В линейката

В линейката

© Юлия ЛазароваТекстът е публикуван в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник".


Миналата седмица по новините ни осведомиха, че България купува седем супер луксозни автомобила от престижна марка Ауди А8 за нуждите на Министерски съвет. Поредната порция лимузини за държавниците струват на българите по 124 хиляди лева бройката. Автомобилите разполагат със салон от естествена кожа, автопилот, електрически щори, телевизионен тунер, DVD-тунер и мултимедийна система с цветен дисплей и вдигат 250 км/ч. Разбра се също, че ултрамодерните возила предлагат лукс, но не и сигурност. За 39 месеца щял да се обнови целият автопарк със седемдесет и пет нови автомобила и пет микробуса.
По-нататък в телевизионния репортаж се казваше, че нашите министри и депутати се возят в много повече на брой и в по-луксозни автомобили от държавните мъже на най-богатите страни в Европа, че България е една от най-разточителните държави в Европа по отношение на скъпи автомобили за своите държавници.


Този факт е не само бездарен, нагъл и грозен. Този факт е чудовище.
През същата седмица, в която са пристигнали седемте супер луксозни автомобила за Министерския съвет, ми се случи да придружавам един човек в линейка. Линейката пристигна сравнително бързо. Лекарят беше млад, професионално и експедитивно вършеше своята работа. Сложихме болния на носилката и се качихме в линейката.


Потресът от возилото, в което попаднах, е неимоверен. Зная, че здрав човек би се разболял, ако трябва да се вози на него. Когато преди трийсет години пътувах на стоп из страната, попадах в камиони, които се друсаха по същия начин, в които пътуващите се тресяха и подскачаха. В тази линейка беше буквално същото. Двамата с лекаря застъпвахме с всички сили колелата на носилката, върху която беше болния, за да не се лашкат напред-назад. В близост имаше ламаринена кофа, която лекарят свенливо предложи, в случай че на болния или на мен ни стане лошо и започнем да повръщаме. Не видях никакви медицински съоръжения – нито стойка за банки за преливане на кръв, нито кислороден апарат или маска.


Разбира се, че зная, чета, слушам за проблемите на Бърза помощ и въобще здравеопазването. Но че проблемът е толкова чудовищен и толкова унизителен на фона на седемте нови супер луксозни автомобила за нуждите на Министерски съвет, не можех да си представя.


Оттук насетне изводите могат да бъдат единствено тежки, обвинителни. Много тежки и много обвинителни.


Няма ли държавни мъже, които биха се лишили от тези нови супермодерни луксозни седем автомобила по 124 000 лева единият и наместо тях да дарят на Бърза помощ седем нови модерни линейки? Нека линейките не бъдат нови, нека не бъдат суперлуксозни, да не са със салон от естествена кожа, да не са с телевизионен тунер и мултимедийна система, нека просто да возят човешки и да имат елементарното за оказване на спешна помощ! Да не унижават човешкото достойнство.


Дори тази разбита линейка не би унижавала човешкото достойнство, ако не беше на фона на свръхлуксозните депутатски возила. Защото


тези свръхлуксозни и свръхскъпи возила на фона на разбитите и негодни линейки са свръхцинизъм


И цинизмът е още по-голям, защото оправданието, че в бюджета не достигат средства, че държавата е в криза, явно е нагла и безочлива лъжа. И цинизмът е още по-голям, защото в луксозните возила ще пътуват тези, които са най-много виновни държавата да бъде в окаяно финансово и морално състояние. И цинизмът е още по-голям, защото те сами оценяват собственото си превозване като по-ценно и по-скъпо, отколкото на болните българи и европейските депутати. Защото в репортажа именно това беше най-фрапиращото – сравнението с други европейски държави, цветущите европейски държави, където разходите за депутатски лимузини са много по-ниски от българските. С това ли ще изпъкнем в Европа, в това ли ще сме на челно място – като държавата с най-луксозните депутатски лимузини. И в същото време с най-разбитите линейки. С най-циничното отношение към болните.


Когато една мутра има такъв манталитет, ние се възмущаваме, но в края на краищата в безсилието си казваме, че от една мутра друго не може и да се очаква. Но какво да кажем, как да реагираме, как да се примирим, когато българските парламентаристи имат манталитет на мутри и много по-лошо дори. Защото мутрата си е купила лимузината със свои пари, макар и придобити по престъпен начин, а депутатите придобиват лимузините си с пари от нашите данъци. И как очакват да бъдат уважавани от народа, който ги е направил свои народни представители? Как очакват народът да спазва законите, които те гласуват? Как очакват народът да уважава държавните институции? На фона на всичко това трябва ли да бъдем изненадани, че повече от половината български граждани не гласуваха на последните избори. Не гласуваха, защото сигурно всеки е преживял нещо подобно, всеки се е сблъскал с някакъв подобен цинизъм.


Склонни сме с лека ръка да обвиняваме хората в апатично отношение към политиката и към обществения живот. Но


какво друго би могло да бъде отношението на тези хора, с който политиците се гаврят по такъв безсрамен начин


Открай време е видно, че българските политици смятат хората за глупави и считат, че всичко им е позволено. Ето избрахме новите депутати, те ще се качат на новите си возила и отвътре ще ни гледат със същия нагъл и арогантен поглед. Как да се отърсим от омерзението си, от озлоблението си към самозабравилите се политици.


Проблемът с линейките сигурно не е най-големият проблем в държавата. Защото цялата държава е тресавище от проблеми – как да определим кой е най-тежкият! Но аз пиша за тази линейка, защото попаднах в нея. В нея се сблъсках с чудовищното озъбено лице на цинизма, бездушието, безчовечието, надничащо иззад електрическите щори на скъпите министерски лимузини.


Съзнавам, че сумата, прахосана за луксозните депутатски лимузини като процент не е решаваща за благосъстоянието на държавата. Затова наблягам не на сумата, а на наглата арогантност. Затова подчертавам, че нещата щяха да стоят по коренно различен начин, ако проблемите и тежестите бяха споделени.


Ето така започва работа новото 43 Народно събрание. Новите му свръхлуксозни лимузини на фона на линейките-душегубки са знакови за неговото начало. Чудя се дали ще се намери поне един такъв държавен мъж, на когото да му дойде наум, че вместо нови коли трябва да се купуват линейки?

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Предлагам за тази статия цинизмите и ругатните в коментарите да бъдат разрешени, без модераторите да налагат санкции.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Нещо трябва да направим, за да може депутатите да се возят на Дачия, а болните на нещо, което да допринася за това да бъде запазвано здравето и живота им. Депутатите не са нито графове, за да се возят в лукс, нито са болни, за да им трябват бързи возила, пълни с екстри.

 3. 3 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  А8 на Ауди. е S класата на мерцедес.Защо е нужно А6 е напълно достатъчно опел инсиня също.Да ама не-ние дупетати ли сме или напротив.

 4. 4 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 500 Гневно

  браво за статията! Наистина, така ни овъртяха, че се стигна до там да купуваме коли за 60000 евро на 'бат Сали и Пеевски ... честито на печелившите. Това е пълен позор. Предлагам да протестираме и да изискаме от тях да подпишат декларации, че ще ползват колела или собствени автомобили без шофьори. Ако ги натиснем с протести може и да променим нещо! Естествено ще е и да искаме да купят линейки и да продадат луксозните коли.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  Нямам думи и съм потресена, ползвам такси до болницата като придружител, че в малкия град и селата около него една линейка за нищо не стига. А министри и депутати- халал да са им.

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1407 Гневно

  Без да призовавам към насилие си мисля че мутантите (морални, ценностни) които са окупирали лостовете на държавността в Булгаристан от добро не разбират.
  Не знам дали и един хубав пердах би помогнал да им се препрограмира "чипа" след като се допускат подобни издевателства.
  Тъжното е че матрЯла търпи, псува и НЕ гласува (50!!). Тогава не е никак чудно че една порочна система се само-възпроизвежда.

  Като племе сме скапани, след като нямаме сили да изградим об6тество с нормални граждански ценности, които да направят такова безотговорно отно6ение с парите на данъкоплатците невъзможно. Никаква толерантност!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ние си го знаем това ,но просто си потресаващо и обидно,докато я караме така скоро няма да се оправим....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Возилата за Минисерски съвет са купени. Сега трябва да се дадат пари на поповете за храмове (поискани само преди ден от бъдещите управници) и на имамите за джамии. И край. Това е всичко.

 9. 9 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#0:"статия"] Чудя се дали ще се намери поне един такъв държавен мъж, на когото да му дойде наум, че вместо нови коли трябва да се купуват линейки? [/quote]
  Няма, докато ги избираме коя от коя по-кухи лейки!

 10. 10 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Приватизация на "бърза помощ".

  Всичко останало е страдание.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 11. 11 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#6] от "B52":

  Не, пердах няма да помогне. Това, което ще помогне, е да не позволяваме на такива хора да заемат отговорни позиции. Но тъй като е демокрация, ние си ги избираме, и така им позволяваме.

  Толкоз.

 12. 12 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 713 Любопитно

  Еми защо не си купят грейт уол? Хем ще стимулират родното производство, хем на Бат Бам един пикам по-би му отивал...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тази статия толкова ме шокира ,че аз ще псвувам управляващите ,няма да протестирам и ще си пия ракията.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Но какво да кажем, как да реагираме, как да се примирим, когато българските парламентаристи имат манталитет на мутри и много по-лошо дори."
  В голямата си част българските парламентаристи са добре дегизирани мутри. Не може да очакваме друго поведение от тях!
  Може да звучи пресилено, но всички знаем, че е така.
  Преди няколко години и аз ползвах "услуга" на Бърза помощ.
  Парамедикът изпадна в паника:
  – Е какво да Ви правя сега? - казва той на силната ми аритмия.
  – Хайде в линейката и в болницата!
  Помолихме да ползваме нашият автомобил – не може –трябва с линейката.
  Добре.
  Бедна ви е фантазията. Освен друсането има и други екстри – газавете на ауспуха са вкарани в кабината, където бере душа пациентът!!!
  Колкото да цинизма на управляващите – трудно се измерва, но те забравят, че всички сме смъртни, а в гробищата всички сме еднакво бедни!!!

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Разстроено

  Нагло е разбира се...Както е нагло и от субсидията си като партия да си осигуриш бронирани автомобили и охрана, да ги държиш на срочно влогче...
  И не само нагло - грозно е...

 16. 16 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 426 Неутрално

  1. "По европейски стандарт за град като столицата трябва да има 60 линейки, а по български – 38. Спешна помощ разполага едва с 11 линейки."
  http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/po-standart-v-sofiia-triabvalo-da-ima-6-pyti-poveche-linejki-6013341?utm_source=flip.bg

  2. "агенцията иска да купи 84 коли. На практика парите за тях е почти цялата сума, която изненадващо ДАНС получи като подарък от правителството преди седмица. Тогава, без да бъде обявено, кабинетът даде 3.6 млн. лв. към и бездруго раздутия бюджет на службата. С тях ДАНС ще може да похарчи 115 847 000 лв. тази година. За сравнение парите за инфраструктура за т.г. са 200 млн. лв."
  http://www.segabg.com/article.php?id=708681

  3. Един път бях на едно събитие. Там бе и Росен Плевнелиев. Един лекар се обърна към него и каза, че е недопустимо да няма здравна реформа и че не можем да сме в ЕС, а здравоопазването ни да е като на държава от третия свят и хора думират по улиците. Г-н Президентът дори не си направи труда да се обърне и да погледне лекарят, докато говореше. Имаше и доста други свестски личности и те така. Срам ме хвана.

  4. Мисля, че и населението и работещите в спешна помош трябва заедно да излезем и да искаме да живеем. Не може една жена да чака линейка 30 минути и да умре преди да получи спешна помощ, а Бай Ганьо Политик да си придвижва дирника в Ауди за 100К.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#2] от "b_d_s":

  "Нещо трябва да направим, за да може депутатите да се возят на Дачия, а болните на нещо, което да допринася за това да бъде запазвано здравето и живота им."

  Веднага ти давам идея - гражданска конфискация на возилата, продажба на търг и купуване на линейки с парите.
  Предполагам фактът че такива уникални ..... задни части, в персоналния смисъл на думата, са търкали кожата на салоните на тия Аудита би повдигнал стойността им дотолкова, че да се продадат на цената на нови.
  А на първоначалните им собственици - по сто тояги на голо и чукане на камъни до пълно изплащане.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Вие сте журналисти. Вместо да коментирате новината, защо не попитахте кой е одобрил обществената поръчка, кой е писал заданието за луксозните автомобили? От чий бюджет са дошли парите? Кой е одобрил този бюджет? Това вашето не е журналистика, това го коментираме ние, обикновените хора на маса или в парка. Вашата работа е да търсите отговори!!!

 19. 19 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всички дупетати да се возят в линейки. Може на неколцина да им дойде акъла

 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 645 Любопитно

  [quote#2:"b_d_s"]Нещо трябва да направим, за да може депутатите да се возят на Дачия[/quote]А защо дупетатите трябва да се возят на служебни коли? За тях обществен транспорт няма ли? Тъкмо ще ползват времето прекарано в пряк контакт с избирателите за по-добро осъзнаване на проблемите им.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#19] от "лизард":

  хехе, ако не ги натупаме здравата няма да се качат на линейка че даже и тогава ще ги закарат в правителствена болница, а не в пирогов, например, където свят ще им се завие от условията. Здрав бой си трябва. Иначе Лео ([#18]) е прав за едно - трябва да започнем шамарите от тези, които са одобрили поръчките и бюджетите. Те са тези с кривите приоритети!

 22. 22 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Оттук насетне изводите могат да бъдат единствено тежки, обвинителни. Много тежки и много обвинителни."

  Към нас, защото търпим подобни безобразия.

 23. 23 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Лео":

  Теодора Димова е писател. Реагира като човек и писател. Работа на журналистите е да реагират и да направят проучване.

 24. 24 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За пишещите във форума не знам, ама аз съм приготвила паветата, така ще им гласувам че.............................

 25. 25 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами да ги повозим малко на линейки дупетатите, ама не самоцелно, ап о неободимост. Като почнат да се возет повече на линейка, отколкото на мерцедес може и да им дойде акъла

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  "Чудя се дали ще се намери поне един такъв държавен мъж, на когото да му дойде наум, че вместо нови коли трябва да се купуват линейки?"

  А да видим дали ще се намери, ама надали.
  Поздравления за статията.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Преди години имаше акция за събиране на жълти стотинки за депутатите да си вземат още по-скъпи коли ... Точно беше почнало по-сериозното набиране на средства за деца за лечение в чужбина и отново наглостта беше просто брутална!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 603 Неутрално

  това не е нещо ново , продължава 70 г. с привилегиите и прав.болница и представителните магазини и какво ли още не и с ДС

  BG e мини империя на злото.
 30. 30 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само да погледнат в съседна Румъния, и ако все още имат съмнения, как да го направят, ние ще напомним с бой! Май не остана друго средство!

  Долната част от коментара бе изтрит, заради нецензурни думи, които уронват достийнството и престижа на българските политици!

  Happy face says, adios !
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  Хората които работят в НС и МС са парвенюта ето защо са им нужни луксозни автомобили за изравняване на самочуствието.

  klimentm
 32. 32 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Само протести и тояга за циничните ни управници!
  И вместо хората да "протестират мълчаливо" като не гласуват, е добре да вземат нещата в свои ръце!
  При всяка подобна неправда и неоправдан разход - протести до скъсване, натиск към властимащите, докато се научат на РЕД! Иначе не виждам как ще спрем влизането на топ-мафиоти във властта!

 33. 33 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много точно за проблема с бедността, заради алчността на наглите дупетати!!!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Теодора Димова е успяла да предаде безумните двойни стандарти - за политическата ни и държавна върхушка и за нас, хората, наричани и мат`реал - с уж спокойния, но заклеймяващ изказ на твореца.
  Като подкрепям изцяло текста, ще припомня отново този цитат на Конфуций: "В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни."

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#34] от "Bramasole":

  От 1989 до сега съм чел поне 10 подобни статии от различни автори на тази тема,и всичко продължава без никаква промяна.
  Лошото е е че те не изпитват срам че харчат парите на данъкоплатците за ненужен лукс ,а го смятат за нещо полагащо им се по презумпция.

  klimentm
 36. 36 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По-оправните да спретнат онлайн петиция-ултиматум: Или линейки вместо нови лимузини за всякакви видове управляващи, или тотален бойкот на пътя - никакво предимство, даже обратното - блокиране.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Няма какво да се добави към материала на г-жа Димова.
  Спомням си, че преди доста време, наши депутати попадат в една от скандинавските страни, по линия на така наречения "обмян на опит" и след като са настанени в хотела, очакват на другия ден, да дойдат "депутатски" коли, които да ги закарат в местния парламент.
  Оказва се, че не са познали, там няма такава практика, депутатски коли, имало само няколко официални, за председателя, министър председателя и подобни, а обичайната практика била депутатите да се движат със собствените си коли или с такси.
  Защо и какво пречи и у нас да е така, вместо убийствените разходи за коли (обикновено мерцедеси), поддръжка, служебни шофьори и както си спомняме навъртат десетки хиляди километри на година ( няма как, нали си обичат избирателите"), не ми е ясно и наистина трябва и този въпрос да се постави ребром пред народните избраници.

 38. 38 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако политиците, които НИЕ избираме бяха кадърни, истински образовани и интелигентни хора, тогава техните автомобили биха били умерено луксозни но и линейките щяха да са модерни и изобщо цялото здравеопазване щеше да е на ниво, а и не само то.

 39. 39 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":

  " те не изпитват срам че харчат парите на данъкоплатците за ненужен лукс ,а го смятат за нещо полагащо им се по презумпция."

  Такива ги избираме, затова са с такова поведение. Когато проумеем, че няма как държавата и обществото ни да се развиват, без да се проведат нужните реформи, тогава ще изберем и можещите и етични политици. Не приемам реформи без редукция на обществените разходи. Но пък и никой не предлага подобна "екзотика".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  няма никаква логика да псуваш политиците ,които си си избрал

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  другия проблем в България е че премиер, министри , депутати, политици, се смятат от обществото за проекция на монарха бащица а не за държавни чиновници, които трябва да си вършат работата, кво да правиш ценностна система и като резултат, всички привилегии се приемат охотно от обществото , дори и да има някоя друга псувня между 2 и 5 ракия

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 843 Весело

  Колите са за министрите, но справедливият гняв на авторката се стоварва най-вече върху депутатите

 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3014 Гневно

  Тези циници, които са решили, че е свръхважно държавниците да тънат в лукс заслужават докато се возят с тези автомобили да катастрофират(каквато и пасивна безопасност да имат, при 250 км/ч по нашите пътища и примитивни комплексари в НСО това е много вероятно). Да чакат половин - един час една такава линейка, която да ги закара не в Правителствена болница, а в "Пирогов"....
  Избягвам да проклинам, но сега мога само това да направя

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  Когато забравях да изгася лампата в коридора (в детството ми), баба ми все разказваше тази поучителна история:
  Един сиромах отишъл да иска пари назаем от чорбаджията. Чорбаджията го поканил да седнат край огнището, извадил цигара, взел един въглен с машите и си я запалил. Почерпил сиромаха с цигара. Онзи извадил кибрит и си я запалил.
  Тогава чорбаджията казал, че няма да даде пари на сиромаха, защото не може да си направи сметката. При наличие на огнище да хаби кибрит.
  Готов съм да се обзаложа, че 3/4 от министрите не са чували тази приказка, а от другата четвърт са се хихикали на нея.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Биляна Тенева
  Биляна Тенева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Според мен е редно всички депутати да разполагат с такива служебни автомобили, с каквито разполага средностатистическия българин. Човек се разполага според чергата си, а в случая - депутатите според възможностите на българския народ. Като са ни такива линейките - да се возят и те на автомобили от същия клас. Като се разболеят - в същите болници при същото обслужване. Какви представители на народа са, като не живеят като него, но ползват парите му? Това е съвсем ясен показател, че тези хора не обвързват поведението си като депутати с отговорност към тези, за чиито интереси са пряко избрани да се грижат.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  ''тези свръхлуксозни и свръхскъпи возила на фона на разбитите и негодни линейки са свръхцинизъм''

  Свръхлуксозни возила за 'народните' представители на фона на масовата мизерия и нужда от жизненоважни съоръжения - това не е цинизъм, а нещо съвсем закономеро и логчно в 'държава' като България. Тук никоя институция не съществува и не работи за интересите на народа, а единствената им функция е да задоволяват ламтежите на, докопалите се със заби и нокти до властта, алчни и безочливи индвиди! Нашето общество е опорочено и отровено до най-дълбоката си същност и не виждам никаква надежда за негoвата пpомяна. Проказата на алчността, интересчийството, корумпираността и безсрамието е засегнала тотално нашия живот и продължава да се разпрстранява и задълбочава. Ние сме летало бoлна нация!

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Просто трябва да се въведе месечна класация за показни екзекуции. Събират се такива скандални случки, гласуваме и "спечелилият" първото място се екзекутира публично.Мисля, че след една година такава практика мераклиите да участват в класацията рязко ще намалеят и ще можем да поразредим класирането. Не случайно в Китай са запазили смъртното наказание за корумпирани чиновници, това племе не се държи в рамките по друг начин. Поне не и в разпасани държави като нашата.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 48. 48 Профил на asia
  asia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно безобразие! Хора умират защото няма линейки, а най-големите крадци се возят в Ауди. Каква ирония! Както е тръгнало, скоро няма да има пътници и за тези линейки. Кой ще купува коли на депутатите тогава!!!

  asia
 49. 49 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#46:"princess_x"]докопалите се със заби и нокти до властта, алчни и безочливи индвиди[/quote]

  Никак не е с нокти и зъби даже. Милионо червени бюлетини се пускаха в този преход, въпреки доказаната неколкократно некадърност на БСП. Същото важи и за избирателите на ДПС.

 50. 50 Профил на Биляна Тенева
  Биляна Тенева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами то е ясно - щом се вземат такива решения в името на народа и против интереса му, значи властта на управляващите не произтича от народа. На повечето хора това е ясно, като се има предвид избирателната активност, контролирания вот и тези, които отидоха на избори само, за да гласуват против. В държавното управление и структури се въртят едни и същи лица от години, чак ни омръзна да ги слушаме и да се опитваме да им вярваме. Чувстват се недосегаеми и спуснати от някъде, но не и избрани. Стоят в разни партийни листи и формират някакви проценти, с които вземат решения на държавно ниво. Народът, изпаднал в някаква обща депресия, търпи, праща децата в чужбина, прави опити да се спасява поединично и с всеки изминал ден осъзнава, че по този начин няма да се получи. Понякога си мисля, че толкова сме свикнали с това как не трябва да е, че не можем да видим как може да бъде по-добре. Не ми харесват генерализациите, че нацията ни била такава и за това не можем да се справим. Мисля, че доста дълго време живеем без да осъзнаваме, че имаме свободата да бъдем граждани на демократична по конституция държава и че имаме лична отговорност, че търпим това, което се случва тук. Затваряме си очите, замитаме проблемите под килима, преглъщаме за пореден път и се сочим един друг, че нямаме воля или смелост да се променим. Някои искат силна държава и сурови наказания - представяте ли си какво може да стори една силна държава с недемократично управление на народ като нашия? Не мисля, че ще ни стане по-добър живота. За да има промяна в положителна посока, тя трябва да тръгне от нас, властта трябва да произтича от народа, а не да се оправдава с избори без представителност.

 51. 51 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  и да има линейки все тая, първо трябва да се изгради съвременна спешна помощ с перфектна национална координация, напълно отделена от здравната каса разбира се, да това не е евтино но сега също не е

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 52. 52 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  принципно колата избрана за депутати и висши държавни чиновници е символ, за съжаление да наречем завода в Баховица национално производство на коли ще е силно преувеличено, така че избора трябва да е средна ръка здрава кола с евтина поддръжка а не топ марки за гъзария, ми това е кола за работа не за купонясване

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 53. 53 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 582 Разстроено

  Ами то би следвало и депутатските заплати да са колкото средната за страната, ама не би Те искат да са с мениджърски заплати. Да де, ама нали са "народни" представители?! Или представляват едрия капитал и себичните бизнесмени??

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поредната чудесна статия на Теодора Димова!

  "Този факт е не само бездарен, нагъл и грозен. Този факт е чудовище."
  Да. Толкоз за морала на управляващите, които и да са те. Ама не се позволяват по силни изрази от коментиращите.

  Като почнах работа имах удоволствието да пътувам в уазка от 2 ВСВ.
  Малко на майтап...Преживяването е небивало подобно...беше някъде 90-те.

  Системата, системата! Как румънците го направиха и са с най- добрата спешна помощ! Вече имаме два моста, що не споделим опит?

  А забравих, румънците съдят на поразия премиери и министри....

  Съдебната да се изчисти! Там е мафията!
  Иначе ще продължаваме да отбелязваме, факти и да се ядосваме....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  ДЕБИЛОочието на българският политик е страшно ,още по страшно обаче е овчедушието на българският народ

 56. 56 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А, забравих снимката на Юлия Лазарова!
  Символична от всякъде!
  Хората от линейките искат вече само ПОМОЩ от МЗ.
  Ама входа е блокиран от милиционери.

  Както предишното Шибано правителство блокира НС с железа.

  Ненормална държава!
  И да триете и да не....статията, не можете

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 57. 57 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  31 000 000 е бюджетът на НСО,или по 85 000 на ден за да охраняват най-висшата ни ценност-шебеците,пробили до първа линия.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#55] от "Stewie":

  Важно е друго, че според авторката: "Вътрешният протест зрее и набъбва. Той има своите фази. Дали е на площада или вътре в нас, той е един и същ. Никой плод не може да узрее преди да настъпи сезонът му. Протестът вътре в нас зрее и чака своето време. Не бива в златната българска земя да ядем стипчиви, кисели или гнили плодове."

 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Какво означава "България купува ..." ? Тези коли са закупени от конкретна институция. Коя е тя ? НСО ... А на чие подчинение е НСО ? На президента Плевнелиев.

 60. 60 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#8:"М.Георгиева"]и на имамите за джамии. И край. Това е всичко. [/quote]
  Не е всичко, не е ... Трябва и на равините за синагоги, а и арменският поп и той ще поиска, нали при него ще ходим да се оплакваме после.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 61. 61 Профил на polikarpos
  polikarpos
  Рейтинг: 388 Неутрално

  най-скъпата лимузина на Шкода - Skoda Superb Laurin&Klement струва 70,000 лв с ДДС Прпорционалната разлика между двете суми е равна на безочието, което дели българския политик от народа му.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  състоянието на линейките и изобщо здравната (самата дума звучи подигравателно в случая) система - това е лицето на капитализма у нас и по света.

  властта ражда паразити
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#62:"Николай Теллалов"]лицето на капитализма[/quote]
  забравих да добавя - и лицето на политическата ни уредба...

  (и колко ли ще зрее този протест? Твърде дълъг инкубационен период има нашата съпротива. Ще се гътнем от заболяването преди да е узряла ...)

  властта ражда паразити
 64. 64 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Гневно

  Насила ни управляват престъпници, какво искате!?
  Може да бъдат махнати само насила, няма друг начин!
  А след това, мажоритарни избори за всички власти!

 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#19] от "лизард":

  ще им дойде акъла ако почнат да ги возят в катафалки

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николай Теллалов":

  май е обратното

  Birds of a feather flock together.
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#66] от "rldkfl":
  в смисъл?

  властта ражда паразити
 68. 68 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 542 Неутрално


  Към авторът на статията:
  Г-жо Димова,
  Предлагам на Вас и на всички читави журналисти от медиите, ако се състави Правителство, независимо от съставът и - незабавно и ежедневно да се публикуват имената на министрите, които са приели да се возят в тези луксозни коли.
  Електронните медии паралелно да дават за сравнение разнебитените линейки и луксозните министерски возила.
  Обикновените граждани са съпричастни със ситуацията в страната и носят най-голямата тежест на несгодите, причинени от политици и задкулисие.
  Призовете всички парламентарно представени партии публично да изразят отношението си по този казус.
  Не се и съмнявам, че ще бъдете подкрепени в това си начинание и на бял свят политиците ни ще бъдат осветени и то без маски.

 69. 69 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Теллалов":

  В мисъл че като каза лицето на капитализма по света, последната държава за която бих се сетил е България. А в страните където капитализъма се вихри от векове, нямат подобни на нашите проблеми с линейките, така че сигурно не е от капитализЪма.

  Birds of a feather flock together.
 70. 70 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1995 Разстроено

  България не е нормална държава.

  Или греша, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Освен да им запеем:


  Вятър ечи, Балкан стене

  Вятър ечи, Балкан стене,
  сам юнак на коня
  с тръба зове свойте братя:
  всички на оръжие!

  Дойде време, ставайте,
  от сън се събуждайте,
  доста робство и тиранство,
  всички на оръжие!

  Който носи мъжко сърце
  и българско име,
  да препаше тънка сабя,
  знаме да развие!


  Па барем се сетят.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#69] от "rldkfl":

  да, линейките, особено в САЩ, където един мой роднина вече десетина години е шофьор-парамедик, са на ниво, трудно за представяне.
  Обаче има едно "но". Ако нямаш осигуровка и не си пострадал например във верижна катарстрофа, линейката може и да те подмине. То е като "пълните със стоки магазини". Хубаво де, пълни са. А джобовете - празни.
  В същото време преди няколко години един конгресмен, в опит да спаси поста си, блъсна една подплатена с данни реч, че намаляването на административните разходи на федералните служби (вътрешнощатските са повече или по-малко образец за икономичност) с ЕДИН % би позволило спешна медицинска помощ за ВСЕКИ американски гражданин, без значение има ли застраховка или не.
  Не помня какво стана после, даже името на тоя тип не запомних, но какво последва?
  Сега върви един сериал "Къща от карти", избутан в негледаемо време, където ачик са показани как стават нещата: за нуждата на политически игри, престиж на даден конгресмен, съкращават предприятие с 12000 души, като изтъкват запазването на друго с 3000 души.
  Та може да се направят полезни неща... но няма мотив. Даже наопаки - има мотив ДА НЕ СЕ правят.
  Е, има ли са мотив (и интерес) да оборудват линейките в Америка, в Германия, даже и в Румъния. Но мотив да обслужват ВСЕКИ нуждаещ се? Няма. И няма как да има, защото е капитализъм.

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#18:"Лео"]Вие сте журналисти. Вместо да коментирате новината, защо не попитахте кой е одобрил обществената поръчка, кой е писал заданието за луксозните автомобили? От чий бюджет са дошли парите? Кой е одобрил този бюджет? [/quote]

  Аз не съм журналист, но нищо не ми попречи да пусна една търсачка в сайта на АОП. Изобщо няма обществена поръчка за тия коли - ако приемем, че МС е възложител (ако има друга информация, казвайте да проверя).

 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#70] от "Чарли.bg":

  какво значи "нормална"?


  До коментар [#71] от "olimpipanov":

  ако само пеем, нищо няма да стане. Ще се наредят до нас и ТЕ да попеят. Та в кабинетите им все портрети на революционери висят! А делата ИМ, на собствениците на кабинетите?
  В този смисъл портретите са като ловни трофеи, не примери за подражание.

  властта ражда паразити
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#68] от "desen":

  правителството с главна буква? тц-тц-тц

  пишеш за несгодите, причинени от политици... и после призоваваш да апелираме... пак към политиците.

  каква каша от взаимноизключващи се принципи цари в главите, олеле...

  властта ражда паразити
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#18:"Лео"]Вашата работа е да търсите отговори!!! [/quote]
  и после? като получим отговорите - какво?
  насищаме се с морално удовлетворение?
  сезираме едната част от бандата да накаже другата?
  какво правим?

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Теллалов":

  Много удобно сте пропуснали след 'призовете политиците' да цитирате и продължението:
  "Не се и съмнявам, че ще бъдете подкрепени в това си начинание и на бял свят политиците ни ще бъдат осветени и то без маски."

 78. 78 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1979 Весело

  Един пич отива да се види със свой приятел лекар в поликлиниката. Но докторът бил излязъл и човекът седнал в кабинета да го почака. Върнал се след време лекарят, зарадвал се на приятеля си.
  -Извинявай, че ме почака. Как си прекара времето?
  -Ами приятелю, излекувах няколко твои пациенти.
  -Стига,бе, и как?
  -Първият имаше запек. Додох му английска сол.
  -И помогна ли?
  -Гледах го през прозореца. Вървеше спокойно, после взе да тича.
  -Друг?
  -Вторият имаше разстройство. И на него дадох английска сол. Тичаше много бързо, после махна с ръка и тръгна спокойно.
  -Трети има ли?
  Да, много лошо кашляше. Изпи английската сол, сега седи на пейката отвън и не смее да се изкашля.

 79. 79 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 454 Гневно

  И тези наши НАРОДНИ избраници ще получат заплата за времето от 05.10 до 27.10.2014 като депутати още преди да са влезли в НС и да са положили клетва!!! Преди да са свършили за 2 ст. работа ще получат стартова заплата от 2 554лв.!!!

 80. 80 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#77] от "desen":

  Ще бъдат осветени само в главите ни! Те пък ще си карат аудитата за по 100 и кусур хиляди евра...

  freedom is another word for nothing else to lose
 81. 81 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  В България до 10 години няма да останат лекари пък вие си спрягайте купуване на линейки. Линейките не преглеждат.
  А иначе у нас държавното управление е парламентарна диктатура със самоопределящи си заплатите типове , допълнително поделящи си мангизи в пликове, собствено здравеопазване, безкрайни екскурзии представени като държавни дела, служба за охрана с автомобили надхвърлящи 6 пъти броя на линейките в 2 милионен град , хора в парламента с тъмен бизнес основан на връзки, необявени доходи ,прехвърлени имущества на близки роднини. За капак законодателна дейност ориентирана изцяло към запазване на горепосочените дейности. Партийните цветове са просто за по-приветлив дизайн. Цялата политическа класа която днес се сговаря да направи правителство е доказателство ,че са от една порода комунистически мутанти.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 82. 82 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе какво е *DVD-тунер* ?

 83. 83 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Теллалов":

  Теллалов, при "социализъма" линейките бяха също трагични, а секретарите на ЦК и Политбюро се возеха на бронирани Мерцедеси. Цървулските амбиции на управляващите да имат луксозни возила не започват от 1990 г.
  Впрочем, имаше един Константин Теллалов, секретар на ЦК и виден дипломат по байтошово време, и той сигурно не се е возил на Москвич,извинявам се, ако е случайно съвпадение на фамилията.

 84. 84 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Управниците не заслужават нищо повече от безплатна карта за градския транспорт и намаление 30% от 2-ра класа за БДЖ. Тъкмо като се омешат с електората, ще видят по-добре резултатите от управлението си.

  (В същото време президента на Швейцария ходи на бачкане с трамвай)

 85. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#84] от "buiko":

  А на Норвегия с велосипед!

  ТУК унаследените КОМУНОУРОДСТВА нямат край, защото търпимоста на нацията ни е същата!

 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#83] от "aralambi":

  не споря, че при държавния капитализъм линейките също не бяха на ниво. Защото - капитализъм, нека и държавен. Ама бяха повече. И пристигаха след първото повикване.

  С номеклатурчика, вече се обяснявах в друга тема, нямам нищо общо. Впрочем и той няма нищо общо с тази фамилия, тя му е партиен псевдоним.

  властта ражда паразити
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#84] от "buiko":

  и толкова не заслужават.

  властта ражда паразити
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#77:"desen"]Много удобно сте пропуснали[/quote]
  направих го в твоя полза, понеже продължението ти е чисто словоблудство

  властта ражда паразити
 89. 89 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Весело

  GREAT !!!
  Браво Теодора!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 90. 90 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не им пука, не ги е страх и срам от нищо - защото "нищото" сме ние , които им го разрешаваме с разединението и апатията си . Не казвам халал да са им - казвам, без да съм ни най-малко отмъстителен човек, пожелавам им да изпаднат в ситуация да им е необходима помощ, линейки, човещина ( и на най-скъпите им..) и да не го намерят. Долни измекяри, бял ден да не видят тези дето ще си търкат преялите задници в подобни ненужно луксозни коли. МАСКАРИ, БЕЗБОЖНИЦИ !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 91. 91 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тези безобразия ще продължават докато депутатите са партийни, а не народни представители. Тези хора в парламента са там, защото преди това са били избрани в партийните листи по един откровено мафиотски, потаен и задкулисен начин. Смешната "преференция" при гласуването може просто да премести една пионка на мястото на друга. Нищо повече. Докато депутатите не се избират мажоритарно в 240 едномандатни района, оправия няма да има и не може да има! А мажоритарното избиране на депутати ще отвори възможността за ясен и конкретен механизъм за отзоваване на така избран депутат. Защото ще е ясно кого конкретно представлява всеки един депутат и чии интереси трябва да защитава - а именно интересите на избирателите от N-тия избирателен район. И когато мнозинството от тези конкретни избиратели прецени, че този конкретен техен представител не защитава интересите им и не оправдава доверието, което са му гласували, те ясно ще могат да заявят, че този човек вече не ги представлява и ще имат възможността да си изберат нов представител в парламента. А до тогава би било подходящо на онази сграда в центъра на София да пише "Партийно събрание", защото там са представители на разни партии, избрани на партийни форуми и събрания, а не представители на народа, избрани в конкретни райони от конкретни избиратели.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK