25 неща, които загубихме за 25 години

25 неща, които загубихме за 25 години

© Юлия Лазарова"Дневник" започва с текста на Юлиан Попов специална поредица "25 години без Стената". Четете я.


Когато падна режимът на Тодор Живков, с няколко приятели - Соломон Паси, Владислав Тодоров и още двама-трима - създадохме Комитет за инвентаризация на Комунизма. Идеята беше, че след като Комунизмът си е отишъл, добре е всички негови телесни и безтелесни творения внимателно да се опишат, номерират и приберат някъде на сигурно и изолирано място. Така хората ще могат да се отърват здрави от Комунизма. Ако това не се случи, творбите на Комунизма ще започнат да се разпадат, малките частички да се разнасят насам и натам, да заразяват хората и те няма да могат никога да се отърват от него.


Ставаше дума не само за паметници, но и за различни други творби. Институции например – Съвета за икономическа взаимопомощ, Варшавския договор и други. Започнахме инвентаризацията тържествено с паметника на Ленин в центъра на София, на който залепих инвентарен номер 1 пред камерите на Панорама, едно от най-гледаните по това време телевизионни програми. Последваха статии и телевизионни и радиопредавания. Хората си мислеха, че всичко е една голяма шега. В крайна сметка пълна инвентаризация не се състоя. За заразата не знам. Но ето 25 неща, в случаен ред, които биха могли да заемат места по първите страници на инвентарната книга, и които, поне наглед, загубихме през последния четвърт век.
1. Софийско жителство. Който няма 25 или дори 30 години, не знае какво е софийско жителство. Причината да не знае е, че за този феномен не се говори, защото той породи много тъжни и комични бракове, за които родителите не искат да разкажат на децата си.


2. Изходна виза. Сега българинът може да пътува навсякъде. Допреди десетина години трудно го пускаха да влезе в много страни. А допреди четвърт век не го пускаха да излезе. (С изключение на няколкостотин хиляди български граждани, които бяха настойчиво подканени да напуснат.)


3. Бягане в чужбина. Ако някой заминеше и не се върнеше навреме, той се превръщаше в невъзвращенец или беглец (има нюанс на различие между двете). Роднините му не можеха да заминат при него, или където и да било, а и той повече не можеше да се върне. Той беше избягал в чужбина.


4. Пълна изборна активност без задължително гласуване. Навремето гласуването също не беше задължително. Но гласуваха около 98% от избирателите. Избирателните секциите се състезаваха коя ще свърши първа. И всички бяха весели, отвсякъде се носеше музика, виеха се хора. Нямаше го това тягостно напрежение, което неизвестността на днешните избори поражда.


5. Карта за почивка. За 22 лева или 34 лева хората получаваха карта за почивен дом. Там те прекарваха по 14 дни в компанията на колегите си, но заедно с техните семейства. По бански. И, разбира се, в компанията на хора, които се грижеха за правилното им поведение и правилните им разговори. Ако не те пуснеха в командировка в чужбина, обясненията, които никой не ти даваше, можеха да бъдат много. Едно от тях можеше да е неправилно държане в почивната станция, изразяващо се в меки политически вицове или скептични коментари към напредъка на строителството на социализма. Разбира се, нямаше как да разбереш каква точно е причината.


6. Новини за реколтата. Кой знае защо първите страници на вестниците, както и новините по радиото и телевизията, постоянно информираха за това как върви събирането на реколтата, засяването и дълбоката оран. Всичко вървеше добре. Нямаше суши, нямаше наводнения, нямаше болести по пшеницата и по свинете.


7. Американски филми на Великден. Който ви каже, че е бил репресиран, защото не са му разрешавали да ходи на църква, говори глупости. На църква се ходеше. Прилагаха се обаче различни форми на разубеждаване и отклоняване. Един от най-интригуващите методи бяха американските филми, които течаха до един часа посред нощ на Великден и се опитваха да отклонят хората от полунощното великденско църковно посещение. В други дни програмата свършваше в 22.30 с руски филм и новини (за реколтата).


8. Панелният блок. Или по-скоро строителството на панелни блокове. В продължение на много години повечето сгради се правеха в заводи за панелни конструкции, после се сглобяваха на място, за да живеят в тях щастливите работници, а после и всички. Сега в България има 700 000 апартамента, построени по този начин и никой не знае какво точно да прави с тях.


9. Подаръчен агрегат. Интерсен подход за извиване на ръцете на простия икономически принцип за търсенето и предлагането. Например ако искаш да си купиш отлежала сливова или вино за износ ти го предлагаха заедно с книга на Крум Кюлявков и мускал с розово масло. Всичко това биваше агрегирано в един, красив за времето си пакет, с хартиен етикет, на който пишеше "подаръчен агрегат".


10. Домоуправител. Председателят на кооперацията се избираше, домоуправителят си беше постоянен. И явно се отчиташе някъде. Ако имате досие и го прочетете и в него намерите добри думи за своя всекидневен живот, това най-вероятно означава, че сте си имали добра комшийска приказка с домоуправителя.


11. АБПФК. Активният борец против фашизма и капитализма (двете вървяха в едно) беше особено животно, което се ползваше със специални привилегии за почивни домове и други държавни сладости. Най-ценената от тях може би беше официалната привилегия, която децата на АБПФК получаваха при кандидатстване в университет или езикова гимназия – фиксиран процент, който се добавяше към бала и се изписваше ясно на таблата с резултатите от изпитите. (Това е нещо като местни чиновниците или полицаи да си декларират пред данъчните рушвета, който са получили през годината.) Въпросът "кой" или "кои" в този смисъл си имаше съвсем ясен отговор. Вероятно затова хората не протестираха.


12. Играта на топчета. Начин, по който повечето момчета прекарваха поне половината от времето си, докато им дойдеше времето да се закачат с момичетата, които до този момент пък играеха народна топка.


13. Руските групи. Ако българите не можеха да пътуват в чужбина, руснаците пък съвсем не можеха. Те идваха в България само на групи, обикновено формирани в далечни средноазиатски колхози. С други думи "руски" можеха да бъдат наречени само условно. Руските групи бяха предмет на постоянни подигравки, а понякога на съжаление. Един български екскурзовод беше подредил веднъж група от 120 руски крайморски туристи, които за първи път виждаха чай в хартиена торбичка, с конец и етикет накрая. Те запитали как се пие този чай и той се изкушил да им каже, че торбичката се слага в устата, конецът и етикетът висят навън, а ти бавно отпиваш гореща вода. Задържаш я в устата си и после преглъщаш. Така 120-те члена на руската група чинно лапнала пакетчетата, пуснали всички конците с етикетчетата навън и засърбали гореща вода. Екскурзоводът си загубил работата, но казвал, че гледката си заслужавала. Не знам доколко е вярно.


14. Кореком. Специален магазин, който много напомня на тягостните магазини по летищата. Оттам можеше да си купиш уиски, западни цигари и евтин немски шоколад. Разбира се, всичко това с долари. Как се сдобиваше човек с долари е друга дълга история.


15. Югославска телевизия. Или сръбска телевизия. Югославия беше западна страна. Там всичко беше свободно, поне така изглеждаше от България. Телевизията, по която се лееше сръбска музика, го доказваше. Да живееш около Кюстендил или някъде в Трънско си имаше своята привилегия. Хората се деляха на такива, които имаха антена за сръбската (така се казваше "имаш ли антена за сръбската?") и такива, които нямаха.


16. Късите вълни. На тях се хващаха разни станции, които не беше редно да слушаш – било защото пускаха Бийтълс, било защото говореха за демокрация. Късите вълни още съществуват, но вече никой не им обръща внимание.


17. Свободна Европа (и, разбира се, Гласът на Америка и БиБиСи на български). Това бяха въпросните станции. Най-странно беше радио Люксембург, или "Лаксемберг", по което неспирно течеше поп музика. Хората се деляха на такива, които имаха антена за сръбската и такива, които слушаха радио Лаксемберг. Днес децата на едните гласуват за ГЕРБ, а на другите за Реформаторския блок. (Радио Лаксемберг много пращеше и от думите нищо не се разбираше.)


18. Трудови войски. Ако има феномен, който да се доближава най-много, и буквално, до определението "турско робство" това са трудовите или строителните военни поделения. Робство, защото хората там работеха по две години без да им се плаща. Турско, защото там пращаха турците. Така държавата удряше с един куршум два заека - хем имаше задължителна казарма, хем турците (опасен враг, както знаем от "Под игото") нямаха достъп до оръжие. (Тези, които обичат да разсъждават за корените на ДПС, могат да се поровят в този феномен.)


19. Сладкарница. Това беше особена институция, в която се продаваха пасти, боза и лимонада. Нямаше кафе.


20. Пивница. Друга специфична институция. Там се пиеше, често на крак и нямаше храна.


21. Държавен съвет. Също много важна институция, която обаче никой не знаеше за какво точно служи. Както и повечето други институции от този род.


22. Ударник. Това бяха особен вид трудови герои, които тъчаха на много станове или изливаха много повече бетон от другите. Те получаваха ордени и обикаляха телевизиите, парадите и училищата да говорят за трудовия си героизъм.


23. Комитет по цените. Затвориха го през 1988 година и след година режимът падна.


24. Програма Знание. Всеки ден по радиото, на някакви съветски вълни, които вече ги няма, по няколко часа се излъчваше програма Знание. Точеха се лекции по физика, химия, география и какво ли още не. Нямаше много хуманитарни лекции, тоест програмата не беше много идеологизирана. Десетки хиляди слушаха и научаваха за въглеродния двуокис, зелената еуглена или Марианската падина.


25. Кинопреглед. Преди всеки филм се прожектираше кинопреглед. Той траеше 15 минути. В него обикновено се говореше за това как всичко с реколтата върви добре. Как ударниците тъкат на още повече станове и изливат още повече бетон. После имаше малка пауза и тогава започваше филмът. Билетите бяха по 20, 25, 30 и 35 стотинки. (Нали Ленин беше казал: "За нас киното е най-важното изкуство." Надали в историята има друго изречение, благодарение на което толкова много средства да са насочени към един жанр.)


Много от тези неща много липсват на много хора. Много е трудно да прецениш кои точно неща на кои точно хора. Затова е и много трудно да разбереш защо хората гласуват така както гласуват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (675)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Лагерите?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Домоуправител?

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  Тогава се живееше "зле", а сега още по-зле.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Това по младите трябва да го учат за да знаят какво ги чака като се захласват по диктаторите.

 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Най-важната точка, при това липсва - ДС!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Добри попадения, но като гледам има стремежи "да ни сдобият" с някои от изброените отново.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всъщност е загубено едно - "дългата измислица,
  че сме живели в рая на всички времена" (по Валди Тотев), а който не го е загубил, значи е загубен(як)...

  П.П.
  20 забравени песни след 20 години демокрация
  http://frognews.bg/news_16992/20_zabraveni_pesni_sled_20_godini_demokratsiia/

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В училище задължително се носеха червени парцали вързани на врата. Имаше и НВО (не е телевизия), където се учехме да разглобяваме автамат Калашников.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Т.7 Не само американски филми,а и концерти на известни поп и рок изпълнители.Е,понякога беше голям гювеч и не минаваше без изпълнители от соц.лагера.И разбира се в петък програмата на съветската телевизия.

 11. 11 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 749 Весело

  Подаръчният агрегат изби рибата просто

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 12. 12 Профил на reduta
  reduta
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Малко постно изброяване. Явно автора не е имал с какво смислено да си запълни времето. И това най-вероятно е последица на факта, че не е слушал "Програма Знание" Стрнно защо си вярва че е "ентелектуалец" (т. 17). Звучи ми по-вече като комплексиран фен на "Биг Брадър"

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  а за наистина някои съществени неща защо не се сети, авторе?
  мога да изброя 2 по 25, но съвсем накратко, ето три:
  1) 8-часов работен ден с отпуски в почивни станции на морето (вярно, редом с ведомствените на МВР или тези за номенклатурата бяха жалки)
  2) не много качествено, но безплатно здравеопазване, достатъчно линейки да реагират на повикване (плюс възможности за невинен по стойност подкуп или "намиране на връзки" за лекаря); докато сега може в Токуда да правят чудеса, ама като не можеш да си платиш - мреш със сигурност;
  3) приемливо средно и висше образование - и стипендии, заводски с договор или за добър успех, с които можеше да се оправиш, ако наистина учиш, а не се мъкнеш по купони денонощно.

  Не че не ни излъгаха за "комунизма" (под това наименование ни пробутаха държавен капитализъм и авторитарно управление на върхушката на една-единствена партия; но с какво се подобриха нещата при наличието на орда от партии?), но когато се пише "инвентаризация", се предполага добросъвестно изреждане на позитивите (колкото и малко да са) и негативите без премълчаване, а не подигравка с "неща", част от които впрочем и днес са налице, при това често в ПО-ЛОШ вариант.

  Авторът също така не написа, че за изминалите 25 години изгубихме огромна част от производствените си мощности, напоителната инфраструктура, даже и населението намаля.

  абе, щом приятели на автора били Паси и Тодоров - ясна работа. Пасита и тодоровци намазаха от "новия режим", макар че и при "стария" не бяха сетни сиромаси, през концлагерите не са минали. Борци със задна дата.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Весело

  Цитат: "18. Трудови войски. Ако има феномен, който да се доближава най-много, и буквално, до определението "турско робство"това са трудовите или строителните военни поделения. Робство, защото хората там работеха по две години без да им се плаща. Турско, защото там пращаха турците."
  Това сериозно ли го мислите? Аз служих в Строителни войски - не съм турчин, болен или криминален. Бяха си школа за майстори, ... че и за ограмотяване. Трябва да се въстановят веднага - ГУСВ ще даде добри професии на малцинствата - като багеристи и арматуристи ще са по-добре $

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  Лежерно-носталгичо, но без страсти и аромати. Например пастите и сладоледите в сладкарниците бяха истински!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Няма го, защото не сме го загубили...докато не бъде приет закона за лустрацията

 17. 17 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 545 Весело

  За несофиянци, режим на тока...в моя град го спираха точно на Детските филмчета и Сънчо. Мамка им!
  Режим на водата...без софиянци разбира се
  Билетчето за градския транспорт - 0,06 лв
  АКУМУЛУРАЩА ПЕЧКА - във всеки дом , без софиянци - имаха парно, даже и в Перник имаше
  Банано само за Нова година! Коледа нямаше...дядо Мраз ми лиспва
  Апрески - вид ботуши
  Отряден председател и Знаменосец на класа!!!
  Брането на шипки...от пазара  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ... винаги има поне две гледни точки за едно и също нещо. предполагам тук виждаме едната гледна точка.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Домоуправител? Ами това което сега те задължават от общината да си назначиш срещу глоба ако не го направиш;

  Кинопреглед? Нещо измислено във Франция около края на 19 век и прието във всички държави по света;

  Изходните визи ги отмениха още при Тодор Велики, с влизането в сила за България на ХЗПЧ. Само дето тогава, та чак до 1994 г. нямахме визи за европейските държави;

  Бягане в чужбина? В момента не само е престъпление, а има много осъдени за преминаване на границата на неопределени за това места;

  Подаръчен агрегат? Искаш само Жълтата подводница, а ти пробутват СД с още 11 песни, които не искаш да чуеш.

  Сладкарница? Едно нещо, дето бозата беше 6 ст., баничката 10, а паста от 40 ст. минаваше за супер скъпа. Под боза нямам предвид химическата смес продавана сега.

  Пивница? Съвременен бар, но с 10 пъти по-ниски цени и без фейс контрол, правен от някой, изключен от отбора на орките, заради неугледен външен вид.

  Трудови войски? Такива никога не е имало. Имаше трудова повинност основана в началото на 20-те години, съществувала както преди, така и след девети, променена края на шейсетте в Строителни и Транспортни войски.

  Пълна изборна активност? Ами това дето сега десните либерал-демократи искат да въведат, но като задължително по закон.

  Руски групи? Да, за съжаление при соца бяха такива, а сега при капа се наричат руски инвеститори и всеки се надпреварва да ги обслужва, а най-големият късмет за полско семейство в Лондон било да се хванат за градинари в някое руско имение.

  Кореком? Място където можеше да си купиш Джони или балантайн за 7 $, сега за същите плащаш в обикновените магазини само 25$.

  Нещо да съм пропуснал?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бригадирското движение?

 21. 21 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 545 Весело

  [quote#10:"gobay"].И разбира се в петък програмата на съветската телевизия.[/quote]

  "Студио Х" - пускаха по някой западен филм

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 22. 22 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Забавен текст, с малки забележки към фактологията. За трудовите войски вече са писали по-нагоре. Панелните блокове не са патент на социализма, строени са по цял свят, но само у нас и в Русия днес са в окаяно състояние и активно се използват като социалноразличителен белег. В някои сладкарници се предлагаше кафе, дори алкохол и наливна кока-кола.
  И една показателна случка по темата за новините за реколтата. Мои близки, кореспондент на БТА и агроном, разговарят. Кореспонденът пита дали вече са ожънали, агрономът отговаря:
  - Рано е още, започваме другата седмица.
  - А, ние в БТА вече ви ожънахме още преди 3-4 дни, - заявява кореспондентът.

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  Цитат: "16. Късите вълни." = късите вълни си бяха пътят към света ... имаше към 1000 градски радиоклубове и хиляди хора с лични радиостаннии - слагаш слушалките и си жител на света = прескачаш "желязната завеса" - говориш с целия свят Да , ама не се продаваха = трябваше сам да си направиш поне предавателя - това беше стимул да се учи здраво и да се придобият умения, включително телеграфия да се учи. Слушането на западни радиостанции и записите на музика на магнетофон бяха национален спорт, а антенната техника за Турска и Гръцка телевизия - изкуство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  Колеги, колеги, не обърнахте внимание на последният абзац :

  "...Много от тези неща много липсват на много хора. Много е трудно да прецениш кои точно неща на кои точно хора. Затова е и много трудно да разбереш защо хората гласуват така както гласуват..."
  ==============
  Това е важното в статията.
  На мен пък не ми липсва нищо от изброеното.
  Единствено играта на топчета и народна топка си беше ОК. Но и сега чат пат виждам деца да ги играят.
  Даже и на ластик скачат...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Весело

  [quote#0:"Статията"]22. Ударник. Това бяха особен вид трудови герои, които тъчаха на много станове или изливаха много повече бетон от другите. Те получаваха ордени и обикаляха телевизиите, парадите и училищата да говорят за трудовия си героизъм.[/quote]

  Сега тези, които изливат много повече бетон от другите се наричат "стратегически инвеститори" в туризма. Иначе пак получават ордени и обикалят по телевизиите, като понякога дори се жалват как природозащитници им "спъват" трудовия героизъм по морето и в планината.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Има едни дървени философи, които ни убеждават, че всичко преди 25 години е било цветя и рози ...
  ... След 1989-та пък се появиха ДРУГИ дървени философи, които кресливо ни задължават да им вЕрваме, че всичко преди 1989-та е било нек'в ад, че нек'ви зомбита населявали тази територия и т.н.
  ... А мислещият "хомо сапиенс" знае и помни, че наред с простотии от типа 99% изборна активност, изходни визи, Кореком, Активните борци, банани по Нова Година, фестивал на "ангажираната песен" Ален мак ... имаше помпени станции по селата, които подаваха поливна вода в едни микроязовири, които си имаха ясен собственик ... че доматите и прасковите бяха толкова много, че нямаше кой да ги обере (през последните 25 години да сте чували за такъв феномен ???) ... че в Трудовите войски циганите масово получаваха професия и се учеха на елементарен ред ... че наркодилър край училище беше непознато явление ...
  ... Та така със загубите и печалбите през последните 25 години .

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#12:"reduta"] Стрнно защо си вярва че е "ентелектуалец"[/quote]защото така си избива комплексите, ти почти сам си отговори
  -------

  [quote#1:"Сашо"]Лагерите? [/quote]
  мизерията ги замества; и днешното здравеопазване е в ролята на лагерни екзекутори - наред с мутрите.
  ------

  [quote#5:"Mark Twain"]Най-важната точка, при това липсва - ДС! [/quote]
  да бе... не ми прилича да е загубена... или не съм видял мумифицираните останки на обесените по Цариградско шосе още през 1990-а ченгета? Брей, как растат диоптрите - неусетно почти...
  Хмък. ДС си е живо и здраво. И негови кадри сега водят преговори за съставяне на правителство...
  -----

  [quote#9:"petrov9"]рядко тъп текст[/quote]
  бъди оптимист - може повече! от тъп - та на вдлъбнат!
  -----

  [quote#10:"gobay"]Т.7 Не само американски филми[/quote]бъкаше от американски филми по кината, поне от началото на 1980-те нататък.
  -----

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 488 Неутрално

  20. Пивница. Друга специфична институция. Там се пиеше, често на крак и нямаше храна.

  ОБАЧЕ! Кажеш ли пивница, подразбираш генетично свързаната култова институция ШАНХАЙ - най-яката шкембе чорба сутрин в три и половина до Сточна гара. Фрашкано със студенти... каквито бЕхме тогава...

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#20] от "СЪВЕТНИК на свободна практика": Да, това определено е №26. №27 - ученически униформи.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пропуснато е "лична свобода"!
  Никога българинът няма да е толкова свободен, както беше при социализма. Никога вече няма да дойде време само юристите да знаят какво е съдия изпълнител, а даже и те да не знаят какво е пожизнен длъжник. Никога вече една баба няма да може да изкара пред къщата си 4-5 щайги с продукция от двора и да продава, освен ако няма 4 регистрации, договор със счетоводна и адвокатска кантора, банкова сметка и касов апарат. Само след 10-15 години ще умрат последните, които знаят какво е самоотлъчка, игра на карти в работното време и следобедната почерпка с по 3-4 големи в барчето на фирмата, докато се обсъждат малките заплати в България и големите на запад.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#27:"Булаир"]

  Има едни дървени философи, които ни убеждават, че всичко преди 25 години е било цветя и рози ... [/quote]
  разбира се, че не е било! И то в сравнение с "гнилия Запад", където работниците имаха 7 пъти по-високи по покупателна способност доходи.
  Ама сега - с какво е "по-добре"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Весело

  ГОЛЯМ ПРОПУСК = Индианските и каубойските филми ... всичките със субтитри които се сменяха много бързо като за второкласник = гледахме филма по няколко пъти за да схванем разговора - учехме се да четем бързо по кината. Много ходихме на кино!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#17] от "dustman":

  Режимът на тока и бананите за Нова година бяха емблематични

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#27:"Булаир"]А мислещият "хомо сапиенс" знае и помни[/quote] Не може да знае, нито да помни, ако не е бил роден! Аз продължавам да наричам грозната сграда в центъра на Пловдив "Партийния дом", но синът ми й вика "там дето беше знакът на Мтел, до филхармонията". Обясних, че вместо Мтел имаше голяма червена звезда, ама той не я е виждал. Вчера казах пред малката ми дъщеря, завършвайки разговор с приятелка "Хайде, ще ти врътна един телефон" и веднага бях попитана защо точно ще въртя телефона (малката помисли, че самия апарат ще връткам). Та така, трябва да се напомня...

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  Старши, ти може да си бил свободен,но аз -не!

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Любопитно

  ГОЛЯМА ЗАГУБА - градските бани с теляците =имаха едни кесии за търкане - зачервяваха ти кожата ! Чудно ... и в най-студеното врме не изстивахме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#19:"др. Иванов"]...[/quote]не, нищо не си пропуснал.
  Що не беше я писал ти тая статия, да взема и аз да харесам нещо!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Весело

  До коментар [#31] от "др. Иванов":


  [quote#31:"др. Иванов"]Никога българинът няма да е толкова свободен, както беше при социализма. [/quote]

  Иванов, ти съвсем си изтрещял...
  Радвам се, че никога няма да узнаят какво е да ти звънне милицията в два през нощта и да те изкара по гащи, защото си разказал политически виц. Да те привика председателя на ОФ-то, че не си си платил членският внос, да изпратят писмо до родителите ти, че не си искал да влезеш в комсомола...
  Да продължавам ли с т.н. "лична свобода"???

  [quote#31:"др. Иванов"]които знаят какво е самоотлъчка, игра на карти в работното време и следобедната почерпка с по 3-4 големи в барчето на фирмата[/quote]

  Е за това пропадна комунизЪма!!!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Загубили сме 2 730 (две хиляди седемстотин и тридесет) българи, осъдени на смърт в "народния съд" от 11 000 (единадесет хиляди ) подведени под отговорност.
  За сравнение само: В Нюрбергския процес са съдени 24 ( двадесет и четири) , от които 12 (дванадесет) са осъдените на смърт.

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторът е забравил за "партийната просвета", където злонамерени лица обсъждаха темите:

  #1 Въпрос: Що е комунизъм?
  Отговор: Пълно тържество на марксистката идеология над здравия разум.

  #2 Въпрос: Кой е комунист? Отговор: Който е чел и изучавал Маркс.
  Въпрос: А кой е антикомунист? Отговор: Който без да го чете го е разбрал.

  #3 Въпрос: Какво ще стане, ако в пустинята Сахара построят комунизъм?
  Отговор: Ще започнат да изнасят лед и да внасят пясък!"

  #4 Въпрос: Трябва ли в Панама да построят комунизъм?
  Отговор: Не, защото държавата ще остане без вода - всичко ще изтече през Панамския Канал - и ще заприлича на пустинята Сахара (#3).

  #5 Въпрос: Трябва ли в Америка и в Канада да построят комунизъм?
  Отговор: Не, в никакъв случай, защото Съветският Съюз няма да има откъде да внася жито и няма да може да изхрани населението си!

  #6 Въпрос: Трябва ли в Лихтенщайн да построят комунизъм?
  Отговор: Не, защото това би било прекалено голямо нещастие за тази прекалено малка страна.

  #7 Въпрос: Защо при комунизма няма купони, щом има недостиг на толкова много необходими стоки?
  Отговор: Защото и хартията е кът.

  #8 Въпрос: Каква е разликата между комунистическите вестници "Правда" и "Известия"?
  Отговор: В "Правда" няма никакви известия, а в "Известия" няма никаква правда.

  #9 Въпрос: Що е комунистическа "партийна просвета"?
  Отговор: Опит да се напълни главата на човек с такива неща, с каквито нормално е пълен задникът му.

  #10 Иванчо на партийна просвета за първи път: "Другари, комунизмът е висок 155 сантиметра!"
  Другите: "Защо бе, Иванчо?"
  Иванчо: "Защото баща ми е висок 175 сантиметра и казва, че комунизмът му е дошъл до гуша!"

  #11 След години съпругата на Иванчо се оплаква на партийния секретар, че откакто Иванчо е постъпил в комунистическата партия съвсем е занемарил съпружеските си задължения. Секретарят обещава съдействие, вика Иванчо и почва да му чете конско. По едно време Иванчо се опитва да обясни: "Вижте другарю секретар - първо, аз съм импотентен..:" Секретарят тутакси го прекъсва: " Не, Иванчо! Първо, ти си комунист!"

  #12 Въпрос: Какво ще пише за Тодор Живков след 1000 години в Голяма Българска Енциклопедия?
  Отговор: Дребно комунистическо политиканче от епохата на Радой Ралин.

  #13 Един ден бай Тошо извикал Радой Ралин и му казал: "Радой, спри да говориш наляво и надясно против мене, стар човек съм вече, остави ме да умра спокойно, пък ела после на гроба ми и ме ругай тогава колкото щеш!" Радой отговорил: "Съжалявам, не обичам опашките!"

  Между впрочем българите не намериха място за Радой Ралин в прословутата класация "Стоте велики българи", в която иначе изредиха целия политически, спортен и чалгаджийски "елит" на нацията.

 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#31:"др. Иванов"]които знаят какво е самоотлъчка, игра на карти в работното време и следобедната почерпка с по 3-4 големи в барчето на фирмата, докато се обсъждат малките заплати в България и големите на запад. [/quote]

  Ето ги и нещата, най-просто казано, които всъщност събориха социализма и заради които неговото съществуване е невъзможно. Неработенето, нежеланието на човек да работи, ако не му се налага. А както знаем, неработенето довежда до неимане.

 43. 43 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  1. Незаключени врати

  2. Сигурност на децата

  Ама няма начин някой да го напише... Целта разбира се е друга.

 44. 44 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Абе честно казано има и нещо друго. Тогава имаше живот в селата и малките градове. Сега провинцията е мъртва, с изключение на 10-15 курортни градчета и няколко областни центъра, които са известни с това, че там има хубави градинки - Пловдив, Бургас. Дали е добре това не знам. Но ако списващите сайта софиянци се разходят из прародината на своите деди могат да останат изумени на какво ще се натъкнат. И няма да им хареса.

 45. 45 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Стоките бяха еднотипни. Всеки ползваше еднакви модели уреди, облекло, обзавеждане. В класа имаше минимум пет деца с еднакъв пуловер, гуменки и т.н. Отидеш у съседите, все едно си у вас - същите мебели и уреди. Да не говорим, че бяха еднакви, ами бяха и дефицитни. Видиш опашка - чака народа, защото са "пуснали" нещо. Без да знаят какво се нареждат. И други заобикалят опашката, защото познават продавачката и тя им бута пакетче. Чакаш 4 часа, дойде твоят ред - свършило! Другата сряда.

 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Трудови войски. Ако има феномен, който да се доближава най-много, и буквално, до определението "турско робство"
  ............
  Да бе, сигурно.
  Трудовата повинност е въведена от Ал.Стамболийкси през 1920 г. и има за цел, създаване на скрита армия, понеже според Нъоския договор България не може да има голяма такава; както и борба с безработицата.
  Идеята за Трудова войска е възприета от Хитлер и въведена веднага през 1933 г.
  "Според немския вариант на тази страница, идеята за общогерманска паравоенна трудова повинност е почерпена от България, където още през 1920 г. Александър Стамболийски въвежда трудова повинност.

  В годините преди и по време на Втората световна война, става структура в подкрепа на Вермахта."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Това по младите трябва да го учат за да знаят какво ги чака като се захласват по диктаторите. [/quote]
  да учат полуистини? т.е. лъжи?
  Няма проблеми! ГЕРБ и ПФ нали вече се разбраха да има "родолюбие" като учебен предмет? На такива неща ще научат младите, че свят ще ни се завие...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тези неща не ми липсват въобще, авторът е пропуснал ПУГ-политическа учебна година по месторабота,голяма гадост, след края на работният ден оставаш по 1-2 часа за да слушаш глупостите на политагитаторите, забравих да спомена за задължителните ктудентски бригади , неплатени по два пъти годишно , през лятото и в началото на семестъра...

 52. 52 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Сега има свобода. Вчера гледам по телевизията - дават майката на един ром от Пловдив, който полицията гони през целия град. И накрая дрогирания и син се заби в една патрулка и после в дърво. Та въпросната г-жа се разкрещяла как щяла да "уволни" всичките полицай, как сина и бил репресиран. И всички медии жадно снимат воплите и крясъците на въпросната г-жа. А тя се изживява като нещо средно между Волен Сидеров и М.Л. Кинг. Такива сцени нямаше как да се видят преди 25 години. За добро или зло.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#47:"др. Иванов"]Аз не съм си плащал членският внос[/quote]в казармата всички ни записаха комсомолци и ни ги вземаха от "заплатата" (лев и петдесет за редник, четири и петдесет за КО).
  Не е там работата. Живковото минало сега е като мнението за Русия - или очернят тотално, или славословят до абсурдизми.
  Да, ама и истината "не е някъде по средата", понеже между две купчини фъшкии злато мож се намери само СЛУЧАЙНО!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#52:"wds23355772"]полицията гони[/quote]
  свобода би имало, ако можеш да се противопоставиш на ченгетата, без да те претрепат.
  Така че и сега няма свобода. Но пък илюзиите са повече. Ама взеха да се изтъркват.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#45:"Bluesky"]

  Стоките бяха еднотипни. [/quote] а сега са само за гледане и преглъщане на сухо.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  и по лоши неща имаше, но обективността изисква да се каже , че това е само едната страна на моментата

 58. 58 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 648 Весело

  На мен ми липсват кино "Витоша", сладкарница "Кристал", София Ленд и стария Несебър от края на 80-те, изброените 25 в статията не може да липсват на никого!

  "Winter is Coming"
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#44:"wds23355772"]Тогава имаше живот в селата и малките градове.[/quote]
  именно.
  Като се бие плоча - даваш шише ракия на бетоновозаджията, който от държавния строеж вместо да излее излишъка в канавката, ти докарва бетона, и цялото село се събира да помага.
  Вдигат сватба или изпращане в казармата - заграждат някоя уличка, правят скеле, мятат му брезент - цялото село яде и пие.
  Погребенията - и те цяло село събираха.

  имаше доста НЕЩА, които ТРЯБВАШЕ не да загубим от "соца", ами и да ги изгорим без следа. Но защо похабихме ЧИТАВИТЕ?
  Защо хукнахме да "градим" частен и многопартиен капитализъм, след като сърбахме говната на ДЪРЖАВНИЯ и еднопартиен? От един собственик и работодател - на гмеж по-дребни, по-харно ли стана? От една ПАРТИЯ - на табун много партии, коя от коя по-лакома, различаващи се само по това какви чинове от ДС я ръководят: в БСП например са генералите и полковниците, в СДС бяха фатмаците, в останалите партии - обикновените доносници...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Любопитно

  26.СПОКОЙСТВИЕТО,че никой няма да те ограби и пребие докато спиш и още много неща които не са упоменати,защо ли.

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#58:"Arya Stark"]На мен ми липсват кино "Витоша"[/quote]
  кино "Изток". Повечето филми именно там съм гледал. Сега всичките ги въртят по телевизиите.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За да се пише тройка по руски се казваше наизуст нещо свързано с Ленин.

 63. 63 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Те изгъзиците на соца нямат край-движението ТНТМ, само облагането, ергенския данък, ленински съботници, доброволните отряди.
  До коментар [#50] от "Мърмор":

  Авторът просто е изброил недъзите на един строй, който 50г. ни дръпна назад.

 64. 64 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Добър или лош, това бе живота, който си бяхме заслужили. Комунистите ни го наложиха, но ние не се възпротивлявахме. Точно обратното. Манифестирахме и си махахме по празниците с червените бонзи. Най- много, някой виц да разкажеш пред верни приятели, след като внимателно се огледаш. Тихичко. За разлика от чехи, унгарци, поляци, които не се уплашиха от руския ботуш с който ги тъпчеха и открито възстанаха.

 65. 65 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":
  [quote#14:"dark'star"] Трябва да се въстановят веднага - ГУСВ ще даде добри професии на малцинствата[/quote]
  Трудови войски трябваше да се разпуснат защото противоречат на конвенция номер 105 на оон. тази за принудителния труд.
  първо ти не влизаш в строителни войски по желание ами подлежиш на наказателна отговорност ако се отклониш.
  и да, можеш да откажеш да работиш ама... повлича неприятни последици.
  [quote#14:"dark'star"]Аз служих в Строителни войски - не съм турчин, болен или криминален. Бяха си школа за майстори, ... че и за ограмотяване.[/quote]
  специално в гусв-то служеха разни връзкарчета и особено в Лагера. а щом ти се е налагало да се ограмотяваш в строителни войски.. нищо повече не мога да кажа

 66. 66 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Загубили сме тези 25 неща плюс още около 2 000 000 души.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#56:"ikar82"]По-интересно е да се направи инвентаризация на капитализма и всичките идиотщини, с които се сдобихме : [/quote]това е лесно: новинарските сайтове и интернет търсачките помагат.
  Въпросът е - а какво да правим с тези данни? Какви поуки ще си извадим?
  Нова мрежа комитети БРЦК ВРО (?)
  стиска ли ни?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#15] от "А3":
  [quote#15:"А3"]Например пастите и сладоледите в сладкарниците бяха истински![/quote]
  че сега фалшиви ли ядеш? от картон? разбира се ако искаш паста за 50 ст ще ядеш паста като за 50 ст. ако си купиш за 10-тина лв в добра сладкарница ще си е ок.
  ама някак все се сещам за сухите пасти балкан които в зависимост от партидата или се разделяха на две независими много сухи части или притежаваха странна консистенция. и незабравимият алтай хахахах

 69. 69 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не могат да се отрекат от това време онези, за които то е младостта им. За всеки младостта е най-хубав спомен. Но истината е, че цената на спокойствието е било потискане на свободата. Пропагандата. Информационно затъмнение- скриването на истината за Чернобил, убийството на тези, които се опитват да избягат на границата..Сега имате свободата да си подсмърчате по социализма на воля, това е разликата. Тогава са плащали с живота си хора, които просто искат да избягат от тази дивотия.

 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#63:"man_un"]движението ТНТМ[/quote]наистина ли го мислиш за изгъзица?
  Като хлапета мечтаехме да ставаме космонавти (заради което сами се карахме да учим); днешните за какво мечтаят? да станат цветанвасилевци или бойкоборисовци...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  продължавате да се хвалите, че ти и такива като тебе сте осрали държавата за поколения напред с безделничеството си, докато издевателствахте над собствения си народ и пилеехте чужди пари. Продължавайте да пишете, да отвратите повече хора от комунизма и социализма.

  А на всички други дето мрънкат, включително за теляци, направете една баня и ще дойда да ме търкате.

 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#19] от "др. Иванов":
  [quote#19:"др. Иванов"]Бягане в чужбина? В момента не само е престъпление, а има много осъдени за преминаване на границата на неопределени за това места; [/quote]
  комунетата все едно си знаят. а правиш ли разлика между това да се опиташ да ИЗЛЕЗЕШ от дадена държава и да те гръмнат на границата или да се опиташ да ВЛЕЗЕШ? явно не.
  имам познато семейство на което сина им беше убит около малко търново. по голям с 5-6 години от мен. баща му горкия още издирва кой къде и как е бил наряд тогава. сума ти пари пръсна. от една страна се надявам да не научи защото като нищо може да направи някоя глупост, но от друга страна... всичко става.
  [quote#19:"др. Иванов"]Нещо да съм пропуснал?[/quote]
  може би си живял в някаква друга страна?
  може би си пропуснал "доброволните" ученически и студентски бригади?

  като се сетя в щайгите с домати колко буци и камъни слагах.. после разбира се машините се чупеха ама кво ти пука.

 73. 73 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 434 Неутрално
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#69:"Bluesky"]За всеки младостта е най-хубав спомен. Но истината е, че цената на спокойствието е било потискане на свободата. Пропагандата. Информационно затъмнение- скриването на истината за Чернобил ...[/quote]
  така е. Но е само ПОЛОВИНАТА от истината - и жалбата за младост е дребна подробност.
  Днешната пропаганда пак ни натиква в стандарти за мислене и поведение, от които изгодата никак не е наша.
  Затъмнения - пак колкото щеш.
  Защото и "соца" и сегашното са практически едно и също по сърцевина. Съдържанието е еднакво. Формата е различна.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Приели са те за студент - на ОБЩО основание - по успех ???
  Не бързай да се радваш ..След завършването ти - те чака РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ - за дължително , 3 или 5 години ...: в Родопите или Делиормана..Нищо че си расъл в София, пловдив или Варна ..)) Няма гадже . жена или дете или стари родители - ЗАМИНАВАШ и траеш :
  По административен ред - БЕЗ СЪД или присъда , когато РЕШАТ, че си "неблагонадежден"- те ИЗСЕЛВАТ от града..
  За неизвестно време - живееш в Делиормана или където ти кажат ..ТЕ - другарите ...А , ако си по- малък "късметлия "- може и в пандиза - за противодържавна " !!?? агитация и пропаганда !!??Против БКП си говорил или писал !!??
  Имаше и лагери , периодично отваряни ...

  BIG AL
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka": "Загубили сме 2 730 (две хиляди седемстотин и тридесет) българи, осъдени на смърт в "народния съд""
  Във Франция (и други окупирани страни също) избитите колаборационисти са милион, а 5 милиона жени са били репресирани за връзки с окупатора.
  # Нашите фашета пак на леко са минали за издевателствата преди 9.9.44 = ИМА ЗА КАКВО !!!
  # Хайде са спираме с неадекватни изцепки - това че соца рухна 1989 не означава, че 1945 фашистите спечелиха срещу Британия, САЩ и СССР. Не е така.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":
  [quote#31:"др. Иванов"]Никога българинът няма да е толкова свободен, както беше при социализма. [/quote]
  Разбира се. Свобода та дрънка. Моят дядо е нямал право да се върне в София чак до 54-та. Нямал е право да ходи до близкият град без да му се разпишат там в некви документи. Нямал е право да живее в къщата си. Да работи по специалността си. А когато даваше частни уроци по френски и немски идваха от стопанска милиция.
  [quote#31:"др. Иванов"]Само след 10-15 години ще умрат последните, които знаят какво е самоотлъчка, игра на карти в работното време и следобедната почерпка с по 3-4 големи в барчето на фирмата, докато се обсъждат малките заплати в България и големите на запад.[/quote]
  Е, тогава може да се пооправим. Въпреки, че самоотлъчката и аз я помня ма не планирам да се гътам след 10 год.
  А докато се черпите в барчето вместо да работите заплатите разбира се, че ще са малки.

 78. 78 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#37] от "dark'star":
  [quote#37:"dark'star"]Чудно ... и в най-студеното врме не изстивахме.[/quote]
  хм, доста показателно - да размениш кесиите на теляците за свобода на словото, мисълта и придвижването

 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Голямата лъжа е , че ВСИЧКИ почивали в станции или бунгала , ВСЯКА година : За 8 милиона души, трябваше да има около 1 милион ЛЕГЛА - по 6 смени - - 6 милиона души да почиват..
  НИЕ и СЕГА и ДНЕС - нямаме ЕДИН милион легла по всички хотели и станциии..
  А и тогава ХОТЕЛИТЕ по морето бяха почти САМО за чужденци :)
  Карта , ако не си другар - се даваше един път на 3- 5 години - ако не си връзкар или БКП и ОФ деятел :))

  BIG AL
 80. 80 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#47] от "др. Иванов":


  [quote#47:"др. Иванов"]Имаше абсолютна забрана милицията да влиза в домовете от 22 вечерта до 6 сутринта! Спрете да лъжете! [/quote]


  Иванов, Иванов...
  Може и да е имало, но си влизаха.
  Това трябваше да го обясниш на дядо ми, бог да го прости човека, когато го извели, защото не искал да си дава имотите в кооперацията...
  Не е имало последици викаш?
  Може и да не е имало, но аз бях внук на "враг на народа", та за мен имаше...
  Ти ако си бил червено отроче, може и до ФРГ-то да са те пускали.
  На майка ми не и разрешиха да стане лекар поради тази причина, до '90-те си остана медицинска сестра....
  На баща ми при всяка командировка, и то в соц, блока, защото не го пускаха на запад, му "закачаха" персонално ченге от ДС-то...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#40:"Realistka"]Загубили сме 2 730 (две хиляди седемстотин и тридесет) българи,[/quote]
  сигурна ли си, че би се гордяла с всеки от тях като свой сънародник?
  Лошото е, че редом до поне половината от тези 2730 трябваше да застанат и техните палачи, за да си получат куршума.

  между другото, ПРЕДИ още "Народния съд" бяха избити още хиляди, ей така, без съд и присъда. Защо тях не споменаваш?
  А загиналите насетне в лагерите? Минимум 1/3 бяха антифашисти (и заради това бяха и антиболшевики). Защо и за тях нито думица?

  Загубихме нещо много по-важно - възможност за друг път на социално-икономическо развитие. Вместо това приехме организираното пак от властващите партийци мероприятие "реставрация на капитализма".
  Болшевишкият "соц" беше извращение. Можехме да се откажем от него, но защо в замяна позволихме да ни вкарат в друг вид, но пак ИЗВРАТЕН път?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#43] от "Колкото и да търкате, все тая.":
  [quote#43:"Колкото и да търкате, все тая."]1. Незаключени врати [/quote]
  имаше кражби няма кво да се пудрите. и хубаво - влизаш в апартамента и какво да откраднеш?
  събраните съчинения на вазов, телевизор рубин. влизаш във втори апартамент - събраните съчинения на вазов, телевизор респром, влизаш трети апартамент еднокасетъчен касетофон хитачи, библиотека за младежта и о чудо - телевизор софия 82

  вие верно в коя вселена живеете?

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Разстроено

  До коментар [#70] от "Николай Теллалов": "Като хлапета мечтаехме да ставаме космонавти"
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Откраднаха ни МЕЧТИТЕ !!! Това няма да им простя !
  Заводи пак може да си направим, дори и земеделие.
  ЗАГУБАТА на мечтите ще въстановим най-трудно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#81:"Николай Теллалов"]Лошото е, че редом до поне половината от тези 2730 трябваше да застанат и техните палачи[/quote]тю, бързо писане...
  Лошото е, че НЕ ЗАСТАНАХА и палачите редом.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#79:"BIG AL"]Голямата лъжа е , че ВСИЧКИ почивали в станции или бунгала , ВСЯКА година [/quote]може би не всички, но почти всички пожелали да го сторят.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#47] от "др. Иванов":
  [quote#47:"др. Иванов"]Имаше абсолютна забрана милицията да влиза в домовете от 22 вечерта до 6 сутринта! Спрете да лъжете! [/quote]
  АБСОЛЮТНА ТЛЪСТА ЛЪЖА!!!! Иванов, леко почваш да ме дразниш вече. Бил съм на 6 или 7 годинки когато много ясно си спомням как прибраха дядката за пореден път при това беше 4 сутринта! А после разбрах че и други пъти е имало. Ти си отявлен нагъл лъжец!

 87. 87 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 381 Неутрално

  1. Софийското жителство е заменено със "Софийско натякване".
  Въпросът, който трябва д аобиди всеки не-софиянец е "Ти кореняк ли си"?
  каквото и да означава това за софиянци.

  2. Може да пътува навсякъде, но не и в САЩ. Нашият най-демократичен приятел
  упорито отказва да премахне визите за нас.

  3. Сега хората ги е страх да се върнат от чужбина,
  за да не вземат да се изложат пред приятелите и роднините си,
  които задължително ще шушукат зад гърба му "Не е успял в чужбина и се върна".

  4. То и сега го няма. Кебапчета, пари на ръка, малък празник е поне за някои.

  5. И сега не можеш да разбереш в американското посолство защо няма да получиш виза. Обяснение не се дава.

  6. Наводнения наистина нямаше като тазгодишните. Соц-а суши не позволяваше, поливаше се планово.

  7. Какво по-важно има от поминъка на населението? Не трябва ли да се информира за да е спокойно?

  8. Никой не знае какво да прави с панелните блокове, но и никой не ги
  напуска, защото няма пари за ново строителство.
  С дом или без дом е по-добре?

  9. И сега е така Престояла стока на промоция + гъба за миене на чинии
  (прИмоция) Факт е обаче, че хората не правят разлика между промоция и намаление т.е. оглупяването е масово

  10. Това може би е така

  11. Верно така беше!

  12 Е и? Между другото топчетата се казват лимки.
  13. Кой в Азия пие чай в пакетче???

  14. Съгласен
  15. Винаги съм казвал, че през западна България е влязла чалгата в страната.

  16. По целият свят е било така, не само при нас.
  17. Това е смешно, за децата де..
  18. Пращаха и циганите! Научаваха се на работа и дисциплина, както и на уважение към държавата независимо от циганската си природа.

  19. Ами да, да не е кафене?
  20. Това какво точно доказва? Днес да не би да няма барове?

  21. И днес не знаем какво става из боянските ливади.
  22. Не е лошо човек да се хвали с труда си или с какво допринася за
  общото благо.

  23. Знаете, че не е това причината
  24. Нещо против образованието ли?
  25 И сега има - 20 минути реклами... аман.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 88. 88 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Загубихме си и МЕЧТАТА , все някога да има валута и ТЕ ПУСНАТ със 150 долара - да ИЗЛЕЗЕШ до Солун, например :)
  Загубихме и си и младостта - да продължават да ни будалкат червените мутри и до ДЕН днешен...
  Загубхме си и мечтите - да следваме на Запад :)ТАМ само някои можеха да учат и днес ПАК те - да ни обясняват - Демокрацията ...)
  Мечтаехме и да отидем в Либия или Алжир , и срещу ЕДНА ТРЕТА от полагаемата ти се заплата - да спестяваш "долари" :)Другите 2/3 ти ги взимаше БКП държавата :)
  Дядовците ни , мечтаейки - ни внасяха ВНОСКИ за ЛАДА или апартамент - и някога , като ги няма вече , МОЖЕ и след 15-20 години - да ги получиш ..)

  BIG AL
 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#83:"dark'star"]ЗАГУБАТА на мечтите ще въстановим най-трудно! [/quote]
  уви...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 90. 90 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Теллалов":
  [quote#55:"Николай Теллалов"]а сега са само за гледане и преглъщане на сухо[/quote]
  ами аз лично не съм забелязал такова нещо. е, разбира се не съм писал на дядо коледа да ми донесе яхтата на абрамович...

 91. 91 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  26. Безплатното образование.
  27. Безплатното здравеопазване.
  28. Ниската престъпност.
  29. Сигурността в живота.
  30. Армията.
  31. Моралните устои.
  32. Пълните стадиони и сигурността по тях.
  33. Хубавите места за плаж по морето.
  34. Липсата на роми извън "определената зона" във всеки град. Сбъркалите получаваха съответните "инструкции".
  Това на първо четене, всеки може да допълва.

 92. 92 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#56] от "ikar82":
  е, разбира се. вие най добре знаете как просто всяка година на 10-ти си палете свещичка, че не стана като в румъния защото очевидци са ми разправяли за летящите от 9-тия етаж милиционери барабар с женичките им

 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#87:"zethron"]1. ... 25. ...[/quote] браво!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Разстроено

  До коментар [#75] от "BIG AL": "По административен ред - БЕЗ СЪД или присъда , когато РЕШАТ, че си "неблагонадежден"- те ИЗСЕЛВАТ от града.. За неизвестно време - живееш в Делиормана или където ти кажат ..ТЕ "
  Това го е имало и преди 9.9.44 ... наричало се е интерниране = не е патент на комунистите . Лагерите или "трудовата повинност" =съшо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#24:"Кирето"]На мен пък не ми липсва нищо от изброеното. [/quote]

  На мен също не ми липсва нищо от тъпия социализъм. Липсат ми само лицата на тези, които мислеха че ще е вечен. За да им се изсмея.

 96. 96 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Мечтаехме и всеки ден да можеш да заведеш някъде гаджето с 15 годишно БМВ, ФОРД или ХОНДА , а не САМО когато баща ти , ти даде - Москвича и Трабанта ..)
  Гледахме със завист разни студенти от Франция , Германия или Австрия - които с малките ситроенчета , обикаляха Европа ...С гаджетата си ...)

  BIG AL
 97. 97 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Не липсва, просто не е изчезнажа.

  Beyond the horizon....
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  [quote#90:"blockblock"]ами аз лично не съм забелязал такова нещо.[/quote]
  не си? ами огледай се в супермаркета как хората си броят стотинките...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 99. 99 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#83] от "dark'star":
  мечтите никой не може да ти ги открадне, ако си си ги загубил си е твой проблем. това не е печка раховец та да ти я измъкнат от кухнята.

 100. 100 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#91] от "opasno_lud":
  аптеката е зад ъгъла...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK