Моите 9 въпроса към министър Вежди Рашидов

Моите 9 въпроса към министър Вежди Рашидов

© Анелия НиколоваВ предаването "Панорама" на БНТ от 7 ноември Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, защити избора на Вежди Рашидов за министър на културата с думите, че г-н Рашидов е "колоритна личност". Такава обосновка би била достатъчна, ако се разпределяха ролите в училищна постановка (при това не за всички роли). Но не и за постове в правителството.


Преди това г-н Дончев отбеляза, че г-н Рашидов не е политик от вчера и не бяга от въпроси.


Въпросите са много. Ето моите:
1. Защо проведената от г-н Рашидов театрална реформа окуражава комерсиализацията на театралната продукция без оглед на смислеността и качеството й? (Интервю по темата с режисьора Явор Гърдев


2. Защо музеите, които г-н Рашидов замисли -- Музеят на социалистическото изкуство и бъдещият Национален музей на визуалните изкуства -- са без концепция? Първият е нещо като склад за произведения на изкуството, поместен в безлична, скрита от погледи сграда; а вторият беше започнат като строителен проект, върху чието съдържанието работиха министрите след г-н Рашидов (Стоянович, Иванов). В управленската програма на новото правителство е записано, че "реформите в музейното дело [в страната] ще се основават на Концепцията за водещите столични музеи, разработена в предишния мандат на ГЕРБ". Това е тревожно.


3. Защо по време на мандата на г-н Рашидов програмата "Помощ за книгата" на Министерството на
културата е с бюджет, несъпоставимо малък в сравнение с останалите изкуства? (Интервю по темата с преводачката и издателка Зорница Христова.) Литературата (вкл. нехудожествената и академичната) е фундамент на културата, тя крепи и удържа смисъла. 


4. 4. Защо България е една от двете страни в Европа с пълна ставка на ДДС върху книгите, другата е Дания? (Интервю по темата с издателя Светлозар Желев)


5. Защо в повечето начални училища липсват преподаватели по музика и изобразително изкуство? Прогимназиалните учители се виждат в чудо как да преподават предмети, чиито основи почти напълно липсват. Къде е връзката между Министерството на културата и Министерството на образованието? Как да бъдат създавани нови публики за тези изкуства, когато училището им е обърнало гръб? (Мнение по темата на сестра ми, дирегентката Яна Делирадева


6. Защо Законът за филмовата индустрия и определеният в него бюджет за българско кино систематично не се изпълняват? (Анализ по темета, 2010, на икономистката Диана Андреева)   


7. Защо Законът за читалищата създава хаос в управлението им? Защо няма ясни принципи за разпределяне на държавната субсидия, стъпващо на реалистична оценка на извършваната от тях дейност? В родния ми град Чирпан решението за разпределяне на субсидията между общинските читалища се взема от комисия, в която участва по един представител на всяко читалище. Всяко от тях е заинтересовано да получи по голяма субсидия. Как така конкурентни една на друга организации вземат решения едни за други?   


8. Защо в политиката на Министерството на културата почти напълно отсъства грижа за независими и масови културни практики? (Мнение по темата на директора на Културния център на Софийския университет проф. Александър Кьосев


9. Защо Министерството на културата не съдейства за изграждането на компетентна прослойка от културни администратори, вкл. за позицията министър на културата? 


Задавам въпросите си, но не мисля, че г-н Рашидов може да им отговори. Отговорите се съдържат в резултатите от първия му мандат.


Г-н Рашидов, моля, отстъпете поста, който заемате.


Борис Делирадев
Преводач и гражданин


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  "Колоритна личност" като достатъчно условие за да станеш министър.

  klimentm
 2. 2 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1803 Весело

  Каква култура на гладен стомах...би отговорил Култура ми Бойко...

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  "компетентна прослойка от културни администратори", "незивисими и масови културни практики". Днес Веселина Седларска имаше страхотна статия в Преса за нищоказващите думи.
  Ужас.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2746 Весело

  "колоритна личност" - наистина по-колоритен е от ББ, не толкова директно първичен, все пак е художник!

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 5. 5 Профил на staleks
  *****
  Любопитно

  След бунта на двама професори сега се публикуват въпросите на един преводач и гражданин!

  И аз съм гражданин и питам, каква е логиката да се атакува Вежди преди да е почнал работа като министър?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  На Рашидов наистина ще му е трудно да отговори.Може да е голям склуптор, но като министър е 0. Успя ли да обясни какво представлява т. нар.Музей на соц .изкуство?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#5] от "staleks":

  Вече го видяхме колко може.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Бай Ганьо 2014

 9. 9 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Защо се дава трибуна , само на плюещите по Вежди?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 750 Неутрално


  Написаното от Александър Кьосев е достатъчно да учуди всеки какво става с тази култура.

 11. 11 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  Идеята на Вежди за български Лувър беше перфектна, на едно място да се видят всички известни творби!

  Очаквам от него нови идеи за развитието на културата! Не виждам някой по-подходящ!

 12. 12 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Министерство на културата и туризма" би било много по-ефективно.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Защо България е една от двете страни в Европа с пълна ставка на ДДС върху книгите, другата е Дания"

  Нямам претенции да съм особено запознат с въпросите, които поставя автора, ама каква ще е ставката на ДДС не се решава от министъра на културата

 14. 14 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Разбира се, че трябва да има ДДС върху книгите, айде стига се правете на ощипани. Това си е търговска дейност, и поставянето й в някакъв благороден ореол на фона на всички други дейности си е левичарско лицемерие. Сравнението с Дания също е нелепо - нашия ДОД е 10%, техният е от най -високите в света, така че ДДС -то върху книгите им е най-малкия проблем.

  И четат много повече от нас!

  Затова писателите ни по-добре да почнат да пишат нещо свястно, а не да реват за ДДС-то.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5105 Неутрално

  Оставете човека на ...бира, пардон - мира...
  Нямате ли си друга работа?

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Не съм Рашидов, но на въпросите от 3 до последния, отговора е доста ясен - това не са въпроси до министъра на културата и основната част са за пари, за повече пари.
  За първия въпрос, свързан с комерсиализацията на театъра, мисля че има известно основание, но другата възможност е, да се дават парите на театрите по силата на някакъв друг показател, да речем нещо като оценка на качествата на театъра, но от кого, след като не е от публиката и как може да се гарантира правилността на разпределението. Мисля, че ако се въведе такъв друг, изкуствен външен принцип, ще стане страшно, ще се върнем много години назад и не трябва да се забравя, че няма как парите да бъдат достатъчни, даже и да са повече, което в момента е нереалистично.
  Та с други думи, с изключение на въпроса за музеите, всички други са за пари. И не казвам, че културата не се нуждае от държавни пари, напротив, но нима образованието не се нуждае от пари, а науката, а военните...всъщност има ли поне една област, която да отчете, че получава достатъчно и няма нужда от увеличение.

 17. 17 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  1. Нищо лошо няма в комерсиaлизирането
  2. Самото име е достатъчно ква концепцията за музей на соц изкуството, ако автора не се досеща си е негов проблем
  4. Аре стига с това ДДС, книгите са като всяка друга стока, ако не се купуват проблема не е в ДДС-то, също това не е въпрос към Рашидов, а към финансовия министър

  Гледам че много културтрегери са почнали да плюят доста злобно и причината е ясна, постоянно чакат някви пари от държавата за некадърноото им изкуство, което без държавна помощ не може

  twitter.com/voxybg
 18. 18 Профил на staleks
  *****
  Любопитно

  Защо България е една от двете страни в Европа с пълна ставка на ДДС върху книгите, другата е Дания? (Интервю по темата с издателя Светлозар Желев)

  Издателите искат да бутнат ДДС-то върху книгите, за да си го сложат в джоба!

  Книги четат много малко граждани, ето аз например притежавам електронна книга, купувам си нови романи през интернет, но те не са на хартия!

 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не бих казала че Вжди е перфектния администратор, но моите уважения и прелклон пред таланта му. Човек на изкуството. Харесва ми да е министър на културата.

 20. 20 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  Всеки ли може да задава девет въпроса към Вежди или е само за приятели

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Въпросите са много точни, но Мултака е ясно, че няма отговори. Той е там за да избие едни два и половина милиона. А Томислав Дончев го играе често и той безличното "послушно комсомолче", изпълняващо раболепно наставленията на Вожда-слънце...
  Мултака вън! Какото и Лукарски и Горнаов!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 450 Весело

  Девет не особено съществени въпроса.
  И то, възникнали не по времето на Вежди.
  Чието решаване изисква предимно пари.
  Но Вежди успя да развие и да защити толкова много проекти с толкова малко пари.

  А отговорите са прости:
  1. Вежди намери начин да се плащат заплати в театъра. Стига сте искали да лапате държавни средства, по-лошото от което е провеждане на "държавна" политика (който плаща, той да казва музиката - това ли искаш, бе, гражданино?)
  2. Е, сега, след 3-4 министри има ли концепция? Или, защо за 25г никой не направи музей на комунизма? Рашидов трябва да бъде поздравен, а не плют.
  3. Защото българската комисия за "наследството на ДС" има 1000 пъти по-малък бюджет от тази на ЩАЗИ, примерно (не само защото няма пари).
  4. А защо Рашидов да намали ДДС то? Що не го намали твоя
  "КОЙ"?
  5. Защото училищата имат самостоятелни бюджети и решават как да ги харчат.
  6. Е, нали трябва да се защитават проекти. Като проектите са бози, защо да се харчат парите на данъкоплатците?
  7. Защото е писан от комунисто-мафиотите.
  8. ЗАЩОТО "НЕЗАВИСИМИТЕ ПРАКТИКИ" не се финансират от пари, разпределяни от назначени комисии. Особено когато няма пари в държавата. В белия свят се създават фондации за обществено-полезни идеи.
  9. Т.е. министерството да си прави конкуренция ли? Прочети Мърфи и не задавай тъпи въпроси.

  Отговорност на избирателите е да избират политиците.
  Всеки гражданин си има интереси и може да иска оставки.
  За щастие повечето граждани гласуваха за ГЕРБ и РБ и се надяваме това правителство да има смелост за реформи, а не само да харчи пари за "независими практики"

 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#5:"staleks"]каква е логиката да се атакува Вежди преди да е почнал работа като министър? [/quote]
  Защото беше министър от 2009 до 2013, т.е. съвсем доскоро.


  [quote#11:"staleks"]Идеята на Вежди за български Лувър беше перфектна, на едно място да се видят всички известни творби! [/quote]
  Идеята за по-голям музей в центъра на София е страхотна, НО това название "българския Лувър" направо крещи на комплекси.

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Веждито е министър, защото си пасва по простащина и наглост с Рапона.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Да оценим по достойнство демокрацията, щом всеки спал на течение може набаца каквото му хрумне и то да получи трибуна в централни медии...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  До коментар [#7] от "Трябва съдебна реформа":


  [quote#7:"Трябва съдебна реформа"]Вече го видяхме колко може. [/quote]
  Защо тогава 23 от РБ гласуваха за него?

 27. 27 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  МОЯТ ВЪПРОС е кога ще бъде подложена на ревизия политизираната история на нашия народ и култура ???

 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не харесвам Рашидов от времето преди 20 г., когато славеше Мултигруп. Мисля си, че министри на културата не е задължително да са хора на изкуството, или на здравеопазването - лекари. По-добре да са опитни мениджъри, с консултанти хора на изкуството и съответно медицината.
  Но въпросите в по-голямата си част могат да се зададат на почти всички министри на културата досега.
  Не ми стана ясно какво е "дирегентка" и "Анализ по темета" - това грешки на автора ли са, или на редакцията? Някак си стоят лошо в статия с тема "култура".

 29. 29 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  За да станеш Министър на културата, не е нужно да си особено културен...но, ако държиш 2,6 млн. в КТБ е силно преимущество...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1325 Весело

  Пословнични са ревността и завистта сред творците, музикантите и театралите. Там където всичко се измерва с "крилете на въображението" и с "поривите на таланта" междуличностната ненавист е чест гост и тя обикновено се засилва и става по-отчетлива с напредването на възрастта. Трудно е и да им бъдеш съдник защото не се измерва неизмеримото. В крайна сметка винаги става дума за пари или служебно положение.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 31. 31 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 592 Весело

  Оставете го турчето да министерства малко поне за да може да компенсира донякъде поне тия парички дет пропаднаха в КТБ.

 32. 32 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#9:"Белият Негър"]Защо се дава трибуна , само на плюещите по Вежди? [/quote]

  Дневник е отворена медия. Пусни една статия негова защита и ще я публикуват. Дори фактът, че можеш да правиш публични изказвания във форума, пак е вид трибуна. Чудя се само, защо Веждито досега не е излязъл като Лукарски, да се бие в гърдите, колко е подходящ за министър. Веждито може да е мултак, но не е тъпак и затова си трае.

 33. 33 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 893 Весело

  Десети въпрос: Колко кинти имаш в КТБ?

 34. 34 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това с тея въпроси са подробности.

  Свършиха ли се културните хора, та Веждито да е най-личен сред тях?

  Но нека погледнем: Ако Боко минава за реформатор, то и Вежди може да мине за човек на културата:

  http://tinypic.com/r/oisqkx/8

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 35. 35 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 893 Весело

  Десети въпрос: Колко кинти имаш в КТБ?

 36. 36 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Да ме прощава този човечвц, но благодарение на Рашидов, ние в прованса можем да гледаме постановки и на сф театри и такива от други градове! Вкл. Опера и балет!

 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Ето и аз да задам моите въпроси тогава:

  1. Защо театрите в София са пълни за 2 месеца напред? Не може ли да са "не-комерсиални" и празни. Празни и неотоплени, но с достойнство, че не са комерсиални?

  2. Защо музеите бяха построени с пари от застрашените към тогавашна дата европрограми? Не можеше ли да ги построим по-късно с държавни заеми, но за сметка на това да "имат концепция"? 50-60 милиона, няма проблеми на фона на 4,2 милиарда бадева. Особено предвид факта, че когато е европроект, онея русите следят за далавери и наказват, а на местна почва щяхме да си ги построим както си знаем отколе...

  3. Бихте ли купували книги на хартия, ако ги имаше и като файлове за Вашия таблет?

  4. След като знаете мащаба на ДДС-далаверите, ще се радвате ли, ако книгите да станат поредната дупка в кацата с утешението за "понижена ставка"?

  5. Предвид че 45% от българчетата в 4. клас показват признаци на неграмотност, утеха ли ще е да ги подковем поне с музикални познания - да приличат хептен на циганетата, че като е гарга, поне да е рошава... ?

  8. Открийте грешката в изречението "независими културни практики...под грижата на министерството"!?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 38. 38 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dorian Gray":

  За да няма объркване: На снимката Иво Карамански и Веждичката.

  В случай, че сте си помислили, че Веждито бил Мултак.

  И не само, дами и господа, и не само....

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "BGman1":

  Или защо да назначаваме на висока длъжност (позволяваща боравене със сериозни финансови фондове) човечец, чиито спестявания - според собствените му твърдения - току що са се оказали стопени...

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#5] от "staleks":

  "Задавам въпросите си, но не мисля, че г-н Рашидов може да им отговори. Отговорите се съдържат в резултатите от първия му мандат."
  Това прочетохте ли го?
  Ще ви го обясня като на ГЕРБер:
  Логиката се съдържа в резултатите му от първият му мандат на министър.
  Ако нещо не разбирате от последното изречение....просто го прочетете пак!
  Задаващият въпроси не вярва,че "атрактивният" В.Рашидов ще свърши някаква работа!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 580 Весело

  Дедо Боже мили,
  културните вече задърпаха "своето" министерство,
  а аз още, като шиле-диване се клатуркам, между НС и МС ...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на yessir
  yessir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Глупости, изсмукани от пръстите..

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Отговора е дал Дончев-
  защото е колоритна /личност е доста спорно/.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9842 Неутрално

  До коментар [#40] от "shileto":

  много си ми остроумно и те подкрепям +++++++++++++++++++++++++

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "BGman1":

  Не, че нещо, но Вежди, както и да го погледнеш, свърши работа, която беше отлагана с десетилетия. Възроди българския театър, върна публиката в салоните, ремонтира болшинството от културните сгради. Има моите аплодисменти и искрени пожелания за успех в работата в бъдеще! Веждито е голем пич, макар много хора да подценяват интелектуалните му качества.

 55. 55 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#26] от "BGman1":

  Защо цял Бургас стои за кмета си - гербер? Отговорът е лесен - защото направи живота ни почти като песен))

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  хубави въпроси. Някои леееко издишат, липсват и наистина остри, но като цяло - хубави въпроси.
  И точно защото са хубави, нека и незаслужено умерени (адресатът на питанията не заслужава толкова учтивост), няма да получат отговори. Нито смислени, нито дори брътвежи.

  но пък може в случая наистина "всяко зло" да е "за добро"?
  Осъзнаването на проблема като проблем е начало на решението.

  властта ражда паразити
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#50:"Боголюб Богданов"]Вежди НЕ Е кой-знае какъв ТАЛАНТ, но парите му, за разлика от много други са изкарани с труд[/quote] значи у нас са по-добре платени неталантливите?
  интересно...

  властта ражда паразити
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#36:"ralita68"]благодарение на Рашидов, ние в прованса можем да гледаме постановки[/quote] не пасти, а зрелища вместо хляб?
  интересно, интересно...

  властта ражда паразити
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#58:"Николай Теллалов"]значи у нас са по-добре платени неталантливите?
  интересно... [/quote]
  Не казвам това,и ... не съм адвокат на Рашидов!
  Само твърдя, че влоговете му в КТБ(за които пищи без да има основание - сам си е виновен все пак) са прозрачни и за получените пари от хонорари има документи, както и за платените си данъци!
  А кой и колко му е плащал е друга работа! Но в крайна сметка, не е луд този, който изяда два зелника, ... нъл тъй?(Или по-точно, който продава парче бронз, наречено статуетка, на цената на "Давид" от Микеланджело... намерил кой да му плаща - продавал ... не е крал по трамваите или бандитствал...)
  Но не виждам какво общо има това с "министерското кресло"?

 63. 63 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  стигнах до въпрос 2, който е от вида "Защо сестра ти е к...а?" и престанах да чета.
  Ще посъветвам господина, ако иска да бъде приет сериозно, да проучи сериозно темите, които засяга. Примерно, да пишеш, че министър Иванов е работил по съдържанието на Националния музей издава непознаване на темата. Небрежността по отношение на фактите не изненадва, след като я има и в нещо толкова елементарно като правописа.

 64. 64 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Г-н Делирадев, пожелавам ви дълъг живот при комунизъм!

 65. 65 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като е толкова голям пич Веждито, е редно да отговори на всяко едно от тези обвинения. Все пак са конкретни.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#65:"yado_san"]Като е толкова голям пич Веждито, е редно да отговори на всяко едно от тези обвинения. Все пак са конкретни. [/quote]
  Нали бил "колоритна личност" - ако отговори колоритно и ни развесели/разколорити с отговора си, може пък да рекнем:
  "ХА, е ТЕ ТОЗИ колоритния е ТЪМъН за МИНИСТЪР!!!
  Д А Ж И В Е Й !!!!"

 68. 68 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ало, г-н Делирадев, защо не зададохте тези въпроси на министър Стоянович. Та онова правителство си беше социабвоно, работливото и вземащо заеми.

  Попитайте го точка по точка и накрая го попитайте след правителството на Орешарски има ли свободни пари за каквото и да е. Иначе искайте, няма лошо.

 69. 69 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 548 Неутрално

  А и още нещо. Време е малко да замълчите. И без това година и половине, без вишегласия, диктатурствахте. Сега е време тези, които спечелиха изборите - и то при относително по-добри спазване на правила - да казват какво и как.

 70. 70 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 390 Гневно

  Добре е,че Вежди Рашидов е против ахметдогановото ДПС, много се радвам за това,приемам,че е много добър каменоделец и леяр,но един български Министър Председател може да му намери поне 100 възможни достойни държавни поста за да го възнагради за позицията му и таланта му, достойно би било да го пратят напр. културно аташе в Анкара и от там да работи за Българската култура, да го назначиш за шеф на българската култура е възмутително,да го правиш за втори път обаче, си е гавра с цивилизованото българско човечество!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на trendasmamol
  trendasmamol
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Сeга щe ви кажа защо са тeзи въпроси. То култура в България няма никаква и то нe от днeс, но въпроситe валят защото Вeжди e министър. Нe можe да сe допуснe, чe някои щe сe издигнe от обикновeн човeк и щe влeзe в "свeтая свeтих" на номeнклатурата- Аксиния Джурова и подобни. Ето затова нe можe Вeжди да e министър, но прeдишния можeшe.

 73. 73 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#70:"batgosho"]да го назначиш за шеф на българската култура е възмутително,да го правиш за втори път обаче, си е гавра с цивилизованото българско човечество! [/quote]
  Като гледам това назначение, а също и на Министъра на Икономиката, оставам с гнусното впечатление че Б.Б. назначи някои хора просто за да им оправи финансовото състояние, а на "цивилизованото българско човечество" е решил да предложи метода на Остап Бендер:
  "Спасяването на давещите се - дело на самите давещи се!"

 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#62:"Боголюб Богданов"]Само твърдя, че влоговете му в КТБ(за които пищи без да има основание - сам си е виновен все пак) са прозрачни[/quote]
  е хем не си му адвокат, хем си наясно с влоговете му... счетоводител ли си му?

  и, да, не си казвал, АЗ го казах, по-точно - попитах.

  общото с министерския пост е това, че го заема търгаш, а не нещо поне бледо напомнящо "будител", макар че, според мен, няма значение персонажа в креслото, защото то е част от системата, която съсипва не само културата, но и всичко друго.

  властта ражда паразити
 75. 75 Профил на trendasmamol
  trendasmamol
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Вярно обачe пошлостта трябва да сe спрe и автора да започнe с бeзброинитe пошли прeдавания по тeлeвизията- там e опасността. Като казвам "трябва" да сe спрe тя няма да сe спрe, защото в страна, къдeто в къщи тe учат да псуваш и сe има за много мъжeствeно това, нe можe Вeжди да e причината да сe поставят пошлости по софиискитe сцeни.

 76. 76 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#72] от "trendasmamol":

  Постът ти би бил актуален преди 4,5 години, при първото назначение на Рашидов от Б.Б. в предишното правителство на ГЕРБ.
  Има "малка" разлика със сега - учудващо е, че не я забелязваш?
  А и Рашидов не бил кой да е, поне така твърдят! Бил скулптур със световна известност(въпреки, че никой не ми посочва поне една негова "световно известна скулптура)!

 77. 77 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-н Делир(адев), с тези въпроси сте изпаднал в делириум. Чудите се какво да правите... Та и ДДС за книгите... Бре Делире, защо де юре не си зададеш по-съществени въпроси и да ги зададеш де факто. Само не изпадайте в делириум, г-н Делирадев.
  Относно Вежди: Колорита му е в откровеността и простащинката. А иначе си е добър склуптор.

 78. 78 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#74:"Николай Теллалов"]общото с министерския пост е това, че го заема търгаш, а не нещо поне бледо напомнящо "будител"[/quote]
  Е, тук съм съгласен с теб и ти сложих плюса без да се замисля!
  Мен възражението ми беше принципно, че парите на Рашидов са най-малкия проблем, компрометиращ статуса му на министър!
  (Ако си ми прочел всичките постове, аз съм ПРОТИВ това назначение)!

 79. 79 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#77:"StanDim"]Относно Вежди: Колорита му е в откровеността и простащинката. А иначе си е добър склуптор. [/quote]
  Айде и Вие, добър, та добър!
  ДОБРЕ де, като е толкова ДОБЪР( sorry за тавтологията) дайте линк или ми цитирайте някое негово "ДОБРО" произведение, ДОБРЕ известно на ДОБРИТЕ познавачи и ценители в ДОБРОТО световно общество изложено в ДОБРА световна галерия или закупено от ДОБЪР колекционер!

 80. 80 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много завистлива паплач във форума днес! Ами спечелете с работа пари като Вежди. Неговото име е написано в ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА! Вашето , завистници, ще е само по диреците като некролози! И едва ли някой ще се сети за вас..Ама, плюйте си, може да ви олекне,поне малко!...

 81. 81 Профил на Деянчо
  Деянчо
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#80:"hinin37"]Неговото име е написано в ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА! [/quote]
  Моля Ви, вижте това
  [quote#79:"Боголюб Богданов"]ДОБРЕ де, като е толкова ДОБЪР( sorry за тавтологията) дайте линк или ми цитирайте някое негово "ДОБРО" произведение, ДОБРЕ известно на ДОБРИТЕ познавачи и ценители в ДОБРОТО световно общество изложено в ДОБРА световна галерия или закупено от ДОБЪР колекционер![/quote]
  и ако можете ми отговорете адекватно!
  Наистина ми е любопитно К’ВО толкова ГЕНИАЛНО или поне ТАЛАНТЛИВО и извъргалял!

 82. 82 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#19] от "baxter":
  "... моите уважения и прелклон пред таланта му. Човек на изкуството."

  Много бих искала да ми кажете къде видяхте творби на на този човек на изкуството, които Ви накараха да се преклоните пред таланта му?

 83. 83 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо драги съфорумци се дразните от назначението на мултак нЪмбЪр уан за министър на културата?Тези там, тогавашни "борчета" от ВИС, СИК и Мултигруп-лека им пръст, нали бяха мутри? А сегашният башбакан , нали и той е от ъндърграунда? Е, какъви да са и министрите Му?

 84. 84 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#6] от "Трябва съдебна реформа":„Успя ли да обясни какво представлява т. нар.Музей на соц .изкуство?”


  Преди всичко да обясни какво е правил в „Мултигруп” - тогавашният аналог на КТБ? (Иван Костов е този, който ликвидира тази прокомунистическа групировка! Това е най-големият „грях” на Костов)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 85. 85 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  [quote#6:"Трябва съдебна реформа"]Успя ли да обясни какво представлява т. нар.Музей на соц .изкуство?[/quote]
  Склад на вторични суровини. Удобен начин да изритаме разни соц.недоразумения водещи се за "изкуство" които ако поискаш да ги махнеш разни титуловани "величия" и младите им подмазвачи се вдигат на бунт "Сакън, не пипайте, това е ИЗКУСТВО!".

  ОК, няма да ги разрушаваме а ще ги сложим в един "музей" забутан някъде далеч да не се стряскат малките дечица от зловещите фигури размахали шмайзери.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 86. 86 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#84] от "Rim":

  Точно!

 87. 87 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 390 Разстроено

  То може, но не бива да се гаврите така с българщината бе чоджум,ми тя и без това е крехка и уязвима отвсякъде,да изреждам ли?

 88. 88 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Леле, цялото герберско воинство се надигнало в защита на Вежди Рашидов. Знайно е, че културата не е силната страна на тази политическа формация, но и замълчаването от срам явно също не е.

 89. 89 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Д-р преводач - на коя сметка ви превеждат парите да злобеете срещу един достоен Гражданин? С какво Ришидов е по-лош от другитете преди него? Изберете Сидеров или Бареков и всичко ще цъфне и върже! Кучетата лая, а керванна отминава.

 90. 90 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2809 Разстроено

  На Бойко тази култура му е през ....магистралите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Дойде време да търсим не министър на културата,а културата на министъра.

 92. 92 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 751 Неутрално

  " компетентна прослойка от културни администратори, вкл. за позицията министър на културата" !!!???

  Да отговаряш на въпросите на този празнословец или да се възхищаваш на "нщоказващите му думи" си е чист мазохизъм.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 93. 93 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не помня някой да е питал за нещо Стоянович,та сега,2-ри ден от встъпване в длъжност, веднага излизаме с рубрика даже "9 въпроса към..."Доста ми е странно.

 94. 94 Профил на basist4ovek
  basist4ovek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДОКОГА? Поредния простак с меко под задницата... Нищо против алкохолизма, пурите, изкараните пари... Културния мениджмънт, реализация на културни продукти и т.н. не е просто пазарен мениджмънт.
  Веждичката щял бил "да довърши" реформата в театрите. Т.е. - за да има изобщо съществуващ театър в България трябва да се прави чалга, кич и комедийки. Народът това бил искал...
  В провинцията пък - да се прави по постановка на всеки две седмици, защото няма хора, които да пълнят залите редовно. А няма и да ги проима, защото това е поредното еднакво интересно с телевизора забавление. А постановъчните да си вървят междувременно....
  Просто не разбирам да има логика.

  Ако се върнат "художествените съвети" и се финансира на твърд принцип за следващите три - четири сезона напред, то може да се вдигне нивото в театъра. Не заради друго, но просто ще може да се работи спокойно, но сигурно, да не се оставя недовършено, и да не се прави за да си вземем субсидийката...

 95. 95 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#14] от "manoll":

  Ами да, брех това лошо "левичарско мислене", къде по-добре си е да тънеш в невежество и да се облагородяваш културно с любимата култура на премиера - Цеца, Митю и сие.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 96. 96 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#84] от "Rim":
  Чуваш ли се какво говориш? По-скоро Мултигруп (Доган) ликвидира Иван Костов, отколкото обратното. Веждито е почетен Мултак, който организира "пир по време на пости", облажи се покрай мултаците, но... е против ДПС. Нали всички искаме това?

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 97. 97 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Защо България е една от двете страни в Европа с пълна ставка на ДДС върху книгите, другата е Дания?"

  Хайде стига с тези глупости, г-н Делирадев! Министърът на културата може да определя размера на ДДС колкото аз - състава на министерския съвет! Всички ревете за пари и Веждито ви е виновен, нали! За театъра, за киното (имагинерно колкото си иска и колкото зависи от паричките, дето им отпуска държавата и техниката и снимачните площадки, които тройната коалиция подари на Дейвид Варод заедно с 320 дка. земя), за какво ли не... Айде моля ви се!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 98. 98 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Ех, Делирадев, Делирадев, всички лелеете за топлото и безхаберно време на Людмила Живкова. Все някой да ви плаща за псевдоинтелектуалщините. Сори, ама какво му е на комерса?
  Що се отнася до въпросите засегнати от Яна Делирадева за възпитаването на публиката - това не е проблем, който е създал точно този министър.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 99. 99 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#12] от "kалибър":
  [quote#12:"kалибър"]"Министерство на културата и туризма"[/quote]
  Тц. Първо трябва да има култура на туризма. А това нещо ич го не видим. Особено летоска по Слънчака. И докато слизам от Рилските езера с торби чужд боклук - също. Примери - дал Господ. Изобщо ... ако си обясним разликата между свобода и слободия - животът би могъл да е прекрасен.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 100. 100 Профил на democracyforever
  democracyforever
  Рейтинг: 395 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK