Добър или лош е този преход*

Път магистрала

© Георги Кожухаров

Път магистрала"Дневник" публикува текста на Магдалина Генова от блога й "Нервната акула". Заглавието и акцентите са на редакцията. Оригиналното е "Преходът". 


Датата 10-ти ноември обикновено е повод за противопоставяне на различните гледни точки за наследството ни от режима на БКП. През последните години става все по-трудно да провеждаме смислени дебати, дали поради масово промиване на мозъците, обществената амнезия, умишленото замазване на истината и вината на хора, които и тогава, и сега заемат важни за обществото позиции или просто заради натрупаната от трудните години горчилка.


Трудно е и защото срещу разумните позиции се поставя моралния релативизъм, а той е най-силния враг на критичността (ще цитирам Никола Пенев: "Предлагам 10 ноември да се обяви за празник на моралния релативизъм. И по телевизията да се пускат изключително и само спомени на хора, които едновременно жалят по "големия митинг на 7.6.90″ и казват неща като "но все пак при комунизма имаше усещане за справедливост". Интелектуалецът на прехода е невъзпят герой. Той хем искаше вносни цигари и бонбонки тиктак, хем е недоволен от крайния резултат, хем се брои лидер на общественото мнение, хем не чувства никаква лична отговорност за недослучилата се промяна.").
Все пак 25 години по-късно, когато наближавам 40те ми се иска да поговорим не за това, което получихме въпреки всичко на 10ти ноември и което поне за мен изобщо не може да бъде предмет на дискусия – свободата да говорим, да се сдружаваме, да пътуваме, да сме тези, които сме наистина, а за прехода.


По-голямата част от животът ми е минал


през това междувремие, което всъщност все повече придобива митичните измерения на соца


Истината за случилото се е трудна за намиране, а спомените – все по-замъглени. И механизмите за моделиране на обществената памет са абсолютно същите, които моделират спомените за диктатурата на БКП, защото много често тези, които искат да забравим престъпленията на соца са същите, които искат да забравим престъпленията на пост-соца.


25 години са много време. 25 години е повече от половината от социалистическата власт, 25 години е 2/3 от живота ми дотук, за 25 години имам 19 години трудов стаж, за 25 години участвах в свалянето на 3 правителства, в протестите срещу още толкова, в ефективна стачка, в учредяването на партия и НПО-та и в организацията на няколко парада. 25 години е време, в което се родиха, пораснаха и вече работят поколения съвсем различни хора, 25 години е период, в който технологиите завладяха целия ни живот, 25 години е време, в което цели държави са се вдигали от пепелищата на пълната разруха и са създавали чудеса.


Какво са тези 25 години за нас? През последната година все повече хора разбраха, че


пред нас има кръстопът и ние трябва да решим по кой път да поемем


– изчистване, нормализация и европейско бъдеще срещу мафиотско-азиатска държавност и полу-средновековно бъдеще. Отговорът сякаш е естествен, но ние така и не успяваме да вземем решение. Има въпроси, разговори, теми, които е важно да разровим, изговорим и оценим, за да можем да продължим напред.


Може би е твърде много да искам преходът да влезе в учебните програми, след като дори периода 1944-1989 не е адекватно застъпен, но мога поне да искам да се потърси истината за тези 25 години. Да се отдели реалното от мита, за да можем да изградим отново моралния фундамент, така необходим за функционирането на държавата ни.


Искам да си отговорим на много въпроси: все пак, добър или лош е този преход?


Какво ни донесе и какво ни отне? Дали спечелихме като общество от него или изгубихме? Дали е свършил и ако не, кога ще свърши? Кои са обществено значимите събития и фигури, какви са тяхната роля и наследство, кои са предпоставките и кои препятствията пред нормализацията на икономиката, обществените отношения, образованието и какво ли още не? Кое ни кара да повтаряме едни и същи грешки до болка и банковите източвания да са циклични, а едни и същи бандити да се завръщат всеки път в нова премяна? Защо за едно съвсем младо поколение Васил Илиев е герой и все по-малко хора помнят кражбите, убийствата, изнудването и страха? Защо Жан Виденов е същия добър и невиновен човечец като Тодор Живков, а влизането ни в ЕС вече е проблем? Защо не се случи лустрацията? Кой се обладетелства? Кой е виновен, за да ни е толкова трудно?


Какво да направим, за да наваксаме?


Въпросите са много и повечето имат еднозначни отговори за мен. Трудно е да се упражняваш на релативизъм, когато си преболедувал, изстудувал, изгладувал, изработил и изстрадал правото си да бъдеш свободен, да не бъдеш грабен, лъган и мачкан. За тези 25 години многократно съжалявах, че не заминах през 1994, 1998 и дори 2013 като мнозина от моите връстници, съученици и приятели. Трудно е да погледнеш без гняв и болка към пътя на майка си, която се лишаваше от всичко, за да завършиш, работеше на 3 места, за да можеш да ходиш на уроци по езици, научи те да се бориш, протестираш и търсиш истината и която след толкова години все още вярва, че днес е много по-добре от 89та, въпреки всичко, през което премина.


Аз обаче искам възмездие. Обиковено, прозаично, съдебно възмездие. Искам и бързо да променя нещата, за да може тя да има достойни години пред себе си.


Често се питам – заслужаваше ли си? Трябваше ли всеки път да тръгвам с нова надежда и всеки път на всяка стъпка напред, да правя една назад? Да, вярвам, че трябваше.


За тези 25 години имам поне още толкова пред себе си, както и шансът да оправим недовършеното и знам, че няма да спра да опитвам. Но не трябва да забравяме да говорим за истината, защото демоните, които тровеха общественото пространство, спираха усилията ни и подменяха бъдещето ни още са тук и само чрез непрекъснатото повтаряне на истината ще успеем да се преборим


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Истината е, че от 25 години тъпчиме на едно място.

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  В късният следобед на 10.11.1989-та, бутах количката с бебето, напът към вкъщи...
  По едно време улицата опустя, като все едно е започнал поредния епизод от "Робинята Изаура"...бях сама...дори градският транспорт го нямаше...да не говорим за мобилни връзки и интернет...беше страшно, почти ужасно...!!!

  Доста по-късно, прибрала се у дома с подкосени крака и почти разтревожна, пуснах телевизора и Го видях...омърлушен, състарен и чужд...
  Не проумявам какво му харесват 55% от българите и до днес...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Излишно многословна и без основна мисъл е тази статия. Повече емоции, отколкото анализ. Разпиляна и безплътна.
  Предишната, която четох от същия автор, беше по-читава, нека и спорна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Любопитно

  Можеше да е много по-добър, но и така бива, ако го сравняваме с онова преди.
  Вместо безумните спорове по случай днешната годишнина, относто това, кога е било по-добре - преди или сега, е доста по-адекватно всеки от нас да си зададе въпрос от лично неговата си гледана точка.
  Въпросът е следния - ако съм изправен пред избора да реша в коя България искам да живея - в тази или в онази - кое избирам?
  И нещата си идват на мястото.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не, Валенщайн, не тъпчем, потъваме в тресавището, а това си е движение все пак...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  И аз това се питам. Мисля си, че им харесва това, че при него не трябваше да отговарят за собствения си житейски провал....

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 925 Весело

  Преход през пустинята.
  С много излъгани камилчета. Още 15 години и ще му се види края...

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Митко Василев,
  адекватният отговор в случая би бил "нито едната" с обосновки защо, в две колонки.
  Ето тогава можем да кажем, че нещата са ТРЪГНАЛИ къв своето място.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов": дрън дрън. Аргументирай се....

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аргументирал съм се във вестник "Свободна мисъл"; ето ти три кратки аргумента все пак:
  1) намаляващо и застаряващо население;
  2) деиндустриализация и деаграризация;
  3) понижаване на образователното ниво и ръст на религиозността.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  ,,Искам и бързо да променя нещата, за да може тя да има достойни години пред себе си.,,

  С искане само, нещата няма да се праменят. Нещата ще се променят тогава когато оставим поне едно дванайсет години олигархичната БСП и ЕООД ДПС в опозиция, с толкова на брой депутати, така че да нямат голямо влияние в Народното Събрание

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Истината е , че трябваше да има бой, сопи, много бой по едни кратуни през 1990-94 та.. Сега вече е късно ...

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Ми... нервозната костовистка, агънцето-багънцето, е драснало лекичко Няма лошо.
  На мен ми е по-интересно с колко се охарчи фондацията на видният демократ, екс външен министър Николайчо Василев за организацията на това светско честване на четвърт век от избухването на демокрацията
  Защото нали неговата фондация финансира този проект?

 14. 14 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Moжеше и да е добър, ако навременно бяха лустрирани всички комунета, ДС агенти и всичко ще е бивша номенклатура. Ето тези пре***ха цялата история за своя сметка, използвайки мутрагените ( дотогава работещи с милицюнерите за запазване на реда и за страхуване на тийнеджърите ). Доста време ни загубиха и сега трябва да се реже от корен !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 15. 15 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Скъпи другарки и другари,
  ПРЕХОДЪТ свърши!
  Който взел банка - взел, който лапнал ъъ пардон приватизирал хотел на морето приватизирал.
  На милионерите - честито, на останалите - отивайте да бачкате.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#13] заинтригува ме

  [#15] защо изключваш варианта "останалите" да грабнат калашници, пардон коректори, за да редактират малце сценария...?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Весело

  За нЕкои добър , за други лош.Зависи кой кога добарал кака.Щото , както е известно , Кой е_ал - еб_л.Кака се ожени.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Разстроено

  [quote#1:"wallenstein"]Истината е, че от 25 години тъпчиме на едно място[/quote]
  Де да беше прав.25 години свободно падане...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "1Sion1":


  В този ред на мисли, нека перефразираме крилатата мисъл.
  През 1988г стояхме на ръба на пропаста и през 1989 направихме решителна крачка напред.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 20. 20 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"Николай Теллалов"] защо изключваш варианта "останалите" да грабнат калашници, пардон коректори[/quote]

  Ами за съжаление това е единствения начин робите да престанат да бъдат роби. С изборите за най-любим милионер не променяме нищо
  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 21. 21 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Теллалов": и според теб това е продукт на прехода? И няма нищо общо със 45 соц мизерия? И как ще обясниш падащото ниво на образование с факта че всяка година хиляди българчета отиват да учат в европейски университети? И пак има български хлапета спечелили международни награди от математически олимпиади. А междувпрочем гарантирам ти че ако през 1980 бяха отворили границите сигурно и 1 милион нямаше да останат тук.
  А религиозността лоша ли е?

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#20] съгласен

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Стан,
  има пряка връзка с последните 5, когато подготвяха "прехода";
  Спадът в грамотността според теб е измислен ли?
  Не можеш да ГАРАНТИРАШ подобно нещо, можеш само да направиш обосновано предположение;
  Да, лошо е.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов": да спадът в грамотността е измислен. Нямаш данни за противното. Не, не си прав за последните 5 години - разрухата беше заложена през 50-те когато взеха земята на хората и ги набутаха в панелки за да поддържат изкуствената индустриализация с изкуствено създадената работническа класа, и с избиването и отстраняването на националния елит.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И, да, РЕЗУЛТАТ от реставрацията на частния капитализъм, не че държавният не беше задънена улица.
  Също така и СЛЕДСТВИЕ от преминаването към представително-демократична система, не че авторитарната монопартийна бе за запазване, на вярната според мен крачка би била установяване на пряка демокрация, която през 1989а би имала по-здрава база в много отношения.
  Сега би се наложила много по-трудно и кърваво, заради мутрите, станали по-нагли от всякога.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като е измислена, защо и ти пишеш без много уважение към граматиката?
  Режимът през 50-те и режимът през последните 15-20 години на правешкото царство не са едно и също; щом не разбираш това, значи и останалите ти доводи олекват

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Национален елит, а? Хмък. Митове и легенди.
  Бил е доста подобен на днешния елит.
  И само малка част от него са унищожили. Учи я тая история, ще ти е полезна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всеки спор е излишен. Социализмът и БКП са срамно петно в историята ни. Какво е построил комунизма като започнат да изброяват...ами не се знаеше какво щеше да построим при други обстоятелства, така че..
  Аз си спомням много неща, които ми се иска да забравя. Болезнени спомени, дисциплина и страх в училище, празни магазини. С повечето нужни неща трябваше човек да се сдобие с връзки. Една кутия бонбони нямаше в магазина, нищо! Празнота и грознота, мръсотия в кварталния магазин. Когато приемаха стока беше затворено и хората се нареждаха на опашка. Продавачката с омазана престилка, мръсна. Беше съвсем естествено по-често да чуеш: "нямаме от еди-кое си.." Дори не се учудваш, ами си тръгваш.

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре де, ето ти ги ДРУГИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА. От четвърт век са уж други.
  Е?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аха, и сега, пред пълния магазин стои пенсионер (дето после ще ходи да си пуска бюлетинка за бесепето, гръм да го бие) и тъжно гледа бонбоните, дето ги ИМА.
  Ама не със същия вкус, но това няма значение, няма да ги купи, парите не стигат.
  Поне да ги открадне, ДА ЕКСПРОПРИИРА, както са го учили на младини... Тц. Не смее. Също както не смееше да си отваря устата за справедливост преди.
  Е за какъв баф маа му ПРЕХОД говорим изобщо?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И това с нямането в магазините... абе не прекалявате ли вече?
  Майка ми и баща ми са виждали празни магазини, но аз вече не след 1970-а. Видях ги празни едва през 1993а.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  "Аз обаче искам възмездие. Обиковено, прозаично, съдебно възмездие. Искам и бързо да променя нещата, за да може тя да има достойни години пред себе си."

  Правилно, трябва възмездие, но не "възмездие" чрез корумпирания български съд, пълен с комунисти и руски агенти, а възмездие адекватно на геноцида над българския народ. Такова възмездие над антибългарските комунистически бандити е възможно само, ако се появи един български Пиночет, който да елиминира точните хора и да направи България просперираща, а българската нация горда и със самочувствие. Това което са Чили и чилийците в момента. Надеждата умира последна....

 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#2:"Γαλλα"]Не проумявам какво му харесват 55% от българите и до днес...!!! [/quote]

  И за да забравим грозните, мрачни картини от онова време, трябва да следваме мечтите си. Аз например обичам скално катерене, наред с много други неща. Когато изкачиш нещо и погледнаш от високо, тогава разбираш, че светът е пълен с красота, а грозното е толкова малко и незначително, че дори не го виждаш.

  http://www.youtube.com/watch?v=VBlWr2gtQ98

 34. 34 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Тази тема непрекъснато се коментира, нормално е. Болно ми е, че твърде често се изражда в: "пък тогава за "Лада" се чакаше 20 г. в "Мототехника", а сега секи кара западна кола..." - "ама тогава "Лада"-та си беше "Ламборджини", пък сега ... / "пък тогава шунката беше 5.30 килото" - "ама сега я има навсякъде" - "ама е химия" / пък бананите само по нова година - ама доматите беха наши / пък ...
  Господи! Затова ли живяхме? Живеем. Максимус от "Гладиатор" цитира на войниците си древна поговорка - "Каквото правим приживе, отеква във вечността". Затова ли живеем - за бананите, кашкавала, "Лада"-та? Или и тогава бяхме материалисти /социалисти/ и сега, но капиталисти? Ако се плъзнем по тази лайсна, бай Тошо печели - тогава живеехме по-добре. Щото айде да не забравяме, че кашкавала го развалиха за тези 25 г. по целия свят, не само у нас. Даже тук, макар и с връзки на село, вси още крепим положението

 35. 35 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Слава на Бог, че ме удостои да се опитвам да бъда православен. Доскоро мразех червените в червата си. Сега се опитвам да мразя комунизма без да осъждам комунистите, нито което е да е човешко същество - не е християнско. Това ми даде прехода - правото на практикуване /задълбочаване/ във вярата, и затова лично за мен си заслужаваше отвсякъде. Само за това, заради християнството и достойнството. Но цената, която платих аз и познатите ми, беше жестока - разбити семейства, здраве, елементарни перспективи и сигурност за утрешния ден, непрекъснати унижения и компромиси. Но това не е вина само на прехода, в други страни не е чак така, ние си го направихме. Но обвиняваме и се извиняваме и се бършем с историята като с абстрактна тоалетна хартия.

 36. 36 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Прадядо ми се е родил по времето на турското робство и е участвал в прехода към Княжество България. Дядо ми се е родил през 1913 г. и е участвал във Втората световна война. Баща ми се е родил в последната й година и е жив и до днес. Аз, очевидно, също. Четири поколения преход.
  Вие четете история. Не е ли така в САЩ, Европа, Китай, Латинска Америка? Четири поколения в световен мащаб - около 20 милиарда човешки същества.

 37. 37 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Казват "рано или късно всички ще умрем". Колкото и да си живял, ще ти си стори рано, твърде рано, съвсем скоро. И какво значение има дали ще умреш от рак, от преяждане или от третата световна, не е ли все смърт? Номерът е как ще я посрещнеш, т.е. как си живял. А как си живял определяш ти и само ти, не прехода, не геополитиката или метереологията. И преди прехода, и през прехода, и след прехода имаше достойни и недостойни.
  Но ако си живял за кашкавала и западната кола, тогава, братко, кофти новина - /а сам се сети каква/

 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"bestbuy"]Истината е , че трябваше да има бой, сопи, много бой по едни кратуни през 1990-94 та.. Сега вече е късно ..[/quote]

  Не е късно не е.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 393 Гневно

  Ето това е сбъднатата мечта на комунистите - така да отвратят хората от демокрацията, та да започнат да си спомнят с умиление за комунизма. Един вид, отмъщение и индулгенция в едно. И няма какво да ни сравняват демокрацията по техен модел с онази истинската, която така и не се състоя. Свели са живота до оцеляване чрез оскотяване, при което и хлебеца, който беше достъпен по време на комунизма изглежда като недостижим лукс сега.

 40. 40 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Поредната порция нищоговорене.

  Единствения проблем в нашия преход е организираната и неорганизирана престъпност под най-различни форми дете на абсолютната и повсеместна корупция също под най различни форми. Като започнеш от всекидневната с катаджията на пътя, на който си готов да му дадеш 10 лева и после гордо да разправяш на околните за случая, до правителство и парламент.

 41. 41 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За мен прехода през 2000г. - тогава бях на 25г. и с току що взета Магистърска степен и бакалавър в задния джоб напуснах територията България в посока САЩ. Радвам си, че емигрирах защото ако не бях направила това, сега щях да си задавам същите глупави въпроси, както автора на статията.

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ИЗМЕНЕНИЯТА на обществатастават бързо и ефективно радикално, чрез насилие и кървави преврати, къде с повече къде с по-малко жертви, което е неприемливо днес от цивилизациона гледна точка, затова и прехода по същество не само у нас беше избран да бъде "безкръвен", това нетрябва да отчайва радикално настроените и недоверчивите, а да ги настрои позитивно, защото борбата за възстановяване на справедливоста е процес, нещо непрекъснато и постоянно.

  Другото се прави от престъпници и хора без стойност, които винаги завършват жизнения си цикъл низвергнати и отчуждени, защото съзнавайки себеси, те нямат положителна оценка и това ги съсипва умствено и физически, както и цялостното им наслвдие потъва във вечно забвение с течение на времето.

  В такъв смисъл преходът е добър, но в друг ежедневен и практически, нещата са затлачени от дребнавост, завист, отмъстителност, упорство, твърдоглавие и нищожност в помислите, чуствата и очакванията, все чуствавластва властващи над празноглавци, приспособенци и неадекватни девианти.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  АКО не се направят в най-близко бъдеще предстоящите реформи засягащи основните административни фунцции на държавата и главните области, които е нужно да се променят, действително ще дойде време за твърди радикални мерки, защото съдбата на България ще бъде застрашена генерално.

  И те ще се проведат независимо от съпротивата на неадекватните аморални самозванци и самозабравилите се криминални престъпници и приспособенци.

 44. 44 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Карайте по-скромно. Простичкият живот е по-спокоен. Живее се и без айфони последен модел, без западна кола и прогимназии за къщи. В края на крайщата не ви ли е ясно, че всички ще си отидем от този свят еднакво бедни. Само че някои ще си отидат с чиста съвест и добро име, а други не.

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ОТВРАТИТЕЛНОТО в българският социализъм и комунизъм, бе, че беше проповядван от отявлени съветски марионетки, които невярваха в него поради здравия български разум и практичност, но създаваха прецеденти с елементи на криминални отклонения и садистичост в ненормалното си поведение на самозабравили се властимащи, които ги доведоха до морален крах, политически упшадък и фиаско.
  ТЕ ЗНАЕХА, ЧЕ ЛЪЖАТ ПОПУЛИСТКИ, НО ПРОДЪЛЖАВАХА ПО ПЪРЗАЛКАТА НА СОБСТВЕНОТО СИ ПАДЕНИЕ КАТО ХОРА ВЪРШЕЙКИ СЕРИИ ОТ АНОРМАЛНИ ЖИЗНЕНИ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРЕДСТАВЯЙКИ ГИ, ЧРЕЗ ПРОПАГАНДАТА НА ПОПУЛИЗМА ЗА ВЕРНИ И ПОЛЕЗНИ ЗА НАЦИЯТА, КАТО ПЪТ НА РАЗВИТИЕ.

  Това ги направи неадекватни и ненормални в очите на целокупния народ, в които те създадоха и поведенчески изкривявания за много дълго, поколенчески, въвеждайки криминалното като норма за успех.

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  не е вярно ,че прехода е загуба за България ,не ,не е ,преди 1989 като пътувах след 300 клизми навън ,виждах ,че не живеем лошо ,но нямаме свободата ,чакаме за елементарни битови неща ,нещо ,което хората имаха свободно, след 1989 проблема стана ,че ние не мръднахме напред ,а оставихме комунистите да откраднат всичко ,за да мръднат те ,другите народи скочиха напред ,ние си разрушихме всичко ,защото оставихме всичко в ръцете на комунистите ,за да бъдат те богатите ,сега си берем плодовете на това безхаберие , но от друга страна ,вече сме равни с тези на запад и на изток ,в магазина ми до дома ми има всичко ,в мола ми също , когато работя , трудя се ,има всичко , но когато нямам реална реализация , няма как да се постигне всичко ,проблема е ,че наследихме системата на образование ,която не само не се промени ,а и се консервира и това което произвеждахме преди 25 години ,сега произвеждаме същото ,със същите хора ,за да могат те да са добре и да крадат ,гледам редица ректори в държавни университети как ми обясняват за мащабна строителна програма ,която те правели , а държавата им пречела ,защото им прибирала спечеленото от чужденци ,ами те май забравят ,че собствеността е на държавата ,парите изкарани от всякъде също ,а те са едни наети лица ,които са се развихрили да крадат ,без да произвеждат на същата тази държава никакви висшисти ,защото ги интересуват парите ,така младото поколение тотално си обърка живота ,стана безперспективно ,с професионално образование ,което не му върши никаква работа ,с висши дипломи ,които нищо не му носят освен радоста да се похвалят ,че имат дипломи ,с които да си обършат задниците ,в това време проспериращи бизнеси на родителите на същите тези деца пропадат ,защото няма кой да им ги поеме ,няма хора ,децата им учат това ,което не им трябва и не могат да са конкуренти ,накрая всичко пропада ,младите се отчайват и казват няма работа и отиват да слугуват с висшите си дипломи в някой магазин или кухня на запад ,що ,щото им осигуряват 1000 евра ,с които да влизат в мола и да пазаруват днес ,а не след време ,тук родителите им и баби и дядовци са фалирали ,щото също няма кой да консумира ,натоварват държавата със социални плащания ,без да дават реално никакви данъци ,щото е криза ,така всички и бедни и богати са недоволни от прехода и плачат за бае Тошо ,който затваряше границите ,децата не бягаха там дето ще им е по лесно нищо да не правят и да конусмират всичко ,а родителите им бачкаха за 100 лв и чакаха по 20 години за панелче и 15 години за Лада ,парите им ,колкото и мизерни не ги пилееха за скъпи Панасоници и кухни с вградени печки и испански теракот ,вили и тем подобни ,а се внасяха в ДСК н а1 % лихва и всички бяха доволни ,щото бяха еднакво бедни и нямаха нищо ,ей това е бай Тошовия синдром ,нация от идиоти .

 47. 47 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Русия няма интерес Бг да е нормална, просперираща държава! Като за начало можем да започнем с лустрация и демонтиране на руската агентура!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов": Не, не прекаляваме с нямането. Този твой пост е много показателен за начина по който ти и хората които защитават твоите тези спекулирате. Бих употребил и друга дума - манипулация, при това много грозна. И аз помня. През 80-те дефицитът беше осезателен. Включително и за храни. Чакаше се за всичко. И за да ти докажа, че спекулираш ще те помоля да си спомниш кога въведоха купони -1990 -като е бил толкова убав соца как така въведоха купони за хляб, мляко, сирене салам, бензин......
  През 1993 вече нямаше дефицит...
  А темата за качеството на храните е просто безобразно манипулирана от вас. Все едно преди нямаше кучешка радост или кренвирши със соя или сланина.
  Сега има всичко -и качествено и нискокачествено - ако си купиш салам за 3лв кг - какво по-точно очакваш да получиш?
  Нашия шанс е, че онази грозна система си отиде и можем да сме част от света. В противен случай щяхме да сме нещо като Северна Корея или в най-добрия случай Беларус.

 49. 49 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като погледнем истината в очите как да наречем прехода добър:
  Народа все повече обеднява, нацият все повече намалява, мизерията е повсеместна, безверие, униние, самосъжаление е обзело нацията.
  Няма посока, няма надежда, а само лъжи, измами, убийства, грабежи и то пладнешки.
  Блюдолизството, ибрикчийството, подмазвачеството и слагачеството са начин на живот и жизнена цел на повечето хора.
  За върхушката пък изобщо не искам да споменавам.
  Е тогава приказките като демокрация, евроинтеграция, свобода и прочее... изобщо не могат да ни впечатлят.
  Та как да нарека прехода успешен, позитивен или нещо подобно.
  Не мога!

  ура и да живей!!!
 50. 50 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ако живееш в замък в Драгалевци и караш мазерати, прехода е добър. Ако живееш в панелка в Надежда и имаш 20 годишен Опел, значи си яко прецакан.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  български Пиночет?
  Ти нормален ли си?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Конвинс,
  кървави се не революциите, а контрареволюциите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Стан, какво можш да помниш, след като приказваш глупости.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"wallenstein"]Истината е, че от 25 години тъпчиме на едно място. [/quote]
  Не тъпчем на едно място, но подобренията са толкова бавни, че така ни се струва. Истината е, че нямаше критична маса за бързи промени.

 55. 55 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#53] от "Николай Теллалов":

  Аргументи? Нямаш аргументи.
  Какви глупости. Айде кажи. Да не би през Лукановата зима да нямаше режим на тока и купони а? 1985 нямаше ли режим на тока? А какво имаше по магазините? Помня достатъчно и достатъчно съм живял през онова време за да не можеш да ме обориш.

 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аргументите са безсилни срещу святата ти вяра в собствената непогрешимост.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хихик, лукановата зима преди 1989а ли беше? Много помниш, наистина.
  Режим на тока, е и? Усилено готвеха прехода, оттам и режима.
  Днес пък режим хората сами си налагат. И уреди им горят редовно от токови удари.
  Помнел той, сополанко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 58. 58 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":

  Лукановата зима беще 1990-1991 - пряко следствие от безумния соц. много добре я помня. помня и празните магазини 80-те
  просто нямаше какво да купиш. не е ли унизителна репликата - "Пуснали са....
  можеш да сложиш каквото искаш - чушки домати портокали телевизори, салам......

 59. 59 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Теллалов":

  аз излагам само факти. ти спекулираш

 60. 60 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Преходът - добър или лош - важното е, че го има ...

 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#6] от "Стан": Мисля си, че им харесва това, че при него не трябваше да отговарят за собствения си житейски провал..."

  -Бедни ми,бедни,Станчо.
  Ако нещата можеха да се обобщават така на мига и с едно изречение,то ти си гений!
  До 89-та не харесвах,критикувах,отстоявах права-бях председател на профкомитет,избран по настояване на хората,без да съм комунист и който е имал дързостта го е правел,а мушмуроците-те и сега се страхуват.
  След 89-та създадохме Подкрепа,нямаш представа колко сила,дух и мъжество са необходими,организирахме протести,блокади-бях зам.председател на регионалния съвет и се разкъсвах в борбата си срещу дотогавашните и сегашните мераклии да докопат,до каквото се доредят.Много мога да ти разправям,но и много ракии ще трябва да поръчаш.
  Много усилия,които само доведоха до изтощаване и изчерпване.
  И ето дойде 99-та,пенсионираха ме,инвалидизиран 1-ва група без средства,без възможности,отблъснат,забравен.
  Мъка е прехода,мъка за повечето хора,които човек може да забележи,само ако иска.
  Радвам се,че в този форум има много преуспели по един или друг начин,но от извисяването си пренебрежително подценявате обикновените хора.
  През соца бях ръководител на доста хора.Повтарям не съм комунист,но бях се развил добре професионално и бяха принудени да ми го признават.Та,случвало се е при допуснати грешки,да се скарам,да нахокам,накажа някого.Съдбата ме е пращала в дома на този човек и съм се изумявал колко трудолюбиво,всеотдайно той се е грижил за дома си,стопанството,семейството,колко го уважават и почитат близките му.
  Аз съм си взел поука,дано някой го прочете и проумее,че и най обикновеният човек е личност,със своите си качества,отговорности и възможности.
  Не се надценявайте!.

 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Теллалов":

  1) Няма БКП( партия - държава )
  2) Няма ДС
  3) Намаляла милицонерщина( ти примерно щеш да си в Белене, щото говориш против властта )
  а и ти понеже си против държавата - 2 милиона се отърваха от нашата държава слец 1989

  Birds of a feather flock together.
 63. 63 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#61] от "dedo pepo":

  Не искам да споря и наистина съжалявам че има хора в ужасна ситуация. никой не е застрахован.

 64. 64 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2527 Любопитно

  [quote#51:"Николай Теллалов"]български Пиночет?
  Ти нормален ли си? [/quote]

  Трябва, трябва, я виж как сте се размечтали като едни истински соцносталгици и тошовисти. Да не говорим какъв бандитски посткомунистически "преход" ни натресохте. Прекалено леко минахте, даже без лустрация. Затова сега единственият начин България да се оправи е един български Пиночет да разрови комунистическия мравуняк.

 65. 65 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#55:"Стан"]Аргументи? Нямаш аргументи. [/quote]
  Има две важни правила. Правило номер едно - с комунисти не се спори. Правило номер две - виж правило едно. Комунистите само задават темите, ние разработваме аргументирано темите. Комунистите продължават с лъжи и спамене, ние завършваме аргументирано темите.

 66. 66 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "wallenstein":

  това е по-добре от пропадането по време на комунизма

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Тогава се живееше зле, а сега още по-зле.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До [#62]
  1) има куп други, не по-добри, пак управляват държавната машина; на всичко отгоре са отрочета на БКП и ДКМС;
  2) няма?
  3) няма?

  И виж кога са закрити концлагерите, един от задължителните атрибути на тоталитаризма. Живковият авторитаризъм не е по-бял от това, но истината си е истина. Кауза, каято се нуждае от защита с лъжи, или се пропагандира с лъжи, нищо не струва.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#64] какво съм ти натрисал аз на теб, пос*рко? Демократ за Пиночети мечтае, пфу.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 70. 70 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#64:"GreenEyes"]Затова сега единственият начин България да се оправи е един български Пиночет да разрови комунистическия мравуняк. [/quote]

  Ей ма на!
  Освен това в подписа ми, ви обещавам и други "благинки"!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 71. 71 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "wallenstein":

  Съжалявам, но не. Тъпчат на едно място само онези, които стоят и чакат някой друг да ги бутне да тъпчат на друго място. Хората, които не чакат, а сами си избират мястото и се борят за него, отдавна тъпчат светлинни години напред... Осъзнайте се, че никое правителство и никоя държава или съюз ще ни оправи. Трябва ние да се променим, да си сверим мисленето и поведението. Бъдете хора с умения, хора, които търсят развитие, хора, които надграждат себе си и тъпченето на едно място ще спре. Заради вас самите, не заради властта и държавата.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Претенциите към държавата и бизнес монополистите не е да ПОМАГАТ, а да спрат да мачкат и ПРЕЧАТ.
  Ама не могат да спрат. Таквоз им е семето.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А тия дерьмократы, които мечтаят за пиночетовци, да им се чуди човек какво им е крив един Сталин

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  [quote#73:"Николай Теллалов"]А тия дерьмократы, които мечтаят за пиночетовци, да им се чуди човек какво им е крив един Сталин [/quote]
  Комунистическата зараза трябва да се лекува радикално. Не сравнявай ненормалният наци-болшевик Сталин с големия чилийски патриот Пиночет. За вас ушанките, руски агенти, има само едно решение.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Даа..., аз имах право да протестирам срещу комунизма, защото ми отне твърде много. Не съм бил партиен член и ме тъпчеха всякакви секретарчета и партийни организаторчета. И по постове и заплата заплата бях все на дъното. И се борих и протестирах поне 10 години. Но четиридесет годишните срещу какво протестират и за какво се борят? Сега, 25 години след началото на прехода. Е те протестират срещу сегашната действителност. Но ги е срам или страх да го кажат направо.

 76. 76 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стига с тоя преход от пусто в празно. Няма такъв. Свидетели сме на продължение на комунизма с други средства - процес на грабеж в условията на псевдо демокрация и квази пазарна икономика. Или ако трябва да съм наистина прецизен - това дори не е фасадна демокрация и пунтаж на пазарна икономика, а гавра с тях каквато само комунисти могат да си направят. Та те дори не се прикриват. Резултатът е ясен - собтвеността е директно концентрирана в ръцете на върхушката на същата комунистическа мафия (която преди просто висеше на вимето на държавната собственост), пазарът е тотално монополизиран, а политическата система е под пълен контрол без да го има вече Член 1. Та къде е разликата? И защо се чудите, че хората предпочитат Татово време? Ами тогава комунистите не ги изнасилваха толкова зверски като сега. И за да се убедите, че няма разлика, просто си помислете с каква лекота главатарите на мафията могат да върнат старото положение. Вижте как чекистите в Русия наложиха авторитарен режим за нула време. И никой не смее да гъкне, а и не иска. Ако решат ще национализират всичко за 24 часа. Тяхното не се губи. Могат да си преливат от комунизъм в капитализъм както си искат. В крайна сметка у тях е и ножа и маслото и хляба, а срещу себе си имат овце, които не са в състояние да разберат дали идват или си отиват. Но все пак могат да преценят кога манипулациите са особено жестоки. Но за едно не са прави - че ако се върне старото ще им стане по-леко.

 77. 77 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#1] от "wallenstein":

  Тъпчи, тъпчи, после се чуди що си зле. А пък аз участвам в изграждането и развитието на компания, която в момента дава работа на над 1000 души в България.

 78. 79 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#1:"wallenstein"]Истината е, че от 25 години тъпчиме на едно място.[/quote]
  По-лошо - вървим в безпътицата!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 79. 80 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#31:"Николай Теллалов"]И това с нямането в магазините... абе не прекалявате ли вече?
  Майка ми и баща ми са виждали празни магазини, но аз вече не след 1970-а. Видях ги празни едва през 1993а. [/quote]

  Глупава и нагла лъжа. Има няколко големи демагози в този форум и ти си един от тях. На моменти обаче никак не се справяш добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK