КТБ е неспасяема

КТБ е неспасяема


След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от "наглото писъмце" (както го нарече) на инвеститора, проявил интерес да спасява КТБ, партията оттегли предложението БНБ да оздравява банка с отрицателен капитал и сега на ход е централната банка, която след като това бъде установено ще трябва да отнеме лиценза. Въпреки че политиците се отказаха от идеята, препубликуваме още едно мнение защо КТБ е неспасяема - на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на ИПИ


Ситуацията около КТБ може да се опише само с една дума – неспасяема. Банката е неспасяема с частни средства, тъй като капиталовата дупка е огромна. Политиците не могат да излязат "сухи" от този казус, тъй като при всички положения ще е необходима държавна намеса, най-малкото под формата на държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Надзорът на банковата система има нужда от подобрение. Това е силно сбито обобщение на информацията от надзорната инспекция на БНБ в КТБ на база на данни към 30 юни 2014 г.


Ето и някои от по-любопитните заключения в самия доклад:
Прегледът и оценката на администрирането на кредити на стойност 3,7 млрд. лв. преди обезценка установява, че 98,28% от тях са обслужвани редовно, като "първите просрочени вноски [...] са към края на юни 2014 г.";


Голяма част от извадката кредити – 77% или 2,95 млрд. лв., са отпуснати за инвестиции;


Същевременно 42% от погашенията са с първоизточник усвоен кредит от КТБ. Т.е. банката е отпускала кредити, които, посредством трета страна, са използвани за изплащане на съществуващи кредити, което обяснява високия процент на обслужваните кредити;


Същата схема се използва за финансиране на значителна част от увеличението на капитала на банката в периода 5 октомври 2011 г. – 24 март 2014 г. Това изрично е забранено, а в договор за предоставяне на срочен дълг от 24 март 2014 г. между "ТЦ-ИМЕ" и КТБ изрично е посочено, че "предоставянето на подчинения срочен дълг не се финансира пряко или непряко от КТБ АД".


Прегледът на кредити на стойност близо 2,5 млрд. лв. преди обезценка показва, че при 54% от отпуснатите кредити липсват документи, като подобни липси не са посочени в доклада за надзорната инспекция към юни 2013 г.


В целия доклад са изброени толкова много нарушения, които не засягат единствено добрите банкови практики, но и редица нормативни уредби, че БНБ може във всеки един момент да отнеме лиценза на КТБ. Според чл. 36, ал. 1, т. 2 от Закона за кредитните институции БНБ може да отнеме лиценз, когато са извършени нарушения по чл. 103, ал. 1. Такива са например:


нарушаване или заобикаляне разпоредбите на този закон, на Регламент (ЕС) № 575/2013 или на нормативните и други актове и предписанията на БНБ (т. 1);


сключване на банкови сделки, които засягат финансовата стабилност на банката, или на банкови сделки, които чрез използване на подставени лица осуетяват или заобикалят прилагането на разпоредбите на този закон, на нормативните и други актове и предписанията на БНБ (т. 3);


възпрепятстване упражняването на банков надзор (т. 6);


застрашаване интересите на вложителите (т. 7).


На фона на всичко това е трудно да бъде разбран новооктритият порив на някои парламентарни представители за спасяването на банка, която години наред е работила в пряк разрез на нормативната уредба. Още по-странно е, че се очаква спасението да дойде отчасти от същите инвеститори, които и в момента са акционери в КТБ и които, както се вижда от докладите на БНБ и на трите одиторски компании, години наред или не знаят за модела на управление на банката, или са били съучастници в него. Каквато и да е ситуацията, едва ли тези инвеститори могат да се надяват на доверие за стабилизиране на банката.


Всъщност очакваните спасители на КТБ предлагат следното:


Загуби за негарантираните вложители и отписване на дългове на банката – т.нар. bail-in;


Попълване на недостига на средства след отписване на част от вземанията на негарантираните вложители, кредиторите и облигационерите на банката със средства от консорциума инвеститори и държавата в съотношение 50/50. Искането е държавното участие да стане чрез Българската банка за развитие и да е под формата на пари в брой.


Но всичко това ще стане след като инвеститорите получат докладите на одиторските компании и се уверят, че недостигът наистина е в посочените от тях размери. След това тепърва започва набирането на средства от страна на инвеститорите. Липсва прогноза за очакваната дата, на която всичко това ще е свършено и банката ще бъде отворена.         


Вярата, че КТБ може да бъде спасена, е наистина изумителна на фона на всички условности, рискове и натрупана лоша репутация, както и имайки предвид, че тя е затворена повече от четири месеца. Най-вероятният сценарий е масово теглене на депозити поради липса на каквото и да било доверие в  управлението на тази банка - още повече, ако половината акционерен капитал се държи отново от досегашните акционери.


Нещо повече, ако бъде приложен bail-in, това неминуемо ще има негативни ефекти за цялата банкова система. Към момента може да се подкрепи тезата, че доверието в българската банкова система е високо, а казусът с КТБ е изолиран, което се вижда от състоянието на междубанковия пазар в страната и депозитите в банковата система, които към края на септември са над нивата си от май, преди масовите тегления. Налагането на загуби за негарантираните вложители би довело до действия на вложителите за ограничаване на средствата във всички банки само до гарантирания максимум или иначе казано – теглене на средства. Загубите за кредиторите и облигационерите на банките може да се очаква да доведат до по-неблагоприятни условия на финансиране на банките.


Фалитът на КТБ може да остане изолирано явление без негативни последствия нито върху банковата система, нито върху държавния бюджет (освен по линия на държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете), само ако се придържаме към икономическата логика и наличното законодателство. Спасяването на банката с гореспоменатия план вкарва не само правителството и данъкоплатците, но и целия сектор в различна хипотеза с ясни негативни ефекти. Единственото неизвестно е размерът им.    


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Това вече го разбра и Мунчо. Ликвидирай!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вярата, че КТБ може да бъде спасена, е наистина изумителна на фона на това умопомрачително крадене.

  Наивно и глупаво е някои все още да си мислят, че КТБ Е и ще си остане едно изолирано явление...

  Сривът на Доверие, ще е тотален и това няма как да бъде спряно !

  Именно то е Нещото, което ще повлече към дъното цялата ни банкова система.

  Няма финансови инструменти, които да могат да му противодействуват !

  Съжалявам !

 3. 3 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От Института за пазарна икономика не спряха да ни бомбардират със статии против спасяването на КТБ. Дори най-непредубеденият човек би задал въпроса - пичове, какъв е вашия интерес от фалита на банката? И кво правим ако не сте прави? И ако цената на фалита е в пъти по-висока от цената на оздравяването - утре ще се бръкнете ли да платите разликата?

 4. 4 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Доверие се гради с години....

  Но може да рухне и за минути !

 5. 5 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "tequila_sunrise":

  Къде пък го видя това "упомрачително крадене"? За чувалите ли говориш? Или за космическата дупка от 4 млрд.? Все приказки за наивници. Как не разбрахте, че не може да се говори нито за дупка, нито за липси - имаме прилагане на нова методика за обезценка на активите, която досега не е прилагана спрямо никоя друга банка. Ако се приложи знаете ли какви дупки, ями и пропасти ще зейнат?

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Любопитно

  [quote#5:"Мафията си има държава"]Как не разбрахте, че не може да се говори нито за дупка, нито за липси - имаме прилагане на нова методика за обезценка на активите, която досега не е прилагана спрямо никоя друга банка. [/quote]
  Я по подробно, ако може. Стана ми интересно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Банката бе подложена на масирана институционална и медийна атака. Нима забравихте акциите на прокуратурата? Нами забравихте водевила с "убийците" на Пеевски? А чувалите с 206 милиона дето били изнесени със самолет? А безобразията на надзорниците, които държаха банката в будна кома и вместо да я оздравяват я закопаха тотално? А глупостите на Искров - забравихте ли ги? Как за БНБ банката бе в чудесно състояние за да придобие Креди агрикол и само дни след това -поставена под наздор? Забравихте ли двойния стандарт на държавата спрямо КТБ и Първа инвестиционна? Четири месеца ни разиграваха по сценарий, водеха ни за носа, обработваха ни като последни идиоти? И продължават...

 8. 8 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Простичък пример - имаш кола за 40 000 евро. Този, който иска да я купи от теб на безценица дава на оценителя нова методика, по която оценката за колата ти е само на база колко тежи ламарината, т.е. 4000 лева. Това че имала кожен салон, 4Х4, парктроник и какви ли не други екстри въобще не се отчита. Ето това направиха с КТБ - обезценката на активите й бе извършено по чисто нова методология, подадена от БНБ на одиторите през август така, че да пасне на дупката обявена от Искров още през юни...

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Кредити погасявани с кредити. 100% Понси схема. КОЙ е българския Мадоф?

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#2:"tequila_sunrise"]Сривът на Доверие, ще е тотален и това няма как да бъде спряно ! [/quote]

  Хайде стига апокалипсиси. Това не ти е 1996.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ама защо продължавате да наричате тази пирамида банка?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  И сега ти го обяснявам по-сложно с думите на Илиян Василев:
  "Логично и буквално за месец - два рязко се влошават финансовите показатели на посочените дружества и настъпва удобния момент за правене на моментна снимка от ангажирани "одитори" на финансовото им състояние и анализ, който да докаже тезата на БНБ. Забележете, НИКОЙ НЕ ИСКА ЦЯЛОСТНА ОЦЕНКА И КОНТЕКСТ, НИТО АНАЛИЗ НА БИЗНЕСА И СПОСОБНОСТТА НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ДА ОБСЛУЖВАТ КРЕДИТИТЕ СИ, А САМО АНАЛИЗ ПО ПРЕДВАТИТЕЛНО ЗАДАДЕНА ПРЕДНАМЕРЕНО КОНСЕРВАТИВНА И НАЙ-ВЕЧЕ РАЗЛИЧНА МЕТОДОЛОГИЯ.... "Одиторите" очаквано изпълняват мисията си и "осчетоводяват" внушението на БНБ , че такъв финансов кратер е отвъд възможностите и желанието на дори най-оптимистично настроения спасител на банката. В същност всички интерпретации са изцяло с източник БНБ - секретния доклад е изпратен в прокуратурата. Други няма достъп."...
  Ако и след това не си разбрал гигантската манипулация на която сме подложени всички, мога само да кажа - заслужаваме си това, което ни очаква...

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#8:"Мафията си има държава"]Простичък пример - имаш кола за 40 000 евро. Този, който иска да я купи от теб на безценица дава на оценителя нова методика, по която оценката за колата ти е само на база колко тежи ламарината[/quote]

  Активите се продават на търг, пускат колата и който даде най-много я взима. Може някой да иска да я купи за 4 бона, но няма как да стане. Стига с тия вицове за "разграбване на активите", на практика тези активи са кухи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#10:"Росфалитнадзор"]Хайде стига апокалипсиси. Това не ти е 1996.[/quote]


  не бъди агресивен Оптимист

  никой не може да каже какво е Действ състояние на цялата банкова система

  изказват се разни Независими медийни герои..

  от които Нищо не Зависи

 15. 15 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "today ":

  Защото продължавате да наричате банката "пирамида"? Във финансовите пирамиди собствениците им не влагат свои средства - милиони! Нито инвестират в активи. Прочети повече за Понци схемата, за Мейдоф и ще видиш огромните разлики. Вие сте единствените умници, дето прозряха "пирамидата", а един от най-големите държавни фондове, този на Султаната на Оман, както и най-голямата руска банка са тъпаци и въобще не са знаели от какво придобиват дял - едните 30%, вторите 10%?

 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Случаят с КТБ за пореден път показва,че България се управлява от некомпетентни,корумпирани и нерешителни хора.
  Този случай няма как да не предизвика в мен сравнения с началото на финансовата криза в САЩ.И там в петък става ясно,че Леман Брадърс си заминават,в понеделник вече планът за действие беше готов,и започнаха да действат.
  Сега,дали всичко е било правилно направено,това е въпрос,по който ще се дебатира дълги години още,но важното е,че се действаше бързо,решително и компетентно.При това ставаше дума за огромна система,с трилиони долари под риск.
  Ние тука 5 месеца с една въшлива банка се разправяме...

 17. 17 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "today ":

  Тези активи имат обезпечения на стойност над 9 млрд. А разграбването на ужасно необезпечените, гадни и миризливи активи тепърва предстои! Гледайте внимателно тия в редичката дето ще се извие да ги придобиват - по това ще ги познаете! А ние ще пием една студена вода и ще плащаме за тоя масраф до девето коляно.

 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мафията си има държава":

  Аха, разбрах. Банката е оценена като скрап.
  Благодаря колега!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#13:"today "]на практика тези активи са кухи[/quote]
  Не всички.Но и това ще стане,ако се потуткат още малко.

 20. 20 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#15:"Мафията си има държава"]Вие сте единствените умници, дето прозряха "пирамидата",

  а един от най-големите държавни фондове,

  този на Султаната на Оман,

  както и най-голямата руска банка са тъпаци

  и въобще не са знаели от какво придобиват дял - едните 30%, вторите 10%? [/quote]
  а ако е обикновен франчайзинг ??

  ни сми го измислили ние , в УСА-та го прилагат от 100 год

  има ли шанс "акционери" като цитираните от теб

  да се оставят да ги пързаля някакъв....хитрец ??

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#14:"Депозитни Балони"]не бъди агресивен Оптимист

  никой не може да каже какво е Действ състояние на цялата банкова система [/quote]

  Работех в банковата система през 1995-96 и много добре помня какво беше състоянието. Например как банките се "запушваха" една друга. Помня и как през април 1996 долара проби нивото от 100 лв, а в края на годинаат вече гонеше 2000. Не плашете народа, знам че ви плащат за това на Позитано.Не е лошо някой от вас да го натикат в затвора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  Това е само първото стъпало от една стълбичка дето края и не се вижда от облаците високо в небето !

  Второто е домъкването пред съда на един мустакат субект с мирис на сръбска скара (ако трябва дори в чувал) !!

  Трето - най накрая ефективна присъда и продължаване на разплитането на свинските черва докато се стигне до покровителите политици !!!

  ПП. Четвърто,пето и т.н. е повтарянето на точки втора и трета докато замирише на белина и други подобни препарати (демек на чистота)

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#17:"Мафията си има държава"]Тези активи имат обезпечения на стойност над 9 млрд.[/quote]

  9 млрд рубли може би. Ако банката имаше такива готини активи досега щеше да има сериозна оферта от инвеститор, най-вероятно друга банка. А не тия смешки, които четохме - инвеститора щял да ползва активи на Бромак, ама държавата да даде 2,3 млрд в кеш.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 789 Неутрално

  И сега най-важния въпрос?

  Къде е Цветан Василев и ще изгние ли в затвора до живот?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Фонда за гарантиране на влоговете да изплаща гарантираните суми да се приключва с таз сага.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#15:"Мафията си има държава"]Защото продължавате да наричате банката "пирамида"[/quote]

  Защото е таква.
  [quote#15:"Мафията си има държава"]както и най-голямата руска банка са тъпаци[/quote]

  Това е добро определение за руснаците като цяло. А между другото срива на КТБ съвпадна със санкциите срещу Русия. Защо ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  * Фондът

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#24] от "Wornoxmaniak":

  Познай!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мафията си има държава":

  Добре сега, би ли била така добра да назовеш конкретно кои се тази активи на стойност 10млрд.лв.... нещо така списъче или от подобно има ли?

  Щот някой друг ще вземе да се изпъчи изцепвайки се как имало активи за 100млрд.лв... та аз ще се чудя на кого да вярвам - на тебе или на него?

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Купувайте негарантирани депозити от КТБ. Това е далаверата, особено, ако имате кредит там...

 31. 31 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Точно така. Оценена е като скрап от онези, които искат да придобият активите й на безценица. И нещо за неделно четиво под заглавие "4 милиарда са страшно много пари бе, пичове!"
  "Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда, 4,000,000,000 лева. Сметките долу са максимално опростени, за да не добавям екстра неизвестни към общата ни мизерия:
  - 240 депутати, които взимат по 2,500 лева на месец, месечно изкарват 600,000 лева. За да избият дупката в КТБ, ще трябва да работят 555 години и половина.
  - Международно, с тези пари можем да наемем една четвърт от Албания, една трета от Македония или половин Молдова за една година....
  http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/4-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5_410976.html

 32. 32 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#21:"Росфалитнадзор"]Работех в банковата система през 1995-96 и много добре помня какво беше състоянието. Например как банките се "запушваха" една друга. Помня и как през април 1996 долара проби нивото от 100 лв, а в края на годинаат вече гонеше 2000.[/quote]
  не те знам къде си работел и какво точно си работел..
  ти го Твърдиш !!

  щом си ербап - дай на населението гаранции , че няма Други лоши банки !!

  в държава Без Правила има ли невъзможни неща ??

  1996 беше Същата като 2014 (КТБ)

  тогава имаше валутна спекулация на кешовия пазар -

  сега левова спекулация на депозитния пазар...

  Кое е Различното

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 789 Неутрално

  ДАНС да пратят веднага хора които да следят дали се подписва редовно в Белградското РПУ. От там насетне да знаят къде е мустака във всяка една секунда, колкото и да струва това.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 34. 34 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#25:"Нефертити"]Фонда за гарантиране на влоговете да изплаща гарантираните суми[/quote]
  Ма и него го нема.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 35. 35 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  И още по темата:
  "И нека сега се замислим сега какво толкова по-велико за правене има човек, за да скрие или открадне толкова много пари. Плод на каква фантазия и амбиция е „дупката“ в КТБ, че да бъде справедливо разпределена върху всеки от нас. Дали наистина не си струва да подкрепим тези визионери, чиито мечти очевидно се простират отвъд къща, кола, образование и пенсии. И ако наистина знаеш какво да направиш с 4 милиарда лева, не заслужаваш ли, наистина, пълно доверие и любов, с които да ги оползотвориш? 4,000,000,000 са страшно много пари бе, пичове…"

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Тънкият момент е факта как ВТБ изцяло са хеджирали с путопции 10%-тния си дял в КТБ.... или както казва българинът "Тяхнигиибе"

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#7:"Мафията си има държава"]Забравихте ли двойния стандарт на държавата спрямо КТБ и Първа инвестиционна? Четири месеца ни разиграваха по сценарий, водеха ни за носа, обработваха ни като последни идиоти? И продължават...[/quote]
  За мен събитията около КТБ и Първа инвестиционна са свързани. Те са поредица от една последователна политика за разбиване финансовата свобода на България и подчиняването и на руските политико-финансови интереси.
  Това личи от съгласуваните действия на БНБ и прокуратурата. Това личи от безмълвието и бездействието на тогавашното правителство. Това личи от демонстрационната намеса на една руска банка, която значително увеличи дяловия си капитал в КТБ и в последствие закупи "Булгар табак".
  Това бе организирана диверсионна атака по пътя на финансовата стабилност на страната, извършена от Русия, иначе нямаща друга възможност да подчини България за собствените и нужди/цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  дърпаме резерва на нзок , пенсионни вноски ... и строим магистрали с мантрата европа плаща . после дърпаме 1млрд заеми и плащаме на земеделците със същата мантра . после теглим 1млрд за да върнем земеделския кредит , после теглим х млрд за да платим на м.велчев схемата ..... като междувременно точим нек през веи , марици . за да е сигурно харизваме БТ който сам по себе си "печели" избори . та какво казвате за ктб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Кредити погасявани с кредити. 100% Понси схема. КОЙ е българския Мадоф?
  Е това е въпроса? . А нещото което разбирам е че българския Мадоф не подлежи на санкции и преследване ,тъй като през далечната 2001 г. правителството на НДСВ променя закона за банките в частта му за носене на отговорност на банкерите при фалит на банките.И!!! В екипа предложил тази промяна влиза КОЙ? Иван Искров разбира се в екип с юристи на НДСВ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#15:"Мафията си има държава"]Защото продължавате да наричате банката "пирамида"? Във финансовите пирамиди собствениците им не влагат свои средства - милиони! Нито инвестират в активи.[/quote]

  Какви са тези активи на банката? Написано е ясно - раздадени са кредити, които се погасяват с ... други кредити. Които не се обслужват. Едновременно с това на вложителите се дават лихви от 10% годишно, при средно за банковата система 2%. Камбанката не звъни ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#35:"Мафията си има държава"]4,000,000,000 са страшно много пари бе, пичове…[/quote]
  За Русия са нищо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази банка, ние - работещите, ще я платим 2 пъти. Един път ще изплатим влоговете на онези които си ги самооткраднаха, и втори път на същите, които ще съдят България за пропуснати ползи.
  Осъдени-няма.
  Балъци: 7 милиона, от които работещи окол 2 млн.

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":

  Мустакът в момета сигур лети за ЮАР, ако вече не там....

 44. 44 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Весело

  [quote#16:"eurogi"]Случаят с КТБ за пореден път показва,че България се управлява от некомпетентни,корумпирани и нерешителни хора. [/quote]
  Този случай по-скоро показа че България се управлява от компетентни,корумпирани,алчни и решителни хора.

 45. 45 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Да я обявяват в несъстоятелност и да плащат гарантираните депозити,че стана близо половин година откакто хората нямат достъп до парите си
  Няма такава територия(държава)

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 46. 46 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#44:"vjacho"]Този случай по-скоро показа че България се управлява от компетентни,корумпирани,алчни и решителни хора[/quote]
  .............освен това хора -
  знаещи че населението е съгласно винаги и със всичко

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 47. 47 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сега идва ред на ББР ))

  Там екшъна, ще в пъти по- голям..))

  Закопчейте коланите, Уважаеми Дами и Господа !

  ))

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#44] от "vjacho":

  Все пак не трябва да се забравя факта, че в крайна сметка народът си ги е избрал чрез демократични избори.
  Едниствено най-голямата партия на неглсуващите не е във властта.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#31:"Мафията си има държава"]Както стана ясно, ще бъдат загубени около 4 милиарда[/quote]

  Както стана ясно, те вече са загубени, това е много важен момент. А не, както се опитват да ни пробутват някакви помии, щели да бъдат изгубени, ако не спасим банката.
  Парите ги няма, вече въпроса е дали държавата ще се намеси като ощети всички данъкоплатци, да вземе парите от данъците и да изплати влоговете на Вежди Рашидов и др. подобни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 51. 51 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  КТБ вече е фалирала,чакаме официалното обявяване.Ама около тая банка,нов затвор ще трябва да се построи.

 52. 52 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":
  Е ,прекалено си конкретен колега.Тука се пише смело и безотговорно,на ангро....Хората писаха,че повечето обезпечения са калпави и дори не са правно издържани-т.е.не са вписани както трябва.
  Но друго си е да се изтъпаниш тука и да кажеш-9 млрд.обезпечения...как,откъде,кой ти го каза,къде го видя и прочете?Това са ненужни подробности..

 53. 53 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "StanDim":

  Щетите за България от фалита на КТБ ще бъдат 13 милиарда, между 60 000 и 100 000 безработни, вследствие от фалита на фирмите, които имат сметки в банката. Само през първия месец след евентуално закриване на КТБ щетите за държавата ще са минимум 5 милиарда лв. От близо 4 млрд гарантирани влогове, през осъдителни присъди в Арбитражен съд от страна на акционерите за 1,5 млрд., за облигационерите за 200 милиона, надгарантирани депозанти за 2 млрд. плюс неустойки лихви за забавяния по плащанията, съдебни разноски, загуби от работни места, намалени приходи от данъци и осигуровки, съсипана икономическа среда, негативен имидж на държавата пред чуждите инвеститори, намаляване на БВП поне за 2 години напред, заплаха за нови банкови фалити, тотално опразнен гаранционен фонд, затъваща в дългове държава, която ще емитира нови и нови дългове... Ето това ни чака. И ако не ви се вярва - заслужили сме да го получим!

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#39:"Чърчил"]А нещото което разбирам е че българския Мадоф не подлежи на санкции и преследване ,тъй като през далечната 2001 г. правителството на НДСВ променя закона за банките в частта му за носене на отговорност на банкерите при фалит на банките.[/quote]
  Това не е вярно.През октомври 2001 год. Народното събрание променя Наказателния кодекс като премахва един смешен текст,който инкриминира отпускането на необезпечени кредити.В Закона за банките по онова време няма забрана да се отпускат необезпечени кредити.Нито в нашия,нито в който и да е закон за банките в която и да е Европейска държава.Знам за какво говорите-аз.3 на чл. 220 от НК.

 55. 55 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ф.Нинов":

  Дайте малко подробности, моля. Те не са си платили акциите ли?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 56. 56 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#43] от "Ф.Нинов":

  Той наистина ще се окаже най-големият балък ако досега не вазирил?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 57. 57 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#7:"Мафията си има държава"]Забравихте ли двойния стандарт на държавата спрямо КТБ и Първа инвестиционна?[/quote]

  Какъв двоен стандарт? Като си тръгнал да припомняш, припомни и че в БНБ не е постъпвало официално искане за ликвидна подкрепа на КТБ. Да припомним и че цяла седмица бяха тегленията в КТБ и в един прекрасен момент директорите на банката поискаха САМИ поставянето на банката под специален надзор. (някой би си помислил, че през тази седмица са заличавали следи и са осигурили време на Цветан Василев да се покрие)
  Ако си прав, че вестниците на Пеевски са довели КТБ до това състояние, какво да кажем за Икономедия и Дневник и Капитал, които от години пишат за нещата, които са се случвали в банката. Реално не малко неща от статиите и анализите им се оказаха истина. Та как те не са успели да убият банката с цифри и данни, а жълтите медии на Пеевски със скалъпени историйки без аргументи? Явно си е, че в тази банка е имало проблем и колкото и да прехвърляме внината остава основния въпрос - ЗАЩО ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НЕ Е В АРЕСТА, А Е НА СВОБОДА?

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#53:"Мафията си има държава"]между 60 000 и 100 000 безработни, вследствие от фалита на фирмите, които имат сметки в банката[/quote]

  Тези фирми не фалираха ли досега? От юни без пари как се работи?

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В неспособността си да упражнява контрол, БНБ сама прехвърли на банките да управляват собствения си риск.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#52] от "eurogi":

  9млрд лв. огромна сума за България.
  Може би дори стойността на всички фирми българска собственост е доста по-малка.

  Освен пък Мустакът през 2004 г. да е купил голямо количество Епъл акции или 2009 г. да е купил акции на Американ Еърлайнс на $0.25, които сега са $41.... тогава може.

 61. 61 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#57] от "mammita":

  Дай ми моля те, писмо или какъвто и да е документ с който Първа инвестиционна са поискали ликвидна подкрепа от държавата...

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Весело

  [quote#48:"Ф.Нинов"]Все пак не трябва да се забравя факта, че в крайна сметка народът си ги е избрал чрез демократични избори. [/quote]
  Няма спор.Така е.Народът си знае работата.Водещ е инстинктът за самосъхранение.Затова и казвам че не е много правилно да се твърди че негодниците са некомпетентни и нерешителни.

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#55] от "today ":

  Плати ли са ги, но изглежда преди да стане големият джангър с КТБ са хеджирали всички акции в КТБ прхвърляйки риска на трета страна. По тази тема имаше няколко статии тук в Дневник и Капитал... сега ще се разровя да видя дали мога да ги намеря.

 64. 64 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#53:"Мафията си има държава"]От близо 4 млрд гарантирани влогове[/quote]

  Не те знам мъж ли си, жена ли си, ама или нищо не разбираш, или имаш психични отклонения, или си трол.
  Гарантираните влогове се плащат от фонда, в който всички банки внасят пари, там държавата пари не внася, съответно няма как да загуби.
  Парите на вложителите ги няма, просто са ги раздали да финансират съмнителни схеми, разбери го това нещо. Сега въпроса е трябва ли държавата да вземе пари от мене, за да компенсира ограбения влог на Вежди Рашидов, или загубата да си остане за него, и следващия път да внимава да не държи повече от 196 000 лева в една банка, независимо каква лихва са му предложили за да го прилъжат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 65. 65 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#40] от "Росфалитнадзор":

  1. Кредити, отпуснати на работещи предприятия, са оценени като перфектни (с 0% обезценка). Тук примери могат да бъдат дадени с водеща верига магазини за бяла и черна техника, авиоремонтен завод, завод за производство на хартия, стъкларски завод. За сметка на това, инвестиционните кредити, отпуснати на техните собственици за придобиване и развитие на същите предприятия, са обезценени от 80% до 100%. При купуване на безценица на дълга на собственика, работещото предприятие ще бъде придобито изключително изгодно.
  2. Кредити, отпуснати на други работещи дружества, са обезценени от 80 до 100%. За разлика от горепосочената схема, собствениците им не са ползвали кредити от КТБ АД за придобиването им. Тук се цели директно да се придобият вземания на банката от дружествата на нищожна цена. В тази група влизат дружества с дългогодишна производствена и кредитна история - много по-дълга от посочените в т.н. доклад 12 месеца, със значителни активи, осъществяващи оперативна дейност и осигуряващи работа на десетки хиляди служители и работници. Така например:
  - кредитът на един от най-големите винопроизводители, притежаващ изби с дългогодишна история и значителни, ликвидни материални запаси (хектолитри червено и бяло вино с експортно качество) е обезценен изцяло. Дружеството развива успешна дейност и осигурява над 70 души персонал, без сезонните работници.
  - Кредитът на една от най-големите оранжерии в България, осигуряваща ранни зеленчуци както за вътрешния пазар, така и значителни количества за износ, включително за борсата за ранни зеленчуци в Мюнхен, е обезценен със 78%, въпреки че в полза на банката е учреден залог и на търговско предприятие. Фирмата реализира приходи не само от продажбата на основната продукция, но и от продажбата на електроенергия на НЕК, получена чрез изградената съвременна инсталация за когенерация на енергия. Фирмата е кредитополучател от десет години, осигурява около 100 работници годишно, без сезонните работници, генерирайки трайни постъпления, с които обслужва кредитите си.
  - вземанията на банката срещу дружество, притежаващо лицензии за газификация на няколко общини в Централна България, е обезценено с 91%, при условие че същото има оперативна дейност от 2007 година. Активите му са заложени в полза на банката, включително и газов терминал, изграден до централна газопреносна мрежа.
  - кредитът на друго дружество, осъществяващо сходна дейност в Западна България, е обезценен със 70%. Фирмата осъществява дейността си от 2007 година, с постоянен темп на развитие и нарастване на приходите от основна дейност. В дружеството има осигурени 69 работници. В полза на банката е учреден залог на търговското предприятие.
  - фрапиращ е случаят с дружество, притежаващо активите на една от водещите корабостроителници. Дружеството работи, пред него има добри перспективи за натоварване на мощностите му. Активите на това дружество са заложени в полза на банката. Официално работещите и осигурени служители са над 100. Вземането срещу същото дружество е обезценено със 78%.
  - Вземането от лизингова компания, оперираща на пазара от 7-8 години, е обезценено на 84%. Дружеството е заложило в КТБ АД всички свои вземания по договори за лизинг (парични и материални), включително и новоизградената в София и пусната в експлоатация през 2013 година най-модерна печатница. Освен че постъпленията от лизинга и печатарското оборудване са заложени, сградите и теренът също са ипотекирани в полза на банката.
  - не на последно място, следва да се посочи и случаят с един от най-големите търговци на едро на петрол и петролни продукти, който реализира продажби за над 1 милиард лева годишно, без просрочен дълг. Вземането срещу това дружество е обезценено с 65%.
  3. Кредити на стойност близо 1 млрд. лева са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени и ипотекирани ликвидни обезпечения: една от най-големите спортни зали в град София, най-големият стъкларски завод на Балканите, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 квадратни метра, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе, жилищни сгради с акт 16 в атрактивните южни и източни райони на София (кв. Бояна, сградата на „София прес” и др. подобни), както и в централните части на Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, 7 първокласни хотелски комплекса в най-популярните ни курорти, имоти на първа линия на черноморското крайбрежие.

 66. 66 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мафията си има държава":

  Да съм казвала, че ПИБ са искали ликвидна подкрепа? Всъщност не знам питай БНБ за това. Следя публичната информация, която излиза. Не говори за двоен стандарт, защото КТБ си мълчаха до последно и после (отново ще го напиша с главни букви) САМИ си поискаха специалния надзор.

 67. 67 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#55] от "today ":

  "Ние имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, цялата сума е хеджирана. Няма да спасим банката и да участваме в нейната рекапитализация", посочи пред руската агенция представител на VTB Group.

  http://www.investor.bg/vodeshta/310/a/vtb-group-niama-da-uchastva-v-rekapitalizaciiata-na-ktb-174880/

 68. 68 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#64] от "today ":

  Личностните ти коментари ги подминавам. Колкото до това, че държавата ще вземе пари от мен и от теб, и от всички нас е повече от ясно. Дотам я докараха с тоя сценарий, че и в двата варианта - оздравяване и фалит, все ще плащаме. Но фалитът ще ни излезе в пъти по-скъпо. Тотално опоскан гаранционен фонд на фона на тотално разклатено доверие в банките как ти звучи? И това е само върхът на айсберга...

 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мафията си има държава":

  Ако спаси банката - държавата България пък ще фалира.

  Какво става със списъчето за активите на стойност девет (9) милиарда лева?
  Няма ли да го покажете?
  С нетърпение го чакам!

 70. 70 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#66] от "mammita":

  Ако ти не си видяла двойният стандарт от страна на държавата по отношение на КТБ и ПИБ, останалите са наясно. Вече има подадена жалба от вложители и акционери точно по тази тема в ЕК. Чакай и ще разбереш от "публичната информация" как в най-скоро време ни чака отварянето на infringement procedure по казуса двоен стандарт спрямо еднакви субекти от Европейската комисия...

 71. 71 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#66] от "mammita":

  Тогава се подмяташе информация в публичното пространство, че са ходили в БНБ да искат подкрепа, но Искров отказал, и те били принудени да поискат поставянето под надзор за да защитят интересите на клиентите си. Даже някой от директорите се качил на самолета за Виена за да съобщи лично на Цв. Василев, че са им отказали подкрепа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 72. 72 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ф.Нинов":

  Не съм казала, че активите са на стойност над 9 милиарда - това е стойността на обезпеченията на тези активи. Кредитите към нефинансови институции (фирми и граждани) са обезпечени над 94,14% към края на м. юни т. г. Голяма част от кредитите са свръхобезпечени – общата стойност на заложените в полза на банката обезпечения е над 9,8 млрд. лв. към края на м. септември 2014 г. (от които – 785 млн. лв. ипотеки, 540 млн. лв. търгуеми ценни книги, 1,104 млрд. лв. материални активи, 474 млн. лв. залог на търговски предприятия, 6,5 млрд. лв. вземания по сметки, банкови гаранции от първокласни банки и по търговски операции и над 500 млн. лв. поръчителства на юридически лица, като последното е винаги допълнително обезпечение). Осчетоводени са обезценки и на сградите, притежавани от КТБ АД. Не е ясно кой е оценителят и как е избиран, но резултатът е отново драстичен – обезценка с една трета част от стойността им.

  Виж ми # 65, прибави към това военнопромишления комплекс и Петрол - само това стига.

 73. 73 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  На тоз въпрос има отдавна отговор. Но време е вече да преминем от въпроса "кой" на въпроса "защо" до сега трябваше да се изрече на глас че няма на накъде. Кой и защо иска време и бави това, което иска бързо решение.

 74. 74 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мафията си има държава":

  Извинявай, но за ПИБ имаше разрешение от ЕС за това. Кои другите, Веждито с неговите 2 млрд, които хем знае колко е гарантирания максимум, хем сам се набутва. Имаше информация и за някакви нечовешки лихви от по 12-15%, които са му давани за тия пари. Е, за това ли ще съди държавата, на която е депутат и беше и министър даже. Или онзи скелет от гардероба Луна, която така и не иска да каже какви пари има в КТБ и от къде ги е взела. Стига си говорил глупости.
  Я кажи защо не питаш защо Цветан Василев не е в ареста, а си живее като цар в луксозни вили и хотели? Значи крадецът според теб се оказва най-невинния в тази ситуация. Стига глупости, колкото и да ги въртиш и сучеш нещата, виновникът е ясен.

 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#74] от "mammita":

  Ако Веждито имаше 2 млрд. В КТБ то той щеше да пропищи света.

 76. 76 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#68:"Мафията си има държава"]Дотам я докараха с тоя сценарий, че и в двата варианта - оздравяване и фалит, все ще плащаме. Но фалитът ще ни излезе в пъти по-скъпо.[/quote]

  Точно обратното, фалитът ще ни излезе в пъти по-евтино. За какво оздравяване говориш? Едно е да се лекува някой болен, съвсем друго е някой да са го нарязали на парчета да го ползват за донор, и след като е умрял да се мъчим да го спасяваме.
  То пак голям късмет, че предното служебно правителство вкара правило макс. 25% да са в една банка, те от там почнаха и проблемите на КТБ между другото.
  Да започват да изплащат гарантираните депозити, да влиза ФГВБ да пуска активите на търгове да си възстанови изплатеното доколкото може, ако остане излишък да обезщетяват негарантираното в какъвто размер е възможно и това е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 77. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мафията си има държава":

  Еми ако има някакви активи, те сега ще идат при фонда за обезпечение на банковите влогове.

 78. 78 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мафията си има държава":

  А това, че няколкостотин милиона на държавни фирми са изтеглени за няколко дни ?
  Или това, че БНБ отказа временна помощ на КТБ, каквато даде на ПИБ ?
  Е. Хърсев го каза най-ясно - банката е "ударена с чук" в тила !
  С една цел - да се откраднат активите на фирмите - длъжници за смешни пари ...
  Слушах тази сутрин Кадиев какви нагли лъжи нижеше по телевизора /колко пари щял да плати всеки работещ/, а тъпата водеща го гледаше опулено и с отворена уста ... не е истина !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 79. 79 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ф.Нинов":


  [quote#77:"Ф.Нинов"]Еми ако има някакви активи, те сега ще идат при фонда за обезпечение на банковите влогове. [/quote]
  Мислите ли, че това е механизмът за набиране на този фонд?

 80. 80 Профил на svedust
  svedust
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Банката е куха и не знам защо всички тук се дърлим. Активите и да ги има, не могат да покрият дупка от над 4 млрд. лева. Банката беше така да се каже, кофата за боклук на нашата банкова система, създадена и поддържана единствено за да се дърпат кредити от фиктивни дружества свръзани с Пеевски, майка му, Цв. Василев, хора от ДПС. Престъпното нехайство или пък съзаклятие на определени управления (най-вече това на ГЕРБ, защото знаеше за какво служи банката, но я крепеше. Сега се убеждавам, че Дянков е бил доста в час, макар и доста неприятен като личност. Не случайно драпаше да влезем в Еврозоната, защото поне тогава някои ще се грижи да спасява такива черни дупки като КТБ). При Орешарски, просто дежа вю на нещо, което се е случило вече през друго комунистическо управление - това по времето на Жан Виденов... И когато майката и синът и Дилян Пеевски решиха, че няма да си покриват кредитите и ще завлекат банката, тя просто рухна.... Разбира се, не без помощта на управителя на БНБ и гл. прокурор, който влезна в тази престъпна схема. Изводите си ги правете сами - Прокуратурата заедно с шайка престъпници, нарекли се медийни царе и станали депутати са готови да сринат банковата стабилност в страната. Последва ПИБ.. Не знам защо се разпространява като легенда как някои искал разбираш ли да разбие хубавата банка ПИБ и да я срине, а пък тя, всичко и е прекрасно, та държавата и наля 1 млрд лева, за да не изпадне в същото положение в което е КТБ. Не знам дали си спомняте, но през 2007 година с ПИБ се разигра подобен сценарии и пак БНБ вля 1 млрд. лева в банката на Цеко Минев. Ами, когато една банка изпада 2 пъти в това състояние, за какво говорим?!? ПИБ трябва бързо да се продаде, няма нужда 2 пъти ние дънакоплатците да я спасяваме, че на г-н Цеко Минев му е строи супер Боровец и му се е....т млади девойки та да му плащаме за разгулния живот.

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#79] от "СЪВЕТНИК на свободна практика":

  Не, просто се майтапя.

 82. 82 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мафията си има държава":

  Напротив, точно от обезпеченията идва проблема. Дай ми на мене 1 млн евро, ще ти дам запис на заповед за 2 млн, ще имаш уникално обезпечение, в двоен размер. Само че като си поискаш парите и не ти ги върна ще си стоиш с голото обезпечение в ръце.
  Те ако активите наистина бяха обезпечени както трябва нямаше да има такава драма.
  На хартия банката може да има обезпечения за 150%, обаче на практика като са 10% какво правим?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 83. 83 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Ето едно интересно мнение по темата:

  http://www.miroivanov.com/2014/07/blog-post.html

  https://goo.gl/8NG90J
 84. 84 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#74] от "mammita":

  Не ПИБ, а държавата получи разрешение да отпусне ликвидна помощ на тая банка. ЕК одобри сумата от 3,3 млрд държавна помощ за цялата банкова система, от тях 1,23 млрд. бяха дадени на ПИБ. Същото разрешение можеше да получи и за КТБ, още повече, че готовност за такава помощ е изразена още в началото на кризата с банката - факт, който Петър Чобанов удобно скри и за което бе награден - депутатско място в ДПС!

 85. 85 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Като редови български гражданин/не съм клиент на КТБ/ искам да знам:КОЙили КОИ доведоха КТБ до това дередже?и ЗАЩО всеки от нас трябва да поеме тежестта от фалита на КТБ?

  Tony
 86. 86 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#77] от "Ф.Нинов":
  [quote#77:"Ф.Нинов"]Еми ако има някакви активи, те сега ще идат при фонда за обезпечение на банковите влогове.[/quote]

  Нищо подобно. Ще отидат в нечии алчни лапички, ще затвърдят икономическата мощ на определени политически хиени, а ние с теб ще духаме супата! Единственото с което ще останем - прескъп билет на първия ред за тоя цирк, на който нито сме искали да ходим, нито да участваме, нито да плащаме.

 87. 87 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  На,този етап при тотално разклатено доверие в банковата ни система, банките, свирки трябва да почнат да правят на клиентите, да не теглят влоговете си...

  За нови вложители - направо да забравят !

  Проблемът е в наличните им средства и няма никак да се очудя, ако в един прекрасен ден и момент, се окаже , че и Фонда е ошушкан )))

  Във всеки случай, се задава голем купон )

  КОЙ НАКРАЯ, ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА, КАТО ДОЙДЕ КЕЛНЕРА, ОБАЧЕ ?

 88. 88 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мафията си има държава":

  Да бе, те за това от ЕК натискаха за отнемане на лиценза на КТБ и изплащане на гарантираните депозити. Нали даже и писаха официални писма.
  Я кажи сега, защо Василев не дойде да ги задава тези въпроси, а се крие като мишка?

 89. 89 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мафията си има държава":

  Опитай се да осъзнаеш, че става въпрос за финансова пирамида, маскирана като банка. Финансовото състояние е сам една от причините за отнемане на лиценза. Има много други нарушения, поради които БНБ е трябвало(длъжна е била) да и отнеме лиценза ОТДАВН!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 90. 90 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тази статия е тенденциозна. Докато няма макроикономически анализ, не може да се вземе решение. От либертарианците от либертарианския мозъчен тръст Институт за Пазарна Икономика ИПИ не може да се очаква друго освен отслабване на държавната икономика и Държавата като цяло.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 91. 91 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#88] от "mammita":

  Я кажи кога са искали от ЕК отнемане на лиценза на КТБ? Единственото за което са настоявали, е бърз достъп до гарантираните депозити - до 20 дни след поставянето на банката под надзор, което по своята същност е ОЗДРАВИТЕЛНА ПРОЦЕДУРА. Същата в нормални страни протича в рамките на дни, до седмица. При нас тупкаха топката 4 месеца, тъй като едва ли за двайсетина дни можеха да "убият" банката...

 92. 92 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#87] от "tequila_sunrise":

  Абсолютно вярно! Само дето никак не ми се искаше да ни включват в тоя "купон", нито да плащам сметката на келнер за чужда поръчка...

 93. 93 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#84:"Мафията си има държава"]Същото разрешение можеше да получи и за КТБ[/quote]

  Разрешението от ЕК беше дадено на 29-ти юни, а КТБ поиска да я поставят под особен надзор на 19-ти, че дали не беше 17-ти.
  Няма да е зле и в ПИБ да се направи един сериозен одит, че тя за 2-ри път ползва ликвидна подкрепа, да не се окаже и там един голям балон с кирливи обезпечения.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 94. 94 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#88] от "mammita":

  Ааа, той Цецко е на Женевското езеро и в момента е много зает !

  Сега не му е до КТБ ! ))

  Поправя покрива на вилата си, че е протекъл...)))

  Зима иде ...

 95. 95 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  На либертарианците от либертарианския мозъчен тръст Институт за Пазарна Икономика ИПИ им идва ситуацията в КТБ много изгодно. Там се намират голяма част от финансите на 19% останали държавни предприятия. Либертарианците са против каквото и да е държавно участие в икономиката, против каквато и да е държавна намеса там. Тази статия е написана точно под тази перспектива. Един фалит на КТБ е скрита, за 1 лев, приватизация и намалява броя на държавните предприятия до 9%. Тази статия е написана точно идеологически.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 96. 96 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#93] от "today ":

  Предлагам този одит, консултация или квото там беше, да бъде направен по същата методология, която приложиха към КТБ. Ако лъсне кашата само в кипърския им клон на Първа инвестиционна, така ще се разсмърди, не е истина...

 97. 97 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  При песимистична оценка на залози как се оценява току що купена кола - на 50% защото толкова струва извъм магазина. Но голям процент от тези кредити ще бъдат обслужени. Има много фирми дето се занимават със събиране на кредити и ще ги съберат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 98. 98 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сегашната ситуация около КТБ не отчита изобщо макроикономическите и социално-психологическите аспекти. За либертарианците от либертарианския мозъчен тръст Институт за Пазарна Икономика ИПИ ситуацията е отлична, за да се криминализира и дискредитира още повече Държавата, Държавността и държавната администрация, която от 25 години се състои от либертарианци, неолиберали, либерализатори, дерегулатори и приватизатори, хора, които, водени от Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, предизвикват една след друга финансова и макроикономическа катастрофа. Подуправителят на БНБ и дясна ръка на Искров и член в управителния съвет на либертаоианския мозъчен тръст ИПИ и се стяга да е новият управител на БНБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 99. 99 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#80] от "svedust":

  Един от най-смислените коментари, браво. Когато лошите вестници Капитал и Дневник писаха преди повече от година за порочните практики в банката помниш ли троловете какво плюене плюеха? Ама данните на Капитал не били верни, ама Прокопиев и Плевнелиев били супер гъсти, и имали някакви интереси и затова така говорели и правели, като горе-долу по него време служебното правителство, назначено от Плевнелиев, въведе правилото държавните дружества да не държат повече от 25% от средствата си в една банка, с което естествено, бръкнаха в джобовете на Василев&со.
  ББ пък друг катил, по негово време се въртеше схемата "не пипаме КТБ и получаваме медиен комфорт", държавните пари стояха там, с държавните пари се въртяха далавери и се придобиваха държавни активи и се печелеха държавни поръчки. Сега тръгнал да спасява банката, че закони да гласуват спешно, то пак добре, че тия толкова нагла оферта дадоха, че чак ББ се отказа.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 100. 100 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В какво се превръщали мечтите ?

  Честно казано и аз още не знам в какво се превръщат, но в това
  в което виждам да се превръщат, започва да мирише лошо..))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK