Трудно е да усмихнеш

Трудно е да усмихнеш

© Цветелина Белутова, КапиталНе ми е добре. В събота вечерта ми извадиха нож на площад "Гарибалди". Прибирах се от концерт и за зла участ ми бяха свършили цигарите. Видях две момчета, едното от които пушеше. Приближих се до тях и попитах момчето дали би ми дал една цигара. Той извади кутията и каза, че няма нужда да се притеснявам. В следващия момент другото момче извади нож и го насочи към корема ми. Попита ме дали искам да умра. Аз му отговорих, че искам цигара.


Попита ме още няколко пъти дали искам да умра. Аз му обясних, че не искам. Момчето с цигарите помоли оня с ножа да го прибере. И си тръгнах. Стана ми смешно. Може би някакъв защитен механизъм в мене се обади. Но се смях с глас. Продължих надолу към площад "Славейков". И видях, че момчето с ножа ме догонва с още две непознати яки момчета.


В тоя момент говорих с един мой приятел и смеейки се му обясних, че са ми извадили нож. Казах му да не се притеснява. Казах му още, че момчетата изглеждат спокойни. Затворих телефона и попитах оня с ножа какво иска от мене. Той пак ме попита дали искам да умра. Аз пак му отговорих, че само съм искал цигара. Той ми изкрещя да взимам цигарата, която ми подава и да се омитам. Аз му благодарих и му показах, че вече пуша цигара. Той пак ми каза да взема цигарата и да се омитам. Аз я взех и си тръгнах.
Прибрах се у дома все още смеейки се. На другата сутрин ми беше малко по-неприятно от случилото се миналата вечер. Съжалих, че не съм се сетил за култовата реплика "Ти на баща си гумен нож ли ще вадиш, бе?!". Мислих се как е възможно някакъв пикльо на 17 години да ми вади нож в събота вечер в центъра на София. Чудех се дали наистина можеше да ме наръга. Предполагам, че никога не знаеш.


Направих едно основно почистване у нас и отидох да гласувам. Пробвах и електронното гласуване. Не беше лошо.


След това се качих в тролея и тръгнах към една приятелка. Тролеят набра висока скорост и блъсна един гълъб в полета му. Зачудих се някакъв знак ли е това, че и тоя път след изборите гълъбът на разбирателството и мира пак ще бъде премазан от новия високоскоростен тролей.


Днес времето е отвратително. Вънка е мрачно, студено. Резултатите от гласуването са налице. ГЕРБ отново отмъкнаха страшно много гласове. И сега се чудя дали всички мои приятели, които се зарекоха да напуснат България завинаги ако тая партия пак се върне на власт, дали наистина ще си тръгнат. Ще е тъжно ако го направят.


Едвам си подадох носа на улицата. Отидох да си взема кафе. И видях една много дребна и слаба възрастна жена да плаща преди мене. Беше много притеснена и с треперещи ръце извади жълтите стотинки, с които си плати. Извини се на продавачката. Продавачката преброи 25 стотинки и даде чашата с кафето на госпожата. Тя пак с треперещи ръце я пое и сякаш много се срамуваше тая жена, сякаш тая жена и всички ние като че сме се научили и сме повярвали, че не заслужаваме нищо по-добро от кафе в пластмасова чаша за 25 стотинки. И че трябва да свикнем с мизерията, в която живеем. И непрестанно да се извиняваме на света около нас, че сме толкова мизерни .


Може би трябва да свикнем и с това някакви незавършили гимназията младежи да ни вадят ножове в центъра на столицата и да преглъщаме тая обида и да преглъщаме тая заплаха и нищо да не правим.


Може би трябва да се надяваме, че след всичките протести, надигнатият глас на недоволство на народа и ужасната мизерия, в която нашите сънародници продължават да съществуват и ние заедно с тях, народните представители този път ще са по-добри. Може би трябва да вярваме, че тоя път народните представители няма да продължат да ни ограбват и да затриват бъдещето ни.


Може би. За жалост въобще не съм сигурен в тая история. А днес и времето е толкова мрачно, че ми е страшно трудно да се усмихвам.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз се усмихвам, но не в България? А вие?

 2. 2 Профил на rskaarul
  rskaarul
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  В Сърбия по весело ли е?

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1626 Весело

  Както казва дядо Ницше-Който се бори с чудовища, нека внимава сам да не се превърне в такова.

 4. 4 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  Не само ти. Идват още.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":

  По памет:"Ако дълго гледаш в пропастта,и тя ще започне да гледа в теб."-Ницше

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Може би е добре полицията да се поразхожда по улиците с цел опазване на реда и спокойствието на гражданите,не само на 240 от тях.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":
  Абсолютно точно.

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Левчев, пак си извадил късмет...

 9. 9 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#2] от "rskaarul":

  И откога ника определя местоживеенето ?

 10. 10 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Според автора ''..И сега се чудя дали всички мои приятели, които се зарекоха да напуснат България завинаги ако тая партия ( ГЕРБ - б. м. ) пак се върне на власт, ...''. Интересно, при идването на коя партия на власт тези приятели била останали?

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  Честно казано, не ти вярвам. По-скоро ти е мъчно и тъжно... А и носталгията е поставила своя отпечатък.
  Айде, със здраве там, където си!

 12. 12 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Това е било защитна реакция. Най честото нападение е някой да ти поиска цигара и докато се наведеш да се бъркаш , да те нападнат.
  А иначе информационната война е в пълна сила.
  Някой пуска символа на страха и той завладява обществото.
  ГЕРБ и ЦВЦВ са разбойници . Даже го осъдиха последния за да докажат твърдението си.Крадлив Дедо откраднал горите на България.И на него не му дадоха там нещо , щото не било негово. А показаха ли вилата на оня дето го убиха пред магазина за диаманти? Къде са милиардите от разрушаването на България.Къде са милионите на тоя дето затри онзи ден 15 човека? Бог го наказа. Прибра сина му. Да чакаме ли Бог да наказва? Да той наказва и колкото по-бави толкова по - боли.
  Как да се пазим от тая болест. Психозата.
  Крадеца , вика , дръжте крадеца. Утре ще си бележат някой друг.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "ГЕРБ отново отмъкнаха страшно много гласове. И сега се чудя дали всички мои приятели, които се зарекоха да напуснат България завинаги ако тая партия пак се върне на власт, дали наистина ще си тръгнат. Ще е тъжно ако го направят."

  ГЕРБ си спечели гласовете, не ги е отмъквал. Ако приятелите ти са въздухари като теб, приятно пътуване.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  За да извадят нож без причина явно са били надрусани, иначе ми е писнало от разни измекяри по улицата да ми искат цигара или стотинки. Напоследък го правят и добре облечени жени

 15. 15 Профил на Dalt
  Dalt
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Голямо мислене е паднало как и дали трамвай блъска гълъб

  Analog Man...
 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1747 Любопитно

  Левчев, значи е време да се озъбиш. Останалите също.
  За депутатите и мизирията и продължаващото ограбвне, Левчев...има решение. Ще спрат, когато почнем ние да им вадим нож на депутатите /Образно и необразно казано/ И не само да го вадим, ами и да го...прибираме със слава.
  Озъби се!
  !

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Вярно, ГЕРБ спечелиха доста гласове, но не достатъчно. Иначе сега нямаше да се чудим кви комбинации да правим. И ти, и другите, като не харесвате ГЕРБ, що не кажете в прав текст какво харесвате? Ягодите на Англия ли са алтернативата срещу Бойко? Май доста елементарно. И не достатъчно, за да помогнеш и ти да сме по-добре. И се казва не гумен нож, а "Не бой се Мария, ножът е дървен."

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":
  Харесва му да се шматаросва по улиците, да крънкя цигари и да му се усмихват любезно предлагайки му и глътка алкохол

 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Весело

  От тези свои 24 часа, КОЙ даряваш с усмивка, Авторе ?...
  Запрати ги на майната им и дано не ти се случат отново...
  Не си последния - добре си ни споделил и карай да върви ...


 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Никак не е трудно да се усмихнеш.
  Погледнете децата. Помните ли детството си.
  Детство в което си пазехме гуменките за физическо възпитание и ходехме боси. Ама пък , тавана с тайнствата, изхвърления стан, чекръка, ... ковчега на дядо, дето е ходил с него войник в Скопие. , пълен с книги , бил е телефонист.
  .Улицата с театъра с чаршафите , реката, полето..
  Е, терминалите бяха затворени. Не можехме да протестираме с терминали. Първия протест е терминала.Случайно ли стана не зная, ние ли го направихме. Ама я прекарай 10 г .някъде пък се обади пак .Ако тук има условия да се върнеш,няма ли да го направиш. А там някъде , сина ти ще те попита. Не можа ли да направиш нещо да останеш там?
  Какво ни остава , да се борим , децата ни да хванат терминала обратно и да създадем тези условия. Но остаряхме. Трябва и те да помогнат.

 21. 21 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аз се прибрах вкъщи също усмихнат, въпреки че чаках около час и 30минути а в Ню Йорк, на 62 улица да гласувам. Но беше много хубав прохладен ден, това което в САЩ му казат кучешко лято, а ние му казваме циганско лято, с около поне още 100 българи, чакащи с мен.

 22. 22 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#19:"dimko"]От тези свои 24 часа, КОЙ даряваш с усмивка, Авторе ?... [/quote]

  Не , не дарява усмивка. Но те кара да си спомниш за усмивката.
  Ако тръгнеш днес усмихнат , дали ще накараш някой да се усмихне. Не , ще го накараш да те мрази. Така мразят Борисов когато се усмихва. е, да не се ли усмихва човек
  Но омразата по принцип се връща многократно на мразещия и го убива. .
  Благодаря на автора , че ни подсети за тия неща.

 23. 23 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 474 Неутрално
 24. 24 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 422 Разстроено

  Тъжна история.
  И на мен ми е тъжно.
  И даже писах днес в един друг форум, че и аз угасям ламбата и се изнизвам. Може би тоя път завинаги.
  Само не разбирам едно: как успяха да втълпят на уж нормални, интелигентни хора, че точно ГЕРБ им е врага заради който си заслужава да заминат?
  И никога да не се върнат, "ако тая партия се върне пак на власт"
  Ей богу, не го разбирам!
  Както не разбирам късогледството на "реформатори" които очевадно се нуждаят първо да реформират себе си и много да внимават да не се самоизядат в боричканията си кой да води бащина дружина...
  Наистина не го разбирам!

  шуменско пиво
 25. 25 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Все си мисля, че всички тези случки на автора са могли да му се случат и без да е изборен ден. Но тогава е малко вероятно да го вкарат в такива тежки размисли...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 26. 26 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#24:"шуменско пиво"]Само не разбирам едно: как успяха да втълпят на уж нормални, интелигентни хора, че точно ГЕРБ им е врага заради който си заслужава да заминат?[/quote]

  Аз живея в Българияи съм нормален и интелигентен и точно управлението а герб и наглата престъпна мутра на Боко е нещото, което ме кара най-сериозно да се замисля да емигрирам в последните месеци.
  Никой не ми го е втълпявал - трябва да си сляп, заблуден или зависим за да не се схващаш мащаба на трагичната разруха и съсипване на България през последните 4-5 години.

 27. 27 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#17] от "man_un":

  Алтернатива са. Много е тъжно, ама е така. Където ще да е, но да се чустваш като индивид, а не като матр'ял.

 28. 28 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#26:"idiotstavrev"]Аз живея в Българияи съм нормален и интелигентен и точно управлението а герб и наглата престъпна мутра на Боко е нещото, което ме кара най-сериозно да се замисля да емигрирам в последните месеци. [/quote]
  Така съм и аз. Ако не бяха родителите ми и малките ми деца сигурно щях да съм духнал вече. Иначе мога да си позволя добър живот в материално отношение в България. Но тази наглост е зловеща.

  Но де да беше само Бойко, той просто е простака с най-много власт.

  Няма шанс освен емиграция, другото е да си сложа грях на душата и да ги избия, но ефектът ще е краткотраен защото народът ще си завъди други простаци да го управляват.

  Тия дни ми се повръща, не знам от изборите ли е, от вирус ли е...

  Мъчно ми е за всичко родно различно от хората, но няма как - ше се бяга.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 29. 29 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Пушенето убива.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Яяя, какъв майстор на перото. Браус! Виж как те грабва от самото начало и така - до края. Авторът явно има талант. Поздравления!+++++

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Така си е, Борисов (Боко Тиквата) ни накара да се чустваме МАТРЯЛ и то прост и лош, базисно.
  При Живков (бай Тошо), "матриалът" нямаше как и къде да се измъкне от дебелашката му простащина и истерична вярност към неправдоподобието наречено СССР.

  "Матриалът" беше циркулационо затворен, лошият доволен в ограниченото си положение, а добрият с чувство за хумор надживяващ тъпотата на пропадналото си ежедневие.

  ДНЕС ТАКАВА ГАВРА лично със себеси никой "матриал" неможе вече да си позволи нито лошия, нито добрия, защото годините се натрупаха повече от един човешки живот, а промяна в наглото дебелоочие на предлаганите лъжи няма, поради невъзможност.

 33. 33 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  копеле, не 4е нещо, ама на Гарибалди при колоните има денонощен магазин за цигари, нали

  ако не, малко по надолу до НАТФИЗ клекшопа - и на мен ми е писнало да ми искат цигари и ""батко лев4е само, да си взема една бира""

 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#28:"Митко"]Мъчно ми е за всичко родно различно от хората, но няма как - ше се бяга.[/quote]
  Щом се справяш с мангизите, по-добре остани. Тук на мене ми е най-забавно. Къде другаде ще можеш да участвуваш в такива събития, които гонят скуката толкова успешно, па и те карат да се смееш на глас?

 35. 35 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#32:"convince"]Така си е, Борисов (Боко Тиквата) ни накара да се чустваме МАТРЯЛ и то прост и лош, базисно. [/quote]

  Никой не може да те накара да се чувстваш така , ако не си такъв, ако ти самия тине се чувстваш такъв.
  . Просто си си матрял.

 36. 36 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#31] от "mentra65":
  Държавате не са тиквите които я управляват, а тиквите които я обитават!!!!

 37. 37 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ако си мислите че в Лондон нема да ви изкарат бучак, жестоко се лъжете, не случайно Борис Джонсън се притесняваше че видиш ли Лондон се е првърнал във "The knive capital of Europe"

 38. 38 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Ако си чел много внимателно статията, тиабвало е да си наясно, че автора и визира нещо съвсем друго, като проблематика...

  Какви полицаи, какви пет лева ?

  Не пиши глупости, че хората се смеят !

  Жив и здрав !

 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#13] от "Tъп и заблуден костовак":

  С какво ги спечели?
  Дадоха му ги тъпи и заблудени...
  Нямаш основание да се обиждаш-сам си се определил.

 40. 40 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ей затова не пуша

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 41. 41 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":+++++++++++++++++++

 42. 42 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#26] от "idiotstavrev":точно управлението а герб и наглата престъпна мутра на Боко е нещото, което ме кара най-сериозно да се замисля да емигрирам в последните месеци.
  ...
  И как точно определи, че Боко е "нагла престъпна мутра"?
  И че точно недовършения мандат на Герб те кара да бягаш?
  Пишеш, че си нормален и интелигентен, но ми се струва че си се родил вчера. Или, хайде - преди 2-3 години когато герберите дойдоха на власт.
  А къде беше когато "комунистите" ни бяха затворили в лагера наречен кой знае защо социалистически?
  Къде бяхте всички вие - оплювковците на "Боко Тиквата" през зимата на Луканков, когато вероятно вашите баби и дядовци се редяха в 4 сутринта за две бурканчета кисело мляко?
  Къде бяхте когато Жан Виденов и шайката на червените бандити след като вече бяха изнесли в чужбина парите на България, предизвикаха умишлено хиперинфлацията за да могат днешните олигарси да изперат ограбеното, а наивниците дето бяха почнали да правят някакъв дребен бизнес фалираха за няколко дена?
  Да питам ли още? Къде бяхте ТОГАВА?
  Може и да не сте били родени още, ОК!
  Но дори и когато човек не е изпитал на собствения си гръб "прелестите" на левашките управления дето разсипаха България би трябвало поне от обща култура да ги знае тия неща!
  Е, ако времето на Тригъзата Коалиция с нейните пладнешки разбойничества или безвремието на тъпанарина Орешарски ви харесва, ОК! Живейте си в блатото и плюйте "Тиквата Боко", "тъпия пожарникар" дето знае само да строи магистрали и "да реже лентички"! Опс, забравих, че "асфалт не се яде"!
  Гласувайте за наглеци като Ибрик-Бюрековци и Сайдеровци, за "Високи Наративи" и СтаниШефчовци и се радвайте на петте лева които ще ви дадат някой ден като станете пенсионери!
  А, забравих - ТЕ ще ви намалят цената на тока, а пък парното ще стане направо безплатно! Минималноите заплати ще бъдат по-високи отколкото в Германия, а с пенсията си баба ви ще ходи по три пъти в годината я на Канарите, я на Карибите, я на о-в Бали!
  Само дето като се събудите, от телевизора ще ви се хили наглата мутра на някой от тия дето очевидно предпочитате пред "пожарникарската мутра на Боко Тиквата"
  ...
  Е, аз изгасям ламбата и ме няма. Друго не мога да направя...

  шуменско пиво
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3662 Весело

  Не завиждай на които имат късмет,
  а съветвай които нямат.

  Нали си СЪВЕТНИК?

  До коментар [#8] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Левчев, пак си извадил късмет...

  ДОБИ ВЕЛКОВ

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2748 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK