Банковият съюз все още не знае, че България иска да участва

В средата на юли от БНБ обявиха, че са направили стъпки за присъедяването на България към единния надзорен механизъм на ЕС, известен като банков съюз

© Анелия Николова

В средата на юли от БНБ обявиха, че са направили стъпки за присъедяването на България към единния надзорен механизъм на ЕС, известен като банков съюзПрепубликуваме текста от "Редута.бг" с позволение на авторите. Акцентите са на "Дневник".


Оптимистичната теория гласеше, че в резултат на безобразията, лъснали около КТБ, в това число безобразният (без)надзор на БНБ, ще научим поне няколко урока и единият ще бъде за ползата от включването на страната в стартиращия европейски банков надзор. До момента обаче с нищо не се потвърждават помпозните заглавия "Влизаме в банковия съюз!" от средата на юли, когато след консултации с правителството, парламентарните партии и БНБ президентът обяви, че е постигнат пълен консенсус по въпроса. На свой ред, само ден по-късно БНБ гордо съобщи, че институцията "вече  осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз" (БНБ, 15 юли 2014).


Повече от два месеца по-късно, няма признаци да се е случило нещо повече по въпроса. Изглежда в лятната банкова суматоха
политиците без много да му мислят поеха ангажимент,
който не е ясно дали възнамеряват да изпълнят


- дали защото изглеждаше добре да се каже нещо "европейско", дали за да демонстрират консенсус поне по един въпрос, на фона на големите различия по всички останали.  


Проучване на Редута.бг показва, че след "осъществения контакт" в средата на юли, нищо повече не се е случило и процесът на практика въобще не е задвижен. Редута.бг зададе въпроси относно процеса на присъединяване към единния надзорен механизъм на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на външните работи и БНБ, както и на Европейската централна банка, Европейската комисия и Европейския банков орган. Единствената институция, която не си направи труда да отговори, беше БНБ (не се изненадахме особено), но информация за нейната дейност ни беше предоставена чрез официалния отговор на правителствената пресслужба: "БНБ е провела единствено неформална кореспонденция по стъпките, които следва да бъдат предприети. От страна на


правителството и на БНБ на този етап не са предприемани
формални действия за присъединяване към Механизма"


Оказва се, че нито една от институциите не е заявила на официално ниво намерението на България да стане част от европейския банков надзор, за да може съответно да стартират необходимите процедури и дейности. Нито премиер, нито министри са заявили официално това желание на страната. Нещо повече, за пореден път случаят демонстрира тежките дефекти в европейската политика на страната. Например, официалният отговор на МВнР директно препраща към МФ и БНБ, защото са "ресорни" по темата, сякаш всяко отделно министерство си води самостоятелна европейска политика, която не ангажира българската дипломация.


Всъщност, официалното искане за установявяне на тясно сътрудничество с ЕЦБ се подава от изпълнителната власт, така че тя не може да си позволи да стои настрана от целия процес. Вероятно поради нейната пасивност,  на Европейската комисия също не й известно, че България има определени намерения, освен може би от пресата.


Защитното обяснение, че имаме служебен кабинет и се чака новото правителство и новият парламент да заработят и да потвърдят решението за влизане в наздорния механизъм, не работи по няколко причини.


Този ангажимент беше обект на съгласие между
основните политически сили, президентът и БНБ


в условията на работещ парламент и действащо правителство. Нищо не пречеше на служебното правителство да стартира процеса, който и без това отнема месеци и очевидно ще трябва да бъде потвърден и финализиран от следващия кабинет. Спокойно можеха да бъдат заявени и официални позиции по темата пред европейските институции.


Ясно е, че решението е взето в първоначалната паника и в опит за поне частично овладяване на тежкия удар по репутацията на страната. За него в нашенските "елити" няма осмислена и убедена подкрепа. Къде от липса на информация, къде от страх да не урочасаме съвсем работата, къде от нежелание да се изправим пред възможността от повторение на ужаса на хиперинфлацията, години наред си казвахме, че може държава да няма, ама поне банковата система и институции са стабилни. Сякаш това е на практика възможно. Последните няколко месеци успяха да сринат доверието и в това така внимателно пазено и глезено парче от институционалната ни реалност. Добре пазените тайни за безобразия, за които се чуваше оттук – оттам, са вече на показ. Вече ни сервираха и сметката.


Бездействието на институциите по темата за банковия съюз


идва да покаже за пореден път, че и по този така важен въпрос ще сработи правилото за чудото и трите дни. Насред политическата истерия какво да се прави с "дупката" в КТБ, големите, важните, системните въпроси за недопускането на повече подобни безобразия ще отидат на втори план. Нещо повече, все по-аргументирани изглеждат съмненията, че срещу прилагането на по-строг (външен) надзор върху банките има достатъчно добре организирана съпротива от група от хора, които ще загубят, ако това се случи. Ако ЕЦБ се включи в процеса, ще трябва да й бъде предоставена цялата информация, ще започне да прави собствени оценки за случващото се в банките, да прави публично препоръки, да информира ЕК какво се случва и т.н. Не е нужно много въображение, за да се досетим защо са малко хората у нас, които имат желание това да се случи.


Ключов въпрос в момента, когато се водят преговори за съставяне на следващото управление на страната, е дали ще бъде препотвърден ангажиментът за включването в европейския банков надзор и дали бъдещият кабинет ще демонстрира ентусиазъм и воля това наистина да се случи. Позицията по този въпрос ще бъде една от най-ясните разделителни линии на чия страна ще застане задаващото се правителство.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Че откъде ще знае,ние умело се крием.

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело
 4. 4 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Любопитно

  ТОЯ защо още е на свобода?

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Искров е за затвора!
  Крайно време е такива мекерета да бъдат съдени по бъфрзата процедура и то жестоко.
  Не може шефът на БНБ, в продължение на години, да не знае какви номера са въртяли в КТБ?
  Това жестоко задлъжняване на КТБ е следствие не само на мурафетите на шефовете и, а и на целенасоченото и престъпно бездействие на БНБ и нейните шефове (в това число и правещия се на умряла лисица Искров)!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Трудна работа. Да се напише, да се преведе, да се напечата, да се подпечата, да се изведе в деловодството, да се впрегнат конете...........и яздене 3 недели до Брюксел.......

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Любопитно

  [quote#5:"Храбър"]Това жестоко задлъжняване на КТБ е следствие не само на мурафетите на шефовете и, а и на целенасоченото и престъпно бездействие на БНБ и нейните шефове (в това число и правещия се на умряла лисица Искров)[/quote]
  Ти още ли не разбра, че т.н. ОДИТОРИ на са правили одити и изводите им не могат да се ползват от БНБ?
  Чети, да се просветиш малко:

  http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bnb-niama-pravo-da-se-pozovava-na-oditorskite-dokladi

 8. 8 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#5:"Храбър"]Искров е за затвора! [/quote]
  Има една здрава върба между БНБ и парламента (последното се пише с главна буква, ама не заслужава)

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ще им прилошее като разберат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Какъвто и коментар да се напише, е безсмислено ... ние не ставаме за държава !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Е,нема такава държава...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 12. 12 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 462 Неутрално

  E,що им е да учавстват ,като кгб и дс могат да си източват банки на поразия в задунаиска губерния, без някои да им каже копче,а ако има европеиски банков надзор с тази далавера е свършено.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 13. 13 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Е и......? Като се включим в стартиращия европейски банков надзор.......к'во шъ се промени ? Нали бяхме под надзора на БНБ , но въпреки ''надзора ''всичко лъсна около КТБ, в '' това число безобразният (без)надзор на БНБ''!?!?!

  Високо тръбяха ,че влоговете са гарантирани до определена сума и безусловно до тая сума..........!
  "Безусловно" са гарантирани, ама нанай -друг път.Ето Ви текстът, дето го "няма"
  "Чл. 5. (1) Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на:
  1. лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители;"
  Тази алинея има още 13 точки, в член 5. има още 2 алинеи, а има и още свързани текстове. Е хайде поразровете се малко и прочетете сами за останалите точки .....!
  ''БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ -"Дупката" в капитала на затворената финансова институция е над 4 млрд. лева. Ако не се намери спасител до 5 ноември, лицензът й трябва да бъде отнет'' По-скоро ''някои хора'' се готвят да купуват активи по ''обезценена стойност'' а простия народ както винаги шъ опере пешкира !

 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 979 Гневно

  още лъжи и само прах в очите

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Банковият съюз,;"въобще не знаем дали съществувате!"

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":
  Искров е мекотело. Той бе преназначен за още един мандат от ББ и Доган, след като се съгласи да изпълни основната задача: да държи банковия надзор по-далече от КТБ.

 17. 17 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 470 Весело

  Яка снимка. Искров, както винаги, се пипа по ушите!

 18. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Все по-често се оказва, че БНБ е работила, като "на добра дума"...
  Какво друго се иска в първи приоритет на нашата парламентарна Република, освен налагащата й се, Политическа реформа ???...
  Чичо Сам беше отдавна длъжен, повече да се замисли...

 19. 19 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нашите "отговорни люде" се крият като шумкари, които никой не търси, а в последствие всеки един от тях иска големи облаги...

 20. 20 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как да знаят като управителя на надзорния съвет на БНБ не знае какво да прави дали да бяга или да изчака да се успокоят духовете и не му пука за друго нищо.

 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Абе.. журналисти,

  Ами да ви дадем на вас да управлявате държавата!?
  Навсякъде си навирате гагите и навсякъде компетентно се изказвате!
  Като ви чете човек - всичко разбирате, всичко е много лесно!
  Като сте толкова "отворени" защо не си оправите най-напред вашата си гилдия?
  Да се оттървете от "жълтите" и пеевщината?
  Ама е къде по-лесно да наплюнчите моливите и да се ежите на всеки...!
  В краен случай - изтривате мнението от форума!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 496 Весело

  Пратили са по Станишев молбата за членство, ама той я е загубил

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 23. 23 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 496 Гневно

  До коментар [#7] от "alexsilver":

  Ами че тогава трябва отговорните лица в БНБ да ги съдят за застрашаване на националната сигурност и стабилността на банковата система, след като си позволяват да обяват публично като данни от одит числа, които са всичко друго, но не и това!
  Цялата шайка са за бай Ставри!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Защо досега ни заблуждаваха,че сме кандидатствали за този банков съюз.Що за хора управляват тази държава.

 25. 25 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Весело

  ей, не се заяждайте! Тоя е послушен масон! И чака нареждания! А тези, които трябва да му наредят, чакат инструкции от чуждестранни масони!

 26. 26 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Не трябва ли да се обидим най-сетне, че ни правят на ДЕБИЛИ?!

  Та след всичко това защо да им вярвам на БНБ, КФН, ДАНС, прокуратура и прочие мафиотизирани държавни групировки, че другите банки са окей?!
  Дайте основанията, моля!
  Ами ако утре “Корпорацията” (която и да е тя) нарочи някоя друга банка, след като до момента си е “делкала” с нея бонусите, ама изведнъж са се сритали?
  И главният прокурор (който и да е той) даде знак “добро”!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 27. 27 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Core":
  [quote#21:"The Core"]Ами да ви дадем на вас да управлявате държавата!? [/quote]
  един такъв журналист е Волен Сидеров. Друг такъв е Валери Симеонов. Кво шЪ кажеш за тях?


 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  [quote#7:"alexsilver"]Ти още ли не разбра, че т.н. ОДИТОРИ на са правили одити и изводите им не могат да се ползват от БНБ? [/quote]
  От този доклад стана ясно, че КТБ не е банка.
  http://offnews.bg/news/Икономика_59/Муравей-Радев-От-този-доклад-стана-ясно-че-КТБ-не-е-банка_407560.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Абе тези не са чули,нашите са искали ама много тихо та никой не е разбрал!

  klimentm
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  И това е механизъм за попълване на нашия дневен ред, в смисъл какво да искаме и за какво да притискаме предстоящото и следващи управления.
  Справедливо се отбелязва, че самите институции, които ще бъдат субект на този и подобни надзори, естествено ще отлагат дори и по причина чист мързел ( и на тия и ще им подаваме справки и ще ни контролират), а в някои случаи ще го разглеждат като редуциране на доходите получавани под масата, каквито без съмнение има.

 31. 31 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#27] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  Ще кажа, че Валери Симеонов не е журналист! Инженер е!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 32. 32 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Дори в галактическия надзор да се включим, ако хората на място не си вършат работата и не носят персонална отговорност, все тая.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Европейският Банков Съюз едва ли ще спре крадливите банкстерчета около КТБ, както не спря далавераджиите и спекулантите с държавни облигации в Гърция, Италия, Испания, Франция....
  Не се надявайте на ЕБС, поредната бюрократична структура със съмнителна полза за икономиката....
  По добре се концентрирайте на вкарването на бенкстерите в затвора и оправяне на кашата КТБ....
  А то в момента не можеш им затвори устата в СМИ и продължават да си цоцат активите откраднати и скрити тук и там.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Прах в очите.
  Решетки за лъжците!

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Жалка държава, жалка, крадлива и некопетентна администрация и политици, жалко население, щом позволява 25г да го мачкат и ограбват. Африканците на Европа.

 36. 36 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Весело

  Срещал ли се е Иван Искров с Ахмед Доган и Делян Пеевски (заедно и поотделно) в периода преди и след 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор? Какво си е говорил с тях?
  Адашче кажиси бе ! шь ти простим !?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 37. 37 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Докладът за КТБ, макар и в съкратен вариант, е ясен. Според него липсват 4,2 млрд, което е кошмар не само за самата банка, за финансовата система, но и за всички вложители, клиенти и партньори. И най-големите песимисти не вещаеха подобен капиталов недостиг. Е, сбъднаха се очакванията на тези, които искаха смъртта на КТБ, а не на "експертите". Практика, характерна за слабо развити ДЪРЖАВИ, в които УПРАВЛЯВА или военна хунта, или МАФИОТО-КОРУМПИРАН-ПОЛИТИКО-ОЛИГАРХИЧЕН кръг.

  Оттук насетне думата имат политиците, колкото й рискове да носи това. Рискове, защото зад всяка тяхно решение, винаги има някакви тънки и дебели сметки. Също и неподходящи съветници, които обикновено служат на няколко господари.

  Все още управителят на БНБ Иван Искров си изми ръцете като прехвърли топката на прокуратурата. Сиреч, ние направихме каквото можахме, сега вие трябва да го довършите. Ето как умишленото унищожаване на една банка се превърна в обществен факт. Терористичният акт бе публичен и никой не му се противопостави. Отпор дадоха някои експерти, вложители и медии, но никой не им обърна достатъчно внимание. Защото такава бе заръката. Заръката на всеизвестната ОПГ (организирана престъпна група), която командва държавата пред- и задкулисно.

  След фамозния доклад на одиторите възникват няколко въпроса, на които ако не се отговори, значи сме по-зле и от страните в Субсахарска Африка, най-изостаналата зона в света. (А по-добре ли сме?)

  1. Щом от години са се вършили грешни неща в КТБ, къде е бил банковият надзор? Защо докладите му сочат отлично състояние на КТБ?

  2. Констатациите в доклада означават ли, че Искров е давал указания на надзора на КТБ да си затваря очите?

  3. Ако не е давал такива указания, по какъв начин е контролирал дейността на надзорниците?

  4. Ако БНБ е проспала "изчезването" на милиарди от КТБ, каква е гаранцията, че същото не се е случило и в други банки? Колко и кои са те?

  5. Защо Искров е готов да изтърпи водопад от критики срещу БНБ, която не си е вършила работата, както излиза от доклада, само и само да бъде унищожена КТБ? Осъзнава ли Искров, че по този начин лепва клеймо на много свои служители, че са подкупни или дебили?

  6. Срещал ли се е Иван Искров с Ахмед Доган и Делян Пеевски (заедно и поотделно) в периода преди и след 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор? Какво си е говорил с тях?

  Шест въпроса...Техните отговори могат да бъдат много полезни и ценни за прокуратурата, ако тя е такава, каквато трябва да бъде. Задаваме ги, защото улисан как да изпълни указанията на началството и някой политик-следовател, наблюдаващият прокурор може да не се сети за тях!????

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 38. 38 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Държавата се разпада и в момента!

  С ДПС трябва да говори прокурор или съдия, защото те са ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани. Това каза в студиото на БНТ Ангел Джамбазки.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 39. 39 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Този от снимката, освен да си брой ушите и да се чеше по врата, друго може ли?

 40. 40 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Отново са ни излъгали - къде са протестиращите? И Искров, и Пленелиев, и служебния кабинет - мълчат, защо не предприемат стъпки за включването към банковия съюз. Помня Плевнелив даваше обещания след една от консултациите.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Вече говорим за ГРУПИРОВКАТА - КТБ. Българското общество трябва да знае какво се случва и главните действащи лица в тази афера. Аако е необходимо, което да разкрие точно тези механизми, дори ако трябва да свалят банковата тайна"

  Стресирани сме от тази колосална дупка, която се очертава, но вече е факт докладът на одиторите и ако му вярваме 100% трябва да кажем, че този доклад представлява един огромен удар върху България като цяло, върху името и икономиката на страната ни, защото кой инвеститор може да си помисли да инвестира в такава страна
  Бившият финансов министър каза още, че написаното в доклада за КТБ го е накарало да се замили дали мястото на страната ние е в Европейския съюз и който погледне написаното от одиторите "може да му настръхне косата!
  М.Р

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#21] от "The Core":

  На журналистите точно това им е работата, " да си навират гагата навсякъде" и да алармират обществото, когато открият нередности.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#42] от "Jessika":

  А втората част от моя коментар?
  Като се има пред вид къде работят някои "журналисти"???
  На кого може да се вярва тогава?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  Ай ся, фанАле се за думата Ралица и Владко!
  Ей, чшшш, дума дупка не прави бе, не разбрахте ли!
  Особено на КСНС ...
  Те на КСНС обявиха, че имало организирана атака от престъпна група срещу банковата система и ще бъде гонена до дупка и горена с нажежено джелезо, най-официално издекламирано на стълбището на Президентсвото от наш президентчо, със строилите му се зад гърба мъдро и строго гледащи националноотговорни политици ...
  Лаф да става ...

  А и к'во искате?
  Едно, че тези работи не стават от днес за утре и толкова просто, дори при най-голям мерак и усилена работа по въпроса.
  Второ ... ъъъ ... таковата .... май мераците са други.
  Я глейте Владо Каролев к'во рЕди в "Сега" ... цитирам ...

  "В момента БНБ оставя отворена вратичка към депутатите в новото НС, понеже има писмо за намерение не само от Оманския фонд, но и от други инвеститори, което е препратено в неделя от Министерството на финансите до БНБ. В последните два параграфа на официалното съобщение на БНБ се казва, че управителят на централната банка ще внесе в първия работен ден на парламента информация какво е станало, включително какво означава отчетът. И ще каже какви са възможностите за оздравяване на банката. Те могат да се случат само чрез промяна в закона, а именно - да не е задължително финансова институция с отрицателен капитал да минава само в несъстоятелност, а да се даде възможност пазарът да реши съдбата й и евентуалното й оздравяване.

  Като казвам оздравяване, имам предвид теоретична възможност, защото има разлика между теория и практика. Винаги теорията се тества от практиката. В момента законът не позволява оздравяване, след като има отрицателен капитал. Така че народните представители точно с едно изречение или с две думи трябва да променят Закона за кредитните институции. Това изречение може да се промени в смисъл, че БНБ има право при отрицателен капитал да отнеме лиценза - да е право, а не задължение."
  Край на цитата!
  И честито на печелившите!

  К'во излиза - че се отива на законово уреждане да врЪтиш банка с отрицателен капитал, стига БНБ да ти даде ОК.
  Е, само с ОК не става, БНБ ще требе и да те помпа, но това вече е чиста технология. При това отработена. През 90-те ...

  Спомням си как беше изтрещел представителят на СБ, когато Моллов му поискал финансиране, пристигайки с мерцедес по-скъп от собствения капитал на банката му И на основателният въпрос как си я представя тая отговорил - абе, нЕмаш прОблем бе, мой човек! Дзвънвам една жица, довечера БНБ ще ме напомпа и утре ша ти покажа адекватност! Ти готви заема!

  Та к'ъф банков съюз с Европата ви патил?

 46. 46 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 914 Любопитно

  И сега какво да ислезем на улиците аз да им напомним ,че ни е обещано!
  Мисля ,че трябва да се научим да си търсим обещаното-като завещано!
  Без народно напомняне и постоянно следене няма да се случват нещата ,до сега не ставаше и за в бъдеще без побутване няма да е.

 47. 47 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#46:"!D !"] да ислезем на улиците аз [/quote]
  падрон: да се чете- излезем

 48. 48 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Кога ще се заговори за оставката на Искров.Този човек е в основата на проблемите в банковия сектор.Просто е допуснал ,умишлено или не,да се случи всичко,което е сега около КТБ!(оправданието,че са им представяли неверни данни от КТБ ще мине ли?)

  magazinitisia
 49. 49 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1516 Любопитно

  [quote#21:"The Core"]Навсякъде си навирате гагите и навсякъде компетентно се изказвате!
  Като ви чете човек - всичко разбирате, всичко е много лесно!
  Като сте толкова "отворени" защо не си оправите най-напред вашата си гилдия?
  Да се оттървете от "жълтите" и пеевщината?
  Ама е къде по-лесно да наплюнчите моливите и да се ежите на всеки...! [/quote]
  На теб представите за света май са ти тотално объркани. След като досега не си разбрал, че работата на журналистите е точно да си плюнчат моливите и да се ежат на всеки, какво да те коментира повече човек?

 50. 50 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  То цялото управление на България трябва да се постави под европейски надзор. Иначе само с банките не става, те в България са просто другото лице на политиката и правораздаването, които пък от своя страна са осветената част на лицето на тъмните интереси.

 51. 51 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как мислите, дали Искров го сърби точно там, където се чеше на снимката?

 52. 52 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#48] от "многодобре":

  Престъпно бездействие е правния термин и неупражняване на адекватен надзор....

 53. 53 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 679 Разстроено

  [quote#0:"Статията"]политиците без много да му мислят поеха ангажимент, който не е ясно дали възнамеряват да изпълнят/quote]
  Сефте!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 54. 54 Профил на fidorka
  fidorka
  Рейтинг: 213 Неутрално

  и шефа на банков надзор е за затвора....този дето крепи стола от повече години Румен Симеонов. Тоя цървул къде се крие

 55. 55 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Докога ще гледаме снимките на разни шефове, дето са за затвора?
  Престъплението на Искров да не би да е неясно някому?

 56. 56 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  [quote#55:"tily_lily"] Престъплението на Искров да не би да е неясно някому? [/quote]
  Там е работата, че не е ясно. Ясно е само, че го има, ама дали то е:
  1. Че си е затварял години наред очите за нередности в КТБ поради някаква изгода
  2. Като 1, но под натиск
  3. Че е спомогнал умишлено падането на КТБ поради някаква изгода
  4. Като 3., само че под натиск

  Това според мен никой досега нито нееднозначно доказа, нито нееднозначно отхвърли. А в цивилизованите страни преди някой да отиде в затвора минава през съд, в което едно от горните трябва да се докаже, и то не през форумен съд. Освен това се доказва и с кого и как е свързана горната личност, защото във всеки един от вариантите той е само една брънка от веригата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK