Пак трябва смяна на системата

Пак трябва смяна на системата

© Георги КожухаровЧетвърт век по-късно се оказа, че макар "по документи" да сме преходили от социализъм към нормалност, ние отново сме изправени пред система, която трябва да бъде сменена. За да не ни смени тя нас. Както и миналия път, когато бяхме с по 25 години по-млади (и за разлика от 1997-ма), и този път не сме сами в това положение.


В различни варианти подобни проблеми са принудени да решават хората от Будапеща до Багдад и от Вашингтон до Варшава. Защото моделът "#КОЙ" – т.е. изземването на публичната власт и ресурси от шайка разбойници – е, в някаква степен, наличен навсякъде. Ако не беше, нямаше да има световна финансова криза, от която кризата покрай КТБ е блед отглас.


Ако искаме да видим българския вариант на проблема, неминуемо ще стигнем до бурната 1990-та. Има, в историята, има години, които хвърлят сянка десетилетия и дори векове напред. Такива са 1776, 1789, 1914, 1917 и пр. В най-новата ни история, такава е годината 1990.
Сигналите, че в крайна сметка може да се случи нещо подобно на модела "#КОЙ", бяха налични още тогава, преди 24-25 години. Виждахме ги, но не ги разбирахме. Бяхме в плен на илюзията – не само ние, целият свят беше така – че демокрацията е неизбежно бъдеще и никакви шмекерии не могат да я спрат.


"Смяна на системата" или "промените"?


Една от причините днес да сме в положението, в което сме, е отказът и на елита, и на обществото да стигне до трезви заключения относно периода на комунизма. Днес, вижда се в изследванията, истината за режима е трайно подменена с митология, изгодна единствено на противниците на идеята "България – нормална държава" – всякакъв вид комунисти, фашисти и, естествено, свързаните с "#КОЙ".


Първата подмяна на паметта вече беше налице към началото на 1990-та. Историческият факт е, че "ледовете се пропукаха" на 3 ноември 1989-та, когато невиждано множество от 5-6 хиляди храбреци излезе насред комунистическата столица София, за да връчи екологична петиция на комунистическото Народно събрание и да вика "Сво-бо-да!" и "Де-мо-кра-ци-яаааа!". В този именно късен следобед стана ясно, че България ще се надигне, за да тръгне по пътя на Полша, например, а не – на Беларус.


Седмица по-късно БКП проведе пленум, на който свали Тодор Живков, за да си подсигури условията да контролира в максимална степен идващия революционен хаос. И веднага, със смайваща лекота постигна първото условие за контрол – успя да наложи мита, че най-новата история започва не на 3-ти ноември (т.е. от мига на гражданския бунт), а от 10-ти ноември – т.е. датата на вътрешнопартийния преврат.


Малко по-късно БКП постигна втори важен пробив на терена на паметта, т.е. на опаковането на миналото в свой интерес: успя да наложи термина "промени" (свързани с 10-ти), вместо "революция", "смяна на системата" или дори "преход", които по необходимост са свързани с 3-ти ноември.


И така общественото мнение бе научено да вярва, че задачата не е "смяна на системата", наложена от надигането на гражданството, а правенето на някакви си "промени", започнати на пленум на БКП. Все едно да си се мобилизирал да сринеш къщата си до основи, за да я направиш както трябва – и изведнъж идва някой, който ти казва: "Недей се напъва, бе човек. Две ръце боя са достатъчни..."


И ти веднага, разбира се, се демобилизираш. Защото едно е усилието да си направиш къщата наново, а съвсем друго – да теглиш една боя. Второто може да бъде направено без жертви, помежду другото.


И точно това българите се опитваха да правят, докато цялата къща не падна през 1997-ма. А после, между 2001-ва и 2013-та се опитаха наново – да правят "промени", без жертви и помежду другото, вместо да сменят старата система и да заздравяват новата така, че да издържа на сътресения.


Тази зараза е навсякъде, включително в медии, които инак имат прилично поведение. Когато, например, става дума за нещо позитивно в последните 25 години, в медиите се говори за "промените". А когато стане дума за нещо лошо – веднага се появява терминът "прехода".


Ключовата дума "реформа" съвсем доскоро имаше подобна съдба. Не през 1990-та, но към 1993-та БСП беше успяла да наложи такова подигравателно отношение към "реформа", че допреди седмици – т.е. докато не стана ясно, че без реформи ще се мре – всички старателно избягваха тази дума. А избягването на думата много лесно доведе и до избягването на обозначаваното от нея действие.


"Гепи!"


Един слънчев летен ден на 1990-та, заедно с моя приятел и съратник по революционните дела Мони Стоунса правим онова, което се правеше тогава – с няколко хиляди себеподобни обикаляме центъра на София и революционерстваме. По едно време Мони казва, умислен (тъкмо минавахме край все още действащия мавзолей):


- Ние си ходим, викаме, мислим си, че правим история – а отзад някой гепва кинти...


- К’ви кинти, бе, Мони, викам, държавата е официално във фалит от края на март. Няма кинти.


Впоследствие разбрахме, че Мони е бил прав. Докато стотици хиляди са се борили да бутнат системата, за да станат свободни, отзад други хора, много по-малко на брой, са гепвали кинти.


Схемата беше проста. Събират се, в някое село, шефът на партията, кметът и шефът на АПК. И започват да "отписват" инвентар – трактори, сгради, комбайни, камиони, плугове и пр. Отписва, да речем, шефа на АПК – обявява камиона за брак, за куп желязо. И на цената на куп желязо продава отписаното на шефа на партията. Един трактор "Беларус" вървеше към пет лева (за сведение – един малък джин с тоник, наличен единствено в първия частен бар на ул. Аспарух, беше четири лева).


По градовете схемите бяха по-сложни, но още в края на 1990 година предприятията бяха вкарани в системата "входно-изходна икономика". На входа, шайка от местни нотабили, регистрирали фирма, продават на завода най-скъпите на света суровини. За целта подкупват директора на предприятието – да се съгласи на тази цена. На "изхода" същата шайка нотабили купува продукцията на "държавни" (т.е. смешно ниски) цени.


Вкарал си кило метал "на входа" за 100 лева, после купуваш кило продукция за 1 лев и веднага я продаваш на пазарни цени за 1 000 лева. Разход – 1 лев. Приход – 1 099 лева. Астрономическите загуби от входно-изходната схема бяха покривани от данъкоплатците.


Така нотабилите свикнаха на печалби от хиляди процента, а не, както е "на Запад" (т.е. при нормалните хора) – 8-10 процента. За разлика от западните си аналози, които се потят, не спят и поемат риск, за да докарат 8-10 процента печалба, нашите докарваха хилядите проценти само с договорки и пиене на уиски, без труд и пот. И, разбира се, бързо придобиха самочувствието на богове, гледащи снизходително на западните балъци. Десетилетие и половина по-късно именно с това самочувствие подходиха към европейските фондове: "Ние ли, тарикатите, няма да излъжем тия балъци, европейците?".


Накратко, системата беше подредена още преди Коледа 1990-та: шепа хора взема милиарди, а после всички граждани покриват тези милиарди от джоба си. Накрая държавата фалира.


Да ви звучи познато към днешна дата?


"Разпределянето на порциите" също се корени в 1990-та. Към края на есента всички бяхме чули, че премиерът Луканов е събрал на едно място доверени другари и им е казал: "Другари доверени, вие ще сте нашите милионери. Елате сега да ви дам по едно куфарче с начален капитал".


Днешният обществен консенсус е, разбира се, че е нямало такова раздаване. Както е нямало 3-ти ноември, например. Ама – имаше. Двама от реципиентите на куфарите лично са ми се хвалили ("Ние се уредихме, а ти – балък..."). Единият го виждате днес по телевизора средно веднъж седмично.


А след 1990-та, когато новоизпечените стопански богове се събраха с бликналите по улиците мутри и прясно пенсионирани агенти на ДС, започнаха да искат не само пари. Нахълтаха във властта, за да могат да поддържат такива условия, при които да продължават да правят пачки, без да се потят. Так се роди "задкулисието", в лицето – на първо четене – на "Мултигруп". Към 1994 година задкулисието се сдоби и със собствено правителство, на Любен Беров, което досущ приличаше на правителството на Орешарски – витрина, зад която някакви хора гепват някакви кинти.


"София не е България!"


Трайна черта на българския преход е успешното опаковане на носителите на нормалността – на пакета "пазарна икономика-демокрация-свобода" – като антинародни агенти на "Запада". Още през лятото на 1989 година БКП състави списъци на "отродители", в които попаднаха всички, които искаха смяна или поне – ремонт на системата. Към лятото на 1990 година, носителите на промяната бяха вече опаковани като "шляеща се интелигенция", "брадати безделници" и "агенти на ЦРУ". През 2013 година тази опаковка беше освежена с "красивите и умните".


Целта, разбира се, още през 1990 година беше всеки, който иска България да стане нормална европейска страна, да бъде заклеймен като някакъв вид предател на "българщината" – която, разбира се, е свързана с вярност към Москва и се представлява от БКП/БСП. Това бе още една успешна кампания, която – наравно с подмяната на 3 ноември с 10-ти и на "смяна на системата" с "промените" – преконфигурира обществената атмосфера в полза на не-пипането на системата.


По този начин, заглавието на интервюто на Волгин за македонския "Дневник" от оня ден – "Западни платеници ми ја стопираа емисијата пред изборите оти процениле дека сум русофил" – беше кодирано в нашата действителност още през 1990-та.


От тогава е и натрапваното разделение София - провинция. След като се оказа, че цяла София месеци наред е на улиците и не може да бъде отписана като шепа "брадати безделници", се лансира лозунгът "София не е България". Демек: тия глезльовци от столицата махат гащи и викат, вместо да работят, докато отруденият народ от провинцията ги изхранва. И от честен труд няма време да маха гащи и да вика.


И пак през 1990 година бяха измислени "контрапротестите". След като протестите доведоха до оставката на президента от БСП Петър Младенов, партийното ръководство публикува призива "Организирайте се!". И в София започнаха всекидневни контра-протести на всички налични червени бабички. А в разгара на лятото Радка Налбантова, шеф на съюза на ТКЗС-тата, публикува възвание, че ще настъпи към София с цялата налична аграрна техника, за да измете брадатите безделници от жълтите павета.


Разделението "София / България" се оказа удивително трайно и вредно – не на последно място, защото тази пропагандна теза на БКП бе почти веднага подета от самите софиянци-антикомунисти. Тяхното послание, от тогава и до днес, е общо взето следното: "Да, ние не сме България, защото ние сме софиянци; а вие сте тъпанари, селяндури и комунисти". Провинцията, разбира се, отвърна с обида и ръмжане.


Така се стигна до положението, столицата на една реформираща се страна да не е водачът на цялостна модернизация – а да е някакъв остров, резерват на някакви странни хора, които може да са американци или европейци, но при всички случаи са някакви не-докрай българи. А тъй като никой не долюбва София, стана така, че покрай нея и "Европа" (и особено – "Америка") постепенно бяха превърнати в някакви подозрителни, може би анти-български субекти. Които в никакъв случай не ни бяха "братушки".


И "Европа" се оказа непостижима национална цел. Ако някъде из България има "Европа", в масовото съзнание тя е в центъра на София, на "жълтите павета". Останалото не е "Европа".


А, както се вижда напоследък, много е лесно да се намерят хора, които от съждението "не-Европа" да извадят програма "анти-Европа". Това е днес позицията не само на партия Атака и на "новите леви", но и на големи групи БСП-интелектуалци, които вече отработват в медиите основните опорни точки на програма за напускане на "обречена" Европа и влизане в Евразийския съюз.


Е, оти ручахме жабетата?


Провалите на прехода – т.е. носещите греди на модела "#КОЙ?" – са вградени в нашия живот още през 1990-та година. Това обаче не е повод за отчаяние или отписване на "тия 25 години". Няма по-тъп лозунг от "Вземете си прехода!". Защото, ако всичко в тоя четвърт век е сгрешено, отговорът на въпроса "И с’я – к’во пра’им?" е много лесен: връщаме се към системата отпреди 1990 година. Затова в крайна сметка всички, отписващи прехода ангро, са елементарна прислуга на онези, които днес искат да ни напъхат в Евразийския съюз на Путин. "Полезни идиоти", по думите на Ленин.


Самият факт, че България днес не е нито Русия, нито Беларус, нито Молдова (и пр.) е илюстрация, че в прехода имаше и градивни неща. Двете най-важни се видяха още през 1990-та: а/ свободните медии (тогава – само вестници); и б/ - протестиращите граждани.


Ако не бяха десетките постоянно възникващи нови вестници и стотиците хиляди постоянно протестиращи граждани, през 1990 година СДС щеше да си стисне ръцете с БСП (преговори за общо управление, напомням, се водиха месеци след изборите от юни). И така, вместо да сменят системата, "добрите" щяха да влязат в нея. Не влязоха, защото отвън кабинетите и кулоарите стояха гражданите и вестниците. Те бяха гарантът, че съглашателските наклонности на тогавашното СДС няма да доведат до отказ от смяна на системата.


Днес положението с вестниците е, най-малкото, сложно. Те са (с 2-3 изключения) поборници не против системата "#КОЙ", а – за това, тази система да бъде увековечена. Дори, по стар социалистически тертип, в моменти на опасност за модела излизат с еднакви (за Бога!) заглавия. Но пък това предателство не е без цена. Никой не чете вестници. Новите медии запълниха тази празнота – ще рече, противниците на системата пак имат арена.


Другият гарант, протестиращите граждани, съвсем не са останали в 1990-та или 1997-ма. Видахме ги и ще ги виждаме отново.


Затова моделът "#КОЙ" ще бъде, в крайна сметка победен, както беше победена системата на социализма. Крепителите на днешното статукво не успяха един закон за спасяването на КТБ да пробутат, защото се уплашиха от обявения срещу това протест; камо ли да имат силата да отстоят системата срещу постоянно случващи се протести, подкрепени от свободните нови медии.


Това е моят извод от 25-те години. Няма сила, способна окончателно и задълго да победи изправения, съпротивляващ се човек. Макар в България, от времето на Ботев и до днес, повечето хора да предпочитат да се влачат на колене, винаги се оказва, че има достатъчно изправени хора, които да изтрият срама от челото на останалите.


Та, по повод "красивите и умните". Всеки човек, когато е изправен и с буден поглед, е и красив (стои прав, "левентест", а не прегърбен) и умен (има буден, а не заспал поглед). Грозен е, когато е на колене и с угаснал взор. Всичко зависи от това, какъв решиш да бъдеш. Никой не е красив или грозен по рождение.


Всичко е в нашите ръце, както винаги е било. И затова продължава да не е нито смешен, нито наивен основният лозунг на онази революция: "Времето е наше".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Дайнов, и аз си мисля, че зачеването не става със "златен дъждец" а с яко ... еб... (по циничната версия на притчата, за това как Св. Йоан придобил прозвището "Златоуст"

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 2. 2 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#0:"??"] Пак трябва смяна на системата [/quote]

  а българите - Кога ще ги сменяме ,

  " нова система със стари българи..."

  ............

  всяка прилика с актуални поговорки е напълно....
  Преднамерена

 3. 3 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А имаше ли смяна? Просто, свалихме задръжките на старата! За това и не можем да излезем от "прехода"!

  goblenka
 4. 4 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Без бой няма да тане нищо.

  Да живее България и българският народ.
 5. 5 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Системата вече сменя българското население със кафяви гласопродаватели и КОЙ в България ще има вечно господство

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Не лош текст.

  Може да се каже и по-кратко обаче: проблемът на прехода открай време е, че наложи модела да не се реже до кокал и да няма кръв.

  Пробойните се замазват, системата куца, но се ремонтира в движение и всъщност никога не се изхвърля и подменя основно.

  Ей-затова става по-бавно, но, естествено, и с по-малко сътресения.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#6:"Боби Колев"]Пробойните се замазват, системата куца, но се ремонтира в движение и всъщност никога не се изхвърля и подменя основно.

  Ей-затова става по-бавно, но, естествено, и с по-малко сътресения.[/quote]

  ...колкото по - късно, толкова по - мръсно...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ние тук може да си философстваме колкото искаме, но да погледнем фактите. А те са такива, че нещата се развиха точно по план (Ран-Ът).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Тези, които всяка година идват и казват "изберете нас" нямат страх от хората. Може би след миналата година са придолибили леко чувство на страх, но като цяло ситуацията е "кучетата си лаят, кервана си върви". И докато някое куче не охапе някой няма да се свърши тая мъка.

  Управляващите трябва да се страхуват от народа, за да са продуктивни. Иначе всичко е "мижи да те лажем".

  Но Дайнов е прав. Тези, които лазят от страх са проблема на всеки заробен народ. А ние сме точно такива.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И Дайнов прозрачный, че трябва да се смени наложения преди 25 години дясно-либерален англосаксонски Капитализъм по американски образец, който днес наричаме жаргонно Неолиберализъм. В такава система, само хаос и катастрофи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Неутрално

  Споко,г-н Дайнов
  Сегашното нескопосано копие на ОВПУТЕНА РУСИЯ само ще се спихне.
  Заедно с фалита на Оригинала.
  Сегашна СССРусия е като Чудовището Кашчей от руските приказки.
  Уж безсмъртно,но "безсмъртието" му се крепи на върха на игла,която е извън обсега и контрола на Чудовището.
  ОВПУТЕНА РУСИЯ е точно този Кашчей.
  Илюзорното и "величие" и "безсмъртие",
  Виртуалното и "богатство"
  Всичко това се крепи на ЦЕНИТЕ НА НЕФТА И ГАЗА.
  СРИНАТ ЛИ СЕ ТЕ,което,впрочем го наблюдаваме,
  ОТИВА СИ И СССРусия.
  По-точно РАЗПАДА СЕ.
  Появата на НОВОРУСИИТЕ,с които ни облайват форумните тролове на мястото на СЕГАШНА ОВПУТЕНА СТАРО РУСИЯ е въпрос на близко бъдеще.
  Краят на РУСИЯ В ТОЗИ НЕИН ВИД се очертава да е ПИЩЕН И ЗАПОМНЯЩ СЕ.
  Краят на сегашното нейно подобие,наречено "българска политическа система" е предрешен и непосредствено ще следва края на Оригинала.
  Най-хубавото тепърва предстои.
  Ха-хааааа....

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дясно-либералният англосаксонски Капитализъм по американски образец, Неолиберализъм И Либертарианство, които наложихме преди 25 години, изпълнявайки Вашингтонския Консенсус, под съдействието на Международния Валутен Фонд, Световната Банка и САЩ и Западна Европа, ни докараха днес до тотален хаос. Страни като Полша, които не ги приложиха, днес са много по-добре от нас.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#0:"Генчо Дайнов"]на 3 ноември 1989-та, когато невиждано множество от 5-6 хиляди храбреци излезе насред комунистическата столица София, за да връчи екологична петиция на комунистическото Народно събрание и да вика "Сво-бо-да!" и "Де-мо-кра-ци-яаааа!" [/quote]
  На Генчо паметта нещо изневерява. Тогава, а и на следващите митинги след 10 ноември никой не е викал "Свобода" но наистина тогава за пръв път прозвуча гръмко "Демокрация", който след това стана основния лозунг на митингите на опозицията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Има една /може би имагинерна/ надежда - тези 2,5 млн българи, които волю-неволю проумяха горенаписаното и го напуснаха, и някой ден, може би ...
  Иначе, щом на последните избори КОЙ започна да купува и гласовете на подобията на студенти, изпълзели от чалготеките в т.нар. студентски град, не възлагам особена надежда на тукашното население /аз съм част от него/.
  Друга надежда е да се изясни зловещата роля на Русия /СССР/Русия за БГ през последните 150 години, и поне младите започнат да стъпват на здраво !!!
  Трудна работа, но без това - никакъв шанс срещу петата колона, а тя е най-зловещото нещо днес /винаги/ !
  Има и други поличби ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  Дано са повечко хората които имат желание да прочетат и проумеят основното:
  "Няма сила, способна окончателно и задълго да победи изправения, съпротивляващ се човек. Макар в България, от времето на Ботев и до днес, повечето хора да предпочитат да се влачат на колене, винаги се оказва, че има достатъчно изправени хора, които да изтрият срама от челото на останалите. Та, по повод "красивите и умните". Всеки човек, когато е изправен и с буден поглед, е и красив (стои прав, "левентест", а не прегърбен) и умен (има буден, а не заспал поглед). Грозен е, когато е на колене и с угаснал взор. Всичко зависи от това, какъв решиш да бъдеш. Никой не е красив или грозен по рождение."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2606 Весело

  [quote#14:"роджър"]Друга надежда е да се изясни зловещата роля на Русия[/quote]
  Ролята на Русия беше наистина зловеща. Добре че беше перестройката в СССР, че и демократите у нас да станат смели.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  [quote#12:"socialen"]Страни като Полша, които не ги приложиха, днес са много по-добре от нас. [/quote]
  Страни като Полша, Чехия и други са много по-добре по едни доста други причини!
  # Никога не са вярвали на мита за Русия-"освободителка", съветската армия бе наричана с името и - окупаторска.
  # Имаха автентични дисиденти (Хавел, Михник, Валенса и т.н) които не се кланеха на мужиците от Кремъл и имаха моралния авторитет и интелектуален потенциал да са лидери.
  # Досиетата бяха отворени рано, лустрацията закономерно последва.
  Та хората живеят добре съвсем не случайно, поради това че там имаха не менте "преход" дирижиран от ДС, ами револ*ции!
  Понял?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#8:"Bulgarische Motoren Werke"]нещата се развиха точно по план (Ран-Ът).[/quote]

  Приятелю , Ран-Ът "дава" ,
  но в кошара не вкарва

  тайната е между ушите на "задклавиатурното" устройство

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9180 Неутрално

  Явно само протестите НЕ стигат, трябват по радикални мерки ако искаме да излезем от омагьосания кръг на статуквото.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Евгени,докато си скитал по улиците,пропуснал си най-важното.Имаше една програма Ран-Ът,която щеше да ликвидира комунизма за една година,но най-напред искащите свобода и демокрация й се противопоставиха.Сега господа офицерите,точно тези с входно-изходните визи около предприятията,ни правят на балъци,и ни подхвърлят версията че Българската икономика се е бастисала по плана "Ран-Ът".Който се хване,хване на въдицата,както се е хванал написалият коментар номер 8.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  [quote#8:"Bulgarische Motoren Werke"]А те са такива, че нещата се развиха точно по план (Ран-Ът)[/quote]

  Интересно защо този ужасяващ план вдигна на крака Източна Европа, тук не успя? Може би не сме го приложили, а?

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Защото моделът "#КОЙ" – т.е. изземването на публичната власт и ресурси от шайка разбойници..."

  ...цели тая власт - политическа и икономическа, да се даде в ръцете на друга шайка разбойници. До това опира всичко. Останалото е прах в очите на овчедушната публика.

 23. 23 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Със скоростта на размножаване на някой "групи" българско население - трудно.

 24. 24 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Толкова глупости в един текст рядко могат да се съберат!... Кой го е писал това, че не можех да разбера?...

 25. 25 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росфалитнадзор":
  [quote#21:"Росфалитнадзор"]Интересно защо този ужасяващ план вдигна на крака Източна Европа, тук не успя?[/quote]

  Аааа, не си прав - тоя план много успешно срина икономиката на страната. И не само. Къде в други източноевропейски страни бяха поканени Ран и Ът да напишат подобна програма?

 26. 26 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Накрая пак го скопоса бе Дайнов с тая Русия...е не точно, че ни пречи, амчи ние сме били нещо по-така...въпреки многословния рев преди последните фатални редове.

  "Затова моделът "#КОЙ" ще бъде, в крайна сметка победен,"

  Модела изобщо не може да бъде победен по тоя начин както си го представяте. Той може да се каже, че е хилядолетен. Модела се побеждава с възпитание и образование, а не с рЕвалюции

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  БОКО, ГЕРБ и ДПС ще сменят системата.

  Ще вкарат "нови" лица като Румен Пашата, Митко Каратиста, Гошо Пъпеша, бат Сали и др.

 28. 28 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenli1":

  Ами че тия лица не са излизали от "системата"- нито са нови, нито тепърва ще ги вкарват...

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#28] от "Мафията си има държава":

  Ама с тях, Боци ще "сменя" системата

 30. 30 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе този скъса ли си дипломата, както обеща ако Царят спечели изборите, или се направи на луд?

 31. 31 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 706 Неутрално

  нас ни убива вярата в собствените ни възможности.трябва да се умножават людете,които да разберат,че сьдбата ни е в собствените ръце,а не да ни се втълпява,че нищо не зависи от нас.ако масово излизат хората на улицата при всяко безобразие на властниците,ако гласуваха на избори по голям%,дпс нямаше да си разиграва така коня.и смея да твърдя,че С офия е България,защото в последните години провинцията се пресели в нея.и трябвва по често да задава дневния тон.другото са лозунги на нашите душмани от котилото КОЙ?

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Вярно ли? Сега вместо боички, реквизит и перуки ще почнем да събираме камъне и дървье? А кохонес откъде?

 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Проблемът е че планът Ран-Ът не беше реализиран. Ако го бяхме направили, щеше да сме много, много по-добре.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Пак ще сменяме системата? Вероятно, след поредната смяна, Дайнов ще напише още няколко стотин статии за нормалността, красотата, свободата, изправеният, ама много еректус човек, демокрацията, "КОЙ?", зловещата роля на външни фактори, подмяна на паметта, комунизма, фашизма, ТКЗС-та, трактори, комбайни, изобщо "кървава" ретроспекция под въздействието на ечемечени производи.
  Истината е много по-тривиална. Това, което беше България - страна със един закон, на една партия, се превърна в територия с много закони и никакво спазване на закона. Вие, българи, крадете, крадете на всички нива, крадете от собственото си и това на децата си бъдеще, крадете с невероятна стръв, безпросветност и алчност. Всички, без изключение!

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2710 Любопитно

  "И точно това българите се опитваха да правят, докато цялата къща не падна през 1997-ма. А после, между 2001-ва и 2013-та се опитаха наново – да правят "промени", без жертви и помежду другото, вместо да сменят старата система и да заздравяват новата така, че да издържа на сътресения."

  Дали авторът е забелязал,че в хронологията му има дупка от четири години? Всъщност, питам риторично-той всячески ще се старае да заобиколи тази дупка! Защото именно тогава се наливаха основите на новата система,която след това се "опитаха да заздравят"!
  Напразни опити-колкото и да ги заобикаляш, сакралните четири години, които предопределиха ммъките на България за десетилетия напред,са реалност, от която не можем да избягаме. Те ще ни напомнят, колко може да струва светата наивност и сляпото доверие.

 36. 36 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#34:"Мърмор"]Вие, българи, крадете, крадете на всички нива, крадете от собственото си и това на децата си бъдеще, крадете с невероятна стръв, безпросветност и алчност. Всички, без изключение! [/quote]

  Е то това е и системата КОЙ, "мой човек"...съратници по крадене
  Не може да се подмени по никакъв начин. На мястото на тия крадци ще дойдат други крадци. А тия крадци дето не са на власт ще вият и ще се оплакват че много се крадяло, понеже те не могат да откраднат колкото им се иска. Навсякъде се мъкне и влачи и то без какпка съмнение в правотата на крадящия. Никакви скрупули, гузна съвест или мисъл за околните.

  И ква система ше сменяме ?

 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Аз пък си мисля, че няма как да стане!
  Не може на 8-битов компютър "Правец" от 1985-та, да "качиш" Windows 8.1 от 2014-та!
  Трябва не смяна на чипа, а направо на целия хардуер!
  Още 20-тина години и нашите деца ще "пометат гюбрето"!
  Ако изтраят до тогава и останат....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Даааа...
  Красотата ще спаси света, но умни ли са умните...

  Щото система се сменя с акъл, а и обикновено има голям отпор.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#26] от "Търкай здраво! Да не изтървеш нещо !!!":


  [quote#26:"Търкай здраво! Да не изтървеш нещо !!!"]Модела изобщо не може да бъде победен по тоя начин както си го представяте. Той може да се каже, че е хилядолетен. Модела се побеждава с възпитание и образование, а не с рЕвалюции [/quote]Тук съм напълно съгласен с тебе.Проблемът в България никога не е бил в системата или политиците.Те са само резултат от качеството на хората.

 41. 41 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#30] от "mahjongg":

  И диплома ли има?

 42. 42 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На митинга от 20 ноември 1989 г. пред Александър Невски, май само Желю Желев не беше "спуснат" от БКП и ДС. Но беше диалогичен, кротък, философстващ, благоразположен, удобен... Да предпочетат него за президент пред Петър Дертлиев /техен също, между другото/ е имало защо. Не става дума в публикацията, но докато Жельо Желев, Петър Берон, и другите от първата вълна вадеха на кръглата маса парторганизациите от предприятията, в МВР вадеха хиляди досиета, сортираха ги, подреждаха ги, пращаха ги за Москва или ги криеха под миндера. С тях манипулираха политическата класа и я направиха съучастник на грабежа, описан от Дайнов.

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  [quote#25:"Мафията си има държава"]Аааа, не си прав - тоя план много успешно срина икономиката на страната[/quote]

  Икономиката на страната я срина бандитската виденова "масова" приватизация, другарке. Докато в Унгария, Чехия, Полша имаше истинска приватизация със западни инвеститори, тук "бизнесмени" станаха ДС ченгета, бармани и крупиета....

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4703 Неутрално

  До коментар [#3] от "goblenka":

  ,,А имаше ли смяна? Просто, свалихме задръжките на старата! За това и не можем да излезем от "прехода"! ,,

  Да имаше смяна. Само че смяна на дръжките на знамената, като самите знамена, като лошият капитализъм в лицето на Америка и колониална Европа и добрият социализъм в лицето на двоиния ни освоодител Русия си останаха. И докато този стереотип не се промени в посока, че капитализъм по модела на сегашна Европа значи истинска демокрация и съревнование. А социализъм по модела на сегашна Русия и нашите социалисти олигарси значи връщане към бившето ,,демократично,, комунистическо общество в модерен вариант

 45. 45 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  [quote#8:"Bulgarische Motoren Werke"]Ние тук може да си философстваме колкото искаме, но да погледнем фактите. А те са такива, че нещата се развиха точно по план (Ран-Ът). [/quote]


  Първо се запознай с него,пък тогава пиши...

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Една идея по=пространен преглед на случилото се у нас и леко подвежащо заглавие - не се налага да сменяме системата, а трябва да изринем боклука.

  "Сигналите, че в крайна сметка може да се случи нещо подобно на модела "#КОЙ", бяха налични още тогава, преди 24-25 години. Виждахме ги, но не ги разбирахме."

  Привеждам цитата, защото не сигнали, а ясна опасност си беше тогава та и до днес и в този смисъл основния според мен боклук е модела КОЙ.
  Ако си спомняте в "Отнесени от въхъра", една книга писна от жена в онези години и по същество почти любовен роман.автора слага в устата на героя една, ключова по-същество фраза, които преразказвам по-долу:

  "Има два начина да се забогатее, когато се гради едно царство (разбирай държава) и втория когато се разрушава.
  Първия е бавен, труден и иска много работа и упоритост.
  Втория е бърз и изисква известна смелост и съобразителност, срещу действащите закони"

  Та ние сме във хипотезата на втория начин, който полека-лека се изчерпва и плавно преминаваме във първия, който обаче е бавен и труден.
  Дали ни харесва или не, това си личен въпрос, но за реализиране на нашия на ниво държава просперитет, трябва да работим здраво, не по-малко здраво да притискаме политиците, без значение дали са от "нашите" или "другите", така че да се движим в желаната посока.
  А и днешните резултати, въпреки огромния брой черногледи хора и мнения не е за пренебрегване.

 47. 47 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#40] от "yanne":

  Проблема не е в хората или народа!Той на всякъде и винаги е бил стадо!Проблема е в овчедушието на знаещите и можещите!Проблема е в елита.Проблема е в средната класа коята през целия "преход"драпаше с всички сили и средства нагоре/забравила народа си и произхода си/ и се свиличаше все надоло.

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  [quote#25:"Мафията си има държава"]тоя план много успешно срина икономиката на страната. И не само[/quote]

  Мдаааам...
  "Ние предоставихме първоначалния си план през октомври 1990 година. Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня, каза Ричард Ран пред Би Ти Ви. Той добави, че тогава са обяснявали на българските политици защо се е нужен валутен борд, за да се стабилизира ситуацията, но този съвет е бил игнориран. "Какво се случи? Появи се хиперинфлацията, която ние предсказахме", заяви Рън.
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/04/05/2276037_suzdatelite_na_plana_ran-ut_na_bulgariia_i_poprechi/

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Има основни разлики между 90-те и сега
  И като социални групи И като нагласи и опит
  И като икономика
  Не ни трябват заклинания в стил ако до всяко добро същество застане поне още едно
  Трябва ни анализ - напълно различен от клишетата с които е набъкан този текст
  От време на време Дайнов си забравя мисленето някъде и се изоква като някакъв син Кашпировски Я затворете очи и тръгнете срещу КОЙ

 50. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прав си е човекът. И аз ги виждам нещата така. А най-силният довод против Евразийския съюз (ЕС) и за Европейския съюз (ЕС) (Даже и съкращението са приели и подменили да излъжат хората!)
  е, че всички привърженици на Евразийския съюз независимо дали са в Москва или София пращат децата си да учат на Запад и крият парите си на Запад ако могат да си го позволят. Т.е. ясно показват къде е истината!

 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4703 Весело

  До коментар [#39] от "socialen":

  ,,Аз не смятам, че ти си в състояние да разбереш нещата,,

  Уау, добре че си ти та да ни обясняваш колко лош е капитализма

 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Планът Ран Ъп е приложен и в Естония. Сега Естония е доста по-богата държава от България. Имат и най-доброто електронно правителство в света. Разликата с нас? Ами ... приложили са плана.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Началото на 90-те. И аз "революционерствам", по думите на Дайнов. Познат, дотогава на служба във Външно, а към момента новоизпечен бизнесмен, ми казва подигравателно: "Викайте си, викайте си, после пак при нас ще са парите, само че вече ще са частни". Този познат продължава да си е бизнесмен, но вече богат, а аз продължавам да "революционерствам".

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "сидер":

  Прав си!

  goblenka
 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Любопитно

  [quote#23:"pp90"]Със скоростта на размножаване на някой "групи" българско население - трудно.[/quote]
  Как да се размножаваш като държавата ти е направена такава,че да бъде привлекателна за циганите,безработните и инвалидите?Предприемчивите и работливите се преследват като народни изедници.

 56. 56 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Чудесна статия! Истината е, че комунягите продължават да ни "управляват" и ще го правят до изчерпване на обществения ресурс за присвояване! Тогава ще се оттеглят и със свещи ще търсим кой да ни управлява!

 57. 57 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хм, частта от статията, свързана с разделението на България на София и провинция е абсолютно вярна и за съжаление актуална и днес. До ден днешен не мога да си обясня защо за една и съща позиция в една и съща компания, в София се дава 2-3 пъти по-висока заплата, отколкото в други големи градове?! Хората в населените места извън София масово оцеляват, и това за мен е причината да не можем да изкореним пороците на системата. Който е учил икономика или маркетинг, сигурно ще си спомни за Пирамидата на Маслоу за човешките потребности - най-долу и най-важни са чисто физиологическите потребности. Едва след тях идват потребностите от социален характер. Когато човек е на ниво да не е сигурен в задоволяването на чисто физическите си потребности, няма как да мисли за по-глобални неща. Това положение явно устройва кръговете на властта, защото за въпросните 25 години "преход", тази разлика между София и останалата част от държавата не само че не намалява, а напротив - увеличава се и започва да придобива страховити размери.

 58. 58 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  И пак опираме до мафиотската масова приватизация проведена от Костов...адептите му ще ревнат, че ако не беше той нямаше да я има...напротив, щеше да я има но както стана в другите соц. страни от бившия блок...вижте къде са те и къде сме ние...просто Костов беше най удобен на комунистическата мафия която превърна партийната власт в икономическа...а сега се борим срещу КОЙ...и се правим, че не го забелязваме...

 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  [quote#58:"BGman1"]И пак опираме до мафиотската масова приватизация проведена от Костов[/quote]

  Тц. От Виденов през 1995. Сега книжките с бонове не могат да се позлват и за тоалетна хартия. Твърди са.

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#60] от "BGman1":

  Защо, идиот? От коя година ви е боновата книжка?

 62. 62 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#45] от "popovski31":

  Нали точно това и правя?

  http://www.ideyazabulgaria.org/ours/kamsanarodnicite/4281--1990-

  Апокалипсисът апокалиптичен
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Весело

  25 ГОДИНИ СТИГАТ = Частното за никакъв чеп не става! Дълго време държах като мото "Соца = недоносче, частното = ялово ... Сега накъде ? " .... За жалост не ме разбрахте. Хиляда пъти писах : FDISK, FORMAT, SETUP ... като команди под ДОС
  "Дневник" = ПАК ТРЯБВА СМЯНА НА СИСТЕМАТА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много добра статия , Дайнов..
  Само с една забележка :)
  Няма да искаме смяна на системата ..Тя , Системата си е добра и няма по-добра измислена от нея ..;:))
  Проблемът е ,че ТЕЗИ , които са периодично начело , в България - са просто КРИМИНАЛНИ и една част от системата - СЪДЕБНАТА система - под влияние СЪЩО на криминални - не работи :))
  А не работи, защото НИЕ , гласоподавателите си избираме хора - които НЕ искат тази част от Системата - да работи :)
  Ние, българите, опорочаваме Системата - избирайки криминални боклуци - начело на България :))
  Излиза , че ние , кАто народ , още не сме дорасли - за Демократичната сиСтема - коЯто сама по себе си ни ДАВА възможност - да избираме , да преценяваме , издигаме или сваляме водачите си , да просперираме или не ..., гласувайки относително свободно ..
  Пропагандата на БКП през годините , е едно нещо - но ТО беше съчетано с всяване на страх, с обири на държавата , с изнудване, подкупване, и т.н...С дейното участие и на съветските агенти у нас ...
  НИЕ , като граждани , НЕ реагирахме достатъчно РАДИКАЛНО срещу тези номера на комунистите ...И затова започнахме да се влачим по дъното ...А за ТОВА - Системата на Демокрацията , НЕ ни е виновна ..Виновни сме си ние - или част от нас - бидейки аборигени , недоразвити за Демокрацията - същества ...))
  "Мордор" е все още силен в България ....) И борбата с него продължава , използвайки средствата именно на ТАЗИ Система - Демокрацията ...))
  В нормалните страни Системата си работи и дори , когато има проблем с МУТРИ или кримита , ЧАСТ от НЕЯ / Съдебната / се намесва авторитетно и ги праща в пандиза ..))
  Всички проспериращи държави са с ТАЗИ Система , а не с друга ...))

  BIG AL
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Цитат: "да сме преходили от социализъм към нормалност"
  Те от тая "нормалност" дори соца е ПО-ДОБЪР !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Проблемът Дайнов е ,
  че беше достатъчно 10 души да бъдат оставени да 'съхнат:' по стълбове в центъра на София, както казваше един стар комунист :)- за назидание и ..превенция и всичко щеше да тръгне добре в България :)) САМО 10 броя ..))
  БКП номеклатурата нямаше , от страх , те са страхливи , да обират няколко пъти България ..)) "Съхнещите ""щяха винаги да са пред очите им ...))

  BIG AL
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Весело

  Цитат: "Затова в крайна сметка всички, отписващи прехода ангро, са елементарна прислуга на онези, които днес искат да ни напъхат в Евразийския съюз на Путин."
  А това е манипулацията = няма ли друга перспектива на дивашката либерастия в България освен плашилото Путин. НЕ Е ТАКА - винаги ИМА друга алтернатива и то далеч по-добра. С М Я Х !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Четвърт век по-късно се оказа, че макар "по документи" да сме преходили от социализъм към нормалност, ние отново сме изправени пред система"

  АБСОЛЮТНО НИЩО не се е променило в управлението на държавата. Георги Марков и задочните му репортажи описват период, който е 1:1 със сегашният. Сега бивши (тогава настоящи) управляват Държавата. Кражбите, некадърността, връзкарството, шуробаджинащината и безнаказаността са същите. Единствената разлика е че, може да си вземеш шапката и да се изнесеш на вън без проблем с цялото си семейство. Ако по времето на соца човек имаше такъв избор още тогава България щеше да започне да се обезлюдява. Нищо не се е променило - същите хора и наследниците им управляват и днес. А Русия е най-голямата заплаха за националната ни сигурност.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 69. 69 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И аз се впечатлих - НОРМАЛНОСТ? Както разбирам, Дайнов си има негова норма и произтичаща от нея "нормалност". Сиреч, докато сме "преходили", сме били ненормални, а след това изведнаж - хоп, готово, това, което му трябва на Дайнов. И след това още 25 г. нормализиране. Само не мога да разбера защо се публикуват подобни щуротии?

  effi
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Разстроено

  До коментар [#55] от "vjacho": "държавата ти е направена такава,че да бъде привлекателна за циганите,безработните и инвалидите? Предприемчивите и работливите се преследват като народни изедници."
  Да разделим нещата = забравил си пенсионерите номенклатурчици на пенция + заплата, а за по-млади безработни = пост и молитва до контейнера ... а голяма част от "предприемчивите" заслужават наказателен взвод и военна музика

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Разстроено

  Ох, този пак се изказа. Трябва смяна на чипа, не разбрахте ли?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#47] от "jelev_jelqzko":


  [quote#47:"jelev_jelqzko"]Проблема не е в хората или народа!Той на всякъде и винаги е бил стадо!Проблема е в овчедушието на знаещите и можещите![/quote]Тук ти е грешката.Не можеш да правиш такова рязко разделение между обикновените хора и "елита"!Елитът не пада от Марс,той произлиза от същия този народ.Изобщо това разделение на обикновен народ,който е чист и неопетнен и "лошите" политици или елити изобщо е най-малкото глупаво и погрешно.Елитът е точно такъв,какъвто е народа.Ако хванеш средностатистически представител на народа и го сложиш депутат или кмет,според тебе какво ще стане?!Ще прави същото,каквото правят и сегашните.

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Весело

  ПАК ТРЯБВА СМЯНА НА СИСТЕМАТА - по тия географски ширини става средно на всеки 30 години ... а 25 вече минаха ! Ако ние не я сменим = тя ще ни смени !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2188 Разстроено

  До коментар [#66] от "BIG AL": "беше достатъчно 10 души да бъдат оставени да 'съхнат:' по стълбове в центъра на София"
  Тогава може и да е било достатъчно само 10 души по "левия тротоар" = имаше за какво, ама сега ще трябват и още 10 за "десния тротоар" ИМА ЗА КАКВО

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дайнов този път ме изненада с няколко читави съждения, после още няколко проблясъка из текста... и толкоз. Пример за трагедията на един ум, който робува на предразсъдъци. От друга страна, това робуване осигурява на господина нещо повече от редовна паница леща.
  Накратко, мътна боза с елементи на адекватен анализ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "goblenka":

  +++++
  Точно!

 77. 77 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поредното политическо писание, все пак дайнов е професор по политология! Въпросът е кога ще имаме икономически анализ на тези 25 години, поне от икономист! Интересно няма ли в този свят неща като валутни войни, глобализация, автоматизация, няма ли в този свят дългове и колко са те, защо някои страни са за пример, а после се оказват затънали в дългове, защо някои страни получават по-големи субсидии и т.н.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  " Системата си е добра и няма по-добра измислена от нея ."
  Брътвеж на идиот или демагогия на професионален мошеник?
  Гобленка беше права в първото си мнение, защо ли се разкандърдиса...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 79. 79 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3738 Весело

  ... Затова в крайна сметка всички, отписващи прехода ангро, са елементарна прислуга на онези, които днес искат да ни напъхат в Евразийския съюз на Путин. "Полезни идиоти", по думите на Ленин...

  Ха-хааа!
  И това прозрение, с което съм напълно съгласен, се мъдри в текста на Евгени, в който той я кара яко ан гро в описанието на прехода

 80. 80 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#78] от "Николай Теллалов":

  най-елементарна демагогия, с която да обяснят на младите, че причината да са бедни, е комунизма! Тези внушения са много опасни защото не знам дали ще има политици по дърветата, но може да има бизнесмени, включително и уважавния капитаист дайнов!

 81. 81 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Феодална държава сме и това си е

 82. 82 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "goblenka":

  Имаше- Дойде втория ешалон на комунистите,демек ДС които бяха сред нас и не показваха активната си дейност докато не ги привикат и да им се даде партийното поръчение да се активират в полза на каузата за която са обучавани.След това се изредиха още много сънародници и всички рожби на БКП.Досега нямаме нито един депутат който пряко или коствено да не е имал вземане-даване със столетницата.За ч5 години така бяха промити мозъците на хората че за да живечт малко по сносен живот се продаваха в името на децата си че те ще живеят по добре без да разбират че така обричат и себе си и тях на постоянна мизерия и безпътие.Жалкото е че все още много млади вярват в партията без да осъзнават че тя е главния виновник за всичко случващо се в страната и е време да се смени системата ако искаме да я има България не само като страна изписвана по атласите но и като страня в която живеят българи защото само след десетилетие та ще са шепа хорица които няма да имат право дори да участват в управлението защото ще са малцинство а другите които я напускат с еднопосочен билет едва ли някога ще се завърнат след като болшинството от тях купуват имоти и се установяват за постоянно и единствената им връзка засега е че имат майки и бащи и си идват да ги видят и им пращат пари а когато починат спират и да се интересуват от родината си.Показателен пример е бройката напуснали и тези дето са гласували.Така че всичко е в ръцете на тези дето са останали дали желаят да сменят системата си сами или да чакат в мизерия азиатските бежанци да ги извадят от тинята.

 83. 83 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ми правилно пише човека и изводите горе-долу правилни. Някои се сърдят, но материала ни е скапан. Масата е овчедушна и дребни мошенници разиграват големи схеми.

  chavo64
 84. 84 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "popovp":

  по принцип си прав, но по-скоро управниците трябва да се страхуват от прокуратурата и съда. Не може народът да е разследващ орган за делаверите на политиците, за да може евентуално да ги накаже.

 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#82] от "ahorra":

  И, всичко това се наричаше "демократичен преход", което няма нищо общо с истинския демократичен преход. В резултат: де мотивиран, де морализиран народ!

  goblenka
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  твърде бодряшки този път дайнов ,истината е че българският преход е пълен провал и факта че сме най бедната и корумпирана държава в Европа са доказателство за това ,а сладките приказки за свободата на медиите и демонстрациите са приказки за наивници и обслужват задкулисието срещу което ти уж се бориш ?

 88. 88 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#59] от "Росфалитнадзор":

  "Тц. От Виденов през 1995. Сега книжките с бонове не могат да се позлват и за тоалетна хартия. Твърди са. "

  И какво досега е приватизирано с тези книжки, които правилно сравняваш с тоалетна хартия?Нищо, затова те и са с такъв статут! За сравнение-кажи какво е приватизирано с изнесените през 89-та година пари на България, КОЙ, по кое време и с чия благословия го приватизира.

 89. 89 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Неприятно, но факт.

  25 години на преход или как партията-майка създаде един зависим бизнес елит, на който огромна част от работоспособното население слугува под една или друга форма. Имаме демокрация, свобода на словото ама с празни джобове кел файда... Не тъгувайте, в Албания е същото положение - милионерите в тази страна са отрочета на комунистическата партия. За разлика от нас, обаче там не крият тази връзка - "ние сме социалисти, който не ни харесва да бяга в Швейцария"

 90. 90 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#19] от "peni_nikol.53.":

  До този извод съм стигнала и аз отдавна.
  Иначе не помня протестите преди 10.11. Възможно е да не са били активно оповестявани, а и тогава бях все още ученичка... политиката не ми беше сред основните приоритети

 91. 91 Профил на georgealall
  georgealall
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дайнов къде ти се привидях тези свободни медии? аз в България едан свободна медия не съм видял?

 92. 92 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#59] от "Росфалитнадзор":
  докато надзираваш какво ли не, така ще е братле, още преди десетина години си взехме парите от боновете, всеки различно, но майка ми взе около 3000 от Албена!

 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#25:"Мафията си има държава"]Къде в други източноевропейски страни бяха поканени Ран и Ът да напишат подобна програма? [/quote]
  коя точка от написания по искане на Луканов план Ран-ЪТ изобщо е била изпълнена от нас - една пример ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Крайно време е да се смени тоталитарната либерастия и псевдодемокрация с нещо по-нормално.

 95. 95 Профил на mom4il
  mom4il
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В медийното пространство у нас след 1989 г. доминират не неолиберални, а левичарски, неокомунистическо-неонацистки митове, легенди и идеологеми. Ако на плаката пише, че у нас се осъществява „преход към демокрация и пазарна икономика”, а под плаката се осъществява посткомунистически грабеж и преразпределение на националното богатство, ние на плаката ли ще вярваме, или на действителността под плаката? Вместо открито да признаят, че социализмът се е провалил и сега трябва да се върнем към капитализма, нашите посткомунисти ни баламосват със своите теории за „мирен, социален и плавен преход“, за „социална пазарна икономика“, но те да контролират пазара, за „плурализъм“, но те да са собствениците на всички медии и за „независима съдебна сиситема“, но техните кадри хора да са полицаи, следователи, прокурори и съдии. Просто няма как да стане!

 96. 96 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#84] от "bladeroko":

  Прав си.

  Но аз имах друго в предвид. Управляващите са избрани от нас и от нас трябва да зависи дали тези хора да управляват или не. И да се страхуват, че утре ще отидем и ще ги уволним до един. И най-вече, че ще уволняваме докато не дойде някой смислен на власт.

  Според мен едно за разумно общество, което знае какво иска не би следвало да е проблем да го постигне това.

 97. 97 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  [quote#21:"Росфалитнадзор"]Интересно защо този ужасяващ план вдигна на крака Източна Европа, тук не успя? Може би не сме го приложили, а?[/quote]
  Да, знаеш, че е така. Просто не бе приложен.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 98. 98 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Умно. И вярно.
  Но малко прилича на турската поговорка , дето искали акъла на българите , дето им идва после.
  Лошото е , че и за сегашната ситуация , тепърва после ще ни идва акъла.

 99. 99 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#95] от "mom4il":
  Че ние се върнахме към капитализма бе приятел, над 90% частна собственост, приватизарани са дейности които в повечето страни са държавни, валутен борд какъвто се е задържал само в страни от третия свят, пенсия след 40 години стаж, платено образование и здравеопазване, такъв капитализъм и в щатите няма! Какво повече!

 100. 100 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#88:"Дон Кихот"]И какво досега е приватизирано с тези книжки[/quote]

  Много неща приватизираха с тези книжки, но не хората, които поначало ги платиха, а онези, които след това им ги прибраха на безценица или се преобразуваха така, че да заметат следите си и да не изплащат дивиденти. Същите хора са, за които Дайнов говори. А вие продължавайте да си вярвате в насадени от техните медии легенди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK