Властта

Бойко Борисов сред хората

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов сред хората "Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Акцентите са на редакцията.
 

"Давам ви власт да настъпвате на змии и скорпии и на всяка вражеска сила; и нищо няма да ви повреди" (Лук. 10:19). Такава власт е дал Иисус Христос на Своите ученици - над силите на злото. Дал им е също и защита от силите на злото. Тази защита е осигурена тогава, когато дадената власт се употребява по волята на Този, Който я дава. Тоест Иисус превръща Своите ученици в Свои служители – служители на доброто, на правдата, на истината. Дава им тази власт, защото служението на Божията кауза може да се извършва само с Божия власт. Дава им и защитата Си, защото змиите, скорпиите и вражеските сили не са нито пасивни, нито слаби, нито безопасни.


Цитирам тези думи на Христос, защото в тях се съзира и нещо, което не е казано пряко – не ви давам власт да настъпвате на човеци, не ви давам власт да властвате над хората. Напротив – по отношение на хората съвсем друго ви заповядвам – "Знаете, че князете на народите господаруват над тях, и велможите властвуват върху им, между вас обаче няма да бъде тъй; но който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека ви бъде раб" (Мат. 20:25-27). И дава за пример, за мерило Самия Себе Си – "Както Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи". Поставя за мерило най-висшето и себеотрицателно служене – Своята кръстна смърт.


И още един пример – когато учениците Му започват да се препират кой от тях да се смята за по-голям. Тогава Той им казва почти същите думи: "Царете на езичниците господаруват над тях, и ония които ги владеят, благодетели се наричат; а вие недейте тъй: но по-големият между вас да бъде като по-малкия, и който началствува, да бъде като оня, който слугува" (Лука 22:25-26). И отново им дава за пример Себе Си, като се нарича с най-покъртителното определение – прислужник. Творецът на света е сред тях, тоест сред нас като прислужник.
Тук не става дума само за смирение, а за нещо много повече,


става дума за властта, за отношението към властта, за употребата на властта


Разбира се, тези примери се отнасят на първо място за учениците на Христос, станали впоследствие апостоли, но се отнасят в еднаква степен и за цялата Църква. Но само за Църквата ли?


Една от основните мисии на Църквата в света е да дава пример. И то да дава такъв пример, че да промени света, "в който князете на народите господаруват над тях". Думите на Христос се отнасят с еднаква сила за всички, които Го приемат за свой Спасител и Господ. Затова изразът му е толкова категоричен – не казва, че между християните не бива да бъде тъй, че не трябва да бъде тъй, а казва "няма да бъде тъй!" Тоест – ако е тъй, това означава, че не спазвате моята заповед. Ако е тъй, вие живеете по законите на света, а не по Божиите закони. Тези категорични думи означават също, че там където е тъй, както в света, там не е Христовата църква. Там е някакво подобие, имитация, но не е Църквата.


Категоричните и еднозначни думи на Христос показват, че темата за властта е основно послание на Христовото Евангелието към човешкия род. Затова следва да се замислим защо това евангелско послание е толкова принципно и важно.


Основната зараза на грехопадението се изразява именно в отношението към властта. Падналият ангел – сатана, заразява човека със собствената си болест – гордостта. А практическото измерение на гордостта е именно желанието за власт. И то власт, която се постига чрез узурпиране. Власт, която не му е дадена от Твореца. Власт, към която се стреми да се домогне с нечестиви средства и да я използва за нечестиви цели. Оттам нататък сатаната се държи така, сякаш притежава тази власт. Когато изкушава Иисус в пустинята, той дори се държи така, сякаш притежава абсолютната власт над целия свят и дори над Самия Син Божи.


Разсъждавам над проблема с властта в контекста на току-що отминалите избори. Защото изборите са стремеж за постигане на властта и механизъм за спечелване на властта. И оттам нататък за упражняването на властта. Разсъждавам над проблема с властта в евангелски контекст, защото проблемът с властта е не само екзистенциален, но и антропологичен. Властта влияе на човешката същност по-дълбоко от всичко друго.


Стремежът към власт и особено упражняването на властта променя човешката същност както нищо друго


Спомням си една мисъл, която беше особено популярна в първите години след раздялата с тоталитаризма – "Всяка власт развращава. Абсолютната – абсолютно". Повтаряхме тази сентенция с надеждата, че сме се разделили с абсолютната власт, тоест с абсолютното властово развращение. Втората част от сентенцията днес не е валидна. Но прави ли това упражняването на властта по-малко опасно и отблъскващо?


Моя приятелка написа на страницата ми във "Фейсбук": "Към властта, всякаква власт, не само политическа, се стремят именно нахалните, арогантните, невежите, самонадеяните, тези, които слушат, но не чуват и не обичат много-много обратната връзка. Само чрез властта могат да са "над другите". Само така могат и искат да общуват с останалите – от позицията на властта, при това, както те я разбират. Разбиране, породено от невежеството, глупостта, пошлостта, откъслечни знания и "култура", от самонадеяността, арогантността, съчетани с изключителни претенции". Именно тези нейни размисли ме подтикнаха да разсъждавам над проблема с властта и да търся обяснението защо е така. Така е, защото генезисът на властта е такъв.


Именно защото


властта в своя генезис е извращение


затова Иисус Христос поставя обръщането на отношението към властта в основата на Своето благовестие. Затова казва – "между вас обаче няма да бъде тъй", а в другия случай умолява – "а вие недейте тъй".


Иисус Христос обръща пирамидата на властта – в света властващият стои на върха на пирамидата и господарува над всички, които са под него. В християнския контекст пирамидата е обърната с върха надолу и "големецът" е най-отдолу. Това е идеалът, зададен от Христос, идеалът, който, уви, не е реализиран нито в историята, нито в Църквата.


А в нашата обществено-политическа реалност можем да минимализираме  проблема чрез контрола над властта. Контролът, който да не позволява властта да се упражнява в най-извратените форми. Контролът, чрез който да й поставяме юзди. Механизмите на демокрацията ни дават известна власт над властта. Нямаме опит в използването на тези механизми. Затова трябва да се учим, а не да униваме, да хленчим, да се оправдаваме или да емигрираме. Както ни съветва и Бродски – да бягаме от статута на жертва, за да не сриваме собствената си решимост за промяна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "А в нашата обществено-политическа реалност можем да минимализираме проблема чрез контрола над властта. Контролът, който да не позволява властта да се упражнява в най-извратените форми. Контролът, чрез който да й поставяме юзди. Механизмите на демокрацията ни дават известна власт над властта. Нямаме опит в използването на тези механизми. Затова трябва да се учим, а не да униваме, да хленчим, да се оправдаваме или да емигрираме. Както ни съветва и Бродски – да бягаме от статута на жертва, за да не сриваме собствената си решимост за промяна."

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И по-съкратено. Синтезирано и точно.

  "Механизмите на демокрацията ни дават известна власт над властта. Нямаме опит в използването на тези механизми. Затова трябва да се учим, а не да униваме, да хленчим, да се оправдаваме или да емигрираме. Както ни съветва и Бродски – да бягаме от статута на жертва, за да не сриваме собствената си решимост за промяна."

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Категоричните и еднозначни думи на Христос"???

  Това са думи на Лука, от къде да знаем, че са на Христос?
  Змията и скорпията са творения Божии, а силите вражески не са человечески, а сили нечисти. Синът Божий не би позволил някому да настъпва над творенията Негови!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Дай на човек власт ,да го видиш колко струва!

 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Любопитно

  Понеже хората не са ангели, цитатите от "Библията" колкото и да са верни, не отразяват действителността която се получава в реалния живот. Властта съществува само където има контролируем ресурс ... и целта на контрола на ресурса не е справедливост, а лично облагодетелстване (корупция) ... иначе къде ти е файдата да го контролираш ресурса?! Там е тънката граница в политиката - хем да е достатъчно справедливо за да те изберат пак ... хем да се облагодетелстваш поне до толкова , че да имаш интерес да го правиш. Това е политиката !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Весело

  Както авторът на статията е подкарал цитати от Библията ... да напомня ли какво се полага на "работодател" не платил на аргатина си до залез слънце ... пак според "Библията". Въпросът с неплатените заплати ще се реши за една нощ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Амин!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#4] от "Всичко е в твоите ръце":

  за да видиш някой колко струва, по-важно е отношението му към човек, от който нищо не зависи.

  властта покварява всички без изключение.

  вие цитирате погрешно поговорката "дай на глупака власт и му гледай сеира"

 9. 9 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "Власт, към която се стреми да се домогне с нечестиви средства и да я използва за нечестиви цели."

  Е има ли един от избраните в парламента, които може да се закълне, че не прави точно както е цитирано по горе

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Гневно

  По време на избори трябва да се научим да гласуваме правилно. А че тоя път гласувахме неправилно е видно поне от две неща-първо, цяла година се писка за нови лица в политиката. Де ги? Намерихме ли ги? Второ-туй, дето го сътворихме и вкарахме в парламента пак олигофрени, ще ни дръпне много назад. Така е, щото някои хора мислят със средната си задна част.

 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много еднозначно се тълкуват нещата. Първо, ако искам да стана премиер, защото ми е писнало от всички крадци и глупаци в политиката и искам наистина да направя нещо за родината директно ми се лепват етикетите "невеж", "арогантен", "самонадеян", "нахален" и т.н. Ами това нормално ли е според вас, особено ако не сте дали никакъв кредит на доверие. Как ще се измъкнем от сегашната политическа ситуация без нови, млади, образовани и надъхани хора в политиката... или всички те ще са "невежи" и "самонадеяни" по условие?

  Второ, видя се колко ни е извратено обществото. Изборните резултати доказаха за пореден път, че повече от половината избиратели изобщо не са българи. Още по-лошо, те са АНТИБЪЛГАРИ. Те мразят България. Протестите не бяха масови точно защото вече няма достатъчно българи на тази територия. Всяка нова инициатива на гражданите беше смачквана благодарение на антипротести конституирани от говеда-антибългари. И като човек погледне реалистично демогравската карта на България може много лесно да се убеди, че в България нормален живот няма да има след 20-30 години. Ще става само по-зле. Следователно няма нищо лошо в емиграцията - поне гена може да се запази така. Колкото до контролните механизми - ами, материала ни е прост. След като материала не се ползва от тези механизми, но непрекъснато квичи, че било мръсно, смръдливо и незнам си какво още, то механизмите за контрол се оказват излишни. А такива статии, написани без оглед на алтернативните гледни точки и реално възможни действия стават още по-излишни.

 12. 12 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Весело

  За съжаление, за повечето от нас, тези думи ще влезат в едното ухо и ще излезат от другото. Едно от най-важните неща дето Христос ни учи е - ако искаш да промениш света (както Аз ви уча!), трябва да започнеш от себе си. Докато не направим това, ще живеем по старо му. Царя ни го каза в прав текст - сменете си чипа в главата... И си помагайте един друг. Така можем да преборим мафията, иска се малко повече хъс!

 13. 13 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":

  Въпрос: Какво означава нещо да вярно без да отразява действителността?

  Второ, ако свеждаме всичко до лична изгода, не можем да говорим за "достатъчно справедливо", защото думата "справедливост" би се изпразнила от съдържание. Така стигаме до цинизъм и цялата публикация по-горе би звучала безсмислено.

  Но има и друга гледна точка, където властта е просто капацитет да извършиш промяна с оглед на определена цел. Тогава тя може да е добра ако натовареният с власт служи на тази цел или той може да злоупотреби с нея ако я използва за други цели. От тази гледна точка, публикацията има какво да каже.

  Ивайло Атанасов
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Не е добре религиозни норми и правила да се съпоставят с политически,защото политиката е мръсна работа,а мръсното цапа.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 397 Гневно

  Докато говорим за това, като "власт", вместо за "служба в интерес на хората (избирателите/данъкоплатците)", все едно и също ще си повтаряме и все ще установяваме, че в кръг се въртиме...
  По-точно в спирала, но водеща надолу!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK