Мърлявостта убива

Много жители и гости на село Горни Лом са се събрали в центъра на селото с надежда да получат информация за своите близки и роднини, пострадали при взрива в завод "Миджур" снощи.

© Юлия Лазарова

Много жители и гости на село Горни Лом са се събрали в центъра на селото с надежда да получат информация за своите близки и роднини, пострадали при взрива в завод "Миджур" снощи."Дневник" публикува реакцията на Владимир Дайнов във "Фейсбук" след взрива във военния завод в село Горни Лом.


"Ама докога все нас ще ни сполитат такива трагедии?", пита се днес по медиите.  


Отговорът е кратък и тъжен. Докато сме такива мърлячи, каквито сме. Загубихме, губим и ще продължаваме да губим човешки животи заради това, че сме безподобни, дебелокожи мърлячи. И го доказваме непрекъснато.
Сграда се срутва в идеалния център – във вероятно най-скъпата част на София – и убива две жени, преминаващи с кола покрай сградата.


Ток убива мъж, потопил ръката си във фонтана на пл. "Славейков" – пак в центъра на София.


Автобус без спирачки убива хора на събор.


Автобус катастрофира и убива пътници заради дупка – дупка! – на автомагистрала.


Всеки може да продължи този списък, защото той е безкраен. А причината за това да е безкраен е в дълбоко вкорененото у българина отношение към труда. И – не – не става дума за поговорката: "Работата да не е заек да избяга", а за един много, много по-вреден израз и навик: "Абе, карай, и така става." Как става? За съжаление виждаме как – с нелепи жертви, година след година.


Мърлявостта не просто мирише и е грозна. Мърлявостта убива.


Та докога все нас ще ни сполитат такива трагедии? Непрекъснато. Докато не престанем да сме мърлячи.


Мир на праха на жертвите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK