Парламентарен омлет

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов"Дневник" препечатва анализа от портала "Култура"


Три седмици преговори, без решение по уравнението за властта.


Извиненията са добре известни. Избирателите задали на политиците толкова трудна, почти невъзможна задача, че, видите ли, сега политиците се чудели и маели как да я решат, смирявали се, тепърва се учели да водят такива преговори, (пре)откривали правилата на политическия консенсус.
Урокът по смирение е нужен. Не сме забравили онова въплъщение на политическата арогантност, известно още като "кабинета Орешарски", извело на улицата будните граждани и споминало се ведно с рухването на подкрепяната от него финансова пирамида КТБ. Не сме забравили и "#Кой?", нито полицейските заграждения, нито лигаво-лицемерните прегръдки между Станишев и Местан на "Орлов мост", скрепени с унизителното извозване на поробени човешки маси от цялата страна. БСП вече плаща с лихвите това си политическо безумие.


На ДПС това предстои, колкото и движението да възприема себе си като монолитно и непоклатимо. На този свят няма чак толкова тотал(итар)но устойчиви политически конструкции и рухването преди четвърт век на Берлинската стена е най-добрият урок за това. ДПС са политическият прокажен в новото 43-о Народно събрание. С "Кой?" на първия ред, гарниран с познатите ни политически менипеи на г-н Местан, нищо не се променя. ДПС няма друг вариант за оцеляване, освен да окаже явна или скрита политическа подкрепа на бъдещо "правителство на малцинството", но това не ги смъква от "позорния стълб". От новия политически консенсус, колкото и крехък да е той, зависи българската политика да не извърши "връщане в Сарая". Това е


най-големият и общ урок по политическо смирение


Що се отнася до ГЕРБ, там също не са забравени редица неща. Днес Бойко Борисов търси и говори за диалог, ала се помнят времената, в които безогледно газеше политическите си противници и опоненти "като гнили тикви на бостан" (май това беше метафората). Така че също е редно да има смирение.


Има ли смирение при нови парламентарни формации като Реформаторския блок и Патриотичния фронт е не по-малко важен въпрос.


От лятото насам видяхме поредица от взаимоизключващи се стъпки в РБ, които, ако бяха танц, отдавна щяха да са стоварили извършилия ги с лице към земята.


Реформаторите, по стара синя традиция, продължават да смесват реформите с персоналии.


Вярно, този път не чухме какво Кънев мисли за Кунева или Кунева за Кънев. За сметка на това нееднократно чухме какво Р. К. мисли за Б. Б. и как лично ще прогони него (съответно и ГЕРБ) от властта. Добре. Един политик е в правото си да заема обяснимо категорична позиция, но само с ясното съзнание, че след изборите ще удържи думата си.


Сега чуваме друго  – че реформите, а не персоналиите били от значение. Онова за Б.Б. си било за тогава, поради липса на политически опит. Шегичка. Трик (според Божидар Лукарски).


Добре. След което Радан Кънев знаково се "въздържа" при избора на председател на парламента, заемайки позицията, която Велизар Енчев играе в Патриотичния фронт.


Съпоставка, предполагаща размисъл.


А и не само тя.


Може ли някой от лидерите на РБ внятно да обясни – да оставим встрани отношенията с ГЕРБ, тази "ахилесова пета" на старата десница –


защо направиха толкова остър завой


и заявиха, че не си представят формулата на бъдещото правителство без коалиционния подпис на ПФ под нея?


В политически ситуации като днешната далеч по-реалистично е да има тематични коалиции по конкретната програма на бъдещото правителство (КТБ, енергетиката, здравеопазването), и то не във вариантите, угодни на Сарая.


С какво обаче другите позиции на "патриотите" – за настаняването на ракети "земя-земя" по южните ни граници, за държавен изпит по български на шестгодишни деца и полагането на "общественополезен труд" на родителите им, да не говорим за създаването на "етнически резервати" – толкова грабнаха реформаторските сърца?


Нали тъкмо РБ доскоро тръбеше, че никога няма да допусне ксенофобия и няма да легитимира агенти на бившата ДС? Защо тогава се натискат да подпишат документ, под който ще лежи подобен подпис – на един от съпредседателите на ПФ?


Пак ли "шегичка" с избирателите? С ЕНП, че и с новата Европейска комисия, на която явно се изправят косите при мисълта, че България тръгва към коалиция "тип Орбан"?


Разпадът на българските институции и тяхното корумпиране е повече от болезнен проблем, ала е безумие да се мисли, че клептокрацията, поддържана от ДПС, може да се пребори с черешови топчета, задължителна казарма или въвеждане на утринна гимнастика в училищата. Пропускам останалото, за него просто не ми се мисли. Но вече си представяме как еврофондовете ще си останат замразени, а икономиката ще продължи да агонизира.


Ако стигнем дотук,


напразни са били жертвите през изминалите 25 години и изобщо не заслужаваме свободата си


Крехко нещо е легитимното управление, затова Монтескьо сравнява парламентарната власт със съхраняването на яйце в кошничка. Всеки миг яйцето може да се счупи и се започва наново.


За да приземим метафората до българските й измерения, може да се каже, че в 43-ото НС имаме осем яйца в осем парламентарни кошнички. Много или малко е това – оставяме го на личната преценка на 50-те % гласували избиратели.


Отсега например е ясно, че парламентът не може да функционира с осем заместник-председатели (по архитектурни съображения), затова по всяка вероятност половината от тях ще работят в четни, а другата половина – в нечетни дни.


Няма как тези осем яйца да не влязат в леко (или по-силно) съприкосновение. Което е предпоставка или да бъдат изхвърлени на бунището (нови избори), или пък след отделяне на запъртъците да се стигне до приготвянето на омлет, който да захранва изпълнителната власт в срок от една, максимум две години (трудно можем да си представим по-голям срок на годност).


Кое обаче предвещава, че ДПС (с 1/6 от гласовете в парламента) е обречено да продължи да "разпределя порциите" във всяко, включително и в това, все още неочертало се на хоризонта управление?


Нищо.


Освен непонятната ни убеденост във всеобщата българска гламавост


Вече 25 години разиграваме тази комедия с претенцията, че решаваме реални проблеми, докато всъщност се натрупват все нови и нови лъжи, а тъкмо най-лошите и съсипващи лъжи са зле поставените проблеми.


И не можем да въведем ред в сметките си, не защото числата не го позволяват: 1/6 от гласовете в парламента, дори 1/4 e пренебрежимо малко, ако само върху тях се крепи деградирането и обезсилването на българските институции.


Проблемът става нерешим, ако операцията по търсеното решение следва духа на отдавна отречени принципи, довели до трайната деградация на българското общество.


В момента, макар и трудно, се търси демократичен консенсус.


Въз основа на него може да се сформира дясноцентристко правителство на малцинството, което би могло да получи по-широка подкрепа, защото никоя партия – а и страната като цяло – няма интерес от нови избори.


Съгласието е трудно нещо. Виждаме как и най-наперените политически лидери са принудени да стискат зъби, с риск да счупят някой кътник.


Такива са правилата на демокрацията.


Другата възможност е тоталитарен мир, в който съгласието е предрешено, но пък свободата си е отишла.


И тогава ще изгубим дори малкото, дето ни е останало днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Бойко Борисов:
  Чудя се кой има полза да твърди, че след като три седмици водим преговори, за да съставим правителство, изрично игнорирайки ДПС, влизаме в задкулисие?! Питам реторично - защо тогава харчим толкова време и нерви, като никой не ни забранява да направим такава коалиция?! Напомням, че изрично сме заявили и сме взели решение да не правим коалиция с ДПС, а ако бъдещо правителство бъде подкрепено само от ДПС, да върнем мандата. Явно това е новата опорна точка, този път на един друг кръг, който също разполага с огромна медийна мощ. Преди изказването, на иначе уважавания от мен г-н Симеонов, с когото сме имали честен и открит диалог, от парламентарната трибуна аз обявих коалиционната формула между ГЕРБ, РБ и ПФ. Едно е да говориш в предизборна кампания, но друго от трибуната на българския парламент пред целия дипломатически корпус да заявиш позиции, които са неприемливи за евроатлантическата общност. Искам хората, които ми гласуваха доверие, да знаят, че като диалогичен човек настоявах пред г-н Жозеф Дол днес да направим среща и с ПФ, но след като основното перо в бюджета на държавата са европейските фондове и солидарност, естествено е, че трябва да се съобразяваме с европейските ни партньори. Надявам се в следващите дни да намерим необходимото съгласие.

 3. 3 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Парламентарен омлет, но с вкус на турски котлет (ДПС).

 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Значи се очертава омлет от бъркани яйца ,да му мислят тези които обичат омлет от яйца на очи !

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Тюрлюгювеч, или най точно кьопоолу е определението което баш приляга на ставащото!

  klimentm
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1388 Весело

  Първо трябва да има съгласие, че държавните институции са една прогнила кочина, която трябва да се прави наново, а не всяко едно прасе да си навира зурлата в нея и да чака някой да му сипе в копанята порция власт...

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  При положение,че ГЕРБ,заедно с ДПС, имат мнозинство и от вчера го демонстрират,каква ще е ролята на РБ.Представете си ,в какво положение ще са реформаторите,когато тайната коалиция ГЕРБ-ДПС започнат да си прокарват закони и правила.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  Предлагам лидерите на партии да си стискат зъбите дори да ги счупят, но да съставят правителство БЕЗ сарайте и избраните от 1/6 % от избирателите.

 9. 9 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  Другарко изпълнявате ли опорната точка на Драгалевската лаборатория?

  ''В момента, макар и трудно, се търси демократичен консенсус.
  Въз основа на него може да се сформира дясноцентристко правителство на малцинството, което би могло да получи по-широка подкрепа, защото никоя партия – а и страната като цяло – няма интерес от нови избори''.

  Та, какви са плановете на Иван Костов?

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Поредното нищоказване. ДПС са 1/4 ,но раздават порциите и никой не иска да остане на сухо.Само ние сме „на сухо“.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2867 Весело

  До коментар [#9] от "Wornoxmaniak":

  Костов е всемогъщ!

 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Защо обвинявате РБ за грешките на ГЕРБ - РБ ли накара представителите на ГЕРБ в бюджетната комисия да одобрят един куп глупости, включително проекто-закона на Пеевски?
  Та лидерите на РБ дори не са коментирали официално събитията от вчера все още!!!
  п.с. За да ви спестя време за писане и да не се отклонявате от темата искам да поясня че задавам въпроса като гласоподавател на ГЕРБ на последните избори!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много ги търпи Бойко и затова му се качиха на главата.
  Отдавна трябваше да им даде пътя. Реформаторите изпълняват заканите си - не само да извиват пръсти и да чупят ръце, но не за реформи, а за постове е целия театър.

  В България властва беззаконието!
 14. 14 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 418 Весело

  То е ясно, че реформаторите са същите популисти като Атака, ПФ и ББЦ. Ако някой е очаквал от тях нещо повече, горкия той..

  Но с такъв интелектуален потенциал на електората - толкова! Псевдо интелигенцията е много вреслива, но дали е толкова безумно наивна, или друго.. Не знам!

  Не държавата прави хората, а хората правят държавата!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 15. 15 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Задават се въпроси за идеите на ПФ. А не се отговаря защо възникват такива коалиции и партии. Прекалено много философии, без реално обяснение на истинските причини.
  Естествено като противодействие на Корпорацията ''Доган Пеевски и Сие". В природата всяко действие, поражда противодействие, равно по сила. Не може да се очаква българите да търпят и да свеждат глави пред мафиотската политика на Корпорацията.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 16. 16 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "напразни са били жертвите през изминалите 25 години и изобщо не заслужаваме свободата си"

  та ние свобода нямаме! Вътрешна ли свобода видяхте или външана? Стига глупости! Глобалната политика се диктува от вън. Така било поне от 44 насам. Идват от Европа и казват тоз и тоз няма да управялва - буквално това стана тези дни....

  но да, може би напразно много хора вярваха и бяха излъгани. "Гората е запалена" и няма кой да я изгаси. Само някой неочакван порой от горе...

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Само че ГЕРБ много бързо (и глупаво) тръгнаха по пътя на БСП, и започнаха неформално коалиране с ДПС.
  Уж в името на спасяването на държавата, в името на спасяването на банката, в името на спасяването на вложителите. Особено добре си пролича по подкрепата на идиотския законопроект, който мина през комисията.
  Бойко интересно как не е разбрал, че на хората вече им писна от такива изпълнения, да стане другия път да има по-малко гласове от ДПС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Кунева и Кънев - едно котило!
  Няма да е Б.Б. виновен, ами дребнавите сметчици на РБ.
  Но народът ни е ниско интелигентен и много-много не ги вижда тези неща.

 19. 19 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#12] от "NicK":

  Ти разбра ли изобщо за какво са гласували, опита ли се да помислиш? Или и на теб трябва да ти обяснявам?

  Между другото ако ти си си гласувал за ГЕРБ, аз съм космонавт.

 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Бойко сбърка много. Това вчера с Дол е възможно само в нашата родина. Да се сърди на себе си...Показа колко е силен...

 21. 21 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wornoxmaniak":
  Пак е имало copy and paste. Герберони, герберони. Вижте как Пеевските медии ви боготворят, а плюят по РБ и ще ви стане ясно всичко.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 22. 22 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Неутрално

  От статията виждаме как дори и умни хора започват да се хващат на уловките на "охранителя" и плювниет по РБ.
  Преди да потърсим възможната развръзка от "преговорите" е нужно да видим с какви цели и намерения влзат в разговорите за правителство различните страни.

  РБ - твърдо за реформи и разрушаване на модела на "корпорацията ДС (с "п" в средата). Дърпат се насам-натам, но всички там искат точно това!

  ГЕРБ ("охранителя" - намиране на лицеприатен начин да се прегърне с другите комунистически клонинги, без да нарушават по никакъв начин "рахата" на ДС (с "п" в средата). Основните насоки на "европейското" "развитие" са : Русия (както искат Атака, АБВ, БКП), Южен пАток (както искат Атака, АБВ, БКП И ДС), спасяваме КТБ ( както иска ДС), никакви и най-вече съдебни реформи ( акто искат ВСИЧКИ комунисти).

  ПФ - облажване от властта, без реално поемане на отговорност и "пзлатяване на прусчетата". Не желаят коалиционно споразумение и политически лица в правителството, защото тогава няма да могат да "осребрят "принципната" си подкрепа при гласуване. И защото реалната политика и решаване на проблеми не е като плещенето на, извинявам се за израза, но няма по-точе, итиотизми за ракети, лгери и изпити.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 23. 24 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#12] от "NicK":

  А защо ли не са коментирали вчерашните събития?! До колкото знам раданчо все още има действащ фейсбук акаунт..

  Защото подкрепят вчерашните събития, и сега се чудят как точно да го извъртят така че да ви разлаят вас форумните си воини.. Явно не са измислили още как това да стане и за това е мълчанието им! Явно толкова си могат..

  Станишев и Моника ще ви липсват

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 24. 25 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#11] от "Трябва съдебна реформа":


  [quote#11:"Трябва съдебна реформа"]Костов е всемогъщ![/quote]

  Не е. Такъв е само в раболепните очи на слугите му.

 25. 26 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 377 Неутрално
 26. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3410 Весело

  Глюпусти!

  Само едно се чудя - дали господина Тони наистина е толкова отнесен или пробутва на мат'ряла като плънка на омлета старото и добре познато "ДругарЕ, дайте да дадете!". И сичкото омлет сервиран връз канапе от още по-старото "Колелото на историята се върти!" и следвалите някакви си неминуеми разкошни неизбежности от това ...
  А наоколо витае като омара в турски хамам изкусителният аромат на смирението като психологически феромон за възбуждане на подсъзнателните страхове на мат'ряла от оголени варианти и подръчкване на надеждиците в дълбините на свитите душици.

  Ма тая манджа мат'ряла вече я е кусал ...

 27. 28 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#22:"Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни""] [/quote]

  От друга страна е очевидно, че ДС (с п в средата) желаят неистово само замитане на кражбите на МИЛИАРДИ от банката им и запазване на кадрите им по всички места.
  И в това си желание дават "безусловна" подкрепа на "охранителя" - подкрепа, която той пък неистово желая, но не може открито да приеме.
  Бебеците са продукт на бакнката на ДС и ще правят каквот им кажат от сараите.
  Руските проекти Атака и АБВ ся ясни - "позлатяване' и безочливо прокарване на путинизма в България. Те не искат да са част от управлението, а саботиране на всяка възможност за откъсване от путлерска Русия.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 28. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#23] от "Румборак":

  Така стана и в 41-то събрание, и Костов се разсърди, и все така, до ден днешен ... да прави Б.Б. правителство, пък каквото стане, и докогато ... който има глава на раменете, ще го оцени ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 30 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Неутрално

  И накрая, какъв е омлета?

  Целта на "охранителя" е да НЕ направи правителство с РБ или, ако го има то да е зависимо от ДС ( с П). За всеки неуспех РБ ще бъдат нарочение за оплюване от медиите на "мама" ( ДС) и накрая, като им писне, ще бъдат обявени за главните виновници за "падането" на правителството.

  Оплюването вече е в ход!
  Вижте само платените драскаци на "охранителя" във форума. Няма вече и дума за коалицията КОЙ, за кражбите на ДС ( с П)!
  Нее!
  Само злъч и злоба срещу РБ!

  ДС и ГЕРБ искат да вкарат РБ в капан и да ги унищожат, за да останат тогава на терен само и единствено различните крила на БКП - "ляво" БСП, "център" ДС ( с П), и "дясно" ГЕРБ.

  ТОВА е моделът на КОЙ!
  БКП for ever!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 30. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Гeрберастията иска да набута Трикаджийския блок и ПФ в коалиционно правителство и после всеки ден да повтаря до втръсване как му извивали ръцете и не му позволявали да разгърнр силите си?И най-паче да иам удобни парцали с които да си измива ръцете след всеки гаф - майстор е той на опраавданията с други.
  И това го прави с цел зимата да е тежка за народа, да минимизира собствените си загуби при неизбежното и неминуемо предсрочно прекратяване на мандат, а отрицателните резултати от това на следващите избори да се размият.

 31. 32 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "tolex":
  Хвалъ на такъва високоинтелегентни..
  На път сте задминете и единствено неповторимите правоверни, умни , красиви и самодостатъчни сектанти

 32. 33 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#31:"ПРОРОК ИЛИЯ"]а отрицателните резултати от това на следващите избори да се размият. [/quote]

  Даже не да се размият, ама да име конкретни "виновни", като РБ са най-предпочитани от ГЕРБ за целта.
  ТЕ най-много пречат на преструвките му за "европейско" и за "развитие". До тях най-си личи фалшивостта на целия ГЕРБ.

  Резулатите пък, към които се стерми "охранителя" СА Русия, Ю Паток, спасяване на КТБ и НИКАКВИ реформи!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 33. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#33] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":


  [quote#33:"Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни""]Резулатите пък, към които се стерми "охранителя" СА Русия, Ю Паток, спасяване на КТБ и НИКАКВИ реформи! [/quote]
  Не забравяйте и 7ми блок, че ще се обиди човека...

 34. 35 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#34:"СЪВЕТНИК на свободна практика"]Не забравяйте и 7ми блок, че ще се обиди човека...[/quote]

  O-o, това го пропуснах.
  Правилно!
  Насред очевидния излишък на ток 7 блок е поредната "перла" в разпадащата ни се енергетика.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 35. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#35] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":


  [quote#35:"Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни""]O-o, това го пропуснах. [/quote]
  Чеки, че и аз забравих - блока трябва да е с реактора от Белене...

 36. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Както и да го мисли човек се вижда всичко друго на хоризонта но не и логика. На нашите политици им била трудна задачата, ами нормално, така обикновено се случва при слабите ученици. Все другите са им виновни когато получават двойки. Всъщност нищо ново не се случва, отново Сараите са на дневен ред, ББ вече прави кръшни чупки в кръста и ето и първата сделка с ДПС за КТБ. Аман от селските му тарикатлъци. Аз лично вече не очаквам нищо добро.

 37. 38 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  РБ просто трябва да направи една крачка към ГЕРБ в името на България и българите.Иначе олекваме,а отлагането във времето е пагубно.

  Tony
 38. 39 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Може ли някой от лидерите на РБ внятно да обясни – да оставим встрани отношенията с ГЕРБ, тази "ахилесова пета" на старата десница –

  защо направиха толкова остър завой

  и заявиха, че не си представят формулата на бъдещото правителство без коалиционния подпис на ПФ под нея?

  Няма шики-мики.
 39. 40 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  "Нали тъкмо РБ доскоро тръбеше, че никога няма да допусне ксенофобия и няма да легитимира агенти на бившата ДС? Защо тогава се натискат да подпишат документ, под който ще лежи подобен подпис – на един от съпредседателите на ПФ?"

  Това не са въпроси за костоваци... не ги разбират... важното е какво ще каже Радан (Костов). Днес сме против ПФ (всички вият Радана е прав), утре сме за ПФ ( Всички вият Радан е прав)

  Няма шики-мики.
 40. 41 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ехх, Илия, Илия, нали я знаеш:
  "Преоблекъл се Илия, като се погледнал - пак в тия."
  Такъв е стилът на червената Кунева, на Костов и протежето му Кънев и т.н.

  Така, че нищо против РБ и/или ГЕРБ, но:
  РБ, и по-точно Кънев, се държат като непоръбена невеста - сърби ме, боли ме, драго ми е.
  Ако беше взел категорична и ясна позиция от самото начало, сега вече можехме да имаме Кабинет.
  А е много лесно да обвинява ГЕРБ и ББ за всичко.

 41. 42 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#39] от "Костозомби заразено с костококи":
  Елементарно, Уотсън
  За да има с кого те да се оправдават, както Борисов ще се оправдава с тях.
  И да се размие резила от общия им неизбежен провал.

 42. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С откриването на 43-я Парламент, вкарахме вълците в кошарата...
  Някой да е изненадан ??? ...

 43. 44 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#30] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":

  Да, така е. И знаеш ли защо?! Защото не е ясно кое е по-лошото ДСБ, БСП или ДПС!

  Но едно е сигурно, Герб ще ви изиграе във вашата игра. Правят се че играят с единия, докато другите се гърчат и сами се прецакват един друг. После ще се направи че играе с друг, за да има равномерно гърч за всички! И така докато БСП, ДПС и ДСБ рухнат обезсилени от не кой да е, а от собствените си партньори. Гледай как се правят междуособици, и как един друг ще се изядете!

  Вие си мислите че ББ е прост, и че ние електората на ББ сме прости, ок мислете си имате това право, но скоро ще цъфнат лъжите ви до последната. ББ няма да забрави, сега го дава диалогичен, но дали е така, ще видим скоро, продължавайте да го подценявате

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 44. 45 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 744 Любопитно

  Някой разбира ли какво точно, в крайна сметка, иска Тони Николов?
  Кой с кого - или с #Кой да управлява страната?

  Или важното е пак да има кисел либерален мрън-мрън?
  Освен ако грантодарителите вече са обяснили, че лошото патриотарство е по-лошо от лошата олигархия.

  Е, разберете се най-накрая по вътрелибералному и престанете да омрънквате планетата, ако може!

 45. 46 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 768 Неутрално

  " Вече 25 години разиграваме тази комедия с претенцията, че решаваме реални проблеми, докато всъщност се натрупват все нови и нови лъжи,.."
  Това изречение казва всичко. А защо е така ?!
  Ами защото народа се е втурнал като стадо да гласува без да мисли. Всеки глас подкрепя статуквото, срещу което по-късно всички негодуваме.
  Хаирия да ние Системата, която сами си я избираме !

  Stupid people make me sick
 46. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 773 Весело

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":
  Маниако блед, доколкото си спомням в ГЕРБ членуват най - добрите политици, експерти, хуманисти, екстрасенси и спортисти. Това е желязна гвардия строена и готова да бори комунисти, костовисти, кагебисти и депесисти. И като ги тушира на тепиха на историята ще се заеме с повишаването на жизненото равнище на електората. Имали били, специални хаспели за целта. Сега пък лошите, както сполучливо и поетично се изразяваш, дсбрасти им пречели, като не искат да управляват хаспелите. Ама, гербъва логика, кво да прайш.

 47. 48 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#22] от "Европейски гражданин ГЕРБ=БСП "десни"":

  Слаб опит да се почисти лицето на Блока. Постоянната смяна на предложения, решения и намерения е само въртене на някои части от цялото, което не е толкова цяло - това е конгломерат от разнонодни елементи, скалъпен от ? и имащ за цел да не се допусне ББ на власт, което бе и задачата, поставена от др.- г-н СС. Ама ще каже нЕкой: "Ми РБ не са от БСП!". Вярно, но са изделие на Майсторката на измамните комбинации, преходи и реформи. И всички те са успешни, велики дела на още по-велики водачи на загиваща страна; а имало неотложна нужда от експресни реформи!(Което е така, но не и да са като досегашните).
  Гледката напомня за хамстер, бягащ в клетка, която се върти и той си мисли, че върви напред към свободата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 48. 49 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Много точен анализ на Тони Николов. Идеята да се направи коалиция с атако-подобния ПФ, за да се изолира Сарая от влияние в политиката, е абсурдна. Малките партии, а това са 4, които влязоха с малко над 4-5% в парламента, нямат никакъв интерес от избори сега или в близко бъдеще, и следователно нямат интерес от неизбиране на правителство и от последващи вотове на недоверие. БСП е в тотален нокаут и и трябва време, за да се огледа и възстанови, а най-добре се прави това в опозиция. А относно търсене на тематични мнозонства - такаили иначе трябва да се намери и обикновено, и квалифицирано, ако трябва да се правят реформи и промени на конституцията.

 49. 50 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Избирателите са виновни. Най - добре е в Конституцията да се запише, че единствените членове на НС са ГЕРБ, БСП и ДПС.

 50. 51 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#47] от "yorddj":

  Не, това е заблуда, натрапвана от всички медии, подчинени на деспота от Банкя! Той няма никакви кадърни кадри. Не могат да свършат каквато и да е свястна работа. Само магистрали правят и режат ленти. А има толкова да се направи! Жалко, че нашата Партия преживя малка криза - от смяната на поколенията може да е. Но на следващите избори ще се възроди като Феникса.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 51. 52 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#49] от "kirsner":

  Да се стигне до съгласие и чак до Конституцията! Немислимо! Не и в този състав! Една надежда остава - да закърпят най-проблемните дупки в корпуса на лодката, за да не потъне съвсем.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 52. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#46:"Хакуна Матата !"] Вече 25 години разиграваме тази комедия....[/quote]

  Не са 25. По-малко са. И не са комедия. Щяха да бъдат смешни ако не бяха страшни. Периода 1997-2001 не влиза тази група. Тогава за пръв и единствен път имахме шанса да станем държава.
  Но нищо. Не си само ти който ги слага в общият кюп.

 53. 54 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 521 Неутрално

  абе портал "Култура" защо не си гледа културата, а се занимава с политическия мишмаш? Категорично вярвам, че сме на тоя хал именно защото всеки се бърка там, дето не му е работата и така профанизира както своето занимание, така и онова, което - без да му е работа - се мъчи да коментира и разплита! А мултитаскингът хич не ни се отдава, за съжаление

 54. 55 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#50] от "subaru":

  Избирателите не са писали Конституцията, нито са я гласували за утвърждаване. Никой не ги пита! Имахме подобна Конституция с една партия. И? КАКВО, АКО СА 2 ИЛИ ТРИ? Същите л==== на същите банки в залата. И на главите ни.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 55. 56 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#53] от "petyo9":

  И кой провали работата?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 56. 57 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Смирение от ГЕРБ и Боко?
  Да,помним колко бяха смирени в опозиция.
  На какво основание търсиш сега смирение от другите?
  Винаги трябва да имаме пред вид,че това,което правим,може да ни се върне!

 57. 58 Профил на aryan2000
  aryan2000
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Авторът на статията изглежда още не е разбрал един простичък. факт. Резултатите от изборите са такива, че в този парламент не може да се състави правителство само от идеологически близки партии. Не може. Това е положението. Така че е естествено да се търси споразумение с най-подходящия партньор от останалите, а именно ПФ. Не виждам какво толкова смущаващо има в това нашата страна да разполага и с някоя ракета освен изтребителите четвърта употреба, които ни натискат да купим. Пък и никой не е казал че още утре ще ги купим и разположим. Това може да е въпрос на по-далечно бъдеще.

 58. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#52] от "Gotlieb":

  Промени в конституцията, които засягат съдебната власт, са основно в ущърб на ДПС, защото това е партията, която чрез Пеевски контролира съдебната система. И за това тази партия е категорично против всакакви реформи там. БСП, както винаги, не заемат някаква ясна позиция за съдебни реформи и като че ли по-скоро са против, така че те автоматично също трябва да се изключат.
  ГЕРБ досега показаха нежелание за реформи в тая област, но може да се упражни натиск върху тях по линия на ЕНП - Баце по принцип много се съобразява с големите европейски шефове. Някои формации като АБВ имат подобни на РБ виждания, колкото и да е изненадващо - поне това пише в програмните им документи. Позицията на ПФ не е ясна по този въпрос, но те имат някакъв интерес да гласуват в полза на съдебни реформи на принципа "анти-ДПС". Същото може да се каже и за "Атака". Колкото до ББЦ, те като формация, свързана с Цв. Василев и обявяваща се ( поне официално) против политиката на ДПС, имат също известен интерес за промяна на статуквото в съдебната власт. Общо БСП и ДПС имат 77 депутати, а останалите имат 163 депутати, което формира квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой депутати, изискуемо за промяна на конституцията в областта на съдебната власт.

 59. 60 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#46] от "Хакуна Матата !":

  Системата не я избираме ние! Системата е измислена от Създателите. Те са решили всичко в какви параметри да е и дали нещо изобщо трябва да се изменя. Системата сама се защитава от промени, които не са по вкуса й.
  Искали избори? Добре, правим триста партии. Но ние ще предложим списъци. ИЗБИРАЙТЕ!
  Искали нови, неопетнени лица и партии?
  Ще им направим и дадем, например Бареков и ББЦ. РБ и ПФ. Светльо и други куриози.
  Искали референдуми? Добре, ама народът не е информиран и е некомпетентен да взема решения. Хайде, да направим един. После пак ще разглеждаме и придвижваме въпроса за Белене. Ама референдумът бил с отрицателен резултат? Кво от туй? Ще правим каквото трябва!
  Някой искал Нова Конституция? Запушете му устата!
  Демонстрации? Пратете жандармите! Пуснете няколко провокатора да хвърлят камъни и ги смажете и разпръснете! После съберете организаторите и им обяснете, че само в Системата може да се обсъждат "наболелите" въпроси. БИТИТЕ ГЛАВИ СХВАЩАТ. И СЕ КОНФОРМИРАТ -ВЛИЗАТ КЪДЕТО ТРЯБВА И СТАВАТ ДЕПУТАТИ.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 60. 61 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#3] от "tolex":

  Турците свинско не ядат, а телешкото е много по-скъпо.
  /в Турция/.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 61. 62 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#59] от "kirsner":

  Как се променя Конституция?
  Ти чел ли си я?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 62. 63 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Проблемът става нерешим, ако операцията по търсеното решение следва духа на отдавна отречени принципи, довели до трайната деградация на българското общество."

  И КОИ СА ТИЯ ПРИНЦИПИ, ДОВЕЛИ ДО ДЕГРАДАЦИЯТА?
  Че нищо конкретно и смислено не казва сладкодумецът!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 63. 64 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#56:"Gotlieb"]И кой провали работата? [/quote]

  Ние, българските избиратели. Непопулярните реформи донесоха неприязън и масираната медийна атака срещу ОДС и личността Иван Костов лесно хвана дикиш. Като лапнишарани мнозинството налапа шарената кукичка "Кобургготски" и... дотам бяхме с реформите и с опитите да станем държава.

 64. 65 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#59] от "kirsner":

  Удобно е да се посочи един виновник за всичко - това е хватка, усвоена много добре у нас и по навик, и за удобно отбягване на проблемите - постоянно прилагана. Довчера беше ГЕРБ, сега - ДПС. След Бойко - Пеевски. В 1989 - Живков.
  Както и при кумирите: Луканов, Жан Виденов, Костов, Симеон, Бойко, Волен, Орешарски, Бареков.

  Има всичко, освен напредък. Освен, ако не приемем девиза на Троцки: "Колкото по-зле, по-добре".Поне така казват.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 65. 66 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#64] от "petyo9":

  Непопулярните реформи бяха безогледната продажническа приватизация, корупцията и влошаването на положението. Премиер, който стана банкер и не само това. Ако днешните младежи на знаут, има много преживели това време. Електоратът не беше заблуден от Симеон, а му дойде до гуша от Костов и всичко, свързано с него. Малка подробност - той унищожи преди това СДС.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 66. 67 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#58] от "aryan2000":

  В България идеологията е само дрешка за пред хората. И БСП се хвали с идеология, но няма такава. Идеологията не е сбор от популистки обещания, а система от възгледи, която се предлага на обществото. Тук Бойко, например, преди време, обещаваше съдебна реформа и честна политика. Но бързо се отказа от това. И тръгна по водата на разни приятели и съветници, експерти, които провалиха обещанията и намеренията. Щеше уж да събаря незаконните строежи, прави снимки от въздуха на дворци. Но им даде време и съвет да ги "УЗАКОНЯТ"! И да да е пълна гаврата с правосъдието и народа, министърът му засъбаря рибарските хижи на бедняците и се закани и на пенсионерите за остъклените балкони на панелките!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 67. 68 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#66] от "Gotlieb":

  Много млади не знаят какво беше тогава, много на моята възраст се поддадоха на истеричните медийни внушения и загърбиха истината. А тя е:  Какво се случи преди управлението на ОДС 1997 - 2001?

  - Месечната инфлация беше 300%;

  - Национална валута се обезцени до 3000 лева за 1 долар;

  - Банките, създадени от комунистите, масово фалираха в резултат на безнаказано
  източване. Над 60 банки (ТСБ, ПЧБ,Тексим, Българо-руска,...) окрадоха вложенията на гражданите, както и държавни пари;

  - Валутният резерв на страната се стопи до 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал "...под нивото на възможния минимум";

  - Растяща безработица дo 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но
  нефалирани държавни предприятия.

  - Средната работна заплата беше 12 долара (35 000 лв.);

  - Средната пенсия беше 6 долара (18000 лв.);

  - Магазините бяха полупразни;

  - България беше тотално изолирана чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност;

  - Прекъснати бяха връзките със световните финансови институции - МВФ и СБ;

  - България в мирно време остана без жито. То бе безскрупулно изнесено от мафиотски структури близки до БСП в очакване на по-високи изкупни цени. Мултигруп контролираше вноса и цените на захар, олио и спирт;

  - Военно-временния държавен резерв бе източен. Горивата се продаваха нелегално на фирмите на Милошевич в Сърбия;

  - Дълговете към външните кредитори достигнаха над 13 милиарда долара;

  - Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.
  Властта принадлежеше на СИК, ВИС, ТИМ, 777 и др.такива. Който не плащаше рекет,
  нямаше право на бизнес. От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП "бизнесмени";

  - печелившите предприятия (мини, хлебозаводи, строителни възли, хотели, ски и морски курорти) бяха евтино продадени на мафиоти и назначени "бизнесмени", а другите доизточени и фалирани (БГА Балкан, Кремиковци, Химко, НехтоХим, БалканКар...);


  Какво се случи по време на управлението на ОДС 1997 - 2001?

  - Месечната инфлация стана 0,2 % - годишната 3%;

  - Националната валута бе фиксирана 2 лева = 1 долар. Въведе се валутен борд, който никой до ден днешен не смее да пипне;

  - Валутният резерв стигна 3,7 милиарда долара;

  - Нивото на безработица падна под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години;

  - Средната заплата от 35лв. = 18 долара достигна 250 лв = 125 долара;

  - Средната пенсия от 18лв = 9 долара достигна 130 лв = 65 долара

  - Възстановени бяха връзките със световните финансови институции - МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастна доверието на външния свят към България и рязко се увеличиха външните инвестиции.

  - Външният дълг на България бешe намален до 9,5 милиарда долара;

  - ОДС приватизира фалиралите предприятия оставени да тежат на бюджета и имаше смелостта да проведе тежки реформи, отлагани още от 1989 г.

  - Мутрите бяха прогонени от живота на народа и държавата. Започна възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина;

  - Беше направена реформа на пенсионната система и започната реформа в здравеопазването;

  - Започна ефективно усвояване на предприсъединителните фондове (PHARE) и беше договорена програмата SAPARD;

  - Не беше направена нито една заменка и нямаше поголовно застрояване на планината и морето;

  - Всяка Коледа в обществения сектор имаше 13-та заплата, а по празниците и добавки. За учителите имаше и 14-та заплата на 24 май;

  - Единствено при ОДС имаше предложения за реформа на съдебната власт и падане на магистратските и депутатски имунитети чрез промяна в Kонституцията, която БСП, ДПС и Евролевицата не подкрепиха;

  - Службите започнаха да разследват трафика на хора и наркотици, както и връзките на държавни чиновници с организираната престъпност;

  - Министрите (2/3 от правителството), за които имаше данни за корупция бяха уволнени, изключени от партията и дадени на прокуроратурата, а не отново паркирани на ключови партийни позиции;

  - Беше разбита Мултигруп, а Илия Павлов и Кюлев бяха изхвърлени от митниците;

  - Беше сключен изгоден за България дългосрочен договор за доставка на газ с Русия;

  - Бяха възобновени прекъсналите връзки с братска Македония, което помогна на процеса на отдалечаването й от Сърбия и засили още повече позицията на ВМРО-ДПМНЕ. България бе гарант за стабилност в целия Балкански регион;

  - Не бяха пуснати самолетите на Русия към Косово и 1 млн. бежанци от Косово не заляха България въпреки силния международен натиск и от страна на САЩ;

  - Започнаха интензивни преговори за присъединяване към ЕС. България беше много по-напред от Румъния. Реалистично беше с това темпо да се присъединим през 2004 г. с втората група;

  - Премахната беше Шенгенската изолация и българите започнаха свободно да пътуват из Европа. Румъния трябваше да чака още година, за да паднат визите за нейните граждани;

  - Президентът Петър Стоянов беше добре дошъл навсякъде в демократичния свят и представляваше достойно нацията в чужбина;


  Какво се случи след управлението на ОДС?

  - Чрез сделка, на власт бе докаран алчният мракобесник Симеон Сакскобургготски и партията му НДСВ забави и спря реформите, започнати от ОДС.

  - НДСВ забави преговорите за присъединяване към ЕС и отпадна възможността да се присъединим още през 2004 г. Румъния, която беше с години назад ни настигна и изпревари;

  - НДСВ и БСП позволиха на мафиотската етническа корпорация ДПС да влезне във властта;

  - Лицата на корупцията в управлението на ОДС се разкриха и бяха приютени при покровителя си Ахмед Доган. (Бисеров и Цонев станаха непутати от ДПС);

  - Бивши комунисти и техните наследници (юпитата Милен Велчев, Николай Василев, Меглена Кунева) бяха реабилитирани и паркирани на ключови позиции. Държавната
  администрация бе ужасно раздута.

  - При НДСВ кадри на БСП и на Държавна Сигурност се завърнаха на властови позиции. Стигна се дотам, че Бриго Аспарухов беше предложен за съветник на премиера, на което западните ни партньори твърдо се противопоставиха;

  - Драстично се увеличи броят на поръчковите убийства, от които нито едно не е разкрито;

  - При две поредни правителства с правосъдни министри на НДСВ съдебната система изгни окончателно и вече е факт предпазната клауза, която Франция наложи като отказа да признае оправдателната присъда по делото Борилски.

  - Министри на НДСВ бяха снимани с контрабандисти и бандити на яхта в Монако без никакви последствия за тях;

  - Връзките между политици и мафиоти стигнаха нечуван размер. Стигна се до там, че запорирания хотел на Косьо-Самоковеца по брутално беззаконен начин бе отпориран от съдебната власт за период от няколко дена и продаден на безценица на шефката на Инвест Банк.

  - Чадърът над мафията стана толкова голям, че международно издирваният феодал на Петричка област Коце-Маца трябваше да бъде арестуван на Гръцката граница, за да бъде съден в чужбина.

  - НДСВ първа въведе практиката на заменките, които продължиха ударно при Тройната
  коалиция. В резултат красивата природа бе поголовно унищожена, а с това и България престана да бъде сериозна туристическа дестинация, което нанесе огромен удър върху малкия частен бизнес по морето, за сметка на огромните хотели на олигарсите.

  - НДСВ предложи непрозрачна и ограбваща концесия за магистрала "Тракия";

  - НДСВ се опита да направи съмнителни сделки с телекома и с детската болница, които се провалиха заради протест на опозицията. Италианските антимафиоти разкриха схемата, разследвайки братовчеда на Симеон, принц Емануел.

  - НДСВ продаде БТК за 200 млн. при годишна печелаба над 200 млн., докато ОДС отказа да я продаде за 700 млн.

  - БСП и Доган гласуваха закон за амнистията, който облагодетелства държавните чиновници, подписвали престъпни договори за източването на евро-фондовете. Умишлено не бе вкаран видеозаписът и подобни съвременни средства, като доказателство в съда. Реформата на съдебната система така и не се състоя. Сега 1500 прокурора в България внасят 8 пъти по-малко дела отколкото 800 прокурора в Холандия;

  - БСП и Доган ограбиха евро-фондовете за инфраструктура, земеделие и унищожиха европейското доверие към България;

  - Доган и БСП чрез обръчите от фирми блокираха развитието на цялата държава. Няма нито една построена магистрала. Дунав мост 2 при Видин още не е готов, въпреки постигнатите през 2000г. договорки между Надежда Михайлова и Румъния;

  - БСП не е направила никаква сериозна реформа. Страната се движи на автопилот. До ден днешен използват пенсионната формула на правителството на ОДС, но не актуализират пенсиите спрямо ръста на средната работна заплата;

  - БСП съсипа селското стопанство, налагайки непосилни винетки на тракторите и комбайните и лиши производителите от субсидии;

  - БСП съсипа тържищата допускайки цените да се контролират от босове и мафиоти, убивайки конкуренцията и лишавайки обикновения производител от възможността сам да определя цената си. Цените на млякото, сиренето, месото, плодове и зеленчуци са по-високи от тези в редица западно-европейски страни, въпреки най-ниската изкупна цена.

  - БСП поддържа картел за продажба на лекарства на огромни цени. Отделно лекарствата са обложени с ненужни данъци;

  - Въведе се данък ДДС върху всяка книга и всеки учебник. Това бе първата и единствена реформа в образованието;

  - Разпродадоха се на безценица всички ценни имоти на студентското дружество АКАДЕМИКА, лишавайки студентите от достъпен отдих на планината и морето. Министър Данаилов посегна на световно-известната Ботаническа градина в Балчик, което предизвика недоумението на цялата общественост.

  - Лидера на ЕВРО-РОМА Цветелин Кънчев бе изваден от затвора преди да е излежал и половината от присъдата си. В момента е коалиционен партньор на БСП и съдейства за НЕспирането на водата във Филиповци точно преди изборите, задължавайки
  честния гражданин (включително пенсионерите) да плаща чужди сметки;

  - За да угодят на Доган се стигна до там, че в учебниците по история турското робство се нарича "османско присъствие". Спестяват се умишлено факти. За геноцида в Южна Тракия не се споменава изобщо. Това се видя и на 3-ти март, когато думата турско робство бе подменена от държавниците с безобидното "османско присъствие";

  - БСП създаде АТАКА, като скачен съд на ДПС, за да контролира по-ефикасно протестният и етническият вот. В парламента Атака гласуваше заедно с БСП и ДПС по ключовите закони и решения на НС, част от депутатите на Атака отидоха при комунистите. БСП, ДПС, Атака и РЗС гласуваха заедно срещу регистрацията на Синята коалиция в ЦИК;

  - Кръгове близки до БСП и Гоце създадоха и финансираха два клонинга на десницата: РЗС и Лидер, за да отцепят десни гласове. В току що създадената от "еничарите" в СДС партия РЗС бяха наляти 5 млн. за предизборна кампания. Начело на Лидер застана енергийният мафиот Христо Ковачки, който е и спонсор на Гоце.

  - БСП зароби България с енергийни договори с путинска Русия за строежа на технологично остаряла АЕЦ в земетръсна зона и на стойност 3 пъти по-висока от нормалната. Западните банки отказаха да финансират този проект и енергийното лоби в БСП натиска да бъде взет заробващ кредит от Русия. Турция и Румъния строят АЕЦ, но не с руски реактори и на 3 пъти по-ниска цена.

  - БСП (Румен Овчаров) преподписа договора с Русия за доставка на газ по неизгоден за България начин, в резултат на което цената на газта веднага скочи с 15%, а като последствие и цените на основните хранителни стоки. Предприятията бяха поставени в затруднение. Договора до ден днешен се държи в тайна;

  - България стана единствената европейска страна с президент, който е бивш агент на зловещата Държавна Сигурност.

  - Агент Гоце излъга нацията и ни направи за срам и позор пред света с бракониерските си подвизи в природен резерват в Узбекистан;

  - Агент Гоце говори само руски. Той направи България троянски кон на Русия в Европа с договори за тръби, саботиращи общата европейска енергийна политика. Западните лидери отказват и до днес да го канят. Показателно е, че на срещата в Лисабон го изтикаха да се снима до Кадафи.

  - Станишев опозори националното ни достойнство като се остави Путин и Медведев да го унижават. В Сочи трябваше да чака 3 часа за среща, а в Москва отложиха срещата без обяснение.

  - С мълчаливото съгласие на властта започна арабизация на Родопите, поругаваща паметта на дедите ни. Построиха се над 2500 джамии. Потъпкани са принципите на светската държава в училищата, където се преподава на турски. Учителят - най-важната институция в образованието, там е наричан "ага".

  - За да угодят на Ахмед Доган, управниците отново поругаха националното ни достойнство допускайки в мюсюлманските райони, на празника на Ботев вместо да звучат сирените в 12ч., ходжата да си пее. Отговорност на виновните кметове не бе потърсена.

  - За изборите 2009 управниците отвориха 123 секции в Турция, от общо 250 секции за гласуване в чужбина.

  - БСП и НДСВ сключиха ужасно неизгоден договор за сградата на НАП ощетявайки държавата с милиони левове и облагодетелствайки Ирена Кръстева от приятелския кръг на Ахмед Доган, която контролира и 1/3 от "независимата свободна преса" в България.

  - Прие се абсурден закон, ограничаващ гражданските протести около Народното Събрание, министерствата и съдебните палати. Преди всеки задаващ се протест Народното Събрание бе разпускано, а председателят Георги Пирински (също агент от ДС) се криеше и не смееше да излезне пред протестиращите.

  - При изострено социално напрежение Народото Събрания си даде 13-та заплата, а Георги Пирински го разпускаше за необяснимо дълги ваканции (над 1 месец), а след това приемаше набързо закони на парче в последния момент. Редица важни закони не успяха да бъдат приети, а други бяха приети с куп недомислици. (например продължаването на заменките със стара дата).

  - Единствените смислени и полезни закони приети от Тройната коалиция бяха по идея на ОДС и прокарани с натиска на опозицията: плосък данък, 10% корпоративен данък, премахване на тайната на обществените договори при голям обществен интерес, качване на Държавен вестник в интернет, достъп на гражданските организации до заседанията на комисиите в Парламента, спиране на заменките и други.


  Какво не се случваше при управлението на ОДС 1997 - 2001, но се случи след това?

  - при управлението на ОДС няма нито един загинал в полицейско управление поради неправомерно третиране или отказ от осигуряване на медицинска помощ;

  - при управлението на ОДС металните заграждения около Парламента бяха вдигнати, а гражданите не обвиняваха силите на реда в "жесток полицейски терор - садистично отношение към деца" (цитирам очевидец на кръвопролитията от 14 януари 2009г.);

  - при управлението на ОДС нито веднъж в международния видеообмен не попаднаха
  кадри от България, подобни на тези от филма за дома в с. Могилино;

  - при управлението на ОДС нито един от министрите не си позволяваше да похарчи тогавашния еквивалент на 3 000 лева за чифт обувки или 16 000 лева за самолетен билет до Южна Корея - особено ако тези, заради които е на този пост, измират от недохранване и липса на професионални грижи;

  - при управлението на ОДС никой не си и помисляше да узаконява следенето на личния информационен трафик и да подслушва незаконно телефоните на депутати, журналисти и обикновени граждани;

  - при управлението на ОДС никой не е източвал 2 млрд. лева ДДС от държавния бюджет;

  - при управлението на ОДС нито един политически секретар на парламентарно представена партия не беше "самоубит";

  -при управлението на ОДС никой не се осмеляваше да пребие журналисти с чукове;

  - при управлението на ОДС знаковите фигури на подземния свят не бяха канени на сутрешно кафе от тези, които трябваше да се борят с тях;

  - министрите не ходеха по рожденни дни и не празнуваха в дните на национален траур!

  - при управлението на ОДС министърът на вътрешните работи беше отстранен веднага след получаването на сигнал за корупция, вместо да се упорства цял месец и министър-председателят да заявява, че "няма да го хвърли на вълците";

  - при управлението на ОДС нито един отстранен заради корупция заместник-министър не беше върнат на поста си;

  -при управлението на ОДС нито веднъж не бе приет закон специално за да може човек без висше образование да стане председател на ДАМС;

  - при управлението на ОДС нито една сериозна международна организация не издаде сертификат за корупция и некадърност на правителството;

  - при управлението на ОДС гражданите в чужбина не бяха лишавани от правото си да гласуват

  - при управлението на ОДС не бе упражняван натиск върху ЦИК да елиминира политически опоненти.

  - при управлението на ОДС нямаше политическа полиция ДАНС, която подслушва журналисти и политици, кани мутри на кафе и приютява на високи постове бивши рекетьори, като Алексей Петров.

  - при управлението на ОДС не се допускаха компрометирани личности да застават на ключови постове. За справка: мафиотът и шеф на току що източената Първа Частна Банка бе кандидат за кмет на София от БСП.

  - при управлението на ОДС природата - плажове и планини, не бяха жестоко застроени и унищожени, лишавайки хората от достъпен отдих и средния бизнес от приходи от турзима.
  Бяха създадени огромни хотели, собственост на олигарсите.

  - при управлението на ОДС нямаше феодали, които да контролират живота в градовете. (Гриша Ганчев, братя Галеви, Коце Маца, Александър Тасев, Христо Ковачки...)

  - при управлението на ОДС нито един висш държавен служител не си позволяваше да каже "Ще има падни стани" (Камен Влахов от НДСВ)

  - при управлението на ОДС на нито един граждански протест гражданите не бяха пребивани от полицията и не им бяха съставяни актове и глоби в РПУ-тата.

  - при управлението на ОДС ДАМС (Държавна агенция за младежта и спорта) не работеше за мафията : не даваше парите за развитие на спорта на мафиоти, като Цеко Минев, не субсидираше частните им ски-писти и не плащаше тока за нощното осветяване на пистите на Витоша, при това без никакво намаление на цената на ски-картата за студенти.

  - при управлението на ОДС природните паркове не бяха собственост на банки и олигарси. (Цеко Минев на Витоша. Братя Галеви на Паничище, Кюлев на Банско и Боровец 1 и 2)


  Кои са най-наглите лъжи на комунистите за управлението на ОДС в стил Костов е виновен?

  - Костов продал на безценица БГА Балкан и други големи предприятия: продажбата на БГА Балкан и на другите ФАЛИРАНИ ОТ БСП предприятия беше изисквана от МВФ и беше абсолютно задължителна, за да не тежат тези активи на бюджета. Правителството на ОДС отърва данъкоплатците от това бюджетно бреме наследено от некадърното управление на БСП;

  - Костов орязал пенсиите - в края на управлението на Виденов пенсиите бяха 6 долара. В края на управлението на ОДС - 65 долара. Пенсионната реформа извършена от ОДС не е пипната досега, но се прилага неправилно. След управлението на ОДС пенсиите не се актуализират спрямо ръста на работната заплата. Единственото, което ОДС наистина оряза, това са нулите на лева, след като го направи стабилна и конвертируема валута;

  - Костов покровителствал корупцията и бил най-богатият човек в държавата: единствено при управлението на ОДС има изгонени министри за подозрения в корупция. При ОДС България не носеше етикета най-корумпирана държава в Европа. Ако Костов е бил корумпиран, защо две поредни враждебни правителства, контролиращи зависима от политически поръчки съдебна система не можаха да го осъдят за корупция и злоупотреби?

  - Не се появи нито едно доказателсвто срещу Костов и никой прокурор и висш полицай от службите не представи каквото и да е доказателство, че Костов е корумпиран, че притежава хотели и едва ли не половината държава. Призивът на Костов: «разследвайте и мен и Ахмед Доган» бе подминат мълчаливо от Прокуратурата.


  ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ОДС ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД И ДЪРЖАВНОСТ.

  Кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да измисля "престъпления по време на управлението на ОДС"?

  Кой имаше изгода да докара на власт шмекерът Симеон Сакскобургготски, който паркира бивши ченгета и комунисти, както и техните наследници-юпита, на ключови позиции?

  Наследниците на комунистическата номенклатура, кадрите на Държавна Сигурност и техните преторианци мутрите, ето кой!

  За тях не е добре да има ред, правова държава и прозрачно управление. Затова те се страхуват Синята коалиция да се завърне в управлението и да върне държавността.

 68. 69 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#68] от "petyo9":

  Имаш тук-таме верни неща, ама честно казано не можах да ти изчета целия коментар, то такава сляпа любов по Костов си е направо патологична. Направи няколко хубави неща, признавам, вдигна на крака икономиката и превърна умиращите държавни предприятия в работещи такива, па макар и частни. Но със сигурност не е светец. А и не знам защо трябва да се връщаме назад толкова години и да коментираме отдавна отминали и забравени времена.

 69. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Гадните компромиси ни докараха постепенно до просешка тояга .
  Лошото е че не сме научили нищо и продължаваме по същият път.Съюзът с ББ уж в името на реформи и промени е противен компромис от същият вид. Мимикрия на големите думи и цели зад която се крият долни инстинкти. Ще патим много още!

  klimentm
 70. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Доста тъжен и доста верен анализ, поздрави за автора. Лошото е че малко мислят така, мнозинството са като слепци които се лутат в стая, дръпват се от нажеженото желязо чак когато са се опарили в него и понеже са слепи след време пак го допират. Не само слепи но и глухи, и да ги предупреждаваш не чуват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 71. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#69] от "boundbyflame":

  Пък и грижливо са премълчани някои неприятни факти, доста решаващи за положението до което сме стигнали:
  - При приватизацията собствеността отиде в ръцете на тези които сега наричаме олигархия;
  - Досиетата останаха неразкрити, лустрация не беше направена, агентите на ДС безпрепятствено овладяха върховете на властта и още са там;
  - Съдебната власт която сега искат да реформират тогава не беше реформирана;
  - Енергийната ни зависимост от Русия остана и се засили /Лукойл/;
  - Беше сключено споразумение на Копитото с Николай Добрев да не се пипа БСП, така тя се възстанови и после се върна открито във властта;
  - и още доста.

  Костов просто осъществи "плана Луканов" за превръщането на комунистите в капиталисти. Влизането в ЕС и НАТО си беше предвидено в този план, не случайно не Костов го направи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Язък ни за яйцата и пресните намерения -
  "набъркаха" го, както те си знаят...

 73. 74 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#60:"Gotlieb"]Системата не я избираме ние![/quote]
  И е така и не съвсем. Какво мислиш за диктатура или другата й демократична разновидност - Президентска Република само ,че без Р.Плевнелиев за Президент

  Stupid people make me sick
 74. 75 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 528 Неутрално

  кво правителство, кви пет лева ? лустрация! затвор! другото е театър. как не ви омръзна 25 години. не разбрахте ли, че съдбата на България трябва да се реши по улиците и площадите. малко ли са ес-класите за палене, ви питам?

 75. 76 Профил на today
  today
  Рейтинг: 768 Неутрално

  От запъртъци омлет не става!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 76. 77 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#69:"boundbyflame"]то такава сляпа любов по Костов си е направо патологична.[/quote]

  Не става въпрос за любов, даже и за каквито и да било чувства и емоции. Статистика. Факти. Числа.

  П.П. Има смисъл да се връщаме към това винаги. Иначе ще продължаваме да настъпваме една и съща мотика безкрайно. И да обвиняваме ту западна Европа, ту САЩ ту Путин за това което сами си причиняваме.

 77. 78 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#74] от "Хакуна Матата !":

  Идеята за Президентски модел на управление е в комплект с Двукамарен парламент и Нова конституция ...
  За да постигнем необходимата ни Промяна, друг начин няма - както и да се нарича Президента на републиката ...

 78. 79 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тони, ако Турция отцепи част от югоизточна България любимото ти НАТО ще се спотаи, като пръдня у гащи. Според неговиат анализ трябва да продължим да хрантутим мангалите и чааветата им без да изискваме образование и обществено полезен труд срещу нашите пари. Браво Тони, голям умник си.

 79. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Предложената тук за коментиране статия е объркваща. Защото не е много ясно каква е целта на автора. Какво точно иска да ни обясни, да ни каже или да ни обърка. А и заглавието е объркващо. Защото ако осемте парламентарни партии са кошници за яйца, а депутатите – яйцата в тях, то тогава за никакъв парламентарен омлет и дума не може да става. Защото омлет се прави от здрави и читави яйца, а парламентарните яйца в кошниците на осемте парламентарни партии са пълни предимно със запъртъци. Разбира се, с политически, а не с истински запъртъци, което ги прави още по-опасни и по-негодни за каквато и да било употреба.

  След това авторът ни казва, че трябва да се смирим и да приемем това, което народът ни е надробил, като забравя, че парламентарната чорба, която са надробили избирателите, е надробена по рецепта на медиите. Защото именно медиите от години настояват, че не трябва да се гласува за старите големи партии, защото те вече са корумпирани. И народът ги послуша. И избра цели три нови политически субекта: ББЦ на Бареков, ПФ на Симеонов и РБ на Радан Кънев, който се разхожда по политическата сцена като слон в стъкларски магазин. След което напълно очаквано се оказа, че и при нови партийни кошници парламентарните яйца пак са предимно запъртъци.

  Следва уверението, че никой не трябва да се страхува от Виржиния Уулф, извинете, от ДПС. Но и че не следва да слушаме така наречените крайно десни, които в България са си предимно леви, като ПФ например, защото само като спазваме правилата и принципите (или измислените догми) на внесената от Брюксел демокрация, ще накараме ДПС да се поправи и да стане нормална партия. При което съзнателно не си спомня, че ДПС възникна не през комунистическо време, а в началото на демокрацията, и че функционирайки още от началото до сега по своя си начин, постоянно набира все по-голяма и по-голяма сила. Което на практика означава, че е породено от демокрацията и че принципите на Брюкселската демокрация не само че не му вредят, но и че силно го тонизират и енергизират. Като че ли са нещо като адаптоген за него. Обратно на диктатурата, при която такова явление не може дори да възникне.

  Няма да се спирам на обясненията на автора, защо дори в демократични условия такова явление може да възникне и е трудно да бъде спряно. Всъщност ДПС не е политическа партия по своята същност. То е нещо като цивилна политическа армия. Нейните лидери може и да не знаят нищо за Валенщайн, но следват неговата идея, която е много проста: Войната трябва да храни войника. Преведено на политически език, това звучи като „политиката трябва да храни политиците”. Те, лидерите на ДПС, използват политическата власт за печелене на пари, а спечелените пари за увеличаване на политическата си власт, която от своя страна ще увеличи прихода на пари. Така, използвайки известната формула на Маркс, призната и от сегашните икономисти, Пари – Стока – Пари’, в която терминът „стока” е заменен с термина „власт”, ДПС постоянно и непрекъснато увеличава и своите пари, и своята власт.

  При сегашното положение, при сегашната ни политико-икономическа управленческа система, единственият Бог, пред когото всички политици се прекланят и нямат сили нищо да му откажат, е парата, независимо дали е златна или хартиена. А с пари и с властта, която те носят, разполага ДПС ….


 80. 81 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#59] от "kirsner":

  Не е реалистично да се предполага, че малките групи ще подкрепят промяна на Конституцията. Първанов иска да станем президентска република, "за да ни покаже как се управлява"/дословно - в "Лице в лице"/. Другите са повече творения на ДС, отколкото истински партии.Рожби на БСП. А и 163гласа пак може да не се съберат. Стига 4-ма да се отделят като "независими" - това сме го виждали.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 81. 82 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gotlieb":

  Защо да не е реалистично? Аз изтъкнах от какво например биха се мотивирали ПФ и "Атака" - от чисто анти-ДПС съображения за отслабване на позициите на тази партия в съдебната власт. А това става само чрез промени в конституцията.
  Колкото до ББЦ, самият факт, че целия прокуроррски инструментариум се е изсипал срещу Цв. Василев, е достатъчен мотив ББЦ да се опитат поне да намалят влиянието на гл. прокурор върху съдебната система. А това също става с промени в Конституцията.
  АБВ може и да се обявяват за президентска република, но поне в програмните документ са единствените, освен РБ, които предлагат някакви промени в съдебната система. Направих си труда да прочета какво пише в програмата им:

  ІІ.2. Реформа в съдебната власт
  •Утвърждаване на върховенството на закона и равенството на всички български граждани пред него;
  •Премахване на политическите назначения във ВСС чрез намаляване на парламентарната квота;
  •Избираемост и мандатност на съдиите;
  •Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и избирането му от парламента.

  Специално внимание обръщам на предложенията им за въвеждане на избираемост и мандатност на съдиите - т.е. те предлагат отмяна на т.н. принцип на несменяемост на магистратите.

  Имат и други идеи на някои места, които почти съвпадат с тези на РБ, напр.:

  ІІІ.2. Промяна в партийната система

  •Трикратно намаляване на партийните субсидии;
  •Премахване на практиката за партийни назначения в бордовете на държавни предприятия;
  •Ограничаване на партийните назначения в администрацията и промените при смяна на управляващото мнозинство.

  Така че не само е възможнос, но е и задължително да се търси контакт с малките партии за възможни промени в конституцията, които касаят съдебната власт.


 82. 83 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#80:"glog"]Преведено на политически език, това звучи като „политиката трябва да храни политиците”. Те, лидерите на ДПС, използват политическата власт за печелене на пари, а спечелените пари за увеличаване на политическата си власт, която от своя страна ще увеличи прихода на пари. [/quote]
  Прочетох те. Струва ми се изместваш проблема, фокусирайки се само и единствено на ДПС. Това разбира се не е така. Нека не си затваряме очите и кажем кривиците и на партиите с други цветове. Убедено твърдя - всички цветове , без изключение.
  И ето тук те питам - във връзка с избрания цитат от твоя пост:
  Лидерите на кои други политически партии НЕ използват властта по същия начин както ДПС ?!
  [quote#80:"glog"]При сегашното положение, при сегашната ни политико-икономическа управленческа система, единственият Бог, пред когото всички политици се прекланят и нямат сили нищо да му откажат, е парата, [/quote]
  Това твърдение е абсолютно вярно. То няма как да е иначе , нали вече живеем в капитализъм... Друг е въпроса, че констатацията ти ,сама по себе си, в случая с нищо не ни помага...

  Аз имам само един отговор на въпроса - Как България може да стане нормална държава. Отговора е :
  Преди всичко държавата трябва да стане ПРАВОВА !

  Stupid people make me sick
 83. 84 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#82:"kirsner"]АБВ може и да се обявяват за президентска република, но поне в програмните документ са единствените, освен РБ, които предлагат някакви промени в съдебната система. [/quote]
  Според мене това е ключа- работеща Правова система .
  За съжаление обаче, големите партии няма да се разделят с партийните хранилки. Инерцията на избирателите им осигурява комфорта да са властимащи с различна доминация през годините, но по същество по върховете властва Партиийна Номенклатура . Тук цветовете са без значение. Има значение само едно нещо - Да се съхрани Системата. Системата която ги храни и която не работи за обществото. Ето защо, Те няма да се съгласят да я сменят с нещо което ще ги изхвърли зад борда.
  В случая аз виждам само един изход. Да се подкрепят партии и програви , както и ти самия си посочил, които осигуряват необходимата смяна. В тази връзка бих подкрепил и АБВ и РБ с надеждата да имат повече представители в парламента. За мен няма значение дали са леви или десни, единсвено важно е да са свестни. Не бих подкрепил обаче всякакви ходове и на двете партии , които ги отдалечават от принципите им и ги сродяват с властта в момета. Това ще е сигнал, че заложените намерения в програмите им ще останат на хартия...

  Stupid people make me sick
 84. 85 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Чета коментарите и се натъжавам.....според всички исторически аналогии от 4000 години насам България е не просто "потъващ кораб",а "бързо потъващ кораб". Единственото "препятствие" е членството в ЕС и блоковото разделение след Втората световна,което явно поддържа една буферна територия на "системи". Едва ли искате да се мисли за държавата ви в тези категории,аз определено НЕ. Виждайки обаче абсолютната жертвоготовност на всеки,който поне малко милее за правосъдие и законност,ниска корупция и честност в политиката,каква неистовост проявява да линчува себеподобните заради партизански пристрастрия,какво друго да си помислиш за бъдещето на този....бантустан???
  "Една македонка от Пирин,член на ОМО Илинден-"Пирин",гласувала на 05/10 за РБ,живееща от дълги години в чужбина,копнееща България да заприлича на нормална държава"

 85. 86 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Ох, милият Тони Николов! А какво стана с възторга от вълшебния дъжд след оставката, който требваше да е отнесъл със себе си и струпаната мръсотия. И отговорът е, че който храни илюзии - гладува. На книжните мечтатели понякога им просветва, че матряла е баят, а промени в котловината стават само насила и мъчително бавно, но то е за кратко. В останалото време бунтовният дух на българския протестър си намира мющерия и за най-абсурдните си мисловни конструкции.

 86. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Някак не разбирам изказванията срещу автора, който не само се е опитал, но според мен е успял, да нарисува доста точна картина на днешния ден, при това достатъчно сухо и обективно, а не в духа който се е наложил в нашите географски ширини - скандален и воден от основните мотиви - "Ти си лош" ( а не аз рабира се) и " всички са маскари".
  А не автора е виновен за въпросната картина, а ние, едната половина не гласували, а другата половина гласували по начина, който състави НС, та дори го "обзаведе" с две организации с претенции да бъдат националистически организации, нищо че едната се е объркала в нацията, която му е мила, а другата е толкова вътрешно противоречива и има абсурдни искания/пожелания в програмата си, които са очевидно неизпълними.
  Ще ме извините, но ББЦ няма и да го коментирам
  Та това е нарисуваната от нас картина и автора е най-малко виновния.

 87. 88 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Весело

  Това за смирението е поредната приказка и лозунг!
  Няма такова нещо!
  От едната страна е народа, а от другата - олигархията и партиите!
  Между тях, по - близо до олигархията, е Бойко!
  На колана му са закачени като бомби КТБ и реформите!
  А той се чуди как като гръмнат да не засегнат само него и Герб, а и някои от другите партии!
  Така стоят неподвижно вече цял месец, а бомбите цъкат!

 88. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "смирение"?
  на кого пред кого?
  и защо пак се изтъкват САМО ДВЕ алтернативи (които изобщо не си противоречат всъщност, ако гледаме по-дълбоко): безпринципен консенсус или "тоталитаризъм" (моля?)?
  Има радикален ТРЕТИ начин. Може и и четвърти, и пети, вън от манипулативното свеждане на разклоненията до само две.
  Има и примери - Исландия, Швейцария (само че евентуално възприемане на тези модели е само ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО, база за развитието на тези модели).
  Вместо това - пак разновидност на предлагане да избираме между две купчини тор. При това коя е по-малката ОПРЕДЕЛЯЩО зависи от гледната точка, а коя е по-малко смрадливата - от личния (и класов) "вкус"...

  властта ражда паразити
 89. 90 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#72:"Fred"]Пък и грижливо са премълчани някои неприятни факти[/quote]
  ами това не е случайно.
  +++

  властта ражда паразити
 90. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#70:"klimentm"]Гадните компромиси ни докараха постепенно до просешка тояга . [/quote]
  най-гадното в случая е, че и компромиси не можем да ги наречем.
  Защото, по правило, компромиси правиш, когато имаш някаква ясна, логична и обоснована концепция (а ако тя засяга съдбата на цял народ, то е редно да бъде и съгласувана с целия народ, не само с неговите "представители". Обаче нямаш сили да я реализираш, или много те натискат да я промениш. И си принуден да приемаш компромиси.
  НО КОГАТО концепция ЛИПСВА, когато самата тя е наръч от предварителни компромиси с "вътрешни" и "външни" фактори, които вместо собствени концепции разполагат само с високо самочувствие и безкрайна лакомия... за какво тогава говорим?
  Ами за публичната тайна, че участта на страната се решава къде ли не, само не и в София (макар че, ако се решаваше единствено в София, остава проблемът доколко София слуша страната, а не само себе си, при това само една мъничка, но много нахална част от себе си).

  властта ражда паразити
 91. 92 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ама за какви реформи бълнуват всички? Някоя партия казала ли е какви точно реформи, с какви цели и по какъв точно начин ще прави? Кой започва ремонт(реформа) в къщи без да знае какво иска да направи, как ще го прави и колко ще му струва? Дрънкането за реформи е прах в очите! Никой сериозно не мисли да прави реформи! Реформите винаги са скъпо начинание, а у нас и с неочакван край! Защо трябва да се хабят преди яйцето да дойде на г...за?

 92. 93 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gotlieb":
  Опитах да бъда по - малко ироничен към подвластните на Боковския чар. Само защото се надявам между милиционерите и комуноидите да се намират и честни хора. Твърде крехка надежда, но без нея накъде. Колкото за партиите, аз съм твърд симпатизант на ДСБ. Убеден съм, че именно там са хората, които все още носят ''синята идея''. Исками се, внедрените от БКП/БСП/ДС/КГБ ''демократи под прикритие'', които разбиха и обезличиха СДС, които осребриха надеждата на хиляди честни антикомунисти, тук да са незначително малцинство. Наивно вярвам в илюзията, че обикновенният българин, някога ще оцени истинската, спасителна, експертна мисия на Иван Костов и ще го реабилитира в историята.

 93. 94 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#92:"tach0"]Дрънкането за реформи е прах в очите![/quote]
  +++!

  властта ражда паразити
 94. 95 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#93] от "yorddj":

  Не искам да критикувам нито да оскърбя по някакъв начин наивната Ви вяра и илюзиите, които храните. Сигурно има какво да се каже и за поожителните дела и думи на Костов. Но има много живи свидетели на възхода и падението му на обществената сцена. И факти. Един от тях бе рухването на авторитета на Костов, правителството и "сините" като цяло. В края на мандата особено. Което предизвика електоралното отхвърляне и до днес на Костов, ДСБ и остатъчния СДС от мнозинството на гласуващите. Квалификацията на Костов е неоспорима, но е загубил политическото доверие. И самият той го признава публично.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 95. 96 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#92] от "tach0":

  Да, тая дума толкова е злоупотребявана, че на човек му се гади като я чува и чете! В употребата й от политиците и свързаните със занаята им се влага смисъл на "нещо дребно за оправяне", което"КАТО ДОЙДЕМ НА ВЛАСТ, ЩЕ ОТСТРАНИМ КАТО ДЕФЕКТ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО".
  И ТОЧНО В ТОВА Е ИЗМАМАТА!
  ЗАЩОТО СИСТЕМАТА Е СБЪРКАНА И ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ! КОРЕННА, РАДИКАЛНА ПРОМЯНА Е ПОТРЕБНА!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 96. 97 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Омлет!
  Пак чуждици!

  Чист тюрлюгювеч си е!

  Да разлая троловете!!
 97. 98 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "...Парламентарен омлет..."

  Направо си е парламентарна туршия...вкиснала се в кацата от дълги години, но все не се намира кой да я изхвърли...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 98. 99 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#11] от "Трябва съдебна реформа":
  Всемогъщ не е сигурно, но в плетенето на интриги е ненадминат, беше и добър хипнотизатор но загуби дарбата си и напоследък останахте малко хипнотизираните

 99. 100 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 431 Любопитно

  "Нали тъкмо РБ доскоро тръбеше, че никога няма да допусне ксенофобия и няма да легитимира агенти на бившата ДС? Защо тогава се натискат да подпишат документ, под който ще лежи подобен подпис – на един от съпредседателите на ПФ?..." Правилно, той е ченге, защото не е от ГЕРБ. Но ако беше от ГЕРБ нямаше да има проблем да е ченге. Както няма проблем шефа на митниците Ваньо Танов от ГЕРБ да е агент от ДС, трима депутати от ГЕРБ - в сегашното НС да са агенти от ДС. Самият Цветан Цветанов - депутат и бивш министър и вицепремиер да е бил сержант от VІІ главно на ДС - така нареченото ЦИОУ (Централно - Информационно Организационно Управление), на което пък шеф беше Андрей Иванов, впоследствие общински съветник и дори председател на Общинския Съвет от ГЕРБ, заместник - кметът на Фандъкова Дончо Барбалов да е син на най-младия генерал от ДС отговарящ за подслушванията - Петър Барбалов, на Радан Кънев - тъста да е агент от ДС и на Ива Йорданова, - пилонаджийката на Лукарски - баща й да е щатен служител на ДС и т.н. и т.н.....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK