Чудото на Свети Иван

Чудото на Свети Иван

© Портал "Култура"
"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Мисля си напоследък, че онова, от което най се нуждаем, е чудо. Застъпничество свише ни е потребно, дето да ни разтърси и освести. Да ни покаже що вършим, та току-виж проумеем, че още малко гняв, ненавист и злост и напълно ще погубим душите си. Просто няма да има какво да спасяваме.


Замислете се: всекидневно израстват все нови и нови стени между нас; вместо стъпки към другите, ние градим поредното препятствие, те – също. Щото не вярваме вече на никого и на нищо. Така светът ни – личен, душевен, че и политически – отеснява тъй, че е страшно за разказване. Досущ като споделеното от св. ап. Павел за онова, дето заварил в Македония (където и да е тя): "Отвред утеснение, отвън – нападение, отвътре – страхове" (2 Кор. 7:5).
А утеснението изобщо не е метафора; тъкмо в междата между нападения и страхове заживяваме трайно. Там се мъчим и взаимно си причиняваме болка; там зачеркваме свободата си, която ни е изконно дадена; там преставаме да бъдем самите себе си; там личното и общото се обезсмислят дотам, че напълно забравяме какво означава да разговаряме помежду си, камо ли да преговаряме и да се разберем.


Забравяме и сме се забравили напълно. Нуждаем се някой да ни помогне да се освестим, колкото и строго да е, но с разбиране.


На 19 октомври, неделя, Православната църква почита паметта на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Небесният покровител на България.


Много хора на този ден ще се стекат в Рилската обител. Ще запалят свещи. Ще се помолят. Дано, освен за себе си и най-близките си, се помолят и за България. Тя, а пък и всички ние, се нуждаем от тази молитва.


Питал съм се, щом видя политици да влизат в "Св. Александър Невски", за да запалят свещ (лично или с полиция – както по времето на Орешарски), дали забелязват иконите в притвора? Защото тогава няма как да избегнат погледа на Рилския пустинник, на светеца на България, чийто изпит лик строго пронизва пристъпящите в храма. Питал съм се срещат ли очите му или успяват да ги загърбят, докато палят свещи, обременени от други тегоби.


Няма как да узнаем. Ала все си мисля, че ще дойде миг, в който този лик може и да им се присъни. Случвало се е неведнъж в българската история. Списъкът с тези чудеса и знамения на Рилския светец е отдавна известен, някои от тях са записани в чудесната книга на проф. Иван Дуйчев.


И тук, в тази връзка, тъкмо в седмицата, в която тачим паметта на Рилски пустинник, ми се иска да разкажа историята на едно негово чудо.


На някои то може да се стори сантиментално, други навярно с лекота ще потърсят психологическото му обяснение.


Предавам дума по дума тази история, която чух от устата на днешен висш духовник. Струва ми се, че тя носи особен смисъл за дните ни, щом заговорим за "25-те години свобода" и времето преди тях.


***


Трябва да е било в началото на 50-те, в най-тежките години на сталинизма.


Както на всеки 19 октомври, хиляди хора се стекли в Рилската обител. На дълга процесия, в молитвено мълчание, за да се поклонят пред ковчега с мощите на Рилския светец. Духовникът, от когото чух тази история, бил тогава малко момче. Заедно с майка си търпеливо чакали ред в манастирската църква. Изведнъж в храма изкънтели стъпки, различни от тихия ход на поклонниците. В центъра застанал майор от Държавна сигурност, от ония, които наричали "сините фуражки", загдето околожките им съчетавали синевата с неописуемия страх от репресиите. Колко се бояли от "сините фуражки" в онези години!


Майорът нервно търсел някого на опашката. Внезапно разпознал търсения обект в лицето на някаква жена, която пребрадена и със сведена глава кротко чакала реда си да се поклони на светеца.


– Тук ли си, ма! – викнал ядосано той и лицето му се наляло с кръв.


– Мъжът ти майор, а ти си тръгнала по бабини деветинини…


Измъкнал я сред уплашените хора, разкопчал кобура си за респект и тръгнал с още по-тежки стъпки към ковчега на Рилския пустиножител, край който монашеското братство мълком се молело.


Явно бесът го бил сграбчил в лапите си, щом даже зарязал жена си. Доближил се до ковчега на св. Иван и с все сила го ритнал.


Хората изтръпнали. Жени изплакали, че това и по турско не е било. Безсилие сковало мъжете, никой не смеел открито да се опълчи на "синята фуражка". Всеки знаел какво го чака тогава – Белене или изселване, мъки и унижения на семейството. Хората мълчали, молейки се св. Иван да вразуми тези бесове.


Игуменът на манастира се втурнал да го възпре, а майорът, ухилен, го отблъснал с думите:


– Махай се, старче…


Сетне сграбчил жена си за ръката и на тръгване треснал вратата на храма.


Минали час-два. Ненадейно в двора на манастира се чули силни гласове, разнесъл се женски плач.


Не след дълго жената на майора, гузна, забила поглед в земята, отишла до монашеското братство и рекла нещо на игумена дядо Варлаам.


Всички затаили дъх.


– Аз що да сторя? – рекъл старецът. Той не мен обиди, а св. Йоан. Той да му прости.


Понесъл се шепот, че на майора му призляло в двора. Опитали се да го свестят на чешмата, нищо не помагало. Лежал на земята и се гърчел в болки.


Мненията, както обикновено, са разделили. Едни смятали, че негодникът си е получил заслуженото. Други казвали, че чудото е само знак от св. Иван.


Минало още време. Наближила вечернята. Майорът бил внесен в храма от някакви хора, сред тях имало и милиционери.


Дядо Варлаам дал знак до го приближат до ковчега на Рилския светец. Положили го по гръб, доскоро арогантният майор стенел от болка.


Внезапно се случило нещо, което никой не очаквал: той заплакал.


Очевидецът на случилото ми каза, че никога не ще забрави тези сълзи: смесени с болката, те оросявали пода на храма.


Хората, вцепенени, не помръдвали. Само се кръстели от време на време. В един миг, майорът се сгънал и седнал. С невиждащи очи погледнал наоколо. Станал с помощта на жена си сетне едва-едвам напуснал храма. Оттогава никой не го видял.


В заключение духовникът ми каза, че тази история, разбира се, е само едно от чудесата на св. Иван.


Важното за него било, че го е видял с очите си.


Чудото с унижението на хората, последвано от сълзите на разкаяние.


И най-вече със сълзите, за които сподели, че няма да забрави до сетния си час.


Защото никога повече не бил виждал и едва ли някога щял да види човек така да плаче, осъзнавайки що е грях.


Все се сещам за неговата история и си мисля, че тези сълзи днес ни липсват.


А те са чудото на св. Иван.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Разбира се историята е разказана от "духовник"

  Не ни трябват богове за да сме хора. Ето, аз съм атеист, но никога и през ум не ми е минавало да се гавря с вярата на хората.
  Да, не съм съгласен с вярванията им имам право. Да го изразявам също.

 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  ,,Мисля си напоследък, че онова, от което най се нуждаем, е чудо".......................................................А аз си мисля,че трябва някой да се върне от онзи свят,ако изобщо го има за да докаже ,че чудото съществува.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Трябва да е било в началото на 50-те, в най-тежките години на сталинизма.
  ==================================
  Трябва да е било в началото на 40 -те, в най тежките години на монархо- фашизма...Bella storia, fratello.

 4. 4 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишков, или майка ти те е изпуснала като малък и си паднал на главата си, или баща ти още не си е събул цървулите с които е слязъл от балкана - нали вече мандрите са станали народна собственост, не е останало нищо за грабене.
  Жалко за въздуха който хабиш, дишайки... Но, Бог забавя, но не забравя!

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 5. 5 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дали има господ?
  Много ясно че има и времето го е доказало с не един и два случая.Има само едно нещо че го вижда само този който няма грехове а ние сме тук и сега за да изкупим своите грехове от предишни животи и да се обогатим духовно за да преминем в по високо ниво.Но като гледам какви работи вършим едва ли някога ще получим божията милост.Не казвам че из не съм грешник но поне се опитвам да да не върша глупости и се моля за всички хора на земята за да дойде деня в който на земята ще настъпи рай и всички пороци ще изчезнат от лицето и.Вярвам че този ден все някога ще дойде но лошото е че безверниците се множат и не признават божията сила и милост а тя е сред нас и ние може да я припознаем ако я желаем и обикнем истински.АМИН.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Тези, които се мъчат да се поругаят над Бог и вярата на хората , рано или късно ги чака това, защото "Бог поругаван не бива".

 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 670 Неутрално

  България е създадена през 681 година от племена, които са обявявани за варварски. През девети век развитието на европейската материалната и духовна култура са били изградени върху християнството. За да преодолее изолацията, въпреки могъществото на Държавата към онзи момент, Борис изколва половината боляри (тогавашният елит) и покръства нацията. По-късно, по време на турското иго, половината Родопи са изколени за да се наложи исляма. Не, не! В 21 век - без такива парчета. Европейските ценности са различни, не са базирани върху религии и поставят науката, логиката и личността на човек над всичко. Всеки един етнос си има традиции, свързани с вероизповедания, но това е малка част от културното наследство, а не платформа за развитие на модерна държава.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Много интересна и силна история!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#5] от "ahorra":

  Амин!

  До коментар [#6] от "daam":

  Точно така. Който се гаври с името Господне или със Светата Троица нищо добро не го чака....! Но, ако има искренно разкаяние има и прошка.... историята за този майор е доказателство за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Чудесата, извършени по молитвите на св. Иван Рилски са много. Моят учител по биология е бил излекуван от тежка болест като дете при мощите на светеца.

 11. 11 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanso":
  [quote#7:"ivanso"]Европейските ценности са различни, не са базирани върху религии и поставят науката, логиката и личността на човек над всичко. [/quote]
  Кои са тези европейски ценности?
  Защо мислите, че вярата изключва науката и логиката? Защо мислите, че личността на човека трябва да е над всичко? Човекът съвършен ли е, за да го поставяме над всичко?

 12. 12 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  Отново поповете са се организирали във форума да слагат минуси на всички, които не им ходят по свирката. Абе вие останахте без клиенти и много се активизирахте. От тук келепир няма да видите. На всички останали се извинявам за стила.

 13. 13 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#2] от "mentra65":
  [quote#2:"mentra65"]А аз си мисля,че трябва някой да се върне от онзи свят,ако изобщо го има за да докаже ,че чудото съществува.[/quote]
  Много хора са се връщали. Доста от тях говорят за ада и рая.
  http://www.pravoslavieto.com/books/zhivot_sled_smurtta_ep_Mileant.htm
  http://www.pravoslavieto.com/books/prehod_bolest_smurt_posle.htm

 14. 14 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Разкаянието - към това трябва да се стремим! Бог няма нужда от нашите грехове, Господ не желае да ни наказва. Бог стои с цялата си любов и чака ние да го потърсим. Вярата се състои в това да осъзнаем колко много ни обича Господ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 229 Весело

  С тези историйки само бабичките в храма можеш да омаеш, да купят някоя по-скъпа свещичка от онези новите.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  #Кой е обявявал Българските народи за варварски?

  Император Ираклий и кан Кубрат съвместно учили, раснали и играли в християнската столица Константинопол.

  Смири се.
  Не вярвай на гибридно мътни информации.

  Благодарности за Тони Николов и Дневник за

  "Чудото на Свети Иван".

  До коментар [#7] от "ivanso":

  България е създадена през 681 година от племена,
  които са обявявани за варварски.
  ...

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  Х 0000 2014

  Не може разумно да се изключва
  духовно, религиозно и пр. познание
  от познание "чисто" ментално, рационално, научно.

  "Човек е мяра за всички неща" - антично вярване,
  в което има доста истина, но е твърде егоцентрично, релативистично и неточно.

  Същевременно, идеята за Индивидуално възприятие, съзнание и познание... за Автономно съществуване... е неделима от идеята за Индивидуален живот (от там и за Групов).

  Християнската вяра, религия, философия и наука е тази философия, която завещава равни основни права и отговорности
  за човешките индивиди, при известни земни правила.
  Под Един Господ Отец изначален, постоянен, неведом и "окончателен" съдник повелител.

  Какви са концептуалните "центрове" на значимост, познание и съзнание от гледна точна на християнската философия?

  1. Един Неведом Бог Отец (за всички).

  2. Индивидуалните човеци (личности),
  които да следват определени правила за индивидуален живот,
  както и в отношения междучовешки и др.

  Дори само "атеистичната част" от християнската философия
  е Безпрецедентно Значима в цялата писмена история на човечеството. С рационален хуманизъм:
  за индивидуални права и индивидуално разумно поведение, за етични отношения и т.н.

  "Встрани от хуманизма" - пак.
  Астрология, религии и рационални науки били "едно" в древността, лутайки се сред конкурентни йерархии от (множество) богове.
  Слънцето, например, при "плоска" Земя.

  Наследник на старозаветен Юдеизъм, повлияна вероятно и от други религиозни философии като Будизъм, Християнската мъдро признава (егоцентричната) значимост на Всеки човешки индивид, и на духовната и пр. свързаност на хората и Природата,
  при Един единен единствен "абсолютен център на обща координатна система" Всемогъщ и Неведом ,
  Който се проявява по Своя Воля...
  на тези, които са отворени към Него.

  Така прогресирало (и) човешкото непосредствено и пр. рационално познание.
  Слънцето "станало просто" ... жизнено важно... но не Един Господ Бог.
  Манастири и светски институции станали центрове за съхранение на знания, развитие и изследвания.
  "Оказало се", че не Земята е център на света,
  а Земята и други планети обикалят около Слънцето...

  Рационално, нали? След време започнали да обикалят и изкуствени спътници, космически кораби.

  До коментар [#11] от "Петър Николов":
  До коментар [#7] от "ivanso":

  Европейските ценности са различни,
  не са базирани върху религии и
  поставят науката, логиката и личността на човек над всичко.

  - цитат на коментар #7 от “ivanso”

  Кои са тези европейски ценности?
  Защо мислите, че вярата изключва науката и логиката?

  Защо мислите, че личността на човека трябва да е над всичко? Човекът съвършен ли е, за да го поставяме над всичко?

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Весело

  след публикуваната и усвоена по своему храна за размисъл...

  Пред атист бабаит като Вас
  зее широко отворена хипотеза:

  Баби неизвестни извършителки хипнотизирали, урочасали
  или инак санкционирали наглия пусирайътник.

  Гражданският им екип действал дистанционно (или не),
  но очевидно: отпрал суров урок на нарушителя.

  До коментар [#15] от "Банчо":

  С тези историйки само бабичките в храма можеш да омаеш,
  да купят някоя по-скъпа свещичка от онези новите.

 19. 19 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#17] от "dnevnikar":
  [quote#17:"dnevnikar"]Европейските ценности са различни,
  не са базирани върху религии и
  поставят науката, логиката и личността на човек над всичко. [/quote]
  Значи са базирани на Новата религия на масоните. Ако кажете, че не е религия, ще ви кажа, че масонските вярвания, макар и много объркани и несистемно откривани на широката публика имат всички елементи на религия - общност, култ, философия...
  А сега за ценностите. Може ли да ми кажете кой определя кои са европейските ценности, защо точно той ги определя? Кой му дава право да ги определя? Къде са разписани и кои европейски държави са се подписали под тези ценности? А може ли накрая да сме сигурни, че всеки гражданин на всички държави от Европа са се съгласили с всички европейски ценности? Не се ли налагат тези ценности на граждани, които ги отричат? Дали налагането (напоследък дори насила) на такива "ценности" е хуманно?
  [quote#17:"dnevnikar"]Наследник на старозаветен Юдеизъм, повлияна вероятно и от други религиозни философии като Будизъм,[/quote]
  Може ли да докажете това? Къде видяхте връзка с тотално противоположните - дуалистични или пантеистични източни вярвания, прераждания и дори открит сатанизъм с учението и личността на Христос?
  [quote#17:"dnevnikar"]"Оказало се", че не Земята е център на света,
  а Земята и други планети обикалят около Слънцето... [/quote]
  Само да уточня, че Църквата никога не е приемала такова учение в Догматиката Си. Западната деноминация, защитавайки тогавашните научни схващания са се престарали. Нищо повече.

 20. 20 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#19:"Петър Николов"]Къде са разписани и кои европейски държави са се подписали под тези ценности?[/quote]

  Ами в европейското законодателство, господине, са записани.
  И то доста на дълго и на широко, смея да твърдя и разбираемо за всеки.
  В общия случай и недвусмислено, а не както в повечето "святи" книги - всеки да си ги тълкува както намери за добре!

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Не. Текстът който цитирате не е на dnevnikar
  а от коментар [#7] на "ivanso".

  Не. Масонска религия или каквото е: не е нова.

  Европейски ценности - всеки може да ги разбира по своему,
  но се предполага, че в речите на политиците става реч за многовековно проверявани на практика в Европа общочовешки духовни, идейни и материални ценности за хуманно и демократично съжителство, а не толкова за агресии, надхитряване и войни, с каквито Европа (също) може да се "похвали"
  или оплаче.

  До коментар [#19] от "Петър Николов":
  До коментар [#17] от "dnevnikar":

  Европейските ценности са различни,
  не са базирани върху религии и
  поставят науката, логиката и личността на човек над всичко.

  - цитат на коментар #17 от “dnevnikar”

  Значи са базирани на Новата религия на масоните.
  ........

 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#20] от "loreth":
  [quote#20:"loreth"]Ами в европейското законодателство, господине, са записани. [/quote]
  До коментар [#21] от "dnevnikar":
  [quote#21:"dnevnikar"]Европейски ценности - всеки може да ги разбира по своему, [/quote]
  Точно заради разбирането по своему задавам на всеки тези въпроси, имайки нещо предвид.
  "Европейските ценности са различни, не са базирани върху религии и поставят науката, логиката и личността на човек над всичко. " С тази теза на ivanso не съм съгласен. Ако приемем, че с Магна харта се поставят основите на съвременните европейски ценности (така твърдят някои автори), оказва се, че Христос е източникът, от който произлизат повечето от тях.
  Ако пък се поставя човек над всичко - отиваме към масонските вярвания. Ако решим, че европейските ценности включват любов и пропагандиране на содомски грехове - не смятам, че тези "ценности" са европейски. Те са си демонски, макар политиците от ЕС да ги смятат за свои изконни такива.

  До коментар [#21] от "dnevnikar":
  Извинете, че не разбрах правилно поста ви.

 23. 23 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#20] от "loreth":
  [quote#20:"loreth"] а не както в повечето "святи" книги - всеки да си ги тълкува както намери за добре![/quote]
  Забравих горе да коментирам това Ваше изказване. Кои святи книги визирате? Защо смятате, че Църквата е разрешила на всеки да тълкува? Църквата има само едно тълкувание, дадено от Христос и апостолите Му и утвърдено от св. Отци на Църквата, които са имали цялата компетентност - живот в Закона Христов, съвършено познаване на текстовете, езиците (старогръцки и библейски еврейски), познаване на културата и обичаите на новозаветното време и място.
  Естествено, че е безумие всеки да си тълкува, както му скимне.

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Новата власт 44г. унищожи и тая човешка даденост вярата в Господа. В царските казарми, както навсякъде, с вечерната проверка се прави и молитвата. Старшини, маойри, полковници, войска, всеки свежда глава и се кръсти. В поделенията на почит е военният свещеник. Има олтар за молитва, да запалиш свещ. При комунистите олтарите замениха с Димитровска стая и портрета на вожда. А това докъде ни докара, се вижда ясно.

 25. 25 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#23:"Петър Николов"]Кои святи книги визирате?[/quote]

  Аз не правя разлика между различните "святи" писания.
  За мен те са културни и исторически реликви и нищо повече.

  Тук е момента да приключим дискусията според мен, след като се извиня за негативизма, който струи от мен към всичко религиозно. Като че ли, няма смисъл да се води(Предавам се хехе!) - нека всеки живее според разбиранията си без да си пречим(или да си губим времето в безмислени интернет "войни" - до тук успяваме някак си

  Всичко добро и лека вечер!

 26. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Все се сещам за неговата история и си мисля, че тези сълзи днес ни липсват.

  А те са чудото на св. Иван.[/quote]
  Наистина!
  Арогантността и алчността заличават последните човешки черти у много хора. Безверието ни погубва, забравили, че осъзнаването на собствените ни грешки ни помага да израстваме и че съчувствието и прошката са качествата, които ни отличават от дивите зверове...

 27. 27 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Няколко въпроса, които възникват у неверника, след като прочете сълзливия разказ:
  - Някъде в библията (особено в Новия завет) споменава ли се, човешки останки на "светец/светия" да вършат чудеса.
  - Има ли в библията описан случай някой, например Исус да се е молил на светец/светия?
  - Вярата в Бога има ли нужда от медиатор?
  Ако отговора на тези въпроси е НЕ, то тогава ще разберете, че всъщност майора е истински християнин и се е борил за запазване на християнството в най-чистата му форма

 28. 28 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "Orchid":

  Нарочно прочетох всички постове. Атеист съм, въпреки че съм кръстен на Св. Иван и не е там работата. Единствено във Вашето експозе виждам смисъла на единението на човека с вярата - и не толкова в единния Бог и Творец, а в човека. За съжаление го разбираме по-често разкъсвани от противоречия и противопоставяне, често парциално и откъснато от хуманното. Все пак, мили хора, Бог и Светии са създадени по човешки образ!

  effi
 29. 29 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#27] от "Банчо":
  [quote#27:"Банчо"]Някъде в библията (особено в Новия завет) споменава ли се, човешки останки на "светец/[/quote]
  Прочетете следната статия, за да схванете в дълбочина смисъла на иконопочитанието (частен случай на което е и почитането на мощи на светии), защото без да разбирате моята позиция не можем да проведем дискусия -
  http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/docs/v_zashtita_ikoni.htm
  Сред всички цитати, приведени по-горе ще срещнете и следните два -
  "И той (мъртвецът) като падна, допря се до Елисеевите кости, оживя и се изправи на нозете си" (4 Цар. 13:21).
  "След смъртта на Елисея, тялото му пророчествало" (Прем Сир. 48:14-15).
  Ако се разровите в Историята на Църквата, ще видите почитане на св. икони и мощи на светии още във втори век. Мислите ли, че преките ученици на апостолите са изменили учението Му до идолопоклонство?
  Ето ви и още няколко цитати -
  "Димът от тамяна с молитвите на светиите се издигна от ръката на Ангела пред Бога" (Откр. 8:4).
  "У Него (Бога) всички са живи" (Лук. 20:38).
  "Ще се постарая, обаче, щото вие и след смъртта ми всякога да си припомняте това" (2 Петр. 1:12-15).
  [quote#27:"Банчо"]- Има ли в библията описан случай някой, например Исус да се е молил на светец/светия? [/quote]
  Има и са приведени по-горе. Иисус няма нужда да се моли на твари.
  [quote#27:"Банчо"]- Вярата в Бога има ли нужда от медиатор? [/quote]
  Да и не. Вярата си е вяра, но Бог основава Църква и Той дава власт на медиатори (апостоли) да изгонват бесове, да кръщават, да свързват и развързват грехове ... да ръкополагат техни ученици, които да вършат същото. Ако държите, ще извадя всички цитати, споменаващи за това.

 30. 30 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 229 Весело

  Прегледах линка в православието.
  Намерих само противоречива и косвена информация. Мощите на светците са измислени на по-късен етап в християнстовото с цел метариализиране на молитвите на вярващите.
  И на трите въпроса за които писах по-горе отговора е "НЕ".
  Което потвърждава тезата ми, че персонажа на "Майора" в разказчето е най-чистия и безгрешен християнин.

  Ако пък някой продължава да твърди обратното, може да погледне на нещата от друг ъгъл. Комунизма е религия като всички останали. С всички необходими атрибути и като всяка религия се стреми да измести другата религия. От тази гледна точка ако предположим, че майора е комунист (най-вероятно), то той се държи като всеки един вярващ в чужд храм.
  Руши атрибутите на чуждата вяра. Както кръстоносците са унищожавали всички храмове и изкуство на другите религии по пътя си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK