Не е виновно обществото

В Горни Лом след трагедията

© Дневник

В Горни Лом след трагедията"Дневник" препечатва текста от портала "Култура" . Заглавието и акцентите са на "Дневник", оригиналното е "Ареопаг".


Когато апостол Павел изнесъл своята проповед на ареопага в Атина, го освиркали и го изхвърлили. Не буквално, не насилствено - телесно и грубо, с блъскане и ритане, но все пак го изхвърлили. С презрението си, с присмеха, с подигравката.


Член на ареопага тогава бил и един атинянин на име Дионисий. След речта на Павел той не се отправил към дома си, а последвал освиркания чужденец по вече тъмните атински улици. Вървял след него дълго време. Неотклонно. Нещо му се видяло непреодолимо привлекателно в говоренето на този странник, в персоната му и в неговата идиотска вяра.
Свети Дионисий става един от първите вярващи християни в Атина. В църковната традиция е наречен Ареопагит, защото приема християнството след тази своя среща с Павел на ареопага.


Трети октомври – националният празник на Германия. Денят на повторното обединение на разделената след Втората световна война нация. Денят на онова, което на немски се нарича Wiedervereinigung. И денят на свети Дионисий Ареопагит. Съгласно православния календар това е датата, на която се почита паметта на този светец.


В България трети октомври е ден на национален траур тази година. Днес е ден на скръб. Защото 15 души умряха в резултат на взрив в сграда, предназначена за обезвреждане на взривни устройства. Жесток инцидент, жестока истина. Бог да прости загиналите!


Вчера изслушах много мисли, много коментари около този страшен случай. Предположенията за това какви са причините за трагичното събитие се сипеха като дъжд, но при цялото си множество бяха, общо взето, едногласни.


Говореше се основно за вината. Съвсем естествено.


Говореше се за евентуалната вина на самите работници, за вината на собствениците, но като че ли постепенно се заговори все повече за вината на държавата и на обществото. Като цяло. В анализите започна да набъбва и видимо да надделява с времето, поне така ми се видя, тезата не просто за някаква обща, а за една обществена вина. Защото конкретните причини са нещо случайно, но по-важно е кои са системните причини.


Каква може да е отговорността на обществото в случая? Това е въпрос, който си заслужава да бъде поставен.


Мисля си, че посочването на обществото като виновник, макар и косвен, за това нещастие не е достатъчно оправдано. Не и така поднесено поне, както беше поднесено от повечето медии. Няма съмнение, че всичко ставащо, всичко случващо се в обществото ни, се свежда в крайна сметка до обществото ни, но също така си мисля, че и трябва да разграничаваме по-добре нещата. Трябва ни по-добра разделителна способност.


Имам предвид, че в България прекалено, твърде пресилено си позволяваме да обясняваме всяка злополука със състоянието на обществото. Това като че ли е национална нагласа. Това е някаква предразположеност дори.


Ето че и аз се изкуших да обясня тезата си с обществото.


Не е виновно обществото ни за това, което стана на първи октомври.


Има си индивидуални виновници и се налага те да бъдат посочени


Следствието ще стигне сигурно до истината, но е важно да се разбере предварително, че вменяването на едно такова нещастие като вина, кореняща се в общественото и в обществото, е безумие. Държавните институции, които са допуснали вероятно от небрежност установените нередности или пък са си затваряли съзнателно очите за тях, са виновни и трябва да бъдат подведени под отговорност. Тези институции са били също олицетворявани от някого, естествено. От  хора, които е трябвало да представляват обществото и да контролират спазването на установените от обществото правила.


Да, но тези хора не са обществото и е глупаво да се говори за обществена вина в този случай. А иначе сигурно вината е обща, споделена. Но не е на обществото, а на онези, които са мамели обществото, общувайки си често противообществено. Най-вероятно е така. Все още не се знае, но следствието ще разбере.


Мисълта ми е, че доста лековато прибягваме  до идеята за вината и за дълга на обществото в такива ситуации. По инерция се говори отново и отново за това, че обществото е допуснало поредната си грешка, довела до фаталните резултати.


Да, това са обществени язви, така е. Да, всичко е взаимосвързано и е обществено. Но е редно да не се прехвърля към обществото онова, що не е дълг на обществото, а на излъчените от него институции. Както и на всеки един персонално. На всеки един, решил се да поеме административна отговорност, имам предвид.


Работата е там, че


ние продължаваме да се осезаваме като общество само в моменти като този


Тогава, когато се стига до смазващи трагедии, тогава само се въ-обществяваме. Тогава само се усещаме част, причастни и съучастници. Иначе страним.


А защо страним. Всяко едно подобно обобщение е глупаво, но все пак си заслужава да поемеш отговорност и да станеш глупав, за да кажеш нещо. Страним от страх и от надменност. Това казвам.


Днес е трети октомври. Ден на национален траур в България. Както и денят на свети Дионисий Ареопагит. Той се свързва с апофатическото и мистическото богословие. Изследвачите казват, че онзи Дионисий, който е автор на съчиненията, останали в историята под името на Дионисий Ареопагит, не е светецът, тръгнал от атинския Ареопаг, а най-вероятно е сирийски монах, живял няколко века по-късно. И затова наричат написалия тези трактати Псевдо-Ареопагит.


Денят за нас, българите, е ден на траур.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нищо не разбрах от тази мешавица. Стига сте се упражнявали на гърба на загиналите!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Обществото не е пряко виновно, но косвено ,търпението и поносимистта към некадърниците е вина.Има ли у нас поне един държ.служител уволнен поради некадърност или немарливост?

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  На мен ми хареса. Поучително.
  Въобще не съм убеден, че виновните ще бъдат наказани. За два дни всичко ще се забрави

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1520 Разстроено

  Ние уважаваме някого когато умре.Празнуваме обесване,разстрел и прочие смърти,щото така оправдаваме собствената си дребнодушност и страхливост.Кво като са герои,нали видиш - утепаа ги.
  Докато чакаме все някой друг да се нагърби с опазването и извоюването на нашите права,няма да имаме права.Ако искаш да си свободен,това е и отговорност да съграждаш среда в която всеки да е свободен за избор,но и подчинен на неотменни правила,пазещи общата свобода за всеки и всички.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Всичкои сме част от обществото.И виновните, и убииците,и крадците,и лъжците,и всички,които си мълчат за неправдите и нередностите,всички ме обществото.

 6. 6 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#2] от "Всичко е в твоите ръце":в българия общество няма -има сган.обществото се характеризи с общоприети норми на морал и ценности.обща идея или доктрина.у нас има едно-кой си ти та да ми казваш.в такива случаи най добре е да отговориш -на господ кумеца.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Не се и съмнявам, че ти е харесало, там е цялата работа - НЯМА да се намерят виновни, защото ние - аз, ти, той ... и другите ще позволим да не се търси отговорност, ще махнем примирено с ръка и ще си гледаме нашите си работи...

  Виновни сме и още как! Виновни сме, защото позволяваме институциите да не си вършат задълженията, а после не им търсим отговорност... примиряваме се ...

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1998 Разстроено
 9. 9 Профил на mafalda
  mafalda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Thermobee":

  Дали пък не Вие се упражнявате на гърба на загиналите?
  Не знам по-страшно наказание от това да загубиш сина си. Ако собственикът е съгрешил, то той е получил най-висшето възмездие.
  От друга страна, няма начин да заявиш: "Всички вкупом съгрешиха", - и да изключиш себе си.
  Най-лесно е да посочиш някого с пръст (отказвайки му моралното право да бъде сред пострадалите и вменявайки му във вина, че евентуално няма да получи следващото му се, необходимо, наказание според законодателството) или да си измиеш ръцете с "тя - държавата ни, е виновна".
  За синдикатите е най-лесно - не е имало синдикална организация във фабриката. Синдикатите най-невинно твърдят, че да би имало тяхна структура, не би имало взрив.
  Всички се упражнават на гърба на загиналите, драги ми господине. И Вие, - а няма да възразя, ако ме обвините, че и аз.

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Обществото е виновно!
  Виновно е заради това, че е съставено от овце-индивидуалисти!
  Т.е. общество просто НЯМА! Няма и обществена вина!
  Всеки се е затворил в черупката (вълната) си , гледа лошо, всички са му за нещо виновни и основната цел на всеки е да "прецака" другите!
  Такова "общество" заслужава това, което му се случва!

  За размисъл:
  Най-напред се абстрахирайте от заплащането във въпросната "фабрика, завод" или каквото там беше!
  Опитайте се да си представите 15 души от друга националност, които да вършат същата работа, в същите условия за работа.....
  Аз не мога...!
  А сега добавете и "заплатите" на тези хора!
  Няма такива хора по света, които биха си рискували живота по 100 пъти на ден, за 10-12 стотинки всеки път! Въпрос на личен избор!

  И тогава би трябвало да добиете по-пълна представа за нашенското "общество"..
  Кофти, нали?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Core":

  "Няма такива хора по света, които биха си ..."

  Има за съжаление, хората са странни същества, съгласяват се на безумни неща, за малко пари... и си мислят, че така е по-добре отколкото без хич...

  Ето, почти същото е тук. Ужас някакъв! :
  http://www.capital.bg/light/mesta/2014/09/26/2387709_tam_kudeto_korabite_umirat/

 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#11] от "luda_krava":

  Хора!
  Хора казах...
  Например европейци...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#12] от "The Core":

  Абе и тези са хора, но са доведени до скотско състояние. Проблемът е, че са се съгласили на това....

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Трябваше да проявим повече смиреност в този ден на скръб за хората и никаква пред допускащите такива нещастия,пред оправдаващата се с невиновност власт,пред съдебната система,която ни е длъжна заради оневиняванията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK