Лекарства за цял живот

Лекарства за цял живот

© Юлия ЛазароваПоследните два часа прекарах в тоалетната. Бях там по съвет на фармацевта ми. Всъщност това не беше моят личен фармацевт. Беше една много симпатична аптекарка от кварталната ми аптека. Тя ми каза, че единственият по-малко вреден начин да се отърва от старите лекарства е като ги изсипя едно по едно в тоалетната. И толкоз.


Хванах се да прочиствам домашната аптечка. По стар български обичай бях пазил лекарства от последните пет години с изтекъл срок на годност. Прерових всичко, събрах старите медикаменти в една торбичка и реших, че ще е най-добре да намеря място, където да ги оставя за рециклиране.


Преди да потърся в интернет, реших да обиколя кварталните аптеки с въпрос дали те извършват тая дейност. За моя изненада открих, че само между три пресечки мога да намеря около десет аптеки на различни вериги.
Влизах с торбичката, питах дали рециклират лекарства и получавах най-различни отговори.


"Тука не може.", "Не!", "Мене ще ме глобят ако ги взема.", "По-добре потърсете някоя аптека от големите вериги." и прочие.


Последната аптекарка се оказа най-разговорлива. Разказах й как от половин час не мога да намеря аптека, която да вземе старите лекарства. Тя ми каза, че за рециклирането им се говори от около година. Но все още не са взети мерки.


Попитах я за опасностите от старите лекарства. Тя ми се усмихна и каза, че опасността не е малка, тъй като това си е химия. Не може ей така да я хвърляме в контейнерите. Не стига, че старите лекарства са изключително силен замърсител, който трайно уврежда околната среда, ами съществува и рискът някой бездомен човек да бръкне в торбата и да се наяде с тия хапчета. Сподели ми, че даже старият деган е изключително опасен за тия хора. От спирта не трябвало да се притеснявам. Все някой щял да го изпие.


Разпитах я и за тоалетната. Тя каза, че


засега това е единственият начин

Разговорите за рециклиране на тия лекарства доникъде не били стигнали и все още няма ясно изградена система за изземане на старите медикаменти. А що се отнася до тоалетната – тая химия пак ще стигне донякъде, пак ще успее да замърси всичко по пътя си.


Единствената информация, която намерих за рециклиране на лекарства датира от 2012 година (виж карето). Тогава започват разговорите на здравното министерство за цялата процедура. Две години по-късно нещата не са мръднали. Остава обаче глобата за изхвърляне на токсични отпадъци, която е между 300 и 1000 лева.


Излъгах. Не съм стоял в тоалетната два часа. Торбичката седи до мене и все още търся начин да се отърва от нея. Явно обаче ще ми е доста по-трудно, отколкото очаквах. И


ако беше само моята торбичка, пак добре


Но тук става въпрос за невъзможността на всяко едно домакинство да рециклира старите си лекарства. А домакинствата в София май не са малко.


Рециклирането на стари медикаменти и невъзможността те да бъдат рециклирани в България днес ми напомня и за една история, която тръгнах да проучвам преди няколко месеца, но не стигнах доникъде.


Оказа се, че в България няма практика за рециклиране на химикали от големите печатници. Някои от печатниците, с които говорих имаха доброто желание да намерят място, където изключително отровните смеси да бъдат преработвани. В нашата страна обаче такова място не съществува.


На ден една голяма печатница събира огромни количества отровен материал, който просто няма какво да правят. И тъй като те остават с вързани ръце, предприемат най-простото нещо и изхвърлят химикалите в канала. В страната печатниците са между две и три хиляди. А на месец една голяма печатница събира около 200 литра от тая гняз.


После ходя на планина и ми мирише странно

Дали е от домакинствата и техните лекарства или от печатниците и отровните смеси, не мога да кажа.


Знам, че в момента имаме доста по-големи проблеми от рециклирането, но когато става дума за отровни смеси, които могат да нанесат трайни вреди на природата около нас и на нас самите, не мога да си замълча.


Страх ме е да ги хвърля тия лекарства в контейнера, понеже си представям как някой ще се нагълта с тях. Представям си докъде ще стигнат отровите, ако просто пусна водата в тоалетната. И така си седя с торбичката и доникъде не стигам.


Последното нещо, което ми каза симпатичната аптекарка беше, че съществувало вариант старите лекарства да бъдат връщани на мястото, откъдето са закупени. За жалост, обаче, не си пазя касовата бележка от 2011 година и не знам къде да го върна тоя витамин С. Пък и даже да намеря, къде трябва да го върна, се опасявам, че и в тая аптека ще ми откажат да вземат медикаментите.


Да изчистим България за един ден! Може би ще се окаже по-трудно, отколкото сме си представяли.Бележка "Дневник" - В наредба на Министерството на здравеопазването от 2000 г. е посочено, че лекарства с изтекъл срок на годност "се съхраняват от техните притежатели до осигуряване на предаването им за  унищожаване или преработване", както и че е забранено тези продукти да се изхвърлят в съдовете за битови отпадъци. Не е уточнено обаче къде и как частни лица могат да предадат тези продукти, а единствено как да процедират търговците на едро, вносителите и производителите с този проблем.


През 2011 г. здравното ведомство състави проект за наредба, в която се посочва, че стари лекарства могат да се връщат в аптеките откъдето са закупени след представяне на касова бележка, но наредбата все още не е в сила.


Допълнение: Вариант за легално изхвърляне на лекарствата с изтекъл срок на годност и на всякакви токсични отпадъци са организираните от някои общини кампании с мобилни събирателни пунктове. В София, със съдействието на БалБок, такива пунктове се разкриват веднъж месечно за по няколко часа в различни райони на града.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 998 Любопитно

  "рискът някой бездомен човек да бръкне в торбата и да се наяде с тия хапчета."

  Що за човек трябва да си да намериш в боклука шепа хапчета и да тръгнеш да ги ядеш?! По същата логика в боклука и не трябва да се изхвърлят и пирони, габърки, кламери, капачки от бира,.......

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  ми няккой дето бърка в кофите сигурно...

  Birds of a feather flock together.
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Минаваме към бои, разтворители, батерии, аерозоли, тонери и се хващаме за главата.

 4. 4 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Преди да потърся в интернет, реших да обиколя кварталните аптеки с въпрос дали те извършват тая дейност."
  аз пък сега пробвах в интернет, на този телефон пробвахте ли?
  Защото нямам нищо за изхвърляне и не ми се звни само да видя дали вдигат:
  http://www.balbok.com/bg/products/Sybirane-na-opasni-otpadytsi-ot-domakinstvata-

  Birds of a feather flock together.
 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  ако има завод за отпадъци, съдържанието на тези контейнери ще минава по един конвеир където бедни работници ръчно ще отделят немагнитните отпадъци които се рециклират

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#2] от "rldkfl":

  Човек дето лапа всичко дето намери си е пътник, независимо дали ще попадне точно на хапчета или на пирони. Не мога да разбера логиката да гълташ неща, които даже не приличат на храна, с идеята да се нахраниш.

  Fail with honour then succeed by fraud
 7. 7 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  Лично съм виждал на битака клошари да продават лекарства втора употреба!!!

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "rldkfl":

  Това е само за София, а както знаем София не е България. Проблемът иска генерално решение: поне във всяко населено място, където има медицински пункт.

 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi"Много от бездомните са умствено изостанали и би трябвало за тяхно и обществено добро,да се прибират в общежития от затворен тип извън градовете.

 10. 10 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Впрочем, сроковете на годност на доста лекарства не отговарят на реалните (т.е. в действителност са много по-дълги), но фармацевтичните компании нарочно пишат по-малки срокове, за да си нямат проблеми с някоя нежелана лекарствена реакция. Например, преди време четох за един експеримент с 20-годишен аспирин, който си действал като пресен.

  Не казвам, че всички стари лекарства са ОК (особено антибиотици и сърдечни глюкозиди с изтекъл срок не трябва да се вземат), но пък и не е нужно непременно да се хвърлят, защото си е сериозно разхищение на средства.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 11. 11 Профил на Ivailo Asparouhov
  Ivailo Asparouhov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Приятелю, темата която повдигаш е изключително сериозна. Дано скоро има положително развитие по въпроса. Докато чакаме това да се случи предлагам да занесеш торбичката в парламента. Там имат нужда от сериозно надрусване, чункин вземат, че прогледнат най-сетне.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "paf":
  това генерално решение ще струва някакви пари нали...

  моето беше просто един резултат от гугъл...
  има и в Пловдив, сигурно има и в други градове, е ако си от малко село сигурно и аптека няма, не че това е добре....

  http://www.plovdiv.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-2/

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "issunbōshi":

  Не да се нахрани, а да се лекува, болести има колкото щеш дори по хората с работа и подслон. Който бърка по кофите за храна с изтекла годност, би гълтал и хапчета с изтекла годност, рисковете са впрочем едни и същи.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  коментирам само края на статията:
  да я изчистим, ама не от обикновените боклуци трябва да се почне, а от политическата и социално-икономическата система. Тя е източник, "производител" на почти всякакъв вид отпадъци - от буквални до преносни.
  Ако само чистим всякакъв сорт фъшкии, то вечно трябва да стоим до задния проход на системата, която бълва ли бълва... върху нас.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#4] от "rldkfl":

  Информацията, дадена от Вас е полезна, все пак е направено нещо, но изобщо не решава въпроса. Важи само за София, след обаждане по телефона, мобилно събиранев някакъв подвижен пункт веднъж месечно...не е голямо улеснение за гражданите.
  А химически отпадъци има прекалено много, а темата е много важна.
  Задължително трябва да се организират постоянни пунктове, като за старите лекарства най-естествено е това да са аптеките. В Германия даже шишетата от течни лекарства се събират там, защото е забранено да се изхвърлят в контейнерите за стъкло.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Пийте си хапчетата!
  Пари сте дали.

 17. 17 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#9] от "sabbath":

  то много и в бюрокрацията, а и в някои фирми са такива. уви държавата ги е оставила просто да се разхождат и да вредят на себе си, но не само

 18. 18 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Във всеки район на Виена има по едно място, което представлява ограден голям двор, в който има контейнери. Правиш ремонт и трябва някъде да изхвърлиш старите мебели - отиваш на това място, където любезният господин ти посочва правилният контейнер и всичко е наред. Има контейнери за строителни отпадъци (за малки ремонти), за старо електрооборудване, опасни отпадъци, хартия и т.н. Много просто и ефективно решение. Ние тук се опитваме да открием топлата вода.

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Марти Левчев, може би за първи път няма да се съглася с тебе напълно. В държавата може да има между две и три хиляди печатници, но много малко от тях работят с технология, водеща до отпадъчна "гняз". И при проверки от Инспекция по труда се дават предписания как да се унищожават отпадъчните материали, като задължително изписват нормативната уредба, на която се опират.
  Иначе - да, трябва да опазваме природата и хората. За това е нужно и добро законодателство, и контрол по спазването му.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 957 Разстроено

  [quote#3:"Lemmy"]Минаваме към бои, разтворители, батерии, аерозоли, тонери и се хващаме за главата. [/quote]
  И аз!
  Хайде батериите, старите зарядни и ДСМ-и, ги предавам в магазините, ама никой не ще да приеме принтерите, мониторите, клавиатурите!Макар, че по закон магазините които ги продават, трябва да организират и приемането на старите!
  [quote#18:"axo"]Във всеки район на Виена[/quote]
  Говорим за България!
  И реално погледнато, тук за много още неща, свързани с опазване на природата, има да откриваме топлата вода!
  Похвално на автора за статията!

 21. 21 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  През 2011 г. здравното ведомство състави проект за наредба, в която се посочва, че стари лекарства могат да се връщат в аптеките откъдето са закупени след представяне на касова бележка, но наредбата все още не е в сила.

  - да бе, то срока им на годност изтекъл, а аз ще пазя касовата бележка за покупката им - юридикус нон-сенс.
  да го направят като старите батерии - всяко място, което ги продава, да сложи едно отделно кошче за връщането на лекарства с езтекъл срок на годност, и така.

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Това да бяха сериозните проблеми на страната !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#21:"stoner_boner"]стари лекарства[/quote]
  Приемам писанието на Левчев само по принцип! Иначе имам болни родители, гледал съм тъща, болна от рак, но лекарства ми останаха малко, така че тук автора просто не е уцелил, аналогично е и положението с печатниците, където едва ли се използват тези технологии! Дразни ме, това че Левчев пише са теми, които са далече от реалността, което подсказва за едно голямо разминаване между различните класи в БГ и проблемите които ги вълнуват!
  Всъщност, и аз имам проблем, чудя се дали мога да изхвърля неизядения черен хайвер на боклука, или ще го намери някой клошар!

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "capricorn2014":

  не изхвърляй злато, ще остане на сметището милиарди години
  ако имаш за изхвърляне диаманти, може да се изгарят в среда на кислород:
  https://www.youtube.com/watch?v=0tcP9SLKEG4

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Събирам стари лекарства в една торбичка на балкона и чакам 8 ноември, когато по график в моя район ще събират вредни отпадъци. Ще видим какво ще стане.
  Трябва непрекъснат натиск в/у чиновниците, иначе няма спасение!

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  Аааа идиоти дал господ, даже предимно тези дето ровят не са съвсем в ред в главата. Нищо чудно на някой да му хрумне, че е добра идея да глътне едно аспиринче произведено преди десетина години. Вероятно няма да му стане нищо от аспиринчето, най-много да се изповръща, но ако не е аспиринче, а силно успокоително несъвместимо с алкохол?

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#18] от "axo":

  И в Дания е така. За улеснение на потребителите, на опаковката пише задължително как да се изхвърля. Даже има глоба, ако си позволиш да изхвърлиш неправилен боклук на неправилното място.

  А стари лекарства приемат във ВСЯКА аптека.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#23] от "capricorn2014":

  Изхвърлянето на токсични отпадъци може да е далеч от реалността в държава от третия свят, на тях не им дреме особено в каква отровна кочина живеят, но за България си е проблем.

 29. 29 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "luda_krava":

  Аз написах, че по принцип съм съгласен, но едва ли точно лекарствата са проблема! Впрочем ето една тема за размисъл, влез в някой супермаркет и виж сроковете на годност, доста са към края си, а има и доста с изтекъл, постоянно персонала пълни количките с продукти с изтекъл срок на годност! А какво се случва с тях знаеш ли!?

 30. 30 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#29] от "capricorn2014":

  Не се изхвърлят, със сигурност! В най-добрия случай ги продаваткато храна за кучета, в някои други предприемчиви собственици на супермаркети отварят будки за хамбургери до самите супермаркети.. Както казват някои, като минело през огън нищо му нямало

  Fail with honour then succeed by fraud
 31. 31 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Прав е авторът - имаме много проблеми, но това не означава, че трябва да си затворим очите като срещнем още един. И аз като него преди 5-6 години се чудех какво да правя с едни стари лекарства - и след известно лутане просгто свършиха в кофата. Просто понеже не намерих вариант макар и аз като него да видях,че в кофите явно е забранено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK