Колко струва един живот

Горни Лом, 2 октомври 2014

© Юлия Лазарова

Горни Лом, 2 октомври 2014Днес е ден на национален траур. Защо?


Защото 15 души трябваше да се разделят с живота си. Защото заводът в Горни Лом се изравни със земята. И сега цяла България гледа натам, моли се за семействата на пострадалите, моли се и за онова дете на пет години, което е изгубило майка си и баща си в пламъците. И ние се молим за семействата на пострадалите да успеят да продължат живота си някак след тази ужасна трагедия.


Инцидент или не, аз не мога повече да търпя подобен тип отношение към човешкия живот от отговорните институции и отговорни лица за осигуряване най-основни условия за безопаност по време на работа.
Твърде много приятели изгубихме вече


по пътищата, господа! Твърде много близки изгубихме в катастрофи, заради неизрядни пътища, твърде много хора си отидоха в необезопасени сгради. Не искаме да продължаваме да броим жертвите!


Погрижете се за своите работници, господа! Стига сте точили зъби над безкрайните пари, които ще направите с вашите отвратителни мизерни икономии. Не мислете за ония сто лева. Мислете за ония сто човешки живота, които зависят от най-малките решения.


Тука не можете да минете с репликата "Абе набутай там още стотина мини, па ще им намерим място под леглото!". Не може по такъв безотговорен начин да се съблюдава работа, която включва риск за човешкия живот.


Много се изговори и за заплатите на тия хора. На някои места се споменаваха суми от 400 лева на месец за непрофесионалисти и неексперти, които все пак имат контакт с взривоопасни материали, мини и прочие.


Това ли е цената на човешкия живот в България?


За 400 лева ли вече трябва да слагаме главата си в торбата, за да не умрем от глад, господа? Мисля, че сумата всъщност е много, много по-ниска.


Не искам да слушам по медиите следващото голямо прехвърляне на топката от едните на другите. Утре са изборите. И пак ще трябва да взимаме тежки решения. И пак ще трябва да се разочароваме и да оставим животите си в ръцете на следващите управници, за които нашето съществуване ще бъде разменна монета в търговията им на дребно. Дребна търговия въртите, но ние не смятаме, че животите ни са евтини!


Не искам да слушам оправданията на господа в костюми


Искам адекватна реакция след тая ужасна трагедия. Какво обезщетение ще дадете на семействата на тия хора? Кой ще посмее да сложи цена на техните животи, да отиде до банката, да преброи банкнтоните и да каже "Това беше!". И да даде парите в треперещата ръка на семейството и да се усмихне утешително, кой ще посмее?


Кой ще се погрижи за това петгодишно осиротяло дете. Или и то ще трябва да намери мястото си в поредния дом, където да научи за грубите ласки на пазачите още в ранна детска възраст?


Ще му помогнете ли на детето, след като убихте родителите му със своята немърливост и алчност?


Спрете да броите стотинки, докато работите с живи хора


Техните животи са по-ценни от вашите! На вашите собствени животи отдавна сте им обърнали гръб. Сега само кожата пазите. А защо я пазите, никой не може да отговори на тоя въпрос. Вие сте духовно бедни, господа! Не пазете тая разтеглена, стара кожа. Тя просто няма да ви свърши никаква работа.


Поклон пред паметта на загиналите в Горни Лом. Поклон пред паметта на всичките загинали млади и стари българи по пътищата. Поклон пред паметта на всички наши близки и приятели, отишли си преждевремнно заради дребните неуредици и скръндзавото броене на жълти стотинки.


Днес е ден на национален траур. Защо?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на biggerbetter
  biggerbetter
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Днес е ден на национален траур. Защо?"
  Защото тези, които го предизвикват, до един за закърмени със светлите и възвишени идеали на комунизма: всичките десет гряха, плюс още три-четири, непознати по библейски времена.

 2. 2 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Господи, колко мъка има.
  Да почиват в мир загиналите.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Защото алчнотията на политиците е безкрайна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Колко струва един живот?


  В БГ-то зависи чий точно живот.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Защото един милион работещи нещо което се вижда, изхранват останалите хрантутници занимаващи се с виртуални обрастващи кражби.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  "Днес е ден на национален траур. Защо?"

  ами защото, Марти, викаме на другарете "господа"... пробвай пак... или не, не, по-добре недей

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно,
  някой ще потърси ли отговорност,
  от състава на съда, за решението си
  да отворо фабриката ?
  Аз знам отговора...

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  "Спрете да броите стотинки, докато работите с живи хора"

  Мелодраматично, Левчев! Проблемите трябва да се търсят по-сериозно и по-дълбоко - например, във възможността на някои другари да бъдат над закона в тази държава. Оказа се, че собствениците на предприятието са хора, свързани с ДПС и БСП. Оказа се, че могат да задължават всеки свой работник да утилизира по 1200 мини на смяна. Като се умножи по три смени (даже нощна?!) и по десетина работника, ще се разбере колко много са бързали да гушнат парите (говори се за 1 млрд.). Снощи свидетел разказа, че нямали право да работят с метални инструменти, но се задоволявали с каквото има и се радвали, ако им попадне дървен чук. Та проблемът не е в парите, а в грижата да се спазват правилата. И какво са 10-20 хиляди лева глоба за подобни "работодатели"?! Пука ли им колко инспектори са им съставили актове, ако от едната страна е държавата, а от другата - огромна печалба в сравнение с която човешкият живот е нищо.
  Бог да прости загиналите, а ние ... да внимаваме ... всеки в своята работа. И да не прощаваме никому, ако се опитва да разтяга закона като дъвка, особено ако е свързано с феодализиране на най-бедните български краища в полза на една или друга партия, до която сигурно достига някое тлъсто парче от... кървавата баница.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 9. 9 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  "немърливост"

  Думата е "немарливост", ако някой от "вълшебниците" се интересува.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 10. 10 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#9] от "непукистка":

  Престъпна немърливост.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 11. 11 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#10] от "kалибър":

  Стига престъпниците да си нямат собствен прокурор, може и да се намери някое и друго престъпно деяние. На мен ми е странна особената активност лично на др. Цацаров. В ДПС сигурно са много натъжени.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 12. 12 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Бог да прибере и успокои душите им!
  Съд за собственика. Съболезнования за загубата на сина му, но това не изкупва греховете му...

  Демократ за силна България
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#9] от "непукистка":

  Не е немарливост. а алчност.Шефовете са отишли ,за да ускорят работата.100 мини на ден на човек им се видяло малко.Член на борда взима 13000лв. , а работника 400лв.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3721 Разстроено

  Мир на душите на загиналите !

  ....Съвсем нормално е да се случат по няколко трагедии годишно статистиката го доказва ,неизбежно е ! Няма как да се предотвратят всички нещастия и мъка на този свят ! Всеки човек в рамките на живота си умира и никой не е вечен.
  Защо журналята започват да дъвчат лошите новини и да ги разтягат на всички страни за да засенчват това което действително се случва в обрулената ни държавица?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  [quote#13:"Всичко е в твоите ръце"]100 мини на ден на човек[/quote]
  А-ха, значи той е говорил за 24-часовата норма - 1200 мини. Каза, че синът на собственика идвал често (по веднъж месечно), защото имал умението да ги "убеждава" да работят повече, за да преизпълняват нормата... Затова са разхвърляли опасните отпадъци от утилизацията на мините в самото помещение...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 16. 16 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Статистически един човешки живот в България струва около ЕДИН милион лева. На практика обаче не струва и пукната пара. Мога да дам пример - отнемаш нечий животец и не само, че не те разцепват с банциг, а и те награждават с място на водач на партийна листа в монтански МИР.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 17. 17 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 685 Неутрално


  Жертвите са 14, а един си е получил заслуженото.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 18. 18 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1816 Любопитно

  Интересно, нали... Сега като се замисля, строените специално за подобни цели "военни заводи" бездействат или правят детски колички, а някакви си "професори" обезвреждат по 1200 вносни мини на ден, за което получават милиарди хонорари. Да питам ли защо някои градове, изхранващи се с подобна дейност отиват към положението на хорицата от Горни Лом?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 19. 19 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Някой знае ли как се взима лиценз за такава дейност. Иска се освен наличност на всички документи, всеотдайна партийна пренадлежност.

 20. 20 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 799 Гневно

  Собственикът на завода трябва да бъде обесен.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 21. 21 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не се оплаквай! Не хленчи! Демокрацията си има цена! Радвай се, е не е по-висока! Защото може и да бъде! Радвай се на демокрацията и осъзнавай всеки ден, че нищо не е безплатно, включително и демокрацията!

 22. 22 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Дали заплатата е 100 или 10 000 лева, умрелият си е умрял.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  чий живот колко струва ? на следващите силни сигнали и ясни знаци , или на пишещите същите ? или на хората искащи да вярват в тях и отивайки на работа за 250лв месечно ? ами така зададен въпроса няма верен отговор . едната категория получава цената на същия тоя живот , другата страна я плаща .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  [quote#22:"Колкото и да търкате, все тая."]Дали заплатата е 100 или 10 000 лева, умрелият си е умрял. [/quote]
  не точно . заплата 10000 е осъзнат и претеглен риск . 250 лв са рекет и геноцид , съзнателно допускан и налаган . един вид ГМО в помощ на демокрацията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#18] от "непукистка":

  Милиони печелят от това.Явно професорът има връзки.

 26. 26 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тук животът е евтин. Нивото на заплатите го илюстрира. Въпреки намаляващото население, пак има свръхпредлагане. И е безнадеждно да призоваваме морала на мародерите. Никой от тях няма да пропусне да се възползва от конюнктурата максимално.Както се казва, тука е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Превърнахме се в циганите на Европа. Ситуационно почти няма разлика между едно цигане изгубило ръцете си на върха на стълб с високо напрежение и хората залагащи живота си за по 5 кила филе на месец. Не мога да си представя по-голяма мизерия от тази да обезвреждаш мини срещу мизерна прехрана.

  Трябва да се тръгне нагоре по пътеката и да се реже до кокъл. Да се почне с тези които са унижавали хората и са им плащали тия мизерни парици, да се мине през всички които са си затваряли очите срещу пари и са отменяли решения за забрана на производството. Накрая трябва да се разправим и с тези които докараха народа до просешка тояга и безизходица. Да почнем още в неделя!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 28. 28 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Защото всички сме в кюпа, господа. Всички до един сме виновни за простотиите, които се случват из нашата жална родина. Всяко чудо за три дни, и така до другия път. След трагедията с асансьора съм виждал 7-8 асансьорни помещения, и се изненадвам, че асансьори не падат всеки ден. Няма такава мизерия, дори не се заключват. Всички знаем какво става по пътищата, вляза ли в кръгово поне по един ми взима предимството, а за подаване на сигнал при маневра да не говорим. Примери колкото щеш, и то във всяка сфера, мога да изреждам с дни. Липсата на контрол е равна на пълен хаос. Този контрол обаче трябва да си го извоюваме. Ама е по лесно да се гневим из сайтовете.

 29. 29 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Колко струва един живот"
  А кой има право да го отнема и на каква цена след като не той е създателя.Нима само с гибелта си отива един живот а не питаме за фамилията какъв ще им е живота и какви са им били на всички мечтите и защо такова бездушие от страна на властоимащите които се сещат за тях само по време на избори за да ги прилъжат с няколко лева и голи обещания а в действителност всичко да си върви по старо.Докога народе ще спиш и на колене за милостиня да молиш,нима твоите деди не са си пролели кръвта за по добър живот и свобода а ти пак си надянал робския хамут.Събоди се народе ти си силният и ти трябва само един напън за да промениш сценария не се оставяй в ръцете на мошеници те.

 30. 30 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Ужасно е наистина!
  И май такива въпроси следва да си задаваме по-често!

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "Днес е ден на национален траур. Защо?"
  Защо избързаха да го обявят?
  За да преперат съвестта си предизборно.
  Кого ще оплачем,кого ще погребем-нито трупове има,нито смъртни актове.
  Как да ви гласувам,бе?!
  Защо?

 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  И едните и другите са виновни. Едните гласували идокарали тези на власт. Тези, дошли на власт пък се разпоредили с живота им. Това е положението, невинни няма в тази ситуация.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "И сега цяла България гледа натам, моли се за семействата на пострадалите, моли се и за онова дете на пет години, което е изгубило майка си и баща си в пламъците."


  Моли се... кънти чалгата до дупка и пукната пара не дава.

  I had a dream, Joe
 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  [quote#32:"Нефертити"] Едните гласували идокарали тези на власт.[/quote]
  На власт са едни и същи хора и ако имаше реален шанс да не бъдат, нямаше да има избори вероятно. Това, че са се разпределили по различни партии няма никакво значние, защото знаем истината. Така че стига лицемерие, стига пропаганда!
  Всички са рожби на Партията! Нищо не се е променило, пък вие карайте да се гласува за измислени псевдодемократични партии, бъкани с агенти на ДС и деца на партизани и пр. партийни величия.

 35. 35 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Не мога да разбера за какво са всички тези поетични напъни. Ако бяха само тези 15 човека щяхме да сме добре. Единствената причина това да е новина е защото начина по който умряха тези хора е малко по-интересен. Защо не се възмущаваме от десетките които умират всеки ден по пътищата? Защо не се възмущаваме от стотиците които умират всеки ден по болниците поради липса на нормално медицинско обслужване? Защо не се възмущаваме от хилядите които оставяме полуграмотни а ако са цигани и направо неграмотни?
  Не знаем точно какви са причините за тази трагедия но мога да предположа. Не е необходимо да има скъпо оборудване за да има елементарна безопасност. Необходима е компетентност, малко здрав разум и дисциплина! Кое липсва ... ама май всичките тези неща. Компетентност? От мутра простак, назначен за бизнесмен от ДС? Здрав разум - елементарно е всяко работно място да е изолирано от складираните експлозиви така че ако нещо стане да умре един работни а не всички. За това не е необходимо да си много умен. Така ли е било? НЕ не е! Остава дисциплината - ако си мислите че работниците не са пушили вътре на работните си места жестоко се лъжете! Ако си мислите че са носили заземителни гривни също грешите. Българина обича да е бабаит и с фас в уста да прелива бензин от туба в кофа. И ако му направиш забележка ще ти каже че си п§тка. Ако си истински мъжкар ще си изхвърлиш горящия фас от прозореца на колата и боклука от балкона. Гарантирам ви че в този цех наречен сега завод е имало поне един майстор или бабаит или мъжкар който е направил някаква глупуст и всички са отлетели за Луната. И ви гарантирам че ако заплатите им бяха по 2000 пак щеше да е същата. Проблемите в Българското общество са много по-дълбоки от лошите политици. Политиците са симптома не причината. Ама е най-лесно да се напсуват управниците после човек яката за се изхрачи през балкона и да изстреля поредния фас в тревата пред блока.

  California Über Alles
 36. 36 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Кой поред ден на траур е днешният ден само за тази година???
  А за последните 3?
  Започнахме да измираме точно като пилци, докато някои си плетат кошниците и продължават безогледно да грабят и да съдират кожи!
  Аз ще питам не защо, а докога?

  П.С. Споменатите индивиди в статията не заслужават учтивото обръщение "господа"! Тия са най-долни отрепки, издънки на комунистическите феодали властвали по тези земи официално до 1990 г!

 37. 37 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Пак питам - кой е Марти Левчев?

  #killwhitey
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK