За допинга в колоезденето и съдебната реформа в България

В средата на юли 2013 г. единият от лъвовете пред Съдебната палата осъмна изрисуван като клоун, а посланието отдолу беше "20 години цирк"

© Велислава Попова

В средата на юли 2013 г. единият от лъвовете пред Съдебната палата осъмна изрисуван като клоун, а посланието отдолу беше "20 години цирк"След години на замитане под килима на проблемите на правосъдието, няколко събития от последните седмици дават основание за оптимизъм, че най-накрая нещо сериозно може да бъде направено.


Обявената от Министерството на правосъдието в средата на миналия месец стратегия за съдебна реформа е първият цялостен документ, поставящ управлението на системата като ключов проблем. Последващите реакции и коментарите при преговорите за управление показаха, че новото правителство ще отдели сериозно внимание на съдебната реформа, увеличавайки шансовете нещо реално да се случи. А служебният правосъден министър Христо Иванов беше запазен на поста в кабинета "Борисов".


Опитът досега беше, че обществените очаквания и настояванията от европейските ни партньори за провеждане на реформа бяха отбивани чрез подмяната на реалния проблем, управлението на системата, с мерки за промяна на процесуални или материални закони, всъщност нямащи отношение към управлението на система, или с козметични промени на Закона за съдебната власт. Поставянето на управлението на системата като централен проблем на съдебната реформа в стратегията е първата, абсолютно необходима стъпка, която дава надежда за промяна на статуквото.
Другата причина за умерен оптимизъм е начинът, по който


протече очакваната атака срещу стратегията


Тя, разбира се, беше веднага нападната от различни интереси, защитаващи статуквото. Атаката обаче, беше вяла и бедна откъм аргументи. Освен дежурната реакция на официозните говорители на прокуратурата, ограничена до апокалиптичното "ще вадят прокуратурата от съдебната власт" и персоналните атаки и внушения, смислени аргументи против стратегията на практика нямаше.


Прокурорското възражение "ще вадят прокуратурата от съдебната власт", освен че не е вярно - стратегията не предвижда такова нещо, отдавна е загубило убедителност. Начинът, по който прокуратурата защитава собствените си институционални интереси, лиши аргумента й от тежест, не само заради това, че присъствието й в съдебната власт не може да бъде аргумент само по себе си, а и поради пълния й отказ да влезе в сериозен разговор за проблемите и да предложи алтернатива на сегашното положение.


Това, че нямаше сериозна реакция на стратегията обаче далеч не означава, че няма нужда от по-задълбочен публичен разговор по темата. Разговор за това дали стратегията е вярна и


дали нейното осъществяване ще е достатъчно, за да получим добре работещо правосъдие


Както и за рисковете тя да бъде изпълнена формално, без да бъдат реално променени властовите отношения в системата, така както това се случваше при всички законодателни промени досега.


В основната си част стратегията е насочена към решаване на ключовите въпроси в управлението на съда. Предложени са добре обмислени решения за проблемите, свързани с количеството на работата, оценката на работата и кариерното развитие на съдиите. Проблеми от ключово значение, защото липсата на ясни критерии и механизми за оценка на работата на съдиите е основна предпоставка за неправомерно външно влияние. Липсата на реални оценки позволява назначаването и кариерното израстване на хора, податливи на такова влияние, което в същото време действа изключително демотивиращо за всички съдии.


Стратегията има и ясно предложение за преформатиране на управленския орган - Висшия съдебен съвет. Предвидено е създаването на отделна колегия за взимане на кариерни решения по отношение на съдии, с мнозинство в нея от съдии, базисният стандарт приет в Европа. Препоръки към България да направи това има от години, но досега успешно се правехме, че не ги чуваме. Предвидено е и подобряване на процедурата по подбор на парламентарната квота, през която минава външното влияние в управлението на системата. Не на последно място, стратегията предлага въвеждането на сериозно първоначално и


периодично проверяване на съдии и прокурори за корупционен риск


Необходими и достатъчни ли са така предложените промени, за да имаме надеждно правосъдие? Краткият отговор е да, необходими са, но не, не са достатъчни. Не са достатъчни, защото в голямата си част те са насочени към подобряване на управлението на съда. Гаранциите за компетентност и безпристрастност на съда се търсят през конструирането и начина на действие на управленските органи. Това безспорно е важно, ако искаме да прекратим нерегламентираните външни влияния и промотирането на зависими, изпълняващи поръчки съдии.


За да имаме ефективно противодействие на основния проблем, пред който сме изправени обаче, злоупотребите с власт и корупция в държавната администрация и съдебната система, е необходимо доста повече от добро управление на съда. Необходимо е ефективно наказателно преследване на корупционните престъпления. И разговорът за това как го постигаме минава през


разговор за реформа на прокуратурата и МВР


Този разговор и постигането на съгласие по подхода и конкретните мерки за тяхната реформа тепърва предстоят.


За да онагледя проблема с това какво липсва, ще използвам пример от съвсем друга област, показващ цялостен подход пред проблем със системно неспазване на правилата. Примерът ми е с колоезденето и мерките, които бяха приети през последните години за справяне с масовата употреба на допинг в този спорт.


"Проговарянето" на редица спортисти потвърди съществуващите от години обвинения, че състезателното колоездене има системен проблем с употребата на допинг. Проблемът не можеше повече да бъде замитан и трябваше да се намери решение, което да възстанови доверието в спорта. Такова беше намерено и по оценка на наблюдатели, то работи прилично. Решението има два елемента. Първият е въвеждането на система за постоянно наблюдение на спортистите, а вторият е ефективно външно разследване.


Постоянното наблюдение се състои в изискване всички състезатели непрекъснато да отчитат и изпращат основните си кръвни показатели. Тогава, когато показателите на един състезател показват отклонения от нормалните данни, по отношение на този състезател започват интензивни, изненадващи допинг проверки от външна за управлението на колоезденето организация, Световната антидопингова агенция.


Ако се върнем към стратегията за подобряване на правосъдието в България, ще видим че тя развива първия елемент - превантивното наблюдение на съда и прокуратурата. Мерки за ефективно разследване след това, обаче, на практика няма. Постоянното наблюдение за корупционен риск е безспорно много важно, защото то ще "светва" сигналната лампа. Такива механизми има и в момента за държавната администрация като цяло. Под натиска от Европейския съюз, през годините бяха въведени редица изисквания за деклариране на имуществено състояние от хора, упражняващи държавна власт.


Стратегията за реформа на съдебната система предлага и допълнителни мерки, които ще направят това наблюдение над съдии и прокурори по-ефективно и надеждно. Както знаем от опита ни досега обаче, това не е достатъчно. Възможни са съвсем очевидни разминавания между реалното имуществено състояние на едно лице и неговите декларации, а ако няма ефективно, независимо разследване на такива случаи, от това нищо не следва. За да работи системата като цяло, е необходим и вторият елемент, ефективно разследване, тогава, когато механизмите за наблюдение са светнали сигналната лампа. 


Ефективно разследване на корупционни престъпления в България няма


и няма по една проста причина - директният политически контрол върху разследванията и като последица и липсата на капацитет на разследващите органи. Основната причина все пак, както и при управлението на съда, е доминирането на разследването от политически интереси. Независимо от възторга на официозните говорители на прокуратурата от нейната независимост, тези политически влияния минават и през прокуратурата, която съвсем очевидно не им противодейства. Картината най-общо е, че полицейските служби и прокуратурата, когато трябва да разследват властимащи, обикновено или не разследват, защото над заподозрения има политически чадър, или, когато разследват, това се прави не по логиката на ефективното разследване, а защото има политическа поръчка за конкретно лице.


Резултатът във втория случай е силно медийно отразяване на началото на разследването и постепенното  му отмиране и прекратяване. От гледна точка на ефективното преследване на корупцията и в единия, и в другия случай резултатът е нулев. Сериозен случай на осъден за корупция в България няма. Допълнителен резултат от тези политически намеси е, че разследващите органи никога не могат да натрупат опит и да изградят професионален капацитет за разследването на такива престъпления.


Диагнозата за проблемите в правосъдието в България, външното вмешателство в работата на съда и на разследващите органи е ясна от доста години. Изработването на цялостна програма от мерки за промяна, обаче изисква активна ангажираност и на работещите в системата, и на външни експерти. Прости решения от типа прокуратурата в изпълнителната власт няма и директно преписване на чужди модели е невъзможно. Защото целта е постигане на баланс между независимост и демократична отчетност и този баланс зависи от много различни детайли в системата.


Само при един активен разговор между работещите в системата и външни експерти е възможно да се направи добре обмислена стратегия за реформа. Така както стана със стратегията на Министерството на правосъдието, която нямаше да бъде възможна, ако не беше дългогодишното сътрудничество между Съюза на съдиите и външни експерти.


Така че дали ще направим първите стъпки към изграждане на ефективна правосъдна система зависи не само от това дали новото правителство ще постави реформата на прокуратурата, МВР и службите като приоритет, но и от това дали ще се случи този активен разговор между почтени и професионални хора вътре в системата и външни експерти.


* Заглавието е на редакцията. Йонко Грозев е адвокат правозащитник, един от номинираните за представител на България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и зам.-председател на "Движение България на гражданите".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Ефективно разследване на корупционни престъпления в България няма"
  Няма и да има, докато няма някакви международни разследващи, които по никакъв начин не зависят от нашите политици, и онези в сянката, известни като КОЙ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Най-болният въпрос в България е въпросът за съдебната реформа в България! Освен че е болен е и силно миризлив и нелицеприятен за властимащите. Предлагам новият Парламент да приеме закон, според който: "Който повдигне въпроса за съдебната реформа в България да бъде съден по кратката процедура на 1 година обществено-полезен труд в тунелите на новия участък от метрото.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Баце да не се заблуждава, че ще позволим рязането на лентички да му е отново основен приоритет! Да не си мисли, че ще се пъчи пак с ножицата пред некачествено строителство, реализирано основно от обръчите на БКП и сараите, след злоупотреба с обществени поръчки!
  Да чете и и да си дава бързо сметка, какво се очаква от новото му правителство!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Самата държава с репресивните й структури е проблем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 790 Неутрално

  България е малка и спасение не дебне от никъде.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Само при един активен разговор между работещите в системата и външни експерти е възможно да се направи добре обмислена стратегия за реформа." - Няма да излезе нищо от това!
  Работещите в системата се чувстват добре и ще се противопоставят на всяка промяна! За да се случи нещо, трябва да се осигури доминиране на обществения интерес! Това може да стане единствено, ако членовете на ВСС, главния и областните прокурори и съдии, както и председателите на ВКС, ВАС и ВАС се избират пряко, мажоритарно от населението!
  Нищо друго няма да проработи!

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съдебен борд от Европа е решението.

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Адв. Грозев е прав, че за пръв път се тръгва към нещо смислено, прав е и за почти всичко останало.
  Вярно е, че съдебната система в един момент се оказва най-тежко болната част от системата ДЪРЖАВА.
  Но без реформа на цялата система, няма как да стане само съдебната ... няма как да имаме блестящи съд и прокуратура при безобразната администрация, при липсваща икономика, и т.н.
  Но - да се започва, и с Бога напред !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1011 Весело

  [quote#6:"dali_da"]Това може да стане единствено, ако членовете на ВСС, главния и областните прокурори и съдии, както и председателите на ВКС, ВАС и ВАС се избират пряко, мажоритарно от населението!
  Нищо друго няма да проработи![/quote]
  Недей,моля ти се! Жив да си,недей! Въпреки че казват че в КТБ вече нямало пари.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  "Само при един активен разговор между работещите в системата и външни експерти "
  Скромното ми мнение, че времето за активен разговор отдавна е минало и е време за активни действия и то най-вече на външни експерти в нашата система.
  Иначе ние се (само)заблуждаваме, че ще променим нещо в някой закон и от само себе си, нещата ще се оправят.
  Само в днешния вестник четем, за загубените/откеаднати веществени доказателства от..прокуратурата - нещо което се е случвало много пъти и..продължава.
  Четем, че поне според П.Владимирова, не е избран на слуаен принцип поредния съдия, в случая по казуса с КТБ - също системен порок, но ако е вярно, иска се особена наглост в толкова чувствителен за обществото слуай, да се повтаря.
  И днес може да си спомним, е ДАНС "проспа" случилото се в КТБ и че ние сме заплащали години наред, на един орган, за който в днешния брой на Дневник научихме, е за сметка на това работи и изпълнява политически поръчки.
  Е как, 25 години плащаме на тези органи, а те въобще не си вършат работата и ни говорят за независимост, професионална чест и Бог знае какви висши материи, а за сметка на това, научаваме, че някак случайно и необяснимо са станали горди притежатели на хотели и ресторанти.

 11. 11 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Нищо няма да се случи в съдебната сфера докато на важни постове са хора с явна репутация на корупционери.Няма нужда да се назовават бивши главни прокурори и тяхната ,,борба ,, за законост и ред.Всеки грамотен ги знае.Сценарият на този преход за никъде е такъв: съдебната власт да пази олигархията от бивши служители на комунистическите тайни служби.Само така можеше да се случи черния сценарий.България е обречена, ако нещата не влязат в някакви по-приемливи рамки.Икономиката едва крета, дълговете се увеличават, няма никакви реални стъпки доходите да се увеличават, ако територията се пази по този двуличен начин .Истински инвеститори бягат, а примката около врата ни се затяга- харчовете не ни подминават.Едни ще емигрират, а други ще умират.Как ще плащаме дълговете си, как ще се реализира правителствената програма, ако няма прозрачност и ред.Още в древния Рим са осъзнали ,че законността е основа на държавността.Но, ние искаме да оборим цялата обществена практика още от маймусккото стадо, та до сега.Няма да стане!

 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Между другото, докога ще пишете й вместо ѝ???

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Реформата трябва да започне от хората.Когато има свестни хора .ще се реформира.Трябва нов закон за държ. служител със яки наказания за корупция и връзки с мафията. Трябва чистка „до здраво “ в МВР

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Без депресии. Точно защото е малка не е нужно да сме супер добри, а просто не трябва в продължение на 12 години да не правим простотии.
  За 12 години без тъпотии ще станем китка, обещавам.
  И точно защото не зависи само от нас и сме малки.
  Обещавам.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Дано най-накрая да има реформа в съдебната система. Защото в сегашната ситуация има пълна абдикация на държавата и държавността в една от най-важните системи. Не може да очакваме засилен инвеститорски интерес в държава без функционираща правосъдна система.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#14] от "motochristo":

  Винаги съм твърдял, че в една 7 милионна България цикълът е изключително кратък и съответно негативните или позитивните ефекти от дадено действие/решение/събитие се проявяват много бързо. 4 години сравнително нормално управление на ОДС позволиха да се натрупа инерция за следващите 7 години

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  Много ме изкефи тази алюзия, която навява вмъкването на колоязденето в темата.
  Явно и на Йонко Грозев му се върти в подсъзнанието, че така поставен проблема е като ... купуването на колело. От тате ...
  Гледам, че вече са наскачали под статията с вопъл и чакащите да им купят колело. От "международни" татковци ...

  То да се смени системата на управление, контрол и кариерен подбор и развитие е добро. Но е само част. Както сам си е казал и Йонко Грозев. Но освен част - то е и по-скоро следствие. Следствие от разбирането на проблема, което разбиране обуславя и подхода към решаването му.
  Да си послужа и аз с примера от колоезденето.
  Защо се поде тази кампания в колоезденето? Защото имаше и има общото разбиране, че така повече не може.
  А в китна ни България има ли го общото разбиране, при това не само у мат'ряла, а и в "спонсорите" на системата, които се ползват от нея в управляващите и в самата съдебна система?
  Не мисля ...
  Докато не се достигне до това разбиране, хайде да не е общо и напълно, но поне доминиращо не само сред мат'ряла, но и при голяма част от елита, (колкото и спорно да е определението "елит" - ще се чака само тате да купи колело!
  И ще се сменят местата на събираемите, Грозев.
  По-точно и по-вярно - ще ги местим тужениците по креватите, ама бардакът и обслужващия персонал ще са си същите ...

 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 674 Неутрално

  След като хан Крум разбил аварите и ги прогонил от западните територии, събрал старейшините им. Попитал, защо според тях загубиха аварското царство. Отговорили му:
  -- Защото съдниците ни се съюзиха с престъпниците!
  Тогава ханът поръчва и пише законите си. Но, и ги спазва!

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Толкова е невероятно да се направи реформа в съдебната система,че нямам никаква надежда.
  Ще се задоволим само с пожелания.

 20. 20 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Ам ха дано да е за добро

  Макар, че надежда никва не ми остана...

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 21. 21 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  ами така е.. но макар от върха на айсберга все трябва да се почне отнякъде.. а и това дето е под водата и то трябва да се усети че носи на своя гръб проблема...

  [quote#5:"ncuxonam"]не само съдебна ами и изобщо система няма в БГ... тук щеше кораба да е минал "преглед" и на документи да е изряден... капитана щеше да звънне на "който трябва" за протекцийка.. от "наши хора" щяха да се сътворят документи и бумажки за фиктивни ремонти.. експерта дето ще разследва катастрофата ще е със заплата "800лв. + колкото още мога да взема".. и чак след това са прокурорите и съдиите..
  [/quote]

  [quote#8:"ncuxonam"]на мен лично проблема ми е, че у нас изобщо не се стига до присъда.. в повечето случаи даже и до дело.. и то това е заради всички пишман тарикати по веригата.. пишман, защото заради дребни мишощини продават не само своето, но и бъдещето на децата си за жълти стотинки..[/quote]

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  [quote#21:"ncuxonam"].. но макар от върха на айсберга все трябва да се почне отнякъде.. а и това дето е под водата и то трябва да се усети че носи на своя гръб проблема...[/quote]
  Това под водата мисля, че усеща.
  Проблемът е във върха.

  И върхът не е съдебната система, та да казваме, че се е почнало от върха, а въобще това, което се нарича "елит". Политически, икономически и ... интелектуален.
  Защото и интелектуалният се ... скатава, меко казано.
  Медиите не ги слагам в този кюп, те са прислужни и рупорчета за насаждане и прокарване на "линията" ...
  Та този елит трябва да приеме "смяна на правилата на играта".
  Заради визията, по-точно спасението, което да го привижда като дългосрочно и неизбежно "колективно", а не поединично и кой каквото и колкото докопа като за последно.
  Ще се повторя, но просперитет още от робовладелческия строй винаги се е реализирал от човешкия мат'рял и само чрез човешкият мат'рял. Другото са един вид пиратски набези, с кратковременно плюскане и разгул. Като Тортуга ...
  Е, та първом трябва да се реши въпроса именно с "Тортугата" и манталитетът и. Това е "върхът на айсберга", по който виреят пингвините, за които става дума. И които подобна частична, "сепаратистка" ... ъъъ ... таковата ... реформа, де ... само би накарала да се преместят от другата страна. Подир сянката. На същия връх. Непокътнат ...

 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#16] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Плюсовете не стигат!
  Първосигналните тикви (по форума и не само) обаче нямат грам мозък, за да го проумеят.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Весело

  Анализът е коректен, но непълен ...
  В него не се отчита въздействието на институционалната, а в широк смисъл и обществена среда, върху съдебната система и /!/ през "телеологията" на сходните процеси във всяка от тях...
  Изпълним ли такава оценка на тези процеси бързо ще сетим, че всъщност ние не провеждаме Реформа на съдебната система, а осъществяваме "някакви" подобрения в нейното Управление...
  По правило, същинска Реформа в системите на общ живот в Държава и Общество е възможна, само през дълбока Реформа в неговия Модел на политическо общуване и управление...
  Само си казвам ...


 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Всичко, което г-н Грозев казва е така,или почти така. Специално в МВР,службите и прокуратурата ми се струва,че и да е останал някой "читав",той е от тези, които и да не са се корумпирали директно постоянно са мълчали или затваряли очи през годините за да си запазят поста или службата. Тогава за какво съвместно разбиране и съдействие да говорим. Време е за радикални промени и шутове. Осъзнавам, че при подобен парламент и тип коалиция не можем да очакваме чудеса,но дори едно свестно начало да се сложи пак е нещо.
  Личното ми убеждение е, че цялата система е толкова прогнила отвътре,че при едно средно усилие от страна на гражданите и част от правителството би рухнала като домино. Засега "системата на прехода" изглежда непоклатима като оная система,чийто край отбелязваме тези дни,но......

 26. 26 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Любопитно

  До коментар [#24] от "dimko":
  А,интересно мнение Вярно съждение по принцип. Но всъщност когато говорим за "реформа" именно това имаме предвид повечето хора - смяна на модела на отношенията в обществото,доколкото рамката сама по себе си съществува и трябва да бъде осъществяван реален контрол и търсена отговорност според съществуващите закони и институции.
  Накратко: външно "подобрение" на съществуващата съдебна система,а де факто тотална смяна на переспективата - важен да бъде "духът на закона",не буквата....Съвършенна съдебна система или каквато и да било друга няма. Западните модели са развивани с векове и продължават да търпят промени,но винаги преследвайки основните принципи и цели в даденото общество.

 27. 27 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Любопитно

  До коментар [#24] от "dimko":
  Все на нещо трябва да стъпим, преди да предприемем следващата крачка. Иначе за да се осъществи всичко малко или много наведнъж имаме нужда от революционна ситуация,революция и добре подготвена оргаизация начело, която има поне основни идеи какво трябва да се предприеме. Или да ни окупират някои доброжелатели от Брюксел,например, за 10 години и да ни помогнат да изградим нещата наново. Подобно на американците с окупацията на Япония след Втората световна.....

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#27] от "thepirineagle":

  ГЕРБ са длъжни да изскочат от "рамката" на амбасадите и сетят нелеката си Историческа мисия - да "изтеглят" реформата ...
  Още не коментирам РБ, чакам да втасат и в екип да я подкарат...

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#27] от "thepirineagle":

  За Революция и прилежащата й "ситуация", не става дума,
  на обществото ни предстои да извърши Реформация ...
  Подчертавам, "обществото" - като изключим Съединението, друго такова не му се случвало - само да си го свърши ...
  Историческото ни време тече с бясна скорост...

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4860 Неутрално

  Толкова много трески има за дялане в съдебната ни система.Там от години нищо не се прави и КОЙ от КОЙ по корумпиран.Вярно е че има и малко доблестни съдии и прокурори, но това са капка в морето.

 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#29] от "dimko":
  По принцип съм съгласна - реформация...това си е духовна революция....Придружена с административни мерки често

 32. 32 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наложителна е съдебната реформа , но не съм оптимист ,че това правителство ще има сили да направи това което трябва за да имаме истинска качествена, справедлива и бързо функционираща съдебна власт ! За да се постигне това трябва :
  1) Да паднат имунитетите на магистратите
  2) Следствие и прокуратура да са в изпълнителната власт
  3) Да се премахне Конституционния съд
  4) Всички ръководни длъжности в съда да се избират от народа на териториален принцип и да се отчитат пред него накрая на всяка година !
  5) Всяка година избраните шефове да могат дъ бъдат сменяни, ако не си вършат добре работата.
  6) Главният прокурор да се отчита веднъж годишно в обръщение пред народа от НС и ако отзивите от работата му не са добри Президента да може да го смени с друг предложен от висшия прокурорски съюз !
  И още много други в този дух и тогава да видим дали пак ще работят по същия начин както досега ! Може да се помисли и заплащането на магистратите да е обвързано със свършеното през годината, съмненията за корупция да водят до изхвърляне от гилдията и т.н..

 33. 33 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#27] от "thepirineagle":

  Нещо подобно по съдържание е нужно ! Може би е време да вземам законите и практиките на Германия като пример за добре организирана и управлявана държава. Но май ще трябва и да ни командироват и съдии, прокурори и следователи по за година например.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 34. 34 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Една от най-вредните и опасни части от обществената ни система е изопачаването, деформирането на всяко добро нещо като отразяване на факти, оценка на събития и хора. Изкриваване на нещата като в криви огледала. И се получават гротескни картини! Това е част от наследството от оная идеологическа игра на "има - няма комунизъм".
  А ла Оруел.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 35. 35 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#28] от "dimko":

  Надеждата умира последна. Да се надяваме!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 36. 36 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Радикални промени - крайно време е ! Но властта, взета с крайни действия и по същество - с чужда военна сила, не се отстъпва току-така! Няма да е лесно. Без промени или смяна на Основния закон няма да мине. А при сегашния законодателен състав е много неясно как ще се създаде такова мнозинство.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 37. 37 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Сегашната партийна система узурпира властта в държавата! Това трябва да е ясно вече на всички! Партиите са корпорации, които трябва да изчезнат като монополи на властта. Те назначават всички и уволняват всички! Подменят смисъла на изборите и си играят с демократичните принципи. Не дребните прекупвачи на гласове са злото, а консуматорите на търгуваните гласове! Това са партиите! Защо например Борисов е тъй мразен от партиите и политиците? Защото е, макар и неосъзнато, пример за мажоритарно де факто избиран политик. Той опровергава принципа на анонимността с партийните листи.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#33] от "Цар Радан":

  Четвърт век, без никакъв собствен Опит и мнение за системата,
  в която сме набутани ???...
  Като е тъй - считай, че всички тъдява сме Никой, Царю ...

 39. 39 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#24] от "dimko":

  Същността на наложената ни система е модификация на еднопартийния модел от преди 1989. А тя е изградена от представата за необходимостта властта и благата да са притежание на една класа - класата, създадена на базата на господството на компартията. Промяната от 1989г. е планов преход от "общонароднотото" към частното притежание на властта и богатствата в страната. В същото време на олигархичната класа от нов тип е неизгодно свобдното пазарно общество. Защото конкуренцията и свободната инициатива биха неминуемо "издухали" от пейзажа изкуствено създадените икономически структури. Затова им е нужна партийно-класовата спойка - всъщност тотален и всеобхватен КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. Всичко става по "втория начин". Има център, стоящ над официалните институции. Той определя насоките. По-нискостоящите имат правото на експерименти, но последната дума е на ?. Един пример: Станишев поде акция за сваляне на ББ - ГЕРБ. Всички партии и босове - зад него. Оставката на Бойко дойде след телефонен разговор с Путин - обяснението бе "разговор за газа".
  Можем да говорим на тема РЕФОРМИ, но първата нужда е СМЯНА НА СИСТЕМАТА. А не подмяна на "смяна" на същата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 40. 40 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#39] от "Цар Радан":

  Споделяш моето говорене във форума, Ваше Величество...
  Имам само едната си бележка :
  Обществото ни се нуждае от решителна Смяна на модела,
  а НЕ от смяна на системата ...

 41. 41 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#40] от "dimko":

  Благодаря, но ако ще си говорим така, трябва да дефинираме какво е Системата и какво е Моделът. Иначе няма да има взаимно разбиране. И като сме наясно за какво говорим, може да постигнем съгласие.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 42. 42 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#32] от "mils5656":

  Да, долу имунитетите! Всеки заподозрян да може да бъде задържан и разпитван, и разследван.
  На партиите да се отнеме влиянието върху професионалистите в която и да е обществена система! Професионално, а не политическо управление! Да нямат право на стопанска дейност! Да се спрат субсидиите! Да не може олигархът да си прави партия! Политикът да няма право да е бизнесмен по съвместителство!
  Депутати и министри - да си намалят и замразят заплатите. За начало. След това да се направи закон, според който никой да няма право да определя сам заплатата си! Щото това само тук ни липсва при високото съзнание и неопетнен морал на "елита", плаващ като пяната във врящия казан с месо!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#41] от "Цар Радан":

  Разбира се, при това и непременно - няма да си говорим на различни езици я ...
  Системата е това, което е ...
  Моделът е пак тя, ама видян през нейната Структура ...
  Като тъй излиза, че системата може да функционира с различни модели/структурни конфигурации, които не изменят основните й характеристики, но от гледна точка "комфорта" на субекта, един от тях е най-приемлив за него ...
  Проблемата на нашата система е, че в нейното вътрешно функциониране, сиреч, управление и развитие - липсва частта от субекта, която той обикновено нарича Общество ... Тя трябва да бъде така "преструктурирана", че да влезе в този от своите модели, който би й осигурил "повече Общество" в пустото функциониране - защото това й осигурява "развитие"...
  Та тъй - преструктурирането е един вид - съдържанието на това, което някой наричат Реформа ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK