Белите полета в историческото познание

Честване на 9 май на Паметника на съветската армия

© Юлия Лазарова

Честване на 9 май на Паметника на съветската армияПортал "Култура" публикува "Спорът за 9 септември". По повод 70 години от преврата и от окупацията на България от съветската армия сайтът предложи няколко мнения на участници в конференцията "Деветосептемврийският преврат, тоталитарният режим и съвременна България". Инициативата беше организирана от Фондация "Конрад Аденауер", Фондация "Духовност и милосърдие" и Инициативен комитет "България 1944-2014″. "Дневник" препечатва днес гледната точка на доц. Михаил Груев за белите полета в историческото познание


Когато говорим за 9 септември, става видно двоякото ни възприемане на тази дата – от една страна като конкретна дата, свързана с преврата, благодарение на който на власт идва комунистическата партия с нейната гарнитура Отечествения фронт, от друга страна в съзнанието ни изниква 9 септември като една разширена метафора, с която се обобщава целият комунистически режим – от Рузвелт до Рейгън и съответно от Сталин до Горбачов. Според мен това е историографска слабост.


Слагането на всичко под една обща шапка лишава изследователя от голяма част от детайлите, които са важни, лишава го от историзма, който е необходим, за да се проследи режимът в развитие. В този смисъл аз избрах да говоря само и конкретно за белите полета в нашето познание за преврата на 9 септември, което ще рече последните дни на август 1944 г. докъм края на 1944 и началото на 1945 г.
До голяма степен тези бели полета са свързани с невъзможния достъп на изследователите до съветските архиви. По това време на ломското пристанище са изнесени около 130 чувала с документи – документи на щаба на флота (до голяма степен това е свързано с надценяването от съветска страна на българската запознатост с техническите нововъведения в Райха и готовността на германците за усъвършенстване на техните подводници), на щаба на армията, протоколи от заседанията на правителствата, протоколи от заседания на Регентския съвет. Това са български документи. Това обаче, което ни пречи да сглобим цялостната картина, е невъзможният достъп до съветски документи, които описват поведението, движението, дислокацията и отношенията на съветските окупационни власти с българските власти и цивилното население. Въобще цената на съветската окупация в България остава неясна.


Другият момент е свързан с поведението на Червената армия в България, където тя действително не среща съпротива, но поведението й е типологично сходно с начина, по който се държи тя да кажем в Германия, Унгария и т.н. – инциденти с цивилно население, убийства, грабежи и т.н. Между другото факт е, че съветското командване тук се опитва да пресече тези инциденти, има и доста разстрели, но тази информация остава неясна поради липсата на достъп до съветските архиви. За мен това е много важен аспект на събитията около 9 септември.


Всъщност правителството, което е формирано тогава, е създадено в условията на един окупационен режим. Именно Червената армия е факторът, който моделира процесите в Отечествения фронт. Впрочем дейността на самата Съюзна контролна комисия в България е важна, именно през Съюзната контролна комисия става овладяването на различните лостове на управлението. Бих направил препратка към един световноизвестен изследовател на комунистическите режими в сравнителна перспектива – Никола Верт, който обръща внимание върху факта, че навсякъде в Източна Европа комунистическите партии, които са малки и слабо влиятелни групи в обществото (България в това отношение представлява по-скоро изключение, тъй като тук имаме добре организирана и сравнително влиятелна комунистическа партия), идват винаги на власт в една широка коалиция, в която обаче задължително настояват за постове във вътрешното и правосъдното министерство. Тоест настояват за позиции, които ще им дадат възможност за разчистване на сметките вътре в съответните страни и за елиминирането на реалните или потенциални в бъдеще техни противници.Другото бяло поле, на което бих искал да се спра, е свързано с момента на превключването на България от съюзник в противник на нацистка Германия и тук особено любопитен момент са събитията от първите дни на септември, тъй като България обявява неутралитет още на 26 август 1944 г., но без да обявява напускане на Оста. Едно такова бяло петно е съдбата на Първи корпус, базиран в Нишка баня и обстоятелството, че на 4 септември германците арестуват целия щаб на корпуса. Няма друго събитие в българската военна история, при което в плен да са паднали толкова български висши офицери. Вероятно замисълът на Райха е да ги държи като гарант за продължаващия български неутралитет. Но така или иначе важно е какво става с техните войници, как те се завръщат, как въобще се разпада този корпус и каква е съдбата на тези офицери – това са четирима генерали и около 50 офицери, които германците влачат след себе си до края на войната. Накрая генералите са разстреляни, след като се завръщат в България. Това също е едно от белите полети и то е свързано с недостатъчната работа на българските историци с архивите на Райха. Тук изключение представлява публикуването на български език на дневника на Бекерле. За разлика от съветските архиви, до които няма достъп, архивите на Райха са съвсем достъпни, те се намират в Кобленц и е просто въпрос на организация да се прочете това, което се съдържа в тях за тези драматични събития, въобще на нас ни липсват оценките на Райха за ситуацията в страната.


Третият проблем, на който бих искал да се спра, е свързан с броя на жертвите на комунистическия терор. Както в научната, така и в популярната литература циркулират най-различни числа. Напоследък се появи едно много сериозно изследване на колегата Александър Везенков, който дава твърде занижено число на жертвите – под 9 хиляди души. Това е най-ниското посочено число в досега съществуващата литература. В началото на 90-те години този въпрос беше обстойно дискутиран в публичното пространство. Тогава покойният академик Мито Исусов, в чиято лоялност към комунистическата партия не можем да се усъмним, посочи числото 18 хиляди души, но не беше ясно откъде и как го извади. Четейки внимателно Държавен вестник, аз достигнах до числото 2860, като изключим жертвите на Народния съд. Този въпрос е действително интересен и той продължава да стои открит. Според мен трябва да се смени методологията и да се опитаме най-накрая да стигнем до истината. Нямаме интерес нито от минимизирането на жертвите, нито от даването на числа, които звучат бомбастично и нереалистично. Българското общество трябва да застане честно с лице към миналото си и с лице към истината.


Михаил Груев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски". През 2001 г. защитава докторат по история, а от 2002 г. е преподавател в Катедрата по история на България в Историческия факултет на Софийския университет. Преподава съвременна българска история и етнология на етническите групи. Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград и др. Автор е на книгите "Между петолъчката и полумесеца. (Българите мюсюлмани и политическият режим 1944–1959 г.)", "Възродителният процес. Мюсюлманските общности и комунистическият режим" (в съавторство с А. Кальонски), "Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на ХХ век", "Насилие, политика и памет. Комунистическият режим в Пиринска Македония през рефлексията на съвременника и изследователя" (съавтор и съсъставител).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Всъщност правителството, което е формирано тогава, е създадено в условията на един окупационен режим.
  ====================================
  А Законът за защита на нацията (расата), внесен лично от министър - председателя Филов през 1940 г. в какъв режим е приет? Ако е в свободен - още по зле.

 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  На комунистите им дай тайни..секретни документи и им гледай сеира.Ако може ще скрият цялата световна история и ще ни пускат каквото решат и когато решат.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1484 Весело

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Даже и паметник му издигнахме на Филов!

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  След като сме били окупирани от съветските войски при преминаването им през България били ли сме окупирани от немските войски при аналогичното преминаване през пролетта на 1941 год. и колко е струвало то на България?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Най-новата ни история е пълна с бели полета. Затова пък ректорът Илчев - син на комунистическия министър, членката на ръководството на БСП Искра Баева, деканът Митев - щатен служител на ДС, началникът на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Митьо Гестапото добре осветлиха дейността на Людмила Живкова на нАучна конференция в Университета.

 6. 6 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#2:"adam1966"]На комунистите им дай тайни..секретни документи и им гледай сеира.

  Ако може ще скрият цялата световна история

  и ще ни пускат каквото решат и когато решат. [/quote]

  Прав си.....

  Историята е като мома със съмнителна репутация...
  винаги изневерява !

  Историята Не е математика ....числа / формула / Резултат
  ........

  "Историята върви след победителите".....
  Асен Агов . директоор на БНТ отпреди 20 год

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Да, представи си, в свободен режим и затова успяхме да списим всичките си 50 000 евреи, а при съветската окупация слугите им избиха 30 000 българи.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Както казваш, немските войски само са преминавали - чисти, дисциплинарани и коректни. А съветските войски и по специално една армия - 37-а, остана тук да преследва жените по нощните улици, да краде кокошки и буркани от мазетата и да пиянства.

 9. 9 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Най-важното за мен е това, че като народ и държава ние навлизаме във възраст, когато все по-трудно е да ни баламосват с историческа митология. Затова всеки опит, всяко усилие за изясняване и налагане на истината е добре дошъл.

  Проблемът е обаче, че основните митове на нашата история не са създадени с участието на външните сили - както е в случая с 9 септември. Затова те са много по трудни, но и много по-важни за разобличаване. Трябва да преодоляваме собствените си национални самоизмами, които използват преди всичко ласкателството към нас самите. Затова са толкова изкусителни и трудни за преодоляване.

  Основните ни исторически митове са възрожденско-освободителни. За тях ето тук може да се прочете едно много интересно есе:
  http://librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/2453-istorija-rolja-1

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]А Законът за защита на нацията (расата), внесен лично от министър - председателя Филов през 1940 г. в какъв режим е приет? Ако е в свободен - още по зле. [/quote]
  Значи професионалните русофоби ,често забравят подробностите ,че 1944г. се връща много партийната система след едно иначе фашистко управление подвластно на фашистка Германия !
  България не дава косъм да падне от главата на Симеон 2 а Мусолини партизаните в Италия го разстрелват с автомат заедно с любовницата му и ги обесват за краката да висят с главите на долу.
  Другите БЕЛИ ПОЛЕТА са ,че руснаците като минават Дунав ,натегачите русофоби първи изпращат дъщерите си да им носят цветя а те не ни изтребват както US и UK избива всичко до крак в Дрезден , Хамбург и още няколко града където камък върху камък не остава !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  " поведението на Червената армия в България, където тя действително не среща съпротива, но поведението й е типологично сходно с начина, по който се държи тя да кажем в Германия, Унгария и т.н. – инциденти с цивилно население, убийства, грабежи и т.н. Между другото факт е, че съветското командване тук се опитва да пресече тези инциденти, има и доста разстрели, но тази информация остава неясна поради липсата на достъп до съветските архиви" - Стига се до там, че дори Гошо Тарабата пише писмо до Сталин, в което протестира срещу насилията на съветски войници и офицери...

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#4:"Julian Mall"]били ли сме окупирани от немските войски при аналогичното преминаване през пролетта на 1941 год. и колко е струвало то на България[/quote]

  Дядо ми е разказвал за немските войници. Те са КУПУВАЛИ земеделски продукти от селяните. Съветските войници са КРАДЯЛИ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#10:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]България не дава косъм да падне от главата на Симеон 2 а Мусолини партизаните в Италия го разстрелват[/quote]

  хехехехе......Сравняваш баба и жаба!?

 14. 14 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Българският фашизъм е специфичен с това, че е единственият фашизъм в света, който си е спасил евреите.

  Шизофернии ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#10:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]натегачите русофоби първи изпращат дъщерите си да им носят цветя[/quote]

  Ами ти знаеш ли, че има изнасилени партизанки, които отиват при съветските войници да им благодарят за "освобождението"?

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#8:"spiegel"]Както казваш, немските войски само са преминавали - чисти, дисциплинарани и коректни. [/quote]
  Нормално е да са по-чисти, защото не идват от фронта където са водили сражения и все пак ние ги изхранваме и това предизвиква инфлация.
  До коментар [#8] от "spiegel":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#4:"Julian Mall"]били ли сме окупирани от немските войски при аналогичното преминаване през пролетта на 1941 год.[/quote]

  Цъ, не позна. Вермахта навлиза в България като съюзник и се държи образцово с местното население. Което е стъписано от реда, униформите, хигиената на немските военнослужещи....

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"galio"]Българският фашизъм е специфичен с това, че е единственият фашизъм в света, който си е спасил евреите. [/quote]

  В България не е имало фашизъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#10:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Значи професионалните русофоби ,често забравят подробностите ,че 1944г. се връща много партийната система [/quote]

  А последвалите 45 години са направо нарицателни за многопартийност.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":
  Или ,че иначе демократичния Генерал Де Гол е избил на 30 000 колаборационисти без съд между които и обикновени проститутки или собственици на бистра от героя Рьоне от "Ало Ало" ! ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "gullwing":

  Не съм съгласен.

  Практически големите митове - нахлулите прабългари в славянското море, освобождението от турско и фашистко, са все писани под диктовката на руснаците.

  И тези митове са създадени, за да нанесат емоционална травма - ако решиш да ги обориш ти реагират с емоции и ни приемат, ни предават някаква смислена информация.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 22. 22 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Подкрепям извода на автора:
  "Българското общество трябва да застане честно с лице към миналото си и с лице към истината."

  В стремежа си да запълним белите полета и да представим на новите поколения истината за изминалите 70 години не бива да заменяме една митология с друга - това не е от полза за никого.

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#12:"Росфалитнадзор"]Дядо ми е разказвал за немските войници. Те са КУПУВАЛИ земеделски продукти от селяните. [/quote]
  Интересно откъде са имали пари да купуват български стоки. Да ти отговоря всеки немски войник е получавал определена сума от българската държава и това както писах вече е причина за инфлация и развитие на спекула.
  До коментар [#12] от "Росфалитнадзор":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#12:"Росфалитнадзор"]Дядо ми е разказвал за немските войници. Те са КУПУВАЛИ земеделски продукти от селяните.[/quote]

  с "прясно отпечатени" за целта Левове

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Росфалитнадзор":

  Именно.

  Ирония.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  До коментар [#20] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Пак сравняваш баби и жаби? Франция е окупирана след военни действия.....

 27. 27 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Гневно

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":
  До коментар [#10] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  тавариши, миральобивъйе каманисти,
  моля дайте статистика колко са жертвите на всичките български фашистки и опреснически режими от 1912 до нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г.

  колко? колко милиона, милиарда и трилиона миролюбиви и трудещи се комунисти са избили монархо-фашистите, фашистите и само монархистите в България преди да се установи многопартийната свободна система на управление от подкрепящата ни Червена Армия?!?

  колко?
  давайте с цифри, защото останалото е плод на вашата малоумна пропаганда!

  РЕФОРМИ !
 28. 28 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Да,съветските архиви.Едва ли ще се разсекретят скоро.Очевидно става въпрос за престъпления,които нямат равни на себе си в човешката история.

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#23:"Julian Mall"]откъде са имали пари да купуват български стоки[/quote]

  От къде имат немските туристи пари, че обикалят целия свят?! И преди и сега..

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#17:"dobrich"]Цъ, не позна. Вермахта навлиза в България като съюзник и се държи образцово с местното население.[/quote]
  Ти не разбра ли че просто питам, така че няма как да познавам или не. Дразни ме това тенденциозно боравене с историческите факти когато уж се запълват някакви бели петна, а в същото време се създават нови.
  До коментар [#17] от "dobrich":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"Julian Mall"]причина за инфлация и развитие на спекула. [/quote]

  Най-голямата хиперинфлация в историята на България е през 1997 година, по време на управлението на комунистите.
  http://profit.bg/news/Bulgariya-sred-naj-tezhkite-sluchai-na-hiperinflatsiya-v-istoriyata/nid-113552.html

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  Германците са се държали с местното население несравнимо по-добре, отколкото руснаците. Моите баби също са ми разказвали спомени, а те не можеха да бъдат обвинени в особена любов към германците. Общо взето, казваха, че поначало се страхували от тях, защото не ги разбирали какво говорят. Но нито е имало кражби, нито насилие или самоуправство, каквито са се случвали, когато са дошли руснаците. Макар че са били посрещнати радушно от повечето хора.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#15:"dobrich"]Ами ти знаеш ли, че има изнасилени партизанки, които отиват при съветските войници да им благодарят за "освобождението"? [/quote]
  Не не знам , дори и да е така какво значение има ?
  Чети във френските форуми за това как американската армия е карала френски девойки да им прави френски .... каква е разликата !
  Аз ти казах най-важното а именно :
  България не е разрушена , сталинския режим идва чак през 1947г. и си тръгва 1956г.
  България праща войска против Германия и не праща войска на руския фронт преди това !
  Професионалните русофоби като няма какво да кажат плямпат глупости!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После изнасили какa Сия
  и изпил ни всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал чичо във главата!
  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.
  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и съйр и папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята!

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Весело

  [quote#29:"dobrich"]От къде имат немските туристи пари, че обикалят целия свят?! И преди и сега.. [/quote]
  Искаш да кажеш че Немският Вермахт са били нещо като немските туристи които са вдигнали на крака българската икономика вливайки свежи дойче марки в нея?!
  До коментар [#29] от "dobrich":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Съюзът с Германия дава на България територии с българско население в Македония."Вечната дружба" -създава език и нация и цяла Велика Македония!

  Симеон втори е бил малолетен,дете Мусолини - пълнолетен и отговарящ за действията си.Е...регентът принц Кирил и други от регенството са разстреляни...така,че странни сравнения правите!

  haokarapora
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#32] от "murttle":
  Не коментирам кой как се е държал. Така че не измествайте темата.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"]България не дава косъм да падне от главата на Симеон 2 а Мусолини партизаните в Италия го разстрелват- цитат на коментар #10 от “comandante vs либертарианци и корпокративисти”


  хехехехе......Сравняваш баба и жаба!? [/quote]
  Казвам ,че България е цивилизована страна за разлика от други европейци - не сме си избили евреите , не сме си обесили царското семейство все неща за които никой не ни е благодатен и не сме видели жест на благодарност ! Напротив държат се отмъстително и действат против нас!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  "... комунистическите партии ... идват винаги на власт в една широка коалиция, в която обаче задължително настояват за постове във вътрешното и правосъдното министерство..."
  М-да, иди кажи, че времената се меняли?! Този път отстъпиха правосъдното, но правилно осъзнати, прибраха всички тези, които снасят мангизи.

 41. 41 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "идват винаги на власт в една широка коалиция, в която обаче задължително настояват за постове във вътрешното и правосъдното министерство." -този цитат ме хвърля в дълбок размисъл, НЕ за събития от преди половин век, а за събитията от преди една година и за опита системен на Доган/Местан да се внедряват в службите етнически турци, да не говорим за опита да се "внедри" Пеевски???? Очевидно старите ДС-доностници четат по добре уроците на историята.

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#19:"oos19355380"]А последвалите 45 години са направо нарицателни за многопартийност. [/quote]
  В България сталинския режим е от 1947г. до 1956г. априлския пленум !
  Ама професионалните мразилки масово вменяват ,че до първия ден на "демокрацията" е имало лагери на смъртта като "Белене" в които хората са изяждани от прасета или милиционер ги е прострелвал в тила!
  Да имало е мъченици на режима но те се броят на пръсти имаше една статия прочети я поучителна е !
  "Нелсън Мандела призна Илия Минев, но СДС – не!"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#33:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"] не праща войска на руския фронт преди това ![/quote]

  Ами защото в договора за присъединяването ни към Оста пише, че български войник няма да напуска Балканите, бе мозък. По силата на кой договор пращаме войски срещу германците?!

 44. 44 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#42] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Въпросът е, че даваш пример за многопартийността като за нещо положително, което безспорно е така, без да се усещаш, че си вкарваш поредния автогол с оглед на последвалата тоталитарна диктатура, за която всеки ден скърбиш с още един файтон твои кресливи другари, и не, тя далеч не е приключила петдесет и някоя си година.
  Типична русофилска недосетливост, да не кажа нещо друго, че е много трудно човек да спори с такива като вас без да го банват през ден за нецензурни изрази.
  А лъжите ти за жертвите на режима ме е гнус да ги коментирам.

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#42:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]В България сталинския режим е от 1947г. до 1956г. априлския пленум ![/quote]

  Скрий се бе......Лагерите са закрити у нас през 1962 г. Тоталитарния режим е до 1989 г.

 46. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#38] от "Rage Against":

  Мога да разбера, ако бяхте само "срещу", яростен и гневен. Но прочетох и препрочетох внимателно поста ви. Останах с впечатление, че сте описали себе си. Потърсете помощ.

 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#39:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"] не сме си обесили царското семейство[/quote]

  Голям пропуск, нали?

 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#35:"Julian Mall"]Искаш да кажеш че Немският Вермахт са били нещо като немските туристи[/quote]

  Не ве, мозък. Казвам, че Германия е богата държава. А и по това време половин Европа работи за нея....

 49. 49 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Весело

  До коментар [#14] от "galio":

  Защо не използваш направо "монархофашизъм", както си говореха навремето комундетата?

 50. 50 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  И тези ли, които комунистическите терористи избиха в Жабокрек, не идват от фронта?

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#44:"oos19355380"]Въпросът е, че даваш пример за многопартийността като за нещо положително, което безспорно е така, без да се усещаш, че си вкарваш поредния автогол с оглед на последвалата тоталитарна диктатура, за която всеки ден скърбиш с още един файтон твои кресливи другари[/quote]
  Опитвам се да гледам на нещата такива каквито са били а именно ,че след като Чърчил на няколко уискита ни е харизал на Сталин е нормално да сме минали в котролираните от СССР територии. И така тук идва сталински режим 1947-1956. Със всичките последствия !
  А пък ти нито веднъж не видях да признаеш някоя грешка на демократурата от 1989-2014г. ако всичко е толкова хубаво както ни контролират от американското посолство защо не сме цъфнали и вързали още ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#51:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]сталински режим 1947-1956[/quote]

  След това цветя, рози, многопартийна система, свободен печат, свободно пътуване по света......Нали?

 53. 53 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#4:"Julian Mall"]или ли сме окупирани от немските войски при аналогичното преминаване през пролетта на 1941 год.[/quote]


  Никога не е имала немска окупация. Цар Борис III взима решение да пусне немските войски да преминат през територията на път към Гърция. По това време Германия и Русия все още са съюзници. Посмей да откажеш - ще ни прегазят за 2 дни.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  както US и UK избива всичко до крак в Дрезден , Хамбург .........ей това вече е в много, даже германците ще Ви се смеят...сменете малко плочата, че стана повече от поносимия максимум глупости...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Дано форумните задунайци прочетат тази статия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 56. 56 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#5:"spiegel"]Най-новата ни история е пълна с бели полета. Затова пък ректорът Илчев - син на комунистическия министър, членката на ръководството на БСП Искра Баева, деканът Митев - щатен служител на ДС, началникът на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Митьо Гестапото добре осветлиха дейността на Людмила Живкова на нАучна конференция в Университета.[/quote]


  Имам приятели в СУ от преподавателският състав. Пълно е с ченгета и в момента.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 57. 57 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#51:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]А пък ти нито веднъж не видях да признаеш някоя грешка на демократурата от 1989-2014г.[/quote]

  Нито демократура, нито демокрация е през споменатият период. Това е бавно и мъчително зарастване на раната отворена ни от комунистическата диктатура. Безотказно "бачка" формулата на Збигнев Бжежински"
  "Прехода от тоталитарен режим към демократична форма на държавно устройство продължава поне колкото е била продължителността на тоталитарният режим."
  По тази логика не можем да очакваме взривообразни промени към демокрация преди 2034-та (най-рано).
  Та не бъркай демокрацията с прехода към нея.

 58. 58 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#51] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Надали има човек, без значение от политическите си симпатии, който да не може да изброи безброй много грешки, свързани с прехода в България. Поредното изказване, с което демонстрираш потресаваща неадекватност, на фона на която претенциите ти за някакво трезво и задълбочено познаване и разбиране на фактите са изключително смешни.
  А най-голямата грешка на прехода и основна причина за сегашното състояние на България, освен тежкото наследство на комунизма и като икономика, и като човешки манталитет и исторически фалшификации, е това, че се допусна възпроизвеждането на много близък до руския мутро-олигархичен модел, който прави всякакво нормално развитие на една държава невъзможно и улеснява неимоверно много прокарването на монополистичните интереси на Русия в България чрез корупционните й и изнудвачески практики в допълнение на собствените ни проблеми.
  България е бедна не защото е станала като Америка или Европа, а защото се превърна в една малка Русия, която такива като теб упорито предлагат като алтернатива, без да осъзнават, че ни тласкат към проблема, а не към решението.

 59. 59 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#42:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Да имало е мъченици на режима но те се броят на пръсти....[/quote]

  И стоножка да си пак няма да ти стигнат пръстите.

 60. 60 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Не, не сме били окупирани. Напротив, германските дивизии преминали през територията ни са си заплащали всички разходи по изхранвене, транспорт, тил и лечение. Благодарение на тези непредвидени от бюджета средства за годините 40/41/42 и съответното развитие на необходимите отрасли на икономиката, заемаме престижното седмо място по БВП в Европа. Да не забравяме и факта, че Германия ни върна южна Добруджа, без да пролеем капка кръв, която бе анексирана от Румъния и СССР, след края на ПСВ.

 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#54:"qvb21311044"]US и UK избива всичко до крак в Дрезден , Хамбург .........ей това вече е в много, даже германците ще Ви се смеят...сменете малко плочата[/quote]
  Ако трябва да сменям плочата ще е с тази за Хирошима и Нагасаки ! Там оцелелите са повече или как ?
  Най-големите хуманитарни кризи на 20-ти век са идват от САЩ , германците и руснаците са направо феърплей в отношението си кум цивилни в сравнение с тях !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ето това постигнаха червените кхмери :да засекретят или унищожат почти всички документи,още повече,че Русия/тогава СССР / и до ден днеше не предоставя архивите,които ни интересуват.Чака се и хората,които са преживели тези тъмни времена,да си отидат и да не остане памет.Така този 25 год. преход продължава да бъде режисиран от ДС.

  Tony
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  До коментар [#7] от "spiegel": "при съветската окупация слугите им избиха 30 000 българи."
  Народната власт има отношение към 2 000 осъдени и то по искане на англоамериканците с които сме били във война ... останалите са лични отмъщения на БИТОВА основа. Не може да се обвинява за всичко съветската армия или новата власт. Явно "нЕкои" добре са си послали и са намерили каквото са си търсили - сЯ Що рИвът?!
  Миналата година в Сливен да не би пак "съветската армия" да предизвика саморазправа на работници с работодател за неплатени заплати ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  До коментар [#20] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти": "Или ,че иначе демократичния Генерал Де Гол е избил на 30 000 колаборационисти без съд"
  Нашите пак са минали много на леко ... за колаборационизъм и сътрудничество с Райха не са си поплювали никъде по Европа ! Явно "нЕкои" си мислят, че след като соца в падна 1989 ... то Райха е спечелила през 1945 = Грешат = НЕ е едно и също!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "gullwing":

  Поздрав за "митоборците":


  Българският войник!

  Само за 22 дни след обявяването на война сме в Солун и на 50км от Истанбул. Ето как става това:

  „Българите атакуваха с невероятно презрение към смъртта. По цели полкове отведнъж се откъсваха и се хвърляха в огъня, без да мислят за прикритие и даже без да стрелят. Само на нож.
  Биеха се като вбесени и смъртта за тях е нищо. Мълчаливо, с насочени щикове се спускаха към фортовете. А дъждът вали и вали. Мини експлодирваха и разкъсваха напредващите. По цели редици падаха българите, мълчаливо, без ох. Телени мрежи се изпречваха. Напред, напред!
  Бият се човек срещу човек. Не стрелят, а се душат, прехапват си гръкляните, бият се с приклади, саби, крака и зъби и се мушкат с щиковете. Това всяваше дива уплаха у редифите - турското суеверно опълчение.
  А дъждът вали и вали. Минава се през полета, осеяни с трупове и леш, през реки, почервенели от кръв. Хиляди бяха загинали по тези хълмове. А дъждът вали и вали. От дни вече войниците нямат сух конец на гърба. А сън - кой помни какво е сън? Напред, напред!
  Сред бури и дъждове, по пътища, които вече не са пътища, а блата - мълчаливо, без звук да издаде, пехотата си пробиваше път. А дъждът вали и вали. Когато конете изнемогваха или се плашеха от трясъка, то войниците се впрягаха и теглеха оръдията.
  Турците отстъпваха, отстъпваха пред този страхотен мълчалив неприятел. Напускат позициите, без пушка да е пукнала, и бягат. Избухнала е необикновена паника, пред която офицерите са безсилни. И тази паническа уплаха се разливаше като бързо действаща отрова. И сега вече спиране няма. А дъждът вали и вали.
  Махмуд Мухтар паша на кон се отправя към бойната линия и насреща му тичат с крясъци куп редифи. Генералът вади саблята и почва да сече. Свитата му също сече, стреля, тъпче с конете и някои от бягащите се спират и почват да стрелят, ама си изпукват патроните на халос. Генералът се носи в кариер из полето, дава заповеди, тика напред...
  А войниците и офицерите, обезумели, мислят само за спасението си. Без видима причина една голяма армия внезапно се хвърля в див бяг, зарязва всичко и изхвърля от себе си всичко, което пречи на бягането. Тук има само един закон: спасявай се, ако ще и светът да загине!
  А дъждът вали и вали. Разхвърляно се търкаля цялото съоръжение, всичко е зарязано. Топовете са потънали в калта. Артилеристите са разпрегнали конете и са избягали с тях.
  С войниците бяга и селското население. В дълги редици с жени и деца, в биволски коли се нижат сред войниците и увеличават бъркотията. Полуголи разплакани деца, плачещи жени шляпат боси в калта.
  Хаос докъдето очи виждат. Влачи се на юг и завлича в широк поток отчаяни, викащи, ранени, умиращи, изгладнели, окаляни войници, селяни, жени и деца, като голяма тинеста река - влачи се безспирно по полето сред проливния дъжд.
  Наоколо горят селата. Навсякъде трещят топовете. Навсякъде мъкнат ранени, мокри и премръзнали. Няма санитарни коли; няма даже вода за измиване на раните.
  Гърмеше и се святкаше, бушуваше необичайна за сезона буря. Турците викаха: „Аллах ни наказва!"
  А смелостта и презрението към смъртта у българите растеше и след първите успехи достигна до гигантски размери. Българите не усетиха бурята. Буйстваха като поток, който всичко завлича. Спиране нямаше. Колкото и да паднеха, празнините незабавно се попълваха.
  Офицерите и генералите даваха заповеди за спиране, за връщане, за да не се дават излишни жертви - никой не ги слушаше. Този поток не можеше да бъде спрян. Нямаше земна сила, която би могла да го отклони.
  Напред през животински трупове, напред! Най-много да отстъпи една крачка встрани, за да не сгази гърчещия се още. Напред, напред!
  А дъждът вали и вали. В тези часове не остана никакво размишление, никакво себепредпазване, никакъв план. Само напред и напред!
  Който от българите остана жив, имаше само една мисъл: Цариград!“

  Безпристрастен германския военен кореспондент Курт Арам за българския войник през Балканската война.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 66. 66 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#38:"Rage Against"]п.п. с комунист не се спори. комунистът трябва да се рита в устата с откровена злоба и ярост. да се рита, докато си изплюе всичките зъби, след което трябва да бъде заключен зад решетките. [/quote]

  Не ми е ясно с какво си по-добър от комунистите, които толкова мразиш. Ако има как да се хванете с тях за ръчичка и отидете в някоя друга вселена, където да се ритате в устата, ще бъде най-добре.

 67. 67 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rage Against":
  Ами аз не искам да отговарям от името на товарищите,защото самата съм убедена че комунизмът е една от най-вредните идеологии.Но в интерес на истината между войнишкото въстание при края на Първата световна, като минеш през юнското въстание,септемврийския метеж и последвалите 1-2 години разчистване на сметки като нищо можем да ударим 10-тина хиляди,повечето избити без съд и присъда. В числото не включвам и над две хиляди македонци избити между 1920-то до 1934-та повечето от проправителствените фракции на ВМРО.
  Колелото се завърта отново след 1944-та,но вече явно в доста по-големи мащаби и целенасочено срещу всякаква опозиция . Резултатите ги знаем.
  20-те години са наистина преломни за българското общество. Раните нанесени тогава прокарват разделение до ден-днешен......

 68. 68 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#10] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  [quote#10:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]България не дава косъм да падне от главата на Симеон 2[/quote]
  Ма верно, как можахте да оставите живо туй злодейче по къси панталонки? Това е някаква долна буржоазна милозливост , вместо стоманена революционна твърдост. Я да видим примера с руското царско семейство. И по-малки бандитчета са ликвидирани.
  http://www.nabore.bg/images/article/t_f695368-43ac-da9c-2baa-04684b684da5.jpg
  ПП. Много години след туй тази милозливост се оказа много полезна за внуците на шумкарите и кашкавалокрадците при играта на три-пет-осем.

 69. 69 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":

  Ех, невежество! Чети поне телеграмите на собствените си комунистически фюрери да видиш как добре са организирали масовите убийства:
  http://decommunization.org/Documents/NarodenSud.pdf

 70. 70 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#58] от "oos19355380":

  За много неща - правилно. Преходът, обаче, не е грешка, а голамо престъпление! Кражба на държавата! Всичко е било премислено и изчислено! Горбачов не е само дал заповедта за сваляне на Живков чрез Петър Младенов вечерта на 9 ноември - той е дал и параметрите на промените! БКП винаги е била подчинена на руската компартия. Затова сме нещо като малка Русия, а руснаците си купуват България и вече са нарекли и Поморие "малката Москва", а Рогозин обвинява министъра ни, че е предал Русия. Щото ние не сме "заграница". И троянски кон в ЕС - според руски представител там, казано официално. И руснации, и полуруснаци ни управляват.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 71. 71 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#61] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  А Сталин и Глодомор къде ги оставихте, на сметката на САЩ или на Германия ги писахте, а Катин? За мен дори един човешки живот да е погубен - това е с един в повече. Най-добре оставете глупавия търг кой повече е убил. Срамота..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 72. 72 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 415 Гневно

  Русия е варварска държава. Бдете !!!

 73. 73 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Весело

  Като чета неистовите коментари на някои от форума, разбирам пияницата, дето ни нарече Троянски кон...

 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Весело

  [quote#48:"dobrich"]Не ве, мозък. Казвам, че Германия е богата държава. А и по това време половин Европа работи за нея.... [/quote]
  Държава която е претърпяла тежко поражение във ПСВ и жестока хиперинфлация през двадесетте години на миналия век трудно може да се нарече богата, та затова се е налагало по-бедни държавици като нашата да се грижат за изхранването и обличането на дойчен золдатен. Нали си спомняш акциите на нелегалните за подпалване на складове с кожухчета за Вермахта?
  До коментар [#48] от "dobrich":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#60] от "yorddj":
  Взел си коментарът ми #35 насериозно. А СССР няма абсолютно никакво отношение към отнемането на Южна Добруджа от Румъния но затова пък при връщането и има принос колкото и Германия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Обичаен проблем на историческата наука - няма достъп до изворите (или са унищожени) и тълкувателите са пристрастни.
  Затова историята често ни обърква, вместо да ни учи.

  "Winter is Coming"
 77. 77 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#37] от "Julian Mall":

  Може да не коментирате кой как се е държал, но вмъкнахте ненужна и силно идеологизирана опозиция в дискусията, с която всъщност вие отмествате темата.
  Това защо и как германците са били тук 41-а, не е сред белите петна в историята.

 78. 78 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#60:"yorddj"]Не, не сме били окупирани. Напротив, германските дивизии преминали през територията ни са си заплащали всички разходи по изхранвене, транспорт, тил и лечение. Благодарение на тези непредвидени от бюджета средства за годините 40/41/42 и съответното развитие на необходимите отрасли на икономиката, заемаме престижното седмо място по БВП в Европа. [/quote]

  Малко се изхвърли с това седмо място, може и на седмо да сме били отазад напред, със сигурност към онзи момент сме били по зле от гърците. Не случайно до 1940 се използват сребърни монети и точно в тази година се появява емисия с медно-никелови, а след още година две и с железни със същите номинали. Това си е много бърза инфлация. А дядо ми, имаше сандъци с подобни монети и ги наричаше "немските", още имаме много от тази емисия монети, които дори нямат кой знае каква нумизматична стойност днес.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"]Или ,че иначе демократичния Генерал Де Гол е избил на 30 000 колаборационисти без съд"
  Нашите пак са минали много на леко ... за колаборационизъм и сътрудничество с Райха не са си поплювали никъде по Европа ! Явно "нЕкои" си мислят, че след като соца в падна 1989 ... то Райха е спечелила през 1945 = Грешат = НЕ е едно и също! [/quote]
  Да ама сега сега се оказва ,че всички жертви на народния съд които трябва да се реабилитират всеки ден не защото са помагали на Райха и фашизма а защото са се борили против комунизма ,Сталин и Ким Ир Сен ! Поне това се тиражира най-много тук!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#67] от "thepirineagle":

  примерите, които даваш са все свързани с въстания, метежи, бунтове и други форми на тероризъм.

  което по никакъв начин не дава моето одобрение за използваната сила и репресия от страна на тогаваните правителства против бунтуващите се...

  РЕФОРМИ !
 81. 81 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#68] от "цаки":
  Значи България си опазва евреите и цар Симеон - което е важното . И аз казвам ,че няма много благодарности за това -факт ! Италианските партизани обесват труповете на Мусолини и любовницата му да висят с главата на долу ! След военното насилие обикаля цяла Европа.

  Цаки вади пак страха от большевиките от ноемви 1917г. когато затриват царската фамилия! Ами питай банкерите от Цюрих които пратиха Ленин какво стана с трезорите в които е имало пари и ценности на един от най-богатите хора в света по онова време?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 82. 82 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#74] от "Julian Mall":
  [quote#74:"Julian Mall"]обличането на дойчен золдатен.[/quote]
  Без да искаш, подсъзнателно потвърждаваш тезата на Добрич.
  http://www.youtube.com/watch?v=pxOlT-nf_94

 83. 83 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "За разлика от съветските архиви, до които няма достъп, архивите на Райха са съвсем достъпни, те се намират в Кобленц и е просто въпрос на организация да се прочете това, което се съдържа в тях за тези драматични събития"

  Стига някой да иска да го направи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 84. 84 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#77:"murttle"]Това защо и как германците са били тук 41-а, не е сред белите петна в историята. [/quote]
  Очаквам Дневник да напише нещо и на тази тема но май ще си остана с чакането. Важното е да се подържа градуса на русофобията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 85. 85 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#21:"galio"]Практически големите митове - нахлулите прабългари в славянското море, освобождението от турско и фашистко, са все писани под диктовката на руснаците. [/quote]

  Всъщност т.нар. "Освобождение" в действителност представлява вторичен продукт от неуспешния опит на Руската империя да създаде своя колония на територията на Османската империя. Емоционалният разказ за освобождаването на поробените братя-славяни е приказка, предназначена за собствената (руската) армия и за българския селянин, но онези, които са вземали решения да има ли да няма война с Османската империя, са били движени от съвсем други мотиви.

 86. 86 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#28:"vjacho"]Едва ли ще се разсекретят скоро.[/quote]

  Никога няма да ги разсекретят изцяло. Всеки се опитва да скрие факти и обстоятелства, които го позорят. А защо БКП запали собствения си ЦК и им изгоря тъкмо архива!? Ами просто защото дори каскетите са били наясно, че са извършвали ужасни престъпления и ги беше страх, че ще трябва да отговарят за тях! Затова!

 87. 87 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#81] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  [quote#81:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Ами питай банкерите от Цюрих които пратиха Ленин [/quote]
  Има един мъж, Уинстън Чърчил , който е отговорил много отдавна на този въпрос.
  "Болшевиките, като стадо побеснели бабуини..."
  Разбира се е несправедлив към маймуните.

 88. 88 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#87] от "цаки":
  А кой финансира большевиките да избият Царя и родата му за да им вземе имането от швейцарските банки ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 89. 89 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#88:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]А кой финансира большевиките да избият Царя и родата му за да им вземе имането от швейцарските банки ?
  [/quote]

  Парвус.

 90. 90 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Никога не е късно човек да научи нещо.
  Аз, като наивен човек, си мислех, че от 9 септември 44-а, запова диктатурата на пролетариата и тоталитарно управление, а то сме открили ерата на демокрацията. само не разбрах, защо 89-а се наложи комунистите да бъдат гонени с камъни, та да махнат чл1 - сега си го обяснявам и това е от "белите" полета и балкански немокаетлък.

 91. 91 Профил на Paribas
  Paribas
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е, щом авторът не е чел архиви, на клюки ли е разчитал?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Репресия е не само убийства! Отнемането на имотите, фабриките, изселванията , уволненията, национализация , често пъти са изгонвани семейства направо на улицата. Всичко това са репресии!

  klimentm
 93. 93 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#90:"tsvetko_51"]само не разбрах, защо 89-а се наложи комунистите да бъдат гонени с камъни, та да махнат чл1 [/quote]
  Аз като един демократ ще ти кажа ! Никой комунист не беше гонен с камъни , напротив нямаше дела срещу тях а една пълна приемственост от демократичните деца на комуноидни семейства!
  Тук в Дневник всички сочат колко са лоши комунягите ама не ги сочат с пръст ако са още живи !
  "Крадеца вика дръжте крадеца" е най-често срещаната форма на манипулация над простолюдието !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Любопитно

  ИСТОРИЯ
  и историчария

  Лишен от цяла шапка изследователю,
  поради что си лишен от цяла шапка...

  Детайлите са важни, но са практически безброй.
  Тероретически - тоже.

  Следоватено:
  Пълна истина е понятие Недостижимо.

  Достижима, важна и необходима е:
  Цяла тоест Цялостна истина.

  Тоест, Балансирана истина - Абстракт обобщение резюме,
  избиращо и представящо "детайли" Балансирано.

  "Детайли" - известни на автора.
  Общоизвестни.

  Режимът е на Еднопартийна Тоталитарна Диктатура.

  Нима този известен исторически факт не е известен на автора???

  Режим Марксистки - като идеолгия и като практика.

  1848: Официален старт на Марксистката идеология,
  с Манифест на Комунистическата Партия,
  с автори Карл Маркс и Фридрих Енгелс,
  публикуван в Лондон (и другаде по света).

  Практика:
  Незабавна, подривна, вкл. криминална и терористична:
  в Европа, Русия и Америка...

  Включително: на "Сталин" и "Ленин" - още преди 1905.

  Маркс, Енгелс и Ленин са официални кумири на тоталитарната диктатура в СССР, така са натрапвани на гражданите - от началото на СССР - до самия край на СССР през 1991.
  И "Сталин" е култ - чак до 1953, официално, нататък "полу".

  Както и в държави насилствено превзети от СССР в "социалистически лагер" - до 1989,
  вкл. Полша, България и много други.

  Украйна - чак сега се почиства от "Ленин".
  Същевременно, "Ленин" продължава да царува в Москва във вид на мумия и мавзолей, и по-лошо:
  Ленинистка путлеристка диктатура на ссср2... агресивна, воюваща срещу Грузия, Молдова и особено в Украйна... анексирала Крим... подкопаваща източна Украйна...
  инжектираща отново там марксисткия сифилитичен бацил "Ленин".

  "Там" е не само Украйна.

  До онзи ден, може би още - Портет на бацил "Ленин" надзирава милиционери ли са... полицаи ли... само те си знаят:
  в МВР, България!

  Агресивен марксизъм ленинистки путлеризъм се мъчи да заглуши държави "дисиденти" в Европа и НАТО,
  вкл. по бреговете на Атлантическия и Тихия океан!

  Скъсана Ви е шапката, а "истината" - с петна,
  "историографе".

  Не са били криви Рузвелт и Съюзнческа (Западна) контролна комисия след 1944 - както се опитвате да манипулирате.

  Не е бил крив Чърчил (както и Рейгън)
  като откровено и точно рисували интернационалния Марксизъм,
  в частност СССР, такъв какъвто е бил/е.

  Не е бил крив Чърчил, че ленинисти сталинисти - с типичния си конспиративен пиратски менталитет, неуморно "доказват", че Чърчил заповядал Сталинистки социалистически лагер за Източна Европа (в частност за България), а заповедта, написана на салфетка - връчена на Сталин (спомнете си за пиратския куриерски ритуал в тъмна доба - от романа "Острова на съкровищата" ), и безпрекословно изпълнена.

  Няма как, историчарю - агитиращ от Софийския Университет Св. Климент Охридски - име на Християнски светия на Православието и Европа,
  да оправдаеш лъжата и гавра "МОЧА" - до самата Алма Матер,
  гаврата в чест на Антихристиянски Антиправославни Антибългарски Антируски Антиевропейски еничери - на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин.
  Безбожната Клеветническа Гавра
  уж "от признателния български народ".

  Губят ти се "детайли", историчарю.

  Самият монумент МОЧА е доста Цялостен и продължителен факт за Антиистория.

  Заслужава достоен анализ, какъвто е правен неведнъж - справка ivo.bg. Заслужава да бъде преместен в Музей за тоталитарно изкуство или изобщо махнат - каквото законосъобразно решение година след година Столична община Не е изпълнила и до ден днешен - още от 1993.

  Заслужава размисъл и фактът, че поробителският "освободителен" МОЧАв сталинистки солдат
  е обърнат на Към Север,
  а е факт, че въпросният сталинистки аскер от 1944 нахлул и окупирал България от Противоположна посока: От Север.

  МОЧА е Антипосочен "исторически паметник",
  заедно с другите му дивотии.

  Не Ви ли смущава поне този исторически факт?

  Още един коректен аргумент, впрочем (иначе излишен),
  защо МОЧА - възхваляваш чужда, нелегитимна и престъпна марксистка диктатура наложена с непредизвикана военна агресия, продължава да е средство за престъпна пропаганда в и срещу Република България, ЕС и НАТО.

  Кого ползва престъпната и лъжлива пропаганда МОЧА?

  Антидържавни интереси - на ссср2 и подобни.

  още инфо

  Книгите за Тоталитарен Фашизъм, от президента на Република България д-р Желю Желев.

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България, от юрист Иван Лилов

  The Timetables of History, by Bernard Grun


  "Когато говорим за 9 септември, става видно двоякото ни възприемане на тази дата – от една страна като конкретна дата, свързана с преврата, благодарение на който на власт идва комунистическата партия с нейната гарнитура Отечествения фронт, от друга страна в съзнанието ни изниква 9 септември като една разширена метафора, с която се обобщава целият комунистически режим – от Рузвелт до Рейгън и съответно от Сталин до Горбачов. Според мен това е историографска слабост.

  Слагането на всичко под една обща шапка
  лишава изследователя от голяма част от детайлите

  Когато говорим за 9 септември, става видно двоякото ни възприемане на тази дата – от една страна като конкретна дата, свързана с преврата, благодарение на който на власт идва комунистическата партия с нейната гарнитура Отечествения фронт, от друга страна в съзнанието ни изниква 9 септември като една разширена метафора, с която се обобщава целият комунистически режим – от Рузвелт до Рейгън и съответно от Сталин до Горбачов. Според мен това е историографска слабост.

  Слагането на всичко под една обща шапка
  лишава изследователя от голяма част от детайлите,
  които са важни, лишава го от историзма,
  който е необходим, за да се проследи режимът в развитие".

  "Белите полета на историческото познание"

 95. 95 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#75] от "Julian Mall":

  ''... След като това не става, на 29 април се провежда конференция в Санкт Петербург, на която румънският крал Карол настоява за териториални компенсации поради страха от увеличаващите се територии на България. Под ръководството на руския външен министър Сазонов се правят корекции на българо-румънската граница, като България предава на Румъния Силистра. ''
  Имах предвид Русия. Но, ако те интересува темата, прочети:
  ''ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ 1916-1917 г. В ДОБРУДЖА'' от Янко Гочев.

 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#95] от "yorddj":
  Това за което говориш е станало преди Втората Балканска война и е станало по ностояване на Румъния. Става въпрос само за град Силистра, а Южна Добруджа губим след ПСВ и няма какво да месиш СССР, който е излязъл вече от войната. А това че се сражаваме с Русия в Добруджа в съюз с вековният поробител който само преди 2 години е клал българите в Източна и Западна Тракия е най-големият позор и предателство в новата ни история с огромни исторически последици.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK