Най-добрият начин да бъде спряна Русия е да ѝ отнемем силата да ни заплашва

Най-добрият начин да бъде спряна Русия е да ѝ отнемем силата да ни заплашва

© Анелия НиколоваН.Пр. посланик Джонатан Алън произнесе реч в Атлантическия клуб в България за британската и българската външна политика в една по-малко предвидима заобикаляща среда. "Дневник" публикува целия текст. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Изключително ми е приятно, че бях поканен от Атлантическия клуб във Варна да изнеса лекция днес. Тук съм по покана на един велик българин, велик варненец и поне наполовина шотландец – посланик Иван Станчов. Убеден съм, че ще се присъедините към пожеланията ми към него за пълно и бързо възстановяване след неотдавнашния инцидент, който претърпя.


Когато пристигнеш във Варна от София, виждаш една различна България. Самият аз идвам от остров. Ние, островитяните, имаме специална връзка с морето. То е нашата защита, но също и врата към света.
Варна е морската столица на България, търговско средище с хоризонт отвъд Черно море и в крайна сметка отворена към целия свят.


И докато в София разсъждавам по вътрешнополитически въпроси, в морска Варна, съвсем естествено, мисля за външния свят, за външната политика.


България е едновременно балканска и черноморска държава. Трябва само да се обърнем към нейната история, за да видим стратегическото ѝ значение, заради географското ѝ положение на кръстопът в Европа. След като за известен период вниманието беше насочено в друга посока, мисля, че стратегическата важност на Черноморския регион и Балканите бързо ги придвижва в по-челна позиция в международния дневен ред. Всъщност тази година инспектирах британски военни, които за пръв път от много време насам участваха във военно учение на полигона в Ново село.


За съжаление в наши дни Черноморският регион и Балканите не са толкова стабилно и безопасно място както преди. Причината е това, което британският министър на външните работи Филип Хамънд описа като


"дъга на нестабилност" в Европа


Тази нестабилност има много проявления:


- от неуспехите на Арабска пролет в Либия и Египет, довели до вътрешни конфликти


- до истинската катастрофа, в която се превърна днешна Сирия


- варварството на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак


- руската агресия срещу Украйна и незаконното анексиране на Крим


- извличането на дивиденти от окупацията или насърчаване на сепаратизма в Грузия и Молдова


- до продължаващото напрежение в Западните Балкани и усилията на Русия да отклони някои държави от ЕС


България е пряко засегната от много от тези проблеми и непряко от всички тях. Великобритания и страните-членки на ЕС също са потърпевши. Нашият отговор трябва да е на три нива:


- многостранен – да работим заедно в рамките на ЕС, ООН, НАТО и в коалиции, създадени по определени въпроси


- двустранен – съвместно с отделни страни-партньори


- на национално ниво – да се направи необходимото, за да се даде вътрешен отпор на външната заплаха.


От тези различни предизвикателства,


най-голямото и най-застрашаващото Балканите и Черноморския регион е руската агресия в Украйна


В ЕС може да съществува разногласие относно правилната реакция, но нека се съгласим относно онова, което се случи.


Осъществи се нахлуване в европейска държава, защото едно проруско правителство бе свалено под напора на протестиращи, желаещи страната им да подпише споразумение с ЕС. Незаконното анексиране на Крим се случи за по-кратко време, отколкото е необходимо за закупуването на автомобил в България… въпреки че това би могло да е също толкова показателно за българската бюрокрация, колкото и за руското планиране.


Русия подкрепи сепаратистите с оръжие, в резултат на което се случи трагичното и престъпно сваляне на полет MH17. Русия изпрати свои военни части да се сражават в Украйна, а информацията за растящия брой жертви беше потулена.


През последните 25 години имаше периоди, в които ЕС определяше Русия като стратегически партньор. Този статут вече е мъртъв и погребан. Въпреки че може да се възхищаваме на руската култура, да имаме приятелски отношения с руския народ и да търгуваме с руски компании, не можем да не отчетем факта, че установените отношения, каквито ги познаваме след края на Студената война, бяха унищожени от Русия. Оказва се, че сме се лъгали за нещо, за което сме смятали, че познаваме.


Като европейски народи и членове на ЕС


трябва да се обединим срещу заплахата от Русия


Направихме го най-вече чрез санкции, насочени срещу отделни хора и компании, насърчаващи агресията и извличащи ползи от нея. Тези санкции дадоха резултат. Прогнозите са, че икономиката на Русия скоро ще влезе в рецесия.


Също така предприехме стъпки, за да попречим на Русия да се държи като нормален член на международната общност, например отстраняването ѝ от G8. Ще мине много време преди тя отново да заеме мястото си в семейството на "нормалните" държави.


Общите действия на ниво ЕС очевидно са затруднени от зависимостта на някои държави от Русия. Не съм сред онези, които кършат ръце заради бавната реакция на Европа. Именно защото не сме автократични държави, а демократични, пазарни икономики, някои от нас си позволихме през последните 25 години да вземаме пазарно обосновани решения, което направи трудно сплотяването в единна и директна реакция срещу действията на Русия.


Ако газовата война с Украйна през 2009 г. беше предупреждение, сегашната ситуация е като червен флаг, сигнална ракета и виеща сирена. Нямаме оправдание, трябва да диверсифицираме икономиките си и особено енергийните си източници, за да можем да предприемем бързи и безкомпромисни действия в бъдеще.


Най-добрият начин да бъде спряна Русия е да ѝ отнемем силата да ни заплашва


България има основна роля в енергийната диверсификация, както на национално, така и на регионално ниво. Тя би могла и трябва да бъде ключовата връзка между азербайджанския газ, който ще потече по тръбите на Южния газов коридор през 2019 г. и останалата част от Югоизточна и Централна Европа.


България вече подписа договор за доставка на 10% от този газ (1 млрд. кубически метра природен газ годишно) от 2019 г. И въпреки че това беше приоритет още когато пристигнах, няма признак за напредък в изграждането на интерконекторна връзка, която да докара газа до тук.


Ако България продължава да се проваля в това, Хърватска ще построи газопровод до Албания


и тогава България, която има желание да се превърне в регионален енергиен център, ще бъде заобиколена. Не можеш да се превърнеш в енергиен център, ако не създадеш нужните връзки със съседите.


Извън този основен инфраструктурен проект в задния си двор, България би могла да е основен играч в регионалните усилия за изграждане на пазари, като оказва натиск на Румъния да модернизира газовия си пръстен и настоява за необходимите интерконекторни връзки със Сърбия, Румъния, Унгария и по-далеч. Ако целта е да се превърне в регионален център за газови доставки, страната трябва да разполага и с адекватни хранилища в Чирен и Галата.


България има нужда и от отворени енергийни пазари


които вървят заедно с тази инфраструктурна революция, започваща на регионално ниво и с идеите, предложени от Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България (държавите от разширената Вишеградска четворка (V4+). Тези страни предлагат по-бърз и амбициозен напредък от ЕС по отношение на създаването на единен енергиен пазар.


На национално ниво има още какво да се прави в областта на енергийната сигурност. В допълнение на диверсификацията, вследствие на доставките на азербайджански природен газ и дори втечнен природен газ, България притежава потенциални собствени ресурси в Черно море. За мен е загадка защо държавата не прави всичко възможно да насърчава проучването и добива им. Вместо това, понякога изглежда, че властите пречат на експлоатацията на български природен газ.


Не искам да засягам една деликатна тема непосредствено след изборите, но бих предположил, че е в интерес на България поне да е наясно със ситуацията по отношение на неконвенционалните въглеводороди, включително шистовия газ. Сега всяка държава сама трябва да направи своя избор. На базата на богатия опит на Северна Америка,


Великобритания е убедена, че е възможно да се извлекат ползите от шистовия газ, като същевременно се управляват рисковете


Със сигурност не е моя работа да коментирам, ако България предпочете да каже: "Не, рисковете надхвърлят ползите". Но, за да се направи тази оценка, България е необходимо да се знаe какви са ползите… какво всъщност се крие под българската почва.


Въпреки че рискувам да предизвикам полемика, ще си позволя да стигна малко по-далеч. Българското правителство би могло прозрачно да освети газовата сделка за "Южен поток". Нека бъдем наясно какво "Южен поток" не е. "Южен поток" не допринася за енергийната сигурност от гледна точка на диверсификацията на източниците на доставка. Той няма да доведе до потичането на нови газови молекули в Европа. Няма да доведе и до потичането на неруски газ.


Докато защитниците му твърдят, че "Южен поток" ще бъде в полза на България, заради потенциалните директни доставки на газ от Русия, съвсем малко се знае за цената, която България ще трябва да плати. Европейската комисия, наред с много други наблюдатели, има дълбоки съмнения относно тръжната процедура за избор на изпълнител на наземната част на газопровода. Нека процедурата бъде разгледана открито заради националния интерес на България, а не заради искане на чуждестранна институция. И докато Великобритания не може да види икономическа или политическа логика в полза на "Южен поток", ако проектът продължи, абсолютно сигурно е, че той трябва да покрие 100% законовите изисквания и правила на ЕС.


Последният елемент на енергийната сигурност е да ползваме по-малко енергия


Негаватите са по-евтини от мегаватите. България е енергийно най-неефективната държава в ЕС. Това може да звучи като лоша новина… но добрата новина е, че има достъпни плодове, които чакат да бъдат обрани! Всеобхватна програма за енергийна ефективност би спестила пари на потребителите и държавата и би намалила зависимостта. Може преди да не сте гледали на изолационните материали като на стратегическо оръжие, но помислете отново.


Европейска политика за добросъседство


Според проучвания на общественото мнение, България е най-проруски настроената страна-членка на ЕС. Това не е избор между Русия и Запада, а между ценности: от една страна са демокрацията и международните организации, изградени върху ясни правила, като ЕС, а, от друга – президентът Путин. Вярвам, че България вече е направила своя избор между двете.


Това може обаче да не важи за други страни в региона. Като страни-членки на ЕС, трябва да преразгледаме Европейската политика за добросъседство (ЕПД). Прекалено много се осланяхме на "един подход за всички" и той не проработи достатъчно добре.


Трябва да разграничаваме нещата: някои държави вървят по пътя на членството в ЕС и наистина трябва да въведат стандарти и политики. Много други обаче не са в тази група. Необходимо е да сме по-бизнес ориентирани: да определим какво искаме и да предоставим по-бързо онова, което се изисква от нас с по-малко условия.


Трябва да сме загрижени, че


Русия на Путин привлича почитатели в задния двор на Балканите


България би могла да е регионален лидер на Балканите, като споделя опита си на страна с тесни исторически, културни, религиозни, етнически и търговски връзки с Русия, но страна, която е взела ясното решение да поеме по пътя към Запада, към Европа.


България наистина може да има огромна полза, ако избере да бъде вратата към Европа, от една страна, за Западните Балкани и, от друга – за Турция, в стремежа ѝ към членство в ЕС и бързо растящата ѝ икономика.


В по-дългосрочна перспектива, с приближаването на тези държави към членство в ЕС се увеличава групата на единомислещите партньори, което добавя тежест към гласа на България.


Сирия, Ирак и "Ислямска държава"


Виждаме заплахи не само за Източна Европа, но и за Югоизточна Европа, особено след появата на Ислямска държава и нестабилната ситуация в Сирия. Ето защо трябва да обединим международните, двустранните и националните си усилия.


Вече виждаме как отделни страни-членки, включително и България, играят роля в това местните сили да могат да се справят с Ислямска държава. САЩ, Великобритания и други държави осъществиха успешни въздушни удари срещу позиции на Ислямска държава. Сформира се и коалиция.


Това не е театрална постановка, в която ЕС и институции на Съюза ще поемат водеща роля. Нито е правилният проблем, нито е правилният вид проблем. Но в допълнение на индивидуалните ни действия и политики, можем да направим много заедно.


Жизнено важно е да се изпрати хуманитарна помощ в Сирия и Ирак. ЕС е подходящата организация за оказване на съдействие на съседите на Сирия да се справят с потока от бежанци и опитите за дестабилизация, особено в Йордания и Ливан. Турция, която е страна кандидат-член на ЕС, трябва да подслони огромен брой бежанци и би трябвало да получи нашата подкрепа.


Необходимо е също така да сме сигурни, че


правим правилните връзки между външните събития и колективните и индивидуалните ни политики


Ислямска държава представлява заплаха като потенциален източник на нестабилност и убежище на терористични групи с амбиции да атакуват Запада. Тя привлича също така огромен брой чуждестранни бойци, включително и от държави-членки на ЕС, които пристигат, за да участват в този конфликт. Те вече са радикално настроени и докато много от тях бързо ще се разочароват, за други огънят ще гори с много по-голяма сила, а усвоените умения за боравене с оръжие представляват сериозна заплаха за нашите страни и народи.


Това ни поставя пред предизвикателства на всички нива.


Трябва да осъществяваме много по-добър обмен на данни на пътуващите до вътрешни дестинации в ЕС, които преминават през вътрешните граници, и да затегнем правилата за предварително предоставяне на данните на пътуващите, включително и при пътувания в рамките на ЕС.


Трябва да сме по-твърди и да спираме лица, за които подозираме, че пътуват за Сирия – правото за свободно придвижване на гражданите на ЕС не е безусловно. Искам държавите, охраняващи европейските граници, като България, да спират без колебание подозрителни британци и да ги връщат обратно във Великобритания.


Ценим изключително много взаимоотношенията ни с ДАНС и други български организации. Разчитаме на сътрудничеството, което имаме с тях. За нас е успокоително да знаем, че българските ни колеги се тревожат също толкова много заради тероризма и заплахата за нашите държави, колкото и ние, и винаги ще се стараят да направят необходимото, за да ни защитят. В процеса на адаптиране към новите заплахи, пред които сме изправени, трябва свободно да обменяме добри практики и информация.


Знам, че след избори винаги възниква желание за реформиране на държавни структури и, че изкушението е особено голямо в сектора на сигурността. Надявам се, че който и да поеме властта в България, ще направи необходимото ДАНС и други служби да могат да продължат да функционират на същото високо ниво и, че няма да бъдат подложени на промени, които да ги омаловажат, точно когато са най-необходими.


След случилото се със Сноудън и Асандж, не трябва да забравяме, че разчитаме на разузнавателните ни служби да ни защитават. Добре е, че разглеждаме внимателно въпросите, свързани със защита на данните, но нека не се поставяме в ситуация, в която възприемаме тези, които трябва да ни защитават, като по-опасни за нас от онези, които открито заявяват, че искат да ни убият. Нека направим така, че законите и процедурите ни ни защитават.


Заключение


През първата година на мандата ми тук, "Хизбула" убиха шестима човека, включително и един български гражданин, на летището в Бургас. Миналата година конфликтът в Сирия засегна България под формата на бежанска вълна. И двете събития бяха неочаквани, но и двете показват колко бързо външната политика може да се превърне във вътрешна. По същия начин, на тези, които са по-отдалечени, проблемът Русия-Украйна може да се струва проблем на външната политика, но за България и региона, той засяга вътрешната политика.


Моят извод е, че както светът отвъд бреговете ни става по-опасен и непредвидим, така и


основанията на Великобритания и България да се ангажират със световните въпроси стават все по-силни


Ако не го направим, това би ни изложило на още по-голям риск в бъдеще.


Докато предприемаме необходимото, не можем да гледаме на външната политика като на нещо, с което дипломатите и министерствата на външните работи се занимават; като на нещо, заровено във вътрешните страници на вестниците, без кой знае какви реални последствия.


Вместо това ни е необходим интегриран отговор, който обединява усилията на държавите в широкомащабни колективни действия, но включва също и стъпки на отделните държави. Трябва да направим необходимото националните ни органи и политици да изпълняват изцяло своята роля.


Днес енергийната политика е външна политика


Вътрешната сигурност е тясно свързана с външнополитическия ни отговор.


Трябва да си припомним урока на мореплавателите от Варна и Великобритания. В сърцата си знаем, че можем да сме сигурни единствено в това, което е отсам хоризонта ни. Корабът, който виждаме в далечината, може да носи война или търговски контакти.


Не можем да пренебрегваме заобикалящия ни свят. Твърде важен ни е, за да го оставим на дипломатите! Той засяга всички нас, сега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (361)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Съгласен. Дайте сега скапаните изтребители, циции такива. Как може за Египет и Пакистан да отиват милиарди долари, а тука да караме на мускули, след като при всяка операция от Косово насам сме дали и подкрепа и войски?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  А това може да стане само като се затвори финансовото/$,€/ кранче на изток !

 4. 4 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "wwwwww":

  Хора с "такбир" в подписа, употребяващи думата "Булгаристан" е доста вероятно да имат проблеми с европейските ценности.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "България би могла да е основен играч в регионалните усилия за изграждане на пазари, като оказва натиск на Румъния да модернизира газовия си пръстен и настоява за необходимите интерконекторни връзки със Сърбия, Румъния, Унгария и по-далеч. Ако целта е да се превърне в регионален център за газови доставки, страната трябва да разполага и с адекватни хранилища в Чирен и Галата."

  Този човек би бил ИЗКЛЮЧИТЕЛНО подходящ за министър-председател на България.

  За шест месеца той научи български (чест, която вечно пияният Исаков до момента не ни е оказал, въпреки че ползва азбуката ни), за две години и нещо се разви като експерт повсичките ни проблеми.

  И като човек, който искрено обича страната ни.

  За мен е чест, че го познавам, и искрено ще съжалявам, когато си тръгне.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Доста интелигентна реч. С почти всичко съм съгласен. И доста е наясно с проблемите и със ситуацията у нас.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Много прав е г-н Посланика! Май само говорим, че ще ставаме център на какво ли не, а не правим нищо да го постигнем!

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Британския посланик е голям пич!

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#2:"civis_eu_sum"]Съгласен. Дайте сега скапаните изтребители, циции такива. Как може за Египет и Пакистан да отиват милиарди долари, а тука да караме на мускули, след като при всяка операция от Косово насам сме дали и подкрепа и войски? [/quote]

  Не само Египет и Пакистан, на Гърция и Турция десетилетия им наливат милиарди. Вярно тогава бяхме "най-верният сателит на СССР", но сега сме съюзници и сме на доста предна линия. Особено след като става все по-ясно, че Турция вече е доста лабава.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Приятно е да прочетеш мъдри и верни неща от един европейски политик в противовес на диващината на руските путинисти.
  Напълно прав е.
  А троловете на Путин къде са?

 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Този човек би бил ИЗКЛЮЧИТЕЛНО подходящ за министър-председател на България. [/quote]

  Чужденецът знае и разбира интереса на България по-добре от доста българи. Четем ги по форумите, берем им последствията от гласуването на избори ... какво друго да им кажеш освен мат'рЯл.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#12:"Дяволът членува в БСП и ББЦ"]А троловете на Путин къде са?[/quote]

  Директно над теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1368 Весело

  [quote#12:"Дяволът членува в БСП и ББЦ"]Приятно е да прочетеш мъдри и верни неща от един европейски политик в противовес на диващината на руските путинисти.
  Напълно прав е.
  А троловете на Путин къде са? [/quote]

  На политподготовка

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 388 Весело

  Колкото по-малко допирни точки имаме с Русия,толкова по-добре за нас.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Видях ги

 21. 21 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хубави думи, но сме станали като човек, който се радва просто на мили слова от партнъора си, без да каже - "Ей Богу, тука ми трябва това, това и това, айде бръкни се, помогни, втора ръка, трета ръка, поне за тренировка техника да имаме. От изток идват ислямисти. Утре, вдругиден сигурни ли сте мустакът какво ще измисли и дали ще ви е съюзник - дайде да видим границата, прибори за нощно виждане, или съвместни патрули, помогнете на разузнаването да се справи с наплива на ислямски прозелити...Не братче - думи, думи и пак думи. А ние се кефим като ученичка, щипната по бузката.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Много точни наблюдения на посланика. И съм сигурен, че е прочел речта си на български.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#15:"XXXXL"]Има си хас да не си съгласен.Курабийка даде ли ти поне посланика,или пак те мина метър като при Асад,дето все щеше да пада и още не е паднал.... [/quote]

  Нямам нужда от курабийки ( може би ти имаш нужда, но се опитваш на мен да го припишеш ), а и не съм бил на срещата.

  Всичко което е казал посланника е вярно и ти не можеш да му опонираш затова се лигочиш.

  Не ти ли прави впечатление, че социализма го чакахме 45 години, но все пак падна. Асад също ще падне. Ако смяташ, че е вечен си доста в грешка.
  На този етап ни е напълно достатъчно, че превърна Сирия, която е руски съюзник в една руина.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Това е начина.
  Ще стане.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоя е класа.И кратко ,и ясно ,и точно и откровено.Нема български политик ,който да говори така.

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ша ти вземем ордена

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тука явно ни изпращат явно само камикадзета за посланици! Камикадзета, на които им е кеф да пробват в/у нас последствията от делата си, далече от родните им страни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на ha4o
  *****
  Любопитно

  НАТО се напъва да ограбва енергийни ресурси в полза на САЩ, ние обаче винаги помагаме бадехава, т.е. за наша сметка, но без полза за нас!

  Сега трябва да си подарим самолетите на Украйна, и да купим трета ръка Ф 15 на цена като нови! Да, да не забравя 3-те бази под наем без наем!

  Уникум, експлоатират ни и ние трябва да се радваме?

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 864 Неутрално

  ''За мен е загадка защо държавата не прави всичко възможно да насърчава проучването и добива им. Вместо това, понякога изглежда, че властите пречат на експлоатацията на български природен газ.''

  За много българи също е загадка господин посланик...
  Дано умниците, които съставят кабинет го прочетат също..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#7:"lordcris"]Но за съжаление не си е направил сметката с българите - полуинтелигенти водещи се на акъла на шепа рубладжии. [/quote]
  Айде багажа и вън!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на ha4o
  *****
  Разстроено

  [quote#10:"Ian Smith"]Не само Египет и Пакистан, на Гърция и Турция десетилетия им наливат милиарди. [/quote]

  На тях наливат милиарди, взети от нас! Факт!

  Станишеф опрости дълг на Ирак за 3,2 милиарда долара, под натиска на "съюзниците" и можехме да си купим няколко ескадрили американски самолети, при това чисто нови!

 33. 33 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "През последните 25 години имаше периоди, в които ЕС определяше Русия като стратегически партньор. Този статут вече е мъртъв и погребан."
  =========
  Новата студена война започна. А информационната война е много важна част от нея.

 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#33:"_imir"]

  "През последните 25 години имаше периоди, в които ЕС определяше Русия като стратегически партньор. Този статут вече е мъртъв и погребан." [/quote]
  Колко стратегически? Като нас ли? с право само да казва "yes, sir!"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Незаконното анексиране на Крим се случи за по-кратко време, отколкото е необходимо за закупуването на автомобил в България… въпреки че това би могло да е също толкова показателно за българската бюрокрация, колкото и за руското планиране."
  ==========
  Хе-хе, това ми хареса

 37. 37 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "civis_eu_sum":

  Не ни вярват,бе приятелю.Като гледат само колко мурзилки щъкат из форумите-къде по-явни,къде по-скрити-как да ни вярват...
  Затова,крайно време е ,,жополизь1,вь1 спаковуйте вализь1...,,
  http://www.youtube.com/watch?v=bmeJUxHG5mM

  Homo ludens sum
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#31] от "Веселин Дечев":

  Ами не, този път ние оставаме, а вие - чемодан, вокзал, Москва!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 40 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Очертава се конкуренция за влияние над Източна Европа между Америка и ,,Старата Европа,, ,още повече,че не след дълго огромната за европейските мерки Украйна ще бъде неразделна и същностна част от Обединена Европа.В светлината на тези размисли и наблюдения може да се очаква раздвижване в отношението към досега оставената на собствените си силици и изнемогваща под терора на местни проруски бивши съветски жополизи Източна Европа.
  Именно този момент-на по-активно подпомагане на декомунизацията в Изтока,прочистването му от агенти на КГБ и бивши местни негови подделения отпреди 1990 - задължително за осигуряването на спокойно инвестиране в тези страни не трябва да проспи България.
  Затова е важно,ако и този момент да не е дошъл още,да не се допуска за пореден път България да бъде управлявана от проруско правителство...
  И както пее Орест Лютий - ,,жополизь1,вь1 спаковайте вализь1...,,
  Тежко ви.
  Скоро.

  Homo ludens sum
 41. 41 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  точно така, спрете да слушате хората, които ви плашат с Русия

 42. 42 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Тъжно. Човек , дошъл отдалеч и за кратко /вярно по силата на професията си , запознат с редица обстоятелства и постигнал значително познание/ да е по-добре запознат и да формулира по-добре българските национални интереси от повечето местни политици. Боце, Гоце , Станишко , Мишо ,/ въобще не говоря за бюрека и волен/, изглеждат долнопробни популисти пред гласа на разума , изречен от британския посланик.

 43. 43 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1103 Разстроено

  "Според проучвания на общественото мнение, България е най-проруски настроената страна-членка на ЕС. Това не е избор между Русия и Запада, а между ценности: от една страна са демокрацията и международните организации, изградени върху ясни правила, като ЕС, а, от друга – президентът Путин."

  Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 44. 44 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Време е всички в ЕС да изменим законите си така - всеки гражданин на ЕС да може да се кандидатира за президент или министър председател навсякъде в общността!! Верно Джонатан Алън заслужава тази чест!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#44] от "charlesdegaulle":

  не, не ни трябват чужди лидери, премиери, министри и т.н. съветници може, но ние трябва да се научим най-накрая да си управляваме собствения живот, държава и съдба.

  трябва ни повече дисциплина, постоянство и желание да си защитаваме българските и личните интереси. и тогава малко по малко средата в България ще се нормализира и тук ще се възпитават и ще остават все повече хора като Джонатан Алън. които ще са рационални и разсъдливи хора, и ще се грижат за развитието на демокрацията, пазарната икономика и гражданското общество.

  РЕФОРМИ !
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#22:"Blood Red Skies"]И съм сигурен, че е прочел речта си на български.[/quote]

  Аз не съм го чувал да говори на друг език на официални събития.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 702 Неутрално

  След форумното (почти "овчо" възхищение от тезите в речта (изказвани и от български анализатори ... ама друго си е английски посланик в Атлантически клуб - нали ??? ) няколко въпроса:

  ----------------------------------------------
  "Тази нестабилност има много проявления:
  - от неуспехите на Арабска пролет в Либия и Египет, довели до вътрешни конфликти
  - до истинската катастрофа, в която се превърна днешна Сирия
  - варварството на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак..."

  ТАЗИ нестабилност, г-н Посланик, си има начална дата - 20 Март 2003, когато под измислен предтекст САЩ и Великобритания атакуват Ирак. ... А въоръжаването на всякаква измет в опозиция на Башар Асад ??? Нещо за "приноса" на Вашата страна и спазването на международното право ???
  --------------------
  "Незаконното анексиране на Крим се случи за по-кратко време, отколкото е необходимо за закупуването на автомобил в България… въпреки че това би могло да е също толкова показателно за българската бюрокрация, колкото и за руското планиране."
  ... "Краткото време" е най-вече заради поддръжката от местното население. Факт ! А дали е законно или не ... виж законността на войната в Ирак по-горе (за Косово пък да не говорим).
  -----------------------------------
  "Осъществи се нахлуване в европейска държава, защото едно проруско правителство бе свалено под напора на протестиращи, желаещи страната им да подпише споразумение с ЕС."
  Е, тук фактите са предостатъчно. Протестите в Киев бяха автентични някъде до към Февруари. А след това - безпардонна намеса (финансова и материална) на външни страни и фактори и двойни стандарти (виж отношението към действията на "Беркут" и "демократите" от "Свобода" . Та този "внос" на "демократични практики" логично доведе до гражданска война. ... Което пък се оказа неочакван подарък за Путин. Колкото и лош да е Путин, подаръкът го направихте вие - факт !
  ---------------------------------------------------
  "Русия подкрепи сепаратистите с оръжие, в резултат на което се случи трагичното и престъпно сваляне на полет MH17. "
  Доколкото знам, официалното разследване засега мълчи, кой е свалил самолета. Но Вие вече знаете със сигурност кой е - така както знаехте за оръжията на Саддам през 2003 . Нали ???

 50. 50 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#43:"grand funk railroad"]Според проучвания на общественото мнение, България е най-проруски настроената страна-членка на ЕС. Това не е избор между Русия и Запада, а между ценности: от една страна са демокрацията и международните организации, изградени върху ясни правила, като ЕС, а, от друга – президентът Путин."

  Без коментар[/quote]........................................
  До протокола,Алиене!
  ..................................
  Не сме ние във новото ЕС! Словаците са.
  Ние делим второто място заедно с чехите?,колкото и да ти е странно,но според западните експерти чехи и унгарци са на път да ни заместят....
  ПС!Има го в сайта на оная грозната англичанка(според мен доста добър специалист) Катрин Аштън

  Антиседераст
 51. 51 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 850 Весело

  До коментар [#46] от "Rage Against":

  Да, прав си! Само дето се изсипват неимоверно много рубли на политическия ни пазар. ЕС изсипва доста евро, разбира се, но трябва да се изработят... Нямаме противовест! Коментара ми е просто идея, още от 1989-та.

 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":
  "Този човек би бил ИЗКЛЮЧИТЕЛНО подходящ за министър-председател на България."

  Не милси, че в България няма толкова качествени хора. Има, но не достигат до политически постове. Вземете пример с временното правителство. Сигурен съм, че очакваното сега правителство ще бъде съставено от по-слаби личности в сравнение с временното.

  подпис
 53. 53 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#21:"civis_eu_sum"]Ей Богу, тука ми трябва това, това и това, айде бръкни се, помогни, втора ръка, трета ръка, поне за тренировка техника да имаме.[/quote]
  С предстоящия крах на Русия такава,каквато е била досега,пред България отново се отваря историческо прозорче.Докога това прозорче ще бъде отворено не зависи от нас.От нас зависи да го използуваме максимално.Никак не виждам засега българският елит,който да е осмислил този шанс за България.Действително се оформя един нов дял от Обединена Европа-Източна Европа със своята посткомунистическа обществена специфика,тежнения и изостаналост.Към този дял на Европа утре ще се влее и огромната Украйна.Невъзможно е по-опитния,по-зрелият в исторически план европейски Запад да не се погрижи в ускорен порядък да поразчисти съветските отломки на европейския Изток,придобиващ сравнимост по територия и по население с него.Ако не го направи,ако не ,,западнизира,, Изтока,то и самият Запад ще изтлее в съвременния огромен и безпощаден свят.,,Западнизирането,, на Изтока на ЕС е безалтернативно,ако ЕС иска да продължи да съществува.
  Затова не е въпросът - ,,дайте на бедните роднини от Изтока малко самолети армаган,,.
  Въпросът е - ,,Дайте едно рамо за равиване на истинско гражданско общество,дайте едно рамо за преконструиране на келявата дъражава и нейните бездейни институции,ударете едно рамо за рагонване на наплодилите се и изпълзели от ракитака мурзилки....,,
  И когато станем реални,а не шикалкавещи по тангентата партньори и доверени съюзници,тогава и самолетите и другата железария ще си дойде на мястото.

  Homo ludens sum
 54. 54 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 501 Разстроено

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Напълно съгласен, как може един посланик да е в състояние да обобщи основните рискове и същевременно огромните възможности които разкрива бъдещето за изстрадалата ни държава, а нашите чугунени политици да са толкова бездарни - разликата в класите е толкова голяма, че се чуствам страшно подтиснат, и не искам да изключа никой от групата на бездарниците - като се започне от матряла Борисов и се премине през "нестандартните" в Реформаторски блок - всички могат само да се учат от г-н Алан.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#29] от "ha4o":
  Хачо, скъпи, не се дразни, това те кара да дезинформираш другите и, струва ми се, себе си. Русия просто си отива. Оттегли се и си помисли защо, какво й пречи и започни да работиш за нейните вътрешни проблеми. Така може да има и полза за теб.

 56. 56 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Великобритания е убедена, че е възможно да се извлекат ползите от шистовия газ, като същевременно се управляват рисковете


  Тук ме изгуби , да си дупчат Англия . Водата се пие , яде ... газа ако е там ще си е там и след 100г.

  https://www.youtube.com/watch?v=s_bqPVU0LWM

 57. 57 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#45] от "Веселин Дечев":
  Байно, ти ходил ли си на Запад от Сърбия?Там цялото общество изглежда и мирише на друго. Стига с тези комунистически разработки за гейове и гейки - това е периферна тема, която не определя развитието и атмосферата в тези държави. Мазохист ли си или хептен дребен рубладжия та оспорваш очевидни, потвърдени от историята факти: през последния 25 години десетки милиони от източна Европа и Русия заминаха на запад, където нямало ценности и гейовете се прескачат един през друг. Срам ме е, че има още хора като теб. Ти си за музея на сталинизма.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 501 Весело

  До коментар [#56] от "xyha":

  "Великобритания е убедена, че е възможно да се извлекат ползите от шистовия газ, като същевременно се управляват рисковете -
  Тук ме изгуби"

  Мухахахахаха, Вие сте изгубен от момента в който сте започнали да прибирате рубли...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 60. 60 Профил на ha4o
  *****
  Неутрално

  [quote#55:"авторът"]Русия просто си отива.[/quote]

  Не ми пука за Русия, мен ме притеснява къде отива България и ЕС!

  Станахме заложници на американски геополитически интереси, те успяха да сложат клин между Европа и Русия, а това определено е добре за САЩ!

  САЩ забъркаха кашата в Ирак и Сирия, сега там се пръкна ислямистка държава, а нас ни търсят, за да им вадим техните горещи кестени от там!

  Това ме притеснява, като български патриот!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz": мислех тоЧно същото, докато Четях текста. Не прави открития, ситезира онова, което не правят нашите политици. ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 64. 64 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  Тоа па...що не си гледаш Англията ?

  Набутай си шистовия газ там..все едно не слушаш дипломат ами газов лобист...

  "а информацията за растящия брой жертви беше потулена." - па туй изказване кърти всичките миФки - ка ше е потулена бре ! Нал инфото го получавате от Украйна, а не от Русия ?

 65. 65 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#55:"авторът"]Русия просто си отива. [/quote]

  А ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха...оле оле оле оле оле оле...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#49] от "Булаир":
  Ако 1/10 от това, което смяташ за ФАКТ беше истина, светът щеше да е ПРЕКРАСНО място, особено за МУРЗИЛКИТЕ

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#57] от "авторът":

  Байно, ако не беше лудото печатане на долари без покритие и силовото му налагане като платежно средство в търговията с петрол щеше да видиш един "прогрес" на запад от Калотина, ама на куково лято!
  Младежката безработица, демографския срив, здравеопазването ,пенсионната система оправихме ли ги или са по маловажни от правата на цигани и педераси, че се издигат в такъв приоритет?

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#54] от "NicK": Много си прав. ++++++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Русия никъде не е тръгнала, че да бъде спирана. За сметка на това НАТО планира да прилъже Украйна и САЩ да си разположат базите и ракетите на руската граница. Русия в момента просто се брани. Тези, които са тръгнали, а и не са спирали в последните 100 години, са САЩ.

 72. 72 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#67:"qvb21311044"]Ако 1/10 от това, което смяташ за ФАКТ беше истина, светът щеше да е ПРЕКРАСНО място, особено за МУРЗИЛКИТЕ [/quote]

  До коментар [#67] от "qvb21311044":

  А ти потърси факти И извън Атлантическия клуб ... Изисква повечко четене, а и ще се наложи да включиш мисловния процес, но не боли - опитай !

 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Нахално албионче както винаги... Колкото и дълго да говори, истината е дна, последната криза я забъркаха САЩ при подръжката на Великобритания, лъжливите приказки за ужким ОМП което Садам притежавал...
  Разбира се за 12 години война нищо не намериха....
  Но така са атглосаксонските империалета, лъат без да им мигне окото...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Гневно

  [quote#0:"статия"]Русия подкрепи сепаратистите с оръжие, в резултат на което се случи трагичното и престъпно сваляне на полет MH17. Русия изпрати свои военни части да се сражават в Украйна, а информацията за растящия брой жертви беше потулена.
  През последните 25 години имаше периоди, в които ЕС определяше Русия като стратегически партньор. Този статут вече е мъртъв и погребан[/quote]
  Цитираното представя същността на западната политика спрямо Русия - безогледни пропагандни лъжи за свалянето на самолета и руско военно участие във конфликта в ЮИ Украйна и безсрамното лицемерие затова че Русия била приемана като стратегически партньор и затова НАТО се приближи плътно до границите и.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#60:"ha4o"]Станахме заложници на американски геополитически интереси, те успяха да сложат клин между Европа и Русия,[/quote]
  Е,въпросът дали Русия не се стара 20 години да вбива клин между Европа и Америка с ,,троянски коне,, , шрьодеровци и пр. няма да го задаваме щом не щеш.
  А че украинската криза беше в голяма степен стимулирана от Америка-спор няма,очевидно е.Нещо повече-Украйна не е причина,а само повод...
  Накратко -
  Китай набираше сила в последните десетилетия упорито и нотклонно.Подразбира се,че икономика като китайската ще има все по-големи и по-големи енергийни потребности.При население на Сибир от 1 човек на кв.км и население в Китай от 100 души на кв.км. е ясно накъде ще се насочи апетита на китайския икономически дракон.
  Следователно,ако се чака до момента,в който Китай под една или друга форма ще придобие всичкото това енергийно богатство,то тогава и Америка и Европа оставаме с пръст в устата по отношение на руското наследство.
  Затова трябваше повод за една относително бърза икономическа война с Русия,след която ние и Америка ще имаме своя пай от руското имане.
  Иначе казано-вероятно с договореност между Китай,Америка и ЕС в момента тече една провокирана от същите война срещу Русия,след която тя няма да бъде повече фактор от ранга на големите.Повод за това беше Украйна.
  Накратко-това е.Като странични ефекти от тази подялба се явява свободна и независима от Русия Украйна-бъдещ трън за остатъците от Русия,укрепване на ЕС и омухоряване на руските жополизи в Източна Европа...какво неясно има.
  Е,сега като си евро- и български патриот...не те ли интересува Русията,Хачо.

  Homo ludens sum
 76. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Извадете й отровните зъбки на проскубаната мецана, знам че можете!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на wwwrrr
  wwwrrr
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много ми е забавно когато английски дипломат говори за анексии, да погледне историята на викторианската великобританска империя как е приватизирала половината свят и тогава да се перчи на Русия. Разликата между руската "агресия" в Крим и западната агресия по целия свят е че първите ги посрещат с цветя, а вас ви гонят с камъни и ви горят знамената, а деня в който ви изгонят от земята си обявяват за национален празник. Ей тва е разликата уважаеми империалисти. Крим е руски и хората там са щастливи, че се присъединиха към своята нация, това е истински законно и справедливо, онова което вие западни дипломати предлагате е незаконно и несправедливо - Крим да бъде окупиран от Украйна и да търпи украинизация, имената на руснаците да се сменят и Елена да става Олена, а в аптеките да не ти дадат обикновен аспирин ако не си го поръчаш на украински. Страхотен свят, засрамете се какво подкрепяте, вие нямате нищо общо със свободата изобщо не ви пука какво иска народа на Крим, както не ви пукаше дали индийците ви търпяха колониалното робство нали имахте по добри оръжия и ги избивахте щом кажеха гък. Западът е двуличен и този дипломат е олицетворение на лъжата и лицемерието.

 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Весело

  най-голямото и най-застрашаващото Балканите и Черноморския регион е руската агресия в Украйна
  _________
  Оф . този британски фен на чалгата и кючеците пак дрънка глупости пред иначе уважавания Атлантически Клуб !
  Ако беше искренен щеше да протестира срещу работодателите си в Лондон за дето тихичко с Меркел са се наговорили за удължението на Северен Поток да стига до Англия!
  Аглийското лицемерие е легендарно а най-важното е ние българите да знаем ,че най-голямата заплаха за Балканите винаги е бил исляма а британците в такива кризисни моменти винаги помагат на ислямистите както с Косово и Северен Кипър !
  Н.Пр. посланик Джонатан Алън ако беше приятел на България щеше да се държи по съвсем друг начин !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "няма признак за напредък в изграждането на интерконекторна връзка, която да докара газа до тук" - това е абсолютно вярно, нашите само планове правят и нищо не се случва с други думи помагат на рашките да ни изнудват вече колко десетилетия.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 81. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#50] от "XXXXL":

  Пак нещо не си разбрал. В случая става въпрос за ценности.
  Ако отново не си проумял, сравни само, този човек с руския посланник Исаков. И ако отново не вденеш, се замисли поне, защо Г-н Алън говори на български, а Др. Исаков на съветски и дали това е въпрос на (не)уважение.
  Понимаеш?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 82. 82 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Неутрално

  а хамериканците едни такива добрички

 83. 83 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#72] от "Булаир":
  Мисленето ми е винаги е вклюЧено, прав си нито боли, нито изморява. И мисля, Че това е главният повод да не представям рабиранията си за света за ФАКТИ....така постъпват фанатиците или платените

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#45:"Веселин Дечев"]Какви ценности бе?
  правата на циганите, гейовете и инцестите ли??[/quote] Не, явно ценностите включват и правото на разни войнствени фоби да пищят по форумите, без да им режат главите заради отделяне от строя. Така че би трябвало да цениш ценностите.

  Доброто е заразно
 86. 86 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "niko_tin":


  +++++++++

 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Както вече имах възможност да кажа при новината за смяната му, този посланик определено ще ми липсва!

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  лесно е един посланник на империя да говори за друга империя а българия да се чуди как на коя империя да прави дипломация
  руска турска англииска американска китаиска

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":


  Това го казвам няколко пъти вече. Джонатан Алън за премиер!

  BohrMottelson
 91. 91 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Жалко, посланник да казва на политиците ни какво трябва да се направи, а освен това да е прав

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 92. 92 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Обича я друг път. Просто за пореден път, си правят сметка друг да мре за техните интереси.
  Любовта на Англия към България датира от векове. И е в една посока - да не мърдаме, да сме покорна част на Турция. Промени, няма, няма и да има.
  Е, не може да му се отрече че е умен. Научи, както казваш езика ни, прави някоя и друга четка - все мъниста изключително полезни при купуване на разни диваци. Умеят го много добре.
  Ще ни пробутат, някоя скъпичка бракма, и човека ще си избие от всякъде усилията които е положил да изучи езика ни.
  Все пак е много по дипломатичен от дипломата на Франция, който преди години се чудеше що не сме във възторг от тяхната победа на някакво футболно първенство.
  Остава да видим, дали и той, като Принц Чарлз, ще мине из някои наши махали, да ни каже да си интегрираме братчедите.

 93. 93 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#88] от "dearblue":

  Най добре да правим дипломация за китайците. Далеч са.

 94. 94 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#78] от "wwwrrr":

  Можем да си спомним, и опиумните войни, срещу Китай. Това май е единствената нация, която в рамките на официална държавна политика използва наркотиците за военно-търговски цели.

 95. 95 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#57:"авторът"]Там цялото общество изглежда и мирише на друго. [/quote]
  Прав си. Бях в Белгия преди години. Много интересно общество са - и между другото, града в който бях, миришеше наистина на друго. Вечерно време вонеше направо на много мръсна тоалетна. Такава си им е културната традиция - пият си хората биричката, па като им се допикае - ми улицата е на тяхно разположение.
  За сметка на това - сутрин улиците миришеха на чистота. Но винаги на нещо миришеше.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Черноморския регион не е безопасно място. И Ирак не е, и Сириа не е, и Либия, Египет, Афганистан и т.н. и т.н. и само Русия е виновна, кой друг може да е?

 98. 98 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#55:"авторът"]Русия просто си отива.[/quote]
  М, да - отива си, отиде си и си прибра грузинските провинции, след това отиде си и си прибра Крим. На ред е източна Украина.
  А най-интересното, е че в някои страни с голям процент рускоезично население, започнаха да се замислят за това, че макар и да са руснаци, и те имат права.
  Според мен, очакват те сериозни потресения в светоусещането в близките няколко месеца.

 99. 99 Профил на ha4o
  *****
  Весело

  [quote#90:"Scharnhorst Effect"]Джонатан Алън за премиер! [/quote]

  Става за вице-губернатор!

  А Маккейн за губернатор, ще му спестим идванията да "съветва" премиерите ни!

  Новият световен ред се отлага за неопределено време, господа! Докато Путин е президент няма как да стане!

 100. 100 Профил на ha4o
  *****
  Любопитно

  [quote#87:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]

  Както вече имах възможност да кажа при новината за смяната му, този посланик определено ще ми липсва! [/quote]

  Поне даде ли ви по едно огледало армаган, както са давали на африканците преди да ги поробят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK