Народният кворум

Народният кворум

© Портал "Култура""Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Толкова много политическо говорене, почти цялото телевизионно време, което не е заето от шоу програми, е заето от политика. Толкова много хора се изказват. Умни хора. Човек би си казал, че след толкова политическа мъдрост, всичко у нас трябва да се развива възходящо. Хората би трябвало да са просветени, доволни и благодарни. Напротив, година след година всичко върви надолу. И хората не гласуват.


Затова си мисля, че това, което е сбъркано у нас, е общественият модел в същността си. Не само аз мисля така, много хора са на същото мнение и непрестанно се предлагат нови идеи и модели. Постоянно се гласуват нови закони и се правят поправки и допълнения към действащите. Но тенденцията продължава да е низходяща. Народът продължава да е отвратен. Най-убедително доказателство за това са последните избори, на които гласуваха рекордно малко граждани – по-малко от половината, имащи право на глас.
Въпреки че на изборите се явиха много партии и коалиции. Имаше нови имена. Имаше нови лица. Имаше богат избор. Имаше преди това протести, а те бяха свързани с надежди. Но вместо богатият избор да направи обществената картина по-оптимистична, напротив, направи я по-безнадеждна. Защото по-голямата част от избирателите не намират измежду многото нито един политически субект, на когото да се доверят. Не разпознават измежду участващите нито една партия или политик, на които да гласуват доверие, че би представлявал в Народното събрание техните ценности и би защитавал техните интереси. Така държавата престава да функционира като общество, а се превръща в институция. Разликата е не само съществена, но същностна.


Кризата на доверие е пълна


Тя се изразява във всичко, в случващото се след изборите. Наблюдателите отчитат, че след последните избори в 43-ото Народното събрание има най-пълно политическо представителство от всички парламенти до сега. Представени са 95 процента от всички гласували. В такъв случай на какво се дължи трудното заработване на Парламента, трудното постигане на договореност, трудното съставяне на правителство?


Дължи се на онова мнозинство избиратели, които не гласуваха. Тяхното неучастие в изборите също е изразяване на позиция. Негласувалите нямат доверие в никоя политическа сила. Тоест гласуват против всички. Колкото и да се опитват да ни втълпяват, че негласувалите били аполитични и апатични, това далеч не може да се отнася за всички негласували. Съществува една мотивационна причина за гласуване според която право на протест имат само тези, които са гласували. А отказът за гласуване какво друго е, ако не протест! И по силата на каква логика някой трябва да е длъжен да гласува, след като не намира изразител на своята политическа позиция? А когато този някой са повече от половината избиратели?


Така стигаме до идеята, която отдавна витае във въздуха – задължителното гласуване. Така щели да се решат много проблеми.


Задължителното гласуване означава
принудително гласуване


Няма по-антидемократичен акт от принудата. Ако би се въвело принудително гласуване, това би бил най-антидемократичният инструмент. Нима може да се очаква, че с антидемократичен инструмент може да се гради демокрация! Чрез задължително гласуване щяло да се предотврати купуването и продаването на гласове, контролираният вот, етническият вот и други порочни и противозаконни практики. С гласуването така, както то се практикуваше десетилетия наред през тоталитарния период, тези порочни практики не съществуваха. Това прави ли онзи начин на "избиране" по-добър? Тогава гласуването не беше задължително по закон, но практически се прилагаше задължително с инструментите на тоталитарната държава. Защото принудата е присъща на тоталитаризма.


За да се преодолее носталгията на много българи по онова време, днес трябва да се работи за истински демократично общество. Демокрацията, но истинската демокрация, е алтернативата на тоталитаризма и на неговите извращения. А днешната фарсова демокрация поражда единствено носталгия по тоталитаризма. Част от тази носталгия е и идеята за задължително гласуване. Която е поредният псевдодемократичен фарс.


За мен е учудващо защо в нашето болно общество не се дискутира по идеята, която би имала най-оздравителен ефект – в Избирателния закон да се въведе условието


изборите да бъдат валидни тогава,
когато в тях са участвали
над половината от имащите право на глас


Това е толкова естествено и логично. Избраният парламент може да заседава и да приема закони само при наличието на кворум – над половината от народните представители. А защо същото правило не важи при избирането на самите народни представители? Защо народният кворум се пренебрегва? Защо изборите са легитимни, независимо колко процента от избирателите са участвали в тях? По тази логика теоретично 240 народни представители могат да бъдат избрани от 1000 избиратели, или дори от 100, или дори от по-малко. Не само е абсурдно, но е гротескно, унизително и перверзно.


При избирателната система, такава, каквато е сега, се правят избори заради изборите. Или избори заради избраниците. Но не и избори заради избирателите, заради народа. А това означава, че най-цинично на сергията се слагат гнили ябълки, докато народът се приучи да купува гнили ябълки. После обвиняваме народа, задето не иска да гласува, сиреч, задето не харесва гнилите ябълки Но ако обявим суверена за виновен, то къде отива цялата демокрация, къде отива самата идея за демокрация! Политиците все още отказват да разберат, че народът отрезвя от първоначалната еуфория.


При съществуващата избирателна система има Народно събрание, но то не е народно, след като повечето от половината народ не е представен в него. Без подкрепата на половината народ няма как най-важната институция в държавата – Народното събрание, да има представителност и авторитет. Оттам нататък този принцип се разпростира надолу по пирамидата върху всички държавни институции. А единственият начин подкрепата на народа да бъде спечелена, е да бъде спечелено неговото доверие. Изборите не са нищо друго, освен борба за спечелване на доверие и изпит за спечелено доверие. На последните избори своето доверие дадоха под половината от избирателите, което е под санитарния минимум, затова в държавата мирише на нечисто. Единственият начин за хигиенизиране на обществото е да бъде спечелено на народното доверие и така да бъде осигурен народният кворум. Ако това не стане, ще имаме правителство на малцинството в парламент на малцинството.


Разбирам много добре опасността от идеята, която излагам – ако не се получи мнозинство над половината от избирателите, трябва да се проведат веднага нови избори, ако отново не се получи, пак нови избори… докато се получи. Тоест, влиза се в една непредсказуема ситуация. Все пак ми се струва, че такава промяна на избирателната система е единственото средство, което по демократичен начин може да принуди политиците да бъдат отговорни пред народа и така да спечелят народното доверие, тоест да си осигурят народния кворум. Трудно е, но е честно и демократично. А другото е водевил.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И въпреки опита за внушения от страна на автора, аз считам, че трябва да се въведе задължителното гласуване. В такова време живеем, че все още нямаме истинска демокрация. И като така, явно трябва да се въведе задължителното гласуване. Поне за предстоящите няколко избори. Това би било по-малкото зло!

 2. 2 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Ох и ти си убъркана както и ние самите!!!
  Против си задължителното гласуване, ама изборите да се признават само когато са гласували над 50% !!!!
  Е как да стане това???
  Я по добре ,за известен брой избори да гласуваме задължително!

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Задължителното гласуване било антидемократично ?
  По тази логика може да се каже, че плащането на данъци е още пО антидемократично - нека плащат само тези, които желаят - и ще стигнем до ???
  Да, няма кворум при избора на парламент - и за това са виновни САМО И ЕДИНСТВЕНО негласуващите !!!
  Никакви алибали от сорта "няма за кого" не важат, защото има алтернативата ДА ПУСНА ПРАЗНА БЮЛЕТИНА - това би било протест - другото е мързел - физически и духовен !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Самият момент с представителството е изтъркан парцал. Не искам някой да ме представлява, защото виждам какво става 25 години. Представителсвото изначало е подмяна на вота ми. Има нужда от нов модел. Демократичният в този му вид е много, много съмнителен. Да обърнем поглед отново към швейцарските референдуми! И Швеция!

  Вече свикнах да ме трият без причина
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не уцелихте. Нормалните българи гласуват. Като махнеш мъртвите души, платения вот и етническия вот, остава едно нелошо число нормални хора, които гласуват. Но за тия работи не дават да се говори, май?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#5:"Mark Twain"]мъртвите души[/quote]

  Вече се изясни защо държат в списъците и онези, които постоянно отсъстват от страната. Безплодните надежди са някога тези хора да бъдат включени в електронно гласуване и да влияят съществено на резултатите. Шансовете това да стане са нулеви поради ниския интерес. Ако обаче 1-1.5-2 млн. "външни българи" бъдат премахнати от избирателните списъци, тогава избирателната активност ще бъде значително над 50-те процента.

 7. 7 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "А това означава, че най-цинично на сергията се слагат гнили ябълки, докато народът се приучи да купува гнили ябълки."

  И "кой" ги слага тези гнили ябълки? На сергията сме самите ние - тази част от обществото, която се самопровъзгласява за политическа партия, хора (понякога недоучени, елементарни и ... не простовати, а направо прости), които стават "лидери", тоест кочияши на чужди файтони. Всички те, изтупани и нагласени с лигавници и месарски престилки, готови да се хвърлят, да късат, да ръфат, да блъскат и убиват - само и само да се доберат до голямата държавна трапеза - до субсидии, постове, депутатски кресла и властови лостове... Питаме ли се кой ги избира? Кой гласува все за Бриго-Аспаруховото протеже Светльо Витков, трудно свързващ няколко думи в изречение, освен ако не иска да изпсува (разбира се, евфемистично). Кой гласува за "гласовитата" мома др. Дончева? Кой гласува за Насковица - др. Раева? Кой гласува за недоразумението Бюреков и неговото умалено пловдивско копие др. Баракова? Или и тях някой ни ги слага на трапезата? Къде сме ние... Това се пита в задачата.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съгласен съм с авторката, но само една стъпка не й достигна до логичното завършване на размислите с извод за необходимост от ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, защото недоверието е не само към партиите, но и към системата за власт на партиите, каквато е представителната "демокрация".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Идеята на автора има смисъл, само ако при отсъствие на кворум на дадени избори, на следващите избори политиците участвали в провалените избори нямат право да се кандидатират.

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Доста глупави съждения на авторката. Само това остава и да се ръководим от някакъв измислен народен кворум. Не стига че половината от съгражданите ни не се интересуват какво става в държавата ами остава и да надмогнат над тези които се интересуват какво става. Наивитетът на подобна идея е направо умопобърващ. Активните граждани да станат заложници на пасивните и индеферентните.

  По-скоро питам аз защо ГЕРБ изоставиха идеята за референдума за избирателната система? Твърде удобна амнезия с която се присъединиха към амнезията на цялостната партокрация и на платените социолози и журналисти. Това със задължителното гласуване го върнаха благодарение на ПФ обаче какво става с другите 2 въпроса????

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Първо задължително гласуване, после задължително гласуване само за една партия, това ли искате?

  Сергията не сме ние, а политическите манипулатори, партийните обръчи около едрите бизнес групировки.

  Свястната позиция е, като не ти стига кураж да въстанеш, поне да не съучастваш в манипулирането, в легитимизирането на мутренското управление.

  И има смисъл в предложения кворум, макар, казах вече, представителната система е за боклука, зщото когато по някакъв въпрос няма причастност на половината грждани, значи неговото решение следва да се отложи и да се види друг вариант.

  Да не забравяме също, че пряката демокрация, която дори в Швейцария е непълна, компромис с капитализма, както вътрешния, така и международната система на финансово търговски отношения, предполага наличието на ВЪОРЪЖЕН НАРОД, над който не могат да се нложат никакви мафии, никой външен агресор не е готов да плати цената за завладяването.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  хората с право остават пасивни, когато от активността им, неманипулираната, няма ефект.
  А при нас така и така се получава диктат на малцинството партийно-мутренски активисти над ВСИЧКИ останали, както активни, така и уж незаинтересовани.

  Включете малко логика преди да плюете. Запознайте се с идеята, с функциите, възможностите, структурата, психологията, иначе възраженията ви не се връзват с претенциите ви за активни и напредничави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":


  [quote#8:"Николай Теллалов"]необходимост от ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ[/quote]
  Пряка демокрация при този електорат? Я не се излагай...

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И, да, данъците са антидемократични. Ако плащаха само онези, които смятаха че държавата върши реално полезни неща срещу заплащането, ако дори посочваха за какво искат да бдат харчени техните данъци, обществото би се управлявало по-добре от сега.
  Та самите вие се взмущавате от идиотското прахосвне на чиновниците и политиците! Шзофрения ли ви тресе хем да недоволствате, хем да не искате промяна на това, от което сте недоволни?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съветник, да не мислиш швейцарците за висша раса?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Да не бъркаме раса с нация/например/.
  Нека не се сравняваме с швейцарците...няма да ни хареса...
  Нито са ни на образованието, нито на етносите, нито на безработицата, нито на доходите, а най-вече на политизирането на обществото.
  Наскоро гласуваха какво да се прави с някакъв излишък от финансов ресурс. Решиха да отиде за здравеопазване, не пожелаха да се увеличат възнагражденията.
  Какво ли щеше да е решението у нас/при излишък на средства, представи си/?
  Та така. Не сме дорасли...ич.

 17. 17 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Г-жо Димова, на негласуването може да се погледне и от друга страна. А, именно. На негласувалите не им пука КОЙ управлява държавата. При толко много партии/над 40/ да не можеш да намериш такава която да изразява твоите въжделения за света...много моля. Значи, не ти пука КОЙ управлява. Това е правилния и логичен извод...а, не тоя който правите Вие. На парламентарни избори народа се произнася КОЙ да управлява държавата през следващите 4 години. Нищо друго!!!!

  сократ1
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съветник, пишеш глупости. Няма никаква разлика между тях и нас като хора. Само дето системата зависи пряко от тях, а не те от системата. Оттам са и отговорните решения при същите човешки качества и недостатъци там и тук. А ти тръгваш от негласната теза, че сме лош матрял, ама сме лош не генетично, а именно като отражение на извратеното обществено битие, тоест порядки, наложени на народа от шепа мутри.
  С една дума, твоето е комплексарщина, издигната до идеология. Точно каквото искат мутрите от теб.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#17:"сократ1"]Г-жо Димова, на негласуването може да се погледне и от друга страна. А, именно. На негласувалите не им пука КОЙ управлява държавата[/quote]

  А защо да им пука?!
  Когато си сигурен, че нещата след изборите - ако изобщо се променят - ще са към по-зле - какво ти остава, освен непукизма?! Като единствената защитна реакция, защото алтернативата е насилие...

  Не съм го казал аз, но съм съгласен с него:
  "Ако изборите щяха да променят нещо, нямаше да има избори!"
  Е до това състояние са нещата сега у нас...

 20. 20 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#14:"Николай Теллалов"]И, да, данъците са антидемократични. [/quote]

  "Няма такова нещо като добър данък."
  Чърчил

 21. 21 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#18:"Николай Теллалов"]С една дума, твоето е комплексарщина, издигната до идеология. Точно каквото искат мутрите от теб. [/quote]

  И засега го получават!
  Лошото при нас е, че обикновено подобни модели ги разрушава нечия външна намеса. При това - като правило - неблагоприятно за нас...

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Теллалов":


  [quote#18:"Николай Теллалов"]твоето е комплексарщина,[/quote]
  Или твоето.

  Какво пречеше на 80% от хората да излязат и да гласуват? Шепата мутри ли, с наложени порядки? Не...
  Не сме узрели. Млада демокрация сме.
  Не бива да мислиш, че задължително ти си прав. Това ще е комплексарщина...

 23. 23 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Много добри констатации, предложението за решение обаче куца.
  Избори докато не гласуват 50% - "такава промяна на избирателната система е единственото средство, което по демократичен начин може да принуди политиците да бъдат отговорни пред народа..."
  Това, ако изобщо е средство, то нито е читаво, нито пък единствено. Политиците ще бъдат отговорни пред народа /избирателите си/ тогава, когато народа/избирателите ги назначават и уволняват. А на това му викат мажоритарни избори и отзоваване.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 24. 24 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Нашата демокрация ще тъпче на едно място докато не се приеме закон за лустрацията и не се изхвърлят всички комунистически и ДС карди от властта. Ако не се приеме такъв закон ни чакат още 25 години безвремие и след това този закон ще стане безсмислен - ще ни управляват децата на тези ДС агенти в техен стил.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  [quote#14:"Николай Теллалов"]Ако плащаха само онези, които смятаха че държавата върши реално полезни неща срещу заплащането[/quote]

  Ако това стане днес, Вие ще плащате ли?
  Не?
  А какво ще ядат учителите?
  Махаме ги, те са тъпи даскали!
  Полицаите, военните?
  И тях на боклука, търтеи безполезни.......
  Администрацията?
  Не си върши работата, няма пари за тях!
  ВиК?
  Оня ден ми спряха водата, пък тя сама си тече (иамше и такива идеи в този форум), майната им.......
  ЕРП?
  Аууу, тия кръвопийци, нито стотинка за тях, вън, веднага........

  Каква картина на "справедливост" и 'демокрация" се получава, направо красота, само дето няма да има ни държава, ни население да й се кефи.

  Ще ме прощавате, ама пишете откровени глупости, г-н Теллалов........

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Неутрално
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ченгетата и военните наистина са за боклука. Въоръжен народ, писах го, ама чукча е писател, не читател.
  Ама като е писател, поне да е отговорен към въображението си, да си представи не само едната страна на нещата, а цялата картина.
  Освен ако не иска и просто търси аргументи, ама са му смешни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Няма нужда да гласуват всички.Трябва да гласуват само тези,които избират информирано. Предварителна регистрация. В нормалните държави гласуват около 30%.

 31. 31 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не оправдавам негласуващите -особено тези , които са информирани и образовани.Това е по-скоро мързел и незаинтересованост. Освен това, както пише по-горе един от участниците, има много живеещи в чужбина, които не се интересуват какво става тука, но са в списъците.Предлагам точно за тях да има активна регистрация и електронно гласуване. Иначе никога няма да има достатъчно висока активност-в същност това не са реалните гласоподаватели, те са много по-малко. Подкрепям идеята че хората ,които са активни и се интересуват какво става гласуват, но има и голям брой купени, манипулирани и контролирани гласове. Задължителното гласуване не е решение, но е добре да се проведе референдум по въпроса.По-добре е електронно гласуване- поне за живеещи в чужбина и временно отъстващи от страната, а също и подобряване възможността за мажоритарен избор.

 32. 32 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 717 Неутрално

  колкото и да повтаряте лъжата за нуждата от Задължително гласуване, тя не става по вярна! Помислете -кои са тези, които не гласуват? Да, има около 5% "естета" - ваши познати, които не виждат партия отговаряща на "високите" им критерии! Но повечето са аполитични, лумпени, разочаровани, хора не разбиращи от политика, слабо образовани!!! Не мислете, че ще гласуват като вас! познат разказа, че убеждавал тъпачка че е важно е да се гласува, тя се съгласила и му казала че ще гласува за Барека- бил строен мъж. Задължително гласуване ще вдигне гласовете за популисти, и маргинали! АКТИВНА регистрация ще реши доста неща и ще изясни валидността

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK