Харесва ли ви тази свобода?

Всички илюстрации към този текст са дело на Симона Бунарджиева/www.simoneone.com

Всички илюстрации към този текст са дело на Симона Бунарджиева/www.simoneone.comСтатията на Николай Николов е част от поредицата по повод 25 години от началото на демократичните промени на сайта "Баница". Сайтът се поддържа от млади хора - както те се представят - деца на прехода, деца на свободата. 


Малкият принц и Алеко Константинов


Скоро получих по пощата "Малкият принц". Изникна сякаш отникъде, пропътувала през поне един океан, за да достигне до мен – както Принцът необяснимо се озовава в пустинята. Начинът, по който тази книжка се настани на нощното ми шкафче, някак промени същността й – сякаш беше написана на нов език, езикът на порасналите деца. Един от многото въпроси, които си задавах, докато четях, бе: "А на какъв език ли си говорят всъщност Принцът и разказвачът?". Постепенно отговорът започна да се избистря.
"Живях така, сам, без да имам с кого да разговарям истински, докато преди шест години кацнах принудително в Сахарската пустиня". До този момент разказвачът изглежда се е борил и приспособявал към "разумния" живот на възрастните, които са налагали на него и на неговата рисунка (боа, погълнала слон), че това е просто изображение на шапка. "Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват".


Как тогава Малкият принц, олицетворение на класическите проблеми на човешката същност – самота, изолация, страх и несигурност – мигновено разпознава скрития слон в стомаха на боата? Отговорът е прост – те споделят общ език-като-смисъл. Това е и ролята на пустинята, "на хиляди мили от всяко населено място", там, където нищо не e от значение. Само така има как да проведеш истински разговор.


Книгата под "Малкият принц", чакаща търпеливо на нощното ми шкафче, е сборник от избрани пътеписи и фейлетони на Алеко Константинов. Издадена е през 1967г. Неслучайно в това издание се подчертава, че Алеко е имал русофилски и партизански наклонности. Подчертава се също, че пътеписите отразяват с остър сарказъм недоволството на писателя "от буржоазно-капиталистическата действителност, в която виреят хищни и тъмни хора". Какво ли би помислил Алеко, ако беше прочел този увод – с това ли е редно да го помним?


Възможно ли е на едни и същи страници от една и съща книга, на един и същ език да се произнасят различни послания – това на Другаря, отговорен за увода на Константиновите разкази – и онова, автентичното, на самия Алеко. Имам ли аз връзка с езиците им, с налагащия им смисъл социален, политически, културен контекст, допринесъл немалко за избора на думите им?


И най-важният от всичките въпроси – на какъв език говоря аз и на кого говоря чрез тези мои думи? Какъв смисъл предоставя пост-социализмът за тези от нас, които цял живот си живеем в него? Знаем ли що е то свобода? Намираме ли се и ние в пустинна зона, дехидратирани от липсата на смисъл?


Тяхната свобода и нашата свобода

Харесва ли ви тази свобода?

"Не мога да определя позитивно свободата", споделя проф. Калин Янакиев след почти двучасово интервю.


Две кафета, един топъл шоколад, ваза с изкуствено цвете и пепелник, натежал с фасове от "Кент" и "Лъки Страйк", поддържаха изплъзващото се чувство на принадлежност между нас. Дотук – шапка. А как да видим слона?


Свободата, изглежда, е нещо, което придобива смисъл за човек, само когато той е изпитал липсата ѝ. Тогава знаеш ако не точно какво е свобода, то поне със сигурност какво не е. Е, питаме ние проф. Янакиев – доколко сме свободни днес в сравнение с вчера?


"Що се отнася до настоящето и до своеобразната злоупотреба с миналото по отношение на настоящето, тя се състои в следното: младите хора днес често слушат това: "Еее, днес имате свобода, каквато ние нямахме. Е, харесва ли ви тази свобода?", отговаря ни той и продължава:


"Tя е такава свобода, че в нея вие не може да сте сигурни в нищо. Всеки може да ви излъже, подхлъзне, да ви изпревари нечестно, да не ви даде възможност да се развивате – това е то "свободата". За сметка на това ние ще ви кажем, че навремето ние нямахме свобода, но знаете ли какво имахме – имахме сигурност; имахме сигурност, каквато вие сега нямате. Един немски политик беше казал: "Свободата без сигурност е свобода на джунглата; сигурността без свобода е сигурността на клетката в зоопарка" – и двете следователно са сведени до абсурд. Свободата на джунглата просто не е никаква свобода, както и сигурността на клетката в зоопарка не е никаква сигурност.


Сигурност ние през социализма не може да сме имали поради простата причина, че ако всичко на всички е мобилизирано, ти нямаш абсолютно никаква сигурност. Каква сигурност имаш?! Че ще продължаваш да работиш това, което работиш? Ами нямаш такава сигурност – влизаш в университета, стигаш то третия семестър и се появява някакъв грандиозен национален строеж от типа на Странджа-Сакар, прекъсват ти семестъра и отиваш там, защото няма как да не отидеш – ти си Никой – това е някаква измамна сигурност. Каква сигурност е това, като не знаеш дали ще ти настанят квартиранти в къщата? Има една единствена привидна сигурност – ако спазваш всички правила, които изисква от теб държавата, тоест ако не проявяваш по какъвто и да е начин личността си, е възможно да изкараш живота си добре, според както е ситуацията в момента".

Харесва ли ви тази свобода?

Връщам се към моите мисли и се питам дали някой, който не е живял тези години, може да си представи подобна реалност? Аз лично не, въпреки че изпитвам дълбоко чувство за неприязън и страх, стане ли дума за случки "отпреди ’89-та". Изведнъж ние, физически неспомнящите си комунизма, не можем да видим слона под шапката. Губи се перспективата, става черно-бяло. Но поне инстинктивно усещаме, че явно това е чувството за несвобода.


Следва въпросът: "Какво правиш, какъв е подходът в подобна задушаваща ситуация?" За мен много често тези въпроси завършват с: "тати?", в очакване да чуя неговия разказ. И това, което съм научил от него, е, че в ситуация на несвобода противоположното придобива една много проста материална същност – светлосини джинси – свободата да си различен, която натоварва естетическото и с идеологически смисъл. Преди няколко дни получих още по-конкретен отговор от баща ми, който сподели:


"Бях около 14-годишен и в кукления театър в парка "Заимов" представяха някаква пиратска история, свързана със съкровищата на Силвестър. И там някъде по средата пускат за около две минути един туист на Чекер, на който куклите танцуват. И само заради този туист гледах представлението десет пъти и след него си излизах".


Свободата като двуминутен танц на кукли…


Според проф. Калин Янакиев точно това отнемане на свободата е една от основните характеристики на българския тоталитарен режим. За тези почти 50 години човешкият живот се превръща от основно право на личността (животът съществува като право на този, който го има, на този, който е дарен с живот) в ресурс на държавата. "Мобилизация на всичко на всички", по думите на Калин Янакиев, но какво всъщност означава това?


Означава, че частното, личното пространство на човек изчезва – всичко придобива публичност, тоест принадлежност на Държавата. Човек не разполага със себе си, семейството си, имуществото си. Той и те съществуват на произвола на Държавата. Ето и точните думи на проф. Янакиев:


"Децата не се раждаха на семействата си, макар да се раждаха в семейството; уви, не можеше да се избегне и това – те все пак се раждаха в семейството, но се раждаха, изначално принадлежащи на пионерската организация, комсомолската организация, "Отечествен фронт"; родителите им нямаха свободата да ги дадат или да не ги дадат там – те бяха мобилизиран ресурс от самото си раждане.


Съпрузите и съпругите не принадлежаха изначално и изключително един на друг, а принадлежаха на различни подразделения на трудовия фронт и споделяха само невъзможните за изземване партньорства между мъжа и жената. Неслучайно комунистическата политкоректност никак не обичаше думата "съпруг/съпруга" или "мъж/жена" – мъжът имаше своята "другарка", а жената имаше своя "другар" – и това беше политкоректното изрязяване. Което означава, че те може да са другари, но изначално принадлежат някому другимо".


Факт е, че ние днес не живеем в подобна система. Тогава защо е важно, особено тези от нас, които биографично сме отделени от тази несвобода, да знаем какво и как се е променило в България след 1994-та година? Според Калин Янакиев тази метаморфоза на основите на обществото е нанесла толкова "дълбоки поражения", които се усещат и днес, и от нас и той допълва:


"А пък за да разберем защо в момента някакви неща не ни вървят и някакви хора ни мъчат, ще трябва да се върнем назад и да видим генезиса, превръщането на тяхната тоталитарна в тяхната олигархично-политическо-икономическа власт".


Но аз мисля, че има един много по-важен момент, който не бива да бъде пренебрегван. Не това колко жесток е бил режимът, а това, че светлосините дънки, туистът и "Бийтълс" са били възможни въпреки тази жестокост. Езикът, гласът не е бил заглушен. "Ти си Никой" не се е сбъднало и нашите родители притежават езика, за да ни разказват тези истории на противопоставяне и непрекъснатата борба за запазване на личността. Това трябва да се постараем да разберем – може би необяснимата сила на по-яркото облекло в една сивееща България.


Защо всъщност е толкова важно това? Просто е – най-лесно узнаваш какъв искаш да бъдеш, като постепенно усещаш какво не искаш да станеш. В конкретния случай човек не желае да се примири, че боата и слонът са "шапка", че 2+2=5, въпреки че в тоталитарния режим "шапка" и "5" представляват наложеният отгоре разум. Следователно, отказвайки да признаеш този фалш, "Ти показваш, дори пасивно, някаква дезертиралост от строя, някакво отклоняване от мобилизацията" – напомня ни проф. Калин Янакиев.


Ако ти си против "разумните" така, както разказвачът се е борил цял живот срещу "разума" на възрастните, значи представляваш обратното на разума – лудостта. Това с една дума е и безкрайно краткият и тъжен пътеводител към свободата по времето на комунизма. По думите на Георги Марков:


"Най-глупавото би било да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Най-непростимото би било да се гръмнем. Отговорът е много прост – ние трябва да продължаваме да бъдем точно това, което сме били – луди. Защото това е формата на живот, която най-добре ни приляга, защото ние сме родени за нея и защото е най-висша привилегия на природата – ДА НЕ БЪДЕШ КАТО ТЯХ. И струва ми се, че цялата красота на живота, че, ако щеш, целият му смисъл (нали красотата е смисъл) като че е заложен в лудостта на лудите".


Децата на свободата


А ние от кои сме? Закъде сме ние? Какво да направим ние? Къде са нашите джинси – имаме ли нужда изобщо от тях?

Харесва ли ви тази свобода?

След още няколко подобни въпроса, проф. Янакиев ни отговори:


"Аз не мога да бъда оракул. Могат да се кажат някои неща, като лични мнения, като усилия, които могат утре да бъдат по някакъв начин апострофирани, вътрешно даже апострофирани, някои неща постепенно изплуват, постепенно се виждат".


Отново залагаме на вече празните чаши и многобройните пепелници да запазим общото. Май зададохме грешния въпрос. Кой е езикът? За кого шапка, за кого слон? Кое е разум и кое – лудост? Защо не се разбираме? Според проф. Янакиев има разкъсване на смисъла между нашето и неговото поколение, защото: "Наистина не може да се иска от никого да изпитва горещи чувства към нещо, което не принадлежи към неговия жизнен хоризонт".


Тоест ние, децата на свободата, сме откъснати – от черно-бялата реалност на нашите родители, децата в несвободата. За тях изборът е бил един – "за" или "против" този режим, или примирение с тази несвобода, поклон пред съзнанието, че си част от стадото или не – опит да разпознаеш кой е Джорж и кой е Джон в песента "Таксман" на Бийтълс и да живееш в страх. Уви, не всичко е било дълги коси и туист. Слонът все пак е бил изяден от боата. Но важното е нещо друго – да си различен, лудостта, е вид култура, а от културата идва и езикът. Това различие, тази маргиналост е подкопавала режима до самия му край, защото е отказвала да признае "шапката". По думите на Калин Янакиев:


"Маргиналността беше добродетел; политически добродетел, антикомунистически добродетел. "Искам да бъда маргинален, не искам вашите постове, не искам вашата кариера, не искаме вашето "правилно изкуство", не искам вашите "правилни вкусове", не искам дори подредения семеен живот" – всичко това, което идваше от ’68-ма година нататък, като така наречената "хипария". Нищо от това в днешно време го няма".


Защо го няма? Защото, за разлика от комунизма, посткомунизмът не е основаващ принцип на обществото или движеща сила за неговата промяна. За разлика от комунизма, когато е имало едно малцинство, което се е борило да запази личността си, парадоксално поддържайки различието под похлупака на тоталитаризма, и е имало ясно разединение между "ние" – другарите и другарките, и "тях" – "хипарите" в по-добрия случай и "враговете на народа" в най-лошия, то днес този дуализъм не съществува. Губи се смисълът, защото вече лудостта не е лудост, а просто налудничавост. Няма "ние" и "те", защото не съществуват различните езици да съзрат рисунката на шапката/слона през противоречащи призми. Съществува една пустиня, която по-възрастните от нас успяват да оприличат чрез сравнение с това "какво е било". Това е пост-социализмът или, както сподели художничката на присъстващите в този текст илюстрации: Нещо, което е разрушено от самото начало!


Не е случайно тогава, че няма позитивно определение на нашата свобода и нищо чудно, че Георги Господинов оприличи последните 25 години на хронична, с отделни периоди на рецесия, екзистенциална криза. Няма значение дали виждаме шапка или погълнат от боа слон, защото нищо няма значение в пустинята.


Според Калин Янакиев тук постсоциалистическото поколение играе важна роля:


"Това не означава напълно да скръстим ръце и да кажем: "Абе, край. Нищо не можем да направим". Аз лично имам по-голямо доверие в това, че събуждането на младите хора може да стане не чрез преки политически послания, а чрез достигане до присъщата на младия човек жажда за vita maxima – жажда за максимален живот, жажда за задълбочаване. "Скучно ми е с този глупав делник, който представлява просто избутване на нек’во висше образование и реализация в джунглата на живота. Аз не искам просто това, аз бих искал нещо друго и търся хора, които да ми кажат нещо по-дълбоко, които да ме запалят за нещо по-дълбоко".

Харесва ли ви тази свобода?

Тази свобода е моя и вече мога да я споделя


Какво ли е това "нещо по-дълбоко" – със сигурност не е метафизика или религия. В това съм сигурен. А и защо трябва да е vita maxima точно – не е ли много крайно? Единствената разлика между "нас" и "тях" – поколението на Калин и родителите ни, на "маргиналните" – е, че те са се уповавали на езика на отрицанието. Не искам такъв живот! Не съм съгласен. От нас, тъй като имаме възможността, свободата дори, се изисква повече – да не се примиряваме с нихилизъм. Да напуснем зоната си на комфорт, като направим може би по-трудната заявка за свобода – да кажем какво е тя, къде се намира, как се постига.


Колко правилен е този съвет? Отговорът е: доста. Защото независимо колко ни е калпава демокрацията, колко са нецивилизовани държавниците ни, тук не става дума за политическа свобода – върху това може би нямаме много дума. Става дума за културна свобода.


Хубаво е да си припомним, че големите промени, трайните промени не са основно постижими чрез политически протести и революция. Това, че дадено поколение не притежава жизнения хоризонт да направи съпоставка с миналото не означава, че не желае да узнае предхождащото го с цел да повлияе на настоящето. Бийт поколението в Щатите през ’50-те години се заражда от нежеланието на група писатели от университета Колумбия да се примирят с литературното статукво. От Керуак през Гинсбърг просъществуват Боб Дилан и Бийтълс (иметo The Beatles нарочно е изписано така, за да олицетворява значението на Beat генерацията. Beetle е оригиналната дума.)


Те самостоятелно изменят езикът и значението на своето поколение – Американската мечта спира да означава съвкупност от притежания, кариера, семейство; напротив, мечтата е освобождаване от имущество и богатсво, способност да пътуваш безцелно и да усещаш. Това усещане се пренася и на листа хартия, в книгите и стиховете им – освободени от синтакс, цензура, форма. Тяхното недоволство, нежелание да се примирят със статуквото се превръща в най-великата муза, която докосва и нашето поколение. Кой не е слушал Боб Дилън и чел "По пътя"?


Нашето поколение, даже и да не притежава обща идентичност, притежава споделена биография и спомени. Въпросът е как, по какъв начин и на кого да се опитаме да разкажем за тях? До голяма степен зависи от нас как ще подходим към осмислянето и изговарянето на пост-социализма. Защо не опитаме да извъртим разговора за ‘харесва ли ви тази свобода?’, разбран като несбъднатата мечта на демокрацията и политическата свобода и не кажем "Знаеш ли, да, харесва ми тази свобода", защото тя е моята свобода и вече мога да я споделя. 
 

Харесва ли ви тази свобода?

За създаването на култура, запълваща зеещата дупка на постсоциалистическата реалност, до този момент търсила утеха в носталгия към комунизма и дълбок възрожденски патриотизъм. В този смисъл дълбочината е налице. Защото постепенно би трябвало слоновете да надделеят над шапките и постсоциализмът да придобие смисъл и идентичност не чрез своята връзка с миналото, а чрез своята съвременна огледалност и бъдеща перспектива.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Де късмет повече хора да виждаха слона, а не само шапката ...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Чудесно е,че в България вече не съществува нито една от човеконенавистните диктатури-националсоциализъм,фашизъм и комунизъм.Свободата е усещане,конституцията и законите могат само да е рамкират.Колкото повече хора в една държава усещат свободата,толкова по просперираща ще е и държавата.Но трябва да се знае,че свободата не е даденост,тя трябва да се защитава,както личната,така и обществената.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За съжаление авторът е пропуснал да спомене, рамките на свободата за обикновенните хора, които освен спокойно да псуват властта друга придобивка от свободата нямат. Мизерният човек никога не е бил, и никога няма да бъде свободен, защото изборът му е ограничен от липсата на средства.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Уважавам старанията на автора, но отнасям статията му към категорията "Кажи много,за да не кажеш нищо!".
  Всичко може да се формулира в две изречения. "Свободата" преди 89-та беше тази на овцете в стадото-свободен си да вървиш в него, ако спазваш пътя, по който те води овчарят и неговите песове. "Сигурността" беше тази, която ти осигуряват същият овчар и песовете му, докато те смятат за "бяла" овца от стадото. Критерият за това беше овчето послушание- ако го имаш, можеш да докреташ спокойно до края на овчия си живот! Единственото, което се искаше за това, е да престанеш да бъдеш личност, да се отЛИЧАВАШ отдругите. Просто и ясно-по комунистически!

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Свободата винаги е била необходимост за творческите и мислещи личности особено при деспотични режими като комунизма когато най-остро се чувства липсата и. Но дори и тогава те са намирали начин да бъдат свободни използвайки езоповския език или дори постулатите на марксизма. Проблемът днес е че при липсата на политическа диктатура се създава някаква илюзия че всеки е свободен дори и ако изразява чужди мисли и модели на поведение защото те идвали от страните на победилата свобода и демокрация - САЩ и ЕС.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Димитър Вълчев
  Димитър Вълчев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  да знаем какво и как се е променило в България след 1994-та защо след 1994 .Много думи ,размива се смисъла 4+ от мене.

 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Истинските малки принцове са днешните по- и средно-млади, някъде от 75-80-та година насам. На които в мисленето им Биг Брадър не заема важна/някаква част от мозъка. Защото смяната на чипа, както е казал "поетът", е наложителна.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 794 Весело

  Изключително добри илюстрации!

  За едни благата, за други ла*ната
 13. 13 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#11] от "Mark Twain":

  Благодаря, Марк,
  И ти си ми любимия автор

  За едни благата, за други ла*ната
 14. 14 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Тия интелигентски ребуси вече малко им се наслушахме и начетохме. Няма друг народ който толкова да обича да се жалва и толкова малко да прави за да промени нещата. Единственото реално нещо което направихме през последните години бяха подписите за референдум ама и там не довършихме работата и като че ли пак отпуснахме ръце в безсилие. Гражданското общество трябва да има силите да си отстоява правата не само по площадите и по телевизиите, но и чрез реални граждански и съдебни актове. Ние там сме нула. Два пъти ни въртят един и същи номер с банките, и трети път ще ни го извъртят защото сме мухльовци. Сами ги вкарваме в парламента по порочната пропорционална избирателна система, но продължаваме да си я държим защото трябва да си вкараме нашите депутати. А после се тюхкаме ама си заслужаваме съдбата.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  поредната несвързана боза.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Любопитно

  ЩО Е СВОБОДА И КЪДЕ Е ИМАЛО ПОЧВА

  Навсякъде където е имало почва е имало
  поне малко Живот и Свобода.

  1. В Капиталистически Свят.
  перевод от совецкый язык:

  Свят на демократична конкуренция, стоково парично-стопанство, конвертируема валута, морални, духовни и материални поощрения и наказания, и евентуални лихви.

  2. в Социалистически Лагер.
  опит за превод:

  Безкласово общество, държава и социалистическа политэкономика под Компартийна диктатура,
  изолирани от свободния свят с материализъм, берлински стени, железни завеси, неконвертируема соцлагерна валута и Компартийна подлизура.

  Передовая роля в мире в борби за повече мир

  ссср 1 и 2:

  Союз Совецких Социалистических Рублей

  АТКУАЛНА ТЕМА НА ДЕНЯ
  (злободневна, за съжаление)

  по повод СССР, НДСВ и другари царе (и другарки)

  коментар в Медиапул за днешни актуалности от онзи ден,
  в Жабешки новини:

  regulus 16:31 | 28.10.2014

  Сега се сетихте, че Даниел Вълчев бил човек на Любен Гоцев!!!

  Я четете това - човекът Ви го е написал преди две години, ама кой да чете

  http://www.frognews.bg/news_51463/Noviiat_politik_Daniel_Valchev_INKO_i_drugite_aferi/

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#14:"emil"]порочната пропорционална избирателна система[/quote]плюсирах ти, но с какво друга избирателна система е по-малко порочна?
  избираме хора с пълномощия да решават вместо нас, да се групират както им дойде, да не спазват обещанията си, да са недосегаеми за контрол, да ядат за наша сметка несъобразно с резултатите от "труда" им... това непорочно ли ти се вижда?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#12:"Ivayloto бе"]

  Изключително добри илюстрации! [/quote]
  всъщност, да. Но само ТОЛКОЗ.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#9:"Julian Mall"]Свободата[/quote]
  ех, с кеф най-после и теб ти слагам плюс!
  И едно допълнение: гладният никога не е свободен.
  Ама и ситият не е - принуден е да си пази паницата от гладните.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Чудесно е,че в България вече не съществува нито една от човеконенавистните диктатури-националсоциализъм,фашизъм и комунизъм[/quote]айде бе!
  разходи се по улиците.
  Пък и "законите на пазара" да не би да са човеколюбиви? Една рекламна кампания колко трансплантации би покрила... ама не е изгодно, без реклама няма печалби, пък ония "мързеливци" безпарични да мрат по болниците (когато изобщо сколасат да ги приберат там).

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лудите, лудите, те да са живи и здрави!!!

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#2:"****"]Коментарът беше изтрит[/quote]
  тю, прочетох "КОТАРАКЪТ беше изтрит" и се разстроих...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  ..." сведени до абсурд."...

 24. 24 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  СТранна статия, която отразява напълно БЕЗПЪТИЦАТА на България. Ние сме като едно безгрижно коте, което е гонило пеперудите на поляната. В един момент достига Магистралата и все така безгрижно се опитва да пресече. Резултатът - премазана котка. Така и България - ние просто сме загубили смисъла на това да живеем заедно. ЕДните са с винаги стегнат багаж, готови да "избягат и да се спасят", другите(ромите) ходят по 6 месеца да бачкат в Европа и да пращат пари, умирайки по пътища, без медицинско обслужване и тн, третите(пенисонери) само гледат как да избутат живота и да прогонят децата, а работещите - как да се уредят на държавна служба, откъдето да крадат. Това е България в момента и няма много общо с НИЩО от статията. Авторът разглежда комунизма в негативна светлина, но пропуска да забележи, че БЪлгария преминава през демокрация, от която хората с РАДОСТ се отървават през 1934 година. След това имаме монархия, пронацистки режим, война, ОФ и чак тогава идва Комунизма. Самият режим на Живков е имал широко обществено одобрение. Това е факт! Комунизмът се срива, защото се оказва НЕПРАВИЛЕН като възглед. Сега сме в Републиканска демокрация, коята се ЛЮЛЕЕ сериозно и а-ха всеки момент ще падна в ЕДНОЛИЧЕН режим, който се пропагандира от Атака и ПФ. Свободата ОЗНАЧАВА - Свбодно да избереш каузата, за която се бориш като ОБЩЕСТВО, а не да гониш пеперудите безгрижно, докато те премаже(превземе) някоя кола(империя).

 25. 25 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Теллалов":

  Вие истинският Николай Теллалов сте???

  За едни благата, за други ла*ната
 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз съм скромна. Искам да имам свободата да се нахраня и да не мръзна, както сега. Не искам да имам свободата да избирам дали да ям или да студувам.

 27. 27 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А какво е каузата на България, защо въобще съществуваме на политическата карта - за да крадем Еврофондове(което си е направо национална цел номер1) или да сме трасе на скъпи енергопроекти, от които да крадем(което е цел номер2). Отговорът е въпрос на СВОБОДЕН ДЕБАТ. Моя отговор - България ще намери смисъла си като държава и общество само ако се превърне в МОСТ между Изтока и Запада, между Християнството и Исляма. България следва да се превърне в СУПЕРДЕМОКРАЦИЯ, която да гарантира интересите(по правов ред) на всички страни, които свързва. Затова децата от малки трябва освен български да изучават задължително 1 ЗАПАДЕН ЕЗИК, но също задължително РУСКИ или ТУРСКИ. България никога няма да бъде СВОБОДНА и НЕЗАВИСИМА, ако не намери общ път към Брюксел(и Вашингтон) - Кремъл - Босфора. Ето върху това трябва да се упражнява СВОБОДНИЯ дух на българските интелектуалци - конкретно, ясно, целеполагащо и превръщащо демокарцията в ОБЩЕСТВЕНА КАУЗА на българите. Кауза, която ще ни направи СВОБОДНИ, НЕЗАВИСИМИ и БОГАТИ! Ако Русия беше превзела Босфора и унищожила Турция като Велика сила, България отдавна щеше да си живее безгрижно. Но докато сме ГРАНИЧНА БРАЗДА и ТОЧКА на сблъсък не можем да си позволим нито за момент да принадлежим на ЕДНА ИЛИ ДРУГА Велика сила(идеология). Затова БЪЛГАРИТЕ сме пратили 8 партии в парламента - не защото НЕ ЗНАЕМ КАКВО ИСКАМЕ, а защото ИСКАМЕ ВСИЧКИ ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО И СЪЗИДАТЕЛНО за България. Работа на политиците и интелектуалците е да изработят конкретните параметри и рамки на тази работа!

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  "Няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вярват, че са свободни". (Гьоте)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Наскоро разглеждах снимките на покойните ми баба и дядо. Младостта си прекарват през 50те години в София. На кадрите са останали бригади, строежи, срещи на комсомола, пак бригади..тук-там по някой излет. Сравнявам всичко това мислено с с бийт поколението на Дилън и Керуак.
  Имаме половин век изоставане, приятели. Ще трябва да наваксваме здраво.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дон Кихот":Сега свободата е : " Би си майката ! Не ме занимавай със себе си !"

 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Вярно, но олигархията създава и с голямо постоянство репродуцира усещането за безнадеждна зависимост - хората нп. не вярват, че по почтен начин може да се замогнат (даже не да станат милионери!), да получат висше образование и много други. За това чувството за свобода (пълна!) още липсва, а едновременно хората загубиха усещането за сигурност. Ирония...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Някога провеждаха избори с една бюлетина , една партия и един кандидат. Сега на изборите имаме 300 партии, половината от населението на страната е в листите , а която и бюлетина да пуснеш , пак едни и същи управляват . Къде е изборът , къде е свободата ?
  Но щом основен репер в търсенето на автора е Калин Янакиев , то изводите са ясни. Казал е народът :" Тръгни след бръмбар да те заведе на говно ".

 33. 33 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "nando":

  Тезата не е за пренебрегване, но с една малка забележка - ако Русия беше превзела Босфора, България щеше да е нейна провинция с незамедлителен ефект

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "nando":

  Тези тези, обаче, нямат нищо общо с действителността - особено че Живков имал широка подкрепа това е май някаква научна фантастика, с ударение на "фантастика"

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Не можем да реализираме нормално свободата си защото нямаме вътрешно усещане за такава. Нямаме такова усещане защото нямаме общи национални цели . Гражданското общество се основава именно на усещането за съпричастност и солидарност с проблемите на другите . То е консенсус, най малкото общо кратно на всички интереси на обществото.
  Нашият неуспех се дължи на вътрешната ни настройка , на мирогледа ни , на човешката ни същност.

  klimentm
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#35:"klimentm"]нямаме вътрешно усещане за такава[/quote]
  и откъде да се появи такова, след като В ДЕЙСТВИЯТА СИ не можеш да бъдеш свободен?
  [quote#35:"klimentm"]Гражданското общество[/quote] ох, моля ти се... гражданското общество е нещото, което изпълнява ролята на профсъюзите от соя на КНСБ и Подкрепа (кого подкрепя?) - ДИАЛОГ И СЪТРУДНИЧЕСТВО с държавата.
  И понеже държавата е по-обигран мошеник, "ГО" винаги е вътре в играта.
  С властта не може да се преговаря - или й се подчиняваш (и не си свободен), или се бунтуваш (и рискуваш всичко за този момент свобода).

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#34:"qvb21311044"]Живков имал широка подкрепа[/quote]
  имаше. Подкрепата на МВР, МНО, ДС - и ордите доносници.
  Друга социална база авторитарните режими не могат да си осигурят.
  Щото нормална социална база се прави с ДОХОДИ - но контролирани от държавата доходи. Иначе, ако хората сами се оправят, а държавата не им пречи, за какво им е държава с габаритите на авторитарната?(за какво им е ИЗОБЩО?)
  Ето, в Швейцария, разправят, нямало професионални политици, минимум бюрокрация. И затова тамошната система ИМА база, има подкрепа, всеки държи оръжие у дома, готов да защитава страната си и начина си на живот, без да го мобилизират, без да го "окуражават" с жандармски картечници зад гърба.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#31:"qvb21311044"]хората нп. не вярват, че по почтен начин може да се замогнат[/quote]а може ли? и колко често спрямо "непочтените"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#27] от "nando":

  трогателна мечта. Не искам да ти я развалям със заяждане. Допреди 10-тина години моята беше почти същата...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#25:"Ivayloto бе"]Вие истинският Николай Теллалов сте??? [/quote]
  погледнах в огледалото... питах жена ми... и да има някакво съмнение, то е нищожно.
  Аз съм.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Теллалов":

  Ами те даже не опитват и в това виждам част от проблема. Залага се, че не и толкова.. Ами така никога няма да стане възможно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#3:"****"]призиви към насилие по адрес на конкретни лица[/quote] хумор
  те я свободата - да не можеш да теглиш една майна примерно по адрес на Пеевски и да му пожелаеш лека пръст!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#41:"qvb21311044"]част от проблема[/quote]
  ако не и целият проблем...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Теллалов":

  Харесвам дракончето

  лек ден и извинявам се за отклонението

  За едни благата, за други ла*ната
 45. 45 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":

  Ами то доста от тези неща се възпитават, някой да го прави днес? Нещо не забелязвам. Нобелова награда за този политик, който успее да ни обедини и да ни накара да се почувстваме пак хора.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  Спаси се в ССР

  Get back to СС2!

  В Тюрмата на народите
  на Достоевски... Ленин...
  На Жириновски... Путин...

  Велики умове.

  На заден ход с "Атака",
  с вокзал и чемодан,
  напускайте батака!

  До коментар [#27] от "nando":

  А какво е каузата на България, защо въобще съществуваме на политическата карта...

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ivayloto бе":

  благодаря, всичко хубаво и на теб.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Плах и несполучлив опит.
  Автора трябва МНОГО да прочете преди да пише и не е лошо да отбягва да дава мнение по теми когато няма личен опит.
  Все едно някой да напише пътепис за Америка, само след прочитане на Алековият.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#45:"qvb21311044"]Нобелова награда за този политик, който успее да ни обедини и да ни накара да се почувстваме пак хора. [/quote]ох... НИКОЙ политик не може да направи това.
  То си е наша работа - да се ПОЧУВСТВАМЕ. Като за начало.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Малкият принц", Алиса в света на чудесата, Пътешествията на Гъливер са философски книги. Трудни са за разбиране.
  Лошото е че автора на тази статия не е разбрал "Малкият принц".
  Не е боа погълнала слон, не е и шапка. Идеята е съвсем друга. Жалко че автора не я е схванал и по този начин потвърждава проблемите в България.
  През 1943г Екзюпери пише: С векове човечеството слиза по огромна стълба, чийто връх е скрит в облаците, а най-ниските стъпала се губят в низините. Ние бихме могли да се изкачваме по стълбата, но вместо това предпочитаме да слизаме. Духовният упадък е ужасно нещо. Има само един изход и той е да се съживи в хората някакво чувство на духовен смисъл.
  Именно затова "Малкият принц" се окачествява като философия за деца, въпреки че е трудна за разбиране и от много възрастни.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#49] от "Николай Теллалов":Но може да направи обратното.
  В края на 1989 година почувствах промяната по настроението на хората . Станаха приветливи , любезни . Всички чакаха нещо хубаво. Бях доста активен в БСДП, която тогава беше в СДС. На първите избори през 90-та бях застъпник на опозицията при гласуването в посолството. В края на януари 1990 заминах на работа в чужбина по специалността си. Когато се върнах след 3 години , България вече я бяха подменили. Такава , каквато е сега. С усилията на некадърниците от СДС. Те съсипаха страната. Комунистите ги познавам отдавна и от тях нищо свестно не съм очаквал. За съжаление водачите на дясното се оказаха прости , некомпетентни , подмазвачи на Запада и алчни за пари . Резулатът го виждаме.

 52. 52 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#51:"ahasver"]За съжаление водачите на дясното се оказаха прости [/quote]
  Не е така. Това бе добре обмислен и предварително пресметнат ход.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#53] от "Белият Негър":Не , това , което виждаш го направихме след тях.

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Любопитно
 56. 56 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Спомням си един приятел ми разказваше, че след промените като дошли хора да предлагат на майка му да се включи в кабеларката, тя ги попитала "Ама това задължително ли е?"

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  ''... най-лесно узнаваш какъв искаш да бъдеш, като постепенно усещаш какво не искаш да станеш. ''
  А българите за съжаление през тези години не разбраха какви искат да бъдат и станаха,каквито станаха.Да се влачат на опашката и да изкарват все някой друг виновен.

 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#51] от "ahasver":

  да, и аз помня това въодушевление.
  (лека му пръст на Дертлиев, поне той не се оказа ченге)
  Само че ПЛАНОВЕТЕ за "прехода" не предвиждаха справедливост. А подялба на плячката - наличната промишленост, инфраструктура, сгради, земя, финансови активи, институции, всичко. И то не "за всеки по равно" - а само за ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА (ранжирани в групи с намаляващ дял).
  Останалите се юрнаха да се състезават да ограбят ближния си (скандалите за върнатите "дядови ниви" се точат и до днес - между РОДНИНИ).
  Две в едно: преразпределение на собствеността + типична контрареволюция "разделяй и владей".

  и, не че ТУК ме пита някой, ама като нагъл и БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, както любезно информират форумната общественост някои ГРАЖДАНИ, ще си кажа какво трябваше да се случи (но не стана поради липса на организирана идейна сила да го изкаже и увлече народа):
  1) ТКЗС - стават свободни кооперации на участниците си, без никакви задължения и подчинение на "горни инстанции"; поощряване на възникване на кооперативни федерации в селското стопанство и обработващата продукцията им промишлени предприятия;
  2) промишлените предприятия - под прякото управление на работническите съвети; образуване на промишлени федерации; координационни комитети и статистическа служба за връзка между производството и крайните потребители;
  3) местната власт - във формат на граждански комитети, подотчетни на общи събрания на жителите, занимават се с комуналните въпроси, с надзор над промишлените обекти на тяхна територия, с организиране на потребителски кооперации с гореща връзка с производителите на потребителски стоки;
  4) разоръжаване на милицията (1989), армията, ДС, всякакви подобни структури; организиране на швейцарски тип ВСЕОБЩО ОПЪЛЧЕНИЕ (участие според индивидуалните възможности - кой ще носи пушка, кой ще гледа екраните на радарите примерно), което отговаря за реагиране при бедствия и аварии, опазване на реда, отбрана от външен агресор по методите на безмилостна партизанска война; местни щабове на опълчението, обединени в командно-оперативна федерация, като всеки щаб е подотчетен на местното общо събрание; изборни командири във всяко подразделение, редовни тренировки както за военни операции, така и за евакуации, справяне с бедствия и др. подобни; щабовете като потребители поръчват на промишлеността нужното оборудване, вкл индивидуалните екипировки и оръжия.
  5) БИ МОГЛО да се остави Народното събрание, но със следния режим на работа: всички сдружения "отдолу" (комунални, производствени, потребителски, "по интереси" формулират дневен ред, а после избират специалисти и просто уважавани хора да работят по този дневен ред съгласно заръките на избирателите си. крайния продукт от такава сесия на НС са ПЛАНОВЕ за действие. Тези планове влизат в сила след одобрение по места. НС се разпуска до следващата сесия - с нов дневен ред и нови избраници да умуват над поставените пред тях проблеми и задачи.
  Правителство, естествено, няма. Съществуват Координационни съвети (подобни на описаното "НС" - каквито са нужни за нормалното производство на блага, за разпределението им с оглед на индивидуалните потребности (заявени от всеки гражданин лично), за регионални и други по-мащабни от общинските проекти.
  Цялата тази система работи извън рамките на парично-стоковите отношения.
  Съдилища също няма, не и постоянни. Ако има спор, ако има деяние, окачествено като престъпление - доброволци с помощта на криминологични лаборатории разследват случая, изнасят данните пред събранието на местните жители, засегнати от деянието, те ако искат да гласуват има ли вина и какво заслужава, или да си изберат арбитри - и да решават случая. Със стремеж не толкова непременно да накажа виновните, колкото да АНАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ ФАКТИ, така че занапред да отстранят причините за белята, да не се повтаря.

  Ето такова НЕЩО би било едно добро начало за развитие на обществото, за внедряване на постиженията на науката и техниката без мудности, за спокоен живот и за възпитаване на "съзнателност" чрез практика да се държим свободно.
  Системата позволява да се решават проблемите преди те да се усучат на гордиеви възли, както и да не позволява на тесни групировки да извличат изгода от тези проблеми.

  То такъв или подобен модел някой ден ще се стигне, въпросът дали ще е по трудния или по още по-трудния начин.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Чудесно е наистина в България сега...

  freedom is another word for nothing else to lose
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  С 25 годишно закъснение,
  налучкахте посоката в духа на пролетарския интернационализъм... но твърде късно.

  Как да останат (бяха останали) ТКЗС свободни,
  при положение че експлоатирали експроприирана частна собственост, а върху отрудените им гърбове лежала партийна номенклатура??

  Бош лаф е и втората мярка която предлагате.
  Точна е за друга епоха 1848... 1917... 1944... 1989,
  мирогледайки научно ком антикапиталистически,
  но за след епохалните Промени е ретроградна и ативистична.

  Как така собствеността и управлението на Общонародна държавна промишленост да бъдат хвърлени в ръцете на проста пролетарска не... но все пак работна класа??

  За такъв вид щатни бройки Партията е отгледала ешелон от елитни мъниджъри.

  Ако Тя ги бе изпуснала у дерето, още щяха да са там - с Промишлеността и всички ТКЗС.

  пп
  Какви ТКЗ?? Това е конецпт от Начално партийно натрупване на земеделски капитал.
  ...
  ...
  АПК: Аграрно промишлени комплекси
  НИМ: Нови икономически механизми
  ...

  През 1989 това бъдеще бе вече Реалност!

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  1) ТКЗС - стават свободни кооперации на участниците си,
  без никакви задължения и подчинение на "горни инстанции"; поощряване на възникване на кооперативни федерации в селското стопанство и обработващата продукцията им промишлени предприятия;

  2) промишлените предприятия - под прякото управление на работническите съвети; образуване на промишлени федерации; координационни комитети и статистическа служба за връзка между производството и крайните потребители;

 61. 61 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  В САЩ армията има правото да те арестува и задържи неограничено дълго без обвинение и съд. Законът, който го позволява, е NDAA (National Defense Authorization Act).

  Какво точно имаш предвид като казваш, че свободата и демокрацията са победели в САЩ?

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#60:"dnevnikar"]Как да останат (бяха останали) ТКЗС свободни,
  при положение че експлоатирали експроприирана частна собственост, а върху отрудените им гърбове лежала партийна номенклатура??
  [/quote]
  е нали за това е приказката - махаме номенклатурата; а билата някога частната собственост остава кооперативна.
  Като я "върнаха" по-добре ли стана? пустееше, роднини се караха до убийства, вземаха им я с лъжа...

  [quote#60:"dnevnikar"]Точна е за друга епоха 1848... 1917... 1944... 1989[/quote] нали баш за 1989 пиша.
  Днес програмата трябва да е друга, естествено.  [quote#60:"dnevnikar"]Как така собствеността и управлението на Общонародна държавна промишленост да бъдат хвърлени в ръцете на проста пролетарска не... но все пак работна класа?? [/quote]ами ей така.
  Анархосиндикализъм се нарича. Работело е и още работи.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Теллалов":

  Човечеството умува около общественото устройство много дълго време , използвани са много различни начини на такова . Демокрацията може да не е най съвършен начин на управление но за сега нямаме по добър метод.
  Карл Попър в труда си " Отвореното общество и неговите врагове" казва че въпроса днес е не "Кой управлява" а " Какво да направим за да изгоним тези които не управляват добре"
  Държавата никога не може да бъде "добра " или "идеална"
  Прогреса се състои в развитието и непрестанното осъвършенставане на общественото устройство .

  klimentm
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#61:"JPJ"]В САЩ армията има правото да те арестува и задържи[/quote]
  мисля, че в САЩ има около 40 различни правителствени агенции, които са въоръжени и упълномощени да задържат, разследват, преследват, застрелват при бягство... ние знаем само за ЦРУ, ФБР и ония за контрол на оръжията и наркотиците. Ама има и ОЩЕ.

  така държавата балансира срещу наличието у гражданите на оръжие (но пак не танкове и хеликоптери, с каквито разполагат държавните служби!), което е гарантирано от конституцията им (защото тя е писана тогава, когато гражданите и без това са въоръжени), но като гледаш примерно 5 американски филма, в 4 от тях ще срещнеш внушения за ОТКАЗ да притежаваш оръжие... и така оставаш на милостта на бандитите и на полицията плюс останалите пълномощни агенции. Да правят с теб каквото щат, когато са сигурни, че ще им се размине (по-добри адвокати, извънредни закони, покриване на следите от колеги).

  Балансът на силите и възможностите между населението и представителите на властта отдавна е нарушено - с грамаден превес в полза на държавната машина. И претенциите на слабите граждани да контролират силната държава е просто смешен... но държава обича да подхранва такива лозунги - повече илюзии в главите на гражданите са й полезни.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#63:"klimentm"]Демокрацията може да не е най съвършен начин на управление но за сега нямаме по добър метод. [/quote]моля те, не повтаряй тази демагогема
  Чърчил прекрасно е знаел, че лъже, докато я е изричал.
  Пряката демокрация в Швейцария е пример, че ИМАМЕ по-добър метод. Но има и още по-добри.
  ДА, човечеството много е умувало и пробвало. Само че не всички проби са били ОСТАВЕНИ ДА ДАДАТ РЕЗУЛТАТ. Смазвани са в зародиш. И то на фона на приказки за "честна конкуренция".

  [quote#63:"klimentm"]Прогреса се състои в развитието и непрестанното осъвършенставане на общественото устройство . [/quote]златни думи. Ами защо тогава сегашната система ПРЕЧИ на развитието и усъвършенстването? Защо осуетява социалните експерименти?
  Защо ЗНАЕ, че ще позволи появата на конкуренти, от които ще изгуби.
  А това, понеже цитираш Попър, не е научен подход. Практиката показва коя теория е вярна.
  Но когато не позволяваш, пречиш на някаква практика да се случи, тогава е несъстоятелно да се говори, че базовата теория на тази практика е "утопична".
  Въпреки това, експерименти е имало - и резултатите от тях, преди да бъдат насила смазани, позволяват да се съди, че сегашното ИМА алтернативи.
  Тъкмо този обобщен опит от доброволните човешки практики стои в идеята на пряката демокрация + солидарната икономика (накратко - анархизъм).

  Само недей да казваш, че промените трябва да стават "в рамките на закона", защото законите баш за това ги пишат - за да застопорят всякакви промени, дори най-невинните
  (имаше инициатива родители да си гледат децата заедно, заради липса на детски градини - последваха заплахи от санкции и приканване към регистрация и спазване на НОРМАТИВИ - и това е най-мекият пример)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пред общото фото на ББорисов, ЛМестан и ЖДол днес,
  просто се катурнах под тежестта на своята "свободност"...

 67. 67 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#63] от "klimentm":
  "Прогреса се състои в развитието и непрестанното усъвършенстване на общественото устройство ."

  Тази твоя фраза е ключова за битката, която водим
  срещу статуквото в общия ни живот, Колега -
  то трябваше да бъде променено ...
  На път сме, днес и за дълго - да загубим тази битка ...


 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Теллалов":

  Знаеш ли аз съм оптимистично настроен за бъдещето на човечеството. Прогреса все пак е факт, заплатен е с много висока цена, но днес хората общо взето живеят по добре от вчера.
  "Варварите идват " е много стар възглас , но слава богу цивилизацията е оцеляла. Трябва много здрав разум и търпение , мисля все пак че човечеството ще има изумително бъдеще.

  klimentm
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  [quote#68:"klimentm"]аз съм оптимистично настроен за бъдещето на човечеството[/quote]
  опитвам се и аз да бъда

  [quote#68:"klimentm"]хората общо взето живеят по добре от вчера.[/quote]
  НЯКОИ хора - да.

  [quote#68:"klimentm"]"Варварите идват " е много стар възглас , но слава богу цивилизацията е оцеляла.[/quote]
  в нашата епоха има неща, които никога преди не ги е имало

  [quote#68:"klimentm"]мисля все пак че човечеството ще има изумително бъдеще[/quote]
  дано

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  До коментар [#67] от "dimko":

  Уви приятелю мисля че си прав!

  klimentm
 71. 71 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  "Чудесно е,че в България вече не съществува нито една от човеконенавистните диктатури-националсоциализъм,фашизъм и комунизъм."

  Има нова форма на диктатура - тази на ДС-Мутрите, която не е толкова видима с просто око ...
  Но съм съгласен, че трябва да се борим за нашето достойнство и свобода с всички средства срещу тези гадове наричащи себе си незнайно защо българи. Ако не го правим просто не трябва да наричаме себе си хора.

 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Има една поговорка: вкус другар няма. Бих перефразирала: език другар няма. Всеки човек има свой светоглед и изразни средства. Никога не е разбра и приет на 100%. Винаги има нещо зле разбрано, или не разбрано. Винаги има приемане и неприемане, но никога на 100%. Аз съм маняк - читател. Не помня имена на автори и четива, но помня съдържанието и посланията. Пречупвам ги през моя светоглед и споделям моите послания. Почти всички активни хора го правят! Много светогледи и изразни средства! Често - сблъсък между тях. Не чета предговори! Не искам никой да ми обяснява идеята и посланията на автора. Всеки читател, зрител, слушател трябва сам да си направи своите изводи. Сам да пречупи информацията през себе си!

  goblenka
 73. 73 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 675 Неутрално
 74. 74 Профил на Мариана Димитрова
  Мариана Димитрова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Какво ли е това "нещо по-дълбоко" – със сигурност не е метафизика или религия. В това съм сигурен." Авторе, авторе... Бог е създал човека свободен и отговорен. Свободата ни е в нашия избор дали да станем по благодат това, което е Бог по природа или не.

 75. 75 Профил на diana
  diana
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Авторът, за да разбере какво е било преди 1989 гр трябва да почете повече, да има търпение да изслуша разкази на хора, които в момента за на 40 година (няма нужда да са по-възрастни) и да научи за "изобилието" по магазините, за "възможността" да ходиш където искаш по света и да говориш каквото искаш и т.н.

 76. 76 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Харесва ли ви тази свобода?
  А на Вас? -има свобода слободия анархия и революция -няма дифиниция за свобода но има дифиниция за система и точният въпрос е Харесва ли ви тази свобода в тази система

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":Е , ти развиваш някакъв утопичен социализъм. За ТКЗС си прав , но нататък... Швейцария има действаща армия. Разликата е ,че запасняците се поддържат в готовност. В Югославия опитаха някакво работническо самоуправление на фабриките и ги изядоха . Всичко се насочи към големи заплати. Уволниха администрация , много от специалистите , никакви ремонти и подобрения. Другото също е държава-самоделка.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#77] от "ahasver":

  първо тази "утопия" е работела, при това не лошо - в Испания; ефект: посред гражданска война няма глад, иначе обичаен спътник на всяка гражданска война;
  второ, всичко някога е било "утопия" (нещо несъществуващо, но не невъзможно, какъвто е смисълът на думата);
  трето, син на мои сродници, от съвсем малък живее в Швейцария; последно се видяхме през 2001-а, говори български малко смешно; сега е подполковник в армията; иначе работи в малко предприятие за изработка на измервателни уреди като майстор на цех, семейството му (жена, бащата на жена му, един син, три дъщери, един племенник на починалата му сестра) държи малка ферма (със смях ме увери, че кравите му не са лилави) и хотелче към нея. По негови думи армията им си е баш териториална отбрана с малък професионално-преподавателски корпус. Една част от запасняците винаги се оказва на "сборове", както и част от новобранците. Ако това значи "действаща", съгласен съм. За съжаление от 2007-а той не е добре със здравето и не общуваме вече.
  В Югослвия "самоуправлението" не беше пълно, беше под партиен контрол. Пък и не е естествено между самоуправляващи се предприятия да съществуват пазарни отношения, иска си солидарна икономика, също както пряката демокрация вирее без деформации при федералистична структура.
  Всеки метод има своя област на приложение, където работи оптимално.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#63:"klimentm"]Прогреса се състои в развитието и непрестанното осъвършенставане на общественото устройство .[/quote]

  [quote#67:"dimko"]Тази твоя фраза е ключова за битката, която водим
  срещу статуквото в общия ни живот, Колега -
  то трябваше да бъде променено ...
  На път сме, днес и за дълго - да загубим тази битка ... [/quote]
  Привет приятели. Тези разменени реплики помежду Ви, според мен изчерпват цялата дискусия. Не би могло да се обобщи по- пълно и по-вярно. Поздраления и за двама Ви.

  Stupid people make me sick
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK