Оперетъчен "семеен скандал"

Преговарящите: Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева от ГЕРБ /в средата/ и Петър Москов, Трайчо Трайков, Корман Исмаилов и Димитър Танев от реформаторите

© Юлия Лазарова

Преговарящите: Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева от ГЕРБ /в средата/ и Петър Москов, Трайчо Трайков, Корман Исмаилов и Димитър Танев от реформаторите"Дневник" препечатва коментара на политолога Огнян Минчев от "Фейсбук". Анализът е писан преди преговорите на 15 ноември. Заглавието е на редакцията


В продължение на цяла седмица новинарският поток е плътно наситен с публичните диалози между лидерите на Реформаторския блок и между представители на РБ и ГЕРБ. Поредица от позиции и оценки се изказват само за да бъдат много скоро атакувани, отхвърлени, променяни или оттегляни.


"Трикът" на Лукарски, реформаторският сюжет "Борисов - премиер, да или не...", както и предусловията и застраховките за политически консултации превърнаха темата за евентуална коалиция между ГЕРБ и РБ в любима дъвка на всяка медия.
Кой за какво е готов "да чупи ръце" и кой няма да си подаде ръката за чупене... Всичко това заприличва на пародиен флирт между партньори, които нямат търпение да се обяви денят на развода им още преди да са се събрали. Към всичко това се прибавя и информацията, че г-жа Кунева е с намерение да организира вътрешнопартиен референдум за... евентуалното участие в бъдеща коалиция.


Дами и господа от РБ и от ГЕРБ, при цялото ми уважение, това е несериозен подход към проблем, който е от важно национално значение. От вашата взаимна сериозност в подхода ви един към друг зависи в значителна степен възможността България да има отговорно правителство през следващите месеци и - може би - години.


Сериозното партньорство, сериозните разговори за коалиция са дискретни и внимателни. Необходимо ли е един външен човек като мен да ви го напомня?


Пресечните точки, сферите на съгласие, както и разногласията трябва внимателно и практично да се дефинират в непублично работно общуване между вас, да бъдат положени усилия за сближаване на позициите и едва тогава да се излезе пред обществото с позиция за постигнато съгласие или установена невъзможност за коалиционно партньорство.


Защо превръщате една от малкото разумни възможности за коалиционно сътрудничество в публичен спор със стилистика на панаир?


Ако РБ държи да бъде възприеман като сериозна политическа сила, публичните разногласия между лидерите трябва незабавно да бъдат прекратени. Борисов и другите лидери на ГЕРБ също трябва да се въздържат от оценки - каквото и да им струва това в психологически план.


Освен ефекта на смразяването, породен от продължаващото копаене на пропаст между малката и голямата партии на ЕНП, публичните заяждания и неадекватните реакции в отговор на "закачките" създават ефекта на димна завеса пред реалните процеси на договаряне между основните политически играчи в навечерието на новия парламентарен мандат.


Хората все по-основателно се питат какви договорки текат зад кулисите, ако партньорите в най-спряганите коалиционни формати разиграват оперетъчен "семеен скандал"? Коалиция вдясно от центъра е желанието на голямото мнозинство десни избиратели. Това, че те могат да останат разочаровани е по-малката беда. Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията, след като политическите сили, претендиращи, че могат да го освободят, предпочитат да разчистват сметките помежду си, преди изобщо да са се хванали за сериозна работа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 546 Разстроено

  Господа Реформатори, не се цепете, съгласувайте политиките си и престането с несвързаното говорене, защото ще загубите гласоподавателите си!

  Proud to be anonymous!!!
 2. 2 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 220 Неутрално

  "Дами и господа от РБ и от ГЕРБ, при цялото ми уважение, това е несериозен подход към проблем, който е от важно национално значение."

  Прав е Минчев. Нито РБ, нито Герб се оказаха на висотата на проблема.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 660 Весело

  е че то това е ясно на всеки, завършил поне 8-ми клас.
  но и с включването на професори в дебата няма да се стигне много по-далеч...
  да си налягат парцалите, да се разбират или не, и да вървим към правителство или избори! толкова е просто!

 4. 4 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 439 Неутрално

  "Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията, след като политическите сили, претендиращи, че могат да го освободят предпочитат да разчистват сметките помежду си преди изобщо да са се хванали за сериозна работа."

  Много точно! Омръзна ни! Хайде хващайте се за сериозната работа, ама не ни чувате май!

  Happy face says, adios !
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Борисов и другите лидери на ГЕРБ също трябва да се въздържат от оценки - каквото и да им струва това в психологически план.На г-н Борисов нищо не му струва.Както се казва,ако искаш да водиш с него интелектуален дуел,няма да е честно,той не е въоръжен.Иначе съм съгласен с г-н Минчев,че този накокошинен тон трябва да спре и от двете страни.Чакаме другата седмица.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията"

  Точно ! Пък дано се разберат в РБ колко хора, от кои партии ще преговарят и да започнат да говорят по същество, за сериозните проблеми. Не да се крият зад имена и общи фрази. В противен случай остава едно празно говорене /за чупене на ръце/, една прекалено детинска емоционалност/Москов/ и лош привкус.
  Ако, пък не - да не се губи време и нови избори

 7. 7 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 775 Любопитно

  "От вашата взаимна сериозност в подхода ви един към друг зависи в значителна степен възможността България да има отговорно правителство през следващите месеци и - може би - години"

  Няма как да стане няма мнозинство

  Подход на един към друг по-точно ГЕРБ-ДСБ,ГЕРБ-СДС,ГЕРБ-ДБГ и т.н

  към кой да е този подход като всеки дърпа за себе си ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  "Коалиция вдясно от центъра е желанието на голямото мнозинство десни избиратели."

  И аз така се надявах, но напоследък съм разколебан. Продължавам да задавам един и същи въпрос към привържениците на РБ и досега никой не ми е отговорил: щом ГЕРБ са мутромилиционери, кой е подходящия партньор на РБ?

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#2] от "Жупел":

  Властта много блазни много хора, особено такива като Пръмова, които вече са се докосвали до нея.

  Proud to be anonymous!!!
 10. 10 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Явно оптимистите са доста. Мисля, че правителство няма да има или ако има, ще е наредено от друг, а не от Боцко. Мафията е жива

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#6] от "daam":

  И новите избори няма да дадат решение на проблемите! България е в безпътица, и затова огромна вина имат политиците! Всички трябва да се извинят! И Филип Димитров и Костов, за съсипията на промишлеността и селското стопанство, и Паси и Луджев, за прословутата риформа, и НАТО, дето ни остави с два руски самолета, И Сакскобурготски и Станишев, за ЕС, дето така и не разбрахме, колко сме получили и колко дали, и за балона на имотите и кредитите! И едва след това да кажат какво предлагат! Що се отнася до мафията, няма по-голяма мафия от тази на еврофондовете и държавните поръчки, именно и те са причината да няма никаква нормална икономика!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#2:"Жупел"]Прав е Минчев. Нито РБ, нито Герб се оказаха на висотата на проблема. [/quote]
  Глюпюсти!

  Че точно това е и проблема и "бурбътъ" между тях е закономерна и неизбежна като борбата на болшевиките с меншевиките!

 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Огнян Минчев както винаги на висота. Удоволствие е за мен да го чета. И да проблемите са точно такива като ги описва, и двете партии се държат като махленски клюкарки, вместо да се съсредоточат върху проблемите наследени от Орешарски и да се опитат да извадят България от калта в която е затънала. Ако ни предадат ние избирателите няма да им простим!

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 842 Неутрално

  [quote#9:"Alee"]Властта много блазни много хора, особено такива като Пръмова, които вече са се докосвали до нея. [/quote]

  Така си е, като наркотик е.

 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "Сериозното партньорство, сериозните разговори за коалиция са дискретни и внимателни. Необходимо ли е един външен човек като мен да ви го напомня?"

  Така ще да е, несериозно ще изглежда всичко, до като малките, които искат да присъединят силите си, в името на общото добруване, не започнат повече да се вслушват, отколкото да празнословят от какво се разграничават !

 16. 16 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Многото "загрижени" политолози, социолози, АНАЛизатори и пр. баячки, с непрекъснатото си говорене постигат обратен ефект. Коалиция между ГЕРБ и РБ не виждам как ще се случи. Борисов няма никакво намерение дори с пръст да пипне Пеевски, още по-малко Доган, тъй като е неделима, основна част от схемите на задкулисието и това предполагам е ясно на всеки с два грама мозък в главата си. Така че спестете си всякакви напъни и упражнения по темата. Единственият вариант е ако РБ си затворят очите в името на това, че трябва "Да спасяваме България, бла-бла-бла", но това ще е и техния край.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#13:"foxa5"]Огнян Минчев както винаги на висота. Удоволствие е за мен да го чета. И да проблемите са точно такива като ги описва[/quote]
  Фокси, видният отвсякъде политолог Оги ви манипулира, бе!

  Въпросът е кардинален и е за принципа, по който ще се подходи.
  Образно казано - дали през "шокова терапия" или с "плавен преход".
  Оги ви будалка с технологията на упражняване на властта.
  Която налива вода в мелницата на "плавния преход".

  Термините "шокова терапия" и "плавен преход" ги употребявам съвсем умишлено. Не само защото съм на мнение, че за това става въпрос, а и защото българчетата имат опита на собствен гръб вече от подобен избор ...

 18. 18 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#8:"Blood Red Skies"] щом ГЕРБ са мутромилиционери, кой е подходящия партньор на РБ? [/quote]
  Като погледнеш кои са на втората редица след Кънев и Кунева и ти става пределно ясно, що за реформатори са и що за блок са!

  Тъжна работа!
  И малката надежда дето имах, се изпари!

 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Ако има две партии и по-голямата от тях не желае промени и иска запазване на статуквото, дори и да се обединят и да управляват заедно, промяна няма да има. Обединение заради самото обединение, това ли иска Минчев?

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Не може да не се съгласи човек с Минчев. Докато текат преговорите ( да не говорим за времето преди да са започнали) изказвания които не спомагат, а в някои случаи дори провокират прекъсване, са според мен напълно неуместни.
  И още нещо важно, доколкото нашето доверие, към евентуалната бъдеща коалиция ще определя и нейния обществен кредит на доверие, подобни "закачки" и изказвания, само го намаляват.
  Не би трябвало да се пропилява този макар и не голям и доста труден за постигане шанс.

 21. 21 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  Цитат: ...Ако РБ държи да бъде възприеман като сериозна политическа сила, публичните разногласия между лидерите трябва незабавно да бъдат прекратени. Борисов и другите лидери на ГЕРБ също трябва да се въздържат от оценки - каквото и да им струва това в психологически план...

  Ами в общи линии е прав г-н Минчев...! Ама пусти болни амбиции и всичките влюбени в себе си...! Ще изгорят юргана, заради едната бълха!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 22. 22 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На първо време Радан е хубаво да се въздържа да говори от името на целия РБ и да почне да се държи като един от 5 или 7 лидера...колкото са там.
  Соловите му изпълнения а ла Драгалевски вожд първо не му прилягат и второ не водят на никъде.

 23. 23 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Нещо не разбирам защо всички напъват РБ за отстъпки, а позициите на ГВРБ да са непоклатими.
  Като нямат мнозинство, да се съобразяват и те.
  А ако се иде на нови избори, ще видим как избирателите на Герб ще оценят предложеното Военно министерство на БСП, отказа от изгонване на ДПС от Съдебната система и всички останали странни врътки на ГЕРБ през последната седмица

 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Съгласен съм с мнението и препоръките на Огнян Минчев. Надявам се да греша, но ми се струва, че преговорите са предварително обречени. Дано не съм прав в преценката си, че Борисов търси причини пред електората си, с които да извини явното си нежелание за управление с РБ. Поради простата причина, че не желае реформи и промени на статуквото.

 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  И защо само РБ трябва да отстъпва?
  ГЕРБ са спечелили изборите - да си правят правителство.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Да се поучат от БСП и ДПС как се правят коалиции без да се замерят с кал предварително. След развода - може.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 598 Неутрално
 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#8] от "Blood Red Skies":

  Нишата в която бе натикана страната предполага, че въпреки генезиса си, ГЕРБ е единствения възможен политически партньор. Казвам това с болка, защото съм привърженик на ДСБ. Съзнавам, че ''бутикова'' партия не може да спечели изборите в страна, където жълтата преса е настолна литература, чалгата е най- слушаната музика, а цигани и студенти си продават гласа за 30 лева.

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  е.. г-н Минчев е прав донякъде, но в същото време и не е прав...
  Простата истина, че гласовете на ГЕРБ и РБ не стигат за стабилно правителство. Трябва още някой. По тази линия избирателят рано или късно, по-вероятно рано, ще се яви на поправителен. Това се осъзнава и от двете формации и е основен мотив в поведението им.
  От друга страна не е добре да се гледа с хоризонт няколко месеца - добре е да се направят известно компромиси и да се състави правителство с ясната мисъл, че евентуалното преразпределение на избирателите ще е функция именно на ДЕЙНОСТА на това правителство. Тъпо е реформаторите да предполагат, че ГЕРБ няма да се справи, по-мъдро е да се ВИДИ как и доколко ГЕРБ се справя. РБ трябва от тук насетне усилено да работи по този въпрос - да има правителство водено от ГЕРБ, което да се контролира от вътре и от вън какви ги върши. Такова развитие пък е нежелано от ГЕРБ - казват, че правителството им ще е заложник на коалиционните си партньори. Е да ама няма друг начин нека в процеса на реалните решения на проблемите, повечето от които ще трябва да се гласуват в Парламента, да са критерий кой какви ги върши. Виртуалните предварителни представи вредят и на двете формации.

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2934 Весело

  "Преди изобщо да са се хванали за сериозна работа."

  "Политици" и работа.
  Айде, де...

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  кой още продължава да чете Огнян Минчев?

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Ще ви припомня поведението на СК в предишния парламет - СК галсува "против" 3 вота на недоверие към тогавашния кабинет на ГЕРБ, гласува "за" 3 Бюджета на ГЕРБ... това ако не е подкрепа, не знам какво е. Но гласува "против", заедно с БСП за приватизирането на ППФ, "против" , но със съвършено различно мотиви от БСП. Такива гласувания против ГЕРБ имаше няколко във втората половина от мандата, но до едно бяха мотивирани от принципни "десни" позиции. Припомням сагата Белене, новият договор за газа и Южен поток. В крайна сметка по много от тези въпроси постъпи така, както предлагаше СК, което не пречеше на Боко непрекъснато да мрънка. Точно това трябва да правят и сега РБ, но този път вероятно с фактическо участие на министри (зам. министри) в правителството. Същите проблеми стоят и днес - в енергетиката, в банковата система, а за съдебната система да не говорим...

 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#23] от "windglider": прав си но ще се самоцитирам - казах го някъде през 2009, актуално е и днес... Да, ГЕРБ ще загуби гласове - и наистина загуби 250 -300 хил. гласа. Да, вероятно на следващите избори ще загуби още толкова... но какво от това? Какво правим междувременно? Докъде ще затънем, ако ГЕРБ се провали отново? Какво ме грее мен (или теб) че се провалят?
  Отново имам (вече по-малка) надежда ГЕРБ да се справят по-добре и на тази надежда трябва да се даде шанс. Нека проверим

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  [quote#25:"grand funk railroad"]ГЕРБ са спечелили изборите - да си правят правителство[/quote]
  Е, и? Искаш РБ да остане в опозиция. Каква полза за нас, десните избиратели, от реформатори в опозиция? Какви реформи се правят в опозиция? Аз лично не искам да съм в опозиция заедно с БСП(к) и производни.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  [quote#31:"Николай Теллалов"]кой още продължава да чете Огнян Минчев? [/quote]
  Нали? Виж го и колко е дебел.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]Отново имам (вече по-малка) надежда ГЕРБ да се справят по-добре и на тази надежда трябва да се даде шанс. Нека проверим [/quote]
  И аз така.
  +++++++++

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#12:"xm..."]Глюпюсти!
  Че точно това е и проблема и "бурбътъ" между тях е закономерна и неизбежна като борбата на болшевиките с меншевиките![/quote]
  Една забележка, с позволение - намекът за бройката е правилен, но мисля, че проблемът е в борбата между болшевики с болшевики. А главният проблем е, че глупава общност излъчва глупави, второразрядни партии и лидери.

 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Прав е г-н Минчев. И както той е зарязал пристрастието си към ГЕРБ, хубаво е същото да се случи и в партията.

  Малко извън темата към "Дневник". Как става препечатването от Фейсбук в сайта?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3231 Весело

  До коментар [#37] от "Мърмор":
  Не, не съм съгласен.
  Държа си на примерчето, защото си мисля, че е достатъчно многопланово, та да отразява мнението ми за природата на случващото се.
  Въпреки, че разбирам риска от плакатното възприемене и реакция на етикетчетата. Като вашето ...

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС/те искаха т. нар. "банкова ваканция"/, отдавна са се разбрали как да си поделят откраднатото от КТБ и как занапред да разпределят "порциите". Тези "преговори" не са нищо повече от един театър на абсурда и опит за заблуда на публиката - българските граждани!
  На 01.10. Борисов оттегля жалбата си срещу Йор. Цонев и делото е прекратено, Метин Казак от ДПС е предложен за посланик в Катар........
  "Каква реформа в съдебната система искат реформаторите
  - тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи", казва в интервю за вестник "Преса", взето в неделя привечер, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов."
  Очаквайте продължение.

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]Отново имам (вече по-малка) надежда ГЕРБ да се справят по-добре и на тази надежда трябва да се даде шанс. Нека проверим [/quote]
  Да проверим с поредното настъпяне на мотиката?
  Какво очаквате? Мотиката да е другаде или да и е омекнала дръжката, та да боли по-малко?
  ГЕРБ я игра тази игра през 2009-2013. Няма да коментирам финала, а се вгледайте през тези 3 години какво стана.
  Сега юнаците са си същите. Даже в нощта на изборите плътно зад рамото на ББ се кипреше Лъчо Мозъка. Какво очаквате, след като дори Лъчко не е изпаднал не само от каруцата, но и се вози още на капрата?
  Същите да се справят по-добре? С какво?
  Е, ще скърпят бюджет, ще се крета криво ляво, от криза в криза ...
  Само че голямата, основната криза е кризата на елита и обществото. Визия, визия липсва! Това, което се предлага от ГЕРБ и Огнян Минчев е технология, моментни реакции на моментните проявления на кризата. Вместо да се действа в основата, корена на кризата.
  Трябва да се посегне на елита. Това първо.
  Посягане не лично и с договорки, на "наш" и "ваш", не накаква конвентна репресия, дори и с Пеевски, а с извеждането на правилата. Които даже са написани и се приети формално! И кото да се задвижат, та да отсеят читавото от недъгаво просто като ги поставят в равни и обективни условия на състезателност.
  И да се освободи енергията на хората. Не с рязане на администрация, администрацията процентно не е толкова много според средните стойности за Европа, а с рязане на идиотски предоставените и правомощия да се меси и затлачва всьо и вся. И на калинките с амбиция в нея.
  За тези две задачи гаранция и основен камък е пипането на Съдебната система.
  Те ви трите въпроса, по които РБ са прави, а ГЕРБ не ще да се захваща. И не само заради местните избори догодина и президентските по-догодина ГЕРБ бягат от това, а защото самото им разбиране за цялостната система на взаимоотношения е такова, че сегашното състояние, дори да им убива тук-там, да им носи донякъде дискомфорт, им е разбираемо, а деугото - не е. Доказвали са го и сега, дори в момента, ви го доказват. Само вижте днешното изявление на ББ за прокуратурата.

 42. 42 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Огнян Минчев - поредният авторитет на заплата към Държавния департамент....

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#24] от "yorddj":

  АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА Е, че ГЕРБ са зависима и клиентелистка партия заложница на некомуноинтереси на БКП(бсп), ДПС (дс) и нежелае реформи, търсейки конфронтация за да отстрани дясното, както КОСТОВ бе отстранен и залят с мръсна и воняща червена помия за да бъде удавен завинаги през всичките тези години повече от 15 откакто не е на власт.

 44. 44 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 767 Неутрално

  ами без костов който е единствения сериозен държавник имаме това - един милиционерски цирк!

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...": Е има и утеха все пак и тя е неизбежна... ако ми следиш мисълта... при поредно настъпване на мотиката ГЕРБ ще изгуби още поне 300 хил.гласа, а този път може би и повече. В политиката нещата трябва да се доказват, иначе не се получава.
  Признавам, че имам личен проблем, който споделих с вас - все имам надежда все съм оптимист.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дамян":
  Всички, които пишем, го имаме този сериозен личен проблем с оптимизма
  Без значение на коя барикада сме се изтъпанили ...

  Дали ще губят ГЕРБ или не ... не е там заровено кучето.
  А че моментът е назрял и опциите са си направо ясни и лесни за разпознаване, ако погледнем картинката извън опушената от загорялата постна яхния на некадърни готвачки българска кухня.

  Светът се променя, калейдоскопът се завъртя и се пренарежда, вече съвсен видимо. Та къде сме ние?
  Уж в Европа, някакви евроатлантически лакардии се мламлят, ама ... декларативно. Реално елитът, до голяма степен в кавички, е разкрачен и силно тарикатеещ по въпроса.
  Затова не гласуваха над половината избиратели, затова е и това разрояване в парламента, затова е и това позорище в момента.
  Пътят на България е в "интензивния блок", дет' му викат Европа и евроатлантическа общност. Но манталитетът на елита е като за екстензивния. На елита, който в момента поне "кара влака". И който не само не вдява и не иска, но и не може да продължава така. Затова не "му гласуваха", както би казал Царя. Хората усещат най-малкото подсъзнателно, че нещо не е наред с предводителите. И с протакане, каквото би било един "пореден опит" на герб в този му вариант, няма да стане. Просто защото няма как да стане. Неизпълнимо е!
  Системата работи на вливания отвън. И става все по-затворена и самокапсулираща се, ерго - все по-зависима, от тях, а пък вливанията стигат до все по-малко.
  А пътят е обратен - да се захранва от интензификацията и просперирането от развитието на собствените, най-вече човешки, ресурси. От човеците се печели, от човеците се просперира и се просперира заедно с тях! Това се знае е е така още от робовладелския строй! Компрадориатът никога и никъде не е просперирал, да не говорим, ако като България няма за експлоатация дори природни ресурси, след като в глобализирания свят има и още по-евтин труд, а комуникациите не са проблем. И затова елитът, захранван от външните вливания, е нефелен и обречен!
  Та трябва да се отсее читавото и да се отпуши работата.
  Иначе тенджерата под налягане ... надали ще гръмне, но ще изтече с фъссскане. И тук-таме с припукване ...

 47. 47 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#23] от "windglider":
  "Нещо не разбирам защо всички напъват РБ за отстъпки, а позициите на ГВРБ да са непоклатими. "

  Не искам отстъпки от РБ а искам делово говорене. Ще дам пример. Ако искат реформа в съдебната система нека напишат като чернова нужните законопроекти. Също да напишат законопроекти за прословутия КОЙ. Иначе мантрата съдебна реформа нищо не ми говори, защото тези мантри всеки ги пробутва.

  подпис
 48. 48 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2957 Гневно

  Колкото и да не харесвам национализма, ПФ се държат най-делово. Това е драмата. Една бабаитска партия да бъде по-разумна от много учените.

  подпис
 49. 49 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Запазете спокойствие, Дами и Господа, поне до неделя вечер ...
  Още няма преговори, текат предварителни консултации...

 50. 50 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията, след като политическите сили, претендиращи, че могат да го освободят, предпочитат да разчистват сметките помежду си, преди изобщо да са се хванали за сериозна работа."

  В това последно изречение Минчев обобщава точно ситуацията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 51 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]Докъде ще затънем, ако ГЕРБ се провали отново? Какво ме грее мен (или теб) че се провалят? [/quote]
  аз не искам ГЕРБ да се провалят, а да се нормализират.
  А те са тръгнали по път, който показва, че нищо в ГЕРБ не е променено, и че дават заявка да повторят най-лошите черти на предното си управление.
  Как да е - аз не съм гласувал за тях, и нямам право да изисквам от ГЕРБ каквото и да е.

 52. 52 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иван К":

  Прав си, но всъщност много отдавна Реф. блок са казали какво точно да се промени в Съдебната система - има го и на сайта им:
  1. Отпадане на политическите квоти като назначения - тези на НС, и тези на Президента
  2. Преки избори за ВСС - преки вътре в съдебната система
  3. Разделяне на съдии и прокурори в отделни системи, пряк избор на Главен прокурор от всички в Прокуратурата

  всичко това го има и в мониторинговите доклади от 2005та година насам

 53. 53 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Пак същата опорна костовашка точка- ГЕРБ били победители, те били длъжни да съставят правителство, О.Минчев, когото много уважавам като анализатор - и той се увлича по тая мантра.

  ГЕРБ загубиха изборите и нищо не са длъжни.

  Коалиция на ГЕРБ с ОФ-то изглежда все по- невъзможна.

  Направо е умряла работа и губещите ще са ГЕРБ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 54. 54 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#33:"Дамян"]Да, ГЕРБ ще загуби гласове - и наистина загуби 250 -300 хил. гласа. Да, вероятно на следващите избори ще загуби още толкова... но какво от това?[/quote]

  .."На последните три проведени парламентарни избори гласовете на ГЕРБ са над 1 милион - няма политическа формация, която да е постигала такъв резултат. Тoва заяви на брифинг зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от “Фокус”.
  „От 27 областни града ГЕРБ печели в 25; два са областните града, в които печели ДПС. В 31 многомандатни избирателни района ГЕРБ печели 26, а ДПС почели само 5, отстъпление има БСП”, допълни Цветанов.
  Той заяви, че ГЕРБ за първи път постига изравнен резултат в най-критичната за партията възраст сред избирателите - над 60 години, където вече има изравнен резултат с БСП.
  „Доминираме във възрастта от 18 до 29 години, от 30 до 39, от 40 до 49 и от 50 до 59, където ГЕРБ печели изборите", коментира Цветанов.
  Той допълни, че ГЕРБ постига успех и в селата, в които до този момент са доминирали БСП.
  „ГЕРБ печели убедително сред хората с висше образование -38%, със средно образование - 38% и правим отстъпление в основно и по-ниското от основно образование, където безспорен лидер е ДПС", посочи Цветанов и допълни , че ГЕРБ печели вота на българските граждани, но се наблюдава и осезаем прогрес в региони с преобладаващо мюсюлманско население - там ГЕРБ има 7% от гласовете."

  С две думи - ГЕРБ са стабилни, мрънкачите са се увеличили, вотът е раздробен от низши участници в ОФ-то и това е причината за днешния майтап, наречен парламент.

  Няма какво да се направи при това положение.

  Може , обаче, много да се сгреши и главната опасност е за ГЕРБ.

  За това всички се натискат да му дават властта и да му стават "партньори" и да му оказват "подкрепа".

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  До като не бъдат изгонени никой няма да се махне доброволно. Настоящите преговори го доказват.

  klimentm
 56. 56 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Като чета статиите за преговорите, се сещам за думите на бай Ганю, че "всички са маскари". Толкова са ми омръзнали техните хитрувания, пазърлъци и надлъгвания, че направо изкрейзвам. Затова 50% от българите не гласуваха, просто не искат да бъдат управлявани от кариеристи, некадърници и мафиоти.

 57. 57 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Този път не мога да се съглася с О.Минчев -иначе много уважаван от мен политолог. Не мога да разбера какво им става на иначе нормални анализатори, че ни представят като единствена възможност ГЕРБ и РБ и ПФ. Някаква модерно увлечение ли е ? Аз не мога да видя ГЕРБ като партия, която ще направи необходимите реформи, за да излезе държавата ни от батака. Борисов си каза, не е съгласен с реформи в съдебната система. Вече не прозира, а изпъква зависимостта на Борисов от Пеевски (и скрити договорки с ДПС), а вчера г-жа Цачева се чудеше как да се измъкне от въпроса на журналистите какво е отношението им към КОЙ (и Пеевски). Тя отговори шикалкавейки, че не бива да се персонифицира проблема...и защо - да не би задкулисието да си няма имена, или 3-те госпожи бяха инструктирани по никакав начин да не изричат името на КОЙ. Направо избягаха от журналистите, за да не им зададат и друг неудобен въпрос, под предлог, че са силно уморени? Не че РБ не направиха някои инфантилни изцепки, но ГЕРБ се страхува да спомене проблема, камо ли да се справи с него. Не мога да не спомена и тяхното оттегляне от поддръжката за задължителното гласуване. Може и да съм крайна, но след тези предварителни сондажи между ГЕРБ и останалите партии - по-добре нови избори!

 58. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Така и не разбрах, какво условие на РБ не е приемливо за ГЕРБ. Не видях нещо да не е било прието на консултациите, след като 90% - 95% е съвпадението на целите. Разбрах само, че ГЕРБ не искат с 5 партии да решават всяко действие на управляващата коалиция.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  Визия 2020

  Не (им) е необходимо,
  защото без селски вечеринки за иди-ми-дойди-ми
  ще настане мъчителна тишина по национално важни теми.

  "Сериозното партньорство, сериозните разговори за коалиция са дискретни и внимателни.

  Необходимо ли е един външен човек като мен да ви го напомня?


  Пресечните точки, сферите на съгласие, както и разногласията трябва внимателно и практично да се дефинират в непублично работно общуване между вас, да бъдат положени усилия за сближаване на позициите

  и едва тогава да се излезе пред обществото с позиция за постигнато съгласие или установена невъзможност за коалиционно партньорство."

 60. 60 Профил на allwork
  allwork
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Не разбирам това шизофренно поведение - едни и същи хора пишат изпълнени с презрение към РБ постове и същевременно ги искат на всяка цена в коалиция с ГЕРБ. Ако реформаторите ще трябва да отстъпят от всичките си искания заради национално "спасение" както искат загрижените десни интелектуалци - то на мен такива реформатори в правителство на ГЕРБ не ми трябват. Същата работа ще свършат и ББЦ или АБВ. Имам чувството, че интелектуалците искат РБ да застанат до ГЕРБ, за да могат с чиста съвест да поддържат правителството и Бойко, който явно много им е легнал на сърцето.

 61. 61 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#1:"Alee"]Господа Реформатори, не се цепете, съгласувайте политиките си и престането с несвързаното говорене, защото ще загубите гласоподавателите си! [/quote]

  Ама те са ги загубили половината вече.. Гасоподавателите им за добро илизло не са олигофрени като социалистите ..

  РБ - т.н Разпадащ се блок, не могат заедно на една маса да се съберат Вие очаквате правителство да правят?

 62. 62 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#58:"ck"]Разбрах само, че ГЕРБ не искат с 5 партии да решават всяко действие на управляващата коалиция. [/quote]

  Партиите в тяхната коалиция са 7 и е малко неадекватно да се появяват ту 3 ма лидери, ту 5 ма, ту един говорител, ту 7 парчета....

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514": ≪Борисов и другите лидери на ГЕРБ също трябва да се въздържат от оценки - каквото и да им струва това в психологически план.На г-н Борисов нищо не му струва.≫

  Сhicago, първо бъркате психиката с интелекта. Човек може да не притежава нито атом интелект, но да бъде лесно раним психически. Или да е избухлив. Едното няма нищо общо с другото.

  И второ, защо всички вие, членове или симпатизанти на някоя друга политическа партия, така тотално подценявате интелектуалните качества и възможности на ББ? Не сте ли чували нищо за така наречената „естествена интелигентност”, когато човек може да е неграмотен книжовно (илитерал), но може да мисли адекватно и да постъпва адекватно, а значи и успешно? А може да бъде и много четящ, но знанията му да са неадекватни (манипулирани), поради което поведението и постъпките му да са погрешни и неуспешни?

  Проследете политическата кариера на ББ от нейното начало. Ако той беше такъв некадърник, като за какъвто го вземате вие и другите като вас, нима щеше да създаде партия, която е печелила всички избори, в които е участвала? Да, не той, а ЦЦ създаде структурите на тази партия. Но ги създаде под неговото ръководство на непререкаем лидер. И сам той му се подчинява. Всъщност ГЕРБ все още може еднолично да се представя от ББ, защото без него ГЕРБ няма да бъде това, което е сега. Освен ако не се намери някой друг като него, притежаващ такива лидерски качества, който да го замести.

  Не съм член на никоя партия, а за сега не съм и симпатизант на никоя. В това число и на ГЕРБ с неговия ББ. Защото всички те в зависимост от интересите на своя лидерски елит залитат в една или в друга насока. Но в момента ГЕРБ и ББ са тези, които единствени могат реално да съставят правителство, ако намерят кой да ги поддържа, било като правителство на малцинството, било като коалиция. И за сега водят адекватна на своите цели политика, която в никакъв случай не е по-опасна за държавата от политиките на другите парламентарно представени партии, макар напълно нормално да е различна от тях. Докато със своето противоречиво, но предимно агресивно поведение спрямо ГЕРБ лидерите на ДСБ в РБ водят политика, която е в абсолютно несъответствие с политическата реалност.

  Защото те са тези, които, тъй като нямат алтернатива, искат да използват ГЕРБ, който според тях трябва изцяло да провежда тяхната, а не своята или общата политика. Но се опитват да му натрапят тази роля силово, без да притежават необходимата за това сила. И се държат не просто нагло, но и арогантно. На какво основание тогава вие и Огнян Минчев препоръчвате на , ГЕРБ и ББ да търпят безответно този насочен срещу тях нагъл и арогантен агресивен натиск?

 64. 64 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2720 Весело

  Сега, че поради напиращото вълнение Менда не си е закопчала сетренцето е разбираемо. Но защо Петър Москов се е завил с това маниакално шалче? Не разбира ли, че прилича на професор-троцкист от 1968?

 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#53] от "mr.wonderworld.": ≪ГЕРБ загубиха изборите... ≫

  Макар да има най-много гласове, макар да получава над два пъти повече гласове от втората по своите гласове БСП, ГЕРБ, според вас, губи изборите. Кой ги печели тогава? БСП? Или може би РБ със своите 8,9%, докато ГЕРБ имат само 32%?


  à è ѝ ò „” –

 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#63] от "glog":

  Уважаеми колега, да нарочиш някого, че притежава "естествената интелигентност" е кръвна обида, нежели похвала. Внушението е, че макар природата да те е дарила с интелект, ти като един последен утепляк не си си мръднал и малкото пръстче да го развиеш в нещо повече. В нашия случай подозренията се подкрепят от безброй факти с пожарникарския факултет, ритни топковщината, винету, незнанието на езици и още, и още.

  Онова, което андрешковците харесват в господин Борисов е селската хитрост, тарикатлъка, мъжкарските пози и непосредствената простащина. Никой не може да забрани на народа да си избере лидер по свой образ и подобие.

 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#66] от "Lemmy": ≪Онова, което андрешковците харесват в господин Борисов ....≫

  Възражението ти е толкова измислено, че отговор не е необходим. Защото важно е какво можеш и какво правиш, а не защо го можеш. Или защо не можеш повече. Колкото за андрешковците, за каквито ти обявяваш 32% от гласувалите българи, алюзията ти е твърде прозрачна и неубедителна, защото да гласуваш за една политическа партия няма нищо общо със селската хитрост да изиграеш номер на един бирник. Докато да си член или симпатизант на един блок от партии, който води една неадекватна на реалното положение до идиотизъм политика, е истински резил.

 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#67] от "glog":

  Не са 32%, много повече са андрешковците, вероятно 85-90% от населението, без значение кой за кого гласува. Въпрос на лична гледна точка, наистина, но от друга страна, като се огледаш наоколо, що за страна виждаш - най-богатата в ЕС, най-щастливата, с най-ниска корупция?... Те това е свидното чадо на "природно интелигентния" електорат андрешковци. Нито повече, нито по-малко.

 69. 69 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 1093 Неутрално
 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 881 Весело

  До коментар [#69] от "doxen":

  какво те смущава? И на 15 ноември ще има преговори и на 15 декември даже!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на sherpa
  sherpa
  Рейтинг: 222 Гневно

  "Сериозното партньорство, сериозните разговори за коалиция са ДИСКРЕТНИ и внимателни. ...

  Пресечните точки, сферите на съгласие, както и разногласията трябва внимателно и практично да се дефинират в НЕПУБЛИЧНО работно общуване между вас, ..."

  Демек, първо се разберете тихомълком помежду си, а пък после за пред нас изиграйте един водевил. Дотук бяхме с прозрачността, после пак ще викаме "КОЙ?"

 72. 72 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 603 Любопитно

  ако нямаш Фейсбук да си дращиш дописки по цял ден, явно не влизаш в графа сериозен журналист/социолог/политолог/политик. пак искам да попитам, нали тия преговори щях да са публични?! какво им е публичното, след като четем само откъслечни изказвания?

 73. 73 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Като слушам, Радан Кънев, доста отчетливо ми напомня разни бивши комунисти.
  Всъщност, Видният Лаборант, създаде ДСБ,по чист образ и подобие на БКП.
  И сега ще ревнат Седерунгелите.......Бла бла бла.....
  Резултата е повече от виден.
  Измъчена подкрепа , никаква диалогичност, зле премерени изказвания, нелепо поведение, липса на всякаква отговорност.
  РБ стана една хлопаща дъска, която напомня за себе си с хлопането.
  И нищо друго

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 74. 74 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#63] от "glog":

  И аз винаги съм се чудил по тези въпроси..

  Какво може да се каже за хора които сами себе се хвалят?! Аз съм най-умния, аз съм най-десния, и т.н. Никой никога не ги е похвалил за нищичко, но те самите се заливат с тонове комплименти. Комплекси?!

  А какво да кажем за хора, които бързат да окачествят опонента си на лична основа, като прост, тъп, и т.н. Тотална липса на елементарно възпитание и социална култура?! Елементарна злоба?!

  И се получава това - комплексирани, асоциални, злобни и невъзпитани индивиди. С 2 думи: примитивни варвари.

  Това било нашия политически "елит" Разбира се, "елит" според тях самите

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 75. 75 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Уви,не са висотата, ГЕРБ и РБ, която се очакваше от избирателите,но това остана на политическата сцена. Погледнете само, какви одеозни герои се навряха в парламента и разликите ще ви се набият в очите.Както е казал "мъдрият" бг народ : Хвани единия и блъсни другия.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 76. 76 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 386 Гневно

  с умонастроението си "Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията, след като политическите сили, претендиращи, че могат да го освободят, предпочитат да разчистват сметките помежду си, преди изобщо да са се хванали за сериозна работа." о.минчев вече нетърпимо изнаглява!
  То бива промиване на мозъци, бива, ама така тъпо даже и в америка не го правят...
  Неможе една мутра, един сикаджия, да е нещо различно от някаква част от Мафията, ерго, няма как точно от мафиот като него да очакваме това, което о.минчев му възлага

  но явно, че о.минчев просто си постила килимче...
  жалък е!

 77. 77 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#68] от "Lemmy":

  Очаквах да кажеш, че андрешковците са точно 91.2%

  Ха ха

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 78. 78 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#43] от "convince":
  Нямаме никакви различия. Подържам именно тази ''абсолютна истина'', и се опитвам да я направя истина за повече свестни хора.

 79. 79 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 628 Весело

  Драги реформатори,
  Ние, вашите избиратели оценяваме усилията ви за осветяване и демонтиране още в хода на преговорния процес на модела #КОЙ. Но нима не виждате, че това е мъчително труден и сложен процес, за да бъде извършен с един замах от едно крехко парламентарно мнозинство с видимо къс хоризонт на живот? Много по-продуктивно би било, Реформаторският блок, да се стреми към максимално сплотяване и да се консолидира около идеята чрез реално участие във властта да бъдат извършени поне някои от ключовите за икономиката и държавата ни реформи ! А реалистичния полезен ход на управляващата коалиция е да предефинира, публично регламентира и узакони бъдещите взаимоотношения на корпоративния бизнес със законодателната, изпълнителната и съдебната власти ! Въпреки неизбежната съпротива и непопулярния им характер, бъдете сигурни, че вашите избиратели ще оценят по достойнство подобни действия !

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#68] от "Lemmy": ≪Те това е свидното чадо на "природно интелигентния" електорат андрешковци. Нито повече, нито по-малко.≫

  Мерси. Огледал съм се доста отдавна. Но за това, което става у нас, е виновна цялата политическа класа, а не народът и не специално само ББ. Народът не е виновен, защото когато всички значими партии са от една и съща политическа система, с избори народът нищо сериозно не може да постигне. И не са само ББ и ГЕРБ. Много по-голям принос за да стигнем до сегашното състояние дадоха Беров с ДПС, Виденов с БСП, Иван Костов със СДС и отново БСП и ДПС с Орешарски. А ако спрем само на сегашния момент, нито една от значимите (влезли в парламента) партии не мисли за държавата и за народа, а мисли за собствения си партиен елит. И за нищо друго. Пример: Всички искат ГЕРБ да състави правителство–камикадзе, но да изпълнява тяхната, а не своята управленческа програма. И след като окензаха цялата политическа сцена, сега бягат от нея и чакат някой друг да я почисти. Тоест, някой друг да поеме изцяло всички негативи и да се опита да управлява една на практика вече неуправляема държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK