Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

© ReutersРазочарован от това, че Западът не се вслушва в съветите му за Сирия и Ирак, и опитващ да представи в добра светлина рухването на "Мюсюлмански братя", турският премиер Ахмет Давутоглу не съжалява за външната политика, която остави страната му изолирана.


Мечтата му за един Близък изток, в центъра на който стоят политически ислям, "Мюсюлмански братя" и Турция, изглежда, се изпарява в хаоса на Сирия и Ирак, заплашващ турските граници. В същото време дипломатическите отношения с Египет - най-многолюдната арабска държава, остават в криза.


Турция заложи на това, че сирийският президент Башар ал Асад бързо ще падне от власт, и подкрепяше сваления египетски ислямски президент Мохамед Мурси. Но този залог се оказа погрешен и попари амбициите й да стане регионална суперсила.
Асад още е на власт, а въздушните удари на предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" може неволно да укрепят позициите му, докато Анкара продължава да подкрепя "Мюсюлмански братя", и това задълбочава различията й с арабските страни от Персийския залив.


Но Давутоглу, който от години е архитект на турската външна политика - първо като правителствен съветник, а после и като външен министър, не дава признаци за промяна на курса, след като стана министър-председател преди месец.


Напротив, той се окопава в позицията си и обвинява за възхода на "Ислямска държава" късогледството на международната общност, като отхвърля твърденията, че Турция сама не успява да контролира достатъчно границите си и това е изиграло голяма роля за стичането на хиляди ислямисти в Сирия.


"Земетресение удари Запада и САЩ и затова те предприеха предпазни мерки. А ние предупреждавахме от години", каза той тази седмица на конференция на Световния икономически форум в Истанбул. "Турция и районът плащат цената и всеки ни поучава какво трябва да правим. Това не е честно и е неприемлево", добави той по повод заплахата от "Ислямска държава".


Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

© Reuters


Решението по време на Арабската пролет да подкрепят "Мюсюлмански братя" и други ислямистки организации изправи Анкара срещу сили, които се оказаха по-упорити в позициите си, отколкото предвиждаха турските лидери.


Давутоглу гледаше на избирането на Мурси като на начало на нова ера, в която ще бъдат пометени старите националистически арабски структури, докато държави като Саудитска Арабия възприеха възхода на "Мюсюлмански братя" като заплаха за съществуването си и започнаха да задушават дейността й.


Дори властите в Катар - традиционен съюзник на Анкара в подкрепата на групировката - отстъпиха под международния натиск и този месец спряха подкрепата си за ислямистите, като изгониха 7 от тях. Турция бързо им предложи убежище.


"Не виждам как в такава обстановка Турция може да има каквито и да било близки отношения с големите сили в района с изключение на Катар", казва Аарон Стейн от лондонския Royal United Services Institute. "Това очертава една картина на много изолирана Турция без признаци за скорошна корекция. Те си създадоха двоен проблем."


Засега Турция отказва да се включи активно в коалицията срещу "Ислямска държава", което поставя на изпитание връзките й със западните съюзници, смятащи я за ключов партньор на югоизточния фланг на НАТО.


Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

© Reuters


В четвъртък се очаква турският парламент да даде на армията мандат за операции на територията на Сирия и Ирак. Но Анкара го прави с нежелание, опасявайки се, че въздушните удари може само да засилят нестабилността на прага й. Тя вече се бори с близо 1.5 милион бежанци от Сирия, а снаряди не спират да падат на турска територия, което я кара да подсилва военните си сили по границата, включително с разполагане на танкове.


Турски официални лица отдавна твърдят, че Западът не е чул предупрежденията им, че оставането на власт на Асад и политиката на разединение, водена от иракския премиер Нури ал Малики, заплашват регионалната стабилност и радикализират сунитите.


Но Турция сбърка в оценката си на готовността на международната общност да се намеси.


През май 2013 г. премиерът, а сега президент, Реджеп Тайип Ердоган посети Белия дом с намерение да убеди Барак Обама, че военна интервенция ще отслаби Асад до степен, че той ще падне от власт. Като потенциален формат дори се сочеше продължилата 11 седмици операция на въздушни удари на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.


"САЩ и Европа подкрепиха вятъра на промяната на Балканите, сигурни сме, че те ще подкрепят и ветровете на промяната в Близкия изток", каза Давутоглу още веднъж - този път в понеделник. "Ще го кажа съвсем откровено - виждаме ориенталистки подход... Там чуваме да казват: "Те, мюсюлманите, винаги се нуждаят от авторитарен лидер, просто не става по друг начин." Но това е скрит расизъм", каза Давутоглу на конференцията в Истанбул.


Възгледите му за външна политика са изложени в книгата му "Стратегически дълбини" от 2001 г. Призивите в нея Турция да се отнася спокойно към миналото си и да съживи отдавна пренебрегвани регионални връзки накара някои критици да нарекат това "неоосманизъм" - обвинение, което Давутоглу отхвърля категорично.


Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

© Reuters


След като стана външен министър през 2009 г., той увеличи усилията си за изграждане на връзки с т.нар. политика на нула проблеми със съседите, която тогава много беше хвалена. Но тя се разпадна с избухването на Арабската пролет и войните в Ирак и Сирия и предизвика критики, че сунитска Турция се опитва да всява раздори.


Но според Шабан Карадаш, професор по международни отношения в анкарския университет TOBB, подкрепата за "Мюсюлмански братя" като популярно движение всъщност е част от една дългосрочна игра, от една "морална" външна политика, станала отличителна черта на Давутоглу. "Турция едва ли скоро ще промени принципната си позиция за "Мюсюлмански братя". Така че сегашното напрежение ще се запази известно време."


Ибрахим Калин, високопоставен съветник на Ердоган, каза миналата година, че когато Турция се е оказала сама в Близкия изток, това е "самота, която си струва", едно желание да държи на ценностите и принципите си, дори когато съюзниците й не са съгласни с нея.


Бехлул Озкан от истанбулския университет "Мармара", който е бил студент на Давутоглу, не е съгласен. Според него стратегията на премиера не е принципна, а преследва разширяване влиянието на Турция чрез износ на турската форма на политически ислям и подкрепа за солидарността между сунитите.


Изолация или "достойна самота" - сбърка ли Турция във външната си политика

© Reuters


"В тази изолация няма нищо достойно. Вместо да защитава човешките права или свободи, Турция преследва експанзионистична външна политика заради идеологически причини", пише Озкан в Survival, списанието на Международния институт за стратегически изследвания.


Каквито и да са мотивите му, това е стратегия, от която Давутоглу не се отказва.


Често цитират негови думи, казани преди 4 години: "И едно листо не пада в Близкия изток без наше знание." Тази демонстрация за растящото влияние на Турция в Близкия изток днес може би изглежда като гордост без реално покритие. И въпреки това Давтуоглу не отстъпва.


"Има държави с визия за региона си и за света. Те ще станат изгряващите звезди", каза той в понеделник. "Има държави с капацитет да управляват, но те нямат визия. Те ще си останат със статуквото и с времето ще западат. Турция е в първата категория."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ми ИДИЛ са на десетина км от границата с Турция, дали не сбъркаха Ердоан и Даутоолу? Султанът и везирът му имаха мегаломанския план да яхната арабската пролет и да станат модел на развитие в новите, освободени от диктатори арабски страни. С тази идеална цел, султанът-падишах даде на всичко с брада и блеснал поглед удобен плацдарм в южна Турция, за атаки срещу Башар Ассад. Падишахът избабува на повечето радикални формации, които се пръкнаха в Сирия и сега ще си сърба манджата, която той и верният му везир надробиха. Да им е сладко, ма'шаллах!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ""Има държави с визия за региона си и за света. Те ще станат изгряващите звезди",

  Звезди - вие сте треторазрядна регионална сила в Ориента, къде сте тръгнали да "изгрявате". Това е визията на една държава, която си мисли, че е силна като Китай, или поне като Русия, а е на равнището на Иран.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Много ми прилича на руската регионална политика.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Не мога да разбера, защо не се пише, че практически Турция финансираше ИДИЛ, като изкупуваше петрола добит от превзетите кладенци и рафинерии.
  Ердоган безспорно има успехи, но се заслепи и не видя, че подкрепяйки Мюсюлмански братя и ИДИЛ, всъщност се скара със САЩ, ЕС, цялата Арабска лига, и .. и кюрдите.
  Те това на Ердоган и Турция няма да простят.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  Искаш да кажеш, Турция е виновна за всичко, САЩ и Западна Европа нямат нищо общо с кризата?

 6. 6 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "today ":

  Имаш предвид регионалната политика на мнозинството от държави и империи през почти цялата история на цивилизацията. Едва ли руснаците са я измислили.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Любопитно

  От Запада нещата изглеждат по един начин, а от Ориента по съвсем друг. Турция е под заплаха , която Запада не може и НЕ ЖЕЛАЕ да види = вътрешната подкрепа на всякакви ислямски идеи. Ердоган играе по ръба на бръснача в интерес на Турция /а не в интерес на Запада както нашите политици/ и за това остава неразбран на Запад. Турция хич не е самотна - преориентира се далновидно към по-перспективни от Запада и по-изгодни за Турция регионални сили и фактори, без да къса връзките си със запада. Имат си СВОЯ политика ... и за това Турция не се срути като нас /след СИВ/ с промяна условията в Ориента.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отнесен":

  Ердоган носи значителна част от вината, да.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":

  Ти ли ми цъкна минуса ?
  Иначе, към кои напредничави сили се е преориентирала Турция ?
  Русия ?!! Егати и напредналата сила.
  Без пазарана САЩ и ЕС, Турция отива там, накъдето се е засилила Русия.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Любопитно

  До коментар [#2] от "civis_eu_sum": "... а е на равнището на Иран."
  Прекалено оптимистично предположение под въздействие на Западната и Турската пропаганда - Турция пропусна шанса си да догони Иран въпреки щедрите финансови инжекции и технологична помощ от Запада Турция осъзна , че губи пазари и влияние в Ориента и централна Азия = беше изместена от Иран, Китай, Русия - сега Турция пренасочи инвестициите си към Африка и заложи на ШОС.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Абе, Турция е като едно малко дете в къщи!
  Не слуша, палав, инати се, ама все го глезят...
  Е, понякога го наказват, де...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 12. 12 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Меракът на Турция да стане регионална сила и да оглави мюсюлманския свят няма перспектива. Всички арабски страни са били в турската империя и са се борили за независимост. Те възникнаха в резулат на разпада на турската империя и обратен път няма. Турция е Турция , арабите са араби. Тази разлика пречи и на Иран да заеме място на водач на арабите.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#9] от "ironhorse":
  НЕ ! Моята операционна система не ми позволява да цъкам (+)(-)(!) - работя във форума на "Дневник" с LiveCD DSL Linux от 2005 г.
  Коментирам "нови изгряващи звезди"
  - ЕУ и УСА определено НЕ са "нови"
  Не аз определям политиката на Турция - само анализирам и то при сериозен недостиг на коректни данни. Не се изисква от мене да одобрявам или да осъждам, нито да защитавам определена теза и нямам претенции, но често познавам и това много дразни из форума

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мисля, че САЩ и Европа прогледнаха за същността на Ердоган, който е всичко друго, но не и съюзник. Затова ще настъпи преориентация на плавно изолиране на Турция от НАТО, свиване на инвестициите, разширяваща се подкрепа за кюрдите и тяхна собствена държава върху части от Ирак, Сирия и Турция. Въоръжаването и подкрепата за кюрдите вече е факт, а наградата за техните усилия и жертви в борбата срещу ИС, ще е създаването на тяхна държава. Ако туркието схване на време този процес на изолация, може и да го предотврати, като покаже лоялност към Запада

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#11] от "Galata": "Абе, Турция е като едно малко дете в къщи! Не слуша, палав, инати се, ама все го глезят... Е, понякога го наказват, де..."
  Комшу, хич не е палаво дете Турция ... в сравнение с нашите си е въртян и сукан източен мъдрец, който на мегдана се прави на селския глупак, дето все нещо не е разбрал, ама все в негова полза Знаем си номерата ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Напротив, той се окопава в позицията си и обвинява за възхода на "Ислямска държава" късогледството на международната общност ..."

  Ами донякъде е прав. Факт е, че ИДИЛ разполага в момента с по-добро тежко въпръжение от кюрдите - танкове, бронетранспортьори, артилерия и т.н. Затова и спечелиха някои сражения. Това няма как да е станало без участието и на Турция, и на международната общност - пряко или непряко.

 17. 17 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не съществува никакво достойнство във външнополитическото поведение на Турция. Още повече що се отнася до Сирия. Ердоган и предвожданата от него партия са пряко отговорни за хилядите погубени човешки животи и съдби в Сирия, за тотално разрушената и ограбена инфраструктура, за разрушенията и хилядите бежанци...за брутално обезглавените, разпънатите на кръст, отвлечените, изнасилените и продадени в робство... Няма никакъв морал и никакво морално и човешко оправдание, още по малко достойнство, нито политически или геополитически цели, които да оправдаят подкрепата, която оказа и оказва Турция, за не просто терористи, а античовеци, намиращи се не просто в средновековието, но извън всякаква елементарна представа за нормалност и човещина.
  Дори, режимът на Башар Асад и БААС, да е диктатура, то тя, като изградена държавност, е от качествено различно естество, в сравнение с това, с което Турция, арабските страни, Запада и Израел, всеки поради своите си интереси,искаше да замени, а именно бандити, представяни за революционери и демократи. Още повече като се има предвид, че от гледна точка на редица човешки права и свободи Сирия беше по-правова и по-демократична страна от редица от страните, които искаха да я "демократизират" и белезите за това не могат да бъдат заличени. В крайна сметка в този, т.н. авторитарен режим мирно съжителстваха всички вероизповедания, всички имаха право на своите празници, религиозни институции, право на светско или религиозно облекло, както и символи от всички вероизповедания запазени и съхранявани грижливо като национално богатство. В този аспект а абсолютен абсурд Саудитска арабия или Катар да говорят за демократизиране на Сирия, страна, в която са запазени най-древните християнски общности. Не случайно всички религиозни духовни водачи, и на християни, и на сунити и на шиити застанаха зад президента на страната си.
  В този смисъл няма никакво достойнство, нито морал, в желанието за смяна на един политически режим, без мисъл за това с какво го сменяш. След като няма мисъл с какво го сменяш и не се интересуваш от последиците на поведението си, означава, че просто безскруполно следваш геополитическите си интереси и финансови такива.
  Но безумието, разбира се продължава. Първо, пред очите на целия свят вече повече от петнадесет дена, кюрдите в северна Сирия са оставени да бъдат избити и прокудени от същите тези изроди от ИСИС. Второ, Обама, смята, че е допуснал грешка, като оставил ИСИС да се разрастне до такава степен, като сега ще изправи грешката си като даде повече оръжие на умерените революционери....т.е. на умерените ислямисти и терористи.... А кой ще плати предишната грешка, която струва хиляди човешки животи? Не е ли това безобразие пред лицето на света......

 18. 18 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#4:"ironhorse"]Не мога да разбера, защо не се пише, че практически Турция финансираше ИДИЛ, като изкупуваше петрола добит от превзетите кладенци и рафинерии. [/quote]
  Защо говориш в минало време. Турция и в момента купува контрабанден петрол, като плаща за това на ИД. Затова и не и се иска да влиза в коалицията срещу ИД. Не напразно ИД, режещи главите на враговете, без проблем освободиха няколко десетки турци взети в плен.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#14:"marsena"]Мисля, че САЩ и Европа прогледнаха за същността на Ердоган, който е всичко друго, но не и съюзник.[/quote]
  Имаш напълно погрешна представа за политиката на сегашната администрация в Белия дом. Обама подкрепя "Мюсюлманските братя" като едно умеренно и предпочитано управление в Близкия Изток. Поради това Турция днес е с много стабилна позиция, като довереник на САЩ. Не напразно Кери при всяко посещение в Близкия Изток, минава през Турция за да координира действията си.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Икономическата мощ на Турция, съчетанието на светското в държават, включително членството в НАТО и бая продължилото преговаряне с ЕС и линията на Ердоган и партията му към ислямизма, създават една доста противоречива ситуация и поради това се получават и съответните не по-малко противоречиви реакции.
  Ясно е, че ако Турция се задържи в лагера на натовските и въобще светските държави, ползата ще е за всички и особено за нас, като съседи и обратно, ако бъде поставена в изолация, ще си спечелим доста неприятен противник, не дай Боже враг.
  Така че и ние, макар и с доста редуцирано влияние на подобно ниво и света като цяло, ще трябва да внимаваме, следим и когато се налага да реагираме.
  Що се отнася до проблема в Близкия Изток и мястото на Турция в него, със сигурност не само те бъркат и грешат и огромната неопределеност е обективна предпоставка за това. Огромни маси, с доста ниско образувателно и интелектуално ниво, обект на доста агресивно и фундаментаклистко влияние образуват взриовоопасна смес, с която борбата е еднозначно продължутелна, тежка и дори непредсказуема и затова всички и особено страните от НАТО, трябва наистина да бъдем готови на всякакви изненади.

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#14] от "marsena":

  САЩ още през 2013 разбраха че Турция вече не е тоя добър съюзник. ЕС поради вродения си расизъм никога не са приемали Турция за истински съюзник и мисля че никога няма да ги приемат в ЕС. Турция е в НАТО само под натиска на САЩ като противитежест на СССР.
  За сажеление САЩ още не искат да дадат истинско оръжие на Кюрдите и не искат да им помогнат да си направят държава. Още се борят да защитават непостижимата мечта че Ирак може да бъде една държава ... след като на всички вече е ясно че са три различни държави и никога няма да бъдат единни. Особено след тези кланета от ИСИЛ и от Шиитските милиции. Просто Обама не иска да се занимава с този район и не иска да разклаща лодката, затова няма да даде на Кюрдите независимост. Аз смятам че това е голяма грешка. кюрдите заслужават да си имат държава и заслужават да се обединят с кюрдите от Сирия и дори да отцепят малко територия от Сирия. Но това ще подпали Турция и Иран ... и явно няма да се случи. Жалко!
  А мечтата на Турция да ръководи района ... няма да се сбъдне. За всичките си съседи те са поробители, точно както и за нас. Сауди никога няма да приемат съвет от Турция. Иран също - те са Шиити. Египет никога няма да признае лидерство на Турция защото те имат самочуствието на по-висша цивилизация поробена от Турците. Кой остава в района? Ирак, който е практически 3 държави. Ливан. Сирия. Израел - признава само една държава и това не е Турция. Мечти, мечти.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Турция не може да се сравнява нито с Египет, нито с ИРан нито със Саудитска Арабия.

 23. 23 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  а сигурно ли е, че турция изкупува петрола на идил? В морето от информация и дезинформация, човек трудно се ориентира. Имаше публикации, че Сирия също изкупува..

 24. 24 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Вече и западни анализатори говорят че Турция исползва ИДИЛ за да възстанови Османската империя, но в България сме слепи и глухи

  ISIS, Turkey's tool for re-establishing caliphate
  http://www.wnd.com/2014/09/isis-turkeys-tool-for-re-establishing-caliphate/

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 25. 25 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"Busy"]сигурно ли е, че турция изкупува петрола на идил? В морето от информация и дезинформация, човек трудно се ориентира. Имаше публикации, че Сирия също изкупува..
  [/quote]

  Всички купуват. Няма чест между разбойници.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 26. 26 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#5:"Отнесен"]Искаш да кажеш, Турция е виновна за всичко, САЩ и Западна Европа нямат нищо общо с кризата? [/quote]

  Имат разбира се! Дадоха на турция поминък и армия срещу поддържането на реда и спокойствието в района, пък турците забравиха кой ги е назначил на служба... и защо... направиха преврат и ето ти криза...

  (така приключват икономическите "чудеса" били те турски или руски... или китайски... приключват с кризи. както по-преди приключилото японско-тайванско "чудо"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#21:"Pontif А"]ЕС поради вродения си расизъм никога не са приемали Турция за истински съюзник ... [/quote]

  А може би е вродена историчност и помнят как Османската Империя стигна до Виена предния път?

  Расизъм ли е да помниш историята на пвоече от едно поколение преди теб?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 28. 28 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 609 Весело

  [quote#7:"dark'star"]От Запада нещата изглеждат по един начин, а от Ориента по съвсем друг. [/quote]

  ... и на запад и на изток задниците се намират единствено и само отзад (колкото и бързо да се върткат, малцина задници сколасват да си изпишат инициалите... с помощта на подпалената метанова струя). Какво друго е типично за задниците се знае отдавна, а и всеки път се потвърждава...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на Vasil Panayotov
  Vasil Panayotov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "civis_eu_sum":
  Иран е доста по напред от турция във всяко отношение !!!!

 30. 30 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 554 Весело

  Вчерашното извление от Белия дом. "Турция е наш верен съюзник и сега влизаме в нова фаза на сътрудничество"
  Виждам че нещо не съвпада с мненията на многото форумните умници по горе.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2413 Разстроено

  [quote#0:"Великия везир Даутоглу"]През май 2013 г. премиерът, а сега президент, Реджеп Тайип Ердоган посети Белия дом с намерение да убеди Барак Обама, че военна интервенция ще отслаби Асад до степен, че той ще падне от власт. Като потенциален формат дори се сочеше продължилата 11 седмици операция на въздушни удари на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.
  "САЩ и Европа подкрепиха вятъра на промяната на Балканите, сигурни сме, че те ще подкрепят и ветровете на промяната в Близкия изток", [/quote]
  Да внимаваме да не задуха пак вятъра на промяната в Балканите защото днешните турски ислямисти не гледат "спокойно" на миналото си а с възхита и искат да го възкресят.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#11:"Galata"]Абе, Турция е като едно малко дете в къщи!
  Не слуша, палав, инати се, ама все го глезят...
  Е, понякога го наказват, де..[/quote]

  Много точен коментар. И аз съм забелязала, че САЩ и ЕС често си затварят очите за своеволията на турските полицити и винаги съм се чудела защо.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 33. 33 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Турция иска да е регонална сила но няма икономическа независимост. Леко изтегляне на западни инвестиции и слагане на мито на стоките и за година са свършили......

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  " В тази изолация нема нищо дистойно, а преследва експанзионистична политика заради идеологически причини" - Идеологията на мюсюлманските братя. А коя е тя? Основното вярване на групата е, че Исляма не е просто религия, а начин на живот. Коранът и Сунната са идеален начин на живот, социална и политическа организация, които Аллах е създал за човека. Ислямските правителства трябва да са основани на тази система и накрая обединени в Халифат. Целта на „Братя мюсюлмани“, обявена от Хасан ал-Банна, е да възобнови очевидната съдба на Исляма – империя, простираща се от Испания до Индонезия.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Турция няма как да не е наясно,че без НАТО и САЩ малко "увисват" като регионална сила. Така че преразглеждане на външната политика е неизбежно. Колкото по-рано, толкова по-добре за всички,но особено за тях......

 36. 36 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#32:""За Независима България" с Nº10"]Много точен коментар. И аз съм забелязала, че САЩ и ЕС често си затварят очите за своеволията на турските полицити и винаги съм се чудела защо.[/quote]

  Вече да. Докато светът се тресеше от икономическа криза, Турция не само че не я усети, но и отбеляза икономически растеж, за това защото владееше арабските пазари Отношенията и със Сирия се бяха подобрили много и пътят към Близкия изток беше широко отворен за нея. Арабите изкупуваха всичко - от автобуси, бяла техника до лека промишленост. А това което успява да продава Турция в Европа са плодове, зеленчуци и работна ръка. А с това икономика не се прави. Политиката на Ердоган е на път да унищожи Турция икономически и обществено. Той раздели обществото на светско мислещи и радикално мислещи. Изолира се от арабския свят, унищожи един добър и лоялен съсед - Сирия. Тази държава беше съсипана основно от Турция, заводите на Сирия бяха демонтирани и изнесени в Турция, точно Турция беше основният организатор и вносител на джихадисти в Сирия, които вече четвърта година им продават евтин петрол, както и вършат черната работа в разграбването на Сирия като всичко това се продава на безценица в Турция. Ердоган е престъпник, много опасен престъпник, който трябва да бъде съден от международен съд. Той е една от причините за толкова много смърт и разруха в Сирия.

 37. 37 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  все пак - как би се реализирало подобно възстановяване на Османската империя? България отново Румелия и подчинена на Ердоган?

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#37] от "rio_tinto":
  Точно така, като целта е всичко да стане тихо и мирно с помощта на ДПС и продажните български политици под европейски лозунги за премахване на границите и вечна дружба с братския турски народ с който сме живяли 500 години като братя.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#19:"magen_enoshi"]Обама подкрепя "Мюсюлманските братя" като едно умеренно и предпочитано управление в Близкия Изток.[/quote]

  Разбира се че Мубарак Хюсеин Обама, подкрепя мюсюлманските братя...

 40. 40 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall":

  това за браствтото наистина се просмуква в официялната риторика на Ердоган, новите нео-османски опорни точки така да се каже. намирам го за силно притеснително. наскоро Ердоган каза, че времената на османската империя били най-доборто, случвало се някога на балканите. явно не е виждал какви неща са строили българите в калиакра, Асенвоград, Търново, Преслав, Ловеч, Видин..
  не разбирам мотивацията, за какво е този им напън?

 41. 41 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Стана пълна бутафория в момента Кюрдските бойци защитават Турската граница.

 42. 42 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Турция се изолирва тотално

 43. 43 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Не знам доколко Тр е сбъркала във външната си политика относно Запада, но новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще защити Турция.

  New NATO leader says alliance would defend Turkey if it was attacked

  Stoltenberg said: "Our responsibility, the basic responsibility, is to stand up and be very clear that we are going to protect Turkey, that collective defence, Article 5, is something which is also going to be applied if Turkey is in any way attacked,"

  http://news.yahoo.com/nato-leader-says-alliance-defend-turkey-attacked-144422866.html

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  В момента за Сирийския гр. Кобани се бият кюрдските бойци с/у ислямистите. Сирийските военни и полицаи свалиха униформите и напуснаха Кобани като цивилни. Боевете се водят само на няколко км от турската граница, от където турската армия наблюдава, но не се намесва. Причината според мен е че Турция и ЕС не са се разбрали за създаването на Кюрдската държава. В цяла Турция в момента има кюрдски протести.

 45. 45 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Боевете се водят само на няколко км от турската граница, от където турската армия наблюдава, но не се намесва."
  До коментар [#44] от "lina_aydin":

  Самата държава Тр пропуска терористите да минат през нейната територия, за да се бият с кюрдите в Сирия.
  Та ислямистите са техни хора, много ясно, че Тр няма да воюва с тях.

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#45] от "lucky_07":

  Може и да си прав. Това е най-опасният варянт. Много скоро ще се изясни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK