Моята 1989 година

Владимир Левчев

© Цветелина Белутова, Капитал

Владимир ЛевчевСпециалната поредица на "Дневник" - "25 години след Стената" продължава с текст на Владимир Левчев. Четете всички материали тук.


Дори и най-добрите икономисти не успяват да предвидят големите световни кризи. Дори и най-добрите сеизмолози са безсилни да предскажат катастрофалните земетресения. Марксистката теория за предвидимост и "неизбежност" на историческия процес доказа своята несъстоятелност. Идеолозите на комунизма бяха уверени, че едно "ново и справедливo" общество ще победи капитализма. Но по-вярна се оказа народната мъдрост: "Човек предполага, Господ – разполага."


Разбира се "новото и справедливо общество" на братство и равенство не беше това, за което се представяше, а една брутална диктатура на комунистическата партия. И разбира се то не победи капитализма. В края на студената война стана ясно, че в марксистката теория нещо е сбъркано.
Но дори Збигнев Бжежински не беше предвидил внезапното рухване на тоталитарните комунистически режими в Източна Европа.


Има неочаквани от никого революционни вълни, внезапни цунамита, които връхлитат света, или някоя негова част, и променят рязко картата на региона и културно-политическия климат. Макар и отдавна да беше ясно, че Съветският блок губи студената война на икономическия фронт, никой не очакваше внезапното рухване,


внезапната революционна вълна, която преживяхме през есента на 1989 г.


Разбира се, любителите на конспиративни теории, които имат носталгия към комунизма, виждаха, и още виждат във всичко дългата ръка на Вашингтон. Лошият чичо Сам или лошият чичо Рейгън е организирал подмолно, чрез тайните си служби, рухването на комунизма. Но ако американските тайни служби можеха да организират революции или всенародни протести, които свалят режими, Студената война щеше да е приключила още през 50-те години. И ако КГБ можеше да организира революции или всенародни протести, комунизмът щеше да е победил в Лондон, Париж и Вашингтон.


Безспорно всички заинтересовани тайни служби се опитват да се намесват в съществуващи вече революционни ситуации и да се възползват от тях. Но никоя агентура не може да внуши на милиони хора да забравят страха си от един диктаторски режим и да излязат на масови протести по улиците – и то не само в една отделна държава, а на половин континент.


Трусовете, предизвикали голямото цунами в Източна Европа, което през есента на 1989-та отнесе старите комунистически режими в този регион – от Източен Берлин до София –бяха започнали отдавна. Но никой не можа да предвиди какво точно предвещават тези локални трусове. Берлинската стена падна на 9 ноември, Тодор Живков – на 10 ноември. През същата есен беше и "Кадифената революция" в Прага и доста не-кадифената гражданска война в Букурещ.


През втората половина на 1980-те години, макар и никога да не либерализира централизираната държавна икономика на СССР (и това беше основната му грешка), Горбачов беше започнал да демократизира Русия. Цензурата отслабваше, намаляваха политическите преследвания, имаше стремеж да се създаде един "комунизъм с човешко лицe" – какъвто самата Русия, в лицето на Леонид Брежнев, не беше разрешила на чехите и словаците 20 години по-рано, във времето на Пражката пролет. 


Съветската демократизация без икономическа реформа доведе до това, че КГБ създаде своя нова олигархична власт. Комунистите станаха новите капиталисти. За съжаление, това се случи до някъде и в България след 10 ноември 1989-та.


В средата на 80-те години в България, парадоксално, започнахме да четем списание "Огоньок" и да гледаме руската телевизия. (Тази втора програма по нашата телевизия, която до тогава беше олицетворение на убийствената скука.) Докато СССР се демократизираше по времето на Горбачов,  България сякаш затъваше все повече в блатото на икономически упадък, политическа ретроградност и безвремие. По това време беше извършен "възродителния процес", т.е. насилственото преименуване на турците. Но по същото време имаше и тежък режима на тока и осезаемо общо обедняване. Все по-голямата мизерия и стагнация и по улиците и в душите на хората беше отчайваща.


Надигаше се недоволство.


Дори таксиметровите шофьори започнаха открито да псуват Живков пред клиентите си


което в по-ранен период би било немислимо. Горбачов спря заглушаването на "Свободна Европа", "Дойче Веле" и  "Гласът на Америка". И ние можехме безпрепятствено да ги слушаме всеки ден. (Разбира се, не на публични места, а тихо вкъщи.) Слушахме ги, за да чуем за себе си. Защото не можехме да чуем истината за това, което става у нас от нашите държавно-контролирани медии.


Тогава нямаше интетнет, скайп, фейсбук. Желязната завеса беше физически осезаема и непреодолима. Като бетонната стреляща стена в центъра на Берлин. На много малък процент от българите беше разрешено да отидат дори на екскурзия на Запад. В клатушкащия се кален рейс към неотоплената едностайна панелка с режим на тока, или на опашката в хлебарницата, хората можеха само да мечтаят да видят широкия свят, камо ли да учат и работят извън България.


Разбира се, някои отговорни кадри на Държавна сигурност в края на осемдесетте вече караха западни коли по улиците на София и бяха почнали да изнасят тайно държавните пари в Западни банки.


През есента на 1988 г. в София се създаде про Горбачовският Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. А преди това вече беше създаден Русенският комитет, Независимото дружество за защита на правата на човека. Създаде се и Екогласност. Това бяха нелегални организации. Дори протестите срещу замърсяването на Русе, идващо от Румъния, бяха забранени. Всичко, което не беше организирано от Партията и нейната собствена държава, се третираше като вражеска дейност.


Все още е широко разпространена представата, че в България не е имало никаква съпротива срещу комунизма преди 10 ноември 1989, или поне преди последните месеци на Живковия режим; че България е била най-безропотният сателит на СССР. Мнозина и днес смятат, че всички дисиденти в края на 1980-те са били някакви подставени лица на тайните служби, а в по-ранни години не е имало никакви недоволства и протести срещу режима. Тази фалшификация на историята започна да се прави целенасочено в началото на 90-те именно от хора на бившите тайни служби, докато други от тях трескаво перяха куфарчета с пари извън България. Вярно е, че много агенти на ДС бяха инфилтрирани в дисидентските групи. Но това не значи, че всички в тези групи са били подставени лица, че не е имало дисиденти.


Уви, днес повечето по-млади хора дори не могат да си представят мащабите на репресиите, започнали в България веднага след съветската окупация на на страната на 9 септември 1944-та година. Не се разказва на учениците в училище колко стотици хиляди хора са били избити, или малтретирани по лагерите и затворите по време на комунизма. Доскоро нищо не се говореше за горянското движение от края на 40-те и началото на 50-те, което е може би най-масовата въоръжена съпротива срещу комунистически режим в Източна Европа.


Репресиите у нас са били изключително жестоки


В края на 1980-те, дори и сред тези, които знаеха за репресиите от 1950-те, имаше мнозина, които смятаха, че по време на Живков вече не е имало лагери и политически затворници. Не знаехме нищо за лагерите в Ловеч и Скравена, или за повторното отваряне на "Белене" през 80-те. Не се знаеше за хора като Александър Стрезов или Любомир Собаджиев, прекарали дълги години по затворите само за това, че публично ( или пред близки "приятели") са се изказали против режима точно през последните десетилетия на комунизма. Не се знаеше, че например джазовият музикант Алекасандър Николов, известен като Сашо Сладура, е пратен в лагера в Ловеч за разказване на вицове и веднага убит там през 1961 година. Тепърва трябва да се пише историята на комунизма, която и до днес, 25 години по късно, не се изучава в нашите училища и не се знае от повечето хора.


Но каква беше 1989-та година за мен?


Ще си позволя да започна с малко лична предистория, защото повечето хора, които не знаят много за мен, като чуят фамилното ми име казват "този пък кога се пребоядиса" . Известно е, че баща ми, поетът Любомир Левчев, както и други български писатели, художници и артисти от онова време, беше близък с Людмила Живкова. В детството ми, преди гимназията, баща ми беше млад поет, който живееше като заврян зет при родителите на майка ми, художничката Дора Бонева, или в паянтовата къща на прадядо ми в Павлово с тоалетна на двора. Политическата кариера на баща ми започна по-късно и като тийнейджър съм се ползвал от привилегиите на семейството си – голям апартамент, кола, почивна станция. Позвал съм се и от друг тип привилегия, да живея в дом, в който изкуството и културата бяха най-важното нещо. След като завърших английската гимназия и изкуствознание в Художествената академия, започнах работа като редактор в издателство "Народна култура" и преводач на американски поети като Алън Гинзбърг.


В началото на 80-те написах едно стихотворение за


"другарите с винчестери над камините"


и за това че не само глиганите, но и кротките прасета "за Коледа ще ги заколят". Оказа се че още тогава, е започнало да се трупа досие от 300 страници с доноси за мен, което е било унищожено през 1990 г., както разбрах наскоро. Казвайки това съм далеч от мисълта да се представям за някаквъв герой, по-скоро го споменавам в своя защита. Много добре знам какво са преживели десетки хиляди хора, репресирани, затваряни и убивани по време на комунизма заради свободно изказано мнение или дори само заради това, че призхождат от "буржоазно семейство". Би било абсурдно да се сравнявам с тях.


През януари 1989 с поета Едвин Сугарев започнахме да издаваме


нашите "самиздати" – списанията "Глас" и "Мост"

Първият брой на "Глас"

Първият брой на "Глас"


По същото време се събираше подписка в подкрепа на друг поет, Петър Манолов, който беше тормозен от милицията. Един ден отидох у Блага Димитрова – знаех, че тя и съпругът й Йордан Василев са членове на Клуба за гласност – и поисках да подпиша писмото, както и да стана член на Клуба. Там се запознах и с автора на инкриминираната книга "Фашизмът" Желю Желев. Малко по-късно двамата с Евдин Сугарев станахме членове и на Екогласност.


Първо ние с Едвин мислехме да подготвим два броя от едно списание, така че ако ни арестуват след първия брой, някой да пусне втори. Но после решихме просто да направим две отделни списания. Списанията бяха буквално "писани" на пишеща машина. Корицата на моето направи художникът Стефан Десподов, а на списание "Мост" на Едвин – Владо Руменов.


Ние, разбира се, нямахме компютри, да не говорим за принтери, а интернет щеше да се появи цели 6 години по-късно. По това време в София имаше само два обществено достъпни ксерокса, които бяха под наблюдение. На Едвин му хрумна да ползваме за отпечатването на списанията двустранна фотохартия, каквато се продаваше. С помощта на обикновена електрическа крушка в тъмна стая отпечатвахме машинописните страници върху фотохартията. После ги проявявахме във ваната в банята ми. Това отне доста време.


Сред авторите в моя "Глас" бяха Желю Желев, Михаил Неделчев, Ани Илков, Георги Рупчев, Миглена Николчина, Александър Кьосев, Борис Роканов, Румен Леонидов, Иван Кръстев, Деян Кюранов, Миряна Башева, Виктор Пасков, Елка Константинова, Елисавета Мусакова, Блага Димитрова, Радой Ралин, Красимир Дамянов, Аспарух Панов, както и Цветан Тодоров (в превод). Имаше и преводи на Солженицин и Чеслав Милош.


Произведохме по 50 бройки от "Глас" и "Мост" и ги раздадохме лично на хора, които смятахме, че имат демократични убеждения. Много от тях след това направиха допълнителни копия, които също раздаваха и така тиражът постоянно нарастваше. Но за списанията наистина се разчу едва, когато Румяна Узунова ги спомена по "Свободна Европа".


Главната дейност на т. нар. неформални групи беше да  подписват протестни писма и петиции, които публично се огласяваха – разбира се не чрез официалните медии, но чрез самиздат или "Свободна Европа". Доста преди нас това бяха правили и правеха чехите и поляците. У нас в тази дейност се включиха някои от най-известните български интелектуалци – между които Радой Ралин, Блага Димитрова,Борис Христов, Желю Желев (председател на Клуба за гласност), Михаил Неделчев, Димитър Коруджиев, Марко Ганчев, Георги Величков и много други – както и мнозина по-млади. Ние с Едвин тогава бяхме от най-младите.


В третия брой на "Глас" публикувах открито писмо на полски интелектуалци, между които и Анджей Вайда, до министъра на правосъдието на Народна Република България с призив за освобождаването на български политзатворници, като бяха изредени 10 конкретни имена, включително на български турци.


Спомням си как Румяна Узунова, четейки поредната българска протестна петиция по радио "Свободна Европа" каза: "И най-учудващото е, че сред имената на подписалите е и синът на председателя на Съюза на писателите Любомир Левчев." Едва по-късно се запознахме лично с нея.


С Едвин Сугарев бяхме глобени за "публикуване на нерегистрирани периодични издания"

Глобата беше доста голяма за тогавашния стандарт на живот. Уволниха ме от работа в издателство "Народна култура". Извикаха ме и в "Българска книга и печат" (цензурата в печата и книгоиздаването, без чието одобрение не можеше да излезе нито една книга в България) и ме заплашиха, че ако издам още един брой от списанието с мен ще се занимава Държавна сигурност и ме грози затвор. Издадох още един брой по време на Екофорума.


През октомври в София се състоя международен  Екологически форум и за него дойдоха чуждестранни журналисти. Екогласност започна да събира подписи в градинката пред ресторант Кристал под петиция с екологически искания, срещу два безумни проекта за Рила и река Места. (Екогласност беше и против строежа на АЕЦ "Белене".) Събирахме подписите доста време. Събраха се много хиляди. Хората спираха както минаваха през градинката и подписваха. Накрая властите не издържаха и въпреки чуждестранните журналисти извършиха арест и побой над някои от събиращите подписите.


Но на трети ноември беше организиран голям митинг пред  "Св. Александър Невски". Събраха се около седем хиляди души и така петицията беше публично и шумно внесена в Народното събрание. За първи път такава огромна маса хора се събраха на протест в комунистическа София. А на другия ден вестник "Работническо дело" с мънички букви в долния край на предпоследната страница (последната беше по-четена) съобщи, че 


"група граждани" внесли петиция


(не се казваше каква точно) в Народното събрание. Написах стихотворението "Група граждани" по този повод.


Никой тогава не можеше да си представи, че само една седмица по-късно Тодор Живков, притиснат от по-млади комунисти с горбачовска подкрепа, ще подаде оставка. Живков беше заявил, че ще се сниши, за да изчака "да премине бурята" (на перестройката), но бурята в крайна сметка го помете. Бурята на перестройката не пожали и самия Горбачов, който наивно вярваше, че комунизмът може да сепреустрои и демократизира.


Строят беше прогнил и просто се сгромоляса – главно по икономически причини. Нито Рейгън, нито Горбачов бяха истинската причина за падането на съветския комунизъм, а икономическата му несъстоятелност. Все пак


недоволството на хората в крайна сметка събори системата


Можеш да лъжеш всички хора до някое време и някои хора през цялото време, но не можеш да лъжеш всички хора през цялото време, е казал Линкълн. За съжаление у нас много хора се оставят да бъдат лъгани повече от един път – през цялото време ...


Какво се случи през последните 25 години е друг и не по-малко важен въпрос. Но до голяма степен неудачите ни през тези години, фактът че днес сме най-бедната страна в Европейския съюз, се дължат именно на това, че наследството ни от комунистическо време още е тъжна реалност. Държавна сигурност се опитваше да дирижира прехода у нас. Слава Богу, макар и с много засечки, тръгнахме по евроатлантическия път.


Животът ни не е песен. Но всеки, който твърди, че сега България е по-зле отколкото е била по комунистическо време, или умишлено лъже младите хора, или лъже себе си.


Живях в САЩ между 1994 и 2007 година. Когато се върнах в България, положителната промяна, която видях беше направо изумителна.


От дистанция общата картина се вижда по-ясно. А можем да бъдем много по-добре, ако се справим с корупцията и беззаконието! Нищо не трябва да ни спира и връща назад към онези мрачни времена.


Ани Илков, Юлиан Попов, Едвин Сугарев, Ангел Ангелов - Джендема и Владимир Левчев през 1989 г. на "Аполония" <br />

© архив Владимир Левчев

Ани Илков, Юлиан Попов, Едвин Сугарев, Ангел Ангелов - Джендема и Владимир Левчев през 1989 г. на "Аполония"


ПРЕДЧУВСТВИЕ ЗА ТЪРЖЕСТВО


Декември е.
Какво ли този път ни носи
дядо Коледа?


Уви, глиганите привършиха,
другари!


Но да оставим своите Винчестери
на стената над камината
и да послушаме спокойно
на свинете вечерния хор
вън
в декемврийската виелица ...


Свинете – тези розови предчувствия ...
Свинете – тези тъжни ангели ...


Според последни данни
те са между най-интелигентните бозайници.
Те са като хората – всеядни.


Те преглъщат всичко:
и чиниите с ухаеща помия,
и летящите чинии,
и студените остатъци от мозък,      
и пържолите от бивши братя.


Всичко! –
шепне хорът на невинните животни –
всичко трябва да изплюскаме!


Защото рано или късно
и нас
за Коледа ще ни заколят.


Свинете гледат философски на живота.
И ако устите им не бяха обладани
от музиката на месото,
те щяха да предупредят човеците
с такива думи:


Има във вселената възмездие!


И вие,
дето днес ни плюскате,
вие също сте обречени
на нечие
декемврийско тържество!            


1980 г.


Написах това стихотворение, когато бях на 23 годин и го предложих за печат във вестник "Пулс". Нямах голяма надежда, че ще получа отговор, но за мое учудване то беше публикувано. По-късно осъзнах, че е било публикувано с цел да се направи номер на баща ми, който беше председател на Съюза на българските писатели. Баща ми е бил викан за обяснение и казал: "Синът ми пише срещу мен, а не срещу другаря Живков". Защитил ме е с други думи. Той също беше в "ловната дружинка" на Т. Живков и имаше пушка "Винчестер" (Winchester). Но и Живков имал такава ... Стихотворението беше отхвърлено от книгата ми "Някой ден", която издадох три години по-късно. Между другото, имаше и някакъв Декемврийски пленум на ЦК на БКП, който също съм имал предвид в стихотворението. Тези неща тогава се разбираха от самосебе си


ТРЕТИ НОЕМВРИ


Група граждани


пристигнаха от изток –


азиатски кентаври


с високо развети опашки,


и се сляха с друга група граждани,


дошли от север –


руси герои


с медени пити, вместо шитове,


със сърпове за саби.


Група граждани владяха земите


на Балканите


от Франкския тъмен запад


до златния Цариград.


Група граждани се покръстиха


и ораха земята


от Дунав до Бяло море,


и ораха с кръст душите на славяните


до Охрид до Балтийско море.


Група граждани преживяха


Османската империя


с български имена,


с чардаклии къщи


и тлъсти стада.


Група граждани приеха в Търново


най-демократична конституция.


Група граждани


преживяха две национални катастрофи


около Първата световна война


и още една национална катастрофа


след Втората световна война.


Група граждани мълчаха денем


и плакаха насън,


задавeни от дим и демагогия,


и намаляваха,


и децата им измираха от рак


и безнадеждност,


и ги биеха, и ги лъгаха,


и ги потупваха приятелски по рамото.


Група граждани


на трети ноември


наводниха площада


от "Света София" до Народното събрание


и камбаните на "Александър Невски" биеха


и многохилядната група граждани


викаше:


"Чист въздух!


Чиста вода!


Свобода,


гласност,


референдум!"А друга група


бивши селяни –


глухи и слепи от старост,


си подаваше главите


от два прозореца на Народното събрание,


обградено от милиция ...


И на другия ден 


във вестник "Работническо дело" съобщиха,


че група граждани


внесли някаква петиция


в Народното събрание.


5 ноември 1989


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Така беше!

  Русофилството в България е достигнало до идиотство. Митрополит Методий, протосингел на Българската Екзархия
 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 572 Неутрално
 3. 3 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Ще си позволя да започна с малко лична предистория, защото повечето хора, които не знаят много за мен, като чуят фамилното ми име казват "този пък кога се пребоядиса" .[/quote]
  Де да беше само това което ще кажат/напишат хората тук...Нейсе, слагам си плювкобрана, и почвам да гледам оплюването на автора

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 4. 4 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "новото и справедливо общество" на братство и равенство не беше това, за което се представяше, а една брутална диктатура на комунистическата партия.

  По-кратко и ясно не може да се каже. Брутална, античовешка, по-лоша дори от другия тумор на 20 век - нацизма.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"dgd"]По-кратко и ясно не може да се каже. Брутална, античовешка, по-лоша дори от другия тумор на 20 век - нацизма. [/quote]

  Несравними са, защото нацизма не е имал възможност да се развихри(70-на години), но си приличат много, както и с други обществени строеве(фиктивната демокрация в БГ, феодализма................някои ислямски диктатури, радикални еврейски и др. религиозни крайности).

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  "Животът ни не е песен. Но всеки, който твърди, че сега България е по-зле отколкото е била по комунистическо време, или умишлено лъже младите хора, или лъже себе си."

  Подкрепям този извод на автора и мисля, че непрекъснатото вайкане, охкане и опити за доказване, че нещата са зле, по-зле и стават още по-зле или е плод на някакъв типичен балкански синдром или предумишлено, ако не пълно обръщане на палачинката ( в смисъл евразия, вместо ЕС, "горда" национална валута вместо валутен борд и какво ли не, въобще юнашко връщане назад), поне максимално забавяне на промените и поддържане на бъркотията, която дава възможност за ловене на риба в мътна вода - тясната специалност на назначения бизнес-елит.

 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Интелигентна, правдива и честна статия.
  Браво на един човек който е бил част от върхушката по онова време, но е прогледнал за истината и е достатъчно честен за да я признае такава каквато е.
  Дори децата на комунистите прогледнаха само Дарк'старите не

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Няма сравнение между свобода и диктатура.

  Колкото и да е уродлива българската демокрация, колкото и кусури да й намираме (с пълно основание), колкото и да сме недоволни от посоката, в която се движи обществото, нека си спомним за празните магазини, за всесилните АБПФК, за страха от милицията, за сталинистката пропаганда, която гърмеше по високоговорителите на пл. "Девети Септември" на т.нар. "празници", за надменно помахващите от трибуната троглодити, окъпани в "народната любов"; нека си спомним за 15-те години чакане за Лада, за панелките, които властта "даваше" на "нуждаещите се", охолно настанила себе си в буржоазните апартаменти на "враговете на народа", и нека се запитаме: ИСКАМЕ ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ ВСИЧКО ТОВА?

  Аз - определено не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Тепърва трябва да се пише историята на комунизма, която и до днес, 25 години по късно, не се изучава в нашите училища и не се знае от повечето хора.Ама трябва,ама в БАН не щат,то няма как да учиш родолюбие като не знаеш за зверствата на комунистическите бандити управлявали след 9 септември 1944г.За нелегалните комунистически и терористични банди преди 9 септември 1944г.То родолюбието се възпитава,не можеш да напишеш учебник по Родолюбие.

 10. 10 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=jg9jvkaswPQ

  А това за 89, не се е променило много, както казва Марио Пузо, чрез Дон Корлеоне: "Понеделник, вторник, сряда, на кой му пука?"

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 11. 11 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Каква може да е била твоята 1989 г., Левчев - син на виден придворен поет на Живков ? Като останалите преди това - всичко в живота ти е било така както ти искаш, но не заради способностите, а заради татко ти. Питаш ли се какъв бе живота на обикновените хора ? За такива като теб България беше бащиния. Можехте да си правите каквото искате, дори и да издавате това и онова, защото прекрасно знаехте, че никой няма да ви пипне с пръст. А в същото време в България имаше политически затворници, които бяха там заради казани от тях приказки и заради това, че татковците им не бяха видни комунисти. Така че не се прави на отворен. И не се прави на герой. Ако баща ти не беше придворния шут на Живков щеше да си Никой. Дори и сега щеше да си такъв.

 12. 12 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  за съжаление това беше действителността

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Строихме светлото бъдеще, а се оказахме на ръба на Апокалипсиса.
  Секуларизирахме се и избрахме устойчиво развитие с модела "2 деца", а сега чалмосаните варвари ни превземат отвътре просто с животинските си инстинкти.
  Развивахме науката и НТП, а вече никой не мечтае да става космонавт, инженер или учен.
  Получихме свободата да си въобразяваме, че сме свободни.

  Наистина, оцеляване на най-приспособимия, по Дарвин. Само че ако поставиш няколко индивида в условията на една пещера, ще оцелее пещерния човек, а аристократът ще умре... от ужас.

  Лицемеркел акбар!
 14. 14 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чудесно, добре представена гледна точка ....абе с други глупости да ни занимават - приятелчето му и то писало преди време на същата тема
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/24/2403302_25_neshta_koito_zagubihme_za_25_godini/?ref=id&_ga=1.245741120.593890577.1397021606

  ПП: само настоящето е важно!

 15. 15 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Браво, Владо!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Мдам, поредната персона, расла с привилегии и под крилото на майката-партия, от видно конмунистическо семейство, която се пише дисидент.

  А за участието на ДС в създаването на всичките тези клубчета за "гласност" и пълното сченгета първо СДС...Нито дума.

  Апропо, ако не беше Горби,а някоя бетонна чутура като Черненко, щяхме да пасеме трева като в Сев. Корев.

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 794 Любопитно

  [quote#13:"Bulgarische Motoren Werke"]Наистина, оцеляване на най-приспособимия, по Дарвин. Само че ако поставиш няколко индивида в условията на една пещера, ще оцелее пещерния човек, а аристократът ще умре... от ужас.[/quote]
  И що не сме в пещерите? От къде са се пръкнали аристократите? Може би, дарвинизма си работи, и всеки опит да натикаш хората в пещери вече е обречен, просто е въпрос на време за да се срути пещерата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ужасен строй, направен от тъпи хора, които колеха и бесеха и живееха със заблудата, че са велики, че са императори и месии.
  На правешкия селянин, дето сигурно не знаеше от коя страна се хваща пистолет, за нечленоразделната му реч да не говорим, комунистите в Москва му бяха отредили специална роля - да вкара БГ в състава на СССР. Добре, че сладострастните прегръдки с дебеловеждия Брежнев не ни натикаха в най-мизерната зона в света.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  [quote#16:"olimpipanov"]Мдам, поредната персона, расла с привилегии и под крилото на майката-партия, от видно конмунистическо семейство, която се пише дисидент.
  [/quote]
  +
  След час ще имам време да прочета съчинението до край !
  Искрено ме развесели тази история.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  [quote#18:"SSS"]Ужасен строй, направен от тъпи хора...[/quote]

  ... по техен образ и подобие.

  Равняване по най-негодното.

  Какистокрация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  Който е чел "Ругон-Макарови" на Балзак, знае за какво става дума. Левчевци са типичните "Ругоновци".

 22. 22 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Преоблякъл се Илия - пак в тия.

 23. 23 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Темата е необятна, но за да се каже нещо смислено по нея, би трябвало да се върви по някаква система:
  1. Какво беше масовото съзнание на българското общество към края на 80-те?
  а) Огромната част от хората бяха със съзнание, промито от комунистическата идеология. Особено за ученолюбивите системата се беше погрижила много сериозно за "идеологическата подготовка": всички знания по хуманитарните учебни дисциплини (литература, история, география, обществознание и пр.) бяха изградени върху един "божествен" постулат: неминуемото тържество на комунизма над обречения по дефиниция капитализъм. В допълнение - часовете на класния, военното обучение, а периодично - след някой по-сериозен световен политически трус - професионални идеолози събираха всички класове от цял випуск и даваха "правилното" обяснение на световната политика. В резултат - сигурно 90 % от българите ДОРИ И ЗА МИГ НЕ СА СИ ПРЕДСТАВЯЛИ, че в рамките на живота им ще има нещо друго освен управление на БКП, строителство на комунизма и пр. политическа съдба.
  б) Младите (родените от 60-те нататък) смътно усещахме, че има нещо много сбъркано в онази система. Като се почне от това какво виждат очите ни в "Кореком", по западните филми, на "Международния панаир" в Пловдив, та до футбола, който показваха западняците, поникваше съмнението, че едно нещо се набива официално в съзнанието, друго нещо може да е в действителност. Всеки по-буден в един миг започваше да се дистанцира, дори и да мрази партийната номенклатура. Но това беше твърде-твърде слабо за по-голям поврат в обществото.
  Така сравнението между а) и б) беше много, много в полза на а).

  Като извод: 10.11.1989 г. завари едно ТОТАЛНО ЗАРАЗЕНО ОТ КОМУНИЗМА БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. Съзнанието на българина беше качествено РАЗЛИЧНО от това на поляци, чехи унгарци, които перманентно през комунистическата епоха бяха предизвиквали "събития" : 1956 г., 1968 г., 1981-2 г. и пр.

  2. На какъв "преход" можехме да бъдем способни при това, заварено от 1989 г. общество? Ами на никакъв по-добър от този, който се случи. Партийната номенклатура първа се втурна да прави капитализъм. Тук не може да се пропусне един малко известен, но непоклатим с доказателствената си стойност факт: Указ № 56 за стопанската дейност (нормативен акт със силата на ЗАКОН) официално постави началото на прехода към капиталистическа икономика. Показателното е това, че влиза в сила десет месеца ПРЕДИ официалното падане на системата. Кой би могъл да се ползва от тази перспектива, ако не именно партийната номенклатура?
  Като извод: след 10.11.89 г. преходът към демокрация беше овладян и проведен най-вече под диктовката на бившата БКП. Огромна част от чистото национално богатство (да не се смесва с факта, че държавата към 10.11.89 г. действително беше фалирала) беше буквално присвоено от хора, свързани с върховете на тази партия. По ирония на съдбата това стана благодарение на гласовете на онези, които най-малко осъзнаха измамата и най-много пострадаха от нея - "червените бабички"...

  3. Какви са перспективите да израснем политически до нивото на западна демокрация? Слаби, трудно реализуеми, но в същото време неизбежни. Ще ни костват много усилия, но все пак - за 25 г. много от комунизма беше изтрито и много от демокрацията - научено. Тенденцията е добра.

 24. 24 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като свестен и чувствителен човек Левчев се връща и връща към собственото си битие. Вътрешно питайки се и тревожейки се - имам ли право да отрека съществена част от това битие. Има, разбира се. Проблемът не е дали някой е син на някой си, а дали е участвал в невиждания грабеж след 10 ноември. Точил ли е банки? Бил ли е в секретните списъци на Андрей Луканов и получил ли е милиони в кеш. /в торби или куфарчета/. Основал ли е социологически агенции, вестници /като Петьо Блъсков, дето почнал с една пишеща машинка в едно мазе!?/ Предавал ли е за скрап руски подводници /!?/, за да направи първите си милиони, като Илия Павлов, лека му пръст и пр., и т.н. Левчев не е от тези. Нито хората на снимката. В това е проблемът. Иначе, ако правим аналогии, Андрей Сахаров е бил част от елита в СССР, и още как - баща на съветската водородна бомба. Което не спря американците да кръстят площада във Вашингтон, на пет минути пеша от съветското посолство, " Сахаров". Много далеч от случая на автора. Но показателно, че всичко тече, всичко се променя.

 25. 25 Профил на charlotte_
  charlotte_
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В училище се изучава историята на комунизма, но нещата не опират само да наизустяването на парче хартия, а до дискутирането ѝ, адекватното ѝ обмисляне и свързване на отделните фрагменти от историята в една цялостна картина. Обикновено периода '44- '89 се откъсва отделно за да се разгледа в целият му ужас, но не се свързва цялостно с предисторията си и следисторията (съвременността). Причините, последствията, влиянието върху живота на хората в обществен и в личен план, са едни от темите вкарващи всяка една дискусия в недоизказаност, обърканост. Историята е оставила своите белези в живота на хората и обществото, и именно това е едно предизвикателство за съвременното ни общество, как да тълкуваме историята си, да се докоснем до травмата на обществото и на себе си, за да продължим напред с нови перспективи.

 26. 26 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#23] от "inn":

  Оправдания, обяснения, и т.н. Ако бай ви тошо беше научил, че 25-30 години може да се оправдава с царя и фашизма, ехей още щеше да е на власт. Впрочем няма ли най-после да излезне една читава икономическа статия!
  Аз бих се радвал примерно да ми отговорят защо след като имаме такъв огромен бвп не можем да си купим 5 нови самолета!
  Или пък защо политиците казват, че пари в БГ няма, и чакаме на еврофондове и чужди инвестции, защо нима не изнасяме, не произвеждаме!

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Мнозинството хора също имахме нашата 1989 г,значително по-различна от Владковата,но също с много надежди и очаквания,впоследствие оказали се само такива.
  Добри са сега времената,но за повечето хора като Владко или за такива,устроили се по други начин в успели.
  Хора всякакви.
  Сития на гладен не вярва,но го убеждава,че си е много добре така.

 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]Аз - определено не. [/quote]
  90% от хората не искаме. Но има 10% лузъри , които сега стоят без работа , понеже дори не търпят да им се дават заповеди( свикнали са те да ават и заповеди и акъли) , псуват демокрацията и мразят да работят.

  Тая тия лузъри иксат НРБ или поне опита от 1923 за Северозападна Българска Съветска Социалическа Република.

  надявам се с 90 години закъснение да не им хрумне да повтарят глупостите си от 1923 за да не се налага пак да се провисват по кестените в София

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#28] от "БСП(1896-2014)":

  Не си схванал тона на статията, идеята е, че повечето хора не са добре, щото има олигархия и няма декомунизация, а според теб всички са добре, а тези 10% (всъщност са много повече) са просто мързеливци! А все пак не забравяй, че по време на революция го отнасят именно най-умните и интелигентните, виж за справка френската, примерно!

 30. 30 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Оказа се че още тогава, е започнало да се трупа досие от 300 страници с доноси за мен, което е било унищожено през 1990 г., както разбрах наскоро.


  ХА

  ХА

  ХА

 31. 31 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Да живеят всички Бие - Ка - Пиета по всички зиемни кълбиета !

  Масква е с нас в мир и в бой ! Во веки веков ! Амин !

  Задунайско бугаристанче да се наричам първа радост е за мене

  Най-хубавия спомен от детството - мустачките на добрия чичко димитров гушнал букета във фараонската гробница в центъра на софия и полагането на цветя пред грамадния паметник на освободителите от фашистко робство в центъра на софия

  Комунистите страната пре..ха
  Комсомолците след тях вървяха !
  Пионеери, пионееерии

  veni vidi fugi
 32. 32 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#26] от "capricorn2014":

  [quote#26:"capricorn2014"]Ако бай ви тошо беше научил, че 25-30 години може да се оправдава с царя и фашизма[/quote]

  Че за какво му е да се "оправдава" - нали 20 г. преди това партията му си присвои собствеността на капиталистите...

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2127 Гневно

  пак брътвежи на голяяяям борец... със задна дата.

  "В края на студената война стана ясно, че в марксистката теория нещо е сбъркано."

  здрасти, колумб! Бакунин е казвал на Маркс В ОЧИТЕ, че теорията му (не самото МОМЕНТНО описание на ЕВРОПЕЙСКИЯ само капитализъм, а плановете за нов, заместващ капитализма строй) води до извращение с идеите за свобода и справедливост.

  "дори Збигнев Бжежински не беше предвидил"

  пак глупости. Западът заедно с върхушката на КПСС ЗАЕДНО се заеха с проекта "перестройка" - превръщането на партийната номенклатура в капиталистическа класа. Защо? За да предотвратят избухването на нови революции, този път за социализъм без партийно-чиновнически чорбаджии (такава беше де случила още през 1956 в Унгария), за да залъжат простолюдието с "необятните възможности на пазара" (докато в самите Западни страни беше ПЪЛНО с провалени съдби тъкмо защото капитализмът не предполага ВСИЧКИ да са богати - кой тогава ще бачка?).

  "внезапната революционна вълна, която преживяхме през есента на 1989 г."

  абе каква революционна вълна бе... жива контрареволюция, продължение на контрареволюцията от 1921-а в Русия, а после и контрареволюционната окупация на България през 1944 (в резултат на която ни земята стана на селяните, ни фабриките - на работниците, ни властта - на гражданските, работническите и селските съвети, ни редът бе опазван от доброволни дружини, одобрени от всички хора в дадено населено място; вместо това земята стана държавна, заводите станаха държавни, властта попадна в ръцете на тясна групировка колаборационисти на съветските окупатори, а в страната вилнееха мутрите на болшевишкото МВР (частна полиция на БКП) - и сред тях 4000 души кадри от царската полиция, отракана в занаята да пали, да измъчва, да убива, да унижава, да сплашва).

  та щом още в първите изречения на автора срещам толкова глупости, нима ще видя нататък нещо смислено?

  властта ражда паразити
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  [quote#7:"Ian Smith"]Браво на един човек който е бил част от върхушката по онова време, но е прогледнал за истината[/quote]
  прогледнал? хмък. Облажил се.

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#13:"Bulgarische Motoren Werke"]Наистина, оцеляване на най-приспособимия, по Дарвин. Само че ако поставиш няколко индивида в условията на една пещера, ще оцелее пещерния човек, а аристократът ще умре... от ужас. [/quote]
  От мен +++++++++, а Левчев вече се е приспособил, остана до призовава и за лустрация.

 36. 36 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Евала на Владо Левчев! Така беше в онези години, недоволството растеше всеки ден, подписката пред Кристал, и петицията от "група граждани"...
  Минаха 25 години от онези събития и все казваме, че нищо не се е променило, но промяната е голяма, за жалост, това по-добре се вижда отвън.
  Но можеше и да е далеч по-добре, така ми се искаше в рамките на моя живот да видя България просперираща, едва ли ще се случи.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 37. 37 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Владимир Левчев е ОСЪЗНАТ ДЕМОКРАТ, а не приспособил се! Един от достойните Човеци!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  ВИЗИЯ 2020

  Аман от червени носталгарци мотаещи се из медиите...

  Вчера мутираше Минчев, а днес Левчев.
  Като онзи ден...

  Като червена столетница.
  Като баба им Яга.

  долу фашизма

  СВОБОДА ЗА НАРОДА !

  СВОБОДЕН НАРОД В СВОБОДНА ЕВРОПА !

 39. 39 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#38] от "dnevnikar":


  [quote#38:"dnevnikar"]СВОБОДЕН НАРОД В СВОБОДНА ЕВРОПА ! [/quote]

  свободата санчо, ама салама!

 40. 40 Профил на Честити Пижо Пенда без Дженда
  Честити Пижо Пенда без Дженда
  Рейтинг: 1252 Весело

  "Надигаше се недоволство.

  Дори таксиметровите шофьори започнаха открито да псуват Живков пред клиентите си"

  Ее имаше и изключения хайде не се срамувай и тях признай, тейко ти е:

  "Другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам!"

  "Другарят Тодор Живков е човек, който излъчва вдъхновение... Благодаря Ви, другарю Живков, за вдъхновението, което сте ни давали. Благодаря Ви за мъдростта, за грижите. Благодаря Ви, че сте ни търпели, когато тъй често повтаряме Вашите думи и с това може би ги принизяваме", заяви Левчев по случай награждаването си с орден "Георги Димитров" през 1985 г

  На Людмила бяха посвещавани цели любовни антологии от типа:

  Вървях зад твойта
  колесница от покруса
  И не в гроб -
  в сърцето си те спуснах.
  Мълчах.
  И говорих
  за тебе на "Вие".
  Сега съм сам
  И искам да вия.
  Става трудно сега.
  Става страшно сега.
  ("21 юни"

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 41. 41 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Вчера Евгений Михайлов се опита да обясни в едно предаване, че за да затворим страницата на комунистическите престъпления, първо трябва да я прочетем с очите на моралното наказание. С изненада научих, че дъщерята на директорката на концлагера в Скравена, която е обвинена за убийства и издевателства и се спасява от осъждане само поради изтеклата давност, та дъщерята на тази жена била активист на СДС!!! Да не вземе и тя сега да ми разкаже спомените си за 1989. Докато елементарната почтеност не заработи, нама да свърши преходът.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5038 Неутрално

  Имаше много честни и неподкупни хора , свестните си останаха свестни . За мен те са истинските граждани.

  klimentm
 43. 43 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#23] от "inn":Превъзходен анализ.!!! По-добър от статията ++++

 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  И тоя се бара дисидент, подиграват ни се

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Весело

  Като дисидента путин против демокрацията на Елцин

  От единия крачол - в другия.
  От втория - в трети...

  Апропо, винаги става дума за пари.

  #Кой източи КТБ?

  До коментар [#44] от "shileto":

  И тоя се бара дисидент, подиграват ни се

 46. 46 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Аз съм против да се обвиняват децата за делата на бащите им, които не скриват истината и не я изопачават. Моите деди са много пострадали от налагането на режима, но да злобата против този или онзи, не ми помага с нищо. Не ми става по-добре. Истината трябва да се чува, да се знае. Да се почитат жертвите на комунистическия геноцид. Да си научим урока, да се пазим от "вежливи" хора. Да си търсим правата днес, да се борим за тях. И да научим децата си да защитават свободата си.

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  И това номенклатурно чедо се пише дисидент. Но той не ме интересува, важно е какво се случи през далечната 1989 година. На народа му беше пинало от диктатура и мечтаеше за свобода. А тези отгоре вече бяха разбрали, че тази система няма да я бъде и отдалеч се готвеха за промените. Изнесоха капиталите зад граница и подготвиха почвата за по-нататъшноптоп си добруване. Направен беше един вътрешен преврат, за да се замажат очите на хората и вместо Тодор Живков, дойде Пешо дамаджаната . Тогава бяхме ентусиасти със завързани очи, викахме по площадите, възторгвахме се, а те си оплетоха кошничката. В резултат на нашата слепота и техния тарикатлък, сега имаме назначени капиталисти от бившата БКП, негодна и корумпирана съдебна система, калпава икономика, продажна полкитическа класа и и никаква перспектива за бъдещето.

 48. 48 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#44] от "shileto":


  [quote#44:"shileto"]И тоя се бара дисидент, подиграват ни се [/quote]
  Шиле, НЯМА някой който да не е бил дисидент, по някаква линия! Я на идеологичния фронт (разказвал вицове за "режима", я на стопанският (просто крадял от държавата)

  Този в статията нейсе, поне е написал нещо което може да се изтълкува като недоволство. Той не е виновен че е е родил син на талъв баща А и някой написа че не е между назначените милионери.

  Но познавам лично такива....индивиди...ум да ти зайде. Дългогодишен ЩАТЕН служител в ДС, който по една случайност му се размина да се опаричи, твърдеше (след няколко водки) че и той на младини бил "дисидент", АДЕ ДЕ...?!? Дисидентството му се състояло в това че на едно комсомолско събрание попитал ДВА пъти-Какво е това "партията"? Има познати/разпознаваеми личности, няма такова нещо като "партията", и има едни хора които гласуват "правилно".

  И той "дисидент" се пише

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 49. 49 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  За мен свестните хора са тези които издържаха изпитанието на времето, за тези всичките 25 години не се продадоха, не измениха на убежденията си. Малцина са и затова са много ценни.

  Няма да сложа авторът при тях защото той все пак не беше в челните редици и не е от мащаба на Едвин Сугарев и други такива, за бай Илия Минев и подобните да не говоря. Но тихо и скромно той винаги защитаваше демокрацията, винаги беше на нейната страна а не при измамните и копия, не се продаде за парите на богатите и не си подлъга от бляскавата кариера на политически наемник. За мен това е достатъчно да го уважавам.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Интересно ми е защо досега нито един Министър на просветата не е направил необходимите корекции в учебниците по история. Крайно време е Българските ученици да научат истинската история на България - като се започне от древната ни история и се спре с лъжите че сме славяни, като се мине през Златния ни век, когато създаваме и спонсорираме Киевска Рус, през падането на БЪлгария и живота ни в Отоманската империя, до Възраждането и истинското на възрожденците ни към Русия и след това до ВСВ и след 1944 и се стигне до 1989 и след това.
  Непростимо е че децата ни не си знаят историята. Подозирам че това е защото по-голяма част от управляващите не я знаят също о не им е удобно да я кажат.

  California Über Alles
 51. 51 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 924 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]

  Тепърва трябва да се пише историята на комунизма, която и до днес, 25 години по късно, не се изучава в нашите училища и не се знае от повечето хора[/quote]

  Не е точно така. Писана е, например "История на Народна Република България. Режимът и обществото." под редакцията на Ивайло Знеполски. - много добро и задълбочено изследване на комунистическия период от историята ни. Лошото е, че тази тема не е застъпена в училищните учебници.

 52. 52 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Вижте какво, не ви ли е достатъчно, че толкова хора които се пишеха репресирани се оказаха ченгета? Че толкова хора които викаха по трибуните пред нас "Долу БКП" после отидоха да слугуват на същата тази БКП/БСП и парите и? Владимир Левчев все пак не се продаде за тези 25 години, доказа че е истински защитник на демокрацията. Кръста на това кой е баща му той ще си го носи до краят на животът си и можете да бъдете уверени, че го съзнава добре и такова минало не му е приятно. Но трябва ли насила да го отритваме?

  "По делата им ще ги познаете" казва една велика книга. Гледайте делата на Владимир Левчев а не баща му. Има ли нещо от тези дела за което да го осъждате? Малко ли са през тези 25г тези чиито бащи не бяха номенклатура а те ни предадоха или дори се оказаха ченгета? Ценете свестните защото те са твърде малко.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Абе Владо , колко сте това , левчевите ? Щото и един Марти се върти тъдява ? Едно време в СССР се носеше бъзик :
  " Земля , Земля, чувствуеш ли зуд ?
  Это три михалкова по тебе ползут. "
  Нали си поет ? Чети и другите поети .

 54. 54 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 250 Неутрално

  finis origine pendet (лат.)- краят зависи от началото.

 55. 55 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  [quote#23:"inn"]Указ № 56 за стопанската дейност (нормативен акт със силата на ЗАКОН) официално постави началото на прехода към капиталистическа икономика. Показателното е това, че влиза в сила десет месеца ПРЕДИ официалното падане на системата.[/quote]
  Нещо повече, 2 години преди 1989г вече се организираха курсове за стопанската номенклатура за новият икономически механизъм. Знам го добре защото се срещах тук в София с мои познати от провинцията и те ми обясняваха, че са ги пратили на такъв курс.

  Т.н. "преход към демокрация" си беше едно грижливо подготвено активно мероприятие на КГБ с изпълнители местните служби на ДС в съответните страни и подставена добре филтрирана "опозиция". Където местните комунистически лидери не бяха съгласни доброволно да изпълнят сценарият им спретнаха едно сваляне "по другият начин".

  Ние като много наивни се хванахме на въдицата защото изглеждаше немислимо комунистите сами да се откажат от властта която "с кръв сме я взели с кръв ще я дадем". Не съобразихме, че те не я дават а просто променят фасадата. Не се усетихме навреме, че не са важни Член Първи и Петолъчката на Партийният дом а Досиетата и Парите.

  Накратко изиграха ни, но то друго не се и очакваше от народ който не направи дори минималният опит да се освободи от ролята на 16-та съветска република. Така че разликата от останалите соц.държави и положението в което се намираме сега са съвсем съвсем логични. Да се благодарим, че все пак сме в ЕС и НАТО защото честно казано не си го заслужихме.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 56. 56 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Никога няма да я забравя!!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 57. 57 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Но дори Збигнев Бжежински не беше предвидил внезапното рухване на тоталитарните комунистически режими в Източна Европа.
  ...............
  Опа, гершка. Груба грешка, итъкваща незнание и говорене на аба, по марскически, с алабализми и общи определения, понеже на нас така ни изглежда логично, то и "обективната действителност" трябва да е точно такава, няма как иначе да е друга, нали така, другари .
  Г-н Левчев, а сега отворете трудът на З.Бжежински "Grand Failure: The Birth and Death of Communism in the Twentieth Century", книгата е завършена през август 1988 г, а в нея има глава за зараждащият се национализъм в Източна Европа и как съветската 5-а колона ще го използва за себе си, за да не губи позициите си в колониите си. Не само е предвиждал, но е и предсказал с 5 хода напред, какво ще се случи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  [quote#49:"Fred"]бай Илия Минев[/quote]
  с него изобщо малцина могат да се сравнят.

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Горд съм, че и аз бях част от "групата граждани" на 3.11.1989 година. Как бяха уплашени само от една "малка група граждани"...пълно беше и с провокатори. Един такъв ми взе цигарата от устата ми...хвърли я на земята и ми каза, че пушенето било вредно!!! Затраях си. Нищо не му казах. От километър си личеше, че тоя не е от нашите!!! Финала на "сбирката" беше наистина фантастичен. Как кънтеше само площада.

  сократ1
 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Напротив! Само неолибералите и либертарианците не могат да предвидят икономическите кризи, които създават от 34 години в името на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила. Цитат от статията:
  "Дори и най-добрите икономисти не успяват да предвидят големите световни кризи."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  [quote#23:"inn"]края на 80-те?
  а) Огромната част от хората бяха със съзнание, промито от комунистическата идеология.[/quote]
  хем промито съзнание, хем жажда за западни парцалки...

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Милтон Фрийдман, Лудвиг фон Мизес и Фридрих фон Хайек, както и възроденият от Рейгън и Тачър дясно-либерален англосаксонски Капитализъм, наречен днес Неолиберализъм, също се провали тотално и то само за 28 години на 15.09.2008 година. Доказателството са армиите от милиони безработни в САЩ и Западна Европа, double dipp рецесии в развитите страни, огромно неравенство, възраждане на неонацизма, национализма, фашизма и провалът на европейската идея. Цитат от статията:

  "Марксистката теория за предвидимост и "неизбежност" на историческия процес доказа своята несъстоятелност."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Любителите на конспиративни теории виждат 25 години по-късно все още комунисти и ДС и ходят да плашат родените след 1989 година с някакви призраци, защото набор след 1989 година останаха единствените тука, които вярват в провалените им неолиберални и либертариански идее. Авторът е прав в едно - Комунизмът падна, защото другарите от Политбюро решиха да стават турбокапиталисти. Международният Валутен Фонд и МинФин на САЩ, както и кредиторите от Западната Олигархия (Парижкият и Лондонският Клубове) им помогнаха с удоволствие. Особен пример е приватизацията в Русия в средата на 90 години, наречена loan-for-shares, изцяло финансирана с кредити от гореспоменатите институции. Днес знаем, че няма по-голям трансфер на държавно богатство в частни ръце в историята на Човечеството от тази програма loan-for-shares. Цитат от статията:

  "Разбира се, любителите на конспиративни теории, които имат носталгия към комунизма, виждаха, и още виждат във всичко дългата ръка на Вашингтон. Лошият чичо Сам или лошият чичо Рейгън е организирал подмолно, чрез тайните си служби, рухването на комунизма. Но ако американските тайни служби можеха да организират революции или всенародни протести, които свалят режими, Студената война щеше да е приключила още през 50-те години. И ако КГБ можеше да организира революции или всенародни протести, комунизмът щеше да е победил в Лондон, Париж и Вашингтон."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Руската олигархия я създадоха МинФин на САЩ, Международният Валутен Фонд, Световната Банка и също частните кредитори от Лондонския и Парижкия Клубове, които изцяло финансираха приватизацията в Русия, loan-for-shares, при Елцин. Описах го в горния коментар 63.
  Цитат от статията:
  "Съветската демократизация без икономическа реформа доведе до това, че КГБ създаде своя нова олигархична власт. "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 65 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Началото беше наистина романтично и никой не е мислил за постове и облаги докато не дойде времето да се парадира кой е по-голям антикомунист и най-кресливи бяха тези дето ги е нямало никъде преди 10.11.1989г..

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred":

  Мен ако питаш, точно Едвин Сугарев се изложи последните години със слугинажа си към един полуинтелигентен бивш и бъдещ министър председател. В това отношение Владо Левчев е много по-напред.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 416 Неутрално

  българските емигранти, образуват общество (2014), резултат на 1989, спомените не са интересни

 68. 68 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Спомням си подписката в градинката пред Кристал, спомням си асистент на Петър Берон, който ни беше преподавател, ни спря и ни показа къде е камерата на ДС и ни посъветва да се движим така че да не ни заснемат лицата, е камерата беше огромна с телефото, колко лесно е било тогава да не бъдеш заснет

 69. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Да,това в общи линии е технологията по която Държавна сигурност произвеждаше десиденти в навечерието на промените,промени за които комунистическата власт се стягаше от началото на 80-те години.На по-верните на Партията синове се даваше възможност да станат десиденти,дори ги "глобяваха",както се е изразил авторът на статията,а за по-будните и потенциално опасните за режима се прилагаше друга опция-покана за сътрудничество на специалните служби.Тези,които се хванеха на въдицата,ставаха негодни да участват в предстоящия процес на "демократизация" и се осигуряваше възможност лесно да бъдат отстрелвани.

 70. 70 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  [quote#66:"stupid_american"]В това отношение Владо Левчев е много по-напред.[/quote]
  Бихте ли ме извинил,страдам от алергия към комунистически глупости,да ми кажете,ако сте прочел целия материал,дали лицето от снимката споменава как в навечерието на 10 ноември е изпратен от американското посолство в САЩ да чете лекции по някаква странна договорка между ЦРУ и КГБ/ДС/?Благодаря предварително!

 71. 71 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  "В клатушкащия се кален рейс към неотоплената едностайна панелка с режим на тока, или на опашката в хлебарницата, хората можеха само да мечтаят да видят широкия свят, камо ли да учат и работят извън България."

  А сега колко хора не могат да си платят тока, наема или хляба?
  Да, сега не сме репресирани, никой не ни прави нищо като протестираме срещу системата, просто на системата не й пука за нас и ни игнорира. Ако преди системата е осигурявала минимално съществуване срещу безропотно подчинение, сега подчинението на системата не осигурява нищо, дори по-зле - подчинението гарантира мизерия!...

 72. 72 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Изкушени бяхме да имаме Ливайс, СНН и Кока -кола.

  Имаме ги.

  Носим Мадок, гледаме Планета и пием Дерби- кола

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#70] от "vjacho":

  Когато, преди години, потърсих политическо убежище в американско посолство в държава от Западна Европа, първото нещо което ме попитаха американците бе дали съм имал връзка с горният слой комунисти в България и дали зная от тайните им. Когато им казах - не, загубиха всякакъв интерес.
  С това се обяснява защо децата на отявлени комунисти бяха приети с отворени обятия от американците.
  Оказа се, че именно те са държавните предатели, а не такива като мен, които бяха набедени и бащите им ни наричаха какво ли не.

 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Весело

  "Не се разказва на учениците в училище колко стотици хиляди хора са били избити, или малтретирани по лагерите и затворите по време на комунизма."

  Бройката постоянно нараства. Докато не се окаже, че всеки един е пострадал, няма да спре броенето.

 75. 75 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "този пък кога се пребоядиса"

  Така и няма да научим отговора.

  http://liternet.bg/publish10/gmarkov/pismo.htm

 76. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Весело

  "недоволството на хората в крайна сметка събори системата"

  Това наистина е весело. Хората не можеха да направят АБСОЛЮТНО нищо. По-скоро вие, децата на комунистите, я съборихте. Искахте да можете да харчите натрупаните от родителите ви милиони.

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Визия 2020

  Гузен негонен... пише?

  Истината... а не пропаганда, носталгиране или селективно "информиране".

  Прав сте: злобата не е помощ.

  Не е помощ и когато една "висша" тоталитарна номенклатура,
  професионално създадена за да злепоставя, паразитира и манипулира,
  продължава престъпните си практики и години след провала и законовото санкциониране на тоталитарната й диктатура.

  Продължавайки да държи като свои заложници милиони човеци
  в България и много други държави инфестирани с еничери "Ленин".

  Може би ще ви стане по-добре, ако придумате писателя Левчев
  да си изясни позицията "за" или "против"

  ЛУСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  от номенклатурни кадри на БКП и бившия ссср.

  До коментар [#46] от "Bluesky":

  Аз съм против да се обвиняват децата за делата на бащите им, които не скриват истината и не я изопачават.

  Моите деди са много пострадали от налагането на режима, но да злобата против този или онзи, не ми помага с нищо.

  Не ми става по-добре.

  Истината трябва да се чува, да се знае.

 78. 78 Профил на miroslavamoskova
  miroslavamoskova
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Няма друг път,който да ни изведе от блатото на страха и малодушието,освен този на смелостта и чесността. Благодаря, Г-н Левчев.

 79. 80 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Весело

  Ех че времена бяха, и как се мъчеха и страдаха децата на днешните борци против комунизма.

  http://desebg.com/-a-/836--6-

 80. 81 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  [quote#11:"andru"] Левчев - син на виден придворен поет на Живков[/quote]

  До коментар [#11] от "andru":

  Другарю Рузофил, защо се сърдиш на Левчев?
  Бил е от вашите, но се е отметнал?
  Сподели, моля.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 81. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  За първи път чета стихове от Левчев в тази статия. Много ми харесаха: "музиката на месото," "от Франксият тъмен запад до златния Цариград."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 83 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  На тоя не му ли омръзна да ни занимава със собствената си особа.
  Света не се върти около Левчеви ей.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 83. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  За през 80-те бях ученик,а когато Бай Тошо/всички масово така го наричаха/ падна бях в гимназията!Много добре си спомням ,че хората масово недоволстваха и се усещаше ,че има огромно желание за промяна и демократизация!И тогава дойде 10-ти ноември!Веднага започнаха митинги стачки и т.н. и .............лошото е,че прехода ни към демокрация/и пазарна икономика най-вече /беше тотално опорочен от власт имащите от БКП!И днес резултатът е ,че нашата прекрасна родина е една бедна и корумпирана държава в ъгъла на Голямата Европа!И най-лошото е ,че загиваме ,защото непрекъснато емиграцията и ниската раждаемост ни стопява като пролетен сняг!

 84. 85 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нейде из 1898 г.

  " Скъпи Съратници и Съратнички!
  Предстои ни да разиграем голям театър. Признавам, до момента театрото не беше никак малък. Но сценария който сме подготвили е епохален по своята същност.
  Тук бих искал да вмъкна, че тук таме чувам слухове, че нямало да се справим тъй като новите ни роли не прилягали на нашата природа. Всичко това идва от най-долнопробни зложелатели които всячески се стремят да осуетят човешкия прогрес.
  Скъпи Съратници и Съратнички нека ние всички да ги опровергаем като покажем, че сме овладяли в тънкости актьорския занаят.
  Да, ритането на кокалчета под масата вместо удряне с палка по ръцете налага да усъвършенстваме други приоми, на в името на нашата блаженна нирвана, ние сме длъжни да го направим. Аз вярвам, че вие стоически ще приемете предизвикателствата на новото хилядолетие.
  Те нека си искат тези техни демокрации, свободи на словото и други тям подобни извращения и фантасмагории! Лунатиците ще си останат лунатици. Ние като хора, здраво стъпили на земята, няма да вървим срещу природата и няма да възпираме тези им неразумни въжделения. Нашата задача, скъпи Съратници и Съратнички, е да създадем среда, обстоятелства, пъъък ако щете и почва го наречете, където Сънят да продължава до безкрайност. Защото скъпи приятели и приятелки, ако има нещо което да застрашава нашето велико дело, то това е Пробуждането. Само то може да попречи на постигането на нашите благородни цели!

  Скъпи Съратници и Съратнички, на добър час, спорна работа, и нека историята да ни оцени подобаващо! Пък и кой знае, може в бъдеще отново да ни се отвори възможност явно да проявим истинската си същност!"

 85. 86 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Лично до автора: С баща Ви сме близки приятели от други времена и епоха. Стиховете -ОК, но далече, далече от Любо Л....
  Но... - успех!

  Време има.

  Be3Al2(Si6O18)
 86. 87 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#81] от "Чарли.bg":

  Никога не е бил "придворен поет"на когото и да било.

  Be3Al2(Si6O18)
 87. 88 Профил на plamen_hristov
  plamen_hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "bat_plamen":

  ...аз пък бях в началото на докторат. Тогава нямах идея, че трябва да се изправя срещу мазната мутра...
  Ахмед Доган имаше брада катинарче.
  Сега имам визията на господина на снимката в началото на статията и наистина съжалявам, че не си тръгнах тогава... без да се обръщам

 88. 89 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 514 Неутрално

  На мен ми се върти една натрапчива мисъл, че едни от най-върлите демократи са тясно свързани с бившия елит.
  Но това не е нелогично - явно конформизма се предава генетично. Пълното приспособяване в политическата среда, каквато и да е тя.
  Баща му е бил предан на социалистическата идея, сина му е предан на евро-атлантическите ценности.
  Каквото е на мода в момента - това.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 89. 90 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Интелигентно и правдиво. Владо си е Владо.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 90. 91 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Фрази като "капитализма победи социализма" ми звучат наивно като изказване на десетгодишното ми дете.
  Първо, от гледна точка на едно хилядолетно развитие на земята, не е ясно кой кого е победил
  Второ, победите на капитализма са свързани с бясно изчерпване на ресурсите на планетата.
  Ако всички държави в света бяха толкова "успешни" колкото САЩ, за колко дни ще свършат всички полезни изкопаеми??

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 91. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  До коментар [#88] от "plamen_hristov":
  Съдби!Спомням си много добре едно нещо и то беше огромната надежда на хората ,че нещата бързо ще се променят към добро!Но кой обикновен човек можеше да предположи ,че ДС ще успее да мутира/мутризира/ прехода у нас?!И кой можеше да предположи ,че т.н. опозиция всъщност бъка от ченгета и е основана до голяма степен от самата БКП,за да има контрол над нея?!

 92. 93 Профил на plamen_hristov
  plamen_hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбирам г-н Левчев. Все пак съм от тези поколения...
  Не разбирам обаче защо трябва да се напада нещо, което не разбираме от незнание, мързел или нещо друго... като наследството на Карл Маркс.
  И аз имам спомен от "марксизма-ленинизма", даже както се преподаваше в университета. Самият Маркс, обаче, едва ли има нещо общо. Като казваме нещо, трябва да сме правдиви и точни, колкото и да ни е мъчно и да ни боли за пропуснатото.
  Не е задължително хората да са учени и просветени, но ако си такъв и нападаш друг такъв - това е отвратително и говори за тебе по подходящия начин.
  Сега гледам как едни злобни просветени хора нападат други по злободневни въпроси.
  Заради това бих напомнил Маркс по един общодостъпен източник:
  "На нацията, както и на жената, не й се прощава и минута непредпазливост, щом като първият срещнат авантюрист може да извърши насилие над нея. — "Осемнайсти брюмер на Луи Бонапарт", 1851-1852"
  http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81

 93. 94 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#41] от "arhitekt":


  [quote#41:"arhitekt"]Докато елементарната почтеност не заработи, нама да свърши преходът.[/quote]
  Няма да започне.
  "Докато елементарната почтеност не заработи,"++++++++++++++++++++
  Няма абсолютно никакъв,друг начин!

 94. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Любопитно

  простотии... простотии... простотии...

  лумпенистически

  BTW:

  Хилядолетната християнска "източна" римска империя със столица
  Константинопол е основана от свети Константин Велики
  (от след 4ти век насетне)
  като Латиноезична (Романоезична) империя.
  Естествено.

  Първоначално територията й обхващала цялата
  бивша Римска империя. Невъзможно е било администрацията на огромната многовековна поганска империя да превключи писмено и иначе "от раз" на друг език, "нов".

  Чак през 8ми век гръкомания превзема Константинопол...
  до падането му под османците.

  (междувременно е имало периоди, когато Латини "кръстоносци"
  са превземали Константинопол на път към или от Йерусалим).

  Констанций (баща на Римския император Константин Велики)
  бил Римски управител на Британия, Иберия и Галия.
  Няма как те да не са владеели и ползвали Романски/Латински език, независимо от етническия им произход.

  Етническият произход също е интересен.
  За Константин Велики се знае, че е роден в Ниш, от майка Елена.
  Което говори за Тракийски етничен произход
  (или който предпочита: мизийски, македонски, български, славянски...).

  Константинополската християнска империя започнала като
  официално Латиноезична. Официално.

  Съществувала необходимост и от писмен език различен от официалния за голяма част от населението, защото официалният му бил чужд и "не фонетичен".
  Такъв писмен език бил нужен и за превод на Светото Писание
  на езика на това безписмено население.

  Такава необходимост съществувала и за населението на съседната Българска империя и за отстояване на суверенитета на царството против асимилация.

  Византийските духовници Кирил и Методи отговорили на такава необходимост - с основата на азбука която по-късно е развита и
  възприета като Православна азбука или "Кирилица".

  Целта е била "чисто нова" универсална и фонетична азбука и писменост за Православна просвета, на първо място за превод на Светото писание и ползване в православни Богослужби от/за
  български и "славянофонски" народи.

  Константинопол "Цариград" дълго време бил най-богатият и влиятелен град на земята, но много по-значим исторически факт е,
  че бил столица на първата в света християнска империя,
  при това - хилядолетна и нещо.

  До коментар [#82] от "7777":

  За първи път чета стихове от Левчев в тази статия.
  Много ми харесаха: "музиката на месото,"
  "от Франксият тъмен запад до златния Цариград."

 95. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  сделани с матрица "Кремъл"...

  До коментар [#50] от "Pontif А":

  Интересно ми е защо досега нито един Министър на просветата не е направил необходимите корекции в учебниците по история.

  Крайно време е Българските ученици да научат истинската история на България - като се започне от древната ни история и се спре с лъжите че сме славяни, като се мине през Златния ни век, когато създаваме и спонсорираме Киевска Рус, през падането на БЪлгария и живота ни в Отоманската империя, до Възраждането и истинското на възрожденците ни към Русия и след това до ВСВ и след 1944 и се стигне до 1989 и след това.

  Непростимо е че децата ни не си знаят историята.

  Подозирам че това е защото по-голяма част от управляващите не я знаят също о не им е удобно да я кажат.

 96. 97 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Така беше, свидетелствам.

  chavo64
 97. 98 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  Стъпка напред, Владимир. Поздравления за признанието, което понякога е мъчително:
  "Политическата кариера на баща ми започна по-късно и като тийнейджър съм се ползвал от привилегиите на семейството си – голям апартамент, кола, почивна станция. Позвал съм се и от друг тип привилегия, да живея в дом, в който изкуството и културата бяха най-важното нещо. След като завърших английската гимназия и изкуствознание в Художествената академия, започнах работа като редактор в издателство "Народна култура" и преводач на американски поети като Алън Гинзбърг."

  Но да видим. Бунтарството, което искаш да ни покажеш, че си демонстрирал, някак не се връзва с привилегиите, които си ползвал. Ако беше истински бунтар, щеше да се отречеш от благинките, изброени от теб. Нали?

 98. 99 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 675 Гневно

  Нямат ли край ревовете левчеви?
  Малко срам имайте поне, другарю.
  Да, вие ще си останете другар.
  Другарчетата ви, и те са родени 'другари" и ще си умрат "другари"
  Това, че имахте късмета да се пръкнете на жълтите павета, под крилото на татьовата ви партия любима, и на ОНЗИ с каскета, който баща ви обичаше толкова много, че нямаше сила на света, която да спре тази любов, не ви прави по-различни от ОНЗИ с каскета.
  Просто сте по-интелигентно хитри и мазни.
  Лицемер. И продължавате да нахалствате.
  Нямате капка срам и морал. Подлец, също като баща си!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 99. 100 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#94:"objektivist96"]Няма да започне.
  "Докато елементарната почтеност не заработи,"++++++++++++++++++++
  Няма абсолютно никакъв,друг начин![/quote]
  ++++++
  Елементарната почтенност трябваше да се е загнездила в сърцето на Левчев-джуниър и да спре да пише отдавна "какъв дисидент е бил'
  Да си се занимава с другите си неща и да не нахалства. Очаквам утре и Женя Живкова да нарЕди едно 1000 думи за това, каква мъка и е било да е унука на първия и колко я е боляло стомахчето, когато е преяждала с черен хайвер

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах