Изоставените майки

Изоставените майки

© Красимир ЮскеселиевВчера един приятел ми каза, че заминава. Завинаги. Повече нямало да се връща. Историята, която всички знаем – много се разочаровал тука, никой не му пукало, че той бил професионалист в еди каква си сфера, не получавал никакви пари, страх го било да ходи на лекар, страх го било от правосъдната система, страх го било и от пенсионното осигуряване, не вярвал, че политическият климат ще се промени някога, и всичко останало, преповтаряно до болка.


Поинтересувах се колко от учениците, които завършват 12 клас, са кандидатствали в чужбина. Поразпитах тук и там и много от тях ми споделиха, че от класовете им в България оставали по трима-четирима души. Максимум.


Не мога да ги обвинявам. Нито учениците, нито моите приятели. Виждаме как в момента в университетите в България приемат кандидатстващи с тройки и двойки. Наскоро чух и една история, в която от еди кой си университет звъннали на едно момиче. На изпита имала двойка. Казали й да отиде да се запише. Тя им отговорила, че нямало как да стане, след като имала слаб резултат. Те й казали да отиде да се запише. И така.
Недостиг на студенти в университетите, отрицателна раждаемост, застаряващ народ – всичко сме го говорили и ни е познато до болка.


Но какво се случва, когато тия хора заминат?


Наблюдавах младите, които хващат самолетите за Германия, Англия, Австрия, Франция, Холандия, Испания... Голяма част от тях попадаха в изключително добри университети. Завършваха и започваха работа в някой хотел или ресторант. Бачкаха като луди, едвам свързваха двата края, не бяха доволни, но пак не се връщаха. Питах ги що не се връщат и те не знаеха как да ми отговорят.


Направи ми впечатление, че голяма част от тия млади хора започнаха да експериментират с наркотиците зад граница. Защото има по-леки закони в другите държави, защото се намират лесно, защото са далеч от семейство и приятели и никой реално не знае тия хора какво правят. Известна част от тях се друсат. Ама много. С много синтетични наркотици. Те и тука се друсат де. Лоша работа.


Предполагам, че липсата на контрол и постоянна връзка с близките приятели и семейството правят това по-лесно. По-лесно им е да се крият. Защото едва ли се прибират у дома и започват да се хвалят на мама и тати как били издрусали еди колко си грама от скъпото и как не били спали няколко нощи и било суперкупон.


А мама си седи в кухнята, нищо не подозира, затваря бурканите, увива няколко сушеници, слага пликче с топли чорапи и сарми и ги праща по пощата на синчето и дъщеричката и поне получава тая утеха, че за ден-два децата им ще имат какво да ядат и ще им е топло на краката.


Неутешима е майчината скръб и велик е майчиният инстинкт!


Не спират да ни мислят тия жени и да се тревожат за нас, колкото и далеч да сме


Скъсяват си живота с притесненията си по нас, стават по-рано да наготвят нещичко, отделят от скътаните парици и пращат и от тях, че да може детето някак да се оправи. Детето взима парите и никой не знае за какво ги харчи.


Не казвам, че всички млади българи в чужбина са се продрусали. Казвам, че имат лесен достъп до страшно много наркотици. И за това като че ли не се говори твърде често. А синтетичните наркотици досега не са удължили живота на никого. Освен може би живота на Кийт Ричардс. Ама той е безсмъртен.


Георги Господинов написа един прекрасен разказ за самотата на българското село, за самотата на майките, татковците, бабите и дядовците. Разказът се казва "Ритуалът". В него цяло село се снима в пълнометражен филм. Седнало е на една маса и трябва да крещи "Горчиво!". Булката и младоженецът не са в България. А са в Канада. Или нещо такова. И докато крещят "Горчиво!", тия хора се улисват, започват да плачат, не могат да се спрат и сякаш наистина са на сватбата на своята дъщеря или на своя син, когото не са виждали от сто години.


Зловеща е тая самота на нашите майки и бащи, баби и дядовци. Оставяме ги да си гледат работата, ние се правим, че си гледаме нашата. Ама всъщност я гледаме само с едно око. При това едвам отворено.


И все сме много заети. И се скъсваме да работим. И да градим някакви кариери. И ги градим тия кариери като вавилонски кули. И нищо не получаваме накрая. Но пак упорстваме да сме най-добрите. И в това няма нищо лошо.


Защо така забравихме за нашите семейства?


Не казвам, че не бива да отлитате от домашното гнездо и да бъдете самостоятелни. Напротив! Бъдете заети, искайте да сте най-добрите, но не забравяйте ония хора, които са ви дарили с живот. Те винаги ви мислят. Не забравяйте и ония хора, които са дарили с живот вашите родители. Те пък само за вас мислят.


Защото наистина е зловещо как бързо и лекомислено изоставихме нашето си българско семейство. То си седи под сянката на крушата, гледа в нищото и му е страшно самотно. Хубав е чистият въздух на село, хубава е и домашната продукция там, където я има. Но самотата никога не е хубава. И страшно трудно се бори човек с нея. Често пада в нейния капан и му е много трудно да се върне в света на живите.


За нуждата от млади в страната няма защо даже да говорим. Нуждата е огромна! Всичко го знаем това. И сме готови да простим всичко, само пак да им видим очите.


Образовайте се, бъдете в най-добрите университети. Но не забравяйте откъде сте тръгнали. Пишете на мама. Тя ще се зарадва. Винаги. И помнете какво са правили нашите праотци. Търсили са и те образование в чужбина, получавали са го, след това са се връщали в страната и са показвали и на нас, простите хора, добрите практики. Пък ние сме ги прилагали, където можем, и сме продължавали да бутаме нанякъде. Накъде, не знам.


Звънни утре един телефон, приятел! Много ще зарадваш някого от твоите хора. Те седят и те мислят. Не ги изоставяй на бърза ръка!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Това пътуване "завинаги" е както преди са напускали селата и са се преселвали в градовете.Срещам много наши сънародници с големите сакове ходили на сезонна работа,по автобусите.Държат се като българските турци- забравили уж езика и "неразбират какво ги питам".Незнам какви пари са изкарали, но ще им трябва десетилетие да ходят в нашите минерални бани.Трябва просто младите да са си тук,вкъщи ако трябва 20-30 години докато променим нещата.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Пак някой ни дели на прости и умни...

 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "..Търсили са и те образование в чужбина, получавали са го, след това са се връщали в страната и са показвали и на нас, простите хора, добрите практики..."

  ...къде това, бе Левчев, в Московския, или Магаданския университет...наистина образованието, получено за рубежом на нечии предци, кара другите младите да бягат през глава от тук...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Баси! Това като заупокойна молитва звучи. Толкова ли е безбадеждна ситуацията?

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Признавам си докосна ме тази статия, и аз ще го имам този проблем след някоя година.

 6. 6 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Доста разнопосочно плещене. Прочувствена логорея някаква. Та нали точно българските майки превръщат децата си в гайди и глезльовци, треперейки над всеки техен каприз. Преди време наблюдавах на морето една компания от няколко млади семейства с деца. Имаше и едно немско. Нашите деца пищяха, глезеха се, все искаха нещо и като не им се уйдисаше започваха да се тръшкат и да реват. И накрая изяждаха шамарите. А немкинята възпираше двете си деца само с поглед. И нямаше никакви шамари. Та в общи линии децата за които става дума са закономерното възнаграждение на изоставените майки, за нефелното им възпитание. Но Марти Левчев не плаче за него, а за ланския сняг.

 7. 7 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Прекрасен текст! Чудно написано.

  По повод немското семейство на прежде пишещия - тях ги смазват от бой в къщи , имам преки наблюдения ж

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#5:"foxa5"]Признавам си докосна ме тази статия, и аз ще го имам този проблем след някоя година.[/quote]

  и на мен така подейства

  В България властва беззаконието!
 9. 9 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Пф, пълни глупости. Родителите ми бяха много тъжни, когато бях в чужбина, но и безкрайно щастливи, че съм в нормалният свят, където аз и децата ми имаме шанс за нормален живот. Върнах се, за да се дипломирам и сега съжалявам безкрайно, времето тук е загубено, ако не си връзкарче с властта или назначен бизнесмен. Няма какво да ми пропагандирате глупости, родителите ми ме подкрепят напълно в сегашните планове за заминаване - в САЩ, на другият край на света. Малко тъжни и повече щастливи, че няма да бутаме камъка по хълма до безкрайност. Това е положението, не семейството е виновно, а средата като цяло - в крайно агресивна среда оцеляват(!) най-гадните микроби, а на полезните им трябва друга!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 10. 10 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Това за университетите е готино!Преди 3-4 дни четох някъде,може би тук,че се откри 46-то?????? висше учебно заведение в България.46-то????????????

 11. 11 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"true_original"]По повод немското семейство на прежде пишещия - тях ги смазват от бой в къщи , имам преки наблюдения [/quote]

  Значи вземат мерки навреме, а не когато е вече безвъзвратно късно. Децата са бъдещето на една нация но проблемът е, че това бъдеще идва от миналото, децата са огледален образ на родителите си. Затова и България не може да се оправи, защото тези които трябва да я оправят са често пъти по-зле и от родителите си, които я забатачиха. Както каза наскоро един: "В Германия, политик като Бойко Борисов не може да има." А в България, той дори не е най-лошото.

 12. 12 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Насила не можеш да задържиш един човек и да го накараш да прави нещо, с вдъхновение, с желание за успех. На сила е комунистическия метод. Човек е полезен на себе си и обществото, когато има нормални условия на труд, живот, почивка и най-вече справедливост в обществените му отношения. Като няма справедливост, няма желаещи за живот на територията, куфарите и пътя, а местните туземци да си реват...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 13. 13 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Малеей, каква драма!
  Друсали се, щото имали наркотици, мели чинии с висше образУвание...
  Мъъка, мъъка!

  Аз пък ще ви разкажа друга история.
  Тя е на 37, завършила право и работи като юристконсулт във фирма с 200 служители. Фирмата е в западна Европа, заплатата и бруто годишно около 100 000 евро.
  Той на 42 - инжинер със заплата около 70 000 евро годишно.
  Тя на 34 - офис сътрудник (пише на компютър ла-ла-ла), заплата 50 000 евро.

  Глупаците са глупави навсякъде и се друсат навсякъде.
  НО умните в развитие страни успяват (НЕ мият чинии), а в България еее, заплата 500 евро на месец, освен ако не си примерно ....гадже на Лукарски.


  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 14. 14 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#11] от "dombi":

  Децата на каскетите няма как да мислят по различен начин, а са болшинство. За това няма шанс за оправия тая държавица.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 15. 15 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Офффф, Марти, Марти. А тук мислиш наркотиците са скъпи, няма чалга клубове, няма проституция в студентски град. Марти, ти в коя България живееш. Марти, ако завършиш в България и нямаш връзки, къде ще работиш и за каква заплата? марти, ти колко познаваш, които са завършили престижни университети в чужбина и бачкат в ресторан? Аз николко. Познавам много обаче, които учат и работят в ресторант за да се издържат, но като завършат започват работа с нормална заплата на нормална позиция и не се налага "щастливата мама" да им праща пари както в България за да си платят наема и да си купят чорапи. Като завършат и почнат работа си живеят самостоятелно, а не още 20 години на гърба на родителите си както тук.

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Бльоджа като цяло, но по-скоро доброжелателна.
  Българското семейство и българските майки заслужават далеч по-смислен текст, но предвид възцарилото се във всяко отношение риалити скудоумие, пак и това е нещо.

  Но! Нека умилението не ни заслепява.
  Да не забравяме, кой още от 3ти клас почва истерично да навива как детето му трябва да замине за чужбина и да не се връща повече никога в "тая скапана циганска държава". И още от 5ти клас почва да му чертае пътя колкото се може по-далеч от дома.
  Накрая цялата история с топлите чорапи и суджука в колета се оказва едно колективно садо-мазо приключение, туширащо комплекса на родителя "що не заминах, да видите какво щях да постигна, ама нА - останах ви тук, но нищо не получих в замяна на оставането си".
  Та, както често се случва, желанията, подлежащи на сбъдване, трябва бая внимателно да се обмислят.

 17. 17 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 731 Неутрално

  P.S.
  Да не говорим, че драмата с гаст-щудиращите наркомани е повече от преувеличена.
  Явно авторът прави обобщение на базата на някаква лична непредставителна извадка.

  Както правилно е отбелязано и в коментар № 15, тук рисковете и "изкушенията" са много повече и по-достъпни.

 18. 18 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#14:"z_zafirov"]Децата на каскетите няма как да мислят по различен начин, а са болшинство. За това няма шанс за оправия тая държавица. [/quote]

  Много точно казано +

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Марти, връщали са се, защото са виждали перспектива. Можели са да приложат това, което са научили и не им се налагало да се сблъскват със стена от тъпи политици, които мислят единствено как да краднат повече. Когато виждаш, че има възможност да положиш началото на нещо жизнеспособно, си даваш зор, независимо колко трудности има, защото тези трудности са преодолими, зависят от теб, от твоята работа, а не от безхаберници, дето гледат само да те прецакат.

 20. 20 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "foxa5":

  Ти очакваш да го имаш този проблем. Аз вече го имам. От 10-на години. Трудно е, но след като знам, че там някъде е много по-добре от колкото, ако се бе завърнал... А тъгата ще си остане: и при тях, и при нас. Дано да дойдат по-добри времена.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Освен телефона, освен някой и друг запис ( четем че постоянната и значима чужда инвестиция у нас са парите идващи от нашите хора в страната, при техните близки, не е лошо, да не кажа задължително ние да се събудим тук, у нас, да си оправим къщата, така че тези от нашите сънародници, които са заработили някакви средства, да бъдат привлечени обратно, за да ги вложат и умножават у нас, при достатъчно сигурни и разбира се благоприятни условия.

 22. 22 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То и аз го имам този проблем- имам двама сина, от които единият е от 4 години в Англия, а другия засега следва тук ама и той се триуми дали да не стяга багажа след време !!! След като толкова години развивахме социализъма, а напоследък се упражняваме с псевдодемокрацията, стигнахме до ситуация от която всеки иска да се спасява стига да може !!!!!!!!!!!!! Само депутатите и министрите ги устройва живота в България(забравих олигарсите) !

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "paf":
  Дано да дойдат по-добри времена.

  Дано.

 24. 24 Профил на Daniela Ignatova
  Daniela Ignatova
  Рейтинг: 237 Весело

  По-горяма тъпотия не бях чела скоро, честно! А това за наркотиците така, по "майчински" споделено, направо цепи мрака, както се казва Хора, горе главите и хубав ден!

 25. 25 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Чета и не вярвам какво чета . . . Ако не беше в Дневник, щях да помисля, че е някоя опорна точка . . .
  А това за БГ семейството, морал и консерватизъм... Децата бягат, защото не могат да гледат такова лицемерие и лъжа най-вече в собственото си семейство! ( в голяма част от случаите).

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 26. 26 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 481 Разстроено

  Стойте си в България, младежи!
  Стойте си, за да не продрусате в пустата чужбина! В българия такива неща не стават... е почти!
  Стойте си, за да нагъвате сушеница и компот, без да се харчат вашите за колети до чужбина!
  Стойте си, ако сте добри специалисти и изгаряте от желание да работите за по 300 евро... е, ако изобщо може да се реализирате по специалността си.
  Стойте си, ако искате да живеете сред народ, на половината от който не му пука кой и как ще управлява страната му, а повечето от останалите дават гласа си за най-големите отрепки срещу 20лв., бира и 2 кебапчета... или срещу 1-2 абсурдни обещания.
  Стойте си! Страната има голяма нужда от млади хора! Никак да не ви пука че абсолютно никой не прави абсолютно нищо да ги задържи... е, освен да пише сълзливи статии.

 27. 27 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#26] от "xpc":

  Това трудно влиза в категорията сълзлива статия.... Това е нещо зле структурирано забъркано с кофти идеи и примери.
  Ако аз съм редактор на Дневник би ме били СРАМ да се публикува такова нещо!
  Редакция вземете свалете статията, че е ГОЛЯМ СРАМ присъствието и в сайта....

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 28. 28 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#27] от "Oven":

  Извинявам се, ако в стремежа си да съм по-дипломатичен, съм се изразил неточно относно същността на т. нар. статия!
  Няма да се спирам повече на нея, защото ти я описа достатъчно добре!

 29. 29 Профил на chriss
  chriss
  Рейтинг: 237 Весело

  Да, статията е разгледала само малък аспект от нещата. В никакъв случай не е сълзлива и е доста реалистична, но има много, което може да се допълни. Не мога да повярвам, че все още има хора, които живеят с идеята, че след като завършиш образование ти трябват "връзки" за да работиш... Ако имаш знания и умения- работа бол

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#9] от "z_zafirov":

  Естествено е родителите да се тревожат за децата, но когато знаеш ,че там имат работа и уважение , си казваш-поне живеят нормално.

 31. 31 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Видях статията през фейсбук, колко тъжна била... та рекох да я прочета.
  Ми на мен не ми е тъжна. Цялото есе няма никаква логика - отде започна, къде свърши. Едва ли не, всички в чужбина се друсат, чакат на бедните си български роднини за пари и суджук, и даже и по едно писмо не пишат.
  А колко много семейства познавам аз, които са установени доволно добре, работят каквото работят, връщат се почти всяко лято, в непрекъсната връзка с родители и приятели от България са, и си живеят прекрасно!
  Направо се чудя защо се дава поле на такива странни статии, внушаващи... честно казано, не разбрах какво? Не забравяйте от къде сте тръгнали, въобще не ходете по тая мръсна чужбина или задължително се връщайте, та да просперираме?
  Ако е последното-благодаря, и на такива се нагледахме-млади, преуспяли в чужбина дойдоха и ... ни оправиха!

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Весело

  До коментар [#26] от "xpc":

  Авторът сигурно е посетил някое гето в Холандия и споделя с майките.

 33. 33 Профил на nicodile
  nicodile
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мдам, младите хора заминават от клетата си рОдина, мият чинии, вземат леки наркОтици и не се обаждат на мама и тате.
  ‪#‎iSiktir‬ бе! Кога в нашето провинциално общество ще се разбере, че "заминаването" нито трябва да значи "емиграция", нито "изоставяне" и че майките ни не са задължително "клети"? Много хора изоставят семействата си въпреки че живеят на съседната пряка. Дали пък не е полезно някой път да се замислим, че подобни обобщения са обречени да звучат смешно? Или че заминаването на един студент от Разград да учи в София може да означава много по-сериозна и перманентна раздяла със семейство и приятели?
  Много много е тежка ситуацията, уважаеми дами и господа, защото и част от заминалите и част от останалите смятат, че е да идеш в Чикаго, Виена или ‪#‎Воронеж‬ е Господ знае какво събитие. На ре-мигрантите се или като на завърнали се от Оня Свят призраци, или като на провалени хора ("те немците го изгониха" или като на идиоти, или като на тарикати ("абе за да се върне, значи някаква много голяма далавера е хванал". И всичко това в страната в която другоселецът се счита за чужденец.

 34. 34 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Като студенти моят приятел Митко ме вози в новото си Пежо 403. Беше 1971 и такова чудо рядко се виждеше, а Митко не беше нещо изключително, родом от едно пернишко село. Той ми обясни, че баща му е майстор строител, работи в на обект в Либия и спестил долари за пежото, което купили от кореком. Проста работа. Ходеха по чужбина хората, специалисти в разни области, стискаха се и се прибира с някой спестен лев. Дето викаше Вальо Тромпета от филхармонията "да знае моят синковец колко копърка съм изял да му купя БМХ." Сега обаче е друго и граничи с лекомислие.

 35. 35 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Е, айде сега изкарайте ги учещите в чужбина и наркомани. Аз също съм завършил и останал в чужбина, както и много мои съученици и приятели, но наркомани сред нас не съм виждал. А, това да живееш далече от родителите си, независимо дали в България или в чужбина си е съвсем естествен процес. Да не би да очаква авторът 25-30-годишни да се крият под полата на мама?! Що за сълзливи словоизлияния?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 36. 36 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Много повърхностна статия.
  Всъщност - проблемът е сериозен, защото възрастните хора, които остават тук без младото си подкрепление, виждат огромни трудности с местната здравна и социална система. А тя работи така, че ако нямаш надежден придружител, нищо не можеш да свършиш. И така.
  Синовете и дъщерите страдат в чужбина, че колкото и да са успешни, малко могат да направят за близките си. Възрастните страдат, че са сами.
  Не апелирам да се "завърнем в бащината къща". Не мисля, че в наши дни това е реалистично.
  Мисля обаче, че трябва да съобразим здравните и социалните си услуги с факта, че няколко поколения възрастни хора ще са лишени от грижата на най-близките си.
  Тези, които сме избрали да останем, трябва да помислим и за тях. Да, те са родители на други хора, но са наши сънародници и всъщност това са нашите съседи, бивши учители, роднини, родителите на нашите приятели.
  Сложно е.

 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Връщат се"калинките"-търсена стока.
  Уреждат се бързо и добре.

 38. 38 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А бе за майките ще ревем сега... всеки си живее живота както намери за добре. Какви са тия патриархални простотии...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 39. 39 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ridiculous":

  В никоя развита страна децата не се грижат за родителите си... това са абсолютни отживелици. Още не може да се оттърсим от колективизма за съжаление... Съвременни хора сме, не е нужно да се събираме на групи, че да оцеляваме...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 40. 40 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С днешните технологии и средства за комуникация като Скайп и Вайбър хората са в постоянен контакт. Е, да, не е като да са заедно семействата.
  Мъчно им е на родителите, българският манталитет е такъв, семейството е смисълът, децата. Но дали затова не сме на този хал? В Западна Европа като станат на 16 години децата се изнасят на квартира, учат се да са самостоятелни, да поемат отговорност за живота си, учат се да готвят, да се справят с бюджета си..Това българското дундуркане на младите от родителите може да израз на много любов, но не е възпитателно и е вредно.
  А що се отнася до наркотиците, към които спада и алкохолът (но в България алкохолът не се счита за наркотик, даже напротив - събиране без домашна ракия и без наливане до козирката не е задушевно семейно преживяване) един интелигентен младеж може и да опита от любопитство в чужбина, но мисля, че в България безперспективността подтиква много повече млади и умни хора да употребяват и да се пристрастяват. А тези, които за лабилни и застрашени от пристрастяване, те заменят една зависимост с друга - хазарт, алкохол или друго, независимо в каква среда са.

 41. 41 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "xpc":

  Мда, аз в интерес на истината колкото наркотици съм виждал в България... Южна Америка ряпа да яде. Блаженни са вярващите просто... изобщо няма никакъв проблем да се намери каквото и да е, където и да е...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 42. 42 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Без млади хора борбата за възраждане на България ще е с предизвестен край.

 43. 43 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#26:"xpc"]Стойте си, ако сте добри специалисти и изгаряте от желание да работите за по 300 евро.[/quote]
  За специалисти по икономика, право или администрация, които с лопата да ги ринеш ли става дума?
  Аман от тая работническа класа дето владее държавата вече 70 години и само мисли за това колко заплата ще получава, а не колко може да изработи. А да плаща такава да не сме и посмели да си помислим. Предприемчивост липсва!!! А и как ще се развие като отново 70 години държавата все регулира?

 44. 44 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Разстроено

  В тази статия пише че когато младежите заминат зад граница, те задължително започват да се друсат. И то със синтетика!

  Алоооо редаааактооооорееееее?!? Спиш ли?

 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Неутрално

  споко,
  стига ревахте, аз съм завършил уни от топ 25 на света и се върнах в БГ, поне 75% от приятелите ми от Англия също са в БГ сега, а във фирмата в която работя през седмица назна4аваме някой върнал се- последно едно мом4е завършило в Глазгоу, преди това една девойка върнала се от САЩ и тн и тн

 46. 46 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#9:"z_zafirov"]ако не си връзкарче с властта или назначен бизнесмен.[/quote]

  това са глупости - казвам ти го от опит, намерих си работа в международна компания по обява онлайн, без да познавам никого там

 47. 47 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 708 Неутрално

  С текущото ниво на развитие на комуникациите, и с достъпността на полетите, вече не виждам особена разлика за семейството дали си напуснал за да идеш в Големия град, или за да идеш някъде в ЕС.

 48. 48 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дядо Йоцо гледа. Така е било, така и ще бъде. Младите отиват далеч от старите. Нормален жизнен процес на себеутвърждаване.

 49. 49 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobix":

  Имах предвид добре образовани и подготвени специалисти като лекари и инженери, но бих включил в това число всеки наистина КАДЪРЕН, СПОСОБЕН и СЪВЕСТЕН специалист в която и да е област. Сред наистина големия рояк от висшисти напоследък (повечето от които - псевдообразовани), такива хора все пак се срещат, макар и малко. И в никакъв случай не мога да ги причисля към работническата класа, дето "само мисли за това колко заплата ще получава, а не колко може да изработи"
  И, разбира се, не мога да се съглася че трудът на такива хора може да струва 300 евро, при условие че позиция, за която се предлагат примерно 3000 евро е сравнително лесно достъпна за тях, макар и извън България.

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#12] от "z_zafirov":
  Точно това е мечтата на комунистите: който е недоволен от тях - да си хваща куфарите, а те да оприсвояват каквото е останало в България.

 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#48] от "primaxm":
  Щеше да си прав, ако себеутвърждаването беше в другия край на Бъэлгария или ако от Европа идваха тук да се себеутвърждават други младежи.

 52. 52 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#49] от "xpc":

  Разбирам, но отново оставяме настрана предприемчивостта, а ние я очакваме именно от тези образовани и подготвени хора! Остава и въпроса с Държавата, която възпира почти всяка инициатива, чрез множество и постоянни административни изисквания и финансови тежести.
  Плюс това да погледнем просто здравната система - у нас тя е някакъв абсолютен нонсенс, чийто корени са в дълбокия социализъм, но няма да влизам в подробности, за да не съм отегчителен. Въпреки, че реално не познавам доктор, който да не е обиколил половината свят (с трисйд евро?!), няма как да не се съглася, че отиват да работят в чужбина и най-често в Европа. Този месец моя позната започна работа в Швеция, където гладът за медицински работници е огромен. Причината е същата, която разглеждаме. Спрямо тук, заплащането е доста по-високо (за покупателна способност няма да говоря) и по тази причина е доста атрактивна дестинация сред източно европейците. Но причината да имат недостиг на мед.персонал е както казах - същата. Местните медици са привлечени от нехуманото, не солидарно, мръсно, егоистично и капиталистическо медицинско обслужване в Щатите. Но гарантиращо им също и повече пари. Естествено, за тези, които са истински специалисти и имат желание да работят. Защото там трудно може да се скриеш зад вратата на някое ДКЦ и това да ти гарантира сигурност.

 53. 53 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 997 Неутрално
 54. 54 Профил на charlotte_
  charlotte_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Твърде консервативно изказване. Такива идеализирани образи на семейството не водят до нищо друго освен до застой. Трябва по-гъвкаво мислене и осмисляне на реалността.

 55. 55 Профил на bgcolors
  bgcolors
  Рейтинг: 13 Гневно

  Много глупав текст.
  Учих навън - работя навън.
  Наркотици - никога, ни веднъж.
  Нашите - почти всеки ден по Скайп. И цял ден по АйМесидж.
  Работата - определено не в ресторант. Ама хич даже.
  Печеля - достатъчно, за да живея като Свободен човек.
  Спасявам се сам - помагам на нашите.
  Не съм забравил никого и нищо.
  Никога не съм преглъщал моралите си.
  Не се чувствам виновен за изборите си.
  А ти, приятел - ти си нещастник...

 56. 56 Профил на shroomy
  shroomy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Изграждане на сълзливи и неверни образи. Остава ми хлъзгавия образ на студент, който хем завършва хубав университет, хем работи в ресторант, ама и се продрусва (каквото и да значи това). И не пише на мама, която седи под крушата. Ами като един от тези студенти, който беше в чужбина, върна се, пак ще ходи и изобщо прави каквото си иска, ще Ви кажа, че съм завършила хубав университет, след което си работя по специалността, а това с работата по ресторанти се прави обикновено по време на университета, за да се самоиздържа човек (това разбира се май не Ви влиза в апокалиптичната схема с продрусания студент). Майка ми не седи под круша, работи си в България, интересно й е, когато бях в чужбина се чувахме всяка седмица, сега се виждаме всяка седмица. Баба ми обикаляше Европа, за да ни гостува. И се кефеше много, не като някаква сърцераздирателна баба, която мисли само за внуците, а като нормален човек, който обича да пътува и гледа. В един глобализиран, свят, в който пътуването става все по-лесно, все повече държави легализират марихуаната и изобщо всичко се либерализира, да наречеш човек продрусан, защото "експериментира" с наркотици и да ожалиш "родата му под крушата" просто значи, че ти самия не си излязъл из под крушата и не си се огледал.

 57. 57 Профил на lholliday
  lholliday
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Плиткоумни стереотипи, умиление, безпочвени обобщения... жалка история.

 58. 58 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 753 Весело

  Хахахаха - подлидяли наркомани! Статията е успешна...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Статията е излишно сълзлива. Завършил съм и съм останал зад граница. Нито аз, нито някой от моите приятели не сме станали наркомани (ако и да съм опитвал марихуана).
  Но в Европа не е проблем да се събира семейството, независимо от това къде кой член живее. Нашите вече са покойници, но докато бяха живи, пътуваха, и аз идвах в отпуска до България, майка ми и чешки научи на нелошо ниво.
  Не се е налагало да ми пращат колетчета, по-скоро аз съм носил лекарства. За пари - пращали сме си и в двете посоки, според актуалната нужда на момента. Работил съм винаги по специалността си (лекар съм), дори като студент не ми се е налагало "да мия чинии"- имах много добра стипендия за успех.

  Така че, господин Левчев, аман от обобщения.

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  най-после един вестник да даде поле за изява на белетристичните таланти в бегемама

 61. 61 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  наркотиците ли са ти крастата?!?...

 62. 62 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Авторът е прав за наркотиците, почти всеки в Англия, включително примерни хора ги пробват, само не разбрах какво лошо има в това. Надявам се да не ми скочат много майки, но това е положението.

  Останалото са лични наблюдения. Трудно е навсякъде, но в България много често е по-трудно особено за някои специалности.

  Имаме само един живот и заслужаваме да преследваме щастието в него, както всеки от нас го разбира.

 63. 63 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  еееееееее, изсилихте се с тия наркотици.

 64. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Прав е Марти Левчев, такъв проблем има, но от друга страна, майка и деца живеят в едно село, град или на една пряка разстояние, и пак младите не се сещат за майка си, освен когато трябва да помага - знам няколко такива случая.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Разстроено

  До коментар [#4] от "Lemmy":
  [quote#4:"Lemmy"]Толкова ли е безбадеждна ситуацията?[/quote]

  Да !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Умеша ми се фабулата ...

 67. 67 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Това някакъв дълъг и скучен фейлетон ли е бе, Дневник - откъде изкопавате тези логореи? Направо не е зя вярване

 68. 68 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Тезата че децата живеят зле в чужбина е неправилна. Избора им е личен (или на семейството им), никой не ги е накарал нито ги е спрял да се върнат. Щом остават, значи смятат че живеят по добре и имат по добра перспектива. Тезата, че отдалечени от семейството се разхайтват е също супер слаба. Тя предполага, че близостта до семейството намалява разхайтването. Обаче аз знам разхайтени хора, които живеят "при мама". И такива взимащи наркотици и у нас. Даже у нас достъпа до леки наркотици (а често и до тежки) в училищата е често по лесен. Въпреки, цитирам "по либералният режим в чужбина" от статията. Така че тази теза е слаба. Всеки опитва да постигне максимума в живота си, и да бъде там, където шанса му е най голям. Ние всички имаме вина, че това не е България. Но същевременно никой от нас няма правото да прехвърля тази си вина на децата ни - да са се върнали, въпреки всичко. Те правят своят избор. Ние трябва да направим нашият.

 69. 69 Профил на prassen
  prassen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абсолютно неадекватни и елементарни брътвежи. Но ето един добър коментар на глупостите по-горе от ФБ-NiCodile.
  "С голяма изненада прочетох текста на Марти Левчев „Изоставените майки“,публикуван в „Дневник“. Изненада не заради самия текст –бездруго изпитвам нездрав интерес към публицистиката на късния соц – колкото заради факта, че е писан през 2014-та. Един толкова сложен въпрос като миграцията сведен до няколко клишета: заминалият е от една страна „немил, клет, недраг“ а от друга „пройдоха, родоотстъпник, нехранимайко“.
  Защо заминават младите?
  Защото могат. Кой буден млад човек не иска да опознае света? А светът е отворен и предоставя възможности немислими за предното поколение. Ако имаш избор между Софийския и Монтанския университет избираш Софийския. Ако имаш избор между Оксфорд и Софийския вероятно ще избереш Оксфорд. И не защото е в „чужбина“ и не само заради качеството на образованието, а заради възможността да се докоснеш до друга култура, да срещнеш хора от цял свят, да се пребориш със себе си, да постигнеш нещо сам – все неща крайно полезни в 21-вия век. Все избори напълно очевидни за поколение отраснало с неограничен достъп до всякаква културна продукция.
  Митът за чиниите
  Според г-н Левчев, веднъж заминал в „чужбина“ българинът прави три неща: взема наркотици, мие чинии и губи връзка с род и родина. Тези виждания, разбира се, не са уникални можем да ги проследим поне до времето на комунизма, когато емиграцията е била трудна и перманентна. Общуването с близките е било невъзможно. Близките на заминалия често са губели работата си, положението в обществото и винаги са били под наблюдение от службите.Нещо повече, емигрантът често е попадал на запад напълно нелегално, без познати, без пари, без сигурност и действително е започвал новия си живот в крайна бедност. Вероятно работейки, както г-н Левчев казва „в някой хотел или ресторант“. Берлинската стена падна преди точно 25 години, а сякаш има хора, които още не са разбрали.
  Митът за миенето на чинии е изключително мощен; всеки мигрант е питан поне веднъж как тъй е съгласен да върши черната работа на западняците. В случая не е важно евентуалното разминаване между предразсъдък и действителност, колкото вкорененото разбиране, че някой нарочно кара децата ни да мият чинии, за да ни унижи като нация. Да не говорим, че в миенето на чинии няма нищо лошо.
  Емиграцията като морален провал
  Прави силно впечатление и наблюдението на автора, че „голяма част от тези млади хора започнаха да експериментират с наркотиците“ тъй като на запад, законите били по-хлабави. Двайсет и пет години свободно пътуване и съществуването на Слънчев Бряг не са достатъчни да заличат убеждението, че „ние“ сме някакъв необичайно морален народ, а „те“ се опитват да покварят децата ни. И все пак ако г-н Левчев имаше дори и повърхностно впечатление от това как функционира един немски или американски университет, щеше да знае, че подобни оргии („... как били издрусали еди колко си грама от скъпото и не били спали няколко нощи“) са много по-вероятни в Студентски Град отколкото в Щутгарт.
  И твойта майка също
  Тук стигаме до най-скандалната, най-обидната част от текста: внимателно изградения образ на изоставената в България майка, която нито вижда, нито чува децата си, мисли ги, тревожи се, праща им буркани с домашна кавърма, докато те си живеят живота миейки чинии и друсайки от скъпото. Научаваме, че да заминеш в „чужбина“ и да изоставиш семейството са едно и също нещо. Видял отвъдното, ти ставаш друг, чужд, задължително забравяш от къде си, срамуваш се от произхода си. Пази Боже сляпо да прогледа!
  Този възглед е популярен- говорете с майката на кой да е студент в чужбина и ще разберете, че тя е постоянен обект на натрапено съчувствие за един напълно неразбиран. Да пратиш дъщеря си далече е вероятно ужасно трудно. Да смяташ часовата разлика на пръсти, за да знаеш за какво да се притесняваш: дали е яла, дали е спала или как й е минал изпитът е още по-трудно. Вероятно никога не се свиква напълно, дори и да поддръжаш постоянен контакт. Едва ли помага когато близки и непознати те питат със съжаление „ама Мимето обажда ли се? “ и неминуемо се изненадват ако кажеш „да, през ден“.
  Чуйте: има хора, които оставят семействата си в Симитли, идват да живеят в София и никога не се обаждат. Има други, които живеят под един покрив с родителите си и не си говорят с тях или имат ужасни отношения. Има и такива, които заминават за Виена и действително забравят за род и родина. А има и другото – нормални подкрепящи се семейства, независимо от разстоянията. Едното обаче няма общо с другото. Да живееш „в чужбина“ не е заявка за различен морал. Не е по-хубаво, не е и по-лошо. То е просто факт, стечение на обстоятелствата. Живот.
  Завърналите се в България често се сблъскват и с твърдото убеждение на мнозина, че само идиот („американците сигурно са го изгонили“) или мошеник („кой знае какви далавери е завъртял за да остави къща и кола в Детройт“) се връща от Там. Тази нагласа обаче с времето се променя и колкото повече хора се върнат, толкова по-лесно ще става.
  Като заключение
  Ето какво : живеем в 21-ви век. Телефоните са на практика безплатни, нискотарифните полети са евтини. В Ню Йорк продават българско кисело мляко. Националното ястие на Великобритание е кърито. Рекордьорът по голове на немския национален отбор е поляк, най-добрият млад тенисист в света е българин, който вероятно рядко стъпва в България. Голям брой преуспели учени, артисти, бизнесмени се гордеят, че са българи, редовно се обаждат на родителите си, а понякога се захващат различни начинания в България от желание да променят нещо.
  Живеем в 21-ви век. Хората заминават, връщат се, пак заминават, пак се връщат. Някои не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса къде точно живеят, дали са емигранти, мигранти, пътешественици или просто хора, които следват съдбата си. Децата им българи ли са или гермаци? Германски българчета? Български германчета? България е част от Европейския Съюз. 27 други държави, технически погледнато дори не са чужбина. По интернет свободно се гледа българска, американска, английска и вероятно монголска телевизия. В София живее немалка бройка чужденци, които с радост пият домашна ракия без да се чувстват виновни, че предават националните си питиета.
  Единствения начин да изкореним убеждението, че миграцията е необратима (като наркоманията) и неморална (като това да забравиш майка си) е повече хора да пътуват, да трупат опит и да се връщат. Първите две вече се случват, третото зависи от всички. Междувременно, не е лошо отвреме навреме да си припомняме, че живеем в 21-ви век."

 70. 70 Профил на mackata
  mackata
  Рейтинг: 8 Весело

  Това обяснява всичко, дори и българската журналистика.

  http://e-vestnik.bg/imgs/istorii/vladimir-levchev,-lubomir-l.jpg

  Закона на петте "П"
 71. 71 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#69] от "prassen":
  много си е адекватно даже това творение. ако се замислиш, че идеалът на човечеца левчев е отново затваряне на границите и почивни домове за писателите.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 72. 72 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 670 Весело

  "Образовайте се, бъдете в най-добрите университети. Но не забравяйте откъде сте тръгнали. Пишете на мама. Тя ще се зарадва. Винаги. И помнете какво са правили нашите праотци. Търсили са и те образование в чужбина, получавали са го, след това са се връщали в страната и са показвали и на нас, простите хора, добрите практики. Пък ние сме ги прилагали, където можем, и сме продължавали да бутаме нанякъде. Накъде, не знам."

  Тук сме, показваме, опитваме се, само не ни пречете с глупости

 73. 73 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Потресаващо глупав текст.

 74. 74 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Страшно е! Всички полагат непосилни усилия да изпъдят децата си от България.

  Моралът не е порок!
 75. 75 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Това е най потресаващо безмислената, хаотична, и глупава статия която някога съм виждал тук. Не мога да повярвам че такова нещо е публикувано в Дневник. Иска се талант за да звучиш чак толкова тъпо.

 76. 76 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Звънни утре един телефон, приятел! Много ще зарадваш някого от твоите хора. Те седят и те мислят. Не ги изоставяй на бърза ръка![/quote]
  То е и възпитание, а то зависи и от нас!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 77. 77 Профил на Иво Стоянов
  Иво Стоянов
  Рейтинг: 409 Весело

  "А мама си седи в кухнята, нищо не подозира, затваря бурканите, увива няколко сушеници, слага пликче с топли чорапи и сарми и ги праща по пощата на синчето и дъщеричката и поне получава тая утеха, че за ден-два децата им ще имат какво да ядат и ще им е топло на краката."
  ШЕПОЧИНА!

 78. 78 Профил на fdisk
  fdisk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като чета статията, ми се въртят следните асоциации: бг мама, KLETA MAJKA BALGARIQ, впиянчен нещастен патриот, боядисал панела на терасата в бяло, зелено и червено.
  Въпросите, които касае статията са наистина сериозни, не ги подценявам, коментирам единствено стила на автора.
  Даже се сещам за още една причина човек да иска да емигрира - факта, че хора като г-н Левчев не само съществуват, но ги и публикуват в голям вестник, и най-вече, че един немалък процент от населението мисли като него.

 79. 79 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ...''Голяма част от тях попадаха в изключително добри университети. Завършваха и започваха работа в някой хотел или ресторант...''

  това може да го напише само малоумник, който не познава образователната система в Европа , Америка или Канада ! Просто там хората работят докато следват, а добрият университет и препоръките са условие да си предпочетения кандидат. Разбира се в банковия бизнес нещата не стоят толкова просто , но все пак ...

 80. 80 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мноого патриархално. Особено частта с наркотиците. По-голяма кретения не бях чела. Ако някъде един млад човек може да се разврати особено успешно, това е в България. Защо английските деца идват тук да правят безобразия, а не си ги правят вкъщи? Познавам цели класове от деца, заминали в чужбина и завършили там, които не мият чинии, нито метат улици. Работят престижна работа, имат успехи, уважават ги и са щастливи по нормалния човешки начин. В същото време знам за достатъчен брой квалифицирани деца на същата възраст, които работят в кол-центрове в България след години търсене на работа по специалността си. Дали една майка ще бъде по-щастлива, ако ученото й дете не си намира работа и се депресира, но живее при нея?

 81. 81 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ооо, това бил Марти Левчев. Не трябваше да си правя труда да коментирам, още повече да чета. Отивам да свърша нещо по-полезно.

 82. 82 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Не знам какво си наблюдавал/а, но нито едно от наблюденията ти е вярно за Англия, САЩ, Холандия и Германия, това е страшно повърхностна статия, младите Българиски студенти в чужбина са много приятни деца, познавам много и почти всички се рализират в престижни фирми, не същото мога да кажа за гастарбайтерите

 83. 83 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 822 Неутрално

  аз за другите не знам, но аз съм благодарен на родината и родителите си... за етикетите които автора лепи на ляво и надясно-напомня ми за руската манипулативна пропаганда (то в България няма наркозависими!) - но това си е негово разбиране... в крайна сметка как си водиш живота и какъв избор правиш си е твоя работа... Аз бих препоръчал на всеки пътуването, общуването и свободата... истината е, че границите са без значение и че хората мигрират от незапомнени времена...това че автора не го приема си е отново негов проблем

 84. 84 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Приемам анализа на Мартин Левчев с известни условности,не бива да генерализира нещата,твърде емоционално е!
  Защо:
  - наистина майките се тревожат,аз съшо,имам дъщеря,която замина през 1997 г.Факт е,че тъгувам за нея,факт е,че първите 2-3 год. беше трудно за нея,защото трябваше да положи всички изпити,тъй като българската диплома на УНСС не се признава в Швейцария.На практика завърши отново образование в престижен университет,след това стана доктор на икономическите науки,работи по специалността си,не се дрогира,не мизерства,помага ми,идва си обикновено за Коледа и е доволна от живота си там.Тук се дразни,че нещата се променят бавно и по-често не към добро.Накратко това е,но и тя ,и аз обичаме България.И все пак.....

  Tony
 85. 85 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Страх от това и онова си е фобия, има си точна диагноза

 86. 86 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Боже Господи, какъв тъп текст! Нито има някакво story, нито жив език, нито смисъл, нито е вярно. Чак се питам, кой друса. Майките сами завиват буркани и пращат колети?! Кво? Колко струва един колет, автора, идеи? Младите завършват хубави унита и продължават да мият чинии, хахахах. И, нищо, че друсат, карат го на буркани и на скътаната майчина парица. Дано ти стигне хонорара за следващата доза, амин.

 87. 87 Профил на oleg_mitev
  oleg_mitev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Потресаваща тъпотия

  БСП вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.
 88. 88 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  От цялата статия, драмата на държавата се съдържа в 1 изречение:

  "Търсили са и те образование в чужбина, получавали са го, след това са се връщали в страната и са показвали и на нас, простите хора, добрите практики. Пък ние сме ги прилагали, където можем, и сме продължавали да бутаме нанякъде. Накъде, не знам."

  Докато като нация не спрем да разчитаме на някой да ни показва добри практики и не почнем да си ги създаваме сами няма надежда. Докато не почнем да гледаме като общество в една посока и да бутаме натам, няма оправия.

  Статията я приемам лично, защото и аз уча в чужбина. Завърших в БГ, работих в БГ, сега уча навън в наистина престижен университет. Не ми е гадно, че нямаме престижни университети, дори смея да твърдя, че моят ме подготви добре. Най-ми е гадно като гледам как майка ми 25 години живее в България. В тая кочина, където 25 години бяха пропилени. Та това са 25 години...И се питам, искам ли и аз да живея 50 години в България, където всеки ден говорим едно и също, но десетилетия по-добре не става? Искам ли и децата ми да живеят в България. Най-гадното е, че тук, където съм, мога да усетя сплотеността на обществото на улицата. Сякаш мога да усетя, че са хомогенна група хора, които се уважават, зачитат, разбират, помагат си и се развиват. При нас ако има 2 души има 3 мнения.

 89. 89 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Текстът е елементарен и даже не мога да се сетя какво или кого обслужва. Може би обслужва най-гадната олигархия, която се усети, че няма кой да й слугува вече от липса на друг избор. За да заминеш в неизвестното в чужбина, се иска висок дух и характер. Кой има интерес да насажда идеята, че българите в чужбина са задължително нещастни, носталгици и податливи и уязвими от наркомания и всякакви пороци, или пък хора, които не обичат майките си и ги зарязват отчаяни и нещастни? Ако Левчев се е загрижил за морала и добрите нрави на младото поколение, да иде на дискотека или в двора на кварталната гимназия. А може да се разходи в 10 сутринта в градинките около училищата, за да види как в прекрасната патриархална България петокласнички къркат бира. Това трябва да направи, ако истината му е мила.

 90. 90 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#60:"loremipsum"]най-после един вестник да даде поле за изява на белетристичните таланти в бегемама[/quote]

  Хахаха. А догодина депутат на "Бг-майки"! 13/13

 91. 91 Профил на Бу
  Бу
  Рейтинг: 581 Весело

  Божкей, пак изтървах тренда.
  Трябва наркотици да почна да експериментирам сега, така ли? Синтетични. И да сменя работата за мияч на чинии, записах.
  И трябва да напомня на мама по вайбъра да не се помайва, а да вземе да се стегне малко в кръста, да завие някоя и друга топла сушеница, чорапи в пликче и сарми в буркан (така ли беше?!), преди да седне под круша.

  Пийте си хапчетата навреме, Марти! И излезте най-после извън тая панелка, подишайте въздух, вижте свят, със своите очи, а не през ЕЖК.

  www.missby.wordpress.com
 92. 92 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Доста глупаво е да се обобщава така. Просто тук ако не се занимаваш сериозно с IT или не си потомствен партиец, колкото и да си добър в нещо, едвам свързваш двата края. Като нямаш преспектива за развитие, няма какво да правиш тук. Казвам ти го от позицията на прясно завършил магистър, който е пътувал доста. И нека да добавя, ако си мислиш, че тука младите не друсат, отиди в студентски. Просто на запад е по-качествено, което като цяло не е лошо нещо.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 93. 93 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не мога да се съглася, че преследването на щастие е равносилно на "продрусване" и изоставяне на "семейните ценности". Сори, но жалейките за "традиционното българско семейство" са съвършено безсмислени, особено ако в името на тях жертваме правото на хора да се развиват и да постигат целите си.

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 94. 94 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1090 Неутрално


  До коментар [#4] от "Lemmy":
  Да той наскоро писапак нещо такова сълзливо!
  Някак си много е пресилено, за да е искренно.

 95. 95 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Хубава статия - много лоши неща припознах от семейната ни история! Дано живот и здраве да е все пак - само напред и нагоре!

  Яба-даба-ду
 96. 96 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По-голяма тъпотия не бях чела в Дневник.
  Авторът има невероятно провинциално мислене, присъщо за края на 19, наяалото на 20 век.

  Само няколко абсурдни цитата от жалката статия:
  "той бил професионалист в еди каква си сфера, не получавал никакви пари"
  "Голяма част от тях попадаха в изключително добри университети. Завършваха и започваха работа в някой хотел или ресторант"
  "започнаха да експериментират с наркотиците зад граница. Защото има по-леки закони в другите държави, защото се намират лесно"

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 97. 97 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#78] от "fdisk":

  Благодаря, забравих да спомена първата ми асоциация като го прочетох това нещо: KLETA MAJKA BALGARIQ

 98. 98 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 348 Неутрално

  A bgmama между другото е изненадващо добър източник на информация за доста неща, не ги негвайте толкова.

 99. 99 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Слабо, даже много слабо. Отиваш в чужбина и ставаш наркоман, ама не точно де - някои не ставали, но пък забравяла да се обаждат на мама... Тъпо е, честно.

 100. 100 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "ония хора, които са ви дарили с живот. " - та точно те им казват да се махат защот ов БГ е кочина ... просто е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK