От първо лице: Нощта срещу десети

Честване на 100 години от рождението на Тодор Живков в Правец, 2011 г.

© Георги Кожухаров

Честване на 100 години от рождението на Тодор Живков в Правец, 2011 г.Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син на Станко Тодоров, който беше високо в комунистическата йерархия преди 10 ноември 1989 г. Миналата година "Дневник" се обърна към него с покана да разкаже за събития около свалянето на Тодор Живков. Текстът беше публикуван за първи път на 10 ноември 2013 г.
 

Беше около десет часа на девети ноември 1989 година. На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно. Отвън стояха Петър Младенов и Андрей Луканов. Искаха да говорят с баща ми. Той от известно време не беше в голямата игра и това посещение беше донякъде необичайно.


Станко Тодоров още беше председател на Народното събрание. Но то беше казионна институция, подчинена на волята на Политбюро на ЦК на БКП, и само потвърждаваше решенията му. Баща ми си беше подал оставката във висшия партиен орган. Причината – изключването на майка ми Соня Бакиш от комунистическата партията заради участие в Обществения комитет за защита на град Русе. Но това е друга история.


Доста изнервени и леко изплашени, Луканов и Младенов разказаха, че през целия ден са се водили преговори с Тодор Живков за утрешния пленум на ЦК на БКП. Тодор Живков трябвало да се откаже без съпротива от заемания от него в продължение на повече от тридесет години пост на първи секретар на Централния комитет на БКП. След дълги пазарлъци в присъствието на военния министър и член на Политбюро Добри Джуров и секретаря на ЦК на БКП по международните въпроси Димитър Станишев – и двамата стари негови съпартизани от отряда "Чавдар" (откъдето Живков набираше повечето висши партийни кадри), той се бил съгласил на сделка – отстъпва мирно, без съпротива, поста си на "първи" в партията, срещу което запазва креслото на председател на Държавния съвет. Тази длъжност тогава отговаряше на нивото президент на България, но не даваше реална власт.
Луканов и Младенов основателно се страхуваха "старата лисица" в последния момент да не промени решението си и с помощта на малкото останали му верни другари във висшия ешелон на партията, като Милко Балев например, да се опита да обърне хода на пленума и да запази властта си.


Апартаментът ни от доста време се подслушваше, затова радиоапаратът и телевизорът гърмяха, а Луканов и Младенов шепнеха. Те дори се страхуваха от опити за силови решения като идването на танковата бригада, разположена близо до София, или дори от арестуването им от верни на Живков кадри в Управлението за безопасност и охрана. За да не се стигне до подобно развитие на нещата, те разчитаха и на баща ми и това беше смисълът на късната им визита.


Въпреки че беше в немилост, баща ми, или поне такова беше мнението на доста хора, беше запазил авторитета си в партията на честен и принципен човек. Луканов и Младенов го молеха да напише едно изказване, което да прочете на пленума, ако той не поеме в желаната от тях посока. Смисълът на доклада трябваше да бъде, че в резултат на авторитарната, волунтаристична и мегаломанска политика на Тодор Живков през последните години българската икономика и финанси се намират в критично състояние. Като пример за това можеха да бъдат посочени огромните външни заеми за финансиране на тежко инвестиционно машиностроене като завода в село Червена могила, Радомирско. И че за стабилизирането на държавата трябва да бъдат взети незабавни строги мерки.


Това виждане съвпадаше с мнението на баща ми, затова той не остави да го увещават дълго. Някой даде идеята подобен доклад да бъде изготвен и за областта на селското стопанство. Те повикаха и секретаря на ЦК на БКП по аграрните въпроси Иван Пръмов. Той щеше да подготви изказване за тревожното състояние на държавата и в този отрасъл.


След като тримата късни гости си тръгнаха, баща ми започна да пише доклада. Писа цяла нощ, доста отговорно, като всички свои наблюдения, тези и изводи се помъчи да илюстрира с цифри, таблици и диаграми. Доскоро пазех тези страници, които сравнително точно илюстрираха тогавашното положение в страната. Той беше много съвестен човек, фанатично предан на младежките си идеали. За него нямаше съмнение, че ако Тодор Живков си отиде, деформациите и отрицателните тенденции в развитието на социализма ще бъдат преодолени и България ще тръгне отново напред. Баща ми не страдаше особено от загубата на властта си на "втори човек", но дълбоко се тревожеше от съдбата на държавата. Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея.


На пленума следващия ден не се стигнало до прочитането на двата доклада, тъй като Живков джентълменски спазил уговорката и предал властта си в партията без бой. Ако не ме лъже паметта, само академик Николай Ирибаджаков се опитал да го защити, но до ексцесии не се стигнало. Въпреки че Луканов и Младенов го изиграха и му взеха и креслото на председател на Държавния съвет. Това беше и една от причините за най-трагикомичната гледка в новата ни политическа история – нелепо увисналото чене на Живков, след като разбра решенията на пленума.


По това време работех в един централен вестник и си спомням трескавото бързане, с което в кабинетите се сменяха портретите на Тодор Живков с тези на новия "първи" Петър Младенов (Кога бяха успели да ги отпечатат?). Кралят умря, да живее кралят. Пред очите ми са оптимизмът, с който беше посрещната промяната, и надеждата, че сега нещата няма как да не тръгнат.


Едва ли моето мнение интересува някого, но още тогава Горбачов беше разбрал, че е загубил студената война и икономическата битка със западния свят. Затова беше решил да се отърве от санитарния кордон на социалистическия лагер, които не беше в състояние да издържа финансово.


"Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и поддържан от руснаците, за да се отърват от старите лидери, на чийто гръб да стоварят цялата вина. Това уреждаше сметките и на вътрешните изпълнители. Но надеждите на хора като баща ми, че с помощта на руснаците ще стъпим бързо на краката си, бяха сметки без кръчмар. Съветският съюз безцеремонно изостави бившите си приятели. България, загубила финансиране, суровини и пазари, фалира почти веднага и Андрей Луканов – вече като министър-председател, обяви мораториум върху плащанията по външния дълг.


Но Горбачов не беше разбрал нещо просто, което дори аз подозрях, прочитайки "Архипелага ГУЛАГ" на Александър Солженицин и книгата на двама дисиденти, май имената бяха Синявски и Даниел: "Автентичната история на КПСС". А именно че палиативната политика на "гласност и преустройство" ще извади на бял свят истини за миналото, с които един народ не би могъл да живее. А именно: убийствата на Троцки и Киров, преместването на цели народи като "кримските татари" от земите им, предизвиканият глад в Поволжието, довел до човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пактът Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелагът ГУЛАГ, политическите процеси и още, и още.


Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Той беше лоялен и безгранично предан на партията, но смяташе, че Тодор Живков се е превърнал във воденичен камък за нея.
  "Десети ноември" беше дворцов преврат, иницииран, организиран и подържан от руснаците,
  ===============================
  Т.е, Станко Тодоров, висшия държавник, дето писал цяла нощ изобщо не се е ориентирал в ситуацията и не е знаел за какво става въпрос, без да може след 30 години начело на държавата да вземе адекватно решение. И за какво ни го дават за пример?

 2. 2 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  ,,От първо лице: Нощта срещу десети,,

  Ех доживяхме, синовете на баш комунистите да ни учат на капитализъм и как се прави демокрация

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Аман! Куцо и сакато се е вторачило в 10 ноември 1989 и пише ли, пише никому ненужни мемоари.

  Датата 10-и е забележителна с това, че Стената падна, Империята на злото замина към бунището на историята, а Студената война приключи с победа на добрите.

  На тази дата България даром се сдоби отново със свободата си, но тук никой не обелва дума за последващите плачевни 25 години. Безнадеждна работа.

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Ноемврийските дни на 1989 година,усетихме ,почувствахме,реално,че наистина е имало Студена война и тя бе спечелена от демокрациите. Комунистическата система тръгна сама да се реформира от горе до долу и се срути безславно.

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Прочетох внимателно написаното тук и намерих много общи неща със сегашните договорки за съставяне на правителство.

 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Едва ли моето мнение интересува НЯКОЙ..."

  Ей, сума пари потроши Партията, че да ви поизучи, ама на - на камък удари!

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "... На вратата се позвъни – някак тревожно и конспиративно..."
  =============
  Като го прочетох се разколебах дали да продължа, е насилих се и дочетох текста.
  Но някак си не бих приел за чиста монета текста на сина на Станко Тодоров.
  Малко взе да ми писва бивши партийни величия /или деца на такива/ да се изкарват за борци срещу тоталитаризма...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Е, и? Това, викате е анализ? Явно още не съм се разсънил....

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 904 Любопитно

  [quote#2:"сидер"]Ех доживяхме, синовете на баш комунистите да ни учат на капитализъм и как се прави демокрация [/quote]
  До колкото разбрах от прочетеното, автора не учи никого на капитализъм. Ама може и да съм сгрешил де

  П.С. Тази статия не беше ли публикувана преди няколко месеца?
  До коментар [#2] от "сидер":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 743 Разстроено

  До коментар [#2] от "сидер":

  О, сме го доживели отдавна. Та те ръководят държавата. Хайде спомни си чий син беше Станишко, чии дъщери и внуци са в Парламента... Имената на знайни и незнайни отрочета на комунистите са навсякъде в икономическото управление на страната. Представляват ни и в международните институции. Да прочетем мемоарите на сина на Станко Тодоров си е най-малкото усложнение.

  Като се замисли човек, то и не може да бъде другояче - амбициозни са, имат добър гръб в миналото, а да бъдат отстранени би било равнозначно на изтребление, сходно на това, което Сталин и Ленин са правили. Не мисля, че и това би било добро за страната и за нас си като човешки същества. Та затова така ще си и живеем.

 11. 11 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Все едно чета " Следите остават "на Вежинов!
  Хахахаха...

  Happy face says, adios !
 12. 13 Профил на granichari
  granichari
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Денят, на който отнеха свободата и човешкия ви живот.

 13. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  [quote#2:"сидер"]Ех доживяхме, синовете на баш комунистите да ни учат на капитализъм и как се прави демокрация[/quote]
  та затова скачаме от "спасител" на "реформатор". по сценарий . айде сега е момента някой да изтърси пак как "гениалния" рейгън съборил комунизма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 15 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ridiculous":

  ''...чии дъщери и внуци са в Парламента...''

  А снахите с какво са по-лоши? Струва ли.си да ги забравяме?

 15. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Гневно

  [quote#10:"Ridiculous"] Имената на знайни и незнайни отрочета на комунистите са навсякъде в икономическото управление на страната[/quote]

  Полиция, армия, общинска администрация, външна дипломация......Все кАмсамолци....

 16. 17 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#13] от "granichari":
  [quote#13:"granichari"]Денят, на който отнеха свободата и човешкия ви живот.[/quote]
  Е, сега нали пазвантинът на Тато на ни е премиер. Какво се оплакваш?

 17. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3403 Весело

  Противоречива дата,много ще се говори и дебатира,истината обаче е,че България макар и бавно,къса с диктатурата и си вървим към голямото семейство на демократичните държави.

 18. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "Кирето":

  Не се и съмнявам, че зъвненето му се е сторило конспиративно, представям си какви попикани мушката са били всички комунистически революционери в оня момент

  Birds of a feather flock together.
 19. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  особено като се има предвид те как са взели властта, сигурно са очаквали екзекуции да има

  Birds of a feather flock together.
 20. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  [quote#18:"chicago514"] си вървим към голямото семейство на демократичните държави.[/quote]
  това със семейството се поизтърка като лозунг .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мойше! Толкоз!!!":

  имай малко жалост, не е лесно да се нагласяш по опорните точки

  Birds of a feather flock together.
 22. 23 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На комуниста - идеалист Станко Тодоров, комунистите - феодали не можаха да му простят две неща: Соня Бакиш и изказването му в средата на 70-те, при откриването на паметник на Каляшки, "че ако Каляшки не беше убит, сега щеше да е начело на държавата ни....".
  Видно обаче от материала, феодалчтата са си го използвали докрая. Нищо ново под слънцето: И сега разни, си ловят риба в мътни води и 25 години ни баламосват.

 23. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  10.11.1989 година ще остане в историята на България като вътрешнопартиен преврат и смяна на партийната власт във БКП с икономическа което тежи като воденичен камък до днес и във бъдеще, защото не може хора които са национализирали и присвоявали насилствено чужди имоти техните наследници да правят истинска пазарна икономика понеже са израсли заобиколени с всички облаги на властта и постоянно закриляни от ДС.
  Колкото и тона мемоари да изпишат ще си останат като прокажени в очите на другите то и затова много от тях избягаха в чужбина естествено барабар с откраднатите народни пари а чрез техните маши тук крадат още от Държавата чрез най - различни схеми като КТБ - АЕЦ '' Белене '' - Бургас - Александруполис както и през постоянните актуализации на Държавния Бюджет и изтеглени заеми което е безспорен факт, че до сега няма ЕДИН осъден и реално изтърпял присъдата си.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Поредната постна маджичка от полуистини.
  Струва само като сравнителен материал с други подобни откровения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#24] от "Танас":
  +++++++++++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Разстроено

  До коментар [#13] от "granichari":

  Не, денят в който излизайки от соц-залата на кривите огледала, получихме шанса да спасим непромитата си част от мозъка и може би да спасим душите си.
  Това за отнетата свобода и човешки живот, го разправяйте на близките на убитите без съд и присъда след девети септември.
  За отнетото право на живот на хилядите от комунистичските лагери!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":Полиция, армия, общинска администрация, външна дипломация......Все кАмсамолци.... "

  -Продължавам:
  Президент,премиер,председател на НС,вицета,все най-подготвени,реформатори...
  Не е нужно да ни заливате със спомени-тогава поне имахме надежда.
  Настоящето е ужасяващо.
  Ех,народе блуден????
 28. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мойше! Толкоз!!!":

  ,,До колкото разбрах от прочетеното, автора не учи никого на капитализъм. Ама може и да съм сгрешил де

  П.С. Тази статия не беше ли публикувана преди няколко месеца?
  До коментар [#2] от "сидер": ,,

  Ползвах статията като предпоставка да развържа клавиатурите ви и съм успял. До колкото дали тя е публикувана преди няколко месеца, По нагоре прочетох, че ,,Ефектът на доминото е била публикувана ноември месец миналатае година, ма на мен ми се върти не това и не Ефектът на доминото

 29. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#28:"dedo pepo"]Настоящето е ужасяващо[/quote]

  Кой както си го направи.....

 30. 31 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не тоя сатрап какво му честват -всяка година да го ексхумират и да му хвърлят по еидн бой дето ни докара до това положение!!! Само 3!!!! жцифром и словом три пъти е фалирал държавата благодарение на глупавите си управленски решения... Ама чугуните викат колко бил построил и още изплащат парите от заемите тогава...

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK