Екология на бедността

Екология на бедността

© Красимир ЮскеселиевМодерно е да се говори, обсъжда, пише и протестира за опазване на околната среда. Медиите, а и площадите, са пълни с какви ли не казуси – застрояване на Черноморието, писти и лифтове по планините, ядрени централи, изсичане на гори, проекти за мини, инсинератори, депа, ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, проучвания за шистов газ, генно-модифицирани организми, пестициди… А, да – и климата и найлоновите торбички. Европейската комисия заплашва със санкции, а Министерството на околната среда и водите се мята от пожари през сметища към наводнения и концентрира експертния си потенциал в усвояването на едни много пари…  


Загубихме фокус. Малко по малко се отдалечихме от основната мисия – а именно, да направим България едно по-добро място за живеене за нас и децата ни, страна, в която се чувстваме добре и искаме да останем. 


Ще се опитам, без да влизам в професионална терминология и аргументация, да стигна до някои изводи, като следвам простата логика. Защото много ми се иска новото правителство да си постави правилно приоритетите. Като начало нека се запитаме:
Кой екологичен проблем има най-силно, пряко, ежедневно въздействие върху живота ни? 


Медицината дава ясен и еднозначен отговор на този въпрос – локалното замърсяване на въздуха с фини прахови частици е най-значимият екологичен рисков фактор, който води до заболеваемост и смъртност както на глобално ниво (над 7 милиона жертви годишно!), така и в България (18 хиляди годишно!). Всички други – замърсяване с други газове, тежки метали, отпадъчни води, радиоактивност, пестициди – са в порядъци назад в класацията. Войните, автомобилните катастрофи, пожарите, ураганите, наводненията и земетресенията убиват общо по-малко хора от добрия стар пушек!


Ясно! Говорим за комините, които бълват черни, бели, жълти и кафяви пушеци. Нали оттам започна всичко през далечната 1988 г. в Русе. Просто се връщаме към корените. В София живеем най-много българи и сме с най-мръсния въздух в Европа – затваряме заводите с комини и решаваме проблема. Само че… хммм… Кремиковци май не бълва нищо от доста време, ТЕЦ-овете минаха на газ (почти никакъв прах), а други големи комини не стърчат наоколо. Нещо не е наред. 


Няма да мине без данни. В "Програма за качество на въздуха на… София, Пловдив, Варна т.н., общо за около 30-тина града в България", ясно пише кои са най-значимите източници на замърсяване на въздуха. Почти навсякъде


безапелационен лидер е изгарянето на дърва и въглища за отопление


(>70% от емисиите), после транспорта, вторичните емисии от мръсните улици, ерозията от полетата наоколо…


Единствено в София транспортът бие твърдото гориво. Тук-там, в по-малки градове като Перник, Димитровград, Бобов дол, Гълъбово, където индустрията живее във феодалната епоха на един бизнес-ЛИДЕР, тя все още не отстъпва първата позиция от миналото. Това обаче е изключение, което засяга сравнително малко хора, а съществуването му се дължи единствено на любезното бездействие на държавата. 


Транспортът е по-сложен казус, който е критичен преди всичко за София (>70% от емисиите). Забравете автобусите – повечето вече са нови, а и като цяло автобусите са незабележими на фона на потопа от коли. Последните се делят на три групи:


а) стари трошки, които никога не са имали катализатор и откровено си пушат;
б) сравнително нов внос, които на документи имат катализатор или филтър за твърди частици, но те по някаква причина отсъстват и скришно си пушат 
в) нови, които са си наред


Проблемът е концентриран във втората група, тъй като тя е огромна – вероятно над 80% от трафика. Причините да съществува са елементарни и логични: катализаторите и филтрите са скъпи => хората не искат да ги сменят; съдържат благородни метали => масово ги крадат по сервизите; годишните технически прегледи са майтап => хората си карат спокойно и без тях. 


Ето две потенциални решения


Първото е в системата на техническите прегледи. Кола, която не отговаря на евро стандарта си, просто не си получава стикера и е малко вероятно да участва активно в трафика, ако шофьорът е заплашен от отнемане на книжка например. Второто е в КАТ. При положение, че в София автомобилите убиват с ауспусите си повече хора, отколкото при катастрофи, е напълно нормално КАТ да закупи 10 мобилни газови анализатора и да ги използва със същия мерак, с който и радарите… Ще има ефект.


Стигаме до отоплението на твърдо гориво – дърва, въглища, брикети – което задушава практически цялата страна. Тук става малко по-сложно. Малко хора си дават сметка, че


отоплението с огън вкъщи е с двоен ефект


От една страна, имаме приказната гледка на пушещи коминчета, която асоциираме с "миризмата на зима" в провинцията и в по-колоритните квартали на големите градове. Това е основният агент на екологично въздействие за всички, които сме навън – пиковете на замърсяване на въздуха в градовете се дължат преди всичко на бумтящите печки при специфични климатични условия.


От друга страна, имаме гледката на самата печка вкъщи, на която толкова много се радвах като малък. Днес обаче знам, че комбинацията от горивен процес в затворено помещение и невежество, е убийствено ефективна в разболяването, осакатяването и съсипването на хора. Дали говорим за дърва или въглища – разлика в замърсяването почти няма. Точно тази, непопулярна и невидима страна на замърсяването на въздуха създава социално-значимите проблеми с респираторните заболявания, които осъждат големи групи на непълноценен живот. Особено, ако огънчето се подхранва и с някои нестандартни материали – пластмаси, опаковки, гуми… Изгарянето им в домашни условия води до емисии и на други, доста по-опасни вещества. Тъй като тези материали не се рециклират ефективно, в белите държави се изгарят контролирано в инсинератори и произвеждат чиста топло- и електроенергия. 


Идва най-интересната част. Ролята на държавата и общините. Вече коментирахме как се справят те по отношение на колите – няма ги! В казуса с твърдото гориво държавата заема категорична позиция:
Министерството на труда и социалната политика (чрез Агенцията за социално подпомагане) е


най-големият клиент на бизнеса с твърди горива


– купува около 250 хил. т. въглища годишно (50% от общото потребление на въглища от домакинствата в страната!), които дарява на около 220 хил. семейства.


Общините също не изостават в грижата си за хората – раздаването на дърва за огрев на калпак е масова практика, включително в градовете. Енергийните помощи, тази еманация на щедра и отговорна политика на национално и местно ниво, превръщат България в единствената страна в света, където успоредно с двойния ръст на благосъстоянието (в БВП/човек) в периода след 2000 г. се наблюдава и подобен ръст на потреблението на твърди горива от домакинствата.  


Крайният резултат е кристално ясно описан в следното заключение от Глобалното изследване на болестите, нараняванията и рисковите фактори на Световната здравна организация от 2010 г. :


Приносът на замърсяването на въздуха в домовете към смъртността в България е около 8 600 души годишно

Това е водещият рисков фактор за деца под 5 години в страната." Сам не вярвам, че чета това заключение за България през ХХI век. Това вероятно е бил водещият рисков фактор за болест и смъртност и за обитателите на пещерата Магурата през <изберете си праисторическа епоха>. В Западна Европа той получава толкова ниски стойности, че изобщо не влиза сред първите 25 рискови фактора в класацията. 


Още едно сравнение, за да осъзнаем мащаба. Катастрофалната авария в Чернобилската АЕЦ убива общо 64 души, с висока степен на сигурност допринася за смъртта на още 4 000 и може би има връзка с още 25 000 жертви на рак в цяла Европа през изминалите 30 и следващите 30 г. Е, в България си ги опушваме тези бройки за две лета и една зима между тях!


Възможното решение: Прекратяваме енергийните помощи и въвеждаме двустепенна тарифа за електро и топлоенергия.


Пример за електричеството: първите 500 квтч. да са на цена 10 ст., а над тях цената да скача на 25 ст./квтч. (имагинерни стойности, без претенции за точност). Да, има много технически детайли, които да се изчистят, но идеята е ясна и имаме исторически опит с нея. Забележете, че това не е субсидия – всеки си плаща реалното потребление. Сигурен съм, че ръстът в потреблението от енергийно бедните домакинства бързо ще бъде компенсиран от намалена консумация на тези, които могат да си позволят, а и ще бъдат реално стимулирани, да инвестират в енергийна ефективност, газ или ВЕИ. Нетният ефект ще е по-ниско потребление на първични енергийни ресурси. Най-важното –


всички ще живеем по-добре, по-дълго и по-здрави, а гората ще остане там, където я искаме!


Прекратяването на безобразията на властта по отношение на енергийните помощи и колите ще реши проблема в голяма степен, но няма да го изкорени напълно. Дори държавата и общините да престанат да раздават промоционални дози фини прахови частици, дори изведнъж техническите прегледи да станат перфектни, ужасно много хора ще продължават да горят дърва и въглища и да карат каквото имат. Те ще продължават да секат горите, да задръстват деретата с цели квартали, да изпразват контейнерите за разделно събиране, да "рециклират" метали с допотопни методи, да замърсяват реките с изпражненията си и след това да пият водата им. Защото са бедни и просто нямат избор. 


От всичко казано дотук според мен следва, че


бедността е в основата на най-големия ни екологичен проблем


Единственото дългосрочно решение е устойчиво икономическо развитие, което да осигури работа, образование и независимост и на хората, които ги нямат. Това развитие се случва чрез силата на въображението, предприемчивостта и труда ни. То безусловно минава през проучване и добив на полезни изкопаеми, инвестиции в заводи, инсинератори, депа, писти, хотели, пътища, електроцентрали. То се нуждае безалтернативно от изпреварващо създаване и възприемане на технологични и управленски иновации във всички сектори на икономиката, включително и преди всичко, в земеделието и енергетиката. Устойчивото развитие иска съзидателно действие на бизнеса, което да дава работа и възможности във всяко градче и село в страната. 


А.., извинете, май оставих държавата, с всичките й министерства, агенции и оперативни програми без активна роля!?! Пропуснах да поискам нов закон или поне наредба, нова забрана или поне лицензионен режим, национализация или поне ре-индустриализация, нови субсидии или поне намаляване на ДДС (само за добрите де!)… Всъщност май си пожелах държавата просто да спазва собствените си закони, да ги прилага с еднаква тежест към всеки и да не осигурява привилегии на никого. Само нейните институции могат да създадат рамката от свобода, справедливост и защита на собствеността, която привлича инвестиции, стимулира предприемачеството и възнаграждава работата, а не лентяйството… Нещо се размечтах, твърде много "Защо нациите се провалят" напоследък. 


Може ли просто държавата да пречи по-малко в следващите четири години, моля? 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Проблема би се решил донякъде, ако имаме собствен източник на евтин газ, а не да чакаме Газпром да ни режи главите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До автора:
  Уважавам позицията Ви и я споделям до голяма степен. Това, което повече ме притеснява не е ролята на правителството, а неосъзнатото общество. Дори във форуми като този тук, често се нападат екологичните начала: пешеходство, велосипедизъм... скоро може би и возенето в метрото ще пречи на гражданите, които вместо чадър излизат с автомобила си.
  Не е само държавата... еко-съзнанието или по-скоро липсата на такова е основния проблем!

 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  "Днес обаче знам, че комбинацията от горивен процес в затворено помещение и невежество, е убийствено ефективна в разболяването, осакатяването и съсипването на хора. "

  Интересно как са оживели хората преди откриването на газта и електричеството...

  Пред каминката...на мечата кожа примерно...седи и се задушава и разболява...

  Пък и сума столетници как са оживели по селата да ги питаш, не могат ти отговори...

  Айде премислете без НПО и пак напишете.

 4. 4 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Присъединявам се!!!
  +++++

  Happy face says, adios !
 5. 5 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  бедността никога няма да бъде преодоляна чрез печелене на повече пари и харченето им за повече "блага" повечето от които са си излишни боклуци! бедността ще бъде преодоляна саво чрез правилна подредба на ценностите и собствено производство на качествена храна от всяко семейство

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#3:"Цензуриран по комсомолски."]Интересно как са оживели хората преди откриването на газта и електричеството...
  [/quote]

  Живели са, както живеят и днес, на принципа "кой оцелее".

 7. 7 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"dun"]бедността никога няма да бъде преодоляна чрез печелене на повече пари и харченето им за повече "блага" повечето от които са си излишни боклуци![/quote]

  Дори и да бъде преодоляна бедността, то Земята със сигурност ще бъде съсипана и следващите поколения ще имат щастието, да изчезнат от планетата, богати.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  статията започна със сериозни претенции... и тутакси се спихна. Язък.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#5:"dun"]бедността ще бъде преодоляна саво чрез правилна подредба на ценностите и собствено производство на качествена храна от всяко семейство [/quote]
  само аз ли не виждам в това изречение смисъл?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  Авторът не е ли чувал, че дървата се водят "въглеродно неутрални"? Т.е. изпускат толкова СО2 колкото и са погълнали при растежа си.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цензуриран по комсомолски.":

  Хората са оцелявали и преди да има развита медицина, фармация. Били са и без коли, компютри, телефони и телевизори. Както ти пише преди мен колегата - който оцелее. Виж данните за смъртността.

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Става въпрос за Финни Прахови Частици а не за въглеродна неутралност. Има и едни други частички които са въглеродно неутрални, отделящи се след чернобил и фукошима и на тъмно почваш да фосфоресцираш и ставаш енергийно независим!

 13. 13 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Иначе по темата. Всичко това, със замърсяването на въздуха, е много лесно решим проблем. Градове като Лондон и Лос Анжелис, които навремето си са се "славели" със смога си, особено Лондон с прочутата си мъгла, дотолкова прочута, че чак се стига до епитета "мъгливия Албион", лепнат върху цялата страна заради fog-а, днес вече са едни достатъчно чисти места за живеене. Оправя се много бързо, при желание. Всички знаят какво трябва да се направи - нито е нещо сложно, нито се чеше, нито хапе, нито е скъпо, нито боли. Просто трябва да се направи. Ама на...

 14. 14 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Това с въглерода е друго. Проблемът в случая са фините прахови частици отделяни при изгарянето.
  Въглищата са доста по-мръсни - сяра, тежки метали, радиоактивни изотопи..., а за горенето на пластмасови опаковки и гуми даже не ми се и говори!

 15. 15 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#12] от "telqk":

  ++++

 16. 16 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Не става дума за СО2, а за фини прахови частици.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1321 Весело

  [quote#1:"today "]Проблема би се решил донякъде, ако имаме собствен източник на евтин газ, а не да чакаме Газпром да ни режи главите. [/quote]

  Не разбра нищо от написаното, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поздравления за тази статия. Професионално и разбираемо е написана. Мерките, които трябва да се предприемат са сериозни и скъпи. Изисква се грамотност и воля. Не по-малко важни обаче са и отпадъци и тяхното незаконно изгаряне в момента в много от случаите. Разрухата в системата за отпадъците е тотална и са необходими спешни мерки.

  MK
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#5:"dun"]бедността ще бъде преодоляна саво чрез правилна подредба на ценностите и собствено производство на качествена храна от всяко семейство [/quote]

  [quote#9:"Николай Теллалов"]само аз ли не виждам в това изречение смисъл? [/quote]

  Има смисъл, просто едва ли е това, което той предлада е осъществимо в нашият модерен и урбанизиран начин на живот.
  Доколкото схващам идеята му е, както навремето, всяко семейство да си има къща и земя, където да си оглежда собствена храна, екологична и здравословна. Но, както казах, трудно постижимо...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Екология на бедността [/quote]

  по-умество би било:

  Анамнеза на бедността....

  всъщност бедност е справедлива оценка за "качествата" на индивида

  креативният или работливият не може да е беден !

 22. 22 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Единственото дългосрочно решение е устойчиво икономическо развитие,което да осигури работа, образование и независимост и на хората, които ги нямат.Това развитие се случва чрез силата на въображението, предприемчивостта и труда ни"

  Ето тук е ролята на държавата - да стимулира, поощрява и съдейства на хората с въображение, трудолюбие и предприемчиваст, хора известни под името капиталисти. И не трябва да чакаме 40 години като Мойсей за промяна на отношението на цялото ни общество към тези хора. Възможно /и трябва/ сега и веднага.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Хареса ми анализа на г-н Рашев. Напълно съм съгласен с констатацията му, че в България масовото ползване на дърва и въглища замърсяват въздуха и тровят хиляди българи всяка година. И както отбелязва той това има сериозен екологичен ефект върху нашите гори! Всяка година се изсичат милиони кубици дървен материал за отопление, от лятото до зимата започва масова сеч на горите за да се топлят през зимата хората по селата и малките градове. Всяка година ставам свидетел на това... ако продължаваме така до 100 години сигурно ще сме изсекли по-голямата част от горите ни. На тази лудост трябва да се сложи край. Едва ли има друга европейска държава в ЕС в която толкова много хора да се отопляват на дърва! В нормалните държави отоплението е на газ или с електрически печки. Както казва авторът на статията е по-добре да се спрат тези енергийни помощи под формата на дървен материал, а да се дадат под формата на повече електричество (kW часа) за въпросното семейство или човек, което получава тези помощи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Възможното решение: Прекратяваме енергийните помощи и въвеждаме двустепенна тарифа за електро и топлоенергия.

  Пример за електричеството: първите 500 квтч. да са на цена 10 ст., а над тях цената да скача на 25 ст./квтч. (имагинерни стойности, без претенции за точност)
  _________
  То хубаво ама това си е държавна помощ за ЕРПтата и американските тецове , груповия разум на реформаторите все такива за напред ще ги измисля!

  Иначе съм съгласен ,че изгарянето на въглища трябва да се забрани а изгарянето на автомобилни гуми направо трябва да се криминализира!
  Дърва за огрев може да има , ама "български" гражданин сам в гората с брадва трябва да се криминализира и горите да се секат само по ясни и екологични правила !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Всичко е добре написано,но реалистичното е,че поне по времето на всички живеещи сега,ще е-който оживее.

 26. 26 Профил на vestitel
  vestitel
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Тютюнопушеното, според Световната здравна организация, е рисков фактор № 1 за смъртност и заболеваемост. Той е като "централен венозен път" за поемане на споменатите от вас микроскопични фини частици и куп други канцерогенни вещества. Не ми е ясно защо не споменавате това в статията си. И въпреки, че имаме закон - той на много места, главно вечерно време и нощем не се спазва почти никъде. А тук сме си виновни и ние - гражданите. Докато толерираме нарушението на Закона за здравето (а и на който и да е друг закон) ще си бъдем и най-болните, и най-неоправданите, и най-бедните и т.н.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цензуриран по комсомолски.":

  Не е имало Икаруси.Застани на едно кръстовище и виж какво остава след тях.

 28. 28 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Парадоксалното е, че точно използването на "Дърва за горене, дървени отпадъци и други растителни отпадъци" представляват близо 63% от отчетеното от НСИ производство на енергия от възобновяеми източници за 2012 (на сайта на НСИ няма публикувана по-актуална информация, отделно, че някои числа за минали периоди там имат навика да се променят мистериозно от време на време).

 29. 29 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Неутрално


  "...Дали говорим за дърва или въглища – разлика в замърсяването почти няма.."
  А изразено в цифри и химически елементи как изглежда това"ПОЧТИ "?

  Дневник-токсичният сайт
 30. 30 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#5:"dun"] бедността ще бъде преодоляна саво чрез правилна подредба на ценностите и собствено производство на качествена храна от всяко семейство [/quote]

  Добре дошли в средновековието, точно тогава 99% от населението е имало "правилна подредба на ценностите", за кото се е грижела Църквата и се е занимавало с производството на качествена екологично чиста храна, без употреба на торове, пестициди, инсектициди и тежка техника, задвижвана от двигатели с вътрешно горене. Само, че този начин на производство се е доказал вече с това, че води само до мизерия. Невероятна мизерия.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 31. 31 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Директното изгаряне на горива за отопление е в пъти по ефективно от употребата на ток за отопление, защото при употребата на ток все пак имаме изгаряне на въглища, чиято енергия в най добрия случай засега се пробразува на 40% в електричество, след това имаме загуби по мрежата за пренос и разпределение и т.н., докато директното изгаряне на място за отопление дава 90% КПД. Така излиза, че за отопление на един апартмент в случая с употреба на ток се изгарят поне два пъти повече въглища отколкото ако горят в печка или камина в същия този апартамент. Нали това искахте - енергийна ефективност?...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 32. 32 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Нещо не разбирам-защо когато бях малъл и повечето жилища в гр.София се отопляваха на кюмюр,Кремиковци работеше,много от локомотивите също бяха на твърдо гориво,а въздуха ми се струва,че бе по-чист?

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Статията според мен е добра, макар и малко по-крайна за моя вкус.
  Все пак, понеже борбата с бедността не е най-лесното нещо на света, а и няма как да стане от днес за утре, то може и не пречи да се вземат другите мерки, като контрол над превозните средства по отношение на газовете и опит чрез икономическо преразпределяне чрез цените и помощите на вида енергия за отопление - един от основните бичове според автора.
  Лошото е, че да се топлиш с ток, след като за да го произведеш, ти трябва топлопроизводство (топлина, все едно по какъв начин), при това КПД е 30% в добрия случай, не е много ефективно, затова остава и опираме до газофикация и/или централно отопление, което за да не замърсява пак стигаме до газ. И докато ползваме "братската" тръба, няма голям шанс да стане икономически изгодно, поне за момента.
  И какво, опираме до шистовия газ, дето не знаем дали го има, ама забележете по екологични причини, не го и търсим.
  И кръгът, екологичния се затвори
  Така че, явно ще ни трябва време, дебелите балкански тикви да поузреят, така че да се молим за хубаво време, та процеса да се ускори.

 34. 34 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 521 Любопитно

  После защо оставам толкова изумен, че в Париж има толкова много тичащи по тротоарите на най-натоварените улици. При четирилентово кръгово шосе и покъртително натоварен трафик практически в центъра на града смог буквално липсваше. Състоянието на автопарка очевидно оказва влияние.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#30] от "Batko Mahno":

  точно така!

  (днес никът ти има ЧРД

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#21:"Депозитни Балони"]креативният или работливият не може да е беден ![/quote]
  да, ама не.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Това, че бедността е основен проблем за проблемите ни е вярно. Но дали пък точно посочените от автора неща са основните проблеми?
  Ще говоря за София просто защото живея тук. Основния проблем е миенето на улиците. И по-точно липсата му. Като изключим централните части. И всеки вятър разнася отново и отново праха из въздуха. Следващия са големите незатревени площи. Отличен източник на прах.
  Чак след това идват трошките. А автора е пропуснал трошките товарни автомобили. А те са много и всеки ден навъртат много километри. Пропуснал е и извършващите технически прегледи. А отдавна държавата не ги извършва. А и тях май не ги контролира Пътна полиция, а ДАИ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  До коментар [#31] от "Batko Mahno":

  Е как ще постигнеш в крайно неефективаната домашна инсталация 90% КПД?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Да споменем, че дървените пелети не са измислени у нас. А в богатите държави. И при изгарянето им отделените прахови частици са много малко. Както и факта, че една гора има естествен прираст. И ако сечта се ограничава в тези рамки проблем няма. Както няма проблем и да се залесяват площи непригодни за земеделие.
  Проблемът е във въглищата. Особено в родните брикети. Нискокалорийни, с много пепел. И разбира се сяра. Дето автора я е изпуснал. А от сярата идват далеч по-неприятни проблеми.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#13] от "8th_ball":

  За скъпо е бая скъпо.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#26] от "vestitel":
  [quote#26:"vestitel"]Той е като "централен венозен път" за поемане на споменатите от вас микроскопични фини частици и куп други канцерогенни вещества.[/quote]
  Венозното пушене е сериозен проблем

 42. 42 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цецо":

  Кондензационен котел например, но домашните инсталации не са толкова неефективни все пак, когато става дума за отопление. Дори най примитивната печка е с КПД над 70%, а увеличаването на площта на кюнците (димоходите) може да повиши невероятно КПД-то на печката (стига комина да се справи с подобна рационализация и да осигури нужната тяга).

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  Да се поканят Ал Гор и Майкъл Мур и активистите от Сиера за да изнесат една хубава лекция по въпроса. Също така всеки да прочита поне по двайсе страници всяка вечер от труда на Малтус или от "Оръжия микроби и стомана". И всички назад към природата и пещерите.

  klimentm
 44. 44 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цензуриран по комсомолски.":
  Ами не са били 1 000 000 в една пещера...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 45. 45 Профил на fdgdfhh
  fdgdfhh
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При бедността в България не очаквайте някой да започне да харчи повече пари за екологично отопление, да са спаси живота на някакви си 8000 души.

 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#28] от "kamenvasilev": ако се прави централно има възможност да се мисли за оЧистване, филтри итп. нещо, което индивидуално няма как да стане

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#42] от "Batko Mahno":

  Обикновена печка за отопление няма как да стигне 70%. Просто доста от горивото няма да изгори.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Според мене много добър анализ . Не казвам, че всичко в него е вярно, но считам , че всеки трябва да се замисли върху него. Друг е въпроса, че когато хората живеят в бедност, те мислят за чистия въздух точно толкова , колкото и за култура. Сега проблем е оцеляването . Ето защо, съживяването на икономиката, работа и по-добри заплати за всички са важно. Защото възможностите на хората са и предпоставка за промяната в мисленето.

  Stupid people make me sick
 49. 49 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#47] от "Цецо":

  Така е, ще газифицира, ако горивото не се подреди правилно върху скарата обаче, но си има "пинизи", за въглищата е едно дърво в средата за да се осигури канал за вторично горене на монооксида и катраните, но и повечето печки разполагат с отвор за въздух за вторично горене на продуктите на газификация, непосредствено преди кюнците, зачервяването на кюнците е показател за добро горене, а тухлите на комина акумулират топлината (това за къщи, в блоковете е безумия някой да се отоплява на твърдо гориво днес, предвид многото "архитектурни и конструктивни" изменния, често касаещи комините... Ето и идея, печките може да се снабдят с по една стоманена тръба за осигуряване на въздух за вторично горене над горивото. Широко поле за развитие на лоу тех иновации, които могат да доведат до повишаване благосъстоянието на най бедната част от обществото, а и в крайна сметка да имат положителен екологичен ефект.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 50. 50 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цензуриран по комсомолски.":

  Не е лошо и ти да помисляш преди да пишеш. Предшествениците ни не са живели в милионни градове с милиони коли, сещаш ли се?

 51. 51 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#46] от "qvb21311044":

  така като съществен фактор се появяват загубите при пренос и нормалните при Топлофикация стъкмистики колко топлина всъщност е получена при потребителя и на каква цена трябва да бъде заплатена

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Много интересна статия!Заради ниските доходи не виждам как в обозримо бъдеще нещата ще се оправят и екологичната картина у нас ще се оправи!Масово хората ще карат стари коли/моето "Саксо" произведено 1996 год. и аз съм типичен пример за масовите собственици на коли у нас/-малка подробност ,че си карам колата само ,когато съм в България,но това последното е без значение в този случай!Освен това в провинцията хората масово се отопляват от десетилетия с дърва и въглища!Зимата ,когато падне сериозно количество сняг и се задържи няколко дена може с просто око да се видят саждите от върху снега!Затова заглавието си е точно на мястото!

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":
  ++++++++++++++++++++
  Да ,така е и тогава масово хората ще спрат да се топлят на дърва и въглища/най-вече в провинцията/!Засега това си остава една мечта за наше съжаление!

 54. 54 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#50:"JPJ"]Предшествениците ни не са живели в милионни градове с милиони коли, сещаш ли се? [/quote]

  Сещам се. Обаче аз пиша за това така лошо отопление на дърва. Колите не вървят на дърва. Обаче излиза, че за вас е по-важно да си карате колата отколкото да се отоплявате.

 55. 55 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  <<Още едно сравнение, за да осъзнаем мащаба. Катастрофалната авария в Чернобилската АЕЦ убива общо 64 души, с висока степен на сигурност допринася за смъртта на още 4 000 и може би има връзка с още 25 000 жертви на рак в цяла Европа през изминалите 30 и следващите 30 г. Е, в България си ги опушваме тези бройки за две лета и една зима между тях!>>


  Хайде малйко по полека с числата. Според официалните доклади на МАГАТЕ, пряко са загинали 40тина човека. Другото са оценко на СЗО и Грийнпийс, мкоито са силно спекулативни.

  Няма ликвидатор с над 100 мСв, а на всички други от населението дозите са по-малки.

  Хубаво е да се чете викито, ама требе и да се мисли.
  Увеличената честота на рякови заболявания сред ликвидаторите е в рамките на статистическата грешка, е има и едно НО..., но то е също спекулативно.


  За другите неща съгласен, но бг шоферът ще изпищи на умрело. А бедните хироца по села и паланки, 10ст за ток няма да ги оправи.

 56. 56 Профил на www
  www
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво за статията. Фините прахови частици са подъл и масов убиец, но са съвсем "удобно" забравени от екологичните организации защото не им носят доход и популярност. Само нещо да напомня за колите и трафика, в много столици той се ограничава с въвеждането на такси за влизане в централните градски зони. В София обратно, разширяваме улиците и строим какво ли не за да поканим трошките да минават през центъра. Трябва да се спре с това скъпо безумие и да се въведе такса за каране (не само за паркиране) на коли в центъра. По-добре е парите на софиянци да се влагат в електронна система за следене на трафика и енергийна ефективност отколкото да се се дават на строителни мошеници.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За да изчистим София и България,първо трябва да изчистим душите си и да станем добронамерени и отговорни,както към себе си,така и към другите и най вече към нашата майка Земя.!
  Направим ли това,всичко може да бъде поправимо.

  Tony
 60. 60 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Респект! Ама изводът е леко неточен, според мен! Не бедността, а невежеството убива толкова българи!

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  [quote#59:"Free person"]За да изчистим София и България[/quote] те са на две различни планети


  [quote#59:"Free person"]първо трябва да изчистим душите си[/quote]
  ох леле...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#56] от "www":


  [quote#56:"www"]Трябва да се спре с това скъпо безумие и да се въведе такса за каране (не само за паркиране) на коли в центъра. По-добре е парите на софиянци да се влагат в електронна система за следене на трафика и енергийна ефективност отколкото да се се дават на строителни мошеници.[/quote]

  +++

  Е, да де, ама това не става само с ядене. Трябва и акъл!

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 63. 63 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#31:"Batko Mahno"]директното изгаряне на място за отопление дава 90% КПД.[/quote]

  Е те с това изби рибата!

  Директното изгаряне в пернишки печки надали има и 15 % КПД!

  Друго е, ако се изгарят пелети в модерен котел, но такива по селата няма.

  Път без препятствия не води до никъде.
 64. 64 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#34] от "rewind":

  Улиците в Париж се мият често, а в София - практически никак. Това е една от основните причини за високата концентрация на прахови частици, за която обаче авторът не е обелил дори думичка.

 65. 65 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Има още едно решение, което в България почти никой не познава, т.н. rocket stove. Лоу тек решение, разработено някога за Африка точно за да се ограничат фините частици, а и заради изключително високата ефективност на изгаряне на дървото и съответно много по-малката нужда от дърва за отопление. Не знам защо у нас никой не се е заел да ги внедри. В Интернет е пълно и с Направи сам материали.

 66. 66 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#63] от "Еколог":

  Защо, прав е човека. Има известни загуби на топлина (15% ми звучи реалистично), която отива в комина, но всичко друго остава в помещението. Печката на твърдо гориво дава енергия без посредник.
  Ако София иска чист въздух, трябва да се субсидира природния газ, а не да се прави безбожно скъп. Ах да, и да не се понижава калоричността му като се разрежда с въздух!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Стига сте философствали! МОСВ не се занимава с такива работи. То само събира такси. Например едно сондажче за вода да си направиш, плащаш такси повече отколкото струва самото изграждане. И плащаш на 7-8 места на всевъзможни дирекции, институции и разбира се - общината. При това цялата процедура по разрешаване и узаконяване трае поне една година. Разбира се за по-големи обекти разходите и въртелите са много по-големи.

 68. 68 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#64] от "pogled":

  Съгласен, тук по-често се вижда парадокса да се мият улиците по време на дъжд. Всъщност бих добавил, че един от най-сериозните проблеми след изгорелите газове е именно праха от спирачките на автомобилите, особено при по-агресивния стил на шофиране тук (рязко спиране). Наистина автора го е пропуснал. Има доста докато стигнем до тук: http://www.metricmind.com/ac_honda/images/regen1.jpg

 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#64] от "pogled":

  Ами, изпуснал! Нищо не е изпуснал, но миенето на улиците е в крещящо противоречие с полукомуняшката доктрина за "устойчивото икономическо развитие". Според устойчивистите всекидневното къпане е разхищение на вода, а ти за улици ми говориш. Къде дават така! Направо се чудя как човекът не е поискал пълна забрана на автомобилите и замяната им с велосипеди и конска тяга.

 70. 70 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не бих се съгласила с такъв фокус. Мисля, жертвите на наводненията - също. България беше "едно добро място за живеене"! Едно от малкото в индустриална Европа. Стремежът ни и ние да станем "индустриална икономика", да натрупаме бързо и големи печалби ни вкара не в еко криза, а в еко катастрофа. Фокусът не е един. По отношение бъбречните заболявания има една диагноза: поли кистоза. Това не се лекува. Налага присаждане на орган, или настъпва смърт. По отношение на екологията имаме поли кризи! Така че, според мен, трябва да назоват максимален брой фокуси и да се започне работа по тях. Иначе, няма да възстановим еко равновесието си. Това значи, че ще продължим да плащаме дан на какви ли не бедствия! Те не са от Бога, не са от природата! Те са следствие на неправилната ни политика!

  goblenka
 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Предложенията на автора са ясни: Обществото да даде малко пари на бедните, но никой да не смее да наруши рахътлъка на големите бизнесиграчи като намали макар и микроскопично техните прекаллено големи печалби. И дрънка всяка глупост, която му дойде на ум, за да прокара идеята си. Аман от умници, които дават акъл, но не за доброто на обществото, а на тях да им е по-добре. А обществото да плаща.

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":

  Просто бедните ще ядът повече риба, но надали ще се научат да си хващат сами рибата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До [#71] напълно си прав!

  До [#72] още едно клише, при това демагогско. Ловенето на рибата е монополизирана от работодателите дейност, след което на рибарите им отпускат опашките от рибите за труда, а самостоятелното ловене на риба се преследва от закона, ако доброволно не дадеш на бирника рибите, така че да ти останат накрая пак само опашките.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Това не означава че не отделят ФПЧ, които ни задръстват дробовете.

  MK
 75. 75 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#62] от "йотата":

  Използваемост на колите в бедна България - 78% и то по един в кола, а в Холандия е 38%.

  MK
 76. 76 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Статията адресира много важен проблем, но прави грешния и наивен извод, че дългосрочното решение е "да си развиваме икономиката, пък екологията в последствие ще си дойде на място". ОК, от българска гледна точка в момента може и да изглежда така, но дайте да излезем малко от тази черупка. Аз смятам, че трябва напълно да се редефинира какво е "развита икономика", защото в типичния ѝ днешен американски вид тя е порочно зависима от изчерпаеми суровини, горива и транспортиране на хора и стоки на големи разстояния.

  Дългосрочното решение е да структурираме така икономиката, че да имаме повече локално производство на жизненоважни стоки (които също могат да се експлоатират дълго) и следователно да намалее нуждата за транспорт. Иначе ще имаме горди самовлюбени "зелени" хипстъри които много милеят за планината, но си поръчват фенси очилца и жилетки които са пътували поне през два континента.

 77. 77 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#7:"dombi"]Дори и да бъде преодоляна бедността, то Земята със сигурност ще бъде съсипана и следващите поколения ще имат щастието, да изчезнат от планетата, богати. [/quote]

  Както е съсипана Земята в Швейцария, Австрия и Швеция?

  Governments never learn. Only people learn.
 78. 78 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#76:"blowfish"]защото в типичния ѝ днешен американски вид тя е порочно зависима от изчерпаеми суровини[/quote]

  Чиито открити и усвояеми резерви днес са на най-високото ниво в историята? Страшно притеснително. Защо ли си мисля, че когато ни свърши петролът след 2 века, човечеството ще е заселило поне още няколко планети?

  Governments never learn. Only people learn.
 79. 79 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Като цяло статията е коректна, като извежда и изрежда най-важните фактори на замърсяването с ФПЧ.
  Съвсем вярно е и това, че бедността е главният фактор. Дори и бедните индивиди да са наясно с вредата върху самите тях на изгарянето на въглища, карането на трошки и т.н., поради същия този социален фактор те колкото и да искат, не могат да се присъединят към топлофикация (защото ще им излезе в пъти по-скъпо) или да минат на електричество (отново по-скъпо и изискващо инвестиция в отоплителен уред или климатик), нито пък да си купят инсинератор или модерен котел за парно на дървен чипс (да речем).
  Следователно, това, което държавата трябва да направи е не само да не пречи.
  Държавните институции (на първо място МОСВ) трябва да заложат два важни приоритета:
  1/ Създаване на регулации (и спазването им!) в полза на свободната инициатива, развитие на малък и среден бизнес и преференции към него, а не към едрия такъв (каквато е ситуацията в момента).
  2/ Активна информационна кампания за промяна на поведението, придружена с наказателни мерки (на първо време, щото българинът от морков само не разбира, трябва му и тояга).

 80. 80 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "vladimirkarolev":

  Те резервите може да са в пика, но лесния петрол, така наречения "low-hanging fruit" отдавна е изпомпан. В момента дори и да има още толкова резерви, те искат много по-голяма "енергийна" инвестиция за да се изпомпат. Ако трябва да вложиш 1 барел за да изпомпаш 0.9 барела, цялото упражнение се обезсмисля.

  А тези псевдонаучни приказки как след 200 години ще сме се заселили по други планети са толкова наивни и направо смешни когато се изрекат от хора които нямат нищо общо с технологиите и науката.

 81. 81 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Шистовият газ намалява потреблението на въглища и така общото количество въглеродни емисии намалява. САЩ затова заложиха на шистов добив.

  Истината е висша ценност
 82. 82 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сигурното е че ще оцелеем. Едно време - преди десет хиляди години - хората са горели каквото им падне - каучук, гуми, дърва, боклуци, дишали са лепило, правели са секс където им падне...
  И са оцелели.
  Сигурен съм, че и българите ще просъществуват много дълго време.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 83. 83 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#80:"blowfish"]А тези псевдонаучни приказки как след 200 години ще сме се заселили по други планети са толкова наивни и направо смешни когато се изрекат от хора които нямат нищо общо с технологиите и науката[/quote]

  Колкото са били псевдонаучни приказките преди 200 години, че ще стъпим на Марс?

  Governments never learn. Only people learn.
 84. 84 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "vladimirkarolev":

  Прочети "The post-Concorde world and the risk of planetary entrapment" (линк: http://wpsa.research.pdx.edu/meet/2012/karlsson.pdf), за да разбереш защо в днешния свят е по-малко вероятно да стане:

  "In the imagery of this article, we can now more clearly see what forces that are defining the post-Concorde world. On one hand, we have the political ecological critique of modernity which has revealed the terrible ecological price that human development has exerted yet obscured its emancipatory hopes and long-term potential. On the other hand, as the neoliberal rhetoric about the inherent wastefulness of public investments has taken hold, we find the very idea of the future as a site of democratic choice to be under attack by far more powerful forces"

 85. 85 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "The Aérospatiale-BAC “Concorde” was one of the fastest but also most polluting civilian aircrafts ever built. Capable of sustained flight at twice the speed of sound and at altitudes high enough to make the curvature of the Earth visible to its passengers, Concorde was a powerful symbol of the technological optimism that characterized the 1960’s. As such, and much like the now dismantled US manned space programme, the spirit of Concorde stands in stark contrast to the prevailing pessimism about the human enterprise. Instead of an accelerating modernity and rapid space colonization (as commonly envisaged fifty years ago) we have for some time witnessed a fading modernity with geriatric nuclear reactors, ageing infrastructure, and paralyzing public austerity."

 86. 86 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Весело

  А в основата на бедността е глупостта!
  Което не значи, че умът е в основата на всяко богатство!

 87. 87 Профил на hristo25
  hristo25
  Рейтинг: 217 Разстроено

  За съжаление не съм чул еко или здравният министър да споменават мръсния въздух. Г-жа Фандъкова пък твърдо не желае да организира по често миене на улиците в София, въпреки че поне няколко пъти са я питали в интервюта.

 88. 88 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Съгласен съм със всичко в статията, но не и с това, че бедността може да ни е извинение за безхаберията към околната среда. Дори и да е така до някъква степен, единствените потърпевши от проблема сме ние и мислене от типа "ми бедни сме, какво да се прави" само може да ни навреди още повече. Това е все едно да се простреляш сам в крака и след това да се извиняваш на себе си...

 89. 89 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 217 Неутрално

  п.с. Една от започнатите наказателни процедури от ЕС срещу България е точно заради мръсния въздух. Но явно няма интерес да се говори за това по медиите.

 90. 90 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#34:"rewind"]При четирилентово кръгово шосе и покъртително натоварен трафик практически в центъра на града смог буквално липсваше. [/quote]
  Липсваше или иен не го виждахте? Париж в момента е най мръсния град в Европа, особено в центъра на града с безбройните двутактови моторчета и моторетки.

 91. 91 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#90] от "Каишков - Гласът на Америка":

  През моите очи смог нямаше, а съм си все още със здрави зрение и обоняние. Друг е въпроса, че впечатленията са ми от общо четири дни единствено от центъра и едно от предградията. Също сте прав, че имаше и вятър, макар и твърде лек за да разсейва. Общо взето беше атракция да се види автомобил, който да пушляви, за разлика от гледката по тукашните улици.
  Човек, ако не друго поне може да сравнява, дори да е мръсна в сравнение с останалите европейски столици, определено е значително по-чиста от нашата.

 92. 92 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Консултантите на продавачите на въздух отново се опитват да ни манипулират! Как точно ги изчислихте 8 600 жертви на година от замърсяване навъздуха от домовете при положение , че за 2013г всички хора починали на възраст под 60 години са 15317 по данни на нси, като в тази цифра се включват както и детската смъртност до 1 година 489 деца, +около 600 жертви на пътя +около 1000 самоубиства+ 120 при трудови злополуки+не знам колко си наркомани алкохолици и хора починали от недохранване или наднормено тегло, инфаркти инсулти , или диабет вируси и т.н. все причини за смъртност нямащи нищо общо с домашното замърсяване-ще останат много малко починали под60 годишна които да са се разболяли от печки на дърва и да са умрели! освен това много хора се разболяват от сериозни респираторни заболявания на работното си място работещи в тецове , мини в строителство в мебелната промишленост и др. Няма как на15хил ранно починали хора за 8600 основна причина да е домашното озамърсяване! Все пак зимата в България е само 4 месеца а в 75 % от дните си духа вятър и замърсяването не се усеща!

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 93. 93 Профил на Petar Kisyov
  Petar Kisyov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не стига, че сме с най-замърсеният въздух, с най-много дни, в които се надвишават нормите на ФПЧ във въздуха, но и държавата ни активно участва в процеса! Това става чрез т.н. Целева програма даваща ок. 30 - 40 мил. евро всяка година на "енергийно бедни" и "бедни" домакинства, които закупуват дърва и въглища, изгаряни в печки с критично ниска ефективност и така допълнително усложняват проблемите с качеството на въздуха. Последвствията от това са добре описани по-горе. Моля се, по-бързо да дойде времето в което властимащите ще осъзнаят сериозността на проблема и произтичащите от него злени!

 94. 94 Профил на Denitsa Ivanova
  Denitsa Ivanova
  Рейтинг: 217 Гневно

  Този анализ може и да се развие и по-дълбоко. Вярно, че проблема със замърсяването е силно социален, но не оправдаваме ли прекалено много ниската си култура, безхаберието, собвените ни неуспехи с бедността. Защото всеки сам е виновен за собвения си неуспех, защото най-лесното е да лежим и да се оплакваме и с този манталитет и в най-уредента европейска държава да избягаш ще живееш отново на социалното дъно, защото не можеш да избягаш от себе си.
  Основният проблем не е бедността, а безхаберието и ниската култура. За да ни е топло горим каквото ни попадне и оправдаваме това, че сме бедни. Само, че аз не искам да се разболя утре от бронхобелодробен рак, защото някой е беден. Неуспеха е твой собвен проблем, за който аз не искам да нося отговорност. А резултата от ниската ти култура е смъртта на 8 600 човека годишно. Основната роля в този проблем играе не само държавата, но и глуспостта и оправданията с бедността. И едно е ясно държавата трябва да се заеме изключително серизно с разрешаването на този проблем, ако не заради хората, то поне заради санкциите, които търпим от Европейската комися.

 95. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като говорим за "фокус", ще рече, центриране на нещата, то всеки индивид си има свой фокус! От държавата, която е призвана да се грижи не за отделния индивид, а за обществото, като цяло се изисква да намери общия фокус. Да, ама ние отдавна сме разфокусирани и отдзелните фокуси вече са направили картината невъзможна! Налага се прецизно подреждане на многото фокуси и вече няма да имаме "сфера", а някакво безформено пространство с много игли и сегменти, като всеки сегмент си има фокус. Налага се, първо да се видят тия сегменти, да им се намери фокуса и да се работи за изчистване на картината там! Когато се постигне достатъчна сегментна яснота, може да се тръгне към търсене на общия фокус и към обща, ясна картина. Виждате колко сме далеч от този етап! Далеч сме още от очертаване на сегментите! Така че, това е технологията на бедността! Така се произвежда и поддържа бедност! Икономическа, политическа, духовна... Всякаква!

  goblenka
 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  [quote#87:"hristo25"]За съжаление не съм чул еко или здравният министър да споменават мръсния въздух. Г-жа Фандъкова пък твърдо не желае да организира по често миене на улиците в София, ... [/quote]

  Като започнем да си плащаме здравни осигуровки и застраховки в частни структури (с адвокати и ресурси за дела), ще чуеш и ще видиш такива неща. Докато е държавно, ще имат файда да редуцират "достигналите до пенсионна възраст" по всякакви начини...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията казва много важни неща относно твърдите частици и бедността. Ако авторът бе спрял до там, би била чудесно четиво. Но той не се е сдържал да не се плъзне по познатата инсинуативна плоскост: че всичко, за което се борят природозащитниците е ненужно, дори вредно, и че трябва развитие, което "безусловно минава през проучване и добив на полезни изкопаеми, инвестиции в заводи, инсинератори, депа, писти, хотели, пътища, електроцентрали. " Ами не, не минава безусловно, съжалявам. Минава, но с много условия, най-важните от които са законност, почтеност, опазване на чистата природа и здравето на хората - напълно безусловно и без компромиси! С тези условия, инвестирайте и се развивайте колкото си искате.

 98. 98 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#32] от "sabbath":

  Защото софията тогава е била доста под сегашните 2млн жители и над 1млн коли. Колкото и да горят печките не е било пренаселено, колите са имало по-малко дял във емисиите и така.

 99. 99 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 317 Весело

  До коментар [#83] от "vladimirkarolev":

  Каролев, що още ходиш по зрмята само не знам Ако ще сме пунктуалисти - никой не е стъпил на Марс, още повече пък в множествено число. Само машина и,а успешно пратена. По същата логика астролозите знайш ли от га гледат звездите :Ю

 100. 100 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#87] от "hristo25":

  За миенето на улиците и Фъндито - само за последните 2 месеца видях 3 пъти как мият околовръстното. Въпросът е защо се мият поддържаните булеварди, където на практика е чисто, а не се метат и мият малките и средни улици, където отстрани се виждат купчини кал и боклуци.
  И да не пропуснем за всички паркирани коли, къде правилно, къде не, които правят задачата с миенето и метенето непосилна.
  Затова пред водоноската и метлите - няколко паяка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK