Наведената глава

Проектът на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови.

© Фондация Българска памет

Проектът на скулптора Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови."Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Акцентите са на редакцията.


Останах изумена и смутена от читателските коментари под една информация за паметника на цар Самуил, който скоро ще бъде поставен пред старинния храм "Света София". Коментарите бяха резки, категорични, дори гневни и изразяваха несъгласие с наведената глава на цар Самуил. Аргументите бяха, че българският цар трябва да бъде с гордо вдигната глава, за да ни вдъхновява и да ни вдъхва национално самочувствие. А наведената глава изразявала малодушие и униние, а особено сега нашият народ има нужда от кураж, смелост и самочувствие.


Смути ме неразбирането на хората защо цар Самуил е изобразен с наведена глава. Но преди това искам да изкажа поздравленията си към автора на скулптурната фигура Александър Хайтов за решението му. Искам да изкажа и недоумението си от преобладаващото мнение, изразено в коментарите. Разбира се, че не оспорвам правото на мнение и на неговото изказване. Именно затова искам да споделя и своето виждане.
Може би наистина подготовката за честването трябваше да започне много по-отрано. Да има обсъждане на скулптурната фигура на владетеля, а също и на мястото, където да бъде поставена. Защото


темата с паметниците вече стана травматична за обществото


Най-напред беше въпросът с разрушаването на мавзолея. Не престава негодуванието срещу паметника на съветската армия. Недоумения предизвиква и паметникът на руския император Александър II пред българския парламент. Липсата на паметник на хан Аспарух също е тема на обществен дебат от много време. Най-силно се нагнетиха страстите около саморазрушаващото се съоръжение пред НДК. Всичко това можеше да не създава толкова напрежение, ако се подхожда спокойно, с повече аргументи, ако се търси съгласие. Колкото и трудно да е това в общество като нашето.


Когато ние заставаме пред паметник, ние заставаме с приведена глава. Изразяваме почитта си с наведена глава.


Приведената глава е знак на почит и преклонение


Отблъскващото при паметника на Съветската армия е точно триумфалната поза и заплашително стърчащия автомат. Струва ми се, че дори този паметник, ако беше с приведена над жертвите глава, щеше да има много по-човешко излъчване.


Точно това е достойнството на паметника на цар Самуил – неговото покъртително отношение към ослепените му воини. Владетелят има много победи над византийската войска, но накрая е разгромен. Едва ли има друг владетел в световната история, който да е умрял от състрадание пред разгромената си войска. Именно в това е неговото величие. Това величие е по-голямо от неговите победи. Това е величието на човечността, на чувствителността, на състраданието.


Наведената глава на цар Самуил няма нищо общо с малодушната поговорка "Преклонена главица сабя не я сече". Наведената глава не означава единствено смирение. С наведена глава изразяваме също скръбта, благоговението, дълбокия размисъл. Можем ли да си представим "Мислителят" на Роден с гордо вдигната глава? Дори след победна битка сме длъжни да сведем глава, защото победата е извоювана с кръвта на храбрите воини.


Гордо вдигнатите глави, триумфалните пози, изразяващи подем, полет и възторг, са за безбройните партизански паметници, с които беше осеяна страната ни. По онова време нямаше нито болести, нито нещастия, нито смърт, а само блеснали жита и преливащи от радост лица, някои с автомати и бомби в ръцете.


А има случаи, когато едно поражение се вкоренява в националното съзнание по-силно, отколкото една победа. Пример за това е разгрома на християнската войска и сръбската държава в битката на Косово поле през 1389 г. Имаме и обратните примери – това е гротескното самоизтъкване с историята в съвременна Македония, превръщането на Скопие в Дисниленд от конници и царе в героични пози.


Сега, когато честваме 1000-годишнината от трагичната смърт на цар Самуил, внимателно следя изказванията на наши и чужди историци. Впечатляващото е, че


всички единодушно оценяват величието на българския владетел в неговото съчувствие и състрадание към ослепена му войска


Самуил не умира след разгрома на армията си на 29 юли 1014 г., а два месеца по-късно, когато пред очите му се разкрива трагичната картина на ослепената му армия. Цар Самуил остава в историята със своето състрадание. Затова то трябва да бъде отправната точка и когато разглеждаме неговата личност. Също и когато му издигаме паметник.


Историята има своя истински смисъл, когато ние извличаме поуки от нея за нашето съвремие. И тук личността на цар Самуил е несравнима именно с това универсално човешко качество – неговата чувствителност към страданието на хората. Именно липсата на това качество сред съвременните политици прави средновековния български държавник толкова обичан.


Изкушавам се да поставя един риторичен въпрос: хиляда години по-късно чия личност заслужава човешкото преклонение – на победителя Василий ІІ Българоубиец или на победения български цар Самуил? Убедена съм, че в осмислянето на трагизма има много повече човечност, духовност и величие. Затова нека да не се подхлъзваме лековато по величието на гордо изправената глава, а


да сведем глави пред сведената глава на нашия велик държавник


Днес имаме нужда да осмисляме пораженията и да черпим поуки от тях. Лесно се изпада във възторг от победите. Осмислянето на пораженията е по-трудно, защото изисква по-голямо вглъбяване. Но именно на това осмисляне може да се гради истинският патриотизъм и национално самочувствие. Затова се надявам наведената глава на цар Самуил да ни подтикне именно към вглъбяване във величието на състраданието.


Защото сме изгубени, ако изгубим и това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Такива сме ние .Искаме повече трагизъм и вайкане.Честваме обесването на Левски и смъртта на цар Самуил.Като започнем да честваме Раждане и победи може да мръднем малко напред.

 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Благодаря, Авторе ...
  ++++++++++++++++++

 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Весело

  Всички сме с наведени глави, защото има счупени плочки и кучешки найла, разбираема предпазливост, не може наперено като балкански емигранти в евтина верига за дрехи в западна столица.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  През призмата на споровете за този паметник, най-ясно се вижда, че всичко което бълваме срещу македонците като подигравка и насмешка, всъщност описва самите нас.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Съгласен съм с написаното, а паметникът е прекрасен!

 6. 6 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Голям проблем, няма що, скулптурата с каква глава да бъде???

 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Стигне ли се до "обяснителен режим", значи не е добре.

  Да добавят пред Самуил двама победени воини, които му поднасят дарове - това би оправдало наведената глава (гледа към тях), без да се налага да променят статуята?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 657 Неутрално

  За цял свят Рождество Христово е главният празник на християните, само за православните големият празник е Великден.

  Това е положението...
 9. 9 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Патетична статия. Никой не отрича величието на Самуил и храбростта му. Не отричаме и правото на загубилия на достойнство. Не отричаме и величавостта и на загубите, и на паденията, освен на победите и триумфа.
  Но има една нишка, която болезнено се повтаря в статията - състраданието, от което Самуил умрял при вида на ослепените си войни. Това може и да е така. Но може и да не е. Самуил е умрял само два месеца след съдбовната за нас битка, тоест напълно реално е да е получил рани, то които впоследствие да е умрял. Възможно е да е от изтощение, от някаква инфекция. Няма почти никакви сведения от този период. А и медицината не е била много напредничава. Васил Левски например е имал дълги години, до смъртта си незараснала рана на корема.
  Ако ли пък Самуил е умрял от сърдечен удар, то това е може би комбинация от напредналата му възраст, мъката от гледката на ослепените войници и тревогата за бъдещето на страната. Но подобни примери има в нашата история. Например цар Симеон Велики е умрял след като от Хърватия се върнал чувал с отсечените глави на двама негови висши пълководци, тръгнали да покоряват хърватите. Симеон също е бил на възраст и просто сърцето му не е издържало. Твърде възможно е и подобно развитие на нещата при цар Борис ІІІ, който през 1943 г. е бил напълно наясно, че Оста губи войната, България отново ще бъде на страната на губещите, неговата корона и съдбата на наследниците му е заплашена, Хитлер го притиска да праща войници на сигурна смърт на Източния фронт, да изтребва евреи, да преследва партизани...

 10. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Естествено, че наведената глава показва раболепност.

  Изумително е само, че това ще бъде пъвият паметник на владетел с наведена глава в световната история.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Любопитно

  Цялата тая патърдия за кво е ? Не е ли разрешено на хората да не харесват разни работи ?

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#8:"Jazzprom"]За цял свят Рождество Христово е главният празник на християните, само за православните големият празник е Великден.[/quote]

  Това си има известно теологично обяснение.

 13. 13 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Скромността е аристократично качество, изключително ценено в нормална среда, вярно е.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 14. 14 Профил на delyan_vd
  delyan_vd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "simo87": Добре сте го казали. Радвам се да има, все пак, и един паметник на владетел с наведена глава.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzprom":

  Предпочитаме мъчениците ,пред победителите

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  В БЮР Македония всички български паметници от титово време са с наведени глави - робите нямат право да изправят глави. Проводниците на великосръбският шовинизъм прокарват опорните си точки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Осмислянето на пораженията е по-трудно, защото изисква по-голямо вглъбяване."

  Иска и смирение. Вярата ни го предполага, но характерът ни се съпротивлява. Повечето българи не различават смирението от примирението и затова странят от него. Или егоизмът го задушава. Много въздействащ текст от Теодора Димова, много мъдър!
  Ще падне "философстване" на неин гръб, но и то е по-добро от безразличието.

  "Winter is Coming"
 18. 18 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#16:"korc"]В БЮР Македония всички български паметници от титово време са с наведени глави - робите нямат право да изправят глави. Проводниците на великосръбският шовинизъм прокарват опорните си точки[/quote]

  Велико и сръбски в една дума, нещо като велико албански, велико български, велико ислямски - далечно минало! Големите не ги интересуват националности, а способности, отдаденост и интереси, от много време. Историята е полезна, само когато е урок за бъдещето и настоящето.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 19. 19 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "неразбирането на хората защо цар Самуил е изобразен с наведена глава."

  Да поясним: Самуил е с наведена глава в духа на новата опорна точка - смирението.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  аз направо мисля, че прекомерното празнуване на самуил вреди на националното самочувствие. виждам някакъв банско-рански претекст и руски "невидими" машинации зад това. няма нужда изобщо от паметник на цар Самуил. айде моля ви са

 21. 21 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Разстроено

  в центъра има вече една комунистическа тирада на тема самуиловите войни, това са "скулптурните паметници" в градинката пред Невски до сергиите, не ги виждате много, заради сергиите и за щастие. това са комунистически извращения

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Гневно

  2/3 от българския народ тъне в мизерия - затова му дайте паметници! На ЦАРЕ! Ама нали си имаме един съвсем жив, нали? Дори поцарува малко. Вдигна ли ни ли... самочувствието?
  И зрелища дайте, повечко! Като няма хляб - да гледа народът как ядат ПАСТИ випбрадърите.
  ----
  ако има наистина нужда от ПАМЕТНИК, то на ослепените му войници паметник направете, идиоти такива. Без тях, докато са били зрящи, всеки цар е пълна нула. Забравихте ли Левски какво е казал за цар? Че си имаме султан - демек за какво се борим? А днес? За какво? И откъде да черпим самочувствие? Пак ли от царе?

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzprom":

  Великден е празник на Възкресението, или победата над смъртта. В католическия свят обаче процесиите на Разпети Петък са по-пищни от тържествата за Великден. Защо ли? Вземете се просветете малко, преди да се изказвате неподготвен.
  Относно паметника: съгласна съм, че цар Самуил е един от най-великите ни, но и най-трагични владетели. Мисля че авторите на паметника са успели да уловят този трагизъм. От друга страна обаче, на нас ни се иска поне един светъл лъч да има, ако ще и да е в миналото-на някакви времена, в които България не е задълбала в тоталното дъно. Може би затова не приемаме този тип композиции.

 24. 24 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Сега всичките тези обяснения защо е с наведена глава да се слагат на плоча под паметника !??!
  Да остане овековечено в паметник ослепената му армия и състрадателността?
  Вечна слава на единствения му разгром - кому е нужно това, питам аз?
  Състрадателност, милувки и целувки от владетел през 10-11 век, абе вие ненормални ли сте?

  Samuel was considered "invincible in power and unsurpassable in strength". Similar comments were made even in Constantinople, where John Kyriotes penned a poem offering a punning comparison between the Bulgarian Emperor and Halley's comet, which appeared in 989.

  Плюя на тази гнусна статия !!!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4344 Весело

  [quote#6:"wallenstein"]Голям проблем, няма що, скулптурата с каква глава да бъде??? [/quote]
  И от скулптури разбираш, гледам. Но иначе бързаш да си покажеш...."интелигентността".

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4344 Весело

  [quote#10:"galio"]Изумително е само, че това ще бъде пъвият паметник на владетел с наведена глава в световната история[/quote]
  Много ги разбираш нещата. Явно познаваш всички паметници по целия свят и в цялата история.

  Gunter glieben glauchen globen
 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  [quote#23:"izumena"]В католическия свят обаче процесиите на Разпети Петък са по-пищни от тържествата за Великден. Защо ли? [/quote]

  много уместен коментар. Така е, защото те се фокусират най-вече на страданията през които е минал Христос, докато ние - върху победата над смърта и греха.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#22:"Николай Теллалов"]/3 от българския народ тъне в мизерия - затова му дайте паметници! На ЦАРЕ! Ама нали си имаме един съвсем жив, нали? Дори поцарува малко. Вдигна ли ни ли... самочувствието?
  И зрелища дайте, повечко! Като няма хляб - да гледа народът как ядат ПАСТИ випбрадърите.
  ----
  ако има наистина нужда от ПАМЕТНИК, то на ослепените му войници паметник направете, идиоти такива. Без тях, докато са били зрящи, всеки цар е пълна нула. Забравихте ли Левски какво е казал за цар? Че си имаме султан - демек за какво се борим? А днес? За какво? И откъде да черпим самочувствие? Пак ли от царе? [/quote]

  Помислете отново, Цар нямате, не ви е позволено от царят ви в Москва - имате неуки, неработили и некадърни феодали!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Съгласна съм с Теодора Димова.

  "Затова се надявам наведената глава на цар Самуил да ни подтикне именно към вглъбяване във величието на състраданието.
  Защото сме изгубени, ако изгубим и това."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Право на авторът е да изобрази героя си по начин съотвестващ на идеята си. Право на зрителя е да я хареса или не. Спорът е безмислен, но ако в него се вкара историческа достоверност, може би ще де осмисли. Полезно би било за младите българи, които по общо мнение не се отличават с любознание да понаучат нещо повече за трагизма на нашите предшественици, на прага на 200 годишно византииско робство. Все пак това са последните българи живели наистина в силна, могъща и обширна България. Наистина Велика.

 31. 31 Профил на kalcho
  kalcho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Баси, колко болни мозъци има тук, явно нямат друга работа и ръсят мозък, който никой не им иска!!! Поспрете се малко и помислете, ама явно ви е трудно дори на един паметник да уловите посланието! Избиване на комплекси му се вика на това вашето!
  А иначе паметника е чудесен....

 32. 32 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 225 Весело

  Паметникът символизира преклонението пред самуиловите войни. Царят, като водач на църквата, е изправен , с патриаршеския кръст и свежда глава пред героите. Те са там - от другата страна на променадата, но малцина са ги забелязали.

 33. 33 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzprom":

  Ако беше отварял някога книга през живота си щеше да знаеш защо е така.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 34. 34 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Иначе паметникът е идеален, няма нищо общо с онзи кич в Скопие. Абсолютни глупости са това дали трябвало да е с вдигната или с наведена глава.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 35. 35 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Статуята ще има и постамент. Нажедената глава в комбинация с широк жест на дясната ръка със скиптъра може да се възприеме и като снизходителен, бащински жест.
  От това, което знаем за цар Самуил, той не е бил такъв човек. Бил е много властен, избухлив Дори не се е посвенил от братоубийство в името на трона. Всъщност това не се е възприемало като особен проблем в неговото време, когато националността е териториална (на кой владетел си поданик или на какво си владетел), а не етническа, както е след средата на XVIII век.
  Виждайки ослепената си войска той получава наистина апоплектичен удар и умира, но да не забравяме, че вече е бил стар, бил е в огромно напрежение от години - след 1001 година Византия е в настъпление в Мизия и Тесалия и след 1005 година е било ясно, че окончателният разгром на България е въпрос само на време. Един добър и опитен владетел като Самуил, не е могъл да не е наясно с това. Така че неговата ослепена войска е била просто последната капка за един вече стар мъж.

  E PLVRIBVS VNVM
 36. 36 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#35] от "PavelCZ":

  Скиптър - бабините ти трънкини.

 37. 37 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Паметникът е напълно в духа на времето - прегърбен, смачкан, преклонен

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Добър е паметника.
  Така е много по-въздействащ,пред вид трагизма на събитията.
  За компенсация на засегнатата гордост на маниаците за величие,издигнете в близост паметник с гордо вдигната глава на Боко,вечният победител!

 39. 39 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Като е на постамента, ще гледа отгоре всички, точно като владетел. Каква наведена глава видяхте?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 40. 40 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2498 Неутрално
 41. 41 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Велики личности са велики в загубата(Уилям Уолъс), жалки въшки са жалки и в победата(Сталин)!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#18] от "carwindwrclir":

  Да ви припомням ли масовите гробове в Хърватска, Босна и Херцеговина и Косово, или това е далечно минало.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#42:"korc"]Да ви припомням ли масовите гробове в Хърватска, Босна и Херцеговина и Косово, или това е далечно минало. [/quote]

  Кои по-точно, защото навсякъде има много, на Балканите повече от необходимото?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 44. 44 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това което е направил Хайтов за мен е кич!!! Уважавам авторката от други нейни публикации, но с тази не мога да се съглася. Оставете наведената глава, искам паметници, които са естетически издържани, а не поредния идиот да се упражнява на гърба на историята. ПАМЕТНИКА Е ГРОЗЕН! Не ми пука с наведена глава ли е или с щръкнал мустак! Искам красота, защото шибаната грозота е навсякъде около нас. Порутени сгради, сиви и безлични, разпадащи се паметници, които не приличат на нищо цензурно, безвкусни хотели и офиси никнещи като отровни гъби...
  Ако се чудите къде има прекрасен исторически паметник ще ви кажа: войнишкия паметник в Търговище дело на Любомир Далчев от 30-те години на миналия век. Невероятен е! А преди няколко дена възстановиха частите които бяха отчупени и сега е напълно завършен. Не ми се търси линк, но който иска може да го открие в Нета...

  Демократ за силна България
 45. 45 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#44:"stoedin"]Това което е направил Хайтов за мен е кич!!! Уважавам авторката от други нейни публикации, но с тази не мога да се съглася. Оставете наведената глава, искам паметници, които са естетически издържани, а не поредния идиот да се упражнява на гърба на историята. ПАМЕТНИКА Е ГРОЗЕН! Не ми пука с наведена глава ли е или с щръкнал мустак! Искам красота, защото шибаната грозота е навсякъде около нас. Порутени сгради, сиви и безлични, разпадащи се паметници, които не приличат на нищо цензурно, безвкусни хотели и офиси [/quote]


  Всеки паметник на личност е кич, защото човек може само ...........................................!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 46. 46 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "bette":

  Няма нужда от паметник на човека, който от около 970та година до смъртта си през 1014та година се бори за запазването на Българската държава, така ли?

  it comes from inside, just listen ...
 47. 47 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 662 Неутрално

  За пръв път да се съглася с Т. Димова, много добре казано.

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Аз пък съм изумена, че авторката и други коментиращи разискват сведената глава, вместо да се замислят дали този проект има някакви естетически достойнства! Погледнах в Гугъл и се натъкнах на няколко подобни паметници; бих казала дори, че разликата между хайтовото предложение и паметника в Скопие е единствено, че Самуил е изправен, а не е седнал на трон. Недоумявам кой решава, че паметникът заслужава да бъде издигнат и оставен за поколенията в центъра на столицата ни! От естетическа гледна точка той може да се определи като работа на занаятчийско ниво; той е банален, лишен от въображение и е безсилен да внуши каквато и да е идея: словоизлиянията на Димова за смиреността и пр. са резултат на нейната обичайна принудена екзалтираност и нямат никаква основа в самия паметник. Достатъчно е да го разгледаме малко по-внимателно, за да се убедим, че пред нас е един безличен, старомоден паметник-клише, каквито се произвеждат на конвейр от по-сръчни занаятчии.
  В Пловдив се подмяташе едно такова недоразумение, което най-накрая потулиха на едноименната улица, да видим каква ще е съдбата на това.

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#44] от "stoedin":

  Напълно те подкрепям! В Гугъл намерих снимки от Самуилова крепост, където има скулптурна композиция, дело на Борис Гондов - въпреки че е изградена по времето на социализма, 1982г., тя притежава завидни естетически качества и внушение.

 50. 50 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  На мен този паметник ми харесва!
  И статията на Т. Димова с нейните усещания и аргументи - също!
  Самата полемика за този паметник показва, че все още не сме излезли от батака на мизерното си късогледство, комплексарщина и агресия!
  Забравяме да се смирим и почитаме по-великите от нас!

 51. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzprom":

  Нямаш си представа, за какво говориш. По разучи малко. Четенето не е напусто.

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK