Добрата стара омраза

Добрата стара омраза

© Анелия НиколоваТелевизионен репортаж за побой над мъж и неговата бременна жена само защото мъжът говорил не на български, а на друг език...


За жалост тоя случай не е първи, нито, мисля си, ще е последен. Говорил съм си с много представители на еднородната бръсната младеж и никога не съм могъл да разбера докрай откъде я черпят цялата тази агресия и злоба. Винаги по-страшно ми се е виждало колко витална, колко безкрайна и мощна е тяхната злоба и как тая злоба по някакъв начин ги храни.


Безпомощен се чувствам, когато си помисля, че все някой трябва да застане срещу тая еднородна бръсната младеж. Това ще е страшно трудна работа и не може на бърза ръка да унищожиш цяло едно движение, което от много години си съществува по нашите земи, организирано е, има много поддръжници и, както се говори, е свързано по един или друг начин с политически сили и обслужва нечии политически интереси.
Направихме двудневен преход в планината оня ден. Изпълнихме се с патриотични чувства, гледайки красотата на обагрената гора, дишахме чистия въздух и се влюбвахме отново в нашата си българска земя. Говорихме си каква е прекрасна природата в нашия край, борихме се със студеното време, продължавахме да вървим и се върнахме много щастливи, макар и изморени от разходката.


За да се върнем обаче,


трябваше да минем през едно помашко село


За първи път минавах през такова село. Голямо впечатление ни направи как животът на това място ври и кипи. Населението цялото беше потънало в своите си работи, всеки нещо работеше я по земята, я по къщата и много жизнено ни се стори. Още повече че цялото село се огласяше от детски глъч и на всеки десетина метра виждахме усмихнати до ушите деца, които също си бяха потънали в своите изключително сериозни детски работи.


Минавахме с големите си раници покрай хората, поздравявахме ги, те ни спираха със своите безкрайно сини очи, даряваха ни с една добродушна усмивка, радваха се, че сме се разходили толкова много, поздравяваха ни и ни пожелаваха живот и здраве. А ние все гледахме в шарените шалвари и забрадки, окъпвахме се в тия цветове и много леко ни ставаше на душата.


Стигнахме до края на селото и вдигнахме ръка, за да спрем някой да ни хвърли обратно до колата. Не чакахме дълго и се покатерихме в буса на мъж, който живееше в селото, но работеше и в околията като търговец, като често ходел до София да зарежда магазина си.


От дума на дума сам човекът започна да ни разказва за помашките села, за това как предлагал на други търговци да посещават тия села и да развиват бизнеса си там и често получавал крайно отрицателен отговор. Като питал защо не искат, търговците му казвали, че се притеснявали да не ги изколи помашкото население, че това население е изключително необразовано и злонамерено, че това население прилича на някакви индианци...


Човекът сам ни каза, че е истина, че цялото население е само мюсюлмани. Покани ни на празниците на селото, каза къде и неговия магазин да намерим, и сам сподели разочарованието си за това ограничено мислене, толкова разпространено, което ни спира да бъдем всички заедно и да уважаваме пребогатите култури, възпира ни да научим нещо от тия култури и си оставаме масово с леко присвити в злоба очи.


Остави ни човекът при колата, ние се чудехме


как е възможно толкова силно да е насадена тая омраза


как е възможно да продължаваме да тънем в невежество, да не искаме нищо да знаем за тия хора, с които на една земя живеем, да ги зачеркваме, да казваме, че те не са развити, докато тяхното село е по-спретнато и чисто от нашето, да казваме, че са мръсни, докато техните коне са къпани и лъскави, а нашите - дръгливи и миризливи.


Едва ли скоро ще можем да се отървем от всички тия предразсъдъци. Никога не съм приемал целокупния български народ като расистки. Народа винаги съм го виждал като много гостоприемен, винаги услужлив, загрижен за другия, макар и непознат, често страшно любопитен и омайно приказлив.


Но щом стане дума за мюсюлмани, като че много хора присвиват устни, сякаш нещо кисело са хапнали. Нашият водач ни разказваше как от много време в околията християните разпространявали слухове за помаците, че се женели за сестрите си, че били необразовани и че правили кой знае какви зверства.


Ние видяхме усмихнати и услужливи, любопитни и чисти, работливи и добронамерени хора. Не видяхме християни, не видяхме мюсюлмани.


Видяхме хора


Видяхме хора, които като нас се борят със земята за единия залък, видяхме хора, които като нас страдат от лошите решения на силните на деня, и ги почувствахме близки.


По пътя на връщане видяхме и много надраскани пречупени кръстове тук и там. Не говорихме за тях, ама, предполагам, всеки си мислеше някакви негови работи и имаше нужда за миг да се усамоти и да преосмисли преживяното през последните два дни.


Върнахме се в града, върнахме се при цялата шумотевица и многоцветност, гледахме пак еднородната бръсната младеж, слушахме агресивните послания на българските съвременни хитове и се чудехме къде сме сбъркали по пътя, защо така са се наредили нещата и други отвеяни глупости.


И може би малко тъжно ни стана. И самите ние се почувствахме малко неуки, че не знаем повече за другите култури. А те в нашето време могат да ни дадат още много храна за размисъл, още много знание. Но защо ни е това знание? По-добре да налагаме непознатото с юмруци и да го отричаме. Нямаме нужда от повече информация. Знанието как да направим бялата, зелена и червена шопска салата ни е достатъчно. Ние индианци на нашата земя не щем!


Може би е време да изгоним тия ограничени мисли от главите на народа


Може и да не е време. Пък като убият още няколко души, тогава да се сетим. Сега ще си поседим кротко и ще си траем. Така ще ни е най-лесно.


И моля ви, родители, не питайте синовете си защо са се избръснали нула номер, не обръщайте внимание с кого се събират и защо толкова обичат да ходят на мачове, пренебрегвайте кръвта по кубинките им. Пък току-виж с бездействие ще променим нещо.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Защо има омраза ?! Най-големите престъпления и издевателства срещу българските мохамедани и помаци са извършени от българи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Г-н Марти, тия бръснатите най-често нямат родители, които да искат да си говорят с тях. И се бръснат, понеже не могат да се впишат в "нормални" социални групи и единствено при скинарите получават усещане за част от нещо. Има доста литература по въпроса (както и специалисти) за тези, които се интересуват.

  Никола Йорданов
 3. 3 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#1] от "EREBUS":

  И обратно и обратно

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#3] от "agl52316780":
  [quote#3:"agl52316780"]И обратно и обратно[/quote]

  Така е ! В периода обаче от 1885 до 1918 просто престъпленията срещу българските мохамедани са без край и......станаха турци !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Айдееее пак я задъфкахме от НПО-тата...и пак начи ще ни вменяват вина...Запри се бре ЛеФчев ...

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Страха ( от възмездие) винаги поражда омраза и този страх е двустранен, според има го и в двете общности.
  Дали и коя от двете е "по-права" е тънък въпрос.
  Едните аргументи са, че възродителния процес е по-скорошното събитие, т.е. страха на мюсюлманите, най-общо казано изглежда по-аргументиран.
  Другите се подхранват, от истини, полуистини и чисти лъжи за заплахата от Турция и/или от ислямския фундаментализъм, както и от примери от околните страни ( пак Балкански) и сагата между Турция и Гърция проектирана в Кипър.
  Т.е. ако сме обективни, има ресурс за подобни внушения и разбира се има и политически организации (познаваме ги много добре), които да използват този ресурс.
  За да се получи реална редукция на въпросния страх е необходимо трети, други политически организации на които ние ( дето не се страхуваме) дадем легитимация и достатъчно категоричен мандат, за да работят в тази посока.

 7. 7 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Вижте сега... "омраза" та "омраза" ... както казват повечето модерни, разкрепостени индивиди, омраза, любов и т.н. са човешки чуства и ако не ни трябваха нямаше да ги има заложени в нас. Значи си има хора дето си мразят и толкоз...

  Иначе излазя комунистическа работа - някой пак ще ни казва какви чувства трябва да изпитваме. Едните не били хубави пък другите били хубави и т.н. Нещо не се получава кондиката на писанията... Хем уж сме свободни пък ся излиза, че ни нареждат какво да чустваме.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#1] от "EREBUS": " Най-големите престъпления и издевателства срещу българските мохамедани и помаци са извършени от българи !"
  Да разлистим ли историята за обратни примери?! Не е за препоръчване ... Ще се докаже, че помаците са клали българи повече и от турците. Друг въпрос е доколко са "турци" турците в България - все едни русички със сини очи = хич не мясат на анадолци, а на живи славяни по-скоро.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#4] от "EREBUS": "В периода обаче от 1885 до 1918 просто престъпленията срещу българските мохамедани са без край и......станаха турци !"
  Ами то и в периода 1989 до 2014 престъпленията срещу българските работници от страна на частниците са без край ... ама не сме станали ескимоси - пак сме си българи. Другаде е ключът ... тези мюсулмани, които са по близо ди друга мюсулманска стана се асоциират с нея със или без тормоз = близо до Албания се пишат за албанци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Няма отърване от омразата.
  Тя сега е в своя пик.

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Казват, че като видиш нещо непознато, първата ти реакция е да вземеш камък или тояга, да се защитаваш. Било то змия, куче или човек! Може и да е така... Само дето е реакция на неардерталец. Повечето от змийте, кучетата и хората са безопасни. Нашите мюсулмани са много по-различни от тези в Близкия изток. И трябва да им отдадем нужното по тази причина. И това е целта на статията. Само дето социализъма и комунизъма ни научиха да вярваме повече на една жена на опашката за кисело мляко, отколкото на вестници, телевизия или известни хора. Този чип много трудно се сменя...

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  Много хубава статия на Марти. Споделям неговите мисли и мнения. Харесва ли ни или не в България живеят хора от различни етноси и религии. Трябва да живеем в мир, разбирателство, уважение и толерантност.... това се отнася не само за България, но и за всички мултиетнически и мултинационални държави в света, а те са мнозинство като цяло. Алтернативата на мирът и толерантността е дълги и кървави граждански войни подобни на тези в Сирия, Йемен, Нигерия, ДРК, Индонезия, Мианмар и много други държави в които е имало граждански войни породени от вражда между различните етнически и религиозни групи които ги населяват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До сега, а аз съм вече на 83, не съм се сблъсквал пряко с непредизвикана омраза на българин към човек от друга народност просто за това, че той не е българин. Вероятно има и такива, но те не са особено много. Но с българи, които непредизвикано изпитват жестока омраза към обикновения българин от собствения си народа, съм срещал прекалено често. След 1944 година, но особено сега, в началото на ХХІ век. Това обикновено са хора от НПО-тата и от медиите, които правят кариера и си изкарват хляба с тази омраза, като оплюват всички българско – и сегашно, и предишно. И Левчев е един от тях. За разлика от баща си, който беше комунист, но не престана да бъде българин.

  Някога, през 1913 / 1914 година, в България идва един журналист от САЩ – Уил С. Мънроу. Прави разследване на зверствата на българите в земите, които временно или трайно са били присъединени от България при войните от 1912 и 1913 година, за които сърби и гърци са проглушили ушите на тогавашния свят. За видяното написва книгата „Книга за българите”, която през 1914 година издава в Ню Йорк. Книгата е преведена на български.

  Авторът не е българин, нито руснак. И съвсем сигурно е, че не е нито комунист, нито русофил. Защо Левчев и другите българофоби като него не я прочетат, за да видят какво пише този янки за един от най-толерантните в етническо (народностно) отношение народи в света? След което, ако още си вярват на всичко лошо в това отношение, в което обвиняват българите, да си зададат въпроса: Защо един от най-толерантните в началото на ХХ век народи за сто години се е превърнал в един от най-нетолерантните?

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До сега, а аз съм вече на 83, не съм се сблъсквал пряко с непредизвикана омраза на българин към човек от друга народност просто за това, че той не е българин. Вероятно има и такива, но те не са особено много. Но с българи, които непредизвикано изпитват жестока омраза към обикновения българин от собствения си народа, съм срещал прекалено често. След 1944 година, но особено сега, в началото на ХХІ век. Това обикновено са хора от НПО-тата и от медиите, които правят кариера и си изкарват хляба с тази омраза, като оплюват всички българско – и сегашно, и предишно. И Левчев е един от тях. За разлика от баща си, който беше комунист, но не престана да бъде българин.

  Някога, през 1913 / 1914 година, в България идва един журналист от САЩ – Уил С. Мънроу. Прави разследване на зверствата на българите в земите, които временно или трайно са били присъединени от България при войните от 1912 и 1913 година, за които сърби и гърци са проглушили ушите на тогавашния свят. За видяното написва книгата „Книга за българите”, която през 1914 година издава в Ню Йорк. Книгата е преведена на български.

  Авторът не е българин, нито руснак. И съвсем сигурно е, че не е нито комунист, нито русофил. Защо Левчев и другите българофоби като него не я прочетат, за да видят какво пише този янки за един от най-толерантните в етническо (народностно) отношение народи в света? След което, ако още си вярват на всичко лошо в това отношение, в което обвиняват българите, да си зададат въпроса: Защо един от най-толерантните в началото на ХХ век народи за сто години се е превърнал в един от най-нетолерантните?

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  хубаво де, ама защо толкова много думи!

  народ в мизерия винаги озверява (да ме извинят зверовете). А когато има кой да ръчка омразата, щото на тая вълна ПОЛИТИКА прави - какво има за учудване?

  ---------

  [quote#1:"EREBUS"]Най-големите престъпления и издевателства срещу българските мохамедани и помаци са извършени от българи ! [/quote]
  български мохамедани и помаци не е ли едно и също?

  българи - всякакви. Едни лоши, други добри, мързеливи и работливи, честни и лъжливи, умни и глупави - често един и същ човек в разни ситуации изкарва от себе си противоположни черти.
  Само че издевателствата ги вършеха не българиТЕ, а СИСТЕМАТА, държавата.
  Да не го забравяме.

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#14:"glog"]аз съм вече на 83[/quote]
  аз пък гоня 48 и още не съм забравил случки от Студентски град, където без всякаква причина ставаха големи простотии тъкмо на тая тема. При това не бяха мизерни гладни години.
  Причината е в манталитета, а манталитетът е най-манипулируем, когато манипулацията е целенасочена и продължителна. Дори рефлекторната съпротива срещу манипулацията остава в рамките на манипулацията: официално ти бъбрят за интернационализъм, на дело са расисти, та когато отвратеният от лъжата млад глупчо залитне към откровен расизъм (уж като несъгласие с "комунистите", пак е като манипулаторите.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Абе, не го разбирам Мартито. Хем иска младите да не ходят да мият чинии и да се друсат на Запад, а в същото време реве срещу родолюбивата сган, която никога няма да напусне страната. И Марти кат Боко. Народът прост, той кат тях и пак недоволен. И да ходиш баир будала на фолклорни излети, и да искаш цигари от непознати, полека-лека все трябва да осъзнаеш реалността и да не риташ неподготвен.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Весело

  [quote#15:"Николай Теллалов"]Само че издевателствата ги вършеха не българиТЕ, а СИСТЕМАТА, държавата.
  Да не го забравяме. [/quote]

  Да-аааа. От цял народ никой не беше чувал за никакви издевателства и една сутрин, ох какъв потрес - научиха! Абе, ти сериозно ли, или просто така?

 19. 19 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Както обикновено, ред лицемерие, ред наглост, ред двуличие. Като толкова мразите омразата защо пак си затворихте очите и не сезирахте БХК:

  Духовният водач Хамид Хамид от Дъбница нападна с ругатни диабетичката Фатме Мемиш: Гяурка! Щом си гласувала за ГЕРБ, не си никаква мюсюлманка

  Сезирахме прокуратурата, Фатме изпадна в шок, казаха роднини на 62-годишната жена

  Районният мюфтия Айдън Мохамед обеща да се запознае със случая.
  Председателят на джамийското настоятелство в гърменското село Дъбница Хамид Хамид нападна 62-годишната Фатме Мемиш с ругатни и обиди за това, че не е гласувала за ДПС.

  За скандалното държание на духовния водач съобщиха потресени близки на Фатме.
  Миналия ден на път за дома си възрастната жена била пресрещната от Хамид Хамид, който по професия е автомонтьор, но и председател на джамийското настоятелство. С псувни и обиди Хамид Хамид се нахвърлил върху 62-годишната жена, наричайки я гяурка и псувайки я на майка, разказаха роднини на Мемиш. Дословните думи на Хамид Хамид към изплашената Фатме били: „Как може да гласувате за тази гяурска партия ГЕРБ и за този Асим Адемов? Вие не сте никакви мюсюлмани, вие сте християни, щом гласувате за гяурите“.
  От думите и видимата агресивност на председателя на джамийското настоятелство в Дъбница Хамид Хамид възрастната жена изпаднала в шок и нервен стрес.

  ”Тя е с тежка форма на диабет и е на високи стойности инсулин. Този скандал определено влоши още повече здравословното й състояние”, заявиха близките на пострадалата. „Този Хамид Хамид, който чете Корана и по три пъти се кланя в джамията, дава ли си сметка, че заради него тази жена можеше да умре, ако не бяхме потърсили светкавично лекарска помощ”, допълниха разтревожени близките й.

  Те са депозирали жалба в Районна прокуратура-Гоце Делчев срещу Хамид Хамид, според твърденията на когото всеки мюсюлманин е длъжен да гласува само за една партия и тя е ДПС. Репортер на „Вяра” разговаря за случая с районния мюфтия Айдън Мохамед, на когото зададе и въпроса дали според него и според мюсюлманската религия е редно мюсюлмани, гласували за различни от ДПС партии, да се наричат гяури и да се преследват и тормозят като вероотстъпници.

  ”Не съм запознат със случая и не мога да коментирам в момента, както и не мога да съм отговорен за действията на други хора, макар и те да са духовни лица. В тъмната стаичка всеки има право да гласува, както намери за добре, това е личен избор и никой няма права да търси сметка на когото и да било, защото изборът е таен. Обещавам да се запозная със случая”, заяви районният мюфтия Айдън Мохамед.

  „Вяра” потърси позицията и на ръководството на ГЕРБ в община Гърмен, както и на кандидата за депутат Асим Адемов.

  „Настояваме районният мюфтия Айдън Мохамед да изрази публично мнението си по случая – дали мюфтийството поддържа мнението, че всеки мюсюлманин е длъжен да гласува за ДПС и ако не го направи, означава ли това, че той вече не е мюсюлманин”, казаха от ГЕРБ – Гърмен. Те допълниха, че очакват и адекватната реакция на Районна прокуратура-Гоце Делчев.

  В Дъбница ГЕРБ успя да утрои изборния си резултат на изборите от 5 октомври. За партията са гласвали над 200 жители.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 20. 20 Профил на ko_ma_gleash_sa
  ko_ma_gleash_sa
  Рейтинг: 233 Весело

  Не го слушайте Лефчев! Денем - веселба, ама след залез слънце им изникват кучешките зъби, а очите им - червени, и ръмжат, и се оглеждат за другоселци...

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  До коментар [#1] от "EREBUS":

  Не от българи ,а от комунисти.

 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Крушата не пада по- далеч от дървото. Левчев- баща написа книгата: "убий българина". Синът също атакува фронтално "българина", като го обвинява, че мразел. Левчев без да е запознат в детайли с причината за инцидента, без да е виждал и говорил с бербери- мароканци (изключително войнствени и агресивни) тръгнал да хули нашите! Темата се раздува до неознаваемост и се прехвърля към отношенията между българи Християни българи мохамедани и турци. Позицията на Левчев е пак срещу Нашите. Има някои в България, които мразят истински българите и винаги са готови да застанат срещу нас. Имаме нужда не от Левчев, а от Паисий!

 23. 23 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В програмата си на толерантна към етносите и малцинствата партия, какви точно усилия положи ДПС последните 20 години, за изглаждането на тези нагнетени проблеми, за търсенето на повече допирни точки между различните етноси в България?

 24. 24 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobhunter":

  за това става въпрос, че "няма наши и ваши", няма и нужда да има.
  разцепваме се заради интересите на шепа хора

 25. 25 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Дълбоко погрешно е да очакваш че някой ще стане по-добър, като му повтаряш колко лошо се държи (което, надявам се, знае всеки родител). За илюстрация http://9gag.com/gag/aVQbMXP

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 26. 26 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Трябва да живеем в мир, разбирателство, уважение и толерантност.... [/quote]

  Иво, а къде отиде класовата борба?

 27. 27 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чудесна статия, поздравления за автора!

 28. 28 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Писанията за това кой кого повече е клал са доказателство, че някои хора живеят в миналото и там ще си останат.

 29. 29 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Много мъже, които не са успели да се изявят професионално или да развият талантите си, или пък в семейството си са преживели насилие, се чувстват привлечени от такива групи, не само скинари, но и футболни хулигани, рокерските банди и т.н. Мъжете се чувстват силни и значими само в тази група, това им дава усещане за превъзходство над останалите и по-висока значимост, самочувствие.
  В една такава държава като нашата, където всичко се оказва кухо - институции, политически платформи и съдебна система, почвата за такива групировки е много плодородна.
  Такива течения има и в развитите държави, разбира се. В най-бедните населени места в Германия тези ксенофобски настроения и групи са най-силни.
  Образование и интеграция са решението на този проблем. За съжаление у нас ДПС допринесе много за задълбочаването на тези настроения дори и у иначе толерантни хора.

 30. 30 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Винаги се усмихвам, когато някой софиянец се завърти край помашко село и открива, о чудо, че там има живот, че хората си живеят мирно и спокойно ... и, отново чудо - християните и мюсюлманите не се гледат на кръв.
  ... Ами, г-н Левчев, това си е ежедневие по тези краища ... а и не всичко е така идилично, както сте го описали. Ако се поразходите в това село пролетта или лятото, ще видите, че на площада отмарят мъжете, а жените са на къра. Традиция ... манталитет ... но явно го приемат философски. ... И много често децата от тези села са по-възпитани и прилежни в училище, отколкото разглезените гражданчета с кухо самочувствие.

 31. 31 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чета коментарите и ми прави впечатление, че параноята с НПО-тата се е вкоренила дълбоко в съзнанието на народа. Хора, защо не приемете, че не е нужно никакво НПО да дойде да ме учи, че 2+2 е 4! Преследва ви като призрак, но е просто продукт на въображението ви. Второ, страха и омразата към "другия" са първични чувства и на базата на тях не може да се градят цивилизовани отношения, това е. Колкото да ни е криво, трябва да положим като индивиди и като общество усилия първо да разпознаем това като проблем, да го рационализираме и да го преодолеем. Просто чувствата нямат място в едно зряло общество. Живеем в настоящето и градим бъдещето: в този контекст, да продължаваме да нищим историческата памет отпреди повече от век е безпредметно. И в тази позиция няма нищо антибългарско.
  Не мога да разбера и това деление на "НАШИТЕ" и "ОСТАНАЛИТЕ".
  [quote#22:"bobhunter"]Позицията на Левчев е пак срещу Нашите. [/quote]
  Сякаш живота ни е футболен мач! Още с тази дума започва разделението. А целта е да бъдем обединени, независимо от религиите и етносите. Нещо повече: струва ми се абсурдно, след като още през '60 отидохме до Луната и се върнахме, да се определяме през 2014 по религиозна принадлежност. Трябва да се притесняваме не от мюсюлманите, бежанците, циганите, будистите или Свидетелите на Йехова, а от това, дали в страната ни има справедливи закони, които да гарантират правосъдието, спокойствието, качеството на живот, здравеопазването, образованието, работата, и пр. и пр. на целокупното население.
  [quote#7:"Търкай здраво! Да не изтървеш нещо !!!"]Хем уж сме свободни пък ся излиза, че ни нареждат какво да чустваме. [/quote]
  Да, човек трябва да внимава с чувствата. Тълпата е податлива на чувства, особено в кризисни моменти. Така се зароди нацизма през '30 години. Когато гледаш документалните филми от онова време, не можеш да си обясниш как толкова много млади и разумни хора са били въвлечени в нацистката идеология. Много просто, чрез умелата манипулация на подобни примитивни, дълбоко човешки чувства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK