Януш Бугайски: България трябва да реши дали принадлежи на Запада, или на Русия

Януш Бугайски (архив от 2004 г.)

© Цветелина Николаева, Капитал

Януш Бугайски (архив от 2004 г.)Политическият анализатор Януш Бугайски беше един от чуждестранните гости по време на двудневната международна конференция, посветена на 25-ата годишнина от началото на демократичните процеси в България и Европа, която се проведе в София тази седмица. Публикуваме дословно речта му от дискусията "1989 и културата на спомнянето: многото истории и неразказаната истина".


Важно е на първо място да си припомним, че комунизмът беше система, управлявана от малцинство. Мнозинството беше лишено от граждански права и контролирано от самоизлъчен елит. Този елит се обявяваше за носител на реда, докато подтискаше политическата конкуренция и инакомислието. Комунизмът


връзваше обществата в усмирителната риза на подчинението
и цялата структура разчиташе на лъжа и репресия.


Комунизмът създаваше и илюзия за икономическо развитие, на базата на утопия, на обещанието за бъдещ просперитет и достигане до "обетованата земя". Въпреки това, десетилетията на моделиране на обществото завършиха с провал в това да се създаде модерно общество, което да е икономически конкурентноспособно. Това е факт, който постоянно трябва да помним и да си повтаряме, защото е в ядрото на комунизма.


На второ място, комунизмът беше метод за национално и държавно подчинение, при който правителствата в Централна Европа бяха не просто под диктата на Кремъл, но също и зависими от съветските лидери за собствените си позиции и власт - Югославия, Албания, всичките. Целият период на Студената война в Източна Европа беше белязана от


директна или индиректна съветска окупация -


чрез партията, чрез тайните служби, чрез военните. Допълнителна роля имаха и икономическите заплетени връзки между тези страни, създадени при предишния Евразийски съюз, който може би помните, се наричаше "Съвет за икономическа взаимопомощ" (СИВ или англ. Comecon).


Въпреки тези два факта, сега сме свидетели на два модерни начина за изкривявания на истините за комунизма. Аз ги наричам - социалистически и империалистически.


Както при всяка носталгия, има елемент на смесване на факт и измислица, когато си спомняме за миналото. Някои от по-възрастните може би ще се сетят за държавната закрила от люлката до гроба, макар че стандартът на живот беше нисък и в застой. Някои от по-младите могат да изпитват


носталгия заради невежеството на родителите си,


или ако решат, че сегашната икономика е твърде конкурентна за тях, че не им харесва да работят много, че не могат да разчитат на държавата, колкото би им се искало. 


Други копнеят за предсказуемост и ред и митологизират миналото.


Освен това във всяко общество, във всяка нация, има и една група хора, които могат да се нарекат


политически мазохисти.


С други думи, те биха искали авторитарна държава да им казва какво да правят.


Можем да добавим към този списък и незавършената декомунизация, неадекватното историческо образование, изкривената представа за комунизма като част от модерния политически спектър, за разлика от близкия му братовчед (или почти кръвен брат) фашизма.


Освен всичко друго демокрацията често пъти е възприемана като


хаотична, при това заслужено.


Особено ако говорим за неудовлетвореността от работата на всички съвременни партии. Това е нов възход на хилиазма - вярата че предстои нещо по-добро, че някой ще дойде на бял кон и ще ни спаси.


Някои политици в Централна Европа експлоатират тези положения, за да промотират авторитарните принципи, включително и патернализъм и национализъм, като условия за прословутата социална закрила и икономическа стабилност.


Второият въпрос е империализма. Някои политически лидери изкарват комунистическата ера като период на национален възход, дори на национално величие. Мисля, че повечето централни и източни държави в Европа отдавна са загърбили всякакви империалистически амбиции и нямат претенции към земите на съседките си. Но


с едно изключение - Русията на Путин,


която опитва да манипулира разнообразни исторически митове, за да създаде образа на легендарния руски свят - "Русский мир", който уж ще бъде възстановен под управлението на Путин. Най-скорошният пример са собствените думи на Путин - оправдаването му на Пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г., който на практика позволява на Хитлер да започне Втората световна война.


Истината е, че


"Русский мир" донесе агресията на империализма в Източна Европа,


геноцид, концентрационните лагери (ГУЛАГ), в които загинаха десетки милиони хора, изселение на цели нации от родните им земи към пустоштите на Сибир и Централна Азия, и разбира се, Втората световна война. Сътрудничеството на Москва с Хитлер позволява на нацистите да започнат войната и Холокоста.


Настоящите управници на Русия не само изкривяват спомените за репресиите на комунизма и на царизма, за да оправдаят миналото, но също и, за да оправдаят сегашните си атаки към част от съседките си, особено към Украйна.


Целта на Москва е нов империалистически проект


и заедно с това - да разедини Европа, да демонизира либерализма и демокрацията, да превърне европейските политици в пасивни наблюдатели, да корумпира институциите и да лимитира суверенитета на Централна и Източна Европа.


И така, България и всички близки държави,


трябва да вземат решението


дали принадлежат към демократичния западен свят, където миналото може да се изследва, или към автократичния руски свят, където спомените се подменят, за да обслужват интересите на държавата. Двата свята не могат да се слеят, точно както комунизмът не може да е в едно с демокрацията.


*Януш Бугайски е анализатор на международната политика. Живее в САЩ. Той е старши научен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон. Води предаванията "Часът на Бугайски" и "Времето на Бугайски". Написал е 19 книги за Европа, Русия и трансатлантическите отношения, като освен това публикува в няколко периодични издания. Последните му книги са ‘Conflict Zones: North Caucasus and Western Balkans Compared’ (2014), ‘Return of the Balkans: Challenges to European Integration and U.S. Disengagement’ (2013) and ‘Georgian Lessons: Conflicting Russian and Western Interests in the Wider Europe’ (2010).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (394)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Защо трябва да принадлежим на когото и да е? Впрочем мислех че империалистически бълнувания са монопол само на комунисти.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  България принадлежи на себе си!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Казано малко по-точно: България трябва да реши дали да е част от Запада или собственост на Русия.

 4. 4 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Трябва и да се побърза с избора докато Русия все още я има.

 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това, че Русия погреба всички останали империи по света и остана сама не означава, че тя е въвела имперското мислене.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Последната империя,хартисала от Средновековието - РУСИЯ вече се разпада пред очите ни.
  Първо,като СССР
  Сега и като Русия.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  [quote#5:"др. Иванов"]Русия погреба всички останали империи по света и остана сам[/quote]
  Русия не е погребала никого.
  МОДЕРНОСТТА и ПРОСВЕЩЕНИЕТО затриха другите империи.
  Останала единствена империя от Средновековен тип,Русия скоро ще се спомине.

 8. 8 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като гледам гигантската платформа (около 60-70 м висока_) в морето до Поморие, не съм оптимист....

 9. 9 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#5:"др. Иванов"]Това, че Русия погреба всички останали империи по света [/quote]

  Последната империя, която Русия с гениалното си население и управляващи успя да погребе беше съветската. Евала.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Задаваме си едни и същи въпроси, на които отговорът отдавна е даден. Извадка от последните избори: БСП 15,4%, Атака 4,5%

  След 2 часа на мястото на тази статия някой задължително ще отвори въпроса за "запазването на плоския данък". Отново цифрите БСП 15,4%, Атака 4,5%, АБВ 4,14%. Не броя ББЦ и НФСБ, които обещават от подоходно облагане до данъчен рай според аудиторията, заедно с други по-екзотични идеи като разрушаването на джамията и преустановяването на новините на турски.

  И тук отговорът е ясен, не знам какво още има да се говори. Освен с местните избори да направим и един референдум по подобни въпроси

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#4:"oos19355380"]Трябва и да се побърза с избора докато Русия все още я има. [/quote]
  Каквито сме бързи, докато вземем решението, Русия ще сублимира.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Бугайски е класа. И във форума тук има много мурзилки, които твърдят, че комунизъм не е имало, защото бил една светла идея. Комунизмът за Изт. Европа е точно това, което казва Бугайски - робско тоталитарно общество и съветска окупация. Днес руският империализъм отново се промъква чрез невежеството и робската психика. И чрез петата си колона, която става все по-активна, все по-антиевропейска, антизападна, антилиберална, проруска и прокомунистическо-фашистка.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Цитат : "България и всички близки държави, трябва да вземат решението дали принадлежат към демократичния западен свят, където миналото може да се изследва, или към автократичния руски свят, където спомените се подменят"
  Господина Бугайски иска да подмени спомените ни за благоденствие и величие през соца с "правилните спомени" за "комунистически репресии" (каквито не помним) без да изследваме цялото минало, а само "правилното" и то с въображаема съветска окупация (която също не помним).

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Януш,
  България принадлежи на българските граждани, които се грижат за благоденствието и прогреса на републиката си.

  и поради тази причина, Република България и нейните институции защитават и трябва да защитават интересите на държавните институции, спазването на закона и защитата на интересите и собствеността и свободите на българските граждани.

  за момента, външната заплаха, която иска да ограничи свободите и интересите и собствеността на българските граждани е Русия и нейните правителствени джуджета.

  но това не означава, че България трябва да реши на кой принадлежи. България е член на ЕС и на НАТО и като член на тези две организации и светове, България идейно и духовно е част от тези общности.

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Империя е Русия, не СССР. СССР беше съюз между републики, като всяка от тях можеше да напусне съюза по собствено решение, както и стана. Единствената република без това право беше Украйна, защото тя не се е включила в СССР като отделна република, а е създадена в рамките на СССР.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Явно много от коментиращите четат само заглавието където е "принадлежи на". В текста е "принадлежи към": "България и всички близки държави, трябва да вземат решението дали принадлежат към демократичния западен свят, където миналото може да се изследва, или към автократичния руски свят, където спомените се подменят, за да обслужват интересите на държавата."

  От цар Калоян насам, ако не и от по-рано, българите винаги са смятали, че принадлежат към Европа. Само по времето на червените каскети щяхме да ставаме съветска република, а днес Сидеровчетата също се опитват да ни изпратят в Азия.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Изборът е ясен. България Европейска държава. Когато сме били с Русия, винаги е било по принуда. Предстоящия фалит на фашистка Русия ни дава шанс, който пропиляхме през 1990.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  До коментар [#10] от "cinik" : "БСП 15,4%, Атака 4,5%, АБВ 4,14%"
  Какво се чудиш ?! БСП и АБВ предадоха ЛЕВИТЕ - плещят само за дребния и средния бизнес ... и чуждестранни инвеститори = ами нека тогава само "техния си бизнес" и чуждестранните инвеститори да си гласуват за БСП - ние за какво сме им ?!
  - Атака е друга работа - пак хубаво че влезе в НС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Разбрахте ли бе, политически мазохисти?

  "Я з москалями не балакаю!"
 21. 21 Профил на staleks
  *****
  Разстроено

  Сътрудничеството на Москва с Хитлер позволява на нацистите да започнат войната и Холокоста.
  ---------------------------------------

  Господин Януш, Мюнхенската конференция развърза ръцете на Хитлер за ВСВ. Чембърлейн му даде Судетите, а Хитлер 6 месеца по-късно беше в Прага на кафе!

 22. 22 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  [quote#18:"Росфалитнадзор"]

  Изборът е ясен. България Европейска държава.[/quote]


  Винаги сме били европейска държава!

  Но сме загубили 2 световни и 1 Балканска война, защото сме били против Русия!

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  България трябва да реши дали принадлежи на себе си, или да се съгласява безропотно на всеки нов или стар господар.

 24. 24 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Излиза, че АБВ и БСП не са леви (какво общо има Русия с леви политики не искам и да питам дори) и в крайна сметка за броя на русофилите в България трябва да съдим само по резултата на Атака, които едва успяха да прескочат 4%-ната граница.
  Изборът май наистина ще се окаже доста по-лесен от очакваното.

 25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#3:"persifedron1"]Казано малко по-точно: България трябва да реши дали да е част от Запада или собственост на Русия. [/quote]
  Добре формулирано А мурзилките рано рано цъкат минуси, гледам.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Госин Бугайски,
  ние не сме предмети, за да принадлежим на когото и да било! Говориш за цял един народ.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  "един от чуждестранните гости" - много акъл ни дават "гостите" и преди, и сега, само с едно не се съобразяват - ДА ПИТАТ НАРОДА, а не политиците, канещи ги гостоприемно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "Росфалитнадзор":
  Оставете прогнозите на професионалистите.
  Само аматьорите гадаят на карти и боб

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"др. Иванов"]Империя е Русия, не СССР. СССР беше съюз между републики[/quote]

  И в Русия има много Новорусии - сибирская, чеченская и так далее. Сорак семь Новорусии
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Между другото в случая става дума за това да принадлежиш към даден лагер, а не да принадлежиш под формата на нечия собственост. В този смисъл и САЩ принадлежат на Запада, така че "патреотете" могат да спрат да реват вече. В коментар #3 пък е обяснено още по-добре.

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Само аматьорите гадаят на карти и боб[/quote]

  В Русия биха изяли и този боб.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"dark'star"]Господина Бугайски иска да подмени спомените ни за благоденствие и величие през соца с "правилните спомени" за "комунистически репресии" (каквито не помним) [/quote]  Еми какво да кажем на такова писание, хора. Може би най-удачното е, че в България има много, ама много прости хора на квадратен метър. Не за друго, амо щото вместо тоя трол да бъде отпратен както подобава, а именно с насмешка и презрение, то след него ще се появят още дузина тролове, които ще ни убждават в аболютно същото.

  Вчера даваха по БНТ един документален филм за Петко Огойски. Думите са слаби да опишат през какво е минал тоя човек. Но още по-слаби са думите да опишат низостта на дребната душичка, която смее да твърди най-безскрупулно на фона на преживяното от Огойски, че "комунистическите репресии" не ги помним.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 33. 33 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#28:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Оставете прогнозите на професионалистите.
  Само аматьорите гадаят на карти и боб [/quote]

  Това какво би трябвало да ни говори за теб самия като сам си си дал това звучно прозвище и то изписано с главни букви. Явно се знаеш що за стока си, не че и ние не те знаем.

 34. 34 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Защо реши ,че е последната? САЩ и Великобритания какво са ? А Китай?

 35. 35 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  Целта на Москва е нов империалистически проект
  --------------------

  Това просто не е истина, госин Януш! НАТО доближи прекалено много границите на Русия, а не обратно!

  Империалистически проект е например НАТО, ние бяхме длъжни да изпращаме войска където НАТО ни нареди!

  Впрочем виждам, че сте на американска хранилка, живеете в САЩ, трябва да се изхранвате!

 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Потърсих информация за г-н Бугайски. Интересна статия излезе в DW. Още през 2004 г-н Бугайски е предвидил какво ще стане. Чак тръпки да те побият. Статията е от 2005:
  "Главната теза на Бугайски е че руският режим под управлението на Путин е изградил дългосрочна стратегия да си възвърне влиянието върху своите бивши васали и да ограничи проникването на Запада в ключови зони на региона. Той е повече от убеден, че Москва твърдо възнамерява да превърне Русия в нова голяма сила на европейската сцена и че тя ще използува възможностите за влияние в Източна Европа като трамплин за разширяване на доминацията си. Бугайски нарича тази политика “руски империализъм от периода след Студената война”. Той изгражда една черно-бяла картина на руската политика спрямо бившите сателити на Съветския съюз, в която пророкува, че Русия ще възвърне изгубените си позиции използувайки енергийната зависимост на Източна Европа от руските ресурси и икономически инвестиции."
  http://www.dw.de/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D1%8F%D0%BD%D1%83%D1%88-%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8/a-2598079

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#12] от "spiegel" : "съветска окупация"
  ... и ти лично колко "съветски окупатора" видя?! Точно колкото в момента "брюкселски окупатори" винеят по улиците докато пъшкаме под НАТОвски ботуш и робуваме на западни банки с кредити.
  Хайде малко по-сериозно ... поне на Балканите нямаше такова нещо - Нито в Албания, нито в Югославия, нито в България, нито в Румъния ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Бе, ако иска някой да разбере дадена особа що за стока е,
  да иде да пита съседите и, те и знаят кирливите ризи.
  Който иска да знае, какво представлява Русия,
  да пита поляк, векове наред си отупват прахта от дрехите, познават се отблизо, не както в България - от учебници и разни романтични книжки.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 41 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":
  [quote#13:"dark'star"]Господина Бугайски иска да подмени спомените ни за благоденствие и величие през соца с "правилните спомени" за "комунистически репресии" (каквито не помним) без да изследваме цялото минало, а само "правилното" и то с въображаема съветска окупация (която също не помним).[/quote]
  въх величие и благоденствие викаш супер. невероятното благоденствие на смядовската луканка по национални празници, откраднатите имоти и прочие.
  значи дядо ми само си е мислел, че е в лагер Слънчев бряг докато всъщност е бил на истинският Слънчев бряг на плажа и не е чукал камъни ами е пиел биричка на сянка?

  не знам на какви медикаменти те държат, честно

 41. 42 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#35:"staleks"]Впрочем виждам, че сте на американска хранилка, живеете в САЩ, трябва да се изхранвате! [/quote]

  Ами те и тия, които ви дават целия хляб за пропагандата ви живеят в САЩ. Да не мислиш, че опорните ви точки са открити в Русия? Флагманът ви Чомски къде живее? А новоизлюпеният ви флагман Пол Крейг Робъртсън? Ами любимият ви клоун Майкъл Мур къде живее?

  Моля ви, не си въобразявайте, че всички държави са копия на любимата ви Русия

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 42. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#24] от "oos19355380" : "Излиза, че АБВ и БСП не са леви"
  ЛЕВИ фабриканти и "десни" даскаля и аргати
  = то това само в България го има !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 45 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#40] от "SSmart":

  А бе вие ниските хора наистина сте супер неуверени и комплексирани. Нямаше да те излагам толкова много под статията за танка ако знаех, че толкова ще се засегнеш и цял месец ще спамиш с някакви линкове от гугъл от по 15 реда под всяка статия.

 45. 46 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#15] от "др. Иванов":
  [quote#15:"др. Иванов"]Империя е Русия, не СССР. СССР беше съюз между републики, като всяка от тях можеше да напусне съюза по собствено решение, както и стана.[/quote]
  Значи Литва като реши да напусне СССР по собствено решение дойдоха руски войски малко се погърмяха с литовците поумряха 13 тина души иначе СССР нямаше нищо против независимостта на Литва, нали? Иванов, Иванов... тъжна гледка си как мажеш л***а по стената и викаш, че е охра.

 46. 47 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"SSmart"]САЩ и Великобритания какво са ? А Китай? [/quote]

  САЩ и Великобритания не са империи, САЩ дори на теория не може да е империя, макар да води имперска политика, а Великобритания е бивша империя, в момента няма такива характеристики. Китай би могъл да се приеме на теория за такава, но на практика не е така. Присъединяването на няколкото бивши държавни образувания към него е станало преди хилядолетия, а останалото са различни племена. Китай по-скоро е многонационална държава, но би могло да се приеме теоретично, че е империя.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 48 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":
  [quote#38:"dark'star"]пъшкаме под НАТОвски ботуш и робуваме на западни банки с кредити. [/quote]
  лелее ма много ли те тормозят натовските войски бе душо? всеки ден репресии викаш - бой, сух хлеб и студена вода? че сигурно те карат да ходиш на бригади да събираш домати?

  робите с кредитите... Грибоедов "От ума си тегли" а ако не можеш да четеш руски, помоли бригадира ти да те прати на курсове.

 48. 49 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#45] от "oos19355380":

  А ти супер уверения и некомплексирания къде ти е доблестта да си признаеш ,че не си бил прав? За сметка на това продължаваш да плещиш глупости ,чиято единствена насоченост е фобска!

 49. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#46] от "blockblock":

  И могъщата литовска армия разгроми 64-ти руски фронт, нахлул в земите им и го гони до Москва? Я си припомни какво стана! Всички републики се отделиха по собствено желание, съгласно конституцията на СССР, за разлика от опитът на някой щати да се отделят от САЩ, довел до поголовното изтребление на населението на тези щати, около 10% от населението им.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 51 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#47] от "др. Иванов":

  И трите са империи, както и Русия! САЩ( те са дори световна) и Великобритания(и не само те) са неоколониални, а Китай си е класика като Русия! Това обяснява голямата част от политиката им!

 51. 52 Профил на staleks
  *****
  Неутрално

  Единствена империя в момента е САЩ!

  Има няколко признака за империя: дислоцирани части в чужди, васални територии, парична единица приета в други територии, постоянно разширение на подчинените територии.

  Русия не отговаря на нито един критерии! Русия си защитава собствените интереси! Но не е нападнала никой, освен, ако не е била предизвикана около ГРАНИЦИТЕ си!

 52. 53 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#49] от "SSmart":

  Нека ти обясня най-после за какво ти се смяхме тогава, по-простичко като на танкистче, защото явно месец по-късно ти още не си разбрал.
  Проблемът не беше в разликата между Т-64Б и Т-72БМ или Т-983767853НКЙНКЙБ, има ли я, няма ли я и ако я има, каква е и що е, а в начина, по който ти се изрази и прозвуча все едно си си прекарал службата в танк, който фактически е бил ползван единствено от руската армия.
  Е**ти албанския реотан, нищо чудно че си сред най-върлите русофили и поддръжници на Путин във форума.

 53. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "SSmart":

  За империя си определение. Империя не е тази държава, която ние решим, а тази, която отговаря на характеристиките за империя, въведени между другото преди над 4 хилядолетия, когато в Азия се появява първата империя - Асирия, за разлика от тогавашните държави - Хетия, Египет и други десетки, по-малки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 56 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Двата свята не могат да се слеят, точно както комунизмът не може да е в едно с демокрацията.
  =========================================
  Все едно слушам за класовата борба- двете класи - тази на пролетариата и тази на буржоазията не могат да се слеят и който не е с нас той е против нас. Това др. Бугайски нарича демокрация, т.е. плурализъм. За какво ги е писал тези книги тогава.

 56. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "staleks":

  Войните, за които говориш, бяха за обединение на България, и бяха загубени заради нашите некадърни политици...а не защото сме били срещу русия.

 57. 58 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Благоденствие и величие???

  И що се срина соца? Не издържа на изобилието и славата и се пръсна по шевовете?

  Брях, каква злощастна случайност! Но питам аз, къде беше ти, с игла и конец в ръка да го закърпиш, а! Безотговорник!

  "Я з москалями не балакаю!"
 58. 59 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#50] от "др. Иванов":
  [quote#50:"др. Иванов"]И могъщата литовска армия разгроми 64-ти руски фронт, нахлул в земите им и го гони до Москва? [/quote]
  ??? иванов, дайте да се успокоим малко. какъв фронт? каква москва?
  [quote#50:"др. Иванов"]Я си припомни какво стана![/quote]
  помня, помня аз. и други помнят. то това ви е проблема, че помним.
  [quote#50:"др. Иванов"]Всички републики се отделиха по собствено желание, съгласно конституцията на СССР, за разлика от опитът на някой щати да се отделят от САЩ, довел до поголовното изтребление на населението на тези щати, около 10% от населението им.[/quote]
  интересно. за гражданската война ли говорим? за тази през 1861-ва? а как хем поголовно което значи всички - по всяка глава детсевика, хем 10% - на десет процента от главите.

  продължаваме ли иванов с обречената кауза с охрата ?

 59. 60 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#53] от "oos19355380":

  Дрън, дрън!НИщо не каза !Аз изразих мнение ,че снимката е сбъркана на основата на опита си от службата на екпортния вариантна Т-72, а ти венцехвалеше "Ройтерс" и украйнските СМИ, които очевадно бяха се объркали в тъпата си пропаганда, заслепен от фобията си!
  О, Доблестний!

 60. 61 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#54] от "др. Иванов":

  Определението търпи модернизация!

 61. 62 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Този сладур от коя държава е? Щото когато тук е имало държава, Русия и Западът са били варварски места. Ще дойде да ми дава акъл, когато ме настигне по интелект.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 62. 63 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ах, колко удобно! И какво значи да принадлежи на себе си, когато става дума за ценности?

  "Я з москалями не балакаю!"
 63. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Мдам... робите по душа не могат да си представят да са независими и сами да решават как да живеят, а не някой да им казва кое е правилното за тях, преди Москва, сега Брюксел. Затова и коментарите, в които се защитава тезата, че България не трябва да принадлежи на никого, а трябва да е независима и да си гледа собствения интерес, са събрали толкова много минуси.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#63:"Инспектор Стрезов"]И какво значи да принадлежи на себе си, когато става дума за ценности? [/quote]

  Че трябва да отстояваш собственото си разбиране за ценности, дори и то да се различава от това, на силните на деня.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 66 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  Путлеристите обичате да се хвалите с невежеството си. България е окупирана от съветските войски, тук остава окупационна армия - 37-а, Бирюзов, който де факто е шефа на окупационната власт и зам.-председател на Съюзническата контролна комисия и фактически неин председател, е назначен за командващ 37-а армия. А за съветската окупация на Румъния можеш да прочетеш тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_occupation_of_Romania

 66. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#62:"Mark Twain"]Този сладур от коя държава е? Щото когато тук е имало държава, Русия и Западът са били варварски места. Ще дойде да ми дава акъл, когато ме настигне по интелект. [/quote]

  Да, изненадващо е робското подчинение на огромна част от форумците към всеки, който е от обичаният от тях Запад. Още повече, когато въпросните форумци се изживяват като "десни" и "антикомунисти". Само дето не са разбрали, че истинският десен е свободен и не се влияе от мнението на "авторитети".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#65:"Barcelina"]Че трябва да отстояваш собственото си разбиране за ценности, дори и то да се различава от това, на силните на деня. [/quote]

  През 80-те в СССР имаше дисиденти. Сега такива няма. Толкоз за отстояването на ценностите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  До коментар [#41] от "blockblock":
  - Имаш такива спомени за дядо си = не казвам че не е вярно ... Аз съм роден 1959 и лично не помня подобни неща. Разказвали са ми за присъди от 1923, 1934 и интернирания преди 1944. Нищо чудно да е имало и после щом твърдиш - приемам го за вярно ... Вероятно е имало и защо да са там - моите предци са ми казвали "защо" са били някъде преди 1944 = не е било хептен без нищо и са си платили за това.
  Съжалявам за дядо ти, едва ли бил"там"без заслуги

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 70 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#64:"Barcelina"]Мдам... робите по душа не могат да си представят да са независими и сами да решават как да живеят, а не някой да им казва кое е правилното за тях, преди Москва, сега Брюксел. [/quote]

  Ние сме в ЕС и като член на ЕС ще спазваме правилата на ЕС. Който иска азиатска деспотия е свободен да имигрира в Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 71 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Весело

  Финансираха ни цяла конференция с професионални русофоби които гледат умно и говорят начетено !
  Изобщо тези хора как може да обвиняват ДЕМОКРАТУРАТА за това ,че България е провалена страна с минимални пенсии започващи от 65 евро ?
  "носталгия заради невежеството на родителите си" предполагам ,че на всеки германец родите ли са му по-умни от нашите защото децата му днес не бачкат а се кефят в ютуб като гледат филмчета как деца роби бачкат за техни глобални брандове в Пакистан,Индия,Малайзия и т.н. А те са си богати и доволни от техния си корпокративизъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 71. 72 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този Януш да поиска от Турция да направи този избор първо за да ги приемат в ЕС. Ама не му стиска да го направи.

  Packo
 72. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  До коментар [#68] от "Росфалитнадзор":

  Тоест, искаш да кажеш, че в момента хора, отстояващи ценностите си - няма! Уви, прав си. Днес никой не би рискувал добруването и бъдещето на децата си, за да защити това, в което вярва. Малцината, дето го направиха, платиха огромна цена.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 73. 74 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#70:"Росфалитнадзор"]Ние сме в ЕС и като член на ЕС ще спазваме правилата на ЕС[/quote]

  Внимание, гаварит Брюксел!

  [quote#70:"Росфалитнадзор"]Който иска азиатска деспотия е свободен да имигрира в Русия. [/quote]

  Кой говори за деспотия? Думата "независимост" как я разбираш? Или, ако някой не иска да се подчинява на Брюксел, в малкото ти мозъче автоматично означава, че иска азиатски деспотии? Възможността да не се подчиняваш на никого и сам да си създаваш правилата, а не някой друг да ти ги спуска, съществува ли за теб?
  Всъщност, защо ли питам, ти си точно от тези "демократи" с робското съзнание, които визирах, затова и побърза да ми отговориш, щото явно се разпозна в думите ми.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Любопитно

  До коментар [#58] от "Инспектор Стрезов": "И що се срина соца?"
  НЕ се е сринал целия соц, а само една част от соца. Въпросът е за цяла дисертация. Накратко - соца е система имаща огромни предимства по време на война и разруха ... Като преодоля недоимъка след ВСВ не се обнови и се ИЗЧЕРПА + натрупаха се изкривявания които сринаха ВЯРАТА в спреведливостта. Сталинистите бяха превзели КПСС и Перестройката НЕ мина. Трябваше още 1960 да се мине на Ленински НЕП = това направи Китай

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 77 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#70] от "Росфалитнадзор":

  Ние сме първо българи и после членове на каквото и да е.

  Кото иска да живее в измити от нацопнално самосъзнание федерации - да хваща пътя.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 77. 78 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#19:"dark'star"]Атака е друга работа - пак хубаво че влезе в НС[/quote]
  Ти вярно си много зле.

 78. 79 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#77] от "galio":

  Българският национален интерес изисква да бъдем далеч от Русия. Тя е враждебна за нас държава. Ако не сме членове на ЕС и НАТО, ще ни се случи същото като на Украйна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 79. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Весело

  До коментар [#66] от "spiegel": "България е окупирана от съветските войски, тук остава окупационна армия - 37-а, Бирюзов"
  Да ... минала е през България някаква съветска армия, а преди това България е бомбардирана от англоамериканци ... Да се сещаш ЗАЩО ?!
  Под всяка статия си пишем едно и също !!!
  Толкова ли е трудно да се схване причинно - следствената връзка, ама не се получава?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 81 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#74] от "Barcelina":

  Направо ми е неудобно да обяснявам на такъв голям мозък фундаментални принципи. Използването на термини като "Подчинението на Брюксел" издава тотално неразбиране на същността на нещата. Това значи, че някой смята себе си за нищожество, на което постоянно нареждат какво да прави.
  Ориентацията на България е резултат от избор на ценности, от споделяне на принципи. Ако някой размахва пръст на България, това значи, че погазваме принципите и не признава ценностите. Равноправното партньорство там те товари и с отговорности. Това се нарича солидарност, а не зависимост. Само че когато дойде до отговорност Ганьо се сеща за независимост, понеже от Брюксел го командвали да спазва правила.

  "Я з москалями не балакаю!"
 81. 82 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "Росфалитнадзор":

  Русия е голям и традиционен пазар и е много тъпо да не го ползваме.

  Ако не сме член на НАТО може и да ни се случи Украйна или Крим, а като членове на НАТО ще ни се случи Косово или Крит.

  За нас е жизненоважно да имаме национална доктрина, ясно заявени национални приоритети и максимална според обстоятелствата независимост.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 82. 83 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#81] от "Инспектор Стрезов":

  Поведението към България е като към държава, изгубила война.

  Ориентацията на България е плод на разпад на единия лагер и капитулация пред другия лагер.

  Никой не гледа на нас като на равноправен партньор, не знам защо имаш такива заблуди.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 85 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#82:"galio"]Русия е голям и традиционен пазар и е много тъпо да не го ползваме. [/quote]

  Русия е беден пазар, който тепърва ще се свива. Износът ни за ЕС е 27 пъти по-голям от този за Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 85. 86 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Това с принадлежността как точно си го представя пан Бугайски, щото на мен ми идват наум разни подлежащи на цензуриране изрази и образи около -разкрепостена бедна студентка си търси спонсори от двата пола- и -смугла труженица по прашки маха на тировете по международен път Е79-

  Ся, може да сме обеднели, ама сме от добър сой и с препредавана от хилядолетия зестра и някак не върви да полегнем и да принадлежим.

  https://goo.gl/8NG90J
 86. 87 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#83] от "galio":

  Капитулирал е лагерът. Свободният свят не е. България е приела ценностите и това я прави част от свободния свят.

  А тва там, че никой не гледал на тебе като равноправен си е твой проблем. Провери дали си равноотговорен.

  "Я з москалями не балакаю!"
 87. 88 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Чидно как се повтаря историята, преди от единия блок ни заклеваха да сме правоверни, сега от другия. А ние сме си просто българи и искаме, поне аз, да сме си такива.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 88. 89 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#69] от "dark'star":
  [quote#69:"dark'star"]Съжалявам за дядо ти, едва ли бил"там"без заслуги[/quote]
  мхм... щом са го закопчали значи е имало защо, тя народната власт няма да посегне на невинен човек...

  ма толкова сте жалки

 89. 90 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#80] от "dark'star":

  Не, не е минала, а е останала тук. Защо малко не се ограмотявате преди да пишете бе?!

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 92 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#14:"Rage Against"]но това не означава, че България трябва да реши на кой принадлежи. България е член на ЕС и на НАТО и като член на тези две организации и светове, България идейно и духовно е част от тези общности. [/quote]
  Бъркотия около неразбирането (лош превод) или неискането да се разбере за какво става дума. Принадлежи на Запада не значи да е собственост на Запада. Не съм забелязал Швейцария да е собствност на Америка. Швейцария е част от Запада и в този смисъл принадлежи на Запада защото споделя неговите ценности. Докато в случая с Русия принадлежи наистина означава да е собственост на Русия, както си и беше

 92. 93 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  България и по-скоро българинът никога не е бил близък на комунистическата идеология - ако другарите от СССР си бяха направили труда да изследват причините за това, щяха да установят, че има няма, около 70 години след освобождението на България от турско робство, единственото към което българинът е бил силно привързан е собствеността - земя, къща, семейство и т.н. Т.е. българското общество е било силно патриархално, което изключва възможността да приеме идеологията на комунизма, която се изразява в отказа от частна собственост и натрупването на лични блага. Единствената допирателна с комунизма е минавала през линията на "лидера", разбирайте "бащицата на нацията", който се грижи за своите не граждани, а поданици. Това е и една от причините, поради които в момента българинът си избира лидери, които имат подобна харизма. Този така да го наречем вкоренен от турското робство комплекс за липсата на "индивид" пречи и досега на българина да се осъзнае не като обект, а като субект, който има права, но и задължения, които следва да изпълнява добросъвестно в едно общество, изградено от индивиди, а не от поданици.

 93. 94 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#93] от "bubolino":

  Абсолютно точен коментар. Силно патриархалният манталитет ни прави устойчиви на идеологии, били те леви или десни. Слава Богу, ние не сме скроени да принадлежим.

  https://goo.gl/8NG90J
 94. 95 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Майната им и на Запада и на Русия ние сами трябва да възродим тази изстрадала държава без да се съобразяваме с никой.лл

 95. 96 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До #38, dark'star:
  В близкото до нас секретно поделение, поне през 80-те, постоянно имаше съветски военни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 96. 97 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#76:"dark'star"]Перестройката НЕ мина. Трябваше още 1960 да се мине на Ленински НЕП = това направи Китай[/quote]

  Майката на идиотите винаги е бременна.

 97. 98 Профил на staleks
  *****
  Весело

  [quote#48:"blockblock"]лелее ма много ли те тормозят натовските войски бе душо? [/quote]

  Нас все още не ни тормозят, като изключим кръвният данък!

  Но иди питай иракчани, либиици, афганистанци ...

 98. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#81:"Инспектор Стрезов"]Ако някой размахва пръст на България, това значи, че погазваме принципите и не признава ценностите.[/quote]

  Тоест, ти напълно изключваш вероятността, да си толкова свободен, че сам да си определяш принципите и ценностите и никой да няма възможност да ти размахва пръст?
  Не, че съм изненадана... доста от форумците нямат нищо против размахването на пръсти, стига да го прави "правилната" страна. А правилната страна е според зависи на кой Голям брат принадлежат в момента.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#95:"hugo_chaves"]Майната им и на Запада и на Русия ние сами трябва да възродим тази изстрадала държава без да се съобразяваме с никой.лл [/quote]

  Най-точният коментар! Сега обаче, форумните "свободолюбиви демократи" ще те изядат с парцалите...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK