quote]
  Смисълът, който влагат двамата е различен!
  Светецът и Дяволът четат Библията по различен начин.
  =====
  С интерес прочетох статията, но накрая останах с усещането за непълнота.
  Съгласен съм, че враговете на демокрацията са вътре в нея и тя може да бъде опазена само с традиционни ценности; както и това, че тя не трябва (Не трябва, защото не е възможно!) да се установява насила.

  Но кои са тези врагове и кои са тези традиционни ценности???

  Дори и уточнението, че "враговете им излизат от самите тях и представляват едно прекалено засилване на някои демократични принципи, които в демократичната държава са уравновесени от други. Това изолиране на едни принципи – след малко ще дам един пример – е наистина най-страшната заплаха срещу съвременната демокрация." не внесе яснота.

  Кои са прекомерно засилените и отслабените демократични принципи, може само да гадаем.

  По-подробно конкретизиране би било полезно! Много полезно. (Примерът с ОССЕ не ми върши работа.)

  Смисълът на демокрацията е да уравновеси с мирни средства различни интереси - понякога непримиримо противоречащи си - на обществото.

  Според мен на България е нужен разумен консерватизъм и е необходимо да уточним, какви да са неговите принципи.

  Затова изказването на Цв.Т. не оправда очакванията ми, породени след прочитане на заглавието.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 20. 20 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да бе да":

  "Ние сме , бедни, алчни ,безскрупулни, без идейни,продажни и т.н.
  Ко праим? :

  Продължавате да избирате Боковци и Цецки и един ден шъ съ опраите...... 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Колко ми липсват такива личности като Цветан Тодоров - ерудиция, разум и култура в едно цяло.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  [quote#18:"СДС"]Говори алабалистики, на всяко гърне меродия[/quote]Може да си по -oсведомен за кухнята в тези среди .Аз пък имам едно преживяване преди 15 години в далечно Мексико.В малко букинистическо магазинче собственикът, младо момче, ме пита за имена на известни българи...Почнах със Стоичков , нашумял там покрай световното.Той ме изгледа иронично, та споменах Тодоров и Кръстева .А, тези знам добре и ме изгледа вече с уважение.

 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#5:"Storm Of Change"]"Цветан Тодоров: Демокрацията може да бъде спасена само от традиционни ценности" - ми че то и Путин тва разправя на хората...[/quote]

  Задай си въпроса, кои са обаче традиционните ценности за Путин, какво съдържание влага той в тях, както и каква е типичната за него риторика - думи, зад които се крие друго, негово собствено съдържание.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  и българските си колеги Богдан Богданов, Стоян Атанасов и Боян Знеполски...

  Смях, смях. И те за демокрация...

  Богдан Богданов - агент Николов.
  Стоян Атанасов - агент Филип...

  Смях, смях, демокрация, пак смях...

 25. 25 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В САЩ поклонниците на демокрацията са в лявата , либерална Демократическа партия на фабианския социалист Барак Обама. Той и неговите колеги по партия в големите западно-европейски столици, са най-големите вътрешни врагове на западната обществено-политическа система, която по принцип бе най-доброто нещо преди и след края на Втората световна война. Най-доброто, което Барак Обама направи е, че изпрати кораби в Черно море, за да охраняват България и Румъния от Русия. С тази акция на администрацията му съм съгласен и удобрявам, но във вътрешен план нещата много се изродиха вътре в САЩ и то точно благодарение на тези вътрешни врагове и душмани на РЕПУБЛИКАТА! Аз съм против демокрацията, така както я манипулират гадните фарисеи-либерали. Аз съм за РЕПУБЛИКА! , такава каквато са я основали бащите на Америка. От тогава до сега много неща са били изкривени и извратени, за да се стигне до демокрацията- управлението на необразованата тълпа! При републиката се избира управление, но тези които имат правото да гласуват, имат и са достигнали ЦЕНЗ! !!!! за това. Този ценз се изразявал в плащане на определен минимум от данъци в държавната хазна. Не е редно един индивид да е учил цял живот и работил като роб, за да се издигне от низините, като Бил Гейтс и други не потомствени богати в САЩ, а един представител от така наречените " малцинства" заедно със събратята си да ти казва: " храни ме! пои ме! плащай за децата ми за образование! плащай ми жилището! плащай ми медицинското осигуряване! дай ми евтин бензин да си карам колата! дай ми работа в офис на правителството, че с не мога да си подгъвам колената от затлъстяване!"
  Тази демокрация създаде е една добре манипулирана и неспособна тълпа , която въобще даже не е чувала що е Бог и що са Десетте Божи заповеди. Тая тълпа си знае само що е Месията- кесар, който раздава парите на другите, които работят здраво и с това купува преизбирането си! А като свършат парите на вече малцинството, което здраво работи какво ще правим, за да издържаме тълпата? Ами ще теглим заеми от Китай! Ще сваляме диктатори, за да си осигурим евтин бензин и ще градим дяволски имидж в медиите на тези държавни ръководители на чужди страни като Путин, които ни критикуват системата. Как така Джордж Буш и Путин се разбираха взаимно и си сътрудничеха, а Обама не може да се разбира с Путин? И Буш и Путин залагаха повече на традиционното християнско семейство, намираха за необходимо да се поправят щетите нанесени върху човешката личност при либералната демокрация и комунизма, а на другарят Обама това не му харесва. Той на църква не ходи и пред Бога не се отчита! Той се смята за Бог! Свали Кадафи, точно в момент , когато Кадафи се кооперираше със САЩ! В резултат на това създаде хаос! Убиха американския посланик и го убиха точно тези главорези, които свалиха от власт Кадафи. Сега същото става и в Сирия! Нека ясно да назоваваме примерите за вътрешните врагове на християнската цивилизация! В България това са БСП и ДПС! Видяхме каква " дивокрация " създадоха за всички тези години в коалиционно управление.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "arnautsky":
  [quote#1:"arnautsky"]Отдавна не се бяхме редили на опашка за култура...нямаше места. [/quote]
  Нека да не се подценяваме. На изложбата на Роден всеки ден посещението е било над 1000 души, а в дните, когато входа е бил безплатен, посещението е било повече от двойно т.е. над 2000

  Та общо около 100 000 души са посетили изложбата. Това никак не е малко за град като София.

  The best way out is always through Robert Frost
 27. 27 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"andru"]Та брат му прави голяма кариера у нас. Кой можеше да прави кариера в България ако брат му е дисидент ?[/quote]

  Кой ли - в точните науки - всеки талантлив човек.
  Брат му, Иван Тодоров, е световно известен теоретичен физик, канен по световни университети и институти, а началото на кариерата му започва в достъпния тогава за всеки завършил физика ОИЯИ (Обединен институт за ядрени изследвания) в Дубна, СССР - за времето си един от най-силните в областта. Следва покана в Принстън и т.н.

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  [quote#25:"Ivo Ivanov"] поклонниците на демокрацията са в лявата , либерална Демократическа партия на фабианския социалист Барак Обама[/quote] Има различни крила в Демократичната партия,като Обама е от т.н. прогресисти.Прав си, че някак ...насилват естествения ход на общественото развитие.За външно политическата компонента.Вчера четох доста критична статия в "Атлантик Манфли" .Външополитическия екип беше характеризиран като най- некомпетентния по руския въпрос в модераната американска история.И това го чета в един флагман на либералната мисъл, където са се печатали още Марк Твен и Айнщайн.И аз си мислех, че имаше разбирателство между Буш и Путин на лична основа, но неоконите пък не се съобразиха със
  съветите на Кенън да не се продължава с разширението на НАТО.2008 и Грузия показаха, че Русия и Путин няма да търпят
  повече подобен курс.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  "... популизма, тази форма на управление, в която не е вече народът, който има власт, както предполага думата демокрация, а тълпата – тоест масите, които могат да бъдат манипулирани по начини, които отговарят на най-ниския общ знаменател."

 30. 30 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1320 Любопитно

  [quote#20:"kirsner"]Продължавате да избирате Боковци и Цецки и един ден шъ съ опраите...... [/quote]

  А ти кой щъ ми препоръчаш
  - столетницата, зачената миналия век?
  - отрочето на ДС - ДПС - превърнало се в най голямата глава
  на хитрата ламя?
  - популиста от кебапчийницата?
  - или оня сбор РБ, чрез който кукувицата иска до парламента,
  да се добере?

 31. 31 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Допускам, че информацията в тази кратка бележка за изказването на Цветан Тодоров е орязано в духа на обичайната редакционна политика на този вестник, финансиран от американска фондация...

  Както е известно, Ц. Тодоров беше от малкото френски интелектуалци, които навремето остро осъдиха бомбардировките на НАТО в Югославия - далеч преди някои от свидетелите и участници в подготовката и провеждането на "хуманитарната" инвазия да се разприказват постфактум за цялата мръсотия зад пропагандната мъгла ....

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Казано е пределно ясно. Демокрацията е вътрешна необходимост и не може да бъде налагана насила. Какви големи откровения сте очаквали не знам. Истините са ужасно банални , ето защо не искаме да ги видим а очакваме някакво гениално просветление което да ни разкрие раят. Няма просветляващи истини има само низ от отдавна известни банални истини, които са тъканта на живота.

  klimentm
 33. 33 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#1:] Вярвам повече в традиционната ценност на образованието и възпитанието. Щом тези врагове са се родили един ден, значи могат и да умрат. Не се отчайвайте.
  [/quote]

  Добър край.. или начало

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 34. 34 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#15:"prokopi"]нека се знае че във вестника на Прокопиев има цензура[/quote]

  добро утро

 35. 35 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Някак си ми пада ченето. Кой вярва, че господинът до такава степен не следи живота в България? Същите локуми можеше да го точи и на чашка водка пред аборигените в чукотка. И като писател и творец да не научи дъщеря си поне на елементарен български език... Нямам думи.

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#21:"Jessika"]Колко ми липсват такива личности като Цветан Тодоров - ерудиция, разум и култура в едно цяло.[/quote]
  Убеден съм че ако този човек беше толкова ценен,никой нямаше да научи че е в София.Щяха да се вземат необходимите мерки,тази работа да не се разбере.

 37. 37 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#32:"klimentm"]Казано е пределно ясно. Демокрацията е вътрешна необходимост и не може да бъде налагана насила. Какви големи откровения сте очаквали не знам. [/quote]
  Правилно.Нито от демокрацията може да се очаква кой знае колко,нито от говорещите за проблемите на демокрацията.
  Имам честта и удоволствието да познавам един по-силен ум от този,който не губи времето на публиката да въздиша по демокрацията,а казва простичко:"Аз не съм много голям привърженик на демокрацията.Предпочитам юридически гарантираните права и свободи."
  На 13 декември същият ще ръководи международна научна конференция в София,за която,обзалагам се,нито една медия няма да даде информация.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#36] от "vjacho":

  Отдавна е известно че никой не е пророк в собствената си страна.

  klimentm
 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#9:"непукистка"]Моля?! [/quote]
  Заповядай!
  http://knigosviat.net/?bookstore=book&book=60586

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 40. 40 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Storm Of Change":

  Ами да само че традициите на Франция и Русия са различни. Затова и консерваторите им са различни. Ако вземем типичните европейски консерватори като британските или германските (християн-демократи) ще установим, че те са доста по-близко по схващания до руските "либерасти", отколкото до "консервативните" им другари от КГБ. Ако отидеш в Иран пък вместо добре облечени и изискани джентълмени-консерватори, ще намериш група брадясали аятоласи, които също са си консерватори за тамошното общество (нищо против нямам Иран, аз самият съм голям почитател на персийската цивилизация).
  Та, въпросът е каква е българската традиция и до кого по-близо трябва да са българските консерватори - до Путин или до Камерън? При все че има хора, които може би ще възразят, ще обърна внимание на факта, че Търновската Конституция е една от най-напредничавите за времето си, а в България има демократични институции преди такива да има в държави като Германия или Австрия. Така че смятам, че в България демократичната традиция я има, просто трябва да я преоткрием.

 41. 41 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Съгласна съм автора.Обрзованието, семейството и обществеността са в надеждите ни

 42. 42 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Консерватор":
  "враговете им излизат от самите тях и представляват едно прекалено засилване на някои демократични принципи, които в демократичната държава са уравновесени от други"
  Моят прочит е: твърде защитени граждански права и свободи без насрещно задължение за лоялност и споделяне на ценностите, които обединяват държавата. Или както каза Меркел, мултикулти моделът се провали.
  Не знам какво е имал предвид Цветан Тодоров, но краткото резюме повдига теми за размисъл.

 43. 43 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако авторът/екипът, публикувал горното, чете коментарите под статията, моля го да отдели време, внимание и слово на бащата на Цветан и Иван - професор Тодор Боров. Участието му в спасяването на писаното от Яна Язова е най-малкото, заради което си заслужава.

 44. 44 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "petrov9":
  [quote#31:"petrov9"]Както е известно, Ц. Тодоров беше от малкото френски интелектуалци, които навремето остро осъдиха бомбардировките на НАТО в Югославия [/quote]
  А за Украйна и агресията на Путин си мълчи, нали?! Ясно!

  The best way out is always through Robert Frost
 45. 45 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ..Отново любимата тема на " левите интелектуалци" удобно разположени в Западна Европа - проблеми и недостатъци на демокрацията...не вярвам да са обръщали толкова внимание на тоталитаризмите фундаментализмите и пр..
  някак си по имам вяра на такива като Тачър и Рейгън..ако не друго са по - забавни..

 46. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "cor.ne.edito":
  [quote#43:"cor.ne.edito"] професор Тодор Боров[/quote]
  Тодор Боров е комунист!
  Името му е свързано и с един имот на ул"Хан Крум" 15. Страхотен имот (двуетажна къща) в пъпа на София. Той е принадлежал на приятел на Тодор Боров, който е заболял и е завещал къщата си на Библиографския институт, а за пълномощник умирающият, чието име не мога да си спомня, определя Тодор Боров. Човекът умира, а Тодор Боров се нанася в къщата. След 1989 г. Иван Тодоров предлага смяна на къщата на "Хан Крум"15 с някакъв апартамент. Благодарение на Йордан Василев , който по това време е председател на Общото събрание на БАН и няма никакви административни права, въпроса бива задвижен. Малиновски, който е председател на БАН, научава за незаконните действия на Й.В. и процедурата по тази смяна бива спряна. Но не съм сигурна дали не е подновена по-късно. Просто трябва да се провери.

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 47 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Възпитанието-изтървахме го,
  образованието-принизихме го.
  Демокрацията-с укор се питам,за такава,като тази, ли си дадох силите и здравето?!

 48. 48 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#26] от "Realistka":

  Предлагате Тодоров на смени да седи,а ние да броим посетителите дошли да го видят?
  Що ли си мисля, че сравнявате трици с тикви?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 49. 49 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#44:"Realistka"]А за Украйна и агресията на Путин си мълчи, нали?! [/quote]
  Нямам информация какви са възгледите му за агресията на САЩ и някои от съюзниците им в Украйна, организирали държавния преврат в Киев и узаконили дошлата на власт, с помощта на тренирани от натовски спецове пронацистки екстремисти, хунта, както и окуражили военните действия в несъгласния с пълзящата бандеризация на страната Донбас, довели до гражданска война с хиляди жертви сред мирното население.

  Интересно е защо българските участници в това мероприятие не са повдигнали тази злободневна тема, за да научим мнението на Цветан Тодоров...

 50. 50 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Един българин, на чието лице е изписано, че живее от 50г. извън България.

 51. 51 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#41] от "xalikarans":

  а дали не и ККК (не ку клукс клан, да не се уплашиш) - кухнята, децата и църквата (от дойч), а?

 52. 52 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#46] от "Realistka":

  Къщата в която сега е Гущеров,а преди това съдружника на К.Стойчев-А.Първанов?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 53. 53 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#50] от "journey":

  нещо, което не може да се каже, че е изписано на лицето на щерката.

 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#15] от "prokopi":

  Присъединявам се!

 55. 55 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#46:"Realistka"]Името му е свързано и с един имот на ул"Хан Крум". Страхотен имот (двуетажна къща) в пъпа на София. [/quote]
  Аз пък си мислех, че името на Тодор Боров е свързано с основания от него в 1941 г. Български библиографски институт, с развитието на професионалното библиотекознание в България, както и с написаните от него книги... (Дарението е на Цветана Рашева, съпруга на покойния д-р Димитър Рашев, син на Венета Ботева от първия й брак - завещала част от имуществото си преди смъртта си в 1938 г. именно за учредяване на института, който, доколкото знам, първоначално се е помещавал в тази къща.)

  А Вие, оказва се, сте обикновен нечистоплътен анонимен клеветник...

  Академик Иван Тодоров живее под наем, заплащан на БАН, на един от двата етажа на въпросната съвсем скромна къща.

  Ако беше емигрирал навремето на Запад като брат си, вместо да създава българска школа по физика, без съмнение, щеше днес да обитава далеч по- "страхотен имот" - за завист на българските полуинтелигенти, подвизаващи се анонимно по "демократичните" форуми. ..

 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "petrov9":
  [quote#55:"petrov9"]А Вие, оказва се, сте обикновен нечистоплътен анонимен клеветник... [/quote]
  Петров,
  не ме интересува какво си мислиш за мен. Аз казвам това, което съм видяла!
  А ти можеш да намесваш имена, но това не изменя фактите, на които съм била свидетел!

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "arnautsky":
  [quote#52:"arnautsky"]Къщата в която сега е Гущеров,а преди това съдружника на К.Стойчев-А.Първанов? [/quote]
  Възможно е, но аз не знам това.

  The best way out is always through Robert Frost
 58. 58 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#56:"Realistka"]Аз казвам това, което съм видяла! [/quote]Кое по-точно - сте "видяла"?

 59. 59 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "petrov9":

  Нещо друго да искаш?!

  The best way out is always through Robert Frost
 60. 60 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  И този е поредният социалист, бленуващ за харчене на мноооого обществени средства. Доказан социалист. ......Без коментар

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 61. 61 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Демокрацията" в България даде възможност на нашите Ганьовци да си облечат нови одежди и да потъпкват свободния дух с нови средства. Да ви е честита новата придобивка!

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#18] от "СДС":

  В книгата си "На чужда земя"Тодоров разказва за страха който е изпитвал когато се завръща в България за първи път.Сключва граждански брак с жената която живее дълго време за да има тя законно основание да се намеси ако нещо стане с него.Разказва че е сънувал няколко пъти "сънят на емигранта",как пристига в България и после не може да се върне.Знам че всичко това може да е измислица но на мен ми прозвуча достоверно.

  klimentm
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivo Ivanov":

  Ето какво са написали създателите на Декларацията за независимост бащите на американската нация:

  " Ние считаме тези истини за видни от само себе си,че всички хора са създадени равни,и са с неотменни права на живот ,свобода и стремеж към щастие."

  klimentm
 64. 64 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#22] от "тулса":
  [quote#22:"тулса"] та споменах Тодоров и Кръстева[/quote]

  Юлия Кръстева създаде френската школа по символизъм, а Тодоров по семиотика. Световно известни българи.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#64] от "kалибър":
  Световно известни, но у нас май даже и сред интелектуалците ни има определени ..съмнения по въпроса за значимостта им.
  Или поне с такова мнение оставам, като чета някои от съфорумците.Е, може да не им харесва само предполагаемата от тях комуноидност на Тодоров и роднини.

 66. 66 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#65] от "тулса":

  От ниво доктор хонорис любимци, какво очакваш?
  Аз също бях изненадан от колеги във форума.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#65] от "тулса":

  Че кой е бил приживе признат в България ?

  klimentm
 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "Той забравя, че както един от участниците в дискусията посочи преди малко, демокрацията не може да се настани насила – тя трябва да дойде от самото общество. Иначе средството се оказва по-силно от целта."

  ...уроците на Дедо Маркс!

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Колев":

  Вижте, наистина и двамата говорят за по-бързо преминаване през периоди на развитие. Но онова, което Георгий Гачев нарича така, е довело до процъфтяването на българското стопанство, образование, култура, а това, което ние преживяваме през последния четвърт век е съсипване на икономиката + яростни опити да се види сметката на здравеопазване, образование и даже на самата народност българска.
  Да, наистина стана много бързо, особено в началото. За разлика от Тодоров се надявам тази тенденция да не продължи. Всъщност, смятам, че повече и няма накъде.

 70. 70 Профил на Димитър Ганчовски
  Димитър Ганчовски
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой и с нищо не може да спаси онова, което в България се нарича демокрация. Тези опити са безсмислени. Интересно защо господинът и това не е разбрал!

  dganchovski
 71. 71 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#70] от "Димитър Ганчовски":Властите са три в едно общество: Икономическа, Политическа, Духовна или идеологическа, властта на митовете морала, на религията ,словото, изкуството... Политическата власт е тоягата и включва познатите три власти, които трябва да са разделени-законодателна, изпълнителна и съдебна. Икономическата власт е морковът, а идеологическата е словото. Според Библията в началото бе словото. Това е напълно вярно за всяко общество. Този колумнист е много далече от истината както и либералстващите господари на Запада. Растежът в цитираните страни се дължи на достатъчната икономическа свобода и евтиният труд, на предвидимостта и стабилността на политическата власт дори да е корумпирана. Бизнесът се нагажда към корупцията и я включва в разходите, калкулира политическия риск от промяна и решава дали да инвестира. Не го интересуват демокрацията и човешките права, ако има достъп до ресурсите ,природни и човешки. Важно е да има сигурност и печалби. Докато еднопартийният модел в Китай дава гаранции и сигурност и разходите са ниски, растеж там ще има. В развитите икономики разходите са много по-високи и растеж там не може да има. Авторитаризмът и демокрацията не са в пряко икономическо състезание.Упадъкът на Запада не е резултат от демокрацията, нито напредъкът на Китай е резултат от авторитаризма. Това са просто ефектите и дефектите на глобализацията, на скачените съдове, резултат от конкуренцията, от състезанието по мизерия.Оказва се че глобализацията е в интерес на развиващите се икономики, ако са осигурили политическа и правна стабилност, и на световният бизнес елит, на корпорациите на онзи 1%, но в ущърб на труда и средната класа в развитите икономики. Нашият български проблем е ,че не се възползвахме, а Турция на Ердоган успява.http://www.euinside.eu/bg/comments/despite-economic-success-authoritarianism-cannot-be-a-role-model

  Обичам да питам
 72. 72 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Властите са три в едно общество: Икономическа, Политическа, Духовна или идеологическа, властта на митовете морала, на религията ,словото, изкуството... Политическата власт е тоягата и включва познатите три власти, които трябва да са разделени-законодателна, изпълнителна и съдебна. Икономическата власт е морковът, а идеологическата е словото. Според Библията в началото бе словото. Това е напълно вярно за всяко общество. Този колумнист е много далече от истината както и либералстващите господари на Запада. Растежът в цитираните страни се дължи на достатъчната икономическа свобода и евтиният труд, на предвидимостта и стабилността на политическата власт дори да е корумпирана. Бизнесът се нагажда към корупцията и я включва в разходите, калкулира политическия риск от промяна и решава дали да инвестира. Не го интересуват демокрацията и човешките права, ако има достъп до ресурсите ,природни и човешки. Важно е да има сигурност и печалби. Докато еднопартийният модел в Китай дава гаранции и сигурност и разходите са ниски, растеж там ще има. В развитите икономики разходите са много по-високи и растеж там не може да има. Авторитаризмът и демокрацията не са в пряко икономическо състезание.Упадъкът на Запада не е резултат от демокрацията, нито напредъкът на Китай е резултат от авторитаризма. Това са просто ефектите и дефектите на глобализацията, на скачените съдове, резултат от конкуренцията, от състезанието по мизерия.Оказва се че глобализацията е в интерес на развиващите се икономики, ако са осигурили политическа и правна стабилност, и на световният бизнес елит, на корпорациите на онзи 1%, но в ущърб на труда и средната класа в развитите икономики. Нашият български проблем е ,че не се възползвахме, а Турция на Ердоган успява.http://www.euinside.eu/bg/comments/despite-economic-success-authoritarianism-cannot-be-a-role-model

  Обичам да питам
 73. 73 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Прав е, но докато се образоваме няма да я има България. Затова стратегията е - повсеместно разораване и сеитба наново.

 74. 74 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има няколко смущаващи неща в цялата екзалтация около този интелектуалец.
  1. Дъщеря на баща българин, която не знае български, макар и да живее в чужбина. За мен това е крайно неинтелектуално и определено говори за демонстрация на пренебрежение към българската култура и език, които колкото и да не могат да се сравняват с френските такива, все пак ...нали, хайде моля. Познавам родители , които пращат децата в неделното училище на посолството в Лондон, само и само децата им да научат и помнят българският език, независимо че през седмицата ходят в английски училища.
  2. Баналните истини били очевидни. Така е, но зад тези банални констатаци-като например за бомбените подаръци към Ирак и Либия, стои не желанието за налагане на демокрация, а сериозни бизнес интереси свързани с петрола. При което държавната армия на САЩ се слага в служба на интересите на частни компании. Хайде холан, отишли били да налагат демокрация в Ирак-с оръжие. Някой вЕрва ли?
  2.

 75. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да бе да": ≪Ние сме , бедни, алчни, безскрупулни, без идейни,продажни и т.н.≫

  Да-да! Точно такива сте. Добре все пак, че си го признаваш.

 76. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не познавам този, който се е представил така противоречево, затова няма да го коментирам. В статийката обаче е казано, че насилственото налагане на народа на такава „ДЕМОКРАЦИЯ”, каквато насаждат у себе си или в чужбина такива държави и държавни обединения, като САЩ, ЕС, Русия или Китай, е демокрация само за елитите на съответните държави, в които се насажда тя, а не демокрация за народа. Нашата държава е ярък пример в това отношение, защото в нея се чувстват добре само политиците, олигарсите, престъпниците, ромите и уличните псета. Но не и народът.

  Това обаче, че образованието и възпитанието могат да решат този генерален за съвременния свят проблем ей така, без ние да си помръднем и пръста в тази насока, е, меко казано, чиста химера. Защото възпитаването и образованието се насаждат в следващите поколения от служители на сегашните управленчески режими, а те искат и налагат на народите демокрация за елитите, а не за народите. Тоест, налагат плутократична демокрация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK