Декомунизацията в България пропусна да проследи мутациите на комунистическия елит

Огнян Минчев

© Анелия Николова

Огнян МинчевЧетете специална поредица "25 години без Стената"


"При процесите на декомунизация  в България трябваше да се прояви повече прозорливост, а това без политически опит е трудно, за да се види в каква посока мутира и се променя самият статут на комунистическия елит и той да бъде ограничен там", заяви политологът проф. Огнян Минчев в отговор на сайта desebg.com дали в страната не е проведена полудекомунизация по време на обществената дискусия "25 години преход – надежди и реалност". Тя беше организирана от фондация "Конрад Аденауер" и Национален граждански форум "Българка" в четвъртък в София. "Вие може да атакувате една позиция, която е изпразнена или полуизпразнена от съдържание и да не виждате в каква друга позиция представителите на комунистическия режим са преминали", даде пример политологът. "За мен основен проблем беше, че тази стратегия за трансформация на бившия комунистически елит в безмилостен олигархичен тип капиталистически елит беше засечена твърде късно и твърде късно беше, за да бъде възпрепятствана", обясни проф. Минчев.


По думите му комунистическият елит точно това е направил. "Ако ние трябваше да правим декомунизация извън идеологическия смисъл на думата трябваше да се предприемат необходимите стъпки за предотвратяване на трансформирането на политическата власт в икономическа. Тази трансформация впоследствие даде възможност отново икономическата власт да се използва за овладяване на политическата по друг механизъм. Именно този процес беше пропуснат, недовидян и недооценен", допълни той.
Ролята на Русия при унищожаването на българския национален елит


На въпроса на desebg.com доколко може да се смята, че Русия възпроизвежда нови политически проекти в България, чрез които да се спъва демократичното й развитие и европейската ориентация проф. Огнян Минчев посочи:


"Извън всяко съмнение е, че ролята на Русия в най-новата история на България е с драматично значение. Първо, Русия е тази, която във формата си СССР унищожи българския национален елит. Няма друга страна в Централна и Източна Европа, чийто обществен елит да е унищожен с такава последователност, както в България. И това не е цел, която е за овладяване на политическата власт в тесния смисъл на думата, за комунизация.


Това е имперска цел, защото Съветският съюз носи имперската памет, че след Освобождението българският възрожденски елит успя да се мобилизира и в лицето на Стефан Стамболов, Захари Стоянов и др. да осуети опита на имперска Русия да подчини България. Това беше един добре научен урок, поради което и българският национален елит беше унищожен с такава безмилостна последователност след 9 септември 1944 г.


Не мисля, че след 1989 г. този урок е бил забравен. Колкото и отслабена да е била Русия в позицията си на международна сила тя продължи да влиянието си чрез енергийната стратегия и масираната стратегия за корумпиране на новите елити, което на практика не пожали никого, нито с идеологическа разлика, нито с нищо. Корумпирането на новите елити поставя България в хронична зависимост от Русия."


По думите му с това влияние в страната се произвеждат нови политически проекти. "В България парите са руски, ако не броим официалните европейски фондове", подчерта политологът. Според него Русия има широтата, както и спокойствието да произвежда различни типове политически проекти". Такъв пример са проруските националисти, водени от човек, който се прави на фюрер, някои аспекти на ДПС, от гледна точна на руската стратегия за поддържането на конфликти на етническа основа и се свърши с класическите елементи на петата колона като БСП.


Българският избор


Огнян Минчев определи, че през изминалите 25 години българите са направили европейски избор. Те са избрали демокрацията, пазарното стопанство и икономическата свобода и членство в НАТО като единствената възможна структура за сигурност, която да гарантира българската национална сигурност в обозримо бъдеще.


"Всички тези основни ценности и цели бяха приети от българското общество, колкото и интензивен да беше идеологическият дебат по тези въпроси и протестите на опонентите срещу тези ценности", коментира Минчев.


Реалните заплахи


Според него никога българското общество не е имало тази степен на социална поляризация, както в момента, което е създало една основа за идеологически поврат, че преходът е неуспешен. Центърът на обществения дебат в момента е завладян от хора, които са били против ЕС и НАТО. "Ако обърнете внимание от доста време насам трябва да се отбранявана либерален характер на обществените отношения", отбеляза той.


Политологът подчерта факта, че се работи срещу европейския избор на българското общество, като се внушава, че този избор е носител на несигурност и криза. "Казва се, че американците непрекъснато се възползват от нас без да ни дават нищо, че ние внасяме вноски в Европейския съюз, а той ни спира парите, че тази демокрация ни съсипа, че по-добре е да сме в Евразия, какво ни беше като бяхме с руснаците и т.н.", даде примери Минчев.


"Проблемът е, че тези аргументи са в центъра на обществения дебат. Те са аргументите привличат внимание. Те все още не са се отразили на резултатите от политическото състезание, тъй като в момента те са относително периферни по отношение на изборните резултати", каза професорът.


"Сега ние сме недоволни от последните изборни резултати, само че представете си какво би се случило ако тази ценностна перспектива, която в момента владее идеологическия дебат се превърне в достатъчно мощно политическа алтернатива? Представете си какви ще бъдат политическите резултати при едни избори", допълни той.


Липсата на съзнанието за национална идентичност


Според Огнян Минчев основния въпрос за преосмисляне е, това което е липсвало в българския преход, а именно съзнанието и самосъзнанието за национална идентичност.


"Наследените реалности от "възродителния процес" сложиха знак за равенство между национална идентичност, национализъм и репресия над малцинства. Дотолкова бяхме либерални в началото на 90-те години, че никой не смееше в продължение на десетилетия да каже една дума срещу Ахмед Доган и неговите хора, че безжалостно подчиняваха и ограбваха цели региони от България, докато в крайна сметка не се инсталираха да подчиняват и ограбват България като цяло", убеден е политологът.


Той отбеляза, че ДПС се формира по изключително интересен начин. Тя е етническа партия, когато й е изгодно да се защитава срещу атаките, че е много корумпирана, като казва: "Атакуват ни защото сме турци", а когато им изгодно не са турци, а либерална формация на всички етноси.


Възстановяване на българския обществен елит


"Без възстановяване на чувството за националната идентичност и формулиране на това чувството като самосъзнание за общност, която трябва да преследва и да постига общи национални цели нищо не може да се направи в близа перспектива", убеден е Минчев.


По думите му тук не става въпрос за преизграждане на национално самосъзнание на някаква репресивна основа, на авторитарна или всякаква друга радикално-националистическа основа. "Тук става въпрос за това да можем идеологически и политически ние да отговорим на въпроса на всеки един българин какъв е смисълът от това 7 млн. души да живеят в една страна и да преследват общи цели в рамките на своя живот", посочи се той.


Според него никак не е случайно, че вече толкова много хора отговарят, че няма смисъл, вдигат си чантата и заминават в чужбина. Ето анализа и коментара на Огнян Минчев по този въпрос:


"Нищо няма да може да се постигне ако не се положат основите на възстановяването на българския обществен елит. Българският елит беше съсипан при превратностите на българската история от втората половина на ХХ век и последните 25 години.


Първо, той беше унищожен в репресиите след 9 септември и през следващото десетилетие. Българският комунистически елит, който дойде на негово място никога не се превърна в национален елит за разлика от Румъния, например, поради обстоятелството, че винаги е имал самосъзнанието на колониална администрация на СССР в България. Те [комунистите] никога не са се интересували от друго, освен от това каква оценка ще получат от Москва.


Когато през 1989-1990 г. те получиха реален шанс да се реализират като национален елит, защото всичко беше в ръцете им, те не успяха да го направят, защото гледаха безпомощно към Москва, откъдето не дойдоха никакви окуражителни сигнали. Единственото нещо, което успяха да направят, е да се разпаднат на групички, които враждуват помежду си в това каква част от общественото богатство да разграбят.


Единственият им успешен опит беше да не допуснат възникването на алтернативен елит, което беше трудно и поради факта, че алтернативният елит започна от нулата през 1989 г."


От тази гледна точна, според Минчев, България е останала в един изключително опасен вакуум. Липсата на национален елит е поставил българската държава в състояние на многогодишен дрейф, носене по течението.


"В резултат на това, единствената добре организирана група, в която няма "плурализъм", е именно групата на Доган, на ДПС, на политическия и икономически елит, събран около тази група", посочи още политологът.


По думите му тази групировка е успяла да овладее значителна част от икономиката и е осъществила максимална инфилтрация в институциите на българската държава. "Вследствие на това абсолютно никаква реформа не е възможна поради обстоятелството, че всяка една реформа би се сблъскала на всяко ниво с интересите на тази мощна корпоративна мрежа, която е инсталирала своите пълномощници на всички етажи на властта", убеден е Минчев.


Той повтори, че без възстановяване на българския национален елит в различни форми – и като духовен елит, и като политически елит, и като стопански и интелектуален елит "не е възможно да си въобразим сериозно движение към възстановяване на българската национална идентичност".


За да се случи това е необходимо мощно парламентарно мнозинство и "една изпълнителна власт, в която хората са готови да си сложат главата в торбата, които са готови да правят промени и да знаят цената".


Олигархията не се крие в задкулисието, тя е на сцената


Според Огнян Минчев българската олигархия, до голяма степен организирана около тази корпорация, вече не се крие, тя е на сцената. "Забравете думата задкулисие, тя е словесен паразит. Тази олигархия дотолкова е арогантна, че е на сцената и не се крие, тя командва вече открито", посочи политологът.


По думите му циркът, който олигархията прави пред обществото по отношение на КТБ е толкова открит, че просто не остава място за никакво задкулисие. Трябва да си сляп, за да провиждаш каквото и да било задкулисие.


"Аз не съм икономист и не участвам в дебата за КТБ, но от своята компетентност, не виждам по какъв начин може да бъде възстановена една банка, която се води на един човек, сложен за фасада като собственост. Този човек вече не разполага с доверието на истинския собственик и по никакъв не може да бъде спасена банка и да бъде дадена на човека, който е загубил доверието. Той вероятно си е въобразил, че той "кара влака", както казваше покойния Илия Павлов, но точно, защото Павлов мислеше, че той "кара влака" му се случиха тези неща", коментира политологът.


Според него чрез КТБ българската олигархия е създала система на зависимост със значителна степен от хората, които се намират в добра политическа позиция.


"Олигархията по никакъв начин няма намерение да се предава, да се повлиява кой точно влиза в парламента. Нашите спорове кой бил добър, кой лош, кой можел и кой не можел, са мили реликви от близкото минало, които няма да свършат никаква работа. Който и да влезе в правителството , и вие и аз да съм, при наличната инфраструктура на властта в България или ще трябва да козирува или да си ходи, докато не настъпят промените, които се опитах да посоча", заключи Огнян Минчев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Анализът е съвсем точен, особено в частта му за руската хибридна война у нас, и ни кара да осъзнаем, че златният шанс беше фатално проигран през 1991, когато по ирония на съдбата точно капо ти тути капи днес Доган предложи Закон за забрана на БСП, а цялото СДС начело с Желев се направи на умрял заек.

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Много смислено обяснение на настоящето ни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Минчев мислех, че живеете в България, щото инъче, щяхте да знаете, че нямаше кой да извърши декомунизацията.
  СДС ли?!?
  Че СДС беше сбирщина от разнородни, ДС елемент, случайно попаднали, както и нереализирали се през "онзи" период елементи, в голямата си част комунисти, не, а направо болшевики.
  Та нали същото това СДС направи коалиция на ДВА пъти с ДПС, създадено от ДС и върхушката на БКП.
  Всичко това какво ви говори ?!?!?!!? Декомунизация ли ?!?!
  Пфу

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  В случая няма да се съглася с Огнян Минчев.

  В България декомунизация никога не е имало.

  Дори и най-плах опит.

  Ако имаше декомунизация:
  - нямаше най-големите политически партии ДО ЕДНА да са производни на БКП/ДС;
  - нямаше стопанските активи да са ПОЧТИ ИЗЦЯЛО в ръцете на БКП/ДС-кадри или техни роднини и наследници;
  - нямаше ректори на ВУЗ-ове да са агенти на ДС;
  - нямаше собственици, издатели и главни редактори на медии да са агенти на ДС;
  - нямаше някакъв да се представя за "офицер в ГЩ" на българската армия и да хвали руската военна мощ, хулейки НАТО-вската - деяние, равносилно на държавна измяна;
  - нямаше разни тролове активно и безнаказано да леят комунистическа пропаганда по форумите и да хвалят отречения СЪС ЗАКОН комунистически режим;
  - и т.н., и т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Весело

  Ново пет! Ами нали всичко това наричаме преход... Срещу един човек можеш да излезеш, срещу организация е самоубийство. А тя реално започна с указ 56. Мутацията на комуниста в капиталист. Я вижте, има ли голяма и стабилна фирма у нас, дето няма я "пагони", я комунистическа или косомолска ДНК...

 8. 8 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  всичко казано от Минчев е абсолютно точно

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#2] от "tupaja__obezyana":

  Шебек, какво невярно има в статията?

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  "Българският комунистически елит ... винаги е имал самосъзнанието на колониална администрация на СССР в България."

  А наследниците на някогашните национални предатели, на червените шумкари-майцепродавци и Юди, днес открито се молят да се върнат времената на СССР, Варшавския договор, СИВ, текезесетата и комунизма, а ако това не стане, поне руснаците да унищожат западния свят с ракетите си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 434 Неутрално

  дeкакво?

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Изключителна статия! Радвам се, че имаме мислещи сънародници като г-н Минчев.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  айде и този страничен наблюдател се изкара .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Мъдрият български народ реши да няма декомунизация. Затова ми е смешно като мрънка колко е беден.

 15. 15 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#9:"lone_wolf"]Шебек, какво невярно има в статията?[/quote]
  Той не чете такава американска пропаганда, че току виж се заразил и се провалил в усилията да служи на СССР. Пише си по навик - напсувай капитализЪма па вер селям!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Ако България имаше истински елит, Ожнян Минчев нямаше да е единственият, който говори по този начин, а това щеше да бъде тонът и темите на обществения говор. Само едно нещо не приемам изцяло - не е причината за липсата на национално самосъзнание в либералната реакция на Тошовото насилие върху турците, а съветската политика в продължение на 50 години на атомизиране на обществото и ликвидиране на националното чувство, която не успя в Полша, Чехия и Унгария, въпреки подобните на трайчокостовските процеси и интернационализма, заради запазването на националния елит, заради църквата и заради нагледа с присъствието на съветски войски.стопанин, а успя в България.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#1] от "andru":
  Андро, кажи по същество кое не е вярно от казаното от Минчев. Не измествай въпроса. И като преподавател по научен комунизъм Минчев е говорил неща, които не са били приятни за хора като теб.
  Ти си типичен представителна комунистическото раздвояване на личността - обвиняваш антикомунистите, че имат връзки с комунизма, а самият ти работиш денонощно във форума за комунистите. Ами защо мислиш, че един някогашен комунист не може да се развие?! Има такива чугунени глави като теб, но Минчев никога не е бил такъв.

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#2] от "tupaja__obezyana":
  Макар и тъп като маймуна, ти четеш, за да си изкарваш надничката.

 20. 20 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Клона на Източната Корпорация у нас е непокътнат !

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#14:"Yard"]Мъдрият български народ реши да няма декомунизация. Затова ми е смешно като мрънка колко е беден.[/quote]

  И все коварните западни колонизатори са му виновни, че не може да си плаща парното и живее в мизерия.

  Интересно, дали словенци, чехи, поляци, естонци си плащат парното?

  И защо западните колонизатори не съсипаха "Шкода", както съсипаха "Балканкар"?

  Защо Любляна е чиста, защо в Прага гъмжи от западни туристи, защо Полша си стъпи на краката икономически, защо Естония е давана за пример дори от западните си съюзници като страната, постигнала най-много в развитие на електронното правителство (e-government) В СВЕТА, като залог за прозрачност и некорумпираност на държавното управление?

  А на нас все някой ни е виновен - я Ран-Ът, я Сорос, я някакви илюминати, рептили, Ротшилдовци, Шести американски флот, световният ционизъм, Билдербергови, Буденброкови, Форсайтови и т.н....

  Защото сме калпави, затова.

  Народ, готов да жертва свободата си заради евтин ток и наденица кучешка радост, ще загуби първо свободата си, после наденицата и накрая ще остане на тъмно - толкова тъмно, колкото е колективната му робска душица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#17] от "ban":


  [quote#17:"ban"]Грънчо били споделил колко ректори на вузове са агенти на дс! [/quote]Що не питаш рекотора на УНСС или преподавателите във великия Библиотекарски университет,а?!

 24. 24 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  трябваше да се предприемат необходимите стъпки за предотвратяване на трансформирането на политическата власт в икономическа.

  От кой трябваше да се предприемат тези стъпки, бе Минчев? То ако имаше кой да ги предприеме тогава, щеше да ги предприеме и сега.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Неутрално

  90те се наблюдаваше и открито се говореше за явлението "пребоядисване". До това се сведе декомунизацията - до едно пребоядисване! Какво ти СДС?! Всички повярвахме в СДС, и бяхме най-нагло излъгани. Гуруто им Костов се оказа най-добре пребоядисания..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Никъде нямаше декомунизация. Даже в бившата ГДР, където отвориха голяма част от архивите на ЩАЗИ, нещата не са много по различни оттук. Просто там ги аншлусваха и с това се приключи, нито в Прибалтика, нито в Чехия и Словакия, да не говорим пък за Румъния.
  Най - голямата грешка изобщо беше, че не се заклейми никъде комунизмът като престъпен и антихуманен . Затова и преходът в БГ е толкова мъчителен, защото е направляван от бившите ДС агенти, среден номеклатурен кадър на БКП, една част от който беше по посолствата в чужбина. Ченгета, ченгета, ченгета...и много петолъчки в кратуната на българина = мизерия.

 28. 28 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]най-големите политически партии ДО ЕДНА да са производни на БКП/ДС[/quote]
  Кои са производни на БКП/ДС се видя много ясно миналата година, април, когато ясно бе сформирано новото ОФ - БСП, ДСБ, ДПС, ДБГ и Атака - в единен фронт срещу единствената неподвластна на комунистическите структури партия - ГЕРБ!
  Не случайно всички немски фондации подкрепят финансово и морално именно ГЕРБ - Ханс Зайдел и Конрад Аденауер са спонсори на почти всички публични мероприятия на ПП ГЕРБ!
  Не можем да подминем и ясната и недвусмислена подкрепа от страна на целия европейски политически елит, ясно артикулирана както в официални, така и в неформални срещи с ръководния екип на партията. Дори в опозиция Борисов и Цветанов бяха канени по целия свят и имаха повече международни срещи, отколкото управляващата част на споменатото по-горе ново ОФ!

  Европа, Израел и САЩ подкрепят ГЕРБ! Никой не подкрепя БСП, ДПС, новата костова мафия - РъБ, и руските сателити Атака и ББЦ! Факти!

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 29. 29 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "декомунизация" каква хубава думичка , но нека не се заблуждаваме, план за премахване на комунизма не е имало , имало е план за трансформиране на дъртите комунисти в млади капиталисти.И той както всички усещаме е успешен.за пред масите четири - пет изстрадали десидентски персони , трима - четирима идеалисти и един - два лозунга, това ли е "декомунизация" ?

  Все по-хубаво става :)
 30. 30 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "adam1966":

  Kакъв клон,направо бг им е филиал,а ако се съди по масовото мрънкане на руснаците във техните форуми ,че сме им длъжни до гроб и като лицемерни и бехарактерни подстелки на "геуропа" и "пиндостан" пак сме ги предали,то извода е ,че те си ни смятат за тяхна територия!Eи затова 2 милиона българи имигрирахме,защото човешкия живот е твърде кратък да го прекараш в мизерния руски филиал,за по официално наречен българска "държaва".

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]В случая няма да се съглася с Огнян Минчев.
  В България декомунизация никога не е имало. [/quote]
  Да, напълно съм съгласна. И не е верно, че "тази стратегия за трансформация на бившия комунистически елит в безмилостен олигархичен тип капиталистически елит беше засечена твърде късно ". То аз я засякох лятото на 89 г., получавайки откъслечна информация оттук-оттам, (макар че тогава не я разбирах добре), та Огнян Минчев ли? А това е почнало още около 85 г.
  Но пък О.М. изказва интересна хипотеза, че Русия си е взела бележка от провала си след Освобождението и е изтребила елита ни след 1944 г.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#17:"ban"]Грънчо били споделил колко ректори на вузове са агенти на дс![/quote]

  Ето, другарю учЕн, чети:
  http://noligarh.com/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Никаква декомунизация не е имало !! МОЧА още стърчи ! Имаше национализация на загубите и приватизация на печалбите. Това имаше, нищо повече ! Останалото е беше гаргара с хората, измислена парламентарна република с корпоративни клубове вместо политически партии + имитация на правосъдна система. Съсипията на БКП не беше осъдена като престъпление срещу народа и БСП се гордее със сто години мародерства и взима 18% на изборите.

  veni vidi fugi
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#19] от "авторът":

  Много ги работят от амбасадата!
  Плащат им в рубли, а рублата стана по-евтина от хартията, на която са напечатани, така,че мно'о постове трябва да сътворят!
  А когда количество больше, тогда и дермо, как обычно получаеться!

  А такива неща, като четене на статии.............
  Чукча писател!

  Да разлая троловете!!
 37. 37 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "zabejko":

  A съвcем скоро имашe и пладнешка "приватизация" и на спестяванията на българите,след като същите тези като дс кадри си дръпнаха едни четири милиарда от една българска банка и си ги делнаха с государството. BG все още не е държава,а дива червена мафиотска територия.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  дрън дрън ярина

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 39. 39 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Наистина превъзходен анализ на г-н Минчев!
  ... Има обаче съществено изместване на фокуса на вниманието.
  Ако в България имаше ПРАВОВА ДЪРЖАВА, нямаше как комунистическите крадльовци да станат олигарси и собственици на материалните активи за кратък период от време.
  Приватизацията щеше да има ефекта, получил се в други едни държави, започвайки от Великобритания и свършвайки с Чехия например.
  Значи ПРАВОВА ДЪРЖАВА!
  В безправовата недържава на соца можеше да се очаква реалистично да стане това, което и стана.
  И когато соцът мине под съд, най-голямото му престъпление май ще се окаже унищожаването на държавата и нейната функция да гарантира ПРАВОТО и СПРАВЕДЛИВОСТТА.
  Вместо това при соца държавата бе въоръжен пъдар на властта на дрОгарите, които окрадоха България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hash":

  Аз практически не мога да се сетя за висш функционер в ГЕРБ, който да не е бил член а БКП, или син/дъщеря на АБПФК, или свързан с ДС по някакъв начин.

  Ти можеш ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#40:"Norman Granz"] да не е бил член а БКП[/quote]
  И това, че преди 25 години някой си е бил член на една вече несъществуваща партия какво променя? Важното в случая е как работиш и какви политики провеждаш днес и сега! Тези дъвки - кой какъв бил по времето на соца, са абсолютно същите КОМУНИСТИЧЕСКИ прийоми, които уж клеймените от теб болшевики прилагаха преди 1989 - този е син на народен враг, на този дядо му е бил банкер - значи няма да учи в университет и ще е репресиран. Другият бил АБПФК - ще влиза с предимство във ВУЗ. Е, след като болшевишкото мислене ви е генетично кодирано, как очаквате някой да повярва, че сте антикомунисти и демократи? А другарю?

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#2] от "tupaja__obezyana":
  Добре бе като служиш на съветския съюз що не си дигнеш чукалата и да отидеш на служиш на място ми тровиш обстановката тук?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Русия дължи на България $2.5 трилиона обезщетение за нанесени морални и материални вреди за 70 годишно ограбване, тормоз, геноцид и връщането с 2 века назад развитието и прогреса на държавата България.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#41:"Hash"]И това, че преди 25 години някой си е бил член на една вече несъществуваща партия какво променя?[/quote]

  Тавариш, лично ВОЖДЪТ ви - онзи, непогрешимият - е заявил, че напуска МВР, за да не се деполитизира!

  Негови са думите: Ако аз построя 1/100 от онова, дето го е построил Тодор Живков ... и т.н.

  Той бе посочен за главен секретар на МВР от Бригадир Аспарухов - знаеш ли кой е Бригадир Аспарухов? Какво ли е харесал в него?

  Той неведнъж е споделял, че се възхищава от сатрапи и комунистически диктатори като Сталин, Путин и Мао.

  Вече несъществуваща партия, а?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":


  [quote#47:"Norman Granz"]Тавариш, лично ВОЖДЪТ ви - онзи, непогрешимият - е заявил, че напуска МВР, за да не се деполитизира! [/quote]


  Боко е върхът!
  Момчето от наш'та ма'ала! Така се оприличават почитателите му!

  (В интерес на истината, предпочитам Каун Боко пред Хамстера!)

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Минчев,сега алчността движи света. Всекидневните приказки за евроатлантически,пазарни,демократични ценности от устите на елита няма да нахранят никого.По- хубаво би било Фондацията да купи на всички българи по една немска бира,така щеше да има повече файда и да повярваме на теб и германските приятели

 50. 50 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "tupaja__obezyana":

  Mаладец такои,заработал днес рублички,да?и побързаи да си ги обърнеш във фалиралия долар,че не остана,еи!

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Декомунизация в БГ евентуално ще има чак когато, след 10-15 години, започнат да се връщат някои хора от чужбина, за да си карат старините и да си харчат пенсиите тук ...
  Или когато децата, учещи в чужбина, също започнат да се връщат ...
  Това, което руският комунизъм ни е причинил и ни причинява и сега, е непоносимо за една малка държавица като нашата !
  Промитите от комунизма и проклятието "освободители" мозъци са безнадеждни !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#48:"lone_wolf"]Момчето от наш'та ма'ала! Така се оприличават почитателите му! [/quote]

  Не случайно девизът им е: Може да сме прости, ама сме много!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Има едно голямо объркване. СССР провеждаше Перестройка. Горбачов - Луканов и останалите перестройчици имаха много верни и точни стъпки за политическа и икономическа трансформация на Източния блок. Според мен нито САЩ, нито Тачър или Митеран имаха ясна мисъл какво се случва. Затова и в БГ усещахме, че всичко е НАУЖКИМ. Днес сме комунисти, а утре добрите комунисти сме ДЕМОКРАТИ, а лошите, изключените, недоволните, въобще спорните фигури стават СДС. Нещата и досега щяха да си ЦЪКАТ много добре. Единствената грешка в тези стъпки се оказа КГБ и производните им - те просто не се подчиниха да се разупснат и скрият, а решиха да СВАЛЯТ перестойчиците от власт около 1992, чрез разпада на СССР и постепенно узурпираха цялата власт към 2000 година. Оттогава гледаме филма ПОДГОТОВКА ЗА РЕВАНШ и РЕСТАВРАЦИЯ на СССР и Източния блок, чиято кулминация е в момента. Така се появи и Генералското движение в България успоредно с възхода на Путин в Кремъл.

 55. 55 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#53] от "Norman Granz":


  [quote#53:"Norman Granz"]Може да сме прости, ама сме много! [/quote]

  Може да сме прости, ама сме много...... прости???

  Така си е!

  Да разлая троловете!!
 56. 56 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#54] от "nando":


  [quote#54:"nando"]а решиха да СВАЛЯТ перестойчиците от власт около 1992[/quote]

  Ц!

  Август 1991-ва!

  Да разлая троловете!!
 57. 57 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Къде той казва, че е имало декомунизация?

  Happy face says, adios !
 58. 58 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":Наистина е така както сте го написали. Не случайно Левски е писал в тефтерчето:
  "Народе е е !!!".
  След това спокойно можем да продължим с написаното от #14 и от Вас.
  Но все пак Минчев има право че нещата са станали почти неспасяеми (за разлика от времето на Стамболов) заради пълното унищожение на националния елит от руснаците и техните подлоги у нас плюс целенасочената лумпенизация на народа през последните 70 години.
  Може да се каже че ние българите сме оцелели 1300 години и още толкова преди тези 1300 но 70 години руско-българска дружба е на път да ни затрие.

 59. 59 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#56] от "lone_wolf":

  е няма Ц - август беше Преврата. А иначе самото официално разформиравоне на СССР беше около 92 ама не съм сигурен точно, там където тримата - Елцин-Кравчук и тн подписват и де факто правят пак ПРЕВРАТ срещу Горби!

 60. 60 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като допълнение - вижте разните каишковци и тъпи маймуни и др. и няма нужда да ви обеждавам в лумпенизацията на народа.

 61. 61 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante за свобода на словото":Пък каква по голяма тъпня от твоето писание. Най вероятно си родово обременен, като етнически или съзнателно не принадлежиш на българската нация.

 62. 62 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#28:"Hash"]Кои са производни на БКП/ДС се видя много ясно миналата година[/quote]

  Мнооого нафукано и претенциозно изказване. Помня такава надъханост и напереност у пропагандаторите на НДСВ навремето. Явно някой не си вади поуки от историята.

 63. 63 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 937 Неутрално

  доста верен анализ - ДС, комунисти, россия, разните производни тролове - като д-ра Иванов - от най-високото до най-ниското ниво все човешки боклук - боклюк който работи против България

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "национален елит" ли прочетох?
  Ами гледайте сегашния, спомнете си живковския, после надникнете в произведенията на Елин Пелин например - и ще установите качеството и ПРИЛИКАТА на елитите от различните времена.
  Та не ги жалете - тези елити не са жалели ни прадядовците ви, ни бащите ви, ни вас самите ще пожалят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#62:"petyo9"]Помня такава надъханост и напереност у пропагандаторите на НДСВ навремето.[/quote]

  Абсолютно вярно!

  Царо и Пожарникаро са два плондира, надути с един и същ компресор.

  И около тях се въртят едни и същи ... кандидати за славата...

  Други, по-малко успешни проекти, са Янето, Дудука, преди това Жорж.

  И един поне толкова успешен, колкото първите двама: Воленчо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#26:"ndb"]Какво ти СДС?! Всички повярвахме в СДС, и бяхме най-нагло излъгани.[/quote]

  За всичките 25 години преход само едно единствено правителство изпълни всичките си предизборни ангажименти - това на ОДС 1997-2001.
  Това ли наричаш лъжа?
  Дори направи много повече от обещаното:
  http://sun450.government.bg/old/bg/oficial_docs/150101_kalendar.htm
  Просто не му дадохме поне още един мандат за да довърши започнатото. Залитнахме по поредният "спасител", както и сега.

 67. 67 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Подкрепям!!!!

 68. 68 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#38:"Николай Теллалов"]дрън дрън ярина [/quote]

  Бончо ти ли си бе ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 69. 69 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  За отказ от деполитизация те уволняваха с 20 брутни заплати накуп. Много хора отказаха деполитизация именно по тази причина. Толкова ли си наивен, или може би просто манипулираш?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 70. 70 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "teya_chase":
  ами 97-ма година когато БНБ печаташе пари на сульо и пульо за да ги обменят в долари, в резултат на което сринаха стойността на лева и задунайски бугаристан с въвеждането на валутен борд понеже беше пред фалит, загуби единственото което имаше все още - финансовия си суверенитет и възможността да води собствена финансова политика ... тази феноменална простотия водена от баш другарите остана абсолютно без последствия, което означава, че във всеки един удобен момент може да се повтори - доказателството "аферата" КТБ

  veni vidi fugi
 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#69:"ndb"]За отказ от деполитизация те уволняваха с 20 брутни заплати накуп.[/quote]

  Да, обясни ми го вече един господин по-горе.

  Значи, на далавера е бил Бочко? А, това ... офишцерска клетва, честта на пагона? Или е по-важно хем да запазим партийния билет, хем да гушнем пачките?

  А после го произведоха генерал-лейтенант ... по препоръка на Бригадира. Тогава дали е върнал заплатите?

  ПФУ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Това че не претендираме и не заливаме форумите със самохвалства колко сме умни, викаш, ни прави глупави?! Ха ха

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 73. 73 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "petyo9":

  Какво извърши това правителство? МВФ тропаше нервно по масата и затова и се случиха някои неща. От всички реформи тогава, само 1 бе успешна - валутния борд закона за БНБ, защото бе изцяло наложен от МВФ. Всички други реформи бяха до една грандиозни провали, фаст форуърд 10 години, колкото да сработи реформата и виждаш че всички реформирани системи са във фактически фалит. Това ли според теб е критерий за успешни реформи? Да не говорим заслугите на Костов към мутрите, до преди Костов ходиха с ланци и анцузи, след Костов вече вместо ланци скъпи часовници, вместо анцузи костюми и бели ризки! Руснаците и кредитните милионери от 96а изкупиха 1/2 България за жълти стотинки. Един кредитен милионер да влезе в затвора?! Не, нито един, станаха новите капиталисти! Невероятни реформи, няма що! Кланяй се на идола си! Безгрешен бе и още е в точно едно - в разсипията на държавата ни!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 74. 74 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#69:"ndb"]За отказ от деполитизация те уволняваха с 20 брутни заплати накуп.[/quote]
  Това не е вярно! По тогавашния закон всеки кадрови военнослужещ имаше право на обезщетение в размер на толкова брутни месечни заплати, колкото прослужени години има, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20! Ако си служил 5 години, вземаш 5 заплати, а ако си служил 25, няма да вземеш 25, а само 20!
  Колкото до др. Грандц:
  [quote#71:"Norman Granz"]офишцерска клетва, честта на пагона? [/quote]
  - обезщетенията се даваха заради десетките неудобства, които служителите в сферата на вътрешната и външна сигурност търпят по време на цялата си служба! Да не си мислиш, другарю, че е много лесно и приятно да те лашкат от единия край на България до другия, да даваш дежурства и наряди, да се завираш в пожарища, за да спасяваш задника на някой некадърен лешперин като тебе, да се въргаляш в калта по баирите и да дишаш пушеците на оръдия и танкове? Кой идиот би си причинил това - на себе си и семейството си, ако не му предложиш някакви по-сериозни облаги? Умен си, много! Като истински син комунист!

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#59] от "nando":

  Значи........ Има "Ц"!

  Пишеш за сваляне на "перестройчиците"!
  Това е ПУЧА! Август 1991! (19-ти Август, ако не се лъжа!)
  Перестройчици и разпарчосване на СеСеСеРе-то .... Ето дело другое!

  Да разлая троловете!!
 77. 77 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Винаги с удоволствие чета г-н Огнян Минчев. Всичко което пише за Русия е вярно, вийте мурзилки.

 78. 78 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Банката на Русия е изхарчила най-малко 1 млрд. рубли само за първия час от стартирането на Московската борса като част от действията на банката във връзка с падането на курса на рублата, съобщи Интерфакс.

  Курсът на долара достигна 41,59 рубли, което е исторически максимум. Еврото пък се търгува за 52,5 рубли.

  Въпреки това обаче Централната банка на Русия е изхарчила най-малко 1,05 млрд. долара още с отварянето на борсата в четвъртък.

  A xa xa xa xa xa xa xa xa

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#9:"lone_wolf"]Шебек, какво невярно има в статията? [/quote]

  Всичко е вярно . Но не е подкрепено от факти . Както въпроса с извънземните . Минчевци знаят ,че съществуват , ама не дават факти . Та затова народът си е рекъл - Око да види , ръка да пипне .

 80. 80 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Из-РъБ-ване
  Най-гнусното на сините комунисти е, че мислят останалите за идиоти, а себе си - за елит! Е да, ама не.
  Например само идиот може да повярва, че един възпитаник на ВИИ "Карл Маркс", който на всичкото отгоре е останал и да преподава в същия институт, и в продължение на години е промивал мозъците на хиляди студенти с идеологическата помия на московските школи, е по-малък комунист от един редови член на партията, станал такъв по принуда и плащал по 20 стотинки членски внос. Не е ли идиотско подобно мислене? И защо ли симпатизантите на Костов и последното му творение - РъБъ си мислят, че могат да заблудят някого, че Борисов бил комунист, а да сочат Костов едва ли не като образец за десен демократ?
  Само си помислете, как другаря ви Костов е гризал с кориците Маркс, Енгелс и Ленин, как дрезгаво е убеждавал клетите студенти, че прогресивната социалистическа икономика ще срази загниващия западен империализъм, как ден след ден другарят е лизал червени задници, за да се задържи и да расте в "науката", проповядвайки постулатите на другаря Ленин...
  Това са обективните факти. Срещу тях имаме класическата пропаганда от сталински тип, която крещи и врещи, как Борисов бил комунист, защото отказал да се деполитизира и напуснал МВР (перфектен метод да се отървеш от простотията, която цареше в комунистическите военни структури, използван от хиляди мои колеги през ония години). И до днес политагитаторите на синьото комунистическо крило около Костов продължават да повтарят легендата за партийната книжка на Борисов, а преподаването на политикономия на социализма от другаря ви Костов ни се представя, напълно изчистено от идеологическия елемент (който заемаше преобладаващия процент от тогавашната икономическа наука, доколкото такава изобщо е имало) и ето ви го драгалевския, провъзгласен за експерт! Тъй ама този "експерт" няма нито една научна разработка, публикувана на страниците на престижно западно икономическо или финансово списание; няма нито едно интервю за престижна западна медия, по въпроси, касаещи икономиката и финансите. Нека напомним за оплютия Дянков, който беше поканен да напише академичен труд по въпросите на кризата в Еврозоната, както и за многобройните му интервюта за престижни западни медии! Къде е тук мястото за сравнение между двамата, ако се фокусираме върху темата експертност?
  Не на последно място трябва да отбележим и поредицата възпитаници на костовата "школа", станали нарицателни за некадърност, престъпно мислене и корупция, които през годините са упражнявали "експертността" си на наш гръб и са в основата на днешния ни хал - да посочим на първо място др. Орешарски, а подир него корифеите Бисеров - откровен престъпник, и Цонев - несъмнено също такъв, но и съавтор на бюджет 2014 - плодовете на неговата "експертност" тепърва ни предстои да оберем, в идващата зима.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Както обикновено под "... българският национален елит беше унищожен с такава безмилостна последователност след 9 септември 1944 г...." Минчев разбира фаше.тата дето вкараха България във войната на страната на Хитлер, които окупираха части ог Гърция и Югославия, които снабдяваха хитлер, които обявиха война на САЩ и Англия едновременно... които измислиха ЗЗД и които плащаха по 50000 лв за отрязана пратизанска глава.... или убиваха непълнолетни по "закон"...
  Сори, Минчев, според решенията от конференциите в Москва и Техеран на Великите сили, този "елит", помагал на Хитлер, беше зачистен навсякъде по Европа, включително и България....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#77:"foxa5"]

  Винаги с удоволствие чета г-н Огнян Минчев. [/quote]


  Дааа, класиците са велико нещо . И аз чета с удоволствие
  Л. Каравелов . Всичко , дето пише за кир Михалаки , е вярно .

 83. 83 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hash":

  Ок, не си спомням добре колко точно заплати, но си спомням че тогава много хора точно така направиха, отказаха деполитизация, и взеха доста пари накуп. Повечето от тези хора реално бяха антикомунисти, и искаха просто нов старт в живота в новото време със собствен бизнес с тези заплати накуп, които не бяха никак малко. (По тогавашния стандарт на живот.)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#69:"ndb"]За отказ от деполитизация те уволняваха с 20 брутни заплати накуп.[/quote]

  Брутните заплати се дават само при пенсиониране и при уволнение при закриване на дейност . С шест заплати за цивилните и не повече от 20 за служители под пагон .

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]накрая ще остане на тъмно - толкова тъмно, колкото е колективната му робска душица. [/quote]

  Значи виновен е колективния дух на българския народец . И затова целта, за да се възроди свободолюбието му , е да се култивира индивидуализма му . И сигурно революционните комитети в едно далечно време , са били на погрешното мнение да работят за събуждането на същото това свободолюбие в народа , а не на създаването на индивидуалисти - герой , готови да дадат живота си за СВОБОДАТА , да отхвърлят робството . Та на всеки да му светне в робската душица . Дето се вика - Всяка коза на свой крак. Е , вълците това и чакат .

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]И защо западните колонизатори не съсипаха "Шкода", както съсипаха "Балканкар"? [/quote]

  Защото Шкода се движеше само в границите на соца . Балканкар имаше позиции и в Япония .

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#46:"RED MAFIA"]усия дължи на България $2.5 трилиона обезщетение за нанесени морални и материални вреди [/quote]

  Малко , бе . Що не включиш и лихви - , ще станат барем 3 трилиона . Само че от де измъкна тези долари ? Навяват мисълта , че други ни дължат за пропуснати ползи , макар само за четвърт век.

 89. 89 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#80:"Hash"]гризал с кориците Маркс, Енгелс и Ленин, как дрезгаво е убеждавал клетите студенти, че прогресивната социалистическа икономика ще срази загниващия западен империализъм[/quote]

  Костов ще да е попрочел и други книжки за да извади България от икономическта пропаст, в която съзнателно я тикахте. А и за да вземе някои от най-важните политически решения, които и до сега я държат над водата. А какво е говорил на студентите си, може би е най-добре да питаме тях.

 90. 90 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#1] от "andru":

  Съвсем точно и ясно казано.Този комуняга се прави на откривател.Та това беше предложение на самите германци дошли тук да подпомогнат СДС на изборите 1991-92 г.,но точно такива като Минчев и Желев не приеха предложената им декомунизация и лустрация.За това преди известно време направи признания и другият агент и доносник на ДС и съветски възпитаник Ив.Трифонов.Сега всички многознайковци откомунягите и доносниците признават тази истина ,повтаряна от АДЕНАУР още от 1990 г.до сега.А за истината никога не е късно.Необходим е само един комуняга ,като В.Орбан.Навремето и Чърчил е бил социалдемократ ?..

 91. 91 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Много теми и проблеми са поставени, но още началото показва, че г-н Минчев пише като човек, който не е бил в страната през целия си живот и се занимава с въпроси от страна, за която нещо е прочел или нещо дочул. Нереалистично и неубедително излагане и в двата възможни смисъла.
  За декомунизация в България, която да е била правена, не може и да се говори. Тук станаха само козметични промени във върховете на властта, смяна на речника и терминологията. Управниците от управляващи общонародната собственост станаха узаконени собственици на страната и продължават да я владеят вече без празни приказки за социализъм и комунизъм.
  За декомунизация би могло да се говори, ако властта бе отнета от комунистическата партия и беше потърсена отговорност. Нямаше сила, която да го направи.
  Декомунизация без експроприация на имуществата, обявяване на БКП и дериватите й извън закона, съдебно преследване и лустрация, не биха имали нужния ефект. В България заразата е много дълбоко и трайно заседнала. На запад се отнесоха и се отнасят много лекомислено към проблемите на България.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Любопитно

  Комисар Рекс

  Отлична хрътка, но резултат... трътка.

  Кога препусна Декомунизацията - кога "пропусна"??

  Мутации комунистически безброй... но пак добре,
  че елитният следовател бди, разпозна ги
  и посочи с пръст...

  Другарю Минчев,
  губят ви се май ключови теми:

  Тоталитаризъм.
  Ленинизъм: в бивш СССР и в мини сегашен.
  Ленинизъм: в бивша НРБ в Соцлагер и Варшавски военен пакт на СССР.
  Ленинизъм: в настояща РБ, член на ЕС и НАТО.
  Конституция на Република България.
  Държавен вестник - Парламентарни решения
  определящи и признаващи тоталитарния комунистически
  режим 1944-1989 за чужд, нелегитимен и престъпен.
  БКП.
  МОЧА: Монументално престъпна пропаганда на
  престъпления на тоталитарен марксизъм ленинизъм
  комунизъм социализъм на БКП на КП на СССР,
  в защита на всички мутации на БКП комунизъм
  (апропо, вече няма КПСС, но БКП има).
  Ленинизъм в МВР и прочее "мутации".
  ЛУСТРАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  ВИЗИЯ 2020 ЗА БЪЛГАРИЯ.

  Актуално относно Ленинизъм, МОЧА и други актуалности:

  Посетете сайта на Иво Инджев ivo.bg

  "Декомунизацията в България
  пропусна
  да проследи
  мутациите
  на комунистическия
  елит

  От Огнян Минчев"

 93. 93 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#89] от "whiterabbit":

  Той само последва някои от съветите, които отвън даваха. Останалото го знаем - неблагодарният народ го прати вън от политиката. Заради грабителската И НЕИЗГОДНА за България приватизация, фондацията на жена му, оплакванята от нея и "г-н 10%" и още много неща. Като премиер стана банкер. Затова, когато юпи-тата дойдоха дъд Симеон, носеха фланелки с надпис по адрес на управляващите:"Срам ни е от вас!".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 94. 94 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#70] от "zabejko":

  Като стана дума, напоследък сигурно случайно се дава често трибуна особено във връзка с КТБ на Румен Гечев - герой от ерата Виденов в качеството му на министър на икономиката. И само т р и б у н а ли? Появява се и друг от екипа - Цочев. Остава и Жан да се върне и оглави тайния комитет за пълна ликвидация на България. Че КТБ бе нарочно катурната и това го казаха много експерти - дори и външни. А и стига да следиш събитията.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 95. 95 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#1] от "andru":

  Пребоядисването според това, кой е на власт, е национална черта. И във външната политика сме същите.
  Изкарваме се по-католици от папата.
  А Минчев, дори и да е еволюирал, повече е пленник на комунизма, отколкото негов критик. Не е искрен, опитва се да заблуждава.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  Кои хора биха могли да станат новият обществен елит. Моля споменете някои имена . Какви качества трябва да имат?

  klimentm
 97. 97 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Огняне, препозционирането - политическа - икономическа - политическа - власти е анализирана във всеки учебник по политология, или история! И беше работа на СДС да не го допусне! А те вкараха вълка в кошарата, с избирането на Иван Костов! Политически елит не се създава, той се самосъздава! Икономическата мощ на олигархията, може да се елиминира единаствено и само с чужди западни инвестиции - това, което започна и направи Царя при управлението на НДСВ! Пари се борят с пари! Тези ивеститори създадоха работни места и започна процес на стесняване мощта на олигархията и на Москва! Точно за това Царят и НДСВ бяха "отсвирени" от политическата сцена, не и без вашето участие! Добре че успяха да ни вкарат в НАТО и ЕС, че още щяхме да сме си асоциирани!

 98. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  До коментар [#97] от "laundromat":

  Нима НАТО и ЕС са заслуга на Симеон!?

  klimentm
 99. 98 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Много бивши български комунисти свързват България и българите като неразделна част от Русия, каквато не е. Пртотобългарите според западно мнение произлизат от татарите, към които Русия се бори ожестечено.
  Татарите са протурски народ, затова турците ни наричат комшу или братя, макар да не сме им. Българската раса е смес от татари и славяни, и славяните са имали превес.
  Комунизма е популярен като идея в Турция, не и като метод на държавно управление, заради религията Ислям, понеже двете едновременно не се понасят.

  Дано имаме едно с мнозинство в парламента без участие на ДПС правителство. Или ще има избори на байряма следващата година

  Es muß Geld fließen!
 100. 100 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "В резултат на това, единствената добре организирана група, в която няма "плурализъм", е именно групата на Доган, на ДПС, на политическия и икономически елит, събран около тази група", посочи още политологът.
  =======================================
  Целенасочената стратегия на ДПС за изграждане и експанзия на една авторитарна етническа корпорация, създаваща и разширяваща една алтернативна държава в държавата през последните 20 години се радва на удивителна толерантност от страна на обществото и на системна подкрепа от страна на пост-комунистическата олигархия.

  И двете извадки са от статии на Огнян Минчев.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK