Великата октомврийска контрареволюция

От музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

От музея на социалистическото изкуствоНа 25.10./7.11. нов стил 1917 г., преди 97 години в Русия се осъществява държавен преврат. Осъществява го партията на руските комунисти, болшевиките, които наричат идването си на власт първоначално "октомврийски преврат", или "пролетарска революция". Много по-късно, в края на 30-те години Сталин формулира официалното название на събитието "Велика Октомврийска социалистическа революция".


С това събитие се поставя началото на комунистическите преобразувания, които преобръщат руското общество, разрушават старата "буржоазна държава" и започват изграждането на такава "социалистическа държава", която е невиждана и немислима дотогава в световната история антихуманна тоталитарна диктатура –


първата в света държава,
която воюва против собствения си народ
Според официалната комунистическа и световна левичарска историография 7.11. поставя началото на освобождението на "цялото прогресивно човечество" от "капиталистическото иго". Болшевишката власт се определя като "диктатура на работниците и селяните", като "власт на народа", призван да унищожи под "научното ръководство" на комунистическата партия своите "експлоататори и потисници" – буржоазията (едра, средна и дребна, промишлена, финансова, "селска"), буржоазните чиновници, едрите, средни и дребни търговци, "гнилите интелигенти", едрите ("кулаци") и средни частни собственици в руското село и всички останали "врагове на народа". И това става само за десетилетие.


Този шеметен разказ остава господстващ чак до 1991 г., когато творението на Октомври – "великият и непобедим СССР" изчезва от картата на света.


Как става възможно такова чудо?


И досега комунистите твърдят, че "Великият октомври" е поставил началото на посткапиталистическата ера, че той е най-прогресивното събитие в световната история, че е донесъл "всеобщо щастие", "благоденствие" и "разцвет" на родината на световния комунизъм и на цялото, попаднало под властта на комунистически партии "прогресивно човечество".


Но те не могат да обяснят защо, ако това наистина е така, тази прогресивна и непобедима система се срути като колода от карти неочаквано и неотвратимо дори за нейните най-големи критици и врагове.


Истината е, че в самото официално название на събитието няма нищо вярно –


всичко е лъжа


"Велика" – можем ли да наречем велика "революция", в резултат на която биват убити в Гражданската война, в стотици стачки, бунтове и въстания против съветската власт, в лагери и затвори между 15 и 30 милиона души, когато от родината си са прогонени около 15 милиона руснаци и представители на други нации от многонационалната империя, когато в резултат на "революционните преобразования" през концлагери и затвори, дори според официалната съветска историография само по времето на Сталин преминават над един милион души годишно, или общо над 30 милиона жители на "най-прогресивната и най-свободна страна в света".


По-скоро става дума за Велика беда, велико разорение на народа, невиждано и нечувано дотогава в световната история. Над Русия пада "здрач" (Александър Яковлев), превръща се в "полигон на Сатаната" (Игор Бунич).


"Октомврийска" – всъщност се осъществява по нов стил през ноември и въпреки че в Русия през 1918 г. е въведен Григорианският календар това название "Великият октомври" остава.


"Социалистическа" – в тази, ръководена от болшевиките "революция" се осъществяват не точно социалистически (в европейски смисъл), а ултрасоциалистически, екстремистко- социалистически, терористично-социалистически, т.е. комунистически преобразования.


Това е апотеоз на терора и насилието над историята


над икономическата логика, над здравия смисъл и морала върху една шеста от земната територия и население.


"Революция" – "Великият октомври" всъщност поставя началото на най-великата контрареволюция, осъществявана някога в историята. Руската политическа революция започва през февруари на същата преломна 1917 година. Тогава на власт идва правителството на Керенски, което не успява да спре разпада на империята, в резултат на бушуващата вече четвърта година Първа световна война. Царят е свален, Русия е обявена за република, но войната продължава, мир не е сключен, поземлена реформа, която окончателно да премахне крепостното робство на селяните не е осъществена. Всичко това води до радикализация на масите и до успеха на терористичната организация на болшевиките. Много по-маловажни са финансовите инжекции от страна на германското правителство за болшевишката партия и самото вкарване чрез така наречения "пломбиран вагон" в Русия от Швейцария и Германия на главния "революционен бацил" – Ленин.


Комунистите отклоняват и връщат назад продължилата повече от десетилетие и половина социална революция в Русия, започнала с реформите на Николай Втори и усилила и радикализирала масите след политическия преврат през февруари. Но докато легалните ортодоксални марксисти виждали във Февруарската революция единствено и само буржоазен смисъл, болшевиките виждат в "търкалящата се по улиците власт" в резултат на анархията, настъпила вследствие на революцията и неспособността на ляволибералните революционери да се справят с нея своя шанс да вземат властта "почти без бой и завинаги".


Но за какво използват те тази огромна власт, която получават над огромна страна?


Левите историографи и политолози твърдят, че под ръководството на болшевишката партия се осъществил исторически необходимият процес на модернизация на изостаналото и полуфеодално руско общество. Затова те споменават три основни елементи на модернизацията – индустриализацията, урбанизацията и колективизацията на селското стопанство. Да, това (с изключение на колективизацията) са задължителни елементи на модернизацията, но съвсем не са нейни главни елементи.


Главни елементи на модернизацията са пазаризацията и демократизацията – точно тези, които из корен са ликвидирани в резултат на болшевишката "революция". Следователно от гледна точка на модернизацията това не е революция, а контрареволюция, която връща руското село във времената на присъщото на азиатския деспотизъм крепостничество (но помещик е комунистическата държава и нейният конкретен представител – селската партийна номенклатура) И в този случай държавата като собственик на земята действа не като "съвкупен капиталист", както смятат и до днес някои ортодоксални марксисти, а действа като азиатска сатрапия – което няма нищо общо с модерността.


Индустриализацията в Русия започва при Петър Първи – тогава много крепостни роби са натирени да работят в новосъздадените промишлени предприятия, но си остават роби – на държавата и на "назначените за капиталисти" от императора негови слуги. Комунистите запазват тази "светла традиция" – в комунистическия рай обаче работниците са формално свободни, но нямат право да напускат предприятието и за нарушаване на трудовата дисциплина могат да бъдат пратени в Сибирските концлагери.


"Колективизацията" води до унищожаване на руското село – "плодовете" от което виждаме и до днес. На практика от пръв световен производител на зърно, мляко и месо през 1913 г., Русия се превръща от 60-те години на ХХ-ти век в нетен вносител на селскостопански продукти. А селяните са разкрепостени чак в края на управлението на Хрушчов.


Единствена сфера, която болшевиките развиват неотклонно и упорито – това са средствата за война.


Русия не може да произведе качествени обувки, дрехи или чайници,
но има стотици военни заводи


за първокласно стрелково оръжие, оръдия, танкове, , самолети и ракети – все "отбранителни" средства, както се вижда. Агресивната съветска номенклатура затова и чрез пакта Рибентроп-Молотов (т.е. на Сталин с Хитлер) всъщност дава зелена улица на "братската" националсоциалистическа Германия да нападне "буржоазно-панска" Полша и да започне Втората световна война. В резултат на тази Сталинска стратегия в битката за световно господство с Хитлер загиват над 27 милиона цивилни и военни съветски граждани и страната повторно е разорена. Парадоксално е, но това придава второ дихание на болшевисткия режим, заедно с мечтата му да съветизира не само Източна Европа.


Така наследството на комунистическия режим продължава да тегне и до днес над страните от бившия "социалистически лагер". Имплозията на световния комунизъм разпадна антинародната комунистическа държава, но не доведе да истинска промяна, защото реалната власт остана в превърналата се в квазикапиталистическа олигархия бивша комунистическа номенклатура. Докато това остава така, опасността от реставрация (вероятно в някаква нацистко-фашизирана форма) на комунизма остава актуална. Впрочем тази опасност вече почти се реализира в Русия на Путин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (209)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Весело
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 854 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]Велика!!! [/quote]
  Колко бе?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Много добър текст!
  Само болшевиките могат да избият милиони чрез глад, репресии и лагери.
  Само те могат да унищожат своята интелигенция и самодоволно да тънат в калта на своето невежество...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 4. 4 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  "първата в света държава,
  която воюва против собствения си народ"

  Айдеййййй....тиди коня в ряката...

  Викате преди това не е имало граждански войни. И въобще сте забравили цялата история...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Ако от предишния режим народа е доволен....няма да има следващ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Доживях и аз подобна статия да излезе в българска медия. Поздравления за автора, всяка дума е точно на място.

  zenrus.ru
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  [quote#6:"EREBUS"]Ако от предишния режим народа е доволен....няма да има следващ ![/quote]
  е къде е драмата да няма следващ режим ? бедата е че има .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  "Единствена сфера, която болшевиките развиват неотклонно и упорито – това са средствата за война."

  Така е до ден днешен.

  Русия не може да произведе една ваксина, един термометър, едно лекарство против настинка.

  В последно врпеме и оръжия не може да произвежда, затова се опитва да ги внася.

  Франция я отряза за корабите, за по-нататъшно превъоръжаване според собствения си финансов министър няма пари.

  $1 = 47.50 рубли
  EUR1 = 58.00 рубли.

  И това е сега - довечера ще е друго.

  Great power - my ass.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#4] от "Цензуриран по комсомолски.":

  Много навременна забележка! Историята е пълна с ужасяващи граждански войни, където разни монарси избиват своите собствени сънародници!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]58 . 93 рубли за 1 евро[/quote]

  WOW! За има-няма час...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]"Единствена сфера, която болшевиките развиват неотклонно и упорито – това са средствата за война." [/quote]
  Не само...не само.....
  ПРАЗНОДУМСТВОТО и
  ЗАМЯНАТА НА РЕАЛНОСТТА С ПАРАЛЕЛНА ТАКАВА
  също са тяхната "сила"

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Къде го историк65 да развие един пасквил за западната сорсоидна пропаганда петняща великото дело на Ленин?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  [quote#7:"S.P.Q.R."]Доживях и аз подобна статия да излезе в българска медия.[/quote]
  винаги са излизали , идеологически постоянно громим дали капитализъм , дали комунизъм . същото е .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1349 Весело

  [quote#10:"Norman Granz"]Русия не може да произведе една ваксина, един термометър, едно лекарство против настинка. [/quote]
  А-а-а, валидолът им е велик. Средство за оцеляване в тежка обстановка. Но може и той да е копиран, разбира се.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#15:"deribeev"]дали капитализъм , дали комунизъм . същото е .[/quote]

  Същото е, ама друг път.

  Капитализъм: Германия, САЩ, Канада, ЮК, Япония, ЮКорея.

  Комунизъм: Куба, СКорея, Кампучия (Камбоджа на Пол Потовци).

  Същото било.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на siw46354308
  siw46354308
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Отличен текст. Много добре формулирани и изчистени съждения. Абсолютно съм съгласен с автора. Моите уважения.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#6] от "EREBUS":

  Факт! Руския монархически авторитарен режим тотално се е провалил в управлението на страната си! Бил е престъпен, корумпиран, антидемкратичен, некомпетентен и супер репресивен! Затова и избухва Февруарската революция, именно тя и бунтът на руския народ срещу монарха изедник сваля цар Николай II. Разбира се, комунистическия режим, който сваля премиера Александър Каренски също не е бил много по-добър от монархическия!

  П.П.
  Статията е интересна, но трябваше да има повече информация и за Февруарската революция!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  един от идеолозите на Първата
  руска революция от 1905 год казва:

  "ако власт се сменя с избори - щяха да са забранени"

  ако някой иска да сменя власт...как да го направи ??

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#21:"Шашкънин"]един от идеолозите на Първата
  руска революция от 1905 год казва: [/quote]

  за недосетливите - иде реч за Лев Троцки

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 588 Неутрално
 26. 26 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#15] от "deribeev":

  Комунизмът няма нужда от громене в медиите. Той се саморазгроми, поради причините, описани в статията.

  Капитализмът е в по-добра форма от когато и да било, благодаря.

  zenrus.ru
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Без Октомври 1917-та, Русия щеше да изчезне от картата на света, за да се реализира "другата утопия" - на англосаксонския империализъм ...
  Коментираме цивилизационния Процес, като нещо във "фризер", а не като обективно, Историческо движение и развитие на човечеството...
  Като "делим" човешките жертви в него, просто тъпеем пред него, като пред "черна кутия"...
  Текста вони обилното си, фанатично идеологизирано "ако" ...

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Това е най-черната дата в историята на Европа. Като последица от това комунистическо престъпление, половин Европа беше 45 години под съветския ботуш. За руснаците не ми е жал, те напълно си заслужават това, което им се случва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Много хубава статия, но все пак уточнете пребразувания ли се пише, или преобразования

 31. 31 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Октомврийския преврат е една от големите трагедии в човешката история !
  Жалко е, че все още има хора които се съмняват в този факт и търсят някакви позитиви в тази трагедия.

  Поздравления на автора за статията !

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Днес по случай ревалюцията еврото ще премине 60 рубли. До края на ноември - 100, а за Новъйм Годам Дед Мароз ще иска 300 рубли за едно пробито фалирало евро бе покритие!

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Перфектна статия! Прочетох я с удоволствие!
  Ето това е и в България клета: "реалната власт остана в превърналата се в квазикапиталистическа олигархия бивша комунистическа номенклатура. Докато това остава така, опасността от реставрация (вероятно в някаква нацистко-фашизирана форма) на комунизма остава актуална. Впрочем тази опасност вече почти се реализира в Русия на Путин."

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  " тази "прогресивна и непобедима система" се срути като колода от карти неочаквано и неотвратимо дори за нейните най-големи критици и врагове" - Защото самите комунисти най после разбраха, че този модел е обречен на провал. Затова много преди срутването на системата, се подготвиха да станат капиталисти. Какъвто ни беше цоциализЪма, такъв да ни е и капитализЪма....

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#29:"Barcelina"]Очевидно това му е единственото забавление на човека, едничката му радост, дето да му осмисли животеца - да следи курса на рублата.[/quote]

  Плуващо-потъващия курс на рублата е само едно от проявленията на фалита на северноазиатската империя на злото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  А иначе, материалът не е лош, само че е едностранчив, не споменава за процесите довели до въпростната "революция". Щото нищо не възниква просто така, от самосебе си, винаги си има предистория, а без споменаването и анализът просто издиша.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  Аз мисля, че днес нашите медии по-гръмко ще осветлят тая светла дата, отколкото руските. Понеже последиците от тая светла дата са им помогнали по някакъв начина да се доберат до сладка работа, постчета, парички и т.н. Ако я нямаше тая светла дата, повечето щяха да са "поданици" и все още да живеят по кошарите.

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"]EUR1 = 58.00 рубли.

  И това е сега - довечера ще е друго. [/quote]

  Вече е 59.33. А сега е само началото.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на stefanboyadjiev
  stefanboyadjiev
  Рейтинг: 230 Весело

  Абе накратко каквото лошо станало на тоя свят, то е заради Русия. Имаше преди време едно видео в интернет, дето една млада дама твърдеше, че комунистите са виновни и за глобалното затопляне. Само че тогава тя беше уникален случай, а днес сигурно ще и издигнат паметник.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#35:"Росфалитнадзор"]Плуващо-потъващия курс на рублата е само едно от проявленията на фалита на северноазиатската империя на злото.[/quote]

  ... и поредно доказателство, че капитализмът е много по-силен от всякакви булави, искандери и маршируващи чизми по краснъй плошат.

  СССР 2.0 ще бъде размазан, без да гръмне един изстрел.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#36:"Barcelina"]едностранчив, не споменава за процесите довели до въпростната "революция"[/quote]

  Може да не са споменати причините, но руснаците 97 години вече им кънти в главите залпа на Аврора. Миналата година бях в Трир, родния град на Маркс. Как пък там не победи комунизма?

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  [quote#36:"Barcelina"] Щото нищо не възниква просто така, от самосебе си, винаги си има предистория[/quote]

  Нещо подобно като "като няма хляб - яжте пасти" и се образувала Великата френска революция, която никой не плюе, и в която също "държавата воюва с народа си"...

  Не е много добре някой да е вързан към конкретна политкоректна линия - постоянно става за смях.

 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#19:"Иво"]Статията е интересна, но трябваше да има повече информация и за Февруарската революция! [/quote]

  E, Октомврийската може да е през ноември, ма Февруарската е през март.

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "socialen":
  Тя статията е за вчерашно време.

 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Мерси, страхотна статия, поздравления на автора!

  ++++++++++++++++++

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#38:"Росфалитнадзор"]Вече е 59.33. А сега е само началото...[/quote]

  Ооо, до довечера има време...

  Преди около месец един форумен участник се беше обзаложил, че рублата ще удари стотарка за 1 евро НЯКЪДЕ ДОГОДИНА.

  При този тренд, може да стане и до края на идната седмица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#27:"dimko"]Без Октомври 1917-та, Русия щеше да изчезне от картата на света[/quote]

  хехехехе.....Колко плитко твърдение. Без октомврийския преврат 1917 г. Русия щеше да се нареди сред държавите победителки в ПСВ. А не болшевиките да подпишат сепаративен мир с Германия, като и отстъпят Украйна и Беларус.

 48. 48 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#37:"Цензуриран по комсомолски."]Ако я нямаше тая светла дата, повечето щяха да са "поданици" и все още да живеят по кошарите.[/quote]
  Едва ли, ама е факт, че излизането от кошарите и в България, и в Русия е станало по комунистическо време.

 49. 49 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Неутрално

  100 годишна, простотия, разсипия и големи кражби в неограничени размери благодарение на червените боклуци

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 50. 50 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1583 Весело

  До коментар [#24] от "socialen":

  В КНДР и Куба все още не е въведен, ориентирай се овреме

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 51. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3178 Весело

  Много скоро ще се срути и олигархо- рентиерският капитализъм на бащицата, установен от апаратчиците на КГБ. Нищо чудно че плешивата императрица се изживява като Петър Първи, с тази разлика, че "капитализЪма" на бившите червени чворове ще доведе до нова катастрофа:

  "Индустриализацията в Русия започва при Петър Първи – тогава много крепостни роби са натирени да работят в новосъздадените промишлени предприятия, но си остават роби – на държавата и на "назначените за капиталисти" от императора негови слуги."

  +++++++

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 52. 52 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Русия не може да произведе качествени обувки, дрехи или чайници,
  но има стотици военни заводи за първокласно стрелково оръжие, оръдия, танкове, , самолети и ракети – все "отбранителни" средства, както се вижда.[/quote]

  97 години НИЩО не научиха. Затова сега ще си носят последствията. За пореден път.

  The best way to predict the future is to invent it.
 53. 53 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 546 Весело

  [quote#48:"usero"]Едва ли, ама е факт, че излизането от кошарите и в България, и в Русия е станало по комунистическо време. [/quote]

  Това идва да покаже от какво тесто са замесени "благородниците" ни.

  Разликата е, че другите са имали колонии, имат и смесени връзки из Западна Европа между държавите, разраствали са се градовете, а при нас все още сме си играли на царства и господарства.

 54. 54 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Нов революционен скок в чест на ВОСР.

  "Я з москалями не балакаю!"
 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":
  Без октомврийския преврат 1917 г. Русия щеше да се нареди сред държавите победителки в ПСВ.
  .............
  А познай, кога един русцки цар би се съюзил с един хитлер. Без тази революция нямаше да има и 2СВ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Цоца няма бъдеще.
  За щастие

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Днес повече от 90 % от хората не се докосват до компютър и други средства за модерна комуникация защото проблемите им са как да оцелеят... Колко процента от пишещите тук заклеймяват едно събитие не е представителна извадка на обществените нагласи... Това елит и още не знам си какво, са етикети ,които си слагат някои за самочувствие... В България въпреки напъните за изопачаване на история се знае,че през 45 г. имаше възход във всичко-производство,култура,образование ,спорт,качеството на населението... През последните 25 г. има упадък във всички области на живота и задълбочаване на проблемите... Дори нещо повече, България върви към изчезване... През социализма издръжката на един директор на предприятие /с 500 души персонал / за един месец ,струваше между 2 и 2 лв и 30 ст.на зает. Днес, един собственик на фирма с толкова персонал формира печалба между 15 и 20 лв. върху зает,на ден... Колкото до въпроса: "Защо се срути социализма???..." Отговора го дават не кибиците пред компютрите... Ама, имат ли желание да го научат ???...

 59. 59 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#3] от "Кирето":

  Не са само болшевиките. Но всички други се учат от тях.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  Статията е велика, ако и революцията да не е! Не е велика, щото не е революция, значи няма как да е велика революция, пък октомврийска не е, щото 7 ноември не се падал през октомври, а не щото не е революция. И социалистическа не е заради революцията, а щото била ултрасоциалистическа, което значи обратното. Както и революция не е, щото е свалила правителство, което не е правило революция, а който е за революция и против това да няма такива, той е контрареволюционер.

 61. 61 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#55] от "СДС":

  Без октомврийския преврат Русия щеше да е на Босфора и Дарданелите и в Източна Тракия... Познай какво щеше да стане с България ???... Полша и Финландия също нямаше да ги има на картата...

 62. 62 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#56] от "dgd":

  Затова пък мизерията на мнозинството им е в кърпа вързана...

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#58:"gorid"]Днес повече от 90 % от хората не се докосват до компютър и други средства за модерна комуникация защото проблемите им са как да оцелеят... [/quote]

  Къде това, в Русия ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Отлична статия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  Другари, другарки, контрадругари и контрадругарки,

  Занемарили сте неувяхващите заслуги на
  the Founding Fathers на научния тоталитаризъм:

  Карл Маркс и Фридрих Энгелс.

  Без гениалния им концепт
  граничещ с ветеринарна психопатология Оруел
  за

  БЕЗКЛАСОВИ ОБЩЕСТВА ЧРЕЗ И НА
  ЕДНОПАРТИЙНИ ДИКТАТУРИ НА ПРОЛЕТАРИАТА,

  изобщо нямаше да е възможен марксизъм в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и овладени космически пространства.

  Марксистко антиправославие - Невъзможно!
  Марксистки антимонархизъм - Невъзможен!
  Марксистки антикапитализъм - Невъзможен!
  Марксистки комунизъм - Невъзможен!

  Марксистки болшевизъм...
  Марксистки социализъм...
  Марксистки тоталитаризъм...
  Марксистки фашизъм...
  Марксистки ленинизъм...
  Марксистки сталинизъм...
  Марксистки хитлеризъм...
  Марксистки маоизъм... кимирсенизъм... кхмерружизъм...

  Марксистки ленинизъм сталинизъм хрущевизъм кагебизъм путинизъм...

  НЕВЪЗМОЖНИ.

  Ликуйте... с мярка.

  "Великата октомврийска контрареволюция"

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "gorid":

  Така е - затова дорде има още възможност побързайте всички в Куба и Северна Корея - там е истината. Толкова е хубав раят, че са го оградили и не дават пиле да избяга.

  В Северна Корея предполагам един директор и 500 човека предприятие и с 1 долар на ден ще изкарат...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 68. 68 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":
  [quote#19:"Иво"]Разбира се, комунистическия режим, който сваля премиера Александър Каренски също не е бил много по-добър от монархическия! [/quote]
  По-лош е бил Иво, многократно по-лош. От лошия монархически.

 69. 69 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "Демокрацията", която дойде след социализма първо доведе мафията с нейните атрибути (казина, финансови пирамиди, наркотици, проституция, корупция и бандитизъм), после хиперинфлацията, масовото обедняване и безработица, после пълното опростачване на нацията и чалга- културата, после масовата гибел на младежта от наркотиците, после масовата емиграция, после невиждано разпространение на исляма по нашите земи, после най- тежката, непозната в световната история демографска криза. Дори ВОСР не е причинила толкова жертви, колкото демокрацията в България! Може да не вярваме на думите и писаните драсканици, но вярваме на очите си и на това, което сме преживели.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#66] от "socialen":

  Така, така - затова кубинският национален спорт е гребане до Маями, а покупката на яйца национален празник...

  Малко и нагледна галерия, отскоро...

  http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/04/2393702_fotogaleriia_za_tova_kak_si_kupihme_iaica_v_kuba_i/

  Товариш, не си по времето на "Работническо дело" и "Правда" - кухите ви лозунги държат вода, за някой с IQ 15 или за някой с 15 грама мозък... Хората ходят по света, гледат и сравняват, комунистите вдигат телени заграждения, строят бункери и минни полета, хранят танкове и концентрационни лагери, а населението им гладува.

  Новините свъразани с тях са я някоя военна провокация, я някое "кацане на Слънцето"...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#70:"gorid"]Болшинството от притежателите на модерните комуникационни средства ги използват за слушане на чалга или да алармират близките си в чужбина да им пратят пари за тока и водата...[/quote]

  Явно с теб живеем в различни социални среди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#66] от "socialen":

  [quote#66:"socialen"]Никой не е стъпвал там и не знаем [/quote]

  Е чак пък, голям брой българи са стъпвали, лично познавам двама по спортна линия.
  Не знам на каква база оценяваш Куба, аз съм ходил в "социалистически" Виетнам и видях как дърпат напред благодарение на "империалистичексите" практики

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#69] от "bobhunter":

  Демокрациятае виновна за демографската криза? Може да спрете с вицовете другари комунисти...

  Демокрацията даде възможност на хората да избягат от концентрационния лагер, който бяхте създали и превръщането ви от комунисти в капиталисти, а хората които избягахме, много добре знаем от какво и от кой бягаме...

  Знаем и за "Мултигруп" и за "Кинтекс", и за мутрите и за Л. Гоцев и за директивите от КГБ да ни "стъжните прехода" - затова между избирателите в чужбина - комунистите на всички избори получавате между 3-5% макс, идващи от ДС служителите в посолствата и техните най-близки "сътрудници"...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 76. 76 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1491 Весело

  Имам предложение към Дневник. Ако е възможно, нека направят една страничка, в която да се отбелязва единствено курса на рублата и информацията да се обновява автоматично, нещо като онази страница, дето показва постоянното американския дълг и покачването му. Така де, тук е пълно с форумци, дето живеят единствено с мисъл за рублата и сън не ги хваща, та е добре да им се улесни живота и да им се достави поне някаква радост, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 77. 77 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "gorid":

  Не се притеснявай дрОгарю миячи на чинии винаги ще има, но ще има и хора, които освен, че ще работят и ще завършат западни университети и сами ще си пробият път.

  Аз съм от последните, така че си запази връзките за себе си, че в миенето и целуването на задници комунистите нямате равни...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 78. 78 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#72] от "Norman Granz":

  Вероятно е така. За мен не е проблем да виждам света около себе си... Все пак работя с хора и от "други" светове... Налага ми се...Всъщност не крия,че моят свят се гради благодарение на другите "светове"... Тези"светове" все пак са в България... Не съм зависим от чуждия свят...

 79. 79 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#58:"gorid"]Днес повече от 90 % от хората не се докосват до компютър и други средства за модерна комуникация защото проблемите им са как да оцелеят... Колко процента от пишещите тук заклеймяват едно събитие не е представителна извадка на обществените нагласи... [/quote]

  53,1% от населението (2013 г.)
  България, Интернет потребители като % от населението

  Започвате да лъжете още преди да сте си отворили устата

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 80. 80 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Архивни кадри от 50-те години в Москва.

  http://www.youtube.com/watch?v=HzLJjF_EYBc

  Апокалипсисът апокалиптичен
 81. 81 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като дете съм се чудил защо октомврийската революция се чества през ноември.
  Като пораснах разбрах - нарича се руска работа.

 82. 82 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Докато това остава така, опасността от реставрация (вероятно в някаква нацистко-фашизирана форма) на комунизма остава актуална. Впрочем тази опасност вече почти се реализира в Русия на Путин
  ----
  Тази реставрация е вече свършен факт.
  Освен това, единствената форма на съществуване на комунизма е нацистко-фашизирана. Нацизма е нещо като lite версия на комунизма.

 83. 83 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Комунизмът - това е пълно тържество на марксистката идеология над здравия разум.
  А снимката под заглавието няма нищо общо със социалистическото изкуство - това е КОМУНИСТИЧЕСКО ПСЕВДОИЗКУСТВО!

 84. 84 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#77] от "toffeetwr":

  Ех, млади момко, казано е : "Голяма хапка лапни, голяма дума не казвай"... Никога не е излишно едно приятелство...

 85. 85 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#58:"gorid"] В България въпреки напъните за изопачаване на история се знае,че през 45 г. имаше възход във всичко-производство,култура,образование ,спорт,качеството на населението... [/quote]

  Това го знаете само вие с вашите партийни сводки. То и само в таз ви "реалност" съществуваше.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 86. 86 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#74] от "gorid":

  При комунистите основен способ и най-важно качество е целуването на задници, затова фалирате всяка страна до която се докоснете - през 60-те години в Расия внясяхте жито, да не умрете от глад, през 90-те след 45г управление, продаден Златен резерв и 10 млрд долара заеми, без войни и катаклизми ни оставихте на купонна система.

  Само с целуване и миене на задници не става дрОгарю иска се и малко мозък, самоинициатива, много труд и самодисциплина да успееш, в която и да е нормална държава.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 87. 87 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#84] от "gorid":

  [quote#84:"gorid"]Ех, млади момко, казано е : "Голяма хапка лапни, голяма дума не казвай"... Никога не е излишно едно приятелство... [/quote]

  Не се притеснявай за мен дрОгарю, говоря свободно английски немски и руски, завършил съм престижен университет, все на някой ще му потрябват уменията ми, преди да тръгна да чистя чинии...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 88. 88 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Ето още малко кадри от ужасния СССР.

  http://www.youtube.com/watch?v=AgX92v0VNWI

  Апокалипсисът апокалиптичен
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#26:"S.P.Q.R."]Комунизмът няма нужда от громене в медиите. [/quote]
  Не си прав. Ако младите нищо не знаят, има голяма опастност да се подлъжат пак.

 91. 91 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#81] от "mahjongg":

  Още като дете сте се чудили и все още не сте разбрали... Когато става това събитие, Русия е била по Юлианския календар. Русия минава по Грегорианския календар на 31.1. 1918 г. Дано вече да не се чудите защо...
  До коментар [#79] от "Ian Smith":

  Въпросът е какво "потребяват" тези потребители...
  До коментар [#85] от "Ian Smith":

  Олимпийските, световни, европейски шампиони само в партийните "сводки" ли ги има, както и неграмотните ???...
  До коментар [#86] от "toffeetwr":
  Стари припеви,момко, това за вноса за зърното ще Ви се изясни,ако направите едно елементарно сравнение. Днес Китай потребява около 600 млн. тона различни видове зърна,внася и изнася. СССР през 60 -те години произвеждаше в пъти повече на глава от населението от днешен Китай. Да, внасяше,но и изнасяше... Да сте чували нещо за Виетнамската война ???... Как този народ е оцелявал тогава,след като "демократично" им бяха опустошени полята ???... Вие ще се научите ли да мислите с фактите ???...

 92. 92 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#91] от "gorid":

  Ти наистина ли взе поста ми насериозно, че тръгна да ми обясняваш за календарите?
  Чувството ти за хумор да не си е взело почивен ден?

 93. 93 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  [quote#81:"mahjongg"]Като пораснах разбрах - нарича се руска работа.[/quote]
  на ръст ли порасна .
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Тези мантри ги слушаме вече маса години.... ВОСР или Велика Октомврийска Социалистическа Революция си е наистина Велика и Социалистическа.....

  Разбира се революция се прави с кръв, затова е револяция, не е еволюция...... и Френската Буржоазна Революция е проляля много кръв....

  А дали е успешна, сами преценете, вижте къде отиде Светът след 1917 и къде беше преди тази дата.....

  Светът имаше проблем с империализма и капитализма и те ти ВОСР промени коренно картата на Света..... изчезнаха 4-ри империи, изчезна колониализма като практика за обогатяване на колонизаторите, на империалзма му сложиха намордник .....

  Като всички големи промени в Света те стават на приливи и на отливи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#85] от "Ian Smith":

  Не само, знае го и икономическата и демографски статистики......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Мисля, че е пропусната една подробност. Преди революцията политическите затворници са били изпращани на заточение до Сибир. Там са били изпращани и криминалните престъпници. А в царска Русия организираната престъпност е била много силна. Мисля, че доста от криминалните са се включили в редиците на болшевиките и то съвсем не от идейни съображения. Да не забравяме и Дзержински който събра бездомните деца и направи от тях безмилостни еничари от НКВД които без скрупули стрелят срещу своите сънародници. Въобще това е тема без край. Както е казал класикът - На жените и на нациите не може да бъде простен мигът на слабост когато са позволили на недостойни хора да ги обладаят.

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Весело

  Честита годишнина на всички празнуващи !
  Безспорно Най-великата дата в човешката история след раждането на Христос (Мохамед или Буда в други култури). Все едно кой колко ще вие и ще плюе срещу нея. 7-ми ноември отвори нова страница в историята на човечеството и живеем в друг свят доказал превъзходството на социализма над всички други обществени форми. Това, че системи без обратна връзка са склонни към саморазрушение е само ценен истирически отит и не е пречка най-могъщата държава да е социалистическа и 1/3 от човечеството да живее и сега при социализъм. Това е бъдещето на Света !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  [quote#98:"dark'star"]живеем в друг свят доказал превъзходството на социализма над всички други обществени форми. [/quote]

  Ти наистина живееш в някакъв измислен свят, та и Христос, и Буда не могат да ти помогнат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 462 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK